Torte za dijabetičare: top 10 recepata

Torte za dijabetičare

Dijabetičari se moraju odreći zadovoljstva da jedu tradicionalne kolače i deserte, kao odlikuje ih visok glikemijski indeks. Srećom, to ne znači apsolutno odbacivanje slatkih poslastica.

Ukusni kolač za dijabetičare lako se može pripremiti kod kuće. Da, postoje kolači i deserti za dijabetičare! Glavni problem kolača kod dijabetesa je visoki sadržaj šećera (GI - 70) i ​​bijelog brašna (GI - 85). Ove komponente znatno povećavaju glikemiju pečenja, pa bi ih drugi proizvodi trebali zamijeniti u kolaču za dijabetičare.

Više informacija o tome kako peći tortu za dijabetičare pročitajte u mojim člancima na ovu temu u nastavku.

Kolači protiv dijabetesa: recepti i karakteristike upotrebe

Slastice su na prvom mjestu na listi proizvoda zabranjenih dijabetičarima. Sadrže veliku količinu ugljikohidrata, koje organizam brzo apsorbira i dovode do naglog povećanja šećera u krvi. Kolači za dijabetičare također su zabranjeni.

Torta za dijabetičare, poput ostalih slatkiša, može se kupiti u posebnim odjelima prodavnica. Prije kupnje morate pažljivo proučiti sastav deserta kako biste bili sigurni da nema zabranjenih sastojaka. Prisutnost u sastavu torte čak i jednog štetnog proizvoda učiniće poslasticu neprikladnom za konzumaciju.

Dijabetičar je torta bez šećera koja izgledom podsjeća na zračnu sufle. Popis sastojaka ne smije sadržavati boje ili arome. Torta treba sadržavati minimalnu količinu masti, posebno za dijabetičare tipa 2.

Da biste bili sigurni da je kupljeni kolač siguran i da uključuje samo dozvoljene proizvode, desert možete kupiti po narudžbi. U tom slučaju možete sami odrediti popis željenih sastojaka. Slastičari će uzeti u obzir sve potrebe dijabetičara i pripremiti sigurnu poslasticu. Recepti za dijabetičke kolače prilično su jednostavni, tako da slatko možete napraviti i kod kuće, vlastitim rukama.

Kao zaslađivači za kolače koriste:

  1. nadomjesci šećera (sorbitol, ksilitol, fruktoza),
  2. skuti sir
  3. jogurt sa malo masti.

Izrada domaćih kolača uključuje neke preporuke:

    tijesto bi trebalo biti od grubog raženog brašna, punjenje se može napraviti od dozvoljenog voća i povrća, jogurta i kefira niskog udjela masti bit će dobar dodatak za pečenje, jaja se ne upotrebljavaju za pravljenje nadjeva, dodavanje istih u brašno ne preporučuje se, šećer se zamjenjuje prirodnim zaslađivačima.

Dijabetički kolač preporučuje se jesti u malim porcijama. Nakon konzumacije mjeri se nivo šećera u krvi.

Recept za tortu od kolača

Da biste pripremili kolač od dijabetičke skute, morate uzeti:

    250 g sira (sadržaj masti ne veći od 3%), 50 g brašna, 100 g nemasne kisele pavlake, dva jaja, 7 kašika. l fruktoza, 2 g vanilije, 2 g praška za pecivo.

Jaja se pomešaju sa 4 g fruktoze i tuku. Skuhani sir, prašak za pecivo za tijesto, 1 g vanilin se doda u smjesu i dobro promiješa. Testo bi trebalo ispasti tečno. U međuvremenu, pergamentni papir prekriven je posudom za pečenje i namazan biljnim uljem.

Tijesto se sipa u pripremljeni oblik i peče 20 minuta na temperaturi od 240 stepeni Celzijusa. Za pripremu kreme pomiješajte kiselu pavlaku, 1 g vanilije i 3 g fruktoze. Umutite sastojke u blenderu. Kad se torta ohladila, njezina se površina temeljito premaže pripremljenom kremom.

Torta treba biti natopljena, pa se šalje na 2 sata u hladnjak. Desert je ukrašen kriškama voća i svježim bobicama, dopuštenim kod dijabetesa.

Recept za biskvit od banane i jagode

Dijabetička torta s dodatkom jagoda i banana može raznolikost jelovnika. Da biste ga pripremili, trebate uzeti:

  1. 6 tbsp. l brašno
  2. jedno pileće jaje
  3. 150 ml obranog mlijeka
  4. 75 g fruktoze
  5. jedna banana
  6. 150 g jagoda,
  7. 500 ml nemasne kisele pavlake,
  8. kora jednog limuna
  9. 50 g putera.
  10. 2 g vanilin.

Ulje se zagreva na sobnu temperaturu i pomeša sa korom jaja i limuna. Sastojci se mljevaju u blenderu, dodaje se vanilin mlijeko i blender ponovo uključuje nekoliko sekundi. Smjesi dodajte brašno i dobro promiješajte.

Za pečenje će vam trebati dva oblika promjera oko 18 cm. Dno im je obloženo pergamentnim papirom. U obliku što ravnomerno rasporedite testo. Pecite na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa 17-20 minuta.

Po vrhu opet namazan kremom i prekriven drugom tortom. Premazati ga kremom i posuti jagodama, prepolovljenim. Druga torta je prekrivena šlagom i kriškama banane. Gornju tortu namazati kremom i ukrasiti preostalim voćem. Gotov kolač šalje se u frižider na 2 sata da inzistiraju.

Kako napraviti čokoladni kolač za dijabetes

Recepti kolača za dijabetes ne isključuju čokoladne deserte. Glavno je koristiti dozvoljene proizvode i pridržavati se pravila pripreme. Za čokoladni dijabetički kolač trebat će vam sljedeći sastojci:

    brašno - 100 g, kakao prah - 3 kašike kašike, zamjena za šećer - 1 kašika. l., jaje - 1 kom., prokuhana voda - 3/4 šalice, prašak za pecivo - 1 kašika, soda bikarbona - 0,5 tsp., vanilija - 1 kašika soli, sol - 0,5 h. L. l., Ohlađena kafa - 50 ml.

Brašno se miješa s kakaom, soda, solima i praškom za pecivo. U drugoj posudi izmiješaju se jaje, kuhana pročišćena voda, ulje, kafa, vanilija i zamjena za šećer. Sastojci se miješaju dok se ne dobije homogena smjesa. Pećnica je zagrijana na 175 stepeni Celzijusa.

Sjedinite obje pripremljene smjese, a dobiveno tijesto ravnomjerno rasporedite po tepsiji. Tijesto je prekriveno listom folije i pecite 30 minuta. Da torta bude mekša i prozračnija, stvaraju efekat vodene kupelji. Da biste to učinili, stavite obrazac u drugi spremnik sa širokim poljima, napunjenim vodom.

Kolači će postati pristupačna poslastica za dijabetičare prvog i drugog tipa, ako se pripremaju u skladu sa svim pravilima iz dozvoljenih proizvoda. Deserti se mogu kupiti u specijaliziranim odjelima ili kuhati kod kuće. Recepti za kolače vrlo su raznoliki i uključuju sigurnu hranu.

Dijabetesna torta

Kolači se nazivaju velikim slastičarskim proizvodima cilindričnog, elipsoidnog, trokutastog ili pravougaonog oblika. Takvi deserti su sljedećih vrsta:

    originalan (pečen cijeli), talijanskog tipa (dno, zidovi, poklopac tijesta pripremaju se zasebno, nakon čega se pune voćem ili kremom), prefabricirano („montirano“ od drugačije vrste tijesta, slojevi se natapaju, premazuju raznim smjesama, a glazura se nanosi na gotov proizvod , ukrasite uzorcima itd.), francuski (na bazi keksa ili lisnatog tijesta u kombinaciji sa aromama - kafa, čokolada itd.), bečki (tijesto od kvasca + razmaženo šlag), vafli itd. .d.

Mogu li dijabetičari jesti kolače?

Gotovi („tvornički“) kulinarski proizvodi su visokokalorični deserti koji sadrže veliki broj „brzih“ ugljikohidrata (lako se apsorbiraju, trenutno pretvaraju u energiju, izazivajući nagli skok glukoze u krvi).

Za pripremu takvih delicija koriste se brašno, šećer, teška krema (mleko, pavlaka, jogurt), kao i „štetni“ aditivi u hrani - arome, konzervansi itd. S tim u vezi, stručnjaci ne preporučuju upotrebu kolača u trgovini za osobe s viškom tjelesne težine, kao i za pacijente koji pate od dijabetesa.

Ipak, pacijenti sa šećernom bolešću ne bi trebali povremeno sebi uskratiti zadovoljstvo (u umjerenim dozama) da uživaju u svom omiljenom desertu - dijetalni kolač može se pripremiti samostalno kod kuće, koristeći njegov prirodni (sintetički) analog umjesto šećera, a pšenično brašno zamijeniti raži i kukuruzom heljda (grubo mljevenje).

Važno: najbolja torta za pacijente sa šećernom bolešću je lagani sufflé na fruktozi iz sira s niskim udjelom masti ili jogurt s mlijekom iz slatkog i kiselog voća (bobica).

Razmotrite opciju ukusnog i zdravog domaćeg „dijabetičkog“ deserta:

    250 g sira (malo masti), 2 jaja, 2 kašike. bilo koje grubo brašno, 7 kašika. fruktoza (4 za tijesto, 3 za vrhnje), 100 g niske masnoće kisele pavlake, 1 kesica praška za pecivo, vanilin (po ukusu).

Da biste pripremili tijesto, tucite jaja sa fruktozom šlagom, dodajte im prašak za pecivo, sir, brašno. Dobivena masa mora se temeljito izmiješati. Dalje je posudu za pečenje obloženu pergamentnim papirom, u nju izliti testo, poslati 20 minuta u rernu, zagrejano na 250 stepeni.

Umutite kiselo vrhnje u blenderu s fruktozom i vanilijom, a hladnu kožu namažite gotovom kremom. Torta se može ukrasiti bobicama - kupinama, jagodama, višnjama. Budite oprezni! Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija.

U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo. Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični čir, hipoglikemija, ketoacidoza.

Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Recepti za šećernu tortu bez dijabetesa

Dijetalna terapija dijabetesa eliminira uporabu lako probavljivih ugljikohidrata i veliku količinu masti. Ali pacijentima može biti teško odoljeti iskušenju da pojedu nešto ukusno. Kršenje prehrane prijeti naglim porastom glikemije i pogoršanjem pacijentovog stanja.

Za raznovrsnu prehranu dijabetičara izrađuju se posebni konditorski proizvodi bez šećera i životinjskih masti. Možete ih kupiti u specijaliziranim odjelima prodavaonica ili kuhati sami kod kuće.

Najčešće su to kolači od sufle ili želatinski proizvod budući da je pšenično brašno pacijentima u velikim količinama kontraindicirano. Konditorski proizvodi obogaćeni su biljnim ekstraktima ribizle, bobica ruže, anisa, mentola i slada.

Sada se na policama trgovina nudi sve više recepata za dijetalne proizvode. Ali prije kupnje i korištenja slatkiša, morate se upoznati s njihovim sastavom. Zaista, osim šećera, dobrote mogu sadržavati masti, štetne konzervanse ili boje. Da biste otklonili rizik od konzumiranja zabranjene hrane, preporučuje se kuhati ih kod kuće. Recepti za domaće kolače Razmislite o nekoliko recepata.

Torta bez šećera

Za pripremu deserta bez pečenja trebat će vam takvi proizvodi:

  1. dijetski kolačić - 150 g,
  2. Mascarpone sir - 200 g
  3. svježe jagode - 500 g,
  4. jaja - 4 kom.,
  5. nemasni puter - 50 g,
  6. zaslađivač - 150 g,
  7. želatina - 6 g
  8. vanilija, cimet po ukusu.

Mala vrećica želatine namočena je u hladnoj vodi i ostavljena da nabubri. Polovina jagoda se opere i usitni mikserom. Takođe možete koristiti ribizlu, jabuku ili kivi. Kolačiće se temeljito usitne i pomeša sa rastopljenim maslacem. Smjesa se položi u kalup i pošalje u frižider.

Zatim se proteini odvoje od žumanaca. Bjelanjke umutite sa šlagom dok se ne stvori gusta pena. Odvojeno trebate tući žumance, dodati zaslađivač, mascarpone sir, vaniliju. Želatina se ulijeva postepeno. Nakon toga, rezultirajuća masa se podeli na pola. Jedan dio se pomiješa sa pireom od jagode.

Voćna smjesa je izlivena u kalup na vrh kolačića, rasporediti kremastu proteinsku masu povrh i poravnati. Torta za dijabetičare ukrašena je svježim jagodama ili drugim voćem. Odvojeno prelijte punjenje, ohladite i zalijte desert.

Uz nestabilnu glikemiju, visoke vrijednosti glukoze u slatkišima, trebate suzdržati. Dijetalni biskvit Recept za lagani biskvit bez šećera za dijabetičare: jaja - 4 kom., Laneno brašno - 2 šalice, vanilija, cimet po ukusu, zaslađivač po ukusu, orasi ili bademi. Žumanca se odvajaju od proteina.

Umutite bjelanca zaslađivačem, dodajte vaniliju. U zasebnoj posudi umutite žumance, dodajte brašno, a zatim dodajte proteinsku masu, seckane orahe. Tijesto bi trebalo ispasti poput palačinki. Oblik obložite papirom za pečenje, malo pospite brašnom.

Masa se sipa u pripremljeni oblik i stavlja u prethodno zagrijanu rernu na 200 ° 20 minuta. Ovo je vrlo jednostavan recept za kuhanje. Umjesto orašastih plodova možete koristiti svježe voće: jabuke, ribizlu, jagode ili maline. Nakon konzumiranja keksa, potrebno je pratiti nivo glikemije, ne možete zloupotrijebiti poslasticu.

Najbolje je prije vježbanja. Torta od kruške Recept za tortu od kruške s fruktozom za dijabetičare: jaja - 4 kom., Fruktoza na ukus, laneno brašno - 1/3 šalice, kruške - 5-6 kom., Sir Ricotta - 500 g, limunska korica - 1 kašika. Voće se opere i očisti, stavi u posudu.

Na vrh se trlja sir, dodaju se 2 jaja. Zasebno pomiješajte brašno, kockice, zaslađivač. Zatim tucite 2 bjelanjka dok ne budu pjenasta, pomiješajte sa brašnom i sirom. Sve pospite u obliku i pecite dok ne skuhaju. Ispada vrlo ukusan desert za cijelu obitelj.

Tortu za dijabetičare dopušteno je koristiti pacijentima koji strogo kontroliraju količinu XE, bili u mogućnosti postići naknadu za bolest. Desert može zamijeniti grickalicu, dozvoljeno je jesti prije vježbanja i s niskim šećerom u krvi.

Dijabetesni kolači i kolači tipa 2

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest u kojoj se morate pridržavati određenog sustava prehrane. Postoje mnogi proizvodi koji su zabranjeni dijabetičarima. Ali, neprestano se pojavljuju zamjene štetne, ali ukusne namirnice - slatkiši i peciva za dijabetičare, nadomjestci šećera, gotovo sve što vaše srce želi. Savladavši nekoliko recepata, možete sebi pripremiti bezopasne dobrote.

Šta ne jesti dijabetičari

Slastice i slatkiši Dijabetičari ne bi trebali jesti hranu koja sadrži ugljikohidrate koji brzo probavljaju. To su kruh i peciva: peciva, slatkiši i šećer, džem, vino, soda. Ugljikohidrati imaju tendenciju da se brzo i lako apsorbiraju u probavnom traktu i za kratko vrijeme uđu u krvotok.

Ali, ne može svako lako bez šećera i pečenja. Rješenje je jednostavno - kupiti proizvode posebno dizajnirane za dijabetičare ili naučiti kako ih sami kuhati. Domaće torte su poželjnije po tome što slastičar tačno zna šta sadrži.

Kod dijabetesa drugog tipa posebno je nepoželjno jesti užitak zabranjene hrane. A bez toga, visoka razina glukoze može toliko skočiti nakon kršenja prehrane, da će se sve završiti prilično tužno. Nakon takvih poremećaja proći će dugo vremena dok se zdravlje ne uspostavi u normalu.

Koji su kolači dozvoljeni za dijabetes, a koje treba odbaciti?

Ugljikohidrati, kojih ima u suvišno u slatkim i brašnom proizvodima, imaju sposobnost lako probaviti i brzo ući u krvotok. Ova situacija dovodi do povećanja glukoze u krvi, čija posljedica može biti ozbiljno stanje - dijabetička hiperglikemijska koma.

Kolači i slatki pecivi, koje možete pronaći na policama trgovina, zabranjeni su u prehrani pacijenata sa dijabetesom. Međutim, prehrana dijabetičara uključuje prilično širok popis namirnica čija umjerena upotreba ne pogoršava bolest.

Tako je zamjenom nekih sastojaka u receptu za tortu moguće kuhati ono što se može pojesti bez štete za zdravlje.

Vredi znati! Gotovu tortu od dijabetesa možete kupiti u trgovini u posebnom odjeljenju za dijabetičare. Ondje se prodaju i drugi konditorski proizvodi: slatkiši, vafli, kolačići, žele, medenjaci, nadomjesci šećera.

Opća pravila za ispijanje dijeta

Pečenje bez pečenja jamči pouzdanje u pravilnu uporabu proizvoda za nju. Za pacijente s dijabetesom tipa 1 dostupan je širi izbor jela, jer se njihov sadržaj glukoze može regulirati injekcijama inzulina.

Dijabetes tipa 2 zahtijeva stroga ograničenja na slatku hranu. Da biste pripremili ukusno pečenje kod kuće, morate koristiti sljedeće principe:

  1. Umjesto pšenice koristite heljdu ili zobenu kašu, a za neke je recepte pogodna raž.
  2. Maslac s visokim udjelom masti treba zamijeniti sa manje masnih ili biljnih sorti.
  3. Često za pečenje kolača koristi se margarin koji je ujedno i biljni proizvod.
  4. Šećer u kremama uspješno se zamjenjuje medom; prirodna sladila koriste se za tijesto.
  5. Za nadjev je dozvoljeno razno voće i povrće koje je dozvoljeno u prehrani dijabetičara: jabuke, agrumi, trešnje, kivi.
  6. Da bi torta bila zdrava i ne naškodila zdravlju, isključite grožđe, grožđice i banane.
  7. U receptima je poželjnije koristiti kiselu pavlaku, jogurt i skutu sa minimalnim udjelom masti.
  8. Prilikom pripreme kolača preporučljivo je koristiti što manje brašna; rasute kolače treba zamijeniti tankim, razmućenim kremom u obliku žele ili souffle-a.

Recepti za kolače

Ne postoji ništa bolje od domaćih kolača, možete uživati ​​u krišku niskokaloričnog kolača odabirom jednog od svojih omiljenih recepata. Ako ne volite uključiti pećnicu po vrućem vremenu, možete pripremiti desert u hladnjaku, na primjer, skuta kolač, nježni sufle ili čokoladni mus.

Za mnoge pacijente odustajanje od slatkiša predstavlja složen problem. Postoji puno recepata pomoću kojih možete uspješno zamijeniti vaša omiljena jela u ishrani ljudi koji imaju dijabetes. To se odnosi i na poslastice, kao i peciva koje dijabetičari mogu sebi da priušte. Nudimo nekoliko recepata sa fotografijama.

Voćna spužva torta

Dijabetička torta s dodatkom jagoda i banana može raznolikost jelovnika. Da biste ga pripremili, trebate uzeti:

  • 6 tbsp. l brašno
  • jedno pileće jaje
  • 150 ml obranog mlijeka
  • 75 g fruktoze
  • jedna banana
  • 150 g jagoda,
  • 500 ml nemasne kisele pavlake,
  • kora jednog limuna
  • 50 g putera.
  • 2 g vanilin.

Ulje se zagreva na sobnu temperaturu i pomeša sa korom jaja i limuna. Sastojci se mljevaju u blenderu, dodaje se vanilin mlijeko i blender ponovo uključuje nekoliko sekundi. Smjesi dodajte brašno i dobro promiješajte.

Za pečenje će vam trebati dva oblika promjera oko 18 cm. Dno im je obloženo pergamentnim papirom. U obliku što ravnomerno rasporedite testo. Pecite na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa 17-20 minuta.

Važno! Kad se biskvit ohladi, razreže ga po dužini.

Po vrhu opet namazan kremom i prekriven drugom tortom. Premazati ga kremom i posuti jagodama, prepolovljenim. Druga torta je prekrivena šlagom i kriškama banane. Gornju tortu namazati kremom i ukrasiti preostalim voćem. Gotov kolač šalje se u frižider na 2 sata da inzistiraju.

Puter od testenine

Za kuhanje se koriste sljedeći sastojci:

  • 400 grama heljdinog brašna
  • 6 jaja
  • 300 grama biljnog margarina ili maslaca,
  • nepotpuna čaša vode
  • 750 grama obranog mlijeka
  • 100 grama putera,
  • ½ vrećice vanilin,
  • ¾ šalice fruktoze ili drugog zamjena za šećer.

Za lisnato tijesto:

  1. Brašno (300 grama) pomešajte sa vodom (može se zameniti mlekom), uvaljajte i namažite mekim margarinom.
  2. Razvaljajte četiri puta i pošaljite na hladno mjesto petnaestak minuta.
  3. Ponovite ovaj postupak tri puta, a zatim dobro izmešajte da tijesto zaostane za rukama.
  4. Razvaljajte 8 kolača od cijele količine i ispecite u rerni na temperaturi od 170-180 stepeni.

Krema za sloj:

  1. U jednoličnu masu umutite mlijeko, fruktozu, jaja i preostalih 150 grama brašna.
  2. Kuhajte u vodenoj kupelji dok se smjesa ne zgusne, neprestano miješajući.
  3. Uklonite sa vatre, dodajte vanilin.
  4. Kolače premažite ohlađenom kremom, po vrhu ukrasite zdrobljenim mrvicama.
  5. Torte bez pečenja brzo se kuhaju, nemaju kolače koje je potrebno peći.

Važno! Manjak brašna smanjuje sadržaj ugljenih hidrata u gotovom jelu.

Skuta s voćem

Da biste pripremili kolač od dijabetičke skute, morate uzeti:

  • 250 g sira (sadržaj masti ne veći od 3%),
  • 50 g brašna
  • 100 g kisele pavlake,
  • dva jaja
  • 7 tbsp. l fruktoza
  • 2 g vanilije
  • 2 g praška za pecivo

Jaja se pomešaju sa 4 g fruktoze i tuku. Skuhani sir, prašak za pecivo za tijesto, 1 g vanilin se doda u smjesu i dobro promiješa.

Važno! Testo bi trebalo ispasti tečno.

U međuvremenu, pergamentni papir prekriven je posudom za pečenje i namazan biljnim uljem. Tijesto se sipa u pripremljeni oblik i peče 20 minuta na temperaturi od 240 stepeni Celzijusa.

Za pripremu kreme pomiješajte kiselu pavlaku, 1 g vanilije i 3 g fruktoze. Umutite sastojke u blenderu. Kad se torta ohladila, njezina se površina temeljito premaže pripremljenom kremom. Torta treba biti natopljena, pa se šalje na 2 sata u hladnjak. Desert je ukrašen kriškama voća i svježim bobicama, dopuštenim kod dijabetesa.

Mrkva puding

Za pripremu ovog recepta trebat će vam:

  • 150 g mrkve
  • 1 kašika. l puter
  • 2 žlice. l pavlaka (10%),
  • 50 ml mlijeka
  • 50 g sira (5%),
  • 1 jaje
  • 2 l hladne vode
  • prstohvat mljevenog đumbira,
  • 1 kašika kašike sjeme kumine, zira i korijander,
  • 1 kašika kašike sorbitol.

  1. Mrkvu ogulite i naribajte na sitnoj rerni.
  2. Mrkvu prelijte hladnom vodom i ostavite da se natapa 3 sata. Menjajte vodu svakih sat vremena.
  3. Prelijte šargarepu preko gaza, napunite mlijekom i dodajte puter. Pirjajte mrkvu 7 minuta.
  4. Odvojiti protein od žumanca. Žumanca pomešajte sa sirom, a proteine ​​umutite sa sorbitom.
  5. U gotovu šargarepu dodajte žumanca sa sirom i tučenim proteinom.
  6. Sve temeljito izmiješajte i prebacite u posudu za pečenje namazanu uljem i posipajte sjemenkama žira, korijandera, kumine.
  7. Pecite na 180 ° C 20 minuta.
  8. Poslužite puding sa pavlakom.

Torta od jogurta

Recept za tortu vrlo je jednostavan, čak ni ne trebate koristiti pećnicu da biste je skuhali.

  • Prirodni jogurt bez masti - 250 ml,
  • Krema bez masti - 250 ml,
  • Skuti sir - 250 g,
  • Jestiva želatina - 2 kašike,
  • Zaslađivač po ukusu,
  • Vanillin.

  1. Umutiti kremu dobro mikserom,
  2. Namočite želatinu 20 minuta,
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte šećer, sir, jogurt i natečenu želatinu,
  4. U dobijenu masu dodajte vrhnje, vanilin, zaslađivač,
  5. Stavite testo u pogodan oblik i stavite u frižider na 3-4 sata,
  6. Nakon stvrdnjavanja, vrh torte možete ukrasiti voćem.

Napoleon za dijabetičare

  • 450 g integralnog brašna
  • 150 g vode
  • soli
  • eritritol (zaslađivač),
  • 300 g margarina
  • 750 ml obranog mlijeka
  • 6 jaja
  • vanilin.

Za podlogu treba sjediniti margarin, 150 g mleka, sol, promešati i razvaljati u sloj visok 0,5 cm.

Prelijte rastopljenim margarinom, presavijte u kovertu i stavite na hladno mesto na pola sata. Nakon što izađete i ponovite dijagram akcije još 3 puta, potrebno ga je smanjiti u jednom slijedu.

Gotovo testo podijelite na 3 jednaka dijela i pecite nekoliko minuta na visokoj temperaturi od 200 stepeni.

Za krem ​​će vam trebati jaja, 1-2 kašike. žlice brašna, eritritol, mleko. Umutite u blender i kuhajte u parnoj kupelji. Premažite slojeve umakom, pospite kriškama torte s vrha i sa strana, ostavite nekoliko sati za sočnost.

Voćna torta od vanilije

  • 300 g jogurta bez masnoće,
  • želatina
  • 100 g mleka
  • 80 g vafla za pacijente sa dijabetesom,
  • 2 žlice. kašike saharina,
  • 1 kom narandžasta
  • 1 kom banana
  • 1 kom kivi
  • 200 g ribizle.

Ogulite vaflje u krupne mrvice, a zatim dodajte prirodni jogurt i dodajte saharin. Nasjeckajte voće i dodajte u posudu sa mlečnom supstancom. Zagrijte mleko i dodajte mu želatinu, lagano sipajte u posudu sa voćem i izmešajte.

Pripremite duboku ploču, pokrijte je ljepljivim filmom u nekoliko slojeva, prelijte smjesu i prekrijte rubove. Pošaljite na hladno mesto 5 sati. Nakon stvrdnjavanja okrenite ga i pustite iz filma. Kod dijabetesa se takav desert može dozvoliti 1-2 puta tjedno.

Čokoladna torta

Recepti kolača za dijabetes ne isključuju čokoladne deserte. Glavno je koristiti dozvoljene proizvode i pridržavati se pravila pripreme. Za čokoladni dijabetički kolač trebat će vam sljedeći sastojci:

  • brašno - 100 g
  • kakao prah - 3 kašike kašike,
  • zamjena za šećer - 1 kašika. l
  • jaje - 1 kom,
  • prokuhana voda - 3/4 šolje,
  • prašak za pecivo - 1 kašika kašike,
  • soda bikarbona - 0,5 tsp,
  • vanilija - 1 kašika kašike,
  • sol - 0,5 tsp,
  • ohlađena kafa - 50 ml.

Brašno se miješa s kakaom, soda, solima i praškom za pecivo. U drugoj posudi izmiješaju se jaje, kuhana pročišćena voda, ulje, kafa, vanilija i zamjena za šećer.

Sastojci se miješaju dok se ne dobije homogena smjesa. Pećnica se zagreva na 175 stepeni.

Sjedinite obje pripremljene smjese, a dobiveno tijesto ravnomjerno rasporedite po tepsiji. Tijesto je prekriveno listom folije i pecite 30 minuta.

Da torta bude mekša i prozračnija, stvaraju efekat vodene kupelji. Da biste to učinili, stavite obrazac u drugi spremnik sa širokim poljima, napunjenim vodom.

Vredi znati! Kolači će postati pristupačna poslastica za dijabetičare prvog i drugog tipa, ako se pripremaju u skladu sa svim pravilima iz dozvoljenih proizvoda. Deserti se mogu kupiti u specijaliziranim odjelima ili kuhati kod kuće.

Recepti za kolače vrlo su raznoliki i uključuju sigurnu hranu.

Kako napraviti pecivo od dijabetesa

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji žele kuhati ukusne slastičarske proizvode za sebe moraju se pridržavati nekih pravila:

    Pečenje treba napraviti od raženog brašna, idealno ako je grubo i niskokvalitetno. Za test pokušajte ne uzimati jaja. Možete ih sigurno koristiti samo za dodavanje punjenju, u zavarenom obliku. Koristite prirodna zaslađivača umjesto šećera. Ne koristite umjetna zaslađivača. Prirodni proizvodi, kuvani, zadržaće svoj izvorni sastav. Mnogi recepti sugeriraju upotrebu fruktoze - za dijabetičare tipa 2 to je nepoželjno. Bolje birati steviju. Maslac zamenite margarinom, koji sadrži što manje masti. Odaberite povrće i voće s liste dijabetičara kojima su dozvoljeni nadjev. Pomoću novih recepata pažljivo izračunajte sadržaj kalorija u komponentama. Pečenje ne smije biti velikih dimenzija - napravite torte ili kolače tako da svaka odgovara jednoj jedinici kruha. Najbolja opcija za pacijenta s dijabetesom tipa 2 su pite od raženog brašna, punjene mješavinom zelenog luka i kuhanih jaja, tofu sira, prženih gljiva.

Kako napraviti tijesto za muffine i torte

Cupcake tijesto Ukusno tijesto je prije svega dobro izrađeno tijesto od odgovarajućeg brašna. Recepti mogu biti različiti. Na primjer, možete koristiti bazični, na temelju njega ispeći torte i perece, perece i lepinje. Da biste ga skuhali, trebat će vam ovi proizvodi:

  1. 1 kg raženog brašna
  2. 30 g kvasca
  3. 400 ml vode
  4. malo soli
  5. 2 žlice suncokretovo ulje.

Brašno podelite na dva dela. Odložite jedan, a ostale sastojke kombinujte u odgovarajućoj posudi za miješanje i miješajte dok ne postane glatko. Zatim dodajte ostatak brašna i zamenite testo. Stavite posuđe s njom na toplo mjesto. Dok se tijesto diže, možete početi s pripremanjem nadjeva.

Izrađene pite ili peciva ispecite u rerni. Kuharske knjige i web stranice sadrže ne samo recepte, već i atraktivne fotografije. Ponekad neko želi probati nešto zavodljivo, ali vrlo štetno. Možete ispeći divan i vrlo ukusan cupcake, pogodan za hranjenje dijabetičara tipa 2.

Za pripremu kolača pripremite proizvode:

    55 g margarina s niskom masnoćom, 1 jaje, 4 kašike. raženo brašno, korica jednog limuna, grožđice po ukusu, nadomjestak šećera u pravoj količini.

Uzmite mikser i pomoću njega izmiješajte margarin s jajetom. Dodajte zamjenu za šećer, limunovu koricu, grožđice, dio brašna i miješajte dok ne postane glatko. Zatim dodajte ostatak brašna i gnječite masu dok grudice ne nestanu. Masu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni najmanje trideset minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Recepti tako sigurnih slatkiša postoje u velikom rasponu, trebate odabrati one koji odgovaraju vašem sastavu. Tijelo neće na sve proizvode reagirati na isti način - postoje takozvane „granične“ koje neki dijabetičari mogu konzumirati u malim količinama, bez rizika da će šećer „skočiti“ u krv.

Konditorski proizvodi za dijabetičare

Prije samo nekoliko desetljeća dijabetičari prvog ili drugog tipa bili su prisiljeni pridržavati se posebno stroge prehrane u svojoj prehrani, a tek nedavno su nutricionisti na temelju laboratorijskih studija dijabetesa došli do zaključka da to nije hitno.

Činjenica je da je tijelo dijabetičara, bez obzira na vrstu, oslabljeno. Ugljikohidrate karakterizira prilično brza apsorpcija i brz ulazak u krvotok, iz kojeg se nivo šećera naglo povećava. Počinje se razvijati hiperglikemija što može uzrokovati trajno oštećenje zdravlja dijabetičara.

Neblagovremeno pružena kvalificirana pomoć, u ovom stanju organizma, uzrokuje hiperglikemijsku komu. Zato se dijabetičarima prve i druge vrste brašno i slatki proizvodi ne preporučuju u velikim količinama, pa čak ni u takvoj kakvoj bi željeli.

Neki dijabetičari doživljavaju pravu muku kada razmišljaju o slastičarnama i proizvodima od brašna, koji su prilično opasni za psihološko stanje pacijenta. Na njihovoj osnovi se može razviti barem depresija.

Stoga je postojanje posebno napravljenih konditorskih proizvoda za dijabetičare sjajna alternativa pravim slatkišima. U njihovom sastavu sadržaj šećera praktično je isključen. Jednostavno ga zamjenjuje fruktoza. Nažalost, to nije dovoljno. Životinjske masnoće su takođe opasne, pa se, na primjer, slastičarski proizvodi poput torte za dijabetičare odmašćuju u najvećoj mogućoj mjeri.

Ali ni to nije dovoljno. Svaki put, kupujući ili pecivo ove vrste kolača, potrebno je izračunati masti, proteine ​​i ugljikohidrate koje ovaj proizvod uključuje. Pri kupnji slastičarskih proizvoda u obliku kolača uglavnom biste trebali obratiti pažnju na sastav proizvoda koji se koriste za njegovu pripremu.

Osnova za pravljenje kolača za dijabetičare je fruktoza ili neka druga vrsta nadomjestka šećera. To zapravo i nije važno. Glavno je da recept u ovom slučaju ne sadrži šećer. Često proizvođač koristi jogurt s niskim udjelom masti ili skutu za pečenje ove vrste. Torta za dijabetičare je lagana sufle ili žele, ukrašena voćem ili bobicama na vrhu.

Dijabetičarima, za koje su slatkiši strogo zabranjeni, preporučuje se pokušati sami napraviti slastičarske proizvode kako bi u potpunosti preuzeli kontrolu nad proizvodima koji se za to koriste.

Recept za ukusnu dijetalnu tortu danas nije problem. Možete ga lako pronaći na Internetu ili pitati prijatelje. Oni su zainteresirani ne samo za pacijente s dijabetesom. Recept za takav kolač bit će koristan ljudima koji pokušavaju smršavjeti ili ga samo slijede.

Recept za kolače za dijabetičare bilo koje vrste

  1. Krema bez masnoće - 0,5 litara,
  2. Zamjena za šećer - 3 kašike,
  3. Želatina - 2 kašike,
  4. Neka voće, vanilija ili bobice koje se koriste za ukrašavanje torte.

    Šlag istucite u dubokoj posudi. Namočite želatinu i kuvajte dvadesetak minuta. Zatim pomiješajte sve sastojke i dodajte im šlag. Smjesu izlijte u kalup i stavite u frižider tri sata. Nakon tog vremena, na površinu smrznute pogače može se staviti nekoliko vrsta bezopasnih plodova za dijabetičare.

Recept za tortu od jogurta mogu konzumirati i dijabetičari, ali ne onoliko koliko bi željeli. Činjenica je da takav recept sadrži brašno i jaja. Ali ostatak proizvoda je niskokaloričan, pa je to sasvim dopušteno osobama koje se pridržavaju posebnih dijeta.

Mrkva torta protiv dijabetesa

Sastojci

    300 g mrkve, 150 g zaslađivača, 50 g brašna, 50 g zdrobljenih krekera, 200 g orašastih plodova (preporučuje se uzimanje dvije vrste orašastih plodova - na primjer, lješnjaci i orasi), 4 jaja, prstohvat cimeta i klinčića, 1 žličica soka (trešnja ili druga bobica), 1 kašika sode, malo soli.

Način kuhanja

Ogulite i naribajte mrkvu na sitnoj rerni, pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo, sol, mljevene orahe i zdrobljene krekere. Žumanjke pomiješajte sa 2-3 kašike zaslađivača, sokom od bobica, cimetom i klinčićima, tucite do pjene, oprezno dodajte pšenično brašno s orasima, zatim rendanu mrkvu i sve izmiješajte.

Umutite bjelanjke sa preostalim zaslađivačem pa dodajte i tijestu. Posudu za pečenje podmažite argininom, stavite tijesto u kalup i pecite u rerni na prosječnom žicom za pečenje 45 minuta na temperaturi od 175 stepeni.

Pogledajte video: Sirova torta Bez pečenja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar