Pelin sa dijabetesom tipa 2: recepti za tinkture

Pelin sa dijabetesom tipa 2 univerzalni je višenamjenski lijek prirodnog podrijetla, koji može pomoći poboljšanju pacijentovog stanja i dobrobiti na brojne načine. Pravilna doza pelina će imati blagotvoran učinak na organizam i pomoći će ojačati imunitet.

Ljekovita svojstva pelina

Pelin je ogroman rod zeljastih biljaka koje su rasprostranjene u evropskom dijelu Rusije (kao i u srednjoj Aziji, zapadnoj Aziji i na Kavkazu). Većina vrsta nije od posebne vrijednosti za ljude, ali neke su (poput citrata i gorkih) našle svoju primjenu u kuhanju i medicini, posebno pučkoj. Na primjer, esencijalno ulje limunskog pelina ima izražen antibakterijski učinak, a ima i protuupalno i analgetsko djelovanje na ljude. Najpoznatiji su, naravno, ljekovita i ljekovita svojstva pelina, koji je, prema drevnim zapisima, jedan od prvih lijekova koje sistemski koristi čovjek.

Posebne prednosti ove biljke pruža jedinstveni skup biološki aktivnih komponenti koje su uključene u njen hemijski sastav. Sa medicinskog stanovišta najvažnije treba napomenuti:

  • laktoni
  • gorki glikozidi,
  • saponini
  • flavonoidi
  • isparljiv,
  • askorbinska kiselina
  • smolasti i tanini,
  • kalijumove soli
  • karoten
  • organske kiseline - jabučna i jantarna.

Odvojeno treba napomenuti da je sadržaj u pelinu esencijalno ulje - gusta tekućina u čijem sastavu se nalaze thujone, pinene, kadinen, felandren i mnoge druge tvari jedinstvene u prirodi. Sve ovo bogatstvo omogućava vam pripremanje svih vrsta infuzija i decokcija od gorkog pelina, koje su prije svega neophodne kod dispeptičkog sindroma, gastritisa niske kiselosti, bolesti jetre i žučnog mjehura. Ekstrakt neće biti manje učinkovit ako dijabetičar ima gripu, bronhijalnu astmu i reumu. Kao rezultat toga, pelin je neprekidno ostao dugi niz godina jedna od sastojaka žučnih i želudačnih naboja, dok aktivira apetit i istovremeno ublažava nesanicu.

Upotreba pelina u narodnoj medicini još je raširenija. Prilično uspješno liječi anemiju, pretilost, migrene, hipertenziju, hemoroide i tuberkulozu, a vanjska primjena kompresa i losiona s pelinom zaslužuje zasebno razmatranje.

Načini upotrebe biljke za dijabetes

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

S obzirom na sva navedena područja u kojima gorki pelin može koristiti organizmu, možemo zaključiti da je kod dijabetesa tipa 2 pelin nezamjenjiv i univerzalni lijek. Na primjer, ako pacijent ima probavne probleme ili druge gastrointestinalne patologije, pokazat će mu redovitu upotrebu tinkture pelina iznutra. Isto je i kod prehlade ili upalnih bolesti, jer biljka ima izražen baktericidni i protuupalni učinak, kojem oslabljeni dijabetički organizam treba tokom cijele godine.

Općenito, biljni ekstrakt je toliko svestran da njegova upotreba neće biti besmislena kod gotovo svih bolesti koje su često povezane s dijabetesom tipa 2.

Međutim, zbog činjenice da je pelin prilično jak i oštar lijek, prije upotrebe bilo kojeg od njegovih preparata potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Općenito, dugački uzimanje proizvoda od pelina ima izrazit terapeutski učinak na pacijenta sa šećernom bolešću i neće samo doprinijeti nekom smanjenju suvišne težine, već će čak imati i blagi hipoglikemijski učinak, snižavajući šećer u krvi.

Dekocije, infuzije i drugi recepti

Klasična vodena infuzija pelina univerzalno je sredstvo široko usmjerenog djelovanja, a ako nema drugih specifičnih indikacija, pacijent bi trebao započeti s njom. Priprema se jednostavno:

  1. dvije kašike suhe sirovine prelije se u čašu tople vode,
  2. Proizvod traje 15 minuta u vodenoj kupelji,
  3. infuzija se hladi 45 minuta na sobnoj temperaturi,
  4. tečnost se filtrira kroz gazu,
  5. uzimati lijek je potrebno za dvije kašike. l tri puta dnevno pola sata prije jela.

Možete pokušati napraviti kombinirano ulje od sjemenki pelina, za koje je 5 gr. isjeckane sjemenke treba pomiješati sa 20 gr. maslinovim uljem, a potom ostavite da se lijek kuha osam sati. Za bol u mišićima i kostima, trebate kapnuti dvije ili tri kapi ulja na hljeb zbog pogodnijeg gutanja.

Uz neurasteniju djelotvorna će biti konjaka tinktura gorkog pelina, za čije pripremu ćete trebati pomiješati dvije žlice. l suhog korijena biljke i litru pića, a potom ostavite na parnoj kupelji oko 10 minuta. Nakon toga, tečnost će trebati zatvoriti u staklenu posudu dva dana, nakon čega se može uzimati 3-5 kapi dva puta dnevno, prethodno filtrirati.

Zanimljiva činjenica je da je tinktura pelina manje efikasna od praha iz nje, pa to možete pokušati pripremiti mljevenjem osušene trave. Uzmite takav lijek u pola kašičice. pet puta dnevno, postepeno smanjujući učestalost prijema na dva puta.

Uz helminthic invaziju, stručnjaci savjetuju klistir od pelina. Jedna kašika kašike suha sirovina se prelije sa litrom vode, dovede do vrenja, a zatim insistira 10 minuta i filtrira. Još treba provoditi klistir s vrućom tekućinom, a za terapijsku i profilaktičku upotrebu dopušteno je davanje do 100 ml dekocija tako da se apsorbira zidovima rektuma.

Pelin za spoljašnju upotrebu

Kao što znate, kod dijabetes melitusa, svi apscesi, posjekotine i čirevi na koži zarastaju vrlo teško i sporo, a u ovom slučaju pelin će biti opet neophodan, jer savršeno odolijeva takvim tegobama ako se primjenjuje izvana. Dokazano je da je sposobna da vrši hemostatsko, protuupalno i zaceljivanje rana na koži. Pored toga, djeluje kao lijek protiv bolova za sljedeće probleme:

  • modrice
  • gnojne rane ili čirevi,
  • alergijske reakcije
  • istezanje
  • dislokacije
  • grčevi.

Da biste napravili kompres za vanjsku upotrebu, pamučnu krpu treba impregnirati sokom mladog pelina (ili tekućim ekstraktom), staviti je na bolno ili oštećeno mjesto i omotati je filmom. Da biste zadržali kompres, bolje ga je fiksirati dodatnim elastičnim zavojem.

Kontraindikacije i nuspojave

Budući da je gorki pelin prilično otrovna biljka, potrebno ga je koristiti s velikom pažnjom i uz najmanju alergiju ili preosjetljivost, terapiju treba odmah prekinuti. Pretjerani entuzijazam za uzimanjem lijeka unutra može dovesti do niza neugodnih posljedica - konvulzija, halucinacija, pa čak i konvulzija. Iz istog razloga se lijekovi na bazi pelina nikada ne propisuju djeci mlađoj od 14 godina, kao i trudnicama i dojiljama, jer je za njih to direktna kontraindikacija.

Biljni tretman za dijabetes tipa 2

Upotreba biljnih pripravaka za dijabetes povezana je s njihovim utjecajem na metaboličke procese, i to zbog toga što uključuju vitamine, organske kiseline, flavonoide glikozide, esencijalna ulja i supstance slične hormonima.

Kod dijabetes melitusa koriste se pripravci od bilja koje sadrže takav biljni hormon kao inulin. Njegov učinak na tijelo sličan je inzulinu. Spojevi slični insulinu djeluju zbog činjenice da ih ne uništava želudačni sok, za razliku od inzulina. Uključuju jedinjenja poput inozitola i galenina.

Biljke koje sadrže inulin: lišće borovnice, listovi graha, listovi centarije, listovi imele, listovi koze i trava pelina. Biljke obuhvataju i aminokiseline arginin i gvanidin, koje zajedno s inozitolom pojačavaju hipoglikemijski efekat. Takvo bilje uključuje lucernu, maslačak i celer.

Gorčina takođe može sniziti glukozu u krvi. Njihov mehanizam djelovanja povezan je s aktiviranjem gušterače i izravno beta ćelijama koje proizvode hormon za snižavanje šećera - inzulin.

Biljke sa sličnim delovanjem su pelin, kantarion, elekamp, ​​cikorija i pšenična trava.

Osim toga, biljni pripravci za dijabetes pokazuju takva terapijska svojstva:

  1. Povećavaju alkalnu rezervu u tijelu, koja pojačava apsorpciju glukoze u tkivima.
  2. Poboljšajte rad jetre koja je odgovorna za stvaranje glikogena iz glukoze.
  3. Stimuliraju izlučivanje glukoze kroz bubrege, pojačavajući njihov rad.
  4. Poboljšavaju probavu, oslobađanje enzima i žuči.
  5. Potaknite uklanjanje glukoze iz organizma, aktivirajući kontraktilnu funkciju crijeva.
  6. Povećajte ton i fizičku aktivnost.

Prednosti biljne medicine su njena dobra tolerancija i niska toksičnost. Može se koristiti za starije osobe koje imaju bolesti vezane za dijabetes - aterosklerozu, anginu pektoris, hipertenziju i prekomjernu težinu.

Biljno liječenje dijabetes melitusa nadopunjuje uzimanje tableta ili injekcija inzulina i dijetalnu terapiju.

Uz predijabetes i početne faze s blagim oblikom bolesti tipa 2, biljna medicina može se propisati uz dijetu kao glavno liječenje.

Pelin za dijabetes

Pelin je uobičajena biljka koju koriste službena i narodna medicina. Postoji oko 400 vrsta pelina koje se razlikuju u ljekovitim svojstvima. Najpoznatiji su pelin, citrat, drvo i pelin, raste na Krimu i u Primorskom teritoriju.

Koristi se za pripremu decokcija, tinktura, infuzija, lišća pelina, koji se sakuplja prije cvatnje. Treba ih rastrgati bez peteljki. Pelin sadrži gorke glikozide - absintin i anabsintin, vitamine, azulen, inozitol, inulin.

Gorak okus preparata od pelina tonira gastrointestinalni sistem, čisti i obnavlja funkciju njegovih organa, ubija patogene. Prisutnost u tijelu hronične infekcije i parazita dovodi do bolesti jetre, crijeva, kože i alergijskih bolesti, slabljenja imunološkog sistema.

Pelin se koristi za liječenje ovih simptoma:

  • Zastoj žuči.
  • Osjećaj težine u stomaku.
  • Žutilo kože.
  • Svrbež na koži.
  • Bubrežna kolika.
  • Vrtoglavica, slabost.
  • Nesanica
  • Loš apetit.
  • Napuhanost.

Juha od pelina koristi se kod prehlade, liječi kašalj, alkoholizam, helmintičke zaraze. Svježi listovi pelina liječe gnojne rane i ne zacjeljujuće čireve. Koriste se i za liječenje dijabetičkog stopala.

Indikacije za interni unos pelina su pijelonefritis, holecistitis, pankreatitis, rak. Pelin uklanja povećanu uzbudljivost, poboljšava san i opušta. Koristi se i za liječenje ginekoloških bolesti - leucorrheea, adnexitis, u menopauzi. Pomaže muškarcima koji imaju dijabetes i prostatitis.

Da bi očistili tijelo, koriste unutar pelina, prave klime za čišćenje i tuširanje kod žena s otopinom od juha od pelina.

Korištenje klinčića, tans plus pelina od dijabetesa omogućava vam čišćenje cijelog tijela, vraćanje rada žučnog mjehura, crijeva i gušterače, što liječi organizam, poboljšava rad, čisti kožu i potiče metaboličke procese.

Uzmite jednako suhe klinčiće, tansy i pelin u jednakim omjerima. Svi dijelovi se fino samljeve i pola čajne kašike mješavine se ispere čašom vode. Suvo pelin u ovom ostvarenju ima jači efekat, jer ulazi u crijeva u željenoj koncentraciji.

Takvo čišćenje se obavlja strogo u roku od tjedan dana, bez obzira na unos hrane. Lijek treba uzimati 3-4 puta dnevno. Čišćenje organizma pelinom vrši se u proljeće i jesen. Zbog toga je, osim uzimanja praha, potrebno napraviti promjenu prehrane:

  1. Izuzeti mesne proizvode.
  2. Ne jesti masnu i prženu hranu.
  3. Iz bijelog brašna u potpunosti uklonite šećer i brašnaste proizvode.
  4. Alkoholna pića.

Preporučljivo je provesti čišćenje u kombinaciji sa klinčićima od pelina i tuširanjem. Ovakvi postupci treba raditi svakodnevno tokom jedne sedmice. Za klistire i tuširanje priprema se infuzija od 1 kašike tsp. pelina i 1 litre ključale vode. Infuzija da se ohladi. Postupci se provode toplom i filtriranom otopinom.

Za liječenje dijabetes melitusa koristi se i pelin u obliku praha umočenog u mrvicu hljeba. Mljeveni prah na vrhu noža valja se u kuglu od raženog hljeba. Ova se tehnika ponavlja 3-4 puta dnevno tokom 2 tjedna. Dugotrajna upotreba može dovesti do toksičnih nuspojava.

Druga opcija može biti uzimanje tinkture od pelina. Priprema se na votki. Za 100 ml uzmite 2 kašike. l bilje. Insistirajte 8 dana. Procijeđena tinktura uzima se 15 kapi 3 puta dnevno. Boce s tinkturom treba dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.

Uz dijabetes tipa 2, tjelesna težina se često povećava. Mršavljenje s dijabetesom poboljšavaju glukozu u krvi, jer povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Da biste smanjili težinu, koristite pelin u obliku:

  • Infuzija ulja: limenka zapremine 0,5 litara napunjena je svježim listovima, napunjena maslinovim uljem. Na tamnom mjestu 10 dana. Tamno zeleno ulje se pije 1 kašika. l 30 minuta prije jela tri puta dnevno.
  • Infuzija vode: na čašu vruće vode uzmite kašiku pelina. Zakuhajte kao čaj. Popijte čašu prije jela. Pelin u takvoj infuziji poboljšava probavu, ublažava nadimanje, aktivira metaboličke procese.
  • Svježi listovi: treba ih sjeckati i uzimati u ½ kašike kave svaka 3 sata. Nakon tjedan dana možete preći na trostruki prijem.
  • Suvi prah: uzimajte 1/3 žličice dva puta dnevno s vodom. Nakon 2 dana, 1/5 čajne kašike svaka 3 sata. Dakle, uzmite još 4 dana. Pauzajte najmanje nedelju dana pre drugog kursa.

Za dijabetes priprema se dekocija korije pelina. Izgnječeni i osušeni korijen sipa se u čašu kipuće vode. Potrebno je uzeti 2 kašike. Trebate kuhati u zatvorenoj tavi. Uzmite dekociju, podjelu u 2-3 doze. Možete jesti za pola sata. Dekocija iz korijena liječi rak, dijabetes melitus i aterosklerotske promjene u sudovima.

Vanjskom primjenom dekocija pelina liječi se svrbež kože, masna koža, akne, rane, kukuruzovice, uganući, modrice. Pelin se koristi za opekotine, uključujući i nakon terapije zračenjem. Grgljanje infuzijom smanjuje grlobolju, liječi parodontnu bolest i stomatitis.

Liječenje preparatima pelina obavlja se pod uvjetom da ga odobri lekar. Budući da velike doze, kao i produljena upotreba pelina nisu opasni. Kurs lečenja ne može biti kontinuiran duže od 2 nedelje. Pauza između kurseva najbolje je izvršiti u roku od mesec dana.

Neželjeni efekti nekontrolirane primjene mogu se pojaviti u obliku:

  1. Poremećaji nervnog sistema: konvulzije, glavobolje, grčevi krvnih sudova, prekomjerna uzbuđenost, pa čak i halucinacije.
  2. Poremećena bubrežna funkcija, edemi, zatajenje bubrega.
  3. Mučnina, povraćanje.
  4. Alergijske reakcije u obliku osipa, bronhospazma.

Pelin je kontraindiciran kod trudnica i dojilja, sa krvarenjem, jakom menstruacijom, anemijom i niskom kiselošću kiseline u stomaku. Akutni period pankreatitisa i peptičnog čira također je apsolutna kontraindikacija za liječenje biljem, uključujući pelin.

Pelin je jak alergen, stoga kod bronhijalne astme i dijabetes melitusa, hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti, sa sklonošću alergijskim reakcijama, pelin nije prikazan. Pojedinačna osjetljivost na pelin može se pojaviti na početku ili sredinom tijeka liječenja, u takvim slučajevima mora se zaustaviti.

Stručnjak u videu u ovom članku reći će o prednostima pelina.

Koristi biljaka

O korisnim svojstvima prezentirane biljke možemo puno govoriti - a svi su oni relevantni za dijabetičare. Prije svega, treba imati na umu da je pelin jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Hemijski sastav predstavljene biljke uključuje ne samo prirodne aminokiseline, već i kalijumove soli, taninske komponente kao i esencijalna ulja. Sve organske kiseline koje se nalaze u pelinu su zaista korisne za dijabetičare.

Treba imati na umu da je esencijalno ulje pelina obogaćeno vitaminima sastojaka kategorija A, B. Također uključuje askorbinsku kiselinu i druge korisne prirodne spojeve. Dakle, prednost predstavljene biljke leži u njenom hemijskom sastavu. Međutim, to nije sve na što treba obratiti pažnju kod dijabetes melitusa prvog i drugog tipa.

Pelin se koristi za razvoj takvih lijekova koji pomažu u liječenju gastritisa, patoloških stanja u jetri i žučnom mjehuru. Pored toga, treba imati na umu da:

  1. Chamazulen se dobija iz zračnog dijela biljke - to je tvar koja je efikasna kod reume, astme ili malarije. Jednako značajna je i njegova upotreba u liječenju ekcema i drugih kožnih bolesti,
  2. pelin se aktivno upotrebljava kao dio tradicionalne medicine, čija se primjena kod dijabetesa preporučuje unaprijed razgovarati sa stručnjakom,
  3. dekocije koje sadrže pelin koriste se u polju homeopatije, što se takođe može smatrati prednostom samo nakon konsultacija sa lekarom.

Prednosti pelina, između ostalog, su mogućnost poboljšanja apetita i optimiziranje svega što se odnosi na probavne procese.

Znakovito je da se lijekovi na bazi pelina koriste ne samo iznutra, nego i izvana. Pretpostavimo da će masti s ekstraktom pelina biti karakterizirane algoritmom iscjeljivanja, protuupalnog i analgetskog izlaganja. Komprese iz dekocije na bazi pelina ili tinkture omogućuju mnogo brže suočavanje s dislokacijama ili uganućima. Međutim, kako bi biljka bila najkorisnija, vrlo je važno razgovarati o svim značajkama upotrebe s liječnikom i slijediti upute dobivene u budućnosti.

Kako se tačno prijaviti?

Pelin se često koristi u liječenju glavobolje, sa konvulzivnim kontrakcijama i paralizom. Takođe, kod dijabetesa, dozvoljeno je pripremanje masti na bazi predstavljene biljke. Da biste to učinili, 10 g. maksimalno gust ekstrakt pelina i 100 gr. svinjska mast ili biljno ulje. Alat se može koristiti na potpuno različite načine - to ovisi o individualnim karakteristikama tijela - pa se preporučuje da o ovom tretmanu prvo razgovarate sa svojim liječnikom.

Drugi lijek je prah od pelina. Da biste ga pripremili, morat ćete pažljivo samljeti travu u prah i koristiti pola žličice. To se preporučuje najmanje pet ili šest puta dnevno nakon jela. Važno je da je u početnoj fazi to strogo u skladu sa brojem sesija konzumiranja hrane, jer je takva ishrana za dijabetičare najoptimalnija. Postepeno, preporučuje se smanjenje doza do tri puta u 24 sata, zatim unutar jedne sedmice. Prema riječima stručnjaka, prah pelina je efikasniji od infuzije predstavljene biljke.

Sljedeći lijek na koji toplo preporučujemo obratiti pažnju kod dijabetesa je sok od pelina. Njegova je upotreba dopuštena kao dodatak glavnom rehabilitacijskom tečaju i ne smije se prekinuti.

Kako biste pripremili takav sok, koji će pomoći poboljšanju zdravstvenog stanja kod šećerne bolesti, morat ćete ga iscijediti neposredno prije cvatnje iz lišća i grančica.

Za to možete koristiti prešu, sokovnik u ovom slučaju nije prikladan. Za uzimanje takvog soka potrebno je jednu kašiku. l sa medom. To treba raditi tri puta dnevno prije nego što pojedete hranu.

Tinktura pelina ima normalizujući učinak na probavni sistem, metabolizam. Pored toga, treba imati na umu da:

  • alat eliminira veliku većinu postojećih gljivičnih i zaraznih bolesti koje utječu na tijelo dijabetičara,
  • gorčina pelina omogućava upotrebu dobijene tinkture radi smanjenja težine,
  • govorimo o bistroj tekućini koju odlikuje smećkasto-zelena nijansa, ima karakterističnu aromu i gorak okus.

Dobivenu tinkturu koristite u količini od 15 do 20 kapi. To treba raditi tri puta dnevno 15-20 minuta prije jela. Prije nego što počnete koristiti pelin, snažno se preporučuje da razgovarate sa svojim liječnikom o tome što sve može naštetiti i kakva su ograničenja prisutna.

Šteta i druga ograničenja

Pored korisnih karakteristika, poznata su i štetna svojstva pelina. Mora se imati na umu da njegova upotreba može rezultirati neželjenim posljedicama ako se ne pridržavate preporučenih omjera lijekova ili se bavite samoliječenjem. Osim toga, ljekari inzistiraju na suzdržavanju od upotrebe sredstava s ekstraktom pelina u bilo kojoj fazi trudnoće, kao i tijekom dojenja.

Štetna svojstva pelina mogu se izraziti manifestacijama povezanim s otrovnim trovanjem toksičnim komponentama. Potonji su uključeni u sastav biljke i s vremenom se počinju nakupljati u ljudskom tijelu. Uz to, prečesto korištenje pelina za dijabetes može čak izazvati nervni slom, razdražljivost i halucinacije. Ništa manje vjerovatne posljedice su i konvulzivne kontrakcije i konvulzije.

Da bi liječenje dijabetesa bilo završeno, preporučuje se cijeli tehnički pregled. Osim toga, preporučuje se savjetovanje s liječnicima prije upotrebe bilo kojih ljekovitih sastojaka. Ovo se odnosi i na sve one proizvode koji sadrže ne samo ekstrakte, već i esencijalna ulja pelina.

Stoga lečenje dijabetesa može značiti i upotrebu biljke poput pelina.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Zaista ga karakteriziraju mnoga korisna svojstva, ali u ovom slučaju postoje i kontraindikacije, koje su ujedno i obavezne za pamćenje. Da biste razumjeli ovaj dijabetes pomoći će liječniku, koji se moraju pridržavati svih savjeta.

Dijabetes melitus - recept od pelina

Pelin je čudesna biljka koja može izliječiti mnoge tegobe, naročito dijabetes melitus. Pelin efikasno pomaže kod raznih bolesti jetre - kolecistitisa, hepatitisa, ima snažnu sposobnost smanjenja šećera u krvi.

Pacijentima sa šećernom bolešću preporučuje se stvaranje klistira s infuzijom pelina (jednu i pol kašiku zdrobljenog suhog bilja pelina, 400 ml kipuće vode preliti gorkom vodom. Upotrijebiti toplu).

Za složene oblike dijabetesa preporučujem jednostavan lek od pelina.

Medicina od pelin.
Samljeti i gristi travu pelina u mlincu za kafu, prosijati. Nekoliko puta tokom dana napravite rupicu na komadu mrvice smeđeg hljeba, malo je poškropite - na vrhu noža - pelin, oblikujte kuglu za kruh i pojedite je. Kurs lečenja je dve nedelje.

OPREZ! Ne možete nastaviti tečaj lečenja - produženo lečenje pelinom može uzrokovati trovanje tela i povraćanje.

Postoji još jedan zadivljujući lijek na recept koji nam se javio još od davnina. To će pomoći osobi da ojača obrambene snage tijela, osjeća se budno i radno sposobno. Za pripremu lijeka trebat će vam sok gorkog pelina, crno vino Cahors, cvijet ili heljdin med.

Lijek od pelina na vinu i medu.
Skupite 2,5 kg. pelin, naseckati, samljeti u mlincu za meso i iscijediti sok (dobijemo 400 ml soka). Vino „Cahors“ - dvije litre - malo zagrijte, u njega stavite 200 ml meda, promiješajte da se med potpuno otopi (ne zagrijavajte iznad 40-50 stupnjeva). Dodajte sok od pelina. Sipajte u tamne boce i čuvajte na hladnom mjestu.

Uzimajte prema šemi: tri dana - 20 ml dva puta dnevno, tri dana - pauza itd. Tijek liječenja je jedan i pol do dva proljetna mjeseca.

Nakon takvog tretmana „pelinom“, osoba će se osjećati veselo i energično do sljedećeg proljeća.

Želim vam zdravlje i strpljenje.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar