Akutne i hronične komplikacije dijabetesa: statistika

Dijabetes melitus je hronična patologija koja često izaziva različite opasne komplikacije. Ako ne izvodite ispravan tretman i ne pridržavate se dijeta, dijabetes dovodi do ozbiljnih poremećaja u funkciji vida, bubrega, jetre i drugih organa.

Komplikacije dijabetesa dijele se na akutne i hronične. Akutne komplikacije dijabetesa pojavljuju se nakon kratkog vremena kao odgovor na brzo povećanje ili smanjenje šećera u krvi. Kasnije se komplikacije javljaju kao štetni učinci hiperglikemije na živčano tkivo i krvne žile.

Komplikacije dijabetesa pojavljuju se s nepravilnim ili odloženim liječenjem bolesti.

Akutne komplikacije

Angiopatija, odnosno vaskularne komplikacije dijabetesa, ovisno o veličini oštećenih žila, diferenciraju se u makroangiopatiju i mikroangiopatiju.

Mikrovaskularne komplikacije dijabetesa uzrokuju oštećenje očiju i bubrega. Ako postoji makroangiopatija, pojavljuju se problemi sa mozgom, srcem i perifernim tkivima.

Koma kod dijabetesa razvija se kao reakcija na ekstremne padove glukoze u krvi. Često se ova akutna komplikacija dijabetesa razvija na pozadini hipoglikemije.

Akutne komplikacije mogu rezultirati smrću.

Hipoglikemijska koma

Kad nivo glukoze toliko padne da ćelije mozga pate od nedostatka energije, pojavljuju se simptomi predstojeće kome. Hipoglikemiju karakteriše vrijednost glukoze manja od 3,3 mmol / L.

Opasnost od kome je da može utjecati moždano tkivo. Mogu se razviti i opasne situacije, na primjer, kada osoba iznenada izgubi svijest. To može biti čak i tijekom vožnje automobila ili u drugim situacijama kada je potrebna velika koncentracija pažnje.

Hipoglikemija nastaje iz sledećih razloga:

  • nepravilna inzulinska terapija ili upotreba neodgovarajućih lijekova za snižavanje šećera,
  • poremećaji prehrane,
  • fizička aktivnost bez odgovarajuće količine ugljikohidrata,
  • post
  • konzumiranje alkohola
  • uzimanje različitih lijekova, među kojima su: litijumski pripravci, sulfonamidi, beta blokatori.

Simptomi hipoglikemije uključuju:

  1. znojenje
  2. drhtavi delovi tela
  3. tahikardija
  4. snažan osjećaj gladi
  5. ukočenost oko usana
  6. anksioznost i strah
  7. mučnina

Sve ove pojave prethode patologijama mozga, stoga bi trebalo provoditi terapijske mjere za sprečavanje kome. Ako se ne sprovodi lečenje, pojavljuje se:

  • pospanost
  • oslabljena pažnja
  • dezorijentacija
  • glavobolje.

Ako se pojavi nekoliko simptoma, odmah se obratite liječniku.

Hiperglikemijska koma

Koma, koja je uzrokovana znatnim povećanjem šećera u krvi, može biti ketoacidotička (ketoacidoza), kao i hipersrsmolarna i lakticidna.

Ketoacidoza nastaje zbog povećanja šećera i metaboličkih proizvoda, odnosno ketona, koji negativno utječu na organizam. Uzrok može biti infekcija, nedostatak liječenja ili pogreške u njemu, kao i povrede, operacije i drugi faktori.

Hiperosmolarna koma (dehidrirajući) nastaje kada krv sa visokom osmolarnošću „izvlači“ tečnost iz ćelija, dehidrirajući ih. Ovo se stanje javlja zbog nedostatka inzulina.

Čimbenici koji dovode do ove kome slični su uzrocima ketoacidoze, tome se mogu pripisati i sve patologije koje dovode do gubitka tekućine.

Tipični znakovi koji prethode komi:

  • povećanje volumena urina (do 8 litara),
  • intenzivna žeđ
  • umor, slabost, migrene,
  • sa promjenom šećera u krvi, pokazatelj je veći od 16,5 mmol / l,
  • suve sluzokože i kože,
  • nekoliko dana kasnije pojava oslabljene svijesti, a zatim koma.

Ovi simptomi su karakteristični i za hiperosmolarno stanje i za ketoacidozu. Međutim, ketoacidoza ima sljedeće razlike:

  1. Kussmaul dolazi do disanja (bučno, rijetko i duboko),
  2. pojavljuje se miris „slatke jabuke“
  3. česte pojave akutnih bolova u trbuhu.

Uz hiperosmolarnost često se javljaju pareza, paraliza, poremećaji govora i halucinacije. Hiperosmolarna koma karakterizira porast temperature.

Statistički podaci pokazuju da se koma mliječne acidoze razvija sama od sebe prilično rijetko. Pojavljuje se zbog smanjenja količine kisika koji ulazi u tkiva tokom srčanih patologija, zatajenja dišnog sistema, anemije, ozljeda, gubitka krvi i infekcija.

Koma mliječne kiseline može se pojaviti zbog fizičkog napora, hroničnog alkoholizma ili nakon 65 godina.

Simptomi su slični drugim komama, ali nema ketona u urinu i visoke hiperglikemije.

Kasne komplikacije

Hronične komplikacije šećerne bolesti ili kasne patologije dijabetesa su lezije krvnih žila, tj. Dijabetičke angiopatije.

Dijabetička angiopatija je lezija malih, srednjih i velikih žila. Ako su pogođeni mali žili (arteriole, kapilare i venule), formira se mikroangiopatija.

Poraz posuda velike i srednje veličine naziva se makroangiopatija. Ove patologije dovode do oštećenja oka i bubrega. Utječu i plovila:

Dijabetička nefropatija

Dijabetička nefropatija je oštećenje bubrega kod dijabetesa, što dovodi do hroničnog zatajenja bubrega.

Prve manifestacije nefropatije pojavljuju se 5-10 godina nakon nastanka dijabetesa. Nefropatija je ova vrsta komplikacija koja često uzrokuje smrt pacijenta s dijabetesom tipa 1.

Ova patologija bubrega ima nekoliko faza:

  1. mikroalbuminurija,
  2. proteinurija
  3. hroničnog zatajenja bubrega.

Nefrotski sindrom dovodi do smanjenja količine proteina po jedinici volumena krvi. Od uspostavljanja trajne proteinurije pridružuju se svi znakovi koji su karakteristični za hronično zatajenje bubrega. Pozornica ima progresivan kurs različitim tempom.

Određujući faktor u razvoju hroničnog zatajenja bubrega smatra se arterijska hipertenzija, odnosno porast krvnog pritiska. U pravilu se u ovoj fazi pojavljuju različiti upalni procesi koji prolaze u mokraćnom sistemu.

Potrebno je postići određeni nivo krvnog pritiska, on ne smije prelaziti 130/85 mm RT. Čl. Ako se utvrdi da je lijek Enalapril i slični lijekovi neučinkovit, treba propisati dodatno liječenje Verapamilom ili Diltiazemom.

Pored toga, možete koristiti diuretike, na primer, Furosemid, kao i Atenolol. Terapija u stvaranju bubrežne insuficijencije određena je stadijom patologije.

Zatajenje bubrega može biti konzervativno i terminalno.

Dijabetička retinopatija

Ova komplikacija karakterizira oštećenje vena mrežnice, arterija i kapilara. Kod dijabetesa primjećuje se proces sužavanja žila. U tom slučaju, žile počinju patiti od nedostatka krvi. Javljaju se degenerativne patologije, na žilama se pojavljuju sakralne formacije, zidovi postaju tanji.

Kada se duže vrijeme javlja nedostatak kisika, u mrežnici se počinju odlagati lipidi i kalcijeve soli. Takvi procesi dovode do pojave određenih gustih područja. Zbog ukupne patološke promjene, na žilama mrežnice nastaju ožiljci i infiltrati.

Ako liječenje nije primljeno i proces je odgođen, može doći do odvajanja mrežnice i, kao rezultat toga, sljepoće. Srčani napadi i rupture oštećenih žila dovode do ozbiljnih krvarenja u staklastom tijelu oka. Takođe, rizik od razvoja glaukoma nije isključen.

Da biste prepoznali dijabetičku retinopatiju, potrebno je uraditi niz testova. Korištene metode istraživanja:

  1. pregled očiju
  2. određivanje nivoa i vidnog polja,
  3. analiza šarenice, rožnice, kao i ugao prednje komore oka pomoću lampe sa prorezom.

Ako staklasta i kristalna leća postanu zamućena, tada treba obaviti ultrazvučni pregled oka.

Dijabetička neuropatija

Dijabetička neuropatija je lezija perifernog i centralnog nervnog sistema kod dijabetesa. Glavni razlog ove komplikacije je povećanje glukoze u krvi.

Postoji nekoliko teorija dijabetičke neuropatije. U skladu s najpopularnijom teorijom, zbog visokog sadržaja glukoze u krvi nastaje značajno povećanje volumena glukoze u živcu. Budući da glukoza u velikim količinama ne podliježe potpunom metabolizmu, to doprinosi stvaranju sorbitola.

Zbog senzorne neuropatije vibracijska osjetljivost u početku je oslabljena. Identifikacija ovog prekršaja vrši se pomoću diplomirane vilice za ugađanje, ugrađuje se na glavu prve kosti tarsusa.

Najčešći znak ove komplikacije dijabetesa je pojava ukočenosti i gušavih izbočina u nogama. Kod šećerne bolesti posljedica oštećenja živčanog sustava smatra se stalnom hladnoćom donjih ekstremiteta, koja je pristrana.

Kako bolest napreduje, pojavila se nelagoda u stomaku, grudima i rukama. Dugim tokom dijabetesa počinju umrijeti mala nervna vlakna boli, što se očituje spontanim prestankom bolova u udovima.

Senzomotornu neuropatiju često prati smanjenje osjetljivosti. Konkretno, smanjuje se osetljivost na nogama i rukama u pola.

Pored toga mogu se pojaviti poteškoće u hodanju i narušena koordinacija pokreta. Budući da postoji kršenje osjetljivosti, osoba često ne primjećuje oštećenja na nogama, koja su u budućnosti zaražena.

Kardiovaskularni je kardiovaskularni oblik neuropatije za koji je karakteristično povećanje brzine otkucaja srca u mirovanju, odnosno bez fizičke aktivnosti.

Gastrointestinalni ili gastrointestinalni oblik dijabetičke neuropatije nastaje zbog nervne regulacije gastrointestinalnog trakta. Prolaz hrane kroz jednjak je poremećen, razvija se upala stijenke jednjaka.

Zbog poremećene pokretljivosti crijeva, javljaju se zatvor i proljev. Uz to, zabilježen je kršenje proizvodnje probavnog soka od gušterače. Često se razvijaju obična salivacija i žučna diskinezija, što dovodi do stvaranja kamenja u žučnim kanalima.

Često kod muškaraca dolazi do smanjenja seksualnih funkcija, kod žena dolazi do kršenja hidratacije genitalija.

Dijabetičku neuropatiju prati smanjenje funkcije zjenice, poremećena je prilagodba vida u mraku.

Dijabetičko stopalo

Sindrom dijabetičkog stopala je patologija stopala kod dijabetesa, koja se formira zbog oštećenja perifernih živaca, mekih tkiva, kože, zglobova i kostiju. Patologija se izražava kod hroničnih i akutnih čira, koštano-zglobnih lezija i gnojno-nekrotičnih procesa.

Stvaranje neuropatske raznolikosti dijabetičkog stopala praćeno je promjenom žila udova. Zbog širenja žila stopala, dolazi do edema i povećanja temperature. Zbog poremećenog protoka krvi, žile počinju patiti od nedostatka kisika koji ulazi u tkiva stopala.

Stopalo počinje da bubri i crveni. Procesi deformiranja u koštano-ligamentnoj strukturi mogu se formirati dulje vrijeme.

Za liječenje dijabetičkog stopala treba poduzeti mjere za normalizaciju metaboličkih procesa, kao i:

  • antibiotici
  • liječenje rana
  • istovar i ostatak stopala,
  • otklanjanje područja zadebljanja kože,
  • nošenje posebne cipele.

Koža na stopalu postaje blijeda ili cijanotična. Ponekad kao rezultat širenja kapilara koža postaje ružičasto-crvena.

U dijagnostičke svrhe primjenjuju se:

  1. Dopplerova metoda
  2. angiografija posuda nogu,
  3. računarske i magnetne rezonance,
  4. ultrazvučno skeniranje krvnih sudova.

Prevencija

Terapija komplikacija dijabetesa tipa 1 i 2 primarno uključuje profilaksu. Važno je sustavno slijediti sve medicinske preporuke za sprečavanje nastanka komplikacija dijabetesa i za kontrolu eventualnih oscilacija glukoze u krvi.

U stvaranju bilo kakvih komplikacija trebalo bi brzo poduzeti mjere za normalizaciju razine šećera u plazmi, jer o tome ovisi sam tijek dijabetesa, kao i posljedice koje ga uzrokuje.

Preventivne mjere uključuju:

  1. sistematski medicinski nadzor i evidenciju,
  2. kontrola glukoze u krvi,
  3. poštovanje prehrambenih pravila,
  4. jasna dnevna rutina
  5. određene fizičke aktivnosti i odmor,
  6. lična higijena i čistoća kuće,
  7. podrška imunološkog sistema i pravovremeno liječenje infekcija i prehlada.

Pridržavanje ovih preporuka omogućava efikasno održavanje stabilnosti bolesti i smanjenje rizika od komplikacija.

Kakve se komplikacije mogu razviti kod dijabetesa opisat će stručnjak iz videa u ovom članku.

Statistika komplikacija dijabetesa

Dijabetes melitus je ozbiljan medicinski i socijalni problem koji svake godine dobiva na značaju. Zbog svoje prevalencije ova se bolest smatra neinfektivnom pandemijom.

Takođe postoji tendencija porasta broja pacijenata s ovim poremećajem koji je povezan s radom gušterače.

Do danas, prema WHO, bolest pogađa oko 246 miliona ljudi širom svijeta. Prema predviđanjima, taj iznos može gotovo udvostručiti.

Društveni značaj problema pojačava se činjenicom da bolest dovodi do preranog invaliditeta i smrti zbog nepovratnih promjena koje se pojavljuju u cirkulacijskom sustavu. Koliko je ozbiljna rasprostranjenost dijabetesa u svjetskoj populaciji?

Svjetska statistika dijabetesa

Dijabetes melitus je stanje hronične hiperglikemije.

Trenutno nije poznat tačan uzrok ove bolesti. Može se pojaviti kada se nađu bilo kakve oštećenja koja ometaju normalno funkcioniranje ćelijskih struktura.

Razlozi koji provociraju pojavu ove bolesti mogu se pripisati: teške i opasne lezije gušterače hronične prirode, hiperfunkcija nekih endokrinih žlijezda (hipofiza, nadbubrežna žlijezda, štitna žlijezda), učinak otrovnih tvari i infekcija. Već duže vrijeme dijabetes je prepoznat kao glavni faktor rizika za pojavu bolesti kardiovaskularnog sistema.

Zbog stalnih karakterističnih manifestacija vaskularnih, srčanih, moždanih ili perifernih komplikacija koje proizlaze iz pozadine napredne hipoglikemijske kontrole, dijabetes se smatra pravom vaskularnom bolešću.

Dijabetes često dovodi do bolesti kardiovaskularnog sistema

U Europi ima oko 250 miliona ljudi koji imaju dijabetes. Štoviše, impresivna količina uopće ne sumnja u postojanje tegobe po sebi.

Na primjer, u Francuskoj se pretilost javlja kod otprilike 10 milijuna ljudi, što je preduvjet za razvoj dijabetesa tipa 2. Ova bolest izaziva pojavu nepoželjnih komplikacija, koje samo pogoršavaju situaciju.

Statistika svetskih bolesti:

  1. starosna grupa.Studije koje su proveli naučnici pokazuju da je stvarna prevalenca dijabetesa mnogo veća nego što je zabilježena 3,3 puta kod pacijenata u dobi, 4,3 puta - tokom godina, 2,3 puta - tokom ljeta i 2,7 puta - tokom godina,
  2. rod Zbog fizioloških karakteristika, žene pate od dijabetesa mnogo češće od muškaraca. Prva vrsta bolesti pojavljuje se kod ljudi mlađih od 30 godina. Uglavnom su to žene koje ga češće pate. Ali dijabetes tipa 2 gotovo se uvijek dijagnosticira kod ljudi koji su pretili. U pravilu su bolesna za osobe starije od 44 godine,
  3. stopa incidencije. Ako razmotrimo statistiku na teritoriji naše zemlje, možemo zaključiti da je u razdoblju od početka 2000-ih do kraja 2009. godine učestalost među stanovništvom gotovo udvostručena. U pravilu je češće druga vrsta bolesti koja je bolesna. Širom svijeta oko 90% svih dijabetičara pati od drugog tipa poremećaja koji je povezan sa lošom funkcijom pankreasa.

Ali udio gestacijskog dijabetesa porastao je sa 0,04 na 0,24%. To je posljedica kako povećanja ukupnog broja trudnica u vezi sa socijalnom politikom zemalja koja je usmjerena na povećanje nataliteta, tako i uvođenja rane screening dijagnostike gestacijskog dijabetesa.

Ako razmotrimo statistiku pojave ove bolesti kod djece i adolescenata, možemo pronaći šokantne brojke: najčešće bolest pogađa djecu od 9 do 15 godina.

Prevalencija komplikacija kod pacijenata sa šećernom bolešću

Dijabetes predstavlja problem ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta. Broj dijabetičara svakodnevno se povećava.

Ako pogledamo statistike, možemo zaključiti da širom svijeta otprilike 371 milion ljudi pati od ove bolesti. A ovo, na sekundu, iznosi tačno 7,1% stanovništva čitave planete.

Glavni razlog širenja ovog endokrinog poremećaja je temeljna promjena u načinu života. Prema naučnicima, ako se situacija ne promijeni na bolje, do oko 2030. godine broj pacijenata će se povećati nekoliko puta.

Popis zemalja sa najvećim brojem dijabetičara uključuje sljedeće:

  1. Indija Otprilike 51 milion slučajeva
  2. Kina - 44 miliona
  3. Sjedinjene Američke Države - 27,
  4. Ruska Federacija - 10,
  5. Brazil - 8,
  6. Njemačka - 7,7,
  7. Pakistan - 7,3,
  8. Japan - 7,
  9. Indonezija - 6,9,
  10. Meksiko - 6,8.

Impresivan procenat obolijevanja zabilježen je u Sjedinjenim Državama. U ovoj zemlji otprilike 21% stanovništva pati od dijabetesa. Ali kod nas je statistika manja - oko 6%.

Ipak, čak i pored toga što u našoj zemlji razina bolesti nije tako visoka kao u Sjedinjenim Državama, stručnjaci predviđaju da bi se vrlo brzo pokazatelji mogli približiti SAD-u. Stoga će bolest biti nazvana epidemija.

Dijabetes tipa 1, kao što je ranije spomenuto, javlja se kod ljudi mlađih od 29 godina. Kod nas se bolest brzo sve mlađa: trenutno se nalazi kod pacijenata od 11 do 17 godina.

Zastrašujuće brojke daju se statistički podaci o pojedincima koji su nedavno položili ispit.

Otprilike polovina svih stanovnika planete ni ne zna da ih bolest već čeka. Ovo se odnosi na naslednost. Bolest se može razvijati asimptomatski duže vrijeme, bez izazivanja apsolutno nikakvih znakova lošeg stanja. Štaviše, u većini ekonomski razvijenih zemalja svijeta bolest nije uvijek tačno dijagnosticirana.

Uprkos činjenici da se u afričkim zemljama prevalenca dijabetesa smatra vrlo niskom, ovdje se nalazi visoki postotak ljudi koji još uvijek nisu prošli posebno ispitivanje. Čitav razlog leži u niskom stepenu pismenosti i neznanju o ovoj bolesti.

Prevalencija komplikacija kod ljudi koji imaju obje vrste dijabetesa

Kao što znate, akutne komplikacije mogu donijeti više problema.

Oni predstavljaju najveću prijetnju ljudskom životu. To uključuje države čiji se razvoj odvija u minimalnom vremenskom periodu.

To bi moglo potrajati i nekoliko sati. Takve manifestacije obično dovode do smrti. Iz tog razloga, potrebno je odmah pružiti kvalificiranu pomoć. Postoji nekoliko uobičajenih opcija za akutne komplikacije od kojih se svaka razlikuje od prethodne.

Najčešće akutne komplikacije uključuju: ketoacidoza, hipoglikemija, hiperosmolarna koma, koma mliječne acidoze i druge. Kasniji efekti pojavljuju se nakon nekoliko godina od bolesti. Njihova šteta nije u manifestaciji, već u činjenici da polako pogoršavaju nečije stanje.

Čak i profesionalni tretman ne pomaže uvijek. Tu spadaju: retinopatija, angiopatija, polineuropatija, kao i dijabetičko stopalo.

Komplikacije hronične prirode primećene su u poslednjim godinama života.

Čak i uz strogo pridržavanje svih zahtjeva za liječenjem, boluju krvne žile, organi izlučujućeg sustava, koža, nervni sistem kao i srce. Predstavnici jačeg pola imaju komplikacije koje se pojavljuju na pozadini tijeka dijabetesa melitusa, dijagnosticiraju se puno rjeđe nego kod žena.

Potonji više pate od posljedica takvog endokrinog poremećaja. Kao što je već napomenuto ranije, bolest dovodi do pojave opasnih poremećaja povezanih s radom srca i krvnih sudova. Ljudima umirovljeničke dobi često se dijagnosticira sljepoća, koja se pojavljuje zbog prisutnosti dijabetičke retinopatije.

Ali problemi s bubrezima dovode do termičkog zatajenja bubrega. Uzrok ove bolesti može biti i dijabetička retinopatija.

Oko polovine svih dijabetičara ima komplikacije koje pogađaju nervni sistem. Kasnije, neuropatija izaziva pojavu smanjenja osjetljivosti i oštećenja donjih ekstremiteta.

Zbog ozbiljnih promjena koje se događaju u nervnom sustavu, komplikacija poput dijabetičkog stopala može se pojaviti kod ljudi s oštećenim radom gušterače. Ovo je prilično opasna pojava, koja je izravno povezana sa kršenjima kardiovaskularnog sistema. Često može uzrokovati amputaciju udova.

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Potrebno je samo prijaviti se.

Ovaj video opisuje opći opis, vrste, metode liječenja, simptome i statistiku dijabetesa:

Ako imate dijabetes, ne treba zanemariti ni liječenje, koje se sastoji ne samo od posebnih lijekova, već i pravilne i uravnotežene prehrane, vježbanja i odbijanja od ovisnosti (koje uključuju pušenje i zloupotrebu alkohola). Takođe periodično morate posjećivati ​​ličnog endokrinologa i kardiologa kako biste saznali točno stanje zdravlja.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Dijabetes melitus: statistika bolesti

Dijabetes melitus (DM) je stanje "hronične hiperglikemije". Tačan uzrok dijabetesa još uvijek nije poznat. Bolest se može pojaviti u prisustvu genetskih oštećenja koja ometaju normalno funkcioniranje stanica ili nenormalno utječu na inzulin.

Uzroci dijabetesa uključuju i teške kronične lezije gušterače, hiperfunkciju određenih endokrinih žlijezda (hipofiza, nadbubrežna žlijezda, štitna žlijezda), djelovanje otrovnih ili infektivnih faktora.

Već duže vrijeme dijabetes je prepoznat kao ključni faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih (SS) bolesti.

Zbog učestalih kliničkih manifestacija arterijskih, srčanih, moždanih ili perifernih komplikacija koje nastaju na pozadini lošeg kontrole glikemije, dijabetes se smatra pravom vaskularnom bolešću.

Statistika dijabetesa

U Francuskoj je broj pacijenata s dijabetesom otprilike 2,7 milijuna, od kojih je 90% bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Bolesnici s dijabetesom koji gotovo paše (10-15%) uopće ne sumnjaju u prisutnost ove bolesti. Štaviše, trbušna pretilost javlja se u gotovo 10 milijuna.

osoba, što je preduvjet za razvoj T2DM. SS komplikacije otkrivaju se 2,4 puta više kod ljudi koji imaju dijabetes.

Oni utvrđuju prognozu dijabetesa i doprinose smanjenju očekivanog trajanja života pacijenata za 8 godina za osobe u dobnoj skupini i za 4 godine za starije starosne grupe.

Otprilike u 65-80% slučajeva uzrok smrtnosti kod dijabetičara su kardiovaskularne komplikacije, naročito infarkt miokarda (MI), moždani udar. Nakon revaskularizacije miokarda, srčani događaji najčešće se javljaju kod pacijenata s dijabetesom.

Mogućnost 9-godišnjeg preživljavanja nakon plastične koronarne intervencije na žilama je 68% za dijabetičare i 83,5% za obične ljude, zbog sekundarne stenoze i agresivne ateromatoze pacijenti koji boluju od dijabetesa imaju ponovljeni infarkt miokarda.

Udio pacijenata s dijabetesom na kardiološkom odjelu konstantno raste i čini više od 33% svih pacijenata. Stoga je dijabetes prepoznat kao važan odvojeni faktor rizika za nastanak SS bolesti.

Akutne i hronične komplikacije šećerne bolesti tipa 1 i 2, njihova prevencija

Kod dijabetes melitusa komplikacije mogu biti akutne, hronične i očitovati se u kasnijim fazama patologije.

Izbjegavanje takvih posljedica puno je lakše nego naknadno liječenje ili, još gore, onemogućavanje zbog kršenja.

Stoga se preporučuje detaljno proučiti komplikacije dijabetes melitusa, znati sve o simptomima, karakteristikama liječenja i prevencije.

Vrste komplikacija dijabetesa

Komplikacije dijabetesa mogu se klasificirati po težini - od najblažih do najtežih slučajeva. Osim toga, razlikuju se rane i kasne komplikacije čija klasifikacija nije manje složena. Neophodno je obratiti pažnju na to da specijalisti identifikuju:

  • mikrovaskularne komplikacije dijabetesa,
  • hirurške komplikacije dijabetesa
  • posljedice za djecu
  • akutnih i hroničnih slučajeva.

S obzirom na složenost klasifikacije, potrebno je zasebno razmotriti sve slučajeve, uključujući komplikacije dijabetesa tipa 2.

Hronični efekti

Hronične komplikacije se nazivaju i kasne. Nastaju uz produljeni utjecaj visokih indeksa šećera na organe i sustave dijabetičara. Komplikacije dijabetesa tipa 2 utječu na najosjetljivije unutarnje organe, koji su se pokazali kao svojevrsna meta bolesti.

Dijabetička retinopatija je prvo stanje na ovoj listi. On je najčešći i javlja se kod otprilike 90% pacijenata.

Retinopatija nastaje zbog produženog tijeka bolesti i sastoji se u pogoršanju žila mrežnice. Ovakva kršenja najčešće dovode do invalidnosti dijabetičara.

Prema stručnjacima, takve hronične komplikacije šećerne bolesti 25 puta su češće nego kod zdravih ljudi.

Dijabetička nefropatija složeno je oštećenje bubrega, naime arterija, glomerula, tubula i arteriola. Patologija nastaje pod utjecajem proizvoda oslabljenog metabolizma ugljikohidrata i lipida. Prevalencija nefropatije kod dijabetičara dostiže 75%.

Komplikacije dijabetesa tipa 1 i 2 mogu biti neuropatije. Govorimo o oštećenju perifernih živaca, što je takođe prilično često odstupanje.

Situaciju pogoršava činjenica da u procesu oštećenja mogu utjecati različiti dijelovi živčanog sustava.

Pored toga, neuropatija je jedan od vodećih faktora koji dovode do pojave dijabetičkog stopala.

Zatim treba obratiti pažnju na dijabetičku encefalopatiju, naime činjenicu da:

  • ovo je progresivna lezija mozga,
  • nastaje pod utjecajem hroničnih i akutnih vaskularnih, kao i metaboličkih poremećaja,
  • simptomatologija patologije povezana je sa slabošću, pogoršanjem radne sposobnosti, visokim stepenom umora, emocionalnom nestabilnošću i drugim znakovima,
  • ako nije dostupan tretman, posljedice mogu biti najozbiljnije, uključujući smrt dijabetičara.

Dijabetes melitus tipa 2 i pridružene bolesti mogu se povezati sa specifičnim kožnim lezijama.

Promjene u strukturi epiderme, folikula i znojnih žlijezda prepoznaju se zbog poremećaja metabolizma ugljikohidrata, kao i zbog nakupljanja produkata metabolizma. Dijabetičar ima osip, čireve, staračke pege i čak gnojno-septičke komplikacije.

U najtežem toku patologije koža postaje hrapava, ljušti se, lupa se, kao i brojne pukotine, deformacije noktiju.

Popis hroničnih komplikacija nadopunjuje sindrom dijabetičkog stopala i ruku. Govoreći o tome, oni podrazumijevaju složen skup anatomskih i funkcionalnih promjena. Nalaze se u najmanje 30% bolesnika sa šećernom bolešću.

Obično se pojavljuju u obliku smeđih pjega na potkoljenici, ulceroznih lezija na stražnjem dijelu potkoljenice, kao i na stopalu ili falangi prstiju.

U najtežim situacijama formira se gangrenozna lezija, što dovodi do amputacije udova.

Uzroci dijabetesa

Glavni razlog pojave ove bolesti može se nazvati endokrini poremećaji. U slučaju nedovoljne proizvodnje hormona od strane gušterače, razina glukoze u tijelu se stalno povećava, metabolički procesi su poremećeni. Pravilni proces izlučivanja ne nastaje, prerađeni proizvodi se nakupljaju u krvi.

Sljedeći razlog je nasljednost. Kad je porodica već imala nositelje ove dijagnoze, rizik od razvoja dijabetesa mnogo je puta veći. Zdrava osoba koja nema nasljedne faktore takođe je podložna bolesti zbog:

  • upotreba bezvrijedne hrane, velike količine proizvoda koji sadrže šećer,
  • višak kilograma
  • prateće ozbiljne bolesti,
  • stres
  • poremećaji u jetri.

Bolest iznenađuje ne samo odrasle, već i djecu. Sklone su pojavi pri rođenju zbog učestalih bolesti, slabog imuniteta. Prekomjerna težina također uzrokuje rizik od pada u skupinu predispozicija.

Pogoršanje šećerne bolesti

Bilo koji simptomi bolesti zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ovo je potrebno kako bi se spriječilo pogoršanja i komplikacija dijabetesa. Liječnik odabire potrebnu terapiju, propisuje lijekove za održavanje stanja pod kontrolom.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Vrsta liječenja ovisit će o vrsti bolesti, naime:

  • 1 tip. Dijabetes se razvija u mladoj dobi, pojava je akutna. Inzulin se ne proizvodi u potrebnim količinama, šećer se nakuplja u krvi, dok ga stanice ne primaju. S obzirom na to, metabolički procesi u tijelu su poremećeni i pokreću se mehanizmi koji problem još više pogoršavaju. Stanice prestaju da dobijaju dovoljno masti i proteina, što dovodi do novih bolesti. Tada dolazi intoksikacija cijelog organizma, dehidracija. U nedostatku korekcije stanja i adekvatnog liječenja, invalidnost i smrt mogući su.
  • Tip 2 - stanje u kojem je količina inzulina dovoljna, ali je percepcija ćelija na njega narušena. Često se nalazi u višku kilograma, kada je nemoguće prerađivati ​​inzulin za sve tjelesne masti. Za razliku od tipa 1, napad nije toliko izražen, simptomi su zamućeni. Kasna bolest još uvijek dobija na značaju i dovodi do hipertenzivnih skokova, moždanog udara i srčanog udara. Ako se u početku ova vrsta bolesti može ispraviti prehranom, onda se nakon intervencije lijekovima ne može izbjeći.

Periodi pogoršanja šećerne bolesti postoje u svih bolesnika.

Hiperglikemija

To je znak kojim se određuje porast šećera u krvi u usporedbi s normalnim pokazateljima (3,3 - 5,5 mmol / litra). Ova vrsta se nalazi kod obe vrste bolesti. Javlja se zbog neuhranjenosti, prepunjenosti kalorijama i masnoćama, prejedanjem. Psiho-emocionalni šokovi, živčani slom mogu također uzrokovati pogoršanje dijabetesa i tipa 2 i 1. Pojava ketoacidoze smatra se ozbiljnom komplikacijom dijabetesa s hiperglikemijom.

Ketoacidoza

Stanje kod kojeg se ketonska tijela u ljudskoj mokraći počinju akumulirati iznad norme. To se događa s nedovoljnom količinom inzulina u krvi, ili s dijabetesom tipa 2. Upala, prethodni hirurški zahvati, trudnoća i upotreba lijekova zabranjenih dijabetičarima mogu izazvati takvo pogoršanje. U isto vrijeme, pokazatelj šećera u krvi neprestano raste (iznad 14,9 mmol / litra), povećava se i sadržaj acetona i kiselosti u krvi.

Hronične komplikacije

Komplikacije dijabetesa nisu samo akutne, već i hronične.

Tu spadaju:

  • ateroskleroza
  • dijabetička nefropatija,
  • dijabetička mikroangiopatija,
  • dijabetička neuropatija,
  • zarazne bolesti
  • kardiopatija

Ovo je kratki popis komplikacija dijabetesa. Svako od njih vrijedi razmotriti detaljnije.

Ateroskleroza

Odnosi se na komplikacije šećerne bolesti tipa 2. S ovom patologijom dolazi do vazokonstrikcije, prokrvljenost se pogoršava i usporava.

Pacijenti se žale na bol u nogama nakon aktivnosti, nakon spavanja. Zbog poremećenog protoka krvi do ekstremiteta stopala, stopala su hladna, ukočenost je učestalija. Arterijska pulsacija prestaje se otkrivati, razvija se vaskularna kalcifikacija i tromboza.

Dijabetička neuropatija

Patologija je kršenje funkcionisanja čitavog nervnog sistema.

Prenosi se pogrešni signali u dijelove mozga, pacijent osjeća mravljinu, gipke po cijelom tijelu. Mogući su bolni osjećaji, ali na koži nema utjecaja.

U budućnosti dolazi do potpunog gubitka osjetljivosti udova. Mišična slabost, nemogućnost kretanja, poremećaji u radu probavnog trakta i srca sve su posljedice ovog kršenja,

Zarazne bolesti

Teške posljedice i poteškoće za dijabetičare.

Nepravilno funkcionisanje imunološkog sistema pacijentu uskraćuje zaštitu protiv mnogih gljivičnih i bakterijskih infekcija. Povećava se rizik od infekcije rana, postoji opasnost od amputacije udova (sa necelivim čirima), smrti. Terapija antibioticima ne daje uvijek očekivane rezultate, razvija se imunitet. Takva komplikacija dijabetesa tipa 2 zahtijeva insulinsku terapiju zajedno s liječenjem glavne dijagnoze,

Komplikacije dijabetesa kod djece i adolescenata

Tok bolesti kod djece opasan je razvojem posljedica koje predstavljaju prijetnju po život djeteta. Roditelji se često pitaju koje su komplikacije dijabetesa kod djece i adolescenata.

  • Hipoglikemija. Karakterizira ga nagli pad razine šećera u tijelu, a u nedostatku mjera može doći do konvulzija, kome.
  • Ketoacidoza. Opasni rast ketonskih tijela u krvi za nekoliko dana preraste u ketoacidotsku komu.

Mogu se razviti druga patološka stanja (specifične komplikacije šećerne bolesti): nefropatija, mikroangiopatija, neuropatija, kardiomiopatija, katarakta i druge.

Kako se liječe komplikacije?

Za komplikacije dijabetesa propisuju se liječenje i lijekovi na temelju vrste bolesti. Na primjer, komplikacije od dijabetesa tipa 2 češće su kod ljudi starijih od 40 godina. Ketoacidoza, hipoglikemija nastaju zbog nepoštivanja terapijske prehrane, nervne iscrpljenosti i nepravilnog odabira lijekova.

Kasne komplikacije dijabetesa, poput hronične, najčešće se javljaju zbog oštećenja krvnog sistema. Organi i tkiva prestaju obavljati svoju funkciju u najvećoj mjeri, nastaju uvijek nove bolesti. Jedna od ovih komplikacija dijabetesa tipa 2 je tiroiditis (upala lokalizovana u tkivima štitne žlijezde).

Retinopatija je stanje koje se javlja u polovini slučajeva. Vrijedno je detaljno razmotriti ovu komplikaciju dijabetesa tipa 2 i njegove simptome.

Na početku bolesti se poremeti rad žila u mrežnici oka, pogoršava se vidna oštrina. Slika razvoja često je zamagljena, početak je postupan. Simptomi uključuju: smanjenu kvalitetu vida, osjećaj „muva“ pred očima, poteškoće u čitanju. Raste brzinom munje, klasificira se kao kasna komplikacija dijabetesa koju je teško liječiti.

Takođe među kasne komplikacije dijabetesa spadaju: oštećenje žila mozga, srca, nefropatija. Liječenje svih ovih stanja usmjereno je na smanjenje kliničkih manifestacija. Štitnjača se ispravlja uz pomoć hormonske terapije, retinopatija - uz pomoć lijekova i laserskih intervencija i tako dalje.

Kasne komplikacije šećerne bolesti najzanimljivije su, s obzirom na neprimjetan razvoj i nepovratan ishod.

Bolesti koje utječu na vid, bubrege i udove su među specifičnim komplikacijama dijabetesa. Ako pate srce i krvne žile, onda je to nespecifično.

Glavne komplikacije dijabetesa

U svijetu postoji više od 100 hiljada ljudi koji pate od dijabetesa, a otprilike isto je u fazi predijabetesa. Ova se bolest smatra jednom od najopasnijih endokrinih bolesti, jer prije ili kasnije dovodi do niza ozbiljnih komplikacija. Komplikacije dijabetesa razvijaju se zbog povećanja količine glukoze u krvi.

Patološke promjene mogu se primijetiti iz očiju, krvnih žila, nervnog sistema, bubrega, kože, krvi itd. Sve komplikacije dijabetesa mogu se podijeliti na hronične i akutne. Svaka vrsta ima svoje karakteristike i uzroke razvoja.

Akutne komplikacije dijabetesa smatraju se najopasnijim, jer mogu dovesti do brzog pogoršanja pacijentovog stanja, a ne isključuje se i smrt. Većina akutnih komplikacija primećena je samo kod dijabetesa tipa 1. Najčešća akutna stanja izazvana dijabetesom uključuju:

  1. Hipoglikemija. Ovo je patološko stanje koje karakterizira oštar pad glukoze u plazmi. S razvojem ovog stanja, pacijenti ne primjećuju reakciju zjenice na svjetlost, javlja se pretjerano znojenje, gubitak svijesti i konvulzije. Uz nepovoljan tijek, može se razviti koma. U rijetkim se slučajevima ova komplikacija može razviti ne samo kod osoba koje imaju dijabetes tipa 1, već i kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.
  2. Ketoacidoza. Za ovu komplikaciju karakteristično je značajno nakupljanje produkata raspada u krvi, što može uzrokovati gubitak svijesti, kao i sistemske funkcionalne poremećaje unutrašnjih organa. Ovo je patološko stanje obično kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1. U nekim slučajevima ketoacidoza dovodi do dijabetičke kome.
  3. Laktacidotska koma. Ovo se stanje razvija usljed nakupljanja značajne količine mliječne kiseline u krvi. U nedostatku odgovarajuće i pravovremene podrške lijekovima, pacijenti osjećaju pad svijesti, probleme sa disanjem, otežano mokrenje, oštre skokove krvnog pritiska i druge životne simptome. Obično se ovo stanje opaža kod starijih ljudi koji imaju dijabetes više od 35 godina.
  4. Hiperosmolarna koma. Ova komplikacija smatra se čak opasnijom od dijabetičke kome izazvane ketoacidozom. Ova se koma obično vidi kod starijih ljudi koji imaju dijabetes tipa 2. Manifestacije ovog stanja povećavaju se po nekoliko dana. Osoba ima znakove polidipsije, poliurije, a takođe ima jaku mišićnu slabost, grčeve i gubitak svijesti. Na mnogo načina, pritužbe pacijenata slične su manifestaciji ketoacidoze. Smrtnost kao rezultat ovog stanja je oko 30%, ali ako pacijent ima druge komplikacije, rizik od smrti raste na 70%.

Akutne komplikacije dijabetesa mogu se pojaviti i kod djece i kod odraslih, ali su ipak mnogo češće kod starijih ljudi. S razvojem patološkog stanja, uvijek se pojavljuju karakteristični simptomi koji omogućuju još prije početka kritične faze da se odredi početak akutne faze.

U slučaju simptoma određene komplikacije potrebno je hitno kontaktirati medicinsku ustanovu za kvalificiranu pomoć.

Samo-liječenje može pogoršati situaciju. Stvar je u tome što gotovo uvijek uz pravovremeni posjet liječniku postoji prilika da se zaustavi akutna komplikacija prije nego što dobije punu snagu.

Prevencija komplikacija dijabetesa

Treba napomenuti da samo ljudi koji pažljivo slijede svoj režim, imaju šansu da izbjegnu ozbiljne komplikacije. Većina ljudi koji imaju dijabetes ne shvataju ozbiljno svoju bolest, krše način ishrane, ne prate uvijek razinu glukoze u krvi i ne slijede sve upute liječnika u vezi s liječenjem. Mogućnost razvoja kroničnih komplikacija šećerne bolesti različitog stupnja složenosti približava se 100%.

Da bi kontrolirali komplikacije dijabetesa, pacijenti trebaju strogo slijediti preporuke liječnika, voditi aktivan način života i slijediti dijetu. Uz to, vrlo je važno provjeriti nivo glukoze u krvi i poduzeti mjere kako bi se ona smanjila.

AKUTNE ZAVRŠENE DIJABETE

AKUTNE ZAVRŠENE DIJABETE

Dijabetes melitus opasan je ne visokim šećerom u krvi, što se može normalizirati adekvatnom terapijom, već njegovim vaskularnim komplikacijama, koje su trenutno glavni uzrok invaliditeta i smrtnosti među dijabetičarima.

Neblagovremena dijagnoza ili nepravilno liječenje dovode do komplikacija koje se razvijaju ili kratkoročno (akutno) ili tokom godina (kasno).

Kasne komplikacije uključuju lezije malih žila očiju, bubrega i udova. Te se komplikacije razvijaju vrlo sporo, tijekom godina i decenija, pa ih nazivaju kasnim komplikacijama. S dobrim liječenjem dijabetesa, kad nadoknađuje, odnosno šećer u krvi održava se pod normalnim utjecajem lijekova, ove se komplikacije uopće ne razvijaju. O tim komplikacijama će se govoriti u sljedećem poglavlju. U međuvremenu, zadržavamo se na akutnim komplikacijama dijabetesa.

Kod akutnih komplikacija ne možete izgubiti minutu - morate odmah pomoći pacijentu, jer se akutne komplikacije brzo razvijaju, ponekad u roku od nekoliko sekundi, minuta ili sati. Ako se pomoć ne pruži na vreme, posledice mogu biti vrlo ozbiljne, čak i kobne.

Postoji pet akutnih komplikacija dijabetesa. To su hipoglikemija (pad šećera u krvi), hiperglikemija (porast šećera u krvi), doze keto kiseline (povećanje kiselosti), glukozurija (prisustvo glukoze u urinu) i dijabetička koma. Obratimo se detaljnije na svakom od njih.

Ovo stanje karakterizira pad šećera u krvi u odnosu na razinu koju je pacijent imao prije: za svaku to mogu biti različite vrijednosti. Ako je razina šećera održavana normalnom, tada će njen pad na 3,3 mmol / L i niži utjecati na dobrobit pacijenta i definiran je kao hipoglikemija. Od velike važnosti je i brzina pada razine šećera. S naglim padom čak će se 5,5 mmol / L činiti preniskim za pacijenta, a on će osjećati veliku nelagodu. Suprotno tome, ako se razina šećera polako smanjuje, pacijent možda neće primijetiti kako nivo šećera dostiže razinu od 2,8 mmol / l - dok će se on osjećati sasvim dobro. Dakle, stopa pada šećera u krvi igra još veću ulogu u razvoju hipoglikemije od samog pokazatelja razine šećera u krvi.

Hipoglikemija je stanje koje se može pojaviti čak i kod zdravih ljudi nakon puno posla sa mišićima ako nisu nadopunili potrošnju glukoze lako probavljivim ugljikohidratima. Pad glukoze u krvi može se primijetiti tokom značajnog trošenja energije. U tom slučaju morate pojesti komad šećera, a stanje nelagode nestaje. Stanje hipoglikemije kod zdravih ljudi može biti manje ili više izraženo, a mnogi ljudi bi mogli doživjeti to stanje.

Uzrok hipoglikemije je smanjenje šećera u krvi. Međutim, može se pojaviti ne samo kao rezultat nedostatka, već i zbog previše pojelog ugljikohidrata. Na primjer, čovjek je jeo tri kolača odjednom, a on je razvio oštru slabost i znoj mu se pojavio na čelu. Ovo govori da je gušterača reagovala na unos velike količine ugljikohidrata oslobađajući veliku količinu inzulina, čime je šećer snižen do krajnje granice. Kao rezultat toga, potpuno zdrava osoba doživjela je napad hipoglikemije.

Ostali uzroci hipoglikemije uključuju: nedovoljnu hranu koju je osoba uzela (slabost kao rezultat gladi), previše intenzivno vježbanje, neke bolesti gušterače i endokrinih žlijezda.

Razvoj hipoglikemije može biti podstaknut određenim lekovima, poput tetraciklina, oksitetraciklina, terramicina, sulfamida, antikoagulansa, acetilsalicilne kiseline, anaprilina, rezerpina, klonidina, kao i anaboličkih steroida i alkohola.

Ovo se stanje razvija vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta. Karakterizira ga akutni osjećaj gladi i jaka slabost, koja jača i dostiže svoj vrhunac, tako da osoba prekida jak znoj, započinje otkucaje srca i snažno unutrašnje drhtanje, dvostruki vid, pa čak i zbunjenost.

Kako se ublažiti napad hipoglikemije

Morate brzo uzeti probavljive ugljikohidrate: mali komad hljeba, nekoliko komada šećera, popijte šalicu slatkog čaja. Nakon nekoliko minuta, ako se stanje ne poboljša, ponovo uzmite šećer. Bolje je ne zamijeniti ga sa slatkišima, kolačićima ili čokoladom, jer se šećer koji se nalazi u njima upija gore i sporije, u roku od 15-20 minuta. I ne možeš tako dugo čekati Stoga, ako je osoba sklona ovom stanju, najbolje je uvijek nositi nekoliko komada šećera sa sobom.

Hipoglikemijski šok je vrlo oštar pad šećera u krvi, koji nastaje s vrlo velikom količinom umjetno unesenog ili izlučenog insulina gušterače. Ovo stanje je vrlo opasno, brzo se razvija i pretvara u komu. Prva faza je pobuđivanje centralnog nervnog sistema, druga faza je oštar osjećaj slabosti, pospanosti i gladi, ponekad praćena neadekvatnim mentalnim reakcijama i na kraju, treća faza (sa smanjenjem glukoze u krvi na 40% ili niže) - drhtanje, grčevi, gubitak svijesti.

U slučaju hipoglikemijskog šoka, osoba treba hitnu pomoć - ubrizgati 20-60 ml 40% otopine glukoze ili 1 mg glukagona ispod kože u venu, što daje vrlo brz pozitivan učinak. Naravno, sve ove postupke trebao bi provesti liječnik, a bliski ljudi prije dolaska liječnika mogu pomoći pacijentu na ovaj način: staviti na jezik ili trljati nešto slatko u desni - šećer ili med.

Osjećaji kao kod prave hipoglikemije - drhtanje u ekstremitetima, slabost, hladan znoj. Međutim, razina šećera u krvi je normalna, ali ona je tek pala na normalnu vrijednost nakon dugotrajne hiperglikemije (visoke glukoze u krvi), odnosno nakon primjene inzulina.Tako da osoba ne osjeća takvu nelagodu, treba nešto pojesti ili popiti.

Blago hipoglikemijsko stanje ne ostavlja trag, ali hipoglikemijska koma je opasna zbog razvoja nepovratnih degenerativnih promjena u stanicama mozga, što se klinički izražava naknadnom oslabljenom inteligencijom, epilepsijom itd.

Ako se razina šećera u krvi poveća tako da premaši dozvoljene normalne vrijednosti, tada dolazi do hiperglikemije. Višak šećera izaziva pojačanu funkciju bubrega, koja nastoji izlučiti višak šećera u urinu, pa osoba često urinira (nakon 1-2 sata). Kao rezultat toga, tijelo gubi puno vode te se pojavljuje jaka žeđ i suha usta. Čak se i noću, čovjek može probuditi iz ovih simptoma. Sve to prati opća slabost i gubitak težine, i što brže čovjek gubi tjelesnu težinu, to je ozbiljnije njegovo stanje.

Međutim, ako se razina šećera u krvi polako povećava, osoba to možda neće primijetiti. Postepeno smanjenje razine šećera izaziva opasne promjene u organizmu, a pacijent se navikne na njih i ne smatra se bolesnima. Ovo je podmuklost hiperglikemije.

Hiperglikemija može nastati odmah nakon hipoglikemije. To se događa na sljedeći način: jetra odmah reagira na smanjenje šećera u krvi i oslobađa rezerve glukoze u krv, kao rezultat toga, šećer u krvi raste iznad norme. Najčešće se takva hiperglikemija javlja ujutro, ako noću tokom spavanja osoba ima pad šećera u krvi. Stoga, povećani pokazatelj šećera u krvi, s normalnim šećerom u toku dana, može biti alarm.

Ovisno o koncentraciji šećera u krvi, hiperglikemija je podijeljena u tri stadija - blaga, umjerena i teška (Tabela 6).

Šećer u krvi na glavi u različitim fazama hiperglikemije

Ketoacidoza se manifestuje sljedećim simptomima: povraćanjem, bolovima u trbuhu, mirisom acetona iz usta, čestim i slabim pulsom, niskim krvnim tlakom, kao i mirisom i izgledom acetona u urinu. Potonje može dovesti do vrlo opasnog stanja - ketoacidotske kome.

Šta je ketoacidoza i zašto se javlja? Kod pacijenta koji ima dijabetes, šećer u krvi često raste, a tijelo reagira na to stanje eliminirajući šećer u mokraći. Kao rezultat toga, stanice počinju gladovati, a jetra pristiže u pomoć, bacajući nakupljenu glukozu u krv i još više podiže šećer u krvi. Ali to ne zasićuje ćelije, jer još uvijek nema inzulina. Tada tijelo pokušava drugačije odgovoriti na situaciju: razgrađuje vlastite masti kako bi se osiguralo energijom. U tom se slučaju stvaraju kiseli toksini koji truju tijelo. Ti se toksini nazivaju ketonska tijela. Oni prodiru u ćelije kroz krv, narušavajući njen kiseli balans. U tijelu se javlja ketoza - stanje u kojem se nakupljaju ketonska tijela. Što se više proizvode, to se više mijenja acidobazna ravnoteža u krvi. Kod teškog trovanja ketonskim tijelima dolazi do ketoacidoze, koja može preći u ketoacidotsku komu.

Preniska ravnoteža kiseline u bazi može biti fatalna.

• Normalna razina acidobazne ravnoteže je 7,38-7,42 pH.

• Opasan nivo - 7,2 pH.

• Dolazi koma - 7,0 pH.

• Fatalno - 6,8 pH.

Uz ketoacidozu, potrebna je hitna medicinska pomoć. Doktor ubrizgava inzulin u pacijentovu venu i ispire aceton uz pomoć intravenskih kapljica. To se obično radi u bolnici. Pacijent se ne može nositi sa svojim stanjem, pa ako imate simptome ketoacidoze, odmah pozovite doktora.

Ovo je još jedna akutna komplikacija dijabetesa kod koje se šećer pojavljuje u urinu. Obično šećer ulazi u mokraću kada njegova krv prelazi takozvani bubrežni prag - 8-11 mmol / l (160-170 mg%). Ali događa se da se pojavi šećer u mokraći, uprkos svojoj normalnoj razini u krvi. To se događa u slučajevima kada se dulje vrijeme izlučuje šećer s urinom, a bubrezi su već “naviknuti” na taj proces, pa se šećer još uvijek izlučuje u normalnoj razini u krvi. Ovo stanje je bubrežni dijabetes.

Ovo je akutno životno opasno stanje pacijenta, koje je karakterizirano potpunim gubitkom svijesti, nedostatkom reakcije na vanjske podražaje i poremećajem vitalnih funkcija tijela. Sa komom dolazi do inhibicije funkcija centralnog nervnog sistema. Koma se javlja sa ozbiljnim nedostatkom inzulina, povezana je s hiperglikemijom i ketoacidozom u najtežem stadiju.

Uzroci dijabetičke kome mogu biti jak stres, zarazna ili kardiovaskularna bolest, oštećeni umjetni inzulin.

Pacijenti s dijabetesom trebali bi pokušati kontrolirati svoje emocije kako ne bi izazvali mentalnu reakciju tijela na uznemirujuće okolnosti, provjerili srce, temperament i pokušali se zaštititi od zaraznih bolesti, pažljivo provjeriti datume isteka inzulina.

Dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza se razvija kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 sa nedostatkom inzulina i relativnim ili apsolutnim viškom glukagona. Ova komplikacija je obično uzrokovana prekidom ubrizgavanja inzulina. Moguća je i u pozadini stalne insulinske terapije u slučajevima infekcija, hirurških intervencija, emocionalnog stresa i prekomjernog konzumiranja alkohola, koji povećavaju potrebu za inzulinom.

Ako nedostatak inzulina uzrokuje porast razine glukagona, tada tijekom stresa visoki udio glukagona uzrokuju hormoni stresa (adrenalin, norepinefrin, kortizol i STH), koji potiču lučenje glukagona i blokiraju lučenje inzulina. Kao rezultat toga, iskorištava se glukoza u perifernim tkivima i smanjuje se stvaranje glukoze u jetri kao rezultat stimulacije glukoneogeneze, glikogenolize i inhibicije glikolize.

Supstrat za glukoneogenolizu su aminokiseline nastale tokom razgradnje proteina u perifernim tkivima. Razvijena teška hiperglikemija izaziva osmotsku diurezu koju prate hipovolemija, dehidracija i gubitak krvi, kalijuma, fosfata i drugih supstanci u urinu. U jetri započinje stvaranje ketonskih tijela (ketogeneza) iz slobodnih masnih kiselina iz depoa u masno tkivo. Jetra proizvodi višak β-hidroksibuterne i acetooctene kiseline, čija upotreba od strane perifernih tkiva je takođe oslabljena.

U patogenezi ketogeneze glukagon je od velikog značaja. Glukagon povećava nivo kukuruza u jetri što doprinosi protoku masnih kiselina u mitohondrije, gdje se podvrgavaju β-oksidaciji stvaranjem ketonskih tijela. Glukagon, osim toga, smanjuje sadržaj u jetri inhibitora oksidacije masnih kiselina, malonil-CoA. Ove reakcije dovode do aktivacije karnitin palmitoiltransferaze I i povećane ketogeneze. U krvi dolazi do kombinacije vodikovih iona ketonskih tijela sa bikarbonatom što je praćeno smanjenjem sadržaja pufera u serumu i pH vrijednosti. Razvijanjem hiperventilacije smanjuje se koncentracija ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi, a β-hidroksi-maslačna i acetooctena kiselina povećavaju anionsku razliku. Kao rezultat toga, metabolička acidoza se razvija u kombinaciji s povećanom anionskom razlikom.

Simptomi Dijabetička ketoacidoza može se razviti iznenada, tokom nekoliko sati, ili postepeno, tokom nekoliko dana. U bolesnika se smanjuje apetit, povećava se diureza, pojavljuju se mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu, koji su difuzni i nemaju jasnu lokalizaciju.

Teška acidoza uzrokuje hiperventilaciju (Kussmaul-ovo disanje), što je kompenzacijska reakcija, jer pospješuje oslobađanje ugljičnog dioksida i smanjuje njegovu metaboličku acidozu. Na izdisanom vazduhu često se utvrđuje miris acetona.

Pregledom se otkrivaju suva koža i sluznica, smanjenje turgora kože i tonusa perifernih mišića, što odražava stanje dehidracije. Tjelesna temperatura je normalna ili niska. Volumen cirkulirajuće krvi se smanjuje, javlja se ortostatska hipotenzija, ali se rijetko razvija šok. S progresijom ketoacidoze oslabljena je svijest, 10% pacijenata razvije dijabetičku komu.

Dijagnostika Nivo glukoze u plazmi značajno se povećava, u prosjeku iznosi 22 mmol / L (400 mg%). Vrlo visoki nivoi glukoze u plazmi otkriveni su kod Kimillstil-Wilson sindroma. Serumske β-hidroksibuterne i acetooctene kiseline i aceton su povišene. Razina bikarbonata u serumu je manja od 10 meq / l, anionska razlika je povećana. Nivo kalija u serumu je u početku normalan ili visok (posljedica njegovog premještanja iz unutarćelijskog u vanćelijski prostor). Kasnije se koncentracija kalija u serumu smanjuje. Koncentracija natrijskog seruma obično se smanjuje zbog uklanjanja osmotskog gradijenta iz ćelija u plazmu. Osmolalnost u serumu obično je veća od 300 momola / kg. Urin ima povišen nivo glukoze i ketonskih tela.

Anamnestičke indikacije pacijenta koji ima šećernu bolest tipa 1, kliničke manifestacije, hiperglikemiju, hiperketonemiju, glukozuriju i ketonuriju omogućavaju brzu i preciznu dijagnozu dijabetičke ketoacidoze.

Diferencijalna dijagnoza dijabetičke ketoacidoze provodi se:

  1. s laktacidozom, uremijom i gladovanjem, pri kojoj se metabolička acidoza razvija s povećanim anionskim intervalom. Za razliku od dijabetičke ketoacidoze, u ovim stanjima glukoza i ketonska tijela nedostaju u urinu.
  2. sa alkoholnom ketoacidozom, koja se obično razvija nakon najezde. Alkoholnu ketoacidozu prate dispeptični poremećaji, bolovi u trbuhu, ali je nivo glukoze u plazmi nizak. Hiperglikemija se otkriva samo kod pojedinih bolesnika i ne prelazi 15 mmol / L. Alkoholna ketoacidoza, za razliku od dijabetičke, lako se eliminira iv infuzijom glukoze i imenovanjem tiamina i drugih vitamina topljivih u vodi.

Lečenje. Uključuje inzulinsku terapiju, dehidraciju, nadoknadu gubitka minerala i elektrolita i liječenje pratećih komplikacija i stanja.

Kod dijabetičke ketoacidoze inzulin treba davati intravenski. Početna doza inzulina kratkog djelovanja od 0,1 U / kg daje se intravenski, nakon čega slijedi infuzija od 0,1 U / kg / h, tj. oko 4 do 8 jedinica / h do eliminacije ketoacidoze. Ako se razina glikemije ne smanji 2 do 3 sata nakon početka terapije inzulinom, doza inzulina se udvostručuje u sljedećih sat vremena. Stopa smanjenja glikemije nije veća od 5,5 mmol / l / h i nije niža od 13-14 mmol / l prvog dana. Bržim padom postoji opasnost od sindroma osmotske neravnoteže i moždanog edema.

Infuzijska terapija obično traje nekoliko sati dok glukoza u plazmi ne padne na 5,5 mol / L (75-100 mg%), ketonska tijela i pH ne poraste. No, neki pacijenti nemaju dovoljno tih doza, što je vjerojatno zbog snažno izražene inzulinske rezistencije, potrebno je primjenjivati ​​veće doze inzulina brzinom od 20 do 50 PIECES / h, uz pomoć velikih doza zasićenosti inzulinom receptora inzulinom lakše se postižu i u prisustvu autoantitijela i drugi faktori koji doprinose otpornosti na inzulin. Ako je nemoguće provesti intravensku inzulinsku terapiju, moguće je intramuskularno davati inzulin prema sljedećoj shemi: početna doza je 20 jedinica inzulina kratkog djelovanja i / m, naknadne injekcije su 6 jedinica inzulina s kratkim djelovanjem i sat.

Nakon zaustavljanja hiperglikemije i acidoze i nestanka ketonskih tijela iz urina prelaze na potkožni frakcijski tretman inzulinom kratkog djelovanja svakih 4 do 5 sati u dozama, ovisno o razini glikemije. Od prvog dana nakon prelaska na subkutanu inzulinsku terapiju moguće je davati produženi inzulin pored inzulina kratkog djelovanja u dozama od 10 - 12 PIECES 2 puta dnevno.

Dehidracija se ispravlja infuzijskom terapijom. Manjak tečnosti u ketoacidozi iznosi 3-5 litara, nadoknađuje se fiziološkim otopinama. U prva 2 sata nakon hospitalizacije 1-2 litre izotonične 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida brzo se primjenjuju iv. S povećanjem koncentracije natrijuma na 155 meq / l, hipotonična (0,45%) otopina NaCl uvodi se nižom brzinom (300-500 ml fiziološke otopine u sljedećim satima).

Terapija inzulinom smanjuje glukozu u plazmi čak i prije eliminacije ketoacidoze. Kad nivo glukoze padne na 11-12 mmol / l (200-250 mg%), daje se 5% otopina glukoze radi sprečavanja hipoglikemije. Ako je početna glukoza u plazmi manja od 20 mmol / L (400 mg%), glukoza se daje od samog početka liječenja. Ponekad rehidratacija smanjuje glukozu u plazmi kao rezultat povećane diureze i, posljedično, glukozurije i smanjenja kateholamina i kortizola bez upotrebe inzulina.

Važno razmatranje u liječenju dijabetičke acidoze je zamjena kalijuma, čije su rezerve u organizmu niske. Na početku metaboličke acidoze povećava se koncentracija kalija u serumu. No, na pozadini inzulinske terapije, razvija se nedostatak kalija koji prijeti životu pacijenta. Stoga je nužno nakon 2 sata od početka liječenja od trenutka povećane diureze na normalnoj ili niskoj razini kalija u serumu, unošenje otopine kalijevog klorida brzinom od 15-20 meq / h samo u periferne vene. Uvođenjem kalijuma preporučuje se kontinuirano praćenje EKG-a.

Uz inzulinsku terapiju, fosfat može ući u stanice i smanjiti ih u plazmi. Gubitak fosfata nadoknađuje se unošenjem kalijum fosfata brzinom od 10-20 mmol / h do ukupne doze od 40-60 mmol / l. Soda bikarbonat se daje kada pH arterijske krvi padne ispod 7,1. Ali ako dijabetičku ketoacidozu prati šok ili koma, ili postoji jaka hiperkalemija, bikarbonat se može primijeniti na početku liječenja. Otopiti natrijum bikarbonat u dozi od 88 meqa (2 ampule) u 1 litri 0,45% NaCl i ubrizgati umesto fiziološke fiziološke otopine.

Dijabetička ketoacidoza može biti komplicirana infekcijom mokraćnog sustava, čiju prepoznavanje i liječenje treba provesti s početkom liječenja ketoacidozom. Možda je razvoj cerebralnog edema, što se očituje glavoboljom, konfuzijom i mentalnim poremećajima. Prilikom pregleda fundusa otkriva se edem vidnog živca. Smrtnost kod moždanog edema je vrlo visoka. Ova komplikacija zahtijeva hitno posebno liječenje. Arterijska tromboza (moždani udari, infarkt miokarda, ishemija udova) liječi se antikoagulansima i obavlja se trombektomija.

Hiperosmolarna koma

Hiperosmolarna neketokidotička koma rjeđa je od ketoacidotske kome, češće je u starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Hiperosmolarni sindrom može se razviti nakon jakog stresa, moždanog udara i prekomjernog konzumiranja ugljikohidrata. Predisponirajući faktori mogu biti infekcija, gubitak tečnosti tokom uzimanja diuretika i urođene bolesti.

U patogenezi ovog sindroma, poremećeno izlučivanje bubrežne glukoze važno je u slučaju nefroangioskleroze komplicirane akutnim zatajivanjem bubrega ili bubrežnom azotemijom. Hiperglikemija raste kroz nekoliko dana ili tjedana praćena osmotskom diurezom i dehidracijom. Ali količina inzulina je dovoljna, ketogeneza u jetri je inhibira. Zbog toga, formiranje velikog broja ketonskih tela ne dolazi. Ketoacidoza je ili odsutna ili blaga.

Simptomi Stanje pacijenata je obično teško, razvija se letargija ili koma, okarakterizirana jakom dehidracijom. U pravilu se otkrivaju pridružene bolesti.S porastom dehidracije i hiperosmolalnosti pacijenti gube svijest, mogu se razviti napadaji i lokalni neurološki simptomi.

Dijagnostika U laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da izražena hiperglikemija prelazi 35 mmol / l, vrlo visoka osmolalnost u serumu (320 msmol / kg), ketonska tijela su normalna ili blago povišena. Hipovolemija može dovesti do teške azotemije i laktacidoze, što značajno pogoršava prognozu.

Lečenje. Provodi se na isti način kao i kod dijabetičke ketoacidoze. Glavni zadaci su ublažavanje hiperglikemije i obnavljanje BCC-a.

Terapija inzulinom provodi se pod kontrolom glukoze u plazmi po istim principima kao i kod dijabetičke ketoacidotske kome. S obzirom na visoku osjetljivost na inzulin u ovoj vrsti kome, inzulin treba davati na početku infuzione terapije u malim dozama (2 jedinice inzulina kratkog djelovanja na sat u / u). Ako ozbiljna hiperglikemija potraje i nakon 4-5 sati nakon djelomične rehidratacije i smanjenja nivoa Na +, prelaze na režim doziranja inzulina preporučen za liječenje dijabetičke ketoacidotske kome.

Rehidratacija se vrši fiziološkom fiziološkom otopinom brzo (1 l / h ili brže) dok se bcc ne obnovi. Infuzijska terapija za starije pacijente sa popratnim bolestima kardiovaskularnog sistema provodi se s krajnjim oprezom kako bi se spriječio razvoj zatajenja srca. Infuzija održavanja provodi se brzinom od 100 - 250 ml / h.

Kožne bolesti

Dijabetes melitus može biti kompliciran različitim kožnim bolestima (lipoidna nekrobioza i dijabetička dermatopatija). Lipoidna nekrobioza zahvaća prednje površine nogu i manifestuje se plakovima, žutim ili narančastim u sredini i smeđom na periferiji. Dijabetička dermatopatija se obično javlja i na prednjoj površini nogu, ima oblik malih okruglih mrlja sa podignutim ivicama. U centru mjesta mogu se formirati čirevi, a na ivicama mogu se formirati kore.

Komplikacije dijabetesa kod djece

Tok dijabetesa kod djeteta ocjenjuje se kao izuzetno labilan. Karakterizira ga tendencija stvaranja kritičnih stanja hipoglikemije, ketoacidoze, kao i ketoacidotske kome.

Hipoglikemija nastaje zbog naglog i ozbiljnog smanjenja šećera u krvi. To može biti posljedica stresa, fizičkog napora, kao i prevelike doze inzulina, loše prehrane i drugih faktora. Hipoglikemijskoj komi prethodi popis simptoma, na primjer:

  • letargija i slabost
  • neobično znojenje
  • glavobolja
  • osjećaj velike gladi
  • drhtanje u udovima.

Ako ne preduzmete mjere za pravovremeno povećanje šećera u krvi, dijete razvija konvulzije, pretjerano uznemirenje, koje zamjenjuju pogoršanjem svijesti.

Sa hipoglikemijskom komom tjelesna temperatura i krvni tlak ostaju u granicama normale. Također je primjetno da ne postoji miris acetona iz usne šupljine, koža ostaje vlažna, a sadržaj glukoze u krvi manji je od tri mmol.

Ketoacidozu treba smatrati pretečom ozbiljne komplikacije dijabetesa kod djeteta, odnosno ketoacidotske kome. To je posljedica aktivacije lipolize i ketogeneze, nakon čega slijedi stvaranje ogromnog broja ketonskih tijela.

U djetinjstvu se u ovom slučaju povećava slabost i pospanost, a pogoršava se i apetit. Znaci poput mučnine, povraćanja i nedostatka daha, pridružuju se mirisu acetona iz usta. U nedostatku pravovremenih terapijskih mjera, ketoacidoza se za nekoliko dana može transformirati u ketoacidotsku komu.

Isti uvjet povezan je s potpunim gubitkom svijesti, arterijskom hipotenzijom, kao i čestim i oslabljenim pulsom. Ostali simptomi uključuju neravnomjerno disanje i anuriju (nedostatak urina).

Laboratorijskim kriterijima za ketoacidotsku komu u djece treba smatrati hiperglikemiju veću od 20 mmol, acidozu, kao i glukozuriju i acetonuriju.

Komplikacije dijabetesa kod djece su mnogo manje vjerovatne (s pogoršanim ili nekorektnim tokom bolesti) mogu biti povezane s hiperosmolarnom ili laktikacidemijskom (mliječnom kiselinom) komom. Pored toga, formiranje bolesti kod djeteta trebalo bi smatrati faktorom rizika u pogledu čitave liste dugoročnih komplikacija:

  • dijabetička mikroangiopatija,
  • nefropatija
  • neuropatija
  • kardiomiopatija
  • retinopatija.

Predstavljeni popis može se nadopuniti kataraktom, ranom aterosklerozom, kao i koronarnom srčanom bolešću (koronarna bolest srca) i hroničnim zatajivanjem bubrega (hronično zatajenje bubrega).

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS- komplikacijehronicne - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar