9 najboljih neinvazivnih dizajna glukometra

Nedavno smo objavili bilješku o pokretanju prvog komercijalnog neinvazivnog glukometra koja je privukla veliku pažnju čitalaca. Razvoj izraelskog Cnoga Medical-a omogućava vam kontrolu nivoa šećera bez potrebe za probijanjem prsta radi uzorkovanja krvi. Uređaj ove kompanije koji po izgledu podsjeća na obični pulsni oksimetar, koristi optičku metodu za mjerenje nivoa šećera posmatrajući promjenu boje prsta korisnika.

Ali ovo nije jedini kandidat za kralja tržišta neinvazivne kontrole razine šećera u krvi, te smo odlučili upoznati vas s ostalim obećavajućim dešavanjima koja su također manje ili više bliska komercijalizaciji.

Optičko određivanje šećera

Neinvazivni monitor glukoze u krvi GlucoBeam, koristeći tehnologiju kritične dubine Raman spektroskopije, razvija danska kompanija RSP Systems. Ovaj uređaj omogućava mjerenje koncentracije tvari u međućelijskoj tekućini kroz kožu. Određeni molekuli, poput glukoze, na različite načine utječu na lasersku zraku određene talasne dužine koju emitira ovaj prijenosni uređaj. Pomoću Ramanske spektroskopije možete analizirati raspršenu svjetlost iz uzorka koji je uređaj pročitao i izračunati broj molekula u uzorku. I.e. dovoljno je da pacijent ubaci svoj prst u otvor za to predviđen u uređaju, pričeka malo, a zatim vidi rezultat u svom pametnom telefonu.

Ova kompanija već je pokazala operativnost svog koncepta za mjerenje šećera u krvi, a prema riječima predstavnika kompanije, sada ga planira koristiti u području neinvazivne dijagnostike i proizvodnje tjelesnih senzora. RSP trenutno provodi klinička ispitivanja u Univerzitetskoj bolnici Odense (Danska) i slične testove u Njemačkoj. Kad se objave rezultati ispitivanja, kompanija ne izvještava.

Drugi primjer je izraelska GlucoVista, koja koristi infracrvenu tehnologiju za mjerenje neinvazivno vrijednosti šećera. Nekoliko drugih razvojnih kompanija već je isprobalo ovu metodu, ali nijedna od njih nije uspjela postići rezultat u kojem su mjerenja odgovarala potrebnom nivou tačnosti i ponovljivosti. Izraelci, međutim, tvrde da je njihov uređaj prilično konkurentan. Ovaj medicinski uređaj (GlucoVista CGM-350), koji je još uvijek u razvoju, uređaj je poput sata koji radi na principu kontinuiranog praćenja razine šećera i interakcije je sa pametnim telefonom ili tabletom. Sada se ovaj uređaj testira u nekoliko izraelskih bolnica i još nije dostupan krajnjim potrošačima.

Valovno zračenje za kontrolu nivoa šećera

Druga izraelska kompanija, Integrity Applications, koja takođe tvrdi da je pionir na ovom polju, stvorila je GlucoTrack - uređaj koji pomalo nalikuje pulsnom oksimetru sa svojim senzorom, koji je pričvršćen na ušnu uš. Istina, princip glukometra je nešto drugačiji, on koristi odjednom tri različite tehnologije - ultrazvučno i elektromagnetsko zračenje, kao i podatke o kontroli temperature kako bi se izmjerila razina šećera u krvi koji prolazi kroz urin. Sve se informacije šalju na uređaj sličan pametnom telefonu, koji vam omogućava pregled trenutnog rezultata, kao i procjenu trendova pregledom mjerenja u određenom periodu. Za ljude koji imaju problema sa vidom, uređaj može izraziti rezultat mjerenja. Svi se rezultati mogu preuzeti i na vanjski uređaj pomoću standardnog USB kabla.

Potrebno je samo oko minut da uređaj izvrši mjerenja.

Kompanija je već dobila dozvolu od evropskih regulatornih tijela (CE Mark) i može se kupiti u Izraelu, baltičkim zemljama, Švicarskoj, Italiji, Španiji, Turskoj, Australiji, Kini i nizu drugih zemalja.

Određivanje šećera u krvi analizom znoja

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu u Dallasu (SAD) razvili su senzor za zglobove u obliku narukvice koji je u stanju kontinuirano pratiti nivo šećera, kortizola i interleukina-6, analizirajući pacijentov znoj.

Uređaj je u mogućnosti da radi u ovom načinu tjedan dana, a za mjerenja senzoru je potrebna samo minimalna količina znoja, koja se formira na ljudskom tijelu bez dodatne stimulacije. Senzor, ugrađen u uređaj koji nosi na ruci, u svom radu koristi poseban gel koji se postavlja između njega i kože. Budući da je znoj teško analizirati i njegovo stvaranje može varirati, ovaj gel pomaže u očuvanju za stabilnija mjerenja. Zbog toga nije potrebno više od 3 μl znoja za precizna mjerenja.

Napominjemo da su se teksaški naučnici uspjeli izboriti s glavnim problemima povezanim s analizom tekućine znojnica - malom količinom tekućine za analizu, nestabilnošću znoja s različitim sastavom i pH-om, itd.

Danas je ovaj uređaj u fazi prototipa i ne povezuje se s pametnim telefonom. Ali u daljnjem usavršavanju sustav će sigurno prenositi sve izmjerene podatke aplikaciji na pametnom telefonu na analizu i vizualizaciju.

Sličan projekat provode naučnici sa Državnog univerziteta u New Yorku (SAD), koji razvijaju senzor za nadziranje nivoa šećera u krvi za vrijeme vježbanja. To je papirni flaster zalijepljen za kožu i nakuplja znoj u posebnom minijaturnom spremniku, gdje se pretvara u električnu energiju za napajanje biosenzora, koji mjeri razinu šećera. Nije potrebno vanjsko napajanje.

Ali istina je da se za razliku od proizvoda stručnjaka sa Univerziteta u Teksasu, naučnici iz New Yorka nisu suočili sa poteškoćama u mjerenju razine šećera u uobičajenim uvjetima, kada je proizvodnja znoja vrlo mala. Zato oni propisuju da njihov uređaj može kontrolirati razinu šećera samo za vrijeme vježbanja, kada se znoj počne više isticati.

Taj je razvoj još uvijek tek u fazi testiranja koncepta, a kada se on provodi kao gotov uređaj nejasno je.

Određivanje nivoa šećera analizom suza

Holandska kompanija NovioSense razvila je originalni monitor za praćenje nivoa šećera na osnovu analize suza. To je minijaturni fleksibilni senzor, sličan opruzi koji se postavlja na donji kapak i prenosi sve izmjerene podatke u odgovarajuću aplikaciju na pametnom telefonu. Dugačak je 2 cm, promjera 1,5 mm i obložen mekim slojem hidrogela. Fleksibilni faktor oblika senzora omogućava mu da se precizno uklopi na površinu donjeg kapka i ne uznemiri pacijenta. Za svoj rad uređaj koristi visoko osjetljivu i nisku potrošnju tehnologije, koja vam omogućuje mjerenje minutnih promjena razine šećera u mliječnoj tekućini, precizno prikazivanje količine šećera u pacijentovoj krvi. Za komunikaciju sa pametnim telefonom, senzor koristi NFC tehnologiju, ako ga podržava korisnički telefon.

Prema riječima predstavnika kompanije, ovo je prvi takav bežični uređaj "nosljiv u oku" koji za svoj rad ne treba izvor napajanja.

Uređaj će na tržište biti predstavljen vjerojatno 2019. godine, a sada tvrtka završava sljedeću fazu kliničkih ispitivanja. Nažalost, na web stranici kompanije ne postoje druge informacije, ali sudeći po činjenici da je nedavno dobila još jednu tranšu investicija, stvari idu prema njima.

Naučnici sa Univerziteta u Houstonu (SAD) i Korejskog instituta za nauku i tehnologiju odlučili su da koriste suznu tečnost za kontrolu nivoa šećera u krvi. Oni razvijaju kontaktne leće koje će raditi kao senzori. Za mjerenje koncentracije šećera koristi se površinska ramanska rasejarska spektroskopija za koju se na leće nanosi posebna nanostruktura. Ova nanostruktura sastoji se od zlatnih nano-provodnika ispisanih preko zlatnog filma, koji su integrirani u fleksibilni materijal kontaktnih sočiva.

Ove nanostrukture stvaraju takozvane "vruće točke", koje značajno povećavaju osjetljivost spektroskopije kako bi se izmjerila koncentracija onoga što je ispod njih.

Do sada su naučnici razvili samo konceptualni model, a bilo koji budući senzor razine šećera temeljen na ovoj tehnologiji zahtijevat će vanjski izvor svjetlosti za osvjetljavanje kontaktnih sočiva i senzor na njima za mjerenja.

Usput, glukometr GlucoBeam, o kojem smo gore pisali, koristi i Ramansku spektroskopsku tehnologiju za kontrolu nivoa šećera, iako se tamo ne koristi suzava tekućina.

Respiratorni šećer

Istraživači sa Zapadnog Univerziteta u Novoj Engleskoj (SAD) razvili su uređaj veličine male knjige koji mjeri nivo acetona u čovjekovom disanju kako bi odredio nivo šećera u njegovoj krvi. Ovo je prvi neinvazivni glukometar koji mjeri šećer u krvi po nivou acetona u pacijentovom disanju.

Uređaj je već testiran u malom kliničkom istraživanju i njegovi su rezultati pokazali potpunu podudarnost šećera u krvi i acetona u disanju. Postojao je samo jedan izuzetak - netačnost rezultata mjerenja kod osobe koja je teška pušačica i čija je visoka razina acetona u dahu bila posljedica paljenja duhana.

Trenutno naučnici rade na smanjenju veličine uređaja i nadaju se iznošenju na tržište početkom 2018. godine.

Određivanje nivoa šećera intersticijskom tečnošću

Još jedan uređaj na koji želimo skrenuti vašu pažnju razvila je francuska kompanija PKVitation. Radi ispravnosti, napominjemo da se metoda koja se ovde koristi ne može klasifikovati kao neinvazivna, već se može nazvati „bezbolnom“. Ovaj metar, nazvan K'Track glukoza, vrsta je sata koji može mjeriti šećer u krvi korisnika i pokazati njegovu vrijednost na malom zaslonu. U donjem delu slučaja "sat", gde "pametni uređaji" obično imaju senzor za praćenje rada srca, programeri su postavili poseban senzorski modul, nazvan K'apsul, koji sadrži matricu mikro igala. Ove igle bezbolno prodiraju kroz gornji sloj kože i omogućavaju vam analizu intersticijske (intersticijske) tekućine.

Da biste obavili mjerenja, samo pritisnite gumb na vrhu uređaja i pričekajte nekoliko sekundi. Pred-kalibracija nije potrebna.

Uređaj funkcionira zajedno sa uređajima koji se temelje na iOS-u i Androidu i može se programirati za izdavanje upozorenja, podsjetnika ili za prikazivanje trendova u promjenama parametara.

Nakon što FDA licencira, K’Track glukoza koštat će se 149 dolara. Proizvođač ne određuje vrijeme liječničkog uvjerenja. Dodatni K'apsul senzor, koji ima vijek trajanja od 30 dana, košta 99 dolara.

Za komentar morate se prijaviti

Ostavite Svoj Komentar