Jednostavne juhe za dijabetičare: zdravi i ukusni recepti

Javno mišljenje kako se prehrana osoba oboljelih od dijabetesa temelji na blagom i monotonom meniju nije samo raširena, nego je i u osnovi pogrešna. Unatoč činjenici da su tijekom života, za održavanje zdravlja i dobrobiti, dijabetičari stalno prisiljeni računati broj kalorija, ugljikohidrata, birati zdravu hranu i pratiti njihov utjecaj na razinu šećera, dopušteno je raznolikost jelovnika takvih bolesnika zdravim jelima.

Čak i na pozadini tako strogih ograničenja, sasvim je moguće jesti ne samo pravilno i racionalno, nego i ukusno i raznovrsno. Prevladavajuće jelo u svakodnevnoj prehrani gotovo svake osobe je supa.

Prirodna, dijetalna, aromatična i topla, pripremljena u skladu s normama prehrane, pomoći će da se dobije dovoljno, zadovolji ukusne potrebe i, što je važno, spriječi debljanje. Razgovarajmo detaljno o tome koje supe možete imati protiv dijabetesa i kako im pružiti jedinstven ukus i bez premca.

Opći principi prehrane za dijabetes

Razne mirisne supe smatraju se glavnim jelima koja se uzimaju ukusno ne samo radnim danom, već i praznicima. Najkorisnije, gotovo potpuno uklanjanje negativnog utjecaja na šećer u krvi, naravno, supe od povrća, odnosno vegetarijanske.

Takvo jelo efikasno poboljšava peristaltiku i normalizuje metabolizam. Za one koji su skloni povećanju tjelesne težine, jednostavna povrtna supa najbolja je prehrambena opcija za svaki dan.

Ako je težina u granicama normale, lako možete priuštiti jesti srdačne i mirisne juhe pripremljene na bazi mesa i mesnog juha. Ova opcija uobičajenog jela pomoći će vam da dugo održavate osjećaj sitosti i brzo udovoljite čak i najjačoj gladi. Možete ih jesti svaki dan, ali najbolja opcija bila bi naizmjenična jela od mesa i povrća.

Prilikom odabira proizvoda od kojih će se kasnije pripremati juha od dijabetesa treba obratiti pažnju ne samo na njihov ukus i glikemijski indeks, već i na faktore poput njihove kvalitete i svježine. Za kuhanje je potrebno koristiti samo svježe proizvode, o raznim konzervansima koji su bili smrznuto povrće i voće, kiseli krastavci ne smiju se sjetiti više od jednom do dva puta godišnje.

Savjet! Da biste razvili najprikladniji meni u određenom kliničkom slučaju, preporučuje se prvo uskladiti režim ishrane i režim rada sa svojim lekarom.

Pravila za pravljenje supa

Prije nego što pripremite zdravu, jednostavnu i ukusnu juhu za dijabetičare tipa 2 ili druge oblike bolesti, preporučuje se da se upoznate sa brojnim pravilima, čije je poštivanje obavezno.

Na primjer, za svako jelo trebali biste uzimati samo svježe i prirodne proizvode koji imaju nizak glikemijski indeks. Samo u tom slučaju možete biti sigurni da hrana koju jedete neće utjecati na nivo šećera u hemolimfi.

Pored toga, važno je znati sljedeće:

Kategorija proizvodaPreporuke za kuhanje
Meso.Za kuhanje bilo koje supe, preporučuje se uzimanje govedine ili teletine s niskim udjelom masti. Ove vrste mesa su najkorisnije, a pored toga daju jelu poseban ukus i bogatu aromu. Da bi juha bila mirisnija i bogata, preporučuje se koristiti ne samo filete, već i velike kosti i hrskavice.
Povrće.Za pripremu bilo kojeg jela trebali biste uzeti isključivo svježe povrće, kategorički se ne preporučuje korištenje proizvoda koji su bili smrznuti ili neke druge mogućnosti preliminarne kulinarske obrade. U pravilu su takvi proizvodi gotovo u potpunosti lišeni korisnih i važnih elemenata u tragovima ili ih sadrže u malim količinama.
Ulje.Ulje u prehrani dijabetičara je, izuzetak, izuzetak. A to je zbog činjenice da se u procesu kuhanja ne preporučuje prženje hrane. Međutim, povremeno je sasvim moguće dodati malo luka prženog na maslacu u supu.
Bule.Treba imati na umu da za pripremu osnove za juhu možete koristiti isključivo takozvani drugi juh. To jest, tokom postupka kuhanja potrebno je prvu vodu nakon ključanja proliti, meso isprati, uliti hladnu vodu i ponovo je prokuhati, ne zaboravljajući ukloniti pjenu.

Naročito neprikladne za prehranu dijabetičara su takve vrste juha poput hrenovke, kiselih krastavaca, bogate supe i gulaša od pasulja. Osim toga, ove mogućnosti hrane doprinose sakupljanju viška tjelesne težine zbog visokog sadržaja kalorija. S tim u vezi, ne preporučuje se njihova upotreba češće nego jednom tokom dvije sedmice.

Najukusnije i najzdravije supe

Gotovo svi recepti navedeni u nastavku nisu samo mogući, već ih je potrebno konzumirati svakodnevno. Redovno uključivanje ovih supa u ishranu pomoći će poboljšati metabolizam, poboljšati rad probavnog trakta, sprečiti dobijanje suvišne tjelesne težine, a i eliminirati povećanje šećera u krvi.

Ali treba obratiti pažnju da kuvane juhe možete jesti isključivo u malim količinama. Prejedanje nije korisno samo za osobe koje imaju dijabetes, već i za potpuno zdrave ljude.

Juhe od povrća

Posebno širok opseg za fantastični let pruža postupak pripreme povrća. U procesu kuhanja možete koristiti bilo koju vrstu povrća što, naravno, nije zabranjeno.

Komponente se mogu odabrati u skladu s osobnim preferencijama ukusa, mijenjajući proporcije, ovisno o, primjerice, raspoloženju ili trenutnom danu u sedmici. Kako biste zadovoljili potrebe tijela, možete odabrati apsolutno bilo koji recept, luk od juhe protiv dijabetesa ili, na primjer, rajčice, dozvoljeno je kuhati i povrtni i mesni juh.

Kao osnovu možete koristiti sljedeće preporuke:

  1. Kupusna supa. Unatoč činjenici da priprema ovog jela oduzima minimalno vrijeme i truda, njegov neobičan ukus svidjet će se i pravim gurmanima. Da biste stvorili jednostavno remek-djelo, potrebno je sitno sjeckati ili sjeckati dvjesto pedeset grama cvjetače i bijelog kupusa, malo peršinovog korijena, par perja zelenog luka, malo glavice luka i jedna mrkva. Dostupne komponente prelijte pročišćenom vodom i kuhajte trideset do četrdeset minuta nakon ključanja. Sol i začini preporučuje se dodavati u skladu s osobnim ukusima. A uz pomoć blendera ovo jelo možete pretvoriti u mirisnu i svilenu supu - pire od krumpira.
  2. Povrće gulaš. Ova opcija uzgojenog povrća takođe ne zahteva posebne veštine. Takve recepte preporučuje se kod dijabetesa tipa 2 zbog niskog glikemijskog indeksa. Za pripremu jednostavne, ali ukusne gulašice dovoljno je sljedeće vrste povrća preliti hladnom vodom: nekoliko perja zelenog luka, zrelu rajčicu, jednu malu mrkvu, malo cvjetače, špinat i mlade tikvice. Da biste poboljšali aromu i ukus, možete dodati zelje, kao i luk, malo pržen u kvalitetnom maslacu. Povrće mješavina mora se ugrijati i kuhati oko četrdeset minuta.

Da bi poboljšali ukus bilo koje supe, nakon kuhanja preporučuje se da se posuda pokrije svježe pripremljenim jelom poklopcem, zamota debelim ručnikom i ostavi sat vremena. Zahvaljujući ovim jednostavnim manipulacijama, paprika će steći živopisniji ukus i aromu.

Gljive juhe

Proizvodi sa najnižim glikemijskim indeksom i minimalnim udjelom kalorija uključuju razne vrste gljiva. Za pripremu prvih jela preporučljivo je uzimati gljive svinjetine, smeđi bolet ili boletus.

Samo će ovi proizvodi pomoći jelu da daje bogat okus i aromu. Međutim, ako ne postoji način da ih nabavite, sasvim je moguće uzeti uobičajene i jeftine šampinjone.

Da biste pripremili juhu od gljiva za dijabetičare tipa 2, trebate:

  • prvo trebate temeljno oprati gljive i oguliti, ako je potrebno,
  • onda gljive prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoje petnaest do dvadeset minuta,
  • u loncu u kojem će se kuhati prvo jelo ispržite sitni luk luka s malom količinom biljnog ulja,
  • da biste poboljšali ukus čorbe od gljiva, možete dodati i beli luk i sitno rendirani koren peršuna, koji su prošli kroz presu,
  • dodajte gljive luk i takođe pržite samo nekoliko minuta,
  • zatim napunite proizvode vodom, koja je ostala od infuzije, i kuhajte dok ne omekša.

Gotova juha može se temeljito nasjeckati i usitniti mikserom dok ne dobije konzistenciju guste kisele pavlake. Ako nema kontraindikacija, u ovom slučaju možete ga koristiti sa krutonima ili krekerima.

Juhe od graška

Najjednostavniji, ali istovremeno i najzdraviji obrok je juha od graška za dijabetes tipa 2.

U skladu s osnovnim pravilima pripreme, takvo jelo doprinosi:

  • prevencija razvoja bolesti vaskularnog sistema i srca,
  • stimulacija i poboljšanje metaboličkih procesa,
  • jačanje i povećanje elastičnosti venskih i vaskularnih zidova.

Uz to, grašak ima nizak udio kalorija i minimalni glikemijski indeks, u vezi s čime možete koristiti takvu supu u većim količinama u odnosu na druge verzije prvih jela.

Dakle, kako biste pripremili zdravo i ukusno jelo, trebate:

  • kao osnova, preporučuje se pileći ili goveđi juh, koji će jelo učiniti mirisnijim, srdačnijim i bogatim,
  • stavite juhu na vatru i nakon što prokuha, u nju ubacite oprani zeleni ili suhi grašak u potrebnoj količini,
  • da biste dobili posebno srčano jelo, možete mu dodati malo nasjeckanog mesa i krumpira, ali to nikako ne smijete raditi svakodnevno,
  • za dnevnu opciju možete u supu staviti lagano prženi luk, šargarepu i malo zelenila.

Grašak od graška može se jesti s krekerima ili krutonima, ova metoda pomoći će vam da brzo ugasite glad i održite osjećaj sitosti na duže vrijeme.

Pileće supe

Bogata pileća supa za dijabetičanike doista je gozba želuca. Ovo jelo savršeno zasiti, udovoljava gladi i zadovoljava ukusne potrebe za ukusnom i zdravom hranom.

Za pripremu jednostavnog i zadovoljavajućeg jela trebat će vam:

  1. Prvo morate kuhati pileći juhu. Ne treba zaboraviti da za kuhanje supe treba koristiti samo drugu vodu. Za kuhanje možete uzeti i filete i dijelove piletine s kostima, ali prije kuhanja potrebno je očistiti komade masti i kožu.
  2. U maloj tavi istopite maslac, na njemu popržite sitni luk, ulijte u bujonov luk, dodajte malu količinu naribanog krumpira, mrkve i sitno sjeckani kuhani pileći file. Začini i sol dodaju po vašem ukusu. Kuvajte dok ne omekša.

Unatoč činjenici da se gore navedeni recept za pileću supu preporučuje za upotrebu u sklopu dijeta za dijabetičare, trebao bi je jesti ne više od dva do tri puta tjedno. Ako je pacijent prisiljen da se pridržava stroge prehrane zbog prisustva velike količine viška tjelesne težine, ovu verziju prvog jela možete koristiti ne više od jednom tjedno.

Juha od bundeve

Juha - pire od krumpira od bundeve i druge vrste povrća možete pripremiti i na mesnoj i povrtnoj juhi. Naravno da prva verzija jela bolje zadovoljava glad i zadovoljava, ali jesti ga često, na primjer, svaki dan, ne preporučuje. No, kao jelo za svečanim stolom, ova se juha odlično slaže, pogotovo ako u nju dodate krutone s češnjakom.

Dakle, za kuhanje vam trebaju:

  1. Za početak, kuhajte juhu koristeći gore navedene preporuke. Možete kuhati i piletinu i govedinu.
  2. Potom lagano, doslovno nekoliko minuta, pržite malo luka, malo luka, malo prethodno naribane mrkve i dvjesto grama sitno sjeckane zrele bučne kaše.
  3. Prethodno pripremljeni juhu prokuhajte, u njega stavite prženo povrće, svježe, isječeno na sitne komade, krompir i pileće ili goveđe filete, koje je po mogućnosti prethodno usitnjeno pomoću miksera ili mljevenja mesa.
  4. Povrće kuhajte dok se potpuno ne skuva, dodajte začine i sol odabrane po ukusu, pa ih stavite u drugar, prosijte sredstvo za zgušnjavanje kroz mlin za meso, izmutite sito ili mikserom i zalijte juhom.

Za veću sitost preporučuje se jesti takvu supu sa krutonima ili krekerima. Naravno, ako nema kontraindikacija u vezi s korištenjem pekarskih proizvoda. Zbog prisustva mesne komponente među komponentama, preporučuje se jesti bučnu juhu ne više od jednom ili dva puta tjedno.

Zeleni borsch

Povremeno se možete priuštiti takvom ukusnom i zdravom jelu kao što je zeleni borsch. Uključuje krompir i meso, što isključuje svakodnevno konzumiranje takve supe.

Za kuhanje su vam potrebni:

  1. Prije svega, trebate skuhati juhu, koristeći za to tristo grama bilo kakvog mršavog mesa, na primjer, govedinu, piletinu ili teletinu. Kuhanje čorba, prema prethodnim preporukama, potrebno je samo u drugoj vodi.
  2. Nakon što je juha gotova, meso samljeti blenderom ili ga jednostavno sitno nasjeckati.
  3. Dalje, krompir trebate izrezati na male kockice u količini od tri mala gomolja. Po želji, sasvim je prihvatljivo naribati krompir i dodati u supu u ovom obliku.
  4. Na malo maslaca lagano pržite pola malog luka, repe i mrkve.
  5. U juhu stavite povrće, dodajte dvije stotine grama svježeg kupusa, malo paradajza i nekoliko svježih listova kvrga. Kuhajte dok se sve povrće ne skuva.

Postoji takav borš, kako neovisno, tako i uz dodatak male žlice kisele pavlake. Da bi se spriječile negativne posljedice, ne preporučuje se jesti zeleni bor, češće nego jednom u dvije do tri sedmice.

Još rjeđe, treba ga koristiti ako postoji tendencija dobivanja viška tjelesne težine. U tom slučaju jelo trebate pripremiti na malo drugačiji način: izuzeti krompir, maslac zamijeniti maslinovim uljem, a isključiti i korištenje kisele pavlake.

Dakle, čak i na pozadini tako ozbiljne bolesti kao što je dijabetes, potpuno je moguće jesti ne samo pravilno, već i ukusno i raznovrsno. Važno je samo zapamtiti da se preporučuje kuhanje bilo koje vrste juha samo od onih proizvoda koje je dozvoljeno koristiti liječnik.

Osim toga, postavljajući, na primjer, pitanje takve vrste, kao što je: da li je moguće grašak juhu od dijabetesa, ne biste se trebali oslanjati samo na vlastito znanje, preporučljivo je prvo posavjetovati se sa stručnjakom. Također treba imati na umu da, ako postoji potreba za smanjenjem viška kilograma, morate slijediti posebno strogu dijetu.

Pogledajte video: DORUČAK I RUČAK 2 U 1 IDEALNO ZA DIJABETIČARE,ZA ONE KOJI JEDU BEZ GLUTENA,BEZ LAKTOZE,VEGAN (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar