Kako liječiti angiopatiju donjih udova

Do danas se dijabetes smatra najčešće bolesti endokrinog sistema. Šećerna bolest tipa II zaslužuje posebnu pažnju. Ova bolest je karakteristična za starije osobe, vrlo je rijetka u mladih ljudi. Izuzetno opasna angiopatija donjih ekstremiteta kod dijabetes melitusa, čije liječenje često uključuje kiruršku intervenciju. Dijabetes tipa 1 nastaje s apsolutnim nedostatkom ovog hormona. Izuzetno je važno napraviti adekvatan izbor terapije, potrebno je uvjeriti pacijenta u potrebu da se pridržava svih medicinskih preporuka. Takve taktike mogu nekoliko puta smanjiti rizik od mogućih komplikacija. To stvara poteškoće u liječenju dijabetesa tipa 1: danas je gotovo nemoguće utvrditi koliko bolesnik pati od nedostatka inzulina.

Angiopatija kao komplikacija dijabetesa

Jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa je angiopatija donjih ekstremiteta. Prema klasifikaciji uvrštena je u grupu angiopatija. Podaci stare literature tvrdili su da je ovaj postupak izravno povezan sa oštećenjem vaskularnog zida. Međutim, nove studije ovog procesa utvrdile su da ozljede stopala kod pacijenata sa šećernom bolešću imaju potpuno drugačiji etiološki faktor i patogenezu, izravno povezane s razvojem polineuropatije. Razaranje krvnih žila javlja se kod ne više od 12-15% pacijenata.

Klasifikacija uključuje dvije vrste angiopatija.

  1. Mikroangiopatija, u kojoj su zahvaćene male arterije i arteriole. Ciljni organi ove patologije su žile bubrega, mrežnice.
  2. Makroangiopatija koja pogađa veće arterije. Ovdje pate i koronarne žile, mozak, donji udovi.

Angiopatija žila donjih ekstremiteta

Morfološki se ovo stanje može nazvati ateroskleroza, koja se razvija na pozadini šećerne bolesti. Međutim, za razliku od uobičajene ateroskleroze, angiopatija donjih ekstremiteta kod dijabetesa ima neke značajke.

  1. Stalni napredak bolesti, što se događa sa običnom aterosklerozom. Razlika je u tome što se kod dijabetesa patologija brže odvija.
  2. Polisegmentna priroda lezije. Odnosno, postoji nekoliko žarišta odjednom.
  3. Može se pojaviti kod mladih odraslih.
  4. Loš odgovor na standardnu ​​trombolitičku terapiju, statini.

Ateroskleroza se uvek razvija u fazama. Prvo, dolazi do zbijanja vaskularnog zida, sljedeći korak je njihovo sužavanje, što se naziva stenoza. Završna faza može biti potpuna opstrukcija ili blokada plovila. Kao rezultat toga, razvija se ozbiljna hipoksija tkiva, poremećaj metabolizma i homeostaza, što se očituje određenim simptomima.

Najpotpunija i opšte prihvaćena klasifikacija ove patologije smatra se Fontaine-Lerish-Pokrovsky. Sadrži 4 faze.

Druga faza

Uključuje fazu 2, 2A, 2B.

  1. Faza 2. Simptomi poput bolnih bolova donjih ekstremiteta počinju se pojavljivati, češće pogađaju potkoljenici, ponekad i kukovi. Ovakve se senzacije obično javljaju nakon duže fizičke aktivnosti - hodanja, trčanja. Može ih pratiti isprekidana klaudifikacija. Važan dijagnostički faktor u ovoj fazi je da bol nestaje kada prestane opterećenje na nogama. Međutim, bolest nastavlja svoj stalni razvoj. Treba napomenuti da ako je polineuropatija poslužila kao okidač za angiopatiju, tada uobičajena klinička slika, sindrom boli može izostati. U ovom slučaju, simptomi uključuju jak umor, nelagodu, koji prisiljavaju pacijenta da smanji brzinu hodanja ili čak zaustavi.
  2. Faza 2A uključuje razvoj boli na udaljenosti većoj od dvjesto metara, ali ne više od jednog kilometra.
  3. Za stadij 2B karakteristično je pojavljivanje bola na manje od 200 metara.

Treća faza

Bol se može pojaviti čak i u stanju potpunog mirovanja pacijenata, sve do horizontalnog položaja. Ako zahvaćena noga izostane, intenzitet sindroma boli značajno se smanjuje, ali klinička slika je i dalje sačuvana.

Četvrta faza

Nastaje trofičnim čirima, krajnji stadijum bolesti je razvoj gangrene.

Vaskularna angiopatija donjih ekstremiteta sa hroničnom ishemijom također može utjecati na poplitealne arterije. Primjećuje se brzi napredak i agresivnost ove patologije. U najnaprednijim fazama jedini ispravan tretman je amputacija pogođenog režnja, što vodi invalidnosti pacijenta.

Klinička slika i dijagnoza

Kada pacijent posjeti bolnicu, liječnik treba obratiti pažnju na prisutnost pritužbi, istodobnog dijabetesa melitusa, kao i na takve kliničke manifestacije.

  1. Smanjena ili nedostatna pulsacija u arterijama stopala.
  2. Smanjenje regionalne temperature. Za diferencijalnu dijagnozu ovaj je simptom od velike važnosti, jer je kod dijabetičke angiopatije često pogođena jedna noga, tamo se temperatura smanjuje.
  3. Gubitak kose na nozi ili njihovo potpuno odsustvo.
  4. Jaka suhoća kože, hiperemija stopala, ponekad jaka cijanoza.
  5. Teški slučajevi se javljaju uz prisustvo ishemijskog edema.

Instrumentalna dijagnostika uključuje upotrebu sljedećih metoda:

  • screening pomoću običnog ultrazvučnog pregleda,
  • Ultrazvuk pomoću dvostranog skeniranja,
  • tomografija
  • angiografija žila donjih ekstremiteta s kontrastom, ova tehnika omogućava vam da dobijete maksimalnu količinu informacija.

Ranije su ljekari voljeli koristiti reovasografiju, ali zbog činjenice da je prilikom provođenja pregleda s njom često bilo moguće dobiti lažno pozitivan rezultat, njegova upotreba je izblijedjela u pozadinu.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta uključuje složen tretman koji se sastoji od nekoliko koraka.

  1. Provedena standardna terapija za aterosklerozu uz primjenu trombolitičkih, antiagregacijskih lijekova, statina.
  2. Pacijent bi trebao potpuno prestati pušiti.
  3. Glikemija i metabolizam lipida također se trebaju normalizirati.
  4. Dovođenje u normalu i naknadna stabilizacija podataka o krvnom pritisku.
  5. Borba protiv prekomjerne težine, fizička neaktivnost.
  6. Upotreba vazoaktivnih lijekova, koji poboljšavaju dobrobit pacijenta, doprinose povećanju tjelesne aktivnosti, međutim, praktički ne utječu na prognozu.
  7. Fizikalna terapija, odabir obuće za pacijenta. Mjere liječenja mogu isključiti ovaj korak ako pacijent ima trofične čireve, koje također treba liječiti.
  8. Upotreba hirurških tehnika - intravaskularna hirurgija, obilazna operacija zahvaćenih žila, upravljanje pacijentom nakon operacije.

Da bi dinamika liječenja bila pozitivna, nužno je djelovati na osnovnu bolest. Takav korak kao normalizacija metabolizma proteina, masti i ugljikohidrata ne samo da će poboljšati prognozu za razvoj angiopatije, već će poboljšati i opće stanje pacijenta. Da biste to učinili, trebali biste odabrati individualnu prehranu koja će ograničiti količinu konzumirane životinjske masti, brze ugljikohidrate i hranu s visokim glikemijskim indeksom.

Potrebna je adekvatna hipoglikemijska terapija koja će omogućiti normalizaciju razine šećera, glikoziliranog hemoglobina, što je glavni prognostički pokazatelj svakog dijabetičara. Danas se vrlo često koristi kirurško liječenje, koje je povezano s velikim brojem vlažnih gangrena, koji provociraju jaku intoksikaciju tijela.

Preventivne mjere

Pacijenti s bilo kojom vrstom dijabetes melitusa trebali bi uložiti sve napore kako bi odgodili početak angiopatije. Treba imati na umu da je gotovo nemoguće potpuno izbjeći ovu patologiju, ali usporiti njen razvoj sasvim je stvarno. Tako ćete izbjeći puno neprijatnih simptoma.

Preventivne mjere uključuju provođenje svih medicinskih preporuka u pogledu liječenja dijabetesa. Ne preskočite uzimanje lijekova za snižavanje šećera ili inzulina, samostalno mijenjajte njihove doze. Važno je kontrolirati svoju težinu, pridržavati se prehrambenih preporuka.

Ponekad je potrebna upotreba lijekova za smanjenje krvi, lijekova koji snižavaju holesterol. To je zbog činjenice da se kod sužavanja lumena arterija povećava tromboza i visok nivo lipida pomaže ubrzavanju napredovanja ateroskleroze.

Važno je održavati normalno funkcionalno stanje jetre, jer je upravo ona odgovorna za proizvodnju glikogena, djelomično za metabolizam lipida. Ako se pridržavaju svih medicinskih recepata, možete smanjiti agresiju već započete angiopatije ili odgoditi njen početak. Ovo će značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata.

Ostavite Svoj Komentar