Uzroci, simptomi i metode liječenja poliurije

Ponekad se razne bolesti ne pokazuju eksplicitno. Ipak, postoji niz bolesti koje se javljaju "paralelno" ili zbog neke druge, ozbiljnije dijagnoze. Poliurija je pojačano stvaranje urina. Ovaj sindrom može se lako pobrkati sa čestim mokrenjem, koje nemaju patoloških razloga. Zbog toga mnogi ignoriraju znakove bolesti u ranoj fazi, što je pogreška, jer je liječenje poliurije neophodno kako bi se izbjegli ozbiljniji poremećaji u tijelu.

Opis i objašnjenje pojave poliurije

Glavni razlog pojave poliurije je smanjenje obrnute apsorpcije u bubrežnim šupljinama. Voda tijelo ne apsorbuje, tako da se smanjuje relativna gustoća urina. Ova bolest negativno utječe na noćni odmor osobe i dovodi do pojave drugih bolesti. Pacijent osjeća trajnu nelagodu u donjem dijelu trbuha, što utiče na ukupnu kvalitetu života.

Karakterizacija simptoma

Poliurija se može prepoznati bez zbunjivanja s drugim sličnim simptomima, ako pažljivo proučite značajke manifestacije. Karakteristike patologije su jednostavne:

  • Povećana količina izlučenog urina (od 1800 do 2000 ml, retko - preko 3 l).
  • Za jedno „putovanje“ izlazi pristojna količina urina, za razliku od pollakiurije (brzo mokrenje), kada se otapanje tečnosti događa u malim obrocima.

Povećana količina pražnjenja dnevno, učestalo mokrenje u toalet, glavni su simptomi poliurije, ali mogu biti i dodatnih. Često se dijagnoza manifestuje kao posljedica drugih bolesti: najčešće hroničnog zatajenja bubrega (CRF). Zbog toga postoje znakovi osnovne bolesti (na primjer groznica), što dovodi do problema sa mokrenjem.

Etiologija fenomena

Glavni uzroci poliurije su bolesti bubrega (zatajenje). Ali nisu uvijek etiološki čimbenici koji izazivaju poremećaje uretre bolesti. Uzimanje diuretika, piće puno tečnosti povećava i količinu izlučenog urina. Sljedeća tablica detaljno prikazuje popis uobičajenih uzroka obilnog pražnjenja.

Vrsta izloženosti organizmuOsobine negativnog uticajaStvarni izvor poremećaja mokraćnog sistema
LijekoviOpijati inhibiraju izlučivanje važnog hormona i mogu uzrokovati patologiju centralnog porijekla. Lijekovi sa litijumom i demeklociklinom negativno djeluju na bubrege.Furosemid, Bendrofluazid, Amilorid.
OsmotskiNadoknađivanje suvih usta, polifagije mnogih pacijenata provodi se putem prevelike potrošnje vode.Hiperglikemija, manitol, urea.
PsihogeniGenitourinarni poremećaj.Mentalna bolest.
Bolest bubregaIshemija dovodi do razvoja glomerularne nekroze.Učinci opstruktivne uropatije. Faza oporavka nakon akutnog tubularnog procesa nekroze tkiva.
Istoimeni sindromiPo pravilu se pojavljuju u ranoj dobi.Sindromi: Ashara Ramona, Barter, Debre Marie, Parhona.

Vrste patologije

Poliurija kod muškaraca i žena obično se dijeli na dvije vrste. Naziva se trajnom kada je uzrokovana bolestima bubrega ili endokrinih žlijezda. Privremeni tip se može razviti ako postoje sljedeći razlozi:

  • hipertenzivna kriza,
  • trudnoća
  • polifagija,
  • paroksizmalna tahikardija,
  • diencefalna kriza,
  • polidipsija
  • dnevni unos velike količine tečnosti: pivo, kvas, soda, alkohol, kafa.

Liječenje diureticima također može dovesti do ove patologije. Konvergencija vidljivog ili latentnog edema izaziva privremenu poliuriju.

Prema uvjetima porijekla, bolest je fiziološka i patološka. Prvi tip je povezan s primjenom lijekova koji pojačavaju proizvodnju urina. Drugo je komplikacija nakon bolesti, uključuje i noćnu poliuriju (odlazak u toalet više od dva puta tijekom spavanja).

Dječija poliurija

Poznati pedijatar Jevgenij Komarovski uvjerava da poliurija kod beba nije zastrašujuća. U velikoj većini slučajeva poremećaji mokrenja u djece povezani su s navikom puno pijenja ili s živčanim stanjem, stresom. Postoje norme dnevne diureze, ovisno o dobi djeteta:

  • 0-3 mjeseca - 0,5-0,6 ml,
  • 4-6 meseci - 0,6-0,7,
  • 7-9 — 0,7-0,84
  • 10-12 — 0,8-0,85,
  • 12 mjeseci-6 godina - 0,85-0,9,
  • 7-14 godina - 0,9-1,4,
  • 15-18 — 1,2-1,5.

Ako odrasli primjećuju porast količine mokrenja kod djeteta, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. Bolje je igrati se sigurno, jer izvor dječije poliurije mogu biti ozbiljne patologije (dijabetes melitus).

Posledice sindroma

Najgora posljedica poliurije je dehidracija. Nedostatak 10% tečnosti izaziva probleme u funkcionisanju glavnih sistema. Prilikom pranja velike količine vode može se smanjiti količina cirkulirajuće krvi. Kisikino gladovanje mozga je prepuno konvulzija, pojave halucinacija i kome. Nedostatak tečnosti u 20% je kritično lice, koje se pretvara u fatalan ishod.

Utvrđivanje uzroka: dijagnostičke metode

Da bi odredio tačnu dijagnozu, liječnik prije svega isključuje mogućnost drugih bolesti sa sličnim simptomima (na primjer, nokturija). Usmeni pregled pacijenta omogućava vam da razjasnite dodatne manifestacije: ima li nelagode tokom mokrenja, slabosti ili diskontinuitet mlaza pražnjenja. Nakon što sasluša pritužbe pacijenta, šalje ga na laboratorijske pretrage. Zimnicki testovi su uobičajena metoda za dijagnozu ove bolesti.

Polurija se otkriva proučavanjem pacijentovog dnevnog urina. Urin se skuplja za 24 sata, njegovo dalje ispitivanje. U kliničkim uvjetima mjeri se pomicanje pomaka, gustoća i raspodjela urina tokom dana.

Nakon manipulacija otkriva se pravi uzrok bolesti. Za ovog pacijenta podvrgnut je prisilnoj dehidraciji (od 4 do 18 sati). Tada se daje injekcija koja sadrži antidiuretski hormon. Nakon toga uzima se nekoliko uzoraka urina. Kao rezultat, uspoređuje se kvaliteta tečnosti (prije unošenja lijeka i nakon). Kao rezultat usporedbe svih analiza utvrđuje se uzrok nastanka poliurije.

Tradicionalni načini

Prije svega, tradicionalna terapija temelji se na korijenskom uzroku poremećaja. Glavnu ulogu u liječenju igra dijeta. Umereni gubitak osnovnih elektrolita (K, Ca, Na) treba nadoknaditi odgovarajućom hranom.

U teškim fazama bolesti, hitno se unosi izgubljena količina tekućine da bi se eliminirao rizik od hipovolemije (dehidracije). Liječenje lijekovima propisuje isključivo stručnjak prema rezultatima svih studija. Primjena homeopatskih lijekova moguća je samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Kegelove vježbe jačaju mišiće male karlice i mjehura. Mogu se koristiti kao dio složene terapije, kao i kao nezavisna metoda korekcije. Glavni čimbenici uspjeha tijekom primjene vježbi su pravilno izvršavanje i pravilna učestalost. Neophodno je da se na ovaj način leči deset nedelja.

Ako je bolest teška i postoji visok nivo gubitka tečnosti, primenite infuzijsku terapiju - intravensko davanje sterilnih rastvora.

Pacijent mora značajno promijeniti prehranu. Potrebno je smanjiti potrošnju hrane koja iritira izlučni sistem ili ima diuretski učinak. Ovi proizvodi uključuju:

  • alkohol
  • kofeinska jela
  • čokoladni deserti
  • razni začini
  • sintetički zaslađivači.

Hrana bogata vlaknima dobra je za probavu, međutim, neurogenim mjehurom može pogoršati situaciju. Veoma je važno kontrolirati količinu tekućine koju pijete, posebno prije spavanja.

Narodni lijekovi

Recepti tradicionalne medicine mogu poslužiti samo kao dodatak propisanom načinu liječenja. Anis i plantain su dvije glavne biljke koje mogu uspješno liječiti poliuriju. Predstavljamo vam kućne metode liječenja prirodnim lijekovima:

  • 1 kašika. l Sjemenke anisa se piju kipućom vodom (1 šoljica). Nakon što se mješavina dobro infuzira, trebalo bi je uzimati u kašiku prije jela.
  • Infuzija listova plantaže priprema se na sličan način. Doziranje je isto, ali oni koriste dekocije 20 minuta prije jela.

Prva metoda ima protuupalni učinak, stimulira bubrege. Plantain je prirodni antiseptik koji savršeno pomaže riješiti se infekcija. Recenzije pacijenata srednjih godina i starijih osoba koji koriste biljne infuzije uglavnom su pozitivni.

Preventivne mjere

Preventivne mjere za sprečavanje poliurije kod žena i muškaraca uključuju osnovne akcije jačanja obrambenih snaga tijela. Evo liste korisnih savjeta:

  • izbegavajte dugotrajnu hipotermiju,
  • vežbajte redovne šetnje na svežem vazduhu, u bilo koje vreme,
  • ne prejedajte,
  • optereti tijelo svim mogućim fizičkim vježbama,
  • uzimati vitaminske komplekse (nakon konsultacije sa stručnjakom).

Ovim uvjetima dodaju se ograničenja unosa diuretskih proizvoda. Treba kontrolirati dnevnu zapreminu pijane tečnosti (ne više od 1,5 - 2 litre), posebno noću. Kompletan medicinski pregled (jednom godišnje), pravovremena dijagnoza i liječenje bolesti - ključ su dobrog zdravlja i dobrobiti.

Zaključak

Problemi genitourinarnog sistema su vrlo raznoliki. Taktika liječenja ovisi o stadijumu bolesti, težini simptoma. Ponekad je dovoljna korekcija prehrane (posebno kod muškaraca). U ostalim slučajevima potrebni su lijekovi. Poliurija je podmukla patologija, s implicitnim znacima koje ne možete primijetiti. Stoga, s pojavom atipičnih promjena u aktivnosti tijela (čak i kad ništa ne boli), ne zapostavljajte medicinske savjete.

Značajke bolesti

Dnevna norma urina kod odrasle osobe može dostići 1500–2000 ml. Indikator ovisi o režimu ishrane i režimu pijenja. Ako se normalnom prehranom povećava dnevna količina urina, oni govore o razvoju poliurije. Uz patologiju, pacijentovo tijelo može izlučiti više od 3 litre urina dnevno. U najtežim slučajevima ta brojka dostiže 10 litara. Pacijent mora često ići u toalet. Međutim, često mokrenje s poliurijom ne treba brkati. U prvom slučaju svaki put se oslobađa mala količina urina.

Uz poliuriju, dnevni volumen izlučenog urina može biti dvostruko veći od norme

Poliurija se često dijagnosticira kod djece predškolske dobi. U beba dnevna brzina urina dostiže 500-1000 ml i ovisi o karakteristikama određenog djeteta. Značajan višak ovih pokazatelja može ukazivati ​​na razvoj ozbiljnih bolesti. Poliurija kod djece često je praćena urinarnom inkontinencijom (enureza), i noću i danju.

Poliurija je tipična manifestacija dijabetes insipidusa. Bolest se razvija uslijed nedovoljne proizvodnje hormona koji reguliše koncentraciju tekućine u tijelu. Kao rezultat toga, više vode se izlučuje u urinu, a pacijent stalno žedni.

Značajna proizvodnja urina se opaža i kod porasta šećera u krvi. Gotovo sva voda koju konzumira pacijent koji boluje od dijabetesa izlučuje se bez „filtriranja“. Povećanje volumena urina može biti prvi znak opasne bolesti.

Značajno povećanje volumena urina može se primijetiti na pozadini povećane proizvodnje adrenalina, nakon stresne situacije. Često se patologija javlja na pozadini simpati-adrenalinske krize u bolesnika koji pate od vegetovaskularne distonije. Pacijent razvija napad panike s oštrim naletom adrenalina.

Svako oštećenje bubrega može dovesti do povećanog formiranja urina. Pacijenti koji već duže vrijeme pate od ovisnosti o alkoholu razvijaju nefropatiju (oštećenje parenhima bubrega i njegovih tubula). Poliurija je jedna od manifestacija patološkog procesa.

Tokom trudnoće može se razviti privremena poliurija.

Hormonske promjene takođe mogu dovesti do volumena tekućine koja izlučuje tijelo. Često poliurija pogađa žene tokom menopauze. Kod starijih muškaraca patologija je rjeđa. Sa godinama, poliurija može biti komplicirana urinarnom inkontinencijom.

Polirija trudnica smatra se uobičajenom pojavom. U ovom slučaju aktiviraju se dva faktora odjednom. Ovo je hormonsko restrukturiranje tijela, kao i povećan pritisak na bubrege iz materice koja se povećava.

Poliurija je češća kod žena nego kod muškaraca. Uz to, predstavnici slabijeg pola lakše podnose patologiju.

Klasifikacija

Stručnjaci razlikuju dvije vrste poliurije:

U prvom slučaju, promjena količine izlučenog urina nije povezana s bilo kakvim smetnjama u tijelu. Dakle, tokom trudnoće, na primjer, razvija se fiziološka poliurija.

Ako je povećanje volumena urina posljedica upalnih ili zaraznih procesa u tijelu, govore o patološkoj poliuriji. Ovaj se uvjet ne može zanemariti.

Prema drugoj klasifikaciji, pretjerano izlučivanje urina dijeli se na privremeni i trajni. U nekim slučajevima se neugodan simptom može pojaviti u određeno doba dana. Dnevna ili noćna poliurija se razvija. Patologija povezana s povećanom proizvodnjom mokraće noću naziva se nokturija.

Uzroci poliurije

Fiziološka poliurija razvija se porastom volumena konzumirane tekućine. Dakle, ako osoba voli jesti previše začinjena, slana ili slatka jela, često će osjećati žeđ. U skladu s tim, volumen mokraće će se povećati. Ista situacija može se primijetiti i uz upotrebu proizvoda koji doprinose uklanjanju tekućine iz tijela, kao što su:

  • pića s velikim kofeinom (jak čaj i kafa),
  • agrumi
  • đumbir
  • patlidžan
  • lubenica itd.

Fiziološka poliurija je privremena. Specijalna terapija nije potrebna.

Poliurija se može razviti kod dijabetesa

Mnogo više pažnje treba posvetiti patološkom povećanju volumena izlučenog urina. Često do toga dovode bubrežne bolesti (pijelonefritis, bubrežno zatajenje, tumori i bubrežni kamenci, povrede). Sljedeće bolesti mogu također izazvati povećanje volumena urina:

  • dijabetes melitus
  • patologija prostate,
  • poremećaji nervnog sistema,
  • poremećaji kardiovaskularnog sistema (posebno srčani zastoj),
  • sarkoidoza
  • hormonalni poremećaji
  • onkološke patologije.

Kod zaraznih bolesti genitourinarnog sistema može se razviti privremena poliurija. Patološko povećanje volumena urina može nastati i primjenom određenih lijekova (na primjer, diuretici, antihipertenzivi).

Simptomatologija

Prvo na što pacijent može obratiti pažnju je pojačan nagon za mokrenjem. U tom se slučaju svaki put može izlučiti više od 400 ml urina. Urin postaje gotovo proziran. Kod djeteta mlađeg od jedne godine može se posumnjati u poliuriju povećavanjem broja pelena koji se koriste dnevno.

Zbog činjenice da se velika količina tekućine uklanja iz tijela tijekom patološke poliurije, pacijenta može mučiti stalni osjećaj žeđi. Bebe postaju raspoložene, često tražeći grudi.

Stalni osjećaj žeđi jedan je od znakova patološke poliurije

Istovremeni simptomi mogu varirati ovisno o bolesti koja izaziva povećanje volumena urina. Ne možete odložiti posetu lekaru ako:

  • smanjena slinavost i znoj,
  • mučne bolove (bilo koje lokalizacije),
  • nizak krvni pritisak
  • menstrualna funkcija je poremećena kod žena,
  • muškarci imaju problema sa potencijom,
  • poremećaj sna
  • uočava se urinarna inkontinencija.

Poliurija može ukazivati ​​na razvoj opasnih bolesti. Što se prije započne terapija, veća je vjerojatnost da će se nositi s patološkim stanjem.

Dijagnostika

Specijalist može postaviti preliminarnu dijagnozu prema pritužbama koje pacijent opisuje. Međutim, to nije dovoljno da bi se propisao adekvatan tretman. Da bi utvrdio šta je uzrokovalo povećanje volumena urina, ljekar može koristiti sljedeće metode diferencijalne dijagnoze:

  1. Uzorak Zimnitsky Studija nam omogućava procijeniti količinu urina koje se oslobađa dnevno, kao i sastav urina. Skupljanje urina provodi se tijekom dana u 8 zasebnih posuda (urin se sakuplja u svakoj posudi tokom 3 sata). Lekar procenjuje omjer pijane tečnosti i izlučenog urina.
  2. Krvni test za šećer. Studija se izvodi na prazan stomak. Specijalista procjenjuje količinu glukoze u krvi. Dakle, moguće je identificirati dijabetes.
  3. Ispitivanje tečnosti. Pacijent se mora suzdržati od pijenja bilo koje tekućine dok ne počne dehidracija (dehidracija tijela). Ovaj period može biti do 18 sati. Tokom čitave studije, u pacijenta se svakih sat vremena uzima uzorak urina. Na kraju se pacijentu ubrizgava antidiuretski hormon i opet ja napravim analizu urina. Usporedba pokazatelja otkriva dijabetes insipidus.
  4. Ultrazvuk bubrega. Studija otkriva patologiju organa.
  5. Opći testovi urina i krvi. Povećanje ESR-a i bijelih krvnih zrnaca ukazivat će na upalni proces u tijelu.
Analiza mokraće - informativna metoda dijagnostike

Za dodatne studije mogu se koristiti tehnike poput MRI, CT, rendgenski snimak. Uz njihovu pomoć liječnik može prepoznati tumore i druge neoplazme koje doprinose povećanju dnevne količine urina.

Tretman poliurije

Ako osjetite probleme sa mokrenjem, potražite pomoć urologa. Kod patološke poliurije provodi se liječenje osnovne bolesti. Uz to, liječnik propisuje lijekove kako bi nadoknadio gubitak tekućine u tijelu. Važno je spriječiti dehidraciju. Mogu se propisati sledeće grupe lekova:

  • diuretici. Lijekovi iz ove kategorije ometaju kršenje procesa izlučivanja urina. Hipotiazid, hidroklorotiazid,
  • antibiotici. Lijekovi iz ove kategorije koriste se ako je poremećaj uzrokovan bakterijskom infekcijom. Najčešće se prepisuju lekovi širokog spektra, kao što su Amoksicilin, Levomicetin, Ciprofloksacin.
S povećanjem količine urina trebali biste se posavjetovati s urologom

Uz patološku poliuriju, Desmopressin se široko koristi. Ovo je sintetički analog ADH (antidiuretski hormon). Terapija ovim lijekom pomaže smanjiti broj mokrenja, riješiti se noćne enureze. Desmopresin se može koristiti i za otkrivanje poliurije kod novorođenčadi. Široko se koristi i analog pod nazivom Minirin.

Dijetalna prehrana za poliuriju

Da bi se normalizirala vodno-elektrolitna ravnoteža u pacijentovom tijelu, kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina, sastavlja se individualna prehrana. Posebnu pažnju treba obratiti na upotrebu soli. Odrasla osoba mora u dnevnu prehranu uključiti najviše 5 g ovog proizvoda. Umjesto obične kuhinjske soli, stručnjaci preporučuju upotrebu morske soli. Sadrži više minerala potrebnih za normalno funkcioniranje tijela.

Vrijedno je paziti na režim pijenja. Za odraslu osobu dovoljno je 1,5 litara čiste vode dnevno. Uz povećanu fizičku aktivnost - do 2 litre.

Uz poliuriju, široko se koristi "dijeta broj 7". Dnevni unos kalorija u hranu trebao bi dostići 3500 kcal. Prednost treba dati proteinima životinjskog porijekla (nemasno meso i riba, jaja, mliječni proizvodi). Preporučuje se odbijanje brze hrane, gaziranih pića i poluproizvoda.

Hranu je potrebno jesti u malim porcijama, do 5 puta dnevno.

Opšti koncept poremećaja

Od sve tečnosti koja uđe u organizam, četvrta izlazi u procesu disanja, znojenja i kroz creva, a ostatak se izlučuje bubrezima.

U procesu glomerularne filtracije, a potom i filtracije u sistemu bubrežnih tubula, svi hranjivi sastojci se apsorbiraju u krvotok, a ostaci izlučuju u mjehur. Ako je poremećena reapsorpcija vode, količina urina se povećava.

Tijelo regulira obrnutu apsorpciju vode u tubulima povećavajući ili smanjujući proizvodnju antidiuretskog hormona. U slučaju značajnog gubitka tekućine, hormon ometa apsorpciju i oslobađa se mala, ali povećana koncentracija urina.

To se događa kod teške dehidracije:

  • dugotrajna dijareja ili povraćanje,
  • visoka temperatura
  • pojačan znoj vrućeg dana,
  • uzimanje diuretika
  • pojava jakih edema.

Ako previše tekućine uđe u organizam, tada se smanjuje proizvodnja antidiuretskog hormona, povećava se propusnost zidova tubula, odnosno oslobađa se velika količina mokraće niske koncentracije. Ako se krši mehanizam samoregulacije, tada se uključuje i mehanizam razvoja poliurije.

Uzroci bolesti

Kod šećerne bolesti često se opaža kombinacija povećane žeđi i učestalog mokrenja praćena oslobađanjem velike količine urina. Ovaj sindrom nastaje na pozadini hormonalnih poremećaja.

Zašto se poliurija može razviti? Može doći do brzog mokrenja zbog zaraznih bolesti, hipertenzivne krize ili trudnoće, a ovo stanje nazivamo privremenom ili periodičnom poliurijom. Trajna poliurija nastaje kao rezultat nepravilnog rada bubrega.

Razlozi koji doprinose razvoju patologije mogu biti fiziološki i patološki.

Patološki faktori uključuju:

  • cistična formacija u bubregu,
  • pijelonefritis,
  • zatajenje bubrega
  • barter bolest
  • urolitijaza,
  • hidronefroza,
  • patologija nervnog sistema,
  • maligni tumor u mjehuru,
  • upala prostate
  • divertikulitis
  • upala mokraćnog mjehura
  • dijabetes melitus
  • mijelom.

Fiziološki razlozi uključuju:

  • hipotermija
  • zloupotreba hrane koja sadrži glukozu
  • piće puno tečnosti
  • uzimanje diuretika.

Karakteristična karakteristika poliurije je učestalo mokrenje noću.

Noćna putovanja u toalet kod žena i muškaraca mogu se dogoditi zbog takvih faktora:

  • sekundarna amiloidna nefroza,
  • akutni pijelonefritis,
  • dijabetes melitus
  • kasna trudnoća i hronični pijelonefritis u trudnica,
  • zatajenje srca.

Tradicionalna medicina za poliuriju

Pojačano stvaranje urina najčešće se opaža na pozadini patoloških procesa u tijelu. Neki recepti tradicionalne medicine usmjereni na uklanjanje utvrđenih bolesti pomoći će poboljšanju pacijentovog stanja. Međutim, svaku terapiju treba provoditi uz konsultaciju s liječnikom.

Opisani recept može ublažiti stanje pacijenta koji boluje od dijabetesa insipidusa. Za pripremu ljekovite infuzije potrebni su sljedeći sastojci:

  • živahnost na terenu,
  • laneni obični,
  • immortelle.

Sve komponente moraju se sušiti, drobiti i miješati u jednakim omjerima. Kašika zbirke preliti sa pola litre ključale vode, poklopiti i ostaviti 2 sata. Gotov proizvod mora se piti tijekom dana.

Etiologija bolesti

Glavna manifestacija patologije jesu, naravno, česti odlasci u toalet s ispuštanjem velike količine mokraće.

Ovo se razlikuje od poliurijskog cistitisa za koji je također karakteristično učestalo mokrenje.

Samo kod cistitisa, porcije izlučenog urina su zanemarive, a sam zahvat u WC-u često je lažan.

Pored toga, mogu se primijetiti takvi simptomi dehidracije:

  • smanjenje pritiska
  • suha usta i pojačana žeđ,
  • promene brzine otkucaja srca,
  • suva koža i sluznica,
  • vrtoglavica i slom
  • pomračenje u očima.

Poliurija na pozadini patologija endokrinog sustava može uzrokovati sljedeće simptome:

  • povećan apetit
  • pojava vegetacije na licu i grudima kod žena,
  • gojaznost.

Ako je patologija uzrokovana bolešću bubrega, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • poremećaj sna i migrena,
  • proliv i jutarnje povraćanje,
  • boli i palpitacije,
  • bol u donjem delu leđa koji se proteže do ingvinalne regije,
  • bol u kostima i oticanje lica,
  • mišićna slabost
  • rezanje bolova tokom mokrenja,
  • povećanje pritiska
  • urinarna inkontinencija.

Kod nekih bolesti praćenih poliurijom tijelo gubi veliku količinu hranjivih sastojaka mokraćom.

Koncentrirani urin se izlučuje u takvim patologijama:

  • tumora nadbubrežne kore,
  • sarkoidoza
  • dijabetes melitus
  • mijelom
  • Itsenko-Cushingov sindrom,
  • akromegalija
  • tireotoksikoza.

Primjećuje se lagana nisko koncentrirana urina s poliurijom:

  • bubrežni dijabetes insipidus,
  • ovisnost o alkoholu
  • manjak kalijuma
  • hipertenzivna kriza,
  • zatajenje bubrega
  • zatajenje srca
  • pojačana žeđ zbog mentalnog poremećaja,
  • tahikardija.

Lišće oraha

Za pripremu lijeka potrebni su vam mladi listovi. Oko 5 g sirovina treba preliti čašom ključale vode, inzistirati na zatvorenom poklopcu 15 minuta, a potom piti poput čaja. Recenzije pokazuju da takav lijek pomaže u smanjenju volumena urina.

Mali komad svježeg propolisa (veličine oraha) treba nasjeckati i preliti sa 100 g 70-postotnog alkohola. Proizvod se mora zatvoriti poklopcem i ostaviti na sobnoj temperaturi dva tjedna. Spremnu tinkturu preporučuje se uzimati 15 kapi 20 minuta prije jela, tri puta dnevno. Lijek se može razrijediti sa vodom ili vrućim čajem.

Oko 20 g cvjetova borovnice mora se napuniti 200 ml kipuće vode i insistirati na satu pod zatvorenim poklopcem. Gotov lijek treba filtrirati i piti u malim gutljajima. Recenzije pokazuju da takva infuzija pomaže utažiti žeđ.

Ako je pojačano mokrenje uzrokovano oštećenom funkcijom bubrega, učinkovita će biti infuzija listova borovnice. Dvije kašike suhih sjeckanih sirovina moraju se preliti čašom kipuće vode, čvrsto pokriti poklopcem i inzistirati sat vremena. Nakon hlađenja, preporučuje se preraditi proizvod. Dobiveni lijek mora se piti tokom dana.

Listovi breze

Oko 100 g mladih (proljetnih) listova mora se usitniti i preliti dvije šalice kipuće vode. Proizvod treba infuzirati najmanje 5 sati pod zatvorenim poklopcem. Zatim infuziju treba filtrirati, odstranivši lišće breze. Trebao bi dobiti oblačan talog. Gotov lijek mora se piti dva puta dnevno u pola čaše prije jela. Prema recenzijama, infuzija breze pomaže normalizaciji rada bubrega.

Mehanizam formiranja urina

Oko 20% tekućine koja ulazi u krvne žile napušta ih i putuje do bubrežnih tubula i sakuplja kanale. Elektroliti, aminokiseline i proizvodi raspada sadržani u njoj ultrafiltriraju se i vraćaju u krv u potrebnoj količini da bi održali svoj normalan kemijski sastav. Sve nepotrebno i štetno za razvoj tijela ostaje u tubulima i u obliku urina izlučuje se iz bubrega kroz uretere u mjehur.

Kretanje elektrolita, vode i produkata raspada u bubrezima je složen proces na više nivoa. Povreda mokrenja, uslijed čega sadržaj bilo koje tvari postaje veći ili niži od optimalnih vrijednosti, dovodi do koncentracije tekućine i povećanja mokrenja. Javlja se poliurija.

Ovisno o mehanizmu razvoja i nivou poremećaja u regulaciji, stručnjaci identificiraju šest uzroka poliurije.

Dijagnostičke metode

Dijagnoza započinje prikupljanjem informacija o pacijentovim pritužbama i navikama, o njegovoj prošlosti i povezanim bolestima. Uistinu, prema takvim podacima, može se pretpostaviti razlog povećanog volumena izlučivanja mokraće.

Na primjer, ako je pacijent pretežak i hipertenzivan, tada dijabetes može biti vjerojatni uzrok poliurije. A ako je pacijentu nedavno data intravenska infuzija, onda možda razlog leži u višku tekućine i soli dobivenih putem kapi.

Propisane su i laboratorijske i instrumentalne studije:

  • krvni test za hormone, glukozu,
  • proučavanje sastava krvi i brzine zgrušavanja,
  • analiza mokraće
  • urografija
  • Rentgen koštanog tkiva, nadbubrežne žlezde i turskog sedla,
  • cistoskopija
  • ultrazvuk štitne žlezde, bubrega i trbušnih organa,
  • vaskularni pregled
  • MRI
  • računarska tomografija,
  • biopsija bubrega.

Informativni laboratorijski testovi u dijagnozi poliurije su uzorak urina prema Zimnitskom i uzorak na pozadini dehidracije.

Zimnitski test omogućava vam određivanje količine izlučenog urina dnevno i odjednom. Radi toga se svaka porcija urina procjenjuje volumenom i specifičnom težinom. Ako ukupni iznos ne prelazi dozvoljenu normu, tada se dijagnoza ne potvrđuje.

Analiza mokraće prema Zimnickom

Test na pozadini dehidracije pomaže da se procijeni količina proizvedenog antidiuretskog hormona i stupanj koncentracije urina.

Nekoliko sati, obično 4 sata, ali može biti i puno duže, pacijentu nije dopušteno da pije bilo kakvu tečnost. Za to vrijeme, njegov urin se pregledava svakog sata na osmolarnost (koncentraciju), sve dok u tri porcije urina uzete zaredom pokazatelj neće biti veći od 30 mosm / kg.

Istodobno se pacijent izvagava: od početka ispitivanja do posljednjih uzoraka pacijent mora smršati najmanje 5%. Nakon toga pacijentu se daje tvar koja sadrži antidiuretski hormon, te se pregledavaju još tri porcije urina nakon 30 minuta, 60 minuta i dva sata.

Tijekom ispitivanja uzimaju se tri uzorka krvi: prije uzorka, nakon njega i odmah nakon primjene tvari s hormonom. Krv se mjeri osmolarnošću i uspoređuje sa urinom. Na temelju rezultata usporedbe utvrđuje se razlog koji je izazvao razvoj poliurije.

Predviđanje i prevencija lečenja

Prognoza ovisi o patologiji koja je dovela do razvoja poliurije. U svakom slučaju, što prije pacijent potraži pomoć, veća je šansa da se izbori sa bolešću. Nemoguće je zanemariti poliuriju. Može se razviti dehidracija, što dovodi do sledećih komplikacija:

  • neurološki poremećaji
  • poremećaji gastrointestinalnog trakta,
  • patologija kardiovaskularnog sistema,
  • smanjena reproduktivna sposobnost kod žena i muškaraca,
  • brz gubitak kilograma

U najtežim slučajevima smrt nije isključena.

Nažalost, posebna prevencija poliurije ne postoji.Međutim, šansa za suočavanje s patologijom bit će smanjena ako pacijent vodi zdrav način života, odustane od loših navika i loše prehrane te potraži medicinsku pomoć ako se pojave neki neugodni simptomi.

Metode liječenja

Polirija nije nezavisna bolest. Ovo je samo simptom druge patologije i ona će nestati čim se izliječi uzrok njene pojave.

Pored propisanih lijekova, preporučuje se promjena prehrane:

  • izuzeti soda i alkohol,
  • ograničiti upotrebu slane, začinjene i pržene hrane,
  • značajno smanjiti broj začina i začina,
  • konzervirana hrana, jak čaj i kafa također bi se trebali pojaviti na stolu što je manje moguće,
  • ako je poliurija nastala na pozadini šećerne bolesti, tada se iz prehrane isključuju masti, slatkiši, peciva i jela koja sadrže brze ugljikohidrate.

Nakon dogovora s liječnikom, kao pomoćne mjere možete se okrenuti metodama tradicionalne medicine.

Dobar način da naučite kako kontrolirati proces izlučivanja urina je skup vježbi za jačanje mišića male karlice, takozvane Kegelove vježbe. Takav kompleks će pomoći smanjiti učestalost mokrenja i izboriti se s nenamjenskim ispuštanjem urina.

Video materijal o hiperaktivnosti mjehura:

Česti razlozi

Tu spadaju psihogena polidipsija, zloupotreba soli i hemahromatoza. Psihogena polidipsija - porast unosa tekućine u nedostatku fizioloških potreba, povezan je s psihološkim uzrocima ili mentalnim poremećajima kao što je shizofrenija.

Povećani unos soli dovodi do povećanja nivoa natrijuma u krvi, što povećava osmolarnost plazme i uzrokuje žeđ. Kao odgovor na žeđ, osoba povećava unos tečnosti, uzrokujući poliuriju. Ova vrsta stanja je kratkotrajna i nestaje nakon normalizacije prehrane.

Hemakromatoza je nasledna bolest kod koje dolazi do nakupljanja gvožđa u tijelu od koje jetra počinje da boluje. Organ je uključen u sintezu mnogih hormona, tako da kršenje njegovog rada, u ovom slučaju, dovodi do šećerne bolesti i pojave poliurije.

Lijekovi

Liječenje lijekovima propisano je ovisno o bolesti koja je uzrokovala pojačano mokrenje.

  • poliurija nastala dijabetes melitusom eliminira se primenom lijekova za snižavanje šećera ili inzulinske terapije,
  • s bubregom dijabetesa insipidusom preporučuje se uzimanje tiazidnih diuretika koji sprečavaju izlučivanje korisnih tvari urinom,
  • isti diuretici u kombinaciji i srčani glikozidi propisani su za bolesti srca,
  • u prisustvu tumora indicirana je hirurška intervencija,
  • hormonalni lijekovi su propisani za endokrine poremećaje,
  • ako je patološko stanje uzrokovano mentalnim poremećajima, tada će biti potreban savjet stručnjaka.

U svakom slučaju, potrebna je obnova acidobazne i vodene ravnoteže u tijelu, kao i nadoknada izgubljenih elektrolita. Za to su propisane kapljice sa fiziološkom otopinom, kalcijum hloridom i kalijum hloridom, uzimanje pripravaka koji sadrže kalijum i kalcijum, kao i unošenje hrane bogate mineralima (špinat, sir, mliječni proizvodi, mahunarke, orasi, heljda) u prehranu.

Bolesti genitourinarnog sistema

Poliurija se razvija kod intersticijskog cistitisa, pijelonefritisa, infekcije mokraćovoda, bubrežne tubularne acidoze, Fanconijevog sindroma, nefronoftoze i akutnog zatajenja bubrega.

Upalni procesi kod cistitisa i drugih infekcija dovode do iritacije nervnih receptora, potičući pretjerano mokrenje. Sa eliminacijom zaraznog procesa, svi simptomi će nestati.

Bubrežna tubularna acidoza je sindrom u kojem se tijelo nalazi u stanju acidoze. Normalno, krv ima blago alkalnu reakciju, a kod acidoze dolazi do njenog zakiseljavanja. Do ovoga vodi nasljedni nedostatak u strukturi bubrega. Da bi se izborio sa kiselom okolinom, tijelo počinje aktivno uklanjati tekućinu, što se očituje poliurijom. Bolest se javlja u dojenačkoj dobi i ima niz drugih simptoma.
Fanconijev sindrom ima široki raspon uzroka. Može biti nasljedna i stečena. Manifestira se kršenjem unosa aminokiselina, glukoze, fosfata i bikarbonata u bubrežne tubule. U kliničkoj slici su pollakiurija, polidipsija (povećani unos tečnosti), kršenje psihomotornih funkcija. Također, kod akutnog zatajenja bubrega razlikuje se stadij poliurije.

Recepti tradicionalne medicine

Za liječenje bolesti bubrega možete pokušati koristeći provjerene metode alternativne medicine.

Zagrijte 250 ml vode i sipajte 1 kašika. l sjeme plantaže. Četvrt sata za odbranu i filtriranje. Prije doručka, ručka i večere popijte veliku kašiku juhe.

Na ovaj način pravi se infuzija sjemenki anisa, samo 10 g semenki se uzme u čašu vode. Uzimajte dekociju najmanje 4 puta dnevno, 50 ml tokom 4 nedelje.

Bolesti endokrinog sistema

Svi tjelesni procesi, uključujući mokrenje, ovise o pravilnom funkcioniranju endokrinih žlijezda.

Polirija je jedan od glavnih simptoma dijabetesa. Bolest može biti šećer i ne-šećer. Dijabetes melitus očituje se povećanjem glukoze u krvi. Tijelo, pokušavajući smanjiti količinu šećera, započinje ga aktivno uklanjati mokraćom, a budući da ta supstanca ima osmotska svojstva „povlači vodu s sobom“, pa nastaje poliurija.

Patogeneza razvoja poliurije kod dijabetesa insipidusa je različita. Ovom patologijom određuje se apsolutni deficit antidiuretskog hormona. Normalno, hormon ima inhibitorni učinak na mokrenje, pa stoga u njegovom odsustvu dolazi do povećanja volumena izlučene tečnosti.

Značajke tečaja kod djece

Brzo mokrenje može se primijetiti u djetinjstvu. Dijete često može trčati do toaleta samo iz navike ili pokušava privući pažnju. No ako noćni izleti po potrebi postaju učestaliji i prate ih pojačana žeđ, tada se dijete mora u potpunosti pregledati kako bi se isključile ozbiljne bolesti.

U osnovi, poliurija se javlja pod utjecajem sljedećih faktora:

  • dijabetes melitus
  • de Toney sindrom - Debre - Fanconi,
  • Cohnov sindrom
  • mentalni poremećaji
  • veliku količinu pijane tečnosti,
  • srčane i bubrežne patologije.

Ako se patologija ne zaustavi na vrijeme, tada tijelo može izgubiti dopuštenu granicu tekućine i doći će do jake dehidracije. Kao rezultat toga, mijenja se sastav i gustoća krvi, poremećuje se njena cirkulacija, a organi počinju doživljavati gladovanje kisikom. To dovodi do ozbiljnog oštećenja srca i mozga, što može na kraju rezultirati smrću.

Poremećaji cirkulacije

Urin nastaje tokom filtracije krvi, pa tako bolesti kardiovaskularnog sistema, poput zatajenja srca i sindroma posturalne ortostatske tahikardije, takođe mogu dovesti do poliurije.

Zatajenje srca karakterizira smanjenje ispumpavajuće funkcije srca, što dovodi do zadržavanja tekućine i razvoja edema. Ako bubrezi zadrže svoju funkciju, sposobni su ukloniti višak tekućine, povećavajući diurezu.

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije manifestuje se naglim padom pritiska i povećanjem otkucaja srca prilikom promjene položaja. Jedan od simptoma može biti povećanje mokrenja.

Bolesti nervnog sistema

Kao uzroci poliurije, neurološka stanja uključuju sindrom gubitka moždane soli, ozljede mozga i migrene.

Sindrom gubitka cerebralne soli je rijetka bolest koja se može razviti zbog ozljede mozga ili tumora. Karakterizira ga pretjerano izlučivanje natrija normalno bubregom koji djeluje. Zajedno sa natrijumom, eliminira se i tečnost, što dovodi do poliurije.

Uzimanje lijekova

Povećanje diureze pojavljuje se prilikom uzimanja diuretika, visokih doza riboflavina, vitamina D i litijumskih preparata.

Diuretici se koriste za edeme različitih etiologija i kao lijek za arterijsku hipertenziju. Upotreba tiazidnih diuretika povećava izlučivanje tečnosti, smanjujući volumen cirkulirajuće krvi. Manja količina krvi snižava pritisak na stijenke krvnih žila i istovremeno snižava krvni pritisak.

Riboflavin i vitamin D koriste se u liječenju odgovarajuće hipovitaminoze.

Litijeve soli najčešće se koriste za lečenje neuroza, mentalnih poremećaja, depresije, raka krvi, kao i za lečenje dermatoloških bolesti.

Uzroci učestalog mokrenja

Polirija može biti varijanta norme ako je osoba pojela velike količine hrane koja sadrži vodu: lubenica, žele ili pirjano voće. U tom će slučaju povećanje diureze biti jednokratno.

Poliurija kod djece najčešće se razvija zbog nasljednih bolesti: šećerna bolest tipa I, Connov sindrom, de Tony-Debre-Fanconijeva bolest, nasljedni oblik dijabetesa insipidus, Fanconijeva nefronofiza. Dehidracija kod djece događa se brže nego kod odraslih i teže je eliminirati.

Najčešći simptom u medicinskoj praksi poliurije je pretjerano mokrenje u pravilnim razmacima tokom dana i noći. Ako volumen pražnjenja ostane normalan, liječnici dijagnosticiraju pollakiuriju. Ovisno o etiologiji, simptomi sindroma su fluktuacije krvnog pritiska, gubitak težine i opći umor.

Poliurija je uvijek praćena žeđi, koja nastaje zbog smanjenja volumena plazme. Kako bi nadoknadio glasnoću, osoba, ponekad i ne primijetivši to sam, povećava količinu vode za piće. Dugotrajno povećani unos tečnosti naziva se polidipsija.

Često mokrenje u velikim količinama uzrokuje dehidraciju ili dehidraciju. To se manifestuje suhom sluznicom i kožom, općom slabošću i umorom.

Moguća je takva mogućnost kao noćna poliurija ili nokturija - prevalenca noćne diureze tokom dana. Pacijent se često mora probuditi da bi ispraznio mjehur, što dovodi do nedostatka sna.

Kako poliurija nije patologija, nego samo simptom, pored nje pojavljuju se i znakovi osnovne bolesti.

Prevencija

Za sprečavanje poliurije potrebno je slijediti dijetu koja se sastoji u ograničenoj upotrebi soli. Dnevna norma je 5-6 g. Sol je važan izvor natrijuma, pa je ne treba u potpunosti isključiti. Ograničavanjem toga umanjiće se i rizik od hipertenzije.

Prevencija poliurije može biti prevencija dijabetesa i kontrola težine, pa ako postoji tendencija povećanja tjelesne težine, potrebno je ograničiti brze ugljikohidrate, pratiti unos kalorija u hranu, promatrati higijenu hrane i povezati fizičku aktivnost.

Nasljedne bolesti nisu spriječiti.

Dijabetes tipa I

Karakterizira ga apsolutni nedostatak inzulina, nasljedna je bolest, stoga se manifestuje u ranoj dobi od 3-20 godina. Prvi simptomi bolesti su poliurija, polidipsija, acidoza, oštar gubitak težine. Laboratorijskim testom otkrivat će se glukoza i ketonska tijela u urinu. Osobe s ovom patologijom trebaju stalno voditi evidenciju o konzumiranim ugljikohidratima i, ovisno o njihovoj količini, sami moraju unositi inzulin.

Bolest smanjuje kvalitetu života, ali uz odgovoran odnos prema svojoj bolesti, nivo savremene medicine omogućuje ljudima da vode normalan način života. Očekivano trajanje života takvih pacijenata nije inferiorno od prosječnog trajanja populacije.

Dijabetes tipa II

Stečena bolest sa naslednom predispozicijom. Prvi put se otkriva kod odraslih u dobi od 45 do 50 godina. Čimbenici rizika za bolest su kontrolirani, pa se bolest može spriječiti. Potrebno je kontrolirati tjelesnu težinu, unos ugljikohidrata, alkohola i izbjegavati loše navike. Polurija može biti također prvi simptom, iako pacijenti možda ne obraćaju pažnju na to.

Dijabetes insipidus

Razina glukoze kod dijabetesa insipidusa ne igra ulogu. Sve ovisi o antidiuretskom hormonu, čija sinteza se može poremetiti pod različitim okolnostima: ozljeda glave, encefalitis, nasljednost, lijekovi, Sheehanov sindrom, tumori mozga. U nedostatku hormona, dnevna diureza može doseći 20 litara s normom od 1,5 litara.

Mehanizam poliurije u obje vrste dijabetesa je isti. Dolazi do povećanja glukoze u krvi, što dovodi do smanjenja reapsorpcije i povećanog izlučivanja glukoze u urinu. Zajedno s glukozom izlučuje se voda. Klinički se to manifestuje povećanjem volumena izlučenog urina.

Pogledajte video: Išijas - Uzroci, simptomi i liječenje #Zanimljivosti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar