Indikacije i upute za upotrebu gliklazid mb

Neinzulinski ovisan dijabetes melitus najčešći je oblik bolesti (90-95% svih slučajeva dijabetesa). Za efikasno upravljanje kroničnom bolešću nisu potrebne samo modifikacije života, već i redovna terapija lijekovima. Derivati ​​sulfonilureje (SM) također su uključeni u popis lijekova vitalnih za dijabetičare, što je jedna od najpopularnijih opcija liječenja bilo kojeg algoritma.

Visoka efikasnost, zajedno s dobrom podnošljivošću i ekonomskom dostupnošću, omogućili su dugotrajno korištenje derivata SM kao glavne klase oralnih hipoglikemijskih sredstava, zadržavajući ih u režimima terapije čak i pri prelasku na inzulin.

Idealnim antidijabetičkim lijekom danas bi trebalo biti lako upravljati, uz minimalan rizik od nuspojava (i ne samo hipoglikemije), jeftin, pouzdan i efikasan. Udovoljava svim tim zahtjevima Gliklazid (na latinskom Gliclazid) je originalni lijek CM klase.

Farmakološka glikazida

Gliklazid, čija se fotografija može vidjeti u ovom odjeljku, je lijek koji predstavlja klasu derivata SM druge generacije.

Glavni (ali ne jedini) učinak lijeka je hipoglikemijski: pojačava proizvodnju endogenog inzulina preko B-stanica pankreasa. Stimulirajući mišićnu glikogen sintazu, gliklazid poboljšava iskorištavanje glukoze u mišićima. Lijek brzo obnavlja glikemijske parametre, uključujući i metabolički latentni dijabetes.

Od primanja hrane u probavni trakt do trenutka stvaranja inzulina tabletama prolazi mnogo manje vremena nego bez njih. Hiperglikemija, isprovocirana unosom ugljenih hidrata, sa gliklazidom je bezopasna.

Farmakokinetika lijeka

Iz probavnog trakta lijek se apsorbira odmah i u cijelosti. Najviša razina postiže se u rasponu od 2 do 6 sati, a za tablete sa produženim učinkom - od 6 do 12 sati. Trajanje izlaganja je prosječan dan. Sa proteinima u krvi lijek je povezan sa 85-99%. Lijek se biotransformira u jetri, formirajući metabolite, od kojih jedan pozitivno djeluje na mikrocirkulaciju.

Poluvrijeme eliminacije određeno je u rasponu od 8-12 sati.U Gliclazidu MV - 12-16 sati. Istovremeno se 65% lijeka eliminira u obliku metabolita u urinu, 12% kroz crijeva.

Kada se propisuje lijek?

Lijek je dizajniran za kontrolu glikemije dijabetesa tipa 2, kao monoterapija i za kombinirano liječenje drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima ili pripravcima inzulina.

Uputa za upotrebu gliklazida takođe preporučuje upotrebu kao deo kompleksa za lečenje poremećaja mikrocirkulacije. U svrhu prevencije propisan je lijek koji će spriječiti razvoj komplikacija iz dijabetesa - retinopatija, neuropatija, nefropatija, moždani udar i srčani udar.

Kontraindikacije za Gliclazide

Popis kontraindikacija odnosi se ne samo na Gliklazid, već i na sve njegove analoge (sa zajedničkom aktivnom komponentom).

Među apsolutnim zabranama:

    Dijabetes tipa 1, ograničenja upotrebe

Jedino ograničenje je starosna dob djece, jer sigurnost i efikasnost ove grupe pacijenata nisu utvrđene.

U nekim patološkim stanjima (planirana operacija, radiopakična ispitivanja) potreban je privremeni prijelaz na inzulin (obično 48 sati prije i 48 sati nakon zahvata).

Terapija lijekom je kontraindicirana tokom trudnoće, a ako se liječenje pojavi za vrijeme laktacije, dijete se prebacuje na umjetnu prehranu.


Nuspojave

Nedavno su se u Europi i SAD-u pojavile publikacije o navodnoj vezi između unosa SM derivata s inzulinskim preparatima i vjerovatnoće pankreatitisa i patologija raka gušterače. Nepotvrđene informacije, s obzirom da je gliklazid originalni lijek, prošao je strogu sigurnosnu provjeru.

Potpuni popis nepredviđenih posljedica nalazi se u tabeli.

Koja je strana efekatOpcije za potencijalne nuspojave
Gastrointestinalni traktdispeptički poremećaji u obliku mučnine, povraćanja, bolova u stomaku
Metabolizamhipoglikemijske situacije
Krvožilni sistemeozinofilija, citopenija, anemija
KožaAlergija, fotosenzibilnost
Osjetni organipromjena ukusa, nedostatak koordinacije, glavobolje, raspad

Zbog rizika od hipoglikemijskih stanja, nemojte propisivati ​​Gliclazid starijim dijabetičarima sa neodgovarajućom prehranom i nedostatkom socijalne podrške, naročito kod srčanih i bubrežnih patologija.

Interakcije lijekova

Mogućnosti Gliclazida mogu poboljšati ACE inhibitore, anaboličke steroide, β-blokatore, Fluoksidin, Cimetidin, Salicilate, Mikonazol, MAO inhibitore, Flukonazol, Teofilin, Pentoksifilin, Tetraciklini.

Učinak glikozida je oslabljen paralelnom primjenom barbiturata, glukokortikoida, simpatomimetika, saluretika, oralnih kontraceptiva, rifampicina, estrogena.


Kako se prijaviti

Glikozid se uzima oralno uz hranu. Tableta se proguta u celosti, bez drobljenja, i ispere vodom. Liječnik će pojedinačno odabrati doze, uzimajući u obzir fazu bolesti i reakciju dijabetičara na lijek. Početna norma obično ne prelazi 80 mg, ako nije dovoljno efikasna, doza se postepeno povećava.

Dnevna norma se kreće od 30 mg do 120 mg, uzimajući u obzir stadijum dijabetesa i starosna ograničenja. U nekim situacijama može se propisati do 320 mg.

Ako je vrijeme prijema propušteno, ne možete udvostručiti cijenu. Lijek treba uzimati prvom prilikom.
Primjena fiksnih kombinacija moguća je ne samo s metforminom, koji se sam koristi širi od predstavnika SM, već i sa trostruko fiksnim kompleksima.

Doručak, koji zaplijeni lijek, treba biti temeljit, uz obavezni minimum ugljikohidrata. Gladnoća tokom dana, posebno s fizičkim preopterećenjem, može izazvati hipoglikemiju. Slično stanje je moguće nakon konzumiranja alkohola.

Dijabetičari u odrasloj dobi posebno su osjetljivi na gliklazid, jer postoji veća vjerovatnoća da će razviti glikemiju. Kratkotrajni lijekovi poput redovitog glazlazida pogodniji su za ovu kategoriju bolesnika.

Tablete sa modifikovanim oslobađanjem djeluju ravnomjerno tokom dana, štoviše, primjena takvog lijeka je jednokratna. Doziranje Gliclazide MV je upola manje nego u standardnoj verziji. Lijek je učinkovit 3-5 godina, tada se povećava vjerojatnost rezistencije - djelomični ili potpuni nedostatak njegove učinkovitosti. U takvim slučajevima endokrinolog promeni režim lečenja.

Originalni lijek je, poput njegovih generičkih, efikasan samo u modificiranju životnog stila - niska ishrana ugljikohidrata, adekvatna i redovita fizička napora, praćenje emocionalnog stanja, promatranje režima spavanja i odmora.

Jednako je važno nadgledanje glikemije tijekom dana uz bilježenje rezultata u dnevnik dijabetičara. Nakon jakog stresa, fizička prekomjerna prehrana, neuhranjenost, titracija doze mogu biti potrebni. Praćenje vašeg stanja i stalni kontakt sa lekarom pomoći će da se izbegnu ozbiljne posledice.

Preventivne mjere

Za prevenciju hipoglikemijskih napada važno je temeljito doručkovati nakon tablete, spriječiti gladovanje tokom dana i isključiti alkohol iz ishrane.Paralelna upotreba b-blokatora može maskirati hipoglikemijske simptome. Za dijabetičare je važno da slijede dijetu sa malo ugljenih hidrata.

Pomozite žrtvi predoziranja

Ako je dopuštena norma značajno prekoračena, mogu se pojaviti znakovi predoziranja:

  1. Osjećam se umorno
  2. Povišen krvni pritisak
  3. Glavobolja
  4. Nervoza, razdražljivost,
  5. Inhibirana reakcija,
  6. Privremeno oštećenje vida,
  7. Govorni poremećaji,
  8. Spazme
  9. U nesvijesti.



Ako je glikemija poprimila težak oblik, a žrtva ne kontrolira svoje stanje, potrebna mu je hitna hospitalizacija. Za zaustavljanje napada u prvim satima, potrebno je u venu ubrizgati 50 mg glukoze (30% r) i kapnuti - dekstrozu (10% r) u venu. Važno je u ranim danima redovno pratiti glikemiju. Dijaliza sa predoziranjem gliklazida nije efikasna.

Oblik i sastav doze

Po zastupljenosti, preparati SM su na drugom mestu samo po Metforminu. Jedna od prednosti lijeka je njegova dostupnost: za Gliclazide, cijena u lancu apoteka ne prelazi 160 rubalja. za 30 kom. U ljekarničkoj mreži nude se lijekovi pod različitim trgovačkim imenima: Glyclazide-Akos, Glyclazide Canon, Glidiab-MV. Lijek se proizvodi u različitim oblicima, postoji opcija s modificiranim oslobađanjem bazne komponente.

Tablete imaju kremasti nijansu i blago marming. U ćelijama aluminijske ploče mogu biti 10, 20 ili 30 kom. tablete. Blister se pakuje u kutijama od 10, 20, 30, 60, pa čak i 100 tableta.

Svaka tableta sadrži aktivnu komponentu gliklazid, koja je dopunjena celulozom, hipromelozom, koloidnim silicijum dioksidom, magnezijum stearatom.

Varijanta sa produženim učinkom Glycaside MV prodaje se u sličnim pakovanjima od 15 ili 30 tableta u teglici ili kutiji.

Značajan nedostatak ove klase lijekova je vjerovatnoća da će razviti rezistenciju: prema statistikama, 5% dijabetičara koji su dugo uzimali derivate SM s vremenom prelaze na inzulin.

Generički gliklazid

Gliklazid - originalni lek, svi ostali lekovi sa istom aktivnom supstancom ili farmakološkim učinkom, analozi. Glidiab posjeduje najbolju cijenu i kvalitetu među analozima Gliclazide čija je cijena 111-137 rubalja. Visoke pohvale ljekarima daju lijekovi Diabeton i Diabeton MV. Cijena lijekova je od 250 do 320 rubalja.

Među drugim lijekovima koji se podudaraju sa ATX nivoom 4, najpopularniji su:

  • Glurenorm,
  • Glimepirid
  • Amix
  • Glibenklamid,
  • Amaril
  • Maninil.

Ako se nakon imenovanja Gliclazidom pojavi novo, nerazumljivo osjećanje, prijavite neprijatnost svom liječniku. Možda će nakon dodatnog pregleda smanjiti dozu ili odabrati odgovarajući analog. Samo eksperimentiranje s generičkim materijalima opasno je za vaše zdravlje.

Gliclazide - recenzije dijabetičara i ljekara

Suvremena hipoglikemijska terapija dijabetesa tipa 2 treba individualno prilagoditi, „prilagoditi“ potrebama određenog pacijenta, trebala bi uzeti u obzir njegovu dob i klinička obilježja kako bi se smanjila invalidnost, kvalitativno promijenila nepovoljna dugoročna ishoda bolesti i produžio život dijabetičaru.

Naravno, gliklazid nije prikladan za sve, kao ni druga sredstva za snižavanje šećera, međutim, može se tvrditi da su lijek i njegovi analozi u potpunosti u skladu s navedenim modernim standardima, ostali relevantni i dalje pomažu dijabetičarima da učinkovito upravljaju s opakom bolešću.

Informacije o medicinskom tretmanu dijabetesa tipa 2 na video snimku

Farmakodinamika

Hipoglikemijsko sredstvo, koje je derivat sulfonilureje II generacije. Stimulira proizvodnju inzulina od β-stanica i obnavlja njegov fiziološki profil.Uzimanje lijeka smanjuje vrijeme od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina, jer obnavlja prvu (ranu) fazu sekrecije i pojačava drugu fazu. Smanjuje vršno pojačanje šećera nakon jela. Povećava osjetljivost tkiva na insulin.
Osim toga, smanjuje rizik. trombozasuzbijanjem agregacije i adhezije broj trombocitaobnavljanje fiziološkog parietala fibrinolizapoboljšava mikrocirkulaciju. Ovaj efekt je važan jer smanjuje rizik od groznih komplikacija - i mikroangiopatije. Kod dijabetičke nefropatije dolazi do smanjenja tijekom liječenja ovim lijekom. Sprečava razvoj ateroskleroze, jer ima antiaterogena svojstva.

Značajke oblika doziranja Gliclazide MV omogućavaju efikasnu terapijsku koncentraciju i kontrolu nivoa glukoze u roku od 24 sata.

Ograničenja aplikacije

Jedino ograničenje je starosna dob djece, jer sigurnost i efikasnost ove grupe pacijenata nisu utvrđene.

U nekim patološkim stanjima (planirana operacija, radiopakična ispitivanja) potreban je privremeni prijelaz na inzulin (obično 48 sati prije i 48 sati nakon zahvata).

Terapija lijekom je kontraindicirana tokom trudnoće, a ako se liječenje pojavi za vrijeme laktacije, dijete se prebacuje na umjetnu prehranu.

Gliklazid, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Gliklazid tablete propisana u početnoj dnevnoj dozi od 80 mg, uzima se 2 puta dnevno 30 minuta prije jela. U budućnosti se doza prilagođava, a prosječni dnevni unos iznosi 160 mg, a maksimalni je 320 mg. Gliklazid MB tablete mogu primijetiti tablete s redovitim oslobađanjem. Mogućnost zamjene i doze u ovom slučaju određuje ljekar.

Gliklazid MB 30 mg uzimati 1 put dnevno tokom doručka. Promjena doze se poduzima nakon 2 tjedna liječenja. Može biti 90 -120 mg.

Ako vam nedostaje pilula, ne možete uzeti dvostruku dozu. Prilikom zamjene drugog lijeka za snižavanje šećera ovim, prijelazni rok nije potreban - oni ga počinju uzimati već sljedeći dan. Možda kombinacija sa biguanides,, inhibitori alfa glukozidaze. U blagim i umjerenim stupnjevima propisuje se u istim dozama. U bolesnika pod rizikom od hipoglikemije koristi se minimalna doza.

Predoziranje

Predoziranje se očituje simptomima hipoglikemije: glavobolja, umor, jaka slabost, znojenje, palpitacije, povišen krvni pritisak, aritmijapospanost uzbuđenostagresivnost, razdražljivost, odgođena reakcija, oslabljen vid i govor, drhtavicavrtoglavica grčevi, bradikardijagubitak svijesti.

Sa umerenim hipoglikemijabez oslabljene svijesti smanjite dozu lijeka ili povećajte količinu ugljikohidrata isporučenih hranom.

U teškim hipoglikemijskim stanjima potrebna je hitna hospitalizacija i pomoć: iv. 50 ml 20-30% otopine glukoze, zatim kapanje 10% otopine dekstroze ili glukoze. U roku od dva dana prati se nivo glukoze. Dijaliza neefikasan.

Interakcija

Upotreba neselektivnih beta blokatora povećava rizik hipoglikemija.

Prilikom prijave Acarboseizražen aditivni hipoglikemijski efekat.

Kada koristite GCS (uključujući vanjske oblike primjene), barbiturati, diuretici, estrogenai progestini., smanjuje učinak lijeka koji smanjuje šećer.

Farmakološko djelovanje

Oralni hipoglikemijski agens, derivat sulfoniluree druge generacije. Stimulira lučenje inzulina od β-stanica gušterače. Povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Navodno potiče aktivnost unutarćelijskih enzima (posebno mišićnu glikogen sintetazu). Smanjuje vremenski interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina.Obnavlja rani vrh lučenja inzulina, smanjuje postprandijalni vrhunac hiperglikemije.

Gliklazid smanjuje adheziju trombocita i agregaciju, usporava razvoj parietalnog tromba i povećava vaskularnu fibrinoliznu aktivnost. Normalizira vaskularnu propustljivost. Ima antiaterogena svojstva: smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola (Ch) i LDL-C u krvi, povećava koncentraciju HDL-C i također smanjuje broj slobodnih radikala. Sprečava razvoj mikrotromboze i ateroskleroze. Poboljšava se mikrocirkulacija. Smanjuje vaskularnu osetljivost na adrenalin.

Kod dijabetičke nefropatije uz produljenu upotrebu gliklazida primjećuje se značajan pad proteinurije.

Posebna uputstva

Gliclazid se koristi za liječenje dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata.

Tokom liječenja trebali biste redovito pratiti nivo glukoze u krvi na prazan stomak, a nakon jela, svakodnevno kolebanje nivoa glukoze.

U slučaju hirurških intervencija ili dekompenzacije šećerne bolesti potrebno je uzeti u obzir mogućnost upotrebe inzulinskih pripravaka.

S razvojem hipoglikemije, ako je pacijent svjestan, unutar se propisuje glukoza (ili otopina šećera). U slučaju gubitka svijesti, daju se intravenski glukoza ili glukagon sc, intramuskularno ili intravenski. Nakon povratka svijesti, potrebno je pacijentu dati hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije.

Uz istodobnu primjenu gliklazida s verapamilom, potrebno je redovito praćenje razine glukoze u krvi, uz akarbozu, potrebno je pažljivo praćenje i korekcija režima doziranja hipoglikemijskih agenasa.

Ne preporučuje se istodobna primjena gliklazida i cimetidina.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski efekat gliklazida pojačan je istovremenom upotrebom pirazolonskih derivata, salicilata, fenilbutazona, antibakterijskih sulfonamidnih lekova, teofilina, kofeina, MAO inhibitora.

Istodobna primjena neselektivnih beta blokatora povećava vjerovatnost razvoja hipoglikemije, a može također maskirati tahikardiju i drhtavicu ruku, karakterističnu za hipoglikemiju, dok se znojenje može povećati.

Istodobnom primjenom gliklazida i akarboze uočava se aditivni hipoglikemijski učinak.

Cimetidin povećava koncentraciju gliklazida u plazmi, što može izazvati tešku hipoglikemiju (depresija CNS-a, oslabljena svijest).

Istodobnom primjenom GCS-a (uključujući oblike doziranja za vanjsku upotrebu), diuretici, barbiturati, estrogeni, progestini, kombinirani estrogen-progestogeni lijekovi, difenin, rifampicin, smanjuje se hipoglikemijski učinak gliklazida.

Opis lijeka "Gliclazide"

Lijek "glikliazid" odnosi se na derivate sulfoniluree (druga generacija) i ima izražen hipoglikemijski učinak. Lijek se može koristiti u liječenju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu. Glavni cilj terapije gliklizidima je snižavanje glukoze u krvi. Također, ugljikohidrati se normaliziraju i u ljekarni možete kupiti lijek pod nazivom "Gliklazid-Akos", "Glidiab-MV".

Istoimena aktivna tvar pozitivno djeluje na stanje krvnih žila, vraćajući im propusnost i sprečavajući razvoj ateroskleroze. Dugotrajna upotreba lijeka osigurava značajno smanjenje proteinurije (prisutnost proteina u urinu). Na osnovu liječenja lijekom, rizik od razvoja parietalne tromboze značajno je smanjen.

Maksimalna koncentracija glavne aktivne tvari u krvi zabilježena je 6-12 sati nakon uzimanja tableta "Gliclazid". I analozi lijeka su se dobro pokazali, ali liječnik ih mora pojedinačno odabrati.Kao dio originalnog lijeka, aktivni sastojak je gliklazid s modificiranim oslobađanjem.

Indikacije za imenovanje

Prema napomeni, "Gliclazid" je propisan osobama s anamnezom dijabetesa tipa 2 (šećer). Patologija se razlikuje od prvog tipa po tome što je u drugom slučaju vlastita proizvodnja inzulina tijelom potpuno zaustavljena. Kao glavni razlog razvoja bolesti smatra se starenje. Međutim, prisutnost suvišnih kilograma i pretjerana konzumacija ugljikohidrata u hrani također može potaknuti razvoj dijabetesa.

Gliklazidne tablete preporučuju se za upotrebu kao deo složene terapije za poremećaje mikrocirkulacije. U preventivne svrhe lijek je propisan za sprečavanje razvoja teških posljedica dijabetesa: moždani udar, srčani udar, nefropatija, retinopatija.

Kako uzimati gliklazid?

Doziranje specijalno bira specijalista. Dnevna doza može varirati između 30-120 mg aktivne tvari, ovisno o težini pacijentovog stanja i njegovoj dobi. Uzimajte tablete jednom dnevno prije jela (najbolje na prazan stomak).

Ako preskočite uzimanje lijekova, ne preporučuje se povećanje doziranja. U nekim slučajevima maksimalna doza može doseći 320 mg.

Značajke upotrebe lijeka "Gliclazide"

Analozi hipoglikemijskog sredstva, poput originalnog lijeka, koriste se samo u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom, koja podrazumijeva upotrebu minimalne količine ugljikohidrata. Važno je kontrolirati nivo glukoze u serumu u krvi prije i nakon jela. Prilagodite dozu lijeka nakon emocionalnog stresa ili fizičkog napora.

Lijek se može otkazati s vrućicom uzrokovanom velikim opekotinama, hirurškim intervencijama. Istodobnom primjenom lijekova koji sadrže gliklazid i etanol, nesteroidni protuupalni lijekovi, postoji rizik od hipoglikemije. Etanol može uzrokovati bol u trbuhu, povraćanje i mučninu.

Lijekovi s sulfonilurejom smatraju se ključnim u liječenju dijabetesa. Njihovi značajni nedostaci uključuju razvoj otpornosti. Slična je situacija uočena i kod 5% pacijenata koji su naknadno prebačeni na inzulinsku terapiju.

Lijek "Gliclazide", čija se cijena kreće od 130-160 rubalja po pakovanju (30 tableta), može se zamijeniti lijekom sličnog sastava. Na bazi gliklazida proizvode se i lijekovi s modificiranim oslobađanjem. Sljedeći analozi originalnog lijeka smatraju se učinkovitim:

Lijekovi na bazi gliklazida pozitivno djeluju na mikrocirkulaciju, hematološke parametre, sistem hemostaze. Ovo je izuzetno važno za pacijente sa dijabetesom tipa 2. Liječnik treba odabrati lijekove za poticanje proizvodnje inzulina. Treba imati na umu da takav terapeutski učinak povlači za sobom povećanje tjelesne težine.

"Diabefarm": upute za upotrebu

Hipoglikemijsko sredstvo dostupno je u obliku tableta. Jedna tableta sadrži 80 mg glavnog aktivnog sastojka gliklazida. Kao pomoćne komponente koriste se mliječni šećer, magnezijum stearat, povidon. Proizvođač - ruska farmaceutska kompanija, proizvodi lijek Diabefarm MV s modificiranim oslobađanjem. U ovim tabletama doza aktivne tvari je smanjena na 30 mg. Oslobađanje se događa u roku od 24 sata.

Pojedinačno odabrana doza lijeka. Doktor uzima u obzir nivo glukoze u serumu u krvi, starost pacijenta i simptome bolesti. Početna dnevna doza ne smije prelaziti 80 mg. U budućnosti se povećava na 160-320 mg gliklazida.

Uputstvo za upotrebu "Diabefarma" preporučuje da se propisuje odraslim pacijentima za koje terapija dijetama i fizička aktivnost nisu efikasni.Tablete sa modifikovanim oslobađanjem (MV) treba uzimati 1 put dnevno. Vaš lekar može povećati dozu posle testa šećera u krvi.

Lijek "Glidiab"

Drugo hipoglikemijsko sredstvo s izraženim terapeutskim efektom je Glidiab. Uputa za upotrebu kaže da u jednoj tableti sadrži 80 mg aktivne tvari gliklazida. Jedno pakovanje sadrži 60 tableta. Cijena lijeka je 110-140 rubalja. Glidiab MV, čija je cijena 140-170 rubalja, češće se propisuje pacijentima.

Djelovanje lijeka temelji se na aktiviranju ćelija u gušterači koje proizvode inzulin. Glidiab je u stanju vratiti prvi vrh lučenja inzulina, što ga razlikuje od nekih drugih lijekova iz skupine derivata sulfonilureje.

4 sata nakon uzimanja lijeka, opaža se maksimalna koncentracija gliclazida u serumu u krvi. Lijek se apsorbuje u gastrointestinalnom traktu gotovo u potpunosti.

Diabeton MV

Lijek "Diabeton" sa modificiranim otpuštanjem aktivne tvari spada u skupinu derivata sulfoniluree 2. generacije. Izrazita karakteristika je prisustvo heterocikličkog prstena koji sadrži N, koji ima endocikličku vezu. Stručnjaci napominju da se kod uzimanja lijeka dvije godine ne razvija otpornost.

Alat je namijenjen isključivo liječenju odraslih pacijenata, poput originalnog lijeka "Gliclazide". Cijena francuskog lijeka je 320-370 rubalja po pakovanju (30 komada).

Maksimalna koncentracija gliclazida u krvi opažena je 6-12 sati nakon uzimanja tablete. To vam omogućuje smanjenje broja lijekova dnevno. Obično ljekari preporučuju uzimanje 1-2 tablete dnevno. Specijalisti i pacijenti ostavljaju isključivo pozitivne kritike o liječenju ovim lijekom.

Pacijenti trebaju biti svjesni da je laktoza dio lijeka. Zbog toga se ne preporučuje uzimati ga s urođenom netolerancijom na ovu tvar ili galaktozemiju.

Prema pregledima, Diabeton MV smatra se jednim od najefikasnijih sredstava iz kategorije derivata sulfoniluree. Značajna prednost je rijetka pojava nuspojava tijekom uzimanja lijeka. Samo specijalist može odrediti režim doziranja i tretmana. Pacijenta se prvo mora pregledati. Izuzetno je nepoželjno sami uzimati lijekove za snižavanje glukoze.

Analozi lijekova gliklazid mv predstavljeni su, u skladu s medicinskom terminologijom, nazvani „sinonimi“ - zamjenjivi lijekovi koji sadrže jednu ili više istih aktivnih tvari u smislu njihovog utjecaja na tijelo. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.

Lista analoga

Obratite pažnju! Lista sadrži sinonime za Gliclazide MV, koji imaju sličan sastav, tako da sami možete odabrati zamjenu, uzimajući u obzir oblik i dozu lijeka koje je propisao vaš liječnik. Dajte prednost proizvođačima iz SAD-a, Japana, zapadne Europe, kao i poznatim kompanijama iz istočne Europe: Krka, Gideon Richter, Actavis, Aegis, Lek, Hexal, Teva, Zentiva.

Obrazac za puštanje (po popularnosti)Cijena, rub.
Gliclazide MV
60mg br. 60 tab tb sa modif vysvobom (Ozone LLC (Rusija)137.90
Glidiab
Tab 80mg N60 (Akrikhin HFC OJSC (Rusija)133.50
Glidiab MV
Tab 30mg N60 (Akrikhin HFC OJSC (Rusija)165.30
Gliklada
Gliclazide
Tablete 30 mg 60 kom. (Ozon,)123
Gliklazid Canon
Pilule sa Prolong. Otpuštanje 30 mg, 30 kom. (Canonfarma, Rusija)89
Pilule sa Prolong. Otpuštanje 30 mg, 60 kom. (Canonfarma, Rusija)129
Pilule sa Prolong. Otpuštanje 60 mg, 30 kom. (Canonfarma, Rusija)151
Gliklazid MV Pharmstandard
Produžne tablete. 30 mg 60 kom.146
Produžne tablete. 60 mg 30 kom.173
Gliclazide * (Gliklazid *)
Gliklazid-AKOS
Gliklazid-LEXVM
Gliklazid-LEXVM®
Gliklazid-SZ
Glukostabil
Golda MV
Diabetalong
Kartica sa modifikovanim otpuštanjem od 30 mg br. 60 (Sinteza OJSC (Rusija)115
Diabeton
MV tab 60mg N30 Serdix (Serdix LLC (Rusija)320.50
Diabeton MB
Diabefarm
Diabefarm MV
Tab 30mg N60 (Pharmacor Production LLC (Rusija)132
Diabinax
Diabresid
Diabresid ™
Dijatici
Insuton
Predian
Reclide

Četiri posetioca prijavila su termine prijema

Koje je najbolje vrijeme uzimati Glyclazide MV: na prazan stomak, prije, nakon ili sa hranom?
Korisnici web stranica najčešće prijavljuju uzimanje ovog lijeka na prazan stomak. Međutim, liječnik može preporučiti neki drugi put. Izveštaj pokazuje kada ostatak anketiranih pacijenata uzima lijek.

Zvanična uputstva za upotrebu

Međunarodno vlasničko ime: Gliclazide * (Gliklazid *)

Oblik doziranja: tablete
Sastav: 1 tableta sadrži:
Djelatna tvar: Gliklazid MV -20 mg, 40 mg ili 80 mg.
Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, škrob, povidon, natrijum metil paraben, koloidni silicijum dioksid, aerosil, magnezijum stearat, natrijum škrob glikolat, talk, pročišćena voda.
Opis:
okrugle ravne tablete bijele boje, sa iskrivljenim ivicama i linijom greške na jednoj strani.
Farmakoterapijska grupa:
hipoglikemijsko sredstvo ATS kod: A10BB09.

Mjere opreza Gliklazid

Tokom perioda odabira doze, posebno u kombinaciji s terapijom inzulinom, potrebno je utvrditi profil šećera i dinamiku glikemije, pri čemu će se ubuduće redovito nadzirati razine glukoze u krvi. Za prevenciju hipoglikemije potrebno je da se jasno podudaraju sa unosom hrane, izbegnu se gladovanje i potpuno se odustane od upotrebe alkohola. Istodobna primjena beta blokatora može prikriti simptome hipoglikemije. Preporučuje se dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata. Koristite s oprezom dok radite za vozače vozila i ljude čija je profesija povezana s povećanom koncentracijom pažnje.

Trgovačka imena

NaslovVrijednost Wyszkowski indeksa ®
0.0226
0.0156
0.0085
0.0022
0.0022
0.0016


Lijek Gliclazide MV izbjegava se produljena hiperinzulinemija, što je ključna točka u patogenezi dijabetesa tipa 2.
Farmakoterapijska grupa:
Peroralni hipoglikemijski agensi, osim inzulina. Sulfonamidi, derivati ​​sulfoniluree. Gliclazide

Način primjene

Nuspojava:
Lečenje Glyclazide MV može dovesti do hipoglikemije u slučajevima nepravilnog unosa hrane i posebno u slučajevima preskakanja obroka.
Mogući simptomi hipoglikemije: glavobolja, akutna glad, mučnina, povraćanje, umor, poremećaji spavanja, uznemirenost, agresivnost, slaba koncentracija pažnje, smanjena sposobnost procjene situacije i zakašnjele reakcije, depresija, zamagljena svijest, poremećaji vida i govora, afazija, drhtanje , pareza, smanjena osjetljivost, vrtoglavica, osjećaj bespomoćnosti, gubitak samokontrole, glupo stanje, grčevi, plitko disanje, bradikardija, pospanost i gubitak svijesti, što može rezultirati oprati ili biti kobno. Pored toga, mogu se pojaviti znakovi adrenergičke kontraregulacije poput znojenja, gnojne kože, tjeskobe, tahikardije, visokog krvnog pritiska, otkucaja srca, angine pektoris i srčane aritmije.
Obično ovi simptomi nestaju nakon uzimanja ugljikohidrata (šećera). Istovremeno, umjetna zaslađivača nemaju takav učinak.
U teškim i dugotrajnim napadima hipoglikemije, čak i ako se ona privremeno može ukloniti šećerom, hitno je pružiti medicinsku pomoć ili, ako je potrebno, pacijenta čak i hospitalizirati.
Ostali neželjeni efekti:
poremećaji u radu gastrointestinalnog sistema (mučnina, proliv, osjećaj težine u stomaku, zatvor, trbušni bol, povraćanje, mučnina). Ovi simptomi su rjeđi kada se uzima Gliclazide MV tijekom doručka.
Rijetko prijavljene nuspojave:
alergijske reakcije: svrab, urtikarija, makulopapularni osip,
iz hematopoetskog i limfnog sistema: hematološke promjene. To može biti anemija, leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija. Obično ovi simptomi nestaju nakon što prestanete uzimati lijek,
poremećaji rada jetre i žučnog peska: povećana aktivnost enzima „jetre“ (aspartat aminotransferaza, alanin aminotransferaza, alkalna fosfataza), hepatitis (izolovani slučajevi). Ako se dogodi kolestatska žutica, liječenje treba prekinuti. Obično ovi simptomi nestaju nakon što prestanete uzimati lijek,
oftalmološki poremećaji: prolazno oštećenje vida.

Ključni parametri

Naslov:GLYCLAZIDE MV
ATX kod:A10BB09 -

U nedostatku efekta liječenja glikemije nakon dijeta, liječnici propisuju lijek Gliclazid, koji normalizira stanje štitne žlijezde i razinu glukoze u krvi. Oralno hipoglikemijsko sredstvo uzima se kod šećerne bolesti tipa 2, kontraindicirano je u terapiji ovisnoj o insulinu. Iz uputa za uporabu lijeka Gliklazid možete saznati podatke o indikacijama, nuspojavama i učincima lijeka.

Hipoglikemijski preparat za oralno davanje, koji je derivat druge generacije sulfonilureje, ima širok spektar terapijskih farmakoloških učinaka. Gliklazid je dostupan u obliku tableta od 80 mg ili 30 i 60 mg s modificiranim otpuštanjem. Lijek ima dokazanu efikasnost, pa se često propisuje u cilju normalizacije glukoze u krvi.

Tablete gliklazida 30 mg imaju okrugli, pločasti cilindrični oblik, ima prekrivač, boja je bijela ili gotovo bijela (žuta ili sivkasta boja). Ugrožena je doza od 60 mg. Aktivna supstanca je gliklazid. Sastav lijeka:

Indikacije za upotrebu

Lijek Gliclazid široko se koristi kod dijabetesa tipa 2 i hiperglikemije. Prijem je posebno bitan u slučaju niske efikasnosti terapije dijetama, metoda smanjenja indeksa tjelesne mase i posebnih fizičkih vježbi. Gliklazid je efikasan u sprječavanju komplikacija šećerne bolesti tipa 2: razvoj mikrovaskularnih patologija (moždani udar, infarkt miokarda) i poremećaja mikrocirkulacije (retinopatija, nefropatija).

Upute za upotrebu Gliclazide

Odluka o veličini doze za prijem sa hiperglikemijom određuje se na osnovu niza parametara: starosti, težine dijabetesa i šećera u krvi prije jela i dva sata nakon jela. Početna preporučena doza je 40 mg uz obroke. Ova se doza preporučuje svim pacijentima, uključujući starije osobe. Početna dnevna doza je 80 mg. Nadalje, ovisno o parametrima, prosječno 160 mg dnevno. Prilagođavanje doze vrši se uzimajući u obzir minimalni period od dvije sedmice.

Najveća dopuštena doza je - 320 mg. Ako preskočite uzimanje lijeka, sljedeći dan vam nije potrebno povećanje doze. Doziranje za starije pacijente, kao i za bolesnike s bubrežnim zatajivanjem nije različito. Uzimanje lijeka treba pratiti kontrolu glukoze u krvi kako bi se spriječila hipoglikemija (povećana koncentracija glukoze).

Gliklazid MV 30 mg

Doza Gliklazida sa modifikovanim oslobađanjem može biti u rasponu od 30 do 120 mg. Prijem se vrši ujutro uz hranu. Ako preskočite uzimanje lijeka za hiperglikemiju, naknada je zabranjena povećanjem doze sljedeći dan. Odluka o doziranju donosi se pojedinačno. Početna doza je 30 mg.U slučaju neuspjeha rezultata, doza postepeno (jednom mjesečno) raste na 60, 90 i 120 mg. Gliclazid MB se može kombinovati sa inzulinom. Pretpostavimo usporedivu tranziciju od uzimanja konvencionalnog Gliclazide 80 do Gliclazide MV 30 mg nakon punjenja šećera.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek treba čuvati na tamnom mjestu bez vlage na temperaturi ne većoj od 25 stepeni. Gliklazid treba zaštititi od dece. Rok trajanja je tri godine. Izdaje se na recept.

In 1 tableta od 80 mg gliklazid.

Hipromelloza, mikrokristalna celuloza, magnezijev silicijum stearat, dioksid, kao pomoćne supstance.

In 1 tableta Gliclazide MV 30 mg gliklazid.

Obrazac za puštanje

Ključni parametri

Naslov:GLYCLAZIDE MV
ATX kod:A10BB09 -

U nedostatku efekta liječenja glikemije nakon dijeta, liječnici propisuju lijek Gliclazid, koji normalizira stanje štitne žlijezde i razinu glukoze u krvi. Oralno hipoglikemijsko sredstvo uzima se kod šećerne bolesti tipa 2, kontraindicirano je u terapiji ovisnoj o insulinu. Iz uputa za uporabu lijeka Gliklazid možete saznati podatke o indikacijama, nuspojavama i učincima lijeka.

Hipoglikemijski preparat za oralno davanje, koji je derivat druge generacije sulfonilureje, ima širok spektar terapijskih farmakoloških učinaka. Gliklazid je dostupan u obliku tableta od 80 mg ili 30 i 60 mg s modificiranim otpuštanjem. Lijek ima dokazanu efikasnost, pa se često propisuje u cilju normalizacije glukoze u krvi.

Tablete gliklazida 30 mg imaju okrugli, pločasti cilindrični oblik, ima prekrivač, boja je bijela ili gotovo bijela (žuta ili sivkasta boja). Ugrožena je doza od 60 mg. Aktivna supstanca je gliklazid. Sastav lijeka:

Farmakodinamika i farmakokinetika

Alat potiče lučenje inzulina pomoću pankreasa (β-stanica) i poboljšava njegov fiziološki profil. Učinkovitost lijeka povećava se sposobnost povećanja osjetljivosti perifernih tkiva na komponentu, smanjuje vremenski period između unosa hrane i početka izlučivanja tvari. Kao rezultat primjene, vrhunac hiperglikemije nakon jela smanjuje se kod pacijenata, metabolizam ugljikohidrata se normalizira.

Lijek smanjuje adheziju trombocita, što smanjuje rizik od tromboze i parietalnog tromba. Povećava se fibrinolitička vaskularna aktivnost i normalizira vaskularna propusnost. Gliklazid je u stanju da snižava holesterol i slobodne radikale, sprečavajući pojavu ateroskleroze. Važno svojstvo je sposobnost lijeka da smanji osjetljivost krvnih žila na adrenalin, da se odupre agregaciji trombocita.

Lijek se brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu, nakon čega se parametri plazme počinju postepeno povećavati, dostižući maksimalne ocjene 7-12 sati nakon primjene. Veza Gliclazida sa proteinima plazme je 95%. Prisustvo hrane ne utiče na proces apsorpcije proizvoda. Metabolizam lijeka nastaje u jetri. Poluvrijeme eliminacije iznosi oko 12 sati. Izvlačenje sredstava događa se putem bubrega u obliku metabolita.

Indikacije za upotrebu

Lijek Gliclazid široko se koristi kod dijabetesa tipa 2 i hiperglikemije. Prijem je posebno bitan u slučaju niske efikasnosti terapije dijetama, metoda smanjenja indeksa tjelesne mase i posebnih fizičkih vježbi. Gliklazid je efikasan u sprječavanju komplikacija šećerne bolesti tipa 2: razvoj mikrovaskularnih patologija (moždani udar, infarkt miokarda) i poremećaja mikrocirkulacije (retinopatija, nefropatija).

Upute za upotrebu Gliclazide

Odluka o veličini doze za prijem sa hiperglikemijom određuje se na osnovu niza parametara: starosti, težine dijabetesa i šećera u krvi prije jela i dva sata nakon jela. Početna preporučena doza je 40 mg uz obroke. Ova se doza preporučuje svim pacijentima, uključujući starije osobe. Početna dnevna doza je 80 mg. Nadalje, ovisno o parametrima, prosječno 160 mg dnevno. Prilagođavanje doze vrši se uzimajući u obzir minimalni period od dvije sedmice.

Najveća dopuštena doza je - 320 mg. Ako preskočite uzimanje lijeka, sljedeći dan vam nije potrebno povećanje doze. Doziranje za starije pacijente, kao i za bolesnike s bubrežnim zatajivanjem nije različito. Uzimanje lijeka treba pratiti kontrolu glukoze u krvi kako bi se spriječila hipoglikemija (povećana koncentracija glukoze).

Gliklazid MV 30 mg

Doza Gliklazida sa modifikovanim oslobađanjem može biti u rasponu od 30 do 120 mg. Prijem se vrši ujutro uz hranu. Ako preskočite uzimanje lijeka za hiperglikemiju, naknada je zabranjena povećanjem doze sljedeći dan. Odluka o doziranju donosi se pojedinačno. Početna doza je 30 mg. U slučaju neuspjeha rezultata, doza postepeno (jednom mjesečno) raste na 60, 90 i 120 mg. Gliclazid MB se može kombinovati sa inzulinom. Pretpostavimo usporedivu tranziciju od uzimanja konvencionalnog Gliclazide 80 do Gliclazide MV 30 mg nakon punjenja šećera.

Interakcija lijekova

Prilikom kombiniranja gliklazida s drugim lijekovima treba biti oprezan. Da bi se rizik smanjio na minimum, moraju se uzeti u obzir sledeći faktori:

  • lijek pojačava učinak antikoagulansa, varfarina,
  • Mikonazol, fenilbutazon, etanol povećavaju učinak lijeka, povećavajući rizik od hipoglikemije i kome
  • drugi hipoglikemijski lijekovi, beta blokatori, flukonazol, kaptopril, cimetidin, sulfonamidi, nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju hipoglikemiju,
  • Danazole povećava dijabetički efekat, hlorpromazin smanjuje lučenje inzulina, glukokortikosteroidi, Salbutamol, Ritodrin povećavaju glukozu u krvi, hipoglikemijski učinak Gliclazide.

Nuspojave

Koristeći lijekove, pacijenti mogu osjetiti nuspojave. Često se nalaze:

  • hipoglikemija, karakterizirana glavoboljom, povećanim umorom, slabošću i glađu,
  • palpitacije srca,
  • aritmija, povišen pritisak, pospanost ili nesanica,
  • depresija, zamagljen vid, drhtanje,
  • pareza, vrtoglavica, delirijum, grčevi,
  • bradikardija, nesvjestica, koma, mučnina,
  • žutica
  • inhibicija hematopoeze koštane srži, alergijske reakcije,
  • eritem
  • anemija, vaskulitis, zatajenje jetre.

Predoziranje

Simptomi predoziranja lijekom su hipoglikemija, gubitak svijesti, koma. Ako se pacijent ne onesvijesti, treba mu dati malo šećera. Kada dođe do kome ili napadaja, morate pozvati hitnu pomoć i odmah hospitalizirati pacijenta. Za liječenje se daje intravenski 50 ml 40% -tne otopine dekstroze ili glukoze. Nakon oporavka pacijentu se daje hrana bogata jednostavnim i lako probavljivim ugljikohidratima, a stanje se prati dva dana. Dijaliza u slučaju predoziranja ne daje željeni učinak, jer se gliklazid veže na proteine ​​u plazmi.

Kontraindikacije

U prisutnosti preosjetljivosti na jednu od komponenti lijeka, nije propisano. Ostale kontraindikacije za lijek su:

  • dijabetes tipa 1
  • preosjetljivost na sulfonilureje ili sulfonamide,
  • dijabetička koma, ketoacidoza, prekoma,
  • ozbiljno zatajenje jetre ili bubrega,
  • istodobna upotreba mikonazola,
  • trudnoća, dojenje,
  • starost do 18 godina
  • dijabetička nefropatija,
  • kombinacija s fenilbutazonom ili danazolom.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek treba čuvati na tamnom mjestu bez vlage na temperaturi ne većoj od 25 stepeni. Gliklazid treba zaštititi od dece. Rok trajanja je tri godine. Izdaje se na recept.

In 1 tableta od 80 mg gliklazid.

Hipromelloza, mikrokristalna celuloza, magnezijev silicijum stearat, dioksid, kao pomoćne supstance.

In 1 tableta Gliclazide MV 30 mg gliklazid.

Obrazac za puštanje

Uslovi skladištenja

Datum isteka:
Za dozu od 30 mg, rok trajanja je 1 godina.
Za dozu od 60 mg, rok trajanja je 2 godine.
Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Obrazac za puštanje

Ključni parametri

Naslov:GLYCLAZIDE MV
ATX kod:A10BB09 -

U nedostatku efekta liječenja glikemije nakon dijeta, liječnici propisuju lijek Gliclazid, koji normalizira stanje štitne žlijezde i razinu glukoze u krvi. Oralno hipoglikemijsko sredstvo uzima se kod šećerne bolesti tipa 2, kontraindicirano je u terapiji ovisnoj o insulinu. Iz uputa za uporabu lijeka Gliklazid možete saznati podatke o indikacijama, nuspojavama i učincima lijeka.

Hipoglikemijski preparat za oralno davanje, koji je derivat druge generacije sulfonilureje, ima širok spektar terapijskih farmakoloških učinaka. Gliklazid je dostupan u obliku tableta od 80 mg ili 30 i 60 mg s modificiranim otpuštanjem. Lijek ima dokazanu efikasnost, pa se često propisuje u cilju normalizacije glukoze u krvi.

Tablete gliklazida 30 mg imaju okrugli, pločasti cilindrični oblik, ima prekrivač, boja je bijela ili gotovo bijela (žuta ili sivkasta boja). Ugrožena je doza od 60 mg. Aktivna supstanca je gliklazid. Sastav lijeka:

Farmakodinamika i farmakokinetika

Alat potiče lučenje inzulina pomoću pankreasa (β-stanica) i poboljšava njegov fiziološki profil. Učinkovitost lijeka povećava se sposobnost povećanja osjetljivosti perifernih tkiva na komponentu, smanjuje vremenski period između unosa hrane i početka izlučivanja tvari. Kao rezultat primjene, vrhunac hiperglikemije nakon jela smanjuje se kod pacijenata, metabolizam ugljikohidrata se normalizira.

Lijek smanjuje adheziju trombocita, što smanjuje rizik od tromboze i parietalnog tromba. Povećava se fibrinolitička vaskularna aktivnost i normalizira vaskularna propusnost. Gliklazid je u stanju da snižava holesterol i slobodne radikale, sprečavajući pojavu ateroskleroze. Važno svojstvo je sposobnost lijeka da smanji osjetljivost krvnih žila na adrenalin, da se odupre agregaciji trombocita.

Lijek se brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu, nakon čega se parametri plazme počinju postepeno povećavati, dostižući maksimalne ocjene 7-12 sati nakon primjene. Veza Gliclazida sa proteinima plazme je 95%. Prisustvo hrane ne utiče na proces apsorpcije proizvoda. Metabolizam lijeka nastaje u jetri. Poluvrijeme eliminacije iznosi oko 12 sati. Izvlačenje sredstava događa se putem bubrega u obliku metabolita.

Indikacije za upotrebu

Lijek Gliclazid široko se koristi kod dijabetesa drugog tipa i hiperglikemije. Prijem je posebno bitan u slučaju niske efikasnosti terapije dijetama, metoda smanjenja indeksa tjelesne mase i posebnih fizičkih vježbi. Gliklazid je efikasan u sprječavanju komplikacija šećerne bolesti tipa 2: razvoj mikrovaskularnih patologija (moždani udar, infarkt miokarda) i mikrocirkulatornih poremećaja (retinopatija, nefropatija).

Upute za upotrebu Gliclazide

Odluka o veličini doze za prijem sa hiperglikemijom određuje se na osnovu niza parametara: starosti, težine dijabetesa i šećera u krvi prije jela i dva sata nakon jela. Početna preporučena doza je 40 mg uz obroke. Ova se doza preporučuje svim pacijentima, uključujući starije osobe. Početna dnevna doza je 80 mg. Nadalje, ovisno o parametrima, prosječno 160 mg dnevno. Prilagođavanje doze vrši se uzimajući u obzir minimalni period od dvije sedmice.

Najveća dopuštena doza je - 320 mg. Ako preskočite uzimanje lijeka, ne morate sljedeći dan povećavati dozu. Doziranje za starije pacijente, kao i za bolesnike s bubrežnim zatajivanjem nije različito. Uzimanje lijeka treba pratiti kontrolu glukoze u krvi kako bi se spriječila hipoglikemija (povećana koncentracija glukoze).

Gliklazid MV 30 mg

Doza Gliklazida sa modifikovanim oslobađanjem može biti u rasponu od 30 do 120 mg. Prijem se vrši ujutro uz hranu. Ako preskočite uzimanje lijeka za hiperglikemiju, naknada je zabranjena povećanjem doze sljedeći dan. Odluka o doziranju donosi se pojedinačno. Početna doza je 30 mg. U slučaju neuspjeha rezultata, doza postepeno (jednom mjesečno) raste na 60, 90 i 120 mg. Gliclazid MB se može kombinovati sa inzulinom. Pretpostavimo usporedivu tranziciju od uzimanja konvencionalnog Gliclazide 80 do Gliclazide MV 30 mg nakon punjenja šećera.

Interakcija lijekova

Prilikom kombiniranja gliklazida s drugim lijekovima treba biti oprezan. Da bi se rizik smanjio na minimum, moraju se uzeti u obzir sledeći faktori:

  • lijek pojačava učinak antikoagulansa, varfarina,
  • Mikonazol, fenilbutazon, etanol povećavaju učinak lijeka, povećavajući rizik od hipoglikemije i kome
  • drugi hipoglikemijski lijekovi, beta blokatori, flukonazol, kaptopril, cimetidin, sulfonamidi, nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju hipoglikemiju,
  • Danazole povećava dijabetički efekat, hlorpromazin smanjuje lučenje inzulina, glukokortikosteroidi, Salbutamol, Ritodrin povećavaju glukozu u krvi, hipoglikemijski učinak Gliclazide.

Nuspojave

Koristeći lijekove, pacijenti mogu osjetiti nuspojave. Često se nalaze:

  • hipoglikemija, karakterizirana glavoboljom, povećanim umorom, slabošću i glađu,
  • palpitacije srca,
  • aritmija, povišen pritisak, pospanost ili nesanica,
  • depresija, zamagljen vid, drhtanje,
  • pareza, vrtoglavica, delirijum, grčevi,
  • bradikardija, nesvjestica, koma, mučnina,
  • žutica
  • inhibicija hematopoeze koštane srži, alergijske reakcije,
  • eritema
  • anemija, vaskulitis, zatajenje jetre.

Predoziranje

Simptomi predoziranja lijekom su hipoglikemija, gubitak svijesti, koma. Ako se pacijent ne onesvijesti, treba mu dati malo šećera. Kada dođe do kome ili napadaja, morate pozvati hitnu pomoć i odmah hospitalizirati pacijenta. Za liječenje se daje intravenski 50 ml 40% -tne otopine dekstroze ili glukoze. Nakon oporavka pacijentu se daje hrana bogata jednostavnim i lako probavljivim ugljikohidratima, a stanje se prati dva dana. Dijaliza u slučaju predoziranja ne daje željeni učinak, jer se gliklazid veže na proteine ​​u plazmi.

Kontraindikacije

U prisutnosti preosjetljivosti na jednu od komponenti lijeka, nije propisano. Ostale kontraindikacije za lijek su:

  • dijabetes tipa 1
  • preosjetljivost na sulfonilureje ili sulfonamide,
  • dijabetička koma, ketoacidoza, prekoma,
  • ozbiljno zatajenje jetre ili bubrega,
  • istodobna upotreba mikonazola,
  • trudnoća, dojenje,
  • starost do 18 godina
  • dijabetička nefropatija,
  • kombinacija s fenilbutazonom ili danazolom.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek treba čuvati na tamnom mjestu bez vlage na temperaturi ne većoj od 25 stepeni. Gliklazid treba zaštititi od dece. Rok trajanja je tri godine. Izdaje se na recept.

In 1 tableta od 80 mg gliklazid.

Hipromelloza, mikrokristalna celuloza, magnezijev silicijum stearat, dioksid, kao pomoćne supstance.

In 1 tableta Gliclazide MV 30 mg gliklazid.

Obrazac za puštanje

Farmakološko djelovanje

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Hipoglikemijsko sredstvo, koje je derivat sulfonilureje II generacije. Stimulira proizvodnju inzulina od β-stanica i obnavlja njegov fiziološki profil. Uzimanje lijeka smanjuje vrijeme od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina, jer obnavlja prvu (ranu) fazu sekrecije i pojačava drugu fazu. Smanjuje vršno pojačanje šećera nakon jela. Povećava osjetljivost tkiva na insulin.
Osim toga, smanjuje rizik. trombozasuzbijanjem agregacije i adhezije broj trombocitaobnavljanje fiziološkog parietala fibrinolizapoboljšava mikrocirkulaciju. Ovaj efekt je važan jer smanjuje rizik od groznih komplikacija - i mikroangiopatije. Kod dijabetičke nefropatije dolazi do smanjenja tijekom liječenja ovim lijekom. Sprečava razvoj ateroskleroze, jer ima antiaterogena svojstva.

Značajke oblika doziranja Gliclazide MV omogućavaju efikasnu terapijsku koncentraciju i kontrolu nivoa glukoze u roku od 24 sata.

Farmakokinetika

Brzo se apsorbuje u probavnom traktu, stepen apsorpcije je visok. Maksimalna koncentracija (kada se uzima 80 mg) određuje se nakon 4 sata. Komunikacija sa proteinima do 97%. Ravnotežna koncentracija postiže se nakon primene 2 dana. Metabolizira se u jetri do 8 metabolita. Do 70% se izlučuje bubrezima, crevima - 12%. Poluvrijeme eliminacije običnog gliklazida je 8 sati, produženo do 20 sati.

Indikacije za upotrebu

  • prevencija komplikacija (nefropatija, ) ne zavisi od insulina,
  • Tip II.

Kontraindikacije

  • dijabetes melitus ovisan o inzulinu,
  • ketoacidoza,
  • teška disfunkcija bubrega / jetre,
  • urođena netolerancija na laktozu, sindrom malabsorpcije,
  • istovremenog prijema sa ili Fenilbutazon,
  • starost do 18 godina
  • preosjetljivost
  • trudnoća, dojenje

Propisuje se s oprezom u starosti, uz nepravilnu ishranu, hipopituitarizamteški kurs Ishemijska bolest srcai izgovara adrenalna insuficijencijadugotrajno liječenje glukokortikosteroidi.

Nuspojave

  • mučnina, povraćanje, bol u stomaku,
  • trombocitopenija, eritropenija, , hemolitička anemija,
  • alergična vaskulitis,
  • osip na koži, svrab,
  • zatajenje jetre,
  • oštećenje vida
  • hipoglikemija(u slučaju predoziranja).

Gliklazid, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Gliklazid tablete propisana u početnoj dnevnoj dozi od 80 mg, uzima se 2 puta dnevno 30 minuta prije jela. U budućnosti se doza prilagođava, a prosječni dnevni unos iznosi 160 mg, a maksimalni je 320 mg. Gliklazid MB tablete mogu primijetiti tablete s redovitim oslobađanjem. Mogućnost zamjene i doze u ovom slučaju određuje ljekar.

Gliklazid MB 30 mg uzimati 1 put dnevno tokom doručka. Promjena doze se poduzima nakon 2 tjedna liječenja. Može biti 90 -120 mg.

Ako vam nedostaje pilula, ne možete uzeti dvostruku dozu. Prilikom zamjene drugog lijeka za snižavanje šećera ovim, prijelazni rok nije potreban - oni ga počinju uzimati već sljedeći dan. Možda kombinacija sa biguanides,, inhibitori alfa glukozidaze. U blagim i umjerenim stupnjevima propisuje se u istim dozama. U bolesnika pod rizikom od hipoglikemije koristi se minimalna doza.

Predoziranje

Predoziranje se očituje simptomima hipoglikemije: glavobolja, umor, jaka slabost, znojenje, palpitacije, povišen krvni pritisak, aritmijapospanost uzbuđenostagresivnost, razdražljivost, odgođena reakcija, oslabljen vid i govor, drhtavicavrtoglavica grčevi, bradikardijagubitak svijesti.

Sa umerenim hipoglikemijabez oslabljene svijesti smanjite dozu lijeka ili povećajte količinu ugljikohidrata isporučenih hranom.

U teškim hipoglikemijskim stanjima potrebna je hitna hospitalizacija i pomoć: iv. 50 ml 20-30% otopine glukoze, zatim kapanje 10% otopine dekstroze ili glukoze. U roku od dva dana prati se nivo glukoze. Dijaliza neefikasan.

Interakcija

Upotreba neselektivnih beta blokatora povećava rizik hipoglikemija.

Prilikom prijave Acarboseizražen aditivni hipoglikemijski efekat.

Kada koristite GCS (uključujući vanjske oblike primjene), barbiturati, diuretici, estrogenai progestini., smanjuje učinak lijeka koji smanjuje šećer.

Uslovi prodaje

Uslovi skladištenja

Na temperaturi ne većoj od 25 C.

Recenzije o Gliclazide

Trenutno se derivati ​​šire koriste.generacija II sulfonilureje, kojem i Gliclazide pripada, jer su po jačini hipoglikemijskog efekta superiorni u odnosu na lijekove prethodne generacije, jer je afinitet prema receptorima za β-stanice 2-5 puta veći, što omogućava postizanje učinka prilikom propisivanja minimalnih doza. Ova generacija lijekova ima manje vjerojatnosti da će izazvati nuspojave.

Karakteristika lijeka je da se tijekom metaboličkih promjena formira nekoliko metabolita, a jedan od njih ima značajan utjecaj na mikrocirkulaciju. Mnoge studije su pokazale smanjeni rizik od mikrovaskularnih komplikacija (retinopatijai nefropatija) u tretmanu gliklazid. Ozbiljnost opada angiopatija, ishrana konjunktiva poboljšava se, nestaje vaskularna zastoja. Zato je propisan za komplikacije dijabetes melitus (angiopatija, nefropatijasa početnim hroničnim zatajenjem bubrega, retinopatije) i o tome izvještavaju pacijenti koji su, upravo iz tog razloga, prebačeni na uzimanje ovog lijeka.

Mnogi naglašavaju da bi tablete trebali piti nakon doručka, koji sadrže dovoljnu količinu ugljikohidrata, izgladnjivanje tokom dana nije dozvoljeno. Inače, na pozadini niskokalorične prehrane i nakon intenzivne fizičke aktivnosti, moguć je razvoj hipoglikemija. Uz fizički stres potrebno je promijeniti dozu lijeka. Nakon konzumiranja alkohola, neki pojedinci su imali i hipoglikemijska stanja.

Starije osobe su posebno osjetljive na hipoglikemijske lijekove, jer je povećana opasnost od razvoja hipoglikemije. S tim u vezi, bolje im je korištenje lijekova kratkog djelovanja (normalno gliklazid).
Pacijenti u svojim pregledima napominju pogodnost upotrebe tableta s modificiranim oslobađanjem: djeluju sporo i ravnomjerno, pa se koriste jednom dnevno. Uz to je njegova učinkovita doza 2 puta manja od uobičajene doze gliklazid.

Jedna od najčešćih endokrinih patologija je dijabetes. Većina pacijenata s ovom dijagnozom pati od druge vrste bolesti. Bolest zahtijeva stalno liječenje i lijekove. Lijek "Gliclazid" sposoban je da stimuliše proizvodnju inzulina u tijelu. Analozi lijeka mogu imati sličan mehanizam terapijskog djelovanja ili identičan sastav. Lekar koji pristupa lečenju treba da zameni originalni lek.

Opće informacije

Uverenje o registraciji za Gliclazide MV izdala je ruska kompanija Atoll LLC. Lijek prema ugovoru proizvodi samarska farmaceutska kompanija Ozone.Proizvodi i pakira tablete, te kontrolira njihovu kvalitetu. Gliclazid MV se ne može nazvati u potpunosti domaćim lijekom, jer se farmaceutska supstanca za to (isti gliklazid) kupuje u Kini. Uprkos tome, ne može se reći ništa loše o kvaliteti lijeka. Prema dijabetičarima, nije ništa lošije od francuskog Diabetona sa istim sastavom.

Kratica MV u nazivu lijeka označava da je aktivna tvar u njemu modificirano, ili produženo, otpuštanje. Gliklazid ostavlja tabletu u pravo vrijeme i na pravom mjestu, što osigurava da ne uđe u krvotok odmah, već u malim obrocima. Zbog toga se smanjuje rizik od neželjenih efekata, lijek se može uzimati rjeđe. Ako se naruši struktura tablete, gubi se njegovo produljeno djelovanje, stoga su upute za uporabu ne preporučuje da ga sjeckate .

Gliklazid se nalazi na popisu osnovnih lijekova, pa endokrinolozi imaju priliku besplatno ga prepisati dijabetičarima. Najčešće, prema receptu, domaći je MV Gliclazide analog analognog originalnom Diabetonu.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koji ga endokrinolozi koriste u svom radu je flaster Ji Dao protiv dijabetesa.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

Kako djeluje lijek?

Sav gliklazid zarobljen u probavnom traktu apsorbira se u krv i tamo se veže za svoje proteine. Normalno, glukoza prodire u beta ćelije i stimuliše posebne receptore koji pokreću oslobađanje inzulina. Gliklazid djeluje po istom principu, umjetno izazivajući sintezu hormona.

Učinak na proizvodnju inzulina nije ograničen na efekat MV gliklazida. Lijek je sposoban za:

  1. Smanjite otpornost na inzulin. Najbolji rezultati (povećana osjetljivost na inzulin za 35%) primjećeni su u mišićnom tkivu.
  2. Smanjite sintezu glukoze u jetri i na taj način normalizujete njen nivo posta.
  3. Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.
  4. Potaknuti sintezu azotnog oksida koji sudjeluje u regulaciji tlaka, smanjuje upalu i poboljšava opskrbu krvlju perifernim tkivima.
  5. Djeluje kao antioksidans.

Detaljna uputstva za upotrebu

Prema kliničkim preporukama Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, treba propisati gliklazid za podsticanje lučenja inzulina. Logično je da nedostatak sopstvenog hormona treba potvrditi ispitivanjem pacijenta. Prema recenzijama, to se ne događa uvijek. Terapeuti i endokrinolozi propisuju lijek "na oko". Kao rezultat toga, više od potrebne količine inzulina se izlučuje, pacijent stalno želi jesti, njegova težina se postepeno povećava, a nadoknada za dijabetes ostaje nedovoljna. Uz to, beta ćelije ovim načinom rada brže se uništavaju, što znači da bolest prelazi u sljedeću fazu.

Kako izbjeći takve posljedice:

  1. Počnite se strogo pridržavati prehrane dijabetičara (dozvoljenu količinu ugljikohidrata određuje liječnik ili sam pacijent prema glikemiji).
  2. Uvedite aktivno kretanje u svakodnevnu rutinu.
  3. Mršaviti na normalu. Višak masnoće pogoršava dijabetes.
  4. Piće ili njegovi analozi. Optimalna doza je 2000 mg.

I samo ako ove mjere nisu dovoljne za normalan šećer, možete razmišljati o gliklazidu. Prije početka liječenja, vrijedi uzeti testove za ili se uvjeriti da je sinteza hormona stvarno narušena.

Kada je glikovani hemoglobin viši od 8,5%, MV Gliklazid se može davati zajedno s dijetom i metforminom privremeno, dok se dijabetes ne nadoknadi. Nakon toga pojedinačno se rješava pitanje povlačenja lijekova.

Kako uzimati tokom trudnoće

Uputa za upotrebu zabranjuje liječenje Gliclazidom tokom trudnoće i dojenja. Prema klasifikaciji FDA, lijek pripada klasi C. To znači da može negativno utjecati na razvoj fetusa, ali ne uzrokuje urođene anomalije. Gliclazid je sigurnije zamijeniti inzulinskom terapijom prije trudnoće, u ekstremnim slučajevima - na samom početku.

Mogućnost dojenja gliklazidom nije ispitana. Postoje dokazi da preparati sulfoniluree mogu preći u mlijeko i uzrokovati hipoglikemiju kod novorođenčadi, tako da je njihova upotreba u ovom periodu strogo zabranjena.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 22. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Nuspojave i predoziranje

Najozbiljnija nuspojava MV gliklazida je hipoglikemija. Javlja se kada je proizvodnja inzulina premašila potrebu za njim. Razlog može biti slučajno predoziranje lijeka, preskakanje hrane ili nedostatak ugljikohidrata u njemu, pa čak i pretjerana fizička aktivnost. Također, pad šećera može uzrokovati nakupljanje gliklazida u krvi zbog zatajenja bubrega i jetre, porast aktivnosti inzulina kod nekih endokrinih bolesti. Prema recenzijama, u tretmanu sulfonilureje s hipoglikemijom suočavaju se gotovo svi dijabetičari. Većina kapi šećera može se eliminirati u jednostavnoj fazi.

Hipoglikemiju u pravilu prate karakteristični znakovi: jaka glad, drhtanje ekstremiteta, uznemirenost, slabost. Neki pacijenti postepeno prestaju osjećati ove simptome, njihov pad šećera je opasan po život. Potrebna im je učestala kontrola glukoze, uključujući noću, ili prenošenje na druge tablete za snižavanje šećera koje nemaju takvu nuspojavu.

Rizik od drugih neželjenih djelovanja Gliclazida ocjenjuje se rijetkim i vrlo rijetkim. Moguće:

  • probavni problemi u obliku mučnine, otežanog rada crijeva ili proljeva. Možete ih ublažiti uzimanjem Gliklazida tokom najzagriženijih obroka,
  • kožne alergije, obično u obliku osipa popraćenih svrabom,
  • smanjenje trombocita, crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca. Sastav krvi se sam vraća u normalu nakon ukidanja Gliclazida,
  • privremeno povećanje aktivnosti enzima jetre.

Kome je Glyclazide MV kontraindiciran

Kontraindikacije prema uputama Razlog zabrane
Preosjetljivost na gliklazid, njegove analoge, druge preparate sulfonilureje.Velika vjerovatnost anafilaktičkih reakcija.
Dijabetes tipa 1, resekcija pankreasa.U nedostatku beta ćelija, sinteza inzulina nije moguća.
Teška ketoacidoza.Pacijentu je potrebna hitna pomoć. Samo terapija inzulinom može to da obezbedi.
Bubrežno i jetreno zatajenje.Visok rizik od hipoglikemije.
Tretman mikonazolom, fenilbutazonom.
Pijenje alkohola.
Trudnoća, HB, dječja dob.Nedostatak neophodnih istraživanja.

Šta se može zamijeniti

Ruski gliklazid jeftin, ali prilično kvalitetan lijek, cijena pakiranja Gliclazide MV (30 mg, 60 komada) iznosi i do 150 rubalja. Zamijenite ga analogima samo ako uobičajene tablete nisu u prodaji.

Originalni lijek su svi ostali lijekovi s istim sastavom, uključujući Gliclazide MV - generičke datoteke ili kopije. Cijena Diabetona je otprilike 2-3 puta veća od njegovih generičkih.

Glyclazide MV analozi i nadomjesci registrirani u Ruskoj Federaciji (naznačeni su samo pripravci s modificiranim oslobađanjem):

  • Gliklazid-SZ proizveden od strane CJSC Severnaya Zvezda,
  • Golda MV, Pharmasintez-Tyumen,
  • Gliclazide Canon iz kompanije Canonpharm Production,
  • Gliklazid MV Pharmstandard, Pharmstandard-Tomskkhimfarm,
  • Diabetalong, proizvođač MS-Vita,
  • Gliklada, Krka,
  • Glidiab MV iz Akrihina,
  • Diabefarm MV Pharmacor Production.

Cijena analoga je 120-150 rubalja po paketu. Gliklada proizvedena u Sloveniji najskuplji je lijek s ove liste, pakovanje košta oko 250 rubalja.

Trgovački naziv preparata: Gliklazid-AKOS

Farmakoterapijska grupa:

ATX kod: A10VB09

Farmakološko djelovanje:
Gliklazid je oralni hipoglikemijski lijek koji potječe od sulfonilureje druge generacije. Stimulira izlučivanje inzulina β-ćelijama gušterače, pojačava inzulinsko-sekretorni učinak glukoze i povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Stimulira aktivnost unutarćelijskih enzima - mišićne glikogenske sintetaze. Smanjuje interval od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina. Vraća rani vrh lučenja inzulina (za razliku od drugih derivata sulfonilureje, koji imaju učinak uglavnom tokom druge faze sekrecije). Smanjuje postprandijalno povećanje glukoze. Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, poboljšava mikrocirkulaciju: smanjuje adheziju i agregaciju trombocita, normalizira propusnost vaskula, sprječava razvoj mikrotromboze i ateroskleroze i obnavlja proces fiziološke parietalne fibrinolize. Smanjuje osjetljivost vaskularnih receptora na epinefrin. Usporava razvoj dijabetičke retinopatije u neproliferativnom stadiju. Uz dijabetičku nefropatiju uz duže korištenje, uzrokuje značajno smanjenje ozbiljnosti proteinurije. Ne dovodi do povećanja tjelesne težine, jer prevladavajući učinak na rani vrhunac izlučivanja inzulina i ne uzrokuje hiperinsulinemiju, pomaže pravilnom prehranom smanjiti tjelesnu težinu kod pretilih bolesnika. Ima antiaterogena svojstva, snižava koncentraciju ukupnog holesterola u krvi.

Farmakokinetika:
Nakon oralne primjene, brzo se apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Apsorpcija je velika. Nakon oralne primjene 80 mg, maksimalna koncentracija u krvi (2,2-8 mcg / ml) dostiže se nakon otprilike 4 sata, nakon primjene 40 mg maksimalna koncentracija u krvi (2-3 mcg / ml) postiže se za 2-3 sata. proteini u plazmi - 85-97%, zapremina distribucije - 0,35 l / kg. Ravnotežna koncentracija u krvi postiže se nakon 2 dana. Metabolizira se u jetri, uz stvaranje 8 metabolita. Količina glavnog metabolita koja se nalazi u krvi je 2-3% od ukupne količine uzimanog lijeka, nema hipoglikemijski učinak, ali poboljšava mikrocirkulaciju. Izlučuje se bubrezima - 70% u obliku metabolita, manje od 1% u nepromenjenom obliku, kroz creva - 12%, u obliku metabolita.Poluvrijeme eliminacije iznosi 8-20 sati.

Indikacije za upotrebu
Dijabetes melitus tipa 2 u odraslih u kombinaciji sa dijetnom terapijom i umjerenom fizičkom aktivnošću, pri čemu potonji nisu efikasni.

Kontraindikacije
- preosjetljivost na lijek,
- dijabetes melitus tip 1,
- dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,
- hiperosmolarna koma,
ozbiljno zatajenje jetre i / ili bubrega,
- velike hirurške intervencije, velike opekotine, povrede i druga stanja koja zahtevaju insulinsku terapiju,
- crevna opstrukcija, pareza želuca,
- stanja praćena malapsorpcijom hrane, razvojem hipoglikemije (zaraznih bolesti),
- leukopenija,
- Trudnoća, period dojenja.

S pažnjom (potreba za pažljivijim nadzorom i odabirom doze) propisana je za febrilni sindrom, alkoholizam i bolesti štitnjače (sa oštećenom funkcijom).

Doziranje i primjena Doza lijeka postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi pacijenta, kliničkim manifestacijama bolesti i razini glukoze na glavi i 2 sata nakon jela. Početna dnevna doza je 80 mg, prosječna dnevna doza je 160 mg, a maksimalna dnevna doza je 320 mg. Lijek gliklazid-AKOS uzima se oralno 2 puta dnevno (ujutro i uveče) 30-60 minuta prije jela.

Hipoglikemija (u slučaju kršenja režima doziranja i neadekvatne prehrane): glavobolja, osjećaj umora, glad, znojenje, oštra slabost, agresivnost, anksioznost, razdražljivost, nepažnja, nemogućnost koncentracije i odgođena reakcija, depresija, slabljenje vida, afazija, drhtanje, bespomoćnost, poremećaji osjeta, vrtoglavica, gubitak samokontrole, delirij, grčevi, hipersomnija, gubitak svijesti, plitko disanje, bradikardija, palpitacije.

Iz probavnog sistema: dispepsija (mučnina, proliv, osjećaj težine u epigastrijumu), anoreksija - težina se smanjuje ako se uzima s hranom, narušena funkcija jetre (kolestatska žutica, pojačana aktivnost "jetrenih" transaminaza).

Iz hemopoetskih organa: anemija, trombocitopenija, leukopenija.

Alergijske reakcije : pruritus, urtikarija, makulopapularni osip.

Predoziranje
Uz predoziranje, moguća je hipoglikemija, sve do razvoja hipoglikemijske kome. Liječenje: ako je pacijent svjestan, uzima lako probavljive ugljikohidrate (šećer) unutra, uz gubitak svijesti, 40% otopina dekstroze (glukoze) ubrizgava intravenski, 1-2 mg glukagona intramuskularno. Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata lako probavljivim ugljikohidratima (kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije). Sa cerebralnim edemom, manitol i deksametazon.

Interakcija s drugim lijekovima
Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enalapril), blokatori H2-histaminskih receptora (cimetidin), protiv gljivičnih lijekova (mikonazol, flukonazol), nesteroidni protuupalni lijekovi (fenilbutazonfiburat, indometanono) povećavaju hipoglikelimski efekat (etionamid), salicilati, indirektni kumarinski antikoagulanti, anabolički steroidi, beta blokatori, ciklofosfamid, kloramfenikol, inhibitori monoaminooksa idaze, sulfonamidi dugog djelovanja, fenfluramin, fluoksetin, pentoksifilin, gvanetidin, teofilin, lijekovi koji blokiraju cjevčicu, rezerpin, bromokriptin, disopiramid, piridoksin, alopurinol, lijekovi koji sadrže etanol i etanol, kao i drugi lijekovi.
Olabavite hipoglikemijski učinak gliklazida barbiturata, steroidi, simpatomimetici (epinefrin, klonidin, ritodrina, salbutamol, terbutalin), fenitoin blokatori "slow" kalcijum kanala, karbonski inhibitori anhidraze (acetazolamid), tiazidni diuretici, hlortalidon, furosemid, triamteren, Asparaginase, baclofen, danazol , diazoksid, izoniazid, morfij, glukagon, rifampicin, hormoni štitnjače, litijeve soli, u velikim dozama - nikotinska kiselina, hlorpromazin, estrogeni i oralni kontraceptivi koji ih sadrže.
Kod interakcije s etanolom moguća je reakcija slična disulfiramu. Gliklazid povećava rizik od ventrikularne ekstrasistole dok uzimate srčane glikozide.
Beta blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin mogu maskirati kliničke manifestacije hipoglikemije. Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Posebna uputstva
Liječenje lijekom Glyclazide-AKOS provodi se u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom s malim sadržajem ugljikohidrata. Potrebno je redovno nadzirati sadržaj glukoze u krvi na prazan stomak i nakon uzimanja hrane. U slučaju većih kirurških intervencija i ozljeda, velikih opeklina, zaraznih bolesti sa febrilnim sindromom, potrebno je razmotriti mogućnost upotrebe inzulinskih pripravaka.
Potrebno je upozoriti pacijente na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju uzimanja etanola, nesteroidnih protuupalnih lijekova i gladovanja. U slučaju etanola moguće je razviti i sindrom sličan disulfiramu (bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, glavobolja).
Morate prilagoditi dozu lijeka s fizičkim ili emocionalnim preopterećenjem, mijenjanjem prehrane. Posebno su osjetljivi na djelovanje hipoglikemijskih lijekova stariji ljudi, pacijenti koji ne primaju uravnoteženu prehranu, oslabljeni pacijenti, bolesnici koji pate od hipofize-nadbubrežne insuficijencije. Na početku liječenja, tijekom odabira doze, pacijentima sklonim razvoju hipoglikemije ne preporučuje se baviti se aktivnostima koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Obrazac za puštanje
80 mg tablete
Na 10 ili 20 tableta u blister pakovanju.
2, 4, 6 ili 10 blistera za 10 tableta ili 1,2, 3 blistera za 20 tableta sa uputama za upotrebu u pakovanju kartona.

Datum isteka 3 godine
Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Uslovi skladištenja
Lista B. Na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 25 ° C. Čuvati van dohvata dece.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni
Po receptu.

Proizvođač / organizacija za polaganje zahteva:
Otvoreno dioničko društvo Kurgan, dioničko društvo za sintezu lijekova i proizvoda (SJN sinteza). 640008, Rusija, Kurgan, pr. Ustav, 7

Pogledajte video: Pre upotrebe detaljno prouciti uputstvo! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar