Recepti za dijabetičare tipa 2: jela s fotografijama za pacijente s dijabetesom

Uz dijabetes tipa 2, pacijentu je za svaki dan potrebno pripremiti ukusnu i raznovrsnu, ali istovremeno korisnu za zdravu hranu. Recepti za dijabetičare tipa 2, suprotno zabludama, vrlo su raznoliki i originalni - ovakva dijeta neće dosaditi pacijentu, ako mudro pristupite njegovoj pripremi.

Prvi kursevi

Kao što znate, recepti za dijabetičare isključuju mogućnost kuhanja srdačnih mesnih juha, jer su one visoko kalorične i imaju visok glikemijski indeks. Iz tog razloga ukusna dijabetička jela trebaju naglasiti maksimalnu upotrebu povrća i minimalni dodatak peradi ili ribe s malo masti. Uz to, borš, supe i razne mekoge su dobre jer su upola sastavljene od tekućine, koja, prvo, održavaju hidrataciju tijela na pravom nivou, a drugo, saturaju se brže od drugih jela. Iz tih razloga, tečna hrana bi trebala biti osnova svakodnevnog ručka, a ponekad i lagane večere.

Ne treba zaboraviti da povrće za supe treba odabrati samo svježe, a ne smrznuto ili konzervirano kako bi dijabetičar dobio maksimum vitamina. Uz to, kada govedinu koristite za kuhanje, prvi rezultirani juha mora se procijediti, a jelo kuhati na drugom, čime se postiže minimalna količina masti.

Razne supe od kiselih krastavaca, borschta i graha treba kuhati ne više od jednom ili dva puta svakih sedam dana, dajući prednost više „lakih“ supa.

Kupusna supa

Fokusirajući se na stol s glikemijskim indeksima proizvoda, možete samostalno odabrati povrće za prvo jelo, jer je izbor vrlo velik, ali preferirati rajčicu, kupus i razne zelje. Primjerice, juha od kupusa bit će korisna i ukusna, što je također pogodno za dijabetičare tipa 1, a za njezinu pripremu trebate uzeti:

  • 200 gr. bijeli kupus
  • 200 gr. karfiol
  • tri šargarepe
  • luk, zeleni luk, peršun,
  • druge zelje po ukusu.

Lako je napraviti juhu: sjeckani srednji i sitno sjeckani povrće s biljem prelije se hladnom vodom i prokuha do vrenja, nakon čega se drže na vatri oko 30 minuta i uklanjaju sa štednjaka. Da bi jelo bilo ukusno, treba ga pustiti da se kuha barem pola sata.

Juha od gljiva

Još jedan recept usredotočen je na upotrebu hranljivih i korisnih za dijabetičare gljive - ćevape i šampinjone. Prvi korak je da sve gljive dobro isperete i prelijete kipućom vodom na 15 minuta kako bi bile mekše. Vodu treba odliti u zasebnu posudu, a gljive sitno nasjeckati, a zatim pirjane šampinjone pržiti sa lukom pet minuta, na kraju im dodati gljive. Kad se pečenje završi, u posudu se sipa voda, a na srednjoj vatri jelo do vrenja prokuha, a potom kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Ohlađenu čorbu treba mleti u blenderu i sipati u drugu posudu, a pre serviranja je treba zagrejati preko vatre, u nju dodati zelje i kriške raženog hleba.

Drugi kursevi

Glavni obroci za dijabetičare uglavnom se pripremaju po istim principima kao i prvi, ali pri odabiru mesa morate biti pažljiviji. Prednost se daje piletini, ćurki i mladoj teletini s niskim udjelom masnoće, kojom se moraju rezati svi slojevi i slojevi masti. Za promjenu je ponekad dozvoljeno uključiti goveđi jezik i jetre peradi u recepte za dijabetes, ali ne smijete ih zloupotrebljavati. Drugi važan aspekt prehrane je taj da se drugi tečajevi mogu pripremiti samo pomoću određenih metoda toplinske obrade, kako se ne bi povećala njihova razina kolesterola i glikemijskog indeksa. Odaberite jednu od sledećih metoda kuhanja mesa:

  • ključanja
  • za par
  • u mikrotalasnoj (na roštilju),
  • u laganoj šporet
  • u rerni
  • gašenje vodom.

Pileći kotleti sa gljivama

Na temelju ovih preporuka možete kuhati široku paletu jela, pa primjerice vrijedi proučiti recepte za dijabetičare za pripremu mesnih okruglica. Za dijabetičke mesne okruglice bit će potrebno pripremiti 300 gr. mlevena piletina, 150 gr. pečurke, jedan luk, jaje, češanj belog luka, mrvice i začini po ukusu, ali ne puno. Mljeveno meso je bolje ne kupovati dijabetičarima, jer mu se dodaje puno koža i masti. Proces kuhanja započinje činjenicom da je luk s gljivama sitno sjeckani i prženi zajedno u tavi, ne zaboravljajući dodati sol. Sušeni češnjak pomešati sa mljevenim mesom i jajima, zatim sve posoliti i popapriti, pa se stavljaju u kolače i u sredinu stavljaju žličicu gljiva s lukom. Punjenje se zamota, formirajući buduće kolače, koje prije prženja moraju biti uvaljane u ražene krušne mrvice. Bolje je kuhati kotlete ispod folije, stavljajući ih u oblik podmazan biljnim uljem u rerni, koja je zagrijana na 180 stepeni. Nakon 45 minuta, jelo je spremno za jelo.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Pileća jetra

Što se tiče pileće jetre, onda će vam za njezinu pripremu trebati 300 gr. proizvod, luk, mrkva, voda, paradajzna pasta, maslinovo ulje i začini. Proces je jednostavan:

  1. jetra se prži u tavi dok se ne skuva,
  2. luk narežite na pola prstena, a mrkvu na kockice,
  3. pržeći povrće pet minuta, dodaju vodu i tjesteninu, kao i začine,
  4. nakon što se gravura stavi ispod poklopca oko pet minuta, dodaje se jetra još 10 minuta, a onda se sve ohladi da posluži.

Riba i morski plodovi

Ne zanemarujte ribu s različitim morskim plodovima, jer bjelančevine u ovoj vrsti mesa tijelo apsorbira bolje od običnih životinjskih proteina, a osim toga, riba je nezaobilazni izvor fosfora. Morski plodovi se spremaju u rerni, spor štednjaku ili jednostavno kuhaju, ali treba se usredotočiti na istu tablicu glikemijskih indeksa. S ove točke gledišta najviše će biti korisni dijabetičarima smuđ, štuka, bakalar, oslić i oskrobnjak, kao i škampe, lignje, hobotnice i dagnje.

Bočna jela za dijabetičare s bolešću tipa 2 treba odabrati sa ograničene liste proizvoda koji ne uključuju krumpir zbog škroba koji se u njemu nalazi, kao i razne tjestenine od tijesta. Zbog toga se prednost daje žitaricama (heljda, ječam, zobena kaša, pšenična i ječmenova kaša, smeđi riža).

Na kraju, glavna jela trebalo bi se aktivno zasnivati ​​na upotrebi povrća, koje djeluju kao najkorisnija prilog za bilo koje meso. Prije svega, potrebno je napraviti izbor u korist bilo koje vrste kupusa i tikvica, ali dozvoljeni su i rajčica, mahunarke, luk, bijeli luk i leća.

Kompetentni izbor proizvoda omogućuje vam pripremu salata za dijabetičare tipa 2 koji imaju prekomjernu težinu, i to ne samo od povrća ili voća, već i korištenjem mesa ili morskih plodova. Važno je pratiti opći glikemijski indeks jela i izračunati sadržaj kalorija u svakom od njegovih sastojaka, ali ne zaboravite na niz ključnih principa:

  • zabranjeno je koristiti masno ili dimljeno meso,
  • zabranjeno je koristiti suncokretovo ulje u velikim količinama,
  • Ne možete dodavati majonezu ili kečap u salate,
  • kisela pavlaka ili drugi slični preljevi trebaju biti bez masti.

Recepti za dijabetičare omogućuju vam upotrebu širokog spektra proizvoda. Od povrća: zelje, luk, češnjak, paradajz, kupus, krastavci, paprika, mrkva i tikvice. Od voća: jabuke, breskve, trešnje, jagode, šipak, kopriva i bilo koji agrumi. Za meso treba odabrati pticu ili zeca, povremeno - goveđu jetru ili jezik, kao i sve vrste mršave ribe. Ne zaboravite na gljive i razne orašaste plodove, ali u ovom slučaju trebate pratiti njihov kalorični sadržaj - većina vrsta je vrlo zadovoljavajuća.

Salata od lignji

Primjer je salata s lignjama koja najbolje može nadopuniti praznična jela za dijabetičare na bilo kojoj gozbi. Da biste ga pripremili, trebate uzeti 200 gr. meso, krastavac, luk, kuhano jaje, masline i maslinovo ulje, kao i sok od limuna i limuna. Proces započinje činjenicom da lignje treba kuhati u slanoj vodi (dovoljno je nekoliko minuta), a zatim ih narežite na trakice s krastavcima. Sjeckani kolutići luka treba izliti u vodi s sirćetom, pa ih iscijediti iz marinade i dodati mesu. Što se tiče maslina, trebate izvaditi sjemenke iz njih i masline prerezati na pola, a zatim pomiješati sa ostalim sastojcima, pomiješati i posoliti. Na kraju jelo se slani i ukrašava salatama, ne zaboravljajući navlažiti limunovim sokom.

Salata s pilećom jetrom i povrćem

Još jedan izvorni recept zasnovan je na upotrebi pileće jetre, koju nakon vrenja mora se isjeći na kockice i pomiješati sa ostalim sastojcima u zajedničkoj posudi:

  • isjeckan ljubičasti kupus,
  • ljute paprike
  • kuvani pasulj
  • maslinovo ulje i bilje.
.

Na kraju, vrijedi razmisliti o više svakodnevnih recepata za povrće salate, koji mogu redovno poslužiti kao ukusna i zdrava priloga za meso za ručak. Na primjer, kuhano povrće možete kuhati prženjem narezanih rajčica i nasjeckanim paprikama sa belim lukom, a ne zaboravljajući da solite i popaprite sve. Takav lečo je idealna salata za brzu salatu.

Posebna pažnja zaslužuje pripremu pića protiv dijabetesa. Takvi se recepti također moraju razmotriti vrlo pažljivo, koristeći isključivo provjerene sastojke. Mogu se koristiti svježe cijeđeni nezaslađeni sokovi, biljni čajevi, mljeveni kolači, iznimno je rijetko unos kave u prehranu.

Kod dijabetesa tipa 2, pažnja se može obratiti i na mineralnu vodu. Može biti tri vrste: mineralna kantina, medicinska kantina i medicinski mineral. Prije upotrebe svake od sorti preporučuje se konzultirati stručnjaka. Dijabetički recepti uključuju, na primjer, mliječne kolače. Da biste ih pripremili, morat ćete mlijeko staviti u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon toga smrznuto mlijeko je usitnjeno i usitnjeno u blenderu.

Zatim dodajte bananu i malu količinu nadomjestka šećera. Umutite u blenderu ne više od 90 sekundi, nakon čega se izlijte u čaše. Najbolje je konzumirati takva pića svježa, a po želji je dopušteno dodati malu količinu sladoleda ili smrznutih bobica.

Sufta sa sirom

Recepti za dijabetes tipa 2 uključuju deserte. Govoreći o tome koji su od dijabetičara prihvatljivi, obratite pažnju na najmanje slatke sorte. Na primjer, sufle od sira koje se brzo kuha. Prvo jabuku trebate narezati na srednjoj rerni i dodati joj skuti, a potom sve dobro izmiješati dok ne postane glatko. Važno je da se spreči pojava kvržica.

U dobijenu masu trebate dodati jaje i opet dobro pobediti dok savršeno ne postane homogeno. Da biste to postigli, koristite mikser. Smjesa se pažljivo položi u poseban oblik i stavi pet minuta u mikrovalnu. Prije posluživanja, sufle od sira posipa se cimetom.

Salata od bundeve i jabuke

Sljedeći recept je salata. Govoreći o njegovoj pripremi, obratite pažnju na to da:

  1. bundevu oguliti i iseći na male kockice, pa staviti u tepsiju ili veliku tavu,
  2. ulje i mala količina vode dodaju se u posudu. Bundevu treba pirjati oko 10 minuta,
  3. jabuke se iseckaju na sitne kockice, nakon što se ogulite od jezgre i ogulite, dodajte tikvici,
  4. nasjeckani luk na pola prstena i dodati u šerpu.

Koristite zaslađivač ili med, limunov sok i malu količinu soli. Sve se to miješa i pirja pet minuta. Takođe, jelo za pacijente sa dijabetesom najbolje je poslužiti toplo, a prije toga posipati sjemenkama bundeve.

Hercules sir sir

Sljedeći recept je skuta od sira za čiju pripremu trebate hercuse napuniti kipućom vodom, inzistirati na pet minuta, a potom ocijediti tekućinu. Skuti se gnječi vilicom, a dodaju se i hercules, jaje i sol ili šećer po ukusu. Nakon što se formira homogena masa, formiraju se kolači od sira. Postavljaju se na lim za pečenje, prethodno obložen posebnim papirom za pečenje, kako bi recepti za jela dijabetičare tipa 2 bili što korisniji.

Cheesecakes na vrhu potrebno je namastiti biljnim uljem i peći u rerni oko 40 minuta na temperaturi 180-200 stepeni. Takvi recepti za dijabetičare bit će najkorisniji za tijelo.

Kulinarski savjeti od endokrinologa

Priprema prehrambenih jela treba provoditi strogo prema određenim pravilima. Zabranjena je toplinska obrada u obliku prženja velike količine biljnog ulja. Preporučljivo je njegovo gašenje zamijeniti u tavi sa visokim bočnim stranama, dodatkom maslinovog ulja i vode.

Ljudi koji imaju višak i skloni višku kilograma, trebalo bi da ograniče upotrebu gorkih začina, češnjaka i čili paprika. Oni pomažu u povećanju apetita. Morate pokušati smanjiti unos kalorija na 2300 dnevno.

Da biste ispoštovali dijetu, potrebno je jesti prve obroke jednom dnevno. Kuhajte ih samo na povrtnim i drugim mesnim juhama. Meso se do vrenja dolije, a ta voda se ocijedi, nakon čega se sipa nova voda, dodaje se meso i drugo povrće. Općenito, ljekari preporučuju dodavanje mesa u već pripremljeno jelo.

Glavne smjernice za kuhanje dijabetesa tipa 2:

  • Ne pržite
  • pokušajte povrću dati minimalnu toplinsku obradu,
  • s prekomjernom težinom kako bi se smanjile oštre začine,
  • tečno jelo priprema se na povrtnom juhu,
  • meso i riba su odabrane sorte s niskim udjelom masti,
  • iz recepata isključite margarin, puter, šećer, skrob, pšenično brašno prvog razreda,
  • u pečenju koristite samo jedno jaje, a ostatak zamijenite samo proteinima,
  • Svi proizvodi moraju imati nisku gi.

Bez obzira na to kako se poštuju ova pravila, ali ako proizvodi imaju prosječan, visoki GI, tada takva jela nisu prikladna za prehranu pacijenta.

Indeks glikemijskih proizvoda

Sa dijabetesom tipa 2, možete jesti hranu sa niskim indeksom, to će biti glavna komponenta jelovnika. Povremeno je dozvoljeno ne više od dva puta nedeljno u količini od 150 grama hrana sa prosečnom stopom ako je „slatka“ bolest u remisiji. Proizvodi s visokim indeksom za dijabetičare strogo su kontraindicirani, jer uzrokuju nagli skok koncentracije glukoze u tijelu.

Postoji nekoliko izuzetaka kada se GI naveden u tabeli povećava. Prvo, ako se voće i bobice homogeniziraju, pokazatelj će porasti za dvije ili tri jedinice. Drugo, sveža repa i mrkva imaju nizak GI, a visoko termički obrađeni.

Također, kod dijabetesa tipa 2 zabranjeni su svi voćni, bobični sokovi i nektari. Činjenica je da ovim tretmanom proizvodi „gube“ vlakna, a glukoza u voću ulazi vrlo brzo u organizam. Samo 100 mililitara takvog napitka u pet do deset minuta može izazvati povećanje glukoze u krvi za 5 mmol / l.

Glikemijski pokazatelj podijeljen je u tri kategorije:

  1. do 49 jedinica - nizak,
  2. 50 - 69 jedinica - srednje,
  3. 70 jedinica ili više je visoka.

Neke namirnice uopće ne sadrže glukozu i njezin indeks iznosi nula jedinica, na primjer, slanina, svinjetina, suncokretovo ulje. To ne znači da će takva kategorija proizvoda biti "dobrodošao gost" na meniju.

Obično je bogato kalorijama i sadrži visok holesterol.

Povrće

Povrćajući recepti za dijabetes trebalo bi doći do izražaja, jer principi prehrane u prisutnosti dijabetesa tipa 2 jasno upućuju na to da povrće treba zauzimati polovinu cjelokupne prehrane. Od njih se pripremaju razna jela - prilozi, supe, lazanje, salate.

Recepti za dijetalne salate ne bi trebali sadržavati sastojke poput masne kisele pavlake, umaka za umake, majoneze. Najbolji preljev bio bi nezaslađeni domaći jogurt, skuta s malo masnoće u obliku paste, maslinovo ulje.

Endokrinolozi preporučuju u kuvanju da se potpuno isključi suncokretovo ulje, zamjenjujući ga maslinovim. Sadrži mnogo vitamina i minerala, a također pomaže u uklanjanju lošeg kolesterola iz tijela - čest problem za ljude koji imaju poremećaj endokrinog sustava.

Jela se mogu pripremiti od sljedećeg povrća (svi imaju indeks do 49 jedinica):

  • tikvice, patlidžan,
  • luk, crveni luk, por,
  • krastavac, paradajz,
  • beli luk
  • masline
  • bilo koje gljive - lisičarke, šampinjoni, gljive kamenice, puter, medene gljive,
  • avokado
  • mahunarke - svježi i sušeni grašak, leća, šparoge, grah,
  • kupus različitih sorti - brokoli, briselski klice, karfiol, bijeli, crvenokos,
  • gorke i slatke paprike.

Okusne kvalitete jela mogu biti raznovrsne biljem - špinat, bosiljak, origano, peršun, kopar, rukola. Posljednja biljka trenutno zauzima vodeću poziciju kao čest sastojak u povrćastim salatama.

Za salatu s nabojem vitamina potrebni su sljedeći sastojci:

  1. rukavica - 100 grama,
  2. jedan paradajz
  3. pet maslina
  4. pet kozica
  5. mali crveni luk,
  6. jedna zvonasta paprika,
  7. nekoliko kriški limuna
  8. maslinovo ulje.

Skinite paradajz sa kore, paradajz prelijte kipućom vodom i odozgo napravite rez u obliku križa - to će lako ukloniti kožu. Povrće narežite na kockice dva centimetra, luk narežite na kolutiće i utopite 15 minuta u marinadi (sirće i voda, jedan do jedan), a zatim iscijedite marinadu i dodajte salati.

Papriku narežite na trakice, masline prepolovite, iz kozice skinite ljusku, pomiješajte sve sastojke, ocijedite sa limunovim sokom, dodajte sol i začinite uljem. Primer posluživanja ovog jela predstavljen je fotografijom u nastavku.

Često se pacijenti pitaju kakvu se prilog od povrća može pripremiti? Postojeći recepti za dijabetičare ugodni su u svojoj raznolikosti - ovo je gulaša, ratatouille i povrtna lazanje.

Čak i kulinarski amater može pripremiti ratatouille, potrebni su sljedeći sastojci:

  • dva paradajza
  • jedan patlidžan
  • četiri češnja belog luka
  • sok od paradajza - 100 mililitara,
  • dvije slatke paprike
  • kašika biljnog ulja,
  • nemasni tvrdi sir - 100 grama,
  • gomila zelenila.

Povrće, osim belog luka, isečeno na kolutove, uklonite sjemenke papra. Posudu s visokim stranama podmažite biljnim uljem, a zatim stavite nasjeckano povrće u obliku "harmonike", naizmjenično između njih. Kombinirajte sok od rajčice s nasjeckanim češnjakom i začinskim biljem i prelijte buduće jelo. Po vrhu pospite naribani sir. Pecite u rerni na temperaturi od 180 C 45 minuta. Ako nije jasno kako naslagati povrće, na kraju članka predstavljen je video sa fotografijama pripreme ratatouille.

Ovo jelo za dijetsku hranu može se pripremiti u sporom šporetu, postavljajući način "pečenja" na 50 minuta.

Jela s mesom i prilogom

Za dijabetičare tipa 2, recepti su ugodni u obilju. Prema svim kulinarskim kriterijima, oni nisu inferiorni u jelima savršene zdrave osobe - ukusnim, mirisnim i što je najvažnije zdravim. Potrebno je odabrati mršavo meso, uklanjajući sloj kože i masti bogat lošim holesterolom i „praznim“ kalorijama iz njega.

Okusne osobine jela protiv šećerne bolesti mogu se razlikovati uz začine, na primjer, origano, mljeveni biber, kurkuma. Potonje začine generalno preporučuju endokrinolozi za dijabetes jer može smanjiti koncentraciju glukoze u krvi.

Za dijetsku hranu nekoliko puta tjedno, pacijentu treba servirati jelo od priloga. Najveću hranjivu vrijednost imaju pileća, goveđa jetra. Goveđi jezik i pluća nisu zabranjeni. Iako se proteini u plućima organizam apsorbuje nešto gore od proteina dobivenih iz mesa.

Prvi recept za dijabetičare tipa 2 napravljen je od mljevenog mesa. Treba ga napraviti nezavisno od mršavog mesa - piletine, puretine ili govedine. Bolje je odbiti kupovinu proizvoda u trgovini, jer proizvođači takvim dodacima dodaju masnoću i kožu.

„Srdačan biber“ priprema se od sledećih sastojaka:

  1. tri paprike različitih boja,
  2. mlevena piletina - 600 grama,
  3. jedan luk
  4. tri češnja belog luka,
  5. tri kašike paradajz paste,
  6. gomila peršuna
  7. biljno ulje - 1 kašika,
  8. nemasni tvrdi sir - 200 grama.

Luk narežite na sitno i pomešajte sa mlevenim mesom, solju i paprom. Prerežite papriku na pola i uklonite sjemenke ne odvajajući rep. Polovine napunite mljevenim mesom, namažite sos odozgo. Da biste ga napravili, pomiješajte paradajz pastu, sjeckani češnjak i četiri kašike vode.

Na vrh umaka stavite nasjeckano zelje i pospite naribanim sirom. Stavite povrće na podmazani lim za pečenje. Pripremite paprike na temperaturi od 180 C 45 minuta. Ovo je punopravan drugi tečaj koji ne zahtijeva prilog.

Jednom tjedno možete kuhati goveđe dijetalne obroke za dijabetes, poput mesnih okruglica, uz dodatak povrća. Pokazat će se da su vrlo sočni i u isto vrijeme niskokalorični, što je vrlo važno kada osoba ima dijabetes tipa 2 s pretilošću.

  • pola kilograma nemasne govedine,
  • jedna srednja tikvica
  • jedan luk
  • jedno jaje
  • sol, biber.

Izvadite vene s mesa, prođite kroz mlin za meso. Povrće naribajte na sitnoj rerni i pomešajte sa govedinom, istucite u jaje, posolite i popaprite. Hladite dok glatko. Peći na štednjaku na laganoj vatri, pod zakopanim poklopcem sa obje strane. Te kotlete možete peći i u rerni ili za par.

Ovo parno jelo pogodno je za ishranu ljudi koji žele smanjiti svoju težinu.

Pileće meso je dijabetično meso koje nema kontraindikacije. Od nje se pripremaju razna jela. Da biste pileća prsa učinili sočnijima, najbolje je od nje kuhati griz.

  1. pileći file - 400 grama,
  2. sok od paradajza - 150 mililitara,
  3. jedan luk
  4. dvije žlice nemasne kisele pavlake,
  5. sol, biber.

Preostalu masnoću izvadite iz fileta, isperite pod tekućom vodom i narežite na obroke. Zagrijte tavu s biljnim uljem i dodajte meso, pržite na jakoj vatri, neprestano mešajući, tokom jednog minuta. Nakon soli, bibera, dodajte luk nasjeckan na pola prstena.

Pustite pod poklopcem 15 minuta, povremeno miješajući. Zatim prelijte sokom od rajčice, kiselom pavlakom, pomiješajte i kuhajte još 10 minuta. Ovaj umak odlično se slaže s kuhanom heljdom ili smeđim rižom.

Uz prisustvo dijabetesa bilo koje vrste (prvo, drugo, gestacijsko), važno je ne samo pratiti vašu prehranu, već i redovno vježbati, jer se glukoza u krvi brže procesira.

  • jogging
  • fitnes
  • joga
  • plivanje
  • Hodanje
  • biciklizam
  • Nordijsko hodanje.

Ako nema dovoljno vremena za bavljenje sportom, onda treba isključiti barem putovanja na posao i zamijeniti ih planinarenjem.

Videozapis u ovom članku predstavlja recept za ratatouille.

Pogledajte video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar