Venera, Detralex ili Phlebodia - šta odabrati s varikoznim venama?

Detralex, Venarus i phlebodia 600 su najčešći lijekovi za medicinsko liječenje CVI (hronične venske insuficijencije) i hemoroida. Teško je odlučiti koji je od ovih alata bolji. Oni se uglavnom bore protiv bolesti na sličan način. Detralex i Venarus - imaju gotovo identičan sastav. Venarus igra ulogu ruskog generičkog (generičkog lijeka koji sadrži istu djelatnu tvar koju je druga tvrtka izumila i patentirala) Detralex. Ali flebodija je različitog sastava. Međutim, kada uporedite postaje jasno da ovaj lijek može dobro zamijeniti prethodno naznačene lijekove.

Glavna aktivna supstanca

U sva tri preparata prisutan je diosmin, u flebodiji u većoj koncentraciji. Detralex sadrži mikronizirani diosmin - 450 mg i hesperidin - 50 mg. Venarus takođe sadrži 450 mg diosmina i 50 mg hesperidina. To znači da su dva lijeka po strukturi identična. Razlikuju se samo u državi proizvodnje.

Phlebodia sadrži jedinu aktivnu tvar - diosmin. Njegova koncentracija po 1 tableti je 600 mg. Lijek se pojavio relativno nedavno. Između ostalih lijekova, ističe se po svojstvu selektivne distribucije u tijelu. Odnosno, djelujte samo u onim područjima gdje je to zaista nužno.

Lijekovi se koriste za liječenje bolesti koje karakteriziraju oštećen odliv krvi u nogama. Indikacija za imenovanje je:

  • varikozne vene,
  • simptomi venske limfne insuficijencije nogu.

Takođe, mogu se propisati lijekovi za sprečavanje navedenih bolesti. Liječnici često propisuju takve lijekove trudnicama, pušačima, sportašima, osobama sa sjedećim ili stojećim radom, onima koji često posjećuju kupaonice i nose visoke potpetice.

Kontraindikacije

Detralex, venarus i flebodija dozvoljeno je uzimati tokom trudnoće, jedino što zaustavlja upotrebu bilo kojeg od lijekova je period dojenja kod žena. Nema potvrđenih informacija o mogućnosti lijekova da prodiru u majčino mlijeko. Glavna upozorenja za upotrebu su takođe:

  • individualna netolerancija na sastavne lijekove,
  • preosjetljivost
  • djeca mlađa od 18 godina.

Nuspojave

Prijem venara i detraleksa može biti popraćen sljedećim nuspojavama:

  • disperzija, koja se manifestuje bolom u trbuhu,
  • alergijska reakcija na diosmin i hesperidin,
  • neuropatski poremećaji: astenija, vrtoglavica, glavobolja.

Upotreba flebodije može prouzrokovati:

  • propusti u probavnom traktu,
  • reakcije na koži u obliku osipa, svrbeža, urtikarije.

Bilo kakve manifestacije nuspojava osim alergija ne mogu uzrokovati odbacivanje lijeka. Obično simptomi nestaju sami ili prestaju promjenom doze lijeka.

Glavne razlike

  • Prisutnost hesperidina u Venarusu i Detralexu, ova komponenta dodatno daje stabilnost žilama.
  • Phlebodia ne sadrži hesperidin, ali sadrži 150 mg više diosmina.
  • Razlikuju se u cijeni - najskuplji od tri lijeka je Phlebodia. Najjeftinija je Venera.
  • Venarus i Detralex dostupni su u obliku tableta od 500 mg i 1000 mg, dok se njihov skuplji kolega proizvodi samo u obliku tableta od 600 mg.
  • Različite zemlje proizvodnje - Flebodia, Detralex proizvode se u Francuskoj, najjeftinija od tri u Rusiji.

  • Tablete 500 mg 30 kom. - 800 r
  • Tablete 500 mg 60 kom. - 1380 r,
  • Tablete 1000 mg 18 kom. - 920 p,

  • 15 tableta 600 mg - 690 r,
  • Tablete 18 kom. 600 mg - 732 r,

  • 500 mg tablete od 30 komada, cijena od 490 r do 670 r,
  • 500 mg tablete od 60 komada, cijena od 1030 r do 1250 r,
  • Tablete 1000 mg u 30 komada, cijena od 930 r do 1200 r,
  • Tablete 1000 mg u 60 komada, cijena od 1950r do 2200 r.

Što je bolje: Detralex, njegov analog Venarus ili Phlebodia?

Poređenje triju lijekova pokazuje da je detralex efekat brži zbog bolje probavljivosti zahvaljujući modernijoj metodi proizvodnje. Poboljšanje se pojavljuje na kraju prve sedmice. Kod venarusa se vrijeme za očitovanje efekta udvostručuje, ali njegova niska cijena i činjenica da uzimanje Detralexa češće izaziva crijevne poremećaje, igra u korist domaćeg lijeka.

Poluživot aktivnih tvari u oba lijeka je 11 sati, tako da doziranje sredstava predviđa dvostruki unos dnevno.

Phlebodia neće moći imati isti učinak kao detralex i venarus jer se temelji na samo jednoj tvari. Phlebodia također ima samo jednu dozu - 600 mg, a njegovi analozi su dostupni u obliku od 500 i 1000 mg, što ih čini varijabilnijima za različite bolesti, a u slučaju 1000 mg, efikasnijim u težim stadijima bolesti. U svakom slučaju, bolje je konzultirati se s liječnikom, on će dati detaljan odgovor, šta posebno odabrati za vas ove lijekove.

Recenzije ljekara o lijekovima: Detralex, Venarus i Phlebodia

Vaskularni hirurg Demidov D.I .: Većina pacijenata propisuje venu. Optimalno kombinira troškove i efikasnost. Eliminira simptome venske zastoja, ima tonički učinak na zidove krvnih žila.

Vaskularni hirurg Yatskov S.K .: Detralex se dobro nosi s eliminacijom simptoma hronične venske insuficijencije (ublažava bol i smanjuje oticanje). Međutim, lijekovima se ne može postići potpuni oporavak. U svakom slučaju, potrebna je hirurška intervencija.

Farmakološko djelovanje

Detralex ima venotonski i angioprotektivni efekat. Aktivni sastojci pomažu u uklanjanju zastoja u varikoznim venama. Obnavlja mikrocirkulaciju krvi i tonus malih posuda. Zidovi kapilara postaju elastičniji i elastičniji, smanjuje se njihova krhkost i povećava se otpornost. Detralex uspostavlja limfnu drenažu.

Lijek se koristi u liječenju veno-limfne insuficijencije. Učinkovito eliminira sljedeće simptome bolesti:

  • težina u nogama
  • bol
  • mišićni grčevi
  • umorne noge
  • poremećaji u procesima ćelijske ishrane.

Detralex spada u grupu angioprotektora koji poboljšavaju rad krvnih žila. To dovodi do njegove upotrebe za liječenje bolesti koje su praćene venskim zagušenjem i lošom cirkulacijom u malim kapilarima.

Detralex ima antioksidativna svojstva. Sprečava stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju zidove krvnih žila. Lijek povećava ton vena na nogama, sprječava ih da se istežu i poboljšava odliv limfe. Inhibira proizvodnju prostaglandina u tijelu. To je posljedica izrazitog anti-upalnog efekta. Normalizuje protok krvi u malim posudama i sprečava stvaranje ugrušaka u krvi.

Analog Detralex Venarus sadrži dvije vrste flavonoida koji imaju angioprotektivni učinak, zbog kojih se uspostavlja mikrocirkulacija u venama donjih ekstremiteta. Lijek je propisan za funkcionalne ili organske poremećaje venske cirkulacije. Ima sledeća svojstva:

  • tonira zidove varikoznih vena,
  • uklanja krhkost kapilara,
  • smanjuje njihovu propusnost i proširivost krvnih žila,
  • eliminira zastoj u krvnim žilama.

Kao i Detralex, Venarus ima protuupalni učinak, jer inhibira proizvodnju prostaglandina i zahvaljujući svojim flavonoidima djeluje kao antioksidans, štiteći tanke stijenke krvnih žila od agresivnog djelovanja slobodnih radikala.

Kao i Detralex, Phlebodia ima venotonski učinak, smanjujući proširenje vena i istovremeno povećava njihov tonus. Lijek uklanja vensku kongestiju i pojačava limfnu drenažu. Zahvaljujući aktivnim tvarima u sastavu, povećava se funkcionalna gustoća krvnih žila i smanjuje se limfni tlak. Istovremeno, poboljšava se mikrocirkulacija i smanjuje se njihova propusnost s varikoznim venama. Protuupalni učinak postiže se smanjenjem adhezije leukocita na stijenke vena. U skladu s tim smanjuje se njihova migracija u paravenska tkiva. Phlebodia ima vazokonstriktivni učinak i smanjuje proizvodnju slobodnih radikala.

Koje je bolje koristiti - Venarus ili Detralex? Oboje imaju sličan sastav i imaju gotovo ista svojstva. Jedina razlika je što druga djeluje nešto brže. To se objašnjava metodom njegove proizvodnje. Klinička ispitivanja pokazala su da Detralex ima pozitivan učinak na zahvaćene vene na nogama.

Ako razmotrimo pozitivne i negativne strane, onda je Venera poželjnija zbog niže cijene. Budući da bi imao značajan terapeutski efekat, lek se mora uzimati veoma dugo. U ovom slučaju troškovi su bitni. Ne postoje razlike u načinu primjene - potrebno je jesti s hranom. Kurs liječenja traje najmanje tri mjeseca. Oba se lijeka izlučuju nakon 11 sati.

Tablete Venarus i Detralex protiv varikoznih vena mogu se uzimati u trudnoći, jer ne štete plodu, ne utiču na pažnju i koordinaciju, pa se zato koriste i ako je potrebno za upravljanje vozilom.

Kad odlučujete šta je najbolje kupiti, morate uzeti u obzir recenzije ljekara koji preferiraju Detralex. Po njihovom mišljenju, što je naprednija tehnologija proizvodnje, to je efikasniji alat. Mikronizirani diosmin, koji je dio Detralexa, određuje brže djelovanje aktivne komponente. Lijek se bolje apsorbira u usporedbi s analogima - Venarus i Flebodia.

Razlike su u njihovim nuspojavama. Ako usporedimo Detralex analoge - Venarus i Flebodia, stručnjaci vjeruju da će učinak kod njih kod varikoznih vena na nogama biti približno isti. Ali zbog razlika u sastavu, razlika u utjecaju na istu osobu bit će značajna. Stoga, kad odlučujete koji je lijek najbolji, morate obratiti pažnju na pojedinačnu netoleranciju komponenata, kontraindikacije i liječnički recept.

Upoređujući Phlebodia i Detralex, nemoguće je nedvosmisleno reći koje je bolje. I to i drugi lek su efikasni. Ali u stvarnosti, s varikoznim venama i akutnom trombozom, Detralex je dobro funkcionirao, pokazujući najbolji rezultat. Međutim, nije propisano za prevenciju.

Ako uporedimo Phlebodiju s drugim sličnim lijekovima, razlika je u izrazitijem protuupalnom efektu. Ovaj lek se može uzimati dugo bez negativnih posledica. Dobro eliminira pogoršanje i ne dopušta ponovno pojavljivanje. Detralex i Phlebodia nemaju razlike u kontraindikacijama. Dopušteno ih je koristiti tokom trudnoće.

Mišljenja ljudi

Koji je lijek bolji, pregledi će vam pomoći da odlučite:

„Pre nekoliko godina dijagnosticiran mi je tromboflebitis i prepisan mi je lek Detralex. Nakon što sam pročitao kritike i kritike na Internetu, počeo sam ga prihvaćati. Rezultat je bio pozitivan, pokazao se savršeno. Nema nuspojava. Otprilike mesec dana nakon što sam počeo da pijem tablete, bol je potpuno prestala. "

Valentina Petrova, Rostov na Donu.

„Imam nasljednu predispoziciju za varikozne vene. Doktor me savjetovao kod Detralexa. Nakon otprilike mjesec dana uzimanja lijeka, moja bolna noga je nestala i oteklina je potpuno nestala. Ali pošto je bolest već bila u hroničnom obliku, lekar je preporučio da se lekovi piju dva puta godišnje na kursevima. "

Maria Ilyina, Moskva.

„Prije dvije godine dijagnosticirali su mu varikozne vene. Ljekar je propisao dvije mogućnosti izbora - Detralex i Venarus. Uzeo sam oboje, pa mogu da uporedim njihov efekat. Skoro da nisam osjetio razliku - obojica su dobro uklonila bol, čvorovi su primjetno smanjeni. Odlučio sam da nema smisla plaćati više, tako da sada koristim samo Venarus. "

„Moja recenzija odnosi se na dva lijeka koja se koriste protiv varikoznih vena. Detralex mi je preporučio kirurg u vezi s otkrivenom venskom insuficijencijom donjih ekstremiteta. Pokazalo se da je efikasno, ali vrlo skupo, pa sam s vremenom prešao na ekonomičniji domaći kolega - Venarus. Nije ni u čemu inferiorna od francuske medicine. Venera dobro uklanja osećaj težine u nogama i bol. "

Lyubov Mihajlovna, Kazanj.

„Prije godinu dana, nakon što sam pročitao kritike, počeo sam uzimati Phlebodia. Pio sam ga mjesec dana. Lijek mi je pomogao da zaboravim na varikozne vene na nogama na neko vrijeme. Ali sada se problem nastavio. Opet ću koristiti ovaj lijek, jer se prošli put pokazao dobro - težina u nogama se smanjila, vene su počele izgledati mnogo bolje. "

„Imam proširene varikozne vene. Doktorica je preporučila operativni zahvat. Nakon pregleda pregleda tableta na Internetu, zaustavio sam se u Flebodiji. Umor u nogama je nestao, vene vizualno izgledaju bolje. Nisam primjetio nikakve nuspojave. Phlebodia je vrlo pogodno uzimati - samo 1 put na prazan stomak. Pijem ga 3-4 mjeseca. "

Natalia Panina, Samara.

Prema recenzijama, može se tvrditi da je Detralex definitivno bolji.

Detralex ima sljedeća ograničenja prilikom prijema:

1. Preosjetljivost na komponente proizvoda.

2. Dojenje. Ne preporučuje se upotreba lijeka tijekom dojenja, jer postoji visoki rizik prodiranja aktivnih tvari u mlijeko.

Karakteristično za Venarusa

Lijek Venarus ima angioprotektivno svojstvo, odnosno namijenjen je stabiliziranju venskog krvotoka. Lijek inhibira proizvodnju prostaglandina, tako da suzbija upalu na zidovima krvnih žila, a smanjuje se i pritisak u venama. Zbog ovog svojstva lijek pomaže kod varikoznih vena, kako u terapiji, tako i u prevenciji.

Venera povoljno djeluje na rad kapilara, jača njihove zidove, eliminirajući pretjeranu krhkost. Lijek uklanja bol, osjećaj težine u nogama. Ima i antioksidativno djelovanje, odnosno, zahvaljujući prisutnosti flavonoida, štiti kapilare od djelovanja negativnih faktora.

Lijek se može kupiti u obliku tableta. Ima ružičastu boju s narandžastom nijansom, blago izduženim oblikom. Aktivni spojevi su diosmin i hesperidin.

Lijek je propisan u sljedećim situacijama:

  • varikozne vene
  • čirevi na koži nogu,
  • oticanje
  • grčevi
  • poremećaji u protoku venske krvi,
  • hemoroidi.

Za probleme sa venama i hroničnim hemoroidima potrebne su 2 tablete. Bolje je jesti za ručak i prije spavanja. Trajanje terapije određuje lekar za svakog pacijenta ponaosob, ali kao standard - oko 90 dana.

Uz pogoršanje hemoroida, prva 4 dana trebate piti 6 kapsula, a sljedeća 3 dana - 4. Ovaj volumen treba podijeliti na 2 obroka.

Detralex Karakteristično

Detralex je lijek iz kategorije angioprotektora i venotoničkih lijekova. Lijek jača krvne žile, blagotvorno utječe na njihov tonus, smanjuje proširivost stijenki vena i sprečava vensku stagnaciju. Uz to, lijek utječe na limfni protok, smanjuje propusnost kapilara. Detralex poboljšava protok krvi na mikro nivou.

Preparat sadrži frakcije pročišćenih flavonoida u mikronizovanom obliku, zbog kojih se supstanca brzo apsorbuje. To je glavna razlika od ostalih lijekova koji sadrže diosmin. Pored toga, i deluje mnogo brže.

Lijek se može kupiti u obliku tableta ružičaste nijanse i u okruglom izduženom obliku.Glavne aktivne komponente su diosmin i hesperidin. Prisutna su dodatna jedinjenja.

Lijek morate koristiti sa sljedećim dijagnozama:

  • varikozne vene
  • limfostaza
  • bol u nogama nakon kratkih šetnji,
  • hemoroidi bez obzira na oblik.

Treba je uzimati 1 kapsulu dva puta dnevno - ujutro i prije odlaska u krevet. Proizvod se mora progutati, a ne žvakati ili drobiti. Trebate piti puno vode. Doktor posebno određuje trajanje tečaja za svakog pacijenta. Uz hemoroide - 3 tablete ujutro i navečer. Terapija traje sedmicu, ali liječenje se može produžiti.

Karakteristična Phlebodia

Flebodia 600 - lijek koji se odnosi na flavonoidne lijekove, namijenjen je zaštiti krvnih žila, metaboličkim procesima i jačini njihovih zidova. Sadrži zrnati oblik diosmina u količini od 600 mg u 1 kapsuli. Svaka ima ružičastu školjku i zaobljenog je oblika.

Phlebodia ima sledeći terapeutski efekat:

  • smanjuje istezanje zidova krvnih žila, poboljšava njihov tonus,
  • jača krvne žile, uklanja krhkost,
  • uklanja vensku kongestiju.

Lijek se koristi u sljedećim slučajevima:

  • zatajenje vena
  • varikozne vene na nogama,
  • limfostaza
  • hemoroidi.

Kod varikoznih vena propisana je 1 kapsula dnevno. Trajanje terapije ovisi o obliku bolesti: u ranoj fazi - 2 mjeseca, a u kasnijoj fazi - 3-4. Ako su prisutni trofični ulkusi, onda se kurs produžava na šest mjeseci. Tretman bi trebao biti ponovljen nakon nekoliko mjeseci.

Uz pogoršanje hemoroida potrebno je uzimati 2-3 tablete dnevno. Kurs traje nedelju dana. To je dovoljno za zaustavljanje akutne upale. Ubuduće se kurs može produžiti za 2-3 mjeseca, ali doza nije veća od 1 tablete.

Sličnosti kompozicija

Venarus i Detralex imaju skoro identične sastave. Oba sadrže diosmin i hesperidin, a u istoj su količini - 450 mg prvog i 50 mg drugog. Ovi lijekovi se smatraju zamjenjivim.

Lijek Phlebodia ima samo 1 aktivnu tvar - diosmin. U tableti je prisutno 600 mg ove komponente. Uprkos ovoj razlici, učinak lijeka je identičan djelovanju dvije druge.

Detralex i Venarus imaju gotovo identične sastave i sadrže diosmin i hesperidin.

Sredstva djeluju isto. Kada tablete prodiru u probavne organe, oni se u želucu brzo razgrađuju, nakon čega aktivni spojevi ulaze u krvotok.

Lijekovi djeluju učvršćujuće na krvne žile, a krv u venama postaje manje gusta, što poboljšava stanje s hemoroidima. Sva 3 lijeka poboljšavaju cirkulaciju krvi, uklanjaju ustajale procese u nogama i smanjuju krhkost krvnih žila (i vena i kapilara).

Ako redovno uzimate 1 od ovih lijekova, tada nestaju stalni umor u nogama, oteklina, nelagoda.

Razlike između Venarusa, Detralexa i Phlebodia

Sva 3 lijeka imaju razlike. Međutim, oni ne utječu na proces terapije.

