Hiperholesterolemija (visok holesterol): pojava, manifestacije, pravila ishrane i liječenja

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Patološko odstupanje koje će se razmatrati u ovom članku nije bolest, nego odstupanje od norme, ozbiljno odstupanje. Hiperholesterolemija se u početku ne čini vrlo opasnom, mislite na visok holesterol u plazmi. Ali s dugotrajnim promatranjem takvih vrijednosti, situacija se samo pogoršava, što dovodi do teških patologija.

ICD-10 kod

Kao što je već rečeno, dotično slabo stanje nije bolest, već samo odstupanje. No, ozbiljnost promjena koje u nju unose potvrđuje se i ozbiljan stav ljekara prema ovom problemu. Zaista, hiperholesterolemija u međunarodnoj klasifikaciji bolesti ima svoj osobni kod. Prema ICD-u 10 - čista hiperholesterolemija - šifriran je kao E78.0 i predstavlja stavku iz kategorije bolesti koja utječu na metabolizam lipoproteina (podbroj je E78).

Uzroci hiperholesterolemije

Određeni patološki sindrom nazvan hiperholesterolemija je prijeteći razvoj oštećenja krvnih žila cijelog krvožilnog sustava ljudskog tijela. Takve promjene utječu na prehranu srca i drugih unutarnjih organa, kapilara mozga, gornjih i donjih ekstremiteta. Razmatrana neispravnost predstavlja preteču razvoja ateroskleroze, komplikacije koja može pogoditi bilo koji dio ljudskog tijela, kao poticaj za razvoj drugih, ozbiljnijih bolesti.

Uzroci hiperholesterolemije su različiti i imaju raznoliku prirodu.

  • Osoba je u stanju da ovo odstupanje primi nasljeđivanjem, sa rođenjem. Izvor izmenjenog gena mogu biti i jedan i oba roditelja. Defektivne promjene gena povezane su s kršenjem informacija odgovornih za proizvodnju kolesterola.
  • Razvoj poremećaja praktično nije moguće spriječiti ako osoba zloupotrebljava hranu koja sadrži veliku količinu životinjskih masti.
    • Prolazne manifestacije dotične bolesti mogu se uočiti ako je pacijent uoči jela puno masne hrane.
    • Može se primijetiti stalna manifestacija kada je visok udio masti u proizvodima norma za pacijentovu prehranu.
  • Izvor neispravnosti u normalnom funkcionisanju tijela, što dovodi do razmatrane kliničke slike, može biti bolest:
    • Hipotireoza je stanje koje se razvija u pozadini nedostatka hormona u štitnoj žlijezdi, a koje se dobije kao rezultat operacije ili tekućeg upalnog procesa.
    • Dijabetes melitus je bolest kod koje se smanjuje sposobnost prodora glukoze u stanične strukture. Vrijednosti šećera su veće od 6 mmol / L s normalnim vrijednostima od 3,3-5,5 mmol / L.
    • Opstruktivne promjene koje utječu na jetru. Ova patologija nastaje zbog pogoršanja odljeva žuči iz jetre u kojoj se proizvodi. Na primjer, to može biti žučna kamena bolest.
  • Produljeni unos određenih lijekova može izazvati sličnu promjenu u organizmu. Tu spadaju imunosupresivi, diuretski lijekovi, beta blokatori i neki drugi.
  • Promjenjivi uzroci razvoja patoloških poremećaja su oni koji se ispravljaju kada pacijenti pregledavaju svoj životni stil.
    • Održavanje sjedilačkog načina života, izraženo fizičkom aktivnošću.
    • Hrana.
    • Prisutnost loših navika: zloupotreba alkohola, droga, konzumiranje nikotina.
  • Hipertenzija je uporni visoki krvni pritisak.
  • Nepromenljivi faktori utiču na razvoj ove patologije:
    • Dominantna predispozicija su muškarci stariji od 45 godina.
    • Pogoršava se porodična anamneza ukoliko su u porodici pacijenta najbliži muški rođaci (pre 55 godina) već dijagnosticirani rana ateroskleroza.
  • Pacijent ima anamnezu infarkta miokarda, čija je posljedica blokiranje dotoka krvi u određeno područje srčanog mišića, nakon čega umire.
  • Moždani udar ishemijske prirode, izazivajući nekrotične procese koji utječu na dio mozga.

, , , , , , , , , ,

Kada se manifestuje hiperholesterolemija?

U većini slučajeva provocira hiperholesterolemiju:

  1. Dijabetes
  2. Bolest jetre
  3. Hipotireoza,
  4. Nefrotski sindrom (NS),
  5. Sistematična upotreba određenih lijekova.

Faktori rizika uključuju:

  • Genetski (SG),
  • Arterijska hipertenzija,
  • Prekomjerna težina, koja je češće posljedica žudnje za hranom i metaboličkih poremećaja,
  • Nedostatak vježbe,
  • Konstantni stres
  • Nezdravu prehrambenu naviku, pretjerano konzumiranje hrane koja povećava kolesterol, kao što su pržena jaja u salati,
  • Stalna upotreba alkohola, gde ne i sam alkohol, dovodi do taloženja plakova, jer ne sadrži lipide, već „užinu“, koja mu je potrebna.

U slučaju da se nekoliko gore navedenih stanja poklopilo, morate biti posebno pažljivi na svoje zdravlje i, ako je moguće, otkloniti postojeće probleme.

Vanjski znakovi i simptomi

Budući da je specifični pokazatelj koji se otkriva laboratorijskim dijagnostičkim metodama (lipidogram), hiperholesterolemija otkriva povišen holesterol u krvi, čiji je opći pokazatelj neinformativan jer se sastoji od lipoproteina visoke i niske gustine i triglicerida. Zadatak laboratorijske dijagnostike je podijeliti ukupni kolesterol na komponente i izračunati učinak lipoproteina niske i vrlo niske gustoće na stijenke arterijskih žila.

U nekim (dalekosežnim) slučajevima bolest ima vanjske manifestacije, prema kojima specijalista može postaviti prilično točnu dijagnozu. Postoje specifični znakovi koji ukazuju na sekundarnu ili nasljednu hiperholesterolemiju:

  1. Lipoidni luk rožnice smatra se dokazom hipertenzije ako je pacijent mlađi od 50 godina,
  2. Ksantelasma je prljavo žuti čvorići ispod gornjeg sloja epitela očnih kapaka, ali oni možda neće biti vidljivi neiskusnom oku,
  3. Ksantomi su nukleusi holesterola smješteni iznad tetiva.

Većina simptoma pojavljuje se samo kao posljedica napretka bolesti, koja postepeno poprima težak karakter i mnoge pridružene bolesti.

Ksantomi (lijevo) i ksantelasmi (u sredini i desno) mogu imati različit stupanj ozbiljnosti i svjetline manifestacije. Dani su relativno bezopasni primjeri.

Dijagnostičke metode

Točna i pouzdana dijagnoza može se postaviti nakon ispitivanja. lipidni spektar, gdje se ukupni kolesterol dijeli na frakcije (korisne i štetne) s izračunavanjem koeficijenta aterogenosti. A kako bi se utvrdila vrsta hiperholesterolemije, mogu se propisati dodatne studije:

  • Potpuna analiza anamneze (uzimajući u obzir trenutne pritužbe na dobrobit), podjednako je važno znati pacijentovo mišljenje o uzroku ispoljavanja specifičnih znakova (ksantomi, ksantelasmi)
  • Utvrđivanje prisustva hipertenzije (porodične hiperholesterolemije) i drugih zdravstvenih problema koji nisu ranije razmatrani,
  • Inspekcija, koja uključuje auskultaciju i mjerenje krvnog pritiska,
  • Standardni test krvi i urina eliminira mogućnost upale,
  • Dubok (biohemijski) test krvi koji određuje nivo kreatinina, šećera i mokraćne kiseline,
  • Lipidni profil kojim se uspostavlja prisustvo hiperlipidemije (visoki lipoproteini),
  • Imunološka analiza
  • Dodatni genetski test krvi među članovima porodice kako bi se utvrdio genetski defekt.

Moguće posljedice i komplikacije

Najneugodnija posljedica hiperholesterolemije je ateroskleroza - taloženje kolesteroloških plakova na zidovima krvnih žila, koje se, nakupom, dovode do patoloških promjena u zidu, gubi elastičnost, što utječe na rad cijelog kardiovaskularnog sustava. Konačno, aterosklerotski plakovi uzrokuju sužavanje posude i njenu okluziju, što može rezultirati srčanim udarom ili šlogom.

Hronična priroda komplikacija s određenim posljedicama bolesti objašnjava se disfunkcijom krvožilnog sustava, uslijed čega se razvija ishemija organa ili krvnih žila.

Vaskularna insuficijencija je najopasnija komplikacija, a njena akutna priroda određuje se spazmom krvnih žila. Srčani udar i ruptura malih ili velikih žila tipične su manifestacije posljedica i istodobne hiperholesterolemije bolesti.

Ako krvni test pokaže visok holesterol (holesterol u krvi manji je od 5,2 mmol / l ili 200 mg / dl), ima smisla istražiti cijeli lipidni spektar. A kada se ukupni holesterol poveća zbog "štetnih" frakcija (lipoproteini niske i vrlo niske gustine), tada ćete morati preispitati svoj način života, radikalno promijenivši svoj uobičajeni način na zdraviji i zdraviji.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Hiperholesterolemija - To su kršenja lipidnog sastava krvi koja su praćena povećanjem koncentracije holesterola u njemu. To je poseban slučaj dislipidemije, a povećanje holesterola u krvi samo je simptom, a ne zasebna bolest. Stoga će liječnik morati shvatiti što je povezano s hiperholesterolemijom u svakom slučaju, iako to nije uvijek moguće, a u većini slučajeva umjereno povećanje kolesterola u krvi je posljedica karakteristika modernog "zapadnjačkog" načina života.

Lipidi - Ovo su tvari biološkog porijekla, koje su zbog osobitosti njihove strukture netopljive u vodi i topive u organskim otapalima. Najpoznatiji (ali nikako jedini) lipidi nisu masti. U lipide se ubrajaju i holesterol, njegovi esteri, fosfolipidi, voskovi i neke druge supstance.

Šta je metabolizam lipida? To su procesi unosa lipida iz hrane i njihove apsorpcije u gastrointestinalnom traktu, transporta krvi, njihovog ulaska u ćelije, sve prateće hemijske transformacije ovih supstanci, kao i izlučivanja istih i njihovih kemijskih proizvoda iz organizma. Svi su ti procesi kombinirani totalno konceptom "razmjena", a bilo kakva kršenja u bilo kojoj od ovih mnogih faza su, poremećaji metabolizma lipidai poremećaji metabolizma holesterola jedna su od varijanti takvih poremećaja, ali možda i najčešća.

Dva glavna uzroka hiperholesterolemije - neuhranjenost i genetske karakteristike / abnormalnosti. Uz to, neke bolesti (na primjer, dijabetes melitus, hipotireoza, glomerulonefritis) prate povećavanje koncentracije holesterola u krvi. Uzimanje niza lijekova (glukokortikoidi, hormonski kontraceptivi, beta blokatori) takođe može dovesti do hiperholesterolemije.

Utvrđeno je da su upravo takve prehrambene osobine postale karakteristične za većinu ljudi u okviru takozvanog "zapadnjačkog načina života" u posljednjih stotinu godina koji dovode do poremećaja metabolizma kolesterola, posebno u kombinaciji s nepokretnošću i pušenjem. Konkretno, radi se o prekomjernoj kaloričnoj prehrani, velikom udjelu masnog mesa, masnih mliječnih proizvoda, poluproizvoda, pekarskih proizvoda, margarina, palminog ulja, slatkiša, konditorskih proizvoda i obrnuto, smanjenju potrošnje povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica.

Simptomi hiperholesterolemije

Podmuklost hiperholesterolemije leži u činjenici da se ona već dugi niz godina ne očituje ni u čemu i da se čovjek može osjećati potpuno zdravo. Kršenja se mogu otkriti samo promjenom biokemijskih parametara krvi - najčešće ih određuju takvi pokazatelji kao što su ukupni kolesterol, lipoprotein kolesterola niske gustoće, lipoprotein holesterola visoke gustoće i triglicerida.

Od mogućih manifestacija izražene hiperholesterolemije može se nazvati:

  • aterosklerotski plakovi u žilama,
  • ksanthelasma - žućkasto blago ispupčena na koži kapka,

  • ksantomi - žuti ili narančasti naslage lipida / holesterola u koži ili tetivama, najčešće ahilom, što uzrokuje zadebljanje tetiva,

  • lipoidni luk rožnice, koji ima dijagnostičku vrijednost samo kod osoba mlađih od 45 godina i predstavlja bjelkasti luk ili obruč oko šarenice oka.

VAŽNO: odsustvo ksantoma i ksantelasme ne znači da nema bolesti ili da je nivo holesterola normalan.

Patogeneza hiperholesterolemije

Za procese povezane sa apsorpcijom, kretanjem, hemijskim transformacijama i izlučivanjem holesterola odgovoran je veliki broj različitih gena. U slučaju „raspada“ (mutacije) određenog gena, dolazi do kršenja na odgovarajućoj vezi ovog „hemijskog transportera“.

Na primjer, lipoproteini male gustoće prenose kolesterol i njegove spojeve (estere) s polinezasićenim masnim kiselinama (uključujući nadaleko poznate omega-3) u stanice koje trebaju ove tvari. Da bi lipoproteini male gustine apsorbovali iz krvi zajedno sa supstancama koje se nalaze u njoj, ćelije na svojoj površini izlažu svojevrsne „zamke“ - receptore. Ako se receptor veže na točno određeno mjesto na površini čestice lipoproteina, po principu "ključajuće ključeve", onda ta čestica hvata stanica i ulazi u nju, a lipide sadržane u čestici lipoproteina ćelija koristi za svoje potrebe.

U slučaju kada je došlo do kršenja ove interakcije, analogno "zaključavanju ključeva", smanjuje se brzina i efikasnost apsorpcije lipoproteinskih čestica, a sadržaj holesterola u krvi se povećava. Takvo kršenje interakcije može se dogoditi, na primjer, sa strukturalnim oštećenjem receptora za lipoproteine ​​niske gustine. Taj se kvar pojavljuje u prisustvu mutirajućeg gena, koji, pak, nosi sam defekt.

Patološki gen može se prenositi sa roditelja na djecu tokom mnogih generacija. Stoga se takva bolest zove porodična hiperholesterolemija. Istovremeno, veliki broj lipoproteinskih čestica koje sadrže holesterol cirkulira u krvi, a vremenom se nakupljaju u vaskularnom zidu arterija, izazivajući razvoj aterosklerotskih plakova.

Porodična hiperkolesterolemija nije jedina i daleko je od najčešća varijanta poremećaja metabolizma holesterola. Češće poremećaji metabolizma holesterola nastaju zbog utjecaja faktora načina života: neuhranjenosti, pušenja i nepokretnosti.Na primjer, pretjerana konzumacija hrane koja sadrži takozvane zasićene masne kiseline i trans masti (nalaze se u masnom mesu, mliječnim proizvodima, margarinu, palminom ulju i drugim proizvodima) dovodi do stvaranja takvih čestica lipoproteina koje je tijelu teško „iskoristiti“ u procesu biohemijske transformacije. Kao rezultat toga, oni dugo cirkuliraju u krvi i na kraju završavaju u vaskularnom zidu, što stvara razvoj aterosklerotskih plakova (ovo je pojednostavljena prezentacija procesa).

Pušenje, visoka glukoza u krvi, hronične upalne bolesti - sve to prouzrokuje hemijske promjene u česticama lipoproteina, zbog čega ih stanice ne trebaju tako uspješno apsorbirati, a tijelo ih može percipirati kao strani materijal.

Klasifikacija i stadiji razvoja hiperholesterolemije

Postojeće klasifikacije poremećaja metabolizma lipida vjerojatno neće biti korisne za pacijenta, jer se uglavnom grade uzimajući u obzir osobitosti korelacije biokemijskih parametara u krvi.

U prvom aproksimaciji je prikladno podeliti svu dislipidemiju na:

  • hiperholesterolemija - povećani nivo ukupnog holesterola i lipoproteina niske gustine holesterola u krvi ("loš holesterol"),
  • hipertrigliceridemija - porast koncentracije triglicerida (masti) u krvi koji, međutim, ne postoje u krvi sami, već uglavnom u sastavu lipoproteina vrlo male gustoće.

Hiperholesterolemija povećava rizik od razvoja bolesti povezanih s aterosklerozom. Ako se smanji koncentracija lipoproteina holesterola visoke gustoće („dobar holesterol“) - manja od 1,0 mmol / l kod muškaraca i ispod 1,2 mmol / l kod žena - to je također loše, jer ubrzava razvoj ateroskleroze.

Teška hipertrigliceridemija prepun razvoja akutnog pankreatitisa (upalna i destruktivna oštećenja gušterače), i umjerena hipertrigliceridemija ubrzava razvoj ateroskleroze.

Komplikacije hiperholesterolemije

Ako porast razine kolesterola u krvi dugo traje (govorimo o vremenskoj skali poput godina), posebno ako drugi nepovoljni faktori, poput visokog krvnog pritiska, pušenje, dijabetes melitus, djeluju paralelno, tada aterosklerotično plakovi u žilama koji sužavaju njihov lumen, a ponekad čak i potpuno začepljuju sudove.

Plak može biti mali, ali ako se krši njegov integritet, tada kontakt unutarnjeg sadržaja plaka s krvlju dovodi do vrlo brzog stvaranja krvnih ugrušaka na ovom mjestu, a lumen žile može se u potpunosti blokirati za nekoliko minuta. U ovom slučaju slučaj može rezultirati infarktom miokarda (ako je jedan od žila koji opskrbljuje srce blokiran) ili moždanim udarom (ako je pogođen neki od žila koje opskrbljuju mozak).

Obično je ta pravilnost istinita: što je veća razina kolesterola u krvi (posebno ako je povećana frakcija holesterola lipoproteina niske gustine), teže je unutarnja površina žila pod utjecajem aterosklerotskih plakova, veći je rizik od infarkta miokarda i moždanog udara i rizik od razvoja bolesti povezanih s ograničavanjem protok krvi u određenom organu, na primjer:

  • angina pektoris - koja se manifestuje bolom / nelagodom u grudima tokom fizičkog napora (hodanja ili trčanja),
  • ateroskleroza obliterans arterija donjih ekstremiteta - koja se manifestuje bolom / peckanjem ili brzim umorom mišića nogu prilikom hodanja.

Dijagnoza hiperholesterolemije

Sveobuhvatna procjena promjena biokemijskih parametara krvi koje karakteriziraju metabolizam lipida ključna je za dijagnozu metabolizma lipida i metabolizma kolesterola kao posebnog slučaja dislipidemije. Najčešće se ocenjuju četiri pokazatelja:

  • ukupnog holesterola
  • lipoprotein holesterola niske gustine,
  • lipoprotein holesterola visoke gustoće,
  • trigliceridi.

Pod "ukupnog holesterola"ovdje imamo na umu njegovu ukupnu koncentraciju, dok se sav taj holesterol koji se nalazi u krvi raspoređuje u različite frakcije - lipoproteini niske gustine, lipoproteini velike gustoće i neki drugi.

Da bi stvar pojednostavila, doktori nazivaju holesterol sadržan u lipoproteinima niske gustine „loš“, a onaj koji nalazi u lipoproteinima visoke gustine „dobar“. Takva pomalo opisna karakteristika djece proizlazi iz činjenice da je povećana koncentracija lipoproteina niske gustoće u krvi povezana s ubrzanim razvojem ateroskleroze (pojava i rast aterosklerotskih plakova u žilama), a lipoproteini velike gustoće naprotiv, ometaju ovaj proces.

Nemoguće je izravno odrediti koncentraciju određenih lipoproteina u biohemijskoj laboratoriji, stoga se njihova koncentracija prosuđuje neizravno prema koncentraciji holesterola sadržanoj u određenoj frakciji lipoproteina.

U sklopu kliničkog pregleda utvrđuje se koncentracija ukupnog kolesterola u krvi u cjelokupnoj odrasloj populaciji. Ako se ispostavi da je povišen (više od 5 mmol / l za ljude koji još nemaju kardiovaskularne bolesti), ima smisla mjeriti koncentracije "lošeg" i "dobrog" kolesterola, kao i triglicerida. Dobivši tako kompletnu sliku spektra lipida u krvi, obično je moguće utvrditi s kakvim poremećajem metabolizma lipida osoba ima. To će u velikoj mjeri odrediti kakav će tretman propisati liječnik.

Međutim, dobar ljekar ne dijagnosticira i ne liječi biohemijske testove, već osobu u cjelini. Stoga je glavna stvar koju liječnik mora procijeniti kod pacijenta s poremećajem metabolizma lipida rizik od nepovoljnih kardiovaskularnih događaja, kao što su infarkt miokarda, moždani udar, smrt zbog kardiovaskularnih uzroka, razvoj angine pektoris i rizik od razvoja akutnog pankreatitisa, koji se snažno povećava s koncentracije triglicerida veće od 10 mmol / l. Zbog toga liječnik uzima u obzir najvažnije faktore rizika za razvoj ateroskleroze: starost, pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes i druge. Za izračunavanje rizika mogu se koristiti posebne ljestvice i kalkulatori.

Liječnik pregledava pacijenta, obraćajući pozornost, između ostalog, na kožu i tetive (mogu biti naslage lipida u njihovim visokim koncentracijama u krvi), stanje rožnice oka (zbog taloženja lipida može se pojaviti karakterističan luk uz rub rožnice).

Ponekad se pretraga aterosklerotskih plakova u sudovima koji su najdostupniji za neinvazivne studije (nisu povezane s kršenjem integriteta kože i sluznice) - u karotidnim arterijama, koji se pregledavaju ultrazvukom.

Ako se na temelju analize cjelokupne kliničke slike ima razloga sumnja na aterosklerotične lezije drugih žila (srca, mozga, donjih ekstremiteta, bubrega), tada se provode odgovarajuća ispitivanja koja bi potvrdila prisustvo takve lezije.

Liječenje hiperholesterolemije

Glavni izazov u liječenju hiperholesterolemije - spriječiti ozbiljne komplikacije ili barem umanjiti njihov rizik. To se postiže posrednim ciljem - korekcijom holesterola u krvi, kao i izlaganjem drugim poznatim faktorima rizika za aterosklerozu.

Uz normalizaciju kolesterola u krvi i uz produženo održavanje njegove koncentracije u optimalnom rasponu, dolazi do postupnog smanjenja rizika od infarkta miokarda, moždanog udara, smrti od kardiovaskularnih uzroka. Stoga je tako važno održavati optimalnu koncentraciju holesterola u krvi (prije svega, „lošeg“), koliko god je to moguće, u idealnom slučaju - cijeli život.

Naravno, u mnogim slučajevima sama promjena životnog stila nije dovoljna za to, posebno jer malo ljudi uspije dugo održati zdrav način života - previše iskušenja leži na putu.

Uz visoki rizik od kardiovaskularnih komplikacija, moraju se propisati lijekovi koji snižavaju razinu "lošeg" kolesterola, bez obzira na raspoloženje pacijenta za poboljšanje životnog stila.

Trenutno se u kardiologiji može pojmiti "normalan holesterol". Umjesto toga, koristite izraz"optimalni holesterol", a šta će biti, ovisi o ukupnom kardiovaskularnom riziku. Na osnovu podataka dobivenih od pacijenta, liječnik izračunava ovaj rizik:

  • Ako je rizik vrlo visok (a to su, primjerice, svi pacijenti koji već imaju koronarnu bolest srca ili su pretrpjeli ishemijski moždani udar, dijabetes i brojne druge kategorije), tada bi optimalna razina za "loš" kolesterol bila manja od 1,8 mmol / l
  • Pod visokim rizikom (ako pacijent još nema aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest, ali ima nekoliko faktora rizika, na primjer, pacijent s hipertenzijom koji puši muškarce u dobi od 50 godina s razinom kolesterola od 6 mmol / l imat će visok kardiovaskularni rizik), optimalna vrijednost za " loš "holesterol će biti manji od 2,6 mmol / l.
  • Za sve ostale koji nemaju visok ili vrlo visok kardiovaskularni rizik, optimalni holesterol lipoproteina niske gustine ("loš" holesterol) bit će manji od 3,0 mmol / L.

Ako iza hiperholesterolemije postoji genetski „slom“, tada promene načina života (prehrana, motorička aktivnost, prestanak pušenja) mogu samo u ograničenom stepenu poboljšati biokemijski sastav krvi, stoga uvek morate pribegavati dodatnom propisivanju terapije lekovima.

Koje promjene u načinu života mogu sniziti kolesterol i smanjiti rizik od srčanih bolesti?

Prije svega, to je:

  1. smanjena potrošnja hrane kao što su masno meso, masni mliječni proizvodi, konditorski proizvodi i slatkiši,
  2. potpuni prestanak pušenja,
  3. gubitak kilograma najmanje 10% od originalnog, ako postoji prekomjerna težina i gojaznost,
  4. porast motoričke aktivnosti - prilično intenzivna fizička aktivnost barem 4-5 puta tjedno u trajanju od 30-40 minuta, što zahtijeva napor (na primjer, trčanje, vožnja biciklom, sportovi na otvorenom, plivanje i drugo) te kućanski poslovi u vezi s tim ne smatra se pogodnom fizičkom aktivnošću.

Sve ove mjere ne samo da poboljšavaju lipidni sastav krvi, već su u stanju i da značajno smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa aterosklerozom (infarkt miokarda, moždani udar, angina pektoris i drugi).

Terapija lijekovima

Glavni lijekovi za snižavanje holesterola i pridruženih rizika od kardiovaskularnog sustava su statini. Prvi statini dobiveni su, poput prvih antibiotika, iz kulture kalupa. Sledeće generacije statina pojavile su se zbog hemijske sinteze.

Statini - Možda najopouđeniji lijekovi u historiji medicine i istovremeno jedan od najsigurnijih. Ova grupa lijekova inhibira sintezu holesterola u jetri (da, većina holesterola nastaje unutar nas, ali ne izvana). Jetra, kojoj je potreban holesterol, prvenstveno za sintezu žučnih kiselina, počinje aktivnije izlučivati ​​holesterol iz krvi kao dio lipoproteina niske gustine, uslijed čega postepeno, tijekom mjesec ili dva, koncentracija holesterola u krvi smanjuje i može se smanjiti za 50% s prethodnog nivoa dovoljnom dozom statina. Rezultati brojnih kliničkih studija provedenih uz sudjelovanje više tisuća pacijenata uvjerljivo pokazuju sposobnost ove skupine lijekova ne samo da snižava kolesterol u krvi nego, što je još važnije, za ozbiljno smanjenje rizika od infarkta miokarda i moždanog udara, i što je najvažnije, povećavanja životnog vijeka pacijenata s kardiovaskularnim bolestima (posebno onima koji su pretrpjeli infarkt miokarda, kao i ljudi koji imaju druge oblike koronarne bolesti srca).

Uz pomoć intravaskularnog ultrazvuka dokazana je sposobnost statina koji redovitim unosom najmanje dvije godine zaustavljaju razvoj ateroskleroze i čak smanjuju veličinu aterosklerotskih plakova.

Važno je da ako postoje indikacije za njihov unos, liječenje statinima treba provoditi u dovoljnim dozama i dugo - niz godina. Uobičajene doze u modernoj kardiologiji su 40-80 mg atorvastatin i 20-40 mg rosuvastatin. To su dva najefikasnija savremena leka ove klase.

Zlatni standard originalni su lijekovi razvojnih kompanija - Krestor (rosuvastatin iz AstraZeneca) i Liprimar (atorvastatin iz Pfizera). Preostali statinski pripravci koji sadrže rosuvastatin ili atorvastatin reproducirane su kopije (generičke) i moraju dokazati ekvivalentnost originalnim lijekovima u kliničkim ispitivanjima. Mnogi generičari nemaju takve dokaze o svojoj učinkovitosti i sigurnosti, pa njihova upotreba ponekad može biti frustrirajuća. Prednost generika je njihova niža cijena.

Drugi lijek koji snižava nivo "lošeg" holesterola u krvi je ezetimib. Blokira apsorpciju holesterola u crijevnom lumenu i obično se propisuje uz statine ako ne dozvoljavaju monoterapijom postići optimalnu razinu kolesterola. Sam po sebi, ezetimibe može smanjiti nivo "lošeg" holesterola za 15-20% originala, tj. inferiorni u odnosu na statine.

Nova klasa lijekova koja je premašila statine u svojoj sposobnosti da snižavaju nivo lošeg kolesterola su takozvane kumabe, koje su antitijela na regulatorni protein odgovoran za regulaciju brzine apsorpcije holesterola iz krvi. Istina, ovi lijekovi su jako skupi (liječenje košta 30-40 hiljada rubalja mjesečno). Ali postoje situacije kada je doslovno potrebno spasiti život, a ako u suprotnom pacijent možda ne preživi narednih pet godina, zbog infarkta miokarda ili moždanog udara. Pored toga, ova nova klasa lijekova koristi se za liječenje bolesnika s porodičnom hiperholesterolemijom u slučajevima kada je, uz maksimalne doze statina u kombinaciji s ezetimibom, nivo kolesterola još uvijek vrlo daleko od optimalne razine.

Prognoza Prevencija

Općenito, možemo reći da što je niža razina kolesterola u krvi, to je bolje. U novorođenčadi i kod mnogih sisara nivo „lošeg“ holesterola u krvi je 0,5-1,0 mmol / L. Stoga se ne bojte „preniskog holesterola“.

Ako nema kardiovaskularnih bolesti povezanih s aterosklerozom, tada možete procijeniti prognozu i izračunati rizik pomoću posebnog SCORE kalkulatora koji uzima u obzir faktore rizika poput kolesterola u krvi, spola, dobi, pušenja i krvnog pritiska, tipičnih za pacijenta. Kalkulator daje vjerovatnost smrti od kardiovaskularnih bolesti u sljedećih 10 godina.

Treba napomenuti da je rizik od smrtnih komplikacija (razvoj infarkta miokarda ili šloga, ako nisu doveli do smrti, kao i angina pektoris i druge bolesti) otprilike 3-4 puta veći od vrijednosti vjerojatnosti smrti koju pokazuje SCORE kalkulator (lako je koji se nalaze na Internetu).

Ako ste uz pomoć kalkulatora primili ≥ 5%, tada je rizik visok ili vrlo visok, a potrebne su intenzivne mjere kako biste ga smanjili poboljšavajući svoj način života i, moguće, uzimanje određenih lijekova (najvjerojatnije, statina i / ili lijekova za liječenje hipertenzije).

Dakle, hiperholesterolemija je prije svega opasna s vrlo stvarnim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti i komplikacija, posebno ako je kombinirana s visokim krvnim tlakom, pušenjem, nepokretnošću i dijabetes melitusom. Stoga liječenje takvog pacijenta podrazumijeva ne samo korekciju kolesterola, već i maksimalno smanjenje kardiovaskularnog rizika zbog utjecaja na sve ostale faktore gore spomenute nepovoljne prognoze.

Značajke prehrane u hiperholesterolemiji

Dijeta za hiperholesterolemiju osmišljena je da ima anti-sklerotično dejstvo, uklanjajući višak holesterola iz organizma specifičnim setom proizvoda.

Opća pravila o ishrani usmjerena su na normalizaciju metabolizma i razvijanje zdravih prehrambenih navika.

Načela prehrane za hiperholesterolemiju:

  1. Smanjite količinu masti u svojoj svakodnevnoj prehrani.
  2. Djelomična ili potpuna isključenost proizvoda s visokim kolesterolom.
  3. Ograničivanje unosa svih zasićenih masnih kiselina.
  4. Povećanje udjela polinezasićenih masnih kiselina u dnevnoj prehrani.
  5. Konzumiranje velikog broja sporih (složenih) ugljenih hidrata i vlakana.
  6. Ograničite količinu soli - ne više od 3-4 grama dnevno.
  7. Zamjena životinjskih masti biljnim mastima.

Hranjive tvari, elementi u tragovima i vitamini trebaju činiti osnovu prehrane kako bi se smanjio holesterol u krvi. Ali ovaj proces je prilično dug i dijetalnog režima morat će se pridržavati više od mjesec dana. Nutricionistički stručnjaci i ljekari inzistiraju na raznim namirnicama i jelima kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati.

Od čega formirati dijetu?

Među korisnim proizvodima koje možete zasebno ponuditi ribajer će i one masnije sorte donijeti samo korist, ali unos ribljeg ulja treba započeti tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Meso za kuhanje je bolje odabrati mršav, inače vrijedi odvojiti sloj masnoće od komada. Fileti i listići smatraju se najprikladnijim dijelovima za kliničku prehranu. Kobasice, kobasice i slični proizvodi trebali bi biti potpuno isključeni iz jelovnika.

Skoro svi mliječni proizvodi se ne preporučujudopuštena je samo mala količina obranog mlijeka.

Proizvodi koji snižavaju holesterol u krvi, u nekim slučajevima, mogu izazvati višak kilograma. Tipičan primer je orahe, koje su, iako se smatraju korisnim u borbi protiv plakova holesterola, ipak kalorične. Zeleni čaj će takođe pomoći u čišćenju krvnih sudova, ali neće dovesti do povećanja tjelesne težine.

Nemojte zloupotrebljavati jaka pića tijekom dijeta, jer čak i umjerena hiperkolesterolemija (holesterol u krvi nije veći od 6,5 mmol / l ili 300 mg / dl) zahtijeva pridržavanje terapijske prehrane, koju alkohol ometa. Smatra se da količina alkohola dnevno ne bi trebala preći 20 ml. Kod bolesti srca i krvožilnog sustava treba isključiti alkohol kao takav.

Branino i grubo brašno u dijetalnoj šemi premium je brašno potpuno zamijenjeno, a tim pravilom treba voditi izbor pekarskih proizvoda. Kolačići od maslačka, kolačići i drugi slatkiši ne preporučuju se, jer su osnova većine recepata proizvodi sa visokim holesterolom.

Žitarice i žitarice - temeljna komponenta prehrane, ljekari i nutricionisti omogućavaju pripremu žitarica s obranim mlijekom.

Povrće i voćna vlakna treći su stup prehrane, budući da supstanca normalizira aktivnost gastrointestinalnog trakta, sadrži veliki broj mikroelemenata i pomaže u čišćenju krvnih žila uklanjanjem holesterola.

Svi gore navedeni oblici i vrste hiperholesterolemije nemaju dijetalna obilježja. Asortiman jela i prehrambenih terapijskih dijeta takođe su identični, kao i metode kulinarske obrade proizvoda.

Bolje je kuhati na pari, kao i kuhati, pirjati ili ispeći bilo koje proizvode. Za probleme sa težinom, ljekari preporučuju nadgledanje glikemijskog indeksa jela.

Standardne metode liječenja

Osnove liječenja hipoholesterolemije bez lijekova:

  • Gubitak kilograma
  • Distribucija tjelesne aktivnosti ovisno o razini dotoka kisika (individualni odabir programa, uzimajući u obzir sve popratne bolesti i njihovu ozbiljnost),
  • Normalizacija prehrane, stroga kontrola količine unesenih tvari u skladu s volumenom opterećenja (odbacivanje masnih i prženih, zamjena masnih proteina manje kaloričnim, povećavanje dnevne porcije voća i povrća),
  • Odbijanje uzimanja alkohola (pomaže usporiti debljanje, metabolizam mokraćne kiseline se normalizira, vjerojatnost nuspojava pri uzimanju lijekova je smanjena),
  • Ograničenje pušenja (omogućava vam da smanjite rizik od razvoja patologija kardiovaskularnog sistema, povećava se koncentracija supstanci antiaterogene skupine),

Ezetimibe i slično

Ova grupa treba spriječiti apsorpciju holesterola u crijevima, ali ima samo djelomičan učinak. Činjenica je da samo 20% kolesterola dolazi iz hrane, ostatak se formira u tkivima jetre.

Sekestransi žučne kiseline

Ova grupa tvari pomaže u uklanjanju kolesterola, koji je dio masnih kiselina. Nuspojave od njihove primjene odnose se uglavnom na brzinu probavnih procesa, ali mogu utjecati i na okusne pupoljke.

Djelovanje lijekova usmjereno je na snižavanje razine triglicerida uz istovremeno povećanje koncentracije lipoproteina visoke gustoće.

Narodni lijekovi

Tradicionalna medicina je također spremna ponuditi svoju pomoć, a liječenje narodnim lijekovima usmjereno je na snižavanje kolesterola u krvi. Ako ovakav pristup još uvijek može pomoći u suočavanju sa stečenim oblikom bolesti, tada mutacija gena, sve vrste dekocija i tinktura sigurno neće imati pozitivan učinak. Svejedno prijem narodnih lijekova može se provesti samo nakon koordinacije pitanja s liječnikom.Primjeri prikladnih recepata mogu se naći u materijalu o čišćenju krvnih žila od kolesterola.

Kolesterolemija: klasifikacija i liječenje visokog kolesterola

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Kolesterolemija se odnosi na ukupni holesterol u krvi osobe.

Također, pojam može značiti odstupanje od norme, često se odnosi na patologiju. Ponekad se taj termin odnosi samo na rizik od bolesti.

Za takav fenomen kao što je kolelesterolemija, dodijelili su kod E 78 prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti. Takva klasifikacija označava poremećaje metabolizma lipida, endokrinog sustava.

Holesterol, iako važna tvar, ali njegov višak ili nedostatak, mogu uzrokovati različite bolesti.

U stanju je da utiče na:

  1. funkcioniranje hormonskog sistema i njihova proizvodnja bez neuspjeha,
  2. zaštitu ćelijskih membrana, jer je moćan antioksidans,
  3. Apsorpcija vitamina D
  4. kompletna probava i apsorpcija svih važnih masti.

Pojava nivoa holesterola može uzrokovati dvije patologije. - hiperholesterolemija i hipoholesterolemija. Njih uglavnom pogađaju odrasli, zbog činjenice da se većina razloga stječe.

Hiperholesterolemija je povezana sa povišenim holesterolom u krvi. To je uzrok kardiovaskularnih bolesti. To ne znači zasebnu patologiju, već niz popratnih bolesti povezanih s povišenom razinom tvari.

Hipoholesterolemija je opažena kod različitih bolesti i karakterizira je nedostatak ukupnog holesterola. Izuzetno je rijedak, primjećuje se kod bolesti genitourinarnog trakta, oslabljenog rada jetre, kolitisa, probavnih tegoba i poremećaja prehrane.

Da biste prepoznali takve pojave, morate znati sve o znakovima i metodama prevencije.

Uzroci kolelesterolemije

Najčešće, holesterolemija znači mogućnost povećanja nivoa lipida.

Samo zato što se takva kršenja ne dešavaju.

Za to su potrebni uslovi koji su povoljni za nagomilavanje holesterola.

Tu spadaju:

  • Genetska sklonost lipidnim poremećajima.
  • Metabolički poremećaj.
  • Upotreba štetnih proizvoda i pogrešan način života.
  • Povećana tjelesna težina.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Dugo izlaganje stresu i emocionalnoj nestabilnosti.
  • Osobe starosne kategorije 60+.
  • Višak pržene, masne hrane u ishrani.
  • Zloupotreba alkohola.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti, sjedeći način života.

Pored takvih faktora, kod ljudi s određenim bolestima može se uočiti i sklonost visokom kolesterolu.

Oni se sami tope okidačem koji pokreće proces nakupljanja masti. Upravo ove popratne bolesti najčešće uzrokuju ovu patologiju. Oni uključuju dijabetes tipa 2, oslabljenu funkciju jetre i bubrega, oslabljenu funkciju štitnjače, produženu upotrebu agresivnih lijekova.

Ovi faktori imaju utjecaj ne samo na nivo lipida, već su i uzroci ozbiljnih bolesti.

Razloga za nizak holesterol može biti nekoliko. Budući da holesterol utječe na funkcioniranje cijelog organizma, njegov nedostatak može izazvati i niz patologija. Sa niskim holesterolom dolazi do kvara svih telesnih sistema.

Općenito, ovaj fenomen može uzrokovati:

  1. Kršenje hormonske pozadine, što će dovesti do nestabilnosti u psiho-emocionalnom planu.
  2. Zbog nedostatka spolnih hormona, može doći do neplodnosti i smanjenja seksualne želje.
  3. Nedovoljno vitamina.
  4. Probavni poremećaj.
  5. Dijabetes melitus.
  6. Cerebralno krvarenje s puknućem krvnih žila.

Na osnovu toga možemo zaključiti da se moždani udar javlja češće kod osoba s hipoholesterolemijom. Isto se može reći i za depresivna stanja. Osim toga, stručnjaci su primijetili da su takvi ljudi skloni karcinomu jetre, skloniji alkoholizmu i ovisnosti o drogama.

Uzroci niskog holesterola:

  • bolest jetre
  • pothranjenost, razne vrste gladovanja,
  • stalni psihološki stres,
  • nasljednost.

Uz to, prisutnost anemije i infekcija utiče na nivo holesterola.

Simptomi poremećaja holesterolemije

Ako se ne dijagnosticira na vrijeme i ne započne liječenje, mogu se pojaviti brojne ozbiljne patologije. To može biti i razlog njihovog razvoja.

Da biste stalno pratili svoje zdravlje, morate redovno prolaziti sveobuhvatni pregled.

Da biste kršenje prepoznali u ranoj fazi, morate biti pažljivi prema svom tijelu.

Za povišen nivo lošeg holesterola karakteristični su sljedeći simptomi:

  1. Poremećaj rada srca.
  2. Nelagodnost ili bol u grudima.
  3. Česta vrtoglavica.
  4. Promjenjivanje boje kože.
  5. Umor udova i osećaj boli tokom fizičkog napora.
  6. Uz krvni ugrušak, možete patiti od hromosti prilikom hodanja.

Ova je patologija po simptomima slična kardiovaskularnim bolestima. To nije slučajnost, jer je holesterol direktan uzrok njihovog razvoja. Očiti znaci se mogu primijetiti ako bolest utječe na tijelo dovoljno dugo vremena. Određivanje prisutnosti bolesti samostalno je problematično, ne povezujte mogućnost njenog razvoja s neizravnim čimbenicima kao što su ishrana i način života. Točnu dijagnozu može utvrditi samo specijalista nakon niza dijagnostičkih tehnika.

Nema toliko znakova nedostatka holesterola. Svi su oni također indirektni i ukazuju na ozbiljnu povredu. Oni se manifestuju kada tijelo zahtijeva ozbiljan medicinski pristup. Neki simptomi se mogu pojaviti u obliku:

  • umor nakon lakih opterećenja,
  • povećanje veličine limfnih čvorova,
  • dugotrajna depresija pomiješana sa agresijom,
  • smanjen libido
  • hormonalna neravnoteža,
  • probavni problemi.

Svaki od predmeta može imati različito podrijetlo, potpuno nevezan za hipoholesterolemiju. U svakom slučaju, ako postoji nekoliko znakova, trebalo bi da se obratite lekaru jer stanje zahteva lečenje.

Biohemijski poremećaji

Da bismo razumjeli uzroke i posljedice pojave i razvoja određenog oboljenja potrebno je bolje razumjeti mehanizam toka promjena koji se razlikuje od norme. Biohemija hiperholesterolemije je poremećaj koji utječe na postupak metabolizma lipida.

Masne strukture različite klasifikacije pripadaju ljudskom organizmu s hranom: složene formacije lipida, esteri glicerola, slobodni holesterol, triakilgliceridi i drugi.

Nakon što hrana uđe u probavni trakt, tijelo započinje s preradom. Prehrambeni proizvod se „razgrađuje“ u komponente, a svaka od njih obrađuje se posebnim enzimom. Dolazi do raspada masti. Uz to, svaka vrsta strukture masti se obrađuje vlastitim enzimom. Na primjer, triacilgliceridi pod utjecajem biokatalizatora jetre i gušterače (žuči i pankreasne kiseline) razgrađuju se na manje spojeve. Sličan proces se događa i sa drugim lipidima.

Slobodni kolesterol se adsorbuje nepromijenjen, dok se njegovi derivati, koji imaju složeniju strukturu, primarno modificiraju. Tek nakon toga dolazi do njihove adsorpcije enterocitima, ćelijama koje čine sluznicu tankog crijeva.

U tim ćelijama masti se podvrgavaju daljnjim modifikacijama, pretvarajući se u oblike pogodne za transport, koji imaju svoje ime - hilomikroni. Predstavljene su kapljicama masti mikroskopskih dimenzija, a imaju prevlaku u obliku tanke zaštitne ljuske fosfolipida i aktivnih proteina.

U tom obliku bivše masti ulaze u limfni sistem kroz enterocitnu barijeru, a potom kroz nju u periferne krvne sudove.

Treba napomenuti da bez podrške drugih komponenti, hilomikroni ne mogu samostalno prodrijeti u potrebne sisteme i organe ljudskog tijela. Takvu podršku nalaze u krvnim lipoproteinima (potpuni spojevi lipida i proteinske tvorbe). Takvi spojevi omogućavaju da hilomikroni „dođu“ do željenog organa, a da se ne otope u krvnoj tekućini.

Upravo lipoproteini igraju dominantnu ulogu u razvoju patologije koja se naziva hiperlipidemija. Ovaj simptom počinje se oblikovati nakon što se dogodi kršenje u normalnom funkcioniranju lipoproteina.

Postoji klasifikacija ovih enzimskih formacija ovisno o njihovoj gustoći. Upravo su lagani i ultra laki lipoproteini uzrok razvoja bolesti. Izrađuje ih jetra, nakon čega se transportuju u enterocite, u kojima se pričvršćuju hilomikronima. U takvom snopu ovaj tandem ulazi i u slojeve tkiva.

Lipoproteini niske gustine (LDL) su „transportni organ“ holesterola, dostavljajući ga organima i sistemima.

Funkcionalna značajka lipoproteina visoke gustoće (HDL) je uklanjanje viška plakote kolesterola iz ćelijskih struktura, što ih uzdiže u red glavnog čuvara tijela, obdarenog antiaterogenim karakteristikama.

Odnosno, lipoproteini niske gustine su transport, a lipoproteini visoke gustoće zaštita.

Na temelju toga može se shvatiti da se hiperholesterolemija počinje razvijati kada dođe do kršenja normalnog funkcioniranja lipoproteina niske gustine, koji iz nekog razloga prestaju nositi hilomikrone u potrebne organe.

, , , , , ,

Dijagnoza i liječenje koleterolemije

Nakon kontaktiranja medicinske ustanove, liječnik će propisati niz dijagnostičkih mjera.

Dijagnoza ovisi o proučavanju i daljnjem razvoju bolesti.

Općenito, sveobuhvatna studija uključuje brojne analize.

Ako sumnjate na holesterolemiju, stručnjaci zahtevaju od pacijenta:

  1. Dajte krv za ukupni holesterol.
  2. Analiza lipoproteina niske gustine.
  3. Analiza lipoproteina visoke gustoće.
  4. Lipidogram.
  5. Genetski test krvi u bliskih rođaka.
  6. Biohemijski test krvi.
  7. Imunološke studije.
  8. Opšti pregled, merenje krvnog pritiska.
  9. Opća analiza urina i krvi.

Treba imati na umu da visoki kolesterol može biti povezan sa trudnoćom. Bilo koji ljekar će to potvrditi. Ove metode omogućuju vam da odredite dijagnozu s maksimalnom točnošću. Nakon dijagnoze, liječnik propisuje sveobuhvatni tretman.

Ako patologija nije započeta, terapija može biti bez lijekova. To uključuje:

  • u prisustvu viška kilograma da bi se oblik doveo u normalno stanje,
  • sastavljanje jedinstvenog programa fizičke aktivnosti,
  • pridržavati se pravilne prehrane, medicinske prehrane, povećanje kolesterola može smanjiti količinu konzumiranih ugljikohidrata,
  • zabrana alkohola u bilo kojim količinama,
  • pušenje u ograničenim količinama.

Kada se patologija zanemari u kombinaciji s gore navedenim točkama terapije, koriste se posebni lijekovi.

Informacije o kolesterolu i holesterolemiji navedene su u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Šta je hiperholesterolemija - uzroci i simptomi bolesti

  1. Biohemijski poremećaji
  2. Vrste hiperholesterolemije
  3. Simptomi patologije
  4. Uzroci patološkog sindroma
  5. Terapija hiperholesterolemije
  6. Narodni lijekovi
  7. Dijeta za hiperholesterolemiju
  8. Uzorak jednodnevnog menija
  9. Prevencija hiperholesterolemije

Hiperholesterolemija - šta je to? Prevedeno sa grčkog - visoki holesterol u krvi. Ovo je karakteristika bolesti. Strogo rečeno, hiperholesterolemija nije ni bolest - patološki sindrom, simptom.

Ali zapravo - uzrok mnogih poremećaja u radu srca i krvnih sudova. Da biste procijenili težinu simptoma bolesti, trebali biste razumjeti njezino podrijetlo i razvojne značajke. To će pomoći u sprečavanju pojave hiperholesterolemije i, u slučaju manifestacije, na vrijeme identificirati i odrediti optimalne metode liječenja.

Vrste hiperholesterolemije

Patološki sindrom razvrstava se na temelju razloga njegovog razvoja, ali njegove vrste nemaju specifične karakteristike tijeka ili vanjske manifestacije. Postoje tri vrste hiperhoisterinemije:

  1. Primarno - prenosi se djecom "nasljeđivanjem" od roditelja. To je uzrokovano genskim oštećenjima i može biti:
  • Homozigotni (oštećeni geni dobiveni od oca i majke),
  • Heterozigotni (gen s oštećenjem koji mu je prenio jedan od roditelja).
  1. Sekundarno - posljedica razvoja određenih bolesti, stanja tijela,
  2. Alimentarno - nastaje pri prekomjernom konzumiranju životinjskih masti.

Dijagnoza „čiste hiperholesterolemije“ postavlja se pacijentu sa nivoom holesterola većim od 5,18 mmol / L. Ovo je jasan preteča ateroskleroze.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Klasifikacija hiperholesterolemije

Imajući različite izvore očitovanja, patologija je podijeljena u različite grupe. Klasifikacija hiperholesterolemije je nekoliko točaka:

Primarne - patološke promjene koje su prirođene u prirodi.

  • Pripisuje se sekundarna patologija, čiji je provocirajući faktor jedna od bolesti. Odnosno, osoba se rodila zdrava prema razmatranom faktoru, ali je stekla u procesu života.
  • Alimentarni oblik bolesti je sekundarni poddvor, no donekle se izvlači odvojeno zbog činjenice da podsticaj za napredovanje dotične bolesti nije specifična bolest, već način života koji čovjek vodi - njegove navike. Tu spadaju:
    • Pušenje.
    • Zloupotreba alkohola.
    • Ovisnost o masnoj hrani.
    • „Ljubav“ za brze proizvode, prehrambene proizvode koji uključuju sve vrste hemijskih dodataka: stabilizatore, boje i tako dalje.
    • Vodi sjedilački način života.
    • I još jedna.

Fredrickson je napravio detaljniju i obimniju klasifikaciju. Ovo je općenito prihvaćena razlika patologije, ovisno o razlozima koji su provocirali njenu pojavu. Iako se specifičnost razlika u neuspjehu u metabolizmu lipida u potpunosti razumije samo kvalificirani liječnik.

, , , , , ,

Simptomi patologije

Nema očiglednih znakova hiperholesterolemije, za sada to ne utječe na životni stil i stanje osobe.

Tokom patologije može se ukazati na njen razvoj:

  • Naoči narančaste ili žute mrlje na kapcima,
  • Siva traka duž periferne strane rožnice očiju,
  • Oticanje i tuberkuli (ksantomi) na prstima, laktovima, gležanjima, koljenima,
  • Manifestacije angine pektoris.

Nakon toga, holesterol koji se taloži na zidovima arterija formira plakove. Prolazi žila sužavaju se, gubi se njihova elastičnost, pogoršava se protok krvi. Plakovi sa holesterolom uzrokuju trombozu.

Znakovi hiperholesterolemije glatko "toče" u simptome kardiovaskularnih patologija.

Vrste hiperholesterolemije

Klasifikacija bolesti prema Fredrickson uključuje raščlambu problema koji se razmatra etiologijom, određivanje njegove vrste.

Razlikuju se sledeće vrste hiperholesterolemije:

  • Patologija tipa I - primarna, nasledna. Retko se susreću. Napreduje s nedostatkom lipoprotein lipaze, kao i u slučaju kršenja strukture aktivirajuće proteinske lipoprotein lipaze - apoC2. Simptomatski je definirana kao visoka koncentracija hilomikrona. Učestalost manifestacije iznosi 0,1%.
  • Patologija tipa II - poligena ili kongenitalna. Dionice:
    • Tip IIa - nedostatak lipoprotein lipaza niske gustine. To može biti posljedica neuhranjenosti ili je urođen faktor djelovao. Učestalost manifestacije 0,2%.
    • I>

    Da bi se shvatila razlika, potrebno je bliže se upoznati s najmanje najčešće viđenim izvorima promjena koji dovode do dotične bolesti. Izraz primarna hiperlipidemija je zadobio povredu, čiji su glavni uzroci:

    • Kršenje strukturne strukture lipoproteinskog proteina, što dovodi do poremećaja u funkcionalnoj održivosti lipoproteina niske gustine, koji gube sposobnost prianjanja na ćelije tkiva, pa, stoga, hilomikroni koje transportuju s holesterolom ne mogu prodrijeti u ćeliju.
    • Inhibicija proizvodnje transportnih enzima, koji su odgovorni za hvatanje hilomikrona od strane lipoproteina, za dalji prenos kroz telesne sisteme. Takav neuspjeh dovodi do činjenice da se na jednom mjestu stvara nedostatak kolesterola i oni se nakupljaju tamo gdje im višak nije potreban.
    • Strukturne promjene koje utječu na samu ćeliju tkiva, vodeći do gubitka kontakta s lipoproteinima. Ovdje imamo situaciju sličnu stavku 1, ali s razlikom što razlog neuspješne interakcije ne dolazi iz enzima ili predstavnika lipoproteina, već s stanice "slijetanja".

    Uzroci patološkog sindroma

    Primarna (porodična) hiperholisterinemija je patologija koja još nije u potpunosti istražena. Stoga ne postoji takav alat koji bi bio zajamčen da spriječi njegovo pojavljivanje.

    Glavni razlozi za pojavu primarne hiperholisterinemije smatraju se:

    • Defekti u strukturnoj strukturi proteina lipoproteina. Nisu u mogućnosti da komuniciraju sa ćelijama organa, holesterol ne može da uđe u njih,
    • Smanjena proizvodnja enzima „transporta“. Nastao je nedostatak holesterola na jednom mestu i njegov višak na drugom,
    • Poremećaji u stanicama tkiva. Izgubljavaju sposobnost kontaktiranja lipoproteina.

    Uzroci sekundarne hiperholesterolemije mogu biti:

    • Hipotireoza (poremećaji u štitnoj žlezdi),
    • Dijabetes melitus (poremećaji u "isporuci" glukoze ćelijama tijela),
    • Opstruktivna jetrena patologija (kršenje žučnih kanala iz jetre),
    • Primjena određenih lijekova (diuretici, beta blokatori).

    Prekomjerna konzumacija životinjskih masti glavni je razlog pojave hiperholesterolemije kod velike većine bolesnika.

    Sekundarna hiperholesterolemija

    Druga, najčešće dijagnosticirana raznolikost uzroka, jeste sekundarna hiperholesterolemija, koja se nije naslijedila, ali je stekla tokom nečijeg života. Uzrok dotične kliničke slike može postati alkohol ako pacijent ne zna mjere za njegovu upotrebu, sjedeći način života i mnogi drugi faktori koji direktno ovise o samoj osobi.

    Poremećaji koji se pojavljuju u endokrinom sustavu, patološke promjene koje utječu na rad unutarnjih organa također mogu izazvati problem. Napokon, tijelo je jedan mehanizam, a neispravnost jednog sistema neizbježno povlači za sobom i druge promjene.

    Hiperlipidemija počinje napredovati ako su zahvaćeni procesi koji utječu na transport masnih struktura iz enterocita do stanica ili poremećaji aktiviraju sintezu lipoproteina ili je njihova upotreba inhibirana.

    Terapija hiperholesterolemije

    Snižavanje koncentracije holesterola u krvi može se postići promjenama životnog stila i upotrebom lijekova. Korekcija uobičajenog načina života s hiperholesterolemijom u osnovi je preventivne mjere za održavanje prihvatljive razine kolesterola.

    Ako nisu pomogli, doktor uzima lijekove, propisujući:

    • Omega-3 kiseline - smanjuju rizik od patoloških promjena srčanog ritma, povećavaju životni vijek pacijenata nakon srčanog udara. Održavajte normalan holesterol, sprečite stvaranje krvnih ugrušaka, čineći krvne žile elastičnijim i jačim.
    • Fibrati - ispravljaju metabolizam lipida u tijelu, aktiviraju enzim lipoproteidlipazu, ubrzavajući metabolizam masti. Pomažu u povećanju nivoa „dobrog“ holesterola sprečavajući razvoj ateroskleroze. Mogu se koristiti istovremeno sa statinima.
    • Sequestransi žučnih kiselina - koriste holesterol koji stvara jetra za njihovu sintezu. Oni smanjuju mogućnost razvoja patologija srca, uključujući ishemiju, i smanjuju broj smrtnih slučajeva od infarkta miokarda.
    • Inhibitori - apsorbuju holesterol iz creva, snižavajući njegov sadržaj u krvi. Relativno bezopasni, mogu ga uzimati pacijenti koji pate od ozbiljnih bolesti (na primjer, jetra). Može se uzimati statinima.
    • Statini - inhibiraju proizvodnju holesterola u jetri i snižavaju njegovu koncentraciju unutar ćelija. Doprinose uništavanju masti, povećavaju život pacijenata, smanjuju broj mogućih posljedica ateroskleroze i intenzitet vaskularnih poremećaja. Mogu izazvati negativne promjene u mišićnom tkivu i jetri, pa stoga njihova upotreba zahtijeva sustavno praćenje krvnih pretraga zbog znakova oštećenja jetre. Kod jetrenih tegoba nije propisano.

    Nasljedna hiperholesterolemija

    Autosomno dominantna patologija povezana s bolestima monogenske skupine, odnosno određena je samo jednim genom. Kršenje koje utječe na neispravnost lipoida niske gustine. U ovom slučaju povreda se događa na nivou gena i nasljeđuje se, što je urođeno.

    Osoba može dobiti takav neispravan gen i od jednog roditelja i od oba ako ima povijest bolesti o kojoj je riječ.

    Faktori rizika za visoki holesterol uključuju:

    • Porodična istorija pogoršana tim odstupanjem.
    • Dijagnoza srčanog udara ranog početka, kako kod samog pacijenta tako i kod njegove rodbine.
    • Veliki pokazatelj lipoproteina niske gustine kod barem jednog od roditelja. Teret anamneze može se sastojati u otpornosti patogene situacije na terapiju lijekovima.

    Holesterol je prirodna enzimska komponenta mnogih biohemijskih procesa i esencijalni element ćelijske membrane. Manjak holesterola dovodi do poremećaja u sintezi različitih hormona. Većina njih ulazi u ljudsko tijelo sa životinjskim masnoćama, određenu količinu stvara jetra.

    Pretjerani kolesterol može se podijeliti na onaj koji pridonosi razvoju ateroskleroze - lipoproteini niske gustine (LDL), i onaj koji drži svoju količinu pod nadzorom, naprotiv, štiteći od početka i napredovanja bolesti - lipoproteini velike gustoće (HDL). Lipoproteini velike gustoće smanjuju vjerojatnost kardiovaskularnih poremećaja.

    Porodična hiperholesterolemija

    Bolesti porodičnog tipa pripisuju se naslednim bolestima, što je jedna od njegovih podvrsta. Danas je odgovoran za 10% oštećenja koja pogađaju koronarne arterije, a dijagnosticirane su kod mladih koji nisu navršili 55 godina. Izvor takvih poremećaja je mutirani gen. Ova patologija je prilično česta, naročito u porodicama koje žive u kontaminiranim industrijskim gradovima. Za 200-300 zdravih gena jedan je mutiran.

    Porodična hiperholesterolemija prema Fredrickson klasifikaciji pripada tipu 2. Suština ove bolesti je da zbog poremećaja u genetici lipoproteini gube sposobnost vezanja na holesterol i transportuju ga do željenog organa. Paralelno s tim dolazi do povećanja broja sintetiziranih kolesteroloških plakova, što je takođe kršenje.

    I kao rezultat, plakovi se počinju nakupljati na mjestima gdje ih ne bi trebalo biti, što dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti, koronarnih poremećaja. To je jedan od razloga dijagnoze "ranih" srčanih udara.

    , , , ,

    Porodična homozigotna hiperholesterolemija

    Ako se tijekom dijagnoze otkriju dva mutirana alela gena niske gustine lipoproteina i ova bolest je nasljedna, tada liječnici navode nasljednu bolest, koja je označena pojmom.

    Ova mutacija izaziva brzo kršenje razgradnje lipida, kao i potpuno odsutnost receptora. Nije nezgodno što ovo zvuči, ali mutacijske promjene takvog plana susreću se prilično često, jedna klinička manifestacija na sto tisuća ljudi.

    Učestalost patologije koja se susreće također je podijeljena prema vrsti „uništenja“:

    • U bolesnika s potpunim nedostatkom receptora, takva aktivnost pokazuje samo 2% normalnog rada, a nivo lipoproteina niske gustoće naglo raste.
    • Kad su receptori neispravni, njihova aktivnost pada u rasponu od 2-25% norme, količina lipoproteina niske gustoće nešto je ispod normalne.

    ,,,,,,,,, A (str. Asp492Asn) mutacija: Klinička usna> 39

    Heterorozna porodična hiperholesterolemija

    Jedna od najčešćih sorti dotične bolesti, čija se učestalost dijagnosticira kao jedna klinička slika u pet stotina zdravih slučajeva.

    Suština patologije je mutacija jednog gena, što dovodi do njegove neispravne lezije. Simptomi ove manifestacije bolesti su:

    • Povećanje ukupnog holesterola.
    • Povećani LDL.
    • Trigliceridi su blizu normalne vrijednosti.
    • Dijagnoza rane bolesti srca.
    • Opterećena porodična istorija.
    • Prisutnost ksantoma tetiva, iako njihovo odsustvo u organizmu nije dokaz zdravlja. To se posebno odnosi na dečije telo. Ovi se uzorci uzimaju u području Ahilove tetive. Vizualno se ova situacija očituje u oticanju i gomoljastim formacijama. Drugo područje pojave zadebljanja i tuberkula je stražnji dio dlanova gornjih udova i fleksiona tetiva falangiranja.

    Dijagnoza značajno povećava vjerovatnoću da pacijent ima kardiovaskularne bolesti (na primjer, koronarnu bolest srca) već u mladoj dobi.

    Poželjno je prepoznati takvu kliničku sliku čak u dojenačkoj dobi, to će vam omogućiti da usmjereno kontrolirate indikator indikatora, sprečavajući patološke promjene u tijelu.

    Čista hiperholesterolemija

    Nastaje usled povećanja kvantitativne komponente holesterola u krvi. Takva se dijagnoza postavlja pacijentu ako je taj kriterij određen cifrom većom od 5,18 mmol / l. Ovo je već patologija, koja je dominantan simptom razvoja ateroskleroze.

    Medicinska statistika kaže da oko 120 miliona ljudi na Zemlji ima nivo holesterola u serumu od oko 5,18 mmol / L ili više, a za 60 miliona taj se pokazatelj već određuje cifrom od 6,22 mmol / L ili više.

    Dijeta za hiperholesterolemiju

    Opće smjernice o prehrani za hiperholesterolemiju mogu se iznijeti u nekoliko jednostavnih pravila:

    • Smanjite potrošenu kaloriju, posebno uz sjedeći način života,
    • Ne prekomerno jedite noću, kontrolirajte telesnu težinu,
    • Smanjite količinu konzumirane životinjske masti zamjenom biljnih ulja,
    • U prehranu uvrstite hranu koja sadrži vitamine i minerale,
    • Ne odustajte od jedenja nemasnog mesa,
    • Ograničite unos soli,
    • Kada birate dijetalni stol, sjetite se ovisnosti o hrani i ne uzdižite prevenciju na razinu kazne.

    Tablica prikazuje okvirni popis proizvoda koje dijeta preporučuje i kontraindicira kod hiperholesterolemije.

    Kod hiperholesterolemije se sva jela kuhaju na pari, kuhaju ili peku.

    Uzorak jednodnevnog menija

    Ishrana za hiperholesterolemiju je raznolika i jednostavna. Izbornik ne bi trebao stvarati posebne poteškoće. Pacijent ne može bez mesa, neka jede sa zadovoljstvom. Glavna stvar je da ne smije biti masna i pržena.

    Jednodnevni obrok za njega može, na primjer, sadržavati:

    1. Doručak: zobena kaša sa grožđicama, zeleni čaj,
    2. Ručak: grejpfrut,
    3. Ručak: supa od povrća, kuvana riža s komadom kuhane teletine s niskim udjelom masti, sokom od jabuka,
    4. Grickalica: dekocija bobica ruže, svježe voće,
    5. Večera: kava od sira, biljni čaj,
    6. Noću možete popiti čašu kefira. Ukupna količina hljeba dnevno ne smije biti veća od 120 g.

    Prevencija hiperholesterolemije

    Da bi se održao prihvatljiv nivo holesterola u krvi, trebalo bi preduzeti određene preventivne mjere.

    Prema pravilima primarne prevencije hiperholesterolemije (prije nego što se ona pojavi), pacijentu su potrebni:

    • Dovedite tjelesnu težinu u normalu
    • Pridržavajte se preporučene prehrane
    • Odričite se loših navika,
    • Redovno vježbajte
    • Ograničite psihoemocionalne podražaje,
    • Normalizirajte šećer u krvi
    • Stabilizirati krvni pritisak,
    • Pravovremeno lečite bolesti koje mogu da izazovu hiperholesterolemiju.

    Sekundarna prevencija (s postojećom hiperholesterolemijom) namijenjena je sprečavanju pojave vaskularnih patologija i razvoju mogućih komplikacija. U osnovi leži u konzervativnoj patologiji hiperholesterolemije.

    Isključivanje promjenjivih faktora rizika i pravovremena kvalitetna terapija mogu povećati životni vijek pacijenta i imati blagotvoran učinak na njegovu kvalitetu.

    Pogledajte video: Holesterol (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar