Je li Sucralose štetan kao zaslađivač?

Zaslađivači se tradicionalno doživljavaju kao dodatak prehrani dijabetičarima, ali je upotreba zaslađivača racionalna i u drugim populacijama. Dodajući je među omiljena jela i pića, možete uživati ​​u ugodnom ukusu bez da oštetite figuru.

Sastav koji je neuobičajen za tijelo preporučuje se s rezervom i nije pogodan za sve. Razmotrit ćemo da li zaslađivač sukraloza donosi korist ili štetu našem zdravlju.

Kriteriji za odabir kvalitetnog proizvoda i razlike od ostalih zaslađivača

Sukraloza je zamjena za šećer razvijena u Engleskoj 1976. godine. Njegovo prisustvo na tržištu više od 30 godina razlog je pojave kompanija koje proizvode proizvod protiv dijabetesa.

Za razliku od ksilitola i fruktoze, ova vrsta zaslađivača potpuno je hemijski sintetiziranaiako je izoliran od pravog šećera.

Uprkos konkurenciji, proizvodi stvoreni u Foggy Albion imaju najviši kvalitet.

Nemački proizvod pod markom Milford takođe je popularan.

Karakteristike sukraloze:

    maksimalno podudaranje okusa za šećer,

Nakon niza studija, FDA je ovaj dodatak pronašla sigurnim.. Izrazita karakteristika bila je dodjela statusa najslađeg proizvoda (u usporedbi s drugim surogatima) dodatku.

Još jedna prednost je prijem pacijenata sa fenilketonurijom. Kod ove bolesti upotreba drugog zaslađivača - aspartama - potpuno je zabranjena. Sucralose je odobren u 80 država, uključujući SAD, Francusku, Njemačku i većinu zemalja EU.

Sastav, 100 g vrijednosti i glikemijski indeks

Zaslađivač tijelo ne apsorbira, izlučuje se nepromijenjeno iz njega. Manjak vraćanja energije u tijelo omogućuje mu da dodijeli potpuno kalorični status. Nula posto masti i bjelančevina također ne opterećuje organizam, koji stvara 85 posto dodatka kroz crijeva.

S obzirom na činjenicu da Sukraloza pripada surogatima rafiniranih, dodatku prehrani dodjeljuje se glikemijski indeks nula.

Na stranicama naše stranice saznat ćete sve o prednostima jagoda, o tome kako se ova bobica koristi u dijetnoj hrani.

Znate li kako su kosuljice korisne? U ovom ćemo članku govoriti o sastavu, ljekovitim svojstvima i upotrebi zelenog voća.

O korisnim svojstvima borovnica, nekoliko zanimljivih recepata za kuhanje jela iz ove bobice možete pronaći ovdje: https://foodexpert.pro/produkty/yagody/chernika.html.

Svojstva zaslađivača Sucralose

Ovaj je proizvod jedinstveni predstavnik sintetskih zaslađivača.

Sakraloza ne postoji u prirodi. Nekoliko je stotina puta slađi od šećera. Kalorični sadržaj sukraloze je vrlo nizak.

Prema studijama, hranjiva vrijednost proizvoda ne prelazi 1 kalorijsku. Većina proizvoda se ne apsorbuje u tijelu, već se izlučuje kroz crijeva i bubrege.

Ovaj je proizvod sintetizovan krajem 20. vijeka nasumično, ponovljenim kemijskim reakcijama na saharozu. Jedan od naučnika pogrešno je shvatio riječi kolege i umjesto da testira dobivenu supstancu, isprobao je njegove ukusne karakteristike. Naučnik je probao okus sukraloze, a nakon toga počela je upotreba proizvoda u prehrambenoj industriji.

1991. godine nova supstanca zvanično je ušla na tržište hrane.

Do danas, naučnici i dalje raspravljaju o navodnom oštećenju sukraloze. To je zbog činjenice da je od njegove sinteze prošlo kratko vrijeme. Procijeniti sve vjerojatne nuspojave pri korištenju E955.

Škodljivi učinak sukraloze, prema stručnjacima, povezan je sa:

  1. Pod utjecajem visoke temperature, zaslađivač mijenja svoju kemijsku strukturu. Stoga se ovaj proizvod ne smije upotrebljavati u pripremi većine konditorskih proizvoda. Tvari dobijene uništavanjem sukraloze mogu utjecati na onkološke procese i endokrinu patologiju.
  2. Štetno djeluje na mikrofloru debelog crijeva.
  3. Vjerovatnoća pojave alergijskih i anafilaktičkih reakcija.

Proizvod se ne preporučuje za upotrebu u djetinjstvu.

Uz pojedinačnu netoleranciju na ovaj proizvod, može se pojaviti mučnina, povraćanje, proliv, jaka glavobolja.

Analozi sladila Sucralose

Na tržištu postoje dvije vrste zaslađivača: prirodni i umjetni.

Dosta često se može čuti mišljenje o štetnim svojstvima svih umjetnih proizvoda. Uprkos tome, sintetizirani zaslađivači imaju niz ili neutralnih ili korisnih zdravstvenih svojstava.

Štoviše, umjetni zaslađivači imaju neutralniji ukus bez izrazitog ukusa.

Prikazani su prirodni zaslađivači:

  1. Ekstrakt stevije Stevia je prirodni, potpuno siguran analog šećera. Ne sadrži kilokalorije, a takođe nema uticaja na metabolizam ugljenih hidrata. Ovaj zaslađivač ima korisna svojstva koja se tiču ​​srca i krvnih sudova, probavnog sistema i centralne nervne aktivnosti. Nedostatak je prisutnost prilično specifičnog biljnog okusa, koji mnogima može izgledati odvratno. Okus je relativno izravnan kada je izložen termičkoj obradi.
  2. Fruktoza je prirodni nadomjestak šećera s visokom hranjivom vrijednošću. Konzumiranje fruktoze nema učinka na metabolizam ugljikohidrata, pa je prilično popularno koristiti ga u proizvodima za dijabetičare.
  3. Modifikacija - sukraloza s inulinom.

Sintetizirani zaslađivači uključuju:

  • aspartam
  • saharin zaslađivač,
  • ciklamat i njegove modifikacije,
  • dulcin supstanca
  • ksilitol je proizvod koji je zabranjen za upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću, jer ksilitol ima visoku hranjivu vrijednost, što doprinosi poremećenoj regulaciji glukoze i pretilosti,
  • manitol
  • sorbitol, koji treba koristiti u malim dozama, jer može uzrokovati patologiju gastrointestinalnog trakta.

Kombinirani proizvodi su odvojeno izolirani, čiji je svijetli lijek Milford.

Prednosti sintetizovanih zaslađivača su sledeći faktori:

  1. Mala hranjiva vrijednost.
  2. Nema uticaja na metabolizam ugljenih hidrata.

Pored toga, sintetizovani zaslađivači imaju čist, prijatan ukus.

Izbor zaslađivača za konzumaciju

Kada kupujete zaslađivač treba uzeti u obzir povratne informacije medicinskih stručnjaka, potrošača. Da biste bili svjesni izbora, pažljivo proučite međunarodne preporuke o dijetalnoj prehrani. Kupnja zaslađivača treba donijeti apsolutnu korist za potrošača, a ne uzrokovati nikakve nuspojave.

Ako osobi dijagnosticiraju dijabetes, tada zaslađivač ne bi trebao imati niti najmanji utjecaj na metabolizam ugljikohidrata.

Šteta ili korist sukraloze također ovisi o doziranju lijeka. Važno je ne prekoračiti preporučene doze od proizvođača.

Sukraloza o sebi nema baš laskave kritike, kako od ljekara, tako i od pacijenata. S tim u vezi, njegovu stalnu upotrebu bolje je ograničiti.

Prije kupnje proizvoda važno je upoznati se s uputama proizvođača, sastavom zaslađivača i prisutnošću štetnih nečistoća.

Pored toga, u osnovi svi zaslađivači dostupni su u različitim oblicima: u tekućem i čvrstom obliku. Već nema posebnih razlika u kemijskim svojstvima - sve je na potrošaču koji će odabrati.

Važno je osigurati da pacijentov liječnik ne bude protiv unošenja sličnih proizvoda u svoju prehranu.

Doista, u nekim slučajevima poremećaji prehrane dovode do pogoršanja različitih patoloških procesa.

Značajke upotrebe sukraloze

Kao i svaki dodatak prehrani, sukraloza ima svoja ograničenja i kontraindikacije.

Ovu je činjenicu važno uzeti u obzir pri odabiru zaslađivača.

Bolje je da se o tome unapred konsultujete sa lekarom.

Kontraindikacije za uzimanje sukraloze su nozologije:

  • dojenje
  • alergije
  • dobne karakteristike
  • trudnoća
  • bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući akutni pankreatitis,
  • ciroza jetre
  • hroničnog i akutnog zatajenja bubrega.

Uvod u prehranu sukraloze treba razgovarati s polaznim endokrinologom. Ključ uspješnog liječenja dijabetesa i njegovih komplikacija je eliminacija proizvoda koji sadrže šećer. Zamjena za šećer u ovoj je situaciji potpuni analog šećera.

Kod pacijenata s endokrinom patologijom, zaslađivači pomažu u održavanju zdrave razine šećera u krvi i izbjegavaju nagle šanse šećera u krvi. Zamjena šećera analogima s niskim glikemijskim indeksom nužna je komponenta u prevenciji komplikacija metaboličkih poremećaja.

Preobrazba životnog stila, priroda prehrane, količina fizičke aktivnosti ključ je uspješne prevencije mnogih bolesti. Zdrava prehrana korištenjem zaslađivača normalizira razinu glukoze.

Upotreba sukraloze nije apsolutno sigurna mjera. Ali koliko ljudi, toliko i mišljenja. Uvek se treba fokusirati na naučni savet i svoj osećaj.

Sladilo Sucralose opisano je u videu u ovom članku.

Korisna svojstva zaslađivača

Prije svega, WHO je prepoznao Sucralose kao jedan od najpovoljnijih zaslađivača. Dozvoljeno mu je jesti trudno, jer on nije u stanju da prodre kroz posteljicu i "dođe" do ploda. Sukraloza se preporučuje za:

  • supstitucija šećera u prehrani pacijenata sa dijabetesom. To vam omogućuje da smanjite opterećenje glukoze i održite raznolikiju prehranu, uz uključivanje i zamjenu klasičnih slatkiša zdravim. Pacijenti s dijabetesom mogu lako koristiti sukralozu u pečenju, džemovima i konzervama, kao i u vrućim napicima svima poznatim,
  • Poboljšanje prehrambene udobnosti za gubitak kilograma. Poznato je da prosječan čovjek neprimjetno pojede do 100 g šećera dnevno, uz, piće, jela. Ako potpuno zamijenite bijeli šećer sukralozom, optimalnim i zdravim tempom možete smanjiti unos kalorija i smršati bez puno nelagode,
  • smanjiti rizik od metaboličkih bolesti - dijabetesa, metaboličkog sindroma,
  • prevencija gojaznosti tokom sedećeg rada

Službeni dokazi sukraloze govore da je nije probavljiv i ne utiče na šećer u krvi . Dakle, ne povećava apetit i ne utiče na zdravlje. Ako ga koristite u prihvatljivim dozama, sve će biti u redu.

Sukraloza se aktivno koristi u prehrambena industrija . Omogućuje vam da zadržite svježinu jela nešto duže od običnog šećera i jedan je od najsigurnijih konzervansa. Uz dodatak proizvoda, pripremaju se razni slatkiši, peciva i pića.

Sukraloza je za upotrebu u prehrambenoj industriji odobrena od strane američke FDA, u ovoj zemlji se preporučuje jesti ne više od 4 mg sukraloze na 1 kg tjelesne težine dnevno. Supstanca je uključena na popis ograničenih za upotrebu, ali bez obzira na to, preporučeni zaslađivači. U SAD-u najpopularnija marka koja prodaje ovu supstancu je Splenda.

U svakodnevnom životu ovaj je zaslađivač prikladan otpornost na toplinu . Pomoću nje možete ispeći i kuhati kao i s običnim šećerom, bez straha da će jelo dobiti neobičnu sodu aromu ili gorčinu. Sukraloza se može dodavati ne samo čaju ili, već i domaćem sladoledu, tvar uopće ne mijenja svojstva ako je izložena niskim temperaturama.

Sukraloza pomaže da prehrana postane raznovrsnija, što je ključ zdravog ponašanja u prehrani. Zahvaljujući vaspitanju i socijalnim faktorima, osjećamo se zdravije kada možemo odabrati ne samo „dijetalnu“ hranu, već i slatkiše i deserte. Da, i mnoge marinade za istu i drugu "dijetu" sadrže šećer u originalu. Zamijenite ga sukralozom i dobijte značajne uštede kalorija .

Sukraloza takođe pomaže da se izbjegnu nepotrebni troškovi. Jeftinije je od iste korisne. Ako uporedite ukuse popularnih zaslađivača otpornih na toplinu, možete primijetiti sljedeće:

  • Sukraloza je po svojoj slatkoći slična običnom bijelom granuliranom šećeru. Okus joj je pun, ne daje gorak ukus,
  • stevija je pomalo gorak, na visini je od čisto kemijskih pokazatelja slatkoće, ali okus joj je pomalo "spljošten",
  • eritritol ili eritritol imaju manje slatkoće i izražen hladni okus, što ga često podstiče prelazeći iz jednostavnog šećera u zaslađivače. Proizvod se često miješa sa steviozidom ili sukralozom kako bi se postigla skladnija slatkoća.

Što je dobro za zdravlje

Tijekom perioda rehabilitacije pacijenata koji su imali akutne patologije probavnog trakta, rafinirani nadomjestak šećera može ubrzati oporavak.

Pozitivan učinak očituje se ako trebate neutralizirati proljevkod kojih je upotreba rafiniranog kontraindicirana.

Značajke uticaja:

    Koštano tkivo. Sukraloza ne uzrokuje karijes.

CNS. Ukusno uživanje poboljšava raspoloženje.

Urinarni sistem. Samo 15% izlučuje se putem bubrega - ovom je komponentom nemoguće otrovati.

Dodatni restorativni učinak na oralnu regiju diktira uklanjanje upale i neutralizacija kamenaca.

Hrana bogata sukralozama

Sukraloza se u njegovom čistom obliku ne nalazi u proizvodima, a ne nalazi se u prirodi jer je proces sulfoniranja saharoze moguć samo u kemijskoj laboratoriji. Moderna prehrambena industrija aktivno koristi bogatu slatkoću sukraloze, a ovu supstancu možemo pronaći u mnogim jelima.

Lista proizvoda sa sukralozom data je prema preporukama za prehrambenu industriju Ruske Federacije

Naziv proizvoda Količina tvari u 1 kg proizvoda
1bez šećeraDo 5 g
2bez šećeraDo 5 g
3Dijabetički vafljiDo 1 g
4Sendvič hleb bez šećeraDo 1 g
5Sladoled bez šećeraDo 400 mg
6Voćni sorbetDo 400 mg
7Dijabetički jamDo 400 mg
8JamDo 450 mg
9ConfitureDo 400 mg
10MarmeladaDo 400 mg
11Slatki hleb od žitaricaDo 400 mg
12Voćni kolačiDo 400 mg
13Torte s mliječnim punjenjemDo 400 mg
14Voćni desertni sufleDo 400 mg
15Voće i bobice želeDo 400 mg
16Berry želeDo 400 mg
17Kompot od voća i bobicaDo 400 mg
18Voćni i bobica nektar na bazi sokovaDo 300 mg
19Do 300 mg
20Konzervirana hrana izDo 150 mg
21Pričuva odDo 150 mg
22Konzerva kavijaraDo 150 mg
23Konzerve povrća u konzerviDo 150 mg

Ljudski uticaj

Pozitivan kvalitet sukraloze je odsustvo kancerogenih učinaka, čak i uz produženu upotrebu. Glavna radnja je dijeta, preostala svojstva se ne dijagnosticiraju zbog nedostatka apsorpcije dodatka hrani.

Relativna šteta - nedostatak zasićenosti organizma vitaminima i energijomkoje donose slatku hranu. Prema neslužbenim podacima, dodavanje E995 može dovesti do smanjenja imuniteta i hormonalnih problema.

Šteta i kontraindikacije

Kessler piše da "Splenda" i drugi zaslađivači ruše "barometar" sitosti gladi i doprinose nastanku gojaznosti. U principu, ovo gledište dijeli i ruski stručnjak za oblast prehrambenih ponašanja pretilih ljudi M. Gavrilov. Poziva se da ograniči upotrebu zaslađivača na razumne granice.

Odrasli muškarci i žene

Za muškarce koji vježbaju i žele ukloniti masne nabore u trbuhu, zamjena šećera sa sukralozom dat će brži rezultat. Muškarci takođe često pate od žgaravice, pogoršane šećerom., a zamjena rafiniranog šećera zamjenom pomaže normalizaciji aktivnosti probavnog trakta.

Žene imaju veću vjerojatnost za osteoporozu, koja se takođe razvija kada konzumirate velike količine šećera. Zaslađivač pomaže jačanju kostura i bržem oporavku.

Je li štetna za djecu

Sklonost djece da zloupotrebljavaju slatko dovodi do alergijskih reakcijadijateza.

Uzimanje sukraloze ne izaziva neprijatne efekte, pa mogu to koristiti svjesni roditelji.

Razvoj dečije gojaznosti moderan je problemkoja postaje sve relevantnija za zemlje postsovjetskog prostora.

Korištenje E995 pomaže zaustaviti opasni proces na vrijeme.

Međutim, pedijatri savjetuju suzdržano ponašanje - komponentu treba povremeno uvoditi u prehranu.

Cinjenica Kako bi zaštitili zubnu caklinu od propadanja zuba, mnogi proizvođači žvakaćih guma proizvode proizvode na bazi ovog zaslađivača.

Na našoj stranici saznat ćete i o prednostima koje stevija - popularni prirodni zaslađivač.

U sljedećem članku ćemo vam reći sve o prednostima, štetnosti lišća repe, o upotrebi vrhova u receptima za kuhanje.

Posebne kategorije: osobe sa alergijom, sportaši, dijabetičari

    Pacijenti s alergijom. Prijem sukraloze dobro podnosi alergičari, međutim, s pojedinačnom netolerancijom pogoršava se pacijentovo stanje.

Da biste testirali reakciju, prvi put morate uzeti samo 1 tabletu.

Sportisti. Prijem sukraloze koristan je za bodibilde tijekom perioda "sušenja" tokom kojeg je potrebno brzo uklanjanje vode, izgaranje viška masnog tkiva.

Dijabetičari. Nulta glikemijski indeks omogućava uporabu sukraloze ne samo dijabetičarima s drugom, nego čak i s prvim stadijom bolesti.

S obzirom na racionalnost uzimanja hranjivih sastojaka kod pacijenata iz ove grupe, neki se zaslađivači ne preporučuju, ali dodatak E995 ne djeluje na interakciju s tim tvarima.

Potencijalna opasnost i kontraindikacije

Osjećaj slatkoće izaziva osjećaj gladi, što sa slabom voljom dovodi do povećanja količine pojedene dnevno. Ovo svojstvo otežava mršavljenje, povećava rizik od recidiva tokom dijeta.

Opasnost povezana s individualnom netolerancijom, što dovodi do alergijske reakcije na koži, plućnog edema.

Preporuke za upotrebu - od dnevne cijene do pravila prijema

Sukralozu je bolje koristiti nakon jela kako biste spriječili pojačani apetit.

Prijem noću zbog opisanog efekta je takođe nepoželjan zbog pojave nemirnog snarazvija se zbog tutnjave u stomaku.

Dnevna stopa treba odgovarati sigurnoj dozi šećera za odrasle - 10-12 i za djecu - do 6-8 tableta.

Vrste proizvoda na bazi nadomjestaka:

    bezalkoholna pića

Uz samopripremanje, pecivima i slatkišima možete dodati sukralozu da biste im dali karakterističan slatki okus.

Treba li sukraloza u potpunosti zamijeniti šećer? Samo djelimično. Zdravi ljudi ne bi trebali potpuno uklanjati rafiniranu hranu iz ishrane. Od neželjenih reakcija mogući su pojava pospanosti, razvoj fizičke slabosti i smanjenje emocionalnosti.

Medicinska upotreba

Kao lijek, sukraloza se proizvodi kao dodatak prehrani za dijabetičare sa visokom glukozom u krvi.

Uz stalnu upotrebu, nivo šećera se stabilizira i poprima karakteristike zdravog pacijenta.

Šema prijema:

    u čaju - za zaslađivanje pića,

1-3 tablete - na 1 čašu (300 ml),

1 vrećica - u jelima (na ukus).

Odabir doze pacijent bi se trebao usredotočiti na usklađenost 1 tableta 1 komad šećera ili pola čajne žličice rafinirane (4,4 g). Ovisno o težini, potrošnja se izračunava iz proporcije 15 mg sukraloze na 1 kg težine.

Ljekovite sorte zasićene su inulinom - prebiotikom, što dodatno smanjuje količinu holesterola u krvi.

Jeste li čuli za popularnu dijetu na kefiru i krastavcima? Pročitajte o njegovoj učinkovitosti i prehrani na stranicama naše stranice.

U sljedećem ćemo članku govoriti o dijeti "5 kašika". Saznajte koji rezultati vas očekuju, izjave onih koje su iskusili.

Detaljan izbornik za svaki dan o uvjetima za poštivanje dijeta na semaforu možete pronaći ovdje: https://foodexpert.pro/diety/pohudenie/abs-svetofor.html.

Mogu li je koristiti za mršavljenje

Umjetno sredstvo za zaslađivanje koje se koristi kao sastojak dijetalne hraneZamjena za šećer koja potiče taloženje masti u različitim dijelovima tijela. Prije nego što započnete gubitak kilograma, uključujući odbijanje rafinirane hrane, postepeno treba smanjiti njegov unos kako biste spriječili nagli pad razine glukoze.

Sladilo se koristi i za sprečavanje poremećaja u ishrani.provocirana snažnom željom da jede slatkiše. Tableta se rastvara poput bombona, zadovoljavajući glad. Kad izgube kilograme, voće različitih boja mogu se koristiti i za prirodnu zamjenu.

Razgovarajmo više o popularnom zaslađivaču zvanom sukraloza u sljedećem videu:

Uvođenje sukraloze u prehranu efikasna je metoda nadoknade za održavanje visoke kvalitete života kod ljudi koji imaju dijabetes. U nedostatku zdravstvenih problema, uzimanje zaslađivača postaje prevencija poremećaja gušterače. Zbog svojih blagih zdravstvenih efekata, čak je i WHO službeno izdao preporuku koja savjetuje svim kategorijama građana da dijelom zamijene šećer dodatkom E995.

Kao članak? Ocijenite i podijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama!

Pretplatite se na ažuriranja web lokacija putem RSS-a ili budite praćeni za VKontakte, Odnoklassniki, Facebook ili Twitter.

Pretplatite se na ažuriranja putem E-pošte:

Recite svojim prijateljima! Obavijestite o ovom članku svoje prijatelje na vašoj omiljenoj društvenoj mreži pomoću gumba ispod članka. Hvala!

Doze sukraloze

Svaka doza nije toksična do 15 mg po 1 kg ljudske tjelesne težine dnevno. Sukraloza se gotovo ne apsorbuje, samo se dio metabolizira i izlučuje bubrezima. Zdravstvene organizacije preporučuju nešto sasvim drugo:

  • do 4 mg na 1 kg ljudske tjelesne težine prema preporuci američke FDA,
  • do 5 mg prema istraživačkom institutu za ishranu Ruske akademije medicinskih nauka

Primjena za mršavljenje

Postoji nekoliko studija koja dokazuju da se pije zaslađena pića pomaže u smanjenju apetita a ne da ga pojačavamo. Istina je da su ove studije financirale kompanije koje proizvode slatku soda, jer se mnogi stručnjaci ne ocjenjuju kao podaci dovoljne čistoće.

Stoga ne postoji drugi način da provjerite je li sukraloza prikladna za vas ako gubite kilograme, osim ako pokušavate.

Sukraloza i drugi zaslađivači

Obično sukraloza pojačava djelovanje ciklamat, acetilsulfam i ostali zaslađivači. Često je dio složenih zaslađivača u obliku tableta ili praha. Ponekad se sukraloza kombinira sa - prirodnim, dobivenim uglavnom iz.

Složeni zaslađivači obično imaju dublji i „prirodniji“ ukus. Pri pripremi prehrane treba imati na umu da neke komponente takvih zaslađivača nemaju isti nivo sigurnosti kao sukraloza.

Sukraloza ne utiče na apsorpciju vitaminsko-mineralnih kompleksa i drugih korisnih supstanci u hrani.

Može li se sukraloza smatrati potpuno sigurnom? Naravno, ako neko uzrokuje prejedanje i doprinese debljanju, to se ne može reći. Ali to nije slučaj sa svim ljudima, jeste li imali iskustva sa umjetnim zaslađivačima i koje preferirate? Pomažu li ili ometaju zdravu prehranu?

Sukraloza, bijeli dodatak E955 (trihlorogalaktosaharoza), dobiven iz običnog šećera uključivanjem molekula hlora u njegov sastav. Detaljan postupak stvaranja molekule sukraloze je sljedeći - molekula stolnog šećera (koji se sastoji od saharoze i glukoze) podvrgava se složenoj reakciji u pet koraka. Nema vanjski miris i nikakav naknadni ukus. Kalorični sadržaj sukraloze je nula, kad ga unosimo, ne sudjeluje u metabolizmu i ne reagira na probavne enzime.

Ova jedinstvena sintetička supstanca se ne nalazi u prirodi i 600 puta je slađa od šećera. Studije pokazuju da je kalorični sadržaj sukraloze samo 0,5 k - 0,7 k. Oko 85 sukraloze organizam ne apsorbuje i odmah se izlučuje crijevima. Preostalih 15 materija ulaze u organizam, ali se u toku jednog dana izlučuju mokraćom u nepromenjenom stanju.

Ova zamjena za šećer pojavila se 1976. godine. I zaključeno je slučajno. Naučnici su šećer podvrgli višestrukim hemijskim reakcijama. Jedan od njih pogrešno je razumio kolegu tokom eksperimenta i, umesto da "proveri" dobijenu supstancu, probao je. Pokazalo se da je neobično slatko i da nema sintetički miris.

Naučnici su nastavili testirati ovu slatku supstancu: eksperimenti su izvođeni na životinjama (štakora), a njihova reakcija na lijek praćena je dugo vremena. Godine 1991., scuralose je službeno patentiran, prepoznat je kao siguran i počeo se aktivno koristiti u Kanadi, SAD-u, a kasnije i u drugim zemljama svijeta.

Sporovi naučnika o opasnosti i koristi sukraloze ne prestaju. Prošlo je puno vremena od njegovog otvaranja za procjenu svih potencijalnih rizika prilikom korištenja E955. Ali govoriti o korisnim učincima na ljudsko tijelo ipak će biti nesmotreno, ako uzmemo u obzir neke činjenice o ovom suplementu.

Sukraloza: šteta

Kada se odluči zamijeniti šećer sukralozom, osoba treba biti svjesna mogućih opasnosti prilikom upotrebe ove tvari.

Šteta sukraloze nije isključena i može se manifestirati na takav utjecaj na tijelo:

  • Sukralozu ne treba izlagati visokim toplotnim efektima. Iako se sukraloza može koristiti u pečenju. Međutim, pri visokim temperaturama (oko 125 ° C) u suhom se stapa sukroloza, a otpuštaju se otrovne tvari kloropropanol, što izaziva kancerogene tumore i endokrine poremećaje. Pri temperaturi od 180 ° C tvar sukraloze se potpuno uništava. Iako se temperatura razgradnje sukraloze može malo povećati razrjeđivanjem nosačem, ne postoji talilni sastav sa sukralozom (omogućavajući mu da se koristi u proizvodnji proizvoda od karamele i mikrovalne) koji bi se reverzibilno otopio na visokim temperaturama bez raspada.
  • Prema neslužbenim podacima, uz dugotrajnu upotrebu sukraloze, korisna crijevna mikroflora se "ubija", što dovodi do probavnih smetnji i pada imuniteta. Do 50% korisne crijevne mikroflore može umrijeti, što pokazuju nedavni eksperimenti s ovim zaslađivačem.
  • Nakon upotrebe ovog nadomjestka mogu se pojaviti alergijske manifestacije.
  • Sukraloza ne sadrži glukozu za razliku od običnog šećera. Ovo je dobro za gubitak kilograma. Međutim, dugotrajni nedostatak glukoze u tijelu može biti kršen mozak, smanjenje vidnih funkcija, pamćenja, prigušeni miris.

Negativni utjecaj sukraloze na crijevnu mikrofloru dovodi do neizbježnog smanjenja imuniteta u ljudskom tijelu, što izaziva pojavu bolesti u budućnosti - od neprestanih prehlada, pa čak i raka.

Izuzetno je opasno zagrijavati sukralozu od nehrđajućeg čelika - u ovom slučaju se pored dioksina formiraju i vrlo toksični spojevi poliklorirani dibenzofurani.

Dioksini nakupljeni u ljudi izazivaju endokrine poremećaje i onkologiju.

Iako sukraloza gotovo i nema kalorija, za mnoge više nije tajna da upotreba zaslađivača pogoršava debljanje, jer provociraju glad protiv ugljikohidrata, potiču apetit i na kraju vas prisiljavaju da konzumirate više hrane. Prema tome, to je prepun nakupljanja masti.

Sukraloza: korist

Svjetske zdravstvene organizacije smatraju sukralozu bezopasnom za tijelo u uvjetima poštivanja njegovog doziranja. Mogu ga koristiti čak i trudnice, jer ne prodire u placentu, mozak i mlijeko dojilje.

Među prednostima supstituta ističu se sljedeće prednosti sukraloze:

  • Zamjena šećera ne uništava zubnu caklinu i otporna je na bakterije prisutne u usnoj šupljini. Ne uzrokuje propadanje zuba.
  • Tvar se gotovo potpuno eliminira iz tijela. Nemoguće ih je otrovati.
  • Kada se konzumira, specifičan okus ili miris potpuno izostaju, jer se supstanca temelji na običnom šećeru.
  • Supstanca ima nizak glikemijski indeks i ne povećava glukozu u krvi. Zbog ovih svojstava tablete sukroloze aktivno koriste dijabetičari.

Međutim, nedavni brojni eksperimenti na životinjama i ljudima dobrovoljcima pokazali su da takav zaslađivač poput sukraloze ne utječe na glukozu u krvi na najbolji način. Stoga se nemojte previše baviti ovim zaslađivačom za osobe s dijabetesom.

Jedna minijaturna tableta jednaka je standardnom komadu rafiniranog šećera. Lijek ima nisku cijenu, prikladan je za doziranje i dostupan je u kombinaciji s drugim aditivima (na primjer, s inulinom).

Upotreba sukraloze

Izvrsne blagodati ukusa sukraloze uvažene su u mnogim zemljama. Ovaj dodatak je prilično stabilan tokom termičke obrade, brzo se rastvara u vodi.

Koristite supstancu E955 u prehrambenoj industriji i medicini, i to:

  • U proizvodnji konditorskih proizvoda - žele, deserti, mliječne kreme i gazirana pića.
  • Sukraloza se može naći u pecivima, žvakaćim gumama, konzervi, umacima, marinadama, začinima, priručnim namirnicama.
  • U medicini se supstanca koristi kao alternativa glukozi u drogama.
  • Sukraloza se nalazi u ljekovitim sirupima, tabletama.

Unatoč argumentima i negativnim izjavama stručnjaka, šteta sukraloze nije zvanično potvrđena u nijednoj zemlji. Službeni izvori uvjeravaju potrošače da nema štete za sukralozu. Iako prema alternativnim izvorima - sigurnost od korištenja E 955 je u pitanju.

Moderni nutricionisti smatraju sukralozu jednim od najsigurnijih zamjena za šećer. Više od 80 zemalja odobrava njegovu upotrebu kao zaslađivača. U tim zemljama pakiranje sukraloze nije označeno znakovima upozorenja, jer je jedino zaslađivač koje je izbjeglo optužbe o "kancerogenosti", a također ne izaziva opasne posljedice za trudnoću.

Međutim, ovo može biti komercijalni zaplet, jer je nedavno potražnja za tim dodatkom hrani narasla sa 3 na 20%. Ljekari kažu da u minimalnom iznosu od sukraloze nije štetna za organizam. Utvrđeno je da dnevna količina ove tvari treba biti 1,1 mg na 1 kg ljudske težine. Prosječna preporučena doza dnevno ne smije prelaziti 4,5 mg na 1 kg odrasle težine. Da se ne izazovu nuspojave - doziranje ove supstance ne bi trebalo da pređe 16 mg po kilogramu mase.

Ako se koncentrirate na preglede, sukraloza definitivno može dovesti do oštećenja organizma u slučaju predoziranja. Potrebno je voditi računa o dozvoljenoj stopi njegove upotrebe, prateći - u kojim prehrambenim proizvodima je prisutan i u kojoj količini. A ako kupujete sukralozu, onda stručnjaci savjetuju da je bolje odabrati ga u obliku tableta, oni daju apsolutno precizan izračun miligrama ove tvari.

Aditiv E955 u maloj dozi može se koristiti kao pojačivač ukusa i arome.

Preosjetljivost na sukralozu

Vrijedno je znati da, osim nuspojava ovog zaslađivača, postoje i osobe koje pate od preosjetljivosti na ovaj umjetni dodatak.

Da biste to utvrdili, vrijedi pratiti prisutnost nekih simptoma nakon konzumiranja ovog zaslađivača.

Ako ste preosjetljivi na ovaj zaslađivač, iz prehrane u potpunosti uklonite bilo koje proizvode sa sukralozom - za nekoliko dana glavni negativni simptomi će nestati.

U pozitivnom slučaju, možete ponoviti ovaj eksperiment da biste u potpunosti (kontrolirali) razjasnili svoju preosjetljivost na sukralozu.

Zaključci - ovaj dodatak ne donosi opipljive koristi za tijelo i ne obogaćuje tijelo korisnim tvarima. Stoga bi ljudi, posebno oni koji slijede zdrav način života, trebali sami odrediti hoće li ga koristiti ili ne i je li bezopasan, kako tvrde naučnici. To će biti individualna odluka svih.

Teško je pronaći proizvod koji bi bio štetan kao i šećer. I za zube (karijes!), I za figuru (gojaznost!), I za gušteraču (dijabetes!), I za jetru (ciroza!). I koliko je opasno za središnji živčani sustav - uostalom, neće biti dovoljno živaca da stalno razmišljamo o svim tim horor pričama. Stoga su u posljednjim desetljećima različite zamjene za šećer - prirodni i sintetički - stekle ogromnu popularnost. Najpopularnija od njih je sukraloza, o čijim se koristima i štetama govori ništa manje aktivno od njenog slatkog brata.

Zaista je sukraloza danas najpopularniji i najsigurniji analog šećera. I vrlo je teško običnoj osobi da vjeruje u sigurnost nečeg sintetičkog, iako dobro testirano,

40 godina popularne ljubavi

Zaslađivač sukraloza - proizvod je još uvijek mlad, ali s reputacijom. Otkriven 1976. godine u Britanskom koledžu kraljice Elizabete i ... greškom.

Naučnici su proučavali različita jedinjenja šećera i dali zadatak da testiraju „varijacije“ klorida pomoćniku Shashikant Pkhadnisu. Mladi Indijac nije baš dobro govorio engleski, pa nije razumio zadatak. I odlučio je da mu nude da ne provjerava (testira), već da proba (ukus). On je spremno prihvatio žrtvu u ime nauke i ustanovio da je hlorid na bazi šećera nevjerojatno sladak. I tako se pojavio - novi zaslađivač.

Zapadna nauka o hrani djeluje za potrošače, bez obzira na to što skeptici kažu. Čim je patentiran patentiran, odmah su počele sve vrste studija: u medicinskim epruvetama i na životinjama. I tek nakon 13 godina detaljnih eksperimenata (nakon kojih su svi miševi i štakori bili živi i zdravi), Sucralose je ušao na američko tržište.

Počeli su ga prodavati početkom devedesetih u Kanadi, a potom i u Sjedinjenim Državama - pod trgovačkim imenom Splenda. I za to vrijeme nisu zabilježene nikakve pritužbe, nuspojave i užasne alergije. Ali u Americi je strogo sa ovim: minimalna nuspojava lijeka ili jestiva ukusna poslastica - i to odmah na sudu.

U čemu je korist?

Glavna prednost koju posjeduje Sukraloza je kalorijski sadržaj. Po 100 grama to iznosi 268 kcal (u običnom šećeru - 400). Ali dodatak je 600 puta slađi od običnog slatkog pijeska! Čak se ni poznati ne može pohvaliti s tim - slađi je samo 200 puta.

Ovako moćna slatkoća može ozbiljno smanjiti upotrebu i običnog šećera u prahu i samog zaslađivača. Upute za upotrebu obećavaju da će 1 tableta sukraloze, dodana u šalicu čaja ili kafe, zamijeniti 2-3 žlice šećera. I priznajemo iskreno: iskušenje da pojedemo par slatkiša ili komad torte s takvim slatkim čajem ozbiljno se smanjuje.

Naučnici i ljekari tome dodaju sljedeće prednosti dodatka prehrani:

  • Kalorije se praktično ne apsorbuju. 85% slatke materije se odmah izlučuje iz organizma, preostalih 15% - tokom dana. Ne upoređujte s jednostavnim ugljikohidratima u redovnim rafinerijama, koje odmah užurbano naseljavaju struk.
  • Ne prodire kroz fiziološke barijere. Slatki dodatak nije u stanju da pređe krvno-mozak i placentarne barijere, ne prođe u majčino mlijeko. To znači da je sukraloza tokom dojenja i trudnoće potpuno riješena (za razliku od megana prirodnog slatkog meda - najjačeg alergena).
  • Ne gubi svoje kvalitete tokom prerade hrane. Ako se većina zaslađivača može baciti samo u kriglu s čajem, tada se čak i kuhaju na sukralozi. Pečenje, pirjano voće, milkshakes - bilo što, samo će dodatak morati kupiti ne u tabletama, nego u prahu.
  • Siguran za dijabetičare. Sukraloza ne izaziva porast inzulina i preporučuje se dijabetičkoj ishrani. Ali, bez fanatizma - niti jedan endokrinolog neće omogućiti pečenje muffina i peciva na zaslađivaču svaki dan.
  • Nema gorak ukus. Svako ko je ikad barem jednom u životu kupio steviju ili aspartam, zna da neugodan aftertaste lako može pokvariti jutarnju kafu i popodnevni čaj. Sa "šećernim kloridom" to se neće dogoditi - ima čist slatki okus bez sumnjivih nečistoća.

Malo o šteti

Godine 2016. cijeli se svijet proširila vijest da sukraloza povećava glad, izaziva prejedanje, a istovremeno prekomjernu težinu, gojaznost i sve s tim povezane probleme. Krivi su za eksperimente na voćnim mušicama i miševima koji su izvedeni na Univerzitetu u Sydneyu.

Tokom svojih eksperimenata, naučnici su 7 dana hranili životinje sukralozom, ne dajući im redoviti šećer. Pokazalo se da mozak životinje nije uzimao sukaloze kalorija za normalnu glukozu, primao je manje energije i poručio tijelu da jede više kako bi se ta energija nadopunila. Kao rezultat toga, voćne mušice pojele su 30% više od uobičajenih kalorija. A prema naučnicima ljudi čekaju isto da uzmu u obzir.

Ali ako pažljivo pročitate rezultate svih prethodnih studija, pokazaće se da su ovi zaključci sasvim logični. Zaslađivač se vrlo brzo eliminira iz tijela, ne ulazi u mozak i ne provocira otpuštanje inzulina. Stoga naše ćelije to jednostavno ne primjećuju.

Stoga, ako je vaš izbor sukraloza, štetu od ovog proizvoda morat ćete nekako nadoknaditi. To jest, potražite izvore energije drugdje. Primjerice, u ukusnoj masnoj ribi, srčanim jutarnjim žitaricama, svim vrstama orašastih plodova (samo se sjetite kako ukusnih i svježih!), Te nježnom jogurtu. Uz takvu pravilnu ishranu, pretilost vam ne prijeti!

Sukraloza: istina i mitovi

Zaslađivač od šećera, o čijim je prednostima i štetama toliko pomiješan, vrlo je raspravljen proizvod na Internetu. Zgodne kritike, bijesna otkrivanja, pseudoznanstvene izjave - kako se nositi sa svim tim? Razgovarajmo o glavnim mitovima oko prvog sigurnog zaslađivača.

  1. Sukraloza slabi imunitet . U jednom od eksperimenata sa „štakorima“, u prehranu životinja dodano je puno slatkih aditiva, što predstavlja 5% ukupne količine hrane. Kao rezultat toga, postali su ukusni, jeli su manje, zbog čega se timus (timus, koji proizvodi imunološke stanice) smanjio na veličinu. Za osobu slična doza šećernog klorida iznosi 750 g dnevno, što je u principu nerealno jesti. Stoga se ne možete brinuti zbog timusne žlijezde.
  2. Sukraloza izaziva alergije . Ova je izjava jednaka tezama poput „izaziva probavne smetnje“, „dovodi do zamagljenog vida“ i „izaziva rak“. A ako posljednje izjave zvuče kao iskren delirijum, onda je alergija prilično vjerovatna. Ali evo stvari: u modernom svijetu alergija se može pojaviti na bilo šta: čokoladu, pileća jaja, kikiriki, pa čak i komad kruha s glutenom. Ako imate intoleranciju na sukralozu - samo je odbacite, ovo nije vaš proizvod.
  3. Sukraloza uništava crijevnu mikrofloru . Ovo mišljenje ne potvrđuju nijedne izjave, osim kriptičnih referenci na „neke eksperimente“. Uništiti mikrofloru mogu antibiotici, drugi lijekovi i dehidracija (na primjer, nakon dijareje). I svakako ne bezopasna sukraloza, koja u organizam ulazi u minimalnim količinama, a izlučuje se gotovo odmah.

Jedan od važnih proizvoda na današnjem tržištu su zamjena za šećer. Ne trebaju samo ljudi koji imaju dijabetes, već i oni koji žele smršavjeti. Pored takvih zamjena poznatih kao fruktoza i stevija, postoji i proizvod pod nazivom Sucralose. Prednosti i štete sladila sukraloza detaljno su proučavane, a sam proizvod dobija sve veću popularnost. Prilično nov proizvod na tržištu već je postao predmet zanimanja i proučavanja potrošača. Sladilo Sucralose i ono što je uobičajeno je pitanje ne samo dijabetičara, već i svih potrošača.

Sucralose je dodatak prehrani, ima bijelu boju, bez mirisa, sa pojačanim slatkim ukusom. To je ugrađeni hemijski element hlor u običan šećer. U laboratoriji se vrši obrada u pet koraka i eliminira se jak zaslađivač.

Priča o izgledu

Zaslađivač je izumljen u Velikoj Britaniji 1976. godine. Kao i mnoga svjetska otkrića, i ovo se dogodilo slučajno. Mladi zaposlenik laboratorije naučnog instituta pogrešno je shvatio zadatak kolega. Umjesto da testira varijantu šećernog klorida, on ga je okusio. Ova varijacija djelovala mu je mnogo slađe od običnog šećera, pa se pojavila nova sladila.

Nakon niza studija, ovo otkriće je patentirano i započelo se uvođenje masovnog tržišta pod lijepim imenom sukraloza. Prvo su to probali stanovnici Kanade i Sjedinjenih Država, a onda je Evropa novi proizvod također cijenila. Danas je jedan od najčešćih zaslađivača. Ne postoji nedvosmisleno mišljenje o apsolutnim prednostima proizvoda. Mišljenja stručnjaka donekle se razlikuju jer nije bilo dovoljno vremena za proučavanje sastava sukraloze i njenog utjecaja na tijelo. No, unatoč tome, proizvod ima popularnost i svog kupca na globalnom tržištu.

Sukraloza se pravi od šećera, ali ima puno slađi okus i uopšte nema kalorija, u industriji ga nazivaju e955.

Jedna od prednosti u odnosu na ostale proizvode ove grupe je odsutnost umjetnog mirisa koji imaju drugi nadomjestci. Bit će nezamjenjiv za one koji žele smršavjeti, jer se 85% zaslađivača apsorbira u crijevima, a ostatak se izlučuje, a da ne utječe na metabolizam.

Prednosti i štete proizvoda

Studije su pokazale da sukuloza u hrani ne šteti organizmu, ali treba smanjiti dnevnu dozu ove supstance. Ne zaboravite da je ovo izvedena supstanca iz šećera, a kako biste izbjegli nuspojave preporučuje se ne prekoračenje od 5 mg na 1 kg tijela.

Korisne kvalitete uključuju reakciju cakline zuba - ne smanjuje se od uzimanja sukraloze.

Sladilo Sucralose takođe je vrlo otporno na bakterijsku floru u usnoj šupljini. Tvar se dobro uklanja iz tijela i ne dovodi do trovanja. Trudnicama je dozvoljeno da ga uzimaju, proizvod ne djeluje na plod i ne apsorbira se kroz placentu ili mlijeko dojilje. Ugodan okus i nedostatak mirisa potrošači pripisuju jednoj od glavnih prednosti proizvoda.

Sva korisna svojstva lijeka sukraloza svode se na takve pokazatelje:

  • Zamjena za glukozu kod dijabetesa
  • Znatno niža doza u odnosu na obični šećer: jedna tableta jednaka je standardnom komadu rafiniranog šećera,
  • Snažnog ukusa
  • Niskokalorični proizvod
  • Praktično rukovanje i doziranje.

Sukraloza ne može direktno naštetiti ljudskom zdravlju. Postoje određeni vanjski uvjeti pod kojima djelovanje zaslađivača predstavlja prijetnju. Tu spadaju:

  • Pretjerano liječenje previsokim temperaturama dovodi do oslobađanja toksičnih tvari koje imaju kancerogeni učinak, a takođe izazivaju endokrine bolesti,
  • Stalna upotreba sukraloze kod dijabetesa može imati negativan učinak na crevnu mikrofloru. Sluznica gastrointestinalnog trakta je uništena ako je unos zaslađivača svakodnevan i u neograničenim količinama. Ove promjene će utjecati i na imunološki sustav, jer njegovo stanje direktno ovisi o korisnoj crijevnoj mikroflori, tj.
  • Djeca mlađa od 14 godina se ne savjetuju,
  • Preosjetljivost ili netolerancija na tvar mogu dovesti do sljedeće reakcije: mučnina, povraćanje, vrtoglavica, glavobolja,
  • Redovna zamjena šećera radi gubitka kilograma može dovesti do problema sa pamćenjem, slabog rada mozga i oštećenja vida.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, zaslađivač ne uzrokuje povećanje šećera u krvi. Ipak, ne treba se zamarati njegovom upotrebom i potpuno zamijeniti sve proizvode. Vrlo često pacijenti s dijabetesom koriste sukralozu s inzulinom - to neće uvelike utjecati na nivo glukoze u krvi.

Nedostaci sukraloze primjećuju neslužbeni izvori i tvrde neke moguće alergijske reakcije na proizvod, hormonalna neravnoteža, bolesti gastrointestinalnog trakta, nizak imunitet.

Sukraloza je popularna zamjena za šećer za koju rasprava ne odustaje od štete i koristi. Saznajte povijest proizvodnje i spektar djelovanja ovog zaslađivača.

1976. godine pojavio se sukraloza zbog greške naučnika koji je pogrešno protumačio zahtev kolege. Činjenica je da je engleska riječ "check" (test ) je poput pokušajaukusa ) Zbog nedovoljnog poznavanja jezika, istraživač je pokušao sintetizovanu supstancu. Svidio mu se ukus, a spoj je patentiran iste godine.

Uzgred, ovaj zaslađivač se dobija iz šećera unošenjem molekula klora u strukturu.

Izlučuje se do 85% sukraloze koja se guta. Apsorbira se samo 15%, ali čak i oni koji tokom dana napuštaju tijelo mokraćom.

Sladilo se smatra sigurnim, a to govori u njegovu korist. Ljekari kažu da sukraloza ne može prodrijeti do mozga, placente trudnice i mlijeka dojilje.

Supstanca je bez ugljikohidrata i ne povećava šećer u krvi. Zbog toga su hrana i pića s dodatkom ovog zaslađivača potražnja među dijabetičarima.

Sukraloza zadržava slatki okus poslije na šećeru na jeziku, pa se dodaje u hranu u malim količinama.

Otporan je na bakterije, uključujući i one koje žive u usnoj šupljini. Koristan za zubnu caklinu i štiti od propadanja zuba.

Sucralose and Co

Danas tržište nudi prirodne i sintetičke zamjene za šećer:

  • Fruktoza je prirodni spoj koji se nalazi u voću i medu. Povećava šećer u krvi 3 puta sporije od glukoze, čime se smanjuje rizik od dijabetesa. Kalorična i nije pogodna za dijetsku hranu.
  • Još je jedna vrsta prirodnih zaslađivača. Ima ukus šećera, ali ne odnosi se na ugljene hidrate, tako da ne utiče na proizvodnju inzulina. To je njegova glavna prednost. Upotreba više od 30 g odjednom inhibira aktivnost gastrointestinalnog trakta, u rijetkim slučajevima izaziva holecistitis.
  • Stevia je prirodni biljni ekstrakt koji se koristi u programima mršavljenja. Osim što ubrzava sagorijevanje masti, normalizuje krvni pritisak i pozitivno djeluje na rad raznih organa. Studije nisu utvrdile nuspojave od dugotrajne upotrebe stevije.
  • Saharin je umjetni analog, 300 puta slađi od šećera. Poput sukraloze, otporan je na ekstremne temperature. Ima nizak sadržaj kalorija. Ali s dugotrajnom upotrebom provocira razvoj raka mokraćnog mjehura, dovodi do stvaranja kamenca u žučnom mjehuru. U nekim zemljama je zvanično prepoznata kao kancerogena.
  • - Popularni zaslađivač, koji čini 62% tržišta. Dio je više od 6.000 prehrambenih proizvoda, ali njegova dugotrajna upotreba se ne smatra korisnom.

Svaki proizvod ima "prednosti" i "nedostatke", ali kada je u pitanju stalna upotreba umjetnih zaslađivača, ima i više nedostataka. Zapamtite da sintetička sladila uznemiruju hormone.

Umjesto toga, jedite 1-2 kašike meda dnevno. Šteta koja se može dobiti svodi se na alergije na hranu. Ako ne želite med, obratite pažnju i na sušeno voće.

Ostavite Svoj Komentar