Glavna razlika je u obliku doziranja otpuštanja. U Detralexu diosmin ima mikronizirani oblik, tako da aktivna tvar ne samo da je u potpunosti, već je i mnogo bolje i vjerovatnije se apsorbuje. Aktivne tvari Venarusa i Phlebodia prodiru u krvotok mnogo duže.

Da bi se dobio željeni rezultat od Venarusa, potrebno je kontinuirano koristiti takve tablete 3 tjedna. Tek nakon tog vremena, aktivna komponenta lijeka se potpuno razgrađuje i apsorbira u dovoljnoj brzini.

Uz to, neznatne razlike u preparatima prisutne su i kod nekih kontraindikacija. Detralex se ne može uzimati u sledećim slučajevima:

  • pojedinačna povećana osjetljivost na komponente lijeka,
  • razdoblje dojenja (zbog rizika od unosa aktivnih tvari u majčino mlijeko),
  • trudnoća (moguće, ali samo nakon odobrenja lekara),
  • starost do 18 godina.

Detralex Properties

Aktivne supstance: diosmin, flavonoidi u smislu hesperidina. Ima tonik i fleboprotektivno dejstvo na krvne sudove.

  • ublažava oticanje
  • poboljšava mikrocirkulaciju krvi,
  • obnavlja strukturu i funkciju krvnih žila,
  • jača kapilare,
  • eliminira zagušenja u venama

Indikacije za propisivanje lijeka:

  • hemoroidi (povlačenje simptoma u akutnoj vrsti bolesti),
  • hronična venska insuficijencija i njeni simptomi (bol, ozbiljnost, umor),
  • limfni edem,
  • kršenje mikrocirkulacije.

Oblik za puštanje: tablete, suspenzija (10 vrećica za oralnu primjenu s dozom od 1000 mg / 10 ml). Poluvrijeme eliminacije iznosi 11 sati, izlučuje se crijevima i bubrezima.

Kontraindikacije: dojenje, netolerancija na komponente sastava. Dozvoljena je upotreba lijeka u periodu gestacije.

  • cefalgija
  • vrtoglavica
  • opća slabost
  • ubodi
  • bolovi u trbuhu
  • dispepsija
  • alergijske reakcije (osip, oteklina).

Ako postoje nuspojave, uključujući i one koje nisu na popisu, preporučuje se odlazak u bolnicu. Ako se uzimanje lijeka kombinira s drugim lijekovima, to morate obavijestiti svog liječnika.

Zemlja porijekla - Francuska. Lijek se može kupiti bez recepta. Rok trajanja je 4 godine. Lijek se preporučuje čuvati podalje od svjetla i djece na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Kako funkcionira flebodija?

Aktivna supstanca je diosmin. Ima angioprotektivni i anti-upalni efekat:

  • tonira krvne sudove
  • smanjuje proširivost vena,
  • eliminira zagušenja,
  • vraća funkcionalnost kapilara,
  • snižava limfni pritisak
  • poboljšava mikrocirkulaciju krvi, kiseonika i limfe.

U kojim je slučajevima lijek propisan:

  • varikozne vene na nogama,
  • hemoroidi
  • venska insuficijencija
  • ostali poremećaji venske cirkulacije i mikrocirkulacije.

Oblik za puštanje - tablete. Poluvrijeme eliminacije je 11 sati. 79% se izlučuje bubrezima, 11% izmetom i 2,4% žuči. Nakon primjene dolazi do brze i potpune apsorpcije tvari. Lijek daje željeni klinički učinak nakon 9 sati nakon primjene i zadržava ga 96 sati, prva poboljšanja su primjetna već nakon dva sata.

  • prva tri mjeseca trudnoće
  • period GW,
  • starost do 18 godina
  • pojedinačna netolerancija na komponente.

Uzimanje lijeka u drugom i trećem tromjesečju trudnoće opravdano je ako namjeravana korist za majku nadmašuje rizik za dijete.

  • dispeptični simptomi
  • cefalgija
  • alergijske reakcije.

Ako su uočene neželjene reakcije ili se uzimanje lijeka kombinira s uzimanjem drugih lijekova, tada morate posjetiti liječnika.

Zemlja porijekla - Francuska. Lijek se izdaje bez recepta. Rok trajanja je 3 godine. Lijek se preporučuje čuvati izvan svjetlosti i djece na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Poređenje lijekova

Sva tri lijeka propisana su kod venske insuficijencije nogu (ekspanzija, upale, ugrušci krvi, slaba propusnost, čir) i hemoroida. A takođe i lijekovi imaju druge sličnosti i razlike.

Koji su slični preparati Phlebodia, Venarus i Detralex:

  • oblik doziranja otpuštanja,
  • indikacije za upotrebu,
  • kontraindikacije
  • nema predoziranja
  • uslove izdavanja iz apoteka,
  • neželjene reakcije
  • poluživot.

Koja je razlika

Lijekovi imaju tri razlike:

Lijekovi se razlikuju ne samo u glavnoj komponenti (u Venarusu i Detralexu dvije aktivne komponente, u Phlebodiji jedna), već i u pomoćnim elementima. To se jasno vidi kada se upoređuju kompozicije.

  • diosmin (500 mg),
  • hesperidin (50 mg)
  • E441,
  • E572,
  • mikrokristalna celuloza,
  • KMK natrijuma
  • talk u prahu
  • voda.

  • diosmin (600 mg),
  • talk u prahu
  • silika koloidni
  • oktadekanojska kiselina
  • mikrokristalna celuloza.

  • diosmin (900 mg),
  • hesperidin (100 mg),
  • mikrokristalna celuloza,
  • KMK natrijuma
  • E441,
  • talk u prahu
  • E572.

Što je jeftinije

Sva tri proizvoda koštaju približno isto; Venarus je malo jeftiniji:

  • prosječna cijena za Detralex je 1100 rubalja (tablete, 30 komada i suspenzija, 30 vrećica),
  • prosječna cijena Venarusa je 900 rubalja (30 tableta),
  • prosječna cijena flebodije je 1000 rubalja (30 tableta).

Cijena lijekova ovisi o regiji i određenoj ljekarni. Kurs liječenja može trajati do tri mjeseca, pod tim uvjetima konačna cijena može značajno varirati.

Što je bolje: Venarus, Detralex ili Phlebodia

Detralex i Venarus su međusobno analogni. Lijekovi se gotovo ne razlikuju po sastavu i imaju isti učinak. Phlebodia se razlikuje od druga dva leka u sastavu (jedna aktivna supstanca, doza mu je veća), ali ima sličan efekat.

Phlebodia ima protuupalni učinak, pogodan za prevenciju bolesti. Druga dva leka su samo u svrhe lečenja. Prema ljekarima, Phlebodia i Detralex djeluju brže od Venarusa.

Izbor lijeka ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta, stadijumu i vrsti bolesti, općem blagostanju pacijenta. Samo liječnik može propisati lijek i odrediti njegov režim doziranja.

Pregledi ljekara i pacijenata

Igor Ivanovič, flebolog: „Često pišem Detralex svojim klijentima. Cijena je, naravno, veća od cijene njegovog kolege Venarusa, ali učinkovitost u potpunosti opravdava troškove. Primjer: žena je došla s trofičnim čirima na nogama, situaciju je iskomplicirala činjenica da je pacijentica imala dijabetes. Zbog toga su se čirevi razvijali brže, a po sebi su opasni gangrenom i smrću. Propisao je Detralex, u roku od tjedan dana čirevi su postali manje, neugodni simptomi postali manje uznemirujući. Šest mjeseci kasnije bolest se potpuno povukla. "

Victor Evgenievich, vaskularni hirurg: „Propisao sam sva tri lijeka prije operacije. Izbor ovisi o pojedinačnoj anamnezi pacijenta. Sva tri lijeka su pogodna za liječenje početne faze bolesti; preporučujem upotrebu Venere ili Phlebodia (veće doze aktivne tvari) za oporavak od operacije ili za liječenje naprednih bolesti. "

Marija, pacijentica: „Lekar je propisao Phlebodia tokom trudnoće. Proizvod se učinkovito bori protiv oticanja nogu, osjećaja težine i bolova. Po mom mišljenju lijek je skup, ali opravdava njegovu cijenu. Prilikom uzimanja tokom trudnoće, uvijek se morate posavjetovati sa liječnikom, biti promatran. Tri nedelje pre rođenja lek je poništen. "

Ilya, pacijent: “Urolog mi je propisao Phlebodia za liječenje varikokela (testikularne varikozne vene) i za prevenciju varikoznih vena na nogama. Pio je tri mjeseca, nije primjetio nikakve nuspojave, svi simptomi bolesti su nestali. U kombinaciji sa Phlebodijom koristio je kompresijsko donje rublje, imunostimulanse i vitamine B grupe. "

Kako djeluju lijekovi?

Lijekovi Venarus, Flebodia 600 ili Detralex imaju identične efekte.

U ljudskom telu, lekovi:

  • povećati ton vena,
  • imaju angioprotektivni efekat,
  • poboljšati odliv limfe,
  • uklonite višak tečnosti iz organizma,
  • jača zidove krvnih žila
  • čine vene elastičnijima što sprečava njihovu krhkost,
  • povećati mikrocirkulaciju krvi,
  • sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi.

Lijekovi uklanjaju upalni proces u ventilima vena i insuficijenciju vena. Zbog toga Glavne indikacije za upotrebu Venarusa, Phlebodia i Detralexa su često hemoroidi i varikozne vene. . Ali liječnik treba odabrati lijek.

Lijekovi smanjuju krhkost kapilarne mreže i smanjuju propusnost malih i velikih žila. Analozi Venarus, Phlebodia i Detralex podjednako povoljno djeluju na stanje svih žila u ljudskom tijelu. Razlika između Detralexa i Phlebodia uglavnom je u sastavu.

Protuupalni učinak lijekova Venarus, Phlebodia i Detralex nastaje uslijed inhibicijskog djelovanja na proizvodnju prostaglandina. Flavonoidne aktivne tvari diosmin i hesperidin učinkovito štite vene od različitih negativnih faktora. Lijekovi Venarus, Phlebodia i Detralex u potpunosti uklanjaju vensnu insuficijenciju i sposobni su za liječenje trofičnih čira i hemoroida.

Primjena

Lijek Venarus uzima 2 tablete dnevno. Da bi smanjili vensku insuficijenciju, piju Venarus na tabletu ujutro i naveče. Lijek se proguta cijeli, ispere vodom. Kao terapija za održavanje lijek Venarus uzima se 1 tabletu dnevno. Trajanje terapijskog kursa propisuje lekar. U nekim slučajevima lečenje može trajati oko 3 meseca. Struktura Venarusa uključuje hesperidin, koji je potpuno siguran za dužu upotrebu.

Kod akutnog hemoroida Venarus se uzima po ovoj šemi:

  • 3 tablete dva puta dnevno tokom 4 dana,
  • Nadalje, doza se smanjuje na 4 tablete. dnevno.

Upotreba lijeka Phlebodia donekle se razlikuje od liječenja Venarusom. Prosječno trajanje kursa je oko 2 mjeseca. Uzimajte lijek Phlebodia 2-3 tablete dnevno oko tjedan dana, a zatim 1 tabletu jednom dnevno. Maksimalna dozvoljena doza lijeka je 1800 mg ili 3 tablete.

Prijem Detralexa ovisi o karakteristikama bolesti. Ovaj se lijek izlučuje u roku od 12 sati i ima dugo djelovanje. Kod hronične venske insuficijencije, Detralex uzima 2 tablete (500 mg) dnevno. Lijek je propisan u jutarnjim i večernjim satima. Maksimalno trajanje terapijskog kursa može biti oko 1 godinu. Trajanje terapije propisuje se pojedinačno i ovisi o karakteristikama bolesti.

Kod hemoroida, Detralex uzima 3 tablete ujutro i 3 tablete uveče tokom četiri dana. Nadalje, doziranje se postepeno smanjuje. Detralex se može uzimati i kao profilaksa hemoroida za poboljšanje mikrocirkulacije krvi u analnom kanalu i nogama.

Nuspojave

Što se tiče nuspojava lijeka, one mogu malo varirati ovisno o pojedinačnim karakteristikama tijela.

U nekim ćete slučajevima možda doživjeti:

  • glavobolje
  • vrtoglavica
  • mučnina
  • dispepsija.

Lijekovi Venarus, Phlebodia, Detralex ne utječu na brzinu psihomotornih reakcija i ne izazivaju pospanost.. Vozači i rukovodioci mašinama mogu ih sigurno odvesti.

Od neželjenih reakcija, ponekad se razvije i alergija. Najčešće je prate:

  • crvenilo kože
  • svrbež
  • pojava natečenosti,
  • temperaturu.

Ni u kojem slučaju ne smijete uzimati lijekove Venarus, Phlebodia i Detralex s individualnom netolerancijom na komponente lijeka. Važno je pridržavati se uputa proizvođača koje se isporučuju na ambalaži, a ne samoliječiti se. Predoziranje ovih lijekova može dovesti do negativnih posljedica koje će zahtijevati medicinsku korekciju.

Proizvođač

Proizvođač lijeka Detralex je francuska farmaceutska kompanija Servier. Prevoz originalnog lijeka u ljekarnu može utjecati na cijenu lijeka, tako da je Detralex najskuplji od sva tri.

Proizvođač lijeka Venarus je ruska farmaceutska kompanija Obolenskoye, koja se nalazi u moskovskoj oblasti. Naravno da je domaća verzija Detralexa nešto jeftinija.

Proizvođač lijeka Phlebodia je francuska farmaceutska kompanija Innoter Shusi. Ruski predstavnik JSC "Laboratory Innotech International" u Moskvi.

Razlike u lijekovima

Kao što je već utvrđeno, lijekovi Detralex, Venarus i Phlebodia nisu ista stvar. Ovi venotonici se mogu koristiti za iste bolesti. Međutim, samo liječnik može odlučiti koji će lijek biti bolji u određenom slučaju.

Lijekovi Detralex, Venarus i Flebodia razlikuju se u cijeni, proizvođaču i sastavu. Imaju male razlike u kontraindikacijama. Na primjer, dob djece kao kontraindikacija nije naveden u uputama za lijek Venarus.

Glavna razlika između lijekova je u doziranju aktivne tvari lijeka diosmin. Njegova najveća koncentracija je u tableti Venarus 900 mg, najmanja u Detralexu je 500 mg. Izbor lijeka za liječenje često ovisi o doziranju lijeka, pa ga morate uzeti u obzir u svakom slučaju.

Lijekovi se izdaju u ljekarnama bez recepta. Međutim, ne zloupotrebljavajte samo-lijek. Prije kupovine Detralexa, Venarusa ili Phlebodia, važno je konzultirati se s liječnikom. Što odabrati, ovisi o imenovanju liječnika.

Kao što pokazuje usporedba lijekova, razlika između Detralexa i Phlebodia je u sastavu i cijeni.

Među recenzijama ljekara postoje različita mišljenja o djelovanju i učinkovitosti Detralexa, Venarusa i Phlebodia. Sve ovisi o individualnim karakteristikama tijela i prirodi bolesti. Ne možete uzimati Detralex sa Venarusom - ovo su dva identična lijeka. Inače, primjena može dovesti do predoziranja lijekova.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/detralex__38634
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Poređenje Venarusa, Detralexa i Foebodije

Ovi lijekovi imaju sličnosti i razlike.

Upoređujući sastave i osnovne funkcije lijekova, razlikuju se sljedeće sličnosti:

  1. Propisuju se uglavnom kod varikoznih vena, hemoroida, raznih trofičnih čira.
  2. Imaju snažan protuupalni učinak zbog mehanizma suzbijanja proizvodnje prostaglandina - upalnih medijatora.
  3. Kompleks flavonoida pruža antioksidativni efekat zahvaljujući zaštiti tankih vaskularnih zidova od slobodnih radikala i drugih toksičnih komponenti.
  4. Ovi lijekovi uklanjaju vensku kongestiju i povećavaju limfnu drenažu. Takođe povećavaju gustoću vaskularne stijenke i smanjuju limfni pritisak. Kao rezultat toga, mikrocirkulacija se normalizira, povećava se tonus vaskularne stijenke, a propusnost vena s varikoznim venama smanjuje se.
  5. U farmakološkom smislu, Detralex i njegovi generički proizvodi - Phlebodia i Venarus su bioekvivalentni. To znači da sadrže istu količinu aktivne aktivne tvari - diosmin flavonoid i imaju iste terapijske učinke. Njihovi oblici puštanja, indikacije i kontraindikacije su isti.
  6. I Detralex i njegovi analozi mogu se propisati trudnicama. Podjednako su sigurni u vožnji i ne utječu na koncentraciju pažnje.

Šta je bolje - Venarus, Detralex ili Phlebodia?

Prednost Detralexa je višegodišnje kliničko iskustvo i nešto brži početak terapijskog učinka. Međutim, njegov značajan nedostatak su prilično visoki troškovi. S obzirom na činjenicu da je liječenje diosmin pripravcima dugo, najmanje 3 mjeseca, to može biti važan kriterij prilikom odabira pacijenta.

  1. I Detralex i njegovi generički proizvodi - Phlebodia i Venarus približno su podjednako efikasni kod dugotrajne upotrebe.

U akutnim procesima, kada je poželjno postići terapeutski učinak što je prije moguće, vrijedi koristiti Detralex. Nakon poboljšanja možete otići na recepciju Venarusa ili Phlebodia.

Poželjno je koristiti Detralex kod pacijenata sa sklonošću alergijama na lijekove i reakcijama preosjetljivosti.

Za one pacijente čija su finansijska sredstva ograničena, treba preporučiti Phlebodia ili Venarus.

Mišljenje ljekara

Stepan, 45 godina, terapeut, Vladivostok

Detralex se smatra najkvalitetnijim i najučinkovitijim lijekom iz venotoničke grupe, pa ga propisujem nešto češće od drugih. Tehnologija proizvodnje ovog lijeka je poboljšana. Sadrži mikronizirani diosmin, koji brže i efikasnije pruža željeni klinički učinak aktivne komponente. Vjeruje se da Detralex za razliku od analoga Venara i Phlebodia ima najbolju sposobnost apsorpcije u tijelu.

Konstantin, 36, hirurg, Nižni Novgorod

Smatram da su svi lijekovi efikasni u liječenju varikoznih vena. Dodjeljujem ih individualno, za svakog pacijenta. Na primjer, ako pacijent ima problema sa gastrointestinalnim traktom, bolje je koristiti Detralex, jer on ima blaži učinak na crijeva. Za brzi terapeutski učinak Phlebodia je bolja, jer je sadržaj glavne tvari u njemu veći.

Recenzije pacijenata o Venarusu, Detralexu i Phlebodiji

Valentina, 48, Rostov na Donu

Prije nekoliko godina dijagnosticiran mi je tromboflebitis i propisan mi je Detralex. Pročitao sam recenzije i počeo uzimati ovaj lijek. Rezultat od njega je bio pozitivan. Nisam imao nuspojava. Negdje u 3-4 sedmice od početka upotrebe bolova prošlo.

Ljubav, 33 godina, Kazan

Uz varikozne vene donjih ekstremiteta uzimala je 2 lijeka u različito vrijeme. Detralex mi je propisao hirurg. Lijek je pokazao dobar rezultat, ali zbog visoke cijene promijenio sam ga u jeftiniji analog - Venarus. Prema mom iskustvu, ovaj lek je efikasan kao i Detralex. Venarus ublažava bol i osećaj težine u nogama.

Nikolaj, 55, Ufa

Phlebodia je počela piti prije otprilike godinu dana. Zahvaljujući ovom lijeku, varikozne vene nisu se manifestirale neko vrijeme. Sada se problem ponovo pojavio, pa će morati ponovo da uzima Phlebodia. Na pozadini uzimanja lijeka nestala je moja ozbiljnost i bol u nogama, vene su prešle u normalniji oblik.

Ostavite Svoj Komentar