Skladištenje inzulina

Nedavno istraživanje njemačkih naučnika pokazalo je da nepravilna temperatura skladištenja inzulina u hladnjaku može utjecati na efikasnost ovog lijeka.

U ispitivanju je učestvovalo 388 pacijenata s dijabetesom iz Sjedinjenih Država i zemalja Europske unije. Od njih se tražilo da stave MedAngel ONE senzore temperature u hladnjak u kojem drže inzulin kako bi utvrdili na kojoj je temperaturi lijek pohranjen. Spomenuti senzor automatski mjeri temperaturu svaka 3 minute (tj. Do 480 puta dnevno), nakon čega se dobiveni podaci o temperaturnom režimu šalju u posebnu aplikaciju na mobilnom uređaju.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da je kod 315 pacijenata (79%) inzulin pohranjen na temperaturama izvan preporučenog raspona vrijednosti. U prosjeku je vrijeme skladištenja inzulina u hladnjaku izvan preporučenog temperaturnog područja bilo 2 sata i 34 minuta dnevno.

Ovi rezultati ukazuju da čuvanje inzulina u kućnim hladnjacima (pri pogrešnim temperaturnim uslovima) može uticati na kvalitetu i efikasnost leka koji je toliko važan za dijabetičare. Mnogi lijekovi i cjepiva za ubrizgavanje vrlo su osjetljivi na temperaturne krajnosti i mogu izgubiti na korisnosti ako se temperatura skladištenja promijeni čak i za nekoliko stepeni.

Inzulin treba čuvati na temperaturi 2-8 ° C (u hladnjaku) ili na temperaturi 2-30 ° C kada se koristi, tokom 28 do 42 dana (ovisno o vrsti inzulina).

Stoga, prilikom skladištenja inzulina u kućnom hladnjaku, uvijek biste trebali koristiti termometar za nadgledanje temperaturnog režima. Čak i blago smanjenje učinkovitosti inzulina zbog njegovog nepravilnog skladištenja povlači za sobom mogućnost kršenja glikemijske kontrole i potrebu prilagođavanja doze lijeka.

A za skladištenje inzulina na putovanjima najbolje je koristiti posebne termo-navlake. Oni će vam pomoći u održavanju stabilnosti temperaturnog režima čak i u najekstremnijim situacijama, što znači da mogu zaštititi vaše zdravlje na dugim putovanjima!

Termo-poklopac u Ukrajini možete kupiti ovdje: DiaStyle Shop

Otkrivanje neupotrebljivog inzulina

Postoje samo 2 osnovna načina za razumjeti da je inzulin zaustavio svoje djelovanje:

  • Nedostatak efekta primjene inzulina (ne smanjuje se nivo glukoze u krvi),
  • Promjena izgleda otopine inzulina u ulošku / bočici.

Ako i dalje imate visoku razinu glukoze u krvi nakon ubrizgavanja inzulina (a isključili ste i druge faktore), vaš inzulin možda je izgubio učinkovitost.

Ako se izgled inzulina u spremniku / bočici promijenio, vjerovatno više neće raditi.

Među svojstvima koja ukazuju na nepodobnost inzulina može se razlikovati sljedeće:

  • Otopina insulina je zamućena, mada mora biti bistra,
  • Suspenzija inzulina nakon miješanja treba da bude jednolika, ali ostaju kvržice i kvržice,
  • Rastvor izgleda viskozno,
  • Boja otopine / suspenzije insulina se promijenila.

Ako smatrate da nešto nije u redu s vašim insulinom, ne pokušavajte sreću. Samo uzmite novu bocu / uložak.

Preporuke za čuvanje insulina (u ulošku, bočici, olovci)

  • Pročitajte preporuke za uvjete i rok trajanja proizvođača ovog inzulina. Uputa je unutar paketa,
  • Zaštitite inzulin od ekstremnih temperatura (hladnoće / vrućina),
  • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost (npr. Čuvanje na prozoru),
  • Ne držite inzulin u zamrzivaču. Zamrzavanjem gubi svojstva i mora se zbrinuti,
  • Ne ostavljajte inzulin u automobilu na visokoj / niskoj temperaturi,
  • Pri visokim / niskim temperaturama zraka, bolje je skladištiti / transportovati inzulin u posebnom termičkom kućištu.

Preporuke za upotrebu insulina (u ulošku, bočici, olovci špriceva):

  • Uvijek provjerite datum izrade i rok trajanja na ambalaži i spremnicima / bočicama,
  • Nikada ne koristite inzulin ako mu je istekao rok trajanja,
  • Pre upotrebe pažljivo pregledajte insulin. Ako rastvor sadrži kvržice ili ljuskice, takav se inzulin ne može koristiti. Bistra i bezbojna otopina inzulina nikada ne bi trebala biti zamućena, oblikovati talog ili kvržice,
  • Ako koristite suspenziju inzulina (NPH-inzulinski ili miješani inzulin) - neposredno prije injekcije, pažljivo miješajte sadržaj bočice / uloška dok se ne dobije ujednačena boja suspenzije,
  • Ako ste ubrizgali više inzulina u štrcaljku nego što je potrebno, ne morate pokušavati da sipate ostatak insulina u bočicu, to može dovesti do kontaminacije (kontaminacije) celokupne otopine insulina u bočici.

Preporuke za putovanja:

  • Uzmite barem dvostruku opskrbu inzulinom u broju dana koji vam je potreban. Bolje je smjestiti na različita mjesta ručne prtljage (ako se izgubi dio prtljage, drugi dio će ostati neoštećen),
  • Kad putujete avionom, uvijek uzimajte sav inzulin sa sobom, u ručnoj prtljazi. Provukavši ga u prtljažnik, riskirate ga zbog izuzetno niske temperature u prtljažnom prostoru tokom leta. Smrznuti inzulin se ne može koristiti,
  • Ne izlažite inzulin visokim temperaturama, ostavljajući ga u automobilu ljeti ili na plaži,
  • Uvek je potrebno čuvati inzulin na hladnom mestu gde temperatura ostaje stabilna, bez oštrih kolebanja. Za to postoji veliki broj posebnih (rashladnih) poklopca, posuda i slučajeva u kojima se inzulin može čuvati u odgovarajućim uslovima:
  • Otvoreni inzulin koji trenutno koristite treba biti uvijek na temperaturi od 4 ° C do 24 ° C, ne duže od 28 dana,
  • Zalihe inzulina treba čuvati na oko 4 ° C, ali ne u blizini zamrzivača.

Insulin u ulošku / bočici se ne može koristiti ako:

  • Izgled otopine insulina se promenio (postao zamućen, pojavili su se pahuljice ili sedimenti),
  • Datum isteka koji je proizvođač označio na pakovanju je istekao,
  • Inzulin je izložen ekstremnim temperaturama (smrzavanje / vrućina)
  • Uprkos miješanju, unutar bočice / uloška sa suspenzijom suspenzije suspenzija ostaje bijeli talog ili kvržica.

Pridržavanje ovih jednostavnih pravila pomoći će vam da inzulin ostane efikasan kroz cijeli njegov rok trajanja i izbjegnete unošenje nepodobnog lijeka u organizam.

Čuvanje inzulina: temperatura

Inzulin koji je hermetički zatvoren mora se čuvati na vratima hladnjaka na temperaturi od + 2-8 ° C. Ni u kojem slučaju ne smijete ga zamrzavati. Takođe, lijekovi ne bi trebali doći u kontakt sa proizvodima koji su se nalazili u zamrzivaču i tamo su ledeni.

Prije nego što napravite injekciju, morate bocu ili spremnik držati na sobnoj temperaturi 30-120 minuta. Ako ubrizgate inzulin koji ste upravo izvadili iz frižidera, to može biti bolno. Kada putujete avionom, ne provjeravajte svoje hormone i druge lijekove. Jer za vrijeme letova temperatura u prtljažnicima pada mnogo niže od 0 ° S.

Frio: futrola za čuvanje inzulina na optimalnoj temperaturi

Pregrijavanje je još veća opasnost za inzulin od smrzavanja. Svaka temperatura iznad 26-28 ° C može uništiti lijek. U donjem rublju majice ili pantalona nemojte nositi olovku za špriceve ili uložak sa insulinom. Nosite ga u kesi, ruksaku ili torbi kako se lijek ne bi pregrijao zbog tjelesne temperature. Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti. Ne ostavljajte ga u pretincu za rukavice ili u prtljažniku automobila na suncu. Držite se dalje od radijatora, električnih grijača i plinskih peći.

Tijekom putovanja, napredni dijabetičari koriste posebne vrećice za hlađenje za transport inzulina. Razmislite o kupovini takvog slučaja.

Nikada ne kupujte inzulin iz ruke! Ponavljamo da je po izgledu nemoguće utvrditi efikasnost i kvalitet lijeka. Razmaženi insulin u pravilu ostaje proziran. Hormonske lijekove možete kupiti samo u uglednim ljekarnama. Iz gore navedenih razloga, čak ni to ne garantira uvijek kvalitet.

Case Frio za transport inzulina: pregled dijabetičara

Za točan rok trajanja zapečaćenih i otvorenih uložaka provjerite upute za lijekove koje koristite. Na bočicama i ulošcima korisno je navesti datum početka upotrebe. Inzulin koji je bio podvrgnut zamrzavanju, pregrijavanju, kao i istečen istjecanje, mora se odbaciti. Ne možete ga koristiti.

2 komentara za "Skladištenje insulina"

Da li inzulin zaista gubi svoja svojstva nakon isteka roka trajanja? Je li neko stvarno ovo provjerio? Zaista se mogu bez problema konzumirati mnoge tablete i prehrambeni proizvodi čak i nakon što je istekao rok trajanja.

Da li inzulin zaista gubi svoja svojstva nakon isteka roka trajanja? Je li neko stvarno ovo provjerio?

Da, deseci tisuća dijabetičara već su se pobrinuli da istisnuti, smrznuti ili pregrijani inzulin izgubi svoja svojstva, postane beskoristan

Zaista se mogu bez problema konzumirati mnoge tablete i prehrambeni proizvodi čak i nakon što je istekao rok trajanja.

Nažalost, ovaj broj ne djeluje na osnovu inzulina. Ovo je protein. On je krhki.

Kako i šta se stvarno događa

Za očuvanje svih ljekovitih svojstava većinu vrsta inzulina treba čuvati u hladnjaku, a ne zamrzavati, na temperaturi od oko 2-8 ° C. Prihvatljivo je skladištenje inzulina koji se koristi i koji se pakuje u olovke ili patrone na temperaturi 2-30 ° C.

Dr Braun i njene kolege provjerili su temperaturu na kojoj je 388 osoba s dijabetesom iz SAD-a i Evrope čuvalo inzulin u svojim domovima. Za to su ugrađeni termosenzori u frižidere i termo vrećice za odlaganje dia pribora koji su koristili učesnici u eksperimentu. Oni su automatski uzimali očitanja svaka tri minuta svakodnevno tokom 49 dana.

Analiza podataka pokazala je da je u 11% ukupnog vremena, što je dnevno 2 sata i 34 minute, inzulin bio u uvjetima izvan ciljanog temperaturnog raspona.

Insulin koji je bio u upotrebi čuvao se pogrešno samo 8 minuta dnevno.

Paketi inzulina obično kažu da ga ne treba zamrzavati. Pokazalo se da su oko 3 sata mjesečno učesnici eksperimenta držali inzulin na niskim temperaturama.

Dr Braun smatra da je to zbog temperaturnih razlika u kućnim aparatima. „Kada čuvate inzulin kod kuće u frižideru, stalno koristite termometar da biste proverili uslove skladištenja. Dokazano je da produljena izloženost inzulinu na pogrešnim temperaturama smanjuje njegov učinak na snižavanje šećera “, savjetuje doktor Braun.

Za osobe sa dijabetesom ovisnim o inzulinu koji uzimaju inzulin nekoliko puta dnevno injekcijom ili pomoću inzulinske pumpe, potrebno je precizno doziranje kako bi se postigla optimalna vrijednost glikemije. Čak i mali i postepeni gubitak efikasnosti lijeka zahtijevat će stalnu promjenu doze, što će usložniti postupak liječenja.

O skladištenju

Predstavljeni hormon za medicinske svrhe dostupan je u različitim paketima. To mogu biti ne samo boce, već i patrone. Oni koji se trenutno ne koriste, ali koji će možda biti potrebni u budućnosti, moraju se čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni na tamnom mjestu. Govorimo o konvencionalnom hlađenju, najbolje je na donjoj polici i što dalje od zamrzivača.

Uz predstavljeni temperaturni režim, inzulin je u stanju da održi svoje:

  • biološki
  • aseptičke parametre do roka trajanja navedenog na pakovanju (to je neophodno kako bi skladištenje inzulina bilo ispravno).

Izuzetno je nepoželjno predati inzulin zajedno s prtljagom dok letite avionom. Jer je u ovom slučaju rizik od zamrzavanja predstavljene komponente velik, što je krajnje nepoželjno.

Kako čuvati inzulin?

U isto vrijeme, više od visoke temperature tijekom skladištenja je katalizator za postepeno smanjivanje svih bioloških svojstava. Izravna sunčeva svjetlost također negativno utječe na inzulin, što, kao što znate, utječe na ubrzanje gubitka biološke aktivnosti više od 100 puta.

Insulin, koji karakteriše idealan stepen prozirnosti i rastvorljivosti, može se početi taložiti i postati zamućen. U suspenziji hormona inzulina počinju se formirati granule i pahuljice, što nije samo nepoželjno, već štetno za zdravlje svake osobe, posebno dijabetičara. Kombinacija visoke temperature i dužeg tresenja samo pojačava ovaj proces.

O bočicama

Ako govorimo o bocama koje sadrže inzulin, onda ih pacijenti koriste prilično često. S tim u vezi važno je zapamtiti uvjete skladištenja.

Treba ih održavati na standardnoj temperaturi, koja ne smije biti veća od 25 stepeni tijela.

Istovremeno, neophodno je da mjesto ostane što je moguće zaštićenije od bilo kakvog izlaganja svjetlu tokom prihvatljivih šest tjedana.

Ovaj vremenski period smanjuje se na četiri tjedna upotrebom posebnih patrone Penfill, jer se šprice olovke često dovoljno nose u džepu na sličnoj temperaturi, koja će biti blizu temperaturnom režimu ljudskog tijela. Bočice inzulina treba čuvati u hladnjačama tri mjeseca nakon početne upotrebe.

O smrznutoj

O zamrzavanju inzulina

Taj inzulin, koji je bio zamrznut čak jednom, ni u kojem slučaju se ne smije koristiti nakon otapanja. Posebno utiče na to da se inzulin oslobađa u obliku suspenzija. To je zbog činjenice da:

  1. nakon odmrzavanja se ne rastvaraju,
  2. za vrijeme zamrzavanja beznačajni kristali ili čestice počinju se aktivno agregirati,
  3. to apsolutno nema mogućnost da se dobije potreban ovjes pogodan za ljudsku upotrebu, posebno sa oslabljenim tijelom.

Imajući to u vidu, rizik od uvođenja pogrešne doze značajno se povećava, što može biti izuzetno opasno kod dijabetes melitusa. Ovo može izazvati hipertenzivnu krizu, hipoglikemiju i druge opasne manifestacije.

Stoga, pravilno skladištenje inzulina sugerira da se nakon odmrzavanja mora smatrati nelikvidnim. Pored toga, zabranjene su sorte inzulina koje imaju transparentan izgled, u slučaju promjene sjene ili ravnomjerne boje, kao i zamućenosti ili stvaranja suspendiranih čestica.

One suspenzije inzulina, koje posle mešanja ne mogu formirati jednoličnu belkastu suspenziju ili, što nije mnogo bolje, odlikuju se kvržicama, vlaknima, menjaju raspon boja, potpuno su neprikladne za upotrebu kod dijabetes melitusa, i prvog i drugog tipa.

Takođe je preporučljivo voditi računa o tome kako se konkretno transportuje inzulin.To bi trebala biti posebna torba ili mala termalna kutija, koja može održavati optimalnu naznačenu temperaturu. Mogu se kupiti u posebnim trgovinama ili ljekarnama. Važno je uzeti u obzir da, torbe ili kutije, ovisno o obliku oslobađanja korištenog inzulina, također trebaju biti različite.

Izuzetno poštivanje predstavljenih uvjeta pomoći će ne samo održavanju inzulina u savršenom stanju, već će omogućiti putovanje s njim bez straha. Zauzvrat, to će ukloniti mnoge kritične situacije koje bi dijabetičar mogao imati.

Dakle, postoje vrlo jasna pravila o tome kako se tačno inzulin mora čuvati. Njihovo poštivanje je obavezno za sve koji su bolesni od prezentirane bolesti i zato ih uvijek treba imati na umu. Ovo će omogućiti održavanje savršenog zdravlja što je više moguće kod dijabetesa.

Pogledajte video: 14 Common Insulin Resistance Treatments That Stops Your Weight Loss & May Hurt You (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar