Prehrana za žučne bolesti i pankreatitis

Opis važan za 08.06.2017

  • Efikasnost: terapeutski učinak nakon 14 dana
  • Datumi: od 3 mjeseca i više
  • Cijena proizvoda: 1300 - 1400 rubalja nedeljno

Opća pravila

Žučna kamena bolest smatra dismetaboličkom bolešću kod koje se stvaraju žučni kamenci u pozadini metaboličkih poremećaja holesterol ili bilirubin. Kamenje su holesterol, pigment (ili bilirubin), kalcijum i miješani.

Holesterol i crni pigment nastaju češće u mjehuru, a smeđi - u kanalima. Razlog njihovog stvaranja je prekomjerno zasićenje žučnog sedimenta. U žučnoj kesici se neprestano događa proces zgušnjavanja žuči i ona postaje zasićenija holesterolom.

Stvaranje kamenja je dinamičan proces, a taloženje kristala izmjenjuje se njihovim rastvaranjem, iako djelomično. U formiranom kamenu povećava se količina teško topivog kolesterola i povećava se u veličini. U godinu dana rast kamenja varira od 1 do 4 mm, novi se formiraju samo u 14% bolesnika.

Kod pojave holesterola kolelitijaza porodična predispozicija, nedostaci u sintezi solubilizatora, geografski položaj, gojaznost, ciroza, trudnoća, dijabetes melituszastoj žuči u mjehuru, dislipoproteinemija (povišen holesterol u krvi). Određeno mjesto zauzima nezdrava prehrana: višak u prehrani ugljikohidrata i životinjskih proteina, nedostatak biljnih vlakana i biljnih bjelančevina.

U početnim fazama bolesti ultrazvučnim pregledom žuči nekoliko godina može se otkriti gusta žuč zasićena holesterolom (žučni mulj) Je period kršenja njegovih fizičko-hemijskih svojstava. Nema kliničkih manifestacija bolesti i ovo je vrijeme najpovoljnije za konzervativno liječenje (smanjena litogenost žuči i normalizacija izlučivanja žuči).

Ako se promjene kemijskog sastava žuči ne uklone, a upala sluznice pridruži se i hipomotorna disfunkcija mokraćnog mjehura, započinje stvaranje mikrolita do 5 mm. Ovaj period takođe traje bez kliničkih manifestacija. Konzervativni tretman je efikasan (kenoterapija).

Zatim se mikroliti spajaju i stvaraju makrolit veće od 5 mm. Upala i oslabljena pokretljivost žučnog mjehura su pogoršani. Već se pojavljuju neki nespecifični simptomi: bolovi u bolovima, gorčina u ustima, težina u desnom hipohondriju koja nastaju zbog grešaka u ishrani, sklonost ka nadutostčesti proliv i zatvor. S napadom iznenada nastaju oštri, nepodnošljivi bolovi, zrače u desnu ruku i lopaticu, prate ih mučnina, opetovano povraćanje, koje ne donosi olakšanje. Unos alkohola i unos masne hrane, potres, jahanje, psiho-emocionalni stres ili nošenje težinom izaziva napad.

Pacijentima s makrolitnim otkrivanjem nude se litotripsija (fragmentacija u prisustvu jednog i nekoliko kamenaca) ili kontaktno otapanje kalkula (kontaktna litoliza). Ovom metodom otapalo se uvodi u mjehur ili kanale. Rastvara se samo holesterolovo kamenje bilo koje veličine. Za postupak koristite eter metiltertbutil u prisustvu kamenja u balonu i etra propionat - u žučnim kanalima.

Kao što je već napomenuto, jedenje hrane sa visokim sadržajem holesterola, masti i rafiniranih ugljikohidrata, nepravilna prehrana i neuravnotežena prehrana utječu na stvaranje kamenja. Uz simptome kolelitijaze, liječenje dijetom je neophodno u svim fazama bolesti. Kao što je već spomenuto, u ranim fazama žučnog mulja sastav žuči može se potpuno uspostaviti i kamenje može spriječiti. U fazi mikrolita, hranjenjem i upotrebom lijekova, možete promijeniti sastav žuči i otopiti ih te s formiranim kamenjem stabilizirati njihov rast i spriječiti egzacerbacije (bilijarnu koliku).

Da vidimo koja dijeta se može propisati za žučne bolesti? Osnovna dijeta je Tabela broj 5 i njegove sorte ovisno o stadijumu bolesti. Naravno, kod kolelitijaze se ne smije koristiti hrana koja sadrži holesterol i preporučuje se dodatak prehrambenim vlaknima. Kamen za kolesterol nalazi se kod ljudi koji pate od prejedanja, zloupotrebe životinjskih masti, masnog mesa, jaja i kavijara. Začinjena i masna hrana, žumanjci, takođe su isključeni i, uz lošu toleranciju, ograničena su biljna ulja koja imaju izražen choleretic efekat i mogu izazvati napad kolelitijaze.

Dijetalni tretman žučnih kamenaca uključuje:

  • Ograničite masti na 80 g (75% životinja, biljnih - 25%).
  • Povećanje prehrambenih vlakana (zbog povrća i voća).
  • Povećavanje sadržaja proizvoda sa magnezijumovim solima.
  • Da biste uklonili zastoj žuči, jedite i do 6 puta dnevno.
  • Ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih pića (čak i u „malim“ količinama).
  • Dobivanje kilograma ne bi trebalo biti dozvoljeno. Sa istodobnim gojaznost vrijednost prehrane treba smanjiti ograničavanjem količine masti (70 g) i ugljikohidrata (250-300 g). Gubitak kilograma povoljno utječe na tijek žučnih kamenaca.
  • Litogenost žuči uklanja se dugotrajnom upotrebom chenodeoxycholic acid i ursodeoksiholna kiselina (najmanje 6 mjeseci).

U prvom stadiju bolesti nema zabranjene hrane, ali je potrebno pridržavati se dijeta jer jedenje u određeno vrijeme potiče izlučivanje žuči i motoričke funkcije mokraćnog mjehura.

Bez pogoršanja, umjereno nježno lučenje žučnog mjehura i jetre, normalizacija funkcije izlučivanja žuči i holesterola, što pruža osnovnu prehranu Tabele broj 5. Ovo je fiziološki kompletna prehrana, u kojoj se daje frakcijski obrok, koji doprinosi redovnom odljevu žuči. Unos kalorija iznosi 2400-2600 kcal (proteini - 80 g, masti - 80 g, ugljeni hidrati - 400 g).

Upotreba soli (10 g), masti (naročito vatrostalnih) je ograničena, tečnost je u opsegu od 1,5-2 litre. Jela se kuhaju kuhana, na pari, a pečenje bez kore već je dozvoljeno. Povrće za jela ne prolazi i mljeva samo povrće bogato vlaknima, kao i protisnuto meso. Jasan režim i unos hrane potrebni su 5-6 puta dnevno.

S obzirom da je potrebno umjereno potaknuti lučenje žuči i spriječiti pojavu kamenja, dijeta predviđa:

  • Velika količina vlakana (zbog upotrebe povrća i voća), što je posebno potrebno kod prisustva opstipacije. Uz to, mekinje se unose u ishranu.
  • Salate i vinjegre začinjene nerafiniranim biljnim uljem (potrebno ih je mijenjati, maslinovo ulje ima posebnu vrijednost).
  • Bilo povrće, bobice i voće.
  • Korištenje fermentiranih mliječnih proizvoda i biljne hrane za postizanje alkalne žučne reakcije. S tim u vezi, žitarice i proizvodi od brašna koji alkaliziraju žuč neprofitabilni su, s tim u vezi, ove proizvode treba ograničiti, posebno ako ima višak kilograma.
  • Treba dati prednost heljdinoj, prosojnoj, zobi i ječmenoj žitarici te hljebu od žitarica, koji između ostalog opskrbljuju tijelo magnezijumom.
  • Unošenje dovoljne količine proteina (ribe, nemasnog mesa, skute, pileći protein) i biljnih ulja, koji pospješuju proizvodnju endogenih žučnih kiselina. Dopuštena su jela od bjelanjka, ograničenje se odnosi na žumance - kod teške hiperholesterolemije je dozvoljeno samo 0,5 žumanjka po obroku dnevno.
  • Jesti bogatu hranu vitamin a (mleko, pavlaka, skuta, pavlaka, puter).
  • Pridržavanje odgovarajućeg režima pijenja (do 2 litre dnevno), koji sprječava zastoj žuči, kao i principa redovne i frakcijske ishrane.

Iz prehrane su isključeni:

  • proizvodi sa esencijalnim uljima (češnjak, agrumi),
  • visoko ekstraktivna jela (sve juhe, juha od kupusa),
  • povrće s visokim sadržajem oksalne kiseline (kislica, špinat),
  • puter, pecivo i lisnato tijesto,
  • masno meso i kiseli proizvodi koji sadrže holesterol (jetra, bubrezi, mozak), sva pržena hrana,
  • alkohol
  • lako probavljivi ugljikohidrati (šećer, džem, konditorski proizvodi, med, slatkiši) su ograničeni.

Magnezijeva dijeta za kolelitijazu (posebno indiciranu ako postoji zatvor, kao i diskineziju s nedovoljnim pražnjenjem mjehura) temelji se na tablici br. 5, ali je dodatno obogaćena proizvodima koji sadrže magnezijum: hljeb od mekinja i integralni kruh, proizvodi od mljevenih mekinja, heljdina i prosojna kaša, juha od mekinja, povrće i voće, uključujući sušeno voće).

Svi ovi proizvodi potiču lučenje žuči, pojačavaju motoričku funkciju žučnog mjehura i crijeva što u konačnici pomaže pri uklanjanju kolesterola iz kojeg kamenje nastaje u žučnom mjehuru sa stagnacijom žuči. Međutim, magnezijeva dijeta nije propisana ako je dostupna gastritis, enterokolitis fermentacijom i proliv, kao i tokom pogoršanja.

Dijeta kod žučnih kamenaca tokom pogoršanja

Uz egzacerbaciju kolelitijaze prvog dana kako bi se maksimizirala štednja gastrointestinalnog trakta, izvodi se potpuno gladovanje. Na ovaj dan možete piti slab čaj, razblažene sokove, bujone divlje ruže. Za 2-3 dana propisana je anti-upalna opcija - Dijeta broj 5Visključujući mehaničke i hemijske nadražaje. Preporučuje se kratak period do 5 dana.

Ograničava ugljikohidrate na 200 g (zbog jednostavnih - šećera, džemova, meda, džema), smanjuje sadržaj proteina (do 80 g), kao i količinu masti. Hrana se priprema bez soli i samo pire: u obliku sufle, pire krumpira i sluzave juhe. Važno je promatrati fragmentaciju prehrane (najmanje 5 puta) i prihvatiti pisanje u malim obrocima. Sadržaj kalorija u 1.600 kcal; obezbeđen je unos tečnosti (2-2,5 l / dan).

Samo:

  • lagana pire hrana na vodi i bez ulja,
  • sluzave juhe (na bazi zobi, pirinča i kaše),
  • tekuće pire od žitarica (zobeno brašno i riža) s dodatkom mlijeka,
  • žele, povrtni sokovi, kompoti od pirjanog voća,
  • postepeno uvodite pire kuhano meso (malo), nemasni sir, kuhanu ribu,
  • pšenični hljeb ili krekeri.

Nakon toga terapijska ishrana se širi i na osmi dan pacijenta se prebacuje na Dijeta 5A, a zatim do baze Tabela broj 5.

Uz kolelitijazu u patološki proces sudjeluju gastroduodenalni sistem, gušterača i crijeva. Pankreatitis češća kod žena 50-60 godina sa gojazni i hiperlipidemija. Kod žučnih kamenaca i pankreatitisa koristi se varijacija Tabele br. 5 - Tabela №5P. Karakterizira ga još veće ograničenje masti i ugljikohidrata koji potiču rad pankreasa. Također su ograničene ekstraktivne tvari (juha od kupusa, mesne i riblje juhe) i gruba vlakna povrća. U pretilosti se preporučuje smanjenje unosa kalorija zbog značajnog ograničenja ugljikohidrata. Sva se jela kuhaju u kuvanom ili parnom obliku i sjeckaju.

At kalkulozni holecistitis, skloni čestim egzacerbacijama, preporučuju hirurško liječenje. U postoperativnom periodu oporavka pacijentova prehrana je veoma važna. 12 sati nakon operacije dozvoljeno je piti vodu bez plina u malim gutljajima (do 500 ml dnevno). Drugog dana u prehranu se unose niskokalorični kefir, nezaslađeni čaj i kiseli luk, u obrocima ne većim od 0,5 šalica, s učestalošću od 3 sata.

Već 3-4 dana hrana je već dopuštena, a obroci se organizuju do 8 puta dnevno, u obrocima od 150 g: pire od krumpira (polu-tečni), supe od pire, omlet od jajeta, pire od kuhane ribe, voćni žele. Od tečnosti možete piti razrijeđene sokove (jabuka, bundeva) i čaj sa šećerom. Petog dana uvode se keksi od keksa i sušeni pšenični hljeb. Nakon tjedan dana dodajte mljevene žitarice (heljda, zobena kaša), kuhano valjano meso, sir, kefir, jogurt i povrtni pire. Nakon toga pacijent se može prebaciti na pacijent Tabela broj 5A, malo kasnije Tabela broj 5.

Nakon operacije, kao posljedica nje, moguće su lezije bilijarnog trakta: holangitis i holedoholitijaza - stvaranje kamenja u zajedničkom žučnom kanalu, što se očituje kolikalnim bolovima, žutica, groznica i zimica. Ako se holedoholitijaza ne hitno razriješi, tada uzlazno holangitis.

S obzirom na prevladavanje osnovne ili prateće bolesti propisane su Tabele br. 5A ili Br. 5V. Isključeni su namirnice bogate holesterolom, sirovim vlaknima, esencijalnim uljima koja izazivaju fermentaciju, izvorima ekstraktivnih tvari. Priprema se samo kuhana hrana. Mesna jela se samo sjeckani ili pire, a kuhana riba je dopuštena u komadima. Ograničite broj jela od povrća i dozvolite ih samo u obliku kuhanog pire krumpira. Voće u obliku žele, pirjanog voća s pireom od bobica i plodova, a jabuke samo pečene.

Nakon kolecistektomije, ako postoji duodenitis i pankreatitis propisati nježan Dijeta broj 5SC. Koristi se do 3 tjedna prije nego što bolovi i dispeptički poremećaji nestanu. Zatim odredite osnovnu tablicu br. 5.

Ako se nakon holecistektomije pojavi zastoj žuči, preporučuje se Tabela br. 5 L / F - lipotropna mast. Pojačava lučenje žuči, ima lipotropni efekat. Ovo je fiziološki kompletna dijeta, ali sadržaj jednostavnih ugljikohidrata je ograničen, a sadržaj masti je povećan (životinje i biljke su u jednakom omjeru). Osim jela na pari, uvode se i pečena, a za poticanje izlučivanja žuči uvode se ne začinjene i nezaslađene grickalice. Dozvoljeno je koristiti tjesteninu i drobljive žitarice, pečeno povrće i svježe voće. Hrana se ne sjecka. Isključuje prženje. Obroci u malim obrocima.

Metode liječenja

Odličan pozitivan rezultat pomaže u postizanju dijeta za pankreatitis i kolelitijazu, pravilnom uravnoteženom prehranom izbjegavate operaciju i uklanjanje pogođenog organa. Dijeta je također neophodna za medicinsko i hirurško liječenje.

Za otklanjanje problema preporučuju se antispazmodici (za uklanjanje bolova), antibiotici (za uklanjanje infekcije), hepatoprotektori (za zaštitu jetre od zastoja žuči i oštećenja).

Kada konzervativni tretman ne donese očekivani rezultat, postoji akutni napad bolesti, naznačena je operacija uklanjanja žučnog mjehura. Nakon intervencije, pacijent bi se duže vrijeme trebao pridržavati dijetalnog stola br. 5 prema Pevznerovoj.

Prehrana i ishrana postaju glavni faktori oporavka, bez obzira na:

  1. težini bolesti
  2. karakteristike pacijentovog tela,
  3. stadijumu bolesti.

Da biste smanjili rizik od drugog napada, trebali biste u potpunosti isključiti zabranjenu hranu, pridržavati se preporuka nutricionista u vezi s ispravnim metodama toplinske obrade hrane.

Kako jesti sa žučnom kamenom

Prehrana za žučnu bolest i pankreatitis može se mijenjati kako se pacijent oporavlja. Tijekom razdoblja pogoršanja potrebno je izbjegavati određena jela koja se mogu jesti za vrijeme trajne remisije.

Važno je znati da se jela kuhaju na pari ili kuhaju s minimalnom količinom soli. Prženi i dimljeni proizvodi u potpunosti se uklanjaju. Uz pogoršanje, sva hrana mora biti mljevena, jesti male porcije barem 5-6 puta dnevno. Štetno je jesti pred spavanje, loše žuriti i žvakati hranu.

Dozvoljeno je jesti meso piletine, zeca, govedine, ribe mršavih sorti, uključujući i rijeku.Zabrana je uključivala svinjetinu, dimljeno meso i kobasice. Što se tiče pilećih i prepeličjih jaja, oni se jedu samo u kuhanom obliku, također je dozvoljeno kuhati proteinski parni omlet.

U prehranu mogu biti uključene biljne masti, maslac je dozvoljen za vrijeme slabljenja bolesti, ne više od 15 grama dnevno. Maslinovo ulje kod holecistitisa i pankreatitisa pije se ne više od jedne žlice na dan. Od proizvoda od brašna dopušteno je jesti:

Štete će uzrokovati pržene torte, kruh od bijelog brašna, peciva, peciva, hljeb s mekinjama.

Ishrana za gastrointestinalni trakt i pankreatitis temelji se na upotrebi žitarica, jedu gotovo sve vrste žitarica, osim tjestenine napravljene od mekog brašna. Žitarice i vermike dodaju se u pileću supu sa mesnim okruglicama, povrtnom, ribljom čorbom.

Dijeta treba da uključuje mliječne proizvode, u izbornik morate uključiti skuti sir s malo masnoće, mlijeko, fermentirano pečeno mlijeko i kefir. Ne možete jesti dimljene, slane sireve, integralno i kondenzovano mlijeko. Kada koristite mliječnu hranu, trebali biste slušati svoje tijelo, uz normalnu toleranciju dopušteno je jesti više sira, ne zaboravite na prirodni jogurt, kiselu pavlaku sa smanjenim udjelom masti.

Tokom remisije hroničnog upalnog procesa, povrću i voću možete dodati u ishranu, osim kiselih sorti i agruma (grejp, naranča, mandarina). Izuzetak od pravila će biti zelen:

Ova zelena sadrži kiseline koje iritiraju sluznicu probavnog sistema.

Važno je pratiti potrošnju pića, možete piti slani zeleni i crni čaj, razblažen prokuhanom vodom, biljnim i voćnim sokom (izbjegavajte grejpfrut, višnju, sok od naranče). Zabranjeno je piti alkohol i pića sa bilo kojom količinom alkohola, posebno kod alkoholnog pankreatitisa.

Ne možete jelima dodavati ocat, senf, crnu papričicu, sojin sos, majonez i druge začinjene aditive za aromatizaciju.

Da li je moguće med, kafa?

Uz pankreatitis i žučne kamence slatkiši su dozvoljeni, ali u strogo ograničenim količinama. Prirodni med će koristiti organizmu, bogat je vrijednim tvarima i nezamjenjiv je u ljudskoj prehrani. Međutim, ne treba zaboraviti da postoji povećan rizik od alergijskih reakcija na ovaj pčelarski proizvod.

Recenzije pacijenata kažu da čak postoji niz recepata za liječenje žučne kamenac. Možete piti 2-3 puta dnevno med, razblažen čašom tople kuhane vode.

Protiv zastoja žuči uzima se biljna infuzija s medom, lijek se priprema od hmelja, korijena valerijane, djeteline. Ako pomiješate sok od crnog rotkvica sa medom, dobit ćete terapijsko i profilaktičko sredstvo protiv pankreatitisa, holecistitisa i drugih poremećaja. Pomiješa se čaša soka od rotkvice, ista količina meda, koja se pije u kašiku nekoliko puta dnevno.

Prije primjene predloženih recepata potrebno je provjeriti na postojanje pojedinačne netolerancije na med.

Dijeta sa duodenitisom i pankreatitisom isključuje konzumaciju kave:

  • rastvorljiv
  • krema
  • kofeinska pića.

Instant kafa i energetska pića, koja sadrže rekordnu količinu kofeina, posebno su štetna.

Kada pacijent odmah pati od čitavog „buketa“ bolesti, kafa je potpuno isključena iz jelovnika. Ako navika osvještavanja takvim pićem ne ostavi osobu, ona pije kafu s obranim mlijekom i to samo ujutro.

Korisno i nezdravo povrće, voće

Žučna kamena bolest, gastroduodenitis i hronični pankreatitis zahtijevaju od pacijenta da konzumira mnogo voća i povrća, od kojih će neko čak postati terapijski. Tradicionalna medicina nudi prazan stomak da popije nekoliko kašika soka od jagode, recept pomaže u borbi protiv kamenja u žučnom mjehuru, upalnog procesa u gušterači. Uz to, jagode će pomoći normalizaciji holesterola u krvi niske gustine.

Nutricionisti ne zabranjuju jesti dinje, lubenicu, banane, jabuke, avokado, trešnje, kruške i razne bobice. Izuzetak će činiti kisele sorte jabuka, bobica, na primjer, brusnica.

Ishrana uključuje upotrebu repe, zrele rajčice, krompira, mrkve, bundeve i tikvice. Uz oprez jedite bilo koju vrstu kupusa, posebno bijelog i savonog. Kupus se može koristiti samo tokom remisije, isključivo u kuvanom ili pirjanom obliku.

Upotreba rajčice izaziva mnogo polemike, ljekari se slažu da rajčica mora biti zrela, a ne kisela, njihova boja može biti bilo koja. Za povjerenje u normalnu toleranciju proizvoda ne škodi ljuštenje povrća, jedite samo pulpu.

Kako jesti sa ZhKB i pankreatitisom, stručnjak će reći u videu u ovom članku.

Principi prehrane za bolesti zglobova

Kombinacija kolelitijaze i pankreatitisa zahtijeva pridržavanje prilično strogih prehrambenih principa:

  • Izuzeci od jela sa visokim holesterolom
  • svesti koncentraciju žuči
  • izbor proizvoda koji sadrže prilično veliku količinu magnezijumovih soli i nezasićenih masnih kiselina, kako bi se uklonio višak holesterola,
  • povećanje udjela svježeg povrća u meniju,
  • zamjena svih metoda termičke obrade proizvoda jednostrukim.

Hrana treba biti frakcijska - hranu treba uzimati do 6 puta dnevno, ali u malim obrocima. Unos tekućine treba povećati na najmanje 2 litre dnevno.

Koju hranu treba koristiti u ishrani?

Preporučena prehrana s kombinacijom kolelitijaze i pankreatitisa treba sadržavati hranu koja sadrži biljna vlakna, vitaminske komplekse i magnezijeve soli. U isto vrijeme hranu treba obrisati, a piće ugrijati. Takva dijeta omogućava:

  • stimulacija crevne peristaltike,
  • smanjenje upale,
  • slabljenje grčeva.

Donja tabela prikazuje koji su proizvodi i u kom obliku prihvatljivi za ljude kojima je dijagnosticirana žučna kamenačka bolest u kombinaciji s pankreatitisom:

Hrana grupaDozvoljene sorte
MesoPiletina, zec, nemasna goveđa riba, nemasna riječna riba.
JajaOmlet od proteina, ceo, tvrdo kuhan.
MastiPovrće, bez pogoršanja - puter.
BrašnoKolačići na bazi raženog hljeba.
Tjestenina, žitariceKaša od heljde i zobene kaše, tjestenina, osim tvrdih sorti.
SupePovrće.
MlekoSkuhano mlijeko, nemasni sir, kefir.
Povrće, voćeBilo koje, osim zelene i kisele vrste.

Od pića su pogodni čajevi, kompoti i sokovi. Uz prekomjernu tjelesnu težinu, pacijent bi trebao strogo ograničiti slatkiše, žitarice, pekarske proizvode.

Patološki proizvodi

S ovom kombinacijom patologija, prehrana ne bi trebala uključivati ​​sljedeće proizvode:

  • masnoća
  • kafa
  • zelje
  • svinjetina
  • kobasice
  • alkohol
  • margarini
  • dimljeno meso
  • iznutrice,
  • masno mlijeko
  • kisele sorte bobica,
  • bogati brosovi,
  • očuvanje masti
  • dimljeni sirevi,
  • gazirana pića
  • tvrda tjestenina
  • muffine, pite, varive od bijelog hljeba.

Ali, ni u hrani ne bi trebale biti takve začine poput bibera, octa i senfa. Neposredno prije odlaska u krevet ne preporučuje se jelo, a obrok za ručak trebao bi se odvijati polako.

Primjer menija za LCD i pankreatitis

Za pacijenta koji boluje od kombinirane patologije ove vrste koriste se različite prehrane, ovisno o fazi u kojoj se bolest nalazi.

Na primjer, u periodu remisije, ovaj je meni prikladan:

  1. Doručak: mesne okruglice na pari u kombinaciji sa salatom od mrkve.
  2. Ručak: kaša od pirinča ili skute sa povrćnom salatom.
  3. Ručak: ribe na pari s rižom.
  4. Grickalica: proteinski omlet.
  5. Večera: supa od krompira sa salatom od bundeve i jabuke.

Pijenje tekućine nakon jela dopušteno je prije četvrtine sata (osim ručka i popodnevne užine) u obliku:

Čim prođe tjedan dana takvog obroka, pacijent treba organizirati dan posta sa smanjenim kalorijskim sadržajem: za doručak, ručak, ručak, popodnevne zalogaje i večeru, 0,9 l kefira i mješavina 0,15 kg šećera s 0,3 kg skute.

U ljetnoj i jesenskoj sezoni najbolje će rješenje biti najbrži dan tokom kojeg je jedina hrana voće.

U slučaju kada se bolest pogoršala, a postoji i izraženi sindrom boli, jedenje je zabranjeno. Pacijent se treba ograničiti na pijenje vode na dva do tri dana. Za to vrijeme, gušterača i vesica biliaris imaju vremena da se opuste, oslobađanje žuči postaje manje. Dana 4. pacijenta može se prenijeti na tablicu br. 5. Istovremeno hranu treba podijeliti u male porcije, a meso i juhe isključiti.

Primjer 5 Dijetalna tablica za žučnu bolest

Hrana se poslužuje svježa, kuhana ili pirjana. Takav set proizvoda ima kontraktilan učinak na žučni mjehur, što dovodi do odljeva ustajale žuči, ne dopušta prekomjerni stres na tijelu i pruža mu mir.

Približni meni za jedan dan:

  1. Doručak: zobena kaša nadopunite kriškom sira na raženom hljebu.
  2. Ručak: sočna kruška.
  3. Ručak: kuvana riža s mesnim okruglicama od ribe oprana voćnim kompotom.
  4. Snack: meki krekeri sa čašom mlijeka s malo masnoće.
  5. Večera: dodajte vinaigrette u biljnom ulju s kuhanim žumanjkom i popijte uz čašu kefira s dodatkom omekšanih suhih marelica.

Faza pogoršanja kombinacije patologija zahtijeva da budete na takvoj dijeti najmanje tjedan dana. Više od jednog pregleda ljudi koji pate od ovih bolesti tvrde da što se duže i strože pridržavaju dijeta, duže će biti remisije.

Posledice pothranjenosti za pacijenta

Ako pacijent napravi pogreške u prehrani i, osim toga, isproba neki popularni recept za masnu začinjenu hranu, tada će se od njega vjerovatno pogoršati kronične patologije. Prvi se, u pravilu, žučni mjehur predaje, što se očituje sljedećim simptomima:

  1. Akutni napad boli u desnom hipohondriju ili epigastriju, različitog zračenja, pa sve do šoka boli.
  2. Psiho-emocionalno uzbuđenje.
  3. Hipertermija.

Trajanje napada može biti i minut i dan. Bol prestaje nakon što kamen uđe u lumen dvanaestopalačnog creva.

Upala gušterače je ređa. O njegovom početku možemo suditi po sljedećim simptomima:

  • jaka bol u pojasu sa različitim zračenjima,
  • nadutost
  • burping
  • proliv
  • mučnina koja se pretvara u povraćanje
  • povećan umor.

Da biste se brže suočili s tim napadima i spriječili da se oni ponove u budućnosti, možete se pridržavati samo ispravne prehrane. Svaki lijek koji nije podržan zdravom prehranom osuđen je na neuspjeh.

Koji su proizvodi dozvoljeni

Hrana sa kombinacijom pankreatitisa i kolelitijaze treba da sadrži grubu vlakno, vitamine i puno magnezijuma.

U juhi sa divljom ružom ima učinak otapanja kamena. Uz kolelitijazu je pijenje takve dekokcije potrebno svakodnevno.

Hrana treba biti mehanički štedljiva: pire, mljeven u mlincu za meso, sjeckani mikserom. Pijenje treba biti toplo nezaslađeno. Takva hrana će osigurati:

  • normalizacija probave
  • anti-upalni efekat
  • antispazmodični efekat.

Hrana dozvoljena za pankreatitis i ZhKB:

  • nemasno meso: piletina (fileti bez kože), zec, pusto govedina, teletina,
  • riba: oslić, poljok, munja,
  • jaja u obliku proteinskog omleta,
  • biljne masti: maslinovo, kokosovo, laneno, suncokretovo ulje,
  • puter sa postojanom remisijom,
  • žitarice: heljda, zobena kaša, riža,
  • krekeri od pšeničnog hljeba,
  • pečeno voće, povrće,
  • juhe od povrća, slane mesne juhe,
  • skute sa dijetom sira,
  • mekane tjestenine.

Možete piti pirjano voće, slabi čaj, piće od cikorije, toplu mineralnu vodu, razvedeni bobica sok.

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

U slučaju gastrointestinalnih oboljenja potrebno je potpuno isključiti sljedeće proizvode:

  • masno meso
  • masnoća
  • kafa
  • kobasice,
  • alkohol
  • margarin, namaz,
  • dimljeno meso
  • kravlje meso (jetra, bubrezi, mozak),
  • masni mliječni proizvodi (skuta, sir, pavlaka, vrhnje, punomasno mlijeko),
  • zelje
  • kiselo voće i bobice,
  • gazirana slatka pića
  • tjestenina od durum pšenice,
  • očuvanje, čak i kod kuće,
  • brašno.

Ako je propisana dijeta 5, tada ne možete zloupotrebljavati začine, začine. Razni umaci sa začinima i sirćetom - dodatno opterećenje gušterače.

Med i drugi pčelinji proizvodi mogu se jesti u ograničenim količinama.

Primer sedmične prehrane

  1. Doručak: biskvitni kolačići sa kriškom sira s niskim udjelom masnoće, slab zeleni čaj.
  2. Ručak: proteinski omlet, 50 g bijelih krekera, žličica meda, decokcija suhog voća.
  3. Ručak: sluzava kaša od riže začinjena maslinovim uljem, parna pileća kotleta, pečena jabuka, kafa cikorije.
  4. Snack: skuta s malo masti.
  5. Večera: kaša od zobenih mekinja, salata od mrkve i jabuke, kompot od bobica.

  1. Doručak: kaša od heljde u mlijeku bez laktoze s medom, zeleni čaj.
  2. Ručak: pečena jabuka.
  3. Ručak: pire od povrća od tikvica i brokule, kuhana teletina.
  4. Snack: čaša kefira s malo masti.
  5. Večera: povrtni juha, čaša grčkog jogurta, hleb.

  1. Doručak: zobena kaša u razrijeđenom mlijeku (1: 1), kašika meda, keks, zeleni čaj.
  2. Ručak: čaša kefira i hleb.
  3. Ručak: slani pileći juha, hleb, juha od šipka.
  4. Grickalica: čaša mekog skute s malo masti.
  5. Večera: riba na pari sa pečenim povrćem, kompot od suhog voća.

  1. Doručak: parni proteinski omlet, keksi od keksa, zeleni čaj.
  2. Ručak: skuta sa čajem.
  3. Ručak: pileći file s povrćem.
  4. Snack: krem ​​čorba sa povrćem.
  5. Večera: pečena jabuka, čaj s medom.

  1. Doručak: posip od sira i čaj.
  2. Ručak: juha od hleba i šipka.
  3. Ručak: juhi uz stabilnu remisiju može se dodati tanjir od povrća s bijelim krekerima, malo putera ili kisele pavlake.
  4. Grickalica: grčki jogurt, kompot od sušenog voća.
  5. Večera: pileći knedle, salata od mrkve, zeleni čaj.

  1. Doručak: zobena kaša, med, čaj.
  2. Ručak: hleb i juha od šipka ruža.
  3. Ručak: riblja čorba, porcija krekera od bijelog hljeba, kompot.
  4. Grickalica: čaša riža s niskim udjelom masti.
  5. Večera: pirjano povrće, komad kuhane teletine, zeleni čaj.

  1. Doručak: voćne žele, keksi, kava od cikorije.
  2. Ručak: riblje knedle, salata od mrkve.
  3. Ručak: mesni sufle, hleb, kompot.
  4. Snack: pečena jabuka.
  5. Večera: ribanu kašu, šaku grožđica, zeleni čaj.

Takva dijeta je pogodna za žučne bolesti i pankreatitis. Jela se mogu mijenjati ovisno o ukusnim sklonostima i stadijumu bolesti.

Kako kuhati zdrave obroke

Pacijentima je lakše pridržavati se dijeta ako su jela u njoj raznovrsna i ukusna. Važno je pridržavati se pravila kuhanja i posluživanja hrane.

Sledeći recepti pogodni su za pacijente s dijetama 5P i 5A:

  1. Parne kotlete od ćuretine. Sastojci: 200 g purećeg fileta, 30 g bijelog hljeba, 50 ml mlijeka, 3 kašike biljnog ulja, sol po ukusu. Meso hleba natopite pola sata u mleku. Od mesa pripremite mljeveno meso, dodajte puter, sol, hleb sa mlekom. Dobro izmiješajte, oblikujte kotlete. Na rešetku stavite dvostruki kotao, kuhajte 30-40 minuta.
  2. Riba u mlečnom sosu Bechamel. Pecite bilo koji riblji fileti s malo masnoće u foliji. Za umak vam treba 150 ml mlijeka (udio masti do 3,2%), žličica putera, žličica brašna, prstohvat šećera, sol po ukusu. U tavi rastopite puter, sipajte brašno sita. Brašno pržite 2 minute. Ulijte mlijeko (treba biti vruće) u tankoj struji. Nakon ključanja kuhajte još 10 minuta. Dodajte šećer i sol. U gotov umak sipajte ribu.
  3. Dijeta Olivier. Za kuhanje su vam potrebne jedna mrkva srednje veličine, dva krompira, dva jaja, 300 g kuhane piletine, svježi krastavac, kašika nemasne kisele pavlake.Krompir i mrkvu ogulite, prokuhajte u slanoj vodi. Tvrdo kuhana jaja. Ogulite krastavac. Sve sastojke narežite na kockice, pomešajte, posolite, začinite pavlakom.
  4. Voćna torta bez pečenja. Sastojci: 1 zrela banana, limenka konzervirane breskve (možete uzeti 2 svježe), 300 ml nezaslađenog jogurta, keks od keksa, 200 ml vode, vrećica želatine. Želatinu prelijte toplom vodom, ostavite da se otopi. Dodajte jogurt i izmešajte. Dno tepsije prekrijte pergamentom. Razvaljajte kolačiće u mrvice. Rasporedite sastojke u slojevima. Gotov kolač pošaljite u hladnjak preko noći. Ujutro je desert spreman.

Proizvodi za kuhanje moraju biti svježi. Ne kupujte meso i ribu na prirodnim tržnicama. Mlijeko i skuta ne mogu se jesti sirovi.

Pogledajte video: Gastritis, upala gušterače,žučne kese,jetre uspješno liječi Ramazanski post - MTV IGMAN (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar