Gliklazid: upute za upotrebu, cijena, tablete i analozi Diabeton i Metformin

Gliklazid * + Metformin * (Gliklazid * + Metformin *) - Oralni hipoglikemijski agens, derivat sulfoniluree druge generacije. Stimulira lučenje inzulina od β-stanica gušterače. Povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Navodno potiče aktivnost unutarćelijskih enzima (posebno mišićnu glikogen sintetazu). Smanjuje vremenski interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina. Obnavlja rani vrh lučenja inzulina, smanjuje postprandijalni vrhunac hiperglikemije.

Gliklazid smanjuje adheziju trombocita i agregaciju, usporava razvoj parietalnog tromba i povećava vaskularnu fibrinoliznu aktivnost. Normalizira vaskularnu propustljivost. Ima antiaterogena svojstva: smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola (Ch) i LDL-C u krvi, povećava koncentraciju HDL-C i također smanjuje broj slobodnih radikala. Sprečava razvoj mikrotromboze i ateroskleroze. Poboljšava se mikrocirkulacija. Smanjuje vaskularnu osetljivost na adrenalin.

Kod dijabetičke nefropatije uz produljenu upotrebu gliklazida primjećuje se značajan pad proteinurije.

Lista analoga


Obrazac za puštanje (po popularnosti)Cijena, rub.
Gliklazid * + Metformin * (Gliklazid * + Metformin *)
Glimecomb
40mg + 500mg br. 60 tab (Akrikhin HFC OJSC (Rusija)544.70

Zanimljivi članci

Kako odabrati pravi analog
U farmakologiji lijekovi se obično dijele na sinonime i analoge. Struktura sinonima uključuje jednu ili više istih aktivnih hemikalija koje imaju terapeutski učinak na organizam. Pod analogima se misli na lijekove koji sadrže različite aktivne tvari, ali namijenjeni za liječenje istih bolesti.

Razlike između virusnih i bakterijskih infekcija
Zarazne bolesti izazivaju virusi, bakterije, gljivice i protozoi. Tok bolesti uzrokovan virusima i bakterijama često je sličan. Međutim, razlikovati uzrok bolesti znači odabrati pravi tretman koji će pomoći da se brzo izbori s nelagodom i neće naštetiti djetetu.

Alergije su uzrok čestih prehlada
Neki su upoznati sa situacijom kada dijete često i dugo pati od obične prehlade. Roditelji ga vode kod liječnika, uzimaju mu testove, uzimaju lijekove i kao rezultat toga je dijete već prijavljeno kod pedijatra kao često bolesno. Pravi uzroci čestih respiratornih bolesti nisu utvrđeni.

Urologija: liječenje klamidijalnog uretritisa
Klamidijski uretritis često se nalazi u praksi urologa. Uzrokuje ga intracelularni parazit Chlamidia trachomatis, koji ima svojstva i bakterija i virusa, što često zahtijeva dugotrajne režime terapije antibioticima za antibakterijsko liječenje. Sposobna je izazvati nespecifičnu upalu uretre kod muškaraca i žena.

Manifestacija bolesti i njeno liječenje?


Šećerna bolest tipa 2 može se pripisati glavnim patologijama dvadeset prvog vijeka. Savremeni način života, neprestana žurba i stres, neaktivan rad zajedno s nezdravom prehranom postaju glavni razlozi njegovog razvoja.

Liječenje patološkog procesa sastoji se u primjeni složenih mjera, među kojima značajna mjesta zauzimaju posebni lijekovi i stroga dijeta. Treba napomenuti da osoba može uzimati lijekove onoliko koliko je potrebno, ali bez dijetalne terapije, pozitivan učinak neće biti moguć.

Pravilno odabrani lijekovi pomoći će dijabetičaru da živi pun život i izbjeći moguće komplikacije.

Svi medicinski proizvodi koji se koriste u složenoj terapiji mogu se podijeliti u sljedeće grupe:

  1. Tablete koje stimulišu gušteraču.
  2. Lijekovi koji eliminiraju rezultirajuću inzulinsku rezistenciju na glukozu. Takav se sindrom često pojavljuje kod osoba sa šećernom bolešću tipa 2 i manifestacija je neosjetljivosti tkiva na hormon koji proizvodi gušterača.
  3. Lijekovi koji uključuju akarbozu. Zbog ove aktivne komponente dolazi do opstrukcije apsorpcije glukoze u crijevima.

Broj lijekova koji blagotvorno utiču na normalizaciju gušterače uključuje tablete iz grupe sulfonilureje i glinida.

Mešoviti efekat nastaje pod uticajem inkretena. Lijekovi koji neutraliziraju manifestaciju inzulinske rezistencije su tablete na bazi metformina ili tiazolindiona.

Šta je za svakog pacijenta najbolje, liječnik može utvrditi samo na osnovu kliničke slike i individualnih karakteristika pacijenta.

Farmakološka svojstva medicinskog proizvoda

Lijek Gliclazide dugo se upotrebljava za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u kombinaciji s dijetalnom terapijom koju je propisao ljekar.

Lijek omogućava ne samo normalizaciju razine glukoze u krvi, već pomaže i u smanjenju suvišne težine, što je posebno važno za ljude s ovom dijagnozom.

Do danas su utvrđene i druge karakteristike lijeka.

Naučno je utvrđeno da osoba može uzimati gliklazid 80 mg da bi postigla sljedeće ciljeve:

  • Pomaže u zaštiti mozga od zastarijevanja što vam omogućava da koristite njegove profilaktičke ciljeve za Alzheimerovu bolest.
  • Povoljno djeluje na stanje žila i arterija. Dakle, uz pomoć medicine može se spriječiti razvoj ateroskleroze, srčane insuficijencije, hipertenzije, vaskularne kalcifikacije.
  • Smanjuje vjerovatnost za rak.
  • Aktivno djeluje na poboljšanju potencijala muškaraca koji su poremećeni kao posljedica raznih bolesti starenja.
  • Neutralizira razvoj osteoporoze i dijabetičara. Posebno česti prijelomi kostiju pogađaju žene nakon početka menopauze, budući da postoji značajan pad hormona - estrogena.
  • Favorizuje efikasnost štitne žlijezde.
  • Pokazuje zaštitnu funkciju u odnosu na respiratorni sistem.

Lijek gliklazid aktivno se koristi za snižavanje šećera u krvi. Istovremeno, smanjenje pokazatelja nastaje ne samo nakon glavnog obroka, već vam omogućava i da snizite osnovnu razinu. Glavna aktivna komponenta tableta omogućava vam reguliranje proizvodnje inzulina pomoću gušterače, što povoljno utječe na organizam i ne izaziva razvoj hipoglikemije. Pored toga, među pozitivne efekte spadaju:

  1. neutralizacija hiperinzulinomije,
  2. najbolje za mršavljenje,
  3. smanjuje rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema,
  4. povoljno djeluje na metabolizam lipida u tijelu,
  5. smanjuje oksidaciju masti,
  6. smanjuje povišeni nivo lošeg holesterola,
  7. smanjuje rizik od dijabetičke angiopatije,

Pomaže u smanjenju triglicerida.

Upute za upotrebu lijeka

Lijek gliklazid propisan je samo za liječenje odraslih osoba i predstavlja tabletu sa modificiranim oslobađanjem.

Potrebno je uzimati takav lijek samo pod vodstvom i nadzorom lekara. Upute za upotrebu gliklazida sadrže i sve potrebne informacije o doziranju i mjerama predostrožnosti.

Lijek se može kupiti u gradskim ljekarnama u sljedećim dozama:

  • 30 mg aktivne tvari u jednoj tableti,
  • 60 mg aktivnog sastojka
  • 80 mg

Ovisno o doziranju, ovisit će pravila uzimanja lijeka. Predviđen je kurs liječenja u dozama koje proizlaze iz opće kliničke slike bolesti i individualnih karakteristika pacijentovog tijela.

Glavni pokazatelj na koji morate obratiti pažnju prilikom odabira doze je razina glukoze u krvi i težinska kategorija pacijenta. Dnevna doza ne smije prelaziti 120 mg glavne tvari.

U tom slučaju se mora započeti početni terapijski kurs s dozama od 30 ili 60 mg. Tablete treba piti jednom dnevno, najbolje ujutro. Ako je iz određenih okolnosti propušten lijek, nema potrebe za povećanjem sljedeće doze. Osim toga, u službenim uputama kaže se da je potrebno povećati dozu otprilike mjesec dana nakon početka lijeka.

Izuzetak su pacijenti koji nakon dvonedeljnog kursa ne primećuju pozitivnu dinamiku i nivo glukoze u krvi je stalno iznad normativnih pokazatelja. Zatim, za postizanje najboljeg rezultata, liječnik može odlučiti povećati dozu.

Uzimanjem ovog lijeka potrebno je uspostaviti stalno praćenje nivoa šećera u krvi kako se ne bi pojavila hipoglikemija. Da bi se postigao bolji učinak od uzimanja lijeka, terapeutski kurs često se dopunjava sljedećim lijekovima:

  • derivati ​​sulfoniluree,
  • Gliklazid metformin,
  • insulin
  • inhibitori
  • derivati ​​tiazolidiona.

Ovisno o kompaniji koja proizvodi lijekove, cijena Gliclazide-a može se neznatno razlikovati. Na njihovu cijenu može utjecati i doza lijeka (30 mg, 60 mg ili 80 mg).

Brojni pregledi pacijenata govore o dostupnosti i visokoj efikasnosti tableta.

Koji se negativni efekti mogu javiti tokom uzimanja lijeka?


Terapija i liječenje gliklazidom trebali bi se odvijati pod strogim liječničkim nadzorom.

Neprihvatljivo je uzimati lijek u dozama koje prelaze preporuke liječnika, ili u kombinaciji s drugim tabletama koje odabere pacijent.

Način primjene i doziranje navedeni su u uputama proizvođača.

Nepravilna primjena lijeka može uzrokovati brojne nuspojave, otvorit će se opasna svojstva lijeka za ljudsko tijelo.

Glavne negativne manifestacije lijeka uključuju sljedeće:

  1. Digestivni problemi, koji mogu biti praćeni nadimanjem, bolom u stomaku ili prolivom.
  2. Nakon gutanja može se pojaviti neugodan metalni ukus u ustima.
  3. Jak osjećaj gladi.
  4. Mučnina i povraćanje.
  5. Manifestacija alergijskih reakcija na jednu ili više komponenti lijeka.
  6. Vrtoglavica i glavobolja.
  7. Mogu se pojaviti različiti osipi na koži, mrlje ili oticanje tkiva.
  8. Kršenja organa vida.
  9. Pojava hipoglikemije.
  10. Razvoj laktacidoze.
  11. Megaloblastična anemija.

U pravilu takvi simptomi nestaju nakon prestanka upotrebe lijeka. Također treba napomenuti da pogrešna metoda i doziranje lijeka mogu dovesti do teške hipoglikemije.

Kada je zabranjeno liječenje?

Lijek ima značajnu listu kontraindikacija za njegovu upotrebu. Zato prije početka tretmana morate pažljivo pročitati upute.

Ako se pojave neki negativni efekti, trebali biste se posavjetovati s liječnikom i razgovarati o daljnjim radnjama u vezi s uzimanjem lijeka.

Zabranjena je upotreba lijeka u prisustvu sljedećih faktora i bolesti:

  • Za liječenje šećerne bolesti tipa 1, pacijenata ovisnih o insulinu.
  • Razvoj ketoacidoze, kome ili pretka dijabetičkog tipa.
  • Ozbiljni patološki procesi u bubrezima ili jetri, kao i u prisustvu njihove insuficijencije.
  • Neke bolesti dišnih puteva, kao i kad se jave poteškoće sa disanjem.
  • Bolesti kardiovaskularnog sistema, zatajenje srca ili infarkt miokarda.
  • Razvoj bolesti uzrokovane različitim infekcijama.
  • Nedavna operacija i povrede.
  • Uoči i nakon nekih dijagnostičkih testova. Oni uključuju radiografiju, jer se koristi kontrastno sredstvo sa sadržajem joda.
  • Laktacidoza
  • Netolerancija ili preosjetljivost na jednu ili više komponenti lijeka,
  • U prisustvu dehidracije
  • Istodobna upotreba mikonazola.

Trudnicama i ženama tijekom dojenja zabranjeno je uzimati metformin jer mogu nastati razni problemi s normalnim razvojem ploda. Uz hitnu potrebu za lijekovima, žena treba da prestane da doji.

Osim toga, djeca mlađa od osamnaest godina su u opasnosti.

Da li je moguće lek zameniti drugim lekovima?


Lijek Gliclazid, kako je dokazano pregledima pacijenata, podnosi se vrlo lako i ima dobar učinak snižavanja šećera.

Prosječna cijena je oko 135 rubalja.

Postoje slučajevi kad je potrebna zamjena ovog lijeka. U ovom slučaju možete odabrati analoge ili sinonime Gliclazide koje nudi farmakološko tržište.

Do danas postoje takve supstitucije za lijek:

Dijabeton spada u grupu sulfonilureje druge generacije. Medicinski pregledi govore da ako uzimate Diabeton dvije godine, kod pacijenata nema razvoja otpornosti na inzulin.

Diabeton je u svom sastavu potpuni analog tableta Gliclazid. Način primjene lijeka ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta. U pravilu je to jedna ili dvije tablete dnevno. Prosječna cijena za Diabeton iznosi 330 rubalja za 30 tableta.

Metformin - je lijek iz klase biguanida, koji se aktivno koristi u liječenju dijabetesa tipa 2. Glavna aktivna supstanca lijeka je metformin hidroklorid. Prosječna cijena u ljekarnama iznosi 250 rubalja.

Glidiab je hipoglikemijski lijek koji sadrži 80 mg aktivne tvari. Prosječna tržišna vrijednost iznosi 140 rubalja po pakovanju (60 tableta).

Diabefarm je lijek u obliku tableta koji se aktivno koristi u liječenju dijabetesa tipa 2. Cijena ovog lijeka u prosjeku iznosi 120 rubalja. Video u ovom članku govori kako liječiti dijabetes lijekovima.

Pogledajte video: Reupload Memahami Obat-Obat Antidiabetes GolonganSulfonilurea Glibenklamid, Gliklazid, dll (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar