Med za dijabetes?

- Ni u kojem slučaju! - najvjerovatnije će reći doktor. I biće u pravu. Za dijabetičara je najvažnije strogo slijediti dijetu. A bilo koji slatkiš je otrov za njega! Jao ...

"Jedem med, a on mi pomaže!" - kažu pacijenti koji su narodnu metodu testirali na sebi. I to je tačno. Zašto se ovo događa?

Postoje dva potpuno suprotna mišljenja o tome može li med biti prisutan u prehrani dijabetesnog pacijenta. I što je čudno, oba mišljenja imaju jednako postojanje.

Zdrava prehrana je vrlo važna za pacijenta, a u iscrpljenoj prehrani korisne tvari iz hrane su ograničene, a tijelo često ne prima potrebne elemente u dovoljnim količinama. Čak i kašika meda dnevno može ispraviti ovu nepravdu - ali koliko rizika u ovom slučaju prelazi nesumnjivu korist?

Odgovor na ovo pitanje je dvosmislen, u svakom slučaju odluka se mora donositi pojedinačno. Ipak, mišljenje liječnika kojem vjerujete trebalo bi biti presudno.

Poznato je da postoji nekoliko vrsta bolesti: dijabetes prvog, drugog tipa i gestacijski dijabetes. U bilo kojem od ovih slučajeva proizvod treba uzimati s oprezom. Proizvod sa visokim glikemijskim indeksom se lako probavlja, a šećer koji sadrži brzo ulazi u krvotok. Uz to, med je bogat ugljikohidratima, koji su štetni za dijabetičare.

S druge strane, pčelinji nektar mobilizira tjelesne imunološke snage, normalizira metabolizam, ima izražena antimikrobna sredstva, zacjeljivanje rana, tonika i restorativna svojstva - sve je to od vitalnog značaja za bolesnika s dijabetesom.

Praksa pokazuje da umjeren, kontroliran unos meda ne donosi štetu ovoj bolesti. Žlica dnevno je prilično indicirana za dijabetes tipa 1 u remisiji, a u slučaju tipa 2 dnevna doza može se čak i malo povećati - kao i kod dijabetesa trudnica.

  1. Ne prekoračite doziranje.
  2. Med se treba uzimati uz stalno praćenje šećera u krvi i nadzor liječnika.
  3. Za dijabetičare je prikladan samo kvalitetan prirodni med s visokim sadržajem fruktoze.

Kako odabrati svoj „pravi“ proizvod?

Slađi od šećera

Bilo koji med sastoji se od tri glavne komponente: glukoze, fruktoze i vode. Ako je glukoza za dijabetičara definitivno štetna, tada mu fruktoza može dobro doći. Uprkos činjenici da je fruktoza, prema ukusu, puno slađa od šećera.

Kad birate proizvod, prvo morate biti sigurni da steknete kvalitetan proizvod, a ne lažni - da med nije umjetan, a pčele nisu hranile šećerom radi ekonomičnosti. Sledeće: med do meda - velika razlika! Vaš izbor je med u kojem koncentracija fruktoze značajno prelazi udio glukoze.

Možete se odlučiti već vanjskim znakovima. Snažno šećerni med nije pogodan za dijabetičare. Ovo može biti divan proizvod u svakom pogledu, ali kristalizacija ukazuje na visok sadržaj glukoze. Fruktoza, naprotiv, usporava ili potpuno zaustavlja proces kristalizacije. Tečni med je najprikladniji za dijabetičare. Ali ovdje se opet postavlja pitanje o integritetu prodavatelja: no je li otopio proizvod radi prezentacije i praktičnosti ...

Takav se zadatak s mnogim nepoznanicama zapravo rješava jednostavno. Postoje određene sorte meda koje u svom sastavu najviše prenose dijabetičari. Prije svega, ovo je rasprostranjeni bagremov med - lider u sadržaju fruktoze i hipoalergenim svojstvima. Bogat je zdravom fruktozom i medom od vrijesa, žalfije i kestena.

U proizvodu meda od suncokreta, heljde i uljane repice ima previše glukoze - bolje je suzdržati se od upotrebe ovih sorti. U lipovom medu takođe je prisutan šećer iz trske, koji je krajnje nepoželjan za dijabetičare.

Pretjerano oduševljenje proizvodom uopće ne vodi dobrom. Pa čak i najzdraviji med konzumiran u velikim količinama može pokrenuti razvoj dijabetesa.

Bagremov med

Mekan, ugodnog ukusa, rafinirane arome - mnogi vole bagremov med. Lagana i prozirna, praktički ne kristalizira - fruktoza u ovoj sorti meda više je od glukoze:

  • sadržaj fruktoze (voćnog šećera) - 40,35%,
  • sadržaj glukoze (vinskog šećera) je 35,98%.

Stoga je upravo takav med najsigurniji za upotrebu kod svih vrsta dijabetesa. Ojačajte njegova korisna svojstva nekim dodacima - a med će biti lek.

Cejlonski cimet obdaren je sposobnošću snižavanja šećera u krvi, pa se zbog toga preporučuje pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. U kombinaciji sa fruktoznim medom začin se bolje apsorbira i daje odlične rezultate.

  • med (bagrem ili kesten) - 1 čaša,
  • mljeveni cimet - 3 kašike.

  1. Pomiješajte med sa cimetom u prahu.
  2. Sredstvo da se na prazan želudac pokaže na kašiku za dezert, opranu vodom.

Bolje započnite s žličicom. Konstantno pratite nivo šećera. Kurs liječenja je mjesec dana, tada treba napraviti pauzu od deset akcija. Ako je potrebno, nastavite tečaj.

Sa propolisom

Propolisni med, kao što mu ime kaže, sastoji se od samog meda i koncentrirane tinkture pčelinjeg ljepila - propolisa. Propolis, sa svoje strane, daje dobre rezultate za snižavanje šećera u krvi. Med u ovoj smjesi igra transportnu i ubrzavajuću ulogu: zahvaljujući njemu radne tvari propolisa ciljaju krv i brzo se započinju s poslom.

Vrijednost propolisa za liječenje dijabetesa sastoji se prije svega u njegovoj sposobnosti aktivne regeneracije tkiva i uređenja endokrinog sustava. Bolje je da ne kupujete med sa prolisom, već da ga napravite sami.

  • med sa niskom glukozom - 200 grama,
  • propolis - 20 grama.

  1. Propolis treba unaprijed zamrznuti kako bi postao krhak i lakše se melje.
  2. Propolis procijedite ili mletite što je manje moguće.
  3. Otopite se u vodenoj kupelji.
  4. Dodajte med, mešajte dok ne postane glatko.
  5. Naprezanje.
  6. Čuvati u frižideru ili drugom tamnom, hladnom mestu.

Ne zagrevajte na temperature iznad 50 stepeni! Uzmite žličicu, pažljivo rastvarajući se ispod jezika. Kurs je sedmica, tri dana odmora, a zatim ponovo sedmica prijema. Ukupno trajanje liječenja je do tri mjeseca. Potrebno je nadzirati nivo glukoze u krvi.

Sa kedrovom smolom

Drvena smola koja curi iz pukotina na kedrovom deblu vrlo je slična medu. Smola se naziva smola crnogoričnog drveća zbog ljekovitih, životvornih svojstava. U ovoj seriji cedrovina smola posebno cijeni. A u kombinaciji sa medom ona stvara čudo lijek koji

  • jača imunitet
  • zaceljuje rane
  • regeneriše tkiva
  • sprečava infekcije
  • čisti krv od toksina,
  • normalizuje metaboličke procese i rad svih tjelesnih sistema.

Pravilna upotreba smole značajno poboljšava stanje pacijenata, naročito kod dijabetesa tipa 2. Med djeluje kao katalizator ovog procesa. Mješavinu kedrove smole sa medom lako je pripremiti kod kuće.

  • tečni med, po mogućnosti bagrem - 100 grama,
  • kedrova smola - 100 grama.

  1. U vodenoj kupelji rastopite drvenu smolu do viskoznog, polu tečnog stanja.
  2. Pomešati sa medom.
  3. Smjesa se očisti od nečistoće - možete je procijediti ili protrljati kroz drugar.

Uzimajte svakodnevno, kao i sve mješavine meda, na prazan stomak - uz desert ili kašiku, ovisno o pojedinačnoj reakciji. maksimalni kurs za prijem je mjesec dana. Zatim, nakon dvonedeljne pauze, kurs se može ponoviti.

Kontraindikacije i mere opreza

Sve narodne lijekove na mednoj osnovi za dijabetes treba uzimati iznimno oprezno, redovito prateći fluktuacije glukoze i konsultirajući se s liječnikom. Ova metoda lečenja treba da se odvija na pozadini uobičajene ishrane i lekova pacijenta.

Bezuvjetne kontraindikacije za uzimanje lijekova su pojedinačna netolerancija na bilo koji od sastojaka, kao i prvi znakovi alergijske reakcije. Tokom trudnoće i dojenja trebali biste biti posebno oprezni. Pacijentima koji boluju od kolelitijaze i kroničnih jetrenih oboljenja preporučuje se odbiti upotrebu takvih lijekova ili značajno smanjiti dozu.

Stvarno volim pojesti parče hljeba s medom za čaj, srećom, imam priliku kupiti visokokvalitetni domaći med (od pčelarskog kolege). Nije primijetila da mi se istovremeno oduzeo šećer, pa ako nema alergije, onda jesti zdravlje. Usput, čula sam da se med može dodati šećerima ili palačinkama, umesto šećera, ali to nisam pokušala učiniti sama.

Kedi

http://diaforum.in.ua/forum/rekomenduemye-produkty/261-mozhno-li-est-med-pri-sakharnom-diabete

Uz upotrebu meda, šećer u krvi raste manje nego sa šećerom. Ne trebaju vam ni uređaji, sve je vidljivo na košnicama na tijelu.

Bda

http://www.pchelovod.info/lofiversion/index.php/t32749.html

Vježbao je na sebi: ujutro prije jela pojeo sam žličicu meda pola sata. Šećeri postepeno postaju norma.

koshanhik

http://www.pchelovod.info/lofiversion/index.php/t32749.html

Prednosti meda kod dijabetesa dokazane su ne samo eksperimentima pojedinih pacijenata na njihovom zdravlju, već i naučnim istraživanjima. Ne uskraćujte sebi zadovoljstvo - kašika pravilno odabranog meda koristit će vaše zdravlje. Naravno, uz stalnu medicinsku podršku i praćenje nivoa glukoze.

Pogledajte video: Med i dijabetis (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar