Orlistat za mršavljenje - posebna uputstva za pacijente sa dijabetesom

Posljednjih godina sve je veća pažnja na pažnju prevencije i liječenja gojaznosti. Pretilost se dugo ne smatra samo viškom masnog tkiva u tijelu, već kao kroničnom ponavljajućom bolešću, rezultat neravnoteže u energetskoj ravnoteži koja se razvija s povećanjem unosa hrane i smanjenjem energetskih izdataka i usko je povezan s nizom ozbiljnih komplikacija. Orlistat (Xenical), periferni lijek koji nema sistemske učinke 11, 24, 27, naširoko se koristi u farmakoterapiji pretilosti. Xenical je najgledaniji farmakološki lijek za mršavljenje. Preko 30 000 pacijenata s prekomjernom težinom bilo je uključeno u CI, od čega više od 2500 pacijenata s dijabetesom tipa 2. Lijek danas ostaje proboj u liječenju prekomjerne težine / gojaznosti.

ORLISTAT U KOMBINACIJSKOJ terapiji gojaznosti i dijabetesa tipa 2

Tijekom posljednjih godina sve je veći fokus na prevenciji i liječenju gojaznosti. Gojaznost je dugo bila posljedica: Orlistat (Xenical), periferno djelujući lijek bez sistemskih učinaka 11, 24, 27, bio je pretilost. Xenical je najgledaniji lijek za mršavljenje. U klinička ispitivanja uključeno je više od 30 000 pacijenata s pretilošću, od čega je preko 2500 pacijenata imalo dijabetes tipa 2. Do danas, lek je proboj u lečenju prekomerne težine / gojaznosti.

Tekst naučnog rada na temu „Orlistat u složenoj terapiji gojaznosti i dijabetesa tipa 2“

A.M. MKRTUMYAN, dr. Med., Profesor, E.V. Dr BIRYUKOVA, profesor

Moskovski državni medicinski i stomatološki univerzitet A.I. Evdokimova

ORLISTAT U KOMPLEKSNOJ TERAPIJI

Gojaznost i dijabetes tip 2

Posljednjih godina sve je veća pažnja na pažnju prevencije i liječenja gojaznosti. Pretilost se dugo ne smatra samo viškom masnog tkiva u tijelu, već kao kroničnom ponavljajućom bolešću, rezultat neravnoteže u energetskoj ravnoteži koja se razvija s povećanjem unosa hrane i smanjenjem energetskih izdataka i usko je povezan s nizom ozbiljnih komplikacija. Orlistat (Xenical), periferni lijek koji nema sistemske učinke 11, 24, 27, naširoko se koristi u farmakoterapiji pretilosti. Xenical je najgledaniji farmakološki lijek za mršavljenje. Preko 30 000 pacijenata s prekomjernom težinom bilo je uključeno u CI, od čega više od 2500 pacijenata s dijabetesom tipa 2. Lijek danas ostaje proboj u liječenju prekomjerne težine / gojaznosti.

Ključne riječi: dijabetes melitus tipa 2, pretilost, farmakoterapija, orlistat.

A.M. MKRTUMYAN, dr. Med., Prof., E.V. BIRYUKOVA, dr. Prof.

Moskovsko državno univerzitet za medicinu i stomatologiju nazvano po A.I. Evdokimov

ORLISTAT U KOMBINACIJSKOJ terapiji gojaznosti i dijabetesa tipa 2

Tijekom posljednjih godina sve je veći fokus na prevenciji i liječenju gojaznosti. Gojaznost se već dugo smatra ne samo viškom tjelesne masti, već kao hroničnom recidivom bolesti, rezultatom neravnoteže energije koja se razvija s povećanjem unosa hrane i smanjenim trošenjem energije i usko je povezana s nizom ozbiljnih komplikacija. Orlistat (Xenical), periferno djelujući lijek bez sistemskih efekata 11, 24, 27, naširoko se koristi u farmakološkom liječenju pretilosti. Xenical je najgledaniji lijek za mršavljenje. U klinička ispitivanja uključeno je više od 30 000 pacijenata s pretilošću, od čega je preko 2500 pacijenata imalo dijabetes tipa 2. Do danas, lek je proboj u lečenju prekomerne težine / gojaznosti.

Ključne riječi: dijabetes tipa 2, pretilost, farmakoterapija, orlistat.

Prekomjerna težina doprinosi razvoju i manifestaciji takvih hroničnih bolesti poput šećerne bolesti tipa 2 (T2DM), kardiovaskularne patologije, bolesti mišićno-koštanog sustava, probavnog trakta, nekih vrsta malignih tumora i mnogih drugih. itd., što značajno pogoršava prognozu života. Pretilost dramatično utječe na smanjenje životnog vijeka zbog učestalog razvoja teških popratnih bolesti.

WHO gleda na pretilost kao na globalnu epidemiju koja pokriva milione ljudi. Epidemija pretilosti dramatično raste: početkom XXI stoljeća. rasprostranjenost bolesti među osobama radno sposobnog radnog doba povećala se više nego dvostruko i već četvrtina odrasle svjetske populacije ima pretilost, a otprilike polovina ima prekomjernu težinu 1, 22. Brojka nije ohrabrujuća za mlađu generaciju: naglo se povećava učestalost pretilosti, a u razvijenim zemljama ima 15% tinejdžera. Prekomjerna težina u djetinjstvu značajan je prediktor pretilosti u odrasloj dobi, osim toga, doprinosi razvoju srodnih bolesti, prijevremene smrti i invaliditeta. Porast učestalosti pretilosti kod djece i adolescenata prvenstveno prati porast broja pacijenata sa T2DM.

Prekomjerna težina i gojaznost vodeći su uzrok velike prevalencije u populaciji kardiovaskularnih bolesti (CVD), dijabetesa

Tip 2 3, 12, 14. Prevalencija T2DM raste s povećanjem indeksa tjelesne mase (BMI): u osoba s BMI od 25-29,9 kg / m2 iznosi 2%, u osoba s BMI od 30-34,9 kg / m2 - više od 8% i 13% s BMI većom od 35 kg / m2. Prema IDF-u, više od polovine slučajeva T2DM-a moglo bi se uspješno spriječiti pod uvjetom da se spriječi debljanje.

Treba imati na umu da smanjenje tjelesne težine od 5-10% može značajno smanjiti kliničke manifestacije

Slika 1. BMI i životna prognoza

poboljšati kontrolu i povećati efikasnost terapije za komorbidne bolesti gojaznosti. Međutim, tjelesna težina i ostali važni pokazatelji antropometrije pacijenata (na primjer, opseg struka) nisu uvijek utvrđeni u praksi, stoga se, kao dijagnoza, pretilo rijetko pojavljuje u anamnezi. Najadekvatniji pokazatelj tjelesne masti je indeks tjelesne mase (BMI), koji usko korelira sa ukupnom tjelesnom masnoćom: BMI = tjelesna masa, (kg) / visina, (m2). WHO koristi izraz „gojaznost“ za pacijente sa BMI od £ 30 kg / m2. Smatra se da muškarci i žene s BMI od 25-29,9 kg / m2 imaju višak tjelesne težine. BMI u rasponu od 30,0 do 34,9 kg / m2 odgovara gojaznosti prvog stepena, od 35,0 do 39,9 kg / m2 - gojaznosti drugog stepena, BMI veće od 40 kg / m2 - do gojaznosti trećeg stepena, ili morbidne.

Gojaznost je multifaktorijalna bolest. Nasljedni faktor određuje razvoj pretilosti, ali odlučujući faktor, bez obzira na dob, spol, je životni stil osobe. Najčešći egzogeni ustavni oblik pretilosti je zbog nepravilne prehrane (visokokalorična, nepravilna, sistematska prejedanje) i niskog stupnja tjelesne aktivnosti.

Epidemija pretilosti dramatično raste: početkom XXI stoljeća. rasprostranjenost bolesti među ljudima radno sposobnog radnog vremena povećala se više nego dvostruko i već četvrtina odrasle svjetske populacije ima pretilost, a oko polovine je prekomjerna težina

Pretilost je rezultat neravnoteže energetske ravnoteže i razvija se s povećanjem unosa hrane i smanjenjem energetskih izdataka. Dnevna pozitivna energetska ravnoteža u rasponu od samo 100 kcal dovodi do povećanja tjelesne težine godišnje za 3-5 kg. U posljednjih nekoliko desetljeća prehrambena struktura stanovništva svugdje se promijenila, a povećala se i konzumacija visokokalorične hrane s visokim udjelom masti i niskim sadržajem vlakana. Podsjetimo, ukupni utrošak energije u tijelu sastoji se od tri komponente: glavnog metabolizma (60-65%), specifičnog dinamičkog djelovanja hrane (termogeneza - 10%) i tjelesne aktivnosti (20-40%). Kao energetski najintenzivnija od svih, jestive masti (1 g = 9 kcal) lako se skladište u tijelu, pretvarajući se u masne rezerve uz minimalne troškove energije. Uz to, masti nemaju takva zasićujuća svojstva kao bjelančevine i ugljikohidrati, a uobičajeno konzumiranje hrane bogate mastima može djelomično suzbiti komponente sustava koji reguliraju apetit, smanjujući osjećaj punoće. Za skladištenje masti je potrebno manje energije nego skladištenje ugljikohidrata. Konačno, hrana zasićena mastima izaziva manje aktivnu termogenezu hrane, ne zahtijeva dugotrajno žvakanje -

Slika 2. Kontrola akumulacije neuroendokrine

Oreksigeni faktori Anoreksigeni faktori

Oreksigeni faktori Neuropeptid Y Melanin koncentrirajući hormon Oreksini A i B Protein opioidi Galanin

f unos hrane f parasimpatički ton (f inzulin)

F simpatična aktivnost (f troškovi)

potrošnja i taloženje masti

Proopiomelanokortin Transkript reguliran kokainom i amfetaminom Kortiko-, tiroliberin-peptid sličan glukonu-1 Serotonin, vazopresin

Unos hrane f parasimpatički ton (f inzulin)

f simpatička aktivnost (f trošak) f oksidacija masti

nego namirnice bogate ugljikohidratima i vlaknima, što takođe doprinosi prejedanju.

Uz sve oblike pretilosti, postoje kršenja središnjih regulatornih mehanizama koji mijenjaju reakcije ponašanja. Ključni centri koji reguliraju unos hrane i energetsku ravnotežu uključuju lateralnu regiju hipotalamusa, koja regulira glad, i ventromedijalni hipotalamus, koji kontrolira sitost. Kršenje bilo koje veze u ovom složenom mehanizmu može dovesti do promjena u unosu hrane i taloženja masti. Neki monoamini, koji imaju efekte puzanja oraha, povećavaju se, drugi, imaju anoreksigene efekte, naprotiv, smanjuju unos hrane.

U patogenezi gojaznosti i pridruženih bolesti bitna uloga se daje samom masnom tkivu kao neovisnom sekretornom organu. Masno tkivo odlikuje se auto-, para- i endokrinim funkcijama, izlučuje veliki broj citokina s različitim biološkim efektima koji mogu izazvati razvoj poremećaja povezanih s prekomjernim nakupljanjem tjelesne težine, uključujući inzulinsku rezistenciju (IR). Disfunkcija hipotalamo-hipofize-nadbubrežne osi i pojačana aktivnost simpatičkog nervnog sistema, norepinefrina, inzulina praćeni su povećanjem proizvodnje kortizola, testosterona kod žena i smanjenjem progesterona, testosterona kod muškaraca, što takođe doprinosi napredovanju metaboličkih poremećaja. Masno tkivo menja reaktivnost tela, doprinosi razvoju subkliničke upale.

IR se često otkriva kod pacijenata sa pretilošću, sa drugim bolestima ili poremećajima koji su uključeni u pojam "metaboličkog sindroma" (MS). Ovo je jedan od dva vodeća patogenetička mehanizma T2DM, drugi nedostatak je deficit sekrecijske p-stanice pankreasa.

Slika 3. Visceralna pretilost povećava rizik od T2DM.

96.3 Opseg struka (cm)

Medicinska studija medicinskih sestara Carey VJ i dr., 1997

Rizik od pojave pridruženih bolesti gojaznosti u velikoj mjeri određuje karakteristike taloženja masnog tkiva u tijelu. Vodeću ulogu u razvoju i napredovanju IR-a igra masno tkivo trbušne regije. Uz isti indeks tjelesne mase (BMI), pretilost u trbuhu povezana je s većim rizikom od KVB i T2DM od periferne (ginoidne) pretilosti. Klinički znak trbušne pretilosti je porast opsega struka kod muškaraca više od 94 cm, a kod žena više od 80 cm.

Značajka visceralnih adipocita je visoka osjetljivost na lipolitički učinak kateholamina i niska na antilipolitički učinak inzulina. Učestalost i jačina IR s pretilošću povećavaju se s povećanjem ukupne masne mase, posebno u visceralnoj regiji. Rezultati prethodnih studija pokazali su značajnu ulogu IR-a u prijevremenom razvoju i ubrzanom napredovanju CVD-a povezanog s aterosklerozom, kao i u povećanju rizika od akutnih makrovaskularnih komplikacija. Inzulinska rezistencija, bez obzira na druge značajne faktore vaskularnog rizika, uključujući hiperglikemiju, dislipidemiju, pušenje, značajno povećava predispoziciju za razvoj KVB, doprinosi razvoju nepovoljne prognoze. Uz to, stepen IR je neovisni prediktor progresije oštećenja bubrega.

Jedna od vodećih karika u pretilosti je promjena u izlučivanju inzulina. Hiperinsulinemija pojačava apsorpciju glukoze u perifernim tkivima, a takođe smanjuje stvaranje glukoze u jetri koja određeno vrijeme održava normalnu glukozu u krvi. Kompenzacijska hiperinzulinemija, koja se razvija u uvjetima smanjene osjetljivosti tkiva na inzulin, usmjerena je na održavanje normalnog metabolizma ugljikohidrata u početnim fazama, ali pridonosi razvoju metaboličkih, hemodinamičkih i organskih poremećaja. S jedne strane, hiperinzulinemija je potrebna za prevladavanje otpornosti tkiva na inzulin i s druge, patološkog procesa koji doprinosi nastanku i razvoju metaboličkih, hemodinamičkih i sistemskih poremećaja.

Gojaznost je interdisciplinarni problem, a liječnici bilo koje specijalnosti trebali bi liječiti ovu patologiju, pravovremenim intervencijama bolest postaje reverzibilna. Liječenje gojaznosti je prilično težak zadatak, jer je riječ o kroničnoj bolesti koja zahtijeva dugotrajno, sistematsko praćenje i liječenje 5, 12. Moderni pristupi liječenju gojaznosti uključuju uporabu nefarmakoloških metoda terapije, koje se po potrebi nadopunjuju farmakoterapijom i hirurškim liječenjem (tablica).

Glavni cilj liječenja pretilosti, uz smanjenje tjelesne težine, je sprječavanje ili poboljšanje tijeka pratećih bolesti, maksimiziranje rizika od KVB i njihovih komplikacija i poboljšanje kvalitete života 2, 14. S medicinskog stajališta nije potrebno težiti postizanju idealne težine za poboljšanje zdravlja tijelo: klinički značajno smanjenje tjelesne težine iznosi najmanje 5% početne težine, a sve je to izvedivo za većinu ljudi. Za pacijente s BMI većom od 35 kg / m2, cilj terapije je smanjiti tjelesnu težinu za 10% od početne vrijednosti.

Rezultati prethodnih studija pokazali su značajnu ulogu IR-a u preranom razvoju i ubrzanom napredovanju CVD-a povezanog sa aterosklerozom, kao i u povećanju rizika od akutnih makrovaskularnih komplikacija

Optimalnim se smatra postepeno umjereno smanjenje tjelesne težine - od 0,5 do 1 kg tjedno prvih 3-6 mjeseci s naknadnom stabilizacijom u roku od šest mjeseci. Posebno, neka je neposredni cilj gubitak težine za 2 kg u jednom mjesecu, a dugoročni cilj - za 6-10 kg u šest mjeseci. Smanjenje tjelesne težine u rasponu od 5,0-9,9 kg smanjuje rizik od razvoja hipertenzije za 15%, smanjenja od 10 kg ili više - za 26%. Smanjenje tjelesne težine od 10% ili više dovodi do smanjenja rizika od razvoja T2DM za 44%.

Važno je napomenuti da je gubitak težine uvijek efikasniji na pozadini dijetalne terapije i povećane fizičke aktivnosti što smanjuje ovisnost o konzumaciji hrane, posebno bogate mastima. Svakodnevno se treba provoditi bez zadrške. Unatoč dokazanoj učinkovitosti kombiniranja dijetalne terapije s povećanom fizičkom aktivnošću, samo 20% pacijenata koji žele smanjiti tjelesnu težinu istovremeno koriste ove terapijske pristupe. Pacijentima se mogu preporučiti redovite dinamične fizičke aktivnosti (dozirano hodanje, plivanje, bicikl za vježbanje) umjerenog intenziteta (4-5 sesija sedmično u trajanju od 30-45 minuta), jer na početku terapije pacijenti često nisu u mogućnosti izvoditi duge i intenzivne časove. Nažalost, u praksi pacijenti sa prekomjernom težinom često podcjenjuju kalorijski unos hrane i precjenjuju svoju fizičku aktivnost.

Farmakoterapija gojaznosti koristi se kao dodatak ne-lijekovima i omogućuje pacijentima da povećaju svoju posvećenost liječenju bez lijekova i postignu efikasnije smanjenje tjelesne težine i njegovo održavanje tijekom dugog razdoblja.Terapija lijekovima provodi se za pacijente s BMI od £ 30 kg / m2, kao i BMI od £ 27 kg / m2 u prisustvu patoloških stanja povezanih s pretilošću i faktora rizika za CVD 1, 22. Od velikog interesa su lijekovi čiji farmakološki učinak nije usmjeren samo na smanjenje tjelesne težine, ali i za ispravljanje hormonalno-metaboličkih poremećaja i patoloških stanja povezanih s pretilošću 5, 22.

Orlistat (Xenical), periferni lijek koji nema sistemske učinke 11, 24, 27, naširoko se koristi u farmakoterapiji pretilosti. Xenical je naj proučavani farmakološki lijek za mršavljenje, više od 30 000 bolesnika s prekomjernom težinom bilo je uključeno u CI i Više od 2.500 pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Lijek danas ostaje proboj u liječenju prekomjerne težine / gojaznosti.

Farmakološki učinak Xenical-a posljedica je sposobnosti lijeka da se kovalentno veže

Tabela. Izbor metoda terapije gojaznosti, ovisno o BMI

BMI tretman, kg / m2

25,0-26,9 27,0-29,9 30-34,9 35,0-39,9 g 40,0

Nizkalorična dijeta Fizička vježba Promjena u ponašanju + + + + +

Farmakoterapija - komorbidna stanja + + +

Hirurško liječenje - - - Komorbidna stanja +

aktivni centar lipaza gastrointestinalnog trakta (GIT), dodatno ga deaktivirajući. Lipaze probavnog trakta glavni su enzimi koji kontroliraju hidrolizu triglicerida iz hrane u monogliceride i masne kiseline. Inhibirajući gastrointestinalnu lipazu, Xenical sprečava razgradnju i kasniju apsorpciju oko 30% prehrambene masti. Sličan mehanizam uzrokuje hronični nedostatak energije, što dugotrajno uzimanje doprinosi gubljenju kilograma.

S medicinskog stajališta, nije potrebno težiti ka postizanju idealne tjelesne težine za poboljšanju zdravlja: klinički značajno smanjenje tjelesne težine iznosi najmanje 5% početne težine, to je sve. to je izvedivo za većinu ljudi

Uz to, lijek smanjuje količinu slobodnih masnih kiselina i monoglicerida u crijevnom lumenu, što smanjuje rastvorljivost i kasniju apsorpciju holesterola, pomažući u smanjenju hiperholesterolemije.

Farmakološki učinak ovisi o prisutnosti masti u prehrani, a pacijentima koji uzimaju Xenical preporučuje se dijeta s malim sadržajem. Xenical se propisuje 120 mg 3 puta dnevno tokom ili u roku od sat vremena nakon jela, pod uslovom da u hrani ima masnoće. Preporučena efikasna doza lijeka je 120 mg 3 puta dnevno (360 mg / dan).

Ksenična tolerancija obrnuto je povezana s količinom masti u hrani. U bolesnika koji ne kontroliraju količinu prehrambenih masnoća tokom obroka stolica postaje češća, masna, mogu se pojaviti neugodne manifestacije probavnog trakta, poput naduvenosti, nadimanja. Gastrointestinalne manifestacije opadaju smanjenjem prehrane masne hrane. Kontraindikacije za upotrebu lijeka su sindrom mal apsorpcije, kolestaza, preosjetljivost na lijek ili njegove komponente.

Pokazano je da u kombinaciji s umjereno niskokaloričnom dijetom Xenical značajno smanjuje tjelesnu težinu i opetovano povećanje, poboljšava stanje bolesti povezanih s pretilošću i poboljšava kvalitetu života 15, 18. To nam omogućava preporučiti upotrebu lijeka za dugotrajnu kontrolu težine u bolesnika s pretilošću. Danas je jedini lijek za korekciju tjelesne težine, odobren za upotrebu kod adolescenata u starosnoj grupi od 12-16 godina. Lijek se može dugotrajno koristiti 4 godine.

Detaljna studija kliničke efikasnosti Xenical u

brojne studije identificirale su nove mogućnosti u liječenju bolesnika s pretilošću 13, 15, 26. Od interesa je kliničko ispitivanje (CI) XXL (XenicaL ExtraLarge Study). XXL je najveća studija koja je pomogla da se procijeni učinkovitost terapije Xenical u stvarnoj kliničkoj praksi, a uključivala je 15.549 pacijenata (prosječna dob 48 godina) s nizom popratnih bolesti (otprilike polovina ih je imala 2-3, a trećina bolesnika imalo je 3 ili više komorbidnih bolesti pretilosti) . Dakle, arterijska hipertenzija se pojavila u 41%, dislipidemija kod 34%, a dijabetes tipa 2 u 16% bolesnika. Trajanje Xenical terapije bilo je u prosjeku 7,1 mjesec. Većina pacijenata i ranije je pokušavala smanjiti tjelesnu težinu, ali manje od 10% njih je uspjelo postići smanjenje tjelesne težine od 5% i njegovo daljnje održavanje. Na kraju studije prosječno smanjenje tjelesne težine iznosilo je 10,7%, BMI - 3,76 kg / m2. Štoviše, 87% pacijenata izgubilo je više od 5%, a polovina bolesnika - više od 10% početne tjelesne težine.

Uporedo sa gubitkom težine, primijećeni su korisni učinci Xenical-a kod pacijenata s patološkim stanjima povezanim s pretilošću. Konkretno, smanjenje sistolnog / dijastoličkog pritiska na kraju studije bilo je 8,7 / 5,1 mm RT. Čl. U bolesnika s arterijskom hipertenzijom srednji sistolni tlak se smanjio za 12,9 mmHg. Art., A dijastolička - za 7,6 mm RT. Čl. Gubitak tjelesne težine pratilo je poboljšanje metaboličkih pokazatelja, uključujući pokazatelje metabolizma ugljikohidrata, uključujući u prisutnosti T2DM. Općenito, do kraja promatranja, glikemija natašte smanjila se za 7,5% kod svih pacijenata koji su učestvovali u studiji, a kod bolesnika sa T2DM - za 15,0%.

Xenical terapija smanjuje kardiovaskularne rizike. Sa strane lipidnog profila opaženo je smanjenje odnosa LDL / HDL (-15,4%). Među pacijentima s dislipidemijom došlo je do značajnog smanjenja koncentracije ukupnog kolesterola, LDL-a (14%) i triglicerida (18%), dok je nivo HDL-a porastao za 13%.

Važno je napomenuti da je gubitak težine uvijek efikasniji na pozadini dijetalne terapije i povećane fizičke aktivnosti što smanjuje ovisnost o konzumaciji hrane, posebno bogate mastima.

Važan praktični rezultat XXL studije bila je promjena u liječenju stanja povezanih s pretilošću, uključujući prestanak ili smanjenje određenih lijekova kod pretilih pacijenata koji su primali Xenical. Dakle, 18% bolesnika s arterijskom hipertenzijom i 31% bolesnika s dislipidemijom prestalo je uzimati antihipertenzivne i hipolipidemične lijekove, respektivno. Osim toga, u 8% bolesnika s arterijskom hipertenzijom i

Za 15% s dislipidemijom smanjena je dnevna doza lijekova. Među pacijentima s T2DM otkazana je terapija za smanjenje šećera u 16%, a kod 18% je smanjena dnevna doza lijekova. Među pacijentima koji imaju pretilost i dislipidemiju, jedan od tri pacijenta prekinuo je hipolipidemijsku terapiju.

Xenical je najgledaniji farmakološki lijek za mršavljenje, više od 30 000 oboljelih od prekomjerne težine bilo je uključeno u CI, kao i više od 2500 pacijenata s dijabetesom tipa 2. Lijek ostaje proboj u liječenju prekomjerne težine / gojaznosti.

Brojne studije procijenile su kliničku učinkovitost i podnošljivost lijeka Xenical u bolesnika s MS-om. U CI Pinkston M. et al. procijenio je učinke Xenical i modifikacija života (u usporedbi samo s modifikacijama načina života) kod 107 žena s MS-om (starosne dobi 21-65 godina). Nakon godinu dana promatranja, u skupini bolesnika sa MS koji su primali Xenical primijećeno je značajno poboljšanje antropometrijskih pokazatelja: pad tjelesne težine i BMI bio je 9,3 ± 7,5 kg, odnosno 3,1 ± 3,9 kg / m2, dok je u druge grupa - samo 0,2 ± 3,1 kg i 0,1 ± 1,2 kg / m2.

Druga studija ispitala je efekte ksenikalne terapije, procjenjujući 10-godišnji rizik od KVB po Framing skali kod 181 pacijenta s MS-om. Do kraja 36. tjedna ksenijske terapije BMI se smanjio sa 35,0 ± 4,2 na 32,6 ± 4,5 kg / m2, opseg struka - sa 108,1 ± 10,1 na 100,5 ± 11,1 cm Važno je napomenuti da je smanjenje tjelesne težine veće od> 5% postignuto kod 64,6% pacijenata. Među pacijentima s oslabljenom tolerancijom na glukozu (NTG), 38 od 53 (71,7%) pokazalo je poboljšanje tolerancije na glukozu. Na kraju studije, polovina pacijenata prešla je u nižu rizičnu kategoriju po Framingham skali. Ova i brojna druga istraživanja pokazala su mogućnost upotrebe Xenical-a kod pacijenata s pretilošću, uključujući NTG i T2DM, kako bi se spriječile vaskularne komplikacije.

Druga ključna točka je pozitivan učinak Xenical-a na metaboličke pokazatelje nadoknade za T2DM. Nije tajna da prepreka efikasnom liječenju hiperglikemije jest činjenica da je većina pacijenata s dijabetesom tipa 2 višak kilograma, a tijekom godina se povećava vjerovatnoća, posebno kod sulfonilureje i inzulina. Vrijedno je prebivati ​​na rezultatima randomiziranog dvostruko slijepog CI, u kojem je sudjelovalo 368 pacijenata s T2DM (BMI više od 28 kg / m2, HbA1 6,5-11,0%). Nakon 1 godine promatranja, postignuto je smanjenje tjelesne težine veće od 5% kod 51,5% pacijenata koji su primali Xenical pored lijekova koji smanjuju šećer, a kod 31,6% pacijenata koji su ih primali i placebo. U bolesnika koji su primali Xenical primijećeno je značajno bolje promjene ciljnih vrijednosti.

kompenzacija za dijabetes melitus u usporedbi s pacijentima koji su samo na terapiji lijekovima za snižavanje šećera: HbAlc (-0,9% / - 0,4%, p ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

UMETNOST ODMAH

Originalni švicarski lijek koji:

Smanjuje do 16% početne težine u prvoj godini terapije s maksimalnim učinkom u prva 3 mjeseca terapije1

V Podržava rezultat

i sprječava ponovljeno povećanje kilograma 2'3

Pomaže svojim pacijentima u kontroli količine masti u njihovoj prehrani4

Xenical (Orlistat). Registracijski broj: P N014903 / 01. Farmakoterapijska grupa: inhibitor gastrointestinalne lipaze. ATX kôd: A08AV01. Indikacije: dugotrajna terapija kod pacijenata s pretilošću ili bolesnika s prekomjernom težinom (MT), uključujući one koji imaju faktore rizika koji su povezani s pretilošću, u kombinaciji s umjereno hipokaloričnom dijetom (UHD). U kombinaciji sa hiperplazmom i komičnim lijekovima ili UHD-om u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (DM) s viškom MT ili pretilošću. Kontraindikacije: sindrom hronične malabsorpcije, kolestaza, preosjetljivost na lijek. Trudnoća i razdoblje dojenja: zbog nedostatka kliničkih podataka, Xenical se ne smije prepisivati ​​trudnicama i / ili uzimati tijekom dojenja. Doziranje i primjena: odraslima i djeci starijoj od 12 godina s pretilošću ili viškom MT u kombinaciji s UHD-om, kao i u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima ili UHD-om u odraslih s dijabetesom tipa 2 s prekomjernom MT ili pretilošću, preporučena doza orlistata je 1 kapsula 120 mg uz svaki glavni obrok 3 puta dnevno. Uvjeti skladištenja: Lista B. Čuvati na temperaturi koja ne prelazi +25 ° C na mjestu zaštićenom od vlage i nedostupnog za djecu.

Detaljne informacije nalaze se u uputama za medicinsku upotrebu Xenical-a.

1. Rissanen A et al. INTJ Obes. 2003.27. 103-109, 2. Sjosfrom L i sur. Lancet. 1998. ul 18, 3. Torgerson JS at al. Diabetes Care 2004, Jan, 4. Zhi J et al. Clin Pharmacol Ther. 1994., srpanj 56 (1>: 82-5

ROSTA Marketing LLC: Autumn Boulevard 23, Moskva, 121609, Tel. +7 495 781-11-00,

Rosh-Moscow CJSC službeni distributer F. Hoffmann-La Roche Ltd ”(Švajcarska): Rusija, 107031, Moskva, Trubnaya trg, kuća 2, poslovni centar Neglinnaya Plaza

Tel .: +7 (495) 229-29-99. Fax: +7 (495) 229-79-99 www.roche.ru

ne mogu da nađem ono što ti treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

Placebo + Xenical promjena načina života + Xenical promjena načina života

smanjenje rizika u odnosu na placebo

78 104 130 sedmica

Sjostrom i dr. 9. ICO. Sao Paulo, 2002

ozbiljnih medicinskih posljedica. Farmakoterapija gojaznosti trebala bi se smatrati dopunom non-lijekova metode liječenja ove bolesti, temeljene na promjenama životnog stila. Liječenje Xenicalom ne samo da će poboljšati kvalitetu i životni vijek pacijenata, već će značajno umanjiti incidenciju i smrtnost od komplikacija pretilosti, a u nekim slučajevima će eliminirati i polifarmaciju, koja se često javlja kod pacijenata s pretilošću.

1. Morbidna gojaznost. Ed. I.I. Djed. M .: Medicinska novinska agencija, 2014.

2. Aronne LJ. Terapijske mogućnosti za modifikaciju kardiometaboličnih faktora rizika. Am J Med., 2007, 120 (3 SuppL 1): S26-34.

3. Aronne LJ, SegaL RK. Mjere ishoda prilagođenosti i masne distribucije: procjena i implikacije kLinicaL. Obes Res, 2002, 10 (1): 14S-21S.

4. Bjorntorp P. Metaboličke implikacije raspodjele masti u tijelu. Dijabetes care, 1991, 14: 1132-1143.

5. Btay GA, Greenway FL. Postojeći i potencijalni lijekovi za liječenje gojaznosti. Endocr Rev 1999, 20: 805-75.

6. Calle EE, Rodriguez C, Walker-Thurmond K, Thun MJ. Prekomjerna tjelesna težina, gojaznost i smrtnost od raka u budućoj Ly istraživanoj skupini Sjedinjenih Država. odrasli. N Engl J Med ,, 2003, 348 (17): 1625-1638.

7. Den Y, Scherer PE. Adipokini kao novi bio-markeri i regulatori metaboličkog sindroma. Ann NY Acad Sci, 2010, 1212: E1-E19.

8. Flegal KM, Carroll MD, Kuczmarski RJ, Johnson CL. Prekomjerna težina i pretilost u Sjedinjenim Državama: rasprostranjenost i trendovi, 1960-1994. Int J Obes Relat Metab Disord, 1998, 22: 39-47.

9. Galanis DJ, Harris T, Sharp D, Petrovich H. Relativna težina, promjena težine i rizik od koronarne srčane bolesti u Honolulu Heart programu. Am J Epidemiol, 1998, 147: 379-86.

10. Hanefeld M, Sachse G. Učinci orlistata na tjelesnu težinu i kontrolu glikemije kod prekomjerne-

težine bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Diabetes Obes Metab, 2002, 4: 415-23.

11. Heck AM, Yanovski JA, Calis KA. Orlistat, novi inhibitor lipaze za kontrolu gojaznosti. Farmakoterapija, 2000, 20: 270-9.

12. Kahn SE, Hull RL, Utzschneider KM. Mehanizmi koji povezuju pretilost sa inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2. Nature, 2006, 444: 840-846.

13. Pinkston MM, Poston WS, Reeves RS i dr. Da li metabolički sindrom ublažava gubitak tjelesne težine kod prekomjernih tjelesnih žena Meksikanke koja se tijekom jedne godine liječila orlistatom i modifikacijom načina života? Eat Weight Disord, 2006, 11 (1): 35-41.

14. Rahmouni K, Correia MLG, Haynes WG et al. Gojaznost povezana hipertenzija. Hipertenzija 2005, 45: 9-14.

15. Richelsen B, Tonstad S, Rossner S et al. Uticaj orlistata na faktore vraćanja težine i kardiovaskularni faktor rizika nakon dijeta sa vrlo niskom energijom kod abdominalnih pretilih bolesnika: trogodišnja randomizirana, placebo kontrolirana studija. Diabetes Care, 2007, 30 (1): 27-32.

16. Rowe R, Cowx M, Poole C i dr. Efekti orlistata kod pacijenata s dijabetesom: poboljšanje kontrole glikemije i gubitak težine. Curr Med Res Opin, 2005, 21 (11): 1885-90.

17. Sharma AM, Golay A. Uticaj gubitka težine izazvanog orlistatom na krvni pritisak i rad srca u pretilih bolesnika. J. Hypertens, 2002, 29: 1873-8.

18. Sjostrom L, Rissanen A, Andersen T i dr. Randomizirano placebo kontrolirano ispitivanje orlistata za mršavljenje i sprečavanje povratka težine kod pretilih pacijenata. Lancet, 1998, 352: 167-72.

19. Torgerson JS, Hauptman J, Boldrin MN et al. Xenical u prevenciji dijabetesa kod pretilih ispitanika (XENDOC), randomizirana studija orlistata kao posljedica promjena u načinu života za prevenciju dijabetesa tipa 2 kod pretilih pacijenata. Dijabetes care, 2004, 27: 155-161.

20. Tounian P, Aggoun Y, Dubern B et al: Prisutnost povećane krutosti zajedničke karotidne arterije i endotelne disfunkcije kod teško pretile djece: prospektivna studija. Lancet.

2001, 385: 1400-04.

21. Tremblay A, Buemann B. Vježbanje, vježbanje, makronutrijentna ravnoteža i kontrola tjelesne težine. Int J Obes Relat Metab Disord, 1995, 19: 79-86.

22. Yanovski SZ, Yanovski JA. Gojaznost. N Engl J Med,

2002, 346: 591-602.

23. Wadden TA, Foster GD. Bihevioralno liječenje gojaznosti. Med Clin North Am, 2000, 85: 441-61.

24. Wirth A. smanjenje tjelesne težine i ko-morbiditeta od strane orlistata: XXL - primarna proba zdravstvene zaštite. Dijabetes, pretilost i metabolizam, 2005, 7: 21-7.

25. Wolf AM, Colditz GA. Trenutne procjene ekonomskih troškova pretilosti u Sjedinjenim Državama. Obes Res., 1998, 6: 97-106.

26. Zanella MT, Uehara MH, Ribeiro AB. Orlistatni i kardiovaskularni profil rizika kod hipertenzivnih bolesnika sa metaboličkim sindromom: studija ARCOS. Arq Bras Endokrinol Metabol, 2006, 50 (2): 368-76.

Orlistat - sastav i oblik oslobađanja

Spolja, ovalne kapsule Orlistata odlikuju se plavom školjkom s bisernom nijansom (tableta će biti bijela na rezu), razdjelnom linijom i gravurama "f". U plastičnim stanicama za blister, lijek se pakuje u 10 komada, u kutiji se može nalaziti nekoliko takvih ploča (od 1 do 9 kom.).

Lijek je dostupan u prodaji, možete ga kupiti kako u običnim ljekarnama, tako i na internetu. Isplativije je kupiti kapsule za cijeli kurs - veliki paket koštat će manje. Cijena Orlistrata ovisit će o proizvođaču: za domaće tablete (21 kom. 120 mg svaki) trebate platiti 1300 rubalja, analog švicarskog proizvođača, identičan u težini, koštat će 2300 rubalja.

Rok trajanja lijeka nije veći od dvije godine. Za čuvanje pribora za prvu pomoć je bolje odabrati tamno hladno mesto nedostupno deci.

Glavna aktivna komponenta lijeka s perifernim mogućnostima je orlistat. Inhibitor smanjuje apetit i gotovo se ne apsorbira u cirkulacijski sistem.

Osnovni sastojak formule nadopunjuje se pomoćnim sastojcima: magnezijev stearat, gumi akacije, natrijum-lauril sulfat, krospovidon, manitol.

Farmakološke karakteristike Orlistata

Kod Orlistata se mehanizam djelovanja temelji na inhibiciji aktivnosti lipaza želuca i crijeva. Njegov efekat je lokaliziran u probavnom traktu, gdje se formira veza sa serinskim lipazama. Enzimi gube sposobnost hidrolize triglicerola iz masne hrane kako bi razgradili molekule do masnih kiselina monogliceridima.

Neobučene molekule masti se ne apsorbuju - nedostatak sadržaja kalorija pomaže pri smanjivanju težine. Da bi lijek pokazao svoje sposobnosti, ne treba mu sistemski postupak apsorpcije: standardna doza (120 mg / 3 p. / Dan) smanjuje apsorpciju masti za trećinu.

Eksperimentalno je utvrđeno da se pokretljivost žučnog mjehura i sastav njegovog sadržaja, brzina oslobađanja želuca i razina njegove kiselosti ne mijenjaju prilikom opterećenja s orlistristom. U 28 sudionika studije koji su uzimali Orlistrat u dozi od 120 mg / 3 p. Na dan koncentracija u organima bakra, fosfora, željeza, cinka, magnezijuma, kalcijuma smanjena je.

Dugoročni potencijal orlistata u smislu prevencije ovih bolesti nije proučavan.

Kome je Orlystraat namijenjen

Lijek se preporučuje kod pretilosti, kao i za stabilizaciju tjelesne težine, ako se već vratilo u normalu. Prijem kapsula treba kombinirati s aktivnim opterećenjima mišića i niskokaloričnom dijetom.

Svi koji su u riziku (dijabetičari s bolešću tipa 2, hipertenzija s povećanom tjelesnom težinom, ljudi koji imaju visok ukupni i „loš“ holesterol) mogu povremeno uzimati lijek u preventivne svrhe.

Preporuke za upotrebu

Iz uputa slijedi da će učinak lijeka na već formirani sloj masti biti minimalan. Njegova aktivnost je usmjerena na nove kalorije koje ulaze u tijelo zajedno sa masnom hranom. Blokirajući apsorpciju masti, inhibitor snižava kalorični sadržaj hrane i potiče gubitak kilograma.

U standardnoj verziji lijek se pije 3 r. / Dan. 1 kapsula.

Najbolje vrijeme za apsorbiranje orlistata je uzimanje tableta s hranom ili odmah nakon nje. Kurs lečenja je najmanje tri meseca. Da biste izbjegli neželjene posljedice, prije početka liječenja, trebali biste se posavjetovati s nutricionistom ili liječnikom.

Nepredviđene situacije i predoziranje

Pa ipak, tokom razdoblja adaptacije, kao i kod duže upotrebe lijeka, moguće su nepoželjne pojave:

  1. Spontani masni iscjedak iz anusa u vrijeme kada crijeva uopće ne apsorbiraju hranu.
  2. Kršenje crevne pokretljivosti, manifestuje se u obliku proliva.
  3. Fekalna inkontinencija: rektum gubi elastičnost zbog kršenja preporuka za uzimanje lijekova.
  4. Nadimanje kao rezultat neuravnotežene prehrane, nedostatka vitamina topljivih u masti, unosa velike količine ne probavljenih proizvoda u trbušnu šupljinu.

Jednokratna upotreba 800 mg lijeka ili kursa, obično 400 mg / 3r. / Dan. tijekom 2 tjedna terapeutski značajne nepredviđene posljedice nisu otkrivene ni kod pojedinaca bez viška kilograma, ni kod osoba sa BMI većom od 30.

Kome su lijekovi kontraindicirani

Među apsolutnim kontraindikacijama:

  • Trudnoća i dojenje
  • Gastrointestinalni poremećaji
  • Mlađi od 12 godina
  • Vefrolitijaza,
  • Kolestaza
  • Sindrom malabsorpcije,
  • Hyperoxcaluria.


S upalnim crijevima kapsule se također slabo podnose, s pojavom takvih znakova morate prestati uzimati lijekove i posavjetovati se sa stručnjakom.

Rezultati interakcije s drugim lijekovima

Uz istodobnu primjenu Orlistata s alkoholom, pravastinom, digoksinom (ako se propisuje jedanput) i fenitoinom (pojedinačna doza 300 mg), farmakokinetika lijekova se ne mijenja. Nifedipin s produženim učinkom čuva parametre bioraspoloživosti, kod oralnih kontraceptiva, ovulacijske sposobnosti se ne mijenjaju.

Alkohol, sa svoje strane, ne mijenja sistemsku izloženost Orlistratu i izlučivanje masti izmetom.

Ne uzimajte Ciklosporin u kombinaciji s Orlistratom: njegov sadržaj u krvi će se smanjiti. Interval između upotrebe lijekova je 3 sata.

Orlistat može smanjiti stopu apsorpcije beta-karotena (na primjer, iz dodataka prehrani) za 30%, vitamina E - za 60%. Uticaj lijeka na apsorpciju vitamina D i A nije utvrđen, zabilježeno je smanjenje apsorpcije vitamina K.

Eksperimenti sa 12 učesnika bez znakova gojaznosti otkrili su da Orlistrist ne inhibira farmakološke parametre varfarina, ali parametre koagulacije treba pratiti produženim liječenjem.

Uz paralelnu upotrebu Orlistata i s levotiroksinom natrijum hipotireoza nije isključena. U takvoj situaciji štitnjaču treba nadzirati i interval između doza povećati na 4 sata.

Posebna uputstva

Važno je razumjeti da Orlistat nije panacea za sve gubitke kilograma. Ako je pacijent već nagomilao balast s čvrstom masnoćom i očekuje da će ga se riješiti bez dijeta i fizičke aktivnosti, prigušivši tabletu drugom lepinjom na kauču ispred televizora, tada ne možete računati na rezultat koji je objavio proizvođač.

Kad masti sadrže 30% ili više dnevnih kalorija u prehrani, efikasnost mehanizma djelovanja kapsula smanjuje se i povećava se rizik od štetnih događaja. Dnevni unos masti, ugljikohidrata i proteina treba podijeliti u 3 obroka.

Za održavanje ravnoteže vitamina i minerala potrebno je paralelno s Orlistatom uzimati odgovarajući vitamin kompleks jer lijek inhibira njihovu apsorpciju.

Prilikom propisivanja lijeka, mora se uzeti u obzir mogućnost organskog uzroka viška kilograma, na primjer, hipotireoza.
Budući da lijek blokira apsorpciju određenog broja vitamina topivih u masti, moguće je vratiti ravnotežu uz pomoć multivitaminskih kompleksa, koji uključuju vitamine topive u masti. Uzimaju se u intervalima od 2 sata prije ili poslije Orlistrata.

Uz neke živčane poremećaje (bulimija, anoreksija) moguće je sagorijevanje masti. Prijem kapsula u dozi koja prelazi 120 mg / 3r. / Dan. ne daje očekivani dodatni rezultat. Tokom terapije, nivo oksalata u urinu ponekad se povećava u urinu.

Što može zamijeniti Orlistat

Uz pojedinačnu netoleranciju, ozbiljne nuspojave ili druge kontraindikacije, liječnik će moći odabrati analog za Orlistrat. Na raspolaganju ima čitav niz lijekova s ​​istim aktivnim sastojkom i različitim pomoćnim sastojcima u sastavu.

  • Xenical. U srcu švicarskog kolege je isti orlistat. Indiciran je za dugotrajno liječenje bolesnika s teškom pretilošću u kombinaciji s hipokaloričnom prehranom.
  • Orsoten. Lijek koji smanjuje lipid aktivno djeluje na želudačnim i pankreasnim lipazama u probavnom sustavu, tako da enzimi ne sudjeluju u razgradnji masti.
  • Lista. Alat se koristi za gojaznost. Nuspojave uključuju masnu labavu stolicu, bol u epigastriju, poremećaje ritma defekacije.
  • Allie Inhibitor lipaze potiče gubitak kilograma i praktično se ne apsorbira u krvotok. Nema resorptivni efekat. Simptomi predoziranja: distrakcija, inkontinencija fekalija, brza stolica.
  • Xenalten Lijek na bazi orlistrista indiciran je za dijabetičare, hipertenziju i dislipidemiju. Istodobna primjena ciklosporina smanjuje njegovu koncentraciju u krvi.


Orlistat Recenzije

Na tematskim forumima svi gubici kilograma zabrinuti su zbog vjerojatnosti nepoželjnih posljedica, ali indukcija gubitka kilograma uz pomoć orlistata može imati korisne posljedice.

Nakon gubitka težine, metabolizam se poboljšava i obnavlja se kontrola glikemije kod dijabetičara. U takvim je slučajevima potrebno prilagoditi dozu antidijabetičkih lijekova i inzulina.

Problem viška kilograma zabrinjava mnoge, nakupljamo ga godinama i sanjamo kako ćemo ga se riješiti za nekoliko dana. Ipak, ljekari naglašavaju da je gubitak kilograma dug proces koji zahtijeva integrirani pristup. Ako problem riješite pod nadzorom stručnjaka, možete odabrati optimalan režim liječenja i dobiti zagarantovani rezultat bez neugodnih iznenađenja.

Povratne informacije sportaša o sposobnostima sagorjevača masti Xenical i Orlistat pogledajte u videu:

Davanje krvi za šećer s teretom

  • 1 Kakva analiza?
    • 1.1 Indikacije
    • 1.2 Priprema
  • 2 Kako uzeti analizu: metodologija istraživanja
  • 3 rezultata ispitivanja šećera u krvi uz vježbu
    • 3.1 stopa šećera
    • 3.2 Odstupanja
  • 4 Kako rešiti problem?

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Šećer je najvažniji energetski resurs koji omogućava da cijelo tijelo normalno funkcionira. Krv za šećer donira se teretom kako bi se provjerilo koliko je tijelo u stanju preraditi glukozu, odnosno u kojoj mjeri se razgrađuje i apsorbira. Razina glukoze ukazuje na kvalitetu metabolizma ugljikohidrata, mjeri se u jedinicama milimola po litri (mmol / l).

Kakva analiza?

Studija se provodi u kliničkoj laboratoriji. Priprema za njega rigoroznija je i temeljitija nego za uobičajene analize. Test tolerancije na glukozu pomaže u prepoznavanju latentnih poremećaja metabolizma ugljikohidrata i dijagnosticiranju dijabetesa. Studija će omogućiti pravovremeno otkrivanje ove bolesti i dobiti potreban tretman.

Vratite se na sadržaj

Test šećera u krvi s opterećenjem pomaže da se tačno prepozna bolest. Prekomjerna glukoza ukazuje na vjerojatnost pojave dijabetesa. Ova verifikacija se takođe koristi za nadgledanje napretka lečenja. Testiranje je neophodno i tokom trudnoće ili u prisustvu faktora rizika za bolest:

  • dijabetes tipa 1 i 2
  • dodatna provjera radi razjašnjenja dijagnoze, osim toga, za gestacijski tip u trudnica,
  • bolest probavnog trakta i hipofize
  • sindrom policističnih jajnika,
  • abnormalnosti u jetri,
  • prisutnost vaskularnih bolesti,
  • epilepsija
  • patologija endokrinih žlijezda,
  • endokrini poremećaji.

Vratite se na sadržaj

Priprema

Vrlo je važno zapamtiti osnovna pravila za pripremu za analizu. Da biste saznali najispravnije rezultate, pripremu treba pravilno obaviti:

    Prije nego što darujete krv na analizu, za nekoliko dana morate isključiti masnu i prženu hranu.

tri dana prije analize pacijent mora u prehranu uključiti hranu koja sadrži dovoljno ugljikohidrata, isključujući prženu i masnu hranu,

  • Ne preporučuje se jesti hranu 8 sati prije postupka,
  • piti samo negaziranu vodu,
  • 2-3 dana pre testa ne koristite lekove,
  • dan prije analize ne možete piti alkohol i pušiti,
  • preporučuje se samo umjereno vježbanje,
  • davanje krvi ne smije se obavljati ultrazvukom, rendgenom ili fizioterapijom.
  • Ako je neprihvatljivo otkazati uzimanje lijekova, o tome morate obavijestiti liječnika

    Vratite se na sadržaj

    Kako uzeti analizu: metodologija istraživanja

    Test šećera s opterećenjem omogućava kontrolu količine glukoze u krvi i mogućnost njene prerade. Studija se izvodi u fazama. Analiza započinje mjerenjem šećera na prazan stomak, a krv se izvlači iz vene. Tada pacijentica koristi otopinu glukoze (za odrasle i djecu 75 g glukoze po 1 čaši vode, za trudnice - 100 g). Nakon utovara uzorak se radi svakih pola sata. Nakon 2 sata, zadnji put se uzima krv. Budući da je otopina vrlo slatka, kod pacijenta može izazvati mučninu i povraćanje. U toj okolnosti, analiza se prenosi na sljedeći dan. Tokom šećernog testa zabranjeno je vježbanje, hrana i pušenje.

    Vratite se na sadržaj

    Rezultati ispitivanja šećera

    Učitajte rezultate testa.

    Kada se testiraju na glukozu s opterećenjem, ovi su standardi isti za sve: muškarce, žene i djecu, ovise samo o njihovoj dobi. Povećana koncentracija šećera zahtijeva ponovno ispitivanje. Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes, on se uzima ambulantno. Otkrivena bolest zahtijeva korekciju nivoa šećera. Osim lijekova, za liječenje se koristi i dijetalna prehrana u kojoj se računaju kalorije i ugljikohidrati.

    Vratite se na sadržaj

    Stopa šećera

    Kako bi se ljudskim organima i sistemima u potpunosti omogućila glukoza, njegova razina treba da bude u rasponu od 3,5 do 5,5 mmol / L. Osim toga, ako je krvni test s opterećenjem pokazao da nije veće od 7,8 mmol / l, onda je to također norma. Rezultati ispitivanja s opterećenjem na kojem možete pratiti koncentraciju šećera predstavljeni su u tablici.

    Na prazan stomak
    Nakon punjenja glukozom, mmol / lDijagnoza
    Kapilarna krv, mmol / lVenska krv, mmol / l
    Do 3,5Do 3,5Do 3,5Hipoglikemija
    3,5—5,53,5—6,1Do 7.8Nedostatak bolesti
    5,6—6,16,1—77,8—11Prediabetes
    6.1 i više7 i više11.1 i višeDijabetes melitus

    Vratite se na sadržaj

    Odstupanja

    Dijabetes melitus je glavni, ali ne i jedini uzrok patologije. Šećer u krvi može imati privremene poremećaje iz drugih razloga:

    • emocionalni i fizički stres,
    • jesti prije tijesta
    • trovanje ugljen-monoksidom,
    • operacije, povrede i prelomi,
    • opeklina bolest
    • uzimanje lijekova (hormonskih, diuretičkih),
    • menstrualni ciklus
    • prehlade, akutne respiratorne virusne infekcije ili pogoršanje hroničnih bolesti,
    • pretežak.

    Vratite se na sadržaj

    Kako riješiti problem?

    Pri prvim neuspjesima metabolizma ugljikohidrata potrebno je izvršiti nekoliko promjena. U početku se morate riješiti viška kilograma i voditi računa o smanjenju koncentracije šećera u krvi. To se postiže ograničenjem hrane uz pomoć posebne ishrane. Odmah odustajte od brašna, dimljenog, prženog i posebno slatkog. Promijenite metode kuhanja: kuhano na pari, kuhano, pečeno. Osim toga, važne su svakodnevne fizičke aktivnosti: plivanje, fitnes, aerobika, pilates, jogging i planinarenje.

    Gojaznost može uzrokovati dijabetes

    Veliki broj ljudi ovih dana ima prekomjernu težinu. Oko 1,7 milijardi ljudi dijagnosticira gojaznost.

    U Rusiji otprilike 30% radno sposobnog stanovništva ima višak kilograma, a 25% ima dijagnozu pretilosti.

    Prekomjerna težina izravno je povezana s rizikom od dijabetesa.

    Dakle, gojaznost od 1 stepena povećava rizik od dijabetesa 2 puta, 2 stepena - 5 puta, 3 stepena - više od 10 puta.

    Zdrave pretile osobe često imaju povećanu koncentraciju inzulina u krvi. Taj je proces povezan sa inzulinskom rezistencijom, odnosno smanjenom osjetljivošću stanica na učinke inzulina. Gubitak kilograma u sličnoj situaciji moguće je samo uz normalizaciju razine inzulina.

    Što više suvišnog masnog tkiva čovjek ima, veća je inzulinska rezistencija i što se više inzulina nalazi u krvi, to postaje veća pretilost. Formira se začarani krug, koji izaziva dijabetes tipa 2.

    Da bi se koncentracija inzulina vratila u normalu pomaže:

    • Nakon dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata.
    • Časovi fizičkog vaspitanja.
    • Terapija posebnim lijekovima (može ih pokupiti samo liječnik).

    Zašto gubiti kilograme sa dijabetesom?

    Osoba koja pati od pretilosti i dijabetesa tipa 2 trebala bi si postaviti cilj izgubiti višak kilograma.

    Morate uložiti napore za stabilizaciju nivoa šećera, ali gubitak težine je takođe vrlo važan. To je zbog činjenice da gubitak težine povećava osjetljivost stanica na inzulin, pa samim tim smanjuje otpornost na inzulin.

    Postepeno smanjenje tjelesne težine pomaže da se smanji opterećenje gušterače, što omogućava održavanje dijela njegovih beta ćelija živim. Što je veći broj ovih ćelija koje mogu normalno funkcionirati, lakše je održavati kontrolu dijabetesa.

    Osobe s dijabetesom tipa 2 koji su nedavno izgubili kilograme moći će održavati normalnu koncentraciju šećera u krvi, te im neće trebati injekcije inzulina.

    Prehrana i dijeta

    Odlučivši se na dijetu, osoba se prvo treba posavjetovati s dijetetičarom i endokrinologom, jer tijelo pacijenta koji ima dijabetes zahtijeva poseban stav u vezi s gubitkom kilograma uz pomoć dijeta.

    Jedini način snižavanja razine inzulina u krvi bez bilo kakvih lijekova je dijeta koja ograničava količinu ugljikohidrata u prehrani. Proces propadanja masnog tkiva proteći će bez problema, a pacijent će se riješiti viška kilograma bez posebnog napora i bez iskustva kontinuiranog osjećaja gladi.

    Što uzrokuje poteškoće u liječenju gojaznosti dijetom s malo masti ili niskom kalorijom? Nastaju zbog činjenice da takva prehrana sadrži dovoljnu količinu ugljikohidrata, a to dovodi do očuvanja povišene razine inzulina.

    Dijeta s niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes i gojaznost odličan je način za mršavljenje.

    Za osobu koja boluje od dijabetesa najopasnija hrana je ona koja ima lako probavljive ugljikohidrate: sva slatka i brašnasta hrana, a uz to su i neke vrste riže, mrkve, krompira, repe i vina (pročitajte ovdje o štetnim utjecajima alkohola za dijabetičare).

    Nakon dijete, dijabetičar ne bi trebao gladovati - mora imati najmanje 3 glavna obroka i 2 užine.

    Ako želite, u prehranu možete dodati vježbe tjelesnog odgoja i posebne tablete, koje povećavaju osjetljivost stanica na djelovanje inzulina.

    Lijekovi za mršavljenje

    Najpopularniji lijek je Siofor, čiji je glavni aktivni sastojak metformin.

    Svrha ove vrste lijeka je povećati osjetljivost ćelija na inzulin, što smanjuje količinu krvi koja je potrebna za održavanje normalne razine šećera.

    Upotreba ovih lijekova pomaže da se zaustavi nakupljanje masti i olakša proces mršavljenja.

    Fizičko vaspitanje

    Tjelesni odgoj dovodi do porasta mišićne aktivnosti, što zauzvrat dovodi do povećanja tjelesne osjetljivosti na inzulin, lakšeg transporta glukoze u ćelije i smanjenja potrebe za inzulinom za održavanje normalne razine šećera u krvi.

    Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

    Količina inzulina, pretilost i dijabetes direktno su povezani - sa smanjenjem nivoa inzulina olakšava se proces mršavljenja i smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa.

    Povezan je s dobrim gubitkom masne mase kod ljudi koji se bave tjelesnim odgojem, a ne sa sagorijevanjem kalorija tokom vježbanja.

    Imajte na umu da bi mršavljenje trebalo biti glatko, ne više od 5 kg mjesečno. Oštro mršavljenje je opasan proces, posebno među dijabetičarima.

    Osobi koja se ranije nije bavila sportom i ima višak kilograma, u početku će biti dovoljno malih opterećenja, na primjer, 10-15 minuta hoda brzim korakom. Kasnije se vrijeme treba dovesti do 30-40 minuta i vježbati 3-4 puta sedmično. Osim toga, možete plivati ​​ili voziti bicikl. Primjere vježbanja za dijabetičare pogledajte ovdje.

    Prije početka nastave potrebno je konzultirati se s liječnikom.

    Hirurško liječenje

    Najnoviji i radikalniji način da se riješite viška kilograma kod dijabetesa je operacija. Dijabetičari se ponekad mogu samo nositi s problemom prejedanja, izgubiti nešto viška kilograma i poboljšati kontrolu šećera u krvi.

    Budući da postoje različite metode hirurške intervencije usmjerene na kontrolu prejedanja i liječenje gojaznosti, pacijent mora potražiti liječnika radi detaljnih informacija.

    Mora se zapamtiti da je za uspješnu borbu protiv dijabetesa potrebno da pacijent smršavi. Ispunjavanje svih recepata liječnika usporit će razvoj bolesti i smanjiti rizik od razvoja bilo koje od njegovih komplikacija.

    Orlistat za mršavljenje - posebna uputstva za pacijente sa dijabetesom

    Orlistat je lijek klase inhibitora koji inhibiraju crijevne i želučane lipaze. Lijek se koristi za ispravljanje tjelesne težine, a koristan je i kod dijabetesa tipa 2.

    Za Orlistat u uputama za uporabu preporučuje se uzimanje kapsula za mršavljenje, stabiliziranje kilograma i smanjenje šansi za ponovno biranje. Inhibitori koji čine lijek blokiraju apsorpciju masti u crijevima i doprinose njihovoj eliminaciji izmetom.

    Ostavite Svoj Komentar