Visoki šećer u krvi tokom trudnoće

Povećani šećer u krvi tokom trudnoće - šta učiniti? Mnoge trudnice postavljaju ovo pitanje kada saznaju rezultate svojih testova. Vrlo visok šećer tokom trudnoće je gestacijski dijabetes. Za razliku od običnog dijabetesa, dijagnoza se ne postavlja za život. Nakon trudnoće, kad se uspostavi normalna razina glukoze, uklanja se slična dijagnoza.

Povišeni šećer u krvi tokom trudnoće prilično je opasan fenomen, kako za samu ženu, tako i za zdravlje njenog nerođenog djeteta. Fetus može brzo i snažno dobiti na težini. Ubuduće će to biti povezano sa problemom porođaja, kao i sa hipoksijom, kada dijete nema dovoljno kisika. Ali moderne metode liječenja takvih stanja pomažu ne samo da normaliziraju šećer, već i smanjuju vjerojatnost patologija kod beba i njegove majke.


Studije su pokazale da visoki šećer u krvi kod trudnica može izazvati dijabetes u budućnosti. Ali ako se pridržavate pravilne prehrane, vodite zdrav način života, odbijate štetne proizvode, tada gestacijski dijabetes nije toliko zastrašujući.

Razlozi povećanja šećera

Normalizira razinu šećera u krvi dobro poznatog hormona poput inzulina. Proizvodi ga gušterača, a inzulin obrađuje glukozu i prenosi je putem stanica. Tada se razina šećera nakon jela smanjuje.

Tijekom zanimljive situacije, stvaraju se posebni hormoni koji djeluju na potpuno suprotan način. Stoga se šećer u krvi trudnica relativno precijenjuje. Gužva gušterače se povećava i u nekim trenucima se ne može u potpunosti nositi sa svojom misijom. Povišeni šećer u krvi tijekom trudnoće može poremetiti normalan metabolizam i buduće majke i bebe. U svom čistom obliku glukoza prelazi u posteljicu i uključuje se u krvotok, dok mali pankreas fetusa u razvoju nije u stanju nositi se sa viškom glukoze. Oslobađa se mnogo više inzulina, što provocira maksimalnu apsorpciju glukoze. Prema tome, cijelo to „bogatstvo“ je pohranjeno u masti.

Čimbenici rizika za gestacijski dijabetes

Otprilike 3-10% trudnica suočavaju se sa takvim problemom kao porastom šećera u krvi tijekom trudnoće. Obično ove majke predstavljaju grupu visokog rizika koja ima određene zdravstvene probleme:

  • Gojaznost 3-4 stepena,
  • gestacijski tip dijabetesa prisutan ranije
  • šećera u urinu
  • policistični jajnik,
  • prisutnost dijabetesa u krvnim srodnicima.

Ljekari također primjećuju određene faktore koji smanjuju razvoj sličnog stanja tijekom trudnoće. Dakle

ako žena zatrudni prije 25. godine, ima stabilnu težinu, nikada nije imala odstupanja od testova na šećer i njezini rođaci nisu oboljeli od dijabetesa, mogućnost povećanja zanimljivog položaja postaje minimalna.

Simptomi dijabetesa

Ako trudnica ima visok šećer u krvi, to se možda ne primjećuje, bolest često napreduje u blagom obliku. Zbog toga je važno sistematski obavljati test na šećer tokom trudnoće. A ako specijalist utvrdi da je šećer povišen, propisat će dodatno ispitivanje u obliku testa osjetljivosti na glukozu. Ali u većini slučajeva, akušeri-ginekolozi koji promatraju trudnice ne čekaju odstupanja i propisuju detaljnu analizu određenog razdoblja.

S normalnim pokazateljima nivo šećera u krvi bit će na razini 3,3-5,5 mmol / l, ali čak i ako takav pokazatelj ima šećer od 5,4 tokom trudnoće, to će biti razlog ponovne analize. U slučajevima oslabljene osjetljivosti na glukozu, pokazatelji ponekad dosežu razinu od 7,1 mmol / l, ali o patološkim problemima može se razgovarati kada je razina šećera 7,1 i veća.

Test krvi na šećer tijekom trudnoće izvodi se na drugi način. Da biste to učinili, izvršite test za glikovani hemoglobin. Takav test pokazuje glukozu za 7-10 dana, a ukoliko je nivo šećera za taj period premašen, tada će ga test definitivno pokazati.

Simptomi dijabetesa koji bi trebali upozoriti trudnicu mogu biti:

  • stalna glad
  • učestalo i nekontrolisano mokrenje,
  • redovno mučeći žeđ
  • problemi sa vidom.

Ali takvi simptomi ne govore uvijek da je došlo do povećanja šećera u krvi tijekom trudnoće. Obično tokom zanimljive situacije svi ti simptomi prate, a i sasvim su prirodni.

Šta da radim

Povećanje šećera u krvi tijekom trudnoće nije kobna dijagnoza, tako da se morate strogo pridržavati svih uputa dežurnog liječnika kako biste osigurali normalnu razinu glukoze i ne provocirali bilo kakva odstupanja u zdravstvenom stanju.


Prije svega, ne trebate se ograničavati na hranu. Ali obroci bi trebali biti mali, a njihova učestalost treba biti oko 5-6 puta dnevno. Drugo, potrebno je potpuno eliminirati štetne ugljikohidrate, koji provociraju oštro spazmodično povećanje šećera. Udio složenih ugljikohidrata trebao bi biti oko 50% ukupnog volumena, a preostalih 50% treba ravnomjerno rasporediti između proteinskih proizvoda i masti.

Šećer u trudnica također ukazuje na potrebu za fizičkom aktivnošću. Da biste to učinili, često morate šetati i biti na svježem zraku. Kisik u većem volumenu ući će u tijelo, zbog čega će metabolizam za fetus biti brži. Pored toga, aktivnost smanjuje šećer u krvi tokom trudnoće, a takođe pomaže da se riješite suvišnih kalorija.

Ako vježbe, aktivnost i posebna prehrana koju je propisao dijetetičar ne daju dobre pomake na bolje strane rezultata, možda će biti potrebno uzimati inzulin. Toga se ne treba bojati, jer je u pravom doziranju takav hormon apsolutno siguran i za trudnicu i za bebu.


Povećanje šećera u krvi tijekom trudnoće, što će zahtijevati kontinuiranu primjenu inzulina, trebalo bi dodatno kontrolirati kod kuće. Da biste to učinili, trebali biste kupiti glukometar, koji je kućni ekspres metodu za otkrivanje povećanog stupnja glukoze. Ne biste se trebali bojati toga, jer se uzorkovanje krvi vrši sigurnim jednokratnim skarifikatorima. A u nekoliko sekundi možete saznati rezultat.


Ako postoji dijeta s povećanim šećerom tokom trudnoće, ima dovoljno aktivnosti, dok se mama ne trudi, onda se ne treba bojati prirodnog porođaja. Carski rez u ovom slučaju nije obavezan. U svakom slučaju, liječnici će znati o stanju žene, o svim njenim patologijama i moći će ispravno voditi postupak porođaja. Tokom tog perioda i nakon porođaja, šećer će se kontrolirati nekoliko puta dnevno, kao i otkucaji srca bebe.

Povećani šećer tokom trudnoće: uzroci.

Glavni uzrok visokog šećera u krvi tijekom trudnoće je dijabetes, bilo hronični dijabetes, za koji je žena znala prije trudnoće, ili dijabetes trudnica. Zašto zdrave žene koje nikad nemaju dijabetes imaju porast šećera tokom trudnoće?

Pankreas normalno luči inzulin koji pomaže iskoristiti šećer (glukozu). Tokom trudnoće delovanje inzulina se suzbija posebnim hormonom (placentnim laktogenom), koji je neophodan kako bi beba mogla primiti dovoljnu količinu hranjivih sastojaka.

Ako razina glukoze malo poraste i s vremena na vrijeme, to je obično norma. Uz gestacijski dijabetes, placentni hormoni uzrokuju porast šećera tokom trudnoće do razine koja može imati negativan utjecaj na stanje nerođene bebe.

Ne samo da nivo glukoze igra ulogu, nego i način na koji ga metabolizira i reaguje na višak unosa. Razina šećera u krvi na glasu može ostati normalna, pa se koristi test tolerancije na glukozu za preciznije dijagnosticiranje visokog šećera u krvi tijekom trudnoće. Pogledajte „Test tolerancije na glukozu“.

Povećani šećer tokom trudnoće: posljedice.

Povišeni šećer u krvi tijekom trudnoće može dovesti do zdravstvenih problema i same žene i njene bebe.

Povišena glukoza u krvi povećava vjerojatnost malformacija fetusa, ali uglavnom do 10 tjedana trudnoće. Gestacijski dijabetes obično se javlja u drugoj polovini trudnoće, ali s hroničnim dijabetesom morate pažljivo nadzirati šećer u krvi i regulirati ga od prvih dana trudnoće.

S povećanim šećerom u krvi kod trudnica često se razvija makrosomija - velika težina ploda u trenutku rođenja. Makrosomija komplicira prirodno rođenje, povećava rizik od medicinskih intervencija, uključujući carski rez, kao i rizik od komplikacija za majku i dijete.

Može se razviti polihidramnija, što može dovesti do preranog rođenja bebe ili prouzrokovati probleme tokom porođaja.

Povećanje šećera u trudnica povećava vjerojatnost preeklampsije (prilično ozbiljno stanje), hipertenzije (visoki krvni pritisak).

Normalna razina šećera u krvi majke sugerira njegovu normalnu razinu u djetetu. Ako je šećer povišen kod trudnice, tada je i razina djeteta povišena, a nakon rođenja naglo pada, što može zahtijevati neki tretman.

Ako je razina šećera u krvi tijekom trudnoće povišena, tada će beba vjerovatno doživjeti žuticu nakon rođenja.

Povećanje šećera tokom trudnoće: šta učiniti.

Ako je trudnica primijetila porast šećera u krvi na glasu ili ima simptome dijabetesa (žeđ, učestalo mokrenje, slabost), trebalo bi da se obratite svom ginekologu i obavite test tolerancije na glukozu.

Test tolerancije na glukozu takođe se preporučuje svim trudnicama u periodu od 24 do 28 nedelja. Ako postoje čimbenici rizika za gestacijski dijabetes (pretilost, dijabetes u bliskoj rodbini itd.), Test se tolerira na glukozu pri prvom posjetu liječniku.

Ako se dijagnosticira gestacijski dijabetes, tada se prije svega propisuje posebna dijeta koja se mora pridržavati do samog rođenja. U rijetkim slučajevima može biti potreban inzulin.

Kako održavati normalan šećer u krvi tokom trudnoće.

• Pazite na ishranu. Ograničite hranu koja sadrži šećer (kolačići, slatkiši, kolači, slatka pića, i tako dalje).

• Obavezno jedite hranu koja sadrži dijetalna vlakna i složene ugljene hidrate (povrće, integralne žitarice, mahunarke).

• Uključite dovoljno proteinske hrane (meso, riba, jaja, mleko, sir) u svoju ishranu.

• Jedite često (do šest puta dnevno) da biste održali konstantnu razinu šećera u krvi.

• Preferirajte dijetu sa malo masti.

• Vježbanje (ako nema kontraindikacija) ovo pomaže spaljivanju viška šećera.

Većina žena s gestacijskim dijabetesom rađa zdravu djecu, ali ako glukoza nije kontrolirana, tada se povećava rizik od komplikacija.

Ako buduća majka prethodno nije imala kronični dijabetes, tada je povećani šećer tokom trudnoće privremena pojava koja će proći nakon porođaja. Međutim, takve bi žene trebale periodično nadzirati razinu šećera u krvi nakon trudnoće, jer imaju povećanu vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 u starijoj dobi.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar