Klinčići za dijabetes tipa 2: recepti i liječenje, infuzija za smanjenje šećera

Tražio sam CARNES U DIJABETI. OSNIVAO! Dijabetes je bolest - koja zahtijeva obavezni sveobuhvatni tretman usmjeren na poboljšanje metabolizma ugljikohidrata i njegovo snižavanje.
Klinčić je prilično popularna alternativna terapija koja pomaže u borbi protiv mnogih bolesti.
Klinčić sa dijabetesom. Začin poput klinčića odavno je poznat. Koriste ga u kuvanju profesionalni kuhari i domaćice.
Klinčić za dijabetes koristi se već duže vrijeme. Ovaj začin poboljšava ukus jela i pomaže u regulisanju nivoa glukoze u krvi.
Kako se klinčić koristi kod dijabetesa?

Koja je njegova praktičnost. Stablo klinčića koje daje ovaj začin raste samo u toplim klimama.
Klinčić u šećernoj bolesti dodatno regulira tjelesnu težinu pacijenta. Vlakna sprečava da se masti i ugljikohidrati prebrzo apsorbuju.
Klinčići djeluju na snižavanje šećera u krvi, što je kod dijabetesa najvažnije i. Začin sadrži puno ulja klinčića (eugenol).
Decocije klinčića protiv dijabetesa pripremaju se prema sljedećem receptu:
120-160 g začina doda se u 250 ml vruće vode.
Klinčić sa dijabetesom. Probavni poremećaji i gojaznost. Klinčić za dijabetes - PROBLEMI NEMA VIŠE!

Infuzija klinčića pružit će dobru podršku dijabetičarima.
Klinčić se takođe odlikuje prisustvom takozvanog ulja klinčića, odnosno eugenol. . Treba koristiti klinčiće za dijabetes tipa 1 i 2.
Klinčić kod dijabetesa takođe je u stanju da smanji šećer u krvi. Klinčići su bogati uljem klinčića - eugenol.
Klinčić kod dijabetesa takođe je u stanju da smanji šećer u krvi. Klinčići su bogati uljem klinčića - eugenol.
U kineskoj medicini takvi crvi poput okruglih glista izbacuju cvatove cvasti. . Klinčići se često propisuju dijabetesu zbog njegovih plodova.
Ulje klinčića ima antiseptičko, antimikrobno sredstvo. Klinčići za dijabetes obično se koriste kao infuzija.
Ulje klinčića ima antiseptičko, antimikrobno sredstvo. Klinčići za dijabetes obično se koriste kao infuzija.
Uspješno liječen za dijabetes infuzijom začinjenih klinčića:
50 klinčića preliti sa 1 litrom tople prokuvane vode, poklopiti i staviti na tamno mesto 7 dana.
Klinčić za dijabetes. Postoje mnogi popularni, testirani na vrijeme, lijekovi za liječenje dijabetesa i zaštitu tijela od komplikacija.
U ovom slučaju, ispitanici sa dijabetesom tipa II konzumirali su 2-3 grama klinčića u kapsuliranom obliku dnevno tokom 30 dana.
Karanfili su opšti opis biljke. Klinčić za dijabetes- 100 PERCENT!

Primjena

Najlakši način liječenja dijabetesa s klinčićima je redovito korištenje ovog začina kao aromatične začine za jela.

Međutim, za postizanje intenzivnijeg terapeutskog efekta potrebno je pripremiti lijek od klinčića prema receptima tradicionalne medicine.

Istovremeno, recept uopće ne mora biti kompliciran, jer je klinčić sam po sebi odličan lijek. Prema tome, jednostavna dekocija ili infuzija na pupoljcima klinčića bit će dovoljna za postizanje izraženog ljekovitog učinka.

Infuzija klinčića. Da biste ga pripremili trebat će vam:

  • Oko 25 pupoljka klinčića,
  • Čaša ključale vode
  • Emajlirano posuđe s poklopcem.

Začin stavite u posude, prelijte vrućom vodom i poklopite. Zamotajte posuđe peškirom i ostavite da insistira noć. Gotovu infuziju pažljivo prelijte u staklenu posudu kako pupoljci ne bi ušli u nju. Lijek treba uzimati tri puta dnevno pola sata prije jela, jednu trećinu ukupne količine infuzije.

Ova infuzija je dobro prikladna za snižavanje šećera u krvi kod pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Dekocija klinčića. Za dekociju morate uzeti:

  1. Otprilike 150 g suvih klinčića,
  2. 300 ml hladne vode
  3. Mala emajlirana posuda sa poklopcem.

Sipati sirovine u lončić i sipati hladnu vodu. Stavite posuđe na vatru i pričekajte dok voda ne proključa. Smanjite toplotu na minimum, poklopite tavu poklopcem i ostavite da se kuva 10-15 minuta. Ohladite juhu i posolite. Uzimajte lijek tri puta dnevno 10 minuta prije obroka od 50 ml.

Takva dekocija učinkovito smanjuje šećer i pomaže u sprečavanju porasta glukoze u tijelu čak i nakon jela hranu bogatu ugljikohidratima.

Tečaj liječenja i decokcijom i infuzijom klinčića za dijabetes trebao bi biti najmanje šest mjeseci.

To će pomoći da se postigne stalno smanjivanje manifestacija bolesti i značajno poboljšati dobrobit pacijenta.

Nuspojave

Treba napomenuti da većina pacijenata s dijabetesom dobro podnosi lijek klinčić.

Nuspojave se nalaze samo u malom dijelu pacijenata koji odmah prolaze nakon prestanka infuzije klinčića ili dekocije.

Unatoč činjenici da je biljka klinčića potpuno sigurna za ljude i nije u stanju izazvati ozbiljne poremećaje u tijelu, postoje slučajevi kada je njena upotreba nepoželjna.

Unatoč činjenici da su klinčići prirodan, prirodni lijek za dijabetes, ponekad može izazvati određene nuspojave, a to su:

  1. Poremećaj ukusa
  2. Mučnina, povraćanje,
  3. Proliv
  4. Bol u glavi
  5. Žgaravica

Kontraindikacije

Karanfil se ne preporučuje u sledećim uslovima:

  • Gastritis s povećanom kiselošću želuca,
  • Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • Trudnoća Klinčići mogu povećati tonus maternice i uzrokovati prerano rođenje.

U svim ostalim slučajevima, tretman klinčićem može se sigurno koristiti kao sigurna i efikasna metoda lečenja dijabetesa, efikasno snižavajući nivo šećera u krvi.

Uz to, klinčići pomažu u rješavanju mnogih komplikacija dijabetesa, poput oštećenja vida, upalnih procesa unutrašnjih organa, oštećenog kardiovaskularnog sistema, smanjenog imuniteta i loše regeneracije kože.

U kombinaciji sa tradicionalnom terapijom lijekovima, klinčić pomaže da se postignu primjetna poboljšanja tokom bolesti i značajno poboljšava kvaliteta života pacijenta.

Kako pravilno koristiti klinčiće protiv dijabetesa, dodatno možete pronaći u videu u ovom članku.

Koja su pravila ishrane masnoće?

O tome je li moguće koristiti proizvod poput sala, ali što je najvažnije, raditi to kod dijabetesa, tu se vodi najaktivnija rasprava. Kao što znate, ovaj proizvod nije samo izuzetno ukusan, već je i više nego hranjiv, već ga karakteriše visok stepen sadržaja masti. Može li biti korisno, poput badićevih masti, za određenu bolest bilo koje vrste ili, obrnuto, učinit će štetu?

O izloženosti proizvoda

Nije tajna da je mast glavna komponenta masti. Najmanje 80% proizvoda u cjelini mu je dodijeljeno. S tim u vezi treba napomenuti da ako se razvije dijabetes prvog ili čak drugog tipa, uopće nije zabranjeno konzumirati masnoću. Apsolutno je isključivanje šećera, odnosno ugljikohidrata iz prehrane u bilo kojoj fazi.

Takođe nije tajna da 100 grama masti sadrži 25 puta manje šećera, odnosno tačno četiri grama.

Svatko tko može upotrijebiti predstavljeni proizvod savršeno se sjeti da je više nego teško koristiti čak i jedan komad po jedan. Osim toga, četiri grama šećera za one s bilo kojom vrstom dijabetesa nije jako zastrašujuće.
Istovremeno, to nije daleko od svega, jer oni koji pate od dijabetesa dobro su svjesni da se s ovom tegobom gotovo uvijek formira neravnoteža u unutrašnjem metabolizmu lipida. To znači, zauzvrat, da ko je bolestan, značajno je povećao nivo holesterola i hemoglobina.
Obzirom na sve gore navedeno, hitno treba ograničiti jedenje životinjskih masti. Slana salata je upravo onaj tipični proizvod, koji se sastoji od takve masti. Zbog toga, on i šećerna bolest prvog ili drugog tipa jednostavno nisu kompatibilni u velikim dozama. Međutim, u malim količinama može se konzumirati.

Pravila jela slaninu

U slučaju kada se ispostavi da koristite malu količinu masti u kombinaciji sa salatom ili juhom, čorbe, ne očekuju se značajni negativni efekti na organizam.
Štoviše, mast, ako će dijabetes bilo koje vrste, donijeti značajne zdravstvene koristi. Kako? Odgovor je krajnje jednostavan:

  • glukoza će biti izuzetno sporo u krvi,
  • na to će utjecati teška i višestupanjska probavljivost proizvoda.

Međutim, daleko je preporučljivo koristiti ovaj proizvod zajedno s hljebom (kao što gotovo svi vole) ili zajedno s votkom za ovu bolest. Ovo će biti presuda za svakog dijabetičara. Preporučljivo je i nakon konzumiranja masti uključiti se u aktivne fizičke vježbe. To se radi tako da se glukoza, koja bi mogla ući u čovjekovu krv, brže rastvara.
Slana masnoća, kada dijabetes nije samo prvog, nego je i drugog tipa, može se, pa čak i treba liječiti ozbiljnim oprezom i vrstom bojazni. Ne koristite previše začinjene ili slane proizvode, jer su to začini i sve vrste začina koje osobe koja su dijabetičari zabranjene koristiti u hrani. To se događa zbog činjenice da oni izazivaju aktivne skokove u omjeru glukoze u krvi.

Idealna opcija kod dijabetesa bit će mali komad standardne masti koji nije podvrgnut nikakvim kemijskim tretmanima. To važi za bilo koju vrstu.

Kako kuhati ovaj proizvod

Stoga uporaba masti u svom čistom obliku mora biti ograničena i koristiti samo dozvoljene vrste predstavljenog proizvoda. Što se može reći o tome kako kuhati salatu i mijenjaju li se pravila njezine upotrebe?
Sigurno je reći da je kuhanje i, posebno, prženje masti strogo zabranjeno. To se događa zbog činjenice da on dobija:

  1. dodatni sadržaj masti
  2. još više holesterola
  3. ogromni pokazatelji u smislu glukoze.

To je razlog zašto dijabetes melitus bilo koje vrste uključuje pripremu proizvoda poput slanutka isključivo u pečenom obliku. U tom slučaju iz njega nestaju skoro sve masti prirodnog porijekla, a ostaju samo korisne tvari koje će idealno pomoći tijelu dijabetičara.
Ali u procesu pripreme na ovaj način važno je slijediti određena prilično stroga pravila i ne odstupiti od recepta.

Dakle, preporučuje se masnoću ispeći što je duže moguće kako bi u njoj sva njena svojstva ukusa ostala u njoj i štetne tvari nestale.

To se radi na ovaj način: mala količina masti (maksimalno 300-400 grama) peče se u pećnici na temperaturi od 200 stepeni zajedno sa povrćem. Govorimo o tikvicama, patlidžanima, paprikama, pa čak i voću, na primjer, nezaslađenim jabukama. I u ovom slučaju masnoću treba pravilno pripremati, tj. Treba je utrljati s češnjakom (a isto tako dodati direktno proizvodu) i malo soli.
Kao što znate, češnjak se može konzumirati kada je dijabetes bilo prve ili druge vrste.

Izuzetno je nepoželjno koristiti bilo koje druge začine, osim cimeta. Nakon što se mast pripremi i infuzija nekoliko sati u hladnjaku, može se staviti u prethodno zagrijanu rernu.
Na lim za pečenje preporučuje se dodavanje ne povrća ili maslaca, već maslina ili soje, što će biti vrlo korisno. Masti treba stavljati istovremeno s povrćem i voćem. Možete ih kuhati oko 40-50 minuta, dok svi sastojci ne budu spremni. Potom se izvade iz rerne i ostave da se ohlade.
Nakon toga jelo se može smatrati potpuno pripremljenim i pogodnim za konzumaciju. Masnoća pečena na ovaj način može se konzumirati u malim količinama, a bit će korisna ako je dijabetes prve ili čak druge vrste.

Dobrodošli, dragi čitaoci stranice Diabetes! Nastavljamo govoriti o šećernoj bolesti, prehrambenim karakteristikama i životu dijabetičara. Danas ćemo razgovarati o teškom trenutku: ograničenjima u ishrani koje ovom dijagnozom nameće pacijentima.

Pravilna prehrana kod dijabetesa igra presudnu ulogu u normalnom funkcionisanju čitavog organizma. Zaista, metabolički poremećaji značajno utječu na rad svih organa i sistema, bez izuzetka. Za osobe sa dijabetesom tipa 2, prehrana može biti najbolji lijek i možda jedini način kontrole bolesti. Uz DM 1, prava dnevna prehrana biti će od velike pomoći za nadoknadu kvalitete.

Nažalost, i pored svih napora medicinskih naučnika, do sada kršenje glikemije nameće mnoga ograničenja na uobičajenu ishranu ljudi. Iako su preporuke endokrinologa o prehrani fer i bile bi vrlo korisne za sve zdrave ljude, mnogi dijabetičari smatraju da je to tragedija, vjeruju da je normalan život završen. Je li sve zaista zastrašujuće? Pokušajmo to shvatiti.

Šta se ne može jesti s dijabetesom?

Lako probavljivi ugljikohidrati štetni su kod ove patologije. Osobe sa bolešću tipa 1 ponekad mogu pojesti malo takve hrane (posebno za djecu koja nikako ne mogu odbiti dobrote). Ponekad su potrebni za zaustavljanje znakova blage hipoglikemije. Gojazne osobe strogo ih ne smiju konzumirati.

Najbolja opcija je kreiranje pojedinačne prehrane za dijabetes uzimajući u obzir starost, način života, težinu, prisutnost komplikacija i ličnu toleranciju na određene proizvode. Ali postoje opšte preporuke za sve pacijente sa dijabetesom.

Koja hrana nije za dijabetes.

  1. Slatkiši. To uključuje slatkiše, čokoladu, sladoled, med, konzerve, industrijske kolačiće. Dozvoljena je rijetka konzumacija domaćih slatkiša na bazi zaslađivača, tamne čokolade u minimalnim količinama.
  2. Ugljikohidratno povrće. Ovdje su opasni krompir, repa, mrkva, zeleni grašak i mahunarke. Takvi proizvodi se mogu jesti u vrlo ograničenim količinama (ne više od 0,1 kg. Odjednom). Kiselo, konzervirano i slano povrće nije uključeno.
  3. Kad piće (soda, voćni napitak). Sva pića na bazi šećera i dalje su zabranjena.
  4. Masna hrana. Izaziva porast holesterola, zbog čega je opasan za sve dijabetičare, bez izuzetka.
  5. Proizvodi od brašna. Pečenje maslaca i proizvodi od vrhunskog brašna ovdje su štetni. Poznati bijeli hljeb najbolje je zamijeniti mekinjama, žitaricama itd.
  6. Slatko voće (banane, grožđe, smokve, grožđice, mango, datulje) sadrži brze ugljikohidrate, tako da oni dramatično povećavaju šećer u krvi. Zabranjeni su bilo kakvi voćni sokovi.

Neželjena hrana za dijabetes

  1. Rafinirani šećeri. Sadrže većinu slastičarskih proizvoda iz trgovine.
  2. Sol
  3. Umaci za industrijsku proizvodnju, začine u velikim količinama.
  4. Bijeli pirinač, kaša od bisernog ječma.
  5. Kikiriki.
  6. Dimljeno meso.
  7. Konzervirana hrana, uključujući instant juhe, rezance sa rezancima itd.
  8. Muesli i kukuruzne pahuljice.
  9. Piće sa puno kofeina.

Zapamtite, bilo koje metode terapije endokrinih patologija mogu se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom! Samo-lijek može biti opasan.

Korist i šteta

Dijabetičarima je dozvoljeno da u svoju prehranu uključe neke začine, uključujući i klinčiće. Pupoljci ovog mirta potiču metabolizam, doprinose poboljšanoj cirkulaciji krvi. A takođe imaju sledeći efekat:

  • baktericidno
  • antivirusno
  • antiseptik
  • lijek protiv bolova
  • antispazmodički,
  • imunostimulirajući.

Ako redovno jedete hranu, začinjenu klinčićima, proces funkcioniranja gastrointestinalnog trakta postepeno se normalizira. Takođe ima pozitivan uticaj na krvni pritisak. Korisna svojstva ovih drvenastih cvjetova aktivno se koriste u stomatologiji. Uz njihovu pomoć možete smanjiti zubobolju i spriječiti razvoj parodontne bolesti.

Zahvaljujući blagotvornim uticajima na stanje nervnog sistema, biljka se koristi kao sedativ. Takođe utiče na proces varenja. Začin se preporučuje kod upale debelog crijeva, kolika, nadutosti. Uključite i pupoljke u sastav anthelmintičkih narodnih lijekova.

U nekim slučajevima, ovi osušeni cvjetovi izazivaju povećanje kiselosti želučanog soka. Brojni pacijenti doživljavaju prekomjerni napor i napor nakon konzumacije klinčića.

Kontraindikacije uključuju:

  • patologija srca, krvnih sudova,
  • probavni čir,
  • gastritis
  • trudnoća
  • uzrasta dece.

Ako začinite hranu s prekomjernom količinom ovog i drugih začina, možete naići na pojavu takvih nuspojava:

  • izobličenje ukusa
  • glavobolja
  • povraćanje
  • edem
  • žgaravica
  • labave stolice
  • mučnina

Pažnja! Klinčići povećavaju ton materice, zbog toga se trudnicama savjetuje da ovaj začin isključe iz hrane.

Uključivanje u meni

Pacijentima s oštećenim metabolizmom ugljikohidrata preporučuje se dijeta kako bi se smanjila vjerojatnost skokova glukoze. Prema zapažanjima pacijenata i ljekara, klinčić ima hipoglikemijski učinak. To se postiže zahvaljujući vlaknima i pektinskim tvarima koje su dio pupoljaka.

Kada koristite klinčiće za dijabetes tipa 2, postoji:

  • smanjenje težine zbog poboljšanog rada crijeva, stimulacije probave, smanjenog stvaranja gasova,
  • minimiziranje nelagode zbog antispazmodičkog djelovanja,
  • kontrola i sprečavanje upalnih i zaraznih bolesti.

Sa gestacijskim dijabetesom

Ginekolozi savjetuju budućim majkama da maknu hranu s jelovnika koji je pripremljen s dodatkom klinčića. Uostalom, ovaj začin povećava ton materice, potiče pojavu kontrakcija.

Kada se otkrije gestacijski dijabetes, treba izbjegavati svu hranu koja je zabranjena tijekom trudnoće. Za klinčiće se ne prave izuzeci. Stoga, pokušaj normalizacije parametara krvi ovim začinom ne vrijedi.

Za trudnice s dijabetesom endokrinolog bira pojedinačni jelovnik. Možete jesti hranu koja ne izaziva hiperglikemiju. Ako dijeta ne može normalizovati glukozu, propisan je inzulin. Doziranje hormona bira se lično, ovisno o stanju žene.

Sa dijetom bez ugljikohidrata

Da biste smanjili rizik od naglog povećanja razine glukoze, morate napraviti dijetu tako da količina šećera u hrani bude što manja. Ako se pridržavate pravilne prehrane pogodne za dijabetičare, s vremenom ćete se moći riješiti hiperglikemije i stabilizirati sve alarmantne pokazatelje. Zdravstveno stanje i ukupna kvaliteta života kod dijabetesa izravno ovise o tome koliko se pacijent odgovorno odnosi na dijetu.

Proizvodi koji se, kad se procesuiraju, trenutno luče glukozu u tijelu, trebaju u potpunosti eliminirati. Jela zasićena sa „sporim“ ugljikohidratima se takođe savjetuju da se smanje. Ali dozvoljene su začine u malim količinama. Nisu primetno delovati na organizam. Zbog toga su s dijetom bez ugljikohidrata začini neobvezni. S njima loša prehrana dijabetičara postaje ukusnija i raznovrsnija.

Taktika lečenja

Klinčić se dugo koristi kao ljekoviti proizvod dizajniran za borbu protiv hiperglikemije. Najlakši način za pripremu jela je dodavanje prstohvat ovog mirisnog začina na njih.

U ljekovite svrhe preporučuje se korištenje infuzija ili dekocija. Napitak za snižavanje šećera priprema se iz čaše kipuće vode i 25 biljnih pupoljaka. Klinčići se izlivaju u emajlirani spremnik, napunjen vodom. Posuda sa umakom je umotana peškirom i ostavljena preko noći. Pripremljeni ljekoviti sastav filtrira se ujutro, sipajući u drugo jelo. Pije se na prazan stomak 30 minuta prije planiranog obroka od 60 ml.

Juha se priprema pomoću različite tehnologije. Uzmite 150 g sušenih cvjetova, napunite ih 300 ml hladne vode. Lonac se zapali. Nakon što klinčić zavre, treba ga izvaditi iz šporeta i ostaviti da kuha 10 do 15 minuta nakon ključanja. Zatim se pripremljena lekovita tečnost ohladi, filtrira. Uzimajte tri puta dnevno na prazan stomak 10 minuta prije obroka od 50 ml.

Liječenje decokcijama, infuzijama ljekovitog bilja je dug, ali najviše štedljiv za tijelo, u usporedbi s drugim metodama. Da bi normalizirali šećer, morat će ih svakodnevno konzumirati šest mjeseci. Dobrobit će se postepeno poboljšavati. Nadati se da ćete se trenutno riješiti problema ne vrijedi.

Klinčiće aktivno koristite u kuvanju. Najčešće ga začinjavaju vrućim jelima od mesa ili ribe. Dodaju se i juhama, salatama, pilafu, žitaricama, gaziranom vinu. Preporučuje ga kombinirati sa lovorovim listom, sjemenkama kumine, biberom. U nadjev se najčešće dodaju zdrobljeni cvjetovi.

Mnogi ljudi vole ukus čaja ili kafe uz ovaj začin. Par suhih cvjetova klinčića dovoljan je za šoljicu.

Bolje je koristiti kao začin samo svježe pupoljke. Ako trebate dati goruću aromu mesu, juhu, umacima, a zatim uzmite stabljike za kuhanje.

Provjera kvalitete začina je laka. Dovoljno je da je silom bacate u posudu sa vodom. Osušeni cvatovi moraju potonuti ili početi okomito plivati. Začin loše kvalitete bit će vodoravno na površini vode. To znači da su esencijalna ulja iz njega gotovo u potpunosti nestala.

Pokušaj normalizacije nivoa glukoze s klinčićima moguć je tek nakon odobrenja ovog metoda od strane polaznika endokrinologa. Začin možete dodati u malim porcijama kako biste poboljšali ukus jelima bez odobrenja liječnika. I pijte juhe, infuzije po preporuci.

Šta je klinčić i koja svojstva ima?

Najvažnija komponenta klinčića je njeno ulje koje se tako naziva eugenol. Upravo ova komponenta daje specifičnu aromu i aromu. Sva gorčina klinčića koncentrirana je u peteljci, pa se u slatkim jelima preporučuje upotrebljavati samo vrh.

Sto grama klinčića sadrži:

  • ugljeni hidrati 27 g
  • masnoća 20 g
  • protein 6 g

  • ublažavanje bolova, grčevi,
  • zaceljivanje malih rana, bure,
  • antiseptički, antiparazitni efekat,
  • mokraćni i dijaforetski efekti,
  • regulacija metabolizma

Klinčić za dijabetes

Probavne smetnje, gojaznost i podložnost infekcijama uobičajeni su pratitelji dijabetesa. Zbog svojih svojstava klinčić u prehrani dijabetičara je zaista korisna začin. Štaviše, ima mali učinak snižavanja šećera.

  • U čašu kipuće vode stavite 20 pupoljaka, insistirajte noć.
  • Tečnost pijte u tri doze na dan.

Istina, trajni ljekoviti učinak trebate uzimati infuziju šest mjeseci.

Lijek Ateroklefit Bio. Sastav, svrha, doziranje. Pročitajte više u ovom članku.

Da biste prekinuli miris luka i / ili češnjaka, samo žvakajte jedan češanj. Tako ćete pomoći i svojim desni, ojačati ih, što je važno za dijabetičare.

Pogledajte video: REGULIŠITE NIVO ŠEĆERA U KRVI NAPITKOM OD SAMO DVA SASTOJKA - RECEPT (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar