Med za dijabetes

Kod dijabetesa tipa 2, pravilna prehrana igra ogromnu ulogu. Međutim, dijabetičari moraju biti oprezni prilikom izbora hrane kako ne bi izazvali porast šećera u krvi. Med je prilično kontroverzan proizvod, a stručnjaci još uvijek ne mogu tačno odgovoriti je li ovaj proizvod koristan ili ne. U međuvremenu, med i dijabetes su sve iste kompatibilne stvari. Može se koristiti za ovu bolest, ali potrebno je poštovati mjeru.

Med i njegove karakteristike

Od davnina se med smatrao ne samo korisnim, već i ljekovitim proizvodom koji liječi brojne bolesti. Njegova se svojstva koriste u medicini, kozmetologiji i prehrani.

Sorte meda ovise o tome u koje doba godine se sakupljao, gdje je pčelinjak i kako pčelar hrani pčele. Na osnovu toga med dobija individualnu boju, teksturu, ukus i jedinstvena svojstva koja se ne nalaze u ostalim proizvodima. Iz takvih karakteristika ovisi koliko je med zdrav ili, obrnuto, štetan za zdravlje.

Med se smatra visokokaloričnim proizvodom, ali za dijabetičare je koristan po tome što nema kolesterola ni masnih supstanci. U njemu ima ogromnu količinu vitamina, posebno E i B, gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum, askorbinska kiselina. Proizvod je bogat proteinima, ugljikohidratima i zdravim prehrambenim vlaknima. Uz to, možete vidjeti što nudi tabela glikemijskog indeksa proizvoda, dijabetes uvijek zahtijeva izuzetno pažljivu dijetu i izbor proizvoda.

Unatoč činjenici da je med vrlo sladak proizvod, najveći dio njegovog sastava nije šećer, nego fruktoza, što ne utječe na šećer u krvi. Iz tog razloga, med s dijabetesom tipa 2 je veoma koristan ako se poštuju određena pravila njegove upotrebe.

Proizvod i dijabetes

Ako imate dijabetes, možete jesti med, ali morate odabrati pravu vrstu meda tako da ima minimalnu količinu glukoze. Korisna svojstva ovise o tome kakav će med jesti pacijent.

  • Treba odabrati med za dijabetes, fokusirajući se na težinu bolesti. Uz blagi oblik dijabetesa, prilagođavanje pacijentove razine šećera u krvi vrši se visokokvalitetnom prehranom i odabirom pravih lijekova. U ovom će slučaju kvalitetan med samo pomoći nadoknađivanju hranljivih sastojaka.
  • Od velike važnosti je količina proizvoda koji pacijent pojede. Može se jesti rijetko i u malim porcijama, a koristi se kao dodatak glavnim jelima. Na dan treba jesti ne više od dvije kašike meda.
  • Jedite samo prirodan i kvalitetan pčelarski proizvod. Prije svega, kvaliteta meda ovisi o periodu i mjestu njegove sakupljanja. Dakle, med koji je prikupljen u proljeće biće mnogo korisniji za dijabetičare zbog velike količine fruktoze nego što je skupljen u jesenjim mjesecima. Takođe, bijeli med s dijabetesom druge vrste donijet će više koristi od lipe ili maltera. Proizvod morate kupiti od pouzdanih prodavača, tako da im arome i boje ne budu dodani.
  • U slučaju šećerne bolesti tipa 2 preporučuje se upotreba meda sa saćevima, jer vosak povoljno utječe na probavljivost glukoze i fruktoze u krvi.

Koji je proizvod dobar za dijabetes? Visokokvalitetni med s minimalnom količinom glukoze može se prepoznati dosljednošću. Sličan proizvod će se polako kristalizirati. Dakle, ako med nije smrznut, mogu ga jesti dijabetičari. Najkorisnije za bolesnike sa šećernom bolešću smatraju se vrste poput kestenovog meda, žalfije, heather, nissa, bijele bagremove bagreme.

Med za dijabetes tipa 2 može se jesti u malim količinama, fokusirajući se na jedinice hljeba. Dvije kašike proizvoda čine jednu jedinicu hljeba. U nedostatku kontraindikacija, med se miješa u salate, pravi se topli napitak sa medom i dodaje se čaju umjesto šećera. Unatoč činjenici da su med i dijabetes kompatibilni, morate pratiti razinu glukoze u krvi.

Korisna i štetna svojstva meda

Med sa šećernom bolešću druge vrste smatra se prilično korisnim proizvodom, jer pomaže u borbi protiv bolesti. Kao što znate, zbog razvoja bolesti prvenstveno utječu unutrašnji organi i kardiovaskularni sistem. Med zauzvrat blagotvorno djeluje na bubrege i jetru, vraća funkcionalnost gastrointestinalnog trakta, čisti krvne žile od zastoja i nakupljanja holesterola, jača ih i povećava elastičnost.

Ovaj prirodni proizvod također poboljšava funkcionalnost srca, pomaže da se riješite bakterijskih infekcija u tijelu, jača imunološki sustav i liječi rane. Dijabetičari poboljšavaju opće dobro i obnavljaju nervni sistem. Uz to, med može djelovati kao odličan neutralizator štetnih tvari i lijekova koji ulaze u organizam.

Proizvod ima različita korisna dejstva na ljudski organizam:

  1. Čisti organizam. Zdravi eliksir od žličice proizvoda i čaše tople vode poboljšat će zdravlje.
  2. Umiruje nervni sistem. Žličica meda koja se pije prije spavanja smatra se najboljim lijekom za nesanicu.
  3. Povećava energiju. Med sa biljnim vlaknima dodaje snagu i energiju.
  4. Ublažava upale. Otopina meda koristi se za grgljanje sa hladnim ili grloboljom.
  5. Ublažava kašalj. Crna rotkvica s medom smatra se efikasnim sredstvom za suzbijanje kašlja.
  6. Snižava temperaturu. Čaj s medom poboljšava opće stanje tijela i snižava tjelesnu temperaturu.
  7. Povećava imunitet. Juha od šipka variva se uz čajnu žličicu meda i pije se umjesto čaja.

No, morate se sjetiti opasnosti ovog proizvoda za neke ljude. U slučaju šećerne bolesti tipa 2 zabranjeno je jesti med ako je bolesnikova bolest u zanemarenom obliku, kad se gušterača praktično ne nosi s radom, to može biti ako se dijagnosticiraju disfunkcija pankreasa, simptomi, dijabetes i pankreatitis i svi zajedno. Med se ne preporučuje osobama sklonim alergijama. Kako biste spriječili propadanje zuba, potrebno je isprati usta nakon jela.

Općenito, ovaj je proizvod korisniji od štetnog ako se koristi u umjerenim dozama i pod strogom kontrolom vlastitog zdravlja. Prije jela meda, pacijenti s dijabetesom tipa 2 trebaju dobiti savjet svog liječnika.

Da li će se dijabetes razviti ako se umjesto šećera koristi med?

Da, hoće. Med je gotovo jednako loš kao stoni šećer. Mnogi dijabetičari se pitaju ima li šećera u medu? Da, pčelinji med je gotovo čisti šećer. Iako su pčele probale i dodale mu nešto nečistoća ukusa.

Prehrambena vrijednost 100 gDušoGranulirani šećer
UgljikohidratiGlukoza 50% i fruktoza 50%Glukoza 50% i fruktoza 50%
Glikemijski indeks5860
Kalorije300387
Šećer,%8299,91
Masnoćanene
Protein, g0,30
Kalcijum mg61
Mg željeza0,420,01
Vitamin C, mg0,5ne
Vitamin B2 (riboflavin), mg0,0380,019
Vitamin B3 (niacin), mg0,121ne
Vitamin B5 (pantotenska kiselina), mg0,068ne
Vitamin B6 (piridoksin), mg0,024ne
Vitamin B9 (folna kiselina), mcg2ne
Magnezijum mg2ne
Fosfor mg2ne
Mg cinka0,22ne
Kalijum mg522
Voda%17,10,03

Koristeći gornju tabelu, možete analizirati prednosti i štete meda u odnosu na stolni šećer. Pčelinji proizvodi sadrže malo vitamina i minerala. Ali, šteta koju glukoza i fruktoza donose vašem tijelu mnogostruko nadmašuju koristi ovih vitamina. Stoga, ako imate prekomjernu težinu i / ili povećani rizik od dijabetesa, tada se držite podalje od hrane koja je ovdje navedena kao zabranjena.

Da li med podiže šećer u krvi?

Da, med podiže šećer u krvi brzo, snažno i dugo vremena. To možete lako provjeriti pomoću kućnog mjerača glukoze u krvi mjerenjem šećera kod dijabetičara prije i nakon konzumiranja pčelinjih proizvoda rada.

Nakon što dijabetičar pojede med ili druge koncentrirane ugljikohidrate, nije moguće brzo srušiti visoki šećer s injekcijom inzulina. Jer pojedena glukoza i fruktoza momentalno uzrokuju skok šećera. Čak i najbrži ultrazvučni inzulin nema vremena da se "okrene" u krvi kako bi se kompenzirali efekti proizvoda za koje dr. Bernstein smatra da su zabranjeni.

Ako dijabetičar pokuša povećati dozu inzulina, tada će povećati rizik od niskog šećera u krvi (hipoglikemije). Ovo je akutna komplikacija nepravilne terapije inzulinom, koja može uzrokovati opasne posljedice - od blagog pogoršanja zdravlja do nesvjestice i smrti. Pogledajte video doktora Bernsteina kako biste saznali kako održavati šećer stabilnim. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Nijedan inzulin ne može nadoknaditi skokove šećera u krvi koji koncentrirani ugljikohidrati uzrokuju kod dijabetesa. Zato samo nemojte jesti zabranjenu hranu. Strogo slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Da li je moguće jesti med za dijabetes tipa 2? Ako da, u kojoj količini?

Ako vas ne zanimaju rezultati liječenja dijabetesa, invalidnost i rana smrt nisu zastrašujući, onda možete jesti što god želite. Uključujući med, kao i kulinarske proizvode na bazi njega, u neograničenim količinama.

Dijabetičari koji žele izbjeći komplikacije strogo se pridržavaju dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, a također slijede ostale preporuke navedene na ovom web mjestu. Mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 uspijevaju održavati svoj šećer normalnim (ne višim od 5,5 mmol / l) uz pomoć prehrane, pripravaka metformina (Siofor, Glucofage), kao i tjelesnog odgoja. Ako ove mjere nisu dovoljne, nemojte biti lijeni dodati tabletama injekcije inzulina u malim dozama.

Bez obzira da li unosite inzulin ili ne, med je zabranjeni proizvod. Bolje je da ne koristite ni jedan gram od toga.

A ako dijabetičar želi zamijeniti stolni šećer medom?

Med stimulira razvoj dijabetesnih komplikacija gotovo isto koliko i stolni šećer. Ne možete jesti ni jedno ni drugo. I još mnogo proizvoda je zabranjeno. Ali meso, riba, perad i jaja mogu se sigurno konzumirati bez straha od visokog kolesterola. Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata nije samo dobra za zdravlje, već je i ukusna, čak i luksuzna, iako nije jeftina. Pojesti ćeš kraljevsko.

Preporučuje se da pacijenti oboljeli od dijabetesa melitusa, koji nepodnošljivo čeznu za nedostatkom slatkiša u svojoj prehrani, uzimaju dodatak prehrani krom pikolinat. Ovaj lijek eliminira žudnju za slatkišima nakon nekoliko tjedana uzimanja. Pročitajte više u članku „Vitamini za dijabetes“

Da li je moguće konzumirati med

Oprezno konzumiranje prirodnih neobrađenih slatkih tečnosti, s obzirom na ukupne potrebe za kalorijama, neće povećati glikemiju. Međutim, fruktoza je glavni zaslađivač u ovom proizvodu i ne preporučuje se unositi ga u prehranu više od 50 g dnevno. Ovo može dovesti do hipoglikemije, što je loše za vaše zdravlje.

Dakle, prvo morate odrediti svoju dnevnu prehranu u kalorijama. Jedna žlica nektara sadrži 64 kcal, uključujući 8,1 g fruktoze i 17 g ugljikohidrata. Visoko kvalificirani nutricionisti preporučuju ograničavanje upotrebe prirodnog sirupa na najviše 6 žličica za žene i 9 žličica za muškarce.

Pacijent koji hipoglikemijski može jesti žličicu meda prije ili nakon doručka, razrijedivši ga u čaju, vodi ili prirodnom soku, na primjer, u limunu ili grejpu. Sjajan terapeutski efekat može se postići miješanjem s jasminom ili mažuranom.

Koristi i štete od meda

Med - proizvod koji je bogat ugljikohidratima i mnogim drugim hranjivim sastojcima, ima brojne zdravstvene koristi. Međutim, činjenica da sadrži puno šećera znači da bi kod dijabetesa drugog stupnja trebalo izbjegavati. Ipak, mnoga istraživanja potvrđuju da on ima blaži učinak na glukozu u krvi u odnosu na druge komponente koje sadrže šećer.

Slađi je od saharoze, pa ga možete jesti u manjim količinama.

Neke od prednosti nektara koji se vide kod dijabetičara uključuju:

  • bori se protiv upalnih procesa (sadrži C-reaktivni protein),
  • uzrokuje značajno niže povećanje koncentracije glukoze u krvi u odnosu na dekstrozu i saharozu,
  • smanjuje homocistein, još jedan marker povezan sa stanjem ovisnom o insulinu,
  • snižava loš holesterol i trigliceride,
  • smanjuje oksidativni stres, što je važan faktor koji doprinosi dijabetičkim komplikacijama,
  • stabilizira nivo hemoglobina A1c,
  • poboljšava učinak lijekova za snižavanje šećera (metformin i glibenklamid),
  • može smanjiti težinu
  • poboljšava nivo lipida u krvi.

Osim toga, pomaže u vraćanju snage i energije organizma, jača imunološki sistem, normalizira metabolizam i ima snažna antibakterijska svojstva.

U usporedbi s drugim jednostavnim ugljikohidratima, med ima mnoga vrijedna svojstva kao pojačan imunitet. Slobodno možemo reći da će konzumiranje prirodnog sirupa postati efikasnije od uključivanja ostalih zaslađivača u prehranu.

Međutim, svaki pacijent mora prilagoditi svoju prehranu na način da zadovolji svoje potrebe i zdravlje. Morate pažljivo nadzirati reakciju tijela i glukoze u krvi nakon konzumiranja ovog proizvoda.

Više o dobrobiti i šteti meda:

Kako odabrati?

Kad birate proizvode za dijabetičare, trebalo bi obratiti pažnju na glikemijski indeks (GI), koji pokazuje mogućnost utjecaja na koncentraciju glukoze u krvi određenog sastojka nakon jela. Indeks prirodnih zaslađivača ovisi o njegovoj vrsti i kreće se od 32-55 jedinica.

No, iako med s dijabetesom tipa 2 nije sasvim opasan, mora se odabrati pravilno. Sastoji se od više nego samo slatkog ukusa, pa može biti korisna pod određenim uvjetima. Sadrži fruktozu, glukozu, dekstrozu i još 180 komponenti.

Zato pri odabiru meda morate voditi računa o količini fruktoze i uništavanja.

Uz bolest, bolje je koristiti proizvod sa visokim potencijalom fruktoze i malom količinom dekstroze. Akademski nektar (GI je 32%) ili Manuka sirup (GI je 50%) je dobar izbor.

Uz to, prilikom upotrebe zaslađivača ne preporučuje se predgrijavanje kako bi se spriječilo stvaranje oksimetil furfurala i drugih enzima koji smanjuju kvalitetu proizvoda.

Kontraindikacije

Med je prirodni zaslađivač koji sadrži probavne enzime. Međutim, on može biti štetan zbog povećane razine triglicerida i kalorijskog sadržaja što je posebno kontraindicirano osobama s patologijom tipa 2.

Tipično su ti pacijenti pretili ili preteški i imaju inzulinsku rezistenciju.

Ako konzumirate previše sirupa, možete povećati rizik od razvoja hroničnih bolesti poput srčanih bolesti. Verovatnoća da se rak pankreasa povećava takođe. Budući da nektar utječe na funkciju inzulina, kontinuirano stimulirajući njegov rad, ova tvar može utjecati na pojavu mnogih komplikacija povezanih s bolešću.

Još jedan negativan učinak konzumiranja meda su akne, odnosno manifestacije na koži u obliku alergijske reakcije.

Živjeti sa dijabetesom tipa 2, suprotno izgledima, ne bi trebalo biti gorko. Postoje proizvodi koji mogu zamijeniti bijeli šećer, međutim, ne treba zaboraviti na zdrav razum i umjerenost. Med, poput jednostavnog šećera, povećava koncentraciju glikemije. Međutim, slijedeći preporuke liječnika i osiguravajući uravnoteženu prehranu, s vremena na vrijeme može se uključiti u ishranu.

Pogledajte video: Med i dijabetis (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar