Trudnoća sa dijabetesom tipa 2 - zašto paziti?

Dijabetes tipa 2 je ozbiljna bolest koja je povezana s nedostatkom inzulina u tijelu.

Ova bolest ima puno komplikacija, doprinosi metaboličkim poremećajima, pa je zatrudnjeti, roditi zdravu bebu nedavno bilo gotovo nemoguće.

Danas postoje posebni lijekovi, oprema koja omogućava da se rodi dijete, kao i njegovati ga ako je trudnoća bila s komplikacijama. Pročitajte više o dijabetesu tipa 2 u trudnica.

Procjena rizika


Izuzetno je važno da žena sa šećernom bolešću tipa 2 održava normalnu glukozu u krvi tokom trudnoće.

To će omogućiti trudnoći da teče bez komplikacija i izbjeći pogoršanje zdravlja trudne majke.

Što su vrijednosti šećera bliže optimalnim, to je vjerovatnije da će se roditi zdravo dijete.

Čak i u fazi planiranja trudnoće, žena mora proći niz pregleda i proći brojne testove. Svakako treba pregledati akušera-ginekologa, terapeuta i endokrinologa.

Za procjenu rizika od komplikacija dijabetesa i ishoda trudnoće potrebna su sljedeća istraživanja:

  • krvni test za glikovani hemoglobin,
  • redovno merenje pritiska
  • svakodnevna analiza urina kako bi se utvrdio sadržaj proteina i klirens kreatinina za provjeru bubrega
  • mjerenje šećera
  • u prisustvu proteina koji prelazi normu, vrši se provjera prisutnosti infekcije mokraćnih puteva,
  • krvni test za azotni urea i kreatinin u plazmi,
  • konsultacija oftalmologa radi procjene stanja žila mrežnice,
  • procjena sklonosti hipoglikemiji,
  • krvni test za hormone štitnjače,
  • studije o mogućnosti razvoja neuropatije.

U posebnim je slučajevima potreban EKG. Tu spadaju starosne dobi veće od 35 godina, nefropatija, hipertenzija, gojaznost, problemi s perifernim žilama, visok holesterol.

Ako se zanemaruju ove studije, vjerovatnost komplikacija je vrlo velika i za majku i za dijete.

Trudnica sa dijabetesom tipa 2 treba da se pazi na sledeća stanja:

  • spontani pobačaj,
  • polihidramnije, infekcije, kasna gestoza,
  • ketoacidoza, hipoglikemija,
  • koronarna bolest srca
  • razvoj nefropatije, retinopatije, neuropatije.

Često dijete tokom porođaja možda neće preživjeti.

Ako je porođaj bio uspješan, onda se, ipak, mogu javiti mnoge patologije i nedostaci. U većini slučajeva razvoj fetusa je neujednačen, njegova veličina i tjelesna težina prelaze normalne vrijednosti.

Može utjecati centralni nervni sistem, može biti poremećena aktivnost srca i doći do povećanja jetre. Mnoge komplikacije mogu se početi pojavljivati ​​tek nakon porođaja u prvim sedmicama života. Osim toga, tokom života djeteta dijabetes tipa 1 može se razviti u bilo kojem trenutku.


Usled ​​dejstva inzulina na sve metaboličke procese u organizmu. S njegovim nedostatkom je poremećen unos glukoze, što povećava nivo šećera. Stoga je glavni simptom dijabetesa višak normalne razine šećera.

Za dijabetes tipa 2 šećer u krvi iznosi 7,7-12,7 mmol / L.

Simptomi uključuju učestalo mokrenje, žeđ i suha usta, ogroman unos tekućine, slabost, poremećaj sna, pojačani ili smanjeni apetit, pojačano znojenje i svrbež kože. Osim toga, pustule se pojavljuju, a rane zacjeljuju mnogo duže.

Tokom trudnoće manifestacije dijabetesa najčešće su identične sa znakovima očekivanja bebe. Stoga se mogu zbuniti i ne prepoznati razvoj bolesti. U ovoj situaciji trebali biste biti izuzetno oprezni.

S progresijom dijabetes melitus tipa 2 stječe i druge simptome, čija manifestacija ovisi o težini komplikacija. Uz oštećenje bubrega, edemi na udovima i licu trudnice biće neizbježni.


Vaskularni spazmi uzrokuju hipertenziju, kod koje pokazatelji mogu prelaziti 140/90 mm Hg. Čl.

Dijabetičku polineuropatiju prati oštećenje nervnih vlakana udova zbog čega postoje znakovi poremećaja živčanog sistema.

Taj osjećaj gipkosti, ukočenosti, peckanja. Često postoje bolovi u nogama, koji se posebno manifestuju noću. Najozbiljnija komplikacija su problemi sa sočivom ili mrežnicom.

Poraz prvog je uzrok katarakte, a s oštećenjem mrežnice razvija se retinopatija. U tim slučajevima vid značajno opada, moguće je čak i sljepoća.

Značajke tijeka trudnoće


Danas postoji puno lijekova i alata za samokontrolu koji vam omogućavaju da nosite zdravo dijete sa dijabetesom tipa 2.

Najvažnije u ovoj situaciji je nadzirati nivo šećera u krvi i biti pod stalnim nadzorom liječnika, uzimati potrebne testove i podvrći se pregledu.

Važno je trudnoću planirati unaprijed.. Prije toga potrebno je procijeniti sve moguće rizike, dovesti sadržaj šećera do najpribližnijeg pokazatelja norme.

Treba također zapamtiti da se glavna formacija ploda, naime: razvoj mozga, kralježnice, pluća, mnogih drugih organa, događa u prvih 7 tjedana. S tim u vezi, u ovom je razdoblju posebno važno održavati stabilan nivo glukoze u krvi.

Planiranje koje će vam omogućiti da ne propustite razdoblje formiranja fetusa, jer s fluktuacijama u razini šećera postoji velika vjerojatnost oštećenja djetetovog razvoja.

Osim toga, i sama žena može doživjeti komplikacije, jer trudnoća još više slabi organizam i uzrokuje da bolest napreduje u nedostatku kontrole nad njim.

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


U trudnoći je, u svakom slučaju, potrebno biti registriran kod ljekara, a u slučaju dijabetesa je to od presudne važnosti.

Da biste liječili ovu bolest i održavali tijelo normalno, morate se pridržavati dva pravila - primijeniti adekvatnu insulinsku terapiju i slijediti dijetu koju je propisao specijalista.

Dnevna prehrana mora nužno sadržavati smanjenu količinu masti (60-70 g) i ugljikohidrata (200-250 g). U ovom slučaju treba povećati normu proteina, naprotiv, 1-2 g na 1 kg težine.

Dnevni unos ugljenih hidrata treba izvesti u istoj količini. Uz to, njihova upotreba ovisi o trajanju djelovanja inzulina.

Energetska vrijednost u normalnoj težini treba biti 2000-2200 kcal. Ako se opaža gojaznost, tada ga treba smanjiti na 1600-1900 kcal. Hrana treba biti frakcijska. Vitamini A, B, C i D, kalijum jodid i folna kiselina moraju biti prisutni. Zabranjeno je jesti brze ugljikohidrate.


Za održavanje šećera u krvi morate koristiti inzulin. Njegovu dozu određuje endokrinolog.

Istovremeno je potrebno stalno mijenjati pokazatelje kako bi oni uvijek bili normalni. Kod dijabetesa tipa 2 uzimaju se i dodatne tablete protiv dijabetesa.

Trudnice ih definitivno moraju odbiti jer negativno utječu na razvoj ploda.

Porođaj kod dijabetesa tipa 2

Uz dijabetes, priprema za porođaj trebala bi biti posebno ozbiljna.

Najbolje ih je provesti u posebnoj bolnici.

Međutim, u nedostatku takve mogućnosti, preporučuje se da pored lekara-ginekologa bude prisutan i endokrinolog koji će pratiti nivo šećera.

Ako trudnoća prođe bez komplikacija, zdravstveno stanje se neprestano nadgleda i ne izaziva nikakvu zabrinutost, tada je sasvim moguće provesti prirodni porođaj.

Ovo često zahtijeva carski rez. To se ponajprije događa zbog činjenice da je kod takvih žena u porodu plod obično velik i teži više od 4 kg.

Veoma je vjerovatno da će se razviti komplikacije poput visokog krvnog tlaka, abrupcije posteljice, eklampsije, teške gestoze, hipoksije fetusa i oštećenja krvnih žila i bubrega. Takođe, nije uvijek moguće učinkovito kontrolirati nivo šećera.

Nakon poroda, sadržaj šećera značajno se smanjuje tokom tjedna, nakon čega se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće. U tom je razdoblju važno pregledati dozu inzulina ili čak privremeno zaustaviti njegovu upotrebu. Dojenje se održava ako je zdravlje žene i djeteta normalno.

Srodni videozapisi

O toku trudnoće i porođaja s dijabetesom u videu:

Dakle, dijabetes tipa 2 nije razlog za napuštanje željene trudnoće i rođenje djeteta. Zahvaljujući razvoju medicine, upotreba moderne opreme i lijekova, stvaranje zdravog djeteta postalo je sasvim stvarno. Glavna stvar je unaprijed planirati trudnoću, stalno podvrgavati pregledima i održavati razinu šećera u krvi.

Mehanizam razvoja bolesti

Ova bolest je uzrokovana pogoršanjem osjetljivosti inzulinskih receptora (otpornost na inzulin), u kombinaciji s nedostatkom proizvodnje inzulina ili bez njega, što dovodi do kršenja metabolizma ugljikohidrata s naknadnim promjenama u tkivima.

To objašnjava porast glukoze u krvi i ona ne može prodrijeti u ćeliju uz pomoć hormona inzulina. Zbog nedovoljne razine glukoze u stanicama i povećanog sadržaja u krvi, dolazi do promjena u svim vrstama metabolizma.

Principi planiranja trudnoće za dijabetes tipa 2

Planiranje trudnoće način je da se smanje potencijalne komplikacije dijabetesa. Potrebno je postići normalizaciju razine glukoze prije početka gestacije, tako da je u razdoblju embriogeneze isključen utjecaj povećane razine ugljikohidrata.

Morate težiti ka glukoznim brojevima na glavi s donjom granicom od 3.3 i gornjom granicom ne većom od 5,5 mmol / L, a 1 sat nakon jela ne više od 7,8 mmol / L.

Veoma je važno prevesti ženu sa tabletnih oblika lijekova na inzulinsku terapiju prije trudnoće, tako da se koncentracija glukoze kontrolira već u najranijim razdobljima razvoja embriona.

Uspostavljanje insulinske „pumpe“ veoma je efikasno, naziva se „veštački pankreas“ i automatski izlučuje pravu količinu inzulina u krvotok.

Inzulinska pumpa se mora ugraditi prije trudnoće. Pregled bi trebalo da urade mnogi specijalisti: ginekolog, endokrinolog, nefrolog, genetičar, kardiolog.

Oftalmolog je potreban za procjenu stanja žila fundusa, a po potrebi koristi i lasersku fotokoagulaciju (ne smije se dopustiti vaskularna ruptura). Potrebno je započeti koristiti folnu kiselinu, kao i pripravke s jodom najmanje 3 mjeseca prije željene trudnoće.

Principi trudnoće

Žena koja boluje od dijabetesa tipa 2 uvijek trebaju dodatne testove:

  • Redovno praćenje glikemije (najmanje četiri puta na dan),
  • Merenje nivoa glikolikog hemoglobina.

Ovaj pokazatelj odražava ozbiljnost dijabetesa i daje informacije o razini nadoknade u posljednja 3 mjeseca), potrebno je ponovo uzimati ovaj pokazatelj svaka 4-8 tjedana. Potrebno je težiti nivou glikovanog hemoglobina do 6,5%.

  • Analiza mokraće s albuminurijom.

Ovaj pokazatelj karakterizira rad bubrega), rezervoara. urinarna kultura (određivanje infekcije), određivanje acetona u urinu.

  • obavezno posmatranje endokrinologa, nefrologa, kardiologa, neurologa, oftalmologa (s pregledom fundusa 1 put po trimestru),

Liječenje: pravila za uzimanje droga u različito vrijeme

Smanjenje glukoze u krvi tijekom trudnoće dopušteno je samo uz pomoć inzulinske terapije. Svi tabletni oblici lijekova uzrokuju malformacije fetusa. Dodeljuje se uglavnom insulinu genetskog inženjeringa.

Važno je znati da se tijekom različitih razdoblja trudnoće potreba za inzulinom mijenja. U 1. i 3. tromjesečju poboljšava se osjetljivost receptora na inzulin, u 2. tromjesečju povećava se razina glukoze u krvi zbog djelovanja hormona antagonista (kortizola i glukagona), pa treba povećati dozu inzulina.

Zavisnost doze inzulina o gestacijskoj dobi

Period trudnoćeTelesni procesiDoza inzulina
I trimestruPoboljšanje osjetljivosti na inzulin zbog djelovanja hormona: hCG i estrogena. Ovi hormoni stimulišu proizvodnju inzulina i poboljšavaju unos glukoze.Ide dole
II trimestruPovećava nivo hormona - antagonista inzulina (glukagon, kortizol, prolaktin), koji povećavaju glukozu u krvi.Povećava se potreba za inzulinom, potrebno je povećati dozu inzulina.
III trimestarRazina hormona - antagonista inzulina je smanjena, što dovodi do smanjenja razine glukoze u krvi.Smanjuje se, doza primenjenog inzulina može se smanjiti.

Uz dijabetes, krvni pritisak često raste. Morate znati da za korekciju pritiska vrijedi uzimati lijek "Dopegit", odobren od trudnica.

Zabranjeno je i uzimanje lijekova iz skupine statina (Atorvastatin, Rosuvastatin itd.) I inhibitora receptora angiotenzina II (Lozartan, Irbesartan).

Dijeta

Kontrola glukoze može se postići kombinacijom pravilno odabrane inzulinske terapije i prehrane.
Morate se pridržavati sljedećih pravila:

  • energetski kalorični sadržaj hrane treba biti 2000 kcal (s pretilošću: 1600-1900),
  • 55% - ugljikohidrati (s ograničenim unosom lako probavljivih ugljikohidrata - šećera, sirupa, grožđa, konzerva), 30% - masti, 15% - proteina,
  • ne koristite zaslađivače,
  • dovoljan sadržaj vitamina i minerala u konzumiranoj hrani

Sprovođenje planiranih hospitalizacija

Kod dijabetesa potrebne su tri planirane hospitalizacije:

  • Prva hospitalizacija u ranim fazama.

Neophodno je za: temeljit pregled, identifikaciju prateće patologije, procjenu opstetričkog rizika, mogućnost održavanja ove trudnoće, odabir potrebnih doza inzulina i provođenje terapije u preventivne svrhe.

  • Tijekom druge hospitalizacije (21-24 tjedna) procjenjuje se fetus i popravljaju se komplikacije dijabetesa.
  • Na trećoj hospitalizaciji (nakon 32 tjedna) utvrđuju se vrijeme i metodologija porođaja, korekcija komplikacija, ukoliko ih ima.

Koja je opasnost za majku i bebu?

Rizici za stanje fetusa povezani sa prisutnošću dijabetesa kod žene:

  • veliki fetus (makrosomija), što uzrokuje poteškoće u porođaju,
  • oticanje fetusa,
  • anomalije i malformacije,
  • poremećen protok krvi iz placente, što izaziva fetalnu hipoksiju,
  • pobačaj
  • smrt fetusa u maternici,
  • respiratorni distres sindrom nakon rođenja,
  • prerano rođenje.

Za redovnu procjenu stanja fetusa, potrebno je uraditi ultrazvučne pretrage na datume:

  • 10-12 tjedana - za prepoznavanje grubih malformacija, isključenje Downovog sindroma,
  • 20-23 nedelje - za isključivanje malformacija, određivanje ploda, procenu amnionske tečnosti,
  • 28–32 nedelje za otkrivanje fekalne makrosomije, insuficijencije protoka krvi u posteljici, biofizičkog profila fetusa, određivanja indeksa amnionske tečnosti,
  • prije porođaja (procjena stanja fetusa, izračunavanje procijenjene mase).

Od 30 tjedana obavezno je vršiti sedmični CT pregled s proračunom fetalnih pokreta, Dopplerov ultrazvuk za utvrđivanje dovoda krvi u krvotoku posteljice i maternice.
U žene tokom trudnoće moguće su sljedeće komplikacije:

  • preeklampsija (do ozbiljnog stanja - eklampsija),
  • nestabilnost krvnog pritiska,
  • oštećenje vida (progresija retinopatije),
  • oštećena funkcija bubrega (nefropatija),
  • hipo- ili hiperglikemijska koma,
  • česte infekcije mokraćnih puteva
  • visoke povrede kod porođaja.

Upravljanje rađanjem kod žena sa dijabetesom tipa 2

Djeca koja prolaze prirodnim porođajnim kanalom bolje su prilagođena vanjskim uvjetima od onih koje su uklonili carskim rezom.
Prilikom provođenja porođaja potrebno je:

  1. Odredite koncentraciju glukoze najmanje 2 puta na sat.
  2. Sprečiti porast pritiska.
  3. Kontinuirano praćenje rada srca fetusa (CTG praćenje).

Indikacije za hirurško porođaj (pored opšte prihvaćenih) za dijabetes:

  • Progresivne dijabetičke komplikacije (oslabljen vid, rad bubrega).
  • Prezentacija karlice.
  • Veliki plod (ozljeda se ne smije dozvoliti tijekom porođaja).
  • Hipoksija fetusa (kršenje opskrbe krvi u uteroplacentalnom sistemu).

Prisutnost takve bolesti kod žene kao dijabetes melitus tipa 2 povezuje je s visokorizičnom grupom za razvoj komplikacija za nju i fetus.

Međutim, zahvaljujući kompetentnom planiranju trudnoće, novim metodama dijagnoze i liječenja, postalo je moguće potpuno kompenzirati složene poremećaje u tijelu ovom bolešću u svim fazama razvoja: od začeća do vremena rođenja djeteta.

Liječenje komplikacija trudnoće kod dijabetesa tipa 2

Mnoge žene s dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu uzimaju lijekove koji smanjuju količinu šećera u perifernoj krvi prije začeća. U iščekivanju bebe svi ovi lijekovi se ukidaju. Većina lijekova koji snižavaju razinu glukoze zabranjena je za upotrebu od strane budućih majki zbog negativnog utjecaja na razvoj fetusa.

Tokom trudnoće gotovo sve žene koje imaju dijabetes prebačen na inzulin. Ovaj lijek omogućava vam da pouzdano kontrolirate količinu šećera u krvi i na taj način omogućava izbjegavanje razvoja komplikacija. Doziranje inzulina bira endokrinolog uzimajući u obzir gestacijsku dob i podatke laboratorijskih pregleda. Umjesto tradicionalnih špricara, budućim majkama savjetuje se korištenje inzulinskih pumpi.

Od velike važnosti u korekciji metaboličkih poremećaja daje se dijeta. Iz prehrane trudnice isključeni su brzo probavljivi ugljikohidrati (peciva, konditorski proizvodi, šećer, džem, krompir). Upotreba proizvoda koji sadrže masti donekle je ograničena. Dozvoljeno je svježe voće i povrće.

Posebna se pažnja posvećuje ne samo prehrani buduće majke, već i njima dijeta. Trudnica s dijabetesom trebala bi jesti najmanje 6 puta dnevno, ali u vrlo malim obrocima. Kao užinu možete koristiti mliječne proizvode, voće i orašaste plodove. Jedna od grickalica trebala bi biti jedan sat prije spavanja kako bi se spriječio noćni pad šećera u krvi.

U skladu sa svim preporukama ljekara i dobrom kontrolom šećera u krvi, moguće je da se dijete rodi kroz porođajni kanal. Da bi se porodila žena koja boluje od dijabetesa treba biti u specijalizovanoj bolnici. Ako to nije moguće, trebate potražiti pomoć iskusnog endokrinologa koji može pomoći u fluktuaciji šećera u perifernoj krvi.

Carski rez se izvodi u sledećim situacijama:

  • težina voća veća od 4 kg,
  • teška gestoza ili eklampsija,
  • teška hipoksija fetusa,
  • abrupcija placente,
  • teška oštećenja bubrega
  • nemogućnost adekvatne kontrole glukoze.

Nakon poroda, ženina potreba za inzulinom znatno opada. U ovom trenutku endokrinolog mora prilagoditi novu dozu lijeka i dati ženi preporuke za ublažavanje stanja. Uz dobrobit žene i njezine bebe dojenje nije kontraindicirano.

Trudnoća sa dijabetesom tipa 2 - zašto paziti?

Problem dijabetesa u trudnica poprima medicinski i socijalni značaj.

U posljednje vrijeme bilježi porast trudnica s ovom patologijom koja je povezana s nadoknadom stanja žene i obnavljanjem njihove plodne funkcije.

Uprkos postignutim uspjesima, dijabetes i dalje izaziva visok postotak komplikacija kod majke i njenog djeteta.

Ova bolest je uzrokovana pogoršanjem osjetljivosti inzulinskih receptora (otpornost na inzulin), u kombinaciji s nedostatkom proizvodnje inzulina ili bez njega, što dovodi do kršenja metabolizma ugljikohidrata s naknadnim promjenama u tkivima.

To objašnjava porast glukoze u krvi i ona ne može prodrijeti u ćeliju uz pomoć hormona inzulina. Zbog nedovoljne razine glukoze u stanicama i povećanog sadržaja u krvi, dolazi do promjena u svim vrstama metabolizma.

Dijabetes i trudnoća: od planiranja do rođenja

Relativno nedavno, ljekari su bili kategorični protiv činjenice da su žene suočene sa dijabetesom zatrudnile i rađale djecu. Vjerovalo se da je u ovom slučaju vjerovatnoća zdrave bebe premala.

Danas se situacija u korteksu promijenila: u bilo kojoj ljekarni možete kupiti džepni mjerač glukoze u krvi koji će vam omogućiti svakodnevno nadziranje šećera u krvi, a po potrebi i nekoliko puta dnevno. Većina savjetovališta i rodilišta imaju svu potrebnu opremu za upravljanje trudnoćom i rađanjem dijabetičara, kao i za njegu djece rođene u takvim uvjetima.

Zahvaljujući tome postalo je jasno da su trudnoća i dijabetes potpuno kompatibilne stvari. Žena sa šećernom bolešću može jednako dobro roditi potpuno zdravu bebu, baš kao što je zdrava žena. Međutim, tijekom trudnoće rizici komplikacija kod dijabetičara su izuzetno visoki, glavni uvjet takve trudnoće je stalno praćenje od strane stručnjaka.

Medicina razlikuje tri vrste dijabetesa:

  1. Dijabetes ovisan o insulinuNaziva se i dijabetesom tipa 1. Razvija se, obično u adolescenciji,
  2. Dijabetes koji nije ovisan o insulinuodnosno dijabetes tipa 2. Javlja se kod ljudi starijih od 40 godina s viškom kilograma,
  3. Gestacijski dijabetes tokom trudnoće.

Najčešći među trudnicama je tip 1, iz jednostavnog razloga što utječe na žene u rodnoj dobi. Dijabetes tipa 2, iako je sam po sebi češći, mnogo je rjeđi kod trudnica. Činjenica je da se žene s ovom vrstom dijabetesa susreću mnogo kasnije, neposredno prije menopauze, ili čak i nakon nje. Gestacijski dijabetes je izuzetno rijedak i uzrokuje puno manje problema od bilo koje vrste bolesti.

Ova vrsta dijabetesa razvija se samo u trudnoći i potpuno prolazi nakon porođaja. Njegov razlog je sve veće opterećenje gušterače zbog oslobađanja hormona u krvi, čije djelovanje je suprotno inzulinu. Gušterača se obično bori sa ovom situacijom, međutim, u nekim slučajevima nivo šećera u krvi primjetno skoči.

Unatoč činjenici da je gestacijski dijabetes izuzetno rijedak, preporučuje se poznavanje faktora rizika i simptoma kako biste ovu dijagnozu isključili u sebi.

Faktori rizika su:

  • gojaznost
  • sindrom policističnih jajnika,
  • šećer u urinu prije trudnoće ili na početku,
  • prisutnost dijabetesa kod jednog ili više rođaka,
  • dijabetes u prethodnim trudnoćama.

Što je više faktora u određenom slučaju, to je veći rizik od razvoja bolesti.

Simptomi dijabetes tokom trudnoće u pravilu nije izražen, a u nekim je slučajevima i potpuno asimptomatski. Međutim, čak i ako su simptomi dovoljno izraženi, teško je posumnjati u dijabetes. Sami prosudite:

  • snažna žeđ
  • glad
  • učestalo mokrenje
  • zamagljen vid.

Kao što vidite, gotovo svi ovi simptomi se često nalaze tokom normalne trudnoće. Zato je stoga potrebno redovno i pravovremeno uzimati krvni test za šećer. S povećanjem razine liječnici propisuju dodatne studije. Više o gestacijskom dijabetesu →

Dakle, odlučeno je o trudnoći. Ipak, prije nego što krenete u plan, bilo bi lijepo razumjeti temu kako biste zamislili šta vas čeka. Po pravilu je ovaj problem relevantan za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 tokom trudnoće. Kao što je već spomenuto, žene s dijabetesom tipa 2 obično više ne traže, a često ne mogu rađati.

Sjetite se jednom zauvijek, s bilo kojim oblikom dijabetesa moguća je samo planirana trudnoća. Zašto? Sve je prilično očigledno. Ako je trudnoća slučajna, žena saznaje za to tek nakon nekoliko tjedana od datuma začeća. Tokom ovih nekoliko nedelja već su formirani svi osnovni sistemi i organi buduće osobe.

A ako tijekom tog razdoblja barem jednom razina šećera u krvi naglo skoči, patologije razvoja više ne mogu izbjeći. Osim toga, u idealnom slučaju ne bi trebalo da dođe do naglih skokova nivoa šećera u poslednjih nekoliko meseci pre trudnoće, jer to može uticati na razvoj fetusa.

Mnogi pacijenti s blagim dijabetesom redovito ne mjere šećer u krvi, pa stoga ne pamte tačne brojeve koji se smatraju normalnim. Ne treba im, samo uzmi test krvi i slušaj presudu doktora. Međutim, tijekom planiranja i upravljanja trudnoćom morat ćete samostalno nadgledati ove pokazatelje, tako da ih sada morate znati.

Normalna razina 3,3-5,5 mmol. Količina šećera od 5,5 do 7,1 mmol naziva se stanje predijabetesa. Ako razina šećera premašuje brojku od 7,1 pomoljena., Oni već govore o ovom ili onom stupnju dijabetesa.

Ispada da priprema za trudnoću mora početi za 3-4 mjeseca. Nabavite džepni mjerač glukoze u krvi kako biste u bilo kojem trenutku mogli provjeriti razinu šećera. Onda posjetite svog ginekologa i endokrinologa i obavijestite ih da planirate trudnoću.

Ginekolog pregledava ženu na prisutnost istodobnih infekcija genitourinarnih infekcija, te pomaže u liječenju ako je potrebno. Endokrinolog će vam pomoći da odaberete dozu inzulina za nadoknadu. Komunikacija s endokrinologom je obavezna tokom cijele trudnoće.

Ništa manje obvezujući konsultacija oftalmologa. Njegov je zadatak da ispita posude fundusa i procijeni njihovo stanje. Ako neki od njih izgledaju nepouzdano, izgaraju se kako bi se izbjeglo kidanje. Prije porođaja potrebne su i opetovane konsultacije s oftalmologom. Problemi s žilama oka mogu također postati indikacija za carski rez.

Možda će vam se savjetovati da posjetite druge stručnjake kako biste procijenili stepen rizika tijekom trudnoće i pripremili se za moguće posljedice. Tek nakon što svi stručnjaci daju zeleno svjetlo trudnoći, moguće je otkazati kontracepciju.

Od tog trenutka nadalje treba posebno pažljivo nadzirati količinu šećera u krvi. Mnogo ovisi o tome koliko će se to uspješno učiniti, često uključujući zdravlje djeteta, njegov život i zdravlje majke.

Kontraindikacije za trudnoću s dijabetesom

Nažalost, u nekim slučajevima žena s dijabetesom i dalje je kontraindicirana. Konkretno, kombinacija dijabetesa sa slijedećim bolestima i patologijama je apsolutno nespojiva sa trudnoćom:

  • ishemija
  • zatajenje bubrega
  • gastroenteropatija
  • negativan rezus faktor u majci.

U ranoj trudnoći, pod utjecajem hormona estrogena kod trudnica sa dijabetesom, dolazi do poboljšanja tolerancije ugljikohidrata. U vezi s tim, povećana je sinteza inzulina. U tom periodu treba smanjiti dnevnu dozu inzulina, sasvim prirodno.

Počevši od 4. mjeseca, kada se posteljica konačno formira, počinje proizvoditi kontra-hormone hormona, poput prolaktina i glikogena. Njihov učinak je suprotan djelovanju inzulina, zbog čega će se volumen injekcija opet morati povećati.

Takođe počinjući od 13 nedelje potrebno je pojačati kontrolu nad šećerom u krvi, jer tim periodom počinje beli gušterača. Počinje reagirati na majčinu krv, a ako ima previše šećera, gušterača reagira ubrizgavanjem inzulina. Kao rezultat toga, glukoza se razgrađuje i prerađuje u masnoću, odnosno fetus aktivno dobija masnu masu.

Osim toga, ako je tokom cijele trudnoće beba često naišla na "zaslađenu" majčinu krv, vjerovatno je da će se u budućnosti suočiti i sa dijabetesom. Naravno, u tom periodu je kompenzacija za dijabetes jednostavno potrebna.

Imajte na umu da u bilo kojem trenutku dozu inzulina treba odabrati endokrinolog. Samo iskusan stručnjak to može učiniti brzo i precizno. Iako nezavisni eksperimenti mogu dovesti do katastrofalnih rezultata.

Pred kraj trudnoće intenzitet proizvodnje kontransulinskih hormona ponovo se smanjuje, što prisiljava na smanjenje doze inzulina. Što se tiče porođaja, gotovo je nemoguće predvidjeti koliki će biti nivo glukoze u krvi, pa se kontrola krvi vrši svakih nekoliko sati.

Uzroci bolesti

Dijabetes melitus neovisan o insulinu javlja se uglavnom kod žena srednjeg rasta. Nekoliko je faktora koji provociraju njegovu pojavu:

  • gojaznost
  • loša prehrana (prevladavanje lako probavljivih ugljikohidrata u prehrani),
  • nedostatak vježbanja
  • genetska predispozicija.

Dijabetes tipa 2 javlja se prije trudnoće i povezan je sa životnim značajkama. Većina žena koje pate od ove bolesti imaju višak kilograma. Često se problemi kod takvih žena javljaju i prije začeća djeteta. Gojaznost je jedan od znakova metaboličkog sindroma - stanja u kojem je mogućnost trudnoće i rađanja djeteta veliko pitanje.

Mehanizmi za razvoj dijabetesa

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu karakterizira gubitak osjetljivosti tjelesnih tkiva na inzulin. U tom stanju se hormon inzulin proizvodi u pravoj količini, samo ćelije to praktično nisu u stanju da percipiraju. Kao rezultat toga, povećava se sadržaj šećera u perifernoj krvi, što neminovno dovodi do razvoja velikog broja komplikacija.

Hiperglikemija sama po sebi nije opasna, već negativan uticaj koji ima na organizam trudnice. Velika količina šećera dovodi do vazospazma što nužno utječe na rad svih važnih organa. Posteljica također pati, što znači da fetus ne prima dovoljno hranjivih sastojaka i kisika. Bubrežna funkcija je oslabljena, razvijaju se arterijska hipertenzija i drugi zdravstveni problemi. Sva ova stanja rezultat su visokog šećera u krvi i sposobna su se ispraviti samo uz značajno smanjenje glukoze.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Simptomi su slični za sve vrste dijabetesa.U iščekivanju bebe, ovi simptomi možda nisu previše izraženi i čak se prerušavaju u uobičajene uvjete karakteristične za trudnice. Često mokrenje, stalna žeđ i jak osjećaj gladi vrlo su karakteristični za trudnice i nisu uvijek povezani sa simptomima progresivne bolesti.

Manifestacije dijabetesa tipa 2 u velikoj mjeri ovise o težini njegovih komplikacija. Kada se pojavi oštećenje bubrega kod trudnica oticanje na licu i udovima. Pridruženi vazospazam dovodi do razvoja arterijske hipertenzije. Podaci o krvnom pritisku u trudnica mogu doseći 140/90 mm Hg. i iznad, što je izuzetno nepovoljno za stanje fetusa.

Za dijabetičku polineuropatiju je karakteristično oštećenje nervnih vlakana gornjih i donjih ekstremiteta. Postoji otečenost, trnce, puzanje i drugi znakovi poremećaja nervnog sistema. Uz produljeni tijek bolesti, mnoge se žene žale na bol u nogu koja pogoršava noću.

Jedna od najtežih manifestacija dijabetesa je oštećenja leće (katarakta) i mrežnice (retinopatija). S ovim patologijama vid se smanjuje, pa čak i iskusni laserski kirurzi nisu uvijek u stanju ispraviti situaciju. Oštećenje mrežnice dijabetičar je jedna od indikacija za carski rez.

Dijagnoza dijabetesa koji nije ovisan o insulinu

Određivanje nivoa glukoze u trudnica provodi se dva puta: pri prvom pojavljivanju i u trajanju od 30 tjedana. Budućim majkama sa šećernom bolešću preporučuje se konstantno nadziranje šećera u krvi s ličnim brojilom glukoze u krvi. Ovaj uređaj omogućava vam da uvijek budete svjesni količine glukoze i omogućava promjenu prehrane ovisno o rezultatima.

Većina žena s dijabetesom koji nije ovisan o insulinu svjesni su svoje bolesti prije začeća. Ako je bolest prvi put otkrivena tokom trudnoće, potreban je jednostavan test tolerancije na glukozu. Ova metoda omogućava vam da saznate koliko šećera je u krvi na prazan stomak i dva sata nakon jela i točno dijagnosticirate bolest.

Učinak dijabetesa tipa 2 na trudnoću

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu smatra se jednom od najozbiljnijih patologija tokom trudnoće. Ovo stanje vodi razvoju mnogih opasnih komplikacija:

  • preeklampsija
  • insuficijencija posteljice,
  • abrupcija placente,
  • polyhidramnios
  • spontani pobačaj,
  • prerano rođenje.

Najozbiljnija komplikacija trudnoće je gestoza. Ova se specifična bolest razvija prilično rano, a već u razdoblju od 22-24 tjedna daje do znanja da su edemi i skokovi krvnog pritiska. U proces se u proces uključuju bubrezi koji samo pogoršavaju stanje buduće majke. Gestoza protiv dijabetesa jedan je od najčešćih uzroka prijevremenog rođenja ili abrupcije placente prije planiranog roka.

2/3 žena sa dijabetesom tipa 2 razvija polihidramione tokom trudnoće. Višak amnionske tečnosti dovodi do toga da dijete u maternici zauzima kosi ili poprečni položaj. U kasnijoj trudnoći ovo stanje može zahtijevati carski rez. Neovisni porođaj u pogrešnom položaju fetusa prijeti ozbiljnim ozljedama i za ženu i za dijete.

Dijabetes melitus takođe utječe na stanje fetusa, što dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija:

  • dijabetička fetepatija,
  • hronična hipoksija fetusa,
  • kašnjenje u razvoju u maternici,
  • smrt fetusa.

Porođaj kod žena sa dijabetesom tipa 2

U skladu sa svim preporukama ljekara i dobrom kontrolom šećera u krvi, moguće je da se dijete rodi kroz porođajni kanal. Da bi se porodila žena koja boluje od dijabetesa treba biti u specijalizovanoj bolnici. Ako to nije moguće, trebate potražiti pomoć iskusnog endokrinologa koji može pomoći u fluktuaciji šećera u perifernoj krvi.

Carski rez se izvodi u sledećim situacijama:

  • težina voća veća od 4 kg,
  • teška gestoza ili eklampsija,
  • teška hipoksija fetusa,
  • abrupcija placente,
  • teška oštećenja bubrega
  • nemogućnost adekvatne kontrole glukoze.

Nakon poroda, ženina potreba za inzulinom znatno opada. U ovom trenutku endokrinolog mora prilagoditi novu dozu lijeka i dati ženi preporuke za ublažavanje stanja. Uz dobrobit žene i njezine bebe dojenje nije kontraindicirano.

Pogledajte video: Red Tea Detox (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar