Anestezija protiv dijabetesa: je li moguće uraditi opću anesteziju za bolest tipa 2?

Oni djeluju kao glavni prolaz za kisik, pa ih anesteziolozi koriste za uspostavljanje posebne cijevi za disanje, ali s visokim sadržajem šećera pacijent može imati takozvani „zglobni sindrom“.

Ako čovjekov vrat i čeljust budu ukočeni, on može komplicirati postupak uvođenja i instaliranja potrebne cijevi.

Rizik od aspiracije

Kada se sadržaj želuca (kiselina ili hrana) pomiče po jednjaku i može ući u dušnik i pluća, dolazi do aspiracije.

Dijabetičari često pate od gastropareza (proces pražnjenja želuca je spor), a to povećava rizik da kiselina ili hrana mogu ući u pluća i dovesti do oštećenja ili upale pluća.

Anestezija kod dijabetesa i srčanih bolesti

U stvari, ova bolest nekoliko puta povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, često pacijenti imaju takav problem kao arterijska zagušenja, štoviše, dijabetičari nemaju uvijek očite znakove koji ukazuju na određenu srčanu bolest. Sve to povećava rizik od postoperativnih i operativnih komplikacija: srčanog udara, aritmije, ishemije, zastoja srca i drugih.

Da bi ih smanjio na minimum, iskusni anesteziolog sigurno će pažljivo pratiti glavne vitalne znakove i nadzirati EKG.

Anestezija i "dijabetički bubreg"

Vjerojatno će pacijenti oboljeti od dijabetesa imati nefropatiju, a sve zato što su zbog prekomjerne glukoze bubrezi posebno pod stresom. Poremećaji u radu ovog tijela mijenjaju metabolizam, neki lijekovi protiv bolova slabo će se izlučiti iz tijela, reakcija na određene lijekove može biti potpuno nepredvidiva.

Budući da su bubrezi odgovorni za ravnotežu elektrolita, poput kalcijuma, natrijuma i kalijuma, promijenjena ravnoteža ili nepravilna regulacija ovih tvari može dovesti do ozbiljnih posljedica - sve se to mora uzeti u obzir tijekom operacije.

Hipoglikemija i hiperglikemija

Mnogi problemi mogu se razviti zbog šećera u krvi, jer on, zauzvrat, može biti ili prenizak ili, naprotiv, visok, reakcija tijela na stres nakon operacije može biti samo njegovo povećanje. Hipoglikemija stvara određene poteškoće u koncentraciji, mijenjajući proces razmišljanja ili nivo svijesti, pa se stoga u postoperativnom razdoblju može brkati s reakcijom na lijek ili moždani udar.

U svakom slučaju, anesteziolog mora biti dobro svjestan svih mogućih problema i poteškoća i biti spreman nositi se sa njima.

Funkcija pluća

Dijabetičari tipa 1 s dugotrajnom lošom kontrolom glukoze imaju smanjenu funkciju pluća i mogu biti osjetljiviji na komplikacije poput upale pluća. Pretilost kod mnogih pacijenata s dijabetesom tipa 2 također može potencijalno predisponirati probleme s plućima i kisikom nakon operacije. Studije su pokazale i veći disanje kod pacijenata sa šećernom bolešću u postoperativnom periodu.

Disfunkcija živaca

Zbog disfunkcije živaca, ozljede povezane sa pozicioniranjem na operativnom stolu su česte, to se nalazi kod pacijenata s dijabetesom. Dijabetičari su skloni čirima i infekcijama, posebno stopala i nožnih prstiju, u područjima koja zbog nervne disfunkcije postaju omamljena. Web stranica, najbolja referentna knjiga o anesteziologiji, piše da ta područja treba pažljivo zaštititi dok je pacijent s dijabetesom nesvjestan pod općom anestezijom.

Autonomna neuropatija

Oštećenje autonomnog nervnog sistema znači da promjene u brzini otkucaja srca, ritmu i krvnom tlaku mogu biti značajnije i teže liječiti. Ponovo su anesteziolozi svesni ovih problema i spremni su suočiti se sa njima.

Priprema pacijenta za operaciju

Glavno je da pacijenti koji su podvrgnuti intervenciji, a što je još hitnije, trebaju test šećera! Pacijenti prije trbušnih intervencija trebaju inzulin. Režim lečenja je standardni. Tokom dana pacijent mora unositi ovaj lijek tri do četiri puta. U težim slučajevima i s labilnim tokom dijabetesa dozvoljeno je petostruko uzimanje inzulina. Potrebno je pažljivo nadzirati glukozu u krvi tokom dana.

Nepraktično je koristiti inzulinske pripravke dugotrajnog djelovanja. Dozvoljena je jedna injekcija inzulina srednjeg djelovanja noću. Ovo upozorenje nastaje zbog činjenice da je prije operacije potrebno prilagođavanje doze. I, naravno, morate stalno mjeriti nivo glukoze.

Dijeta je propisana uzimajući u obzir bolest za koju se operacija izvodi. Kako bi se spriječio razvoj acidoze, pacijent je ograničen u mastima. Ako nema kontraindikacija, tada se propisuje velika količina (najbolja je alkalna voda).

Ako je propisana operacija nakon koje pacijentu neće biti dozvoljeno normalno jesti, pola doze inzulina primjenjuje se neposredno prije operacije. Nakon pola sata, morate unijeti otopinu glukoze (20-40 mililitara u koncentraciji od 40%).

Tada se kaplje pet posto otopine glukoze. Anestezija obično doprinosi povećanoj potrebi za inzulinom, tako da morate biti veoma oprezni prilikom pripreme pacijenta prije operacije.

Pročitajte i Liječenje teškog dijabetesa

Dijeta prije operacije temelji se na takvim preporukama:

  • smanjeni unos kalorija
  • česti obroci (do šest puta dnevno),
  • isključenje bilo kakvih saharida,
  • ograničenje zasićenih masti
  • ograničenje hrane koja sadrži holesterol,
  • uključivanje u prehranu hrane koja sadrži dijetalna vlakna,
  • isključenje alkohola.

Potrebna je i korekcija hemodinamskih patologija. Doista, pacijenti s ovom bolešću značajno povećavaju rizik od srčanog udara. U bolesnika sa šećernom bolešću nekoliko puta je vjerojatnije da će se pojaviti bezbolna vrsta koronarne srčane bolesti.

Kriteriji za spremnost pacijenta za operativni zahvat su:

  • normalna ili blizu normalne razine glukoze (u bolesnika s dugotrajnom bolešću, takvi pokazatelji ne bi smjeli biti veći od 10 mmol),
  • eliminacija glukozurije (šećera u urinu),
  • eliminacija ketoacidoze,
  • nedostatak acetona u urinu,
  • eliminacija hipertenzije.

Dekompenzirana operacija dijabetesa

Postoje slučajevi kada je potrebno operirati pacijenta u uvjetima nedovoljne nadoknade bolesti. U ovom slučaju operacija je propisana na pozadini mjera usmjerenih na uklanjanje ketoacidoze. To se može postići samo adekvatnom primjenom strogo definiranih doza inzulina. Unošenje alkalija je nepoželjno, jer vodi negativnim posljedicama:

  • porast hipokalemije,
  • unutarćelijska acidoza,
  • manjak kalcijuma u krvi,
  • hipotenzija
  • opasnost od moždanog edema.

Soda bikarbona može se davati samo s kiselom krvnom snagom ispod 7,0. Važno je osigurati adekvatan unos kisika. Propisana je antibiotska terapija, posebno ako je tjelesna temperatura povišena.

Važno je davati inzulin (takođe frakcijski), uz obaveznu kontrolu nivoa šećera. Takođe se daje dugotrajno delujući inzulin, ali svejedno treba održavati kontrolu glikemije.

Hirurgija i nefropatija

Nefropatija je glavni uzrok invaliditeta i smrti pacijenata s dijabetesom. Javlja se uglavnom zbog poremećaja u humoralnoj regulaciji vaskularnog tonusa glomerule. Prije operacije potrebno je što više otkloniti disfunkciju bubrega. Terapeutske mjere uključuju nekoliko točaka.

  1. Korekcija metabolizma ugljikohidrata (mora biti pažljivo povezana s terapijom inzulinom, jer se bubrežna insulinaza potiskuje kako napreduje zatajenje bubrega, a potreba za tim hormonom opada).
  2. Temeljita korekcija i kontrola krvnog pritiska.
  3. Eliminacija glomerularne hipertenzije (propisani su ACE inhibitori).
  4. Dijeta sa ograničenjem životinjskih proteina (za proteinuriju).
  5. Ispravljanje poremećaja metabolizma masti (preporučljivo je izvesti uz upotrebu odgovarajućih lijekova).

Ovakvim mjerama omogućeno je postizanje uspješne operacije i tijeka postoperativnog perioda kod pacijenata s komplikacijama dijabetesa.

Značajke dijabetesne anestezije

Prilikom provođenja anestezije izuzetno je važno kontrolirati razinu glikemije, za svakog pacijenta se odabiru odgovarajući parametri pojedinačno. Ne treba težiti ka njegovoj punoj normalizaciji, jer je hipoglikemija mnogo opasnija od hiperglikemije.

Pročitajte i za što služi dnevnik samokontrole dijabetičara?

U pozadini moderne anestezije, znakovi smanjenja šećera se izglađuju ili u potpunosti iskrivljavaju. Konkretno, ne pojavljuju se takve pojave kao što su uznemirenost, koma i konvulzije. Osim toga, tokom anestezije hipoglikemiju je teško razlikovati od neadekvatne anestezije. Sve ovo upućuje na to da anesteziolog zahtijeva veliko iskustvo i oprez u upravljanju anestezijom.

Općenito govoreći, mogu se razlikovati takve osobine anestezije.

  1. Tijekom operacije mora se primijeniti glukoza s inzulinom, ovisno o težini dijabetesa. Kontrola šećera treba biti konstantna: njegovo povećanje ispravlja se frakcijskim injekcijama inzulina.
  2. Mora se imati na umu da lijekovi za inhalaciju za anesteziju povećavaju glikemiju.
  3. Pacijentu se mogu ubrizgati lijekovi za lokalnu anesteziju: oni blago utječu na glikemiju. Koristi se i intravenska anestezija.
  4. Obavezno nadgledajte adekvatnost anestezije.
  5. Lokalna anestezija može se primijeniti uz kratkotrajnu intervenciju.
  6. Obavezno nadgledajte hemodinamiku: pacijenti ne podnose pad pritiska.
  7. Uz duže intervencije može se koristiti višekomponentna anestezija: najmanje utječe na šećer.

Apsolutne kontraindikacije

Ovaj je popis uvjetan. U nekim se slučajevima, kao što je već spomenuto, koristi duboka anestezija, čak i ako postoji. Navodimo glavne kontraindikacije za anesteziju:

  • Pacijent ima bolest poput bronhijalne astme u teškom ili progresivnom obliku. Ovo je stanje izravno povezano s opasnošću od laringealne intubacije uz duboku anesteziju. Ova manipulacija može prouzrokovati zatvaranje glasa i pojavu bronhospazma, opasnog po ljudski život. Zato su bronhijalna astma i opća anestezija prilično opasna kombinacija.
  • Pneumonija Nakon operacije, u ovom se slučaju može razviti plućni edem.
  • Ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sistema. Tu spadaju infarkt miokarda, pretrpljen ranije od šest mjeseci, akutno zatajenje srca kao i nekompenzirano srčano zatajenje. Potonji je često praćen jakim znojenjem, oticanjem i ozbiljnom kratkoćom daha. Atrijalna fibrilacija, kod koje brzina otkucaja srca dostiže sto otkucaja u minuti, takođe se odnosi na neprihvatljiva stanja.
  • Epilepsija, šizofrenija i neke druge psihijatrijske i neurološke bolesti. Kontraindikacije za takve dijagnoze povezane su s nepredviđenom reakcijom bolesne osobe na upotrebu anestetika.
  • Do privremenih, ali apsolutnih kontraindikacija, pri kojima se operacija pod općom anestezijom obično ne izvodi, jeste stanje alkoholne ili opojne droge. Stvar je ovdje u tome da anestetici neće raditi, pa je taj postupak nemoguć. Operacija pacijentu u stanju alkohola ili droga može se izvršiti tek nakon potpune detoksikacije tijela. Često je u ovom slučaju neophodna pomoć narkologa. Opća anestezija koristi se pacijentima u stanju alkohola ili droga samo za hitne medicinske razloge. Međutim, u tom slučaju u organizam se ubrizgavaju velike doze anestetika i opojnih analgetika, što kasnije može dovesti do nepredvidivog efekta.

Takođe preporučujemo čitanje: Cela istina o anesteziji

Da li je moguće uraditi operaciju za dijabetes

Svaka osoba u svom životu možda se suočila s potrebom hirurške intervencije. Među dijabetičarima, prema statistici, svaka sekunda se suočava s tim. Statistički podaci o dijabetesu nisu sretni: incidencija raste i svakih 10 ljudi u Rusiji već pati od ove bolesti.

Priroda problema

Ono što je strašno nije sama po sebi patologija, već njezine posljedice i onaj težak način života koji nastaje u ovom slučaju.

Sam dijabetes ne može biti kontraindikacija za provođenje, ali je potrebna posebna priprema takvog pacijenta za hiruršku intervenciju. To se odnosi na samog pacijenta i osoblje.

Hitne intervencije provode se, naravno, iz zdravstvenih razloga, ali s planiranim, pacijent mora biti spreman.

Štoviše, čitavo razdoblje prije, za vrijeme i nakon operacije dijabetes melitusa znatno se razlikuje od one u zdravih ljudi. Rizik je da se izliječenje dijabetičara događa poteškoćama i mnogo sporije, često uzrokujući niz komplikacija.

Šta je potrebno za pripremu dijabetičara?

Hirurgija se uvijek radi kod dijabetesa, ali pod određenim uvjetima, od kojih je glavno kompenzacija stanja bolesti. Bez toga planirane intervencije neće biti provedene. Ne tiče se hitnih stanja u operaciji.

Svaka priprema započinje merenjem glikemije. Jedina apsolutna kontraindikacija za bilo koju vrstu operacije je stanje dijabetičke kome. Tada se pacijent prethodno povuče iz ovog stanja.

S kompenziranim dijabetesom i malim obimom operacija, ako pacijent dobije PRSP, prijelaz na inzulin tokom intervencije nije potreban.

Malom operacijom s lokalnom anestezijom i propisivanjem inzulina koji je već prije toga, režim inzulina se ne mijenja.

Ujutro mu daju inzulin, doručkuje i odvodi u operacijsku salu, a 2 sata nakon toga ručak je dozvoljen. Uz ozbiljne planirane i trbušne manipulacije, bez obzira na propisani tretman prije hospitalizacije, pacijent se uvijek prebacuje na injekcije inzulina po svim pravilima njegovog imenovanja.

Uobičajeno, inzulin se počinje davati 3-4 puta dnevno, a kod težih nestabilnih oblika dijabetesa 5 puta. Inzulin se daje na jednostavan, srednje djelotvoran, ne produžen način. Istovremeno je kontrola glikemije i glukozurije tijekom dana obavezna.

Dugotrajno se ne upotrebljava, jer je nemoguće precizno kontrolirati glikemiju i dozu hormona tokom operacije i tokom perioda rehabilitacije. Ako pacijent primi biguanide, otkazuje se sa inzulinom.

To se radi kako bi se isključio razvoj acidoze. U istu svrhu, nakon operacije uvijek se propisuje dijeta: teško alkalno piće, ograničavanje ili isključenje zasićenih masti, alkohola i bilo kakvih šećera, proizvoda koji sadrže holesterol.

Kalorija je smanjena, unos se razgrađuje do 6 puta dnevno, vlakna su obavezna u ishrani. Veoma velika pažnja treba posvetiti hemodinamičkim parametrima u vezi s povećanom mogućnošću razvoja MI.

Podmukla situacija je da se kod dijabetičara često razvija bez svog bolnog oblika. Kriteriji za spremnost za operaciju: norma šećera u krvi, kod bolesnika s dugotrajnom bolešću - ne viša od 10 mmol / l, nedostatak znakova ketoacidoze i glukozurije, aceton u urinu, normalizacija krvnog tlaka.

Značajke anestezije kod dijabetičara

Dijabetičari ne podnose smanjenje krvnog pritiska, pa je neophodno praćenje. Anestezija je kod takvih bolesnika bolje koristiti višekomponentnom, dok nema rizika od hiperglikemije. Pacijenti takvu anesteziju najbolje podnose.

Kod velikih trbušnih operacija koje se izvode pod općom anestezijom, kada se obroci isključuju i nakon i prije operacije, otprilike ½ jutarnje doze inzulina daje se prije operacije.

Pola sata nakon toga, 20–40 ml 40% -tne otopine glukoze daje se intravenski, nakon čega slijedi konstantna kap po kap 5% -tna otopina glukoze. Zatim se doza inzulina i dekstroze podešava u skladu s nivoom glikemije i glukozurije, što se određuje satno ako trajanje operacije prelazi 2 sata.

U hitnim operacijama hitno se provjerava šećer u krvi, teško je održavati režim inzulina, uspostavlja se razinom šećera u krvi i urinu, i to točno tijekom operacije, provjeravajući je na sat ako je trajanje operacije veće od 2 sata.

Ako se prvo otkrije dijabetes, utvrđuje se osjetljivost pacijenta na inzulin. Dekompenzacijom dijabetesa sa simptomima ketoacidoze u hitnim operacijama poduzimaju se mjere za njegovo uklanjanje. Planirano - operacija se odlaže.

Uz opštu anesteziju, metabolički stres nastaje u tijelu bilo koje osobe, a potreba za inzulinom raste. Potrebno je postići stabilno stanje, stoga se inzulin može davati 2-6 puta dnevno.

Postoperativni period

Ovaj period liječnici trebaju posebno nadzirati, on određuje ishod i daljnji razvoj događaja. Kontrolu šećera treba obavljati satno.

Nakon operacije, ako je pacijent već primio inzulin, on se ne može otkazati. To će uzrokovati acidozu. Nakon operacije također vam je potreban dnevni test urina za aceton.

Ako se stanje stabiliziralo i dijabetes ostane nadoknađen, nakon 3-6 dana pacijent se prebacuje na svoj uobičajeni režim inzulina.

Šav nakon operacije kod dijabetičara liječi duže nego kod zdravih ljudi. Može svrab, ali nikad ga ne možete češljati. Dijeta nakon operacije samo je štedljiva.

Inzulin se može povući i prenijeti u preparate sulfonilureje tek nakon mjesec dana ili, u ekstremnim slučajevima, 3 tjedna nakon intervencije. Ali istovremeno, rana treba dobro zacijeliti, bez upale.

Često se događa da ima latentni oblik dijabetesa, nakon manipulacija kirurga, pacijent dobije otvoreni oblik koji su već provocirali.

Dakle, glavni principi hirurške bolesti dijabetesa su: najbrža stabilizacija stanja, jer se operacija ne može odgoditi zbog napredovanja patologije, ljeti treba izbjegavati operacije i uvijek biti prekrivena antibioticima. Mogu li napraviti operaciju dijabetesa tipa 2? S dijabetesom bilo koje vrste, pripravak je u osnovi isti.

Pripremljenost: glikemija bi trebala biti 8-9 jedinica, a dugotrajna bolest 10 jedinica. Drugi tip bi također trebao imati krvni tlak N, urin ne bi trebao sadržavati aceton i šećer.

Česte kirurške patologije kod dijabetičara

Operacija pankreasa se izvodi ako su druge vrste liječenja neefikasne ili nemoguće.

Indikacije: prijetnja životu pacijenta uslijed oštrog poremećaja metabolizma, ozbiljnih komplikacija dijabetesa, nema rezultata konzervativnog liječenja, ne možete učiniti sc injekciju inzulina.

Ako ne postoje popratne patologije, nakon jednog dana operirani pankreas počinje normalno raditi. Rehabilitacija traje 2 mjeseca.

Oftalmološke operacije

Često s iskustvom bolesti razvijaju se dijabetička retinopatija i katarakta kod dijabetičara - zamagljivanje leće oka. Postoji rizik od potpunog gubitka vida i radikalizam mjera je jedini način da se toga riješite. Sazrevanje katarakte kod dijabetesa ne može se očekivati. Bez radikalne mjere, stopa resorpcije katarakte je vrlo niska.

Za provedbu radikalne mjere moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: kompenzacija za dijabetes i normalan šećer u krvi, gubitak vida ne veći od 50%, ne postoje suvremene kronične patologije za uspješan ishod.

Bolje je ne odgađati operaciju katarakte i odmah pristati na nju, jer ona napreduje s razvojem potpune sljepoće kada se pojavi dijabetička retinopatija.

Katarakte se ne uklanjaju ako:

  • vid je potpuno izgubljen
  • Dijabetes se ne nadoknađuje,
  • na mrežnici postoje ožiljci,
  • na šarenici postoje neoplazme, postoje upalne bolesti oka.

Postupak se sastoji u fakoemulzifikaciji: laserom ili ultrazvukom. Suština metode: U leći je napravljen 1 mikrorez - proboj kroz koji se leća drobi na gore opisani način.

Drugom punkcijom aspiriraju se fragmenti sočiva. Tada se kroz iste punkcije uvodi umjetna leća, biološka leća. Prednost ove metode je u tome što krvne žile i tkiva nisu oštećeni, nisu potrebni nikakvi šavovi.

Manipulacija se smatra da ambulantno bolničko promatranje nije potrebno. Vid se obnavlja za 1-2 dana.

Korištenje kapi za oči, čak i na početku bolesti, neće riješiti problem, samo je privremeno napredovanje procesa.

Priprema i njeni principi se ne razlikuju od ostalih operacija. Takva operacija kod dijabetes melitusa spada u kategoriju malo traumatičnih. Često se patologija razvija kod mladih pacijenata u radnom dobu, dok se šanse za dobar ishod povećavaju.

Interventni postupak traje od 10 do 30 minuta, primjenjuje se lokalna anestezija, ostanite na klinici najduže jedan dan. Komplikacije su retke. Oftalmolog uvijek usko surađuje s endokrinologom.

Plastična hirurgija

Često može postojati potreba ili želja za plastikom. Plastična hirurgija je uvijek nepredvidiva čak i za zdrave ljude.

Ljekari nerado prihvaćaju takvog pacijenta. Ako nađete liječnika koji pristaje na manipulaciju, bez prikupljanja testova, ovo teško da je sreća. Kakva su istraživanja potrebna? Pregled kod endokrinologa, optometrista, lekara opšte prakse, biohemije krvi, urina i krvi na prisustvo ketonskih tela, krvi na VSK i Hg. Budnost u takvim slučajevima - prije svega!

Operacija dijabetesa

To uključuje tzv metabolička hirurgija - tj. indikacije za intervenciju hirurga su korekcija metaboličkih poremećaja kod dijabetičara. U takvim slučajevima provodi se "operacija zaobilaženja želuca" - želudac je podijeljen u 2 dijela i tanko crijevo je isključeno.

Ovo je operacija br. 1 kod dijabetesa tipa 2.

Rezultat operacije je normalizacija glikemije, gubitak težine na normalno, nemogućnost prejedanja, jer će hrana odmah ući u ileum, zaobilazeći male.

Metoda se smatra efikasnom, 92% pacijenata više ne uzima PSSP. 78% ima potpuno izbavljenje. Prednosti takvih manipulacija u tome što nisu radikalne provode se laparoskopijom.

Upalni procesi i nuspojave su svedeni na minimum. Nema ožiljaka i period rehabilitacije je skraćen, pacijent se brzo otpušta.

Postoje indikacije za bypass operaciju: dob 30-65 godina, iskustvo inzulina ne smije biti duže od 7 godina, dijabetes iskustvo 30, dijabetes tipa 2.

Provođenje bilo koje operacije za dijabetes zahtijeva visoko kvalificiranog liječnika.

Dijabetes tipa 1: krajnji lijek za dijabetes kako liječiti hirurgiju šećerne bolesti - teško je vjerovati Hirurgija za dijabetičko stopalo: otvaranje apscesa, stentiranje, obilazna operacija

Mogu li uraditi anesteziju kod dijabetesa?

Dijabetes se javlja uslijed oštećenja vaskularnih zidova visokim nivoom glukoze i razvoja nedovoljne opskrbe krvlju, inervacije gotovo svih organa i sustava.

Nedovoljnost prehrane tkiva zbog poteškoća u apsorpciji glukoze i smanjenja imuniteta dovodi do učestalog razvoja komplikacija tokom hirurških intervencija. Uz to, proces oporavka nakon operacije ometa sporo sporo zarastanje postoperativnih rana.

S tim u vezi, pacijenti sa dijabetesom zahtijevaju posebnu taktiku preoperativne pripreme i anestezije tokom operacije.

Priprema za operaciju dijabetesa

Glavni zadatak sprečavanja komplikacija nakon operacije je korekcija visokog šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom. Za to je prvenstveno kontrolirana dijeta. Osnovna pravila dijetalne terapije prije operacije:

  1. Isključivanje visokokalorične hrane.
  2. Šest obroka dnevno u malim porcijama.
  3. Isključenje šećera, slatkiša, brašna i konditorskih proizvoda, slatkog voća.
  4. Ograničite životinjske masti i isključite hranu sa visokim nivoom holesterola: masno meso, pržene životinjske masti, hrana, slanina, kravica, masna kisela pavlaka, skuta i vrhnje, puter.
  5. Zabrana alkoholnih pića.
  6. Obogaćivanje prehrane dijetalnim vlaknima iz povrća, nezaslađenog voća, mekinja.

Uz blagi oblik dijabetesa ili oslabljenu toleranciju na glukozu, stroga dijeta može biti dovoljna za snižavanje šećera u krvi, u svim ostalim slučajevima provodi se prilagođavanje doze lijekova za snižavanje šećera. Tablete i inzulin dugog djelovanja otkazuju se pacijentima dnevno. Indicirana je upotreba kratkog inzulina.

Ako je glikemija u krvi veća od 13,8 mmol / l, tada se 1 do 2 jedinice inzulina daju intravenski svaki sat, ali niže od 8,2 mmol / l, ne preporučuje se spuštanje pokazatelja. Dugim tokom dijabetesa vode ih razine blizu 9 mmol / l i odsutnost acetona u mokraći. Izlučivanje glukoze u urinu ne smije prelaziti 5% sadržaja ugljikohidrata u hrani.

Osim održavanja glukoze u krvi kod pacijenata sa šećernom bolešću, provode:

  • Liječenje poremećaja u srcu i krvnom pritisku.
  • Održavanje bubrega.
  • Liječenje dijabetičke neuropatije.
  • Prevencija zaraznih komplikacija.

Kod dijabetesa postoji visoki rizik razvoja srčanih udara, arterijske hipertenzije. Lezije srca mogu biti u obliku ishemijske bolesti, distrofije miokarda, neuropatije srčanog mišića. Značajka srčanih bolesti su bezbolni oblici srčanih udara, koji se očituju napadima gušenja, gubitkom svijesti ili kršenjem srčanog ritma.

Kod srčanih bolesti akutna koronarna insuficijencija naglo napreduje, što dovodi do iznenadne smrti. Pacijentima dijabetičarima nije pokazano tradicionalno liječenje beta blokatorima i antagonistima kalcija zbog njihovog negativnog utjecaja na metabolizam ugljikohidrata.

Za pripremu za operaciju bolesnika sa šećernom bolešću s srčanom patologijom koriste se pripravci dipiridamola - Curantil, Persantine. Poboljšava perifernu cirkulaciju krvi, pojačava kontrakcije srca i istovremeno ubrzava kretanje inzulina do tkiva.

Snižavanje krvnog pritiska u bolesnika sa šećernom bolesti komplicirano je djelovanjem inzulina na zadržavanje natrijuma. Zajedno s natrijom, tečnost se zadržava u tijelu, a edem stijenke žila čini ga osjetljivim na djelovanje vazokonstriktivnih hormona. Uz to, oštećenje bubrega kod dijabetesa, aterosklerotske promjene krvnih žila i pretilost povećavaju hipertenziju.

Da biste smanjili pritisak, bolje je liječiti se lijekovima iz blokirajućih skupina adrenergičara: beta 1 (Betalok), alfa 1 (Ebrantil), a također i inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin (Enap, Kapoten). U starijih ljudi terapija započinje diureticima, kombiniranjem s lijekovima iz drugih skupina. U Glyurenormu je uočeno svojstvo snižavanja tlaka.

Kada se pojave znakovi nefropatije, sol je ograničena na 1-2 g, životinjski proteini do 40 g dnevno. Ako se manifestacijama poremećenog metabolizma masnoće ne eliminiše načinom ishrane, tada su propisani lijekovi za snižavanje holesterola. Kod dijabetičke polineuropatije indicirana je primjena Thiogamme ili Belithion.

Provodi se i imunološka korekcija, s indikacijama - liječenje antibioticima.

Anestezija protiv dijabetesa

Tokom operacije pokušavaju održati razinu glukoze u krvi, sprečavajući njeno smanjenje, jer to može dovesti do komplikacija u mozgu. Nemoguće je usredotočiti se na simptome hipoglikemije u uvjetima anestezije. Opća anestezija ne dopušta njihovo otkrivanje, pa se upotrebljava krvni test na šećer. Uzima se svaka 2 sata.

Velike doze anestetika, kao i njihova dugotrajna primjena, smanjuju glukozu u krvi. Zbog toga se za vrijeme anestezije tijekom operacija daje mješavina glukoze i inzulina. Djelovanje inzulina tokom anestezije je duže nego u normalnim uvjetima, pa se normalna razina glukoze brzo zamjenjuje hipoglikemijom.

Kada koristite lijekove za anesteziju, morate uzeti u obzir njihov utjecaj na metabolizam ugljikohidrata:

  1. Inhalaciona anestezija sa eterom i fluorotanarom povećava nivo glukoze.
  2. Barbiturati stimulišu ulazak inzulina u ćelije.
  3. Ketamin pojačava aktivnost pankreasa.
  4. Minimalni učinak na metabolizam imaju: droperidol, natrijum oksibutirat, nalbufin.

Kratkoročne operacije se izvode pod lokalnom anestezijom, kod emocionalno neuravnoteženih pacijenata mogu se pojačati antipsihoticima. Za operacije na donjim ekstremitetima i carski rez koristi se spinalna ili epiduralna anestezija.

Anestezija za dijabetes melitus u obliku injekcija ili uvođenje katetera treba provesti u uvjetima potpune sterilnosti zbog osjetljivosti pacijenata na razvoj suppuracije.

Krvni pritisak se takođe ne može značajno smanjiti, jer dijabetičari ne podnose hipotenziju. Tlak se obično povećava intravenskim tečnostima i elektrolitima. Vasokonstriktivni lijekovi se ne preporučuju.

Da biste nadoknadili gubitak krvi, ne koristite dekstrane - Poliglyukin, Reopoliglyukin, jer su razgrađeni do glukoze. Njihova primjena može uzrokovati jaku hiperglikemiju i glikemijsku komu.

Hartmanova ili Ringerova otopina se ne koristi, jer se laktat iz njih u jetri može pretvoriti u glukozu.

Komplikacije

Postoperativne komplikacije kod pacijenata s dijabetesom povezane su s činjenicom da gubitak krvi, upotreba anestetika i boli nakon operacije aktiviraju sintezu glukoze u jetri, stvaranje ketonskih tijela i razgradnju masti i proteina.

Uz opsežnu operaciju ili tokom operacija liječenja komplikacija dijabetesa, hiperglikemija može biti vrlo visoka. Zbog toga se pacijenti smještaju u odjeljenja intenzivne njege, a šećer u krvi, srce i pluća prate se svaka 2 sata.

Inzulin kratkog djelovanja koristi se za sprečavanje ketoacidoze i kome. Unesite ga intravenski sa otopinom 5% glukoze. Glikemija se održava u rasponu od 5 do 11 mmol / L.

Od sedmog dana nakon operacije možete vratiti pacijenta produženi inzulin ili tablete za smanjenje šećera. Za prelazak na tablete prvo se otkazuje večernja doza, a zatim svaki drugi dan i, konačno, jutarnja doza.

Za održavanje stabilnog nivoa glukoze u krvi potrebno je adekvatno ublažavanje bolova nakon operacije. Obično se za to koriste analgetici - Ketanov, Nalbufin, Tramadol.

Bolesnicima s dijabetesom u postoperativnom razdoblju propisani su antibiotici širokog spektra djelovanja i koriste se kombinacije 2 do 3 vrste. Koriste se polisintetički penicilini, cefalosporini i aminoglikozidi. Pored antibiotika, propisana je metronidazol ili klindamicin.

Proteinske mješavine koriste se za parenteralnu prehranu, jer produljena upotreba otopina glukoze dovodi do hiperglikemije, a primjena lipidnih smjesa dovodi do dijabetičke ketoacidoze.Kako bi nadomjestili nedostatak proteina, koji takođe može povećati razinu glukoze u krvi, razvijene su posebne mješavine za dijabetes bolesnike - Nutricomp Diabetes i Diazon.

Informacije o vrstama anestezije navedene su u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraga nije pronađena. Prikaz. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikazuje. Pretraživanje. Nije pronađen.

Da li je moguća operacija dijabetesa: aspekti problema

Ljudi koji imaju dijabetes, u jednoj ili drugoj mjeri, podvrgavaju se operaciji. Broj bolesti na koje se može ukazati hirurško liječenje je vrlo velik.

Međutim, osobine pripreme pacijenta s dijabetesom na operaciju, njegov tijek i tijek postoperativnog razdoblja značajno se razlikuju od zdravih ljudi.

Razmotrite karakteristike hirurške intervencije za dijabetes.

Koji su uslovi za operaciju

Imajte na umu da sama bolest nije kontraindikacija za operaciju. Štoviše, u nekim se slučajevima ono provodi u skladu s vitalnom potrebom.

Glavni uslov za uspješnu operaciju je kompenzacija bolesti. I još jedna stvar: čak i najmanji zahvati koje zdravi pacijenti rade ambulantno (na primjer, uklanjanje uraslog nokta ili otvaranje apscesa) treba obaviti samo u kirurškom odjeljenju.

Uz lošu nadoknadu za dijabetes, planirana operacija se ne može izvršiti. Prvo se moraju poduzeti mjere za kompenzaciju dijabetesa. Naravno, to se ne odnosi na slučajeve kada se operacija izvodi prema vitalnim indikacijama.

Apsolutna kontraindikacija za intervenciju je dijabetička koma. U takvim se slučajevima odmah poduzimaju mjere uklanjanja pacijenta iz opasnog stanja. Tek nakon njih može se izvesti operacija.

Priprema pacijenta za operaciju

Glavno je da pacijenti koji su podvrgnuti intervenciji, a što je još hitnije, trebaju test šećera! Pacijenti prije trbušnih intervencija trebaju inzulin. Režim lečenja je standardni.

Tokom dana pacijent mora unositi ovaj lijek tri do četiri puta. U težim slučajevima i s labilnim tokom dijabetesa dozvoljeno je petostruko uzimanje inzulina.

Potrebno je pažljivo nadzirati glukozu u krvi tokom dana.

Nepraktično je koristiti inzulinske pripravke dugotrajnog djelovanja. Dozvoljena je jedna injekcija inzulina srednjeg djelovanja noću. Ovo upozorenje nastaje zbog činjenice da je prije operacije potrebno prilagođavanje doze. I, naravno, morate stalno mjeriti nivo glukoze.

Dijeta je propisana uzimajući u obzir bolest za koju se operacija izvodi. Kako bi se spriječio razvoj acidoze, pacijent je ograničen u mastima. Ako nema kontraindikacija, tada se propisuje velika količina (najbolja je alkalna voda).

Ako je propisana operacija nakon koje pacijentu neće biti dozvoljeno normalno jesti, pola doze inzulina primjenjuje se neposredno prije operacije. Nakon pola sata, morate unijeti otopinu glukoze (20-40 mililitara u koncentraciji od 40%).

Tada se kaplje pet posto otopine glukoze. Anestezija obično doprinosi povećanoj potrebi za inzulinom, tako da morate biti veoma oprezni prilikom pripreme pacijenta prije operacije.

Pročitajte i Insulin i njegove vrste

Dijeta prije operacije temelji se na takvim preporukama:

  • smanjeni unos kalorija
  • česti obroci (do šest puta dnevno),
  • isključenje bilo kakvih saharida,
  • ograničenje zasićenih masti
  • ograničenje hrane koja sadrži holesterol,
  • uključivanje u prehranu hrane koja sadrži dijetalna vlakna,
  • isključenje alkohola.

Potrebna je i korekcija hemodinamskih patologija. Doista, pacijenti s ovom bolešću značajno povećavaju rizik od srčanog udara. U bolesnika sa šećernom bolešću nekoliko puta je vjerojatnije da će se pojaviti bezbolna vrsta koronarne srčane bolesti.

Kriteriji za spremnost pacijenta za operativni zahvat su:

  • normalna ili blizu normalne razine glukoze (u bolesnika s dugotrajnom bolešću, takvi pokazatelji ne bi smjeli biti veći od 10 mmol),
  • eliminacija glukozurije (šećera u urinu),
  • eliminacija ketoacidoze,
  • nedostatak acetona u urinu,
  • eliminacija hipertenzije.

Dekompenzirana operacija dijabetesa

Postoje slučajevi kada je potrebno operirati pacijenta u uvjetima nedovoljne nadoknade bolesti. U ovom slučaju operacija je propisana na pozadini mjera usmjerenih na uklanjanje ketoacidoze. To se može postići samo adekvatnom primjenom strogo definiranih doza inzulina. Unošenje alkalija je nepoželjno, jer vodi negativnim posljedicama:

  • porast hipokalemije,
  • unutarćelijska acidoza,
  • manjak kalcijuma u krvi,
  • hipotenzija
  • opasnost od moždanog edema.

Soda bikarbona može se davati samo s kiselom krvnom snagom ispod 7,0. Važno je osigurati adekvatan unos kisika. Propisana je antibiotska terapija, posebno ako je tjelesna temperatura povišena.

Važno je davati inzulin (takođe frakcijski), uz obaveznu kontrolu nivoa šećera. Takođe se daje dugotrajno delujući inzulin, ali svejedno treba održavati kontrolu glikemije.

Hirurgija i nefropatija

Nefropatija je glavni uzrok invaliditeta i smrti pacijenata s dijabetesom. Javlja se uglavnom zbog poremećaja u humoralnoj regulaciji vaskularnog tonusa glomerule. Prije operacije potrebno je što više otkloniti disfunkciju bubrega. Terapeutske mjere uključuju nekoliko točaka.

  1. Korekcija metabolizma ugljikohidrata (mora biti pažljivo povezana s terapijom inzulinom, jer se bubrežna insulinaza potiskuje kako napreduje zatajenje bubrega, a potreba za tim hormonom opada).
  2. Temeljita korekcija i kontrola krvnog pritiska.
  3. Eliminacija glomerularne hipertenzije (propisani su ACE inhibitori).
  4. Dijeta sa ograničenjem životinjskih proteina (za proteinuriju).
  5. Ispravljanje poremećaja metabolizma masti (preporučljivo je izvesti uz upotrebu odgovarajućih lijekova).

Ovakvim mjerama omogućeno je postizanje uspješne operacije i tijeka postoperativnog perioda kod pacijenata s komplikacijama dijabetesa.

Značajke dijabetesne anestezije

Prilikom provođenja anestezije izuzetno je važno kontrolirati razinu glikemije, za svakog pacijenta se odabiru odgovarajući parametri pojedinačno. Ne treba težiti ka njegovoj punoj normalizaciji, jer je hipoglikemija mnogo opasnija od hiperglikemije.

Pročitajte i Terapiju dijabetesa matičnim ćelijama

U pozadini moderne anestezije, znakovi smanjenja šećera se izglađuju ili u potpunosti iskrivljavaju.

Konkretno, ne pojavljuju se takve pojave kao što su uznemirenost, koma i konvulzije. Osim toga, tokom anestezije hipoglikemiju je teško razlikovati od neadekvatne anestezije.

Sve ovo upućuje na to da anesteziolog zahtijeva veliko iskustvo i oprez u upravljanju anestezijom.

Općenito govoreći, mogu se razlikovati takve osobine anestezije.

  1. Tijekom operacije mora se primijeniti glukoza s inzulinom, ovisno o težini dijabetesa. Kontrola šećera treba biti konstantna: njegovo povećanje ispravlja se frakcijskim injekcijama inzulina.
  2. Mora se imati na umu da lijekovi za inhalaciju za anesteziju povećavaju glikemiju.
  3. Pacijentu se mogu ubrizgati lijekovi za lokalnu anesteziju: oni blago utječu na glikemiju. Koristi se i intravenska anestezija.
  4. Obavezno nadgledajte adekvatnost anestezije.
  5. Lokalna anestezija može se primijeniti uz kratkotrajnu intervenciju.
  6. Obavezno nadgledajte hemodinamiku: pacijenti ne podnose pad pritiska.
  7. Uz duže intervencije može se koristiti višekomponentna anestezija: najmanje utječe na šećer.

Značajke postoperativnog perioda

Sa dijabetesom u postoperativnom periodu, povlačenje inzulina kod pacijenata koji su ranije primali ovaj hormon je neprihvatljivo! Takva greška prijeti razvoju acidoze kod pacijenta.

U rijetkim je slučajevima moguće održati normalnu razinu glukoze u krvi kod ove kategorije bolesnika. Ali čak i tada, ubrizgavaju im inzulin frakcijski (ne više od 8 jedinica), dva do tri puta dnevno, uvijek sa 5% glukoze.

Potrebno je pažljivo nadzirati dnevnu mokraću zbog rizika od acetona u njoj.

Pod uslovom da se stanje pacijenta stabilizira, a dijabetes nadoknadi, nakon otprilike šest dana (ponekad kasnije), pacijent se prebacuje na uobičajeni (onaj koji je bio prije operacije) režim davanja inzulina. Pacijentima kojima nije dopušteno uzimanje hrane per os u početnom periodu nakon operacije propisana je štedljiva ishrana i injekcije inzulina.

Možete ih prebaciti na lijekove za snižavanje šećera samo ako se rana zacijelila i nema upalnih pojava. I naravno, dijabetes se mora nadoknaditi. Inače su neophodne injekcije insulina.

Ako je intervencija bila hitna, teško je izračunati specifičnu dozu inzulina. Tada se određuje na nivou šećera. Mora se pratiti satno (!). Važno je utvrditi osjetljivost pacijenta na ovaj hormon, pogotovo kada se prvi put otkriva dijabetes.

Dakle, operacija za dijabetes sasvim je moguća. Može se raditi i kod težih oblika dijabetesa - glavna stvar je postići više ili manje odgovarajuće nadoknade. Provođenje operacije zahtijeva veliko iskustvo liječnika i pažljivo praćenje pacijentovog stanja.

Anestezija dijabetesa u stomatologiji

Ove će informacije biti korisne ako imate dijabetes ili vi ili netko vama blizak.

Dijabetes melitus u stomatologiji - liječenje, protetika, implantacija i vađenje zuba

Dijabetes melitus uzrok je razvoja nekih bolesti usne šupljine i pojave nelagode: kod bolesnika s dijabetesom zbog povećane glukoze u krvi i poremećene cirkulacije u mekim tkivima dolazi do osjećaja suhoće usta, smanjenog lučenja slina, broj patogenih mikroorganizama u usnoj šupljini aktivno raste.

Postoje promjene u strukturi zubne cakline - to je uzrok propadanja zuba.

Istovremeno se primjećuje značajno slabljenje zaštitnih funkcija tijela kod pacijenata, povećava se rizik od osjetljivosti na infekcije. Te infekcije uzrokuju bolesti usne šupljine, poput gingivitisa, parodontitisa, parodontne bolesti.

Rana dijagnoza zubnih bolesti i njihovo pravovremeno liječenje igraju presudnu ulogu u očuvanju zuba.

Zbog toga je, radi poboljšanja kvalitete života pacijenata sa šećernom bolešću, potrebno osigurati jasnu organizaciju odnosa prakticirajućih endokrinologa i stomatologa.

U tom slučaju odabiru stomatologa treba pristupiti pažljivo. Mora se imati na umu da stomatolog treba dobro upoznati sa specifičnostima liječenja i protetike pacijenata sa šećernom bolešću.

Stomatološki tretman za dijabetes

Stomatološki tretman kod pacijenata sa šećernom bolešću izvodi se u fazi nadoknade bolesti. U slučaju razvoja ozbiljne zarazne bolesti u usnoj šupljini, liječenje se može provesti s nekompenziranim dijabetesom, ali samo nakon uzimanja doze inzulina. U tom slučaju bolesniku su propisani antibiotici i analgetici.

Anestezija (anestezija) može se koristiti samo s kompenziranim stanjem. Inače se lokalna anestezija može slobodno koristiti.

Zubni implantati za dijabetes, protetiku

Stomatološka protetika za dijabetes zahtijeva posebna znanja i vještine od stomatologa: pacijenti s dijabetesom imaju značajno povišen prag osjetljivosti na bol, imaju vrlo nizak imunitet, brzo se umaraju - to treba uzeti u obzir pri planiranju protetike.

Proteze za dijabetičare moraju ispunjavati sve uslove za pravilno izjednačavanje opterećenja. U isto vrijeme, treba ih izrađivati ​​od specijalnih materijala, jer metalni spojevi koji se široko koriste u protetici utječu na količinu i kvalitet pljuvačke i mogu izazvati alergijske reakcije.

Danas su najpopularnije keramičke krunice koje se koriste za protetiku oboljelima od dijabetesa melitusa i nisu im inferiorne od metalne keramike u svojstvima čvrstoće i estetskim svojstvima.

Mogući su zubni implantati kod pacijenata sa dijabetesom. Međutim, u ovom slučaju treba ga raditi s velikom pažnjom i to samo specijalist koji zna sve nijanse zubnih implantata kod dijabetičara. U tom slučaju implantaciju treba izvesti samo s kompenziranom fazom dijabetesa.

Zubna ekstrakcija za dijabetes

Ekstrakcija zuba kod pacijenta koji boluje od dijabetesa može dovesti do razvoja akutnog upalnog procesa u usnoj šupljini. Zato je neophodno uklanjanje zuba ujutro nakon injekcije inzulina. U tom slučaju dozu inzulina treba blago povećati (obratite se endokrinologu). Neposredno prije operacije, usnu šupljinu isperite antiseptikom.

Stomatološka njega za dijabetes

Kada imate dijabetes - visok šećer u krvi može oštetiti vaše tijelo - uključujući zube i desni. Ovo se može izbjeći ako preuzmete odgovornost za stanje zuba.

Kontrola šećera u krvi ključni je zadatak bez obzira na vrstu dijabetesa. Što je viša razina glukoze u krvi, veći je rizik:

Propadanje zuba. Usna šupljina sadrži mnoge vrste bakterija.

Kada škrob i šećer u hrani i piću stupaju u interakciju s tim bakterijama, na zubima se stvara ljepljiv premaz, što dovodi do stvaranja kamenaca.

Kiseline u zubnom kamenu razgrađuju zubnu caklinu, što može dovesti do propadanja zuba. Što je viša razina šećera u krvi, veća je zaliha šećera i škroba, veće je kiseline štete na vašim zubima.

Bolest desni u ranim fazama (gingivitis). Ako redovitim četkanjem ne uklonite mekani plak na zubima, pretvara se u zubni kamen. Što je voluminozniji zubni kamenac na zubima, to više iritira rubni desni - deo desni oko vrata zuba. Vremenom, desni se nabrekne i lako krvari. Ovo je gingivitis.

Progresivna bolest desni (parodontitis). Gingivitis koji se ne liječi može dovesti do ozbiljnije patologije koja se naziva parodontitis, dok meko tkivo i kosti koji podržavaju vaše zube uništavaju, mogu postati pokretni i čak ispadati.

Parodontitis ima težu fazu kod ljudi koji imaju dijabetes jer dijabetes smanjuje sposobnost odupiranja infekciji. Infekcija parodontitisom može uzrokovati i porast šećera u krvi, što otežava dijabetes.

Pazite na zube

Da biste spriječili oštećenje zuba i desni, shvatite ozbiljno dijabetes i zubnu njegu:

Nadgledajte šećer u krvi i slijedite upute liječnika da biste održavali šećer u krvi unutar ciljanog raspona. Što bolje kontrolišete šećer u krvi, manja je vjerovatnoća da imate gingivitis i druge stomatološke bolesti.

Četkajte zube dva puta dnevno (ako je moguće nakon grickanja). Koristite srednje tvrdu četkicu za zube (meku za vrijeme pogoršanja zuba) i pastu za zube koja sadrži fluor. Izbjegavajte snažne ili nagle pokrete koji mogu nadražiti i ozlijediti desni. Razmislite o korištenju električne četkice za zube.

Čistite zube četkicom za zube bar jednom dnevno. Flossing pomaže ukloniti plak između zuba.

Zakažite redovnu posjetu stomatologu. Posjetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje radi profesionalne higijene zuba zbog kamenca i karijesa. Podsjetite svog stomatologa da imate dijabetes, kako biste spriječili hipoglikemiju tokom stomatološke intervencije, jeli ili pojeli malu prije nego što posjetite stomatologa.

Pazite na rane simptome bolesti desni. Prijavite sve simptome bolesti desni stomatologu. Također posjetite svog stomatologa zbog bilo kojih drugih znakova oralne bolesti i zubobolje.

Prestanite pušiti. Pušenje povećava rizik od ozbiljnih komplikacija dijabetesa, uključujući bolesti desni.

Kontrola dijabetesa je doživotna obveza, a to uključuje zubnu njegu. Vaš trud će biti nagrađen životnim vijekom zdravih zuba i desni.

Dijabetes melitus u stomatologiji - uklanjanje, liječenje, protetika, zubna implantacija

Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije: „Odbacite brojilo i test trake. Nema više Metformina, Diabetona, Siofora, Glukofaga i Januvija! Liječite ga ovim. "

Dijabetes melitus je uzrok razvoja nekih karakteristika usne šupljine.

Osobito kod bolesnika sa šećernom bolešću, u vezi s povišenom razinom glukoze u krvi i poremećajima cirkulacije u mekim tkivima, postoji osjećaj suhoće usta, smanjenje salivacije i razvija se kiloza.

Uz to, broj patogenih mikroorganizama aktivno raste u usnoj šupljini. Promjene postoje i u strukturi zubne cakline, što je i razlog povećanog nivoa karijesa.

Istovremeno se primjećuje značajno slabljenje zaštitnih funkcija tijela kod pacijenata, i stoga povećava rizik od izloženosti infekcijama. Te infekcije uzrokuju ozbiljne bolesti usne šupljine, poput gingivitisa, parodontitisa, parodontne bolesti.

Rana dijagnoza bolesti usne šupljine i njihovo pravovremeno liječenje igraju presudnu ulogu u očuvanju zuba.

Zbog toga je bolesnik s dijabetesom trebao posjetiti stomatologiju s takvom redovnošću kao endokrinolog. U tom slučaju odabiru stomatologije treba pristupiti pažljivo.

Treba imati na umu da stomatolog treba biti upoznat sa specifičnostima liječenja i protetike pacijenata sa šećernom bolešću.

Stomatološki tretman za dijabetes, stomatologiju

Stomatološki tretman kod pacijenata sa dijabetesom izvodi se s kompenziranim oblikom bolesti. U slučaju razvoja ozbiljne zarazne bolesti u usnoj šupljini, liječenje se može provesti s nekompenziranim dijabetesom, ali samo nakon uzimanja doze inzulina. U tom slučaju bolesniku su propisani antibiotici i analgetici.

Što se tiče anestezije, ona se može koristiti samo s kompenziranim stanjem. Samo se u tom slučaju može slobodno koristiti lokalna anestezija.

Zubna protetika i implantacija kod dijabetesa

Ljekarne još jednom žele unovčiti dijabetičare. Razuman je moderni europski lijek, ali o tome šute. Ovo je.

Stomatološka protetika za dijabetes zahtijeva posebno znanje od stomatologa. Budući da nije svaki liječnik svjestan da se kod pacijenata s dijabetesom znatno povećava prag osjetljivosti na bol, njihov imunitet se znatno smanjuje, i oni brzo postaju umorni.

Proteze za dijabetičare moraju ispunjavati zahtjeve za pravilnim balansiranjem opterećenja. Štaviše, moraju biti izrađeni od posebnih materijala - nikl-hroma i legura kobalt-hroma. Budući da metalni spojevi koji se široko koriste u protetiranju utječu na količinu i kvalitet pljuvačke i mogu izazvati alergijske reakcije.

Danas su najpopularnije keramičke krunice koje se koriste za protetiku oboljelima od dijabetesa melitusa i nisu im inferiorne od metalne keramike u svojstvima čvrstoće i estetskim svojstvima.

Mogući su zubni implantati kod pacijenata sa šećernom bolešću. Međutim, u ovom slučaju treba ga raditi s velikom pažnjom i samo s dobrim stručnjakom koji zna sve nijanse zubnih implantata kod dijabetičara. U ovom slučaju implantaciju treba izvesti samo kod kompenziranog dijabetesa.

Dijabetes i anestezija: koji su rizici?

Dijabetes je kršenje interne kontrole šećera u krvi i / ili nedostatak ili otpornost na hormon inzulin. Dijabetes melitus - sistemska bolest s posljedicama odstupanja u gotovo svakom tjelesnom sistemu. Zbog toga pacijenti s dijabetesom mogu imati dodatni rizik tokom operacije i anestezije.

Zubna ekstrakcija za dijabetes

Ekstrakcija zuba kod pacijenta koji boluje od dijabetesa može dovesti do razvoja akutnog upalnog procesa u usnoj šupljini. A i sam postupak uklanjanja može uzrokovati dekompenzaciju bolesti.

Zato je neophodno uklanjanje zuba ujutro nakon injekcije inzulina. U ovom slučaju dozu inzulina potrebno je malo povećati.

Neposredno prije operacije, usnu šupljinu isperite antiseptikom.

Imao sam dijabetes 31 godinu. Sada je zdrav. Ali, ove su kapsule nedostupne običnim ljudima, ne žele prodavati ljekarne, za njih je to neprofitabilno.

Dijabetes, srčane bolesti i anestezija

Dijabetičari imaju ubrzan i povećan broj srčanih bolesti, poput otvrdnuća arterija. U stvari, dijabetes povećava rizik kardiovaskularne bolesti četiri do pet puta. Osim toga, pacijenti s dijabetesom nemaju uvijek očite znakove (na primjer, manji bol u grudima) kada su prisutne srčane bolesti.

To povećava rizik od kirurških i postoperativnih kardiovaskularnih komplikacija. Povećani su infarkt miokarda, srčana ishemija, aritmija i rizik od zastoja srca. Anesteziolog će pažljivo nadzirati EKG i vitalne znakove kako bi smanjio taj rizik.

Dijabetički bubreg i anestezija

Nefropatija - bolest bubrega - veća je verovatnoća da će biti prisutna kod pacijenata sa dijabetesom. To je posljedica prekomjerne glukoze kod dijabetičara kojima su izloženi bubrezi.

Bolest bubrega mijenja metabolizam i eliminaciju određenih lijekova protiv bolova, što dovodi do nepredvidivih reakcija na određene lijekove, kao i potencijal za stvaranje opasnih lijekova.

Bubrezi su također odgovorni za pomaganje u ravnoteži važnih elektrolita u tijelu, poput natrijuma, kalijuma i kalcijuma. Nepravilna regulacija ili izmijenjena ravnoteža ovih tvari može dovesti do opasnih posljedica, kao što je kobna srčana aritmija.

Opasnost visokog šećera u krvi

Dijabetičari tipa 1 su u riziku od dijabetičke ketoacidoze kada šećer u krvi poraste na vrlo visoke nivoe. Dijabetička ketoacidozakao što znate, proizlazi iz efekata nepravilnog metabolizma viška šećera u krvi. U nedostatku inzulina kod dijabetesa tipa 1, šećer se ne može sagorjeti kao gorivo za tijelo.

Umjesto toga, masti se razgrađuju prekomjerno, a ketoni rastu kao nusproizvod ovog metabolizma. Ketoni su toksični kada se nakupljaju u krvi. Acidoza, nizak pH krvi (visoka razina kiseline) uzrokuje opasne promjene u cijelom tijelu. Opasnosti uključuju zatajenje bubrega, moždani edem, probleme sa elektrolitima i zatajenje srca.

Kod dijabetesa tipa 2, stanje zvano hiperosmolarni sindrom. Vrlo povišen šećer u krvi rezultira povećanim gubitkom tekućine kroz bubrege.

Jaka dehidracija i opasno niska razina kalijuma su neke od opasnosti ovog stanja.

Naziva se i sindromom ne-ketona, jer se ketoni obično ne proizvode od tada dijabetes tipa 2 prisutan je neki insulin, koji sprečava njihovo stvaranje.

Opasnost od niskog šećera u krvi

Nizak šećer u krvi, koji se naziva hipoglikemija, stvara poteškoće u koncentraciji i druge promjene u procesu razmišljanja ili nivou svijesti.

Hipoglikemija može se zbuniti u postoperativnom razdoblju s drugim problemima, kao što su predoziranje lijekova ili moždani udar, što vodi nepotrebnom testiranju i terapiji.

Nizak šećer u krvi također uzrokuje adrenalin, što može dovesti do brzog ili nepravilnog rada srca. Mogu se javiti i drugi problemi sa srčanim i nervnim sistemom.

Indikacije i kontraindikacije

Ljekari utvrđuju nekoliko razloga koji kompliciraju postavljanje implantata za dijabetes melitus tipa 1 i 2. Na primjer, jedna od najčešćih komplikacija je odbacivanje zuba.

Dijabetes melitus karakterizira pogoršanje protoka krvi kroz male krvne žile, što dovodi do usporavanja formiranja kostiju. Ova je situacija češća kod oblika patologije ovisne o insulinu.

Drugi faktor koji dovodi do komplikacija implantacije je kvar imunološkog sistema.

Da bi zubni implantati bili uspješni kod dijabetesa, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti.

  1. Svako zubno liječenje provodi se zajedno s endokrinologom, koji kontrolira proces glavne patologije.
  2. Kod šećerne bolesti tipa 2 pacijentima je propisana stroga dijeta, a u posebno teškim slučajevima potrebna je privremena inzulinska terapija.
  3. Pacijenti bi trebali u potpunosti prestati pušiti i piti alkohol tokom trajanja liječenja.
  4. Protetika ili vađenje zuba kod dijabetes melitusa mogući su sa glikemijskim indeksima ne višim od 7,0 mmol / L.
  5. Da bi se postigli dobri rezultati, pacijenti ne bi trebali patiti od drugih patologija koje mogu komplicirati implantaciju. Ako postoje bilo kakve bolesti, tada treba postići fazu uporne remisije.
  6. Važna stvar je poštivanje svih potrebnih pravila za njegu oralne njege. Najbolje operirani specijalist će vam reći o ovome.

Za maksimalni uspjeh postupka, svi pacijenti moraju poznavati značajke hirurške intervencije. Kako se ne bi pružila nikakva šansa za razvoj neke upalne bolesti, propisuje se antibakterijska terapija koja traje duže od 10 dana.

Važno je da glikemijski profil tokom perioda oporavka ne pređe 9,0 mmol / L, što će protezama pružiti priliku da se bolje iskoriste. Dok ne nestanu sva upalna stanja, pacijenti bi trebali redovno posjećivati ​​stomatologa.

Pročitajte i: Manifestacija dijabetesa u usnoj šupljini: komplikacije kod dijabetičara.

Važno je uzeti u obzir porast vremena osseintegracije kod dijabetesa tipa 1 ili kod težih oblika tipa 2, koji iznosi otprilike šest mjeseci.

Treba napomenuti i činjenicu da svi liječnici ne preporučuju implantaciju s trenutnim iscjedakom kod dijabetes melitusa. To je zbog smanjenja metaboličkih procesa pacijenata.

Šta određuje uspjeh manipulacije

Povoljni ishod postupka određuje se trajanjem bolesti i njenom vrstom. Što duže osoba pati od dijabetesa, veća je vjerojatnost neuspjeha. Međutim, ako su pokazatelji glikemije u granicama normale, a pacijent dobro kontrolira šećer, prva ili druga vrsta dijabetesa nije bitna, implantacija će dobro proći.

Pravilna hranljiva ishrana povećava šanse za uspeh, jer vam omogućava da snizite nivo šećera, zasitite organizam potrebnim hranjivim sastojcima.

Uz produženu inzulinsku terapiju, praćenu nestabilnošću glikemijskog profila, implantate ne treba postavljati.

Treba imati na umu da bilo koja rana na površini koja ovisi o inzulinu traje duže nego kod blagih oblika patologije.

Prema kliničkom iskustvu ljekara, vjerovatno će uspjeti oni pacijenti koji su prošli preliminarno saniranje usne šupljine. Ovdje vam dolazi u pomoć uobičajena terapijska stomatologija koja vam omogućava izliječenje karijesnih zuba i uklanjanje upale. Takođe se preporučuje da uzmete antimikrobne lekove unapred.

Uspjeh postupka značajno se smanjuje ako pacijenti imaju:

  • kariozni zubi
  • zaraznih procesa
  • bolesti kardiovaskularnog sistema, posebno popraćene simptomima srčanog zatajenja,
  • parodontoza, parodontitis,
  • kserostomija.

Liječnici bi trebali razmotriti učinak dizajna implantata na sposobnost ukorijenjenja. Posebno su važni parametri. Ne treba birati pretjerano duge ili kratke, bolje je zaustaviti se na 10-13 mm.

Kako biste spriječili moguće alergije na komponente implantata, spriječile promjene sastava pljuvačke, trebali biste odabrati strukture napravljene od kobalta ili nikla, njihovih legura s kromom. Dizajni moraju udovoljavati zahtjevima kvalitete, pravilnom raspodjelom opterećenja na zubima.

Statistički podaci pokazuju da se bolji implantati ukorijene u donjoj čeljusti. Ortopedisti bi tu činjenicu trebali uzeti u obzir pri modeliranju strukture.

Značajke protetike za dijabetes

Zubna protetika za dijabetes tipa 1 i 2 nije lak zadatak.

Zahtijeva visoku profesionalizam od ortopedskog stomatologa, stomatologa, parodontologa i zubnog hirurga, kao i od brojnih stanja pacijenta.

A glavno iz ovih stanja je da dijabetes treba dobro nadoknaditi, odnosno da je nivo šećera blizu normalne vrijednosti tijekom čitavog vremena ortopedskog liječenja.

Osim toga, pacijenti moraju strogo pridržavati higijene: četkati zube nakon jela (ili barem isprati usta) i uklanjati ostatke hrane između zuba posebnom koncem.

Prije protetike potrebno je posavjetovati se s endokrinologom. Obavezna je priprema usne šupljine: to uključuje liječenje karijesa, parodontitisa, vađenje zuba.

Za vrijeme stomatoloških zahvata oštećuju se meka tkiva, a kao što znate, kod nekompenziranog dijabetesa rane se slabo zarastaju i potrebno je više vremena.

Moguće su operacije dijabetesa i kako se pripremiti na njih?

Radite li dijabetes? Da, jesu, ali pacijentu je potrebna temeljitija priprema za operaciju. Poteškoća leži u činjenici da bolest povlači za sobom kršenje ugljikohidrata i metaboličkih procesa, što može izazvati ozbiljne posljedice.

Zacjeljivanje rana nakon operacije za dijabetes traje mnogo duže, u usporedbi s pacijentima bez dijabetesa. Osim toga, povećava se rizik od nastanka upalnog procesa, što može produžiti razdoblje rehabilitacije i pogoršati zdravstveno stanje općenito. Ako pacijent pati od latentnog oblika dijabetesa, tada nakon operacije može doći do prelaska u otvoreni oblik.

Dakle, rade li se i dijabetesne operacije? Ako postoji direktna indikacija za radikalnu terapiju, onda to čine. Ali pacijentu je prikazana posebna obuka koja će umanjiti zdravstvene rizike.

Ključ za uspjeh operacije bilo koje složenosti predstavlja skup mjera usmjerenih na kompenzaciju bolesti. Zbog prirode toka bolesti, čak i najjednostavnije hirurške intervencije moraju se izvoditi u operacijskoj sali, manipulacije u ambulanti su neprihvatljive.

Ako govorimo o planiranoj operaciji, ona će biti odgođena dok se ne postigne dobra kompenzacija za dijabetes. U hitnim slučajevima provodi se analiza rizika za život i na temelju nje se donosi odluka.

Glavni principi radikalne terapije:

  • operacija se ne može odgoditi - pacijenta je potrebno što pre stabilizirati i operirati,
  • Ne preporučuje se izvođenje operacije u vrućoj sezoni,
  • sve operacije se izvode pod zaštitom antibiotika.

Općenito, priprema pacijenta uvijek započinje analizom krvi za glukozu. Neposredno prije operacije potrebna je hormonska terapija - tijekom prethodnog dana pacijentu se daje potrebna doza hormona za 3-4 injekcije. Uz uznapredovali oblik bolesti, može biti potrebna peta injekcija hormonskog lijeka.

Prilikom pripreme pacijenta s dijabetesom na operaciju, savjetuje se upotreba inzulina kratkog djelovanja, jer će neposredno prije postupka biti potrebno prilagođavanje sadržaja hormona u orgazmu. Obavezna komponenta preparata je terapijska dijeta.

Neposredno prije operacije obavljaju se sljedeće akcije:

  • davanje 0,5 doze inzulina,
  • unošenje glukoze ne ranije od pola sata nakon ubrizgavanja inzulina.

Sljedeći pokazatelji govore da je pacijent spreman za operaciju dijabetesa tipa 2:

  • glukoza u krvi je 8-9 jedinica. Izuzetak su pacijenti kojima je dijagnosticiran dijabetes već duže vrijeme, u tom slučaju je dozvoljeno 10 jedinica,
  • krvni pritisak je normalan ili neznatno ispod normalnog,
  • analiza mokraće nema pozitivan odgovor na aceton i šećer.

Dijabetičar se može propisati operacija radi poboljšanja njegovog općeg stanja. Takva se odluka donosi kad su druge metode liječenja bolesti neučinkovite ili nemoguće. I upravo radikalna terapija danas se smatra najmodernijom i najefikasnijom.

Da bi liječnik mogao odlučiti o prijelazu s konzervativne terapije na radikalnu terapiju, moraju postojati jasne indikacije. Razlozi operacije su:

  • patološki metabolički poremećaj koji predstavlja direktnu prijetnju pacijentovom životu,
  • prepoznavanje ozbiljnih komplikacija dijabetesa,
  • niska efikasnost konzervativnog liječenja,
  • kontraindikacije za potkožne injekcije hormona.

Pod uslovom da drugi organi i sistemi pacijenta nemaju ozbiljne patologije, već dan nakon operacije pankreas normalno funkcionira. Kompletan rehabilitacioni kurs traje oko dva meseca.

Spinalna hirurgija za dijabetičare

Spinalna operacija za dijabetes čak i na trenutnom nivou razvoja nauke i medicine ostaje vrlo problematična. Štaviše, problemi počinju nastajati ne tokom operacije, već tokom perioda rehabilitacije. Najteža je stvar kod pacijenata s dijabetesom ovisnim o inzulinu - u 78% operiranih pacijenata otkrivene su komplikacije jednog ili drugog oblika ozbiljnosti.

Zaključno možemo reći da su bilo kakve hirurške operacije za pacijente kojima je dijagnosticiran dijabetes sasvim moguće. A uspjeh radikalnog liječenja u velikoj mjeri ovisi o ispravnosti medicinskog prilagođavanja pacijentovog stanja i rezultatima kompenzacije dijabetesa.

Uz to, i hirurški tim i anesteziolog moraju imati dovoljan nivo profesionalizma za rad s dijabetičarima.

Pogledajte video: Dijabetes melitus, Zdravo jutro, dr Vesna Marinković Mićić (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar