Što su otočići Langerhansi

Otoci pankreasa, koji se nazivaju i Langerhansovi otočići, su maleni nakupci ćelija difuzno razbacanih po gušterači. Gušterača je organ koji ima uzdužni oblik duljine 15-20 cm, a koji se nalazi iza donjeg dijela želuca.

Otoci pankreasa sadrže nekoliko vrsta ćelija, uključujući beta ćelije koje proizvode hormon inzulin. Gušterača takođe stvara enzime koji pomažu tijelu da probavi i upije hranu.

Kada nivo glukoze u krvi poraste nakon jela, gušterača reagira otpuštanjem inzulina u krvotok. Inzulin pomaže ćelijama u cijelom tijelu da apsorbiraju glukozu iz krvi i koriste je za stvaranje energije.

Dijabetes melitus nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, tjelesne stanice ne koriste ovaj hormon s dovoljnom efikasnošću ili iz oba razloga. Kao rezultat toga, glukoza se nakuplja u krvi, a stanice tog tijela ne apsorbuju.

Kod dijabetesa tipa 1, beta ćelije gušterače zaustavljaju proizvodnju inzulina, jer imunološki sistem tijela napada i uništava ih. Imuni sistem štiti ljude od infekcija otkrivanjem i uništavanjem bakterija, virusa i drugih potencijalno štetnih stranih supstanci. Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebale bi svakodnevno uzimati inzulin.

Šećerna bolest tipa 2 obično započinje stanjem zvanim inzulinska rezistencija, u kojem tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin. S vremenom smanjuje se i proizvodnja ovog hormona, pa će mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 na kraju morati uzimati inzulin.

Što je transplantacija otoka gušterače?

Postoje dvije vrste presađivanja (transplantacija) otočića gušterače:

Alotransplantacija otočića Langerhansa postupak je tokom kojeg se otočići iz gušterače preminulog davaoca čiste, obrađuju i presađuju drugoj osobi. Trenutno se alotransplantacija otočića gušterače smatra eksperimentalnim postupkom, jer tehnologija njihove transplantacije još nije dovoljno uspješna.

Za svaku alotransplantaciju otočića gušterače naučnici koriste specijalizirane enzime kako bi ih uklonili iz gušterače umrlog davatelja. Tada se otočići čiste i broje u laboratoriji.

Uobičajeno primatelji primaju dvije infuzije, od kojih svaka sadrži 400.000 do 500.000 otočića. Nakon implantacije beta ćelije ovih otočića počinju proizvoditi i lučiti inzulin.

Langerhansova otočna alotransplantacija izvodi se za bolesnike s dijabetesom tipa 1 koji imaju loše kontroliranu razinu glukoze u krvi. Svrha transplantacije je pomoći ovim pacijentima u postizanju relativno normalne razine glukoze u krvi sa ili bez dnevnih injekcija inzulina.

Smanjiti ili eliminirati rizik od nesvjesne hipoglikemije (opasnog stanja u kojem pacijent ne osjeća simptome hipoglikemije). Kada osoba osjeća pristup hipoglikemije, može poduzeti mjere da podigne nivo glukoze u krvi na normalne vrijednosti za njega.

Alotransplantacija otočića pankreasa provodi se samo u bolnicama koje su dobile odobrenje za klinička ispitivanja ove metode liječenja. Transplantacije često rade radiolozi - ljekari koji su specijalizirani za medicinsko snimanje. Radiolog koristi rendgenske zrake i ultrazvuk da usmjeri umetanje fleksibilnog katetera kroz mali rez u gornjoj trbušnoj stijenki u portalnu venu jetre.

Portalna vena je velika krvna žila koja prenosi krv u jetru. Otoci se polako uvode u jetru putem katetera ubačenog u portalnu venu. Ovaj se postupak u pravilu izvodi pod lokalnom ili općom anestezijom.

Pacijentima su često potrebne dvije ili više transplantacija kako bi se postiglo dovoljno otočića kako bi se smanjila ili eliminirala potreba za inzulinom.

Autotransplantacija otočića gušterače provodi se nakon totalne pankreatktomije - hirurškog uklanjanja cijelog gušterače - kod bolesnika s teškim kroničnim ili dugotrajnim pankreatitisom, što nije podložno drugim metodama liječenja. Ovaj postupak se ne smatra eksperimentalnim. Autotransplantacija otočića Langenhans ne provodi se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

Postupak se odvija u bolnici pod općom anestezijom. Najprije hirurg ukloni gušteraču, iz koje se zatim izvlače otočići pankreasa. U roku od sat vremena, pročišćeni otočići se uvode putem katetera u pacijentovu jetru. Cilj takve transplantacije je pružiti tijelu dovoljno Langerhansovih otočića za proizvodnju inzulina.

Što se događa nakon transplantacije otočića pankreasa?

Otočići Langerhansa počinju otpuštati inzulin ubrzo nakon transplantacije. Međutim, njihovo puno funkcionisanje i rast novih krvnih žila iziskuju vrijeme.

Primatelji moraju nastaviti s injekcijama inzulina prije nego što započne puni rad transplantiranih otočića. Također mogu uzimati posebne pripravke prije i nakon transplantacije koji pridonose uspješnom zahvatanju i dugoročnom funkcioniranju otočića Langerhans.

Međutim, autoimuni odgovor koji uništava pacijentove beta ćelije može ponovo napasti transplantirane otočiće. Iako je jetra tradicionalno mjesto infuzije donora, naučnici istražuju alternativna mjesta, uključujući mišićno tkivo i druge organe.

Koje su prednosti i nedostaci alotransplantacije otoka pankreasa?

Prednosti Langerhansovih alotransplantacija otočića uključuju poboljšanu kontrolu glukoze u krvi, smanjene ili eliminirane injekcije inzulina za dijabetes i prevenciju hipoglikemije. Alternativa presađivanju otočića pankreasa je presađivanje cijelog gušterače, što se najčešće obavlja transplantacijom bubrega.

Prednosti presađivanja cijelog gušterače su manja ovisnost o inzulinu i duža funkcija organa. Glavni nedostatak transplantacije gušterače je da je to vrlo složena operacija s velikim rizikom od komplikacija, pa čak i smrti.

Alotransplantacija otočića pankreasa može također pomoći da se izbjegne nesvjesna hipoglikemija. Naučna istraživanja pokazala su da čak i djelomično funkcionalni otočići nakon transplantacije mogu spriječiti ovo opasno stanje.

Poboljšanje kontrole glukoze u krvi putem alotranspolacije otočića također može usporiti ili spriječiti napredovanje problema povezanih s dijabetesom, poput bolesti srca i bubrega, oštećenja živaca i očiju. Istraživanja su u toku kako bi se istražila ta mogućnost.

Nedostaci alotransplantacije otočića pankreasa uključuju rizike povezane sa samim postupkom - posebno krvarenjem ili trombozom. Transplantirani otočići mogu djelomično ili potpuno prestati s radom. Ostali rizici povezani su s nuspojavama imunosupresivnih lijekova koje su pacijenti prisiljeni poduzeti kako bi spriječili imunološki sustav da odbaci transplantirane otočiće.

Ako pacijent već ima transplantirani bubreg i već uzima imunosupresivne lijekove, jedini rizici su infuzija otoka i nuspojave imunosupresivnih lijekova koji se primjenjuju tijekom alotransplantacije. Ovi lekovi nisu potrebni za autotransplantaciju jer se uvedene ćelije uzimaju iz pacijentovog tela.

Kakva je efikasnost transplantacije otočića Langerhansa?

Od 1999. do 2009. u Sjedinjenim Državama izvršena je alotransplantacija otočića pankreasa na 571 pacijentu. U nekim slučajevima ovaj se postupak obavljao zajedno s transplantacijom bubrega. Većina pacijenata primila je jednu ili dvije infuzije otoka. Na kraju dekade prosječan broj otočića dobivenih tokom jedne infuzije bio je 463.000.

Prema statističkim podacima, tokom godine nakon transplantacije oko 60% primalaca dobilo je neovisnost od inzulina, što znači zaustavljanje injekcija inzulina na najmanje 14 dana.

Na kraju druge godine nakon transplantacije, 50% primatelja moglo bi zaustaviti injekcije najmanje 14 dana. Međutim, dugoročnu neovisnost t-inzulina teško je održavati i u konačnici je većina pacijenata bila prisiljena ponovo uzimati inzulin.

Identifikovani su faktori koji su povezani sa najboljim rezultatima alografta:

  • Starost - 35 godina i stariji.
  • Niži nivo triglicerida u krvi prije transplantacije.
  • Niže doze inzulina prije transplantacije.

Međutim, naučni dokazi upućuju na to da čak i djelomično funkcionirani transplantirani otočići Langerhansa mogu poboljšati kontrolu glukoze u krvi i smanjiti doze inzulina.

Kakva je uloga imunosupresiva?

Imunosupresivni lijekovi su potrebni da se spriječi odbacivanje, što je čest problem u bilo kojoj transplantaciji.

Naučnici su posljednjih godina postigli mnoge uspjehe na polju transplantacije otočića Langerhans. 2000. godine kanadski naučnici objavili su svoj protokol o transplantaciji (Edmonton Protocol), koji su prilagodili medicinski i istraživački centri širom svijeta i nastavlja da se usavršava.

Edmonton protokol uvodi upotrebu nove kombinacije imunosupresivnih lijekova, uključujući daclizumab, sirolimus i takrolimus. Naučnici i dalje razvijaju i proučavaju modifikacije ovog protokola, uključujući poboljšane režime liječenja koji pomažu u povećanju uspjeha transplantacije. Te sheme u različitim centrima mogu biti različite.

Primjeri ostalih imunosupresiva koji se koriste u transplantaciji otočića Langerhans uključuju antitimocitni globulin, belatacept, etanercept, alemtuzumab, basaliksimab, everolimus i mofetil mikofenolata. Naučnici također istražuju lijekove koji ne spadaju u skupinu imunosupresiva, poput exenatida i sitagliptina.

Imunosupresivni lijekovi imaju ozbiljne neželjene efekte, a njihovi dugoročni efekti još uvijek nisu u potpunosti razumljivi. Neposredne nuspojave uključuju oralne čireve i probavne tegobe (kao što su uznemireni želudac i proliv). Pacijenti takođe mogu razviti:

  • Povećan holesterol u krvi.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Anemije (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi).
  • Umor
  • Smanjena količina belih krvnih zrnaca.
  • Oštećenje bubrežne funkcije.
  • Povećana osjetljivost na bakterijske i virusne infekcije.

Uzimanje imunosupresiva takođe povećava rizik od razvoja određenih vrsta tumora i raka.

Znanstvenici i dalje traže načine postizanja tolerancije imunološkog sustava na presađene otočiće u kojima ih imunološki sustav ne prepoznaje kao vanzemaljce.

Imunološka tolerancija podržavala bi funkcioniranje presađenih otočića bez uzimanja imunosupresivnih lijekova. Na primjer, jedna metoda je presađivanje otočića zatvorenih u posebnom premazu koji može pomoći u sprečavanju reakcije odbacivanja.

Koje su prepreke s kojima se susreće alotransplantacija otočića pankreasa?

Nedostatak odgovarajućih donatora glavna je prepreka širokoj upotrebi alotransplantacije otočića Langerhans. Uz to, nisu svi donorski gušterači pogodni za vađenje otočića, jer ne ispunjavaju sve kriterije za odabir.

Treba imati na umu i da tijekom pripreme otočića za transplantaciju oni često oštećuju. Stoga se vrlo malo transplantacija obavlja svake godine.

Naučnici proučavaju različite metode za rješenje ovog problema. Na primjer, koristi se samo dio gušterače od živog davatelja, koriste se otočići pankreasa svinja.

Naučnici su transplantirali otočiće svinja drugim životinjama, uključujući majmune, ukapajući ih u poseban premaz ili koristeći droge kako bi se spriječilo odbacivanje. Drugi pristup je stvaranje otočića od ćelija drugih vrsta - na primjer, iz matičnih ćelija.

Uz to, financijske prepreke sprječavaju široku alotransplantaciju otočića. Na primjer, u SAD-u se tehnologija transplantacije smatra eksperimentalnom, pa se financira iz istraživačkih fondova, jer osiguranje takve metode ne pokriva.

Od kojih ćelija su grozdovi?

Ostrva Langerhansa imaju ćelije različite funkcionalnosti i morfologije.

Endokrini pankreas sastoji se od:

  • alfa-ćelije koje proizvode glukagon Hormon je antagonist inzulina i povećava razinu šećera u krvi. Alfa ćelije zauzimaju 20% preostalih ćelija,
  • beta ćelije su odgovorne za sintezu ameline i inzulina, one zauzimaju 80% težine otočića,
  • proizvodnja somatostatina koji može inhibirati tajnu drugih organa omogućen je delta ćelijama. Njihova masa je od 3 do 10%,
  • PP ćelije neophodne su za proizvodnju polipeptida pankreasa. Hormon pojačava sekretornu funkciju želuca i suzbija lučenje parenhima,
  • grelin, koji je odgovoran za pojavu gladi kod osobe, proizvode se ćelije epsilona.

Kako su uređena ostrva i za šta su namijenjena

Glavna funkcija koju otočići Langerhansa obavljaju je održavanje pravilne razine ugljikohidrata u tijelu i kontrola ostalih endokrinih organa. Otoci su oštećeni simpatičnim i vagusnim živcima i obilno su opskrbljeni krvlju.

Otoci Langerhansa u gušterači imaju složenu strukturu. Zapravo je svaki od njih aktivno funkcionalno obrazovanje. Struktura ostrva omogućava razmjenu između biološki aktivnih tvari parenhima i drugih žlijezda. Ovo je potrebno za koordiniranu sekreciju inzulina.

Stanice otočića su pomiješane zajedno, to jest raspoređene su u obliku mozaika. Zreli otočić u gušterači ima pravu organizaciju. Otočić se sastoji od lobula koji okružuju vezivno tkivo, krvne kapilare prolaze unutar stanica.

Beta ćelije smještene su u centru lobula, dok su alfa i delta ćelije smještene u perifernom dijelu. Stoga struktura otočića Langerhans u potpunosti ovisi o njihovoj veličini.

Zašto se antitela formiraju protiv otočića? Koja je njihova endokrina funkcija? Ispada da mehanizam interakcije otočkih stanica razvija mehanizam povratnih informacija i tada te ćelije utječu na ostale ćelije koje se nalaze u blizini.

  1. Insulin aktivira funkciju beta ćelija i inhibira alfa ćelije.
  2. Alfa ćelije aktiviraju glukagon, a djeluju na delta ćelije.
  3. Somatostatin inhibira rad alfa i beta ćelija.

Važno! U slučaju neuspjeha imunoloških mehanizama, formiraju se imunološka tijela usmjerena protiv beta ćelija. Stanice se uništavaju i dovode do užasne bolesti koja se zove šećerna bolest.

Što je transplantacija i zašto je potrebna

Vrijedna alternativa presađivanju parenhima žlijezde je transplantacija otočnog aparata. U ovom slučaju postavljanje umjetnog organa nije potrebno. Transplantacija daje dijabetičarima šansu da obnove strukturu beta ćelija, a presađivanje gušterače nije potrebno u cijelosti.

Na osnovu kliničkih studija dokazano je da se kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, koji su donirali stanice otočića, regulacija razine ugljikohidrata u potpunosti vraća. Kako bi se spriječilo odbacivanje donornog tkiva, takvi pacijenti su podvrgnuti snažnoj imunosupresivnoj terapiji.

Za obnovu otočića postoji i drugi materijal - matične ćelije. Pošto rezerve ćelija donatora nisu neograničene, takva je alternativa vrlo relevantna.

Za tijelo je vrlo važno da vrati osjetljivost imunološkog sustava, jer će u suprotnom novo presađene stanice biti odbačene ili uništene nakon nekog vremena.

Danas se regenerativna terapija brzo razvija, nudi nove tehnike u svim područjima. Obećava i ksenotransplantacija - ljudska transplantacija svinjskog pankreasa.

Ekstrakti parenhima svinja korišteni su za liječenje dijabetesa i prije otkrića inzulina. Ispada da se ljudske i svinjske žlijezde razlikuju u samo jednoj aminokiselini.

Budući da se dijabetes razvija kao oštećenje otočića Langerhansa, njihova studija ima velike izglede za efikasno liječenje bolesti.

Ostrva Langerhans: endokrina funkcija i antitijela na ćelije gušterače

Kao što znate, glavni zadatak otoka pankreasa Langerhansa je ostvarivanje endokrine funkcije gušterače. Prije svega, ovo je izlučivanje glavnih hormona zvanih inzulin i glukagon, usmjerenih na kontrolu razine šećera u krvi. Dakle, inzulin smanjuje svoju količinu ako pokazatelji prelaze normu, a glukagon, naprotiv, povećava.

Vrijedno je napomenuti da se u slučaju da se endokrine ćelije otoka gušterače ne ispune s radom u potpunosti, pa u skladu s tim ni hormoni koji organizmu trebaju ne izlučuju se u pravoj količini, tada je vjerojatnije da će se pojaviti dijabetes. Ova bolest nastaje zbog viška šećera u tijelu, a za njegovo liječenje potrebno je stalno davanje inzulina. Tip 1 ove bolesti je posebno opasan, jer se u tom slučaju endokrine ćelije gušterače masovno uništavaju, pa se shodno tome pacijentovo stanje pogoršava ne postepeno, nego brzo, i treba mu hitno i stalno liječenje. Razlozi za to mogu biti mnogi, na primjer, stvaranje antitijela za tijelo protiv imunoloških bolesti.

Važno je da postoji metoda liječenja i obnavljanja endokrinih funkcija gušterače presađivanjem ćelija otočića Langerhansa. Ali u ovom će slučaju biti potrebno prvo provesti analizu na antitijela na endokrine stanice gušterače, jer će tehnika transplantacije biti djelotvorna samo za određenu vrstu dijabetesa. No, s karcinomom ili drugim bolestima gušterače, to ne daje željeni rezultat.

Transplantacija otočića stanica Langerhans s dijabetesom tipa 1

Danas otočići Langerhansi pružaju priliku za liječenje dijabetesa tipa 1, zahvaljujući njihovoj transplantaciji. Ovu metodu su ne tako davno otkrili kanadski stručnjaci, a iako zahtijeva veoma značajne financijske troškove, a sam postupak je nevjerovatno kompliciran i rizičan, sasvim je stvaran i daje šansu za postepeno obnavljanje endokrine funkcije gušterače, pa samim tim i moguće izliječenje pacijenata iz opasna bolest.

Suština transplantacije je da se zdrave endokrine stanice dobivene od davatelja unose u tijelo osobe sa šećernom bolešću tipa 1 pomoću katetera, uslijed čega se, zahvaljujući njihovom utjecaju, počinje stvarati količina inzulina potrebna za održavanje glukoze u krvi u granicama normale. Važno je razumjeti da su otočići Langerhansa za transplantaciju pacijenta s dijabetesom uklonjeni samo iz leša koji u potpunosti ispunjava sve tražene parametre, što smanjuje rizik od odbacivanja, posebno jer su antitijela prisutna u tijelu usmjerena na uništavanje stranih tijela. Ono što je važno jeste da transplantacija endokrinih ćelija otočića gušterače daje efekat prilično brzo, ali zato se nakon nekoliko tjedana stanje pacijenta s dijabetesom tipa 1 brzo počinje poboljšavati.

Važno je razumjeti da je presađivanje otočića Langerhansa rizik da antitijela u tijelu pacijenta s dijabetesom dovedu do odbacivanja gušterače gušterače. Zbog toga, u uspjehu postupka najvažniju ulogu igra liječenje lijekovima, koje ima za cilj privremeno blokiranje djelovanja određenih reakcija imunosti i antitijela, što može dovesti do uništenja tkiva. Nadalje, lijekovi za liječenje pacijenta birani su na način da ne u potpunosti, već samo djelomično blokiraju određene imunološke reakcije, posebno one koje proizvode antitijela na stanice otoka Langerhansa što je omogućilo minimiziranje rizika za endokrinu funkciju gušterače.

U praksi je tehnika pokazala prilično dobre rezultate za pacijente, posebno jer nije bilo smrtnih slučajeva uslijed transplantacije stanica gušterače gušterače i njihovog naknadnog odbacivanja pod utjecajem antitijela. Također, određenom broju oboljelih više uopće nije bila potrebna primjena inzulina, dok je nekima još uvijek bila potrebna, no većina pokazatelja u vezi s endokrinom funkcijom gušterače značajno se poboljšala, što je omogućilo da se nadamo vrlo povoljnoj prognozi u budućnosti.

Međutim, vrijedno je napomenuti da u ovom slučaju postoje određeni nedostaci koji se moraju uzeti u obzir. Dakle, pod utjecajem antitijela na otočiće Langerhans postoji visok rizik od svih vrsta nuspojava kod pacijenata, naime poremećaja u proizvodnji soka pankreasa, proljeva, dehidracije, kao i ozbiljnijih komplikacija. Osim toga, čak i nakon zahvata potrebno je tokom života uzimati one lijekove koji su potrebni da u tijelu ne započne odbacivanje presađenih stanica. A zbog činjenice da su ovi lijekovi usmjereni na blokiranje imunoloških reakcija, naročito određenih antitijela, njihov unos povećava rizik od svih vrsta infekcija.

Stoga otočići gušterače obavljaju endokrinu funkciju važnu za cijelo tijelo, osiguravajući proizvodnju hormona potrebnih za metabolizam i kontrolu razine glukoze u krvi. Zato za bolesnike s dijabetesom tipa 1 u nekim slučajevima transplantacija nakupina endokrinih ćelija može biti relevantna, što postepeno normalizira rad tijela, pa se u skladu s tim prijeko potreban inzulin proizvodi u odgovarajućoj količini.

Tkivo gušterače zastupljeno je s dvije vrste staničnih formacija: acinusom, koji proizvodi enzime i sudjeluje u probavnoj funkciji, te otočić Langerhans, čija je glavna funkcija sintetiranje hormona.

U samom je žlijezdi malo otočića: oni čine 1-2% ukupne mase organa. Ćelije otočića Langerhansa razlikuju se po strukturi i funkciji. Postoji 5 vrsta njih. Oni izdvajaju aktivne tvari koje reguliraju metabolizam ugljikohidrata, probavu i mogu sudjelovati u odgovoru na stresne reakcije.

Priča o otkriću

Otočić Langerhans prvi je put opisan 1869. godine. Otkrivač ovih važnih formacija smještenih u gušterači (uglavnom u njenom kaudalnom dijelu) bio je mladi student - Paul Langerhans. On je prvi pod mikroskopom pregledao nakupinu ćelija koje se po svojoj morfološkoj strukturi razlikuju od ostalih tkiva pankreasa.

Dalje je utvrđeno da otočići Langerhansa obavljaju endokrinu funkciju. To je otkriće učinila K. P. Ulezko-Stroganova. 1889. prvi put je utvrđena veza između poraza otočića Langerhansa i razvoja dijabetes melitusa.

Šta su otočići Langerhansa?

Ostrva Langerhans (OL) su polihormonalni mikroorganizmi koji se sastoje od endokrinih ćelija smještenih po cijeloj dužini parenhima pankreasa koji obavljaju egzokrine funkcije. Glavna im je masa lokalizirana u repu. Veličina otočića Langerhansa iznosi 0,1-0,2 mm, njihov ukupan broj u ljudskom gušterači je od 200 hiljada do 1,8 miliona.

Stanice formiraju odvojene grupe između kojih prolaze kapilarne žile. Iz žljezdanog epitela akinija ograničeni su vezivnim tkivom i vlaknima živčanih ćelija koji tamo prolaze. Ti elementi živčanog sistema i otočnih ćelija tvore neuroinsularni kompleks.

Strukturni elementi otočića - hormoni - obavljaju intrasekretorne funkcije: regulišu ugljikohidrat, metabolizam lipida, probavu i metabolizam. Dijete u žlijezdi ima 6% ovih hormonskih formacija ukupne površine organa. U odrasle osobe taj dio gušterače značajno je smanjen i iznosi 2% površine žlijezde.

Vrste otočnih ćelija i njihove funkcije

OL ćelije se razlikuju u morfološkoj strukturi, izvršenim funkcijama i lokalizaciji. Unutar otoka imaju mozaički raspored. Svaki otočić ima organizovanu organizaciju. U centru su ćelije koje luče inzulin. Na ivicama - periferne ćelije, čiji broj ovisi o veličini OL-a. Za razliku od acinija, OL ne sadrži svoje kanale - hormoni ulaze u krvotok direktno preko kapilara.

Postoji 5 glavnih vrsta OL ćelija. Svaka od njih sintetiše određenu, regulirajući probavu, metabolizam ugljikohidrata i proteina:

Beta ćelije

Beta ćelije čine unutrašnji (središnji) sloj lobule i glavni su oni (60%). Zaduženi su za proizvodnju inzulina i amilina, pratitelja inzulina u regulaciji glukoze u krvi. Inzulin obavlja nekoliko funkcija u tijelu, glavna je normalizacija razine šećera. Ako je njegova sinteza poremećena, razvija se dijabetes.

Delta ćelije

Delta ćelije (10%) tvore spoljni sloj u otočiću. Oni proizvode somatostatin - hormon, čiji se značajan dio sintetiše u hipotalamusu (strukturi mozga), a nalazi se i u želucu i crijevima.

Funkcionalno je usko povezan i sa hipofizom, reguliše aktivnost određenih hormona koje proizvodi ovaj odjel, a takođe inhibira stvaranje i lučenje hormonalno aktivnih peptida i serotonina u želucu, crevima, jetri i gušterači.

PP ćelije (5%) nalaze se na periferiji, njihov broj je otprilike 1/20 od otočića. Mogu izlučiti vazoaktivni crijevni polipeptid (VIP), polipeptid pankreasa (PP). Maksimalna količina VIP (vazointenzivnog peptida) nalazi se u probavnim organima i genitourinarnom sistemu (u uretri). Utječe na stanje probavnog trakta, obavlja mnoge funkcije, uključujući posjedovanje antispazmodičkih svojstava u odnosu na glatke mišiće žučnog mjehura i probavnih sfinktera.

Epsilonske ćelije

Najrjeđe sastojke OL-a su ćelije od epsilona. Mikroskopskom analizom pripravka iz gušterače gušterače može se utvrditi da je njihov broj u ukupnom sastavu manji od 1%. Stanice sintetišu grelin. Među najgledanijim među mnogim njenim funkcijama je mogućnost utjecaja na apetit.

Koje patologije nastaju u otočnom aparatu?

Poraz OL ćelija dovodi do ozbiljnih posljedica. S razvojem autoimunog procesa i razvojem antitijela (AT) na OL stanice, broj svih ovih strukturnih elemenata naglo se smanjuje. Poraz 90% ćelija prati oštar pad sinteze inzulina, što dovodi do šećerne bolesti. Razvoj antitijela na otočiće stanice pankreasa javlja se uglavnom kod mladih ljudi.

Pankreatitis, upalni proces u tkivima pankreasa, dovodi do ozbiljnih posljedica u vezi s oštećenjem otočića. Često se odvija u teškom obliku u obliku u kojem dolazi do potpune smrti organskih stanica.

Određivanje antitela na otoke Langerhans

Ako se iz nekog razloga dogodi kvar u tijelu i započne aktivna proizvodnja antitijela na njegova vlastita tkiva, to vodi tragičnim posljedicama. Kad su beta ćelije izložene antitijelima, šećerna bolest tipa I povezana je s nedovoljnom proizvodnjom inzulina. Svaka generirana antitijela djeluju protiv specifične vrste proteina. U slučaju otočića Langerhans, to su beta-stanične strukture odgovorne za sintezu inzulina. Proces napreduje progresivno, stanice potpuno umiru, metabolizam ugljikohidrata je poremećen, a uz normalnu prehranu pacijent može umrijeti od gladi zbog nepovratnih promjena u organima.

Razvijene su dijagnostičke metode za utvrđivanje prisustva antitela na inzulin u ljudskom tijelu. Indikacije za takvu studiju su:

  • porodična istorija pretilosti,
  • bilo koje patologije gušterače, uključujući povrede,
  • teške infekcije: uglavnom virusne, koje mogu potaknuti razvoj autoimunog procesa,
  • jak stres, mentalno naprezanje.

Postoje 3 vrste antitijela zbog kojih se dijagnosticira dijabetes tipa I:

  • dekarboksilaza glutaminske kiseline (jedna od esencijalnih aminokiselina u tijelu),
  • za razvoj inzulina,
  • do OL ćelije.

Radi se o osobitim specifičnim markerima koji moraju biti uključeni u plan pregleda pacijenata sa postojećim faktorima rizika. Iz navedenog opsega studija identifikacija antitijela na komponentu aminokiselina glutamina rani je dijagnostički znak dijabetesa. Pojavljuju se kada klinički znaci bolesti još uvijek nedostaju. Oni se određuju uglavnom u mladosti i mogu se koristiti za identifikaciju ljudi koji imaju predispoziciju za razvoj bolesti.

Transplantacija otočnih stanica

Transplantacija OL ćelija je alternativa transplantaciji gušterače ili njenog dijela, kao i postavljanju umjetnog organa. To je zbog velike osjetljivosti i osjetljivosti tkiva gušterače na bilo koji utjecaj: lako se ozlijeđuje i teško obnavlja svoje.

Transplantacija otoka danas omogućava liječenje šećerne bolesti tipa I u slučajevima kada je nadomjesna terapija inzulinom dostigla svoje granice i postala neučinkovita. Metodu su prvi primijenili kanadski stručnjaci i sastoji se od uvođenja zdravih ćelija endokrinih donora u portalnu portalnu venu jetre pomoću katetera. Njegov cilj je da i vaše beta stanice funkcionišu.

Zbog funkcioniranja presađenog, postepeno se sintetizira količina inzulina potrebna za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Učinak nastaje brzo: s uspješnom operacijom, nakon dvije sedmice stanje pacijenta se počne poboljšavati, nadomjesna terapija nestaje, gušterača počinje samostalno sintetizirati inzulin.

Opasnost od operacije je odbacivanje presađenih stanica. Koriste se kadaverični materijali koji se pažljivo biraju prema svim parametrima kompatibilnosti tkiva.Budući da postoji oko 20 takvih kriterija, antitela prisutna u tijelu mogu dovesti do uništenja tkiva pankreasa. Stoga važnu ulogu igraju pravilni lijekovi usmjereni na smanjenje imunoloških odgovora. Lijekovi su odabrani na takav način da selektivno blokiraju neke od njih, utječući na proizvodnju antitijela, na stanice presađenih otočića Langerhans. To minimizira rizik za gušteraču.

U praksi transplantacija ćelija gušterače kod šećerne bolesti tipa I pokazuje dobre rezultate: nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva nakon takve operacije. Izvjestan broj pacijenata znatno je smanjio dozu inzulina, a dio operiranih pacijenata je prestao trebati. Obnovljene su i druge poremećene funkcije organa i poboljšalo se zdravstveno stanje. Značajan dio se vratio u normalan način života, što nam omogućava nadu u daljnju povoljnu prognozu.

Kao i kod transplantacije drugih organa, pored odbacivanja, opasno je i sa drugim nuspojavama zbog kršenja različitog stepena sekretorne aktivnosti gušterače. U teškim slučajevima to dovodi do:

  • do proliva pankreasa,
  • do mučnine i
  • do teške dehidracije,
  • na druge dispeptičke simptome,
  • do opšte iscrpljenosti.

Nakon postupka, pacijent bi trebao tokom cijelog života kontinuirano primati imunosupresivne lijekove kako bi se spriječilo odbacivanje stranih ćelija. Djelovanje ovih lijekova usmjereno je na smanjenje imunoloških odgovora - proizvodnju antitijela. S druge strane, nedostatak imuniteta povećava rizik od razvoja bilo koje, čak i jednostavne infekcije, koja se može iskomplikovati i prouzrokovati ozbiljne posljedice.

Istraživanja o transplantaciji gušterače od svinje su u toku - ksenograft. Poznato je da su anatomija žlijezde i svinjski inzulin najbliži čovjeku i razlikuju se od njega u jednoj aminokiselini. Prije otkrića inzulina, ekstrakt pankreasa svinje korišten je u liječenju teškog dijabetesa melitusa.

Zašto imaju transplantaciju?

Oštećeno tkivo gušterače ne popravlja. U slučajevima kompliciranog dijabetesa melitusa, kada je pacijent u velikim dozama inzulina, takva hirurška intervencija spašava pacijenta, daje šansu za obnovu strukture beta ćelija. U brojnim kliničkim studijama ove ćelije su presađene od donatora. Kao rezultat toga, vraćena je regulacija metabolizma ugljikohidrata. Ali osim toga, pacijenti moraju provesti moćnu imunosupresivnu terapiju kako se tkivo donora ne odbaci.

Nije svim pacijentima koji imaju dijabetes melitus tipa I prikazana transplantacija ćelija. Postoje stroge indikacije:

  • nedostatak rezultata primijenjenog konzervativnog liječenja,
  • otpornost na inzulin
  • izraženi metabolički poremećaji u tijelu,
  • teške komplikacije bolesti.

Gdje se izvodi operacija i koliko košta?

Postupak zamjene otočića Langerhans u širokoj se mjeri provodi u Sjedinjenim Državama - tako liječi bilo koju vrstu dijabetesa u ranim fazama. To radi jedan od instituta za istraživanje dijabetesa u Miamiju. Nije moguće potpuno izliječiti dijabetes na ovaj način, već se postiže dobar terapeutski učinak, dok su rizici težih svesti na najmanju moguću mjeru.

Cijena takve intervencije iznosi oko 100 hiljada dolara. Postoperativna rehabilitacija i imunosupresivna terapija kreću se od 5 do 20 hiljada. $. Cijena ovog tretmana nakon operacije ovisi o reakciji tijela na presađene stanice.

Gotovo odmah nakon manipulacije, gušterača počinje normalno funkcionirati nezavisno, i postepeno se njen rad poboljšava. Proces oporavka traje otprilike 2 mjeseca.

Prehrana i dijeta

Osoba koja je podvrgnuta transplantaciji otočića pankreasa trebala bi slijediti dijetu koju su razvili ljekari i nutricionisti. Imunosupresivni lijekovi uzeti nakon transplantacije mogu izazvati debljanje. Zdrava prehrana je važna za kontrolu tjelesne težine, krvnog pritiska, holesterola u krvi i razine glukoze u krvi.

Trudimo se da pružimo najrelevantnije i najkorisnije informacije za vas i vaše zdravlje. Građa na ovoj stranici služi u informativne svrhe i namijenjena je u obrazovne svrhe. Posjetioci web stranica ne smiju ih koristiti kao medicinske preporuke. Utvrđivanje dijagnoze i izbor metoda liječenja i dalje ostaje isključivi prerogativ vašeg liječnika! Nismo odgovorni za bilo kakve negativne posljedice koje bi nastale korištenjem informacija objavljenih na web mjestu

Jedan od češćih uzroka dijabetesa je autoimuni proces, dok se u tijelu stvaraju antitijela na stanice otočića Langerhans, onu koja proizvode inzulin. To uzrokuje njihovo uništavanje i, kao rezultat, kršenje endokrine funkcije gušterače s razvojem dijabetesa tipa 1 ovisnog o inzulinu.

Prevencija: kako spasiti aparat za otočić?

Budući da je funkcija otočića Langerhansa gušterače stvarati tvari važne za ljude, modifikacija životnog stila potrebna je za održavanje zdravlja ovog dijela gušterače. Ključne točke:

  • odvikavanje i pušenje,
  • isključenje bezvrijedne hrane
  • tjelesna aktivnost
  • minimiziranje akutnog stresa i mentalnog preopterećenja.

Najveću štetu gušterači nanosi alkohol: uništava tkivo gušterače, dovodi do pankreasne nekroze - potpune smrti svih vrsta organskih stanica koje se ne mogu obnoviti.

Prekomjerna konzumacija masne i pržene hrane dovodi do sličnih posljedica, posebno ako se to događa na prazan stomak i redovno. Opterećenje gušterače značajno se povećava, povećava se broj enzima koji su potrebni za probavu velike količine masti i troši organ. To dovodi do promene preostalih ćelija žlezde.

Zbog toga se kod malog znaka probavne disfunkcije preporučuje konzultacija s gastroenterologom ili terapeutom s ciljem pravovremene korekcije promjena i rane prevencije komplikacija.

  1. Balabolkin M.I. Endokrinologija. M. Medicine 1989
  2. Balabolkin M.I. Dijabetes melitus. M. Medicine 1994
  3. Makarov V.A., Tarakanov A.P. Sistemski mehanizmi za regulaciju glukoze u krvi. M. 1994
  4. Rusakov V.I. Osnove privatne hirurgije. Izdavačka kuća Univerziteta Rostov 1977
  5. Khripkova A.G. Starosna fiziologija. M. prosvjetiteljstvo 1978
  6. Loyt A.A., Zvonarev E.G. Gušterača: odnos anatomije, fiziologije i patologije. Klinička anatomija. Br. 3 iz 2013

Otočići gušterače langerhana znače polihormonalne endokrine ćelije koje proizvode hormone.

Dobili su i ime otočića pankreasa. Što se tiče veličina, one se kreću od 0,1 do 0,2 mm. Broj otočića kod odraslih može dostići više od 200.000.

Oni su dobili ime po Paulu Langerhansu. Prvi put su otkrivene čitave grupe staničnih nakupina sredinom 19. vijeka.

Ove ćelije rade cijeli sat. Oni proizvode oko 2 mg inzulina dnevno.

Otoci gušterače nalaze se u repu gušterače. Po težini ne prelaze više od 3 posto ukupnog volumena žlijezde.

Vremenom se težina može smanjivati. Kad osoba navrši 50 godina, ostaje joj samo 1-2 posto.

U članku će se razmotriti od čega se sastoje stanice pankreasa, njihove funkcije i druge karakteristike.

Funkcionalne karakteristike

Glavni hormon koji izlučuju otočići Langerhansa je inzulin. No treba napomenuti da Langerhansove zone proizvode određene hormone sa svakom od svojih stanica.

Na primer, alfa ćelije proizvode glukagon, beta proizvode insulin, a delta proizvodi somatostatin,

PP ćelije - pankreasni polipeptid, epsilon - grelin. Svi hormoni utječu na metabolizam ugljikohidrata, snižavaju ili povećavaju razinu glukoze u krvi.

Stoga se mora reći da ćelije gušterače obavljaju glavnu funkciju održavanja adekvatne koncentracije deponiranih i slobodnih ugljikohidrata u tijelu.

Uz to, tvari koje proizvode žlijezda utječu na stvaranje masne ili mišićne mase.

Oni su odgovorni i za funkcionalnost određenih moždanih struktura povezanih sa suzbijanjem lučenja hipotalamusa i hipofize.

Iz ovoga je vrijedno zaključiti da će glavne funkcije otočića Langerhansa biti održavanje pravilne razine ugljikohidrata u tijelu i kontrola ostalih organa endokrinog sustava.

Oni su inervirani vagusnim i simpatičnim živcima, koji se obilno opskrbljuju protokom krvi.

Uređaj otočića Langerhans

Otoci gušterače imaju prilično složenu strukturu u žlijezdi. Svaki od njih ima aktivno punopravno obrazovanje i funkcije koje su im dodijeljene.

Struktura organa omogućava razmjenu žlijezda i biološki aktivnih tvari u tkivu parenhima.

Organske ćelije mešaju se jedna s drugom, tj. raspoređene su u mozaiku Zrelo ostrvo ima kompetentnu organizaciju.

Njihova se struktura sastoji od lobula koje okružuju vezivno tkivo. Unutar njih nalaze se krvne kapilare.

Beta ćelije smještene su u središtu otočića, a delta i alfa su u perifernom dijelu. Jer veličina otočića Langerhansa ima direktnu vezu s njegovom strukturom.

Tokom interakcije ćelija organa razvija se mehanizam povratne sprege. Oni takođe utiču na obližnje strukture.

Zahvaljujući proizvodnji inzulina funkcija beta ćelija počinje raditi. Inhibiraju alfa ćelije, koje zauzvrat aktiviraju glukagon.

Ali alfa takođe ima uticaj na delta ćelije, koje hormon somatostatin inhibira. Kao što vidite, svaki hormon i određene stanice su povezane jedna sa drugom.

Ako dođe do kvara u imunološkom sistemu, tada se mogu pojaviti posebna tijela koja ometaju rad beta stanica.

Kada se promatra razaranje, osoba razvija patologiju koja se naziva šećerna bolest.

Langerhansove bolesti otočnih stanica

Ćelijski sistem otočića Langerhans u žlezdi može biti uništen.

To se dešava tokom sljedećih patoloških procesa: autoimune reakcije, onkologija, nekroza pankreasa, akutni oblik egzotoksikoze, endotoksikoza, sistemska oboljenja.

Stariji su također podložni bolesti. Bolesti se javljaju u prisustvu ozbiljnog širenja razaranja.

To se događa kada su stanice podložne tumorskim pojavama. Sama neoplazma stvara hormone, te je stoga praćena znakovima zatajenja hiperfunkcije organa pankreasa.

Postoji nekoliko vrsta patologija povezanih sa uništavanjem žlijezde. Kritična norma je ako je gubitak veći od 80 posto presjeka otočića Langerhans.

Uz uništavanje gušterače, proizvodnja inzulina je oslabljena i zbog toga hormon nije dovoljan za preradu šećera koji je primljen u tijelu.

S obzirom na ovaj neuspjeh zapaža se razvoj dijabetesa. Vrijedi napomenuti da je kod dijabetesa melitusa prvog i drugog stupnja potrebno razumjeti dvije različite patologije.

U drugom će slučaju povećanje razine šećera biti povezano sa činjenicom da stanice nisu osjetljive na inzulin. Što se tiče funkcionisanja zona Langerhans, one rade u istom režimu.

Razaranje struktura koje stvaraju hormone izaziva razvoj dijabetes melitusa. Sličnu pojavu karakteriše nekoliko znakova neuspjeha.

Tu spadaju pojava suvih usta, stalna žeđ. U ovom slučaju može postojati mučnina ili povećana nervna razdražljivost.

Osoba može osjetiti nesanicu i nagli pad tjelesne težine, uprkos činjenici da naporno jede.

Ako se razina šećera u tijelu poveća, moguće je da će se u ustima pojaviti neugodan miris aceton. Možda kršenje svijesti i hiperglikemijsko stanje kome.

Iz gornjih podataka vrijedno je zaključiti da su stanice gušterače sposobne proizvoditi niz hormona potrebnih tijelu.

Bez njih će biti poremećeno potpuno funkcionisanje organizma. Izvode ove metabolizme ugljikohidrata i luče brojne anaboličke procese.

Uništavanje zona dovest će do razvoja komplikacija povezanih s potrebom hormonske terapije u budućnosti.

Da biste izbjegli potrebu za razvojem takvih događaja, preporučuje se pridržavanje posebnih preporuka stručnjaka.

U osnovi se svode na to da ne biste trebali konzumirati alkohol u velikim dozama, važno je pravodobno liječiti zarazne patologije i autoimune nedostatke u tijelu, posjetiti liječnika kod prvih znakova bolesti povezane s lezijom gušterače, te druge organe koji su uključeni u gastrointestinalni trakt.

Destinacija otočića Langerhans

Većina ćelija pankreasa (gušterače) proizvode probavne enzime. Funkcija otočnih klastera je različita - oni sintetiziraju hormone, pa se oni upućuju u endokrini sustav.

Dakle, pankreas je dio dva glavna sistema tijela - probavnog i endokrinog. Otoci su mikroorganizmi koji proizvode 5 vrsta hormona.

Većina pankreasnih skupina smještena je u kaudalnom dijelu gušterače, iako haotične mozaične inkluzije zahvataju čitavo vanjsko tkivo.

OL-i su odgovorni za regulaciju metabolizma ugljikohidrata i podržavaju rad drugih endokrinih organa.

Histološka struktura

Svaki je otok neovisno funkcionalni element. Zajedno čine složeni arhipelag koji čine pojedinačne ćelije i veće formacije. Njihove veličine značajno se razlikuju - od jedne endokrine stanice do zrelog, velikog ostrva (> 100 µm).

U grupama gušterače izgrađena je hijerarhija rasporeda ćelija, njihovih 5 vrsta, koje sve ispunjavaju svoju ulogu. Svaki je otočić okružen vezivnim tkivom, ima lobule na kojima se nalaze kapilare.

Grupe beta ćelija smještene su u centru, uz rubove formacija su alfa i delta ćelije. Što je veća veličina otočića, to je više perifernih stanica.

Otoci nemaju kanale, proizvodi hormona se izlučuju preko kapilarnog sistema.

Stanične vrste

Različite skupine ćelija proizvode vlastitu vrstu hormona, regulirajući probavu, metabolizam lipida i ugljikohidrata.

  1. Alfa ćelije. Ova OL grupa nalazi se na ivici otočića; njihov volumen iznosi 15-20% ukupne veličine. Oni sintetišu glukagon, hormon koji reguliše količinu glukoze u krvi.
  2. Beta ćelije. Grupirani u središtu otoka i čine većinu njihovog volumena, 60-80%. Oni sintetišu inzulin, oko 2 mg dnevno.
  3. Delta ćelije. Oni su odgovorni za proizvodnju somatostatina, od 3 do 10% od njih.
  4. Epsilonske ćelije. Iznos ukupne mase nije veći od 1%. Njihov proizvod je ghrelin.
  5. PP ćelije. Ovaj deo OL-a proizvodi se hormonski pankreasni polipeptid. Do 5% otoka.

Hormonska aktivnost

Hormonska uloga gušterače je odlična.

Aktivne tvari sintetizirane na malim otocima dovode se u organe protokom krvi i reguliraju metabolizam ugljikohidrata:

  1. Glavni cilj inzulina je minimiziranje šećera u krvi.Povećava apsorpciju glukoze ćelijskim membranama, ubrzava njenu oksidaciju i pomaže u očuvanju glikogena. Poremećena sinteza hormona dovodi do razvoja dijabetesa tipa 1. U ovom slučaju krvni testovi pokazuju prisustvo antitela na ćelije veta. Šećerna bolest tipa 2 nastaje ako se smanji osjetljivost tkiva na inzulin.
  2. Glukagon vrši suprotnu funkciju - povećava razinu šećera, regulira proizvodnju glukoze u jetri i ubrzava razgradnju lipida. Dva hormona, nadopunjujući međusobno djelovanje, usklađuju sadržaj glukoze - supstance koja osigurava vitalnu aktivnost tijela na staničnoj razini.
  3. Somatostatin usporava djelovanje mnogih hormona. U ovom slučaju dolazi do smanjenja brzine apsorpcije šećera iz hrane, smanjenjem sinteze probavnih enzima i smanjenjem količine glukagona.
  4. Pankreasti polipeptid smanjuje broj enzima, usporava oslobađanje žuči i bilirubina. Vjeruje se da zaustavlja protok probavnih enzima, štedeći ih do sljedećeg obroka.
  5. Ghrelin se smatra hormonom gladi ili sitosti. Njegova proizvodnja daje tijelu signal gladi.

Količina proizvedenih hormona ovisi o glukozi primljenoj iz hrane i brzini njene oksidacije. S porastom njegove količine, povećava se proizvodnja inzulina. Sinteza počinje koncentracijom od 5,5 mmol / L u krvnoj plazmi.

Ne samo unos hrane može izazvati proizvodnju inzulina. Kod zdrave osobe maksimalna koncentracija primjećuje se u razdoblju jakog fizičkog stresa i stresa.

Endokrini dio gušterače proizvodi hormone koji imaju odlučujući učinak na cijelo tijelo. Patološke promjene OL-a mogu poremetiti rad svih organa.

Video o zadacima inzulina u ljudskom tijelu:

Što bi mogao biti otok Langerhans?

Trenutno je ta struktura već prilično proučena. Sada je dobro poznato da ta formacija ima sorte. Trenutno su poznati:

Zahvaljujući toj raznolikosti, ćelije otočića Langerhansa ispunjavaju sve dužnosti koje im se dodeljuju.

Oštećenje endokrinog dijela gušterače i njegovo liječenje

Uzrok oštećenja OL-a može biti genetska predispozicija, infekcije i trovanja, upalne bolesti, imuni problemi.

Kao rezultat toga, dolazi do prestanka ili značajnog pada proizvodnje hormona od strane različitih otočnih stanica.

Kao rezultat toga može se razviti sljedeće:

  1. Dijabetes tipa 1. Karakterizira ga odsutnost ili nedostatak inzulina.
  2. Dijabetes tipa 2. Određuje se nesposobnošću tijela da koristi proizvedeni hormon.
  3. Gestacijski dijabetes razvija se tokom trudnoće.
  4. Ostale vrste dijabetes melitusa (MODY).
  5. Neuroendokrini tumori.

Osnovni principi za liječenje šećerne bolesti tipa 1 su unošenje inzulina u tijelo, čija je proizvodnja oslabljena ili smanjena. Koriste se dvije vrste inzulina - brzi i dugotrajni. Potonji tip oponaša proizvodnju hormona pankreasa.

Dijabetes tipa 2 zahtijeva strogu dijetu, umjerene vježbe i lijekove za povećanje šećera.

Učestalost dijabetesa raste u cijelom svijetu, već se naziva i kuga 21. stoljeća. Zbog toga medicinski istraživački centri traže načine kako se izboriti sa bolestima otočića Langerhans.

Procesi u gušterači se brzo razvijaju i dovode do smrti otočića koji moraju sintetizirati hormone.

Poslednjih godina postalo je poznato:

  • matične ćelije koje se presađuju na tkivo gušterače dobro se ukorijenjuju i u budućnosti su sposobne da proizvode hormon, pošto počinju da rade kao beta ćelije,
  • OL proizvodi više hormona ako se ukloni dio žljezdanog tkiva gušterače.

To omogućava pacijentima da napuste stalan unos lijekova, strogu dijetu i vrate se normalnom načinu života. Problem ostaje sa imunološkim sistemom, koji može odbaciti sjedeće stanice.

Izvršene su uspješne operacije nakon kojih primjena inzulina više nije potrebna pacijentima s dijabetesom tipa 1. Organi su obnovili populaciju beta ćelija, nastavila je sinteza vlastitog inzulina. Nakon operacije izvedena je imunosupresivna terapija da se spriječi odbacivanje.

Video o funkcijama glukoze i dijabetesu:

Medicinski zavodi rade na istraživanju mogućnosti presađivanja gušterače od svinje. Prvi lijekovi za liječenje dijabetesa upravo su koristili dijelove gušterače svinja.

Naučnici se slažu da je potrebno proučiti strukturne karakteristike i funkcioniranje otočića Langerhansa zbog velikog broja važnih funkcija koje obavljaju hormoni sintetizovani u njima.

Stalni unos umjetnih hormona ne pomaže u prevladavanju bolesti i pogoršava pacijentovu kvalitetu života. Poraz ovog malog dela gušterače izaziva duboke poremećaje u funkcionisanju celog organizma, zbog toga su u toku ispitivanja.

Alfa ćelije

Ova sorta čini oko 15-20% svih dostupnih otočića Langerhans. Glavni zadatak alfa ćelija je proizvodnja glukagona. Ovaj hormon ima lipidnu prirodu i svojevrsni je antagonist inzulina. Kada se pusti, glukagon odlazi u jetru, gdje kontaktom sa posebnim receptorima regulira proizvodnju glukoze putem razgradnje glikogena.

O patologiji otočića Langerhans

Poraz ovih kritičnih struktura ima vrlo ozbiljan negativan utjecaj na organizam. U slučaju da se proizvedu antitijela na otočiće Langerhansa, njihov broj se progresivno smanjuje. Poraz više od 90% ćelija smanjuje proizvodnju inzulina na kritično nizak nivo. Rezultat je razvoj tako opasne bolesti kao što je dijabetes. Antitijela na ćelije otočića Langerhansa češće se pojavljuju kod relativno mladih pacijenata.

Pankreatitis, upalni proces u pankreasu, može ozbiljno oštetiti populaciju ovih ćelija koje proizvode hormon.

Kako sačuvati ćelije otočića?

Da biste to učinili, morat ćete se pobrinuti za cijelu gušteraču u cjelini. Prije svega, potrebno je odustati od viška alkoholnih pića. Činjenica je da upravo oni među svim prehrambenim proizvodima najviše negativno djeluju na gušteraču. U slučaju dugotrajne upotrebe alkoholnih pića, osoba razvija i napreduje pankreatitis, koji s vremenom može dovesti do značajnog oštećenja otočnih stanica.

Pored alkoholnih pića, velika količina hrane bogate životinjskim mastima ima prilično negativan učinak na gušteraču. U ovom slučaju će se situacija pogoršati ako pacijent nije jeo ništa duže prije gozbe.

U slučaju da u tkivu gušterače već postoji hronični upalni proces, potrebno je konsultovati stručnjaka - terapeuta ili gastroenterologa. Ljekari ovih specijalnosti propisat će racionalan tijek liječenja koji može značajno usporiti razvoj patoloških promjena. U budućnosti ćemo svake godine morati podvrći ultrazvučni pregled gušterače, koji se obavlja zajedno s drugim organima.Pored toga, potrebno je uzimati amilazu.

Za utvrđivanje početka razvoja hroničnog pankreatitisa, osim laboratorijskih i instrumentalnih studija pomoći će i klinika. Glavni simptom ove bolesti je pojava.Istovremeno ta bol ima vidljiv karakter i javlja se češće nakon jela velike količine hrane bogate životinjskim mastima. Uz to, pacijenta može uznemiriti stalna senzacija nakon jela.Svi ovi simptomi dovoljno brzo ga napuštaju ili smanjuju njegovu ozbiljnost dok uzima lijekove koji sadrže pankreatin. Među njima su najpopularniji lijekovi Creon, Mezim i Pancreatin. Ako se pojavi upalni proces u tkivu pankreasa, bolje je potpuno odustati od upotrebe alkohola. Činjenica je da čak i mala količina njega može pogoršati patološki proces, pa na taj način značajno naštetiti ovom organu.

Tkivo gušterače zastupljeno je s dvije vrste staničnih formacija: acinusom, koji proizvodi enzime i sudjeluje u probavnoj funkciji, te otočić Langerhans, čija je glavna funkcija sintetiranje hormona.

U samom je žlijezdi malo otočića: oni čine 1-2% ukupne mase organa. Ćelije otočića Langerhansa razlikuju se po strukturi i funkciji. Postoji 5 vrsta njih. Oni izdvajaju aktivne tvari koje reguliraju metabolizam ugljikohidrata, probavu i mogu sudjelovati u odgovoru na stresne reakcije.

Medicinski tretman

Donedavno se dijabetes liječio isključivo ubrizgavanjem inzulina u kontinuitetu.

Do danas, snabdijevanje ovim hormonom može se obaviti korištenjem posebnih inzulinskih pumpi i drugih uređaja.

Ovo je zaista vrlo zgodno, jer se pacijent ne treba suočiti sa redovnom invazivnom intervencijom.

Pored toga, aktivno se razvijaju metode povezane s presađivanjem žlijezde ili mjesta stvaranja hormona osobi.

Strukture gušterače (otočići Langerhans)

Organ s distribuiranom raznovrsnom alveolarno-tubularnom strukturom ima žljezdane elemente koji obavljaju jedinstvene unutar-i opružno-sekretorne funkcije. Nalazi se iza želuca u trbušnoj šupljini, njegova masa je do 80 g. Vezivno tkivo dijeli žlijezdu na režnjeve pregradama.

Sadrže krvne žile krvožilnog sustava i izlazne kanale. Unutar režnjeva su odjeli egzokrinske sekrecije (uključujući do 97% ukupnog broja ćelijskih struktura) i endokrine formacije (otočići Langerhansa). Značajan egzokrini dio organa periodično oslobađa sok gušterače koji sadrži probavne enzime u dvanaestopalačno crijevo.

Stanični klasteri (od 1 do 2 milijuna) veličine od 0,1 do 0,3 mm odgovorni su za intrakretorne i egzokrine funkcije. Svaka od njih ima sastav od 20 do 40 kom. Svaka ćelija proizvodi hormone inzulin, glukagon itd. Koji kontroliraju metabolizam lipida i ugljikohidrata. To svojstvo pruža opsežni sustav kapilara i malih plovila koji prodiru u njihovu povezanost.

Najčešće su to otoci sfernog oblika, postoje difuzni nakupine u obliku pramenova, svi nemaju izlučne kanale. , izlučuje ga gušterača, kontroliraju probavni proces i reguliraju sastav i razinu hranjivih sastojaka koji ulaze u krvotok. Tako, objedinjujući se unutar jednog organa, intracekretorne i egzokrine ćelijske komponente djeluju u cjelini. Endokrinske ćelijske strukture pet tipova smještene su u izoliranim ostrvskim klasterima, koji proizvode jedinstvene hormone.

Prednosti postupaka transplantacije

Glavna alternativa zamjeni tkiva žlijezde je transplantacija aparata otočića Langerhansa.

U ovom slučaju neće biti potrebno instalirati umjetni organ. Transplantacija će pomoći ljudima koji boluju od dijabetesa da obnove strukturu beta ćelija.

Operacija transplantacije pankreasa obavit će se dijelom.

U skladu s kliničkim analizama, dokazano je da su bolesnici sa šećernom bolešću u prvoj fazi patologije presađenim otočnim ćelijama uspjeli vratiti potpunu regulaciju razine ugljikohidrata.

Za zaustavljanje odbacivanja donorskih tkiva bit će potrebno provesti snažnu imunosupresivnu terapiju.

Za obnovu ovih područja danas koristite matične stanice. Ta je odluka posljedica činjenice da je nemoguće prikupiti donatorske ćelije za sve pacijente.

Zbog ograničenih resursa, ova je alternativa danas relevantna.

Tijelu je potrebno vratiti osetljivost imunološkog sistema. Ako se ovaj zadatak ne postigne, tada presađena područja parenhima neće moći doći do korijena u tijelu.

Oni će biti odbačeni i zaista mogu proći kroz proces uništenja. S obzirom na to, ljekari razvijaju inovativne metode u liječenju patologije.

Jedna od njih bila je regenerativna terapija, nudeći nove tehnike u područjima terapijskih kurseva.

U budućnosti se razmatra metoda presađivanja svinjske gušterače čovjeku. Takav postupak u medicinskom krugu zvao se ksenotransplantacija.

To zapravo nije vijest kada se tkivo svinjskih žlijezda koristi u liječenju dijabetesa.

Ekstrakti parenhima bili su uključeni u terapiju i prije nego što su doktori otkrili inzulin.

Stvar je u tome što svinjetina i ljudski pankreas imaju mnogo sličnih karakteristika. Jedino što ih razlikuje je jedna aminokiselina.

Danas naučnici i dalje razvijaju metode liječenja patologije. S obzirom na činjenicu da je dijabetes posljedica kršenja strukture otočića Langerhansa, proučavanje patologije ima velike izglede za budućnost.

Najvjerojatnije će se ubuduće naći ne manje učinkovite metode liječenja bolesti nego što je gore navedeno.

Preventivni ciljevi

Da ne biste dobili dijabetes, treba se pridržavati posebnih preporuka vodećih stručnjaka.

To će pomoći ne samo izbjeći ovu patologiju, već i mnoge druge zdravstvene probleme.

Možete uzeti u obzir planinarenje, plivanje u bazenu, biciklizam, časove sportskih grupa sa istomišljenicima.

Naravno da trebate napustiti prekomjernu upotrebu alkohola, zaboraviti na pušenje.

A ako se tako dogodi da se bolest ipak prevaziđe, možete živjeti zanimljivo i efikasno, čak i s takvom razočaravajućom dijagnozom. Nikada ne možete izgubiti srce, prepuštajući se bolestima da se nadvije nad vama!

Korisni video

Jedan od češćih uzroka dijabetesa je autoimuni proces, dok se u tijelu stvaraju antitijela na stanice otočića Langerhans, onu koja proizvode inzulin. To uzrokuje njihovo uništavanje i, kao rezultat, kršenje endokrine funkcije gušterače s razvojem dijabetesa tipa 1 ovisnog o inzulinu.

Sorte formacija

Ostrva Langerhans sadrže skup ćelija koje obavljaju vitalne funkcije za tijelo, naime održavanje normalne razine ugljikohidrata u krvi. Ovo je posledica proizvodnje hormona, uključujući inzulin i njegove antagoniste. Svaka od njih uključuje sljedeće strukturne jedinice:

  • alfa
  • beta ćelije
  • delta
  • pp ćelija
  • epsilon.

Zadatak alfa i beta ćelija je proizvodnja glukagona i inzulina.

Glavna funkcija aktivne tvari je izlučivanje glukagona. On je antagonist inzulina i tako reguliše njegovu količinu u krvi. Glavna funkcija hormona je u jetri, gdje kontrolira proizvodnju prave količine glukoze, interakcijom sa određenom vrstom receptora. To je posljedica raspada glikogena.

Glavni cilj beta ćelija je proizvodnja inzulina, koji je izravno uključen u skladištenje glikogena u jetri i skeletnim mišićima. Tako ljudsko tijelo stvara rezerve energije za sebe u slučaju dužeg nedostatka unosa hranjivih sastojaka. Mehanizmi proizvodnje ovog hormona pokreću se nakon jela, kao odgovor na povećanje glukoze u krvi.Razmatrane ćelije otočića Langerhansa čine svoj najveći dio.

Delta i PP ćelije

Ova sorta je prilično rijetka. Delta ćelijske strukture čine samo 5-10% od ukupnog broja. Njihova funkcija je sintetizacija somatostatina. Ovaj hormon direktno suzbija proizvodnju hormona rasta, tirotropnog i hormona rasta koji oslobađa hormone, čime utječe na prednju hipofizu i hipotalamus.

Na svakom od otočića Langerhansa izlučuje se polipeptid pankreasa, taj se proces događa u pp ćelijama. Funkcija ove tvari nije potpuno razumljiva. Smatra se da inhibira proizvodnju soka pankreasa i opušta glatke mišiće žučne kese. Uz to, s razvojem malignih novotvorina nivo pankreasnog polipeptida naglo raste, što je marker za razvoj onkoloških procesa u gušterači.

Zašto se pojavljuju antitela?

Ljudski imunitet zaštićen je od stranih bjelančevina stvaranjem oružja koje se aktivira samo protiv određene tvari. Ova metoda suzbijanja invazije jeste stvaranje antitela. Ali ponekad se u ovom mehanizmu dogodi kvar i tada vlastite stanice, a u slučaju dijabetesa su beta, meta su antitijela. Kao rezultat, tijelo sebe uništava.

Opasnost protutijela na otočiće Langerhans?

Antitijelo je specifično oružje samo protiv određenog proteina, u ovom slučaju otočići Langerhans. To dovodi do potpune smrti beta ćelija i do činjenice da će tijelo potrošiti imune sile na njihovo uništavanje, zanemarujući borbu protiv opasnih infekcija. Nakon toga inzulin potpuno prestaje da se proizvodi u tijelu i bez unošenja izvana, čovjek neće moći apsorbirati glukozu. Ako jede dobro, čak može i umrijeti od gladi.

Kome treba analiza?

Ispitivanja o prisutnosti bolesti kod ljudi poput dijabetes melitusa tipa 1 provode se za osobe s pretilošću, kao i za one koji barem jednog od roditelja već imaju ovu bolest. Ti faktori povećavaju vjerojatnost patološkog procesa. Vrijedno je uzeti testove za prisutnost ljudi koji pate od drugih bolesti gušterače, kao i onih koji su imali povrede ovog organa. Neke virusne infekcije pokreću autoimuni proces.

Od kojih ćelija su otočići?

Otoci pankreasa nisu nakupljanje istih ćelijskih struktura, uključuju stanice koje se razlikuju u funkcionalnosti i morfologiji. Endokrini pankreas sastoji se od beta ćelija, njihova ukupna specifična težina je oko 80%, oni luče amlin i inzulin.

Alfa ćelije gušterače proizvode glukagon. Ova supstanca djeluje kao antagonist inzulina, doprinosi povećanju glukoze u krvožilnom sistemu. Zauzimaju oko 20% u odnosu na ukupnu masu.

Glucagon ima veliku funkcionalnost. Utječe na proizvodnju glukoze u jetri, potiče razgradnju masnog tkiva, smanjuje koncentraciju kolesterola u tijelu.

Takođe, ova supstanca pospješuje regeneraciju ćelija jetre, pomaže insulinu da napusti tijelo i pojačava cirkulaciju krvi u bubrezima. Inzulin i glukagon imaju različite, i suprotne funkcije. Ostale tvari poput adrenalina, hormona rasta, kortizola pomažu u reguliranju ove situacije.

Langerhansove ćelije gušterače sačinjene su od sljedećih klastera:

  • Akumulacija "delte" osigurava izlučivanje somatostatina, koji može spriječiti proizvodnju drugih komponenti. Od ukupne mase ove hormonske supstance je oko 3-10%,
  • PP ćelije su sposobne da izlučuju peptid pankreasa, koji pojačava želudačnu sekreciju i suzbija prekomernu aktivnost organa probavnog sistema,
  • Klaster Epsilon sintetiše posebnu supstancu koja je odgovorna za osjećaj gladi.

Ostrva Langerhans složen je i višenamjenski mikroorganizam koji ima određenu veličinu, oblik i karakterističnu raspodjelu endokrinih komponenata.

Stanična arhitektura utiče na međućelijske veze i parakrinu regulaciju, što pomaže oslobađanju inzulina.

Struktura i funkcionalnost otočića pankreasa

Gušterača je po strukturi prilično jednostavan organ, ali njegova je funkcionalnost prilično opsežna. Unutrašnji organ proizvodi hormon inzulin koji reguliše šećer u krvi. Ako se opazi njegova relativna ili apsolutna insuficijencija, tada se dijagnosticira patologija - dijabetes melitus tipa 1.

Budući da pankreas pripada probavnom sustavu, on aktivno sudjeluje u razvoju enzima pankreasa koji doprinose razgradnji ugljikohidrata, masti i bjelančevina iz hrane. Kršeći ovu funkciju dijagnosticira se pankreatitis.

Glavna funkcionalnost otoka gušterače je održavanje potrebne koncentracije ugljikohidrata i kontrola ostalih unutarnjih organa. Akumulacija ćelija obilno se opskrbljuje krvlju, inerviraju ih simpatički i vagusni živci.

Struktura otoka je prilično složena. Možemo reći da je svaka akumulacija ćelija potpuna formacija s vlastitim funkcionalnikom. Zahvaljujući ovoj strukturi osigurana je razmjena između komponenti parenhima i ostalih žlijezda.

Ćelije otočića raspoređene su u obliku mozaika, odnosno nasumično. Zreli otočić odlikuje se pravilnom organizacijom. Sastoji se od lobula, okruženi su vezivnim tkivom, iznutra prolaze najmanji krvni sudovi. Beta ćelije nalaze se u centru lobula, a ostale se nalaze na periferiji. Veličina otoka ovisi o veličini posljednjih grozdova.

Kad komponente otoka počinju međusobno djelovati, to se odražava na druge stanice koje su lokalizirane u blizini. Ovo se može opisati sljedećim nijansama:

  1. Insulin potiče sekretornu aktivnost beta ćelija, ali istovremeno inhibira radnu funkcionalnost alfa klastera.
  2. Zauzvrat, alfa ćelije "glukonagon" tonu, a deluje na delta ćelije.
  3. Somatostatin jednako inhibira funkcionalnost i beta i alfa ćelija.

Ako se u prirodi lanca otkrije kvar koji je povezan s imunološkim poremećajima, tada beta stanice napadaju vlastiti imunitet.

Oni počinju propadati, što izaziva ozbiljnu i opasnu bolest - dijabetes.

Transplantacija ćelija

Je hronična i neizlječiva bolest. Endokrinologija nije pronašla način da zauvijek izliječi osobu. Kroz lijekove i zdrav način života možete postići održivu nadoknadu bolesti, ali ne više.

Beta ćelije nemaju mogućnost popravljanja. Međutim, u modernom svijetu postoje određeni načini koji će im pomoći da se "obnove" - ​​zamijene. Uporedo s transplantacijom gušterače ili uspostavljanjem umjetnog unutrašnjeg organa presađuju se stanice pankreasa.

To je jedina šansa za dijabetičare da obnove strukturu uništenih otoka. Provedeni su brojni naučni eksperimenti tokom kojih su beta-stanice donora presađene dijabetičarima tipa I.

Rezultati studija su pokazali da hirurška intervencija pomaže obnavljanju koncentracije ugljikohidrata u ljudskom tijelu. Drugim riječima, problem postoji rješenje, što je veliki plus. Međutim, cjeloživotna imunosupresivna terapija je minus - uporaba lijekova koji sprečavaju odbacivanje biološkog materijala davatelja.

Kao alternativa izvoru donatora, dozvoljene su matične ćelije. Ova je opcija prilično relevantna, budući da otočići pankreasa donatora imaju određenu rezervu.

Restorativna medicina razvija se brzim koracima, ali morate naučiti kako ne samo presaditi ćelije, već i spriječiti njihovo naknadno uništavanje, što se u svakom slučaju događa u tijelu dijabetičara.

U medicinskoj transplantaciji gušterače od svinje postoji definitivna perspektiva. Prije otkrića inzulina korišteni su ekstrakti iz životinjskih žlijezda. Kao što znate, razlika između ljudskog i svinjskog inzulina u samo jednoj aminokiselini.

Proučavanje strukture i funkcionalnosti otočića gušterače karakterizira velika perspektiva, budući da „slatka“ bolest nastaje kao rezultat oštećenja njihove strukture.

Gušterača je opisana u videu u ovom članku.

Svaki otočić Langerhans igra vrlo, vrlo važnu ulogu za cijeli organizam. Njegova glavna uloga je kontrola sadržaja ugljenih hidrata u krvi.

Pogledajte video: Strukturirani otoci (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar