Kakvu dijetu propisuju britanski doktori osobama oboljelim od dijabetesa

Doktor Roy Taylor, koji je specijaliziran za ovaj problem, rekao je da se simptomi bolesti koja traje dugo mogu otkloniti uklanjanjem dijela nagomilane masnoće iz gušterače. To se može učiniti samo oštrim gubitkom kilograma. Naučnik je do ovog zaključka došao sa kolegama, obavivši niz eksperimenata na miševima.

Prema riječima stručnjaka, glavni razlog za nastanak dijabetesa tipa 2 je gojaznost jetre i gušterače. Glodari koji pate od bolesti uklonili su iz nje samo 1 gram masnoće, što je dovelo do nestanka svih simptoma, a preostale ćelije u isto vrijeme počele su normalno reagirati na inzulin.

Nakon eksperimenta na miševima, istraživači su pozvali grupu ljudi s dijabetesom tipa 2 i ponudili im posebnu dijetu koja izbjegava glad i umor, ali pomaže u uklanjanju masnoće iz jetre i gušterače. Potom su učesnici eksperimenta prešli na drugu prehranu koja održava nizak nivo tjelesne masti u odgovarajućim organima.

Istraživanje Taylora i njegovih kolega je u toku kako bi se razvili uspješni tretmani dijabetesa.

Ranije su američki naučnici otkrili vezu između dijabetesa tipa 2 i koronarne bolesti srca.

Važna pravila

  • Vaša prehrana je važna ne samo za kontrolu dijabetesa, već i za kontrolu vašeg blagostanja i energije, tako da ne idite do krajnosti,
  • Količina konzumirane hrane i pića ovisi o vašoj dobi, spolu, aktivnosti i ciljevima koje ste sebi postavili, stoga ne postoji nijedna jasno definirana univerzalna prehrana za dijabetes,
  • Posljednje su veličine posluživanja porasle jer je veliko posuđe postalo modno. Odaberite male tanjire, zdjelice i tanjure za smanjenje obroka i posložite posuđe na tanjiru tako da ima puno hrane,
  • Ni jedan proizvod ne sadrži sve hranjive tvari potrebne tijelu, tako da morate konzumirati proizvode iz svih glavnih grupa hrane.

Voće i povrće

Voće i povrće po prirodi sadrži malo masti i kalorija, ali mnogo vitamina, minerala i vlakana, pa su oni prikladni za dodavanje blagodati i ukusa u svakom obroku. Takođe će pomoći u zaštiti od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i određenih vrsta raka.

Barem 5 puta dnevno. Sveže, smrznuto, sušeno i konzervirano voće i povrće se broje. Jedite voće i povrće svih boja duge da biste dobili što više vitamina i minerala.

Pokušajte:

  • Rezanu dinju, grejpfrut, šaku bobica, svježe marelice ili suhe šljive sa niskokaloričnim jogurtom za doručak,
  • Mrkva, grašak ili zeleni grah sa integralnim tjesteninom,
  • Dodajte povrće za kuhanje - za rižu od graška, špinat za meso, luk za piletinu.

Škrobni proizvodi

Krompir, riža, tjestenina, hljeb, pita kruh sadrže ugljikohidrate, koji kada se razgrade, formiraju glukozu i koje naše stanice koriste kao gorivo, ne možete bez njih. Najbolje opcije škrobne hrane su integralni kruh i tjestenina, riža basmati te smeđa ili divlja riža, sadrže puno vlakana, koji će pomoći vašem probavnom sustavu da pravilno funkcionira. Oni se i sporije probavljaju zbog niskog glikemijskog indeksa, ostavljajući dugo vremena osjećaj sitosti.

Pokušajte svakodnevno uključiti pravu škrobnu hranu u svoju prehranu.

Pokušajte:

  • Dvije kriške tost sa više zrnaca s maslacem kikirikija kao zalogaj,
  • Riža, tjestenina ili rezanci u obliku rižota ili salata,
  • Krompir u bilo kojem obliku, ali ne pržen, bolje je - u uniformama da sačuvate vrijedna vlakna. Kao dodatak odaberite sira ili grah bez masti,
  • Pečeni slatki krumpir s oguljenjem za očuvanje vlakana.

Meso, kavijar, jaja, mahunarke i orasi

Ova hrana je bogata proteinima, koji pomažu u izgradnji i popravljanju mišića. Sadrže željezo neophodno za stvaranje krvi. Masne ribe poput skuše, lososa i sardine izvor su omega-3 masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca. Mahunarke, leća, soja i tofu takođe su bogati proteinima.

I opet, preporučljivo je jesti proizvode iz ove grupe svaki dan, a masnu ribu jesti najmanje 1-2 puta sedmično.

Pokušajte:

  • Meso, piletinu ili puretinu možete peći na roštilju, peći u rerni ili pržiti u tavi u vrlo maloj količini veoma zagrejanog biljnog ulja uz stalno miješanje,
  • Mala šaka sirovih orašastih plodova i sjemenki može se jesti kao zasebna zalogaja, ili sjeckana i dodati u salatu,
  • U pečenici, mahunarke i leća mogu djelomično ili čak potpuno zamijeniti meso.

Mliječni proizvodi

Mlijeko, sir i jogurt sadrže kalcijum koji je neophodan svima, a posebno djeci, tokom rasta za zdrave kosti i zube. Takođe su dobri izvori proteina. Neki su mliječni proizvodi prilično masni, imaju i zasićene masti, pa birajte namirnice s malo masti ili s malo masti (i bez šećera!). Mlijeko srednje masnoće sadrži više kalcijuma nego cijelo, ali manje kalorija i vitamina, tako da ovo mlijeko ne treba davati djeci mlađoj od 2 godine. Potpuno obrano mlijeko pogodno je za djecu nakon 5 godina.

Pokušajte svakodnevno konzumirati mliječne proizvode, ali nemojte pretjerivati.

Pokušajte:

  • Čaša mlijeka sa prstohvatom cimeta je užina. Za doručak možete popiti čašu mlijeka s posudom zobene kaše,
  • Mrkve štapići sa sirom,

Masna i šećerna hrana

Trebali biste sebi dozvoliti takvu hranu samo povremeno i podložiti uravnoteženoj prehrani ostatak vremena. Ali zapamtite da slatka hrana i piće sadrže dodatne kalorije i podižu šećer u krvi, zato odaberite dijetu ili niskokalorične alternative. Ali vaš najbolji prijatelj je voda. Masnoća sadrži puno kalorija, tako da morate koristiti što manje ulja u kuhanju. Masnoće bi trebale biti nezasićene, zato birajte suncokretovo, uljanu repicu ili maslinovo ulje da biste održali svoje zdravlje zdravim.

Što manje, to bolje.

Velika količina soli povećava pritisak, a to može dovesti do moždanog udara. Industrijski proizvodi također imaju puno soli. Pokušajte sami kuhati i kontrolirati količinu soli, zamjenjujući je zdravim i ukusnim začinima.

Odrasli imaju pravo na najviše 1 žličicu soli dnevno, a djeci je potrebno još manje.

Pokušajte:

  • Skinite šejker soli sa stola, ali stavite crnu mljevenu papriku,
  • Umjesto soli, jelima dodajte bilje i začine. Đumbir, limeta i korijander odlično se slažu uz prženu i pečenu hranu,
  • Glavni umak od chutney-a napravljen od cilantro-metvice, zelene ljute paprike i soka limete,
  • Izmjerite sol na dan kašikama i postepeno miješajte posluživanje. Ako to učinite malo po malo, porodica neće primijetiti ništa!
  • Začinite salate limunovim sokom, čilijem i crnim biberom.

Dijabetes tipa 1 i celijakija

Celijakija je autoimuna bolest koja vrlo često prati dijabetes tipa 1. Kod celijakije tijelo negativno reagira na gluten (posebnu vrstu proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi) koji oštećuje crijevnu membranu i ometa apsorpciju hrane.

Svi bolesnici sa dijabetesom tipa 1 trebali bi biti testirani na celijakiju. Ako su rezultati pozitivni, dijagnozu potvrđuje biopsija crevnog tkiva. Ne započinjte dijetu bez glutena prije pregleda, kako ne biste utjecali na rezultat. Jedini tretman celijakije je potpuno zauvijek isključenje glutena iz prehrane.

Pogledajte video: Gersonova terapija HR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar