Dijabetička mikroangiopatija: simptomi, liječenje, posljedice

Ako organizujete natjecanje među svim bolestima, prvo mjesto po učestalosti komplikacija, težini njihovog liječenja, posljedicama za pacijenta, bez sumnje, morat će dati dijabetes. Većina komplikacija temelji se na dijabetičkoj mikroangiopatiji. Zbog učinka šećera na male posude postaju krhki i lako se uništavaju. Kao rezultat toga, na nekim mjestima započinje nekontrolirani rast kapilarne mreže, dok su na drugim mjestima potpuno bez krvotoka.

Svake godine, zbog uzroka mikroangiopatije, obavi se milion amputacija donjih ekstremiteta, 0,6 miliona dijabetičara izgubi vid, a bubrezi prestanu funkcionirati u 0,5 milijuna pacijenata. Većina kršenja može se riješiti ako se mogu otkriti u ranim fazama.

Dijabetička mikroangiopatija - što je to

Mikroangiopatija je hronična komplikacija dijabetesa. Njegov glavni razlog je utjecaj visokog šećera u krvi na unutarnju površinu zidova krvnih žila. Molekuli glukoze gliciraju endotelne proteine, odnosno na njih se vežu. Ovaj proces prati gubitak vaskularne elastičnosti, njihovo sužavanje, povećana propusnost i zatim uništavanje. Situaciju pogoršava oksidativni stres - oštećenje stanica slobodnim radikalima, koji kod dijabetes melitusa nastaju u povećanom volumenu. Povreda metabolizma lipida, karakteristična za dijabetes tipa 2, takođe ima negativan uticaj na stanje krvnih sudova.

Svi su naši organi probijeni mrežom malih posuda, pa dijabetička mikroangiopatija može narušiti funkciju bilo kojeg od njih. Najčešće, mrežnica oka i nefroni bubrega postaju „mete“ jer je dobro razvijena mreža kapilara od vitalnog značaja za njihovo normalno funkcioniranje.

Komplikacije dijabetesa čiji razvoj izaziva mikroangiopatiju:

BolestOpis
RetinopatijaPosude koje hrane mrežnicu uništavaju se s stvaranjem edema i ožiljaka, što dovodi do oštećenja vida. Ako se liječenje ne započne na vrijeme, moguće je odvajanje mrežnice, oštećenje živaca i potpuni gubitak vida.
NefropatijaMikroangiopatija u šećernoj bolesti narušava funkciju bubrežnih glomerula, što utiče na njihovu sposobnost filtriranja urina. Prvi znak je protein u mokraći. Rad bubrega se postepeno pogoršava do zatajenja bubrega.
Mikroangiopatija donjih ekstremitetaNoge su najudaljenije od srca, pa im je prokrvljenost slabija, a rizik od dijabetičke mikroangiopatije je veći. Patološke promjene počinju kršenjem protoka krvi u nožnim prstima, a potom i u cijelom stopalu. Manjak cirkulacije krvi dovodi do gladovanja tkiva, izaziva dijabetičku neuropatiju, smanjuje sposobnost tkiva da se oporave i doprinosi razvoju dijabetičkog stopala.
EncefalopatijaOvo je moždana lezija, često uzrokovana cerebralnom mikroangiopatijom. Encefalopatija je pogoršana neuropatijom i visokim lipidima u krvi kod dijabetesa.
Seksualna disfunkcija kod muškaracaUporedo sa neuropatijom, mikroangiopatija je jedan od uzroka impotencije. Pogoršanje erekcije kod dijabetičara često je povezano s nedovoljnim punjenjem organa krvlju.

ICD kod 10 za dijabetičku mikroangiopatiju:

  • 2, E11.2 - nefropatija,
  • 3, E11.3 - retinopatija,
  • E5, E11.5 - ostale komplikacije izazvane mikrovaskularnim poremećajima.

Znakovi mikroangiopatije kod dijabetičara

U većini slučajeva na početku bolesti nema simptoma. Kako pacijent napreduje, pacijent s dijabetesom može primijetiti:

  • privremeni zamagljeni vid
  • plutajuće mrlje pred očima, a nestaju nakon nekoliko dana,
  • znakovi opijenosti - slabost, umor, nedostatak apetita,
  • povećan urin - čitajte o poliuriji,
  • noću se mjehur puni češće nego prije,
  • promjene u pacijentovom emocionalnom stanju: suza se pojačava, pojavljuju se epizode nemotivirane iritacije ili obrnuto, ravnodušnost prema prethodno važnim događajima,
  • moguće osjećaj suženja u sljepoočnici, blaga glavobolja. Simptomi ne nestaju u potpunosti nakon uzimanja lijekova protiv bolova,
  • problemi sa pamćenjem i koncentracijom,
  • Prsti su stalno hladni,
  • rane na koži, posebno na donjim ekstremitetima dugo ne zarastaju,
  • pogoršanje potencije - impotencija kod dijabetesa.

Liječenje mikroangiopatije najučinkovitije je u početnoj fazi, kad su njeni znakovi još uvijek odsutni, dakle, u slučaju šećerne bolesti Ne preskačite periodične ljekarske pregledepropisao lekar. Od najvećeg značaja su posjete oftalmologu, nefrologu i neurologu.

Dijagnostika

Dijagnostičke mjere za otkrivanje mikroangiopatije kod dijabetesa uključuju:

  1. Biohemijska analiza urina za albumin može otkriti protein u urinu ranije nego OAM. U početnoj fazi se ne izlučuje stalno, pa je bolje dati urin dnevno.
  2. Nefropatiju prati bubrežna hipertrofija koja se može otkriti ultrazvukom.
  3. Retinopatiju je moguće otkriti i prije pojave prvih simptoma prilikom pregleda fundusa - oftalmoskopije, ako je nemoguće provesti, koristi se ultrazvuk.
  4. Nedostatak cirkulacije krvi u kapilarima donjih ekstremiteta lako se utvrđuje vizualno: neka su područja kože blijeda i hladna, druga su crvenkasta zbog rasta kapilara. Na potplatu se povećava sloj neočišćene kože, pojavljuju se pukotine.
  5. Stupanj dijabetičke mikroangiopatije u nogama može se procijeniti pomoću kapilaroskopije ili modernijeg i skupljeg ispitivanja - doplerske dijametrije.
  6. MRI se koristi za otkrivanje promjena u opskrbi krvi u mozgu.

Kako liječiti komplikaciju

Glavni uvjet za uspješno liječenje mikroangiopatije je održiva kompenzacija za dijabetes. Otkriveno je da smanjenje glikoziranog hemoglobina od samo 1% za više od trećine smanjuje rizik od oštećenja krvnih žila. Prevencija mikroangiopatije i usporavanje već postojećih komplikacija dijabetesa obje vrste moguće je samo uz pomoć stalnog praćenja glikemije. Štaviše, nije važno kako se taj cilj postiže. Ako šećer držite u normi, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže - u redu. Ako je potrebna intenzivna terapija inzulinom kako bi se postigla kompenzacija dijabetesa, morat ćete se prebaciti na nju. U svakom slučaju, hiperglikemija je mnogo opasnija od moguće nuspojave lijekova za snižavanje šećera.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Samo tijelo može popraviti oštećenu mrežu plovila. Zadatak liječenja je pomoći mu u ovoj teškoj stvari.

U tu svrhu, kod pacijenata sa šećernom bolešću koriste:

  1. Moderna sredstva za smanjenje krvnog pritiska u sudovima su inhibitori ACE i blokatori receptora AT1.
  2. Vanjska sredstva s antibakterijskim i regenerativnim djelovanjem za brzo liječenje rana na nogama.
  3. Fizioterapijske vežbe za poboljšanje protoka krvi.
  4. Antioksidanti za ublažavanje oksidativnog stresa (Thiogamma).
  5. Korekcija mikrocirkulacije (Actovegin, Curantil).
  6. Statini ako je lipidni profil krvi daleko od normalnog.
  7. Vitamini, uglavnom grupe B
  8. Pripreme za prorjeđivanje krvi i sprečavanje tromboze (Lioton, Heparin).

Teške forme i posljedice

Ako blaga mikroangiopatija dobro reaguje na terapiju, teški stadiji bolesti ne mogu se potpuno izlečiti. U ovom slučaju može biti samo djelomično očuvanje funkcija organa oštećenih dijabetesom.

Moguće posljedice angiopatije:

BolestMogući štetni ishod
RetinopatijaOdvajanje mrežnice, glaukom, teški gubitak vida, potpuno sljepilo.
NefropatijaSmanjeni rad bubrega, hipertenzija, edemi, intoksikacije, zatajenje bubrega, potreba za dijalizom ili transplantacijom organa.
Dijabetičko stopaloTrofični ulkusi, razaranje zglobova i koštanog tkiva, gangrena, amputacija stopala ili cijelog donjeg udova, sepsa.
EncefalopatijaMigrena, grčevi, paralize, amnezija, mentalni poremećaji.
Erektilna disfunkcijaNepovratna erektilna disfunkcija.

Vodite zdrav način života i ne zaboravite na vrijeme posjetiti stručnjake radi ranog otkrivanja patologija.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: SIHR - Uzroci, simptomi, liječenje - Nisad ef. Drndić (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar