Kako očistiti tijelo od viška šećera

Višak šećera u organizmu vodeći je uzrok dijabetesa, gojaznosti, problema sa srcem, jetre i drugih unutrašnjih organa.

I, iako je vrlo teško u potpunosti ukloniti višak šećera iz tijela, postoji način na koji možete očistiti svoje tijelo.

Tako za samo jednu sedmicu možete poboljšati svoje ukupno zdravlje snižavanjem nivoa šećera.

Spremni ste za sedmodnevni kurs čišćenja?

Na kraju takvog testa, osjećat ćete se bolje, imat ćete dodatnu energiju, postat ćete otporniji i veseliji. Osim toga, takvo će čišćenje pomoći u stabilizaciji i povratu kilograma. Imajte na umu da je zdrava težina znak dobrog zdravlja.

Ovaj članak nudi savjete i trikove koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Ali prvo, pogledajte sljedeće pitanje: jesu li za vas relevantna?

Šteta šećera za ljude

Imate li stomak? Ili općenito imate višak kilograma? Često vas privlače šećer i ugljikohidrati? Ne gubite kilograme na dijeti sa malo masti?

Ili su možda stvari još gore i dijagnosticirani ste dijabetes tipa 2? Ako ste na sva ova pitanja odgovorili sa "Da", vrijeme je da se odreknete šećera i očistite se takvih štetnih proizvoda. Trebate detoks.

Kako to učiniti? Pogledajte ovaj 7-dnevni maraton koji će vam pomoći da očistite svoje tijelo, um i misli. Počnite živjeti boljim i zdravijim životom!

1. Dođite do odluke da se očistite

Najteža stvar u bilo kojem poslu jest donošenje odluke o njenom provođenju.

Sada ćete možda odlučiti očistiti svoje tijelo od šećera. Recite sebi: "Vrijeme je da napustite šećer i započnete zdravim životom. Počinjem živjeti zdrav život. Prvi korak je napravljen."

Na listu napišite popis razloga zbog kojih se želite odreći šećera. Zatim napravite nekoliko primjeraka i objesite ih po cijelom stanu (kući).

Stavite listu na frižider, na ogledalo u kupatilu, stavite je na radnu površinu i u automobil na instrumentnu ploču. Obavezno recite svojim najmilijima što ste odlučili. Vjerujte mi, u ovom periodu će vam trebati podrška i pomoć porodice i prijatelja.

Odustani od šećera

2. Prestanite jesti šećer

Najbolji način da se šećer okonča je jednostavno vezati ga. Ne brinite i ne brinite zbog činjenice da ste naglo odlučili da prestanete jesti ono što jedete godinama.

Odlučili ste se za važne promjene u životu s pozitivnim namjerama. Podrška ljudima koje volite dobro će doći.

BIT ĆE TEŠKO. Međutim, u najtežim trenucima, kada već želite da napustite zacrtani cilj, sjetite se razloga koji su vas gurnuli na njega. Razmislite zašto ste odlučili isključiti šećer iz prehrane i koliko je važno odbacivanje šećera za vaše zdravlje.

Naravno, mnogo lakše reći nego učiniti. Ali i dalje samo prestanite jesti slatkiše. U vašem životu više ne bi trebalo biti mjesta za umjetna zaslađivača.

Povećavaju vašu žudnju za šećerom i dovode do nakupljanja masnoća u tijelu. Odbacite svaku hranu koja uključuje hidrogenizirane masti ili tzv trans masti.

3. Pijte više vode, manje čaja i kafe

Drugim riječima, jedite manje kalorija. Obična pitka voda će vam pomoći u tome.

Držite se podalje od sokova, posebno od koncentrata. Svježe cijeđeno voće i povrće je, naravno, predivno, ali u vrlo umjerenim količinama.

Pa, naravno, prepustite se Pepsi i Coca coli. Osim ako beba ne zna za opasnosti ovih pića. Sadrže ogromnu količinu šećera. Takođe budite oprezni kod različitih sportskih pića. Ne zlostavljajte ih.

4. Konzumirajte protein (protein)

NUTRITIJA MORA BITI BALANSIRANA! Svaka dijeta su, prije svega, bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Nije izuzetak!

Posebno doručak treba biti bogat proteinima. Protein normalizuje šećer u krvi, inzulin i smanjuje želju za slatkišima.

Uz to, stručnjaci savjetuju da se pojede nešto u prvom satu buđenja.

Uključite hranu bogatu proteinima u svoju svakodnevnu prehranu. Ali doručak obratite posebnu pažnju. Ukusan i hranjiv doručak napajat će vas cijelim danom i povećati nivo vašeg učinka.

5. Jedite prave ugljikohidrate

Na neko vrijeme zaboravite na hranu koja sadrži škrob. Govorimo o hljebu, krompiru, tjestenini, repe i bučama. Tokom detox perioda, morate jesti mnogo drugog povrća.

Jedite onoliko povrća koliko želite. Svježe povrće će vam samo dobro.

Obratite pažnju na zeleno povrće, brokoli, šparoge, grah, zeleni luk, tikvice, kao i rajčicu, komorač, patlidžan, artičoke i papriku - ovo su samo neki od preporučenih proizvoda.

Upamtite, potrebna vam je takva dijeta tokom cijelog tjedna!

Kada ste na dijeti sa niskim šećerom, držite se podalje od ugljikohidrata. Ali postoji jedna vrsta ugljikohidrata koju možete konzumirati koliko želite: to je povrće.

Međutim, klonite se škrobnog povrća. Izbegavajte krompir ili repu. Takvo ograničenje vrijedi samo 7 dana. Nakon tjedan dana ponovo možete jesti ove namirnice.

6. Jedite prave masti

Zapamtite, masnoća vas ne puni. Sve su to stereotipi koji dovode u zabludu većinu ljudi. Činjenica da smo puni je višak šećera, a ne masti uopće.

Nasuprot tome, masna hrana vam pomaže da se osjećate energično i puno energije. Zdrave masnoće pomažu u ravnoteži razine šećera u krvi. Ovo je neophodno za aktiviranje ćelija i za napajanje vas.

Imajte na umu da su masti, osim bjelančevina i ugljikohidrata, također nužni dio bilo koje prehrane, a ono što zapravo može pridonijeti povećanju kilograma je višak šećera.

Masnoće će vam pomoći da se osjećate puni snage i savladate žudnju za slatkišima.

Masti prisutne u orasima, sjemenkama, maslinovom (kokosovom) ulju, avokadu i masnoj ribi pomažu normalizaciji zdravlja u ćelijama tijela.

Obavezno uvrstite zdrave masti u svoju svakodnevnu prehranu.

7. Pripremite se za najgore

Budite spremni na činjenicu da ćete možda početi "lomiti" se na šećeru. Stoga uvijek trebate imati pri ruci neke proizvode koji će vam pomoći u prevladavanju ovog teškog razdoblja.

Evo nekoliko namirnica koje će vam pomoći da smanjite želju za slatkišima: pureće meso, losos, borovnice i bademovo ulje.

Činjenica je da će tokom ovih sedam dana nivo šećera u krvi stalno skakati. Ona će tada opadati, a zatim prebaciti normu.

Stoga, budite spremni na nagle promjene raspoloženja. Doći će prekretnica kada želite prestati s onim što ste započeli. Ne podlegnite ovoj slabosti, idite do kraja.

Ako je potrebno, potražite pomoć s malim zalogajima u obliku zdravih grickalica (obavezno uključite proteine ​​i ugljikohidrate u prehranu). Ovdje će vam pomoći orasi ili pureće meso. Slijedite ova jednostavna pravila i možete prevladati žudnju za slatkom hranom.

8. Pazite šta pijete.

Šećer koji je prisutan u raznim pićima nanosi vam još veću štetu od one koja se nalazi u hrani. Stvar je u tome što se tijelo brže apsorbuje i taloži na jetru direktno s masnim naslagama.

Još jednom ponavljamo: zaboravite na Coca Colu, Pepsi, Fantu i druga štetna pića koja polako, ali sigurno razaraju ljudsko zdravlje.

Tokom perioda čišćenja, uglavnom odbacite bilo koju vrstu pića iz boca. Preferirajte čistu vodu.

9. Držite stres pod nadzorom

Čovjekov najveći neprijatelj je stres. Zato pokušajte da svoje emocije provjerite. Postoji nekoliko vježbi koje će vam pomoći da se riješite stresa.

Evo jednog od njih - nekoliko udaha. Joga je odličan lijek za stres. Ne dozvolite da vam stres uznemiri planove. Ne ometajte stres sa slatkom hranom.

Prednosti sna

10. Osigurajte dovoljno sna onoliko koliko vam tijelo treba.

Nedovoljno sna vas tjera na zlouporabu šećera i ugljikohidrata. Tako tijelo pokušava nadoknaditi nestalu energiju.

Naučno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su spavali samo 6 sati umjesto propisanih 8 imali porast hormona gladi i smanjenje hormona koji suzbijaju apetit.

Kao i svaki postupak detoksikacije, odmor je presudan i igra važnu ulogu u procesu oporavka. Vaše tijelo ne bi trebalo samo da se očisti od šećera, nego i obnovi i odmori.

Općenito, proces čišćenja znači da će vaše tijelo raditi prekovremeno tokom ovih sedam dana. Provjerite je li noćni odmor najmanje osam sati.

Ako ne spavate dovoljno, žudnja za slatkišima samo će rasti, što će dodatno usložniti proces čišćenja tijela od šećera.

Sjetite se da će se u tom periodu vaše raspoloženje promijeniti, osjetit ćete i uspon i pad snage. Ponekad ćete biti preplavljeni energijom, ali ponekad će vam se činiti da je ta energija jednostavno presušila.

Ako osetite ovako nešto, uzmite sebi vremena da se opustite i odmorite. Odvojite malo vremena za spavanje tokom dana. I, naravno, niko nije otkazao potpuni noćni odmor.

Zapamtite da vašem tijelu treba mnogo više odmora nego što mislite. Želite li se ne predati stresu, raditi više i osjećati se sretno? Spavajte i više se opustite.

Pogledajte video: ELIMINIŠITE OTROVE IZ TIJELA! Prof. dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar