Zamjena inzulina

Nažalost, previše različitih ruskih proizvođača inzulina (danas su svi strani proizvođači lokalizirali proizvodnju u Rusiji i zato se mogu smatrati i ruskim - Aventis, Novo Nordisk, Eli Lilly) proizvode niz inzulina s istim svojstvima, ali s različitim robnim imenima. A kako se po učinku ne razlikuju, u nekim slučajevima se tokom kupovine mogu kupiti besplatnom isporukom uglavnom insulina jedne od tih kompanija, na šta utiče cena koju kompanija nudi. Prelazak u takvim slučajevima sa inzulina jedne kompanije na inzulin druge ne utječe na ishod liječenja.

Drugo, učinak na snižavanje šećera kod svih inzulina je isti - to jest, gotovo uvijek možete odabrati kombinaciju pripravaka inzulina koji će osigurati potrebne pokazatelje glukoze u krvi. Razlike između nekih insulina nisu u njihovoj efikasnosti (svi su efikasni, kao što sam napomenuo), već u lakoći davanja. Produljeni inzulin može se davati dva puta dnevno (na primjer NPH inzulini) ili 1 put dnevno (na primjer Lantus ili Levemir). Očito je da je jednom dnevno prikladnije davati nego 2 puta dnevno. No, ako iz nekog razloga ne postoji takav lijek, tada možete ići na neko vrijeme na lijek, koji se primjenjuje 2 puta dnevno, a ne jedan. Nema štete od toga, osim neugodnosti davanja i prelaska sa uobičajenog inzulina na drugi.

Budući da se u toku godine potreba za raznim inzulinama mijenja u jednoj ili drugoj mjeri, mogu se pojaviti situacije kada za neko vrijeme može nestati inzulin jednog ili drugog proizvođača. U tom slučaju ne trebate čekati uobičajeni inzulin za sebe, smanjujući dnevnu dozu ili je spremite nekako za svoju djevojku - to može biti štetno za vaše zdravlje. I trebate koristiti inzulin koji je, prema endokrinologu, najprikladnije zamijeniti, na primjer, privremeno, dok ne postoji uobičajena opskrba. Obično to traje ne više od nekoliko nedelja.

Što trebam učiniti ako imam slično, ali drugačije pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne podatke ili ako je vaš problem malo drugačiji od onog predstavljenog, pokušajte s liječnikom postaviti dodatno pitanje na istoj stranici ako je on na glavnom pitanju. Možete postaviti i novo pitanje i nakon nekog vremena naši liječnici će odgovoriti na njega. Besplatno je. Možete potražiti relevantne informacije o sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web lokacije. Bićemo vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Medportal 03online.com pruža medicinske konsultacije u prepisci s ljekarima na licu mjesta. Ovdje dobivate odgovore od stvarnih vježbača u svom području. Trenutno, sajt može dobiti konsultacije na 48 područja: alergolog, anesteziologa, venerologija, gastroenterologije, hematologije i genetika, ginekolog, homeopata, dermatolog dječje ginekolog, dijete neurolog, pedijatrijske urologije, dječije hirurgije, pedijatrijski endokrinolog, dijetetičar, imunolog , specijalista zarazne bolesti, kardiolog, kozmetolog, logoped, ENT specijalista, mamolog, medicinski pravnik, narkolog, neurolog, neurohirurg, nefrolog, onkolog, onkurolog, ortoped-trauma hirurg, oftalmolog a, pedijatar, plastični hirurg, proktolog, psihijatar, psiholog, pulmolog, reumatolog, radiolog, seksolog androlog, stomatolog, urolog, farmaceut, herbalist, flebolog, hirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 96,27% pitanja..

Odabir / zamjena inzulina: pravila, opcije, postupak

Terapija inzulinom je metoda snižavanja razine šećera u krvi i normalizacije metaboličkih procesa davanjem različitih oblika hormona inzulina. Ova se tehnika koristi uglavnom za liječenje dijabetes melitusa (DM), kao i za prevenciju njegovih komplikacija, što pozitivno utječe na trajanje i kvalitetu života pacijenata.

Trenutno se za liječenje dijabetesa koriste biosintetski i polusintetički inzulin različitog trajanja djelovanja.

Prema ovom kriteriju, razlikuju se 4 vrste lijekova:

Ultra kratko djelovanje (početak akcije nakon 15 minuta, trajanje do 2 sata)
Kratka akcija (početak akcije - 30 minuta nakon primjene, djeluje do 3 sata)
Srednje trajanje (početi djelovati nakon 45 minuta. - 2 sata, na snazi ​​do 24 sata)
Dugo glume (početak nakon 2-3 sata, trajanje akcije do 36 sati)

Ko treba da koristi insulin?


Ova je metoda liječenja apsolutno potrebna kod identificiranja dijabetesa tipa or ili u slučaju neučinkovitosti oralnih lijekova kod dijabetesa tipa D. Tu je i popis patoloških i fizioloških stanja koja zahtijevaju privremenu ili trajnu primjenu inzulinske terapije za dijabetes tipa ΙΙ. Tu spadaju:


Trudnoća i dojenje
Zarazne bolesti
Hirurške intervencije (osim minimalno invazivne hirurgije)
Značajne povrede
Ne kompenzirane popratne bolesti
Prisutnost komplikacija dijabetesa (prekoma, koma, ketoacidoza, progresivna nefropatija itd.)

Kako odabrati insulin?


Odabir inzulina provodi liječnik na temelju mnogih faktora. Režim liječenja uglavnom se uzima u obzir. Sada je najčešća osnovna bolus šema, čija je značenja upotreba nekoliko lijekova različitog trajanja djelovanja. Da bi se osigurala pozadinska (početna) razina inzulina koriste se produženi oblici (Monodar B, Humodar B, Lantus), a da bi se izbjegla hiperglikemija nakon jela koriste se kratko djelujući izulini (Farmasulin N, Humodar R, Novorapid). Ova šema omogućava vam da maksimizirate približne fluktuacije nivoa ovog hormona u krvi do fizioloških, a također pruža maksimalnu efikasnost liječenja.
Nedostatak ove sheme je što se od pacijenta traži da uspostavi dovoljno jasnu prehranu i fizičku aktivnost. Nisu svi ljudi imali priliku organizirati svoj posao u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem ili im je to jednostavno teško zbog čvrsto uspostavljenih navika. Stoga su pojednostavljeni režimi primjene inzulina, a jedan od zadataka liječnika je odabrati pojedinačno pogodan za svakog pacijenta.

Iz kojih razloga pacijenti traže zamjenu lijeka?


Često pacijenti ne vjeruju domaćim lijekovima i zahtijevaju ih zamijeniti uvezenim. Ali to nije uvek moguće.
Na prvi recept inzulina liječnici obično biraju one koji se lako mogu dobiti u okviru državnog programa, mada je trenutno svaki inzulin dostupan besplatno, ali za neke su forme potrebni dodatni dokumenti. Ako doktor, promatrajući pacijenta, može tvrditi da stabilizuje njegovo stanje, tada nema potrebe za zamjenom lijeka, bez obzira na to je li on uvezen ili domaći. Nadoknada bolesti je glavni kriterij efikasnosti liječenja. Ako liječnik ne postigne željeni rezultat podešavanjem doze ili učestalosti davanja inzulina, ipak je potrebno pokrenuti pitanje promjene lijeka. Komplikacije kao što su: izražene nuspojave, alergijske reakcije, lipodistrofija, ketoacidoza, koma i prekoma također su indikacija za odabir boljeg inzulina.

Kako zamijeniti lijek?


Odluku o zamjeni donosi lekar endokrinološke klinike zajedno s komisijom. Nakon toga, zaključak s izmijenjenim preporukama dostavlja se porodičnom ljekaru ili endokrinologu u mjesto prebivališta, gdje pacijent može primati nove pripravke inzulina. U svakom slučaju, pacijent uvijek ima pravo izbora i može koristiti bilo koji oblik inzulina koji se nudi u ljekarnama, ovisno o financijskom stanju. Naravno, nakon konsultacija sa ljekarom. Ali uz zadovoljavajuće stanje pacijenta i dovoljnu efikasnost već propisanog liječenja, to nije neophodno.
Bez obzira kakav režim liječenja odabrao liječnik, važno je da osobe sa dijabetesom zapamte da metode bez lijekova uvijek ostaju na prvom mjestu. Gubitak kilograma, normalizacija prehrane, pažljiva njega kože ruku i nogu trebali bi biti prioriteti svakog pacijenta. Njihova primjena ne samo da će povećati efikasnost lijekova već i poboljšati kvalitetu života i njegovo trajanje.

Koje su razlike između inzulinskih preparata

Upotreba analoga inzulina za liječenje dijabetesa uobičajena je medicinska praksa. Sintetički lijekovi smanjuju koncentraciju glukoze u krvi i dovode do normalnih očitanja glukoze.

  • upotrebljivost
  • sigurne efekte na telo pacijenta,
  • možete kombinirati injekcije i prirodnu proizvodnju hormona gušterače,
  • brzo postizanje rezultata.

Pacijenti s dijagnozom šećerne bolesti tipa 2 koriste tablete u prvim fazama liječenja. No s razvojem bolesti i oni imaju potrebu za dodatnom primjenom umjetnog inzulina.

Kod dijabetesa tipa 1 ponekad je nužna i zamjena jednog lijeka drugim. Ova se potreba može prepoznati po simptomima:

  • brza stopa smanjenja oštrine vida,
  • loše zdravlje i poremećaj organskih sistema,
  • pacijent ima oštre promjene koncentracije glukoze u krvi.

Osim toga, sintetički nadomjesci inzulina pomažu u izbjegavanju nuspojava upotrebe prirodnog hormona.

Nedostaci primjene prirodnog inzulina:

  • dugo čekati na efekt,
  • dugo trajanje rada.

Među analogima inzulina popularni su:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • Humalog,
  • Aspart
  • Glusilin,
  • Lantus
  • Detemir
  • Humalog mix 25.

Aktivni sastojak lijeka Humalog je inzulin lispro. Smanjuje nivo slobodne glukoze u krvi i normalizuje pokazatelje.

Načini upotrebe Humaloga:

Doza lijeka, trajanje liječenja i režim ubrizgavanja određuje liječnik. Ne možete sami odabrati režim liječenja.

Prednosti lijeka Humalog:

  • možete unijeti lijek prije jela ili odmah nakon njega,
  • Humalog se može davati intravenski (nakon operacija, s upalnim procesima i

Prednosti lijeka Humalog:

  • možete unijeti lijek prije jela ili odmah nakon njega,
  • Humalog se može davati intravenski (nakon operacija, sa upalnim procesima i ketoacidozom).

Oblik lijeka je otopina za injekcije (bez boje, bez sedimenta ili nečistoća).

Kontraindikacije za upotrebu leka:

  • nizak šećer u krvi
  • pojedinačne alergijske reakcije na komponente Humaloga.

Tokom terapije ovim nadomjestkom inzulina mogu se pojaviti neželjeni efekti:

  • hipoglikemija,
  • hipoglikemijska koma,
  • smrt od kome,
  • urtikarija
  • alergijski osip
  • snižavanje krvnog pritiska
  • respiratorno zatajenje
  • Quinckeov edem.

Cijena Humaloga varira od 1800 do 2000 rubalja.

Aktivna komponenta lijeka je inzulin aspart. Djelovanje ovog lijeka usmjereno je na inzulinske receptore. Kao rezultat toga, ubrzava se transport molekula glukoze kroz stanične membrane. Razina šećera u krvi opada i stanje osobe se vraća u normalu. Aspart je pogodan za pacijente koji imaju 1 tip dijabetesa.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

  • niska glukoza u krvi
  • alergična na komponente lijeka,
  • djeca mlađa od 6 godina
  • trudnoća kod žena
  • period dojenja

Na pozadini uzimanja Aspart-a mogu se pojaviti nuspojave u radu vidnog i živčanog sistema kao i na koži.

Načini davanja Aspart-a:

  • ubrizgavanje špricom u potkožnu masnoću,
  • injekcije olovke za štrcaljke
  • uz pomoć pumpi
  • intravenski (samo u medicinskim ustanovama).

Ne možete koristiti nekoliko lijekova u kombinaciji sa Aspartumom kada se ubrizgavaju kroz pumpu.

U prvim fazama terapije Aspart-om preporučuje se odustati od vožnje i od poslova koji zahtijevaju veliku koncentraciju pažnje. U prvim tjednima njegove upotrebe vidna oštrina se smanjuje.

Cijena je od 1500 do 1800 rubalja.

Aktivna supstanca lijeka je insulin glulisin. Glulizin počinje djelovati 10-15 minuta nakon primjene. Djelovanje lijeka ima za cilj:

  • povećana aktivnost unosa glukoze u ćelije,
  • smanjenje sinteze šećera u jetri.

Propisuje se bolesnicima sa dijabetesom tipa 1 i 2. Kao i drugi inzulinski analozi, i Glulisin ima kontraindikacije. Ne može se koristiti za alergije na komponente i početni nizak šećer u krvi.

Nuspojava Glulisin:

  • poremećaj sna
  • oslabljena koncentracija,
  • alergijski osip i urtikarija,
  • psiho-emocionalni stres,
  • tremor udova,
  • mučnina i povraćanje
  • jake glavobolje
  • smanjenje oštrine vida,
  • gubitak svijesti
  • smrtni ishod.

Ovaj analog inzulina ćelije se 2 puta brže apsorbuje od prirodnog hormona. Kao rezultat toga, željeni efekat se postiže brže.

Cijena je 2300 rubalja.

Aktivna supstanca lijeka je insulin glargin. Po trajanju rada, Lantus je analogan dugom postupku. Dostupno u obliku otopina za ubrizgavanje. Unutar ampule je bistro rješenje bez boje.

Ovaj analog se ne može koristiti kada:

  • alergije na aktivne i pomoćne sastojke lijeka,
  • trudnoća kod žena
  • djeca mlađa od 6 godina.

Lantus može izazvati neželjene efekte tokom liječenja. Tipični su za sve analoge inzulina - oštećenje vida, osip na koži ili osipima, oštar pad koncentracije šećera.

Doziranje lijeka i režim doziranja određuje liječnik. Ako pacijent lijek Lantus zamijeni drugim inzulinskim pripravkom, potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom kako bi se prilagodila doza injekcije.

Ne mijenjajte preporučenu dozu lijeka. To može prouzrokovati životne posljedice. Lantus se ne smije miješati sa drugim analogima inzulina i lijekovima koji smanjuju šećer.

Cijena lijeka je 4.500 rubalja.

Spada u grupu dugo delujućih inzulina. Aktivni sastojak je insulin detemir. Injekcije lijeka izvode se 1 ili 2 puta dnevno. Učestalost primjene određena je težinom bolesti.

Na pozadini uzimanja lijeka mogu se pojaviti takve nuspojave:

  • nagli pad koncentracije glukoze u krvi,
  • hipoglikemijska koma,
  • smrt u komi
  • psihoemocionalni stres (nervoza, anksioznost, osećaj straha),
  • poremećaji spavanja
  • oslabljena koncentracija,
  • vidne patologije
  • osip na koži i osip,
  • oticanje na mestu ubrizgavanja.

Osim toga, kod pacijenata koji koriste ovaj analog primjećuje se porast tjelesne težine u razdoblju liječenja.

Oblik za oslobađanje - bistra otopina za injekcije.

Cijena lijeka Detemir iznosi 2800 rubalja.

Humalog mix 25

Kao deo ovog analoga, aktivna komponenta je dvofazni insulin lispro.Kao i druge vrste inzulina, Humalog Mix 25 ubrizgava se u potkožnu masnoću bedara, trbuha ili stražnjice. Doziranje lijeka dodjeljuje se svakom pacijentu pojedinačno.

Zabranjeno je unositi lijek u krvne žile. Nepravilno davanje izaziva hipoglikemiju i komu. U težim slučajevima može nastupiti smrt.

Oblik za puštanje - suspenzija za injekcije. Lijek se mora čuvati u hladnjaku, ali obavezno ga prije upotrebe zagrijte u rukama.

  • nizak šećer u krvi
  • alergična na komponente lijeka,
  • tumor β-ćelija otočića Langerhansa.

  • alergijski osip ili osip,
  • Quinckeov edem,
  • respiratorno zatajenje
  • vrtoglavica
  • smanjenje oštrine vida.

Ovaj analog ne mogu koristiti trudnice i djeca čija je dob manja od 6 godina. Cijena lijeka Humalog mix 25 kreće se u rasponu od 1700-1900 rubalja.

Analozi inzulina često se koriste u liječenju dijabetesa tipa 1 ili 2. Mnoge supstitucije dozvoljavaju injekcije samo 1 puta dnevno. Pogodan je za pacijente. Lijek jedne vrste može primijetiti druga, ali prije toga trebali biste se posavjetovati sa svojim

  • alergijski osip ili osip,
  • Quinckeov edem,
  • respiratorno zatajenje
  • vrtoglavica
  • smanjenje oštrine vida.

Ovaj analog ne mogu koristiti trudnice i djeca čija je dob manja od 6 godina. Cijena lijeka Humalog mix 25 kreće se u rasponu od 1700-1900 rubalja.

Analozi inzulina često se koriste u liječenju dijabetesa tipa 1 ili 2. Mnoge supstitucije dozvoljavaju injekcije samo 1 puta dnevno. Pogodan je za pacijente. Lijek jedne vrste može primijetiti druga, ali prije toga potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Kao i bilo koji lijek, i analozi inzulina ne mogu se nekontrolirano uzimati. Samo specijalist može odrediti potrebnu dozu i režim hormona.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Olga Chernykh napisala je 09. oktobar 2015.: 113

Apidra Solostar je inzulin, koji se proizvodi u ruskoj tvornici pod kontrolom proizvođača (njemačke kompanije), njegova cijena viša je od one koja djeluje actrapid, tako da nema čega da se brinete, iako cijena nije pokazatelj. Ali Apidra je analog inzulina, actrapid-inzulina, oni imaju nešto drugačiji učinak, uključujući i vremenom. Sam želim da prebacim s analognog na inzulin, savetovao je dobar specijalista, dok sam ga tek kupio pokušaću pod nadzorom.

Olga Chernykh napisala je 09. oktobar 2015.: 116

Bila sam na analozima inzulina, čim sam se razbolela, ove godine otišla sam u bolnicu dok sam bila na poslovnom putu, u bolnici nisu imali Novorapid i Levemir, bili su samo Actropid, Protafan, doktor mi je preporučio da ih isprobate. Ono što je meni važno, smanjila je dozu sa 14 jedinica. Levemira do 10 jedinica. Protofan i do 6 jedinica. za svaki obrok - Actropida, možete čitati recenzije o Apidri, ali mislim tko će kome odgovarati, sve je individualno.

Elena Antonets napisala 10. oktobra 2015. godine: 115

Drugovi, razjasnimo, inače ovdje imate zbrku.
U ovoj fazi razvoja medicine, svi inzulini za LJUDSKO INŽENJERING dobiveni su genetskim inženjeringom, a sintetizira nas E. coli E. coli (ili Saccharomyces cerevisiae), u kojem je „komad“ DNK promijenjen za čovjeka. To vam objašnjavam vrlo otprilike. Koga je briga, pročitajte na internetu. Riječ "analogni" na ruskom je "na neki način slična". Dakle, što se tiče insulina, ANALOGU su ljudske insuline koji su promenili strukturu molekula. Tu spadaju:

1. ULTRA-SHORT inzulini, razlikuju se po bržem nanošenju i kraćem trajanju djelovanja. Ovo je:
HUMALOG- u molekuli ljudskog inulina izmjenjene su aminokiseline na pozicijama 28 i 29 B-lanca inzulina.
NOVORAPID u molekuli humanog inzulina, aminokiselina prolin u položaju B28 zamijenjena je aspartanskom kiselinom.
APIDRA - u molekuli humanog inzulina aminokiselina asparagin u položaju B3 zamijenjena je lizinom, a lizin je zamijenjen glutaminskom kiselinom u položaju B29, što dovodi do brže apsorpcije lijeka.

Kad ovo napišem, uvijek razmišljam hoćete li razumjeti do kakvog fantastičnog nivoa je dostigla naša farmakologija?)))

2. Insulini dugog djelovanja (vrhunski analozi ljudskog inzulina). Ovo je:
LANTUS
LEVEMIR

3. Lijek Tresiba FlexTouch - analog ljudskog insulina SUPERLONGLY koji djeluje (do 40 sati)

Ljudski inzulini kratkog djelovanja koriste se u tradicionalnoj terapiji inzulinom, kod koje se uvijek primjećuje unos hrane, a na vrhuncu aktivnosti kratkog ili pozadinskog inzulina potrebno je uzimati obavezne grickalice da bi se izbjegla moguća hipoglikemija.

Imenovanje ultra kratkih analoga ljudskog insulina omogućava vam da liberalizirate ishranu, pojednostavljuje režim dijabetičara i uključuje fleksibilnu terapiju inzulinom. Svrha i djelotvornost jednog ultra kratkog inzulina ne znači da će i drugi inzulinski analog biti učinkovit. Nigdje nema empirizma: sve testiramo na sebi empirijski.

Prilikom prelaska s inzulina kratkog djelovanja na ultrasporne analoge ILI sa inzulina srednjeg trajanja na analoge bez vrha, potrebno je smanjiti dozu! I.e. smanjujemo koeficijente ugljikohidrata za hranu i dnevnu dozu baznog inzulina. Za početak, 30%, zatim - pogledajte SK i prilagodite dozu.

Zanimljiva činjenica))): 1 kg inzulina može se dobiti u 25 kubnom fermentoru (bioreaktoru) pomoću Escherichia coli, ili. od 35 tisuća grla poljoprivrednih životinja, što je učinjeno prije razvoja genetskog inženjerstva. Užas!)))

Pogledajte video: Znate li kako se pravilno daje inzulin? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar