Kako provjeriti ispravnost brojila kod kuće? Metode i algoritam

Glukometar je uređaj za kućno neovisno praćenje nivoa šećera u krvi. Za dijabetes tipa 1 ili 2, definitivno trebate kupiti glukometar i naučiti kako ga koristiti. Da bi se šećer u krvi smanjio na normalu, mora se mjeriti vrlo često, ponekad i 5-6 puta dnevno. Da nema kućnih prenosnih analizatora, onda bih zbog toga morao da ležim u bolnici.

Kako odabrati i kupiti glukometar koji će precizno izmjeriti šećer u krvi? Saznajte u našem članku!

Danas možete kupiti zgodan i precizan prijenosni mjerač glukoze u krvi. Koristite ga kod kuće i na putovanju. Sada pacijenti mogu bezbolno izmjeriti nivo glukoze u krvi, a zatim, ovisno o rezultatima, "korigiraju" svoju prehranu, fizičku aktivnost, doziranje inzulina i lijekova. Ovo je prava revolucija u liječenju dijabetesa.

U današnjem ćemo članku govoriti o tome kako odabrati i kupiti glukometar koji je prikladan za vas, a koji nije previše skup. Možete usporediti postojeće modele u internetskim trgovinama, a zatim kupiti u ljekarni ili naručiti s dostavom. Naučit ćete na šta treba paziti pri odabiru glukometra i kako provjeriti njegovu točnost prije kupovine.

Kako odabrati i gdje kupiti glukometar

Kako kupiti dobar glukometar - tri glavna znaka:

  1. mora biti tačan
  2. mora pokazati tačan rezultat,
  3. mora tačno izmjeriti šećer u krvi.

Glukometar mora precizno izmjeriti šećer u krvi - to je glavni i apsolutno neophodni zahtjev. Ako koristite glukometar koji "leži", onda će liječenje dijabetesa biti 100% neuspješno, uprkos svim naporima i troškovima. I morat ćete se "upoznati" s bogatom spiskom akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa. I nećete to poželeti najgorem neprijatelju. Stoga se potrudite da kupite uređaj koji je točan.

Ispod u ovom članku ćemo vam reći kako provjeriti ispravnost brojila. Prije kupnje dodatno saznajte koliko koštaju test test trake i kakvu garanciju proizvođač daje za svoju robu. U idealnom slučaju garancija treba biti neograničena.

Dodatne funkcije glukometara:

  • ugrađena memorija za rezultate prošlih merenja,
  • zvučno upozorenje o hipoglikemiji ili vrijednosti šećera u krvi koje prelaze gornje granice norme,
  • mogućnost kontaktiranja računara radi prenošenja podataka iz memorije u njega,
  • glukometrom u kombinaciji s tonometrom,
  • Uređaji "Govoreći" - za slabovidne osobe (SensoCard Plus, CleverCheck TD-4227A),
  • uređaj koji može da mjeri ne samo šećer u krvi, već i holesterol i trigliceride (AccuTrend Plus, CardioCheck).

Sve gore navedene funkcije znatno povećavaju njihovu cijenu, ali se u praksi rijetko koriste. Preporučujemo da pažljivo provjerite „tri glavna znaka“ prije kupnje brojila, a zatim odaberete jednostavan za upotrebu i jeftin model koji ima minimum dodatnih funkcija.

Kako provjeriti brojilo za tačnost

U idealnom slučaju prodavač treba da vam pruži priliku da provjerite tačnost brojila prije nego što ga kupite. Da biste to učinili, morate tri puta zaredom glukometrom brzo izmjeriti šećer u krvi. Rezultati tih mjerenja trebali bi se međusobno razlikovati za ne više od 5-10%.

Možete dobiti i test šećera u krvi u laboratoriji i istovremeno provjeriti mjerač glukoze u krvi. Odvojite vrijeme da odete u laboratoriju i učinite to! Otkrijte koji su standardi šećera u krvi. Ako laboratorijska analiza pokazuje da je razina glukoze u krvi manja od 4,2 mmol / L, tada dopuštena pogreška prijenosnog analizatora nije veća od 0,8 mmol / L u jednom ili drugom smjeru. Ako vam je šećer u krvi iznad 4,2 mmol / L, tada je dopušteno odstupanje glukometra do 20%.

Važno! Kako saznati je li vaš merač tačan:

  1. Tri puta zaredom brzo izmjerite šećer u krvi glukometrom. Rezultati se trebaju razlikovati za ne više od 5-10%
  2. Provjerite test šećera u krvi u laboratoriji. A istovremeno izmjerite šećer u krvi glukometrom. Rezultati bi se trebali razlikovati za ne više od 20%. Ovaj test se može obaviti na prazan stomak ili nakon obroka.
  3. Izvršite oba ispitivanja kako je opisano u stavku 1. i test koristeći laboratorijski test krvi. Ne ograničavajte se samo na jednom. Korištenje preciznog kućnog analizatora šećera u krvi je apsolutno neophodno! U suprotnom, sve intervencije njege dijabetesa bit će beskorisne, a morat ćete "pobliže upoznati" njegove komplikacije.

Ugrađena memorija za rezultate merenja

Gotovo svi moderni glukometri imaju ugrađenu memoriju za nekoliko stotina mjerenja. Uređaj "pamti" rezultate merenja šećera u krvi, kao i datum i vreme. Tada se ti podaci mogu prenijeti na računar, izračunati njihove prosječne vrijednosti, pratiti trendove itd.

Ali ako stvarno želite sniziti šećer u krvi i držati ga blizu normalnom, tada je ugrađena memorija brojila beskorisna. Jer ona ne registruje povezane okolnosti:

  • Šta ste i kada jeli? Koliko grama ugljikohidrata ili jedinica za hljeb ste pojeli?
  • Šta je bila fizička aktivnost?
  • Koju su dozu tableta inzulina ili dijabetesa primali i kada ga je uzimao?
  • Jeste li doživjeli jak stres? Obična prehlada ili druga zarazna bolest?

Da biste doista vratili razinu šećera u krvi, morat ćete voditi dnevnik u koji ćete pažljivo zapisati sve te nijanse, analizirati ih i izračunati svoje koeficijente. Na primjer, „1 gram ugljikohidrata pojesen za ručak podiže mi šećer u krvi za čak mmol / l“.

Memorija za rezultate mjerenja, koja je ugrađena u mjerač, ne omogućava snimanje svih potrebnih povezanih informacija. Dnevnik morate voditi u papirnatoj bilježnici ili u modernom mobilnom telefonu (pametnom telefonu). Korištenje pametnog telefona za ovo je veoma zgodno, jer je uvijek uz vas.

Preporučujemo da kupite i savladate pametni telefon već samo zato da biste u njemu držali svoj "dijabetički dnevnik". Za to je sasvim prikladan moderan telefon za 140-200 dolara, nije potrebno kupovati preskupo. Što se glukometra tiče, izaberite jednostavan i jeftin model, nakon što proverite „tri glavna znaka“.

Test trake: glavna stavka rashoda

Kupnja test traka za mjerenje šećera u krvi - to će biti vaši glavni troškovi. „Početni“ trošak glukometra mala je sitnica u odnosu na čvrstu količinu koju morate redovno stavljati za test trake. Stoga prije kupnje uređaja uporedite cijene test traka za njega i za druge modele.

U isto vrijeme, jeftine test trake ne bi vas morale uvjeriti u kupovinu lošeg glukometra, s malom preciznošću mjerenja. Merite šećer u krvi ne „za show“, već za vaše zdravlje, sprečavajući dijabetesne komplikacije i produžujući vam život. Niko vas neće kontrolirati. Jer osim tebe, nikome ovo nije potrebno.

Za neke glukometre test test trake prodaju se u pojedinačnim pakovanjima, a za druge u „kolektivnom“ pakovanju, na primjer, 25 komada. Dakle, kupovina test traka u pojedinim paketima nije preporučljiva, iako se čini prikladnijima. .

Kada ste otvorili „kolektivno“ pakovanje sa test trakama - potrebno je da ih brzo koristite sve vremensko razdoblje. U suprotnom, test trake koje se ne koriste na vrijeme će se pokvariti. Psihološki vas potiče da redovno mjerite šećer u krvi. I što češće to radite, to ćete bolje moći kontrolirati svoj dijabetes.

Troškovi test traka, naravno, rastu. Ali uštedjet ćete mnogo puta na liječenju komplikacija dijabetesa koje nećete imati. Trošiti 50-70 dolara mjesečno na test trake nije mnogo zabavno. Ali to je zanemarljiva količina u odnosu na oštećenje koje može prouzrokovati oštećenje vida, probleme sa nogama ili zatajenje bubrega.

Zaključci Da biste uspješno kupili glukometar, uporedite modele u mrežnim trgovinama, a zatim idite u ljekarnu ili naručite s dostavom. Najvjerovatnije će vam odgovarati jednostavan jeftin uređaj bez nepotrebnih „zvona i zvižduka“. Trebalo bi ga uvesti od jednog od svjetski poznatih proizvođača. Preporučljivo je pregovarati s prodavateljem kako biste provjerili ispravnost brojila prije kupnje. Također obratite pažnju na cijenu test traka.

OneTouch Select Test - Rezultati

U prosincu 2013., autor stranice Diabet-Med.Com testirao je mjerač OneTouch Select metodom opisanom u gornjem članku.

OneTouch Select merač

U početku sam vršio 4 mjerenja zaredom s razmakom od 2-3 minute, ujutro na prazan stomak. Krv je crpljena iz različitih prstiju lijeve ruke. Rezultati koje vidite na slici:

Početkom januara 2014. položio je testove u laboratoriji, uključujući glukozu u plazmi na testu. 3 minute prije uzorkovanja krvi iz vene izmjeren je šećer glukometrom, da bi se uporedio s laboratorijskim rezultatom.

Glucometer je pokazao mmol / lLaboratorijska analiza "glukoza (serum)", mmol / l
4,85,13

Zaključak: mjerač OneTouch Select je vrlo precizan, može se preporučiti za upotrebu. Opšti utisak upotrebe ovog brojila je dobar. Potrebno je malo kapljice krvi. Navlaka je vrlo udobna. Cijena test traka je prihvatljiva.

Pronađena je sljedeća značajka OneTouch Select-a. Ne kapljajte krv na test traku odozgo! U suprotnom, mjerač će napisati "Greška 5: nema dovoljno krvi", a test traka će biti oštećena. Potrebno je pažljivo dovesti „napunjen“ uređaj tako da test traka usisa krv kroz vrh. To se vrši točno onako kako je napisano i prikazano u uputama. Isprva sam pokvario 6 test traka prije nego što sam se navikao. Ali tada se mjerenje šećera u krvi svaki put izvodi brzo i povoljno.

P. S. Poštovani proizvođači! Ako mi dostavite uzorke vaših glukometra, tada ću ih testirati na isti način i opisati ih ovdje. Neću uzeti novac za ovo. Možete me kontaktirati putem veze „O autoru“ u „podrumu“ ove stranice.

moja kćer, u dobi od 1 godine 9 mjeseci - dijabetes melitus tipa 1 prvi put je dijagnosticiran.otkriven slučajno, analizom urina, glukozurije, ketonskih tijela. - c-peptin -0,92, inzulin-7,44, glikovani hemoglobin-7-64. Nasljednost nije opterećena, dijete nema hronične bolesti, do 1 godine 3 mjeseca o dojenju, težina i visina su u granicama normale. terapija inzulinom propisana je 1,5 -2 -1,5 aktropida 20 minuta prije jela, 1 levemir noću. dijete je sklono hipoglikemiji. recite mi da li je doza inzulina odabrana pravilno, jer dijete stalno želi jesti, raspoloženo.

> reci mi da li
> odabrane doze inzulina

Sjetite se do kraja života - dozu inzulina morate ponovno odabrati prije svake injekcije, mjereći šećer u krvi glukometrom i znajući koliko ugljikohidrata planirate pojesti.

Ako ubrizgate fiksne doze inzulina, kao i sada, to dovodi do brzih problema („dijete je sklono hipoglikemiji… stalno želi jesti, raspoloženo“) i dugoročno - komplikacijama dijabetesa, što će dovesti do invalidnosti i rane smrti, već će se početi manifestirati od adolescencije.

Također imamo članak sa „škakljivim“, gotovo bezbolnim načinom mjerenja šećera u krvi. Ali za odrasle je to gotovo bezbolno, a dečiji prsti su i dalje veoma nježni. U svakom slučaju, naša metoda je bolja od uboda u vrhovima prstiju, kao što se obično radi.

Pa i ono najvažnije. Što manje dijabetesa jede ugljikohidrati, manje mu je potrebno inzulina i što je bliži nivo šećera u krvi zdravim ljudima. Što prije dijete s dijabetesom tipa 1 pređe na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, manja je vjerojatnost za komplikacije, što će duže živjeti i možda će uspjeti zadržati neke beta stanice ćelije gušterače.

Da biste izbjegli ketozu, morate često mjeriti šećer u krvi i slobodno smanjiti dozu inzulina. U situacijama poput vaše, djeci je obično potrebna jako niska doza inzulina, često čak i ispod 0,5 jedinica. Za to se inzulin mora razrijediti. Na Internetu ćete lako pronaći upute kako to učiniti. Odnosno, možete očekivati ​​da će se doza inzulina prije obroka smanjiti barem 2 puta, ili čak 4-5 puta.

Valentine 67 godina. Koristim glukometrom BIONIME GM 100. Visina 160, težina trenutno 72 kg. Uzela je 2 injekcije tiotriazolina 25 mg / ml 4 ml (postoje problemi sa pulsom, boli u srcu, nedostatak daha prilikom nesanice pri hodanju). Ujutro nakon prve injekcije, šećer u krvi 6,0, sljedeće jutro (nakon druge injekcije) šećer 6,6. Prije toga, iznad 5,8, nivo šećera obično nije porastao pri mjerenju mog glukometra (na prazan stomak, ujutro nakon spavanja i toaleta). Može li tiotriazolin dati takav rezultat ili vrijedi potražiti druge razloge? Zvanično mi nije dijagnosticiran dijabetes, ali bol u telećim mišićima sprečava me da spavam noću, ujutro se budim uvijek sa suhim ustima, prije sam mršavila i sada se ne mogu nositi s tim. Tlak je nekada bio 110/70, a sada se često penje na 128-130. Pri zadnjem sastanku s terapeutom, 150/70 (išla je na 3. kat klinike samo pješice). Razumijem da za sada to možda nije dijabetes, nego pre-dijabetes, kako kaže dr. Agapkin u TV programu, ipak sam se pojavio. Do sada smo bili naporni s endokrinologom - klinika ne vodi evidenciju do kraja januara, jer nema kupona.

> Može li tiotriazolin dati takav rezultat

Ne znam, nemam iskustva s ovom alatkom

> Razumijem da je to tako daleko
> možda ne dijabetes, ali predijabetes

Pogledajte članke:
1. Kako sniziti šećer u krvi
2. Uzroci hipertenzije i kako ih otkloniti. Testovi za hipertenziju
3. Na mjestu o hipertenziji ostatak materijala u bloku "Oporavak od hipertenzije u 3 tjedna je stvaran".

... i pridržavajte se preporuka.

Zdravo (53 godine, 163 cm, 51 kg)
U vašim člancima jedna od posljedica dijabetesa je pretilost. Ali imam suprotan problem. Nakon što je prošla duži stres prije otprilike dvije godine i nekih čudnih bolova u lijevom trbuhu (FGS-gastritis, normalna tomografija pankreasa), koji vraćaju donji dio leđa, počela je gubiti kilograme. Umjesto toga, po savjetu ljekara, prešao sam na heljdinu dijetu, sjedio sam na njoj otprilike 4 mjeseca, periodično konzumirajući parnu ribu i meso. Sada jedem gotovo sve, ali nastavljam gubiti kilograme, a što je izvanredno, više jedem, više gubim na težini. Koprogram je već prošao - ne apsorbira se škrob i masti. Imala sam sumnje na dijabetes (šećer 5,7) - ljekari kažu da je to norma ... Uopće sam odbacila slatkiše, ali primijetili su - dok jedem hljeb ili krompir, težina opada. Na moje insistiranje, doktor je dao smjer za šećer s teretom, ali ja se nisam odlučio kada sam otkrio o kakvom opterećenju je riječ. Pa razmišljam o pokušaju prelaska na dijetu bez ugljikohidrata, ali ne mogu zamisliti život bez jabuka. Pitanje: Postoji li išta što možete učiniti prije nego što pojedete jabuku kako se šećer ne bi podigao? Jednostavno mi je u glavi bila ideja da je moja analiza 5,7 daleko od norme. Može li osoba smršavjeti zbog dijabetesa?

> Jednostavno mi je jedna misao dugo smetala u glavi,
> da je moja analiza od 5,7 daleko od norme

Potrebno je da se posavjetujete s onkologom, gastroenterologom i psihijatrom.

Njezin suprug ima hronični pankreatitis već nekoliko godina. U pravilu dva puta godišnje, s pogoršanjima. Tokom posljednje pogoršanja u martu 2014. stanje se nakon tretmana nije poboljšalo. U protekla dva mjeseca smršavio je. Sada visina od 185 cm, teži 52 kg. Bolovi nisu prolazili, postoji osjećaj slabosti i umora, čak i bez opterećenja. Nakon pregleda - šećer u krvi 16, dijagnoza dijabetesa, liječenje - dijabetes. Molim vas recite mi da li moj muž ima dijabetes - posljedicu pankreatitisa? Da li su metode liječenja iste? Kako slijediti dijetu ako djeluje? I generalno smo potpuno u gubitku ...

> Mužev dijabetes posljedica je pankreatitisa?

Najvjerovatnije da. Nisam spreman ništa savjetovati u vašoj situaciji. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata vjerovatno nije prikladna za vas.Potrebno je pronaći dobrog (!) Gastroenterologa i lečiti se s njim. Ako se gastroenterolog usmeri na endokrinologa, onda idite i vi.

Mogu vam sigurno savjetovati jednu stvar. Od doktora koji je propisao dijabetes u vašoj situaciji, morate pobjeći poput kuge. Preporučljivo je podnijeti žalbu protiv njega regulatornim tijelima.

Zdravo Pomoć da se shvati razlika u mjerenjima glukometra - u krvi i plazmi? Koristim Accu check performa glukometar. U trgovini u kojoj su ga kupili, neslužbeno su rekli da je kalibrirana za mjerenje u krvi. Kako to proveriti? Ili oduzmite 12% od rezultata? Ne razumijem ništa s ovim glukometrom.

> Ili oduzmite 12% od rezultata?

Ne uzimajte ništa od sebe, koristite onako kako jeste. Proizvođači Glucometera već su učinili sve za vas. Evo normi šećera u krvi, usredotočite se na njih.

Kćerka 1 godina i 8 mjeseci, dijabetes 6 mjeseci, visina 82 cm, težina 12 kg. Humulin Humulin R i PN: ujutro 1 jedinica R i 1 jedinica PN, ručak 1-1,5 jedinica R, večera 1-1,5 jedinica R, noćenje 1-1,5 jedinica PN. Skok šećera s 3 na 25. Je li odabrana prava doza?

> Da li je doza tačna?

1. Da biste odredili tačnu dozu, naučite kako razrijediti inzulin kako je ovdje opisano.
2. Čim dojenje prestane, bebu bi trebalo prebaciti na dijetu sa malo ugljenih hidrata. Ne unosite ugljene hidrate, bez obzira na to lekari, rođaci itd.
3. Pročitajte intervju sa roditeljima šestogodišnjeg djeteta sa dijabetesom tipa 1. Ako slijedite put koji vam predlažem, bilo bi lijepo sa vama isto vrijeme voditi intervju. Posebno me zanima praktično iskustvo razrjeđivanja inzulina.

Zdravo! Pomozite mi molim vas. Sumnjam na dijabetes svog oca, on kategorički ne želi ići u bolnicu. Reći ću vam malo: imao je 55 godina, prije otprilike dva mjeseca počeo je imati problema, svrab je počeo na penisu, koža mu je suha (rekla mi je majka), stalna žeđ, nagon da ode u toalet i stalna glad. Prije otprilike 8 godina imao je ishemiju srca. Sada je stalno vruć, cijelo se vrijeme znoji. Prije 3 dana kupio sam ONE TOUCH glukometar. Ujutro na prazan stomak pokazivala je 14, a uveče 20.6. Pomoć, koje tablete da kupim za njega? Ne želi ići na dijetu, on i moja mama ne slušaju.

> kakve bi tablete trebao kupiti?

Vaš otac je počeo dijabetes tipa 1. Ovde vam nikakve tablete neće pomoći, već samo injekcije inzulina.

> kategorički ne želi ići u bolnicu

Uskoro će biti na intenzivnoj njezi zbog dijabetičke kome.

> Ne želi ići na dijetu, mama i ja ne slušam

Savjetujem vam da sada riješite pitanja nasljeđivanja imovine.

Zdravo Stvarno mi treba tvoja pomoć. Priča je slična gore opisanoj. Moja baka ima 64 godine i teži oko 60-65 kg. Ona je prošle godine hospitalizirana u teškom stanju zbog gnojne rane u leđima, natkoljenju. Odradili su operaciju, a zatim su prošli testove koji su pokazali povećani šećer. Odmah je kupljen FineTouch glukometar. U roku od 8 mjeseci pokazuje 10 mmol / L na prazan stomak, 14-17 tokom dana. Istovremeno pokušavajući se pridržavati dijeta. Žali se na svrbež kože, žeđ, učestalo mokrenje, bolove u bubrezima, slabost, bolove u kostima, nesanicu, vrtoglavicu. Tokom godine izgubila je mnogo kilograma: koža joj samo visi na kostima, sva odjeća je velika. Odbija odlazak ljekaru. Odvest ću se što prije kod liječnika, čak i bez njenog pristanka, jer izgleda loše. Molimo vas da pomognete identificirati vrstu dijabetesa, njegovo zanemarivanje i težinu. Takođe, savetujte moguće lekove na osnovu starosti. Želim biti spreman. Hvala unaprijed!

> Molim vas pomozite
> prepoznati vrstu dijabetesa

Dijabetes tipa 1, težak

> savjetovati moguće lijekove

Samo injekcije insulina. Bilo kakve tablete su beskorisne.

> Odneću što pre
> doktoru, čak i bez njenog pristanka

Uvjeravam vas, beskorisno je. Već sam vidio mnoge takve slučajeve. Neće biti smisla. Riješite probleme sa nasljeđivanjem njenog dobra, a zatim ostavite sebe i bavite se svojim poslom.

Zdravo Moja 6-godišnja kćerka pokazala je dijabetes tipa 1. Bili su hospitalizirani sa šećerom na prazan stomak 18. Uvečer sam otišao do 26. Moja supruga i ja ne možemo pronaći mjesto, jer ona već ima visoku kratkovidnost i vrlo je zastrašujuće dobiti dodatnu komplikaciju ... Našla sam vašu web lokaciju i želim brzo prebaciti cijelu obitelj na dijeti sa malo ugljikohidrata. Dok je kćer u bolnici, hrane se ugljikohidratima pomiješanim s inzulinom: već sam shvatio da je to pogrešno, jer njen šećer skače sa 6 na 16 mol. Spreman sam i odlučan da se efikasno borim sa bolešću svoje kćeri čim je budu otpuštene, ali je nastao problem. Supruga kaže da kćerka traži da jede u nepoznato vrijeme. Tada joj dajemo samo proizvode sa liste dozvoljenih. Da li je moguće doručkovati njenu ovlaštenu hranu tokom dana?

> Da li je dozvoljeno imati užinu
> hrana tokom dana?

Pogledajte ovaj članak. Odmah ste krenuli pravim putem. Nadalje, ako striktno držite dijetu s malo ugljikohidrata, onda brzo stabilizirajte djetetov šećer ne veći od 5,5-6,0 nakon jela. Uopšte ne možete ubrizgati inzulin.

Dok dijabetičar ne ubrizgava inzulin, preporučljivo je jesti češće u malim porcijama kako ne bi istegnuo želudac. Dakle, grickanje s dozvoljenim proizvodima nije samo ono što možete, već je čak i potrebno. Preporučljivo je da budete u kontaktu sa mnom - da prijavite kako stvari idu.

Zdravo Hvala na odgovoru! Moja kćerka je konačno otpuštena iz bolnice. Propisani su levemir (3 jedinice) i Novorapid (3-4 jedinice). Pojavio se sljedeći problem: ona je jednostavno probudila neodoljiv apetit. To sam primijetio još u bolnici, iako prije bolesti, prije bolesti, nije pokazivala veliko interesovanje za hranu. On želi stalno jesti, uglavnom traži sir i kupus. Iskreno prejedanje, što dovodi do skokova šećera. Danas je već bilo 10.4. Je li ovo privremeno stanje nakon bolnice ili trebate poduzeti neke mjere?

> probudio jednostavno neodoljiv apetit

Vjerovatno je smršala dok je imala nekontrolirani dijabetes. Sada se tijelo pokušava oporaviti. To je normalno.

> trebate li poduzeti neke mjere?

Ovisi o tome možete li potpuno iskočiti inzulin ili ne. Ne možete kratko da odgovorite na ovo pitanje.

> uglavnom pita za sir i kupus

> Propisani su Levemir (3 jedinice) i Novorapid (3-4 jedinice).

Nikad se ne zna šta su propisali ... Na ramenima bi trebala imati svoju glavu. Proučite članak „Izračun doziranja insulina“ i uzmite ga sami, umjesto da ubrizgavate fiksne doze.

Zdravo, Sergey. Kakvo je vaše mišljenje o mjeraču glukoze u krvi robne marke Accu-Chek Performa? Prema vašoj metodi provjerio sam 4 puta i dobio pokazatelje: 6.2, 6.7, 6.7, 6.4. Živimo u Australiji i željeli bismo znati - mmol / l u Rusiji je isti kao i naš? Ili se naša mjerenja razlikuju? Plivam svaki dan u bazenu 1,5 km prsno, igram tenis i odbojku, pokazatelji šećera u prosjeku su 6,2. Razumio sam iz vašeg članka da je razlog u mlijeku. Kupujem domaće mlijeko od farmera i pijem 10-14 litara tjedno, jako volim mlijeko. Ili je možda i godina, imam 61 godinu Počinjem sa dijetom, nadam se da će pomoći, iako je život u Australiji i ne jesti voće teško. Kupujemo ih i u kutijama.
Neka vas Bog blagoslovi za ovaj težak, ali vrlo koristan rad. Hvala unaprijed.

> Kakvo je vaše mišljenje o mjeraču glukoze u krvi robne marke Accu-Chek Performa?

Nažalost, s njima se još nisam bavio.

> Provjerio sam 4 puta i dobio indikatore: 6.2, 6.7, 6.7, 6.4.

> Shvatio sam iz vašeg članka da je razlog u mlijeku.

Zdravo, Michael. Trenutno je Accu-Chek Performa Nano jedan od najtačnijih glukometra i vodeći u svom segmentu. Vaš učinak je unutar standardne devijacije u skladu sa standardom ISO 2003. I upotreba glukometra Accu-Chek Performa u Australiji je veliki plus. Činjenica je da Australijsko udruženje za dijabetes (NDSS) zajedno s tvrtkom Roche Diagnostics provodi državni program samokontrole razine glukoze u krvi. Zbog toga su za dijabetičare u Australiji probne trake Accu-Chek mnogo jeftinije nego za stanovnike drugih zemalja svijeta.

Zdravo Pročitao sam članak. Pišete da su glavna stavka troškova test trake. Šta je sa iglom? Danas su dijagnosticirali samo gestacijski dijabetes. Kupio sam mjerač glukoze Contour TS. Uključeno je samo 10 kom. Ja stalno moram kontrolirati šećer već 2 tjedna. Igle nisu dovoljne ako se menjate svaki put kada koristite. I ne mijenjajte se - ne sterilno. I kako drugima uspijeva ukloniti krv iz prsta?

> I ne mijenjajte se - ne sterilno

Možete prstom pritisnuti jedan lancet nekoliko puta. Samo ne dozvolite da drugi ljudi ubiju prste istim lancetom!

> Kupio sam mjerač glukoze Contour TS.

Provjerio bih vas na vašem mjestu prema metodi opisanoj u članku. Pročitao sam puno zloupotrebljivih recenzija o domaćim glukometrima. Ako uređaj nije precizan, tada će sve mjere za liječenje dijabetesa biti beskorisne.

Imam i krug vozila, za mene je jedan od najpouzdanijih glukometra, a gdje je domaći? Krug vozila proizvođača Bayer. Po mom mišljenju daje vrlo precizne rezultate.

> Motorni krug proizvođača Bayer-a.

Nisam to znao

> Po mom mišljenju daje vrlo precizne rezultate.

Bolje je ne nagađati, nego provjeriti u skladu s metodom opisanom u članku.

Zdravo. Ne razumijem o kakvoj tačnosti možemo da pričamo ako je dopuštena greška 20% napred i nazad. Moj test datoteka leži oko 25% precijenjen, ali jučer sam ga prvo podcijenio za 25%, a zatim precijenio 10%. A 20% u stvarnom životu - na primjer, moj je pokazao prazan stomak od 8,3. Pa pogodite, ovo je 6 ili 10. Ostali su također neobični prema recenzijama. Šta treba raditi?

> Šta mogu učiniti?

Slijedite program dijabetesa tipa 2 objasnjen na ovoj web stranici. Ostat će relativna pogreška glukometra od 20-25%. Ali što je niži šećer u krvi, niža je apsolutna vrijednost ove pogreške.

Pozdrav, imam 54 godine, dijabetes tipa 2, 15 godina, na glukofagu, pitanje je - koja je razlika između očitavanja šećera u krvi i plazmi? Vrijedi li obratiti pažnju?

> kako se očitavanja razlikuju
> šećer u krvi i plazmu?

Malo se razlikuju

> Vrijedi li obratiti pažnju?

Ćao 65 godina, 175 cm, 81 kg. Dijabetes tipa 2, negdje oko 5-6 godina. Ne ubrizgavam inzulin. Pitanje o brojilu. Imam FreeStyle Lite merač. Molimo podijelite svoje mišljenje o njegovoj tačnosti. Hvala unaprijed. Vaša je web stranica zanimljiva, pokušat ću slijediti preporuke za procjenu njihove korisnosti i učinkovitosti.

Pozdravi, Samson, Njemačka.

> podijelite svoje mišljenje
> o njegovoj tačnosti

Nikad nisam vidio ovaj metar. Niste sigurni da li se prodaje u zemljama ZND. Provjerite sami točnost prema metodi opisanoj u članku.

Recite mi, da li je glukometar Accu-Chek Performa Nano dovoljno tačan?

> Accu-Chek Performa Nano mjerač glukoze u krvi
> dovoljno tačno?

Provjerite prema metodi opisanoj u članku i to ćete saznati.

Pozdrav, imam 61 godinu, visina 180, težina 97 kg. Trening 3-4 puta nedeljno u trajanju od 2 sata. Šećer na post prije 2 godine - 6,4, nije poduzeo ništa. Prije 3 sedmice jutarnji test praznog stomaka pokazao je 7,0. Prebacio se na dijetu sa malo ugljenih hidrata. Težina se smanjila za 4 kg. Danas ponovljene analize pokazale su da je šećer na glavi 5,8, glikovani hemoglobin (HA1c) - 5,4%. To je nekako kao norma. Ali nakon jela šećer može skočiti i do 7,5.
Takođe sam pre 3 nedelje kupio metar Bayer Contour.
Nisam našao karakteristike - tačnost uređaja. Mjerenja su zbunjujuća. Jutros sam na prazan stomak odmjerio 5 puta na 3 prsta: 5,2, 6,1, 6,9, 6,1, 5,9 (laboratorijska analiza danas - 5,8). Raspon vrijednosti je prevelik da bi se mogao zaključiti.
Šta da radim Je li uvijek pricanje u isti prst?
Koji se merač smatra tačnijim?

> Preveliki raspon vrijednosti

Zapravo ne, ne previše bolesno, normalno

Nemojte koristiti prvu kap krvi, operite je pamučnim tamponom i drugom kapljicom izmjerite šećer. Dobijte stabilnije i preciznije rezultate.

Zdravo.
Kćeri 1 godina.
Izmjerio sam ga ujutro na prazan stomak glukometrom - šećer je pokazao 5,8.
Obično je najveći rezultat bio 5,6.
Jednom u 9 mjeseci pokazao je 2.7 na prazan stomak.
Imam šećernu bolest tipa 2, inzulin se počeo ubrizgavati tek od 27. sedmice trudnoće.
Reci mi, da li moja ćerka ima dijabetes?
I kako se nositi s tim?
Ako je inzulin propisan za ubrizgavanje, kako mogu injekcije biti tako male svakog dana?
Hvala unaprijed.

Da li moja ćerka ima dijabetes?

Još nije poznato - šećer trebate mjeriti glukometrom najmanje 2 puta tjedno

kako ubrizgati tako malo injekcija svaki dan?

Baš kao i odrasli

Molim savjet. Tokom trudnoće otkriven je dijabetes. Nakon poroda, položila je test tolerancije na glukozu - njeno se stanje nije popravilo, a prema rezultatima dijagnosticiran joj je dijabetes. Nisu utvrdili koji su tip, rekli su da rade test tolerancije na glukozu jednom godišnje.
Na strogoj sam dijeti, ugljikohidrati su minimalni (bez hljeba, bez žitarica, bez slatkiša). Glukoza nakon jela - oko 8. Ako pojedem nekoliko kašika riže, glukoze sat vremena nakon jela - više od 12. Post - 5.
Reci mi, moram li se posavjetovati s ljekarima, prilagoditi prehranu i uzeti tablete? Ili je normalno živjeti od kupusa i mesa?

Trebam li se posavjetovati s liječnicima, prilagoditi prehranu i piti tablete?

Ja bih na vašem mjestu da provedem program liječenja dijabetesa tipa 2 naveden na web mjestu. U isto vrijeme, nije se previše oslanjao na ljekare.

Da li je u redu živjeti od kupusa i mesa?

Nije to normalno, ali sjajno.

Koristim satelit-Express glukometre domaće proizvodnje. Budući da moje iskustvo dijabetesa ima već 14 godina (dijabetes tipa 1) i već peti mjerač glukoze u krvi, imam više od 10 godina iskustva u korištenju ove tehnike. Dakle, Sattelite koristim skoro godinu dana, oni su me izbacili na klinici. U početku sam mu smetala. Postojao je negativan stav prema domaćoj mjernoj opremi, osim u vrijeme SSSR-a. Obavila sam nekoliko ispitivanja tačnosti merenja (poređenje sa laboratorijskim rezultatima, „3 merenja“ testa, poređenje sa drugim glukometrima strane proizvodnje) i rezultat me iznenadio. Satelit se pokazao kao najtačniji glukometar, ne samo među onima koje sam imao (uključujući Van Tach i Akku Ček), već i među trenutno popularnim uvoznim glukometrima za ostale dijabetičare. Imao sam priliku da se uporedim u bolnici u kojoj sam nedavno ležao.
Ovaj uređaj nema očigledne minuse. Pored toga, mogu pripisati neovisnost od kolebanja valuta i političke situacije, pojedinačno pakiranje za svaku test traku, što je vrlo povoljno i pouzdano u poređenju s „bankama“, kao i male veličine i dostupnost na tržištu.
Ovo nije oglašavanje, već subjektivno mišljenje. Sada imam 3 glukometra kod kuće, koristim samo satelit.

Ovo nije oglašavanje, već subjektivno mišljenje.

Objavio sam vaš komentar tako da mi ne kažu da zaradim novac za reklamiranje uvezenih glukometra.

Preporučujem svim vlasnicima satelitskih uređaja da na dva načina provjere ispravnost glukometra, kako je opisano u članku.

Rezultati su posebno provjereni u tri dimenzije, rezultati su sasvim prihvatljivi. Razlika u rezultatima iz laboratorija za bolničko liječenje je 0,2-0,8 mmol l. Satelit je prvi uređaj koristio 13 godina, da nije došlo do mehaničkih oštećenja ekrana, razdoblje bi bilo duže. Drugi satelit ekspres koristim već 11. godinu. Cijene test test traka su više nego zadovoljne, za cijenu jednog paketa traka za mnoge uvezene uređaje mogu kupiti tri paketa za svoje.

Dobar dan, doktore!
Imam 33 godine, druga trudnoća je 26 tjedana, težina 79 (set 7 kg), šećer na glasu 5.4.
Stavite na dijetu 9, mjerim glukometrom 4 puta dnevno (na prazan stomak, 1 sat nakon doručka, ručka, večere)
Postiti stalno 5,1-5,4 (jednom je to bilo 5,6)
Nakon jela u sat vremena, ne više od 5,5 uvijek! Ponekad sagrišem gorku čokoladu s čajem, čak i slatkišima, to ne utiče na rezultat, šećer se ne povećava.
Zašto je post povišen? (Normalno za trudnice do 5,0)
Je li ovo stvarno loše?
Nakon nedelju dana idem na test glukoze
Hvala!

Dobro vece Kupio sam mjerač odabira jednim dodirom kako ste preporučili. Počeo sam provjeravati ispravnost i pronašao sljedeće pokazatelje: 5.6, 4.6, 4.4, 5.2, 4.4. Razlika je vrlo velika između čitanja. Tada su pokušali sa njenim mužem, ispostavilo se da mu je svjedočenje 5.2, 5.8, 6.1, 5.7.Da li pravilno razumem da trebam promijeniti ovaj uređaj na drugi, jer Zar ovo nije tačno? Činjenica je da imam 9 tjedana trudnoće, a na konzultacijama je šećer na glavi bio 5,49 (ovo je bilo nakon tjedan dana SARS-a) i oni sumnjaju na GDM. Prošla sam svoje testove Helix nakon 2 tjedna: glukoza na testu 4,7, 5,13% glikolirani hemoglobin (normalan 5,9), c-peptid 0,89 (normalan 0,9 do 7). Da li prema takvim pokazateljima imam gestacijski sd? Unaprijed hvala na odgovoru, veoma sam zabrinut. Moja težina je 54 kg (prije trudnoće 53 kg), visina 164 cm.

Teoretski, sve je tačno. Ali drugar neće razumjeti da živimo u zemlji Ukrajine i da ove prihode opljačka naša vlada. Tko si može priuštiti mjerenje šećera u krvi 5-6 puta dnevno, po cijeni testnih traka od 320 do 450 grivna za 50 komada?

Ovaj posao je čisto dobrovoljan, nije važno gdje i u kojoj zemlji živite.

Slažem se sa Valerijem na svih 100. Takođe u Ukrajini, nažalost. Imati glukometar i mjeriti ga najmanje dva puta dnevno neprihvatljiv je luksuz.

Dobar dan Imam skoro 38 godina, visina 174, težina 80, svake godine naraste 2-3 kg. Od 08.2012. Mirena stoji (težina 68 kg). 2013. godine uzimala je Eutirox 0,25 na tri mjeseca. TSH je povećan za 1,5 puta, stabilizovan.
Testovi na šećer na post u 2013. godini - 5.5, februar 2015. - 5.6. Sad sam bolestan od bronhitisa, šećer sam prebacio 1. marta 2016. - 6.2.
Terapeut pita: Imate li dijabetes? U šoku sam. Roditelji nemaju dijabetes. Moja baka posjetila je majčinu stranu.
Od simptoma, stalno mu završava noge ispod koljena i nelagode, ozbiljnosti - pripisuje se povećanju težine. Opća slabost, apatija. Osjećam se svodnikom, razumijem da nešto nije u redu s tijelom. Endokrinolozi na našoj klinici su smrznuti.
Biću vam veoma zahvalan na odgovorima na vaša pitanja:
- Da li Mirena utiče na dijabetes?
- Može li se dijabetes razviti u jednoj godini?
- Koje testove na šećer treba proći u privatnoj klinici i koje specijaliste dodatno posjetiti?

Ne znam da li će vam moja priča pomoći, ali voljela bih je podijeliti.
Ne tako davno, mojoj je majci dijagnosticiran dijabetes tipa 2, trebao joj je glukometar. A ja sam vrlo pažljiva osoba. Zaobišao sam sve forume i web stranice, uključujući proizvođače glukometara, i otkrio nekoliko stvari.
Prvo, greška od 20% u glukometru nije greška između dva mjerenja, već odstupanje od LABORATORIJSKE ANALIZE. To jest, ako imate pravi šećer 5,5, a vaš metar pokazuje vrijednosti 4,4 i 6,6, onda se to može smatrati normalnim (iako s potezanjem). Ali ako vaš mjerač prikazuje istu razinu šećera pet puta zaredom, to onda nije pokazatelj ispravnosti uređaja. Doista, ako ste nekoliko puta dobili vrijednost 6,7, a vaš pravi šećer 5,5, tada pogreška prelazi 20% laboratorijske analize.
Drugo, 20% -tna greška je maksimum koji se pruža uglavnom za vrlo visoke vrijednosti šećera. Ako se takav raspršivanje dogodi kod ljudi s normalnom razinom šećera ili kod bolesnika s hipoklikemijom, onda je to najvjerojatnije nekvalitetni glukometri ili pokvareni test traci. Što je niži šećer, to bi trebalo biti manje greške. Prema nepotvrđenim izvještajima, s normalnim šećerima ne bi trebao biti veći od 15%, a sa niskim šećerom 10% LABORATORIJSKE analize. I dodaću, naznaka pokvarene test trake ili mjerača glukoze NIJE uključena u ovih 20%!
Treće. Čak će i najkvalitetniji glukometri različitih proizvođača vjerojatno pokazati različite vrijednosti, što ih ne sprečava da upadaju unutar pogreške 20%. Na primjer, saznao sam da glukometri jedne od kompanija nepoznatih u Rusiji uvijek daju vrijednosti 5-7% veće od svih ostalih glukometra, međutim razlikuje se vrlo malim razmakom između mjerenja i također pada u 20% odstupanja.

A sad o test trakama. Greške u mjerenjima najčešće se javljaju ne zbog grešaka brojila, već upravo zbog određenih kvarova u test trakama. Dakle, prije kupnje brojila, nemojte biti lijeni saznati više o njima! Bilo je slučajeva kada su podnijeli tužbu protiv proizvođača glukometra, ali uzrok pogrešnih svjedočenja bilo je puštanje neispravnih test traka. Ali čak i ako je sve u redu, budite spremni da će od 100 traka, najmanje 1-2, ali u stvari više, biti loše kvalitete. Štaviše, svi proizvođači na ovo upozoravaju. Ali često mislimo da su nekvalitetni oni koji uopće ne rade, odnosno pokazuju pogrešku na mjeraču. Međutim, svaka precijenjena ili podcijenjena vrijednost šećera može biti rezultat lošeg rada glukometra, ali rezultat nedostatka test trake. Vrlo je važno nabaviti stvarno kvalitetne i ne istečene testne trake, ali moramo se sjetiti da su test trake vrlo krhka stvar, koju je vrlo lako pokvariti vlagom i temperaturom te s povremenim savijanjem. I uprkos činjenici da nam se čini da smo jako uredni i radimo sve kako treba, najčešće ih sami pokvarimo.
Općenito, budite spremni na činjenicu da ćete trebati naučiti o svim značajkama vašeg glukometra i biti zdrav !.

Zdravo. Podržati ću Dmitrija. I moj satelit nije samo Express, već i plus. Kad sam nakon porođaja bila na intenzivnoj njezi, došli su kod mene iz laboratorija i provjerili šećer, a zatim sam ga nekoliko puta izmjerila na svom glukometru. S ljekarom smo zaključili da što je veći šećer, to je veća i greška brojila. Prema tome, što je niži šećer, točnije su indikacije. I da, ljekar je također primijetio da je prikladno kada se svaka test traka pakuje odvojeno.

Dijabetes tipa 2. Na tanki stomačić šećer 8. Pojedete 2 kuhana pileća jaja, nakon 2 sata šećer 11. I piše da jaja mogu. Zašto se ovo dogodilo? Hvala

Molim vas, recite mi svoje mišljenje o metru Aku Chek Gow. Koliko je ovaj uređaj prihvatljiv za kontinuiranu upotrebu? Hvala

Pozdrav svima! Imam jedan mjerač glukoze u krvi koji je izmjeren 3 puta zaredom rezultati su sljedeći: 7,8 9,4 8,9, postoji li jaka varijacija u vrijednostima?

Pozdrav svima! Dijelim bogata iskustva dijabetičara. Imam 68 godina. Bolestan od 30. Dijagnoza dijabetes melitusa, tip I, od 1978. (38 godina iskustva). Brojilo je kupljeno tek 2002. godine, nakon konsultacija s endokrinologom. U sanatorijumu za liječenje imao sam kontrolna mjerenja šećera. Pokazalo se da s jutarnjim šećerom na prazan stomak 3,5-3,8, postprandijalna glikemija (šećer dva sata nakon doručka) ne uklapa se ni u kakve norme 16,0-16,8 (normalno

Dobar dan Tako mi je drago što sam upoznao vašu web lokaciju, patim od dijabetesa tipa 2 već 12 godina, a osim što sam povećao broj pilula i povećao šećer u krvi, nisam ništa postigao. Dva tjedna sam na dijeti s malo ugljenih hidrata i izgubio sam 5 kg, šećer je pao na 5,5, umjesto toga 9 mmol na prazan stomak. Uzeo sam Glucofage 1000 ujutro i navečer, Amaril 4 mg ujutro, trenta 5 mg ujutro, tiogammu 600, Diroton 10 mg od pritiska i kardio aspirin noću, a sad sam odbio amaril i diroton jer je tlak postao 120 do 70 Prihvatam krom pikolinat, Magnelius B6, koenzim kardio, sermion30 (och postoje jake vrtoglavice) Glukofag 1000'Trazhentu 5 mg, aspirin kardio noću. Čudno je da je ponekad pritisak nizak 110 do 65. Čitao sam da postoji Glucofage Long, da li je moguće da ga pijem noću, jer šećer ujutro ponekad više nego noću, Shvaćam da negdje nije u redu s dijetom. Veliki problem sa crijevima, stalna opstipacija, iako djelujem prema vašim preporukama, pijem 2,5 litre vode, uradio sam biohemijsku analizu, glikemijski indeks 7,7, to je od 9,5. Molim vas da mi kažete šta radim pogrešno, i mogu li dodati Glucofage Long. Pronašao sam vrlo zanimljiv recept za povrće od karfiola od brašna bez brašna, da li je moguće dijeliti sa pratiocima bolesti umjesto hljeba?

Dragi sugrađani. Ne uzimajte Contour TS merač. Uzeo sam nekoliko merenja sa iste kapi krvi, kao što ste ovdje napisali. Leži na nekoliko JEDINICA! Nisu desetine, naime, jedinice - HORROR.

Pozdrav, postoji problem koji ne znam šta da radim, na tankom stomaku je bilo šećera 2,8 (uzimanje medikamentozne terapije nakon zamene zglobova), nema medikamentozne terapije - krivulja šećera,, 8:30 ujutro-3,6, nakon jela u 10,30 ujutro-3,5 , često znoj, + menopauza, visina 167, težina 73, bila je 85, tri poroda zaredom - djeca 4050 kg., 4200.4400 kg., takođe se znojila u dobi od 22 godine, ali nema žeđi i šećera u mokraći, a ne kada nije bilo, mada je bubrežni kamen imao 51 godinu. Bojim se stanja kad se počnem tresti i pokušavam jesti. Kada slijedim dijetu i jedem svakih 2,5 sata, čini se da je sve normalno. Samo vrijedi prekršiti ovaj režim m Jet zatryasti.Holesterin povećana, ponekad dostiže 8.4., Ali uzeti statini odbiti t.k.srazu udara u myshtsam.Proveryala brodova, oni su normalni.

Zdravo. Imam 49 godina. Težina 75 kg. Dijagnoza je dijabetes tipa 2. Ne uzimam nijedan lek. Ako je moguće, pridržavajte se dijeta. Nedavno sam se počeo osjećati ne baš dobro. Odlučio sam izmjeriti šećer. Nije ustao od mene više od 14, ali 28 godina nakon jela. Htio sam se prijaviti liječniku, linija je tri tjedna unaprijed. Savetujte lek molim.

Imam 68 godina. Dijabetes tipa 2 11 godina iskustva. U avgustu 1916. godine doktor me je nagovorio da pređem na inzulin. Sada izbodem Humodar B 24 jedinice. ujutro + metformin 1000 i večernje 10 jedinica. inzulin + metformin 1000. Šećer na glasu 6,5-7,5. Doktor je zadovoljan, ali nisam, dobrobit - pretučen vrećom - nadao se boljem rezultatu. Nakon uzimanja lijeka - 2-3 sata bolovanja. Možda šta nije u redu s ovom kombinacijom? Čekam savjet.

Pozdrav Sergej, poceo sam slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, nakon sto sam se dan secer vratio u normalnu vrijednost (4,3-4,8) za prazan stomak, tek ujutro 5,7 je bilo, trajalo je 3 dana. Bio je vikend i dozvolio sam sebi da popijem bocu crnog suhog vina uveče i sljedeće večeri. Izmjerila sam šećer prije i poslije vina - sve je bilo u granicama normale, ali sada je treći dan već malo viša (5,6-6,0) na prazan stomak, a otprilike 7 nakon obroka. Reci mi, može li vino uticati na ovaj način ili ne? hvala unaprijed

Dobar dan Imam 58 godina, težina 105 kg. Dijagnosticirani smo s dijabetesom tipa 2 prije dvije godine. Tijekom prve godine, šećer se zadržao unutar 7,0. Tada je počeo da fluktuira na 15,0. Prošao sam testove: glukoza 15,0, glikozilhemoglobin 8,77, insulin 6,9, HOMA indeks 11,2. DibizidM uzimam dva puta dnevno. Nema dobrog endokrinologa. Pročitala sam o dijeti s niskim udjelima ugljikohidrata i odlučila "sjesti" na nju. Recite mi ili mi je lijek propisan pravilno? I još mnogo toga. Koristim iXell glukometar poljske proizvodnje. Kada se uzimaju testovi (venska krv), merač glukoze iznosi 17,7, a u laboratoriji 15,0. Trebam li promijeniti brojilo? Ako ne, kako onda razmotriti njegove pokazatelje u budućnosti?

Pozdrav, imam 65 godina, bolestan sam od dijabetesa tipa 2 već 8 godina. težina rezanja - 125 kg. tretirane raznim tabletama manje ili više uspješno. U aprilu 2017. položila je biohemijski test krvi. jetreni testovi premašili su tri puta. tretirali su kapljevinu berl i mlazne esencije, zatim iste lijekove u tabletama. nije bilo poboljšanja. bilje ne daje rezultat. Prebačen sam na inzulin kako bih ublažio jetru i dijagnosticirana mi je intoksikacija lijekovima. kratke injekcije inzulina (4 puta svakih pet sati) ne pomažu. šećer nije bio manji od 11 na prazan stomak, a nakon jela - 14, 15, a prije 19 bio je. To traje već dva mjeseca. sada je endokrenolog na odmoru do kraja jula. terapeut je propisao fosfogliv. mogu li uzeti dodatno noću na primjer manin?

Pozdrav, kupio sam mjerač OneTouch Select, 5 minuta prije nego što sam prazan želudac dao u laboratoriju, mjerio sam šećer ovim metrom. Rezultat je glukometra 5.4, laboratorijski - 5. S obzirom na to da je u Beču uvijek viša razina glukoze (pišu 12 posto), ispada da moj glukometri napuhavaju razinu šećera za 1 jedinicu? Jesam li u pravu?

Zašto ste uzeli u obzir samo jedan mjerač „OneTouch Select“, ako se zove vaša publikacija
"Koji metar kupiti, dobar je." Je li to reklama? Gdje su usporedbe? Gdje je karakteristika razlika? Želio bih znati razliku u točnosti i cijeni traka različitih proizvođača.

Dobar dan, Sergej! Hvala vam puno za vašu stranicu i recepte! Molim vas recite mi da li dva glukometra pokazuju različite brojeve 5 i 7, u koji vjerovati? Ili uradite ček kako ste napisali?

Zdravo Čuo sam da su glukometri bez uboda prsta već u prodaji gdje ne morate stalno kupovati test trake. Ako možete, molim vas, savetujte koji je bolje kupiti.

Satelit ekspres koristim već 2,5 godine. Usput, već ih imam dva, za svaki slučaj, mada je drugi kupljen sasvim slučajno, kada sam prvi „izgubio“. Ovo je najpovoljniji i najprecizniji glukometar koji sam ikada imao. Testirao ga je u školi protiv dijabetesa tokom krvne pretrage u njihovoj laboratoriji. Prvi put je razlika bila 2,5% kod laboratorijskih svjedočenja, a drugi put 5%. Možete baciti kamenje na mene, ali ovo je vrlo dobar pokazatelj za kućanski aparat.
I nedavno (kolovoz 2018.) Satelit je imao nekih problema s opskrbom i trake su nestale u svim ljekarnama. Tada sam odlučio kupiti Accu-Chek Active. Ovo je užas, a ne glukometar. Vrlo neugodno (da uđete na mrežu u udubljenju, ko je ikad ovo smislio?). Vrlo skupi potrošni materijal (razlika je skoro tri puta). Ponekad daje vrlo čudan rezultat, što je dvojbeno, u ovom slučaju ja ću ga ponovo izmjeriti i rezultat se razlikuje prosto nepristojnom vrijednošću. Ukratko, on je loš. Hvala bogu, Express trake ponovo se prodaju na svakom uglu.
Express nisu stari sateliti Plus i samo sateliti.

Glukoza u krvi

Prema algoritmima posebne medicinske njege za dijabetes, učestalost takvih mjerenja za dijabetičare je 4 p. / Dan. sa dijabetesom tipa 1 i 2 p. / dan. sa dijabetesom tipa 2. U uobičajenim glukometrima koristimo isključivo biokemijske enzimske metode, fotometrijski analozi koji su se koristili u prošlosti danas su neefikasni, neinvazivne tehnologije koje ne uključuju probijanje kože još nisu dostupne masovnom potrošaču. Uređaji za mjerenje glukoze su laboratorijski i van laboratorijski.

Ovaj članak govori o prijenosnim analizatorima, koji su podijeljeni na bolničke glukometre (koriste se u bolnicama medicinskih ustanova) i pojedinačne, za ličnu upotrebu. Bolnički glukometri koriste se za početnu dijagnozu hipo- i hiperglikemije, za praćenje glukoze u hospitaliziranih bolesnika na endokrinološkim i terapijskim odjeljenjima, te za mjerenje glukoze u hitnim situacijama.

Glavna prednost bilo kojeg brojila je njegova analitička preciznost, koja karakterizira stupanj blizine rezultata mjerenja s ovog uređaja do prave slike, rezultata referentnog mjerenja.

Mjera analitičke tačnosti glukometra je njegova greška. Što je manje odstupanje od referentnih pokazatelja, to je veća preciznost uređaja.

Kako procijeniti tačnost uređaja

Vlasnici različitih modela glukometra često sumnjaju u očitanja svojih analizatora. Nije lako kontrolirati glikemiju uređajem čija točnost nije sigurna. Stoga je važno znati kako provjeriti ispravnost brojila kod kuće. Podaci mjerenja različitih modela osobnih glukometra ponekad se ne podudaraju sa laboratorijskim rezultatima. Ali to ne znači da uređaj ima tvorničku manu.

Stručnjaci smatraju rezultate neovisnih mjerenja preciznim ako njihovo odstupanje od pokazatelja dobivenih tijekom laboratorijskog pregleda ne prelazi 20%. Takva se greška ne ogleda u izboru metodologije liječenja, pa se smatra prihvatljivom.

Na stupanj odstupanja mogu utjecati konfiguracija opreme, njezine tehničke karakteristike, izbor određenog modela. Tačnost mjerenja važna je za:

  • Odaberite pravi uređaj za kućnu upotrebu,
  • Adekvatno procijenite situaciju s lošim zdravljem,
  • Pojasnite doziranje lijekova za nadoknadu glikemije,
  • Prilagodite prehranu i vježbanje.

Za lična brojila glukoze u krvi, kriteriji za analitičku tačnost u skladu s GOST-om su: 0,83 mmol / L s razinom glukoze u plazmi nižoj od 4,2 mmol / L i 20% s rezultatima većim od 4,2 mmol / L. Ako vrijednosti prelaze dopuštene granice odstupanja, uređaj ili potrošni materijal morat će se zamijeniti.

Uzroci izobličenja

Neki uređaji ocjenjuju rezultat mjerenja ne u mmol / l, koji koriste ruski potrošači, već u mg / dl, što je tipično za zapadne standarde. Očitavanja se trebaju prevesti prema sljedećoj formuli dopisivanja: 1 mol / l = 18 mg / dl.

Laboratorijski testovi testiraju šećer, kako kapilarnom tako i venskom krvi. Razlika između takvih očitanja iznosi i do 0,5 mmol / L.

Nepreciznosti se mogu pojaviti bezbrižnim uzorkovanjem biomaterijala. Ne treba se pouzdati u rezultat kada:

  • Kontaminirana test traka ako nije bila čuvana u svom originalnom zatvorenom pakovanju ili krši uvjete skladištenja,
  • Nesterilni lancet koji se koristi više puta
  • Traka koja je istekla, ponekad trebate provjeriti datum isteka otvorene i zatvorene ambalaže,
  • Neodgovarajuća higijena ruku (moraju se oprati sapunom, osušiti sušilom za kosu),
  • Upotreba alkohola u liječenju mjesta uboda (ako ne postoje mogućnosti, trebate dati vremena za zagrijavanje isparavanja),
  • Analiza tijekom liječenja maltozom, ksilozom, imunoglobulini - uređaj će pokazati precijenjeni rezultat.

Načini provjere tačnosti instrumenata

Jedan od najjednostavnijih načina provjere ispravnosti uređaja je usporedba podataka tijekom kućnog pregleda i u laboratorijskim uvjetima, pod uvjetom da je vrijeme između dva uzorka krvi minimalno. Istina, ova metoda nije u potpunosti domaća, jer je potrebna posjeta klinici u ovom slučaju.

Glukometar možete provjeriti kod kuće s tri trake ako postoji kratko vrijeme između tri pretrage krvi. Za tačan instrument, odstupanje u rezultatima neće biti veće od 5-10%.

Morate shvatiti da se kalibracija kućnog mjerača glukoze u krvi i oprema u laboratoriji ne podudaraju uvijek. Osobni uređaji ponekad mjere koncentraciju glukoze iz cijele krvi, a laboratorijski - iz plazme, to je tečni deo krvi koji je odvojen od ćelija. Iz tog razloga, razlika u rezultatima dostiže 12%, u punoj krvi je taj pokazatelj obično niži. Upoređujući rezultate, potrebno je unijeti podatke u jedan mjerni sustav, koristeći posebne tablice za prijevod.

Možete samostalno procijeniti točnost uređaja pomoću posebne tekućine. Neki uređaji imaju i rješenja za upravljanje. Ali možete ih kupiti zasebno. Svaki proizvođač za svoje modele proizvodi specifično testno rješenje, to se mora uzeti u obzir.

Boce sadrže poznatu koncentraciju glukoze. Kao aditivi koriste se komponente koje povećavaju tačnost postupka.

Značajke provjere

Ako ste pažljivo proučili upute, vidjeli ste način da uređaj prebacite na rad sa kontrolnom tečnošću. Algoritam dijagnostičke procedure bit će otprilike ovako:

  1. U uređaj se umetne testna traka, uređaj bi se automatski trebao uključiti.
  2. Provjerite podudaraju li se oznake na mjeraču i test traci.
  3. U izborniku morate promijeniti postavke. Svi uređaji za kućnu upotrebu konfigurirani su za uzimanje krvi. Ova stavka u izborniku nekih modela mora biti zamijenjena "upravljačkim rješenjem". Da li trebate zamijeniti postavke ili su automatski u vašem modelu, možete saznati iz svojih uputa.
  4. Protresite bočicu sa otopinom i nanesite je na traku.
  5. Pričekajte rezultat i usporedite odgovaraju li dopuštenim granicama.

Ako se pronađu pogreške, test se mora ponoviti. Ako su indikatori isti ili mjerač svaki put pokazuje različite rezultate, prvo morate uzeti novi paket test traka. Ako se problem nastavi, ne biste trebali koristiti takav uređaj.

Moguća odstupanja

Kada proučavate kako provjeriti ispravnost brojila, najbolje je započeti s kućnim dijagnostičkim metodama. Ali prvo, morate razjasniti upotrebljavate li potrošni materijal ispravno. Uređaj može pogriješiti ako:

  • Držite olovku sa potrošnim materijalom na prozoru ili na grejnoj bateriji,
  • Poklopac na tvorničkoj ambalaži s prugama nije dobro zatvoren,
  • Potrošni materijal sa istekom garantnog roka,
  • Uređaj je prljav: kontaktne rupe za umetanje potrošnog materijala, leće fotoćelija su prašne,
  • Kodovi navedeni na kućici olovke s prugama i na uređaju ne odgovaraju,
  • Dijagnostika se vrši u uvjetima koji nisu u skladu s uputama (dozvoljeni temperaturni uvjeti od +10 do + 45 ° C),
  • Ruke su zamrznute ili oprane hladnom vodom (doći će do povećane koncentracije glukoze u kapilarnoj krvi),
  • Ruke i uređaj zagađeni su slatkom hranom,
  • Dubina probijanja ne odgovara debljini kože, krv ne dolazi spontano, a dodatni napori dovode do oslobađanja međućelijske tekućine, koja izobličava očitanja.

Prije provjere ispravnosti mjerača glukoze u krvi, morate provjeriti jesu li ispunjeni svi uvjeti skladištenja potrošnog materijala i uzorkovanja krvi.

Razlozi za provjeru glukometra

Proizvođači mjerača glukoze u krvi u bilo kojoj zemlji moraju testirati ispravnost uređaja prije ulaska na farmaceutsko tržište. U Rusiji je GOST 115/97. Ako 96% mjerenja padne unutar raspona pogreške, tada uređaj ispunjava zahtjeve. Pojedinačni uređaji očito su manje precizni od bolničkih kolega. Kada kupujete novi uređaj za kućnu upotrebu, potrebno je provjeriti njegovu točnost.

Stručnjaci preporučuju provjeru performansi brojila svaka 2-3 tjedna, ne čekajući posebne razloge da sumnjaju u njegovu kvalitetu.

Ako pacijent ima predijabetes ili dijabetes tipa 2, koji se može kontrolirati dijetom bez ugljikohidrata i adekvatnim opterećenjima mišića bez hipoglikemijskih lijekova, tada se šećer može provjeriti jednom tjedno. U ovom slučaju će učestalost provjere operabilnosti uređaja biti različita.

Neplanirana provjera provodi se ako je uređaj pao s visine, a na uređaju je došlo do vlage ili je dugo vremena tiskano pakovanje test traka.

Koje su marke glukometra najtačnije?

Najcjenjeniji proizvođači su iz Njemačke i SAD-a, modeli ovih marki prolaze brojne testove, neki imaju doživotno jamstvo. Zbog toga su u svim zemljama velika potražnja. Potrošačke ocjene su sljedeće:

  • BIONIME Rightest GM 550 - u uređaju nema ničeg suvišnog, ali nedostatak dodatnih funkcija nije ga spriječio da postane lider u preciznosti.
  • One Touch Ultra Easy - prenosivi uređaj težak samo 35 g izuzetno je precizan i jednostavan za upotrebu, posebno u pokretu. Uzorkovanje krvi (uključujući iz alternativnih zona) vrši se pomoću posebne mlaznice. Garancija od proizvođača - neograničena.
  • Accu-Chek Active - pouzdanost ovog uređaja potvrđena je višegodišnjom popularnošću, a njegova dostupnost omogućava svakome da se uvjeri u njegovu kvalitetu. Rezultat se pojavljuje na zaslonu nakon 5 sekundi, ako je potrebno, u istu traku može se dodati i dio krvi ako njegov volumen nije dovoljan. Memorija za 350 rezultata, moguće je izračunati prosječne vrijednosti za tjedan ili mjesec.
  • Accu-Chek Performa Nano - multifunkcionalni uređaj opremljen infracrvenim priključkom za bežičnu vezu sa računarom. Podsjetnik s alarmom pomoći će u kontroli frekvencije analize. Pri kritičnim brzinama čuje se zvučni signal. Testne trake ne zahtijevaju kodiranje i same crpe kap krvi.
  • True Result Twist - tačnost brojila omogućava vam da ga koristite u bilo kojem obliku i u bilo kojoj fazi razvoja dijabetesa, zahtijeva vrlo malo krvi za analizu.
  • Contour TS (Bayer) - njemački uređaj razvijen je korištenjem najnovijih tehnologija kako bi se osigurala maksimalna preciznost i izdržljivost, a njegova pristupačna cijena i brzina obrade povećavaju njegovu popularnost.



Glukometar je najvažnije sredstvo u liječenju dijabetesa te ga trebate tretirati s istom ozbiljnošću kao i s lijekovima. Analitička i klinička točnost nekih modela glukometra na domaćem tržištu ne zadovoljavaju zahtjeve GOST-a, tako da je tako važno pravovremeno kontrolirati njihovu točnost.

Pojedinačni glukometri namijenjeni su samo za samo nadgledanje glukoze kod dijabetičara i pacijenata s drugim dijagnozama kojima je potreban takav postupak. A trebate ih kupiti samo u ljekarnama ili u specijaliziranoj mreži medicinske opreme, to će pomoći da izbjegnete lažiranje i druga neželjena iznenađenja.

Usklađenost sa međunarodnim standardima

Iako postoje manji zahtjevi za analizatore u domaćinstvima, i dalje je važno da su oni u skladu s međunarodnim standardom ISO 15197. Prema posljednjoj verziji 15197: 2016, s koncentracijom šećera većom od 5,5 mmol / l, 97% svih rezultata mora imati točnost od najmanje 85%. Ovo je siguran interval koji vam omogućava efikasno korištenje modernih metoda terapije i izbjegavanje opasnih komplikacija.

Budite oprezni! Precijenjena pogreška, a potom i jako podcijenjene ili precijenjene rezultate ispitivanja, mogu dovesti do pogrešnog odabira doza lijekova za snižavanje šećera.

Zbog čega se mjerač glukoze može precijeniti?

Kada kupujete novi analizator, trebali biste biti spremni na to da se njegova očitanja neće podudarati s rezultatima uređaja koji ste koristili prije. Čak i ako imate dva uređaja iste marke. Postoje mnoge nijanse. Usporedite tačnost instrumenta samo sa laboratorijskim testovima.

Važno je zapamtiti da se točnost navedena na kutiji ili web stranici brojila za svakog proizvođača izračunava različitim metodama.

Ako vam je potreban uređaj u čije rezultate možete biti sigurni, trebate odabrati analizator koji je klinički testiran i certificiran u većini razvijenih zemalja. Certifikati FDA (SAD), EALS (sve zemlje EU), Ministarstvo zdravlja EU dobili su glukometere od LifeScana (u vlasništvu korporacije Johnson & Johnson) i Ascensia Contour. Koriste elektrokemijsku tehnologiju, enzimi se primjenjuju na trake sa visokom preciznošću doziranja, a sama mjerna ploča zaštićena je školjkom i ne boji se vanjskog okruženja.

Dokazani analizatori također trebaju uključivati ​​i Accu Chek Asset. Međutim, koristi fotometrijsku tehnologiju, na čiju je preciznost utjecalo više faktora. Pogreška je kod takvih analizatora veća, pa postepeno gube na važnosti.

Drugi faktor koji utiče na tačnost je stanje test trake. Istekli rok trajanja, kontaminacija ili skladištenje na visokoj vlažnosti (u spremniku s otvorenim poklopcem) - sve to može negativno utjecati na tačnost ispitivanja. Neki modeli analizatora imaju dodatnu elektrodu koja testira traku prije analize. Ako je potrošna roba oštećena, na ekranu će se pojaviti Hi ili Lo.

Ostali faktori koji utiču na tačnost:

  • značajke prehrane: prisutnost proizvoda koji utječu na gustoću krvi. S povećanim ili smanjenim hematokritom, pogreška u analizi se povećava,
  • čestice prljavštine ili masti ako koža nije tretirana antiseptikom prije uzorkovanja krvi,
  • povećani nivo adrenalina ili kortizola u trenutku uzimanja krvi za testove,
  • temperaturu i vlažnost okruženja.

Prije upotrebe provjerite jedinice u uređaju. U SAD-u i Izraelu je uobičajeno prikazati rezultate u mg / dl. U EU, Rusiji i većini drugih zemalja - u mmol / l.

Zašto su rezultati kućnog mjerača glukoze u krvi i laboratorijski testovi primjetno različiti?

Ako je razlika oko 10%, točnije 11-12% i stabilno se drži, vjerovatno je razlog drugačija kalibracija. Laboratorijski testovi su kalibrirani plazmom. Dok su mnogi glukometri (obično fotometrijski) - za punu krv.

Da biste procijenili točnost analizatora (ako je kalibrirana s punom krvlju), vrijednost dobivenu u laboratoriji podijelite s 1.12. Budite oprezni. Možete uporediti samo testove koji su koristili krv iz jedne ograde. Čak i za pet minuta, šećer može porasti ili pasti. Krv za testove trebala bi biti svježa, a može se zadržati najviše 30 minuta od trenutka uzorkovanja.

Kako provjeriti tačnost brojila?

Ako se ne osjećate dobro, ali mjerač tvrdoglavo pokazuje da je šećer normalan, trebali biste provjeriti uređaj. Da biste to učinili, koristite posebno kontrolno rješenje (ako nije isporučeno, možete ga kupiti zasebno). Samo uradite test koristeći kap tečnosti umjesto krvi. Vrijednost na ekranu trebala bi odgovarati podacima na boci. Ako dođe do kvara, obratite se ovlaštenom servisnom centru.

Pogledajte video: L04 - Ispitivanje FID sklopke ZUDS (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar