Norma šećera u djece 2-3 godine: znakovi povećanja glukoze u djece

Norma šećera u djece 2-3 godine razlikuje se od utvrđenih pokazatelja za odraslu osobu, kako djetetovo tijelo raste i razvija se. Osim toga, pokazatelji glukoze u krvi, bez obzira na starost osobe, mijenjaju se u različito doba dana i unos hrane, fizičke aktivnosti i psihološkog stanja.

Porast glukoze nakon jela ili smanjenje glukoze kao rezultat snažne aktivnosti smatra se apsolutno normalnim.

Mala fluktuacija koja pokazuju rezultate dijagnostičkih testova mogu biti privremena ili trajna.

U pravilu, njihovo uporno smanjenje ili povećanje može negativno uticati na rad unutrašnjih organa i sistema, kao i izazvati ozbiljne bolesti.

Brojke koje se u medicinskoj praksi smatraju normom

Dječja norma šećera u krvi uspostavljena je tako da je moguće pratiti prisustvo najmanjih poremećaja u funkcionisanju cijelog organizma. Razina glukoze ukazuje na stanje metaboličkih procesa, a odstupanje od podataka utvrđenih medicinskom praksom može ukazivati ​​na prisutnost patologija u dječjem tijelu.

Norma šećera u krvi kod djece od prvih dana života do jedne godine života postavljena je u rasponu od 2,8 do 4,4 mmol po litri. Takvi su pokazatelji mnogo niži nego kod odraslih, s obzirom da se bebino tijelo neprestano raste i razvija. Na kraju vremena, do otprilike dvije godine, razina glukoze u krvi trebala bi biti najmanje 3,3 mmol po litri (smatra se da se maksimalni prag iznosi pet mmol po litri). Ove brojke su ujedno i norma za svu djecu kada napune pet godina.

U djeteta od tri do šest godina pokazatelji mogu varirati od 3,3 do 5,6, a ostaju sve dok beba ne napuni petnaest godina.

Danas mnogi imaju priliku pratiti nivo glukoze u krvi kod kuće.

U tom slučaju se djeci u 2-3 godine preporučuje provođenje studije u laboratoriji kako bi se dobili pouzdaniji rezultat.

Kako je dijagnostička studija?

Kao što je gore navedeno, možete sprovesti studiju o šećeru u krvi kod djeteta od 2 godine kod kuće. Glukometar - uređaji za mjerenje potrebnih pokazatelja - često se nalaze u škrinji za kućnu medicinu. U isto vrijeme, za dobivanje normalnih i tačnijih rezultata, analizu je bolje povjeriti medicinskom stručnjaku pomoću specijaliziranih laboratorijskih uređaja. Kao što praksa pokazuje, postoji ogroman broj faktora koji mogu iskriviti podatke prikazane u mjeraču.

U laboratorijskim uslovima uzorkovanje ispitivanog materijala - krvi - vrši se pomoću posebnog analizatora. Kod beba se krv uzima iz pete ili nožnog prsta (ne kao kod odrasle osobe). Dakle, novorođenče ne osjeća jak bol tokom analize.

Postupak uzorkovanja krvi, kao i kod odraslih, treba sprovesti u skladu s pravilima i posebnom obukom.

Glavne točke na koje morate obratiti pažnju prije nego što uzmete krv za šećer su sljedeće:

  1. Uoči analize beba ne bi trebalo da jede tokom poslednjih deset sati. Da bi se dobili pouzdani rezultati istraživanja krv se uzima ujutro na prazan stomak.
  2. Da bi se aktivirali metabolički procesi, kao i kako bi se spriječilo da dijete doživi jaku glad, dozvoljeno je da uzima čistu vodu ili druga pića bez šećera.
  3. Bilo koja aktivna igra ili fizička aktivnost doprinose smanjenju glukoze u krvi. Zato je bolje izbjeći takve aktivnosti neposredno prije analize.

Ako rezultati dijagnostičke studije pokažu višak regulatornih podataka, javlja se potreba za ponovljenim analizama. U tom se slučaju uzorkovanje krvi za šećer provodi nakon što dijete uzme vodu s čistom glukozom. Takva dijagnoza naziva se krvni test s opterećenjem. Uz to, povišeni šećer u krvi signal je da je potreban test glikoliranog hemoglobina.

Povećani rezultati dobijeni nakon analize mogu ovisiti o različitim faktorima:

  • hrana za bebe
  • zdravlje probavnog trakta
  • nivo različitih hormona - inzulina, glukagona, hipotalamusa, hormona nadbubrežne žlezde i štitnjače.

Roditelji bebe trebali bi znati da iskrivljenje rezultata analize može nastati kao posljedica nedavnih prehlada, stresnih situacija ili drugih živčanih šokova.

Kakvi su povećani rezultati glukoze?

Odstupanja od norme prema većoj strani mogu biti znak neusklađenosti s pravilima uzimanja testova ili svjedočiti o različitim kršenjima koja se događaju u tijelu.

U pravilu, trajni porast dobivenih rezultata može biti uzrokovan sljedećim faktorima:

  1. Patologija iz organa štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde ili hipofize.
  2. Problemi u zdravlju gušterače. Posebno često, prisutnost neoplazmi u organu dovodi do smanjenja proizvodnje hormona inzulina.
  3. Dijete ima gojaznost u različitoj mjeri.
  4. Uz produženu upotrebu određenih lijekova koji povećavaju razinu šećera. Obično ti lijekovi uključuju lijekove iz skupine glukokortikoida i anti-upalne nesteroide.
  5. Razvoj dijabetesa.
  6. Neravnoteža hormona u tijelu.

U prisutnosti hiperglikemije, dijete treba pokazati endokrinologu, proći dodatne dijagnostičke testove koji će pomoći da se utvrdi pravi uzrok odstupanja od norme.

U nekim slučajevima se porast glukoze u krvi može očitovati istim simptomima kao i njen pad. Pre svega, takvi se znakovi pojavljuju u obliku jakih glavobolja, opšte slabosti deteta i hladnih stopala kod beba. Treba obratiti pažnju na prisutnost različitih osipa na koži djeteta, prisutnost pritužbi na svrab integriteta ili probleme s probavnim traktom.

Produljeni tijek hiperglikemije negativno utječe na razvoj djeteta i rad mozga.

Iz tog razloga, ako se pojave bilo kakvi simptomi, morate proći potrebna medicinska istraživanja i konzultirati se s liječnikom.

Koji pokazatelji padaju ispod utvrđenih standarda?

Odstupanje od prihvaćenih podataka u rezultatima provedenih analiza može ukazivati ​​na razvoj različitih negativnih procesa u dječjem tijelu.

Hipoglikemijski nivo glukoze u krvi deteta najčešće je posledica:

  • beba pije malo vode tokom dana, što može izazvati dehidraciju,
  • pothranjenost ili gladovanje,
  • insulinoma
  • pojava bolesti probavnog trakta. Tu spadaju gastritis, pankreatitis, duodenitis ili enteritis,
  • razne bolesti u hroničnom obliku koje se manifestiraju u dužem vremenskom periodu,
  • razvoj bolesti nervnog sistema. Povišeni šećer se opaža kod patologija mozga, njegovih ozljeda,
  • sarkoidoza
  • trovanje otrovnim tvarima (na primjer, hloroformom).

Redovno niska glukoza u krvi može izazvati hipoglikemiju. Ova se bolest razvija u tijelu zbog sljedećih razloga:

  1. Uz prisustvo patoloških procesa u jetri (inhibicija ili insuficijencija glikogeneze).
  2. Probavni poremećaji u crevima šupljine ili parietalnog tipa.
  3. Prekomjerna vježba.
  4. Patološki procesi koji se razvijaju u bubrezima.
  5. Neadekvatan unos ugljikohidrata s hranom
  6. Bolesti povezana sa endokrinim sistemom (hiperinzulinizam).

Hipoglikemija kod dijabetesa tipa 2 u pravilu je praćena nekontroliranim apetitom kod djeteta, nemogućnošću da se dobije dovoljno. Uz to, beba postaje raspoložena, nervozna i razdražljiva. Simptomi koji ukazuju na nedovoljnu razinu glukoze uključuju:

  • pojačano znojenje
  • drhtavih ruku
  • nesvijest
  • grčevi u mišićima nogu.

Produljena hipoglikemija bez odgovarajućeg liječenja može izazvati hipoglikemijsku komu.

Doktor Komarovsky u videu u ovom članku govoriće o značajkama i dijagnozi dijabetesa kod djece.

Pogledajte video: The PHENOMENON BRUNO GROENING documentary film PART 2 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar