Trudni dijabetes - znakovi, treba li mi posebna dijeta?

Gestacijski dijabetes je vrsta dijabetesa koja se javlja isključivo kod žena u trudnoći. Nakon porođaja, nakon nekog vremena, obično prođe. Međutim, ako se takva povreda ne liječi, započne, tada se problem može pretvoriti u ozbiljnu bolest - dijabetes tipa 2 (a to je puno poteškoća i neugodnih posljedica).

Svaka žena koja je započela trudnoću prijavljena je u antenatalnoj klinici u mjestu prebivališta. Zbog toga tokom cijelog razdoblja rođenja djeteta specijalno nadziru zdravlje žene i njezinog fetusa, a periodično je neophodno praćenje krvi i urina.

Ukoliko se najednom ustanovi porast razine glukoze u urinu ili krvi, tada niti jedan takav slučaj ne bi trebao izazvati paniku ili bilo kakav strah, jer se to za trudnice smatra fiziološkom normom. Ako su rezultati ispitivanja pokazali više od dva takva slučaja, s glukozurijom (šećer u mokraći) ili hiperglikemijom (šećer u krvi) koja nije otkrivena nakon jela (što se smatra normalnom), ali je učinjeno na prazan stomak u testovima, tada već možemo razgovarati o gestacijskom dijabetesu melitusu u trudnica.

Uzroci gestacijskog dijabetesa, njegov rizik i simptomi

Prema statističkim podacima, otprilike 10% žena pati od komplikacija tijekom trudnoće, a među njima je i određena skupina rizika koja može uzrokovati gestacijski dijabetes. Tu se ubrajaju žene:

  • s genetskom predispozicijom
  • pretežak ili gojazan,
  • sa bolestima jajnika (npr. policistične)
  • u trudnoći i porođaju nakon 30. godine života,
  • s prethodnim rođenjima praćenim gestacijskim dijabetesom.

Može postojati nekoliko razloga za pojavu GDM-a, međutim, to se uglavnom događa zbog oslabljene lojalnosti glukozi (kao kod dijabetesa tipa 2). To je zbog povećanog opterećenja gušterače u trudnica, koje se možda ne može nositi s proizvodnjom inzulina, naime on kontrolira normalnu razinu šećera u tijelu. "Krivac" ove situacije je placenta, koja luči hormone koji odolijevaju inzulinu, istovremeno povećavajući razinu glukoze (otpornost na inzulin).

"Suočavanje" placentnih hormona s inzulinom obično se događa u 28-36 tjedana trudnoće, a u pravilu to se događa uslijed smanjenja fizičke aktivnosti, što je posljedica i prirodnog povećanja tjelesne težine tijekom gestacije.

Simptomi gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće isti su kao i kod dijabetesa tipa 2:

  • pojačan osjećaj žeđi
  • nedostatak apetita ili stalna glad,
  • nelagoda učestalog mokrenja,
  • može povećati krvni pritisak,
  • povreda jasnoće (zamagljenog) vida.

Ako je barem jedan od gore navedenih simptoma prisutan, ili ste u riziku, svakako obavijestite svog ginekologa o tome, kako bi vas pregledao na GDM. Konačna dijagnoza postavlja se ne samo u prisustvu jednog ili više simptoma, već i na temelju testova koji se moraju pravilno proći, a za to morate jesti proizvode koji su na vašem dnevnom meniju (nemojte ih mijenjati prije uzimanja testa!) I voditi poznati način života .

Sledeće su norme za trudnice:

  • 4-5,19 mmol / litra - na prazan stomak
  • ne više od 7 mmol / litra - 2 sata nakon jela.

Za sumnjive rezultate (tj. Neznatno povećanje) provodi se test s opterećenjem glukozom (5 minuta nakon testa posti, pacijent pije čašu vode u kojoj je otopljeno 75 g suhe glukoze) - kako bi se precizno utvrdila moguća dijagnoza GDM-a.

Zašto šećer u krvi raste

Normalno, nivo šećera u krvi kontroliše hormon inzulin, koji luči gušteraču. Pod utjecajem inzulina, glukoza iz hrane prolazi u ćelije našeg tijela, a njegov nivo u krvi se smanjuje.

Istovremeno, hormoni trudnoće koje izlučuje placenta djeluju suprotno inzulinu, odnosno povećavaju razinu šećera. Opterećenje gušterače se povećava, a u nekim se slučajevima ne nosi sa svojim zadatkom. Kao rezultat, nivo glukoze u krvi je viši od normalnog.

Prekomjerna količina šećera u krvi narušava metabolizam u obje osobe: i majke i djeteta. Činjenica je da glukoza prodire kroz posteljicu u krvotok fetusa i povećava opterećenje na njemu, a to je još uvijek mali, gušterača.

Pankreas fetusa mora raditi sa dvostrukim opterećenjem i lučiti više inzulina. Taj višak inzulina značajno ubrzava apsorpciju glukoze i pretvara je u masti, zbog čega masa fetusa raste brže nego inače.

Takvo ubrzanje metabolizma kod beba zahtijeva veliku količinu kisika, dok je njegov unos ograničen. To uzrokuje nedostatak kisika i hipoksiju fetusa.

Faktori rizika

Gestacijski dijabetes komplicira od 3 do 10% trudnoće. Naročito su visoki rizik one trudnice koje imaju jedan ili više sljedećih simptoma:

  • Visoka gojaznost
  • Dijabetes u prethodnoj trudnoći,
  • Šećer u mokraći
  • Sindrom policističnih jajnika
  • Dijabetes u najužoj porodici.

Oni koji su u najmanje riziku da zatrudne od dijabetesa su oni koji kombiniraju sve sljedeće kriterije:

  • Manje od 25 godina
  • Normalna težina prije trudnoće,
  • Nije bilo dijabetesa u bliskih rođaka,
  • Nikada nije imao visok šećer u krvi
  • Nikada nije bilo komplikacija trudnoće.

Kako je dijabetes trudna?

Često trudna majka možda neće posumnjati na gestacijski dijabetes, jer se u blagim slučajevima ne manifestira. Zbog toga je veoma važno na vrijeme izvršiti test šećera u krvi.

Pri najmanjem porastu šećera u krvi, doktor će propisati temeljitiju studiju, koja se naziva „testom tolerancije na glukozu“ ili „krivuljom šećera“. Suština ove analize u mjerenju šećera nije na prazan stomak, već nakon uzimanja čaše vode s otopljenom glukozom.

Normalni šećer u krvi na glasu: 3,3 - 5,5 mmol / L

Pre-dijabetes (oslabljena tolerancija na glukozu): šećer u krvi na glasu više od 5,5, ali manji od 7,1 mmol / L

Dijabetes melitus: nakon šećera u krvi na glavi više od 7,1 mmol / l ili više od 11,1 mmol / l nakon unosa glukoze.

Budući da su razine šećera u krvi različite u različito doba dana, ponekad se to neće otkriti tijekom pregleda. Za ovo postoji još jedan test: glikovani hemoglobin (HbA1c).

Glikovani (tj. Vezani za glukozu) hemoglobin ne odražava nivo šećera u krvi za trenutni dan, već za prethodnih 7–10 dana. Ako se razina šećera povisi iznad normalne barem jednom za to vrijeme, HbA1c test će to primijetiti. Iz tog razloga se široko koristi za praćenje kvaliteta njege dijabetesa.

U umjerenim do teškim slučajevima dijabetesa u trudnoći može se pojaviti sljedeće:

  • Intenzivna žeđ
  • Česta i obilna mokrenja
  • Jaka glad
  • Zamagljen vid.

Budući da trudnice često imaju žeđ i pojačani apetit, pojava ovih simptoma ne znači i dijabetes. Samo redovito testiranje i pregled ljekara pomoći će u prevenciji na vrijeme.

Trebam li posebnu dijetu - prehranu za trudnice s dijabetesom

Glavni cilj u liječenju dijabetesa u trudnica je održavanje normalne razine šećera u krvi u bilo kojem trenutku: i prije i nakon obroka.

U isto vrijeme, budite sigurni da je barem 6 puta dnevno kako bi unos hranjivih sastojaka i energije bio ujednačen tijekom dana, kako bi se izbjegli nagli porasti šećera u krvi.

Dijeta za trudnički dijabetes treba biti dizajnirana tako da u potpunosti eliminira unos „jednostavnih“ ugljikohidrata (šećer, slatkiši, konzerve itd.), Ograničite količinu složenih ugljikohidrata na 50% ukupne količine hrane, a preostalih 50 % podijeljeno između proteina i masti.

Broj kalorija i određeni jelovnik najbolje je usaglasiti s dijetetičarom.

Kako fizička aktivnost pomaže

Prvo, aktivne aktivnosti na otvorenom povećavaju protok kisika u krv što nedostaje fetusu. Ovo poboljšava njegov metabolizam.

Drugo, tokom vježbanja konzumira se višak šećera i njegova razina u krvi opada.

Treće, trening pomaže potrošiti odloženu kaloriju, zaustaviti debljanje i čak ga smanjiti. To uvelike olakšava rad inzulina, dok velika količina masnoće otežava.

Povećajte fizičku aktivnost

Dijeta u kombinaciji s umjerenim vježbanjem u većini slučajeva može vas osloboditi simptoma dijabetesa.

U isto vrijeme, nije potrebno iscrpljivati ​​se svakodnevnim vježbanjem ili kupovati klupsku karticu u teretani za posljednji novac.

Većina žena sa šećernom bolešću dovoljno je trudna da u prosječnom ritmu hoda po svježem zraku nekoliko sati 2-3 puta tjedno. Konzumiranje kalorija takvim hodom dovoljno je da snizite šećer u krvi na normalu, ali morate slijediti dijetu, posebno ako ne uzimate inzulin.

Dobra alternativa hodanju mogu biti časovi u bazenu i akva-aerobika. Ovakve vježbe posebno su relevantne za one trudnice koje su i prije trudnoće imale problema s prekomjernom težinom, jer višak masnoće ometa djelovanje inzulina.

Trebam li uzimati inzulin

Ako se pravilno koristi tokom trudnoće, inzulin je apsolutno siguran kako za majku, tako i za plod. Ni ovisnost se ne razvija na inzulin, pa se nakon rođenja može potpuno i bezbolno povući.

Insulin se koristi u slučajevima kada prehrana i fizička aktivnost ne daju pozitivan rezultat, odnosno šećer ostaje povišen. U nekim se slučajevima liječnik odluči odmah propisati inzulin ako primijeti da situacija to zahtijeva.

Ako vam je lekar propisao insulin, ne odbijajte. Većina strahova povezanih s njegovom upotrebom nije ništa drugo do predrasuda. Jedini uvjet pravilnog liječenja inzulinom je stroga provedba svih recepata liječnika (ne smijete propustiti dozu i vrijeme prijema ili sami promijeniti), uključujući pravovremenu isporuku testova.

Ako uzimate inzulin, morat ćete nekoliko puta dnevno mjeriti šećer u krvi posebnim uređajem (naziva se glukometrom). U početku se potreba za tako čestim mjerenjima može činiti vrlo neobičnom, ali je neophodno za pažljivo praćenje glikemije (šećera u krvi). Očitavanje uređaja treba zabilježiti u bilježnicu i pokazati na ljekaru na recepciji.

Kako će rođenje proći

Većina trudnica sa dijabetesom može roditi prirodnim putem. Prisutnost dijabetesa sama po sebi ne znači potrebu za carskim rezom.

Govorimo o planiranom carskom rezu ako vaša beba poraste preveliko za samostalno rođenje. Zbog toga, trudnicama s dijabetesom propisuje se češći ultrazvuk fetusa.

Za vrijeme porođaja majci i bebi je potreban pažljiv nadzor:

  • Redovno praćenje šećera u krvi nekoliko puta dnevno. Ako je razina glukoze previsoka, liječnik može propisati insulin intravenski. Zajedno s njim mogu vam propisati glukozu u kapaljku, nemojte se zabrinjavati zbog toga.
  • Pažljivo praćenje otkucaja srca fetusa CTG-om. U slučaju naglog pogoršanja stanja, lekar može obaviti hitni carski rez za rano rođenje bebe.

Perspektive

U većini slučajeva povišeni šećer vraća se u normalu nekoliko dana nakon rođenja.

Ako ste imali gestacijski dijabetes, budite spremni na to da se pojavi u sljedećoj trudnoći. Pored toga, imate povećan rizik od razvoja upornog dijabetesa melitusa (tip 2) s godinama.

Srećom, održavanje zdravog načina života može značajno smanjiti taj rizik, a ponekad čak i spriječiti dijabetes. Saznajte sve o dijabetesu. Jedite samo zdravu hranu, povećajte fizičku aktivnost, riješite se viška kilograma - a dijabetes neće biti zastrašujući!

Video
Planiranje dijabetesa i trudnoće

Dijabetes tokom trudnoće

Pogledajte video: Trovanje hranom: simptomi, dijeta i lečenje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar