Komplikacije dijabetesa: prevencija i liječenje

Prevencija dijabetesa uključuje skup preventivnih mjera usmjerenih na prevenciju bolesti. Nažalost, ova se praksa praktično ne primjenjuje na dijabetes tipa 1 (o inzulinu), jer je njegov razvoj u velikoj mjeri određen nasljednošću. Ali u ovom slučaju, poštivanje medicinskih preporuka pomoći će da se zaustavi napredovanje bolesti.

Što se tiče dijabetesa tipa 2, u ovom slučaju preventivne mjere i zdrav način života igraju važnu ulogu u sprečavanju bolesti. Danas oko 70% stanovništva pati od dijabetesa, a prognoza za naredne decenije razočaravajuća je. Stoga su tako važne preventivne mjere usmjerene na osiguravanje da pacijenti u riziku mogu izbjeći razvoj neizlječive bolesti.

Dijabetes melitus: vrste i mehanizam razvoja

Dijabetes melitus je endokrino bolest koja se razvija na pozadini poremećenog unosa glukoze ili usljed apsolutne ili relativne insuficijencije hormona inzulina kojeg proizvodi gušterača. To je ozbiljna, hronična bolest, koja s vremenom dovodi do kršenja svih vrsta metabolizma (ugljikohidrata, masti, bjelančevina, vodene soli) i ozbiljnih komplikacija povezanih s oštećenjem unutrašnjih organa. Postoji nekoliko vrsta bolesti:

Šećerna bolest tipa 1 (o inzulinu ovisna)

Karakterizira ga činjenica da se inzulin potreban za iskorištavanje glukoze proizvodi u nedovoljnim količinama ili ga stanice pankreasa uopće ne sintetiziraju. Ova vrsta dijabetesa češće se dijagnosticira u djetinjstvu i adolescenciji. Uzrok mu je nasljedna predispozicija, pogreške u prehrani, prenesene virusne ili zarazne bolesti.

Zbog nedostatka inzulina, ćelije doživljavaju energičnu „glad“. Kao rezultat toga, tijelo koristi masne rezerve kako bi uklonilo neravnotežu energije. Kada se masne ćelije razgrade, tijela otrovnih ketona počinju unositi u krvotok. Ako se ne osigurava inzulin, nastaje koma, opasna po život.

Šećerna bolest tipa 2 (neinzulinska ovisnost)

Razvija se zbog činjenice da ćelijski receptori gube osjetljivost na inzulin. U tom se slučaju sam hormon može proizvesti u dovoljnim količinama. Ovo stanje dovodi do oštrog povećanja šećera u krvi. Ova vrsta dijabetesa primjećuje se kod starijih bolesnika (od 45. godine života), a glavni uzroci koji doprinose njegovom razvoju jesu sjedeći način života, loša prehrana, pretilost, stresni faktori, loše navike i prisutnost pratećih bolesti. Posebno često dijabetes tipa 2 pogađa osobe s prekomjernom težinom, jer masno tkivo pogoršava osjetljivost stanica na inzulin.

Prevencija i liječenje dijabetesa odgovoran je zadatak koji se mora sveobuhvatno rješavati. Primarna mjera je prepoznati predispoziciju za bolest među rizičnim pacijentima. Jednako je važno usmjeriti napore za promicanje zdravog i aktivnog načina života, oblikovanje pravih prehrambenih navika i borbu protiv viška kilograma. Preporučuje se da pacijenti redovno prate nivo šećera u krvi i dva puta godišnje podvrgavaju medicinskim pregledima. To će pomoći na vrijeme da primijetite negativne promjene i spriječiti komplikacije dijabetesa.

Prevencija dijabetesa tipa 1

Dijabetes ovisan o insulinu razvija se uglavnom kod djece, adolescenata i mladih mlađih od 30 godina. Budući da je glavni uzrok bolesti genetska predispozicija ili posljedice dječijih bolesti, jednostavno ne postoje jedinstvene preventivne mjere koje mogu spriječiti razvoj bolesti. Pacijenti s rizikom trebaju redovito pratiti razinu šećera u krvi.

Primarna prevencija dijabetesa tipa 1 je osigurati dojenje. Dijete do godinu dana trebalo bi primati majčino mlijeko, zajedno s kojim imunološki organi ulaze u organizam, pružajući zaštitu od virusnih i zaraznih bolesti.

Važna uloga se daje pravilnoj, prirodnoj ishrani. Proizvodi s visokim sadržajem konzervansa, umjetnih boja i drugih kemijskih dodataka treba isključiti iz prehrane, konzumiranje ugljikohidratnih namirnica treba svesti na najmanju mjeru, dajući prednost mliječnoj i biljnoj prehrani.

Trebali bi jesti više svježeg povrća i voća, začinskog bilja, fermentiranih mliječnih napitaka. Ne upuštajte se u pržena, masna, začinjena, slana jela, dimljeno meso, kobasice, peciva. Izvor proteina u ishrani treba da budu niske masne sorte mesa i ribe, orasi, jaja, skuta, žitarice. Bolje je zamijeniti životinjske masti biljnim mastima, koristeći ih za oblačenje salata od svježeg povrća. Prehrana bi trebala biti uravnotežena i frakcijska. Hranu treba uzimati 5-6 puta dnevno, u malim porcijama.

Prevencija dijabetesa kod djece uključuje ograničenje slatkiša i drugih jednostavnih ugljikohidrata, pošto njihov višak stvara dodatno opterećenje gušterače, upotrebu prirodne, kvalitetne hrane, dovoljna fizička aktivnost.

Od djetinjstva je potrebno usaditi naviku zdravog i aktivnog načina života, naučiti se nositi sa posljedicama stresa i adekvatno reagirati na različite životne situacije. U budućnosti je važno eliminirati loše navike, prestati pušiti i piti alkohol.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Za razliku od dijabetesa tipa 1, pravovremeno otkriveni dijabetes koji nije ovisan o inzulinu može se zaustaviti i postići stabilnu remisiju bolesti. Glavne preventivne mjere uključuju praćenje šećera u krvi, redovite preventivne preglede, prilagođavanje načina života i prehrane, održavanje fizičke aktivnosti, smanjenje tjelesne težine. Sredstva i metode za prevenciju dijabetesa tipa 2 uključuju:

Voda ravnoteža

Tijelu je potrebna voda za normalno funkcioniranje - poremećaji u ravnoteži vode i elektrolita dovode do neispravnog rada metaboličkih procesa i provociraju porast šećera u krvi. Za iskorištavanje glukoze, osim inzulina, potreban je dovoljan nivo bikarbonata koji dolaze s vodenim otopinama. Svakodnevno je potrebno piti najmanje 1,5 litara čiste vode za piće i smanjiti upotrebu jake kafe, čaja, slatkih gaziranih pića i zapakovanih sokova.

Dehidraciji olakšavaju alkoholna pića, pa ih treba potpuno napustiti, odnosno konzumirati svedene na minimum. Sigurna norma za odraslog muškarca je 100 g visokokvalitetnog jakog alkohola dnevno, za dame - 150 g suhog crnog vina.

Značajke napajanja

Prehrana za dijabetes tipa 2 uključuje isključenje slatkiša, peciva, konditorskih proizvoda i drugih izvora jednostavnih ugljikohidrata, koji trenutno povećavaju šećer u krvi. Zbog isključenja masne i ugljikohidratne hrane iz prehrane, postiže se gubitak težine, što je vrlo važno za pacijente koji pate od pretilosti.

Jednostavni ugljikohidrati u prehrani zamjenjuju se "sporima" koji se nalaze u povrću, voću i žitaricama. Iz prehrane su isključeni muffini, svježi bijeli hljeb, peciva, konditorski proizvodi, masna i pržena hrana, životinjske masti. Hrana se temelji na svježem povrću i voću, povrćima i žitaricama, nemasnim mliječnim proizvodima, dijetalnom mesu, nemasnoj ribi, bobicama, bilju, orasima, mahunarkama, žitaricama i prilogima od povrća.

Od voća, banana, grožđa, ananasa, suhog voća (grožđice, datulje, smokve) zabranjeni su. Ne koristite džem, džemove, čokoladu, slatkiše. Umjesto šećera, prilikom pripreme jela koriste se nadomjesci šećera. Preporučuje se djelomična prehrana; hrana treba biti na pari, kuhati ili peći. Morate piti čistu vodu, zelene i biljne čajeve, juhu od ružinog ruža. Pod zabranom slatka soda, pakovani sokovi, jak čaj i kafa, kakao. Međutim, zeleni čaj pomaže kod dijabetesa, jer sadrži antioksidativne komponente koje povećavaju osjetljivost stanica na inzulin i snižavaju šećer u krvi.

Umjesto maslaca i životinjskih masti, preporučuje se upotreba biljnih ulja (suncokretovo, maslinovo). Možete ih koristiti za oblaganje salata, proklijalih žitarica, dodavanje glavnim jelima. Pored toga, potrebno je napustiti masne umake, kisele krastavce, marinade, začine i začine. Ograničenja koja se postavljaju kod nekih žitarica, na primjer, ne uključuju često kašu od riže ili kaše u jelovnik, jer ova jela imaju prilično visok udio kalorija.

Zdrav i aktivan stil života

Ograničenje motoričke aktivnosti doprinosi debljanju i metaboličkim poremećajima, pa se za prevenciju dijabetesa tipa 2 preporučuje baviti tjelesnom neaktivnošću. Za održavanje razine šećera u krvi u prihvatljivim granicama dovoljno je svakodnevno izvoditi skup jednostavnih vježbi, šetnje u trajanju od najmanje 40 minuta ili baviti se pristupačnim sportovima. Izvrsna prevencija dijabetesa bit će sportski ili nordijski hod, trčanje, plivanje, fitnes, vožnja biciklom.

Povećanje motoričke aktivnosti doprinijet će gubitku kilograma, što znači da se može isključiti još jedan faktor koji pridonosi razvoju bolesti. Čak i svakodnevna šetnja prije spavanja, odbijanje osobnog ili javnog prijevoza u korist hodanja ili redovito penjanje stepenicama, a ne u liftu, koristit će i pomoći tijelu u borbi protiv prijetnje bolesti.

Gubitak kilograma nužno je uključen u program primarne prevencije dijabetesa tipa 2, jer su pacijenti s visokom tjelesnom težinom glavna rizična skupina. Pored dijetalne terapije i povećane fizičke aktivnosti potrebno je voditi zdrav način života. Dokazano je da pušenje i alkohol povećavaju vjerojatnost pojave dijabetesa za 60%, a odricanje od loših navika ne samo da smanjuje rizik od endokrine patologije, nego i značajno poboljšava zdravlje i opće dobro.

Medicinska kontrola

Prevencija dijabetesa tipa 2 uključuje redovno praćenje ukupnog zdravlja. Dijabetičari i bolesnici u riziku trebali bi svakodnevno provjeravati razinu šećera u krvi i uzimati očitanja krvnog tlaka. Da biste to učinili, preporučuje se kupnja posebnih uređaja za kućnu ljekarnu - glukometra i tonometra. Ako se indikatori mijenjaju u smjeru povećanja, potrebno je otkriti razlog. Možda je došlo do nekih pogrešaka u prehrani, stresnih situacija i drugih provocirajućih faktora. Ako su pokazatelji značajno premašeni, odmah treba potražiti medicinsku pomoć.

Sekundarna prevencija dijabetesa već je usmjerena na sprečavanje napredovanja bolesti i mogućih komplikacija. Koristi se u početnim fazama bolesti i uključuje uzimanje malih doza lijekova za snižavanje šećera, multivitaminske komplekse i mjere za normalizaciju metabolizma lipida. Sve sastanke obavlja lekar, pacijent mora pažljivo poštovati sve preporuke kako bi se izbegle opasne komplikacije uznapredovalih oblika dijabetesa.

Prevencija komplikacija dijabetesa

Dijabetes melitus je opasan zbog svojih posljedica. Akutne komplikacije mogu dovesti do razvoja kome na pozadini intoksikacije organizma proizvodima propadanja (ketonska tijela, mliječna kiselina). Pacijenti koji uzimaju inzulin ili uzimaju hipoglikemijske agense izloženi su riziku od razvoja hipoglikemije. U ovom stanju dolazi do naglog pada šećera u krvi, praćenog padom krvnog pritiska. Ako se osobi odmah ne pruži kvalifikovana medicinska njega, izgubi svijest i padne u komu. Ako dijabetičari hitno ne primene otopinu glukoze, može doći do moždanog edema sa naknadnom smrću.

Kasnije se komplikacije razvijaju postepeno, tijekom 10-20 godina od početka bolesti. U ovom slučaju trpe vitalni unutrašnji organi (jetra, bubrezi, srce, mozak), živčani sistem i organi vida. Najčešća komplikacija je dijabetička retinopatija, praćena oštećenjem mrežnice i prijetnjom gubitka vida. Na drugom mestu po prevalenciji je „dijabetičko stopalo“. Ovo je komplikacija kod koje se u stopalima i potkoljenici formiraju nezdravljivi čirevi, što na kraju dovodi do nekroze tkiva. Ako je situacija komplicirana sepsom ili gangrenom, bolesniku mora amputirati ud.

Jednom svakih šest mjeseci potrebno je posjećivati ​​oftalmologa koji pregledava fundus i utvrđuje da li se povišava intraokularni pritisak. Ako postoje uznemirujući simptomi - zamagljen vid, pojava muva pred očima, osjećaj pritiska u očne jabučice, pojava glavobolje - posjet oftalmologu ne treba odgađati.

Preventivne mjere

Preventivne mjere usmjerene na sprečavanje koronarne bolesti srca su povećavanje motoričke aktivnosti, odvikavanje od pušenja i konzumiranja alkohola, kontrola tjelesne težine, pravilna i uravnotežena prehrana.

Kako bi se izbjegla dijabetička nefropatija, pored zdravog načina života i mjerenja razine šećera, potrebno je redovno nadzirati krvni pritisak i krvne lipide. Na koje simptome treba upozoravati? Pojava edema na licu i donjim ekstremitetima, povišen pritisak, svrbež kože, mučnina, nedostatak apetita, što ukazuje na intoksikaciju tijela, može ukazivati ​​na oštećenje bubrega. U tom slučaju treba odmah potražiti savjet nefrologa.

Skokovi pritiska, pojava edema, gubitak osjeta u ekstremitetima, glavobolje mogu ukazivati ​​na vaskularno oštećenje dijabetes melitusa. U tom je slučaju potrebno podvrgnuti dodatnom pregledu i uzimati lijekove za jačanje vaskularnih zidova, snižavanje holesterola, lijekove koji smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i druge lijekove koji sprečavaju razvoj ateroskleroze.

Prevencija dijabetičkog stopala uključuje nošenje udobne cipele, temeljitu njegu stopala i zaštitu udova od mogućih povreda. Čak i manja oštećenja mogu se pretvoriti u nezdravljivi čir, jer u slučaju dijabetesa svaka rana zarasta slabo i sporo.

Koža donjih ekstremiteta je posebno ranjiva, jer se može oštetiti prilikom nošenja uskih ili neudobnih cipela. Svako trošenje na nozi često izaziva čireve, što na kraju dovodi do amputacije udova i invaliditeta. Stoga je svako, pa i manje oštećenje (ogrebotine, ogrebotine), crvenilo na koži, prigoda da posjetite liječnika i poduzmete preventivne mjere kako bi se spriječilo razvijanje ozbiljnih komplikacija.

Oštećenje očiju kod dijabetes melitusa, liječenje dijabetičke retinopatije

Najčešći uzrok sljepoće kod dijabetesa je retinopatija. Postoje dve vrste:

  • Retinopatija I stepena. Oštećenja na žilama mrežnice oka - poremećaj cirkulacije krvi u žilama, stvaranje aneurizmi na njihovim zidovima, razvoj edema mrežnice.Vid ne pati mnogo, osim u situacijama u kojima edem dodiruje središnji dio mrežnice.
  • Retinopatija 2. stepena. Razmnožavanje novih krvnih žila radi kompenzacije loše cirkulacije. Za nove sudove karakteristična je slabost i suptilnost, zbog čega često puknu i krvare. Ovo, nažalost, često uzrokuje odvajanje mrežnice i potpuni gubitak vida.

Pravodobnim početkom liječenja rizik od nastanka sljepoće može se smanjiti za devedeset posto, stoga bi svi simptomi povezani s oštećenjem vida trebali biti prigoda za posjet specijalistu.

Dijabetička retinopatija. Lečenje

Najsigurniji i najefikasniji način da se izbjegne napredovanje ove bolesti je laserska fotokoagulacija. Zahvaljujući jačanju kapilara fundusa pomoću snopa, isključuje se stvaranje novih slabih žila. Rezultat uvijek ovisi o blagovremenosti postupka.

Prevencija dijabetičke retinopatije

Prevencija očnih bolesti kod dijabetesa uključuje:

  • Kontrola šećera u krvi (ne više od 8 mmol / l).
  • Regulacija pritiska (ne više od 130/80).
  • Redovni pregledi kod oftalmologa.
  • Prestanak pušenja.

Prevencija i liječenje dijabetičke nefropatije - kako izbjeći oštećenje bubrega kod dijabetesa?

One komplikacije koje nastaju iz bubrega vrlo su opasne. Jer simptomi komplikacija nisu dugo vidljivi - nema nelagode ili boli - dok posljedice ne postanu nepovratne.

Znakovi dijabetičke nefropatije u različitim fazama:

  • Mikroalbuminurija: nedostatak nelagode i bilo kakvih simptoma.
  • Proteinurija: oticanje ispod očiju i oticanje nogu, razvoj hipertenzije i anemije.
  • Zatajenje bubrega: znakovi intoksikacije (povraćanje i mučnina, pojava svraba na koži).

Jednostavno rečeno, bubrezi „ćute“ dok faza bolesti ne postane vrlo ozbiljna.

Liječenje dijabetičke nefropatije

  • Sa mikroalbuminurijom: kompenzacija dijabetesa, eliminacija poremećaja metabolizma masti, terapija lijekovima.
  • Sa proteinurijom: bubrežna prehrana, ograničenje soli (sa hipertenzijom), kompenzacija za dijabetes, terapiju lijekovima ili terapiju inzulinom uz prvu neučinkovitost.
  • Sa zatajenjem bubrega: kompenzacija za dijabetes, medicinski nadzor (nefrolog / endokrinolog), prehrana i kontrola krvnog pritiska, terapija lijekovima, eliminacija toksina i liječenje bubrežne anemije, hemodijaliza (s kreatininom 600-700 mmol / l).

Dijabetes i srce: koronarna bolest s dijabetesom

Uz dijabetes, rizik od razvoja koronarne bolesti povećava se gotovo pet puta. Ova komplikacija više zavisi od trajanja nego od težine tijeka dijabetesa i često se odvija bez simptoma. S obzirom da dijabetes sam po sebi kombinira nekoliko faktora rizika za srce, potrebno je pravovremeno i aktivno poduzeti mjere.

Prevencija koronarne bolesti kod dijabetesa uključuje:

  • Kontrola težine (smanjenje).
  • Doziranje tjelesne aktivnosti.
  • Pojačana motorička aktivnost.
  • Potpuni prestanak pušenja.
  • Stroga dijeta

Što se tiče tretmana, njegova osnova je održavanje nivoa glukoze u granicama normale, snižavanje pritiska na prihvaćeni standard, inzulin ili hipoglikemijske lijekove, antihipertenzivna i antikoagulantna terapija itd.

Vaskularno oštećenje kod dijabetes melitusa - prevencija i liječenje dijabetičke angiopatije

Što duže traje dijabetes, to je (dokazana činjenica) veći rizik od oštećenja krvnih žila.

Čimbenici rizika za angiopatiju postaju:

  • Visoki pritisak.
  • Nedostatak stroge prehrane i fizičke aktivnosti.
  • Pušenje.

Najčešće, s dijabetesom, razvija se ateroskleroza, zbog nakupljanja holesterola u zidovima krvnih žila. Plakovi sa holesterolom zauzvrat, blokiraju put kisika do srčanog mišića. A odvajanjem kolesterološkog plaka, stvara se ugrušak krvi koji kasnije može izazvati moždani udar i gangrenu.

Simptomi oštećenja krvožilnog sustava kod dijabetesa:

  • Zamagljen vid i muhe pred očima.
  • Oticanje lica, udova.
  • Čirevi na nogama.
  • Gubitak osjetljivosti udova.
  • Bol u donjim udovima i hromost.
  • Penjenje / zamućenje urina.
  • Povećanje pritiska.
  • Bolovi u grudima.

Dijabetička angiopatija može se pojaviti na različite načine: kod nekih - dugi niz godina, kod drugih - izuzetno brzo. Sve ovisi o prirodi tijeka dijabetesa.

Liječenje dijabetičke angiopatije

U slučaju oštećenja krvožilnog sustava kod dijabetesa, liječenje uključuje praćenje krvnog tlaka i šećera u krvi,dijeta, terapija lijekovima (inzulin itd.), snižavanje kolesterolainhibitori krvnog ugruška hirurško liječenje čira ako je dostupan

Prevencija oštećenja krvožilnog sustava kod dijabetesa

  • Prelazak na odgovarajući način života (prestanak pušenja, vježbanje, dijeta itd.).
  • Temeljit pregled nogu na ulceraciju, upotreba posebnih alata za prekomerno suvu kožu, prevencija povreda kože.
  • Praćenje glukoze i pritiska.
  • Čvrsta dijeta - odbijanje masnih naslaga, smanjenje slanju, održavanje normalne težine.
  • Prevencija ugrušaka u krvi (aspirin).
  • Svakodnevne šetnje od najmanje 50 minuta i nošenje udobnih cipela.

Dijabetičko stopalo, dijabetička neuropatija - kako spasiti noge dijabetičarima?

Jedan od najvažnijih efekata dijabetesa je stopalo s dijabetesom. Bolest se razvija kada je liječenje i kontrola glukoze u krvi nedovoljno. Ovaj termin označava kompleks patoloških promjena u bazi stopala, što može dovesti do gangrene i, kao rezultat, potpunog gubitka udova.
Vrsta dijabetičkog stopala ovisi o stupnju oštećenja žila / živaca ekstremiteta:

  • Neuropatski:deformacija kostiju stopala, ravnih stopala, gubitak osjeta, suvoća / ljuštenja kože, smanjeno znojenje.
  • Ischemic:oticanje stopala, lijenost i bol u nogama, žuljevi, pigmentacija kože.

Faktori rizika od dijabetičkog stopala

Ova bolest može biti komplikacija dijabetesa kod svakog pacijenta, ali najveći rizik razvija se sljedećim faktorima:

  • Bolest krvnih žila.
  • Amputacije ili čirevi udove koji su bili prethodno.
  • Zloupotreba alkohola / nikotina.
  • Povećani holesterol i pritisak.
  • Oštećenje vida.

Liječenje dijabetičkog stopala ovisi o zanemarivanju bolesti i mogućnostima određene klinike. Uključuje terapiju lijekovima u kombinaciji s dijetom, iskrcavanje udova (ortopedska obuća, više odmora - manje stresa), kirurško liječenje prema indikacijama, liječenje čira.

Profilaksa stopala protiv dijabetesa

Mjere za sprečavanje ove posljedice dijabetesa uključuju skup pravila za njegu stopala:

  • Nošenje samo udobnih cipelakoja ne ometa slobodnu cirkulaciju krvi.
  • Nedostatak hrapavosti, šavovai ostale detalje na unutrašnjoj površini cipele (ulošku).
  • Pažljiva njega noktiju (obrezivanje nije dobrodošlo - bolje je fiksirati nokte bez brušenja njihovih uglova).
  • Zaštita stopala - odbijanje sporta koji može ozlijediti noge, hodanje samo u cipelama, hidratantna stopala kremom itd.

Treba se zapamtiti da čak i mala nevidljiva ozljeda mekih tkiva stopala može doprinijeti razvoju čira. Stoga Za svako crvenilo ili čireve obratite se stručnjaku.

Komplikacije dijabetesa

Kod ljudi koji pate od ove bolesti metabolički procesi u tijelu su poremećeni: bolest prisiljava čovjeka da pažljivo nadzire nivo glukoze u krvi, prehrani i fizičkoj aktivnosti. Također, dijabetičari bi trebali stalno nadzirati glikovani hemoglobin (normalan - ispod 8%) i inzulin (4-6,6 mmol / l). Praćenje tih brojeva omogućava pacijentu da izbjegne pojavu akutnih i kroničnih komplikacija.

Komplikacije

Koji su razlozi pogoršanja stanja pacijenata s dijabetesom? Činjenica je da s ovom bolešću glukoza ostaje u krvi i ne daje tjelesnom tkivu potrebnu energiju, a svojom konstantno povećanom koncentracijom u posudama uništavaju se njihovi zidovi i unutrašnji organi. Tako se razvijaju hronične komplikacije. U slučaju da postoji oštar nedostatak inzulina, to prijeti pojavi akutnih komplikacija koje su opasne po ljudski život.

Manjak inzulina uočava se kod prve vrste bolesti, stoga su injekcije potrebne kako bi se on nadopunio u tijelu. Ako pacijent ne provodi sistematski ovaj postupak, pogoršanje zdravlja razvija se vrlo brzo i dovodi do smanjenja ljudskog života.

U drugoj vrsti dijabetes melitusa, uzrok komplikacija je taj što stanice ne mogu "prepoznati" inzulin, koji se daje u obliku injekcija, pa stoga pacijent treba uzimati lijekove za normalizaciju metabolizma. Odbijanje terapije lijekovima donosi i bliže moguće komplikacije i značajno pogoršava stanje ljudskog zdravlja.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je jedna od najopasnijih komplikacija šećerne bolesti u kojoj osoba treba hitnu medicinsku pomoć. Kad se razina šećera u tijelu smanji, dijabetičar počne doživljavati sljedeće simptome: slabost, drhtanje u rukama, glava počinje osjećati vrtoglavicu, javlja se znojenje, usne mu padaju, koža postaje blijeda. U tom slučaju trebate nadoknaditi nedostatak glukoze u suprotnom osoba može ući u stanje hipoglikemijske kome. Ako je pacijent izgubio svijest, započele su konvulzije, izuzetno je važno nazvati tim hitne pomoći ili pronaći medicinskog stručnjaka koji će pacijentu ubrizgati 40% otopinu glukoze intravenski. Neodržavanje pravovremene pomoći može dovesti do nepovratnih posljedica, uključujući smrt.
Osoba koja pati od hipoglikemije podložna je hitnoj hospitalizaciji, potrebno joj je stalno praćenje od strane medicinskog osoblja.

Hiperglikemija

Ovaj naziv odnosi se na brojne opasne komplikacije, među kojima su ketoacidoza, hiperosmolarna i laktocidoza. Najčešća od njih je ketoacidoza kod koje se glukoza prekomjerno nakuplja u krvi bez ulaska u ćelije. Bubrezi pokušavaju ukloniti višak šećera iz krvi, uklanjajući sa sobom elektrolite - natrijum, hloride itd., Koji nose vodu sa sobom. Kao rezultat toga, tijelo je dehidrirano, unutrašnji organi počinju patiti od nedostatka krvi. Isto tako, s ketoacidozom, u krvi osobe formiraju se acetonske strukture koje uzrokuju veliku štetu dišnom sistemu, gastrointestinalnom traktu i loše utječu na rad srca i mozga.

Simptomi ove komplikacije su niz od četiri uzastopna stanja:

  1. S ketozom (početni stadij) pacijent doživljava snažan osjećaj žeđi, smanjuje mu se apetit, pojavljuju se pospanost i glavobolja.
  2. Sa stanjem ketoacidoze osoba se uznemirava, pojavljuje se miris acetona, povećava se krvni pritisak i rad srca.
  3. Prekoma - pacijent odlazi u san, često se pojavljuju grčevi, ritam disanja postaje ubrzan, palpacija trbuha izaziva bolnu reakciju kod dijabetičara.
  4. Komac izgubi svijest, koža postaje blijeda, disanje je učestalo, uz buku se lako osjeća miris acetona u zraku.

U ovom stanju hitno je pozvati "hitnu pomoć". Daljnji terapijski postupci javljaju se u jedinici intenzivne njege i sastoje se od uvođenja posebnih lijekova i intravenskih otopina zasićenih jonima.

Kasne komplikacije dijabetesa

Pored akutnih, postoje i komplikacije bolesti koje se razvijaju duže vrijeme: uključuju retinopatiju, nefropatiju, aterosklerozu, makroangiopatiju donjih ekstremiteta itd. Hronične komplikacije šećerne bolesti pogoršavaju kvalitetu života pacijenta, donose niz dodatnih problema i gnjavaže. Javljaju se, u pravilu, kod dijabetičara sa više desetljeća iskustva. Razlog njihovog nastanka je stalno povišena razina glukoze u ljudskoj krvi.

Dijagnoza komplikacija šećerne bolesti u kasnoj fazi zahtijeva pomoć i nadzor liječnika - specijalista različitih oblasti: terapeuta, endokrinologa, oftalmologa, nefrologa itd.

Oštećenje vida

Retinopatija je jedna od najčešćih komplikacija ove bolesti. Ova komplikacija je opasna, jer u procesu svog razvoja čovjek može u potpunosti izgubiti vid. Visoka glukoza u mrežnici uzrokuje vazokonstrikciju. Očna školjka treba opskrbu kisikom, u njoj se počinju odlagati soli i lipidi, na mjesto kojih tada, u pravilu, nastaju pečati. Neodržavanje pravovremene medicinske pomoći predstavlja rizik odvajanja mrežnice, što može dovesti do sljepoće.

Simptomatologija kršenja je sljedeća: pacijentov se vid pogoršava, polja se smanjuju. Pacijent s dijabetesom trebao bi pažljivo pratiti stanje svog vida, posmatrati ga oftalmolog i slijediti njegove preporuke.

Dijabetička nefropatija

Ova vrsta komplikacija se vrlo često nalazi kod pacijenata s dijabetesom (do 3/4 svih slučajeva). S ovom bolešću bubrezi prestaju normalno obavljati svoju funkciju, uslijed čega se krv loše pročišćava, u njoj se nakupljaju štetne otrovne tvari. Pacijentov krvni pritisak raste, pojavljuje se oteklina, mučnina i povraćanje. Najopasniji rezultat dijabetičke nefropatije može biti zatajenje bubrega, kad bubrezi uopće ne prestaju funkcionirati i osoba stalno treba dijalizni postupak ili presađivanje organa.

Liječenje komplikacija dijabetesa povezanih s dijabetičkom nefropatijom u naprednim slučajevima je prilično skupo i bolno, jer zahtijeva obveznu hiruršku intervenciju. Pacijenti moraju pratiti stanje rada bubrega, izvodeći nekoliko jednostavnih manipulacija:

  • stalno pratiti pokazatelje glukoze u krvi, provoditi programe liječenja,
  • redovito donirajte krv za testove za provjeru rada bubrega,
  • izvršiti sistematsko mjerenje krvnog pritiska.

Ako utvrdite povišeni krvni pritisak, tada je hitno konzultirati se s liječnikom koji će vam propisati potrebni antihipertenzivni lijek. Promjene načina života, kontrola šećera u krvi i pritiska omogućit će vam da se ne suočite sa tako ozbiljnom komplikacijom.

Ateroskleroza kod dijabetesa

Stalno povećana koncentracija šećera u krvi dovodi do razaranja zidova krvnih žila, njihov se promjer sužava i pojavljuju se plakovi koji ometaju normalan protok krvi u tijelu. Pacijenti osjećaju slabost mišića, razvijaju se oticanje, nedostatak daha, brzi umor, vrtoglavica, glavobolja i krvni pritisak. Ateroskleroza je jedan od glavnih uzroka koji dovodi do bolesti kardiovaskularnog sistema (srčani udar), što može biti fatalno. Mozak takođe pati od nedovoljnog snabdevanja krvlju, što je preplavljeno moždanim udarom. U tom je pogledu za dijabetičara izuzetno važno da kontrolira holesterol u krvi.

Liječenje ateroskleroze u šećernoj bolesti izuzetno je teško i predstavlja kompleks terapijskih mjera, stoga je potrebno provoditi prevenciju komplikacija šećerne bolesti, što je ranije spomenuto: praćenje glukoze u krvi, stalno mjerenje krvnog tlaka, umjerenu tjelesnu aktivnost.

Dijabetički problemi s donjim udovima

Pacijenti koji pate od bolesti tipa 1 i tipa često doživljavaju dijabetičku neuropatiju, ranu komplikaciju šećerne bolesti koja pogađa periferne živce donjih ekstremiteta. U početku se manifestuje kao periodična bol u nogama, ali tada taj fenomen postaje trajan i dovodi do značajnih nelagoda. Stopalo počinje doživljavati veliko opterećenje i deformacije, pojavljuje se neravnomjeran pritisak na različita područja što dovodi do pojave korna, pukotina, čireva. Čir se pojavljuje sa sistematskim djelovanjem na deformiranom stopalu, a opasan je jer različite infekcije prolaze kroz tijelo kroz njega. U naprednim slučajevima može se javiti osteomijelitis, kao i lokalizirani i uobičajeni oblici gangrene, koji mogu dovesti do amputacije donjih ekstremiteta.

Liječenje čira, u pravilu, djeluje povoljno, odvija se ambulantno primjenjujući masti s antibioticima, otopinom joda i sjajno zelene boje.

Prevencija komplikacija dijabetesa na donjim ekstremitetima prilično je jednostavna: morate svakodnevno vršiti pregled stopala, oprati noge toplom vodom i izbjegavati hodati bosi. Važno je nositi udobne cipele koje će isključiti deformaciju stopala i pretjerani mehanički stres.

Dobra prehrana za dijabetes

Važna tačka za dijabetičare je da slijede dijetu, odnosno uravnoteženu prehranu. Čest unos hrane indiciran je pacijentima (do 5-6 puta dnevno), preporučljivo je konzumirati povrće, hranu bogatu vlaknima (grah, grašak). Dijabetičari se pozivaju da odustanu od konzumiranja proizvoda koji sadrže šećer, konditorskih proizvoda. Danas postoji dovoljan broj zamjena šećera - meda, aspartama, natrijum ciklama itd. Potrebno je ograničiti unos soli, povećati unos svježeg voća i povrća (ali ne slatkog!) Kako bi u organizam dobili potrebne vitamine i hranjive sastojke.

Mehanizam komplikovanja

Kod šećerne bolesti onaj dio glukoze koji mora prodrijeti u stanice masnog i mišićnog tkiva koji čine 2/3 ukupnog broja stanica u tijelu i dalje ostaje u krvi. Uz stalno povećanu razinu glukoze bez brzih promjena, imati sposobnost stvaranja uvjeta hiperosmolarnosti (kad tekućina napusti tkivo i poveže se s krvlju te na taj način napuni krvne žile), dolazi do uništenja i oštećenja zidova krvnih žila i organa koji su opskrbljeni takvom "razrijeđenom" krvlju. Ovim tokom razvijaju se kasne posljedice. Ako oštro nedostaje inzulina, započinje proces razvoja akutnih komplikacija. Takve komplikacije zahtijevaju hitnu terapiju, bez koje postoji rizik od smrti.

S razvojem dijabetesa tipa 1, tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina. Ako se rezultirajući nedostatak hormona ne uravnoteži ubrizgavanjem, komplikacije se počinju naglo razvijati i značajno smanjuju očekivani životni vijek osobe.

Šećerna bolest tipa 2 razlikuje se od prve po tome što tijelo proizvodi vlastiti inzulin, ali stanice nisu u stanju da odgovaraju na njega. U takvim se slučajevima liječenje izvodi tabletama koje utječu na stanice tkiva, kao da ih usmjerava na inzulin, što rezultira metabolizmom dok se lijek ne aktivira.

Akutne komplikacije drugog tipa šećerne bolesti razvijaju se mnogo rjeđe. Najčešće se događa da osoba sazna za prisutnost ove podmukle bolesti ne po široko poznatim simptomima - žeđi ili čestim noćnim odlascima u toalet (zbog konzumiranja viška vode), već kad se počnu razvijati kasne komplikacije.

Šećerna bolest tipa 2 karakterizirana je i time da tijelo nije osjetljivo samo na inzulin vlastite sekrecije, dok injekcija hormona dovodi do normalizacije metabolizma. Stoga je vrijedno zapamtiti da ako unos lijekova za snižavanje šećera i posebna prehrana nisu u mogućnosti održavati razinu šećera u roku od 7 mmol / L, bolje je pokupiti potrebnu dozu ubrizgavanog ubrizgavanjem inzulina i ubrizgati ga stalno, nego što značajno smanjite trajanje vlastitog života i njegove kvaliteta kroz banalnu tvrdoglavost. Očito je da takav tretman može propisati samo nadležni endokrinolog, koji će se prije pobrinuti da dijeta ne dobije željeni učinak, a ne samo zanemariti.

Akutne komplikacije

Ovaj izraz karakteriše ona stanja koja nastaju kao rezultat naglog pada ili povećanja nivoa glukoze u krvi. Da bi se izbjegla smrt, takve uvjete treba pravovremeno ukloniti. Uvjetno akutne komplikacije dijele se na:

hipoglikemijska koma - smanjenje šećera u krvi.

Hiperglikemijsko stanje

Ovdje se razlikuju tri vrste kome i prekomatozna stanja:

Sve gore navedene akutne komplikacije razvijaju se usred povećanja nivoa glukoze. Liječenje se odvija u bolnici, najčešće na odjelu intenzivne njege i odjelu intenzivne njege.

To je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa tipa 1. Obično se razvija:

nakon samokontrole lekova koje je propisao lekar,

nakon dugog prolaza između doza tableta za snižavanje šećera ili inzulina, obično s povraćanjem i mučninom, vrućicom, nedostatkom apetita,

sa pogoršanjem hronične bolesti (bilo koje),

nedovoljna doza inzulina,

razvoj akutnih upalnih bolesti, posebno ako su prouzrokovane infektivnim agensom,

uzimanje lijekova za snižavanje šećera ili davanje inzulina nakon posljednjeg roka trajanja,

u slučaju šoka (zbog alergijske anafilaksije, gubitka krvi, gubitka tečnosti, masovnog propadanja mikroorganizama nakon uzimanja antibiotika),

bilo koja operacija, posebno hitna,

S oštrim nedostatkom inzulina, glukoza ne ulazi u ćelije i počinje se nakupljati u krvi. To dovodi do energetske gladi, koja je sama po sebi stresna za tijelo. Kao odgovor na takav stres, počinje oslobađanje „hormona stresa“ (glukagona, kortizola, adrenalina) u krv. Tako se nivo glukoze u krvi još više povećava. Zapremina tečnog dela krvi se povećava. Ova situacija nastaje zbog činjenice da je glukoza, kao što je spomenuto ranije, osmotski aktivna supstanca, pa povuče vodu koja je sadržana u krvnim ćelijama.

Povećanje koncentracije glukoze u krvi čak i nakon povećanja volumena, tako da bubrezi počinju izlučivati ​​ovaj ugljikohidrat. Međutim, oni su raspoređeni na takav način da se, zajedno sa glukozom, elektroliti (kalcijum, fluor, kalijum, hloridi, natrijum) izlučuju i u urinu, kao što znate, potonji privlače vodu u sebe. Stoga se tijelo suočava s dehidracijom, mozak i bubrezi počinju patiti iz nedovoljne opskrbe krvlju. Nedostatak kisika daje tijelu signal za pojačano stvaranje mliječne kiseline, uslijed čega pH krvi počinje prelaziti na kiselu stranu.

Paralelno s tim, tijelo se mora osigurati energijom, iako ima puno glukoze i ne može dospjeti u stanice. Stoga tijelo aktivira proces razgradnje masnoća u masnom tkivu. Jedna od posledica snabdevanja ćelija „masnom“ energijom je oslobađanje aceton (ketonskih) struktura u krv. Potonji oksidiraju krv još više, a imaju i toksični učinak na unutrašnje organe:

na respiratorni sistem, izazivajući respiratorne poremećaje,

na gastrointestinalnom traktu, izazivajući neosporno povraćanje i bol koji po sebi liče na simptome upala slijepog crijeva,

na srcu - poremećaji ritma,

na mozgu - izazivajući depresiju svesti.

Ketoacidozu karakteriše ležeća struja u obliku četiri uzastopna stadija:

Ketoza Suva sluznica i koža, jaka žeđ, pojačana pospanost i slabost, pojava glavobolje, smanjen apetit. Povećava se količina izlučenog urina.

Ketoacidoza. Od pacijenta nosi aceton, on se ometa, reagira na mjestu, doslovno "spava u pokretu". Pojavljuje se pad krvnog pritiska, povraćanje, tahikardija. Volumen uklonjenog urina se smanjuje.

Precoma. Pacijentu je jako teško probuditi se, dok često povraća u masi smeđe-crvene boje. Između bolova mučnine, možete primijetiti promjenu respiratornog ritma: bučna, česta. Na obrazima se pojavi crvenilo. Dodirivanje trbuha izaziva bolnu reakciju.

Koma Potpuni gubitak svijesti. Pacijent miriše na aceton, bučno disanje, obrazi rumenilo, ostatak kože blijedi.

Dijagnoza ovog stanja sastoji se u mjerama za utvrđivanje razine glukoze u krvi, također je vrijedno napomenuti da je prisustvo ketonskih tijela i šećera u urinu karakteristično svojstvo. Ketonska tijela mogu se otkriti čak i kod kuće uz pomoć posebnih test traka koje se umaču u mokraću.

Liječenje se provodi u odjelu intenzivne njege i odjelu intenzivne njege i uključuje nadoknadu nedostatka inzulina lijekom kratkog djelovanja, koji se kontinuirano ubrizgava u venu u mikro dozama. Druga glavna faza liječenja je nadoknada izgubljene tekućine uz pomoć otopina bogatih ionima koji se primjenjuju intravenski.

Ova komplikacija karakteristična je za starije žene i muškarce koji pate od dijabetesa tipa 2. Razvija se zbog nakupljanja natrijuma i glukoze u krvi - tvari koje izazivaju dehidraciju stanica i nakupljanje tkivne tekućine u krvotoku.

Hiperosmolarna koma se takođe javlja kada su glavni uzroci kombinirani sa dehidracijom uslijed proljeva i povraćanjem uslijed crijevne infekcije, gubitka krvi, pankreatitisa, akutnog holecistitisa, trovanja i diuretika. Istovremeno, tijelo mora patiti od nedostatka inzulina, koji se pogoršava hormonima, intervencijama i ozljedama.

Ovo se stanje postepeno razvija tokom nekoliko dana ili nekoliko desetina dana. Sve počinje s sve većim znakovima dijabetesa: gubitkom težine, povećanim urinom, žeđi. Javljaju se trzaji malih mišića, koji se postepeno pretvaraju u grčeve. Pojavljuju se mučnina i povraćanje, a stolica je poremećena.

Prvog dana ili malo kasnije pojavljuje se oslabljena svijest. U početku je to dezorijentacija, koja se postepeno pretvara u zabludne ideje i halucinacije. Kasnije se pojavljuju znakovi koji podsećaju na encefalitis ili moždani udar: nehotični pokreti očiju, poremećaji govora, paralize. Postepeno, osoba postaje praktično budna, pojavljuju se površinski i učestalo disanje, ali nema mirisa na aceton.

Liječenje ovog stanja sastoji se u vraćanju nedostatka elektrolita i tekućina, i što je najvažnije - inzulina, te se također mora provoditi liječenje stanja koje je dovelo do hiperosmolarne komplikacije dijabetesa. Terapija se provodi u odjelu intenzivne njege.

Ova komplikacija u većini slučajeva razvija se kod ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2, posebno ako su stariji (stariji od 50 godina). Razlog je porast sadržaja mliječne kiseline u krvi. Ovo se stanje pojavljuje na pozadini patologija pluća i kardiovaskularnog sustava, u kojima se u tijelu razvija gladovanje kisikom, što se javlja kronično.

Ova komplikacija se manifestuje kao oblik dekompenzacije šećerne bolesti:

povećanje količine izlučenog urina,

umor i slabost

Na razvoj laktične acidoze može se posumnjati zbog pojave bolova u mišićima, koja je provocirana nakupljanjem mliječne kiseline u mišićnim ćelijama.

Dalje, naglo (ali ne tako brzo kao hipoglikemija), dolazi do kršenja stanja:

snižavanje krvnog pritiska

poremećaj srčanog ritma,

promjena ritma disanja,

Ovo stanje može dovesti do iznenadne smrti od zatajenja srca ili respiratornog zastoja, pa je potrebna hitna hospitalizacija.

Dijagnoza i liječenje patološkog stanja

Ovu vrstu hiperglikemijske kome moguće je razlikovati samo u bolničkom okruženju, istovremeno s dijagnozom pacijentu se pruža hitna pomoć u obliku: primjene inzulina i otopina koje sadrže elektrolite i tekućinu, uvodi se i kalibrirana količina otopine sode (za alkalizaciju krvi, smanjenje pH kiselosti), lijekova za održavanje srčane aktivnosti.

Sindrom dijabetesa ruku i stopala

Ovaj sindrom karakterizira kombinacija lezija kostiju i zglobova, mekih tkiva, krvnih sudova kože, perifernih živaca. Razvija se kod 30-80% oboljelih od dijabetesa i može se očitovati na potpuno različite načine, ovisno o obliku sindroma.

Neuropatski oblik

Razvija se u 60-70% pacijenata koji pate od dijabetičkog stopala i nastaje kao rezultat oštećenja živaca, koji su odgovorni za prijenos impulsa do tkiva ruke i stopala.

Glavni simptom je zadebljanje kože na mjestima povećanog stresa (u većini slučajeva to je područje potplata između prstiju) nakon čega se pojavljuju upale na koži i otvaraju se čirevi. Pojavljuje se oticanje stopala, postaje vruće na dodir, a utječu i zglobovi i kosti stopala, što rezultira spontanim prijelozima. Nadalje, ne samo čirevi, već čak i prijelomi uopće ne mogu biti praćeni bolom zbog poremećaja provođenja živčanih impulsa.

Ishemijski oblik

Uzrok ove komplikacije je kršenje protoka krvi kroz velike žile koje opskrbljuju prehranu stopala. U tom slučaju koža stopala poprima blijedo ili plavkast ton, postaje hladna na dodir. Na površini ruba i vrhovima prstiju nastaju čirevi koji uzrokuju bol.

Kasne komplikacije koje su specifične za različite oblike dijabetesa

Značajke bolesti

Patologija prvog tipa najkarakterističnija je kod mladih i djece. Dijabetes tipa 2 često se otkriva u starijih ljudi. Zahvaljujući pravovremenim dijagnostičkim metodama daljnji razvoj bolesti može se izbjeći liječenjem koje nije lijek.

Komplikacije dijabetesa tipa 1 i 2 nisu vrlo različite.

Pogrešno dijagnosticiran i nepravovremeno započeto liječenje može biti uzrok komplikacija. Štoviše, njihov je izgled moguć i u početnoj fazi, i nakon nekoliko desetljeća od otkrivanja patologije. Komplikacije dijabetesa dijele se na rane i kasne.

Rana vrsta komplikacija

Takve se komplikacije nazivaju i akutnim i predstavljaju ozbiljnu prijetnju po život. Karakteriše ih brzi razvoj, koji traje u periodu od nekoliko sati do jedne nedelje. Zanemarivanje medicinske njege ili neblagovremeno pružanje iste u većini slučajeva dovode do smrti.

Među akutnim komplikacijama šećerne bolesti nekome se ističu - stanje u kojem dolazi do usporavanja svih procesa ljudske aktivnosti. Aktivnost procesa opada, a refleksi, zauzvrat, potpuno nestaju. Između ostalog, postoji kršenje aktivnosti srca i njegovog ritma, vjerovatno su poteškoće sa samostalnim disanjem.

Prilično je teško predvidjeti pojavu slične komplikacije dijabetesa tipa 2. Formira se prilično brzo, stoga je potrebno da neko stalno bude uz pacijenta.Ovo bi trebao biti rodjak koji može pružiti prvu pomoć ili medicinsko osoblje. Liječenje pacijenata mora se provoditi samo pod nadzorom ljekara u bolnici. U početku se pacijent šalje na intenzivnu njegu. Nakon određenih poboljšanja premješta se u posebno odjeljenje.

Razmotrimo detaljnije ovu vrstu komplikacija nakon dijabetesa.

U medicini koma se obično deli na dve glavne grupe:

  • Com hiperglikemijskog tipa
  • Hipoglikemijski tip com.

Koji su uzroci komplikacija dijabetesa ove vrste? Hipoglikemijska koma nastaje zbog naglog pada nivoa šećera. Karakteriše ih rast ove supstance u kratkom vremenskom periodu. Hiperglikemijska koma je podijeljena na ketoacidozu, kao i hiperosmolarni i hiperlaktacidemični oblik.

Komplikacije dijabetesa tipa 1 predstavljene su u nastavku.

Ketoacidoza

Ovo je stanje karakteristično za pacijente kojima je dodijeljena prva vrsta bolesti. Ketoacidoza je metabolički poremećaj, čiji je glavni uzrok nedostatak inzulina. Povreda se izražava povećanjem glukoze i ketonskih tijela, a prati je i porast kiselosti u krvi. Formiranje ketoacidoze u pravilu prolazi u nekoliko faza. U početku su komplikacije u laboratorijskoj analizi urina u materijalu otkrile šećer. U nedostatku bilo kakvih odstupanja, šećer u mokraći bi trebao biti odsutan.

U drugoj fazi se opaža aktivnost poremećaja metabolizma. Ovi ili drugi znakovi opijenosti nisu isključeni. Istodobno, čovjek je u depresivnom stanju, a njegova svijest zbunjena. U laboratorijskim testovima, aceton se nalazi u urinu. Sljedeću fazu razlikuju takvi znakovi:

  • Depresivno stanje.
  • Slučajevi gubitka svijesti.
  • Stanje stupora kod ljudi.

Uz komplikacije dijabetesa, treba pružiti pomoć odmah.

Treći stadij ketoacidoze naziva se pretkom. Sljedeće je, zauzvrat, opasno po život, jer je to već koma. U ovoj fazi dolazi do poremećaja u radu gotovo svih organa, zajedno s potpunim gubitkom svijesti i oslabljenim metaboličkim procesom. Uzrok ove komplikacije je kršenje prehrane i lijekova, samo prilagođavanje doze lijekova ili odbijanje istih. Ketoacidoza se može pojaviti neko vrijeme nakon prestanka upotrebe lijekova koji smanjuju šećer. Pored toga, ovo stanje može izazvati jednu ili drugu upalnu ili infektivnu patologiju. Tokom trudnoće postoji rizik od akutnog nedostatka inzulina, koji takođe može izazvati komu.

Hipoglikemijska koma

Komplikacije šećerne bolesti tipa 2 jednako su uobičajene kao i prva vrsta bolesti.

Komplikacija poput hipoglikemijske kome javlja se kod pacijenata koji imaju dijabetes, bez obzira na vrstu. Za razliku od ketoacidoze, ovo stanje izaziva pojavu viška inzulina. Istina, poznati su slučajevi njegove pojave nakon intenzivnog napora ili konzumiranja prekomjernih količina alkohola. Ovu vrstu kome karakterizira potpuni gubitak svijesti zajedno s obilnim znojenjem. U ovom slučaju može se primijetiti nizak nivo svjetlosne reakcije zjenica. U početnoj fazi nastanak kome može se spriječiti ako koristite potrebnu količinu ugljikohidrata.

Komplikacija šećerne bolesti ili hipoglikemijske kome može se pojaviti potpuno iznenada. Njoj prethode znakovi poput jake gladi uz anksioznost, pretjeranu anksioznost, povećan pritisak i porast zjenica. Rijetko se primjećuju nenormalna ponašanja s naglim promjenama raspoloženja, glavoboljom i slabljenjem vida. Postoji opasnost od smrti ako se pacijent ne povuče iz kome u roku od pola sata. Za to vrijeme nastaje moždani edem i nastaju metabolički poremećaji. Kao rezultat toga, primjećuje se smrt moždane kore.

Hiperosmolarna koma kod dijabetesa

Ova vrsta komplikacije razlikuje se po simptomima. Uz to se primjećuje porast natrijum spojeva s glukozom u krvi. Kao rezultat ove kombinacije dolazi do kršenja prehrane tjelesnih ćelija. To se stanje najčešće događa kod ljudi starijeg doba.

U početnoj fazi razvoja hiperosmolarne kome opaža se dehidracija i nedostatak inzulina. Produljena dehidracija dovodi do sekundarnih simptoma, poput poremećaja stolice s mučninom i povraćanjem, postoji i poremećaj u radu unutrašnjih organa, praćen gubitkom krvi. Razvoj takve komplikacije traje nekoliko nedelja. Prvo, pojavljuju se simptomi karakteristični za dijabetes:

  • Snažan osjećaj žeđi.
  • Gubitak kilograma
  • Česta mokrenja.

Gubitak svijesti. Pored toga, u početnoj fazi pojava se kratkotrajnih konvulzija uz trzanje udova.

U budućnosti bolest ima progresivan karakter. Gubitak svijesti se javlja češće i postaje koma. Neki imaju i halucinacije. Simptomi hiperosmolarne kome su vrlo raznoliki. Može uključiti nervni sistem i izražava se u obliku konvulzija, praćenih djelomičnim ili potpunim odsustvom bilo kakvog pokreta. Tu je i poteškoća sa govorom. Takvi se znakovi također manifestiraju u kršenju mozga.

Liječenje komplikacija dijabetesa sastoji se u upotrebi lijekova, raznih sredstava za detoksikaciju. Terapija treba biti sveobuhvatna. Paralelno sa smanjenjem manifestacija hiperosmolarne kome, potrebno je utjecati na uzroke koji su ga prouzrokovali.

Razmislite o vaskularnim komplikacijama dijabetesa.

Dijabetes melitus i njegove kasne komplikacije

Kasne komplikacije bolesti uključuju nefropatiju, retinopatiju i sindrom dijabetičkog stopala koji se javljaju tokom dužeg perioda dijabetes melitusa. Vjerovatno je njihova manifestacija nakon dvadeset godina od dijagnoze.

Ovakva stanja nastaju postepeno i karakteristična su uglavnom za pacijente s dijabetesom tipa 2. Rijetko se kasne komplikacije dijabetesa dijagnosticiraju u djetinjstvu.

Manifestacije dijabetičke nefropatije

Ova komplikacija se očituje oštećenom funkcijom bubrega i dovodi do zatajenja bubrega. Patologija se pojavljuje deset godina nakon otkrivanja dijabetesa kod osobe. Kod bolesti tipa 1 ova komplikacija je glavni uzrok smrti. Dijabetička nefropatija obično prolazi kroz sledeća tri stadija:

  • Promatranje male količine proteina u urinu.
  • Promatranje značajne količine proteina u urinu.
  • Pojava zatajenja bubrega.

Liječenje treba provesti već u početnoj fazi patologije. Njegova je svrha normalizacija krvnog pritiska. Za to se koriste spojevi koji normaliziraju krvni tlak i poboljšavaju protok krvi u bubrezima. U sljedećoj fazi koriste se pripravci inzulina, propisana je dijeta bez soli. Uz to uzimaju lijekove za normalizaciju krvnog pritiska, čija normalna stopa ne bi smjela biti veća od 130/80 milimetara žive. U slučaju neefikasnosti propisanih lekova, biraju se drugi.

Hronični zatajenje bubrega dijeli se na dvije vrste: konzervativni i terminalni. U prvom tipu njegovo liječenje se provodi bez propisivanja lijekova. Osnova terapije je strogo pridržavanje dijeta uz ograničavanje unosa soli. U nekim situacijama može se propisati insulin.

Liječenje drugog tipa provodi se u bolnici pod nadzorom ljekara. Mjere su usmjerene na poboljšanje pacijentovog stanja i uključuju hemodijalizu. U težim slučajevima preporučuje se presađivanje organa.

Pogledajte video: ČIZK - Šećerna bolestdijagnoza, prevencija i liječenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar