Hypothiazide: upute za upotrebu

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Hipotiazid. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o primjeni Hypothiazida u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje recenzije o diuretiku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Hipotiazidni analozi u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Upotrebljava se za liječenje arterijske hipertenzije i edematoznog sindroma kod odraslih, djece kao i tijekom trudnoće i dojenja.

Hipotiazid - diuretik (diuretik). Primarni mehanizam djelovanja tiazidnih diuretika je povećavanje diureze inhibiranjem reapsorpcije jona natrija i hlora u početnom dijelu bubrežnih tubula. To dovodi do povećanog izlučivanja natrijuma i hlora, a samim tim i vode. Povećava se i izlučivanje ostalih elektrolita, odnosno kalijuma i magnezijuma. U maksimalnim terapijskim dozama diuretski / natriuretski učinak svih tiazida približno je jednak.

Natriureza i diureza nastaju u roku od 2 sata i dostižu maksimalnu razinu nakon otprilike 4 sata.

Tiazidi također smanjuju aktivnost ugljične anhidraze povećavajući izlučivanje bikarbonatnih iona, ali taj je učinak obično slab i ne utječe na pH urina.

Hidrohlorotiazid (aktivna supstanca lijeka Hypothiazide) također ima antihipertenzivna svojstva. Tiazidni diuretici ne utiču na normalan krvni pritisak.

Sastav

Hidroklorotiazid + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Hipotiazid je nepotpun, ali se apsorbira prilično brzo iz probavnog trakta. Ovaj efekat traje 6-12 sati. Hidrohlorotiazid prelazi placentarnu barijeru i izlučuje se u majčinom mlijeku. Primarni put izlučivanja je putem bubrega (filtracija i izlučivanje) u nepromijenjenom obliku.

Indikacije

  • arterijska hipertenzija (kako za monoterapiju tako i za kombinaciju s drugim antihipertenzivnim lijekovima),
  • edem sindrom različitog porijekla (hronično zatajenje srca, nefrotski sindrom, sindrom predmenstrualne napetosti, akutni glomerulonefritis, hronično zatajenje bubrega, portalna hipertenzija, liječenje kortikosteroidima),
  • kontrola poliurije, uglavnom s nefrogenim dijabetes insipidusom,
  • prevencija stvaranja kamena u mokraćnim putevima kod osjetljivih bolesnika (smanjena hiperkalciurija).

Obrasci za izdavanje

Tablete 25 mg i 100 mg.

Upute za upotrebu i doziranje

Dozu treba odabrati pojedinačno. Uz stalni medicinski nadzor, uspostavlja se minimalna efektivna doza. Lijek treba uzimati oralno nakon obroka.

Kod arterijske hipertenzije početna doza je 25-50 mg dnevno, u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima. Za neke pacijente dovoljna je početna doza od 12,5 mg (i kao monoterapija i u kombinaciji). Potrebno je primijeniti minimalnu efektivnu dozu, koja ne prelazi 100 mg dnevno. Pri kombiniranju hipotiazida s drugim antihipertenzivnim lijekovima, možda će biti potrebno smanjiti dozu drugog lijeka kako bi se spriječilo prekomjerno sniženje krvnog tlaka.

Antihipertenzivni učinak očituje se u roku od 3-4 dana, ali može potrajati 3-4 sedmice da se postigne optimalan učinak. Nakon završetka terapije hipotenzivni učinak traje 1 tjedan.

Kod edematoznog sindroma različitog porijekla, početna doza je 25-100 mg dnevno jednom ili 1 put u 2 dana. Ovisno o kliničkom odgovoru, doza se može smanjiti na 25-50 mg dnevno jednom ili jednom svaka 2 dana. U nekim teškim slučajevima, na početku liječenja može biti potrebno povećanje doze lijeka na 200 mg dnevno.

Sa sindromom predmenstrualne napetosti lijek se propisuje u dozi od 25 mg dnevno i primjenjuje se od pojave simptoma do početka menstruacije.

Uz nefrogeni dijabetes insipidus preporučuje se uobičajena dnevna doza od 50-150 mg (u nekoliko doza).

Zbog povećanog gubitka jona kalijuma i magnezijuma tokom tretmana (nivo kalijuma u serumu može biti

Farmakološko djelovanje

Diuretički učinak hidroklorotiazida prvenstveno je odgovoran za izravnu blokadu reapsorpcije Na + i SG u udaljenim tubulima. Pod njegovim utjecajem pojačava se izlučivanje Na + i SG, a zahvaljujući tome izlučivanje vode, kao i kalijuma i magnezijuma. Diuretski učinak hidroklorotiazida smanjuje volumen cirkulirajuće plazme, povećava aktivnost renina u plazmi, pojačava izlučivanje aldosterona, kao rezultat toga izlučivanje kalija i bikarbonata u urinu povećava se i koncentracija kalija u serumu smanjuje. Angiotenzin-P reguliše vezu renin-aldosterona, stoga, kombinovana upotreba antagonista angiotenzin-P receptora može preokrenuti postupak izlučivanja kalija povezan sa diastikom tiazida.

Lijek također ima umjeren stupanj blokirajući učinak na ugljičnu anhidrazu, pojačavajući tako izlučivanje bikarbonata, dok nema značajnih promjena u pH urina.

Farmakokinetika

Hidroklorotiazid se dobro apsorbira nakon oralne primjene, njegovi diuretički i natriuretski učinci javljaju se u roku od 2 sata nakon primjene i dostižu svoj maksimum nakon otprilike 4 sata. Ova akcija traje 6-12

Izlučuje se putem bubrega u nepromenjenom obliku. Poluživot za bolesnike s normalnom funkcijom bubrega je 6,4 sata, za bolesnike s umjerenom bubrežnom insuficijencijom - 11,5 sati, a za ozbiljno bubrežno zatajenje s klirensom kreatinina manjim od 30 ml / min. - 20,7 sati. Hidroklorotiazid prelazi placentarnu barijeru i izlučuje se u majčinom mlijeku u malim količinama.

Indikacije za upotrebu

• Hipertenzija (u blagim oblicima - kako u obliku monoterapije, tako i u kombinaciji sa drugim antihipertenzivnim lekovima).

• Edemi srčane, jetrene ili bubrežne etiologije, predmenstrualni edemi, edemi koji prate farmakoterapiju, poput kortikosteroida.

• Sa nefrogenim dijabetes insipidusom za smanjenje poliurije (paradoksalni efekat)

• Za smanjenje hiperkalciurije.

Kontraindikacije

• Preosjetljivost na lijek ili druge sulfonamide

• Teški bubrežni (klirens kreatinina ispod 30 ml / min) ili zatajenje jetre

• Otporan na terapijsku hipokalemiju ili hiperkalcemiju

• Simptomatska hiperuricemija (giht)

Lijek nije indiciran za upotrebu kod djece mlađe od 6 godina.

Trudnoća i dojenje

Iskustvo s hidroklorotiazidom tokom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, ograničeno je. Podaci dobijeni testovima na životinjama nisu dovoljni. Hidrohlorotiazid prelazi placentarnu barijeru. Ako se hidroklorotiazid koristi u drugom i trećem tromjesečju, on (zbog farmakološkog djelovanja) može poremetiti fetoplacentnu perfuziju i izazvati žuticu ploda ili novorođenčeta, neravnotežu elektrolita i trombocitopeniju.

Hidroklorotiazid se tijekom trudnoće ne smije primjenjivati ​​za liječenje edema, hipertenzije ili preeklampsije, jer umjesto što ima blagotvoran učinak na bolest, povećava prijetnju smanjenjem volumena plazme i prijetnju poremećaja dotoka krvi u maternicu i placentu.

Hidroklorotiazid se ne može koristiti za lečenje esencijalne hipertenzije u trudnica, osim u retkim slučajevima kada se druga terapija ne može primeniti.

Hidroklorotiazid tablete se ne smiju koristiti tijekom trudnoće - mogu se koristiti samo u dobro utemeljenim slučajevima.

Hidrohlorotiazid prelazi u majčino mlijeko, njegova primjena je kontraindicirana tokom dojenja. Ako je njegova upotreba neizbježna, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Doziranje treba odabrati pojedinačno i zahtijeva stalni medicinski nadzor. Zbog povećanog gubitka kalijuma i magnezijuma tokom tretmana (nivo kalijuma u serumu može pasti ispod 3,0 mmol / l), postoji potreba za nadomještanjem kalijuma i magnezijuma. Posebnu pažnju treba posvetiti bolesnicima sa zatajenjem srca, bolesnicima sa oštećenom funkcijom jetre ili pacijentima na tretmanu digitalis glikozidom. Tablete treba uzimati nakon obroka.

Kao antihipertenzivno sredstvouobičajena početna dnevna doza je 25-100 mg u jednoj dozi, u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima. Za neke pacijente dovoljna je početna doza od 12,5 mg, kako u obliku monoterapije, tako i u kombinaciji. Potrebno je primijeniti minimalnu efektivnu dozu koja ne prelazi 100 mg dnevno. Ako se hipotiazid kombinira s drugim antihipertenzivnim lijekovima, možda će biti potrebno smanjiti doze pojedinih lijekova kako bi se spriječio prekomjerni pad krvnog tlaka.

Antihipertenzivni efekat očituje se u roku od 3-4 dana, međutim, za postizanje optimalnog efekta može potrajati i do 3-4 nedelje. Nakon tretmana hipotenzivni učinak traje i do nedjelju dana.

U liječenju edema uobičajena početna doza je 25-100 mg lijeka jednom dnevno ili jednom u dva dana. Ovisno o kliničkom odgovoru, dozu treba smanjiti na 25-50 mg jednom dnevno ili jednom svaka dva dana. U nekim teškim slučajevima mogu biti potrebne početne doze do 200 mg dnevno.

U predmenstrualnom edemu uobičajena doza je 25 mg dnevno, a koristi se od pojave simptoma do početka menstruacije.

Sa nefrogenim dijabetes insipidusom Preporučuje se uobičajena dnevna doza od 50-150 mg (u nekoliko doza).

Doze treba utvrditi na osnovu težine djeteta. Uobičajene pedijatrijske dnevne doze, 1-2 mg / kg tjelesne mase ili 30-60 mg po kvadratnom metru tjelesne površine, propisuju se jednom dnevno. Ukupna dnevna doza za djecu od 6 do 12 godina iznosi 37,5-100 mg dnevno.

Predoziranje

Ako predozirate, odmah pozovite liječnika ili hitnu pomoć!

Najočitija manifestacija trovanja hidroklorotiazidom je akutni gubitak tečnosti i elektrolita, izražen sljedećim znakovima i simptomima:

Kardiovaskularni: Tahikardija, hipotenzija, šok

Neuromuskularni: slabost, zbunjenost, vrtoglavica i grčevi mišića, parestezija, oslabljena svijest, umor.

Gastrointestinalni: mučnina, povraćanje, žeđ,

Bubrežni: poliurija, oligurija ili anurija.

Laboratorijski pokazatelji - hipokalemija, hiponatremija, hipokloremija, alkaloza, povišena razina dušika u krvi (posebno kod pacijenata sa zatajenjem bubrega).

Liječenje predoziranja: Specifični antidot za intoksikaciju

Izazivanje povraćanja, ispiranje želuca može biti način izlučivanja lijeka. Apsorpcija lijeka može se smanjiti korištenjem aktivnog ugljena. U slučaju hipotenzije ili šoka, treba nadoknaditi volumen plazme u cirkulaciji i elektrolita (kalijum, natrijum, magnezijum).

Vodno-elektrolitnu ravnotežu (posebno nivo kalijuma u serumu) i funkciju bubrega treba pratiti dok se ne utvrde normalne vrednosti.

Interakcija s drugim lijekovima

Obavezno obavijestite svog davatelja zdravstvenih usluga o svim lijekovima koje uzimate, čak i ako se to događa za svaki slučaj.

Možda je interakcija između tiazidnih diuretika i sljedećih lijekova uz njihovu istodobnu upotrebu.

Alkohol, barbiturati, anestetici i antidepresivi:

Može pojačati ortostatsku hipotenziju.

Antidijabetički lekovi (oralni i inzulinski):

Liječenje tiazidom može smanjiti toleranciju na glukozu. Možda ćete trebati promijeniti dozu hipoglikemijskih lijekova. Metformin treba primjenjivati ​​s oprezom zbog rizika od laktacidoze zbog mogućeg funkcionalnog zatajenja bubrega povezanog s hidroklorotiazidom.

Ostala antihipertenzivna sredstva:

Kolestiramin i kolestipolske smole:

Uz prisustvo smola za izmjenu aniona, poremećena je apsorpcija hidroklorotiazida iz probavnog trakta. Jedna doza kolestiramin ili kolestipolske smole veže hidroklorotiazid i smanjuje njegovu apsorpciju u želučanom traktu, odnosno za 85% i 43%.

Presovani amini (npr. Adrenalin):

Moguće je da je djelovanje presora amina oslabljeno, ali ne u tolikoj mjeri da se spriječi njihova upotreba.

Nedepolarizacijski mišićni relaksanti (npr. Tubokurarin):

Olakšava se efekat mišića.

Diuretici smanjuju bubrežni klirens litijuma i značajno povećavaju rizik od toksičnog djelovanja litijuma. Njihova istodobna upotreba nije preporučljiva. Lijekovi za liječenje gihta (probenicid, sulfinpirazon i alopurinol):

Možda će biti potrebno prilagođavanje doze urikozurnih agenasa jer hidroklorotiazid može povećati nivo mokraćne kiseline u serumu. Možda će biti potrebno povećanje doze probenicida ili sulfinpirazona. Istodobna primjena tiazida može povećati učestalost reakcija preosjetljivosti na alopurinol.

Antiholinergici (npr. Atropin, biperiden):

Zbog smanjenja pokretljivosti gastrointestinalnog trakta i stupnja pražnjenja želuca, povećava se bioraspoloživost diuretika tiazidnog tipa.

Citotoksični agensi (npr. Ciklofosfamid, metotreksat):

Tiazidi mogu smanjiti bubrežnu ekskreciju citotoksičnih lijekova i pojačati njihov mijelosupresivni učinak.

U slučaju visokih doza salicilata, hidroklorotiazid može pojačati toksični učinak salicilata na centralni nervni sistem.

U nekim slučajevima prijavljena je hemolitička anemija uz istodobnu upotrebu hidroklorotiazida i metildopa.

Istodobna primjena s ciklosporinom može povećati hiperuricemiju i rizik od razvoja komplikacija poput gihta.

Hipokalemija ili hipomagnezimija uzrokovana tiazidom mogu doprinijeti razvoju aritmija koje izazivaju digitalis.

Lijekovi na koje utječu promjene kalija u serumu:

Preporučuje se periodično određivanje nivoa kalija u serumu i snimanje elektrokardiograma ako se hidroklorotiazid koristi istodobno s lijekovima na koje utječu promjene koncentracije kalija u serumu (na primjer, digitalnim glikozidima i antiaritmičkim lijekovima), kao i sa sljedećim pirouetteovim lijekovima za tahikardiju (ventrikularni tahikardija) (uključujući neke antiaritmičke lekove), jer je hipokalemija faktor koji doprinosi razvoju tahikardije poput pirouette:

• antiaritmički lekovi klase 1a (na primer, kinidin, hidrokvinidin, disopiramid),

• antiaritmički lijekovi klase III (npr. Amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid),

• neki antipsihotici (na primer, tioridazin, hlorpromazin, levomepromazin, trifluoperazin, cijamazin, sulpirid, sulftoprid, amisulprid, tiaprid, pimozid, haloperidol, droperidol),

• drugi lijekovi (na primjer, bepridil, cisaprid, difemanil, intravenski eritromicin, halofantrin, misolastin, pentamidin, terfenadin, intravenski vinkamin).

Tiazidni diuretici povećavaju nivo kalcijuma u serumu zbog smanjenog izlučivanja. Ako postoji potreba za imenovanjem sredstava koja nadopunjuju sadržaj kalcijuma, potrebno je kontrolirati razinu kalcija u serumu i, u skladu s njim, odabrati dozu kalcijuma.

Interakcija između lekova i laboratorijskih ispitivanja: Zbog uticaja na metabolizam kalcijuma, tiazidi mogu iskriviti rezultate testova funkcije paratireoide

Značajke aplikacije

Kliničko i biološko praćenje je neophodno zbog opasnosti od simptomatske hiponatremije.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod:

U slučaju dehidracije uzrokovane diureticima, povećava se rizik od akutnog zatajenja bubrega, uglavnom kada se koriste velike doze lijeka koji sadrži jod. Pre upotrebe joda potrebno je nadopuniti tečnost u organizmu pacijenata.

Amfotericin B (parenteralni), kortikosteroidi, ACTH i stimulansa laksativi:

Hidroklorotiazid može doprinijeti neravnoteži elektrolita, uglavnom razvoju hipokalemije.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja: tablete su okrugle, ravne, s razdjelnom linijom na jednoj strani i graviranjem "H" na drugoj, bijele ili gotovo bijele boje (20 kom. U blisterima, u kartonskoj kutiji 1 blister i upute za uporabu Hypothiazide).

Aktivni sastojak je hidroklorotiazid, njegov sadržaj u 1 tableti je 25 ili 100 mg.

Pomoćne komponente: želatina, magnezijum stearat, kukuruzni škrob, talk, laktoza monohidrat.

Farmakodinamika

Aktivna komponenta hipotiazida je tiazidni diuretik hidroklorotiazid, čiji je osnovni mehanizam djelovanja povećanje diureze inhibiranjem reapsorpcije jona natrija i klora u početnom dijelu bubrežnih tubula. Kao rezultat toga, povećava se izlučivanje natrijuma, hlora i, shodno tome, vode. Uz to, raste i izlučivanje ostalih elektrolita - kalijuma i magnezijuma. Diuretički / natriuretski učinak svih tiazida kada se uzimaju u maksimalnim terapijskim dozama približno je isti.

Natriuretsko djelovanje i diuretski učinak se javljaju za 2 sata, a dostižu maksimalnu razinu nakon otprilike 4 sata.

Tiazidni diuretici, osim toga, povećanjem izlučivanja bikarbonatnih iona smanjuju aktivnost ugljične anhidraze, ali obično je taj efekt slabo izražen i ne utječe na pH urina.

Hidrohlorotiazid ima antihipertenzivna svojstva. Tiazidni diuretici ne utiču na normalan krvni pritisak (BP).

Hipotiazid, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Tablete hipotiazida uzimaju se oralno nakon obroka.

Doza se bira pojedinačno tokom liječenja. Procjenjujući kliničko stanje pacijenta, liječnik propisuje minimalnu efikasnu dozu hipotiazida.

Početno doziranje za odrasle:

  • Edematozni sindrom različite etiologije: 25-100 mg 1 puta dnevno ili 1 put u 2 dana, u težim slučajevima - 200 mg dnevno. Obzirom na kliničke reakcije moguće je smanjiti dozu na 25-50 mg dnevno jednom ili jednom svaka 2 dana,
  • Sindrom predmenstrualne napetosti: 25 mg jednom dnevno, primjena počinje od trenutka kada se pojave prvi simptomi prije početka menstruacije,
  • Arterijska hipertenzija (kombinovana i monoterapija): 25-50 mg jednom dnevno, za neke pacijente je dovoljno 12,5 mg. Minimalna efektivna doza ne smije prelaziti 100 mg dnevno. Terapeutski učinak očituje se u roku od 3-4 dana, a za optimalnu stabilizaciju krvnog pritiska (BP) potrebno je 3-4 tjedna. Nakon povlačenja hipotiazida, hipotenzivni učinak traje 1 tjedan. Kako bi se spriječilo snažno smanjenje krvnog tlaka tijekom kombinirane terapije, može biti potrebno smanjenje doze drugih antihipertenzivnih lijekova,
  • Nefrogeni dijabetes insipidus: 50-150 mg dnevno u nekoliko doza.

Doziranje hipotiazida za djecu izračunava se uzimajući u obzir težinu djeteta. Dječja dnevna doza obično je 1-2 mg po 1 kg djetetove težine ili 30-60 mg po 1 kvadratnom metru. tjelesna površina 1 put dnevno, za djecu od 3 do 12 godina - 37,5-100 mg dnevno.

Nuspojave

Upotreba hipotiazida može izazvati sledeće nuspojave:

  • Digestivni sistem: anoreksija, proliv ili zatvor, holecistitis, holestatska žutica, pankreatitis, sialadenitis,
  • Metabolizam: letargija, zbunjenost, usporavanje procesa razmišljanja, konvulzije, razdražljivost, umor, mišićni grčevi na pozadini hiperkalcemije, hipomagnezijemije, hipokalemije, hiponatremije. Nepravilan srčani ritam, suha usta, žeđ, neobičan umor ili slabost, promjene u psihi ili raspoloženju, grčevi i bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje uslijed hipokloremične alkaloze (pored toga, hipokloremična alkaloza može uzrokovati hepatičku encefalopatiju ili komu). Glikozurija, hiperuricemija s razvojem napada gihta. Hiperglikemija, koja može izazvati razvoj prethodno latentnog dijabetesa melitusa. Tretman visokim dozama može povećati serumske lipide,
  • Kardiovaskularni sistem: aritmija, vaskulitis, ortostatska hipotenzija,
  • Hematopoetski sistem: vrlo retko - trombocitopenija, leukopenija, hemolitička anemija, agranulocitoza, aplastična anemija,
  • Nervni sistem: privremeno zamagljen vid, glavobolja, vrtoglavica, parestezija,
  • Urinarni sistem: intersticijski nefritis, funkcionalno oštećenje bubrega,
  • Alergijske reakcije: urtikarija, fotoosjetljivost, nekrotični vaskulitis, purpura, Stevens-Johnsonov sindrom, anafilaktičke reakcije do šoka. Respiratorni distres sindrom, uključujući pneumonitis i nekardiogeni plućni edem,
  • Ostalo: smanjena potencija.

Posebna uputstva

Tijekom dugotrajnog liječenja kursom potrebno je kontrolirati kliničke znakove narušene ravnoteže vode i elektrolita, posebno u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, bolestima kardiovaskularnog sustava.

Upotreba hipotiazida potiče pojačano izlučivanje magnezijumovih i kalijevih jona, pa se paralelno s postupkom liječenja moraju poduzeti mjere za otklanjanje njihovog nedostatka.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potrebno je sustavno nadzirati klirens kreatinina, a u slučaju oligurije treba se baviti pitanjem povlačenja hipotiazida.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, tiazide treba primjenjivati ​​s oprezom, budući da manje promjene vodno-elektrolitne ravnoteže i razine amonijaka u serumu mogu uzrokovati hepatičku komu.

Upotreba hipotiazida kod pacijenata s teškom koronarnom i cerebralnom sklerozom zahtijeva posebnu brigu.

Dugotrajno liječenje latentnog i manifestnog dijabetesa melitusa mora biti praćeno sustavnim nadzorom metabolizma ugljikohidrata i prilagođavanjem doze hipoglikemijskih lijekova.

Konstantna procjena stanja zahtijeva pacijente sa poremećenim metabolizmom mokraćne kiseline.

Dugotrajna terapija, u rijetkim slučajevima, može dovesti do patološke promjene paratireoidnih žlijezda.

Trudnoća i dojenje

Hidroklorotiazid prolazi kroz placentnu barijeru i zbog toga postoji rizik od fetalne / novorođenčadi žutice, trombocitopenije i drugih negativnih reakcija.

Primjena hipotiazida u prvom tromjesečju trudnoće strogo je kontraindicirana. U II - III tromjesečju lijek se propisuje samo ako je potrebno, kada je očekivana korist za majku veća od potencijalnog rizika za plod.

Hidroklorotiazid se izlučuje u dojenju s majčinim mlijekom. Ako ga trebate koristiti u ovom periodu, morate prestati dojiti.

Sastav i oblik oslobađanja

Tablete1 tab.
hidroklorotiazid25 mg
100 mg
pomoćni sastojci: magnezijum stearat, talk, želatina, kukuruzni skrob, laktoza monohidrat

u blisteru 20 kom., u kartonskoj kutiji 1 blister.

Indikacije Hypothiazide ®

arterijska hipertenzija (koristi se i kod monoterapije i u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima),

edem sindrom različitog porijekla (hronično zatajenje srca, nefrotski sindrom, predmenstrualni sindrom, akutni glomerulonefritis, hronično zatajenje bubrega, portalna hipertenzija, liječenje kortikosteroidima),

kontrola poliurije, uglavnom s nefrogenim dijabetes insipidusom,

prevencija stvaranja kamenca u genitourinarnom traktu kod osjetljivih bolesnika (smanjenje hiperkalciurije).

Trudnoća i dojenje

Hidrohlorotiazid prelazi placentarnu barijeru. Upotreba lijeka u prvom tromjesečju trudnoće kontraindicirana je. U II i III tromjesečju trudnoće lijek se može propisati samo u slučaju hitne potrebe, kada korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod i / ili dijete. Postoji rizik od razvoja žutice fetusa ili novorođenčeta, trombocitopenije i drugih posljedica.

Lijek prelazi u majčino mlijeko, stoga, ako je upotreba lijeka apsolutno neophodna, dojenje treba prekinuti.

Hipotiazid

Hipotiazid je sintetski diuretski lek iz benzotiadiazinske grupe. Diuretski učinak hipotiazida nastaje zbog smanjene apsorpcije hlora, natrijum jona u bubrežnim tubulima. Pojačano izlučivanje natrijuma iz organizma povlači za sobom gubitak vode. Kao rezultat uklanjanja vode, smanjuje se volumen cirkulirajuće krvi što dovodi do smanjenja krvnog tlaka (ako je bio povišen, normalan krvni tlak se ne smanjuje). Lijek takođe potiče izlučivanje kalijevih, bikarbonata i magnezijumovih jona iz organizma, ali u manjoj mjeri.

Diuretički (diuretski) učinak počinje 1-2 sata nakon uzimanja lijeka, dostiže maksimum nakon 4 sata i traje 6-12 sati. Dugotrajna primjena hipotiazida ne smanjuje njegov diuretski učinak. Ograničavanje upotrebe soli s hranom pojačava hipotenzivni učinak lijeka.

Intraokularni pritisak se smanjuje i kod hipotiazida. Lijek može prijeći placentarnu barijeru. Izlučuje se mokraćom i majčinim mlijekom. S bubrežnom insuficijencijom oslobađanje lijeka je znatno usporeno.

Aktivna supstanca lijeka je hidroklorotiazid.

Liječenje hipotiazidom

Uz pretilost, postoji tendencija zadržavanja vode u tijelu zbog povećane hidrofilnosti tkiva. Uz to se, često na pozadini pretilosti, razvija kardiovaskularni zastoj, povećavajući zadržavanje tekućine. Tada se treba primijeniti u liječenju ne samo srčanih lijekova, već i diuretika. Od diuretika najčešće se koristi hipotiazid, s obzirom na njegovo dobro diuretičko djelovanje i rijetke pojave nuspojava.

Međutim, upotreba hipotiazida za mršavljenje treba biti krajnje pažljiva i samo prema uputama liječnika. Upotreba ovog diuretika bez valjanog razloga može dovesti do ozbiljnih posljedica - ne-edematozni oblik gojaznosti postat će edematomeran iz razloga što dugotrajno često korištenje diuretika izaziva paradoksalan učinak: tekućina u tkivima se akumulira još brže.

Lakše je i bolje ukloniti višak tekućine iz tijela pomoću decokcija i infuzija ljekovitih biljaka (medvjeda, hren i dr.).
Više o gubitku kilograma

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar