Godina bez šećera: lično iskustvo

Oni koji žele smršaviti oduzimaju se svih životnih radosti, pokušavajući rastjerati metabolizam. Zabrana uključuje hranu koja sadrži ugljene hidrate i ljudima daju ne samo energiju, već i dobro raspoloženje. Dijeta bez šećera i brašna isključuje hljeb i proizvode koji sadrže šećer, maslac, brašno. Takve zabrane hrane smatraju se jednom od efikasnih mršavljenja, posebno ako kombinirate ograničavanje proizvoda uz pravilnu prehranu i redovne treninge.

Da li je moguće smršaviti ako ne jedete šećer

Postoji mišljenje da se navika jesti određene proizvode, trenirati ili raditi druge stvari razvija se u 21 dan. Ova se teorija također primjenjuje na dijetu i gubitak kilograma. Iako je šećer potreban tijelu (jer je glukoza i neophodan je za normalno funkcioniranje mozga), isključujući bijeli šećer iz vaše prehrane duže vrijeme, na vagi ćete vidjeti minus u kilogramima. To dokazuju pregledi ljudi koji se pridržavaju gornje prehrane.

Kako odbiti hljeb i slatkiše

Mnogo je metoda kako napustiti upotrebu hljeba i drugih peciva, šećera. Jedna od njih je da se zasitite zabranjenom hranom. Moraju jesti dovoljno samo da izazovu gađenje. Nakon takve proždrljivosti, više nećete poželjeti jesti „zabranjeno voće“. Istina, sudeći po recenzijama nutricionista, nutricionista, učinkovitost ove metode je dvojbena.

Uostalom, sve dolazi iz glave osobe, njegovih želja. Niko vas neće prisiljavati da odbijete ovu ili onu hranu sve dok je sami ne poželite. Pokušajte više ne jesti šećer u hrani? Tada slušajte svoje telo. Shvatite zašto vam trebaju takvi napori, pronađite alternativu nelegalnoj hrani, na primjer, zamijenite šećer medom. Tek nakon toga vaša prehrana će postati radost.

Dijeta bez brašna i slatkog

Razvio ga je poznati dr. Peter Gott. Dijeta bez hleba i slatkiša minimizira upotrebu „praznih kalorija“ i na taj način koristi vašem tijelu. Ugljikohidrati se nalaze u čokoladi, kolačima, pecivima i drugim štetnim proizvodima. Dani bez ugljikohidrata provode se tijekom kojih unos proteina naglo raste. Možete piti lijek za suzbijanje apetita za bolji učinak, ako ne možete prevladati žudnju za slatkišima.

Pravila prehrane

Pored isključenja svih štetnih proizvoda, poput pekarskih proizvoda, kolača, kolačića, prehrane bez šećera i brašna, postoje i neka pravila. Oni su kako slijedi:

  1. Umjesto šećera, možete koristiti bilo koje druge zaslađivače. Na primjer, prirodni med ili svježe voće.
  2. Treba biti oprezan s proizvodima koji nisu povezani sa slatkišima: jogurtom, kečapom i drugim umacima. Sadrže šećer.
  3. Umjesto tjestenine, možete i trebate koristiti špagete od bundeve ili tikvice. Umjesto tijesta za lazanje, na primjer, jelu možete dodati naribane tikvice.
  4. Ako postoje kontraindikacije za upotrebu glutena (alergija), onda je preporučljivo sami ispeći hljeb. To možete učiniti pomoću kukuruza, riže ili zobene kaše.
  5. Zamjena kruha i peciva je jednostavna. Na primjer, vaša omiljena pizza može se napraviti na bazi šampinjona od gljiva ili pilećih prsa.
  6. Zabranjeni su rafinirani šećer ili njegove druge vrste.

Pića bez šećera

Dijeta bez šećera eliminira sav šećer iz prehrane, čak i soda. Lista TOP 5 dozvoljenih pića:

  • sok od brusnice
  • kompot bez šećera iz sušenog voća,
  • juha od kamilice,
  • bilo koji nezaslađeni čaj
  • svježe cijeđen sok od šargarepe i naranče.

Svježe se može napraviti od voća i povrća koje volite. Treba biti oprezan, proizvodi s visokim glikemijskim indeksom imaju puno šećera u svom sastavu, zbog čega nivo inzulina u krvi raste. Juha od kamilice sposobna je ubrzati metabolizam, zaustaviti žudnju za hranom koja sadrži šećer i poboljšati apsorpciju hrane (probavu).

Proizvodi bez šećera

Za ovaj proizvod kažu da je "bijela smrt". Međutim, šećer je saharoza, koja se u tijelu pretvara u glukozu i fruktozu, a oni su potrebni čovjeku kao izvori energije. Ako želite smršavjeti, trebali biste jesti hranu koja ne sadrži brze ugljikohidrate.:

Ako smanjite unos ugljikohidrata, osjećate se loše, možete jesti integralni ili raženi hljeb za doručak ili ručak. Kad zaista želite slatkiše, šećer možete zamijeniti sljedećim proizvodima koji će vas oduševiti svojim ukusom:

  • marshmallows
  • Istočne slatkiše
  • tamna čokolada
  • pastila
  • marmelada

Zašto sam se odlučio odreći šećera?

Nikada nisam bio strastveni slatki zub i slatkiše tretiram sasvim mirno, tačno do prije 3 godine kada sam prestao pušiti. Od tada, moja veza sa šećerom prestala je da izostaje 🙂

Želja za slatkišima povećavala se i kontrola njegove količine u hrani zahtijevala je sve više i više napora.

Ovo nije iznenađujuće. Što više šećera jedemo, to više želimo. Razlog je taj što šećer djeluje na centar zadovoljstva u mozgu i potiče proizvodnju dopamina - hormona radosti i sreće. Brzo apsorbiramo tu vezu i trudimo se da iznova i iznova doživljavamo pozitivne emocije, pribjegavajući slatkoj hrani, kao pristupačnom antidepresivu. Jedini problem je što je svaki put potrebno sve više slatkiša.

U takvoj situaciji više ne govorimo o slaboj volji, nedostatku motivacije ili nesposobnosti da sebi uskratimo neke dobrote, nego o reprogramiranju fizioloških i hormonskih reakcija tijela.

Ovo je vrlo ozbiljan problem, jer na kraju, stalni višak šećera u prehrani dovodi do toga da:

  • mehanizam za kontrolu gladi, apetita i sitosti potpuno se uništava kroz neravnotežu djelovanja hormona inzulina, grelina i leptina,
  • kronično povećava razinu inzulina što potiče stvaranje najopasnije visceralne masnoće u trbuhu, povećava razinu triglicerida i lipoproteina niske gustine ("loš" kolesterol),
  • pokrenut je patogeni mehanizam razvoja kardiovaskularnih bolesti,
  • ravnoteža "dobrih" i "loših" bakterija u crevima menja se na gore,
  • sagorijevanje masti je blokirano i, rezultat toga, gubitak težine čak i uz kalorijski deficit postaje nemoguć.

Nažalost, ovo nije potpuni popis svih "šećernih" problema.

Rafinirani šećer je 100% umjetni proizvod koji se u prehrani pojavio prije oko 250 godina. Još u ranom 20. stoljeću prosječna potrošnja mu je bila samo 16 kašika godišnje, a sada svako od nas pojede oko 68 kilograma godišnje.

Nemojte se iznenaditi ovom cifrom. Ne radi se o šećeru koji dodamo u čaj ili kafu - ovo je samo vrh ledenog brijega. Lavovski udio u potrošnji čini takozvani skriveni šećer u hrani i pićima.

Zašto je skriven?

Prvo, zato što je ona sadržana u proizvodima gdje to ne bi trebalo biti po definiciji. Na primjer, u masnoći, slanini, mesnim proizvodima. Pogledajte fotografiju ispod. Napravio sam ga u obližnjem supermarketu, uzevši s police prvi proizvod na koji sam naišao, a koji u njemu teško bi trebao imati šećera. Ali nažalost, on je tamo!

Drugo, označavajući sastav, proizvođač skriva šećer pod drugim imenima, na primjer:

  • dekstroza
  • glukoza
  • laktoza
  • izoglukoza
  • galaktoza
  • melasa
  • fruktoza
  • maltoza
  • saharin
  • kukuruzni sirup
  • voćni sirup
  • kokosov šećer
  • invertirani šećer
  • hidrolizovani skrob
  • dušo

Tisućama godina povijesti čovječanstva, priroda je učinila sve što je moguće da pouzdano sakrije šećer od nas, čineći ga rijetkim i ne široko dostupnim proizvodom. Ali prehrambena industrija se lako promijenila i sada je šećer posvuda: u kobasicama i kobasicama, u kečapima i umacima, konzerviranom povrću i ribi, pakiranim sokovima, a njegova količina u kruhu, pecivima, kolačićima, krekerima, žitaricama za doručak i gaziranim pićima je jednostavna fantastično ...

No, još više zastrašuje činjenica da proizvođači hrane plaćaju ogromne svote za razvoj posebnih sintetskih formula za šećer i zaslađivače koji bi doslovno prvi put uzrokovali ovisnost o hrani, natjerajući ih da svoj proizvod kupuju stalno i iznova.

Nažalost, reklamni slogan o ljubavi iz prve žlice više nije samo lijepa figura govora, već i teška istina.

Fiziološki, naše tijelo nije bilo spremno nositi se s tako ogromnom količinom šećera, i kao rezultat, ekstremnim porastom bolesti dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, onkologije i epidemije pretilosti.

Za mene osobno, svijest o ovim problemima bila je presudan trenutak za potpuno odbacivanje šećera.

Šta se promijenilo tokom godine bez šećera?

Težina i sastav tijela

Prije eksperimenta, težina mi je bila normalna i iznosila je 80 - 81 kilogram, što je odgovaralo mojoj visini. Tokom prva 3 mjeseca, težina se smanjivala i nakon godinu dana stabilno je iznosila 78 - 79 kilograma. Volumen struka smanjen je za 3 cm, debljina potkožnog masnog tkiva se smanjila, tijelo je postajalo sve vlažnije.

Važno je napomenuti da se kalorični sadržaj moje prehrane nakon odbijanja šećera i fizičke aktivnosti nije mijenjao, a gubitak kilograma posljedica je prije svega promjene strukture prehrane.

Zdravstveni pokazatelji

Za godinu dana bez šećera, prema biohemijskom testu krvi obavljenom prije eksperimenta i nakon godinu dana, dogodile su se sljedeće pozitivne promjene:

  • glukoza se smanjila
  • trigliceridi se smanjili
  • snižen holesterol zbog lipoproteina niže gustine ("loš" holesterol),
  • nivo testosterona porastao,
  • čitavu godinu nije bilo nijedne kataralne bolesti

Glad, apetit, energija

Ovi pokazatelji se ne mogu mjeriti ili potvrditi laboratorijskim dijagnostičkim podacima, međutim, subjektivno su nastupile sljedeće promjene:

  • oštri kupci gladi su nestali
  • zasićenost nakon svakog obroka počela je duže trajati, postajalo je moguće odbiti grickalice, ograničavajući se na tri glavna obroka dnevno i samo povremeno dodavati međuobrok,
  • nakon otprilike 2 mjeseca, žudnja za slatkišima znatno se smanjila, a nakon 3 mjeseca apsolutno nisam željela ništa slatko,
  • probuditi se ujutro i zaspati uveče postalo je lakše, a nivo energije bio je približno isti tijekom dana.

U cjelini, moj život bez šećera postao je bolji ne samo zbog pozitivnih promjena u težini i zdravlju, već i zbog osjećaja slobode od namirnica koje su u određenoj mjeri kontrolirale moje ponašanje i raspoloženje, učinile moj život manje sretnim i zdravim.

Šta je pomoglo u preživljavanju povlačenja šećera?

Započevši svoj eksperiment, nisam namjeravao živjeti cijelu godinu bez šećera. Zadatak sam si postavio za određeni dan, tokom kojeg sam morao izbjegavati šećer u bilo kojem obliku. Nisam ograničio svoju slobodu i nisam preuzeo povećane obaveze. Svi se plaše dugačkih rokova i zadataka na neodređeno vrijeme i nisam izuzetak. Ipak, znao sam da u svakom trenutku mogu zaustaviti eksperiment, također sam shvatio da u slučaju neuspjeha uvijek mogu započeti ispočetka.

Tokom prvog mjeseca, svakog jutra započeo sam sa jednostavnom instalacijom: „Danas dajem sve od sebe da preživim dan bez šećera, a ako nešto pođe po zlu, imam pravo da počnem od početka.“

Nisam se trudio biti savršen po svaku cijenu i dopustio sam priliku da se "razbije". U početnoj fazi sam samo gledao svoje reakcije shvaćajući da upravljam situacijom, a ne obrnuto.

Dublje razumijevanje opasnosti od šećera pomoglo je da slijedite vašu odluku. Dvije su knjige puno pomogle u tome: Hrana i mozak Davida Perlmuttera i Šećerna zamka Marka Hymana, a obje su objavljene na ruskom jeziku.

Davanje šećera nije bilo lako. Otprilike mesec dana doživeo sam nešto poput loma. To se manifestiralo na različite načine: ponekad razdražljivost bez ikakvog razloga, ponekad iznenadni umor, glavobolja i snažna želja da odmah pojedete čokoladne bombone ili popijete slatku kafu.

Ispravljanje prehrane pomoglo je da se izbori s tim uvjetima. Povećao sam udio zdravih masti u svojoj prehrani zbog maslaca, kokosovog i maslinovog ulja, a istovremeno značajno smanjujem potrošnju biljnih ulja koja imaju protuupalni učinak i bogata su omega-6 masnim kiselinama (suncokret, soja, kukuruz).

Izuzevši šećer (bijeli, smeđi, trsku, kokos, med, fruktozu, pekmez, prirodne sirupe i njihove derivate) nisam htio potpuno napustiti slatki ukus, pa sam ponekad dozvolio sebi da koristim zamjene šećera na bazi stevije ili eritritola. Njihova prednost u odnosu na ostale zaslađivače je što oni praktički ne utječu na razinu inzulina, odnosno ne izazivaju napade gladi i ne potiču nakupljanje masnoće.

Prava tamna čokolada, s kakao maslacem od najmanje 90%, postala je rijetka slastica. Ako ste probali ovo, onda vam se najvjerovatnije činilo vrlo ogorčenim. Ali bez šećera, osjetljivost receptora se mijenja i tako mnogo nezaslađenih namirnica u prošlosti odjednom postaje slatko).

Prehrambeni dodaci postali su dodatna potpora: magnezijum citrat, kalijum citrat i omega-3 masne kiseline. O ovim dodacima sam više pričao na svojoj Instagram stranici (mojoj stranici).

Kao rezultat toga, cijelu godinu nisam se slomio niti jednom!

Šta se sada događa?

Još uvijek ne jedem šećer i hranu koja ulazi. Moja dijeta u cjelini postala je prirodnija, jer sada pristupam odabiru proizvoda još odgovornije nego prije. Postalo je mnogo lakše kontrolirati težinu i glad, žudnja za slatkišima je nestala.

Ne bojim se razbiti se i pojesti nešto zabranjeno. Jednostavno to ne želim. Moje iskustvo je da se sklonosti ukusa mogu promeniti. Trebate samo pružiti šansu ovim promjenama.

Šećer djeluje kao morski pas, kratko vrijeme daje malo energije i dobrog raspoloženja, a zdravlje uzima u procentu. Za mene je ovo previsoka cijena za uobičajeni slatki ukus!

Bio bih vrlo sretan ako će mi moje iskustvo pomoći ako se šećer ne predate u potpunosti, onda barem značajno smanjite njegovu količinu i time napravite ogroman doprinos u održavanju zdravlja i poboljšanju kvalitete života.

Ako vam se članak činio korisnim i zanimljivim - podijelite vezu do njega sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Ažuriranje iz januara 2019. godine. Još uvijek ne jedem šećer u svim oblicima, osjećam se odlično i održavam stabilnu težinu.

HITNO POČETI BRZO I SIGURNO DA SMANJETE TEŽINU?

Zatim napravite sljedeći važan korak - odredite pravi unos kalorija koji će vam omogućiti da smršavite brzo i bez štete zdravlju. Kliknite na donji gumb kako biste dobili besplatnu konzultaciju stručnjaka za prehranu.

Šteta slatke i škrobne hrane glavna je motivacija

Kada popijemo još jedan kolač sa slatkim čajem, teško razmišljamo kakvu štetu nanosimo organizmu. Ne, dodatni sloj masti samo je vrh ledenog brijega. Ne možete ni zamisliti šta vam prijeti od svakodnevne konzumacije slatkiša i pekarskih proizvoda:

  • karijes
  • kršenje metabolizma ugljikohidrata (otuda ne samo prekomjerna težina, već i mnogi drugi zdravstveni problemi),
  • mnogo neiskorištenih kalorija koje tijelo jednostavno nema vremena potrošiti pretvara se u snažan masni sloj koji je teško eliminirati,
  • poremećaj spavanja
  • česte promjene raspoloženja (kad je stigla glukoza, radujemo se, čim padnemo, postajemo razdražljivi),
  • višak holesterola, a ovo šteti jetri, srcu.

Na pozadini prekomjerne težine imamo mnoge bolesti. Da, i fizička i mentalna nelagoda takođe su loše!

Je li moguće smršaviti uklanjanjem šećera i brašna?

Dijeta bez šećera i brašna je veoma efikasna, a dokaz tome je masa pozitivnih kritika o metodi. Žene pišu da su uspjele za mjesec dana postići nevjerovatne rezultate. A u isto vrijeme nisu gladovali, već su samo odustali od svojih omiljenih peciva, hljeba i slatkiša.

Dijeta bez brašna i slatkiša bit će posebno korisna onima koji vode sjedilački način života, rade u uredu. Činjenica je da u proizvodima slatkog i brašna ima puno kalorija koje su potpuno nepotrebne, već se talože samo na struku i bokovima.

Gdje započeti?

Mnoge žene, želeći izgubiti nekoliko dodatnih kilograma koji su se pojavili, brinu se zbog činjenice da će se morati puno odreći. Nismo samo započeli naš članak s motivacijom, fokusirajući se na opasnosti slatke i škrobne hrane. Prema statistikama, mnogi ljudi koji su prestali pušiti vođeni su natpisima o opasnosti pušenja koja su se pojavila na kutijama. Dakle, ovdje trebate samo razmisliti šta se događa unutar tijela kada samo uživate u komadu torte!

Morate početi od glave. Čitava stvar je u njemu i ništa više! Da, potreban nam je šećer. Ovo je glukoza koja pomaže mozgu da aktivnije radi. Ali uzimanje glukoze iz šećera uz čaj, par slatkiša, parče torte i nekoliko peciva previše je. Da biste izgubili na težini, morate se u potpunosti odreći slatkiša tokom vremena dijete. Tada ćemo polako izaći iz prehrane, opet ćemo početi jesti šećer, ali umjereno.

Psiholozi kažu da se nakon 21 dana čovjek navikne na sve novo, uključujući život bez loših navika i prema novoj prehrani. Pokušajte preživjeti tri tjedna i shvatit ćete da zapravo ne želite jesti kolač, grickajući ga čokoladom.

Kako biste malo "zasladili" dijetu bez slatke i škrobne hrane i izdržali naglo odbijanje glukoze i velike količine ugljikohidrata, dozvoljeni su proizvodi, ali o njima ćemo govoriti malo kasnije.

Jeste li započeli? Nastavi!

Dakle, ako ste se motivirali i definitivno odlučili da ne jedete slatkiše i hljeb dok ne smršavite, onda morate početi djelovati sa pritiskom:

  1. Obiđite kuću u potpunosti i potpuno od svih slatkiša. Nema potrebe da tražite svog supruga ili dete da zatvore slatkiše ispod vašeg zamka. Vjerujte, ključ ćete početi tražiti već trećeg dana, ako ne ranije, jer je zabranjeno voće slatko.
  2. Domaćinstva ne smiju slati čaj s džemom i kolačem bakama, prijateljima i donositi zabranjene proizvode kući.
  3. Što se tiče kruha, pokušajte ga ignorirati snagom volje.
  4. Tijekom kupovine obilazite vitrine. Ako ste upravo izašli za sol, uzmite novac tačno za sol i krenite ravno do prozora s njim
  5. Nadoknađivači šećera samo pobuđuju vaš apetit, i dalje ćete željeti slatkiše, nemojte ih koristiti.
  6. Ako na poslu neko žvače kolače, ispijajući ga slatkim čajem, sipajte sebi espresso, on će ukloniti žudnju za slatkišima.
  7. Odbacite svako brašno, čak i tamni hljeb i tjesteninu.

Pravila ishrane

Dijeta bez šećera i brašna će dati najveći rezultat ako pored izuzeća proizvoda primjenjuju i pravila prehrane:

  1. Jedite često, ali nije dovoljno. Na primjer, ranije ste jeli dva puta dnevno, ali jeli ste i prvi, drugi i kompot. Sada jedite 5 puta, ali u malim porcijama (idealna porcija koja može stati u jednu ruku).
  2. Uzimajte više tečnosti, a ona bi u organizam trebala ući ne samo iz supa i pića. Čaj, voćna pića, voćni napici, kafa, sok - to su pića. Tekućine dnevno trebaju najmanje 3 litre, od čega najmanje dvije litre obična voda.
  3. Morate jesti više vlakana, nalazi se u svježem voću i povrću.
  4. Odbijte hranu koja se kuha tijekom prženja ili pušenja. Jedite kuhana i pirjana jela.

Pa, vrijedi li reći da će svaka dijeta biti produktivnija, ako uključite i fizičku aktivnost. Sjedeći posao? Prošećite do nje, a potom pješice do kuće. Šetajte parkom, vikendom ne sedite kod kuće, idite u šetnju! Popnite se stepenicama, odbijte lift (naravno ako ne živite na 92. katu). Prijavite se za bazen ili teretanu, počnite aktivno živjeti!

Ukusna pića bez šećera

Dijeta bez šećera i brašna treba da se odvija bez konzumiranja bilo koje vrste i količine slatkiša. Nikada ne pijte gazirana pića. Sadrže puno šećera. Šta će vam pomoći da ugasite žeđ?

  • voćni napici od brusnice ili jagoda,
  • čaj bilo koje vrste
  • kafa
  • infuzija kamilice,
  • svježe cijeđen sok, po mogućnosti narandže ili šargarepe.

Što se tiče dekocije kamilice, onda je pijte češće. Ona nije samo ukusna, nego je i korisna: ubrzava metabolizam, ima protuupalni učinak (ovo je posebno važno u hladnoj sezoni), poboljšava apsorpciju hrane i uklanja žudnju za slatkišima.

Kako "zasladiti" dijetu?

A sada, kao što je obećano, objavljujemo spisak namirnica koje ponekad možete jesti. Ali to ne znači da to ponekad, ali mnogo. Pravila su sljedeća:

  1. Ako ste odbili osjetiti ugljikohidrate kad ste odbili ugljikohidrate, onda za vrijeme ručka možete pustiti komad kruha od cijelog zrna.
  2. Odbacivanjem slatkiša osjećate slom, jeste li postali razdražljivi? Recepcija jednom dnevno (od 11 do 13 sati) pomoći će polovicama graška ili: jedna marmelada, marshmallows, komad orijentalne slatkoće ili kriška tamne čokolade.

Kako kažu, nema ništa lakše i ugodnije od odvraćanja od željenog. Ako ste pojeli slatki ili aromatični cheesecake, onda pijte voćni čaj, samo polako. A možete napuniti kadu, staviti mirisne svijeće, prigušiti svjetla i opustiti se u pjeni. Druga opcija je odlazak u teretanu ili kozmetički salon, na manikir, pedikuru, ali samo šetnja!

Dijeta bez šećera i brašna: meni

Ako se pridržavate našeg uzorka s uzorkom, onda u prvoj sedmici prehrane možete izgubiti od dva kilograma - ovisno o početnoj težini i metabolizmu.

  1. Jutarnja grickalica - kriška ananasa ili pola naranče.
  2. Doručak - kaša iz bilo koje žitarice, porcija - s dlana. Kaša se može kuhati u mlijeku ili vodi, dodajte kašiku meda.
  3. Grickalica prije večere (dva sata i najmanje dva sata nakon doručka) - pola naranče, ili jabuka, ili kriška ananasa.
  4. Ručak (serviranje uz dlan) juha od tunjevine ili pileća prsa s povrćem ili salata od morskih plodova. Čaša čaja (bilo kog) ili soka, ili juha od kamilice.
  5. Dva sata nakon ručka, ali barem dva sata prije večere, potrebna vam je užina. Kao užinu možete koristiti sok od rajčice, paradajz, sok od pomorandže ili šargarepe, jabuku - nešto lagano.
  6. Večera bi trebala biti srčana tako da prije odlaska u krevet nema želje da pojedete mamuta. Jedite mesne okruglice u umaku od rajčice s kuhanim pirinčanom sirom.
  7. Dva sata nakon večere, ali barem dva sata prije spavanja, možete popiti čašu soka. ili jesti neko voće.

Recenzije o dijeti bez šećera i soli, koja traje 14 dana (dvije sedmice), nisu ništa manje dobre, razmotrimo nakratko. Što će se dogoditi ako odbijemo ne samo slatkiše i škrobnu hranu, već i sol?

Dvodnevna dijeta

Zašto baš 14 dana? Dijeta je dizajnirana zbog činjenice da se za to vrijeme čovjekove ukusne sklonosti mijenjaju, navikava se jesti bez šećera i soli. Za dvije sedmice se metabolički procesi vraćaju u normalu, težina odlazi progresivno. Prema ženama, za dvije sedmice bez šećera, soli i brašna možete izgubiti od 3 do 8 kilograma, što je gotovo kao mjesec dana uz dijetu bez šećera i brašna! Vrijedi razmisliti!

Principi prehrane bez soli i šećera "14 dana":

  1. Sva jela treba biti pripremljena s potpunim nedostatkom šećera, soli. Ne možete jesti brašno, jer su to dodatni kalorijski i ugljeni hidrati, a rijetko možete naći nezaslađenu ili nezaslađenu lepinju.
  2. Morate jesti na ovaj način tačno 14 dana, ali tada sami nećete htjeti konzumirati prethodno poznata jela.
  3. Da biste nadoknadili okus soli, morate začiniti jela limunovim sokom, sojinim sosom, začinskim biljem.

Uzorak menija za dvonedeljnu dijetu

Dvodnevna dijeta bez šećera, soli i brašna nije lak zadatak, ali može se napraviti ako to stvarno želite. Predlažemo da razmislite o meniju koji će vam pomoći da živite ove dvije sedmice bez problema:

  1. Za doručak možete jesti kašu, ali još bolju povrtnu salatu, koju začinite sa malo limunovog soka.
  2. Dva sata nakon doručka, možete popiti čašu svježe iscijeđenog soka ili pojesti jabuku / grejpfrut / naranču / komad ananasa.
  3. Za ručak kuhajte pileća prsa bez kože, kuvajte rižu, jedete sa sojinim umakom.
  4. U podne pomiješajte skuti sir sa niskim udjelom masti i grožđice.
  5. Za večeru skuvajte omlet - bez soli.

Recenzije o prehrani bez brašna i slatkog, kao i bez soli, samo su pozitivne. Pišu kako je teško samo prvu sedmicu, tada se počnete naviknuti.

Ako ne možete zadržati prvu sedmicu, ne odustajte, počnite ponovo i nastavite dok se ne možete nositi s tim. Želimo vam uspjeh!

Indeks glikemijskih proizvoda

Ovaj pokazatelj u brojčanoj vrijednosti pokazuje učinak određenog proizvoda na povećanje razine glukoze u krvi. Odnosno, unos ugljenih hidrata. Niži je GI, duže ugljikohidrate tijelo apsorbira i daje mu osjećaj punoće.

Dijeta sačinjava hrana s niskim i srednjim GI, hrana s visokim vrijednostima je zabranjena. Izbor voća i povrća je prilično obiman, ali još uvijek postoje neki izuzeci.

Dakle, na povećanje GI može utjecati toplinska obrada i konzistencija posuđa. Ovo se pravilo primjenjuje na povrće poput mrkve i repe. U svježem obliku su takvi proizvodi dozvoljeni, ali u kuhanom suprotno. Pada pod zabranu. Sve je to zbog činjenice da su tokom prerade „izgubili“ vlakno, koje je odgovorno za ravnomjeran dotok glukoze u krv.

GI podjela skale:

  • 0 - 50 PIECES - nizak indikator,
  • 50 - 69 PIECES - prosjek,
  • 70 jedinica i više je visoki pokazatelj.

Pored GI, treba obratiti pažnju i na kalorijski sadržaj proizvoda. Na primjer, orasi imaju nizak GI, ali visok udio kalorija.

Šta mogu jesti

Dijeta bez šećera osigurava prisustvo proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u svakodnevnoj prehrani. Posluživanja bi trebala biti mala, broj obroka od pet do šest puta dnevno. Akcenat treba staviti na proteine ​​i složene ugljene hidrate.

Osjećanje gladi ne bi trebalo biti dozvoljeno. Uostalom, tada postoji veliki rizik od "pucanja" i jedenja bezvrijedne hrane. Ako postoji snažna želja za jelom, tada možete organizirati zdravu užinu. Na primjer, čaša fermentiranog mliječnog proizvoda, skuta ili šaka orašastih plodova.

Orasi su „spasioci“ koji brzo utažuju glad i daju telesu energiju. Orasi sadrže proteine ​​koji se probavljaju mnogo bolje od proteina dobivenih iz mesa ili ribe. Dnevna porcija ne smije biti veća od 50 grama.

Nekoliko puta dnevno, jelovnik mora sadržavati meso s niskim udjelom masti, ribu i plodove mora. Dozvoljeno je sledeće:

  1. piletina
  2. zečje meso
  3. puretina
  4. prepelica
  5. govedina
  6. pileća jetra
  7. pollock
  8. štuka
  9. pertle
  10. plodovi mora - lignje, škampi, rakovi, hobotnice, dagnje.

Kožu i preostale masnoće treba ukloniti sa mesa. Nepoželjno je kuhati juhe od mesa i ribe, bolje je dodati gotov proizvod u jelo.

Mliječni proizvodi i mliječni proizvodi su skladište kalcijuma. Štoviše, mogu biti odlična večera ili međuobrok. Treba odabrati hranu sa malo kalorija. Nezaslađeni jogurt i kremasti sir, izvrstan je preljev za voćne, povrtne i mesne salate.

Dijeta omogućuje takve proizvode iz ove kategorije:

  • kefir
  • jogurt
  • fermentirano pečeno mlijeko,
  • jogurt
  • skuti sir
  • punomasno mlijeko, obrano i sojino mlijeko,
  • tofu sir.

Povrće je bogato vlaknima, normaliziraju rad gastrointestinalnog trakta i sadrže mnogo esencijalnih vitamina i minerala. Takav proizvod bi trebao prevladati u prehrani.

Možete se odlučiti za takvo povrće:

  1. bilo koje vrste kupusa - brokoli, karfiol, briselski klice, bijeli i crveni kupus,
  2. bela paprika
  3. Paradajz
  4. krastavci
  5. šparogi grah
  6. luk
  7. tikvice
  8. patlidžan
  9. tikvice
  10. rotkvica.

Okusne kvalitete povrća mogu se upotpuniti zelje - špinat, zelena salata, bosiljak, divlji češnjak, peršun i kopar.

Voće i bobice također su nepromjenjiva komponenta kada se slijedi ova dijeta. Sadrže i glukozu, pa dozvoljena dnevna doza ne bi trebala preći 200 grama.

Dozvoljeno voće i bobice:

  • kopriva
  • persimmon
  • jabuka
  • kruška
  • kajsije
  • crne i crne ribizle,
  • jagode i jagode,
  • maline
  • bilo koju vrstu agruma - pomelo, mandarinu, limun, lim, narandžu, grejpfrut,
  • breskva.

Voće se može jesti svježe, od njih se prave salate, pa čak i slatkiši - marmelada, žele i džem. Glavna stvar je zamijeniti šećer sladilom, na primjer, steviju. Nije samo mnogostruko slađi od šećera, nego je i bogat hranjivim sastojcima.

Korištenjem voća možete kuhati niskokalorični jogurt, koji sigurno neće sadržavati šećer i razne konzervanse. Da biste to učinili, dovoljno je da voće i nezaslađeni jogurt ili kefir stavite u blender i dovedete ih do homogene konzistencije.

Sušeno voće sadrži puno kalijuma. Uspijevaju savršeno diverzificirati okus žitarica. Žitarice treba jesti za doručak, a mogu se dodati i u supe.

  • heljda
  • biserni ječam - ima najniži sadržaj kalorija,
  • smeđa riža
  • ječmena kaša
  • pisano
  • zobena kaša
  • proso.

Kuhanje kaše je bolje na vodi i bez upotrebe putera. Konzistencija treba da bude viskozna.

Ne treba se odreći masti s ovim sistemom hrane. Glavna stvar je njihova umjerena potrošnja. U biljne salate trebate dodavati biljno ulje ili jesti masnu ribu nekoliko puta tjedno - losos, skušu ili tunu. Ova riba sadrži vrijednu Omega-3 kiselinu koja je fiziološki potrebna svim ženama.

Glikemijska dijeta, koja na proizvode ima minimalan broj ograničenja, takođe daje pozitivne rezultate u gubitku kilograma, ali se, istovremeno, učinkovito bori s viškom kilograma.

Mišljenja ljudi o dijeti

Dakle, odbijanje pregleda šećera i rezultati prekomjerne težine ljudi u većini slučajeva su pozitivni. Oni bilježe ne samo efikasno postignuti rezultat, već i poboljšanje općeg blagostanja - normalizaciju nivoa šećera u krvi, stabilizaciju krvnog pritiska.

Za većinu ispitanika u dvije sedmice dijeta izgubljeno je do sedam kilograma. U isto vrijeme, u prvim danima takve prehrane ljudi su se riješili 2 - 3 kilograma. Ali morate znati da je to višak tekućine koja se uklanja iz tijela, ali ne i smanjenje tjelesne masti.

Uz aktivnu fizičku aktivnost, rezultati su bili operativniji, a gubitak težine veći. Važno je napomenuti da su apsolutno svi koji gube kilograme primijetili da se s ovom dijetom razvija navika ispravnog jedenja.

Evo nekoliko stvarnih recenzija:

  • Natalya Fedcheva, 27 godina, Moskva: od rane dobi imala sam tendenciju prekomjerne težine. Za sve su krivnje prehrambene navike u našoj obitelji. S godinama sam počeo osjećati nelagodu zbog prekomjerne težine i pojavila se samopouzdanje. Bilo je nečeg s tim. Prijavio sam se za fitness, a trener mi je savjetovao da slijedim dijetu bez šećera. Šta da kažem, sjedim na njemu već šest mjeseci i rezultati su mi minus 12 kg. Savjetujem svima!
  • Diana Prilepkina, 23 godine, Krasnodar: tijekom trudnoće dobila sam 15 viška kilograma. Postati mlada mama željela sam izgledati prije. I počela sam tražiti „čudesnu dijetu“ koja bi mi pomogla da brzo smršavim, a istovremeno ne bih smanjila dijetu, jer sam majka koja doji. Nisam stigao do konačnog cilja. Moji rezultati su minus devet kilograma mesečno. Postoji još barem devet planova, ali uvjeren sam u svoj uspjeh. Zahvaljujući dijeti bez šećera.

Zaključno, želim napomenuti da su takvi principi prehrane bez šećera vrlo slični principima dijetalne terapije za dijabetes čiji je cilj ne samo snižavanje razine glukoze u krvi, već i normaliziranje svih tjelesnih funkcija.

U videu u ovom članku, djevojčica govori o rezultatima postignutim na dijeti bez šećera.

Rezultati tromjesečnog odbijanja šećera (točka po tačka)

Kao što kaže građanka M. Tsvetajeva: "Detalj opisa gotovo je uvijek na štetu njegove točnosti", a ovdje se radi o: "Budimo konkretniji i u slučaju".

Ako uzmete sve prednosti rafiniranja šećera iz prvog posta, onda ih možete preuzeti i napisati na popis:

  1. Težina se stabilizira
  2. „Slatka ovisnost“ će nestati
  3. Ako odbijete rafiniranje, prestat ćete trovati tijelo prahom za pranje i drugim kemikalijama,
  4. Koncentracija pažnje će se povećati,
  5. Rizik od psorijaze, dijabetesa i drugih bolesti smanjit će se,
  6. Osjećaj sreće će se povećavati
  7. Koža će biti čišća
  8. Naučićete pravi ukus proizvoda.

Nakon 3 mjeseca slatkog štrajka glađu, mogu reći šta je istina, a šta nije za takvo razdoblje

1 bod (Težina se stabilizira)

Ne znam kako nikoga, ali kilograme sam dobila. U prvim danima je apetit bio arogantan, a onda se dosta prigušio. Sigurno će se nakon nekog više vremena apetit vratiti u normalu i s tim će se moja težina stabilizirati. Ali prijatelju, odmah ću rezervisati - u ostalim se proizvodima nisam uopšte ograničavao - htio sam jesti - jeo sam, jer mi tjelesna konstitucija dopušta da jedem iz stomaka.

Kad sam umjesto šećera jeo med, tada nisam imao zoru, poput mljeka.

Iz mojih misli:

Ako je vaša snaga volje "kremen", a vaš apetit će biti pod kontrolom, onda mislim da je moguće smršavjeti. Iako, šta da kažem - svi su organizmi različiti,)

2 boda ("Slatka ovisnost" će nestati)

3 mjeseca ne, ali s vremenom da, jer svaki dan želite sve manje i manje šećera.

Znam djevojku koja je dugo odbijala rafinirani šećer i tako uvjerava da s vremenom ukus rafiniranog šećera postaje još gadan, ali s vremena na vrijeme pokvari sebe medom.

3 boda (Ako odbijete rafiniranje, prestat ćete trovati tijelo prahom za pranje i drugim kemikalijama)

Naravno, nisam hemičar, a laboratorijske studije nisu bile dio mojih planova, ali mislim da ćemo odbijanjem rafiniranog šećera definitivno smanjiti količinu „svih vrsta masti“ u tijelu.

4 boda (Povećani raspon pažnje)

Neću reći ništa zaista o koncentraciji. Možda je potreban duži period apstinencije od slatkiša, tako da nisam vidio veliku razliku.

5 bodova (Rizik od psorijaze, dijabetesa i drugih bolesti smanjit će se)

Neću reći ništa o dijabetesu i psorijazi. Prvo, nisam liječnik, a drugo, hvala Bogu, nemam ni jedno ni drugo.

6 bodova (Osjećaj sreće će se povećati)

Da, to je sigurno, sreća se sipa „preko ivice“, ali to više nije sreća, već tiha radost od male pobjede nad sobom.

7 bodova (Koža će postati čišća)

U mom slučaju koža je zaista postala čišća. Možda slučajnost, ali možda nije, ali zaista jeste. Opet smo svi različiti - s različitim očima, ušima i usnama, a naša je koža različita, pa se rezultat sedme točke može razlikovati za vas i mene.

8 bodova (Naučićete pravi ukus proizvoda)

Firma: "Da, da, da, da, da!" Sigurno je da se senzori okusa pogoršavaju. Momci, ispada da čaj može biti mirisan, sad počinjem razumjeti zašto ga pravi ljubitelji čaja neće zasladiti. Međutim, to se ne odnosi samo na pića.

Opći dojam eksperimenta sa šećerom

Kao što ste vjerojatno primijetili, čudo se nije dogodilo, nisam mlađao 20 godina, ali svejedno, rezultati odbijanja šećera već su nakon nekih 3 mjeseca. Obratite pažnju na činjenicu da sam često koristio frazu: "Svi smo različiti, pa se rezultati mogu razlikovati", a ipak, oni definitivno jesu.

Živjeti sa rafiniranim šećerom je lako, ili bolje rečeno - bacio sam kašiku granuliranog šećera u kafu, spriječio je - to je "sitnica", i ja sam dobio zadovoljstvo, slatko mi je u ustima.

Bez rafiniranja, posebno u početku, ovog brzog užitka teško nedostaje, tijelu su potrebne slatkiše. Ali život bez rafiniranja definitivno je korisniji i pravilniji.

Hoću li se u potpunosti odreći šećera?

Neću obećati, ali ipak ću pokušati da ne jedem rafinirano.

Ne, nisam mazohista i neću se šaliti, tako da će med uvijek biti na mom kuhinjskom stolu. I slatko i zdravo.

To je sve, sa poštovanjem, Oleg.

    Kategorije: Zdrava ishrana Ključne reči: Zdravlje
Oleg Plett 7:57 dp

Bit će mi drago ako pomognete razvoj stranice klikom na tipke ispod :) Hvala!

Pogledajte video: Smršavio sam 7 kg u mjesec dana uz vrlo laganu dijetu - KAKO? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar