Acarbose za dijabetes

1S- (l-alfa, 4-alfa, 5beta, 6alfa) -0-4,6-dideoksi-4-4,5,6-trihidroksi-3- (hidroksimetil) -2-cikloheksen-1-ilamino-alfa-D-glukopiranozil- (1-4) -0-alfa-D-glukopiranosilil- (1-4) -D-glukoza ili (2R, 3R, 4R, 5S, 6R) -5- (2R, 3R, 4R, 5S, 6R) - 5- (2R, 3R, 4S, 5S, 6R) -3,4-dihidroksi-6-metil- 5- (1S, 4R, 5S, 6S) - 4,5,6-trihidroksi-3- (hidroksimetil) cikloheks-2-en-1-ilaminoksan-2-iloksi-3,4-dihidroksi-6- (hidroksimetil) oksan-2-iloksi-6- (hidroksimetil) oksan-2,3,4-triol (IUPAC).

Hemijska svojstva

Ugljikohidrati iz grupe oligosaharidi Acarbose je prah, bijeli ili bijeli s bilo kojom nijansom, koji je dobro rastvorljiv u vodi. Supstanca se dobija od Actinoplanes utahensis koristeći fermentaciju. Molekularna masa hemijskog spoja je 645,6 grama po molu. Lijek se oslobađa u obliku tableta, u dozi od 50 ili 100 mg.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Alat izlaže oligo i polisaharidi reakcije hidrolize konkurentnom inhibicijom pankreasa alfa amilaze i crevnih alfa glukozidaze vezane na membranu. Pod utjecajem akarboze, lumen tankog crijeva se razgrađuje di, oligo i triksaharidi raznim monosaharidi i glukozu. Intenzitet stvaranja i apsorpcije glukoze u crijevima opada, dnevna razina glukoze u krvi se stabilizira. Lijek ne stimulira prirast insulin i ne dovodi do hipoglikemija.

Tvar nije mutagena, ne utječe na plodnost i sposobnost reprodukcije u cjelini.

S sistematskom primjenom lijeka u bolesnika s oštećenom glukoznom tolerancijom postoji rizik od dijabetes tipa 2, infarkt miokarda i kardiovaskularne bolesti.

Acarbose ima nizak stepen sistemske apsorpcije, oko 35%. Bioraspoloživost je otprilike 1-2%. Maksimalna koncentracija same tvari opaža se u krvi sat vremena nakon primjene, a njeni metaboliti - nakon 14 sati - dnevno.

U osoba koje pate od zatajenja bubrega maksimalna razina koncentracije povećava se do 5 puta, u starijih bolesnika taj se pokazatelj povećava za 1,5 puta.

Lijek se metabolizira u probavnom traktu uz sudjelovanje crijevnih bakterija i probavnih enzima, u akarbozi postoji oko 13 metabolita. To su uglavnom derivati 4-metilpirogalol. Nepromijenjena supstanca (oko polovine doze) izlučuje se izmetom u roku od 96 sati. Oko 35% lijeka izlučuje se u obliku metabolita putem bubrega. Poluvrijeme eliminacije je 4 sata (faza distribucije) i do 10 sati (faza izlučivanja).

Kontraindikacije

Lijek je kontraindiciran u uzimanju:

  • u alergije do akarboze
  • pacijenti sa dijabetička ketoacidoza, ciroza,
  • kod hroničnih i akutnih upalnih oboljenja creva, praćenih probavnim i apsorpcionim poremećajima,
  • bolesna sa Remheldov sindrom,
  • dojeće žene
  • s patologijama probavnog trakta, praćenim ulcerozni kolitis, nadutostcrijevna opstrukcija (uključujući djelomičnu),
  • pacijenti sa strijama i crijevnim čirima, velikim kilama,
  • u hroničnom zatajenje bubrega,
  • tokom trudnoće.

Oprez je pokazan kada uzimate Acarbose:

  • pacijenti sa infekcijama, povredama, posle operacije,
  • u stanju da groznica,
  • osobe mlađe od 18 godina.

Nuspojave

Najčešće neželjene reakcije iz gastrointestinalnog trakta:

  • povećano stvaranje plina, prolivbol u trbuhu, povraćanje, probavne smetnje,
  • mučnina, potpuna ili djelomična opstrukcija crijeva,
  • žutica, pojačana aktivnost jetrenih enzima, hepatitis.

Takođe uočeno: oteklina, trombocitopenija, urtikarijaosipi na koži, eritem.

Acarbose, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Tablete se propisuju oralno, 20 minuta prije obroka ili sat vremena nakon obroka.

U početnim fazama liječenja koristi se 50 mg lijeka 3 puta na dan, zatim se doza postepeno povećava na 0,1-0,2 grama, ovisno o toleranciji.

U prosjeku, doza za pacijente teže od 60 kg je 50 mg, više od 60 kg je 300 mg dnevno. Maksimalna dnevna doza je 0,6 grama.

Za prevenciju se lijek propisuje na 50 mg dnevno, a postupno se povećava na 0,1 grama tokom 3 mjeseca.

Interakcija

Hipoglikemijski učinak lijeka pojačan je djelovanjem derivata sulfonilureje, metformin, insulin.

Kolestiramin, antacidi i adsorbenti koji su aktivni u crijevima smanjuju efikasnost liječenja Acarboseom.

Glukokortikosteroidi, estrogenihormoni štitnjače, tiazidni diuretici, fenotiazini, fenitoinoralni kontraceptivi nikotinska kiselina, izoniazid, adrenostimulansi i drugi lijekovi koji izazivaju hipoglikemija značajno smanjuju aktivnost lijeka, do dekompenzacije dijabetes melitus.

Posebna uputstva

Za vrijeme liječenja lijekom, potrebno je slijediti preporuke liječnika, slijediti dijetu. Piće i hrana koja sadrži ugljikohidrate i šećer mogu uzrokovati crijevne poremećaje.

Tokom liječenja preporučuje se i kontrola nivoa šećera u krvi i urinu glikozilirani hemoglobin i transaminaze, posebno u prvih 12 mjeseci liječenja.

Uz povećanje doze veće od 0,3 grama dnevno, doći će do blagog smanjenja hiperglikemija i povećan rizik hiperfermentemija.

Tijekom liječenja proizvodom, treba imati na umu da se obični šećer iz hrane polako razgrađuje i on nije u mogućnosti brzo eliminirati hipoglikemija. Za otklanjanje ovog stanja preporučuje se upotreba velikih doza glukoza (ne saharoza), najbolje intravenski.

Lijek po pravilu nije propisan djeci mlađoj od 18 godina.

Preparati koji sadrže (analozi)

Recenzije o lijeku za borbu dijabetes uglavnom pozitivan. Najčešća i zabrinjavajuća nuspojava su povećane nelagode u plinu i stomaku. Recenzije o Acarbose za mršavljenje su podijeljene. Ovaj lijek je nekome pogodio, a neko nakon uzimanja tableta počne aktivno konzumirati slatkiše i gubi kontrolu. Treba napomenuti da je za vrijeme liječenja potrebno slijediti dijetu, u protivnom se učinkovitost terapije oštro smanjuje.

Cijena Acarboza, gdje kupiti

Cijena Glucobai tableta je oko 560 rubalja za 30 komada, s dozom od 100 mg.

Obrazovanje: Diplomirala je na Državnom osnovnom medicinskom fakultetu u Rivnu i diplomirala farmaciju. Diplomirala je na Državnom medicinskom univerzitetu u Vinnici. M. I. Pirogov i na njemu zasnivan staž.

Iskustvo: Od 2003. do 2013. godine radila je kao farmaceut i menadžer apotekarskog kioska. Nagrađivana je pismima i odlikovanjima za dugogodišnji savjestan rad. Članci o medicinskim temama objavljivani su u lokalnim publikacijama (novinama) i na raznim internetskim portalima.

Istorijska turneja

Pokušaji da se spasi čovečanstvo od „slatke epidemije“ učinjeni su u poslednjem veku.

Istina, prema statistici, tada nije bilo tako impresivnog broja dijabetičara. Bolest se počela aktivno širiti kada su se police naših prodavaonica počele razbijati od proizvoda sumnjivog kvaliteta, jer su sovjetski GOST-ovi poništeni, a novi tehnički uvjeti nisu ograničili proizvođača u eksperimentima na našem zdravlju.

Uvidjevši da je glavni problem šećerne bolesti (DM) kršenje metabolizma ugljikohidrata, naučnici su pokušali razviti univerzalni lijek koji ograničava upotrebu ugljikohidrata, koji odrasloj osobi pružaju pola dana kalorija.

Naravno, danas nitko nije uspio postići taj cilj bez dijeta sa malo ugljikohidrata, ali dodatna stimulacija metabolizma masti i ugljikohidrata neće naštetiti dijabetičarima, posebno jer je malo njih u stanju pridržavati se preporuka endokrinologa.

Nakon izračuna dnevne prehrane bez dijabetičara:

  • Monosaharidi (u obliku fruktoze i glukoze) - 25 g,
  • Disaharidi (saharoza) - 100g,
  • Polisaharidi (poput škroba) - 150g.

Može se razumjeti da se blokiranje viška šećera najbolje osigurava u prvoj fazi metabolizma, u crijevima, odakle će oni izaći u svom izvornom obliku.

Zašto se toliko pažnje posvećuje škrobu? Prirodni supstrat α-amilaze sadrži amilozu i amilopektin i može se razgraditi do disaharida pomoću pljuvačke i pankreasa, koji sadrže enzime α-amilaze. Disaharidi razgrađuju na glukozu i fruktozu u crevima pod uticajem α-glukozidaza. Upravo ti monosaharidi ulaze u krvotok iz crijeva.

Očito je da će pad aktivnosti gušterače i crijeva usporiti asimilaciju udjela ugljikohidrata koji u organizam ulaze s hranom. Inhibitori saharolitičkih enzima, koji se nalaze u nekim biljkama (na primjer, u steviji), lako su probavljivi i ne daju nepoželjne posljedice. Analozi su pronađeni u heljdi, raži, kukuruzu, mahunarkama i kikirikiju. Nažalost, njihove mogućnosti nisu bile dovoljne za kontrolu glikemije u krvnoj slici.

Utvrđeno je da su mikrobni supstrati efikasniji, od kojih su dobiveni inhibitori širokog spektra dejstva: proteini, aminosaharidi, oligosaharidi, glikopolipeptidi. Najperspektivniji olisaharid bio je Acarbosum koji se sintetiše iz kultiviranih mikroorganizama. Inhibiranjem glukozidaza tankog crijeva usporava transformaciju škroba u glukozu.

Ostali njeni derivati ​​razvijeni su na osnovi askarboze, ali oni nemaju takav multivarijantni učinak.

Farmakološke mogućnosti

Lijekovi na bazi askarboze:

  • Usporiti apsorpciju ugljenih hidrata u crevima,
  • Smanjite postprandijalnu (nakon jela, „prandial“ - „ručak“) glikemiju,
  • Sprečiti hipoglikemiju,
  • Isključite mogućnost povećanja inzulina.

Kada konzumirate hranu sa velikom koncentracijom ugljikohidrata, posebno se primjećuje hipoglikemijski učinak askarboze.

Inhibitor pomaže u borbi protiv pretilosti, smanjuje apetit i unos kalorija u dnevnoj prehrani, a smanjuje sloj visceralne masti.

Ovisnost o masnim, visokokaloričnim jelima značajno smanjuje učinkovitost akarboze, jer je njegovo djelovanje usmjereno na normalizaciju metabolizma ugljikohidrata, a ne na metabolizam lipida.

Acarbose je po mehanizmu djelovanja uporediv sa sposobnostima vlakana, čija gruba vlakna formiraju kvržicu, koja nisu dostupna za probavu enzimima. Razlika je u tome što lijek inhibira mogućnosti samih enzima. Kao i kod stanične neosjetljivosti, ugljikohidrati postaju "neprobojni" za želudačni sok i izlaze nepromijenjeni, povećavajući količinu izmeta. Iz ovoga slijedi da se mogućnosti inhibitora mogu poboljšati ako se paralelno koriste proizvodi s grubim vlaknima. Ova tehnika je veoma efikasna u gubitku kilograma.

Unatoč blokirajućim svojstvima, inhibitor ne narušava normalno funkcioniranje želuca, jer ne utječe izravno na amilo-, proteo- i lipolitičku aktivnost probavnih sokova.

Mogućnosti lijeka ovise i o dozi: s porastom norme hipoglikemijski pokazatelji su veći.

Dijabetičari koji uzimaju akarbozu i njene derivate pokazali su dobre rezultate i u drugim vitalnim parametrima:

  • Sniženi triglicerol i holesterol u krvi,
  • Smanjenje koncentracije lipoprotein lipaze u masnom tkivu.

Ako se inhibitor ubrizgava direktno u želudac, on inhibira aktivnost α-glukozidaza. Ugljikohidrati se probavljaju toliko dugo da se značajan dio njih izlučuje nepromijenjen. To utječe na pokazatelje glukometra na najpovoljniji način: iako se povećavaju, nisu toliko značajni kao bez sudjelovanja akarboze. U pogledu efikasnosti, može se uporediti sa popularnim Metforminom, koji je kontraindiciran dijabetičarima sa zatajenjem bubrega.

Acarbose se propisuje i za dijabetes prve vrste jer njegova upotreba smanjuje količinu dodatnog inzulina za polovinu.

Lijek će pomoći normalizaciji glikemije, ali prehranu treba prilagoditi tome, jer je nedostatak ugljikohidrata jednako opasan koliko i višak.

Čak i u naprednim slučajevima, s dekompenziranim dijabetesom, kada inzulin nadoknađuje šećer, nakon jednog kursa liječenjem akarbozom dijabetičari su zabilježili smanjenje glukozurije (prisustvo glukoze u urinu).

Povećava toleranciju na lijekove i glukozu, ali nije stopostotna zamjena za osnovne lijekove za liječenje dijabetesa. Propisan je kao dodatni lijek u kombiniranoj terapiji. Na primjer, akarboza će pojačati učinak sulfonilureje.

Lijek je također indiciran za alergičare koji ne mogu podnijeti inzulin.

Važno je da ova vrsta inhibitora nema kancerogeni, embriotoksični i mutageni potencijal.

Lijek se neutralizira u probavnom traktu, bakterije i enzimi pomažu u stvaranju 13 vrsta tvari. Neiskorišteni akarboza se kroz crijeva oslobađa za 96 sati.

Kome je akarboza indicirana i kontraindicirana

Inhibitor je propisan za:

  • Dijabetes tipa 2
  • Metabolizam ugljikohidrata
  • Metabolički poremećaji,
  • Prediabetes
  • Gojaznost
  • Nedostatak tolerancije na glukozu,
  • Kršenja glikemije na testu,
  • Laktatna i dijabetička acidoza,
  • Dijabetes tipa 1.


Upotreba akarboze je kontraindicirana kod:

  • Ciroza jetre,
  • Ketoacidoza,
  • Upala i čirevi gastrointestinalnog trakta,
  • Ulcerozni kolitis
  • Intestinalna opstrukcija,
  • Dijabetička nefropatija,
  • Trudnoća, dojenje,
  • Dečje doba.

S oprezom se akarboz i njegovi derivati ​​propisuju nakon ozljeda, u razdoblju zaraznih bolesti, jer oslabljeno tijelo nema dovoljno energije za oporavak. Uz nedostatak glukoze ili njeno blokiranje, moguća je hipoglikemija ili acetonemski sindrom.

Od nuspojava su moguće:

  • Pokreti creva
  • Dispeptički poremećaji
  • Porast koncentracije transaminaza,
  • Smanjenje hematokrita
  • Smanjivanje sadržaja vitamina i kalcijuma u krvotoku,
  • Oticanje, svrab, alergijske reakcije.

Poremećaj stolice, bolovi u trbuhu i drugi problemi sa želucem i crijevima mogu se pojaviti zbog toga što usporavanje apsorpcije ugljikohidrata pridonosi činjenici da se neki od njih akumuliraju u probavnom traktu i postoje li dovoljno dugo prije nego što uđu u debelo crijevo. Akumulacije slatkog oblika izazivaju rast bakterija koje uzrokuju fermentaciju, nadimanje i druge dispeptičke poremećaje.

Sličan učinak primjećen je i u proizvodnji šampanjca, kada bakterije ovisne o ugljikohidratima fermentiraju grožđe šećer, ostavljajući rezultatima svog života umjetno zatvorenom prostoru. Možda bi, zamišljajući ovu sliku, mnogi odustali od alkohola.

Oluju u crijevima možete neutralizirati metronidazolom koji liječnik propisuje paralelno s akarbozom. Aktivni ugljen i drugi sorbenti koji smiruju crijevnu mikrofloru imaju sličan učinak.

Smanjuje efikasnost istodobne primjene akarboze:

  • Estrogen
  • Hormonski lekovi za štitnu žlezdu,
  • Oralni kontraceptivi
  • Antagonisti kalcijuma
  • Fenotiazini i drugi lijekovi.

Acarbose - upute za upotrebu

U skladu s uputama doziranje se određuje u skladu s težinom pacijenta. Ako, na primjer, odrasla osoba dijabetičar ima tjelesnu težinu od 60 kg, dovoljna mu je doza od 25-50 mg, sa većim tenom, prepisuje se 100 mg 3 r. / Dan.Doza inhibitora mora se povećavati u fazama, kako bi se tijelo moglo prilagoditi, a moguće je na vrijeme prepoznati neželjene reakcije.

Uzimajte lijek prije jela ili u isto vrijeme. Ispira se bilo kojom tekućinom, ako je užina bez ugljikohidrata, akarboza se ne može uzimati.

Ako tijelo slabo reagira na odabranu dozu, može se povećati na 600 mg / dan. pa i veći ako zdravlje dopušta.

Analozi inhibitora

Najpopularniji analog za akarbozu je Glucobay. Hipoglikemijsko sredstvo proizvodi se u Njemačkoj. Oblik za puštanje - tablete težine 50-100 mg, svako pakovanje sadrži od 30 do 100 komada.

Osim originalnog lijeka u Kini i Europi, možete kupiti generički brend s imenom Glucobay, u SAD-u i Engleskoj - Precose, u Kanadi - Prandase. Za dijabetičare s orijentalnom kuhinjom lijek je efikasniji, a vrlo je popularan u Kini, u SAD-u - naprotiv, njegova je upotreba ograničena zbog proljeva i nadimanja.

Recenzije o akarbozi

O lijeku s akarbozom Glucobay, recenzije gubitka kilograma kategorične su. Lijek nije namijenjen gubljenju kilograma, propisuje se dijabetičarima, često II tipa.

Budući da mnogi od nas crpe energiju iz ugljikohidrata, legalni lijek zaista pomaže dijabetičarima i onima koji smršavaju zadržati dijetu i nemaju tako ozbiljne popratne pojave kao analozi, jer ona se mogu namjerno uzimati prije komada torte ili drugog iskušenja ugljikohidrata.

Farmakološko djelovanje

Ima hipoglikemijski efekat. Inhibitor koji inhibira djelovanje enzima koji razgrađuju ugljikohidrate na jednostavne šećere. Apsorpcija ugljikohidrata u crijevima usporava, razina glukoze postaje stabilna. Acarbose je posebno pogodan za one koji su alergični na inzulin ili nisu pogodni za liječenje metforminom zbog kontraindikacija. Nema kancerogena svojstva, sigurnija je za tijelo od mnogih drugih lijekova. Utječe na prestanak hipoglikemije nakon jela i općenito smanjuje vjerovatnost njegovog razvoja. Smanjuje apetit, pomaže u održavanju normalne težine i sprečava razvoj prirasta inzulina. Posebno su uočljivi efekti akarboze ako se uzimaju s proizvodima s visokim udjelom ugljikohidrata. Pored toga, smanjuje se koncentracija holesterola i triglicerida u krvi, a lipoprotein lipaza u masnom tkivu.

