Živite zdravo!

Svaka osoba koja se suoči s dijagnozom dijabetesa razumije da će morati potpuno pregledati svoju prehranu i dođe vrijeme kada se zapita mogu li jabuke i neće štetiti njihovoj upotrebi. Unatoč činjenici da su plodovi slatki, neke se vrste mogu jesti u ograničenim količinama.

Korisna svojstva jabuke za dijabetes

Jabuke za dijabetes uvrštene su na popis voća dozvoljenih za konzumaciju, ali to ne znači da ih možete jesti u neograničenim količinama. Prednosti voća uključuju:

  • Korisni sastav: 85% - voda, 10% - ugljikohidrati, 5% - masti, proteini, organske kiseline i dijetalna vlakna,
  • Veliki broj vitamina i to: A, B, C, E, K, PP,
  • Prisutnost minerala poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, natrijuma, fosfora, joda, cinka,
  • To je niskokalorični proizvod. Na 100 grama proizvoda otpada otprilike 44-48 Kcal.

Ovako bogat i zaista vrijedan sastav omogućava jabukama da imaju pozitivan učinak na ljudsko tijelo. Dakle, sposobni su za:

  • Da imaju antioksidativni efekat, uklanjajući nakupljene toksine iz creva,
  • Poboljšati rad gastrointestinalnog trakta,
  • Obnova prirodne mikroflore gastrointestinalnog trakta,
  • Potaknuti cirkulaciju krvi,
  • Povećati nivo hemoglobina u krvi,
  • Jačati imuni sistem
  • Imaju diuretski efekat,
  • Sudjelujte u metabolizmu soli i masti,
  • Dajte osobi energiju
  • Učestvovati u procesu obnavljanja ćelija,
  • Smanjite rizik od razvoja brojnih onkoloških bolesti.

Dijabetičke jabuke poboljšavaju rad probavnog trakta

I još jedna prednost jedenja jabuka je njihov uticaj na psihološko stanje, mogu poboljšati raspoloženje.

Uprkos činjenici da je odgovor na pitanje „mogu li jabuke biti dijabetičari?“ Odgovor je očit, mora se uzeti u obzir da postoje neke karakteristike njihove upotrebe.

Značajke pravila i normi upotrebe

Ako dijabetičar želi dodati jabuku svojoj prehrani, onda treba obratiti pažnju na sorte slatkog i kiselog ukusa. Obično imaju zeleni ton kože. Ali još uvijek ne postoje stroga ograničenja po tom pitanju.

Da bi jabuke imale maksimalnu korist kod dijabetesa, treba poštovati sljedeće preporuke:

  • Ne jedite voće na prazan stomak,
  • Jedite jabuke uglavnom sirove
  • Birajte samo svježe voće
  • Pridržavajte se ograničenja. Kod šećerne bolesti drugog tipa preporučuje se jesti ne više od polovine ploda, pod uslovom da njegova prosječna veličina. A kod šećerne bolesti tipa 1 ta stopa pada na ¼.

Ako nije moguće jesti jabuke u vašoj zemlji, kupite ih na mjestima gdje postoji povjerenje u poštivanje svih potrebnih uvjeta za njihovo skladištenje.

Ako govorimo o preradi jabuka, onda je, kao što je već spomenuto, bolje ih koristiti sve sirove. Tako zadržavaju sva svoja korisna svojstva. Ali ponekad zaista želite diverzificirati svoju prehranu, tako da možete primijeniti sljedeće metode prerade voća:

  • Pečenje. Pritom plodovi gube dio svoje vlage, ali većina vitamina i minerala i dalje ostaje u njima. Pečene jabuke mogu biti odličan desert za dijabetičare,
  • Sušenje Mnogi ljudi vjeruju da je sušeno voće sigurno i može se konzumirati u neograničenim količinama, ali to nije tako. U procesu sušenja ne samo da sva voda odlazi iz voća, već raste i koncentracija šećera, pa upotrebu suhog voća treba, naprotiv, ograničiti. Najbolje je napraviti kompot na osnovu njih, ali bez dodavanja šećera,
  • Kuvanje. Rezultat ove termičke obrade je džem ili džem.

Ako uzmete u obzir sve preporuke za pripremu i odabir jabuka, tada se možete bez straha povremeno prepustiti ovom ukusnom i zdravom voću i jelima od nje.

Popularni recepti za jabuke sa dijabetesom

Naravno, ne želite uvijek jesti jabuke sirove. Ponekad postoji želja da se počastite ukusnim desertom ili salatom. Sasvim je stvarno. Jedini uvjet je upotreba samo posebnih recepata za dijabetičare, koji podrazumijevaju minimalnu količinu ili potpuno odsutnost šećera i odsustvo hrane s visokim glikemijskim indeksom.

Charlotte s jabukama od raženog brašna

Lista onoga što se može napraviti od jabuka za dijabetičare, želim započeti s mirisnom šarlotom s jabukama. Njegova razlika od klasične verzije je ta što se šećer mora zamijeniti zaslađivačem, a pšenično brašno s raži.

  1. 4 pileća jaja i zaslađivač umutite mikserom ili šlagom. Količina zaslađivača treba ovisiti o njegovoj vrsti i ukusnim sklonostima dijabetičara,
  2. Jedna čaša raženog brašna počinje zaspati u posudi, nastavljajući da gnječi tijesto. To treba učiniti malim obrocima kako se ne bi formirale grudice. Dvije vrste brašna se općenito mogu miješati u jednakim omjerima: raženo i pšenično. Konačna konzistencija testa treba biti srednje gustine,
  3. 3-4 jabuke, ovisno o njihovoj veličini, ogulite se i ogulite. Nakon toga se seku na male komade,
  4. Narezane jabuke mešaju se sa tijestom,
  5. Oblik sa stranama mazati s malom količinom masline ili maslaca. Ulijte u nju svu skuhanu masu,
  6. Pećnica je zagrijana na 180 stepeni i obrazac se šalje u nju. Takva se šarlota priprema za oko 45 minuta, ali ako je oblik dovoljno malen ili, obrnuto, velik, vrijeme može varirati, stoga je bolje provjeriti spremnost primjenom dobre stare „suhe čačkalice“.

Charlotte s jabukama od raženog brašna

Charlotte napravljena od raženog brašna meka je, blago hrskava i vrlo ukusna.

Pečene jabuke sa sirom

Pečene jabuke dozvoljene su za dijabetičare. Zaista ispadaju ukusno i istovremeno zadržavaju koristi. I što je najvažnije, mogu biti raznovrsni ukusi.

  1. 2 srednje zelene jabuke su oprane i oguljene. Da biste to učinili, pažljivo odrežite poklopac fetusa i očistite meso nožem stvarajući neku vrstu košara,
  2. Pripremite punjenje. Da biste to učinili, 100-150 grama skutenog sira pomiješa se sa 1 jajetom i stevijom po ukusu. Sve se temeljno izmiješa vilicom ili viljuškom. Po želji možete dodati malu količinu orašastih plodova ili suhih marelica. Takođe se može dodati prstohvat cimeta,
  3. Jabuke napunite punjenjem i zatvorite vrh prethodno odrezanim poklopcem,
  4. U posudu za pečenje sipati malo vode na dno i u nju staviti jabuke,
  5. Pećnica se zagreje na 200 stepeni i stavlja u nju oko 20-30 minuta.

Desert se može poslužiti toplom dodavanjem prirodnog jogurta ili nemasne kisele pavlake. Pečene jabuke sa dijabetesom ugodit će svojom nježnom strukturom i ugodnim ukusom.

Zdrava salata od jabuka i mrkve

Svakodnevna prehrana dijabetičara mora nužno uključivati ​​lagane, ali istovremeno i hranljive salate. I ne zaboravite da ne moraju uvijek da sadrže samo povrće; voće, na primjer, jabuke, savršeno je za ovu svrhu.

  1. Jedna velika mrkva i jedna srednja jabuka utrljavaju se na srednju rernu u duboku posudu,
  2. U zdjelu se doda nekoliko orašastih plodova. Tradicionalno su to orasi, ali po želji se drugi mogu koristiti za ukus, glavno je da nisu previše masni, tj.
  3. Odevanje je sasvim jednostavno: to je kiselo vrhnje s limunom i limunovim sokom. Možete ih miješati na osnovu sklonosti ukusa. Što je više limunovog soka, to je izraženiji ukus,
  4. Ostaje samo soliti salatu. Da bismo to postigli, naravno, potrebno je umjereno.

Salata od jabuke i mrkve

Takva salata savršeno zasićuje tijelo vitaminima i mineralima, a takođe i stimuliše gastrointestinalni trakt.

Pita sa jabukama i ovsenim mekinjama

Druga opcija za pečenje dijabetičara je pita sa jabukama i zobenim mekinjama. To je još jedna verzija šarlote, ali još više dijetalna i niskokalorična. Neka to uopće nije teško.

  1. U posudi pomiješajte 5 kašika zobenih mekinja (možete uzeti i zobene pahuljice), 150 ml prirodnog jogurta s niskim procentom masti i zaslađivača po ukusu,
  2. Umutite 3 jaja odvojeno nakon čega se počinju dodavati u jogurt-ovsenu osnovu,
  3. 2-3 zelene jabuke se operu, ogrube i iseckaju na male kockice,
  4. Formirajte sa stranama namazanima malom količinom ulja. Ravnomjerno rasporedite nasjeckane jabuke, pospite ih prstohvatom cimeta i sipajte u smjesu,
  5. Pećnica se zagreje na 200 stepeni i stavlja u oblik. Ovakva torta se peče oko pola sata.

Ne zaboravite da je posluživanje bilo koje pečene robe, uključujući i ovaj kolač, potrebno u toplom ili potpuno ohlađenom obliku, jer previše vruće hrane može negativno utjecati na tijelo dijabetičara.

Džem od jabuka

Jabuke protiv dijabetesa mogu se koristiti i kao džem. Budući da je šećer osnova svakog džema, džema ili marmelade, u ovom je slučaju važno zamijeniti ga drugim dozvoljenim zaslađivačem, poput stevije.

  1. 8-10 zelenih jabuka, ovisno o veličini, operemo, ogulimo i ogulimo i narežemo na srednje kriške. Svaka jabuka treba da napravi 6-7 komada,
  2. Pripremljene jabuke stavite u šerpu, dodate prstohvat soli, sok pola limuna i žličicu ekstrakta vanilije, po želji dodate
  3. Ostaje sipati malu količinu vode i staviti tavu na laganu vatru,
  4. Kad su jabuke dovoljno meke, sklonite tavu sa vatre i uronite blender u nju. To bi trebalo biti džem
  5. Ostaje samo dodati zaslađivač. U ovom slučaju možete koristiti steviju.

Kontraindikacije

Općenito, nema jakih kontraindikacija za jabuke sa dijabetesom. Ako je pacijentova razina šećera vrlo visoka, potrebno je prije i nakon jela voće, provjerite to glukometrom. Ako se razina previše poveća, bolje je smanjiti potrošenu količinu ili čak ispasti da su jabuke.

Druga kontraindikacija može biti povećana kiselost u stomaku. U ovom slučaju nadutost i poremećaj stolice u obliku dijareje mogu postati najbezopasniji rezultat.

Takođe, ne zaboravite na kvantitativna ograničenja. Ako jedete previše jabuka ili prečesto, onda se stanje može uvelike pogoršati.

I na kraju, važno je razmotriti već spomenute preporuke za preradu voća. Na primjer, najmanje što možete jesti je džem, a najviše - sirovo voće.

Pretplatite se na našu stranicu kako ne biste propustili ono najzanimljivije!

Sviđa li vam se naša stranica? Pridružite se ili se pretplatite (notifikacije o novim temama stići će na poštu) na našem kanalu u MirTesenu!

Pogledajte video: Ako hoćete da Mršavite i Živite Zdravo onda jedite ovo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar