Lijek Andipal podiže ili snižava krvni tlak - sastav, mehanizam djelovanja, indikacije i kontraindikacije

Jedna tableta sadrži 0,25 g metamizol natrijum(analgin), 0,02 g bendazole0,02 g papaverin hidroklorid i 0,02 g fenobarbital.

Andipal tablete uključuju i pomoćne komponente (talk, krumpirov škrob, stearinska kiselina, kalcijev stearat).

Farmakodinamika i farmakokinetika

Ovo je kombinirani lijek koji ima vazodilatacijski, analgetski i analgetski učinak. Dobro antispazmodički, što uzrokuje upotrebu Andipala iz pritiska.

Deometamizol natrijum snižava tjelesnu temperaturu i anestezira. Jednom u gastrointestinalnom traktu, supstanca se dobro i brzo apsorbuje i blokira sistem prostaglandina iz arahidonske kiseline, povećava prag osjetljivosti centara za bol u hipotalamus.

Papaverin hidroklorid širi krvne žile (smanjuje nivo kalcijuma u ćelijama) koji se nalaze na periferiji i značajno smanjuje ukupni ton glatkih mišića površine unutrašnjih organa.

Bendazole - antispazmodik, širi krvne žile, stimulira kičmenu moždinu, obnavlja živčane završetke na periferiji.

Fenobarbital očituje svoja sedativna svojstva, pojačava učinak drugih komponenti lijeka.

Indikacije Andipal. Šta pomaže?

Andipal tablete, od čega dolaze?

  • Indikacije za upotrebu leka su migrene razne vrste.
  • Bol povezana sa grčevima žila mozga glave.
  • Lijek pomaže kod bolova uslijed grčevi glatkih mišićailiunutrašnjih organa probavnog trakta.
  • U blagim oblicima hipertenzija mogu se koristiti kao tablete protiv pritiska.

Za koji pritisak se koristi lek? At primarna ili sekundarna hipertenzija Andipal se može uzetivisok pritisak.

Kontraindikacije

  • Pogoršana povećana osjetljivost na sastavne dijelove lijeka (posebno pirazolon).
  • Sa manjkom glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, različiti krvne bolesti, porfirija.
  • Teška oštećenja rada bubrega i jetre, tahiaritmija, angina pektoris, crevna opstrukcija.

Upotreba lijeka je kontraindicirana za djecu mlađu od 8 godina, u periodu dojenje.

Upute za upotrebu Andipal (metoda i doziranje)

Kako koristiti lijek? Unutra. Odrasli trebaju uzimati 1-2 tablete 2-3 puta dnevno. Kompletan tečaj lečenja trebalo bi da traje 7-10 dana.

Prije nego što popijete lijek, posavjetujte se sa ljekarom. Tijek liječenja treba propisati stručnjak, ovisno o prirodi bolesti i njenom toku. Ne preporučuje se uzimanje lijeka duže od 10 dana.

Kako podnijeti pritisak? Povećava li Andipal pritisak ili snižava?

Lijek djeluje hipotenzivnananosi se na povišen pritisak. Ne može se koristiti kada hipotenzija, ovo može dovesti do fatalnih promjena u mozgu.

Interakcija

Upotreba adstrigentnih sredstava, sredstva za omotavanje, aktivnog uglja smanjuje apsorpciju u probavnom traktu.

U kombinaciji s drugima antispazmodike i sedativi pojačano je hipotenzivno dejstvo leka. Je u porastu hipoglikemijski aktivnost lijekova protiv dijabetes. Pojačava akciju glukokortikosteroidi, indometacin i etanol. Smanjuje koncentraciju ciklosporin u krvi.

Induktori mikrosomalni enzimi jetra (barbiturat, fenilbutazon), analeptici (kamfor, kordiamin), tonik agensi (eleutherococcus, korijen ginsenga) smanjiti efikasnost lijeka.

Posebna uputstva

Uz produženu upotrebu Andipala trebalo bi pratiti ukupnu sliku periferne krvi.

Preporučuje se biti oprezan i oprezan prilikom rada s mehanizmima, zbog činjenice da lijek značajno utječe na promjenustope reakcija.

Da li medicina smanjuje ili povećava krvni pritisak? Lowers.

Pod kojim pritiskom treba uzeti Andipal? Sa visokim krvnim pritiskom. Koristiti Andipal kao lijek za pritisak treba nakon savjetovanja s liječnikom.

Šta je Andipal

Andipal spada u skupinu kombiniranih lijekova koji kombiniraju svojstva antispazmodijskog, analgetskog, sedativnog, vazodilatacijskog lijeka. Služi kao dobro sredstvo za liječenje ranih stadija hipertenzije, smanjuje pritisak zbog ublažavanja bolova, opuštanja zidova krvnih žila. Andipal za pritisak dostupan je u bijelim ili žućkastim tabletama, svako pakovanje sadrži nekoliko blistera od 10, 20, 30 komada.

Andipal povećava ili smanjuje pritisak

Osnova lijeka sastoji se od četiri komponente koje se međusobno kombiniraju. Nakon primjene lijeka prema uputama, nivo kalcijuma u ćelijama se smanjuje, žile se opuštaju, ton nestaje, pritisak smanjuje, pa liječnici smatraju da je Andipal efikasan lijek protiv hipertenzije. Osim hipotoničnog učinka, tablete imaju analgetska i sedativna svojstva.

Lijek ublažava pridružene simptome hipertenzije u obliku glavobolje i palpitacija srca, olakšava opće stanje pacijenta. Međutim, Andipal nije punopravni lijek koji se koristi za liječenje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Alat samo ublažava bolne simptome koji smetaju kod hipertenzivne krize.

Andipal pouka

Prema opisu u radaru (registar lijekova) Andipal nije pogodan za sve kategorije pacijenata s hipertenzijom, pa je prije uzimanja potrebno konzultirati liječnika i detaljno proučiti upute koje ukazuju na točnu dozu. U nekim slučajevima lijek nije prikladan s redovitim visokim krvnim tlakom, ne preporučuje se uzimati lijek sami bez dodatnog liječničkog pregleda.

Da biste shvatili kako lijek djeluje, morate saznati od čega se sastoji. Jedna tableta Andipal sadrži 4 glavne supstance:

  • fenobarbital - 0,02 g,
  • papaverin hidroklorid - 0,02 g,
  • bendazol - 0,02 g,
  • natrijum metamizol ili analginum - 0,25 g.

Pored njih, preparat sadrži pomoćne komponente koje ne utiču na lekovita svojstva:

  • talk u prahu
  • kalcijum stearat
  • krompirov skrob
  • stearinska kiselina.

Svaki aktivni sastojak Andipal-a je važan, obavlja svoju funkciju i pruža željeni učinak:

  1. Metamizol natrijum, poznat kao analgin, čini osnovu leka. Brzo ublažava glavobolju koja muči osobu sa povišenim krvnim pritiskom.
  2. Papaverin hidroklorid je u stanju ukloniti bolne grčeve krvnih žila, smanjiti rad srca. Supstanca je indicirana za upotrebu hipertenzivnim pacijentima kao antispazmodik.
  3. Bendazol ili dibazol djeluje kao vazodilatator i sedativ, ali osim ostalih komponenti, ne može utjecati na krvni tlak.
  4. Fenobarbital ima izražen sedativni efekat. Pomaže ublažavanju pacijentovog živčanog stanja što je uzrokovano hipertenzijom.

Nuspojave

Da biste izbjegli nuspojave, trebate pažljivo pročitati upute kako uzimati Andipal pod pritiskom i koju dozu koristiti. Ako ne uzmete u obzir kontraindikacije ili pogrešno izračunate količinu lijeka, tada možete dobiti predoziranje. Nuspojava nepravilne upotrebe Andipala se očituje kao:

  • konjuktivitis
  • zatvor
  • Quinckeov edem,
  • urtikarija
  • pospanost
  • urin crven
  • žad
  • mučnina
  • obilno znojenje.

Kako uzimati Andipal sa povišenim krvnim pritiskom

Ako očitavanja tonometra ne pokazuju više od 160 jedinica gornjeg pritiska, Andipal se koristi kao hitno sredstvo za ublažavanje glavobolje i ima hipotenzivni učinak. Doziranje za odrasle osobe je 1-2 tablete jednom, koje bi trebalo piti nakon obroka. Za profilaktičko smanjenje pritiska uzima se 1 tableta 3 puta dnevno tokom jedne nedelje.

Analozi Andipala

Lijekovi koji se temelje na sličnim sastojcima pripadaju Andipalim analogima. U slučajevima kada ovaj lijek nije pogodan za snižavanje pritiska, propisana su druga sredstva. Imajući slične sastojke i svojstva, ovi lijekovi imaju razlike u cijeni i kontraindikacije, zato ih se uzima strogo po preporuci terapeuta. Najbolje zamjene za Andipal su:

  • Kapoten,
  • Captopril
  • Nominovani
  • Theodibaverine
  • Unispaz
  • Urolesan forte.

Cijena za Andipal

Ovaj lijek je pristupačan lijek. Razlika u cijeni za Andipal sastoji se od oblika oslobađanja, broja tableta u pakovanju, proizvođača, regije prodaje. U Sankt Peterburgu u Moskvi možete je kupiti na zalihama u gradskoj ljekarni ili je naručiti putem internetske trgovine u kojoj se vrši prodaja popusta, dogovarajući isporuku poštom.

Andipal: upute za uporabu pri visokom tlaku

Kupnja Andipala po savjetu prijatelja ili preporuci farmaceuta krajnje je nesigurno. Neki se pozivaju na vlastito iskustvo, drugi često slijede apsolutno merkantilne ciljeve. Ali ovo je ozbiljna droga koja zahtijeva isti stav. To je točno kad ga propiše liječnik koji poznaje individualne karakteristike određene osobe, povijest bolesti, s rezultatima laboratorijske i instrumentalne dijagnostike. Pacijent se sa svoje strane također treba upoznati s uputama za uporabu Andipala, mogućim nuspojavama, savremenim analogama.

p, blok citat 1,0,0,0,0 ->

p, blok citati 2.0,0,0,0 ->

Pri visokom pritisku

Važna tačka u lečenju hipertenzije je priroda bolesti. Lijek se nosi sa situacijskim epizodnim porastom krvnog tlaka u kojem njegov gornji "sistolički" pokazatelj nije veći od 160 jedinica. Čak i ako je dugotrajno liječenje takvih stanja, ono je neučinkovito.

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

Pruža blage hipotenzivne i sedativne efekte. Uputa za uporabu Andipal pod visokim pritiskom, kao i kronična priroda bolesti, preporučuje suzdržavanje od takvog koraka kako bi se izbjegao suprotan rezultat. Razlog su tonska svojstva dibazola, koji prvo uzrokuje porast krvnog pritiska, a nakon pola sata pomaže da se smanji. S tim u vezi je i mišljenje nekih pacijenata da Andipal pomaže kod hipotenzije.

Farmakološka svojstva

Lijek Andipal je složen vazokonstrikcijski, antispazmodički i analgetski. Andipal se odnosi na lijekove grupe opojnih analgetika i svojstveno ne liječi hipertenziju, ali ima antihipertenzivno djelovanje.

Aktivne tvari papaverin bendazol hidroklorid, koje su dio Andipala, doprinose proširenju lumena krvnih žila, čine glatke mišiće fleksibilnijima. Metamizol natrijum, ili analgin, snižava temperaturu i slabi i uklanja bol.

Kao antispazmodik, Andipal se koristi za uklanjanje grčeva vaskularnog glatkog mišića. Fenobarbital, koji je takođe uključen, inhibira nervni sistem i povećava efikasnost svake komponente leka.

Andipal ima dobru apsorpciju u probavnom traktu (nekoliko minuta nakon primjene). Maksimalna koncentracija lijeka dostiže se 20 minuta nakon primjene. Razdvaja se jetrom i ima produženo izlučivanje bubrezima. Ne preporučuje se kršenje propisane doze lijeka. Takođe, lek ima sledeće dejstvo: ublažava glavobolju, uklanja bol sa grčevima creva, želuca i drugih organa.

Sastav i oblik oslobađanja

Sastav lijeka Andipal uključuje sljedeće aktivne tvari, što ga čini toliko multifunkcionalnim.

1 tableta sadrži:

  • metamizol natrijum 0,25 g.
  • fenobarbital 0,02 g.
  • Bendazol 0,02 g.
  • papaverin hidroklorid 0,02 g.

Dodatne supstance:

  • steatitis 0,007 g.
  • oktadekanojska kiselina 0,003 g.
  • skrob 0,046 g.
  • kalcijumova so 0,004 g

Kombinacija aktivnih supstanci ima efikasan višestruki efekat.

Andipal lijek proizvodi se u obliku tableta u blister pločicama od 10, 30 i 100 kom. u kartonskoj ambalaži.

Što ljekari kažu o hipertenziji

Već dugi niz godina lečim hipertenziju. Prema statističkim podacima, u 89% slučajeva hipertenzija rezultira srčanim udarom ili moždanim udarom i osoba umire. Otprilike dvije trećine pacijenata umre tijekom prvih 5 godina bolesti.

Sljedeća činjenica - moguće je i potrebno ublažiti pritisak, ali to ne izliječi samu bolest. Jedini lijek koji službeno preporučuje Ministarstvo zdravlja za liječenje hipertenzije i koji ga kardiolozi koriste u svom radu je Normaten. Lijek utječe na uzrok bolesti što omogućava potpuno uklanjanje hipertenzije. Pored toga, prema saveznom programu, svaki stanovnik Ruske Federacije može ga dobiti BESPLATNO .

Kako uzimati Andipal?

Prije nego što započnete tečaj liječenja, morate se posavjetovati s liječnikom. Doziranje Andipal pripravka i trajanje tečaja ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta i određuje ih svaki specijalista pojedinačno.

Andipal se uzima oralno u sljedećim dozama:

  • U slučaju visokog krvnog pritiska, Andipal se propisuje za ublažavanje simptoma. 1 tableta dnevno.
  • U slučaju kada nije potrebno spustiti pritisak, ali glavobolje su uznemirujuće, propisite 2 tablete dnevno sa intervalom od 1 sata. Maksimalna moguća dnevna doza nije veća od 5 tableta Andipala.
  • U slučaju manifestacije vegetovaskularnih poremećaja imenovati 1 tableta 2 puta dnevno tokom tri dana. Preporučuje se upotreba matičnjaka ili valerijane u kombinaciji sa Andipalom za postizanje efikasnijeg efekta.

Andipal tokom trudnoće i dojenja

Primjena Andipala strogo je kontraindicirana djeci, trudnicama i dojiljama. Fenobarbital negativno utječe na intrauterini razvoj fetusa i čak mala doza lijeka može izazvati patološki razvoj mozga fetusa. Povećava se šansa da imate dijete sa cerebralnom paralizom. Tokom perioda dojenja, Andipal se takođe ne preporučuje za upotrebu, kao negativno utiče na razvoj bebe i kvari majčino mlijeko. U slučajevima hitne potrebe za primjenom Andipala dijete treba prebaciti na umjetno hranjenje kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Predoziranje

U slučaju kada je najveća moguća doza lijeka prekoračena na dan, kod pacijenata se primjećuju sljedeći simptomi:

  • vrtoglavica
  • pospanost
  • letargija.
  • mišićna slabost.

Ako se utvrde simptomi predoziranja, odmah isperite stomak i uzmite apsorbirajuće lijekove. Trebate savjetovati se s liječnikom kako biste utvrdili stepen predoziranja i daljnje liječenje njegovih simptoma kako biste ih sveli na najmanju moguću mjeru.

Skladištenje i odmor

Izdaje se na recept.

Čuvati na suhom mestu, van direktne sunčeve svetlosti. Čuvati van dohvata dece.

Rok trajanja je 2,5 godine.

U skladu s aktivnim tvarima, Andipal nema analoge. Ali postoje i sledeći analozi Andipala koji imaju sličan efekat na organizam:

Prije zamjene Andipala analognim, trebali biste potražiti savjet liječnika radi moguće prilagodbe propisane doze i kako bi se izbjegle nuspojave lijeka.

Cijena lijeka Andipal

Cijena lijeka Andipal varira ovisno o proizvođaču, mjestu kupnje lijeka, dozi i obliku oslobađanja.

Proizvodno preduzećeBroj tableta u pakiranju.Prosječna cijena u Rusiji
Dalchimpharm, Rusija10 kom8 rub
Pharmstandard, Rusija10 kom10 rub
20 kom.29 rub
Irbitsky KhFZ10 kom19 rub
20 kom.37 rub
Anzhero-Sudzhensky HFZ20 kom.65 rub

U tabeli su prikazane prosječne cijene za Andipal. Cijena lijeka mora biti navedena direktno na mjestu kupovine.

Otišao je na posao i počeo da skače u pritisku. Otišao je kod doktora i preporučio mu je Andipal. Pijem ga samo u ekstremnim slučajevima, kako se ne bih navikao.

Prijatelj ljekara savjetovao je Andipala za migrene. Pomogao mi je dovoljno brzo. Oko 15-20 minuta i rukom je ublažila glavobolju. A cijena je ugodno ugodna.

Svetlana, 33 godina:

Prije godinu dana naletjela je na nesreću i s potresom ležala u bolnici. Nakon pražnjenja pojavila se glavobolja. Doktor mi je propisao Andipala - ovo je moj spasitelj. Pokušavam da se odvojim, jer to može izazivati ​​ovisnost.

Andipal tablete

Ovaj alat je kombinirani lijek koji ima analgetski, hipotenzivni učinak na tijelo. Zbog aktivnih komponenti, Andipal pri visokom tlaku pruža antispazmodički učinak i širenje krvnih žila. Ovaj lijek je propisan za hipertenziju u ranim fazama za smanjenje krvnog pritiska. Lijek proizvodi u tabletama od 10 kom. U jednom pakovanju po pravilu 3 blistera s uputama za upotrebu.

Andipal za dojenje

Važno je da se mlade majke, naročito pre upotrebe bilo kakvih lekova, konsultuju sa specijalistima. Prema uputstvu, Andipal nije propisan pacijentima tokom trudnoće i tokom dojenja. Ako ne možete bez ovog lijeka tokom laktacije, dijete se prebacuje na umjetno hranjenje. Činjenica je da aktivne komponente Andipal negativno djeluju na bebu, kvare kvalitet majčinog mlijeka.

Andipal i alkohol

Većina lijekova ne treba koristiti zajedno sa alkoholnim pićima. Andipal pojačava učinak etilnog alkohola na tijelo, koji je vrlo opasan za pacijenta. U stanju opijenosti ili nakon konzumiranja male količine alkoholnih pića, ovaj lijek se ne smije konzumirati, čak i ako je naznačeno.

Interakcija lijekova

Antihipertenzivni učinak Andipala na tijelo značajno se povećava kada se lijek kombinira sa lijekovima sljedećih farmakoloških skupina:

  1. Blokatori kalcijumovih kanala (Nifedipin).
  2. Nitrati (nitroglicerin).
  3. Beta blokatori (Anaprilin, Metoprolol).
  4. Diuretici (Furosemid, Lasix i drugi).
  5. Miotropni antispazmodici (Eufillin i drugi).

Hipotenzivni učinak lijeka je smanjen ako se njegova upotreba kombinira sa sljedećim vrstama lijekova:

  1. Toniranje (ginseng u obliku tinkture ili tableta, Eleutherococcus, Rhodiola rosea).
  2. M- i H-holinomimetici (acetilholin, nikotin).
  3. Analeptici (Citizen, Kamfor, Sulfocamphocaine).
  4. Adrenomimetici (efedrin, adrenalin).

Prema uputstvu za upotrebu, istovremena upotreba Andipala sa lijekovima iz grupe opioidnih analgetika izaziva razvoj nuspojava. Lijek se lošije apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ako se kombinira s aktivnim ugljenom i raznim lijekovima koji pružaju adstrigentno djelovanje i imaju omotačni učinak. Potonji uključuju antacidne lijekove i lijekove s bizmutom u sastavu.

Tokom trudnoće i dojenja

Uputa za upotrebu Andipala sadrži jasne upute zabrane upotrebe lijeka u prvom tromjesečju i za vrijeme dojenja. Ako je sastav potreban za određene kliničke manifestacije, tada se njegova primjena mora provesti pod strogim nadzorom liječnika nakon laboratorijskih proučavanja stanja jetrenog tkiva i slike periferne cirkulacije krvi.

p, blok citati 18,0,0,1,0 ->

Hipertenzija je bolest koja se graniči sa životom i smrću. O ispravno odabranim lijekovima i njihovoj optimalnoj dozi ovisi ne samo zdravstveno stanje, već i broj godina života.

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

Nakon pregleda i utvrđivanja uzroka hipertenzije, liječnik može propisati:

p, blok citati 20,0,0,0,0 ->

  • Triampur compositum hipotenzivno i diuretičko djelovanje,
  • Minoksidil
  • Verapamil
  • Atenolol
  • Klonidin
  • Enam.

Analozi Andipala sa sličnim antispazmodičkim svojstvima:

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

  • Besalol
  • Domet
  • Spasmol
  • Nominovani
  • No-shpa.

Pacijent prolazi testove kako bi utvrdio nivo magnezijuma, kreatina i kalijuma u krvi. Paralelno s tim i liječenje pratećih bolesti, njihova prevencija.

p, blok citat 22,0,0,0,0 ->

Andipal nije univerzalan i pacijenti tolerišu njegove efekte na različite načine. Ako se prekorači trajanje terapije, mogući su čak i slučajevi razvoja ovisnosti. Ali većina onih koji su uzimali drogu govore o tome kao o životnom sastavu koji je pomogao u trenucima porasta krvnog pritiska, grčeva i glavobolje. Ali ne smijemo zaboraviti, da je samo dio simptomatskog, ali ne i etiotropni tretman, odnosno popravlja dobrobit, ali ne uklanja i problem hipertenzije. Privlači ga svojom pristupačnošću. Pakovanje od 10 tableta košta oko 35 rubalja.

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

Zaključak

Mnogi liječnici pripisuju dobrom starom Andipalu zastarjele antihipertenzivne lijekove i, ako treba, propisuju modernije spojeve. Pacijenti starije životne dobi, međutim, ne pokušavaju naći zamjenu za njega, jer tablete dobro djeluju, ali mnoštvo skupih analoga poznatog lijeka ne može se pohvaliti s tim.

Grupa lijekova, INN, područje primjene

PM se odnosi na farmakološku grupu miotropnih antispazmodika. Razvijen je na osnovu četiri komponente odjednom: bendazola, natrijum metamizola, fenobarbitala i papaverin hidroklorida. U tom smislu se naziva kombiniranim (INN - kombinirani lijekovi).

Lijek (u daljnjem tekstu - LP) propisan je za otklanjanje bolnih grčeva tijekom migrena, patologija gastrointestinalnog trakta, a također je dio složene terapije hipertenzije / hipertenzivne krize.

Oblici ispuštanja i cijene, prosječne u Rusiji

Proizvođači proizvode lijekove u obliku cilindričnih ravnih tableta. Mogu biti bijele ili sa blagim žutim nijansom. U ljekarnama možete kupiti pakete od 10, 30, 100 kom.

Prosječna cijena tableta od Andipal tlaka je 30 rubalja. Politika cijena ljekarni i regija stanovanja utječe na cijenu lijeka.

Naziv ljekarneCijena u rubaljima
Wer.ru45 (20 kom.)
Ljekarna IFC15 (10 kom.)
Zona zdravlja44 (№10)
e Ljekarna79 (20 kom.)
e Ljekarna16 (10 kom.)
Apotekar14,75 (10 kom)

Za izradu lijeka, proizvodna tvrtka je koristila nekoliko komponenti odjednom, koje su glavni aktivni sastojci:

  1. Bendazol ili Dibazol (0,02 g). Supstanca proizvodi vazodilatacijski efekat na krvne žile u mozgu, eliminira kontrakcije glatkih mišića.
  2. Metamizol natrijum (analgin). Jedna tableta sadrži 0,25 g materije. Njegov glavni zadatak je uklanjanje boli. Uz to, analgin pomaže u smanjenju tjelesne temperature i koristi se kao protuupalna tvar.
  3. Fenobarbital (0,02 g). Ima smirujući učinak. Do danas, supstanca se koristi u lijekovima u malim količinama, jer dovodi do manifestacije negativnih reakcija.
  4. Papaverin hidroklorid (0,02 g). Pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska, ima antispazmodijski učinak.

Također, sastav lijeka uključuje niz dodatnih komponenti: kalcijev stearat, talk, stearinska kiselina, krompirov škrob. Doprinose boljoj topljivosti i vežu sve komponente.

Farmakokinetika

Kada se guta, dovodi do začepljenja sistema prostaglandina iz arahidonske kiseline, doprinosi povećanju praga osjetljivosti centra za bol u hipotalamusu.

Apsorpcija se vrši u želucu. Nakon 20-25 minuta nakon primjene, primjećuje se vrhunac apsorpcije glavnih aktivnih tvari. A njihov metabolizam se događa u jetri. Izlučivanje iz organizma nastaje zbog rada bubrega tokom mokrenja. Vrijedi napomenuti da se tvari izlučuju prilično dugo, pa je važno da ne prekoračite dozu koju je odredio vaš ljekar.

Indikacije i kontraindikacije

Tablete se mogu propisati kao lekovi protiv bolova. Glavobolja, čiji se uzrok krije u grčevima krvnih žila, povlači za sobom neugodne posljedice. Prije svega raste krvni pritisak.

Takođe, indikacija za upotrebu tableta su:

  • razne vrste migrene
  • blagi oblik hipertenzije,
  • benigna intrakranijalna hipertenzija,
  • disurija
  • bol u trbuhu,
  • patologija trigeminalnog živca,
  • bol od povrede.

Sekundarna i primarna hipertenzija su takođe indikacije za koje se Andipal može koristiti.

Među kontraindikacijama su sljedeće:

  • alergijske reakcije ili preosjetljivost na komponente,
  • krvne bolesti i nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze,
  • tahikardija
  • opstrukcija creva,
  • angina pektoris
  • disfunkcija bubrega,
  • poremećaji u radu jetre.

Također je zabranjeno imenovanje lijeka za vrijeme laktacije. Činjenica je da njegove materije, zajedno sa majčinim mlekom, mogu prodrijeti u tijelo djeteta.

U pedijatriji tablete su dozvoljene nakon 8 godina. Neki stručnjaci ne preporučuju propisivanje tableta do 14. godine života, jer njihov unos može negativno uticati na mentalni razvoj djece.

Tokom trudnoće, poželjno je napustiti upotrebu lijeka. Ako postoji vitalna potreba, onda ih možete piti od drugog tromjesečja i to u minimalnim dozama. U prva tri meseca, kada se fetus aktivno raste i razvija, sastojci leka mogu negativno uticati na njegov razvoj.

Moguće nuspojave i predoziranje

Pri upotrebi lijeka mogu se javiti neželjene pojave. Najčešće se kod pacijenata pojavljuju u obliku:

  • alergijski osipi na koži, praćeni peckanjem ili svrabom,
  • zatvor
  • povećana pospanost
  • kvarovi u gastrointestinalnom traktu,
  • opća slabost tela,
  • smanjen imunitet

Duga ili prekomjerna upotreba može uzrokovati predoziranje. Pacijent osjeća slabost, vrtoglavicu i neodoljivu želju za snom. Kad se pojave prvi znakovi predoziranja, potrebno je oprati stomak i dati osobi aktivni ugalj (1 tableta na 1 kg tjelesne težine). Nakon toga trebate pričekati liječnika koji će odabrati učinkovite metode simptomatskog liječenja.

Pregledi ljekara i pacijenata

Pregledi pacijenata koji su prošli tečaj liječenja pomoći će da se stvori cjelovita slika o efikasnosti lijekova.

Prednosti Andipala su i stručnjaci i pacijenti uključuju brzu akciju, efikasnost i niske troškove. Lijek će za najkraće moguće vrijeme otkloniti neugodne simptome i ublažiti bol. Međutim, treba imati na umu da je efikasnije liječiti uzrok. Da biste smanjili rizik od komplikacija, potrebno je kod prvih simptoma konsultirati liječnika.

Ostavite Svoj Komentar