Apidra ultra kratkog djelovanja

U članku će se uporediti ultrazvučni inzulin.

Gotovo stoljeće oslobađanje hormona za pacijente s dijabetesom najvažnija je farmaceutska industrija. Četvrt veka sadrži više od pedeset brojnih vrsta hipoglikemijskih lekova. Zašto dijabetičar treba davati injekcije inzulina kratkog dejstva nekoliko puta dnevno? Po čemu se lijekovi međusobno razlikuju, kako se izračunava potrebna doza?

Insulin i njihovo trajanje

Trenutno je poznat čitav spisak inzulina. Važni pokazatelji sintetiziranog proizvoda za dijabetičare su njegova kategorija, vrsta, proizvodna tvrtka i način pakiranja.

Trajanje djelovanja ultrazvučnog inzulina na ljudsko tijelo određeno je nekoliko parametara: kada primjena inzulina započne nakon injekcije, njegova maksimalna koncentracija, ukupno razdoblje djelovanja lijeka od početka do kraja.

Šta sve ovo znači? Razmislimo.

Ultrahortni inzulin jedna je od kategorija lijeka pored dugoročnog, mješovitog i srednjeg. Ako proučavamo krivulju utjecaja ultrabrzalnog hormona na grafu, možemo vidjeti da se naglo povećava i snažno steže duž vremenske osi.

U praksi, period djelovanja kratkog i ultra kratkog inzulina ovisi o različitim faktorima, a ne samo o području davanja:

  • područje prodora hipoglikemijskog lijeka (u krvnu kapilaru, ispod kože, u mišić),
  • masaža kože u zoni ubrizgavanja (trnce i milovanje povećavaju brzinu apsorpcije),
  • sobne i tjelesne temperature (niža čini procese sporijima, a viša, naprotiv, ubrzava),
  • lokalizacija, može doći do tačnog snabdevanja lekom u tkivima ispod kože,
  • pojedinačna reakcija tijela na lijek.

Odredivši tačnu dozu potrebnu za nadoknadu ugljikohidrata uzetih u hrani, pacijent možda neće uzeti u obzir izlaganje suncu ili toplom tušu, osjetiti simptome pada koncentracije šećera. Hipoglikemija ima simptome poput zbunjene svijesti, vrtoglavice i osjećaj velike slabosti u cijelom tijelu.

Nekoliko dana nakon injekcije ultra kratkog inzulina pojavljuje se njegova opskrba ispod kože. Kako bi izbjegli napad nagle hipoglikemije koja može uzrokovati komu, dijabetičar uvijek treba imati hranu s brzim ugljikohidratima, koja sadrži šećer, pekarske slatke proizvode na bazi brašna najvišeg stupnja.

Učinkovitost ubrizgavanja hormonom gušterače određena je mjestom njegove primjene. Iz trbuha se apsorbira i do 90%. Tako, na primjer, stopalo ili ruka - manje za 20%.

Ispod su najpopularnija imena inzulina za ultra kratko djelovanje.

Doziranje i vrijeme

Insulini opšteg spektra proizvedeni od različitih kompanija mogu se koristiti naizmenično. Ultra kratki Humalog inzulin proizvodi se u Indiji i SAD-u. Novorapid proizvodi zajednička dansko-indijska kompanija Novo Nordiks. Oba leka su humani tipovi inzulina. Prva ima dvije mogućnosti pakiranja: u rukavu penija i u boci. Hormon Apidra proizvodi u Njemačkoj Sanofi-Aventis, a nalazi se u olovkama štrcaljke. Svi uređaji u obliku specijalnih dizajna koji izgledaju kao olovka za tintu imaju nesumnjive prednosti u odnosu na tradicionalne špriceve i boce:

  • osobe slabog vida trebaju ih jer se doza određuje zvukom klikova,
  • putem njih se lijek može primijeniti kroz odjeću, na bilo kojem javnom mjestu,
  • igla u odnosu na razrjeđivač inzulina.

Uvezene droge koje ulaze u Rusiju označene su na ruskom jeziku. Rok trajanja (do dvije godine - uobičajeno) i datumi izrade utisnuti su na bocu i ambalažu. Izgledi firmi za proizvodnju govore o privremenim nekretninama. Upute su u pakovanjima, teoretske vrijednosti su naznačene, a upravo na njima treba voditi dijabetičare.

Kada počinju djelovati?

Ultrasortni insulini počinju djelovati odmah, u roku od nekoliko minuta nakon injekcije u kožu. U „kratkom“ početku - od 15 do 30 minuta. Trajanje akcije je malo produljeno. Pacijent će za sat vremena osjetiti maksimalan efekat unošenja „ultrabrzih“ lijekova.

Vrhunac traje nekoliko sati. Ona nastaje razdobljem intenzivnog probavljanja hrane u želucu, a glukoza koja ulazi u krvotok kao rezultat razgradnje složenih ugljikohidrata. Porast stepena glikemije nadoknađuje se potpuno injiciranim inzulinom, ako je doza pravilno postavljena.

Postavlja se pravilnost, koja se sastoji u sljedećem: povećanje doze utječe i na trajanje djelovanja hipoglikemijskog sredstva, u rasponu okvira navedenom u uputama. U stvarnosti, brzi hormoni traju i do četiri sata ako je doza manja od dvanaest jedinica.

S većom dozom trajanje se povećava za još dva sata. Istovremeno se ne preporučuje više od dvadeset jedinica inzulina ultra kratkog djelovanja. Postoji značajan rizik od hipoglikemije. Višak inzulina neće apsorbirati tijelo, bit će beskoristan i čak može naškoditi.

"Srednje" i "duge" vrste sredstava su nejasne, jer im je dodan dodavač. Pojava ultra kratkog inzulina je različita. Prozirna je i čista, bez mrlja, mrlja i zamućenja. Ovo vanjsko svojstvo razdvaja produženi inzulin i ultrazvuk.

Druga značajna razlika između tipova inzulina je performanse „kratkog“ intramuskularno, intravenski i subkutano, a „dugog“ - isključivo potkožnog.

Zabranjene akcije

  • koristite proizvod s istekom roka trajanja (više od 2-3 mjeseca),
  • kupiti lijek na neprovjerenim mjestima,
  • da se smrzne.

Morate biti oprezni s nepoznatom, novom proizvodnom kompanijom. Poželjno je lijek čuvati u hladnjaku na temperaturi od +2 do +8. Za trenutnu upotrebu inzulin treba držati na sobnoj temperaturi, pogodan za čuvanje, a ne u hladnjaku.

Poređenje lijekova

Specijalisti najčešće propisuju lijekove "Actrapid", "Humulin", "Homoral", "Rapid", "Insuman".

Po svom su djelovanju apsolutno slični prirodnom hormonu. Imaju samo jednu razliku - mogu se koristiti i kod prve i kod druge vrste dijabetesa. Uz to, mogu ih koristiti pacijenti s ketoocitozom i nakon operacije, u toku trudnoće.

Najpopularniji među ultrazvučnim inzulinama je Humalog koji u rijetkim slučajevima izaziva nuspojave, etablirao se kao vrlo učinkovit lijek.

Apidra i ultra-kratki inzulin Novorapid propisuju se nešto rjeđe. To su inzulinski glulisin ili otopina liproinsulina. U svom su djelovanju svi slični organskim. Neposredno nakon primjene nivo glukoze u krvi smanjuje se, pacijentovo blagostanje se poboljšava.

Slučajevi posebne upotrebe

Neki ljudi sa specifičnim dnevnim ritmom u zoru proizvode puno hormona: kortizola, glukagona, adrenalina. Oni su antagonisti supstance inzulin. Hormonska sekrecija zbog individualnih karakteristika može brzo i brzo proći. Kod dijabetičara se ujutro utvrđuje hiperglikemija. Takav sindrom je čest. To je gotovo nemoguće eliminirati. Jedini izlaz je injekcija ultra kratkog inzulina do šest jedinica, rađena rano ujutro.

Najčešće se ultra brzi lijekovi prave za obroke. Zbog visoke efikasnosti, injekcija se može dati i tokom jela i odmah nakon. Kratko trajanje utjecaja inzulina prisiljava pacijenta da tijekom dana čini mnoge injekcije, oponaša prirodnu proizvodnju žlijezde gušterače na unos proizvoda ugljikohidrata u organizam. Po broju obroka, do 5-6 puta.

Da bi se brzo uklonile značajne poremećaje metabolizma u komi ili prekomatoznim stanjima, u slučaju infekcija i povreda koriste se ultrazvučni lijekovi bez veze s produženim. Koristeći glukometar, odnosno uređaj za određivanje razine šećera, oni prate glikemiju i obnavljaju dekompenzaciju bolesti.

Imena ultra kratkog inzulina nisu poznata svima. Oni su uzeti u obzir u članku.

Značajke izračunavanja doze ultra brzog inzulina

Određivanje doze ovisi o funkciji gušterače na stvaranju vlastitog inzulina. Njegove su mogućnosti lako provjeriti. Smatra se da endokrini organ u zdravom stanju dnevno proizvede takvu količinu hormona, tako da je potrebno 0,5 jedinica po kilogramu težine. To je, ako je potrebno, za dijabetičara mase 70 kg kompenzirati 35 jedinica ili više, možemo govoriti o potpunom zaustavljanju aktivnosti stanica pankreasa.

U ovom je slučaju ultrazvučni inzulin potreban, u kombinaciji s produženim, u sljedećim omjerima: 40 do 60 ili 50 do 50.

Prihvatljivu opciju određuje endokrinolog. Ako je gušterača djelomično izgubila sposobnost nošenja s takvom funkcijom, potreban je ispravan izračun.

Potreba tijela za „ultrabrzim“ tokom dana takođe se mijenja. Za doručak ujutro potrebno je dvostruko više od iskorištenih jedinica za hljeb, popodne - jedan i pol, uveče isto. Potrebno je uzeti u obzir sportske aktivnosti i fizički rad koji obavlja pacijent. Ako je opterećenje malo, doziranje inzulina je najčešće nepromijenjeno.

Na primjer, prilikom bodybuildinga, poželjno je jesti najviše četiri jedinice hljeba na pozadini normalne glikemije.

Kako odabrati lijek?

Vrste inzulina s dugotrajnim djelovanjem dizajnirane su za održavanje normalnog šećera na prazan stomak tokom dana, a isto tako i noću tokom spavanja. Učinkovitost ubrizgavanja ovih sredstava noću kontrolira nivo glukoze u krvi sljedećeg jutra, na prazan stomak.

Brzo djelujući inzulin je kratak i ultra kratkotrajan lijek. Bole se prije obroka, a također, ako je potrebno, hitno isplati povećan nivo glukoze u krvi. Djeluju brzo kako bi izbjegli produženo povećanje šećera nakon jela.

Nažalost, ako je hrana dijabetičara preopterećena zabranjenom hranom, tada brze vrste inzulina ne djeluju dobro. Ni najbrži ultra-kratki lijek Humalog ne može se nositi s ugljikohidratima koji se nalaze u slatkišima, žitaricama, proizvodima od brašna, krumpiru, voću i bobicama.

Povišeni šećer u roku od nekoliko sati nakon jela potiče razvoj komplikacija dijabetesa. Ovaj se problem može riješiti jedino potpunim odustajanjem od zabranjenih proizvoda. Inače, injekcije će biti od male koristi.

Do 1996. godine, kratkodjelujući pripravci humanog inzulina smatrani su najbržim. Potom je stigao i ultrahort Humalog. Njegova struktura je lagano izmijenjena u odnosu na ljudski inzulin kako bi se ubrzalo i pojačalo djelovanje. Ubrzo su nakon njega pušteni slični lijekovi Apidra i NovoRapid.

Zvanična medicina kaže da dijabetičari mogu bez problema konzumirati bilo koju hranu. Smatra se da brzi lijekovi za ultrazvuk brinu o ugljikohidratima koji jedu.

Nažalost, u praksi takav pristup ne funkcionira. Nakon konzumiranja zabranjene hrane, razina glukoze u krvi dugo ostaje povišena. Zbog toga se razvijaju komplikacije dijabetesa.

Dijabetičari koji stavljaju brzi inzulin prije obroka trebaju jesti 3 puta dnevno, u razmaku od 4-5 sati. Večera bi trebala biti do 18-19 sati. Grickanje je nepoželjno. Frakcijska prehrana vam neće koristiti, ali će boljeti.

Da biste pouzdano zaštitili od dijabetesnih komplikacija, morate držati šećer u rasponu od 4,0-5,5 mmol / l 24 sata dnevno. To se može postići samo prelaskom na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Klinička ishrana pažljivo se nadopunjuje injekcijama inzulina u malim, tačno izračunatim dozama.

Dijabetičari koji slijede dijetu sa niskim ugljikohidratima pogodnije su za primjenu prije jela nego Humalog, Apidra ili NovoRapid. Dozvoljena hrana se polako apsorbuje. Oni povećavaju šećer u krvi ne ranije od 1,5-3 sata nakon jela.

Trgovački nazivMeđunarodno ime
HumalogueLizpro
NovoRapidAspart
ApidraGlulisin

Humalog je DNA rekombinantna zamjena za humani inzulin. Primjenjuje se u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću kako bi se održale normalne vrijednosti glukoze u krvi.

U članku će se raspravljati o nekim karakteristikama Humaloga, cijeni, doziranju i proizvođaču.

Tačnu dozu lijeka pojedinačno individualno određuje lekar, jer to direktno ovisi o pacijentovom stanju.

Obično se preporučuje upotreba ovog lijeka prije jela, međutim, ako je potrebno, može se uzimati i nakon obroka.

Humalog 25 se daje uglavnom supkutano, ali je u nekim slučajevima moguć i intravenski put.

Trajanje akcije ovisi o nekoliko faktora. Od korištene doze, kao i od mjesta ubrizgavanja, pacijentove tjelesne temperature i njegove daljnje fizičke aktivnosti.

Doziranje lijeka Humalog 50 također određuje isključivo pojedinačno od strane liječnika, ovisno o razini glukoze u krvi.

Injekcija se daje samo intramuskularno u rame, stražnjicu, bedro ili trbuh.

Upotreba lijeka za intravensku injekciju je neprihvatljiva.

Nakon određivanja potrebne doze, mjesto ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se primjenjuje ne više od jednom svakih 30 dana.

Glavni lijek za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu je inzulin. Njegova svrha je održavanje konstantnog nivoa šećera u krvi pacijenta. Savremena farmakologija razvila je nekoliko vrsta inzulina koji su klasifikovani prema trajanju njihove aktivnosti. Dakle, postoji pet vrsta ovog hormona od ultrašota do produženog djelovanja.

U početku je inzulin kratkog djelovanja razvijen za one bolesnike koji su mogli prekršiti dijetu koju je propisao liječnik - jesti hranu s lako probavljivim ugljikohidratima. Danas je poboljšana i pogodna za liječenje šećerne bolesti tipa 1 i 2, u slučajevima kada bolesnoj osobi nakon obroka poraste glukozu u krvi.

Brzi ultra-kratki ICD je prozirna tvar koja počinje djelovati odmah. Dakle, ultra kratko djelovanje inzulina nakon gutanja može imati učinak (smanjiti postotak šećera u krvi) u samo jednoj minuti.

U prosjeku njegov rad može započeti 1-20 minuta nakon primjene. Maksimalni učinak postiže se nakon 1 sata, a trajanje izlaganja varira od 3 do 5 sati. Za uklanjanje hiperglikemije vrlo je važno brzo jesti.

Kratko delujući inzulin, osnovni lekovi:

Moderni inzulin brzog djelovanja, poput ultrazvuka, ima prozirnu strukturu.Karakterizira ga sporiji učinak - pola sata nakon održavanja primjećuje se smanjenje glukoze u krvi.

Najkraći efekat postiže se nakon 2-4 sata, takođe je duže izlaganje organizmu - djeluje 6-8 sati. Veoma je važno jesti najviše pola sata nakon što kratki inzulin uđe u organizam.

Trajanje inzulina kratkog djelovanja od 6 do 8 sati

1 ml rastvora ili suspenzije obično sadrži 40 jedinica.

Kontraindikacije za upotrebu inzulina su bolesti koje se javljaju sa hipoglikemijom, akutnim hepatitisom, cirozom, hemolitičkom žuticom (požutenjem kože i sluznice očnih jabučica uzrokovanom propadanjem crvenih krvnih zrnaca), pankreatitisom (upalom gušterače), nefritisom (upalom bubrega) bolest bubrega povezana s oštećenim metabolizmom proteina / amiloida), urolitijaza, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dekompenzirana oštećenja srca (zatajenje srca zbog zatajenja srca) bolesti njegovih zalistaka).

Velika pažnja potrebna je u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću, koji pate od koronarne insuficijencije (neusklađenost srčane potrebe za kisikom i njegove isporuke) i oštećene moždane cirkulacije.

Terapiju inzulinske terapije treba pažljivo nadgledati. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće, potreba za inzulinom obično se blago smanjuje i povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Alfa-adrenergički blokatori i beta-adrenostimulansi, tetraciklini, salicilati povećavaju izlučivanje endogenog (izlučivanje telesnog formiranog) inzulina. Tiazidna diupetika (diuretici), beta blokatori, alkohol mogu dovesti do hipoglikemije.

Simptomi: hipoglikemija (slabost, "hladan" znoj, blijeda koža, palpitacije, drhtanje, nervoza, glad, parestezija na rukama, nogama, usnama, jeziku, glavobolja), hipoglikemijska koma, konvulzije.

Danas je terapija inzulinom jedna od efikasnih metoda liječenja dijabetesa i ako je pacijent pažljiv u svom zdravstvenom stanju, pažljivo provodi samo praćenje, zna izračunati dozu hormona, onda uskoro, s konstantno stabilnom razinom šećera u krvi, može potpuno prestati koristiti inzulin i žive normalan život.

Sve vrste inzulina dijele se na kratke, ultra kratke, srednje i duge. Svako od njih ima određena svojstva i učinke na pacijenta sa šećernom bolešću: neki djeluju nakon 30 minuta nakon unošenja u organizam, drugi nakon 15 minuta, drugi nakon 1 sata, itd.

Bez obzira na vrstu inzulina, glavna stvar za pacijenta je pravilan način davanja hormona i odabir doze koja mu je potrebna, jer visoke ili niske doze hormona takođe imaju svoje negativne strane i mogu izazvati različite komplikacije.

Ultrahortni inzulin je najnovija riječ u savremenoj farmaceutskoj industriji. Njegova glavna razlika od ostalih vrsta hormona je što ima vrlo brzo djelovanje - od 0 do 15 minuta nakon injekcije.

Takvi ultra kratki analozi inzulina uključuju Novorapid, Humalog, Apidra. Ovo su modificirani analozi ljudskog insulina, poboljšani od tada počinju djelovati mnogo brže od ostalih lijekova.

U početku je ultrazvučni inzulin razvijen posebno za one bolesnike sa šećernom bolešću koji se mogu „razgraditi“ i jesti lagane ugljikohidrate, što uzrokuje oštre skokove nivoa šećera. Ali kako među dijabetičarima nema mnogo takvih "bombaša samoubica", na tržište su stigli poboljšani lijekovi za ultra-kratko djelovanje, koji danas pomažu da smanje razinu šećera na normalu ako naglo skoče ili ako ga unese prije jela, a pacijent nema vremena čekati 40 minuta, prije nego što započnete svoj obrok.

Ultra kratki inzulin je indiciran za liječenje obje vrste dijabetes melitusa kada imaju povišen nivo šećera nakon jela.

Aktivna supstanca je glulisin, njegova molekula se razlikuje od endogenog (sintetizovanog u tijelu) inzulina dvije aminokiseline. Zbog ove zamjene, glulisin nije sklon stvaranju složenih spojeva u bočici i ispod kože, tako da brzo ulazi u krvotok odmah nakon injekcije.

Pomoćni sastojci uključuju m-krezol, hlorid i natrijum hidroksid, sumpornu kiselinu, trometamin. Stabilnost rastvora obezbeđena je dodatkom polisorbata. Za razliku od drugih kratkih preparata, insulin Apidra ne sadrži cink. Otopina ima neutralan pH (7,3), pa se može razrijediti ako su potrebne vrlo male doze.

Ne može se koristiti za hipoglikemiju. Ako je šećer prije obroka nizak, sigurnije je davati Apidru malo kasnije kada je glikemija normalna.

Preosjetljivost na gilluzin ili pomoćne komponente otopine.

Nuspojave na Apidru uobičajene su za sve vrste inzulina. Uputa za uporabu detaljno informira o svim mogućim nepoželjnim radnjama. Najčešće se opaža hipoglikemija povezana s predoziranjem lijekom. Prate ih drhtavica, slabost, uznemirenost. Ozbiljnost hipoglikemije ukazuje na pojačani rad srca.

Reakcije preosjetljivosti u obliku edema, osipa, crvenila moguće su na mjestu uboda. Obično nestaju nakon dvije sedmice upotrebe Apidre. Teške sistemske reakcije su rijetke, pa je potrebna hitna zamjena inzulina.

Nepoštivanje tehnike davanja i individualnih karakteristika potkožnog tkiva može dovesti do lipodistrofije.

Insulin Apidra ne ometa zdravu trudnoću, ne utiče na intrauterini razvoj. Lijek je dopušteno koristiti u trudnica sa dijabetesom tipa 1 i 2 i gestacijskim dijabetesom.

Studije o potencijalu da Apidra pređe u majčino mlijeko nisu provedene. U pravilu, inzulini prodiru u mlijeko u minimalnoj količini, nakon čega se prebacuju u probavni trakt djeteta. Isključena je mogućnost da inzulin ulazi u bebinu krv tako da mu šećer neće pasti. Međutim, postoji minimalan rizik od pojave alergijske reakcije kod djeteta na glulisin i druge komponente otopine.

Učinak inzulina je ublažen: Danazol, Izoniazid, Klozapin, Olanzapin, Salbutamol, Somatropin, Terbutalin, Epinefrin.

Pojačavaju: disopiramid, pentoksifilin, fluoksetin. Klonidin i rezerpin - mogu prikriti znakove pojave hipoglikemije.

Alkohol pogoršava kompenzaciju dijabetes melitusa i može izazvati tešku hipoglikemiju, pa njegovu upotrebu treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Ljekarne uglavnom nude Apidru u olovkama za injekcije SoloStar. Stavili su uložak s otopinom od 3 ml i standardnom koncentracijom U100, a zamjena uloška nije predviđena. Korak izdavanja olovke za injekciju - 1 jedinica. U pakovanju od 5 olovaka samo 15 ml ili 1500 jedinica inzulina.

Apidra je dostupna i u bocama od 10 ml. Obično se koriste u medicinskim ustanovama, ali mogu se upotrijebiti i za punjenje spremnika inzulinske pumpe.

Sastav
FarmakodinamikaPrema principu i jačini djelovanja, glulisin je sličan ljudskom inzulinu, nadmašuje ga u brzini i vremenu rada. Apidra smanjuje koncentraciju šećera u krvnim žilama stimulišući njegovu apsorpciju u mišićima i masnom tkivu, a također inhibira sintezu glukoze u jetri.
IndikacijeKoristi se za dijabetes za snižavanje glukoze nakon jela. Uz pomoć lijeka, hiperglikemija se može brzo ispraviti, uključujući i akutne komplikacije dijabetesa. Može se koristiti kod svih bolesnika od 6 godina bez obzira na spol i težinu. Prema uputama, insulin Apidra dozvoljen je starijim bolesnicima sa jetrenom i bubrežnom insuficijencijom.
Kontraindikacije
Posebna uputstva
  1. Potrebna doza inzulina može se promijeniti sa emocionalnim i fizičkim stresom, bolestima, uzimanjem određenih lijekova.
  2. Prilikom prelaska na Apidru sa inzulina druge grupe i marke, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Da biste izbjegli opasnu hipo- i hiperglikemiju, potrebno je privremeno pooštriti kontrolu šećera.
  3. Propuštanje injekcija ili prekid liječenja Apidrom dovodi do ketoacidoze, što može biti opasno po život, posebno kod dijabetesa tipa 1.
  4. Preskakanje hrane nakon inzulina prepuno je jake hipoglikemije, gubitkom svijesti, komom.
DoziranjePotrebna doza određuje se na osnovu količine ugljikohidrata u hrani i pojedinačnih faktora pretvorbe krušnih jedinica u jedinice inzulina.
Neželjena akcija
Trudnoća i GV
Interakcija lijekova
Obrasci za izdavanje
CenaPakiranje s olovkama za injekcije Apidra SoloStar košta oko 2100 rubalja, što je uporedivo s najbližim analogima - NovoRapid i Humalog.
SkladištenjeRok trajanja Apidre je 2 godine, pod uslovom da ga je čitavo vrijeme čuvala u hladnjaku. Kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije i boli kod injekcija, inzulin se prije upotrebe zagrijava na sobnu temperaturu. Bez pristupa suncu, na temperaturama do 25 ° C, lijek u olovci štrcaljke zadržava svoja svojstva 4 tjedna.

Aplikacija za bodybuilding

U oblasti bodibildinga, aktivno koriste to svojstvo kao značajan anabolički efekat, a to je sljedeće: ćelije aktivnije apsorbiraju aminokiseline, biosinteza proteina se dramatično povećava.

Ultra kratki djelujući inzulin koristi se i u bodybuildingu. Supstanca počinje djelovati 5-10 minuta nakon primjene. Odnosno, injekcija se mora izvršiti prije jela, ili neposredno nakon nje. Maksimalna koncentracija inzulina uočena je 120 minuta nakon njegove primjene. Najbolji lijekovi smatraju se "Actrapid NM" i "Humulin regular".

Ultra kratki inzulin u izgradnji tijela ne ometa rad jetre i bubrega, kao i potenciju.

Šta je a

Inzulin je hormon koji proizvodi beta ćelije gušterače. Prema brzini nastanka učinka i trajanju djelovanja dijeli se na takve podvrste: kratke, ultra kratke, lijekovi srednjeg i dugog (dugog) trajanja.

Sredstva hitnog djelovanja prepoznaju se kao ultra kratki inzulini, koji počinju djelovati vrlo brzo, odnosno mogu drastično smanjiti razinu glukoze u krvi.

Maksimalni terapeutski učinak koji kratki inzulin pokazuje, bilježi se samo pola sata nakon supkutanog davanja hormona.

Kao rezultat ubrizgavanja, razina šećera se prilagođava prihvatljivim razinama, a stanje dijabetičara poboljšava se. Međutim, inzulin kratkog djelovanja eliminira se prilično brzo iz tijela - za 3-6 sati, što uz stalno povišen šećer zahtijeva uporabu lijekova s ​​produženim radom.

Karakteristike lijekova

Svi su ljudi različiti, pa inzulin može imati različit utjecaj na tijelo. Također, vrijeme za postizanje optimalnih pokazatelja razine šećera uvođenjem lijeka može se značajno razlikovati od prosječnih normi.

Najveći učinak imaju inzulini, produženi u trajanju izlaganja. Međutim, dokazano je da kratki inzulin ni na koji način nije inferioran u odnosu na prosjek i dug u pogledu efikasnosti terapijskog učinka. Ali svaki pacijent mora upamtiti važnost pridržavanja dijeta i tjelesnih aktivnosti.

Nakon što kratko djelujuće insuline uđu u krvotok, osoba mora jesti, inače količina šećera može snažno pasti, što će dovesti do hipoglikemije.

Lijek zahtijeva pažljivo skladištenje. Najbolja opcija je lijek čuvati u hladnjaku. Tako da se ne pokvari do kraja perioda koji je proizvođač naveo na pakovanju.

Na sobnoj temperaturi sve se vrste inzulina čuvaju ne više od mjesec dana, tada se njegova svojstva značajno pogoršavaju. Najbolje je držati kratki inzulin u frižideru, ali ne u blizini zamrzivača.

Često pacijenti ne primjećuju da se lijek pokvario. To dovodi do činjenice da ubrizgani lijek ne djeluje, razina šećera raste. Ako ne promijenite lijek na vrijeme, postoji veliki rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija, sve do dijabetičke kome.

Ni u kojem slučaju lijek ne smije biti zamrznut ili izložen ultraljubičastom zračenju. U suprotnom će se pokvariti i ne može se koristiti.

Informacije na web mjestu pružaju se isključivo u popularne obrazovne svrhe, ne zahtijevaju referencu i medicinsku ispravnost, nisu upute za djelovanje. Ne bavite se lečenjem.

Upute za uporabu i rukovanje Budući da je Apidra® rješenje, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno.

Bočice Apidra® bočice namijenjene su za upotrebu sa inzulinskim špricama odgovarajuće jedinične ljestvice i za upotrebu sa sustavom inzulinske pumpe. Prije upotrebe pregledajte bočicu.

Kontinuirana potkožna infuzija s pumpnim sustavom Apidra® se može koristiti za kontinuiranu potkožnu infuziju inzulina (NPII) koristeći pumpni sustav pogodan za infuziju inzulina s odgovarajućim kateterima i rezervoarima.

Infuzijski set i rezervoar treba zamijeniti svakih 48 sati slijedeći aseptična pravila. Pacijenti koji primaju Apidra® putem NPI trebali bi imati alternativni inzulin na zalihi u slučaju kvara sustava pumpe.

OptiSet® napunjene olovke za injekcije pre upotrebe, pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne olovke za OptiSet® štrcaljke ne smiju se ponovo upotrebljavati i odlagati ih. Da biste spriječili infekciju, napunjenu olovku za injekcije treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje optiSet® olovkom za šprice Prije korištenja olovke za brizgalicu OptiSet®, pažljivo pročitajte informacije o korištenju.

Važne informacije o korištenju olovke za brizgalicu OptiSet®. Uvijek koristite novu iglu za svaku sljedeću upotrebu. Koristite samo igle prikladne za olovku za OptiSet® brizgalicu. Prije svake injekcije uvijek testirajte olovku štrcaljke na spremnost za upotrebu (vidi dolje).

Ako se koristi nova olovka za brizgalicu OptiSet®, test spremnosti za upotrebu treba provesti pomoću 8 jedinica koje je proizvođač unaprijed zadao. Selektor doze može se okrenuti samo u jednom smjeru ..

Nikada ne okrećite selektor doze (promena doze) nakon pritiska na startno dugme za ubrizgavanje. Ova inzulinska olovka za injekciju namenjena je samo pacijentu. Ne možete je izdati drugoj osobi ..

Ako druga osoba ubrizgava pacijenta, mora se voditi posebna pažnja da se izbjegne slučajna ozljeda igle i zaraze zaraznom bolešću. Nikada ne koristite oštećenu olovku za brizgalicu OptiSet® ili ako niste sigurni u njenu ispravnost.

rastvor inzulina treba biti proziran, bezbojan, ne sadrži vidljive čvrste čestice i ima konzistenciju sličnu vodi. Ne koristite olovku za brizgalicu OptiSet® ako je rastvor insulina zamućen, ima boju ili strane čestice.

Pričvršćivanje igle Nakon uklanjanja poklopca, pažljivo i čvrsto spojite iglu na olovku štrcaljke. Provjera spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu Prije svakog ubrizgavanja potrebno je provjeriti spremnost olovke za injekciju za upotrebu.

Za novu i neiskorišćenu olovku za špricu indikator doze treba biti na broju 8, kako je prethodno postavio proizvođač. Ako se koristi olovka za štrcaljku, raspršivač treba okretati dok se indikator doze ne zaustavi na broju 2.

Raspršivač će se okretati samo u jednom smjeru, a do kraja izvucite dugme za start doze. Nikada ne rotirajte izbornik doze nakon što se izvuče dugme za pokretanje. Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti.

Spremite vanjsku kapu kako biste uklonili korištenu iglu. Kad držite olovku za špricu tako da igla bude usmjerena prema gore, nježno dodirnite rezervoar inzulina prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu prema igli.

Nakon toga skroz pritisnite gumb za pokretanje. Ako kap vrha inzulina ispadne s vrha igle, olovka štrcaljke i igla ispravno funkcioniraju. Ako se kapljica inzulina ne pojavi na vrhu igle, trebali biste ponoviti test spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu dok inzulin. pojavljuje se na vrhu igle.

Odabir doze inzulina Doza od 2 jedinice do 40 jedinica može se postaviti u koracima od 2 jedinice. Ako je potrebna doza koja prelazi 40 jedinica, mora se primijeniti u dvije ili više injekcija. Provjerite imate li dovoljno inzulina za svoju dozu.

Preostala skala inzulina na prozirnom spremniku za inzulin pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u olovci brizge OptiSet®. Ta se skala ne može koristiti za uzimanje doze inzulina. Ako je crni klip na početku obojene trake, tada ima otprilike 40 jedinica inzulina.

Ako je crni klip na kraju trake u boji, tada postoji otprilike 20 jedinica inzulina. Selektor doze treba okretati sve dok strelica doze ne ukaže željenu dozu. Odabir doze inzulina Gumb za početak ubrizgavanja mora biti povučen do granice da bi se napunila olovka za inzulin. .

Provjerite je li željena doza potpuno napunjena. Primjetite da se gumb za pokretanje pomiče u skladu s količinom inzulina koja je preostala u spremniku inzulina. Gumb za pokretanje omogućava vam provjeru koja je doza uzeta.

Tokom ispitivanja dugme za pokretanje mora biti pod naponom. Posljednja vidljiva široka linija na gumbu za start prikazuje količinu inzulina uzete. Kada se pritisne gumb za pokretanje, vidljiv je samo vrh ove široke linije.

Davanje inzulina Specijalno obučeno osoblje treba objasniti tehniku ​​davanja injekcije pacijentu. Igla se mora davati supkutano. Klikanje će se zaustaviti kada dugme za ubrizgavanje pritisnete do kraja.

Uklanjanje igle Nakon svake injekcije iglu treba izvaditi iz olovke štrcaljke i odbaciti. To će spriječiti infekciju, kao i curenje inzulina, usisavanje zraka i moguće začepljenje igle. Igle se ne smiju ponovo koristiti.

Nakon toga, vratite poklopac na olovku štrcaljke.

Uložak Spremnike treba koristiti zajedno sa inzulinskom olovkom, poput OptiPen® Pro1 ili ClickSTAR®, u skladu s preporukama u podacima koje je dao proizvođač uređaja.

Ne smiju se koristiti s drugim špricama za ponovno punjenje, jer je točnost doziranja utvrđena samo pomoću špriceva OptiPen® Pro1 i KlikSTAR®. Upute proizvođača za uporabu olovaka OptiPen® Pro1 ili KlikSTAR® u vezi s punjenjem uloška, ​​postavljanjem igala i injekcije insulina trebaju biti tačno izvedene.

Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice. Pre nego što umetnete uložak u olovku šprice za ponovno punjenje, uložak treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije ubrizgavanja, iz kasete treba ukloniti mjehuriće zraka (vidi upute za upotrebu olovke za špriceve). Upute za upotrebu olovke za štrcaljku moraju se strogo pridržavati. Prazne kertridže nije moguće napuniti.

Ako je olovka za špricu OptiPen® Pro1 ili ClickSTAR® oštećena, ne može se koristiti. Ako olovka štrcaljke ne radi ispravno, rješenje se može izvući iz uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji od 100 PIECES / ml i unijeti u pacijenta.

Podaci o Apidri: sastav, indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Aktivna supstanca je insulin glulisin (3,49 mg).

Pomoćne tvari - meta-krezol, natrijum-hlorid, trometanol, polisorbat 20, hlorovodonična kiselina, natrijum hidroksid, destilovana voda .Otopina insulina je prozirna, potpuno bezbojna.

Važno je znati
: Apidra se propisuje samo odraslim pacijentima koji imaju dijabetes.

  • Pojedinačna netolerancija na lijek ili njegove sastavne tvari,
  • Hipoglikemija.

Dostupno u obliku otopine za injekcije. Otopina je prozirna, nema boju i izražen miris. Spremni za direktno davanje (ne zahtijeva razrjeđivanje ili slično).

Ovo je jednokomponentni lijek čiji je glavni aktivni sastojak insulin glulisin. Dobiva se rekombinacijom DNK. Korišten je soj E. coli. Takođe u sastavu se nalaze i pomoćne materije potrebne za pripremu suspenzije.

Dovršava se različito. Može se prodati u obliku injekcijskih uložaka od 3 ml svaki. U 1 ml od 100 IU. Moguća je isporuka otopine za injekciju u bočici. Najprikladnije je kupiti apidru inzulina u kompletnom kompletu sa OptiSet olovkom za špriceve. Pojednostavljuje postupak primjene lijekova. Dizajniran za uložak od 3 ml.

Cijena lijeka prilikom odabira 5 uložaka od 3 ml iznosi 1700 - 1800 rubalja.

Pacijenti na Apidri imaju bolje pokazatelje šećera, mogu priuštiti manje strogu dijetu od dijabetičara koji imaju kratki inzulin. Lijek smanjuje vrijeme od primjene hrane, ne zahtijeva strogo pridržavanje dijeta i obaveznih zalogaja.

Ako se dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, djelovanje Apidra inzulina može biti prebrzo, jer spori ugljikohidrati nemaju vremena za podizanje šećera u krvi do trenutka kada lijek počne djelovati. U ovom se slučaju preporučuju kratki, ali ne ultrazvučni inzulini: Actrapid ili Humulin Regular.

Režim administracije

Prema uputama, inzulin Apidra se daje prije svakog obroka. Poželjno je da između obroka bude najmanje 4 sata. U ovom slučaju se efekat dve injekcije ne preklapaju jedna s drugom, što omogućava efikasniju kontrolu dijabetesa.

Glukozu treba izmjeriti najkasnije 4 sata nakon injekcije, kada primijenjena doza lijeka završi s radom. Ako se nakon ovog vremena šećer poveća, možete napraviti takozvani korektivni poplite. Dozvoljeno je u bilo koje doba dana.

Vrijeme između ubrizgavanja i obrokaAkcija
Apidra SoloStarKratki inzulin
četvrt sata prije jelapola sata prije jelaApidra omogućava najbolju kontrolu dijabetesa.
2 minute prije jelapola sata prije jelaUčinak oba insulina na snižavanje šećera približno je isti, uprkos činjenici da Apidra djeluje manje vremena.
četvrt sata nakon jela2 minute prije jela

Ovi lijekovi su slični po svojstvima, karakteristikama, cijeni. I Apidra i NovoRapid proizvodi su poznatih europskih proizvođača, tako da nema sumnje u njihovu kvalitetu. Oba inzulina imaju svoje obožavaoce među lekarima i dijabetičarima.

  1. Apidra se preferira za upotrebu u inzulinskim pumpama. Rizik od začepljenja sistema je 2 puta manji nego kod NovoRapida. Pretpostavlja se da je ta razlika povezana s prisustvom polisorbata i odsutnosti cinka.
  2. NovoRapid se može kupiti u spremnicima i koristiti u olovkama za špriceve u koracima od 0,5 jedinica, što je važno za dijabetičare kojima su potrebne male doze hormona.
  3. Prosječna dnevna doza inzulina Apidra je manja od 30%.
  4. NovoRapid je malo sporiji.

Uz iznimku ovih razlika, nije značajno što koristiti - Apidra ili NovoRapid. Promjena jednog inzulina na drugi preporučuje se samo na medicinske indikacije, obično su to teške alergijske reakcije.

Kada birate između Humaloga i Apidre, još je teže reći koji je bolji, jer su oba lijeka u vremenu i snazi ​​djelovanja gotovo identična. Prema dijabetičarima, prelazak s jednog inzulina na drugi se odvija bez ikakvih poteškoća, a koeficijenti za proračun često se ni ne mijenjaju.

Utvrđene razlike:

  • Apidra inzulin brži je od Humaloga, apsorbira se u krv kod pacijenata s visceralnom pretilošću,
  • humalog se može kupiti bez olovke za špriceve,
  • u nekih bolesnika su doze oba ultrakratka pripravka slične, s manje dugim inzulinom kada se primjenjuje Apidra, nego kad se koristi Humalog.

Broj injekcija dnevno

Većini pacijenata potrebna je samo jedna injekcija dnevno. U pravilu su to srednjoročni i dugoročni učinci inzulina, kao i kombinirana sredstva (uključujući ultra kratkotrajne i srednje djelujuće hormone).

Za neke dijabetičare jedna injekcija dnevno nije dovoljna. Na primjer, u nekim ekstremnim slučajevima, poput zračnih putovanja, neplanirane večere u restoranu, itd. Zato koriste alate za brzo reagiranje.

Međutim, imaju neke nedostatke zbog svoje nepredvidivosti - djeluju prebrzo i kratko i jednako se brzo izlučuju iz tijela. Stoga liječnik treba propisati režim liječenja, vođen podacima laboratorijskih istraživanja.

Prije svega, odredite nivo glikemije na testu, njene fluktuacije u toku dana. Izmerite i nivo glukozurije u dinamici, tokom dana. Nakon toga su propisani lijekovi koji se kasnije, pod nadzorom nivoa smanjenja hiperglikemije i glukozurije, mogu prilagoditi u odnosu na doze. Hipoglikemiju je moguće ublažiti ubrizgavanjem glukagona u mišić ili potkožno.

Dijabetičari moraju znati simptome hipoglikemije kako bi na vrijeme zaustavili ovo stanje

Komplikacije

Najčešća komplikacija u liječenju dijabetesa je hipoglikemija (nagli pad glukoze u krvi), koja se može dijagnosticirati kao posljedica davanja velikih doza lijeka ili nedovoljnog unosa ugljikohidrata iz hrane.

Hipoglikemijsko stanje očituje se vrlo karakteristično: pacijent počinje drhtati, javlja se ubrzan rad srca, mučnina, osjećaj gladi. Često pacijent osjeća smrknuto i lagano trnce na usnama i jeziku.

Ako hitno ne zaustavite ovo stanje, tada dijabetičar može izgubiti svijest, može razviti komu. Moraju brzo normalizirati svoje stanje: pojesti nešto slatko, uzeti malo šećera, piti slatki čaj.

Prevencija lipodistrofije

Dijabetić treba voditi računa i o prevenciji lipodistrofije. Njegova osnova su neispravnosti imunoloških procesa, što dovodi do uništavanja vlakana ispod kože. Pojava atrofiranih područja zbog čestih injekcija nije povezana s velikom dozom lijeka ili lošom nadoknadom dijabetesa.

Edzulinski edemi su, naprotiv, rijetka komplikacija endokrinih bolesti. Kako ne biste zaboravili mjesto ubrizgavanja, možete koristiti shemu gdje je trbuh (ruke, noge) podijeljen na sektore po danima u sedmici. Nakon nekoliko dana, pokrivač kože odcepljenog područja vraća se sasvim sigurno.

Zašto je ultrakraći inzulin dobar ili loš za dijabetes?

Svojstva i mehanizam djelovanja ultra kratkog insulina

Delovanje ultrazvučnog insulina počinje ranije nego što pacijentovo telo ima vremena da apsorbuje proteine ​​primljene hranom i pretvara ih u glukozu. Ako pacijent promatra pravilnu ishranu, tada ne treba koristiti ultrazvučne analoge inzulina.

Ultrasortni inzulin dolazi do pomoći u onim slučajevima kada je potrebno brzo vratiti razinu šećera u normalu kako njegove visoke stope ne bi izazvale komplikacije. Zbog toga je takva brza terapija neophodna i ultrakratan inzulin je za to više prikladan nego samo kratak.

Čak i kada se pacijent sa šećernom bolešću pridržava svih propisa liječnika i vodi ispravan način života, možda će mu trebati ultra kratki inzulin. Na primjer, sa naglim porastom razine šećera.

Na osnovu toga pacijent prilikom izračunavanja doza ultra kratkog inzulina mora pažljivo izračunati svoju dozu koristeći eksperimente.

Lijek Humalog može ugasiti oštre navale šećera u krvi! Saznajte detalje čitajući naš članak.

Farmakodinamika Insulin glulisin je rekombinantni analog ljudskog inzulina, koji je po jačini jednak normalnom ljudskom inzulinu. Najvažnije djelovanje inzulina i analoga inzulina, uključujući inzulin glulisin, je regulacija metabolizma glukoze.

Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze perifernim tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Inzulin suzbija lipolizu u adipocitima, inhibira proteolizu i povećava sintezu proteina.

Studije na zdravim dobrovoljcima i pacijentima sa dijabetes melitusom pokazale su da supkutanom primjenom inzulina glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina.

Sa supkutanom primjenom, učinak inzulina glulisin, koji smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, počinje nakon 10-20 minuta. Kada se daje intravenski, učinci smanjenja koncentracije glukoze u krvi inzulina glulisin i topljivog ljudskog inzulina su jednaki po jačini.

Jedna jedinica inzulina glulisin ima istu hipoglikemijsku aktivnost kao jedna jedinica topljivog ljudskog inzulina. U kliničkom ispitivanju faze I kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, hipoglikemijski profili inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin primijenjeni su supkutano u dozi od 0,15 U / kg u različito vrijeme u odnosu na standardni 15-minutni obrok.

Rezultati ispitivanja pokazali su da inzulin glulisin, primijenjen 2 minute prije obroka, daje istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 30 minuta prije obroka.

Kada se daje 2 minute prije obroka, glulisin inzulina pruža bolju kontrolu glikemije nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin koji se daje 2 minute prije obroka. Glulisin inzulin, primijenjen 15 minuta nakon početka obroka, pružao je istu kontrolu glikemije nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 2 minute prije obroka.

Ispitivanje u fazi faze provedeno s glulisinom inzulina, insulinom lispro i topljivim ljudskim inzulinom u skupini bolesnika sa šećernom bolešću i gojaznošću pokazalo je da kod tih bolesnika glulisin inzulin zadržava svoje brzo djelovanje.

U ovom istraživanju, vrijeme da se dosegne 20% ukupne AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) iznosilo je 114 minuta za glinovis inzulin, 121 minuta za inzulin lispro i 150 minuta za topljivi ljudski inzulin i AUC (0-2 sata), što odražava takođe rana hipoglikemijska aktivnost bila je 427 mg / kg za glulisin inzulin, 354 mg / kg za inzulin lispro, i 197 mg / kg za rastvorljivi ljudski inzulin.

Klinička ispitivanja tipa 1. U 26-nedeljnom kliničkom ispitivanju faze III, u kome su upoređeni insulin glulisin sa inzulinom lispro, primenio supkutano neposredno prije jela (0–15 minuta) pacijentima sa dijabetesom tipa 1 koji su koristili insulin kao bazni inzulin glargin, inzulin glulisin bio je uporediv sa inzulinom lispro u odnosu na kontrolu glikemije, koja je procijenjena promjenom koncentracije glikoziliranog hemoglobina (L1L1c) u vrijeme krajnje točke ispitivanja u usporedbi s početnom.

Zapažene su uporedive vrijednosti glukoze u krvi, određene samo-praćenjem. Uz primjenu inzulina glulisin, za razliku od liječenja inzulinom, lyspro nije zahtijevao povećanje doze baznog inzulina.

Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 12 tjedana provedeno na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalnu terapiju pokazalo je da je učinkovitost primjene inzulina glulisin neposredno nakon obroka usporediva s onom inzulina glulisina neposredno prije jela (za 0-15 minuta) ili topljivog ljudskog inzulina (30-45 minuta prije jela).

U populaciji pacijenata koji su dovršili protokol ispitivanja, u skupini bolesnika koji su primali glulisin inzulin prije obroka primijećeno je značajno veće smanjenje HL1C u odnosu na skupinu bolesnika koji su primali topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes melitus tipa 2 Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 26 tjedana, praćeno 26-tjednim sigurnosnim istraživanjem, radi usporedbe inzulina glulizina (0-15 minuta prije obroka) s topljivim ljudskim inzulinom (30-45 minuta obroka) ), koji su davani supkutano pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2, osim što su koristili insulin-izofan kao bazni inzulin.

Prosječni indeks tjelesne mase pacijenta iznosio je 34,55 kg / m2. Pokazalo se da se glulisin inzulina mogao usporediti s topljivim ljudskim inzulinom u odnosu na promjene koncentracije HL1C nakon 6 mjeseci liječenja u usporedbi s početnom vrijednošću (-0,46% za inzulinski glulisin i -0,30% za topljivi ljudski inzulin, p = 0,0029) i nakon 12 mjeseci liječenja u usporedbi s početnom vrijednošću (-0,23% za glulizin inzulina i -0,13% za topljivi ljudski inzulin, razlika nije značajna).

U ovom istraživanju većina pacijenata (79%) miješala je inzulin kratkog djelovanja s inzulinom-izofanom neposredno prije injekcije. 58 pacijenata je u vrijeme randomizacije koristilo oralne hipoglikemijske lijekove i dobili su upute da ih nastave uzimati u istoj (nepromijenjenoj) dozi.

Rasno podrijetlo i spol U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslim osobama nije bilo razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulinskog glulisina u analizi podskupina koje su razlikovane po rasi i spolu.

Farmakokinetika U inzulinskoj glulinici, zamjena aminokiseline asparagin ljudskog inzulina na položaju B3 lizinom i lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom potiče bržu apsorpciju.

Apsorpcija i bioraspoloživost Farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena kod zdravih dobrovoljaca i pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 pokazale su da je apsorpcija glulisina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom približno 2 puta brža, a maksimalna postignuta koncentracija u plazmi (Stax) bila je približno 2 puta više.

U studiji provedenoj na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon supkutane primjene inzulina glulisin u dozi od 0,15 U / kg, Tmax (vrijeme početka maksimalne koncentracije u plazmi) bio je 55 minuta, a Stm 82 ​​± 1,3 mcU / ml u odnosu na Tmax od 82 minuta i Cmax od 46 ± 1,3 µU / ml za topljivog humanog inzulina.

Prosječno vrijeme boravka u sistemskoj cirkulaciji inzulina glulisin bilo je kraće (98 minuta) nego za rastvorljivi ljudski inzulin (161 minuta) .U studiji na bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 nakon potkožne primjene inzulina glulisin u dozi 0,2 U / kg Stax je bio 91 mcED / ml s interkvartilnom širinom od 78 do 104 mcED / ml.

S potkožnim davanjem inzulina glulisin u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedra ili ramena (u regiji deltoidnog mišića) apsorpcija je bila brža kada se unese u prednju prednju trbušnu stijenku u usporedbi s primjenom lijeka u regiji bedra.

Brzina apsorpcije iz deltoidne regije bila je intermedijarna Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin nakon supkutane primjene iznosila je oko 70% (73% iz prednje trbušne stijenke, 71 iz deltoidnog mišića i 68% iz bedrene regije) i imala je malu varijabilnost kod različitih bolesnika.

Raspodjela Raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivog ljudskog inzulina nakon intravenske primjene slični su, s količinama distribucije od 13 litara i 21 litre, a poluživotom 13 i 17 minuta.

Povlačenje Nakon subkutane primjene inzulina, glulusin se izlučuje brže od topljivog ljudskog inzulina, s prividnim poluživotom od 42 minute u usporedbi s prividnim poluživotom topljivog ljudskog inzulina od 86 minuta.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti s bubrežnim zatajenjem U kliničkoj studiji provedenoj na pojedincima bez širokog raspona funkcionalnog stanja bubrega (klirens kreatinina (CC)> 80 ml / min, 30-50 ml / min, apidra, djelovanje, inzulin, ultrasort

Za i protiv

U usporedbi s kratkim ljudskim vrstama inzulina, mogu se primijetiti njegove prednosti i nedostaci u njegovim najnovijim analozima ultrazvuka. Oni imaju raniji vrhunac djelovanja, ali tada im se sadržaj u krvi smanjuje više nego ako napravite jednostavnu injekciju kratkog inzulina. S obzirom da ultrazgriženi inzulin ima oštriji vrhunac, teško je znati koliko ugljikohidrata s hranom trebate pojesti da biste normalizirali šećer u krvi. Glatki učinak kratkog inzulina više je u skladu s apsorpcijom hrane u tijelu nego s dijetom koja sadrži ugljikohidrate i kontrolira dijabetes.

Ali postoji i druga strana. Kratko ubrizgavanje inzulina vrši se 40-45 minuta prije obroka. Ako počnete brže jesti, tada ova vrsta inzulina neće imati vremena djelovati, a šećer u krvi naglo će porasti. Iznimno kratke najnovije vrste inzulina djeluju mnogo brže, već 10-15 minuta nakon injekcije, i to je jako zgodno, jer osoba ne zna unaprijed tačno vrijeme koje treba da pojede. Na primjer, na obrok u restoranu. Podložno dijeti sa malo ugljikohidrata, u normalnim se slučajevima preporučuje upotreba kratkog ljudskog inzulina prije obroka. Također, ultra kratki inzulin treba se držati na lageru ako postoji takva potreba. Praksa pokazuje da ultra kratki inzulin ima manje stabilan učinak na šećer u krvi nego kratak. Njihov učinak je manje predvidljiv, čak i ako se injekcije rade u malim dozama, kao kod bolesnika s dijabetesom na dijeti s malo ugljikohidrata, a posebno u standardnim velikim dozama. Uz to, mora se imati na umu da su ultrazvučne vrste inzulina puno moćnije od kratkih. Jedna jedinica Humaloga smanjit će šećer za oko 2,5 puta aktivnije u usporedbi s jednom jedinicom kratkog inzulina. Apidra i Novorapid 1,5 puta su jači od kratkog inzulina. Stoga bi količina Humaloga trebala biti jednaka četvrtini doze kratkog inzulina, Apidre ili NovoRapida - dvije trećine. Ovo su indikativne informacije koje se eksperimentalno provjeravaju.

Sada znamo koji su inzulini najkraći.

Glavni zadatak je minimizirati ili u potpunosti spriječiti skok šećera nakon jela. Da biste to učinili, injekcija se vrši prije jela s razmakom vremena dovoljnim za pokretanje djelovanja inzulina. S jedne strane, ljudi žele sniziti šećer u krvi baš u trenutku kada probavljeni proizvodi počnu ga povećavati. Međutim, s preranom injekcijom, šećer će pasti brže nego što ga podiže hrana. Praksa pokazuje da je preporučljivo ubrizgati kratki inzulin približno 40-45 minuta prije obroka sa malo ugljikohidrata. Jedini izuzetak su pacijenti s razvojem dijabetičke gastropareze - smanjenim praznim želucem nakon jela. Rijetko se nalaze dijabetičari u kojima se iz nekog razloga kratki inzulin posebno sporo apsorbira u krv. Prinuđeni su da ga izbode sat i pol prije jela. Ovo je vrlo nezgodno. U ovom slučaju trebate koristiti najnovije ultrasjetljive lijekove, među kojima je najbrži Humalog.

Ostavite Svoj Komentar