Kako djeluje akarboz? Kao i vlakna, čine ugljikohidrate nepristupačnim želučanim sokom i djelovanje enzima koji ih razgrađuju do monosaharida. Kao rezultat toga, izlučuju se izmetom, ali rad želuca nije poremećen.

Farmakokinetika

Djeluje u gastrointestinalnom traktu, apsorbuje se u obliku metabolita. Maksimalna koncentracija opaža se nakon sat vremena. Metaboliše se u samom probavnom traktu, izlučuje se izmetom 96 sati, kao i bubrezima u obliku metabolita (34%).

  • Dijabetes melitus obje vrste u kombiniranoj terapiji,
  • Prediabetes
  • Gojaznost kao sporedna bolest dijabetesa,
  • Inzulinska rezistencija ili alergija.

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Uzimajte jednu tabletu oralno tri puta dnevno prije jela. Koristi se kao pomoćnik u kombiniranoj terapiji. Doziranje određuje lekar na osnovu analiza. Početna doza je 25 mg. Postepeno možete povećavati, ali istovremeno pratiti razvoj nuspojava. Maksimalni propisani iznos je 600 mg dnevno. Trajanje lečenja je najmanje 6 meseci. Veoma je važno slijediti dijetu.

Predoziranje

Postoje bolovi u trbuhu, proliv i nadimanje. Simptomi se uklanjaju isključivanjem namirnica koje sadrže ugljene hidrate iz prehrane.

Uz kombiniranu terapiju, može se razviti hipoglikemija. Njeni simptomi: slabost, blijed, oslabljena svijest (do kome), glad, vrtoglavica itd. Blaga hipoglikemija može se samostalno ukloniti jedenjem hrane s ugljikohidratima. Umjereno i ozbiljno uklanjaju se ubrizgavanjem otopine glukagona ili dekstroze. U tom je slučaju potrebno prilagoditi dozu.

Interakcija lijekova

Smanjuje djelovanje crevnih adsorbensa i enzima.

Pojačava djelovanje inzulina, metformina, sulfonilureje, što prijeti razvoju hipoglikemije.

Slijedeće tvari slabe učinak akarboze:

  • tiazidni diuretici,
  • hormoni štitnjače,
  • kortikosteroidi
  • fenitoin
  • fenotiazini,
  • simpatomimetičari
  • estrogeni, oralni kontraceptivi,
  • antagonisti kalcijuma
  • nikotinska kiselina
  • izoniazid i druga sredstva koja uzrokuju hiperglikemiju.

Nisu zapažene specifične interakcije i reakcije. Lako se podnosi.

Usporedba s analogima

Akarboza je dio mnogih lijekova. Razmotrite njihova svojstva i značajke detaljnije.

Proizvodi ga Bayer u Njemačkoj u dvije doze - 50 i 100 mg. To najčešće prepisuju lekari. Cijena - 360-500 rubalja, ovisno o količini tvari. Glucobay je dobro uspostavljen na tržištu lijekova, efikasno je sredstvo za gubitak kilograma kod dijabetesa u kombinaciji sa dijetalnom terapijom.

Proizvodi ga turska proizvodna kompanija. Doziranje 50 ili 100 mg. Učinkovit lijek za dijabetes, ima dobre kritike. Manje - teško je nabaviti u ruskim ljekarnama.

Sadrži liraglutid, koji utiče na aktivnost beta ćelija u gušterači. Izaziva smanjenje šećera u krvi, malo usporava pražnjenje želuca, što pomaže u smanjenju težine. Aplikacije su slične akarbozama. Dostupan u obliku rastvora za potkožno davanje. Proizvođač - „Novo Nordisk“, Danska. Cijena - od 9000 rubalja za dvije olovke za špriceve. Dodijelite kada su tablete neefikasne. Victose se može koristiti za kombiniranu terapiju inzulinom i drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Metforminske tablete za kompleksno lečenje. Od 500 rubalja po paketu. Doziranje je različito, liječenje se propisuje na osnovu individualnih potreba. Proizvodi ga firma Berlin-Chemie, Nemačka. Utječe na funkcioniranje beta ćelija u gušterači, što pomaže smanjenju koncentracije glukoze i održavanju tjelesne težine u normalu. Svojstva su slična, često se međusobno zamjenjuju. Jedini minus Siofora je taj što metformin nije prikladan za sve. Kontraindikacije su slične.

Upotreba bilo kojeg analoga vrši se uz dozvolu lekara. Samo-lijek je zabranjen!

Općenito, recenzije dijabetičara o lijekovima na bazi akarboze su pozitivne. Neki pacijenti primjećuju razvoj nuspojava u obliku nadimanja i drugih probavnih tegoba. Gotovo svi govore o stabilnoj težini i smanjenju šećera u krvi.

Natalija: „Glucobayu vodim već mjesec dana. Počelo s 50 mg po savjetu liječnika, sad već do 100 mg. Kombinovanje sa Novonormom. Popodnevni je šećer izblijedio u izrazima. Čak i ako prekršim dijetu, on se ne ustručava. Ali tada postoje nuspojave u vidu poremećaja crijeva. Stoga pokušavam slijediti upute liječnika i slijediti dijetu. "

Vladislav: „Lekar mi je propisao„ Glucobai “koji sadrži akarbozu, nakon što sam bio alergičan na metformin. Za cijenu mi odgovara ovaj lijek, koristim ga kao dodatni lijek. Kontrola glukoze je postala bolja, drago što nema hipoglikemije. Na samom početku liječenja došlo je do nadimanja, liječnik je propisao dodatne lijekove, sve se vratilo u normalno stanje. Zadovoljan sam učinkom, a težina se stabilizovala, što već dugo pokušavam postići. “

Oleg: „Imam dijabetes tipa 2. Bilo je problema s izborom dodatnih lijekova za glavno jelo. Već sam probala nekoliko tableta s metforminom, ali nisu mi odgovarale prema indikacijama (problemi sa bubrezima). Lekar je savetovao da pokušate lek na bazi akarboze, naime, "Glucobay". Uzimam ga već mjesec dana, volim sve. Nedavno je doza povećana na 100 mg - bez posljedica. Kažu da su lijekovi na metforminu efikasniji, ali meni odgovara. Zato vam savetujem. "

Larisa: „Propisali su mi Glucobai. Doktor ga je pohvalio, rekao je da sam po sebi ne uzrokuje hipoglikemiju. Pio sam otprilike 50 mg otprilike mjesec dana. Imao sam problema sa crevima, kojih se nisam mogao riješiti. Morala sam se odreći ovih tableta i potpuno preći na inzulin. "

Zaključak

Lijekovi koji sadrže akarbozu uvijek pomažu dijabetičarima da normaliziraju glukozu i težinu. Lijekovi se propisuju u mnogim slučajevima, ali uvijek u kombinaciji s drugima za bolji učinak. Recenzije pacijenata i ljekara uglavnom su pozitivne, većina akarboza je pogodna i daje trajan rezultat.

Trebam li piti tablete?

U normalnim koncentracijama glukoze, uzimanje dijetalnih tableta ne vrijedi. U suprotnom, treba očekivati ​​nuspojave ili ozbiljne zdravstvene probleme.

Tablete protiv dijabetesa preporučuju se za piće sa:

  • 2 stepena bolesti,
  • stadijumu bolesti
  • druge patologije izazvane povećanom koncentracijom šećera u krvi.

Zašto dijabetes dobija na težini?

Pretilost se opaža kod 88% dijabetičara.

Normalno, hormon inzulin pomaže snižavanju glukoze u krvi i transportuje ga do stanica. Taj je mehanizam poremećen zbog pozadine razvoja dijabetes melitusa.

Obratite pažnju! U 1. stadijumu bolesti opaža se inzulinska rezistencija. Ovo stanje karakterizira istodobno povećanje razine glukoze i inzulina.

Ovo izaziva povećanje sinteze proteina i masti i dovodi do suzbijanja enzima koji razdvajaju masnoću. U skladu s tim, pretilost se razvija.

Preporučeni lijekovi

Tablica prikazuje lijekove koji pomažu u gubitku kilograma kod dijabetesa tipa 2.

Tabela 1. Lijekovi za mršavljenje od šećerne bolesti tipa 2:

LijekOpis
MetforminInhibira hepatičku glukoneogenezu i pomaže da se smanji apsorpcija glukoze iz crijeva. Takođe, lijek je povezan sa povećanom iskorišćenošću periferne glukoze. Povećava se preosjetljivost tkiva na inzulin. Tjelesna težina se stabilizira ili smanjuje.
GlukofagPeroralno hipoglikemijsko sredstvo. Pripada biguanidima.

Pomaže u smanjenju stvaranja glukoze u jetri. To se događa na pozadini inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze. Težina se stabilizira ili postepeno smanjuje.

SioforBez obzira na učinak na nivo glukoze u krvi, lijek ima blagotvoran učinak na metabolizam lipida. To pomaže u snižavanju ukupnog holesterola, kao i triglicerida i holesterola niske gustine.
MetfogammaLijek prati smanjenje LDL-a i triglicerida. Težina pacijenta se stabilizira ili se postepeno vraća u normalu.
DiaforminDimetilbigvanid. Paralelno sa smanjenjem koncentracije VLDL, LDL, triglicerida. Težina pacijenta se umjereno stabilizira ili smanjuje.
AscarboseInhibitor alfa glukozidaze. Lijek je propisan na osnovu neučinkovitosti prehrane. Takođe, lek se može piti tokom kombinovane terapije.

Ostali lijekovi za mršavljenje

Glavni zadatak uzimanja lijekova za mršavljenje je postizanje potpune metaboličke kontrole i zaustavljanje rizika od povećanja koncentracije šećera u krvi.

Za gubitak kilograma dijabetesa propisane su sljedeće grupe lijekova:

  • biguanides
  • preparati sulfonilureje
  • glitazoni
  • Klinike
  • inhibitori alfa glukozidaze
  • Inhibitori DPP-4.

Svaka od skupina lijekova pomaže u kontroli težine i doprinosi njenom postepenom smanjivanju.

Preporučeni Biguanidi

Lijekovi iz ove grupe zasnivani su na metmorfinu. Biguanidi - jedna od najpoznatijih farmaceutskih grupa, popularna među dijabetičarima. Lijekovi su propisani iz sredine 50-ih godina 20. vijeka.

Tabela 2. Najefikasniji biguanidi:

LijekOpis
AvandametOralni hipoglikemijski lek. Na temelju pada glukoze u krvi, opaža se poboljšanje kontrole metabolizma. Sadržaj ukupnog holesterola, TG i LDL je takođe smanjen.
BagometLijek usporava glukogenezu jetre. Crijevna apsorpcija glukoze je smanjena. Periferna upotreba glukoze raste.

Težina se samouvjereno normalizira ili postepeno smanjuje.

Metformin-AkrikhinLijek inhibira glukoneogenezu, sprečava "rađanje" slobodnih masnih kiselina i oksidaciju masti. Tjelesna težina se najprije stabilizira, a zatim polako smanjuje.

Obratite pažnju! Lijekovi ove grupe doprinose pojavi nuspojava. Stoga se imenuju samo u izuzetnim slučajevima.

Najefikasnije sulfonilureje

Glavni cilj lijekova ove grupe je poticanje beta ćelija gušterače na proizvodnju inzulina. Lijekovi se propisuju kada se pojave simptomi iscrpljenosti.

Tabela 3. Upotreba preparata sulfoniluree:

LijekoviKako je to?
DiabetonTo je derivat sulfoniluree 2 generacije. Upotreba lijeka pomaže u smanjenju vremenskog intervala od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina.

Prateći obnavljanje ranog vrha lučenja inzulina, smanjuje postprandijalni vrhunac hiperglikemije. Takođe, lijek pomaže da se smanji broj slobodnih radikala.

AmarilTo je derivat sulfoniluree 3 generacije. Ima insulinomimetski efekat.

Doprinosi regulaciji izlučivanja insulina. To se događa zbog kombinacije kalijevskih kanala osjetljivih na ATP i beta-staničnih membrana.

Na fotografiji GlimepiridPomaže u poticanju izlučivanja i oslobađanju inzulina iz beta ćelija pankreasa. Takođe ima ekstrapankreasni efekat. Preporučuje se kod dijabetesa tipa 2.
Diamerid (dimeksid)Sprječava nakupljanje trombocita. To je posljedica smanjenja pretvorbe arahidonske kiseline u tromboksan A2.

Antiaterogeni efekat leka nastaje usled smanjenja sadržaja malondialdehida u krvi.

GlemazPotiče oslobađanje inzulina, ima i vantrakreativno djelovanje. Preporučuje se kod dijabetesa tipa 2.

Lekovi ove grupe se takođe propisuju u izuzetnim slučajevima. To je zbog rizika od hipoglikemije. Cijena lijekova varira od 147 do 463 rubalja.

Preporučeni Glitazoni

Lijekovi za snižavanje šećera koji su propisani za smanjenje otpornosti na inzulin.

Tabela 4. Najefikasniji glitazoni:

LijekOpis
AvandaglimPomaže u poboljšanju oslobađanja inzulina zdravim beta ćelijama gušterače. Propisan je za kombiniranu terapiju, za dijabetes tipa 2. Kao rezultat toga, uočeno je sinergističko poboljšanje kontrole glikemije.
PioglarTo je snažan selektivni agonist gama receptora. Njihova aktivacija je zbog peroksisoma proliferatora. Inzulinska rezistencija u perifernim i jetrenim tkivima se normalizuje. Kod DM-2 opaža se smanjenje koncentracije TG-a i porast HDL-a.
Norma diabPomaže u smanjenju otpornosti na inzulin u perifernim tkivima i u jetri. Lijek nije propisan za dijabetes tipa 1 ovisnog o insulinu.
AstrozonaParalelno sa smanjenjem otpornosti na inzulin. To je zbog aktivnosti pioglitazona. Istovremeno, nivo glukoze u krvi opada. Nivoi inzulina u plazmi također su smanjeni.
DiaglitazoneLijek pomaže da se smanji koncentracija triglicerida i poveća sadržaj lipoproteina visoke gustoće, kao i holesterol. Izlučivanje inzulina nije stimulisano.

Obratite pažnju! U kombinaciji s Metforminom, lijekovi iz ove grupe pomažu u gubitku težine mnogo brže.

Najefikasnije klinike

To su stimulansi inzulina kratkog djelovanja. Dodijeljeno za kontrolu razine šećera nakon obroka.Na težinu se utiče samo ako je propisana monoterapija.

Tabela 5. Upotreba gline:

LijekKako je to?
NovonormPomaže u blokiranju tubula ovisnih o ATP-u u membrani beta ćelija.

U roku od pola sata nakon uzimanja lijeka primjećuje se inzulinotropni odgovor. To pomaže snižavanju glukoze u krvi.

InswadaBrzo djeluje oralni stimulator lučenja inzulina. Pomaže u snižavanju glukoze u krvi. To je zbog stimulacije izlučivanja inzulina od strane gušterače.

Takođe, lek prati zatvaranje kalijuma zavisnih od ATP-a, u membrani beta ćelija. Za to se koristi poseban protein. Kao rezultat toga, otvaraju se kalcijumovi kanali.

StarlixTo je derivat aminokiseline fenilalanin. Potiče obnavljanje rane sekrecije inzulina. Na toj osnovi, postprandijalna koncentracija glukoze u krvi opada. Normaliziran je i sadržaj glikoziranog hemoglobina.

Preporučeni inhibitori alfa glukozidaze

Lijekovi pomažu usporavanju apsorpcije crijevnih ugljikohidrata. To dovodi do nemogućnosti oštrog povećanja koncentracije šećera u krvi. Na osnovu primjene, glikirani hemoglobin se normalizira, smanjuje se otpornost na inzulin.

Tabela 6. Upotreba inhibitora alfa-glukozidaze:

LijekoviOpis
AcarboseOligosaharid dobiven iz mikroorganizma Actinoplanes utahensis. Lijek potiče razgradnju di-tri - i oligosaharida u lumenu tankog crijeva. Apsorpcija se smanjuje, glukoza formira u crevima.

Takođe, lek je povezan sa smanjenjem postprandijalne hiperglikemije.

GlucobayPseudotetrasaharid mikrobnog porijekla. Inhibira crevni enzim alfa glukozidazu, koji razgrađuje polidi i oligosaharide.
MiglitolPomaže usporiti dotok glukoze u krvotok i smanjuje glukozu u krvi nakon jela.
DiastabolTo prati smanjenje hiperglikemije nakon jela, izglađuje profil 24-satne koncentracije glukoze.

Pomaže u snižavanju glukoze u krvi navečer. Koncentracija glikoziliranog hemoglobina je smanjena. Lijek ne utječe na apsorpciju prehrambene glukoze.

Najefikasniji inhibitori enzima DPP-4

Lijekovi iz ove grupe imaju utjecaj na hormone probavnog trakta. Propisani su za kontrolu tjelesne težine.

Tabela 7. Primjena inhibitora enzima DPP-4:

LijekKako je to?
SitagliptinTo je selektivni inhibitor enzima dipeptidil peptidaza 4. Pomaže u povećanju koncentracije hormona porodice inkreta. Lijek inhibira hidrolizu inkretina, povezan je sa povećanjem oslobađanja inzulina i smanjenjem lučenja glukagona.

Upotreba 1 doze inhibira aktivnost enzima tokom dana.

VildagliptinStimulator otoka pankreasa. Pomaže u povećanju osjetljivosti beta ćelija pankreasa na glukozu. U skladu s tim, poboljšava se lučenje inzulina ovisno o glukozi.

Stepen normalizacije funkcionisanja beta ćelija zavisi od faze njihovog oštećenja. U nekim slučajevima povećavanje koncentracije GLP-1 usporava pražnjenje želuca.

LinagliptinIma reverzibilnu vezu s enzimom DPP-4. To dovodi do trajnog povećanja sadržaja inkretana. Njihova aktivnost dugo traje.

Takođe, lijek doprinosi povećanju lučenja inzulina ovisnim o glukozi. Uprkos smanjenju izlučivanja glukagona, primećuje se stabilizacija nivoa glukoze u krvi.

SaksagliptinTo je selektivni reverzibilni konkurentni inhibitor dipeptidil peptidaze-4.

Na pozadini oslobađanja inzulina uz pomoć beta ćelija gušterače, oslobađanje glukagona iz alfa-stanica pankreasa smanjuje se. To dovodi do smanjenja postprandijalne glikemije. Optimalna doza za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 varira od 2,5 do 10 mg / 24 sata.

Obratite pažnju! Uz 24-tjedni unos sitagliptina, gubitak težine je 1,6 kg. Kada se primjenjuje vildagliptin u isto vrijeme, gubitak težine je 1,8 kg.

Osnovna pravila za gubitak kilograma za dijabetičare

Hrom obnavlja inzulinsku osjetljivost na ćelije

Uputa je sljedeća:

  1. Vježbanje treba biti redovno, ali nježno. To pomaže u normalizaciji koncentracije inzulina i glukoze. Najbolja opcija je kupovina pedometra i fokusiranje na broj poduzetih koraka. Optimalni broj koraka je 6,0-10,0 tisuća. U prosjeku, brzim koracima je potrebno 1-1,5 sati.
  2. Prehrana bi trebala biti racionalna. Kod dijabetesa morate pratiti ne samo broj kalorija, već i koncentraciju ugljikohidrata. U prehrani pacijenta trebaju dominirati proizvodi s malim glikemijskim indeksom.
  3. Potrebno je pridržavati se pravila režima pijenja. Stanice tela dijabetičara su u stanju dehidracije. Optimalni dnevni volumen tekućine izračunava se formulom 35 ml / 1 kg. Do 75% tečnosti treba da bude čista mirna voda.
  4. Unos vitamina treba biti redovan. Dijabetičari se obavezuju da će piti hrom i cink. Nadoknada hromom pomaže obnoviti osjetljivost stanica na inzulin i pomaže u snižavanju šećera u krvi. Unos cinka povezan je s jačanjem imunološkog sistema.

Pogledajte video: Glyciphage 500mg Tablet : Uses, Price, Side Effects, Composition in hindi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar