Razlika između Orlistata i Xenicala

Gojaznost je ozbiljan problem koji može postati komplikacija kod dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja u tijelu. U ovom slučaju dijeta ne daje progresivne rezultate, pacijent uopće ne razmišlja o fizičkom vaspitanju.

U pomoć će vam doći lijekovi koji vam mogu pomoći da sigurno izgubite kilograme. Od tih sredstava možemo izdvojiti švicarski Xenical i njegov domaći kolega Orlistat.

Orlistat je lijek koji zaustavlja razgradnju masti nakon što hrana uđe u želudac i na taj način uklanja većinu kalorija u obliku triglicerida izvana. Kao rezultat toga, tijelo nije zasićeno preostalim kalorijama i počinje trošiti zalihe skladištenih masti, povećava masni postotak izmeta u prvih nekoliko dana unosa.

Aktivna supstanca u sastavu je inhibitor lipaze u želucu i crevima istog naziva - orlistat. Lijek propisuju nutricionisti, endokrinolozi, ginekolozi pacijentima koji imaju metaboličke poremećaje i dijagnozu pretilosti.

U kombinaciji s primjenom Orlistata kapsula potrebno je promatrati cjelokupni tijek hipokalorične prehrane, jer povećanje sadržaja masti u prehrani izaziva pojavu nuspojava.

Smanjenje težine na ovom leku poboljšava pacijentovo stanje:

  • ozbiljnost hipertenzije je smanjena,
  • liječenje dijabetesa postaje efikasnije
  • poboljšava se metabolizam lipida.

Interakcija s drugim lijekovima

Orlistat je kompatibilan s mnogim lijekovima, ali kada se uzima s alfa-tokoferolom i beta-karotenom, smanjuje njihovu apsorpciju. Ako pacijent uzima bilo koji od ovih dodataka, potrebno je prilagoditi njihovu dozu prilagođenu uzimanju Orlistata.

Kontraindikacije

Uzimanje lijeka je kontraindicirano u sljedećim uvjetima:

  • individualna netolerancija na aktivnu komponentu,
  • kolestaza
  • hronični poremećaji probave.

Sa oprezom je propisano za:

  • djetinjstvo
  • prisutnost kalkula u mokraćnim putevima ili bubrezima,
  • hiperoksalurija.

Tijekom trudnoće liječnik može propisati lijek samo na vlastitu odgovornost, jer nije bilo istraživanja o utjecaju Orlistata na ženu i plod.

Lijek Orlistat kategorično je kontraindiciran ženama u razdoblju očekivanja djeteta i dojenja, jer potencijalno mršavljenje negativno utječe na razvoj fetusa!

Xenical je lijek koji blokira apsorpciju viška masnoća u tijelu. Aktivna supstanca u sastavu je orlistat.

Početni rezultat uzimanja lijeka primjećen je već trećeg dana primjene: pacijent se počinje osjećati bolje, zbog odlaska edema, tjelesna težina opada. Aktivna supstanca, ulazeći u tijelo, blokira razgradnju kalorija u masti i uklanja ih izvana, zaobilazeći metaboličke procese. Zbog toga prestaje težina pacijenta i u većini slučajeva počinje polako opadati.

Učinak lijeka izražava se sintezom metabolita unutar crijeva, koji su manje aktivni od lijeka Orlistat. Ova značajka pruža manji učinak na gastrointestinalnu lipazu.

Indikacije za upotrebu

Xenical je propisan u sledećim slučajevima:

  • gojaznost
  • debljanje kod pridruženih bolesti,
  • u sklopu složenog liječenja dijabetesa.

Lijek se propisuje zajedno sa hipoglikemijskim lijekovima, na primjer, s Insulinom ili Metforminom.

Razlike u lijekovima

Kada se dijagnosticira pretilost ili debljanje kao rezultat komplikacija dijabetesa, liječnici propisuju Orlistat ili njegov kolega Xenical. Nemoguće je reći tačno što je bolje za bolesnike s pretilošću, jer su sredstva identična i sadrže istu aktivnu tvar u sastavu.

Oba lijeka su namijenjena dugotrajnoj upotrebi, ne štete organizmu.

Razlike između Orlistata i Xenicala:

  • glavna razlika je cijena na teritoriji Ruske Federacije: Xenical s paketom od 42 kapsule može se kupiti za 1800 rubalja, dok Orlistat za isti broj kapsula košta oko 500 rubalja,
  • Xenicalove upute upućuju na nekoliko kontraindikacija kada je, kao proizvođač Orlistata, zabranjeno ga uzimati u više slučajeva.

Učinkovito, oba lijeka se pokazuju jednako i istom brzinom.

Važno je voditi računa o paralelnom unosu drugih lijekova, jer o njemu ovisi terapeutski učinak aktivne tvari!

Manifestacijom nuspojava, Orlistat i Xenical pokazuju se pozitivno, zabilježeno je nekoliko negativnih reakcija.

Mišljenje ljekara

Mnogi stručnjaci ne preporučuju uzimanje lijekova na bazi aktivne supstance orlistat bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Ovi lijekovi snažno utječu na funkcioniranje unutarnjih organa, na metabolizam lipida, imaju nuspojave i kontraindikacije. U prisutnosti hroničnih bolesti, vrlo je važno biti oprezan u uzimanju novih lijekova, jer njihova učinkovitost može uzrokovati pogoršanje patologija.

Nazimova E.V., endokrinolog, Moskva

Xenical ima minimalan broj kontraindikacija i nuspojava koje se ne javljaju u praktičnoj upotrebi. Svrha ovog lijeka za dugo vremena pomaže izgubiti nekoliko suvišnih kilograma pacijentima. Važno je uzimati lijek zajedno s prehranom i uranjanjem u zdrav način života.

Panteleimonova O.V., ginekolog, Saransk

Orlistat i Xenical slični su po efikasnosti i djelovanju s lijekovima; Orlistat je za mnoge pacijente prikladnija opcija cijene. Aktivna supstanca koja je dio sredstava aktivno zauzima svoj položaj i od prvog dana pacijentima omogućava da više ne dobivaju višak kilograma.

Dijabetička recenzija

Brojni pregledi pokazuju da su Xenical i Orlistat po svojoj učinkovitosti vrlo slični.

Catherine, 34, Veliki Novgorod

Postala sam vrlo debela nakon druge trudnoće, osim što imam dijabetes iz djetinjstva. Dijeta nije pomogla u mršavljenju, primijetili su mnogi ljekari, sve dok mi jedan ginekolog nije propisao Xenical kapsule, pio ih dugo, točnije 6 mjeseci, za koje vrijeme sam skinuo 5 viška kilograma. U isto vrijeme jeo sam pravo, puno sam šetao kolicima. Nisam osećao nikakve nuspojave, ali nemam nijednu hroničnu patologiju.

Nina, 24 godine, Sankt Peterburg

Vidio je Xenical 1,5 godinu, za koje vrijeme je bacio 15 kilograma. Dobivena težina na pozadini dijabetesa tipa 2. Uzimala je Xenical zajedno sa inzulinom, dijetom i vježbanjem. Bio sam zadovoljan djelovanjem lijeka dok nisam našao jeftiniji, domaći analog - Orlistat, prešao s Ksenikala na njega i nisam osjetio razliku. Oba su lijeka prihvatljiva za dugotrajnu upotrebu, tako da se do sada nastavljam usavršavati na domaćem lijeku.

Orlistat Karakteristično

Proizvod proizvodi tvrtka KRKA (Slovenija) i dio je skupine lijekova čiji se princip djelovanja temelji na inhibiciji gastrointestinalnih lipaza. Orlistat je dostupan u kapsulama koje sadrže zrnatu supstancu. Istoimena komponenta pokazuje aktivnost (doza od 120 mg u 1 kapsuli). Sastav uključuje neaktivne tvari:

  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijum karboksimetil škrob,
  • natrijum-lauril sulfat,
  • povidone
  • talk u prahu.

Željeni učinak terapijom Orlistatom pruža se neutralizacijom funkcije gastrointestinalnih enzima.

Orlistat se ističe protiv sličnih spojeva zbog svog visokog vezivnog djelovanja na lipaze (gušterača, želudac). Ovo tvori kovalentnu vezu sa njihovim serinima. Zbog ovog faktora blokiran je proces transformacije triglicerida iz masti koje u organizam unose s hranom u spojeve koji se apsorbiraju u zidovima probavnog trakta: monogliceridi, masne kiseline. Željeni učinak terapijom Orlistatom pruža se neutralizacijom funkcije gastrointestinalnih enzima.

Kao rezultat opisanih procesa, mast se pretvara u supstance koje ne apsorbiraju zidovi probavnog trakta i izlučuju se tokom crevnih pokreta, taj proces traje ne više od 5 dana.

Pozitivan učinak terapije pruža se zbog nedostatka kalorija koji je rezultat kršenja metabolizma masti. To stimuliše proces gubitka kilograma.

Lijek blokira transformaciju masti u stanje masnih kiselina i monoglicerida ne u potpunosti, već samo za 30%. Zahvaljujući tome tijelo prima dovoljnu količinu hranjivih sastojaka potrebnih za održavanje zdravlja, ali gubi tendenciju nakupljanja viška masnoće.

U brojnim istraživanjima utjecaja Orlistata na funkcioniranje unutarnjih organa i sustava nije utvrđen negativan utjecaj na intenzitet proliferacije crijevnih stanica i funkciju žučnog mjehura. Sastav žuči, kao ni brzina rada creva, ne menjaju se. Nivo kiselosti želudačnog soka u skladu je s izvornim. Tokom studije, neki su ispitanici pokazali neznatno smanjenje sadržaja mnogih korisnih materija: kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, bakra, fosfora.

Kod pacijenata s pretilošću i brojnim drugim patologijama primjećuje se sveukupno poboljšanje. To je posljedica smanjenja tjelesne težine, normalizacije biohemijskih procesa. Nakon završetka terapije Orlistatom postoji rizik od vraćanja izvorne težine. Međutim, studije su pokazale da samo neki pacijenti doživljavaju postepeno vraćanje svojih prethodnih tjelesnih parametara. Lijek se preporučuje u dužem periodu. Prosječno trajanje kursa je od 6 do 12 mjeseci.

Indikacija za upotrebu Orlistata je potreba za gubitkom težine (na primjer, s pretilošću). Dobar rezultat je gubitak masnog tkiva unutar 5-10% ukupne tjelesne težine. Osim toga, ovaj lijek propisan je radi smanjenja rizika od povećanja kilograma na izvornik, ako je pacijent već u procesu gubitka kilograma. Kontraindikacije:

  • dječja dob (mlađa od 12 godina),
  • sindrom malabsorpcije,
  • kolestaza
  • hiperoksalurija
  • nefrolitijaza,
  • period trudnoće, dojenja,
  • pojedinačna netolerancija na komponente komponenata Orlistata.

Tokom terapije težina se može značajno smanjiti, ali se istovremeno manifestuju nuspojave:

  • izmet postaje mastan,
  • pojačan je nagon za defekacijom, što nastaje zbog povećanog izlučivanja tvari iz tijela koje se ne transformišu i ne apsorbiraju crijevne stijenke zbog blokade metabolizma prehrambenih masti,
  • povećava se formiranje gasa,
  • ponekad se uoči fekalna inkontinencija.

Na početku terapije Orlistatom može se pojaviti osjećaj anksioznosti.

Često se u početnoj fazi liječenja pojave umjereni znakovi koji su posljedica negativnog utjecaja na središnji živčani sustav: glavobolja, vrtoglavica, anksioznost, poremećaj sna. Te se reakcije razvijaju i kao rezultat povećanog sagorijevanja masne mase s povećanjem brzine izmjene energije u tijelu.

Karakteristike Xenical-a

Proizvođač lijeka je Hoffmann la Roche (Švicarska). Ovaj se alat smatra izravnim analogom Orlistata, zbog identičnog sastava (aktivna komponenta je orlistat u koncentraciji od 120 mg). Djelovanje lijeka Xenical, poput Orlisata, temelji se na inhibiciji gastrointestinalnih lipaza. Xenical se nudi u obliku otpuštanja - u obliku kapsula.

Aktivna komponenta ne uđe u krvotok, izlučuje se nepromijenjena iz tijela (83% ukupne doze).

Primjećuje se poboljšanje pacijentovog stanja tokom prvih dana nakon početka kursa. Lijek se izlučuje u roku od 3 dana. Aktivna komponenta se metabolizira u zidovima crijeva, uz oslobađanje 2 spoja. U usporedbi s orlistatom, ovi metaboliti pokazuju slabiju aktivnost, što znači da u manjoj mjeri utječu na gastrointestinalne lipaze.

Indikacije za upotrebu:

  • pretilost ili prekomjerna težina u prisustvu faktora rizika koji doprinose povećanju tjelesne težine,
  • tretman pacijenata s dijagnosticiranom dijabetesom tipa 2 koji su skloni debljanju (BMI od 27 kg / m² ili više).

Ostavite Svoj Komentar