Korijen peršina dijabetesa tipa 2: kako uzimati dijabetičare?

U narodnoj medicini peršin s dijabetesom tipa 2 vrlo je popularan u borbi protiv bolesti. Jedite korijen i lišće. Peršun smanjuje šećer u krvi i mokraću, uklanja višak tečnosti, eliminiše oticanje, pozitivno utiče na dinamiku upale u organizmu, sprečava stvaranje kanceroznih tumora, poboljšava vid, jača kosti. Pored toga, možete ga uzgajati i kod kuće.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Sastav i korisna svojstva

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Peršun normalizuje šećer u krvi zbog sadržaja hlorofila. Uz dijabetes često se javljaju i trofični čir na nogama, a peršin sadrži puno gestidina, koji ima zacjeljivanje rana. Još jedan plus je to što redovna upotreba biljke normalizuje krvni pritisak i rad srca.

Recepti za kuhanje

Peršun je dozvoljeno konzumirati sirov, kao dodatak salatama i prvim jelima, kao i sušen. Korisno je napraviti dekocije, infuzije ili piti svježe pripremljeno svježe voće dobiveno iz korijenskih kultura. U prehranu možete uključiti ne samo voće, već i lišće i korijen peršuna. Držite spremna pića za dijabetes tipa 2 ne bi trebalo biti dulje od 2 dana, u protivnom njegova ljekovita svojstva slabe.

Recepti korijena peršina za dijabetes

Izmrvljeni korijen se može dodati u juhe ili priloge u svježem ili osušenom obliku kao mirisni začin. A možete pripremiti i dekociju. Način pripreme i upotreba:

  • Sipajte 10 grama nasjeckanog korijena peršina u posudu za štednju toplote i prelijte 400 ml vruće vode.
  • Čvrsto zatvorite poklopac i ostavite 6 sati.
  • Napitak filtrirajte preko gaza.
  • Uzimajte 3-4 puta dnevno oko 30 dana.
Vratite se na sadržaj

Opcija broj 1

  • Da biste pripremili infuziju, peršin sitno naseckajte.

Sitno nasjeckajte peršun i prelijte čašom vode 100 stepeni.

  • Zagrijte i ostavite da stoji na laganoj vatri najviše 3 minute.
  • Insistirajte ne više od pola sata.
  • Dobiveni gotov juh konzumira se 3 puta dnevno po kašiku.
  • Natrag na kazalo sa sadržajemNazad na sadržaj

    Opcija broj 2

    • Sitno nasjeckajte zelje i pomiješajte sa 0,5 litara mlijeka.
    • Kuhajte na laganoj vatri, povremeno mešajući.
    • Ohladiti i procijediti.
    • Uzmi kašiku za 30 minuta. prije obroka.
    Vratite se na sadržaj

    Sjemenski recepti

    Opcija broj 1

    • Sjemenke peršuna u količini od 5 grama prelijte kipućom vodom (200 ml) i vrh zatvorite poklopcem.
    • Inzistirajte na pola dana.
    • Zatim filtrirajte smjesu kroz sito i pijete frekvenciju 4 sata dnevno tokom mjesec dana.

    Opcija broj 2

    • Korijen maslačka, paprika, sjeme peršuna, komorač, prelijte kipućom vodom i ostavite četvrt sata.
    • Ostavite da se malo ohladi i procijedite.
    • Pijte kao čaj u 100 ml, možete staviti med ili zaslađivač.
    Vratite se na sadržaj

    Kontraindikacije

    Upotreba peršuna kod dijabetesa zabranjena je za bolesti bubrega i mokraćnih putova - cistitis, pijelonefritis, bubrežne kamence, kao i bolesti zglobova i tkiva koje su nastale usljed poremećaja metabolizma. Neželjeno je jesti peršin tokom trudnoće. Nekontrolisana upotreba biljke može uzrokovati mučninu, glavobolju, halucinacije.

    Upotreba za dijabetes

    Peršin kod dijabetesa koristi se u obliku dekocija, takav proizvod uklanja suvišnu vlagu, uklanja prekomjernu natečenost. Za liječenje morate uzeti 100 grama korijena peršina, samljeti ga mljevenjem kafe, preliti litrom kipuće vode, a nakon toga lijek se inzistira na sat vremena.

    Dan se konzumira ne više od čaše rastvora, trajanje tretmana je 2-4 nedelje. Preporučena infuzija korijena peršina treba koristiti u ekstremnim slučajevima, kada ostale metode liječenja natečenosti ne donose rezultate.

    Takođe se može koristiti stabljika peršuna, potrebno je nasjeckati svježu biljku, od nje se pravi dekocija. Za svaku kašiku peršuna uzmite čašu kipuće vode, kuhajte 3-5 minuta, ohladite i inzistirajte 30 minuta. Zatim se lijek filtrira, pije se malo tri puta dnevno - ujutro, popodne i uveče. U isto vrijeme, pijte ne više od jedne kašike čorba.

    S jednakom efikasnošću protiv simptoma dijabetesa i njegovih komplikacija upotrebljava se tinktura iz sjemenki peršuna, potrebno je:

    • prelijte kašiku sirovine čašom ključale vode,
    • inzistirati na poklopcu 12 sati na toplom mjestu,
    • naprezanje.

    Lijek je naznačeno da se uzima u 30 ml svaka 4 sata, nakon nekog vremena dijabetičar će se vratiti u normalnu razinu šećera u krvi, sniziti krvni tlak, povećati vitalnost.

    Jednako učinkovit će biti i takav recept. Uzmite jednu i pol žličice nasjeckanog korijena peršina, prelijte pola litre kravljeg mlijeka, kuhajte na laganoj vatri. Nakon dvostrukog smanjenja volumena, juha se uklanja sa štednjaka, filtrira kroz sir. Na dan uzmite dvije kašike dekocija, obavezno to uradite prije jela.

    Apsolutno svi predloženi recepti dopušteni su za upotrebu kod onih pacijenata koji boluju od dijabetesa koji takođe pate od patologije bubrega, žučnih kanala, hroničnog upalnog procesa u bubrezima.

    Uz dijabetes tipa 2, prisustvo esencijalnih ulja pomaže i u liječenju prehlade, bez upotrebe dodatnih lijekova protiv kašlja koji sadrže šećer koji je zabranjen u bolesti. Ako pacijentica pati od upale prostate, impotencije, kvara menstrualnog ciklusa, peršin s njenim diuretičkim učinkom doći će mu u pomoć.

    Peršin s dijabetesom tipa 2 uklanja toksine iz tijela, to je moguće zbog prisustva grubih vlakana. Nakon uklanjanja šljake, dijabetičar će se moći brže riješiti:

    Baktericidna i ljekovita svojstva rana prilično se široko koriste za uklanjanje znakova dijabetesa, na primjer, problema s kožom, pukotina, rana, ogrebotina. Ništa manje učinkovit korijen peršuna od dijabetesa neće biti sa ujedima insekata, apscesima, jer je to važno, jer postoje slučajevi kada su dijabetičari umrli nakon dugih ubodnih uboda ubodnih insekata. Ovakvi ugrizi lako mogu uzrokovati gangrenu donjih ekstremiteta.

    Ali, povećani sadržaj karotena pomaže u poboljšanju kvaliteta vida s visokim nivoom šećera.

    Ljekovita svojstva peršina kod dijabetesa

    Drugi tip dijabetesa karakterizira imunitet vlastitog inzulina i nakupljanje šećera u krvi. Zbog toga je za normalizaciju razine glikemije potrebno ubrzanje metabolizma i pojačano izlučivanje ugljikohidrata. Peršun tome doprinosi.

    Glavni ciljevi u primjeni peršuna su:

    • smanjenje šećera u krvi i urina,
    • uklanjanje viška tečnosti iz organizma,
    • poboljšani metabolizam
    • prevencija komplikacija dijabetesa.

    Efekat se javlja samo kod sistematske upotrebe peršuna. Pojedinačna ili periodična primjena ljekovite biljke nema terapeutski učinak.

    Osim toga, redovna upotreba ljekovitog bilja ima tonik i restorativni efekat na organizam. Daje snagu i vitalnost. To je smanjenje ukupnog tonusa koji doprinosi razvoju sekundarnih dijabetičkih komplikacija.

    Sastav biljke uključuje:

    • Vitamin C (askorbinska kiselina)
    • karoten (komponenta vitamina A),
    • B vitamini, PP, E vitamini,
    • gvožđe
    • kalijuma
    • magnezijum
    • inzulinski polisaharid,
    • esencijalna ulja
    • vlakno.

    Smatra se da je 100 grama vitamina C peršuna više od pet puta u agrumima. To je dva puta više od dnevne potrebe. Poznato je da šećeri štetno djeluju na vaskularni tonus i propusnost. Dakle, vitamin C štiti od agresivnih učinaka glikemije. Ovaj efekat pojačava vitamin PP. Krvni pritisak se normalizira.

    Karoten, koji je dio peršuna, štiti vizualni aparat od sekundarnih promjena. Uostalom, česta komplikacija dijabetesa je katarakta i gubitak vida. Karoten je prototip vitamina A koji učestvuje u metaboličkim procesima oka, sprečava degenerativne promjene. Inhibira razvoj sekundarne katarakte.

    B vitamini poboljšavaju provođenje nervnog impulsa, obnavljaju nervna vlakna. Uključeni su u unutarćelijski metabolizam glukoze. Sprečavaju razvoj retinopatije, neuropatije i nefropatije, kao kasne komplikacije dijabetesa.

    Vitamin E (tokoferol) je snažan antioksidans. Pomaže u uklanjanju kvarova ćelijskog aparata. Jača krvne žile, poboljšava prehranu mišića. Tokoferol se smatra profilaktičkim sredstvom za razvoj katarakte.

    Gvožđe koje sadrži peršin zasićuje krv kiseonikom. Ovo pomaže ubrzati metabolizam, poboljšava rad srca, neguje mišiće.

    Elementi u tragovima kalijum i magnezijum imaju ogroman uticaj na izlučivanje tečnosti iz organizma. Ovo osigurava diuretski učinak peršina. Zauzvrat, biljka se bori sa ogromnom komplikacijom dijabetesa tipa 2, koja se naziva hroničnim zatajenjem bubrega.

    Magnezijum povećava apsorpciju inzulina. Sa njegovim nedostatkom, zapažaju se nervna uzbudljivost, prekidi u radu srca i oslabljena funkcija bubrega. Možda razvoj dijabetičke angiopatije. To dovodi do ozbiljne bolesti - dijabetičkog stopala.

    Polisaharid inulina ima svojstvo snižavanja šećera u krvi zbog svog učinka na gušteraču. Upravo on daje peršinu slatkast ukus. Inulin se u tijelu praktično ne apsorbuje i smatra se prirodnim zaslađivačem.

    Peršinovo eterično ulje normalizira endokrini sistem, poboljšava metaboličke procese, ubrzava izlučivanje šećera iz organizma. Oni pojačavaju diuretski učinak i ritmičko oslobađanje hormona.

    Biljna vlakna su spužva koja privlači šećer i sprječava ih da otrovaju organizam. Korištenje stabljika i lišća peršuna na prirodan način smanjuje nivo glikemije. Prolazeći kroz creva, vlakna normalizuju probavni sistem, povećavaju probavljivost hrane.

    Hemijski sastav peršuna u interakciji je s vlastitim inzulinom, povećavajući osjetljivost tkiva na njega. Metabolički procesi se ubrzavaju, inzulin razgrađuje glukozu. Pored toga, upotreba biljaka smanjuje osjećaj gladi. To omogućava dijabetičarima da smanje unos kalorija. Uostalom, prekomjerna težina često uzrokuje dijabetes tipa 2.

    Međutim, više od 100 g peršuna dnevno se ne preporučuje. Mjera je važna u svemu. Biljka sadrži supstancu koja se zove miristicin. Uz njen višak, u hrani se pojavljuju glavobolje, grčevi u mišićima, vrtoglavica, mučnina, emocionalno uzbuđenje.

    Propisi za dijabetes

    Peršin protiv dijabetesa tipa 2 koristi se u mnogim receptima. Poznato po proizvodnji infuzija, tinktura, dekocija, sokova za liječenje tegobe. Za pripremu lijeka koriste se svi dijelovi biljke:

    Prije upotrebe, zelenilo se mora oprati pod tekućom vodom i ocijediti. Zamislite nekoliko recepata od peršuna za dijabetes.

    Za pripremu infuzije iz korijena trebat će 100 g biljke. Korijen se nasjecka, prelije litrom kipuće vode i pirja sat vremena. Zatim se infuzija filtrira. Hladi. Konzumirajte 100 g dva puta dnevno. Kurs liječenja je nekoliko tjedana.

    Iz oprane biljke priprema se dekocija stabljika i lišća. Gusta hrpa zelenila (100 g) se isjecka i stavi u lončić. Prelije se čašom vode i kuha oko tri minute. Infuzira se jedan sat. Tada se juha spaja. Pije se po kašika tri puta na dan tokom najmanje mjesec dana.

    Široko korištena infuzija sjemenki peršuna za smanjenje šećera u krvi. Žličica sjemenki prelije se u čašu kipuće vode. Infuzira se 12 sati na toplom mjestu. Infuzija je filtrirana. Treba ga piti svaka 4 sata po kašiku. Terapija je dizajnirana na mjesec dana.

    Još jedan recept zasnovan na kravljem mlijeku. Trebat ćete samljeti žlicu kašike peršuna i sipati u šerpu. Ulijte pola litra mleka. Kuhajte na vrlo maloj vatri, neprestano mešajući, dok se početni volumen tečnosti ne prepolovi. Izvaditi juhu iz šporeta i ohladiti. Filtrira se kroz gazu. Uzima se u kašikici 30 minuta prije obroka.

    Lijekovi pomažu u borbi protiv disfunkcije bubrega, ublažavaju oticanje, smanjuju šećer i imaju profilaktički učinak na dugoročne učinke dijabetesa. Iscjeliteljski napici zasićuju tijelo vitaminima i mineralima koji ubrzavaju metabolizam. Redovan unos dekocija i infuzija pomoći će kontroliranju razine šećera.

    Treba napomenuti da se recepti moraju pripremati od svježih listova i stabljika zelenila. Rastrojena biljka, koja leži u zraku više od dva sata, ima manje izražena ljekovita svojstva.

    Tretman dekocijama i infuzijama peršina kod akutnih upalnih bolesti je kontraindiciran. Oni samo pojačavaju sindrom boli. U procesu rehabilitacije treba koristiti recepte za brži oporavak.

    Koristi, sastav i efekat korijena peršina

    Peršun je bogat esencijalnim uljem koje ima choleretic svojstva, zbog kojeg se višak tekućine uklanja iz organizma. Takođe, esencijalna ulja imaju blagotvoran uticaj na bolest bubrega i jetre, kao i gušterače, što je vrlo važno za dijabetes.

    Zelenje uključuje inzulin koji značajno smanjuje glukozu u krvi, a ukus zelenki daje slatkast ukus. Jer, korijen peršuna sigurna je zamjena za šećer, čime će se poboljšati ukus jela za dijabetičare.

    Uz to, 50 g zelenila i korijena sadrže dnevni unos askorbinske kiseline i beta-karotena. Peršun (i njegov koren) sadrže vitamine A, E, PP i grupu B. Takve komponente doprinose poboljšanju funkcionisanja unutrašnjih organa. Upotreba peršuna povećaće imunitet, spriječi vjerovatnost prodiranja patogenih mikroorganizama u organizam.

    Korijen peršuna ima ljekovito djelovanje, jer ima blagotvoran uticaj na stanje dijabetičara. Prije svega, treba reći da ovaj usev korijena svojim vrhovima stabilizira omjer i sadržaj šećera u krvi ili urinu. Osim toga, peršin ima diuretski učinak, zbog čega možete ublažiti oticanje, ukloniti suvišne soli iz tijela. Ovo igra ogromnu ulogu kod bilo koje vrste dijabetesa.

    Korisni recepti

    Sa visokim šećerom u krvi, korijen peršuna ima pozitivan učinak na pacijentovo tijelo, normalizirajući razinu glukoze, uklanjajući suvišne soli. Ljekovite infuzije i decokcije pripremaju se od zelenila. Takođe je veoma korisno koristiti sok od korjena i vrhove.

    Često bolest prati teški edem. Da biste ih se riješili, možete koristiti infuzije pripremljene prema sljedećim receptima:

    1. Za kuhanje vam je potrebno 100 g sjeckanog korijena peršina i 1 litra ključale vode. Zeleno prelijte vodom i ostavite sat i po.Infuziju procijedite kroz gazu ili presvlaku. Juha je spremna za jelo. Pijte 200 ml dnevno. Potrebno ga je konzumirati u roku od 14 dana. Posebno je recept pogodan za one koji imaju značajno oticanje i zadržavanje mokraće.
    2. Za ovaj recept treba pripremiti 50 g sjeckanog korijena peršina i 200 ml kipuće vode. Stavite sastojke u posudu i kuhajte 3 minute. Inzistirajte na 40-45 minuta. Naprezanje. Uzimajte dekociju od 20 ml dva puta dnevno - ujutro i prije spavanja.
    3. Uzmite 5 g sjemenki peršuna i prelijte ih sa 250 ml tople kuhane vode. Stavite na toplo mesto 12 sati. Prije upotrebe obavezno procijedite. Uzimajte infuziju od 30 ml tokom dana sa pauzom od 4 sata. Ovaj recept pomaže da lagano podesite glukozu u krvi.
    4. Sličan efekat ima i ovaj recept. Prvo izmrvite 20 g korijena peršuna. Sipajte ih u šerpu sa 500 ml mleka i kuhajte na laganoj vatri. Nakon što mlijeko malo prokuha, uklonite ga sa štednjaka i procijedite. Konzumirajte 20 ml 30 minuta prije jela, ali ne više od 4 puta dnevno.

    Hemijski sastav peršuna

    U zelenilu se nalazi čitava ostava hranljivih sastojaka. Ima 5 puta više vitamina C u odnosu na limun, pomorandžu i drugo citrusno voće. Indeks gvožđa je 2 puta veći od indeksa špinata.

    Osim toga, u peršunu se nalazi mnoštvo sljedećih elemenata u tragovima korisnih za svaku osobu:

    • vitamini A, B, E, K i PP,
    • folna kiselina
    • Mangan
    • bakar
    • kalcijuma
    • beta karoten,
    • kalijuma
    • mineralne soli
    • askorbinska kiselina
    • fosfor

    Druga biljka bogata je apigeninom, polisaharidnim inulinom, luteolinom.

    Medicinska upotreba

    U ljekovite svrhe koristi se zelje:

    1. Sa prehladama. Eterično ulje biljke pomaže pri uklanjanju gnoja iz pluća.
    2. Za otklanjanje problema kao što su upala prostate, impotencija, neuspjeh menstrualnog ciklusa.
    3. U oslobađanju tijela od toksina i toksina tijekom gubitka suvišne tjelesne težine.
    4. U liječenju modrica i apscesa. Peršun ima baktericidna i zaceljujuća svojstva rana.
    5. Za povećanje oštrine vida. Sadržavanje karotena u zelenilu to čini odličan posao.

    Leaf Recepti

    Pripremaju se infuzije sjeckanog peršinovog lišća. Morate odabrati jedan od sljedećih recepata:

    1. Sipajte sirovine u posudu i prelijte kipućom vodom, a zatim stavite na šporet i pričekajte da prokuha. Juha se inzistira na pola sata i filtrira. Morate ga uzimati tri puta dnevno po 1 kašiku. l
    2. Pomiješajte sjeckano bilje sa 500 ml mlijeka. Staviti na tihoj vatri i promešati. Nakon ključanja izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i procijedi. Juha se uzima pola sata prije jela od 1 kašike. l

    Sjemenski recepti

    Infuzije iz sjemenki biljke dobro smanjuju razinu šećera. Najpopularniji recepti su:

    1. 1 kašika kašike sirovine prelijte kipućom vodom (1 šolja) i ostavite da se ukuhavaju na toplom mestu 12 sati. Procijedite i pijte smjesu jednom u četiri sata po 1 kašiku. l u roku od 1 meseca.
    2. Pomiješajte sjemenke korijena maslačka, listova metvice, komorača sa sjemenkama. U posudu sipajte kipuću vodu i ostavite je 15 minuta. Nakon hlađenja, procijedite. Infuziju se preporučuje piti 100 ml umjesto čaja. Ljubitelji slatkog mogu dodati med.

    Peršun i dijabetes: neke zadivljujuće činjenice zašto dijabetičari trebaju jesti svježi peršin

    Danas - o peršunu, divnoj biljci mediteranskog porijekla, stari Grci koji su se prije svega koristili kao lijek, a zatim i kao hrana.

    Od djetinjstva, mnogi od nas bili su upoznati s ukusnim i živahnim okusom svježeg peršina i mnogi znaju da on ima ljekovita svojstva. Ali, na Sjeveru. Amerika, peršin je poznat prije svega kao ukras u restoranima za hladna i topla jela, a gotovo ga se uvijek zanemaruje kao glavno jelo.

    Kako se peršin upotrebljava za dijabetes tipa 2?

    Koristi peršuna za ljudsko tijelo su nesporne. To važi ne samo za ljude s normalnim zdravljem, već i za one koji imaju dijabetes i mnoga druga patološka stanja.

    Primjetno je da se prezentirana biljka ne može konzumirati samo svježa, dodavati se bilo kojem jelu, već iz nje možete pripremati infuzije, dekocije i druga ljekovita imena.

    Prednosti za biljne dijabetičare

    Peršin je u svom sastavu prava smočnica korisnih komponenti. Pretpostavimo da sadrži pet puta više vitamina C od naziva agruma - naranče, limun i drugo.

    Ujedno je zasićen vitaminima B komponente, luteolinom i apigeninom. Ne zaboravite na fosfor, željezo, kalijum i karoten, kao i neke druge korisne komponente.

    Želio bih skrenuti pažnju na činjenicu da terapeutski učinak primjene peršina kod dijabetes melitusa karakteriziraju dvije glavne mete izlaganja. Govoreći o prvom, htio bih skrenuti pažnju na stabilizaciju omjera glukoze u krvi i urinu.

    A ništa manje značajan je i diuretski efekat. Zbog više nego izraženog diuretskog dejstva, predstavljena biljka doprinosi uklanjanju nadimanja, izlučivanju viška soli iz organizma.

    Međutim, kako bi se postigao sličan učinak od peršuna kod dijabetesa tipa 2, toplo se preporučuje zapamtiti sve značajke njegove upotrebe.

    Značajke primjene peršuna

    Želio bih skrenuti pažnju na to kako se tačno pripremaju razne infuzije, čija će primjena biti zaista korisna za dijabetičko tijelo. Za pripremu prvog od sastava korišteno je 100 g. dijelovi korijena, koji se prelijevaju sa litrom ključale vode.

    Nakon toga, buduća infuzija treba insistirati ne sat vremena i naprezanje.

    Koristite ga kod zadržavanja mokraće kao dijela dijabetes melitusa ili očitog edema. To treba učiniti u ne više od jedne čaše. Ovaj kurs oporavka za pacijente sa dijabetesom trebao bi trajati do dvije sedmice.

    Sa visokim šećerom u krvi, korijen peršuna ima pozitivan učinak na pacijentovo tijelo, normalizirajući razinu glukoze, uklanjajući suvišne soli. Ljekovite infuzije i decokcije pripremaju se od zelenila. Takođe je veoma korisno koristiti sok od korjena i vrhove.

    Često bolest prati teški edem. Da biste ih se riješili, možete koristiti infuzije pripremljene prema sljedećim receptima:

    1. Za kuhanje vam je potrebno 100 g sjeckanog korijena peršina i 1 litra ključale vode. Zeleno prelijte vodom i ostavite sat i po. Infuziju procijedite kroz gazu ili presvlaku. Juha je spremna za jelo. Pijte 200 ml dnevno. Potrebno ga je konzumirati u roku od 14 dana. Posebno je recept pogodan za one koji imaju značajno oticanje i zadržavanje mokraće.
    2. Za ovaj recept treba pripremiti 50 g sjeckanog korijena peršina i 200 ml kipuće vode. Stavite sastojke u posudu i kuhajte 3 minute. Inzistirajte na 40-45 minuta. Naprezanje. Uzimajte dekociju od 20 ml dva puta dnevno - ujutro i prije spavanja.
    3. Uzmite 5 g sjemenki peršuna i prelijte ih sa 250 ml tople kuhane vode. Stavite na toplo mesto 12 sati. Prije upotrebe obavezno procijedite. Uzimajte infuziju od 30 ml tokom dana sa pauzom od 4 sata. Ovaj recept pomaže da lagano podesite glukozu u krvi.
    4. Sličan efekat ima i ovaj recept. Prvo izmrvite 20 g korijena peršuna. Sipajte ih u šerpu sa 500 ml mleka i kuhajte na laganoj vatri. Nakon što mlijeko malo prokuha, uklonite ga sa štednjaka i procijedite. Konzumirajte 20 ml 30 minuta prije jela, ali ne više od 4 puta dnevno.
    1. Na sto grama korena peršuna dodajte litru ključale vode i ostavite sat vremena. Pored toga, naprezanje i korištenje je kod zadržavanja mokraće ili jakog edema. Pijte više od čaše infuzije dnevno nekoliko tjedana.
    2. Stabljike peršuna izmrvite nožem. Pomiješajte veliku kašiku bilja sa čašom vruće vode i kuhajte tri minute. Zatim inzistirajte na nekih 30 minuta, dekociju izbacite iz listova. Pijte po kašiku do tri puta na dan.
    3. U jednu malu kašiku sjemenki peršuna možete dodati prokuhanu ne vruću vodu u količini od 250 ml. Stavite čašu na toplo mjesto 12 sati, a potom obavezno filtrirajte. Pijte po kašiku svaka četiri sata. Idealno za normalizaciju glukoze u krvi.
    4. Da biste pripremili ovu infuziju, potrebna vam je kašika sjeckanog stabljika peršina. Treba im sipati 500 ml mlijeka i kuhati na laganoj vatri. Uklonite iz toplote samo kada se volumen infuzije prepolovi. Odvojite kašu od tečnosti i popijte veliku kašiku. Svakako jesti nakon što popijete infuziju.

    Peršun je bogat vitaminima i hranjivim sastojcima. Često se koristi za edeme. Edemi su jedna od neugodnih komplikacija dijabetesa. Iz ovoga je izvučen jednostavan zaključak kako su peršin i infuzije iz ove biljke korisni za dijabetičare.

    Često se preporučuju posebne infuzije na opisanoj travi u tradicionalnoj medicini za bolesti jetre, žučnih puteva i hronični pijelonefritis.

    Prednosti i štete jedenja peršina

    Svaka domaćica dodaje zelje povrćnim salatama i juhama: peršun, celer, luk, kopar. I gotovo sve djevojke koje se vole sportom znaju o prednostima smoothija sa biljem. Peršun ne samo da jelima daje neobičan ukus, već ima i niz korisnih svojstava.

    Kao što vidite, zelje je bogato vitaminom C, B9 i B3.

    Peršun sadrži udarnu dozu kalijuma, kalcijuma i fosfora.

    Pogledajte video: Držite dijabetes pod kontrolom na prirodan način (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar