Uputa za upotrebu LUNALDIN (LUNALDIN)

- zbog rizika od po život opasne respiratorne depresije upotreba Lunaldina je kontraindicirana kod pacijenata koji prethodno nisu primili opioidnu terapiju,

- stanja koja su okarakterisana jakom respiratornom depresijom ili teškom opstruktivnom plućnom bolešću,

- starost do 18 godina

- Preosjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koji od pomoćnih sastojaka.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Lunaldin treba propisati samo pacijentima za koje se smatra da su tolerantni na opioidnu terapiju, a koriste se za stalnu bol uzrokovanu rakom. Pacijenti se smatraju opioidno tolerantnim ako uzimaju najmanje 60 mg morfija dnevno oralno, 25 μg fentanila na sat perkutano ili ekvivalentnu dozu analgetika drugog opioida u trajanju od tjedan dana ili više.

Podjezične tablete stavljaju se direktno pod jezik što je dublje moguće. Tablete se ne mogu gutati, žvakati i rastopiti, lijek se treba potpuno otopiti u sublingvalnoj regiji. Pacijentima se savjetuje da ne jedu i ne piju dok se sublingvalna tableta potpuno ne otopi.

Pacijenti koji imaju suha usta prije nego što uzimaju Lunaldin mogu koristiti vodu za vlaženje oralne sluznice.

Optimalna doza određuje se za svakog pacijenta pojedinačno odabirom s postupnim povećanjem doze. Za odabir doze mogu se koristiti tablete s različitim sadržajem aktivnih tvari. Početna doza treba biti 100 μg, u procesu titracije se postepeno povećava prema potrebi u rasponu postojećih doza. Tijekom razdoblja titracije doze pacijente treba pomno pratiti sve dok se ne postigne optimalna doza, tj. Dok se ne postigne pravi analgetički učinak.

Farmakološko djelovanje

Lunaldin je efikasan, brzo delujući μ-opioidni analgetik. Glavni terapijski efekti su lijekovi protiv bolova i sedacije. Analgetska aktivnost je otprilike 100 puta veća od morfija. Lunaldin ima tipičan učinak na centralni nervni sistem, respiratorni i gastrointestinalni sistem, tipičan za opioidne analgetike, što je tipično za lijekove ove klase.

Nuspojave

Pri korištenju Lunaldina treba očekivati ​​neželjene reakcije tipične za opioide, intenzitet ovih reakcija u pravilu ima tendenciju smanjenja kod duže uporabe. Najozbiljnije potencijalne neželjene reakcije povezane s primjenom opioida su depresija disanja (koja može dovesti do zastoja disanja), sniženi krvni tlak i šok.

Od respiratornog sistema: češće - respiratorna depresija, hipoventilacija, sve do zaustavljanja disanja.

Iz živčanog sustava i osjetilnih organa: češće - glavobolja, pospanost, rjeđe - depresija centralnog nervnog sistema (uključujući i nakon operacije), paradoksalna uznemirenost centralnog nervnog sistema, delirijum, konvulzije, zamagljena vidna percepcija, diplopija, živopisni snovi, gubitak pamćenja , učestalost nije utvrđena - konfuzija, euforija, halucinacije, glavobolja, intrakranijalna hipertenzija.

Iz probavnog sustava: češće - mučnina, povraćanje, rjeđe nadimanje, spazam sfinktera Oddija, usporenje pražnjenja želuca, zatvor, bilijarne kolike (kod pacijenata koji su imali anamnezu).

Posebna uputstva

Zbog mogućih ozbiljnih nuspojava koje se mogu javiti tijekom liječenja opioidima kao što je Lunaldin, pacijenti i njegovatelji trebali bi u potpunosti prepoznati važnost pravilnog uzimanja Lunaldina, a također znati i što treba poduzeti kada se pojave simptomi predoziranja.

Prije početka liječenja Lunaldinom, važno je stabilizirati primjenu opioidnih lijekova dugog djelovanja koji se koriste za ublažavanje uporne boli.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima:

Lunaldin može negativno uticati na sposobnost obavljanja potencijalno opasnih operacija, kao što su vožnja vozila ili uporaba mašina.

Pacijente treba savjetovati da se suzdrže od upravljanja vozilima i rada sa mašinama, jer mogu doći do vrtoglavice, pospanosti ili oštećenja vida dok uzimaju Lunaldin.

Interakcija

Dinitrogen oksid pojačava krutost mišića, triciklički antidepresivi, opijati, sedativi i hipnotičari (Ps), fenotiazini, anksiolitički lekovi (sredstva za smirenje), lekovi za opštu anesteziju, periferni mišićni relaksanti, antihistaminici sa drugim sedativnim efektima i imaju sedativni i sedativni efekat nuspojave (depresija CNS-a, hipoventilacija, arterijska hipotenzija, bradikardija, supresija respiratornog centra i druge).

Pojačava efekat antihipertenzivnih lekova. Beta blokatori mogu smanjiti učestalost i ozbiljnost hipertenzivne reakcije u kardiološkoj hirurgiji (uključujući sternotomiju), ali povećavaju rizik od bradikardije.

Buprenorfin, nalbufin, pentazocin, nalokson, naltrekson smanjuju analgetski učinak Lunaldina i eliminišu njegov inhibitorni učinak na respiratorni centar.

Oslobađanje oblika i sastava

Dostupne u obliku podjezičnih (za otapanje ispod jezika) tableta različitih doza (mcg) i u obliku:

  • 100 - zaobljeno
  • 200 - ovoidni,
  • 300 - trokutasti,
  • 400 - rombični
  • 600 - polukružni (u obliku slova D),
  • 800 - kapsulano.

Jedna tableta sadrži aktivnu supstancu - mikronizirane i pomoćne komponente fentanil citron.

Farmakokinetika

Lijek ima izraženu hidrofobnost, pa se brže apsorbuje u usnoj šupljini nego u probavnom traktu. Iz podjezične regije apsorbuje se u roku od 30 minuta. Bioraspoloživost je 70%. Vrhunska koncentracija fentanila u krvi dostiže se unošenjem 100-800 µg lijeka nakon 22-24 minuta.

Veća količina fentanila (80-85%) vezuje se za proteine ​​u plazmi, što uzrokuje njegovo kratkotrajno djelovanje. Zapremina raspodjele lijeka u ravnoteži je 3-6 l / kg.

Glavna biotransformacija fentanila događa se pod utjecajem jetrenih enzima. Glavni put izlučivanja iz organizma je s urinom (85%) i žuči (15%).

Interval poluživa neke tvari iz tijela je od 3 do 12,5 sati.

Indikacije za upotrebu Lunaldina

Glavna indikacija za uporabu Lunaldina je farmakoterapija simptoma boli kod pacijenata sa karcinomom koji primaju redovitu opioidnu terapiju.

Glavna indikacija za uporabu Lunaldina je farmakoterapija simptoma boli kod pacijenata sa karcinomom koji primaju redovitu opioidnu terapiju.

S pažnjom

Potrebna je povećana opreznost prilikom propisivanja Lunaldina pacijentima sklonim ekstremnim intrakranijalnim manifestacijama viška CO₂ u krvi:

  • povećani intrakranijalni pritisak,
  • koma
  • zamagljena svijest
  • neoplazme mozga.

Posebno treba poduzeti mjere opreza u liječenju osoba koje imaju ozljede glave, manifestacije bradikardije i tahikardije. Kod starijih i oslabljenih pacijenata uzimanje lijekova može izazvati porast poluživota i povećanu osjetljivost na sastojke. U ovoj skupini bolesnika potrebno je promatrati manifestaciju znakova intoksikacije i prilagoditi dozu prema dolje.

U bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom, lijek može uzrokovati povećanje količine fentanila u krvi (zbog povećanja njegove bioraspoloživosti i inhibicije eliminacije). Lijek se mora primjenjivati ​​s velikom oprezom kod pacijenata sa:

  • hipervolemija (povećan volumen plazme u krvi),
  • hipertenzija
  • oštećenja i upale usne sluznice.

Režim doziranja Lunaldina

Dodijeliti bolesnicima s utvrđenom tolerancijom na opioide, uzimajući 60 mg morfija oralno ili 25 µg / h fentanila. Uzimanje lijeka započinje s dozom od 100 mcg, postepeno povećavajući njegovu količinu. Ako u roku od 15-30 minuta. nakon uzimanja tablete od 100 µg, bol ne prestaje, a zatim uzmite drugu tabletu s istom količinom aktivne tvari.

Tabela prikazuje primjerene metode titriranja doze Lunaldina, ako prva doza ne donosi olakšanje:

Prva doza (mcg)Druga doza (mcg)
100100
200100
300100
400200
600200
800-

Uzimanje lijeka započinje s dozom od 100 mcg, postepeno povećavajući njegovu količinu.

Ako nakon uzimanja maksimalne terapijske doze analgetički učinak nije postignut, tada se propisuje intermedijarna doza (100 mcg). Prilikom odabira doze u fazi titracije, ne koristite više od 2 tablete sa jednim napadom boli. Učinci fentanila na tijelo u dozi od preko 800 mcg nisu procijenjeni.

Uz manifestaciju više od četiri epizode jake boli dnevno, koja traje više od 4 dana zaredom, propisano je prilagođavanje doze lijekova opioidne serije produženog djelovanja. Prilikom prelaska s jednog analgetika na drugi, vrši se ponovljeno titriranje doze pod nadzorom liječnika i laboratorijskim procjenom stanja pacijenta.

Prestanak paroksizmalne boli zaustavlja se unos Lunaldina. Lijek se poništava, postepeno smanjujući doziranje kako ne bi izazvao pojavu sindroma povlačenja.

Gastrointestinalni trakt

Lijekovi mogu imati inhibitorni učinak na crijevnu pokretljivost i uzrokovati zatvor. Pored toga, često se primjećuju sljedeće:

  • suha usta
  • bol u stomaku,
  • pokreti creva
  • dispeptički poremećaji
  • opstrukcija creva,
  • pojava čireva na usnoj sluznici,
  • kršenje akta gutanja,
  • anoreksija

Manje uobičajena je prekomjerna tvorba plinova, uzrokujući nadimanje i nadimanje.

Centralni nervni sistem

Iz centralnog nervnog sistema često nastaju:

  • astenija
  • depresija
  • nesanica
  • kršenje ukusa, vida, taktilna percepcija,
  • halucinacije
  • gluposti
  • zbunjenost,
  • noćne more
  • oštra promena raspoloženja
  • povećana anksioznost.

Poremećaj samo-percepcije rjeđe je.

Iz kardiovaskularnog sistema

Patološka reakcija može biti:

  • ortostatski kolaps,
  • opuštanje mišića stijenki krvnih žila (vazodilatacija),
  • plima i oseka
  • crvenilo lica
  • aritmija.

Patološke reakcije mogu se očitovati arterijskom hipotenzijom, oslabljenom kontraktilnošću miokarda, sinusnim ritmom srca (bradikardija) ili povećanjem otkucaja srca (tahikardija).

Alergijska reakcija na lijek može se očitovati u obliku:

  • kožne manifestacije - osip, svrab,
  • crvenilo i oteklina na mjestu ubrizgavanja.

U bolesnika sa problemima hipobiliarnog sistema može se pojaviti bilijarna kolika, poremećen odliv žuči. Uz dužu upotrebu može se razviti ovisnost, mentalna i fizička ovisnost (ovisnost). Negativni utjecaj na tijelo može uzrokovati seksualnu disfunkciju i smanjen libido.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Lijek može negativno utjecati na središnji živčani sustav i osjetilne organe, pa bi tijekom razdoblja liječenja Lunaldin trebao odbiti upravljati vozilima, raditi sa mehanizmima i operativnim aktivnostima koje zahtijevaju pažnju, brzinu donošenja odluka i oštrinu vida.

Lijek može negativno utjecati na središnji živčani sustav i osjetilne organe, stoga biste tijekom liječenja Lunaldinom trebali odbiti upravljati vozilima.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Uzimanje lijekova zahtijeva uravnoteženu odluku. Produljena terapija lijekom tokom trudnoće može izazvati povlačenje u novorođenčadi. Lijek prodire kroz placentarnu barijeru, a njegova primjena tijekom porođaja opasna je za respiratornu aktivnost fetusa i novorođenčeta.

Lijek se nalazi u majčinom mlijeku. Zbog toga njegovo imenovanje tokom dojenja može dovesti do respiratornog zatajenja bebe. Lijek u dojenjem i gestacijskom razdoblju propisan je samo kad koristi od njegove upotrebe nadmašuju rizike za bebu i majku.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

Budući da je glavni put izlučivanja lijeka i njegovih metabolita urinom, u slučaju oslabljene funkcije bubrega, može se primijetiti kašnjenje izlučivanja, akumulacija u tijelu i povećanje razdoblja djelovanja. Takvim pacijentima je potrebna kontrola sadržaja lijeka u plazmi i prilagođavanje doze s povećanjem njegove zapremine.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

Lijek se izlučuje žuči, stoga, uz patologiju jetre, mogu doći do jetrenih kolika, produženog djelovanja tvari, što ako se slijedi raspored primjene lijeka može uzrokovati predoziranje. Za takve bolesnike lijek treba uzimati s oprezom, poštujući frekvenciju i dozu koje je izračunao ljekar, te ih redovno pregledavati.

Predoziranje

U slučaju predoziranja Lunaldinom, pogoršavaju se efekti hipotenzije i respiratorne depresije, sve do zaustavljanja. Prva pomoć kod predoziranja su:

  • revizija i pročišćavanje usne šupljine (podjezični prostor) od ostataka tablete,
  • procjena adekvatnosti pacijenta,
  • olakšanje disanja, uključujući intubaciju i prisilnu ventilaciju,
  • održavanje telesne temperature
  • unošenje tečnosti kako bi se nadoknadio njen gubitak.

Antidot opioidnim analgeticima je Naloxone. Ali može se koristiti samo za uklanjanje predoziranja kod ljudi koji prethodno nisu koristili opioide.

Sa ozbiljnom hipotenzijom, lekovi za zamenu plazme daju se u svrhu normalizacije krvnog pritiska.

Antidot opioidnim analgeticima je Naloxone.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Podjezične tablete bijele boje, okruglog su oblika.

1 tab
mikronizovani fentanil citrat157,1 mcg,
što odgovara sadržaju fentanila100 mcg

Pomoćni sastojci: manitol, mikrokristalna koloidna celuloza (mješavina 98% mikrokristalne celuloze i 2% bezvodnog koloidnog silicijuma), natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (1) - kartonske kutije.
10 kom - blisteri (3) - kartonske kutije.

karticu. podjezično 200 mcg: 10 ili 30 kom.
Reg. Br: 9476/10 od 02.11.2010 - istekao

Sublingvalne tablete su bijele, ovalne.

1 tab
mikronizovani fentanil citrat314,2 mcg,
što odgovara sadržaju fentanila200 mcg

Pomoćni sastojci: manitol, mikrokristalna koloidna celuloza (mješavina 98% mikrokristalne celuloze i 2% bezvodnog koloidnog silicijuma), natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (1) - kartonske kutije.
10 kom - blisteri (3) - kartonske kutije.

karticu. podjezično 300 mcg: 10 ili 30 kom.
Reg. Br: 9476/10 od 02.11.2010 - istekao

Podjezične table bijele boje, trouglastog oblika.

1 tab
mikronizovani fentanil citrat471,3 mcg,
što odgovara sadržaju fentanila300 mcg

Pomoćni sastojci: manitol, mikrokristalna koloidna celuloza (mješavina 98% mikrokristalne celuloze i 2% bezvodnog koloidnog silicijuma), natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (1) - kartonske kutije.
10 kom - blisteri (3) - kartonske kutije.

karticu. podjezični 400 mcg: 10 ili 30 kom.
Reg. Br: 9476/10 od 02.11.2010 - istekao

Podjezične table bijele boje, u obliku dijamanta.

1 tab
mikronizovani fentanil citrat628,4 mcg,
što odgovara sadržaju fentanila400 mcg

Pomoćni sastojci: manitol, mikrokristalna koloidna celuloza (mješavina 98% mikrokristalne celuloze i 2% bezvodnog koloidnog silicijuma), natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (1) - kartonske kutije.
10 kom - blisteri (3) - kartonske kutije.

karticu. podjezični 600 mcg: 10 ili 30 kom.
Reg. Br: 9476/10 od 02.11.2010 - istekao

Podjezične tablete bijele boje, u obliku slova "D".

1 tab
mikronizovani fentanil citrat942,6 mcg,
što odgovara sadržaju fentanila600 mcg

Pomoćni sastojci: manitol, mikrokristalna koloidna celuloza (mješavina 98% mikrokristalne celuloze i 2% bezvodnog koloidnog silicijuma), natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (1) - kartonske kutije.
10 kom - blisteri (3) - kartonske kutije.

karticu. podjezični 800 mcg: 10 ili 30 kom.
Reg. Br: 9476/10 od 02.11.2010 - istekao

Sublingvalne tablete su bijele, u obliku kapsule.

1 tab
mikronizovani fentanil citrat1257 mcg,
što odgovara sadržaju fentanila800 mcg

Pomoćni sastojci: manitol, mikrokristalna koloidna celuloza (mješavina 98% mikrokristalne celuloze i 2% bezvodnog koloidnog silicijuma), natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (1) - kartonske kutije.
10 kom - blisteri (3) - kartonske kutije.

Farmakodinamika

Lunaldin je efikasan, brzo delujući μ-opioidni analgetik. Glavni terapijski efekti Lunaldina su analgetski i sedativni. Analgetska aktivnost Lunaldina je otprilike 100 puta veća od morfijuma. Lunaldin ima tipičan učinak na centralni nervni sistem, respiratorni i gastrointestinalni sistem, tipičan za opioidne analgetike, što je tipično za lijekove ove klase.

Pokazano je da kod pacijenata sa karcinomom koji bol primaju stalne doze opioida, fentanil značajno smanjuje intenzitet napada bola (15 minuta nakon upotrebe), u usporedbi s placebom, što značajno smanjuje potrebu za hitnim lijekovima protiv bolova. Sigurnost i efikasnost fentanila procijenjena je kod pacijenata koji su lijek primali odmah kada se pojavila bol. Profilaktička primjena fentanila u predviđenim bolovima nije proučavana u kliničkim ispitivanjima. Lunaldin, kao i svi agonisti β-opioidnih receptora, izaziva inhibitorni učinak ovisan o dozi na respiratorni centar. Rizik od respiratorne depresije veći je kod pojedinaca koji prethodno nisu primali opioide, u usporedbi s pacijentima koji su ranije imali jaku bol i koji su bili dugotrajno liječeni opioidima.

Opioidi obično povećavaju ton glatkih mišića mokraćovoda, uzrokujući ili porast učestalosti mokrenja ili otežano mokrenje. Opioidi povećavaju ton glatkih mišića probavnog trakta, smanjuju pokretljivost crijeva, što može biti posljedica fiksirajućeg učinka fentanila.

Upotreba tokom trudnoće

Sigurnost Lunaldina tokom trudnoće nije utvrđena. Dugotrajno liječenje tijekom trudnoće može kod novorođenčeta uzrokovati simptome „povlačenja“. Lunaldin se ne smije primjenjivati ​​tijekom porođaja (uključujući carski rez), jer prelazi preko placente i može izazvati respiratornu depresiju u ploda ili novorođenčeta. Tijekom trudnoće Lunaldin se može koristiti samo ako potencijalna korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.

Lunaldin prelazi u majčino mlijeko i može imati sedativni učinak i spriječiti disanje kod dojene djece. Lunaldin se može koristiti dojiljama samo ako koristi uzimanja lijeka značajno premašuju potencijalni rizik za majku i dijete. Preporučuje se prekinuti dojenje dok uzimate lijek.

Doziranje i primjena

Lunaldin treba propisati samo pacijentima za koje se smatra da su tolerantni na opioidnu terapiju, a koriste se za stalnu bol uzrokovanu rakom. Pacijenti se smatraju opioidno tolerantnim ako uzimaju najmanje 60 mg morfija dnevno oralno, 25 μg fentanila na sat perkutano ili ekvivalentnu dozu analgetika drugog opioida u trajanju od tjedan dana ili više.

Podjezične tablete Lunaldin stavljaju se direktno pod jezik što je dublje moguće. Tablete Lunaldin ne smiju se progutati, žvakati i rastopiti, lijek se treba potpuno rastopiti u sublingvalnoj regiji. Pacijentima se savjetuje da ne jedu i ne piju dok se sublingvalna tableta potpuno ne otopi.

Pacijenti koji imaju suha usta prije nego što uzimaju Lunaldin mogu koristiti vodu za vlaženje oralne sluznice.

Optimalna doza Lunaldina određuje se za svakog pacijenta pojedinačno odabirom s postupnim povećanjem doze. Za odabir doze mogu se koristiti tablete s različitim sadržajem aktivnih tvari. Početna doza Lunaldina trebala bi biti 100 μg, u procesu titracije se postepeno povećava prema potrebi u rasponu postojećih doza. Tijekom razdoblja titracije doze pacijente treba pomno pratiti sve dok se ne postigne optimalna doza, tj. Dok se ne postigne pravi analgetički učinak.

Prijelaz s drugih pripravaka koji sadrže fentanil u Lunaldin ne smije se izvesti u omjeru 1: 1 zbog različitih profila apsorpcije preparata. Ako pacijenti prelaze s drugih lijekova koji sadrže fentanil, treba provoditi titraciju doze primjenom Lunaldina.

Sljedeći režim preporučuje se za odabir doze, mada u svim slučajevima liječnik mora uzeti u obzir kliničke potrebe, starosnu dob i pridružene bolesti pacijenta.

Svi bolesnici trebali bi započeti liječenje jednom sublingvalnom tabletom od 100 mcg. Ako se unutar 15-30 minuta nakon uzimanja jedne sublingvalne tablete ne postigne dovoljan analgetski učinak, možete uzeti drugu tabletu od 100 µg. Ako nakon uzimanja 2 tablete od 100 mikrograma ne postigne dovoljno ublažavanja bola, razmotrite povećanje doze na sljedeću dozu lijeka u sljedećoj epizodi boli. Povećanje doze treba izvoditi postepeno dok se ne postigne dovoljno ublažavanja boli. Titracija doziranja treba započeti jednom sublingvalnom tabletom. Drugu dodatnu sublingvalnu tabletu treba uzeti nakon 15-30 minuta ako se ne postigne dovoljno ublažavanje boli. Dozu dodatne sublingvalne tablete treba povećati sa 100 na 200 mcg, a zatim na dozu od 400 mcg ili više. To je prikazano na donjem dijagramu. U fazi odabira doze, u jednoj epizodi bola treba primjenjivati ​​ne više od dvije (2) sublingvalne tablete.
Doza (mcg) prve doze (mcg) dodatne
podjezične tablete na (drugoj) podjezičnoj tableti, što u slučaju
epizoda napada boli treba uzeti
15-30 minuta nakon prve tablete


100 100
200 100
300 100
400 200
600 200
800 -

Ako se postigne dovoljno ublažavanje bola većom dozom, ali se nepoželjni efekti smatraju neprihvatljivim, može se propisati intermedijarna doza (koristeći sublingvalnu tabletu od 100 mikrograma). Doze veće od 800 mcg nisu procijenjene u kliničkim ispitivanjima. Da bi se smanjio rizik od nuspojava povezanih s uzimanjem opioidnih lijekova i odredila optimalna doza, potrebno je pažljivo medicinsko praćenje stanja pacijenta tijekom titriranja doze.

Nakon određivanja optimalne doze, koja može biti više od jedne tablete, pacijenti se podvrgavaju tretmanu održavanja primjenom odabrane doze i ograničavaju upotrebu lijeka na maksimalno četiri doze Lunaldina dnevno.

Ako se reakcija (anestezija ili neželjene reakcije) na sličnu dozu Lunaldina značajno promijeni, možda će biti potrebno prilagođavanje doze za održavanje optimalne doze. Ako se dnevno opaža više od četiri epizode bola duže od četiri uzastopna dana, dozu treba prilagoditi.

opioidi dugog djelovanja koji se koriste za ublažavanje upornih bolova. Ako se opioidni lijek dugog djelovanja zamijeni ili mu se promijeni doza, Lunaldinu dozu treba ponovno izračunati i titrirati kako bi se odabrala optimalna doza za pacijenta.

Ponovljeno titriranje i odabir doze lijekova protiv bolova treba obaviti pod liječničkim nadzorom.

Ako pacijent više ne treba uzimati opioidne lijekove, treba uzeti u obzir dozu Lunaldina prije nego što započne postepeno smanjivanje doze opioida kako bi se smanjili mogući efekti "povlačenja". Ako pacijenti i dalje stalno uzimaju opioidne lijekove za liječenje kronične boli, ali više ne trebaju liječenje napada boli, Lunaldin se može odmah zaustaviti.

Primjena kod djece i adolescenata

Lunaldin se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata mlađih od 18 godina zbog nedovoljnih podataka o sigurnosti i efikasnosti.

Primjena kod starijih pacijenata

Titriranje doze treba izvesti s krajnjim oprezom. Pacijente treba pažljivo nadgledati zbog znakova toksičnosti fentanila.

Primjena kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre

Pacijente s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega treba pažljivo nadzirati zbog znakova toksičnosti fentanila u fazi titracije doze Lunaldina.

Interakcije s drugim lijekovima

Dinitrogen oksid pojačava krutost mišića, triciklički antidepresivi, opijati, sedativi i hipnotičari (Ps), fenotiazini, anksiolitički lekovi (sredstva za smirenje), lekovi za opštu anesteziju, periferni mišićni relaksanti, antihistaminici sa drugim sedativnim efektima i imaju sedativni i sedativni efekat nuspojave (depresija CNS-a, hipoventilacija, arterijska hipotenzija, bradikardija, supresija respiratornog centra i druge).

Pojačava efekat antihipertenzivnih lekova. Beta blokatori mogu smanjiti učestalost i ozbiljnost hipertenzivne reakcije u kardiološkoj hirurgiji (uključujući sternotomiju), ali povećavaju rizik od bradikardije.

Buprenorfin, nalbufin, pentazocin, nalokson, naltrekson smanjuju analgetski efekat fentanila i eliminišu njegov inhibitorni učinak na respiratorni centar.

Benzodiazepini produžuju oslobađanje neuroleptanalgezije.

Potrebno je smanjiti dozu fentanila tokom upotrebe inzulina, glukokortikosteroida, antihipertenzivnih lijekova. MAO inhibitori povećavaju rizik od ozbiljnih komplikacija.

Mišićni relaksanti sprječavaju ili uklanjaju krutost mišića, mišićni relaksanti s m-antiholinergičkim djelovanjem (uključujući pankuronijev bromid) smanjuju rizik od bradikardije i hipotenzije (posebno kada se koriste beta blokatori i drugi vazodilatator) i mogu povećati rizik od tahikardije i hipertenzije, m-antiholinergička aktivnost (uključujući suksametonijum) ne smanjuje rizik od bradikardije i arterijske hipotenzije (posebno na pozadini opterećene kardiološke anamneze) i povećava rizik od ozbiljnih nuspojava od kardiovaskularnog sistema.

Trudnoća i dojenje

Sigurnost Lunaldina tokom trudnoće nije utvrđena. Dugotrajno liječenje tijekom trudnoće može uzrokovati simptome povlačenja u novorođenčadi. Lunaldin se ne smije koristiti tijekom porođaja (uključujući carski rez), jer prelazi preko placente i može izazvati respiratornu depresiju u ploda ili novorođenčeta.

Lunaldin se može koristiti tijekom trudnoće samo ako potencijalna korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.

Fentanil se izlučuje u majčino mlijeko i može izazvati sedaciju i respiratornu depresiju kod dojenčadi. Stoga se fentanil može koristiti tijekom dojenja samo ako korist značajno prelazi potencijalni rizik za majku i dijete.

Interakcija lijekova

Fentanil metabolizira CYP3A4. Lijekovi koji inhibiraju aktivnost CYP3A4, kao što su makrolidni antibiotici (npr. Eritromicin), azoli antifungalna sredstva (npr. Ketokonazol, itrakonazol) ili inhibitori proteaza (npr. Ritonavir), mogu povećati bioraspoloživost fentanila, smanjujući na taj način njegov sistemski klirens i time , pojačavaju ili povećavaju trajanje opioidnog leka. Poznato je da sok od grejpa inhibira CYP3A4. Fentanil, stoga, treba koristiti s oprezom kod pacijenata koji istodobno uzimaju inhibitore CYP3A4.

Istodobna primjena drugih lijekova koji imaju depresivni učinak na središnji živčani sustav, poput ostalih derivata morfija (analgetici i antitusivni lijekovi), lijekova za anesteziju, mišićnih relaksansa, antidepresiva, blokatora histaminskih receptora H 1 sa sedativnim učinkom, barbiturata, sredstva za smirenje (na primjer, benzodiazepini) , tablete za spavanje, antipsihotici, klonidin i slična jedinjenja mogu dovesti do povećanja inhibicijskog učinka na centralni nervni sistem. Može se primijetiti respiratorna depresija, hipotenzija.

Etanol pojačava sedativni učinak morfijskih analgetika, pa se istovremeno ne preporučuje alkoholna pića ili lijekove koji sadrže alkohol s lijekom Lunaldin.

Fentanil se ne preporučuje za upotrebu kod pacijenata koji su u prethodnih 14 dana primali MAO inhibitore, s obzirom da je uočen pojačani učinak opioidnih analgetika sa MAO inhibitorima.

Istodobna upotreba antagonista opioidnih receptora (uključujući nalokson) ili delimičnih agonista / antagonista receptora opioidnih receptora (uključujući buprenorfin, nalbufin, pentazocin) se ne preporučuje. Imaju visok afinitet prema opioidnim receptorima s relativno niskom intrinzičnom aktivnošću i stoga djelomično smanjuju analgetski učinak fentanila i mogu izazvati simptome povlačenja u bolesnika ovisnih o opioidima.

Antikonvulzivi, poput karbamazepina, fenitoina i heksamidina (primidon) mogu povećati metabolizam fentanila u jetri, ubrzavajući njegovo izlučivanje iz organizma. Pacijenti koji primaju liječenje ovim antikonvulzivima mogu zahtijevati veće doze fentanila.

Ostavite Svoj Komentar