Bagomet smanjuje sadržaj šećera kod dijabetesa tipa 2 potiskivanjem glukoneogeneze u ćelijama jetre, smanjujući apsorpciju glukoze u crijevima i pojačavajući njegovu apsorpciju u mišićnom i masnom tkivu.

Ne stimulira beta ćelije na proizvodnju inzulina, stoga ne izaziva hipoglikemiju.

Smanjivanjem hiperinzulinemije pomaže u smanjenju tjelesne težine kod pretilih pacijenata s dijabetesom. Ima lipolitički efekat. Smanjuje ukupni holesterol.

Bagomet se brzo i potpuno apsorbira u probavnom traktu. Brzo se distribuira po tkivima, ne spajajući se sa proteinima plazme. Može se odložiti u crvenim krvnim ćelijama. Izlučuje se bubrezima, gotovo bez metabolizma. Uz bubrežnu patologiju može se nakupljati u tkivima tijela.

Kako uzimati BAGOMET

Doza se postavlja pojedinačno, uzimajući u obzir glukozemiju. Početna doza Bagometa 500 mg je 2-3 tablete dnevno. Za bolju želučanu toleranciju, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze.

Ista početna doza propisana je u kombiniranoj terapiji inzulinom.

Ako je potrebno, povećavajte dozu postepeno, s razmakom do 15 dana. Maksimalna doza je 6 tableta dnevno (3000 mg), podijeljeno u tri doze.

Za djecu od 10 godina početna doza je 500 mg / dan, uzima se u večernjim satima za hranu. Maksimalna doza je 2000 mg / dan (podijeljeno u 2-3 doze).

Maksimalna doza produženog Baometra 850 mg 3 tablete dnevno, Bagomet 1000 mg 2 tablete dnevno.

Dijabetes tipa 2, kompliciran gojaznošću, neučinkovitošću preparata sulfonilureje.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost
  • laktacidoza, ketoacidoza, prekoma i koma
  • disfunkcija jetre i bubrega
  • teške akutne infekcije
  • hirurške operacije, ozljede (u tim slučajevima je indicirana inzulinska terapija)
  • intoksikacija alkoholom
  • trudnoća, dojenje
  • Rentgenski i radioizotopski pregled sa sredstvima koja sadrže jod
  • djeca mlađa od 10 godina.

Opći opis i upute za upotrebu lijeka Bagomet Plus

Ovo je jasan predstavnik hipoglikemijskih sredstava namijenjenih oralnoj primjeni. Bagomet Plus je dostupan u obliku tableta duguljastog oblika, bijele boje sa središnjim prelomom. Aktivni sastojci su metformin hidroklorid i glibenklamid. Evo njihovih kratkih karakteristika i principa djelovanja na zahvaćeno tijelo:

  1. Prva supstanca, koja pripada grupi bigvanidida, snižava glukozu, usporava apsorpciju ugljikohidrata u probavnom traktu, ometa glukoneogenezu u jetri, dok normalizira nivo ukupnog holesterola, LDL i triglicerida.
  2. Druga aktivna komponenta pripada skupini derivata sulfoniluree druge generacije, a kontrola i sistematsko smanjenje glukoze u sistemskoj cirkulaciji osigurava se zbog stimulacije izlučivanja inzulina ćelijama gušterače.

Bagomet Plus ima sistemski efekat na organizam dijabetičara, dok ga karakteriše visoki stepen adsorpcije u probavnom traktu. Aktivne tvari lijeka dostižu svoju maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 2-3 sata od trenutka oralne primjene pojedinačne doze. Proces propadanja uočen je u jetri, aktivni metaboliti djelomično se izlučuju bubrezima mokraćom i žuči.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu lijeka Bagomet Plus

Trenutna publika pacijenata koji se mogu liječiti lijekom Bagomet Plus su pacijenti s dijabetesom tipa 2. Karakteristični lijek propisan je uglavnom u odrasloj dobi, dio je integriranog pristupa zdravstvenom problemu ili pouzdana alternativa u zamjenskoj terapiji šećerne bolesti.

Lijek Bagomet Plus ima medicinske kontraindikacije, koje se moraju pažljivo pročitati na samom početku kursa. U suprotnom, šećer u krvi može doseći granicu, a pacijent će imati dijabetičku komu i više. Među tim ograničenjima vrijedno je istaknuti sljedeće dijagnoze i patološka stanja tijela:

  • dijabetes tipa 1
  • zatajenje jetre ili bubrega,
  • hipoglikemija,
  • porfirija
  • laktacidoza,
  • hronični alkoholizam,
  • infekcije pre operacije
  • bolesti relapsa
  • penziono doba
  • trudnoća, period dojenja.

Osim toga, važno je zapamtiti interakciju lijekova, na primjer, istodobna primjena mikonazola je kontraindicirana. Ograničenja se primjenjuju na pacijente koji imaju preosjetljivost na aktivne sastojke u Bagomet Plusu. Inače dolazi do alergijskog osipa, osipa, svrbeža, oticanja kože. Lista takozvanih "specijalnih efekata" iz tretmana ne završava tu.

Nuspojave i slučajevi predoziranja Bagomet Plusom

Nisu svi pacijenti prikladni za takav sastanak, neki moraju dobrovoljno odbiti nastavak tečaja liječenja zbog nuspojava. Češće se radi o mučnini, povraćanju, bolovima u trbuhu, pršljenju “bakrenog novčića” u ustima, eritemu i anemiji. Korekcija dnevne doze ne daje pozitivnu dinamiku, pa je naznačeno da, kada se pojave nuspojave, lijek zamijeni.

S sistematskim precjenjivanjem dnevnih doza Bagomet Plusa, u tijelu pacijenta sa šećernom bolešću razvija se laktatna acidoza, hemodijaliza je indicirana za eliminaciju. Druga ne manje opasna komplikacija predoziranja lijekom je pojava simptoma hipoglikemije. To su napadi migrene i jaka glad, pretjerano znojenje, nepravilni rad srca, panični strah, nekontrolisani pokreti tijela, nesanica, slabost, vrtoglavica, privremeni neurološki poremećaji i gubitak osjetljivosti. Za uspješno liječenje pacijentu je prikazano unošenje iv 40% -tne otopine dekstroze ili glukagona iv, i / m, s / c.

Dnevne doze, upotreba lijeka Bagomet Plus

Tablete treba uzimati oralno, tokom obroka, dok pijete puno vode. Doze se određuju pojedinačno nakon što prođu niz laboratorijskih ispitivanja, praćenja šećera u krvi. Prosječna doza je 1 tableta jednom dnevno, trajanje intenzivne njege je 1-2 tjedna. Tada se liječenje Bagomet Plusom nastavlja, ali s individualnom korekcijom dnevnih doza. Najveća dopuštena dnevna doza Bagomet Plus-a je 4 tablete, a njegov višak izaziva slučajeve predoziranja.

Analozi lijeka Bagomet Plus

Ako lijek ne odgovara ili je došlo do interakcije s lijekovima, ljekari preporučuju uvođenje zamjene. Analozi postoje, ali prethodno je potrebno kompletan pregled kako bi se razjasnili dnevni dozi i umanjili rizik od nuspojava. Stručnjaci određenog smjera toplo preporučuju obratiti pažnju na sljedeće lijekove:

Recenzije o Bagomet Plus

Pacijenti s dijabetesom često spominju karakteristični lijek na internetskim medicinskim forumima. Oni navode da je Bagomet Plus protiv dijabetesa tipa 2 efikasan lijek koji se odlikuje selektivnim učinkom. U ovom slučaju govorimo o periodu prilagodbe aktivnih komponenti u tijelu. Ako se nuspojave i komplikacije ne pojave odmah, rezultat liječenja će biti. U suprotnom, zdravstveni problemi se ne mogu izbjeći, pa je potrebna zamjena. Tako su recenzije dijabetičara podijeljene u dvije kategorije: neki se rugaju Bagometu Plus, drugi hvale.

Vrijedno je napomenuti da postoji rizik od nuspojava od Bagomet Plus-a, a mnogi se pacijenti suočavaju s takvom smetnjom. Pišu kako su hitno zamijenili lijek, jer se opće stanje dinamično pogoršavalo. Dakle, Bagomet Plus ne bi trebao biti rezultat površnog samoliječenja, jer u protivnom dolazi do skoka šećera u krvi.

Glavne kontraindikacije, neželjene reakcije tijela

Lijek se ne može propisati za dijabetes melitus tipa 1, dijabetičkog pretka, komu, dijabetičku ketoacidozu, bubrežnu i jetrenu insuficijenciju, laktičnu acidozu, akutnu alkoholnu intoksikaciju. Bagomet se ne preporučuje za akutna patološka stanja koja zahtevaju unošenje kontrastnih sredstava koja sadrže jod.

Lijek je kontraindiciran kod hroničnih i akutnih stanja koja su popraćena gladovanjem kisikom, naime: šok stanje, infarkt miokarda, dehidracija. Takođe postoje ograničenja upotrebe lijeka protiv porfirije, istodobne primjene mikonazola, trudnoće i dojenja.

Moguće je da će tijekom liječenja pacijent s dijabetesom osjetiti neželjene reakcije tijela: napade povraćanja, mučninu, bolove u trbuhu, smanjen apetit, okus metala u ustima i eritem. Metformin u sastavu lijeka ponekad izaziva smanjenje apsorpcije, laktatnu acidozu.

Druga komponenta lijeka Bagomet - Glibenklamid - može izazvati takva stanja:

  • osip na koži, svrbež, urtikarija,
  • povraćanje, mučnina, bol u trbuhu,
  • prekomjerna aktivnost jetrenih transaminaza,
  • leukopenija, hemolitična anemija, trombocitopenija.

Možda je porast koncentracije uree u krvi, aplazija koštane srži, pancitopenija, hiponatremija, reakcije slične disulfiramu.

Farmakološka obilježja Bagomet

Bagomet je hipoglikemijski lijek koji smanjuje i šećer na brzinu i njegovu učinkovitost nakon jela. Lijek ne utječe na sintezu inzulina. Među nuspojavama slučajeva hipoglikemije nije utvrđena. Terapeutske mogućnosti se pojavljuju nakon inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze, izazivajući inhibiciju glikogena u jetri.

Bagomet pojačava efikasnost enzima koji ubrzava sintezu glikogena, povećava transportne sposobnosti membranskog nosača glukoze. Lijek poboljšava metabolizam lipida - kod dijabetesa tipa 2 postoji šansa da izgube kilograme.

Bagomet se povoljno uspoređuje sa svojim kolegama u pogledu relativno brze i apsolutne probavljivosti.

Nakon gutanja, lijek se odmah apsorbira iz probavnog trakta, maksimalna koncentracija se postiže u roku od dva i pol sata. Usporava mogućnosti droge paralelni unos hrane. Pokazatelji biodostupnosti Bagometa su i do 60% ukupne količine lijeka koji je dostavljen organima.

Prema rezultatima farmakokinetičkih studija, možemo zaključiti da se lijek brzo razilazi kroz tkiva, lokalizirajući se u plazmi. Komponente lijeka ne vežu se na proteine, on može doći do crvenih krvnih zrnaca, ali u krvi ih je mnogo manje u usporedbi s plazmom.

Eksperimenti su potvrdili da se lijek ne metabolizira u tijelu - bubrezi ga izlučuju u prvobitnom stanju. U ovom slučaju poluživot je šest i pol sati. Izlaz bagometa izaziva aktivna glomerularna filtracija i izlučivanje bubrežnih tubula, stoga su svi bolesnici s bubrežnim patologijama u riziku.

Polovica života je povećana, što znači da postoji rizik od nakupljanja lijekova.

Indikacije i način upotrebe

Bagomet je namijenjen liječenju dijabetičara sa inzulinski neovisnom vrstom bolesti i pretilosti (u nedostatku ketoacidoze i neodgovarajućeg odgovora na liječenje sulfonilureama).

Lijek je namijenjen za unutrašnju upotrebu. Progutajte tabletu cijelu s vodom. To se obično događa sa hranom ili odmah nakon nje. Početna doza je 500-100 mg / dan, ovisno o razini glikemije. Doziranje možete prilagoditi tek nakon dvije sedmice redovnog unosa i praćenja glikemijskih pokazatelja.

Ako liječnik nije donio individualnu odluku u vezi s pacijentom, tada se propisuje standardna terapijska doza od 1500 do 2000 mg. Nemoguće je prekoračiti maksimalnu normu. Ako lijek izaziva poremećaje stolice, možete razbiti dnevnu normu za 2-3 puta.

Uz kompleksnu terapiju "Bagomet plus pripravci inzulina", standardna doza je 1500 mg / dan. Za tablete sa produženim mogućnostima, optimalna dnevna doza je 850 mg -1000 mg. S normalnom tolerancijom zaustavljaju se na normi održavanja od 1700 mg / dan., Ograničenje - 2550 mg / dan. Uz složeno liječenje drugim lijekovima za snižavanje šećera propisana je jedna tableta (850 mg ili 100 mg).

U odrasloj dobi Bagomet ne uzima više od 1000 mg / dan. Možete propisati lijek djeci starijoj od 10 godina. Djeca, kao i odrasli, trebaju započeti tijek liječenja sa 500-850 mg / dan. U djetinjstvu je maksimalna dnevna doza 2000 mg.

Rezultati interakcije lijekova

Bagemotove hipoglikemijske sposobnosti su poboljšane sulfanilamidima, inzulinom, akarbozom, nesteroidnim protuupalnim lekovima, ACE i MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, β-blokatima.

Glukokortikosteroidi, GOK, epinefrin, glukagon, hormonalni lijekovi za štitnjaču, simpatomimetici, tiazidi i diuretici „petlje“, derivati ​​fenotiazina i nikotinska kiselina inhibiraju njegovu aktivnost.

Izbacivanje Bagoometra iz organa sprečava se cimetidinom. Antikoagulantni potencijal kumarinskih derivata inhibira Bagomet.

Najefikasnija metoda čišćenja tijela toksina je hemodijaliza. Prema indikacijama, nadopunjuje je simptomatskom terapijom.

Simptomi predoziranja

Ako su doze Bagoometra iznad maksimalno dopuštene norme, moguća je laktacidoza s najozbiljnijim posljedicama u obliku kome i čak smrti. Slične efekte uzrokuje povećana koncentracija lijeka u tijelu s problemima izlučivanja bubrega. Kriza se razvija za nekoliko sati i prate je karakteristični simptomi:

  • Dispeptički poremećaji
  • Hipotermija,
  • Kršenje ritma crevnih pokreta,
  • Bol u trbuhu
  • Myalgia
  • Gubitak koordinacije
  • Slabljenje i dijabetička koma.


Ako se barem dio navedenih simptoma pojavio, Bagomet treba hitno otkazati, a žrtvu hospitalizirati.

Oblik izdanja, sastav, uvjeti skladištenja

Tablete mogu imati različite oblike i boje, ovisno o doziranju: bijele, okrugle i konveksne - po 500 mg svaka, u obliku kapsula - 850 mg plavkasto obojene i 1000 mg bijele. Potonji imaju produžena svojstva. Značajka obrasca za puštanje je razdjelnica i logotip proizvođača, utisnut na svim tabletima.

Jedna tableta sadrži od 500 do 100 mg aktivnog sastojka metformin hidroklorid plus ekscipijensi u obliku natrijum kroskarmeloze, povidona, stearinske kiseline, kukuruznog škroba, laktoze monohidrata.

Komplet za prvu pomoć sa lijekovima treba postaviti na nedostupno djeci, na temperaturi do 25 ° C. Držite Bagomet ne više od dvije godine.

Sinonimi i analozi lijeka

Bagometovi sinonimi uključuju lijekove u kojima se i skupina (oralni antidijabetički lijekovi) i aktivne komponente (metformin) podudaraju.


Bagometovi analozi su lijekovi u kojima se u svjedočenju podudara najmanje jedna bolest ili stanje, u ovom slučaju dijabetes tipa 2.

  1. Avandia
  2. Apidra
  3. Baeta
  4. Glemaz
  5. Glidiab
  6. Glucobay,
  7. Glurenorm,
  8. Limfomiozot,
  9. Levemir Penfill,
  10. Levemir Flekspen,
  11. Multisorb,
  12. Metamin
  13. NovoFormin,
  14. Pioglar
  15. Formin,
  16. Formin.

Uz kompleksno liječenje drugim lijekovima sličnog učinka, važno je razmotriti vjerovatnost nastanka hipoglikemije.Lijek je u mogućnosti da poremeti koordinaciju i uspori psihomotorne reakcije, pa je pri radu s preciznim mehanizmima ili tijekom vožnje bolje suzdržati se od uzimanja lijeka. Upotreba lijeka Bagomet podrazumijeva obavezno poštivanje dijeta s niskom razinom ugljikohidrata koje kontroliraju unos ugljikohidrata u krv.

Komentari o Bagometu

Što se tiče lijeka Bagomet, recenzije ljekara uglavnom su pozitivne. Prema riječima stručnjaka, uzimanje tako popularnog lijeka omogućava stabilnu glikemijsku kontrolu šećera u krvi tokom 12 sati. Takve mogućnosti garantuju mu određene prednosti: možete smanjiti učestalost uzimanja lijekova, poboljšati praćenje metaboličkih procesa. Istovremeno se poboljšava apsorpcija aktivne tvari iz gastrointestinalnog trakta i smanjuje se rizik od razvoja štetnih učinaka.

Opis lijeka ne može poslužiti kao vodič za upotrebu. Prije kupnje potrebno je konzultirati endokrinologa, a prije uzimanja lijeka Bagomet pročitajte upute za upotrebu od proizvođača. Informacije o Bagometu dostupne su za opće upoznavanje sa njegovim mogućnostima i nisu vodič za samoizlječenje. Tačan režim liječenja uzimajući u obzir težinu dijabetesa, pridružene bolesti i opće zdravstveno stanje dijabetičara može razviti samo specijalist.

Indikacije za upotrebu

Lijek Bagomet Plus koristi se za dijabetes tipa 2 kod odraslih:
- kao lijek druge linije s neučinkovitošću dijetalne terapije, vježbanja i prethodne terapije metforminom ili glibencl amidom,
- zamijeniti prethodnu terapiju s dva lijeka (metformin i glibenklamid) kod pacijenata sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glikemije.

Način primjene

Ako je potrebno, svaka 1-2 tjedna nakon početka liječenja, doza lijeka se korigira ovisno o razini glukoze u krvi.
Pri zamjeni prethodne kombinirane terapije metforminom i glibeklamidom propisuju se 1-2 tablete Bagomet Plus 500 mg / 2,5 mg ili 500 mg / 5 mg (ovisno o prethodnoj dozi) 2 puta dnevno - ujutro i navečer.
Maksimalna dnevna doza je 4 tablete lijeka (500 mg / 2,5 mg ili 500 mg / 5 mg, što je 2000 mg metformina / 20 mg glibenklamida) Tablete treba uzimati uz obroke.

Nuspojave

Metformin: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, gubitak apetita uobičajeni su simptomi na početku liječenja i u većini slučajeva odlaze samostalno i ne zahtijevaju poseban tretman.
Za sprečavanje razvoja ovih simptoma preporučuje se uzimanje leka u 2 doze, sporo povećanje doze leka takođe poboljšava njegovu toleranciju, „metalni“ ukus u ustima, eritemu, megaloblastičnu anemiju, laktacidozu.
Zbog glibenklamida: hipoglikemija, hipoglikemijska koma (ako je režim doziranja prekršen i neadekvatna prehrana), kožne alergijske reakcije: urtikarija, osip, svrbež, fotoosjetljivost u nekim slučajevima teške generalizirane alergijske reakcije s kožnim osipom, groznicom, artralheom, zatim povraćanje, bol u epigastričnoj regiji, pojačana aktivnost enzima "jetre", holestatska žutica, leukopenija, trombocitopenija, retko - agranulocitoza, hemolitička anemija, pancitopenija, "antab jasan efekat "prilikom uzimanja alkohola.

Trudnoća

Tokom liječenja lijekom Bagomet Plus potrebno je informirati doktora o planiranoj trudnoći i početku trudnoće. Kada planirate trudnoću, kao i u slučaju trudnoće tokom perioda uzimanja Bagomet Plus, lijek treba otkazati i propisati liječenje inzulinom.
Bagomet Plus je kontraindiciran kod dojenja, jer nema dokaza o njegovoj sposobnosti da pređe u majčino mlijeko.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Ovaj lek je dostupan u obliku tableta. Svaka jedinica ima dvostruko izbočen, ovalnog oblika, s karakterističnim graviranjem "1000" s obje strane. Prekrivena je sjajnom ljuskom bijele boje. Aktivna supstanca je metformin hidroklorid u dozi od 500, 850 mg i 1 g. Magnezijum stearat i povidon su dodatne komponente. Povezane komponente - makrogol 8000 i 400, čista opadra.

INN proizvođača

Međunarodno vlasničko ime lijeka (INN) je metformin. Zvanični proizvođač je francuska farmaceutska kompanija Merck Sante. Tu je i popis uvezenih strukturnih analoga lijeka, čiji je aktivni sastojak metformin: Bagomet (Argentina), Avandamet (Španija), Bagomet plus (Argentina), Amaril M (Republika Koreja). Ruska farmaceutska industrija također proizvodi slične proizvode. To su Metglib, Glimecomb, Metformin Richter, Gliformin Prolong i Gliformin.

Cijena ambalaže originalnog lijeka u Rusiji ovisi o doziranju aktivne tvari i broju tableta. Jedno pakovanje od 1000 mg (30 kom.) U prosjeku se prodaje za 350 rubalja, 60 kom. - 680 rub. 30 jedinica od 850 mg procjenjuje se na 320 rubalja. Jedno pakovanje od 500 mg po 30 kom. košta oko 270 rubalja., za 60 - 420 rubalja. Cijena lijeka može varirati ovisno o regiji, kao i o pojedinačnoj cjenovnoj politici ljekarničke organizacije.

Farmakokinetika

Aktivna supstanca potpuno se apsorbuje u lumenu gastrointestinalnog trakta. Kada se konzumira s hranom, ovaj se proces usporava. Bioraspoloživost lijeka je oko 60%. Maksimalna koncentracija opaža se nakon 2,5 sata

Glavna komponenta u kratkom vremenu se distribuira u cijelom tijelu i praktično ne stupa u interakciju s proteinima plazme u krvi. Metabolizam glukofaga se uglavnom ostvaruje u tkivu bubrega. Poluvrijeme života je 6,5 sati. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega prosječno trajanje ove faze povećava se za 1,5 do 2 puta. U ovom slučaju je vjerovatna predispozicija za akumulaciju aktivne tvari u tijelu.

Ključ je oblika ovisnog o insulinu, praćenog pretilošću, neučinkovitošću fizičke aktivnosti i uravnoteženom prehranom. Kao uski popis indikacija za glukofag razlikuju se sljedeće:

  1. Monoterapija dijabetesa kod pacijenata starijih od 10 godina. Pod određenim okolnostima, može se upotrebljavati u kombinaciji sa inzulinom.
  2. Liječenje 2 oblika patologije u odraslih zajedno sa inzulinom ili drugim hipoglikemijskim lijekovima. U rijetkim slučajevima, lek se koristi za monoterapiju.

Glukofag se preporučuje za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Upute za upotrebu (doziranje)

Za liječenje dijabetesa kod odraslih pacijenata kao dio mono - ili kombinirane terapije, lijek se koristi u skladu sa sljedećim shemama:

  • početna doza (850, 500 mg) je 2-3 puta dnevno, tokom ili nakon jela,
  • prilagođavanje se vrši svaka 2 tjedna na temelju rezultata razine glukoze u krvi. Sistematično povećanje doza smanjuje rizik od negativnih reakcija iz gastrointestinalnog trakta,
  • Standardna stopa održavanja je 1.500–2.000 mg dnevno. Kako bi se smanjile neželjene posljedice na probavni sustav, ova se brojka raspoređuje u 2-3 doze. Najveća dopuštena dnevna doza nije veća od 3000 mg,
  • pacijente prisiljene da uzimaju do 3000 mg dnevno treba prebaciti u metformin u dozi od 1000 mg,
  • da bi se postigao maksimalan terapeutski efekat u lečenju oblika ovisnog o insulinu, koristi se kombinacija ovog hormona i glukofaga. Početna doza je 850 ili 500 mg 2-3 puta dnevno. U tom se slučaju količina inzulina bira pojedinačno.

U djece stare 10 i više godina koristi se kao dio kombinirane ili monoterapije. Za bolesnike mlađe, početna doza je 850 ili 500 mg jednom dnevno. Dnevna vrijednost praga za liječenje djece je 2000 mg. Podijeljen je u nekoliko metoda.

Ljudima s predijabetesom prikazana je dnevna doza od 1000 do 1700 mg, koja se preporučuje podijeliti u 2 doze i konzumirati ih s hranom. Pacijentima kojima je dijagnosticirana umjerena bubrežna insuficijencija, glukofag se propisuje samo ako nema rizika od laktacidoze. Prag dnevne doze u ovom slučaju je 1 g (1000 mg). Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati funkciju bubrega. Sa smanjenjem klirensa kreatinina na 45 ml / min i ispod, primjena Glucofage-a strogo je zabranjena.

Za starije ljude, doziranje se bira pojedinačno na osnovu pokazatelja bubrežne funkcije.

Predoziranje

Pad koncentracije glukoze u krvi nije primijećen ni u slučaju povećanja dnevne norme lijeka za 42 puta. Uprkos tome, pacijenti koji prelaze maksimalno dopuštenu normu povećavaju rizik od laktacidoze. S razvojem ovog stanja preporučuje se odmah prekinuti upotrebu metformina. Takvim pacijentima je potrebna hitna medicinska njega, nakon čega slijedi određivanje koncentracije laktata u krvi. Najefikasniji tretman laktacidoze je hemodijaliza.

Interakcija lijekova

Liječnici preporučuju budnost prilikom upotrebe ovog lijeka u kombinaciji sa sljedećim grupama lijekova:

  • Diuretici. Može dovesti do razvoja bubrežne insuficijencije i laktacidoze.
  • Glukokortikosteroidi. Vjerovatnoća ketoze.
  • Injektivirajući beta-2-adrenergički agonisti. U stanju su da povećaju količinu glukoze u krvnoj plazmi.

Ne preporučuje se kombiniranje upotrebe Glucofagea i etilnog alkohola. Takva smjesa će dovesti ne samo do akutnog trovanja, već i s velikim stupnjem vjerojatnosti do razvoja laktacidoze. Istodobna upotreba radiopropusnih supstanci na bazi metformina i joda kategorički je zabranjena. U tom se slučaju povećava i rizik od laktične acidoze.

Kompatibilnost s alkoholom

S obzirom na princip djelovanja ovog lijeka, može se tvrditi da njegova kombinirana primjena s pićima na bazi etanola može dovesti do razvoja teške alkoholske intoksikacije i laktacidoze. To posebno vrijedi za pacijente koji pate od oštećenja jetrene funkcije, kao i one koji su prisiljeni da se pridržavaju niskokalorične prehrane. Tokom perioda lečenja metforminskim preparatima potrebno je suzdržati se od upotrebe čak i minimalnih doza alkohola, kao i lekova na bazi etanola. Ako se uzimaju istovremeno, osobi hitno treba hitna medicinska pomoć.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja dijabetesa kod adolescenata i djece, važno je osigurati da se postavi odgovarajuća dijagnoza. Tokom kliničkih ispitivanja dokazano je da upotreba glukofaga ne utječe na brzinu puberteta i razvoj organizma u cjelini. Pacijentima koji pate od zatajenja srca preporučuje se kontinuirano praćenje aktivnosti srca tokom terapije metforminom. Pored toga, preporučuje se procjena klirensa kreatinina prije početka liječenja lijekom. Ako osoba ima planiranu hiruršku intervenciju, tada je prijem Glucophagea zaustavljen 2 dana prije operativnih zahvata.

Upotreba u djetinjstvu

Upotreba glukofaga za liječenje dijabetesa prihvatljiva je tek od 10. godine. Kod takvih bolesnika lijek se koristi kako u kombinaciji s inzulinskom terapijom, tako i neovisno. Važna tačka u liječenju djece je strogo pridržavanje doze. Ako dijete ima odvojene kontraindikacije, tada se propisuje samo inzulin. Početna dnevna doza za liječenje bolesnika starijih od 10 godina iznosi 850 ili 500 mg. U budućnosti se povećava na 2000 mg, konzumira se nekoliko puta dnevno.

Prijem u starosti

Upotreba ovog lijeka za liječenje dijabetesa tipa 2 kod pacijenata starijih od 60 godina vrlo je nepoželjna. Takva ograničenja povezana su s velikim rizikom od razvoja bubrežne insuficijencije kod takvih bolesnika. Ako je nemoguće odbiti lijek, preporučuje se da se njegovo doziranje odabere pojedinačno. Uz to, starije osobe se neprestano nadziru zbog nivoa kreatinina u serumu (barem 3 puta godišnje). S padom ovog pokazatelja, liječenje Glucofageom odmah se prekida.

Pravila i uslovi skladištenja

Preporučuje se čuvati na tamnom mjestu pri temperaturi koja ne prelazi + 25 ° C, isključujući djeci pristup. Rok trajanja tableta u dozi od 1000 mg nije više od 3 godine, 850 i 500 mg - 5 godina. Strogo je zabranjena upotreba lijeka nakon navedenog razdoblja. To može izazvati toksičan učinak na tijelo i izazvati brojne nuspojave, pa sve do hitnih stanja.

Poređenje sa sličnim lekovima

Farmaceutska industrija proizvodi mnogo strukturnih analoga glukofaga koji imaju ne samo sličan terapeutski učinak, već imaju i niz karakterističnih razlika. Lista najpopularnijih uključuje:

  1. Siofor. Metformin u dozi od 500 mg. Primjećen je povećan sadržaj pomoćnih komponenata. Još jedan nedostatak je kratak period terapijskog djelovanja (oko pola sata). Ako usporedimo glukofag i Siofor, preporučuje se izbor da bude u korist prvog.
  2. Metformin. Aktivna supstanca je metformin hidroklorid u dozi od 1000, 800 i 500 mg. U usporedbi s originalnim proizvodom, sadrži veliki broj pomoćnih komponenti, što predstavlja ozbiljnu manu. Prednost je nizak trošak.
  3. Diabeton. Za razliku od Glucofage-a, on pomaže smanjiti koncentraciju glukoze u krvi stimulišući proizvodnju inzulina. Njegova upotreba nije uvek opravdana.
  4. Reduxin. Sastav sadrži aktivne sastojke poput sibutramin hidroklorida monohidrata i metformina u dozi od 850 mg. Preporučljivo je uzimati ako dijabetes tipa 2 prati prekomjerna težina. Pacijentima sa normalnom težinom preporučuje se davanje prednosti glukofagu.
  5. Maninil. Ima stimulativan učinak na β-stanice gušterače, izazivajući ubrzanu proizvodnju inzulina. Njegova se upotreba može preporučiti u slučaju nemogućnosti uzimanja glukofaga.
  6. Glucovans. U sastavu se glibenklamid kombinira sa metforminom. Oba lijeka su u pogledu sigurnosti i efikasnosti na istoj razini.
  7. Formin. Jedina razlika između lijeka i originala je prisustvo natrijuma u sastavu kroskarmeloze, što povećava rizik od alergijske reakcije.
  8. Gliformin Princip terapije zasnovan je na povećanju tolerancije živih tkiva na efekte inzulina. Ima veliku cijenu i učestalost upotrebe. Može djelovati kao alternativa glukofagu.
  9. Glibomet. Sadrži glibenklamid i metformin u dozi od 400 mg. Utječe na brzinu stvaranja inzulina u tijelu, zato ga koristite oprezno. Ako se ne poštuje terapijsko doziranje, vjerovatno je pojavljivanje hipoglikemije.
  10. Galvus. Glavna komponenta je vildagliptin (50 mg). Može se koristiti kao monoterapija i u kombinaciji sa metforminom.
  11. Glucobay. U usporedbi s Glucofageom, odlikuje ga ne samo visoka cijena (oko 800 rubalja po paketu), već i snaga njegovog terapeutskog učinka.
  12. Gluconil. Ima sličan mehanizam djelovanja, utiče na prirodu metabolizma lipida i poboljšava fibrinolitička svojstva krvi. Može se koristiti kao strukturni analog metformina.

Najmanje 85% ljudi koji uzimaju glukofag radi liječenja i prevencije dijabetesa melitusa tipa 2 bilježe njegov visoki terapeutski učinak koji se izražava u blagom smanjenju glukoze u krvi.Međutim, to ne utječe na beta ćelije gušterače i ne ubrzava sintezu inzulina. Slično mišljenje dijele i medicinski stručnjaci iz oblasti endokrinologije, koji preporučuju glukofag mnogim pacijentima kao dio mono- i kombinirane terapije.

Ako vam drugi lijekovi za dijabetes nisu pomogli, bolest se možete riješiti u samo 1 tečaju zajedno s Dialuxom (Dialux).

Ovaj prirodni lijek u obliku kapi, koji će vratiti razinu šećera u normalu, aktivira asimilaciju „vašeg“ inzulina ćelijama, stabilizira funkcioniranje unutarnjih organa i uklanja opasne toksine iz tijela. Pregled proizvoda →

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Poremećaj gušterače dovodi do nedovoljne proizvodnje inzulina i doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2. Bolesti ovog tipa najviše su podložne osobe starije od 35-40 godina, pate od prekomjerne težine i ljudi s presedanom za dijabetes u obitelji.

Održavanjem stabilne normalne razine šećera u krvi smanjit će se rizik od razvoja bolesti povezanih s dijabetesom koji se mogu uspješno spriječiti uzimanjem inovativnog ruskog lijeka Dialek. Pročitajte više →

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest ljudskog endokrinog sustava, koja zahtijeva stalnu pažnju i praćenje od strane pacijenta.

Za borbu protiv dijabetesa koristi se stotine različitih lijekova od kojih je dodijeljen DIANOT, čije djelovanje se temelji na upotrebi prirodnih receptora. Opis kompozicije →

SugaNorm dijabetes jedinstven je lijek u historiji farmaceutske nauke. Ima potpuno prirodan sastav, čije djelovanje ima za cilj obnavljanje ravnoteže tvari i uklanjanje negativnih manifestacija kod dijabetičara.

Lijek je u stanju potpuno poraziti bolest, čime se izbjegavaju teške komplikacije i stabilizira pacijentovo stanje. Više informacija →

Dijabetes melitus zauzima 3. mjesto među bolestima po broju smrtnih slučajeva od komplikacija poslije karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Dijabetičari su prinuđeni da svakodnevno prate njihovo stanje, pridržavaju se terapijske ishrane i primenjuju kompleksno lečenje od tradicionalnih i netradicionalnih lekova. Pregled proizvoda →

Ji Dao kineski ljepilo za dijabetes je odvojeni pristup liječenju kronične bolesti. Djelujući kroz kožu na sastav krvi i rad organa i sistema tijela, postepeno obnavlja metaboličke procese. Detalji →

Liječenje i gubitak tjelesne težine za dijabetes uz pomoć lijeka Siofor 500

Siofor - lijek povezan sa antidijabetičkim tabletama na tabletama. Aktivna supstanca lijeka je metformin. Siofor proizvodi kompanija Berlin-Chemie, koja je dio velikog talijanskog farmaceutskog udruženja Menarini Group.

Proizvodnja lijeka pod trgovačkim nazivom Siofor obavlja se u Njemačkoj i Istočnoj Europi. Ovaj lijek se proizvodi u strogom skladu sa GMP standardima, pa kvaliteta lijeka uvijek ostaje na visokoj razini. U Ruskoj Federaciji dostupan je u takvim dozama - 500 mg, 850 mg, 1000 mg.

Mehanizam delovanja

Siofor je predstavnik klase biguanida. Ovaj lijek snižava šećer u krvi ne samo nakon jela, već i osnovni šećer. Metformin ne izaziva beta ćelije gušterače da pretjerano proizvode inzulin, što znači da ne vodi hipoglikemiji. Ovaj lijek eliminira hiperinsulinemiju, koja je kod dijabetesa uzrok povećanja tjelesne težine i razvoja kardiovaskularnih komplikacija.

Mehanizam snižavanja šećera pri korištenju preparata Siofor sastoji se u povećanju sposobnosti mišićnih ćelija da apsorbiraju glukozu iz krvi, kao i na povećanju osjetljivosti inzulinskih receptora na staničnim membranama.

Lijekovi klase Siofor smanjuju brzinu apsorpcije ugljikohidrata iz hrane u želucu i crijevima, ubrzavaju oksidaciju slobodnih masnih kiselina i aktiviraju anaerobnu glikolizu. Ovaj lijek za dijabetes i gojaznost suzbija glad, što doprinosi gubljenju kilograma. Kod ljudi koji nemaju dijabetes, ove tablete ne smanjuju razinu glukoze i nemaju sve gore navedene radnje.

Dijabetičari koji uzimaju ovaj lijek i drže se posebne prehrane i zapravo ponekad izgube kilograme. Ova činjenica stvorila je osnovu za preglede da je metformin sredstvo za gubitak kilograma. Ali to nije uvek slučaj.

Uostalom, gubitak kilograma kod dijabetesa cilj je i dijabetičara i liječnika. Ako je siofor stvarno smršavio, tada bi ga propisivali apsolutno svim oboljelima od dijabetesa i oni bi postajali vitkiji od rhinestonana. No, nažalost, dijabetičari koji godinama uzimaju Siofor u različitim dozama od najmanje 500 mg ili 850 mg dnevno do maksimalno 1000 mg 3 puta dnevno rijetko primjećuju značajan gubitak kilograma.

Odabir doze

U mreži ljekarni možete pronaći samo tri doze lijeka - tablete od 500 mg, 850 mg i 1000 mg. Dozu lijeka može odabrati samo liječnik. Najčešće, metformin započinje najmanjom dozom - 500 mg. Na ovoj dozi zaustavljaju se ako osoba ima predijabetes. Siofor 500 također prihvaćaju ljudi koji žele smršavjeti.

Ako nakon tjedan dana uzimanja metformina 500, dijabetičar nema nuspojava, doza lijeka se povećava i prenosi na Siofor 850, ili se dodaje druga tableta od 500 mg 12 sati nakon uzimanja prve tablete od 500 mg ovog lijeka. Svakih 7 dana 500 mg metformina se postepeno dodaje u maksimalnu toleriranu i efikasnu dozu.

S povećanjem količine ovog lijeka mogu se pojaviti štetni učinci, što zahtijeva smanjenje doze na volumen prethodnog. S vremenom morate ponovo pokušati povećati dozu do maksimalno učinkovite.

Tablete Siofor drobe se bez žvakanja i isperu s puno čiste vode. Bolje je to učiniti odmah nakon jela ili odmah tokom obroka. Ako se ovaj lijek propisuje u količini od 500 mg, uzima se jedanput, uveče - to smanjuje rizik od nuspojava. Ako se propiše 1000 mg dnevno, tada ovu dozu treba podijeliti u dvije doze od po 500 mg, nakon 12 sati, ujutro i navečer.

Lekar može propisati maksimalno 1000 mg 3 puta dnevno, ali u pravilu je 1000 mg 2 puta dnevno dovoljno za normalno liječenje dijabetesa i gubitak kilograma. Veoma je važno da tokom perioda terapije lekovima klase Siofor redovno uzimate neke testove koji odražavaju rad bubrega i jetre. Naime, opći test krvi, biohemijski test krvi (kreatinin, jetreni enzimi).

Kada ne uzeti

Ako ste, uprkos svim upozorenjima i recenzijama, ipak odlučili smršaviti ovim lijekom. Zapamtite da biste trebali pažljivo pročitati i spremiti upute koje proizvođač stavlja u svaku kutiju ovog lijeka.

Zapamti! Osoba koja uzima Siofor, čak i s minimalnom dozom od 500 mg, trebala bi u potpunosti odustati od alkohola. Kombinacija ovog lijeka i alkohola dovodi do nepovratnog uništavanja jetre.

Siofor je takođe kontraindiciran ako imate:

  • dijabetes tipa 1
  • dehidracija
  • problemi sa bubrezima ili jetrom,
  • trudnoća, dojenje,
  • bilo koje SARS, gripe, bronhitisa, upale pluća i drugih zaraznih bolesti ili plućnih bolesti,
  • visoka tjelesna temperatura
  • operacija dolazi ili ste povređeni,
  • poremećaji kardiovaskularnog sistema, infarkt miokarda,
  • tumori
  • hronični alkoholizam,
  • dijabetička prekoma ili koma,
  • ketoacidoza.

Ove tablete nisu propisane za decu i ograničavaju njihovu upotrebu kod ljudi starijih od 60 godina. Metformin se ne smije uzimati ako se aktivno bavite sportom ili naporno fizički radite. U suprotnom, to će dovesti do razvoja izraženih nuspojava.

Slimming i pregledi

U službenim uputama Siofora o korištenju ovih dijetalnih tableta ne piše se ništa. Samo-lijek tako ozbiljnim lijekom također nije vrijedno toga. Potrebno je konzultirati se s liječnikom i pitati ga o mogućnosti propisivanja ovog lijeka za mršavljenje. Možda će vam liječnik, pozivajući se na svoje iskustvo, preglede pacijenata i rezultate vašeg pregleda, preporučiti ovaj lijek za mršavljenje u minimalnoj dozi od 500, i to ne duže od 3 mjeseca.

Recenzije gubitka kilograma sioforom dokazuju da samo oni koji se pridržavaju niskokalorične prehrane i ograničavaju količinu lako probavljivih ugljikohidrata uspijevaju smršavjeti.

Česte zablude

Mit broj 1. Pomaže u napuštanju kilograma bez napora

Recenzije o gubitku težine u potpunosti razdvajaju ovaj mit. Za učinkovito mršavljenje potrebna je dijeta s ograničenjem slatkog, brašna, masti i prženog. Jedan siofor s viškom kilograma ne može se nositi.

Mit broj 2. Sprječava žudnju za slatkišima

Siofor ne utiče na ukusne navike i sklonosti osobe. Popularnost ovog lijeka za mršavljenje opada zbog velikog broja nezadovoljnih pregleda.

Mit broj 3. Bezopasna droga

Recenzije naučnika sve više govore kako siofor negativno utječe na metabolizam zdrave osobe. Zbog velikog broja nuspojava prilikom uzimanja ovog lijeka. sve više i više liječnika zalaže se za stavljanje ovog lijeka na listu recepta.

Ako gubite kilograme metforminom samo ako slijedite strogu dijetu, zašto onda plaćati više i ugroziti se u vidu nuspojava ovog lijeka? Nažalost, Siofor, poput ostalih dijetalnih tableta, ne bi mogao postati čudotvorni lijek koji jednostavno, lako i trajno uklanja višak kilograma.

Interakcija s drugim lijekovima

Inhibitori hipoglikemijskog dejstva leka su inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enalapril), blokatori receptora H2-histamina (cimetidin), antifungalni lekovi (mikonazol, flukonazol), nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID), fenilbenzozoenen ), anti-tuberkuloza (etionamid), salicilati, kumarinski antikoagulansi, anabolički steroidi, beta blokatori, inhibitori monoamin oksidaze, sulfonamidi Akcije tavanice, ciklofosfamid, Bigvanidi, kloramfenikol, fenfluramin, akarboza, fluoksetin, gvanetidin, Pentoksifilin, tetraciklin, teofilin, tubularne sekrecije blokatori, rezerpin, bromokriptin, disopiramid, piridoksin, insulin, alopurinol.
Oslabiti učinak barbiturata, steroida, adrenostimulyatorov (epinefrin, klonidin), antiepileptici (fenitoin), BCCI, inhibitori karboanhidraze (acetazolamid), tiazidni diuretici, hlortalidon, furosemid, triamteren, Asparaginase, baclofen, danazol, diazoksid, izonijazidom, morfin, ritodrina, salbutamol, terbutalin, glukagon, rifampicin, hormoni štitnjače, litijeve soli, velike doze nikotinske kiseline, hlorpromazin, oralni kontraceptivi i estrogeni.
Lijekovi za zakiseljavanje mokraće (amonijum-hlorid, kalcijum-hlorid, askorbinska kiselina u velikim dozama) pojačavaju učinak smanjujući stepen disocijacije i povećavajući reapsorpciju glibenklamida.
Etanol povećava vjerovatnost razvoja mliječne acidoze.
Furosemid povećava maksimalnu koncentraciju metformina u krvi za 22%.
Nifedipin povećava apsorpciju, Cmax, usporava eliminaciju metformina. Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren i vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i uz produženu terapiju mogu povećati Cmax metformina za 60%.
Metformin smanjuje Cmax i T½ furosemida za 31, odnosno 42,3%, respektivno.

Pogledajte video: Chevrolet Blazer 2019, la nueva generación se develó en Colombia. Primer Contacto (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar