Satelitska mjerač glukoze

Upotreba testnih traka drugih vrsta nije dopuštena, a istekom roka trajanja to može dovesti do pogrešnih očitavanja brojila!

Koje lance odgovaraju ručici "satelita"?

univerzalni tetraedarski Lanzo i One Touch Ultra Soft

Koje greške treba izbjegavati kada koristite glukometar?

Prije upotrebe brojila, obavezno pročitajte radnu dokumentaciju koja je isporučena u paketu. Ako imate dodatnih pitanja, obratite se Centru za informacije o korisničkoj podršci pozivom na 8 800 250 17 50 (poziv unutar Ruske Federacije je besplatan) i potražite savjet našeg stručnjaka.

Koji je rok trajanja test traka za satelit, satelit plus, satelit ekspresni mjerač glukoze?

Rok trajanja test traka za uređaj Satellite Express iznosi 18 mjeseci od datuma proizvodnje, a za uređaje Satellite i Satellite Plus 24 mjeseca. Svaka test traka za satelitski i satelitski plus glukometar ima pojedinačno pakiranje, zbog čega rok trajanja svake pojedine test trake ne ovisi o vremenu uporabe ostalih test traka u kutiji.

Jesu li ispitne trake mjerača Plus Plus prikladne za mjerač Satellite Plus?

Ispitne trake za satelitski mjerač Plus nisu prikladne za satelitski mjerač.

Jesu li ispitne trake za glukometrom sa satelitskim brojem prikladne za mjerač Satellite Plus?

Ispitne trake za satelitski mjerač nisu prikladne za satelitski mjerač Plus.

Pri uspoređivanju očitavanja glukometra različitih proizvođača postoje značajne razlike. Šta je razlog?

Nemoguće je usporediti očitanja glukometra različitih proizvođača za procjenu točnosti iz sljedećih razloga:

1. Očitavanje glukometra različitih proizvođača može odgovarati očitanjima laboratorijskih analizatora koji mjere koncentraciju glukoze u plazmi ili u cijeloj krvi. Razlike između rezultata takvih laboratorijskih analizatora kreću se od 10% do 15%.

2. Razlike u očitanju tačnih glukometra različitih proizvođača mogu dostići 40%, a ne razlikuju se za više od 20% od očitavanja laboratorijskog analizatora. Ako imate bilo kakvih nedoumica u točnost vašeg brojila, obratite se Centru za informacije o korisničkoj podršci telefonom 8 800 250 17 50 (poziv unutar Ruske Federacije je besplatan) i potražite savjet našeg stručnjaka.

Koja je točnost satelita i satelita plus, satelitskih ekspres glukometra?

Točnost satelita, satelita plus, ekspresnih glukometra u skladu je s GOST R ISO 15197. Trenutno svi glukometri registrirani u Ruskoj Federaciji moraju biti u skladu s ovim standardom. U skladu sa zahtjevima norme, glukometri se smatraju točnim ako se više od 95% rezultata mjerenja na mjeraču ne razlikuje od rezultata mjerenja na laboratorijskom analizatoru za više od: ± 20% za rezultate više od 4.2 mmol / l ± 0.83 mmol / l za rezultate koji nisu više od 4,2 mmol / l. Rezultati ispitivanja potvrđuju točnost satelita, satelita plus, satelita ekspresnih glukometra.

Da li su satelitske test trake specifične za glukozu? Primam tretman izodekstrinom koji sadrži ekstranil, u ovom slučaju za određivanje glukoze u krvi treba koristiti samo testne trake specifične za glukozu?

Izraz "specifična za glukozu" koristi se za test trake koje sadrže enzim glukozida oksidaza (GO) i mogu se koristiti u dijalizi upotrebom otopina koje sadrže izodekstrin. SATELLIT PKG-02, SATELLIT PLUS PKG-02.4, SATELLIT EXPRESS PKG-03 mjerači ekspresne glukoze koristili su elektrohemijski princip mjerenja s trakama koje sadrže GO. Međutim, s obzirom na činjenicu da nismo proveli posebne studije učinka izodekstrina na očitanja brojila, upozoravamo vas na mogući učinak lijeka. Skrećemo vam pažnju na moguću promjenu hematokrita tokom dijalize što može dovesti i do dodatnih pogrešaka. Da biste izbjegli posljedice grešaka u kontroli glukoze tijekom dijalize, možda ćete trebati konzultirati ili nadzirati liječnika.

Pitanje o podešavanju koda na satelitskom brojilu PKG-02: Zašto umjesto petocifrenog koda treperi troznamenkasti kôd?

Prvo želimo vam skrenuti pažnju na činjenicu da je kod na satelitskom brojilu PKG-02 petocifreni, na primjer: 25-365, a prikazuje se u fazama, tj. dvije znamenke i crtica, zatim tri znamenke, na primjer: 25-, zatim 365. Jedina, može doći do zabune u slučaju da se prvi i drugi dio digitalnog koda podudaraju, na primjer:

Kod postavljanja koda na mjeraču 26-266, kod će se vizualno percipirati kao trocifren „266“, a zadnja brojka „6“ će bljeskati, u stvari se brojevi prikazuju naizmjenično 26 - a zatim 266. Ako imate bilo kakvih pitanja, nazovite telefonsku liniju 8 800 250 17 50 (poziv unutar Rusije je besplatan).

Koje su lancete pogodne za satelitski mjerač

Potrebne su igle, uključujući i uređaj koji se zove Satellite Express. Ovaj uređaj proizvodi ruska kompanija ELTA, za određenu kategoriju kupaca važno je da je proizvod domaći.

No ipak, ako ste kupili takav uređaj, možete se nadati da je trajan, pouzdano sastavljen te usluga ne bi trebala stvarati probleme u slučaju kvara. U kompletu za uređaj prilikom kupovine nalazi se 25 lanceta - samih iglica bez kojih je nemoguće uzeti uzorak krvi. Ali šta je 25 satelitskih lanceta?

Kompletni set uređaja uključuje igle za satelitski metar zvane Lanzo. Ali problem je u tome što pronaći upravo takve lancete u ljekarnama uopće nije jednostavno. Ako posjetite web stranicu proizvođača, stručnjaci preporučuju Van Tach lancete. Ali ovo su praktički najskuplje igle, a ne može svaki kupac stalno kupovati ove potrošne materijale.

Lančevi za Satellite Express metar:

  • Microlight. Dobra opcija je da ih pronađete u ljekarni nije teško, a cijena je sasvim adekvatna. No početnici se često ne nose s tim iglicama, nastaju poteškoće pri njihovom uvođenju. Osoba pokušava, to ne uspije, zaključuje kako lanceta nije prikladna, ide u ljekarnu po drugi analog. Možda je činjenica da ga umetate pogrešno - rebro od lanceta treba umetnuti u utor na dršci.
  • Kapljica. Takođe dobra opcija, koja je jeftina, a ubačena je bez poteškoća, a možete je pronaći u širokoj prodaji.

U principu, pogodne lancete za satelitski glukometar su bilo koje tetraedarske lancete. Može se reći da je to savršena opcija.

S lancetima, koja imaju dva lica, nastaju neugodne nijanse kada se uvedu - još uvijek morate potražiti instalaciju.

Kako odabrati lancete

Ovi mali uređaji su na prvi pogled identični. Modeli su različiti i treba ih odabrati ovisno o analizi, ovisno o strukturi kože i zoni punkcije. Promjer iglene olovke također je važan - o tome ovisi dubina i širina uboda, a samim tim i protok krvi.

Proizvođači ovih uređaja uzimaju u obzir činjenicu da su tip kože i njezina struktura različiti za ljude - dakle, lancete, njihova debljina i dizajn trebaju biti različiti.

Pravila za merenje šećera u krvi

Kada se prvi put koristi mjerač, kôdna traka umeće se u poseban utor. Na ekranu ćete vidjeti skup ikona koda i one bi trebale u potpunosti odgovarati vrijednostima naznačenim na kućištu test trake. Ako se podaci ne podudaraju, uređaj će pogriješiti. Zatim idite u servisni centar - tamo se moraju suočiti sa problemom.

Kad je postupak uspešan, možete direktno pristupiti merenjima. Sva mjerenja vrše se čistim, suhim rukama.

Zatim nastavite na sledeći način:

  • Nova igla se ubacuje u probijač olovke, uz njegovu pomoć se vrši lagani proboj na koži laganim pritiskom,
  • Prva kap krvi ukloni se vrlo pažljivo čistim pamučnim brisom, a druga morate pažljivo dodirnuti područje indikatora test trake,
  • Nakon što primi dovoljnu količinu krvi za analizu, ispitivač će emitirati zvučni signal, treptavi pad na displeju uređaja će nestati,
  • Nakon nekoliko sekundi, ukupni zbrojevi će se pojaviti na ekranu.

Ako su vrijednosti šećera normalne (od 3,3 do 5,5 mmol / L), tada će se na zaslonu pojaviti ikona osmijeha.

Uzorkovanje krvi

Bez obzira na to koliko je oštar i udoban lancet, postoje opšta pravila za uzimanje krvi iz prsta, od kojih zavisi uspeh ovog postupka.

Šta NE raditi:

  • Uzeti krv sa hladnih prstiju - zimi na ulici ili samo po dolasku kući, kada su ruke smrznute, a prsti doslovno ledeni,
  • Obrišite kožu prije postupka alkoholom - alkohol čini kožu hrapavom i ima tendenciju da utječe na rezultate mjerenja,
  • Izvršite mjerenja nakon uklanjanja laka za nokte posebnom tekućinom koja sadrži alkohol - ako ruke nisu dovoljno oprane, čestice tečnosti mogu podcijeniti podatke mjerenja.

Takođe, nemoguće je naneti bilo šta na kožu pre postupka merenja, na primer, kremu za ruke.

Ruke prije analize treba oprati sapunom i osušiti. S ljepljivim i masnim rukama nikada ne mjerite mjerenja.

Kako uzeti test krvi u klinici

S vremena na vrijeme dijabetičari moraju u klinici napraviti test glukoze u krvi. To je potrebno barem da bismo kontrolirali tačnost mjerenja koja pacijenti uzimaju glukometrom. Ne postoje fundamentalne razlike između dvije vrste studija.

Krv se daje ujutro na prazan stomak, a prije davanja krvi trebate najmanje 8, a po mogućnosti 10-12 sati da ne jedete ništa. Ali ne možete biti gladni više od 14 sati. Dopuštena je samo obična pitka voda i to u ograničenim količinama. Jedan do dva dana prije davanja krvi, odbijte masnu i prženu hranu, začinjenu hranu, kao i alkohol.

Prije postupka pokušajte ne brinuti - stres, posebno dugotrajan, uzrokuje ozbiljan porast adrenalina, što utječe na rezultate mjerenja. Šećer može porasti, a analiza će se morati ponoviti, možda i više puta. Stoga se dobro naspavajte noć ranije, budite mirni i prilagodite se dobrom rezultatu analize.

Korisničke recenzije

Ponekad su najpotrebnije i tačne informacije korisnički pregledi medicinskih naprava. Naravno, uvijek su subjektivni, ali bez hladnoće uputa.

Boris, 36 godina, Rostov na Donu „Kao lekar savetujem svima - uzmite samo one lance koje se nazivaju„ tetraedri “. "Svestraniji su i precizniji, ne tupi se i uvijek su dobro ubačeni u probijač."

Inessa, 28 godina, Moskva „Mikro svetlo je najbolji lanceti, tako misli i moj felderski prijatelj. Barem oni koje sam koristio manje su bolni. "Ovo je važno za mene, jer merenja treba obavljati često, ali ja i dalje imam prag boli: drhtam od bilo kakvog trzaja."

Lančeti su danas neophodan, neizostavni element, bez kojeg glukometar neće raditi. Preciznije, neće biti moguće izvršiti analizu pomoću testera. Kupite lance za buduću upotrebu, jer će vam možda biti potrebne u vrijeme kad nećete imati priliku otići u ljekarnu.

Glucometer Satellite: koliko i mjere mjerenja

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Osobe koje pate od dijabetesa prisiljene su svakog dana da vrše pretrage krvi za pokazatelje šećera, kako bi održali normalno stanje svog tijela, koristeći terapijsku dijetu i lijekove. Glukometar pomaže da budete u toku s pokazateljima glukoze u krvi.

Ovo je mali i jednostavan za upotrebu uređaj sa zaslonom koji prikazuje rezultate pacijentovog ispitivanja krvi. Za određivanje pokazatelja šećera u krvi primjenjuju se testne trake na koje se primjenjuje krv dijabetičara nakon čega uređaj čita informacije i prikazuje podatke nakon analize.

Sve o uređaju

Proizvođač ovog uređaja je ruska kompanija ELTA. Ako uporedite sa sličnim modelima strane proizvodnje, ovaj glukometar može istaknuti nedostatak, koji leži u trajanju obrade rezultata. Indikatori ispitivanja pojavljuju se na zaslonu tek nakon 55 sekundi.

U međuvremenu, cijena ovog brojila je prilično povoljna, pa se mnogi dijabetičari odlučuju u korist ovog uređaja. Također, test trake za glukometar mogu se kupiti gotovo u bilo koje vrijeme, jer su javno dostupne. Istovremeno je i njihova cijena vrlo niska u odnosu na strane opcije.

Uređaj je u stanju pohraniti u memoriju posljednjih 60 testova krvi na šećer, ali nema funkciju pamćenja vremena i datuma kada su izvršena mjerenja. Uključujući glukometar nije u mogućnosti izračunati prosječna mjerenja za sedmicu, dvije sedmice ili mjesec, kao i mnogi drugi modeli, čija je cijena puno veća.

Među plusevima se može izdvojiti činjenica da je glukometar kalibriran punom krvlju, što omogućava dobivanje vrlo preciznih rezultata šećera u krvi, koji su bliski onima dobivenim u laboratorijskim uvjetima sa samo malim dijelom pogreške. Za otkrivanje pokazatelja glukoze u krvi koristi se elektrohemijska metoda.

Komplet satelitskih uređaja uključuje:

  • Sam satelitski uređaj,
  • Deset test traka,
  • Kontrolna traka
  • Olovka za piercing,
  • Pogodan kofer za uređaj,
  • Upute za upotrebu brojila,
  • Garantni list.

Glucometer Satellite Plus

Ovaj kompaktni uređaj za mjerenje nivoa šećera u krvi kompanije ELTA u stanju je najbrže provesti istraživanje i prikazati podatke na ekranu, u odnosu na prethodni model ovog proizvođača. Brojač ima prikladan displej, utor za postavljanje test traka, dugmad za upravljanje i pretinac za postavljanje baterija. Težina uređaja je samo 70 grama.

Kao baterija se koristi 3 V baterija, što je dovoljno za 3000 mjerenja. Mjerač vam omogućuje mjerenje u rasponu od 0,6 do 35 mmol / L. On čuva u sjećanje na posljednjih 60 testova krvi.

Prednost ovog uređaja nije samo niska cijena, već i u tome što se mjerač može automatski isključiti nakon ispitivanja. Također, uređaj brzo prikazuje rezultate studija na ekranu, podaci se pojavljuju na zaslonu nakon 20 minuta.

Paket uređaja Satellite Plus uključuje:

  • Kompaktni analizator šećera u krvi
  • Set test traka u količini od 25 komada, čija je cena vrlo niska,
  • Olovka za piercing,
  • 25 lanceta,
  • Prikladna torba za nošenje
  • Kontrolna traka
  • Upute za upotrebu satelitskog Plus metra,
  • Garantni list.

Glucometer Satellite Express

Glukometar kompanije ELTA Satellite Express najnoviji je uspješan razvoj, fokusiran na moderne potrebe korisnika. Ovaj uređaj može brže obavljati krvne testove za razinu glukoze, a rezultati ispitivanja pojavljuju se na zaslonu nakon samo 7 sekundi.

Uređaj može zapamtiti zadnjih 60 studija, ali u ovoj verziji brojilo štedi i vrijeme i datum testiranja, što je vrlo novo i važno za dijabetičare. Garantni rok za upotrebu brojila nije ograničen, to potvrđuje da su proizvođači sigurni u njegovu kvalitetu i pouzdanost. Baterija ugrađena u uređaj dizajnirana je za 5000 mjerenja. Cijena uređaja je takođe pristupačna.

Skup uređaja Satellite Express uključuje:

  1. Uređaj za mjerenje šećera u krvi Satellite Express,
  2. Set test traka u količini od 25 komada,
  3. Olovka za piercing,
  4. 25 lanceta
  5. Kontrolna traka
  6. Hard Case
  7. Upute za upotrebu satelitskog ekspres metra,
  8. Garantni list.

Test trake za ovaj model glukometra za danas mogu se kupiti bez problema, cijena im je vrlo niska, što je veliki plus za ljude koji često vrše pretrage krvi.

Test trake i lanceti Satelitski

Testne trake imaju veliku prednost u odnosu na strane kolege. Cijena za njih nije samo povoljna za ruskog potrošača, već vam omogućava da ih redovno kupujete za česte pretrage krvi. Sve test trake postavljaju se u pojedinačno pakiranje, koje morate otvoriti neposredno prije analize.

Ako je istekao rok trajanja komponenti, mora ih se odbaciti i ni u kojem slučaju ne koristiti, u suprotnom mogu pokazati nepouzdane rezultate.

Za svaki model glukometra kompanije ELTA zahtijeva pojedinačne test trake koje imaju određenu šifru.

Trake PKG-01 koriste se za satelitski mjerač, PKG-02 Satellite Plus, PKG-03 za Satellite Express. U prodaji su setovi test test traka od 25 i 50 komada, čija je cijena niska.

Komplet uređaja uključuje kontrolnu traku koja se umetne u mjerač nakon što je uređaj kupljen u trgovini. Lančevi za sve modele glukometra su standardni, cijena njih je dostupna i kupcima.

Provođenje ispitivanja krvi na šećer uz pomoć satelitskih brojila

Uređaji za ispitivanje određuju šećer u krvi pacijenta pomoću kapilarne krvi. Visoke su preciznosti, pa se mogu koristiti umjesto da se podvrgavaju laboratorijskim testovima za otkrivanje razine glukoze u tijelu. Ovaj je uređaj savršen za redovna istraživanja kod kuće i na bilo kojem drugom mjestu, u svakom slučaju je službena stranica satelitskog glukometra prilično dobra, a opis daje vrlo kompletan.

Važno je uzeti u obzir da venska krv i serum nisu prikladni za testiranje. Takođe, mjerač može pokazati pogrešne podatke ako je krv previše gusta ili, obrnuto, previše tanka. Hemokritični broj bi trebao biti 20-55 posto.

Uključivanje uređaja se ne preporučuje koristiti ako pacijent ima zarazne ili onkološke bolesti. Ako je dijabetičar uoči testova uzeo ili ubrizgao askorbinsku kiselinu u količini većoj od 1 grama, uređaj može pokazati precijenjene rezultate mjerenja.

Pravila za odabir lanceta za satelitski ekspres

Oni pacijenti kojima je ljekar preporučio kupovinu glukometra često su iznenađeni cijenom ovog uređaja. Ako nabavite malu laboratoriju kod kuće, trebate platiti oko 1000-1500 rubalja za nju (ako je glukometr lojalan cjenovni segment). Kupac se raduje: na kraju krajeva, bio je siguran da će ga takav važan uređaj koštati više. Ali radost se brzo zamračuje razumijevanjem - potrošni materijal za mjerač šećera treba stalno kupovati, a njihova cijena u nekim je slučajevima uporediva sa cijenama samog analizatora.

Ali pored nabavljanja test traka, morat ćete kupiti i lancete - iste proizvode za probijanje, igle koje su umetnute u posebnu olovku. A za liniju glukometra za masovno tržište (tj. Oni koji su dostupni, jeftini su, rade na trakama), takve su lance uvijek potrebne.

Opis proizvoda Satellite Express

Potrebne su igle, uključujući i uređaj koji se zove Satellite Express. Ovaj uređaj proizvodi ruska kompanija ELTA, za određenu kategoriju kupaca važno je da je proizvod domaći.

U memoriju uređaj štedi samo 60 najnovijih rezultata: usporedite za sebe, konkurenti Satelita, po cjenovno povoljnim cijenama, imaju unutarnju memoriju od 500-2000 mjerenja.

No ipak, ako ste kupili takav uređaj, možete se nadati da je trajan, pouzdano sastavljen te usluga ne bi trebala stvarati probleme u slučaju kvara. U kompletu za uređaj prilikom kupovine nalazi se 25 lanceta - samih iglica bez kojih je nemoguće uzeti uzorak krvi. Ali šta je 25 satelitskih lanceta? To, naravno, nije dovoljno. Ako dijabetičar vrši česta mjerenja, tada je takav broj igala dovoljan za prva 4 dana upotrebe (pod uvjetom da svaki put kada korisnik uzme novi sterilni lancet).

Šta je lanceta?

Prvo morate shvatiti: što je lanceta, šta može biti, kako funkcionira itd.

Lanceta je mala oštrica noža s obje strane koja je u širokoj upotrebi u medicini. Zašto se široko koristi? Lancetom ne probijaju samo kožu kako bi uzeli uzorak krvi. Može se koristiti za neke radnje tokom operacije, kao i za rezanje apscesa. Ali češće, naravno, lanceta je uključena u laboratorijske pretrage krvi.

Zašto je lanceta najprikladnija za uzimanje krvi od pacijenta:

  • Bol je minimalan
  • Mehanizam odbrane je efikasan
  • Igle su u početku sterilne,
  • Lance imaju izrazito ergonomski dizajn,
  • Varijacije veličine.

Moderne medicinske lancete apsolutno su sigurne za korisnika. Uređaji su opremljeni posebnim zaštitnim mehanizmom. Ovaj mehanizam pruža jednokratnu, a samim tim i sigurnu upotrebu. Iako se široko koriste igle, koje se mogu primijeniti nekoliko puta. Ali korisnik je bolje odbiti ovaj princip.

U modernom lancetu igla prođe postupak sterilizacije nakon čega se nalazi pod pouzdanom zaštitom kapice. Kada se uzme uzorak krvi, igla na mašini vraća se u futrolu i tamo se fiksira, što uklanja rizik od oštećenja kože nakon kontakta s njom.

Raznolikosti lanceta za glukometar

Lančeti su jedan od potrošnih materijala koji dijabetičari često koriste za kontrolu glikemije glukometrom.

Njihova se upotreba smatra efikasnom, gotovo bezbolnom i sigurnom, jer je prati minimalan rizik od infekcije.

Igle glukometra razlikuju se u obliku, veličini, sjeni i koriste se u skladu s određenom kompanijom piercer. Namijenjeni su za jednokratnu uporabu, tako da pacijenti trebaju razumjeti kako ih koristiti, kao i koji uređaj je najpovoljniji za upotrebu.

Vrste lanceta za glukometar

Igle za prste krvi koriste se za kontrolu glikemije. Ispitivanje se provodi kod kuće ili u laboratoriji pomoću glukometra. Ova metoda praćenja nivoa glukoze smatra se najjednostavnijom i bezbolnijom.

Komplet invazivnih uređaja uključuje poseban uređaj za piercing, koji vam omogućava da dobijete pravu količinu krvi za ispitivanje. Za skupljanje materijala koji je unapred postavljen u olovku potrebne su tanke igle.

  1. Univerzalne igle. Prikladni su za gotovo sve analizatore. Neki glukometri opremljeni su posebnim punkcionama, koje uključuju upotrebu samo određenih igala. Takvi uređaji su pojedinačni i ne spadaju u proračunsku kategoriju, popularnu među stanovništvom (na primjer, lancete Accu Chek Softclix). Uređaj za primanje krvi može se prilagoditi podešavanjem dubine probijanja odgovarajuće dobi pacijenta (od 1 do 5 koraka na skali regulatora). Tokom rada, svaka osoba odabire sebi najprikladniju opciju.
  2. Auto lanceta Prednost takvih proizvoda je upotreba najfinijih igala, pomoću kojih se probijanje izvodi bezbolno. Ručica za probijanje prsta omogućava ugradnju zamjenjivih lanceta. Do stvaranja krvi dolazi pritiskom na tipku Start proizvoda. Mnogi glukometri omogućavaju upotrebu automatskih igala, što je temeljni faktor prilikom odabira uređaja za dijabetičare tipa 1. Na primjer, lancete Contour TS aktiviraju se samo u trenutku kontakta s kožom, čime se minimizira rizik od infekcije.
  3. Lančevi za decu. Spadaju u zasebnu kategoriju. Njihova cijena veća je nego na običnim proizvodima. Uređaji su opremljeni vrlo oštrom i tankom iglom, tako da je uzorkovanje krvi brzo i potpuno bezbolno, što je važno za male pacijente.

Koliko često mijenjati izmjenjivače?

Ljudi koji ne znaju koliko puta možete upotrebljavati lancetu trebali bi se sjetiti da je takav potrošni materijal za jednokratnu upotrebu i da ga mora zamijeniti nakon završetka testa. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste igala i navedeno je u uputama za glukometre raznih proizvođača.

Razlozi zbog kojih ne možete ponovo koristiti igle:

  1. Potreba za redovitom promjenom povezana je s velikim rizikom od infekcije u slučaju opetovane upotrebe, jer nakon punkcije, patogeni mogu ući u vrh igle i ući u krvotok.
  2. Automatske igle dizajnirane za probijanje opremljene su posebnom zaštitom koja onemogućava njihovu ponovnu upotrebu. Takvi potrošni materijal smatra se najpouzdanijim.
  3. Česta upotreba dovodi do zamućenja igle, pa će ponovljena punkcija za uzorkovanje krvi biti već bolna i može ozbiljno ozlijediti kožu.
  4. Prisutnost tragova krvi na lancetu nakon ispitivanja može uzrokovati razvoj mikroorganizama, što osim rizika od infekcije, može narušiti rezultate mjerenja.

Ponovljena upotreba potrošnog materijala dopuštena je samo u slučajevima kada se planira pratiti nivo glikemije nekoliko puta u roku od jednog dana.

Stvarne cijene i pravila poslovanja

Cijena paketa ovisi o nekoliko faktora:

  • broj igala koje uđu u njega,
  • proizvođač
  • kvaliteta
  • dostupnost dodatnih funkcija.

Univerzalne igle smatraju se jeftinim proizvodima, što objašnjava njihovu veliku popularnost. Prodaju se u bilo kojoj ljekarni i u gotovo svakoj specijaliziranoj trgovini. Cijena minimalnog paketa varira od 400 do 500 rubalja, ponekad čak i više. Maksimalne cijene za sav potrošni materijal dostupne su u ljekarnama koje rade non-stop.

Mjerač za brojilo najčešće se isporučuje s uređajem, pa pri kupnji igala prednost daju uglavnom odgovarajućim potrošnim materijalima.

  1. Nakon svakog mjerenja važno je promijeniti iglu u metru. Ljekari i proizvođači zaliha ne preporučuju upotrebu ponovo upotrebljenog proizvoda. Ako pacijent nema mogućnost da ga zamijeni, tada ponovljenim ispitivanjem, probijanje istom iglom mora obavljati ista osoba. To je zbog činjenice da su takvi potrošni materijali pojedinačno sredstvo za kontrolu glikemije.
  2. Uređaje za probijanje čuvajte samo na suhom i tamnom mjestu. U sobi u kojoj se nalazi mjerni komplet, preporučuje se održavanje optimalnog nivoa vlažnosti.
  3. Nakon ispitivanja, upotrijebljene igle za skarifiranje treba odložiti.
  4. Ruke pacijenta trebaju se temeljno oprati i osušiti prije svakog mjerenja.

Algoritam testa od strane Accu-Chek Softclix:

  1. Skinite poklopac koji štiti vrh igle sa drške.
  2. Ugradite držač za probijanje sve do pojave karakterističnog klika.
  3. Skinite poklopac sa lancete.
  4. Zamijenite zaštitni poklopac s tijela ručke pazeći da se udubljenje na uređaju podudara s središnjim izrezom koji se nalazi u pokretnom središtu uklanjanja igle.
  5. Odaberite dubinu probijanja i popravite je.
  6. Stavite olovku na površinu kože, pritisnite tipku za zatvaranje da biste je probili.
  7. Uklonite poklopac s instrumenta tako da se upotrebljena igla može lako ukloniti i zbrinuti.

Video vodič o upotrebi olovke za probijanje:

Kvaliteta je glavna tačka na koju se obraća pažnja u procesu kontrole glikemije. Svaki neoprezan stav prema mjerenjima povećava rizik od infekcije i pojave komplikacija. Točnost rezultata ovisi o prilagođavanjima prehrane i dozama uzimanih lijekova.

Poznati modeli

Glavni brendovi traženi na tržištu scarifiers su sljedeći modeli:

  1. Lancets Microlight. Proizvodi se proizvode posebno za upotrebu sa Contour TC metrom. Drška je izrađena od medicinskog čelika, čija su obilježja pouzdanost i sigurnost u upotrebi. Proizvodi su sterilni zahvaljujući dostupnim zaštitnim kapicama. Igle za ovaj uređaj su univerzalne, pa su prikladne za mjerač Satellite Express-a, Ajchek i druge proračunske modele.
  2. Medlant plus. Proizvodi su odlični za testiranje s modernim analizatorima koji rade s malom količinom krvi. Dubina invazije, koju predviđa uređaj je 1,5 mm. Krv se uzima čvrsto pričvršćivanjem uređaja na površinu kože na prstu, a uključivanje u proces događa se automatski. Lančevi proizvedeni pod ovom markom razlikuju se u boji kodiranja, što omogućava odabir volumena za vašu debljinu kože. Apsolutno je bilo koji dio tijela prikladan za analizu.
  3. Accu Check. Proizvode proizvodi ruski proizvođač i pogodni su za različite modele uređaja. Sve vrste lanceta tretirane su silikonom, što osigurava sterilnost i sigurnost ispitivanja.
  4. IME-DC. Ova vrsta konfiguracije prisutna je u gotovo svim automatskim kolegama. Ovo su lancete minimalnog dozvoljenog prečnika, koje su pogodne za obavljanje glikemijskog ispitivanja kod beba. Proizvodi se proizvode u Njemačkoj. Imaju oštrenje u obliku koplja, bazu u obliku križa, a glavni proizvodni materijal je medicinski izdržljiv čelik.
  5. Prolance. Proizvodi kineske kompanije proizvode se u obliku 6 različitih modela koji se razlikuju u debljini i dubini uboda. Sterilni uvjeti tijekom analize osigurani su zahvaljujući instaliranom zaštitnom kapu na svakoj igli.
  6. Kapljica. Lanče se mogu koristiti ne samo s raznim uređajima, već i autonomno. Igla je sa vanjske strane zatvorena polimernom kapsulom, koju je izradila specijalna polirana čelika poljske kompanije. Model nije kompatibilan s Accu Chek Softclix-om.
  7. Jedan dodir Ova kompanija razvija igle za mjerač Van Touch Select. Spadaju u kategoriju univerzalnog potrošnog materijala, pa se mogu koristiti sa drugim olovkama namijenjenim za probijanje površine kože (na primjer, Satellite Plus, Mikrolet, Satellite Express).

Važno je razumjeti da se mjerenje kod kuće mora provoditi s posebnom pažnjom, poštivanjem svih preporuka i odgovornosti. Ova pravila primjenjuju se na sve vrste glukometra i potrošnog materijala potrebnog za istraživanje.

Dobiveni rezultati omogućuju nam razumijevanje promjena u razini glikemije, analizu razloga koji su doveli do odstupanja podataka od norme. Inače, pogrešni postupci mogu iskriviti indikator i dati pogrešne vrijednosti koje mogu komplicirati pacijentovu terapiju.

Pogledajte video: M01 - MULTIMETAR Merenje napona (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar