Humalog - upute za upotrebu

Dijabetes melitus je prilično uobičajena bolest u naše vrijeme. Uzroci bolesti mogu biti vrlo različiti, ali nasljednost je u ovom slučaju od velike važnosti. 10-15% svih dijabetesa je dijabetes tipa 1, čije lečenje zahteva unos inzulina u obliku injekcija. Vrijedi napomenuti da se kod dijabetesa tipa 1 karakterizira razvoj glavnih simptoma u djetinjstvu i adolescenciji, kao i brz razvoj komplikacija koje dovode do poremećaja u radu pojedinih organa ili cijelog tijela. Zbog toga je veoma važno započeti liječenje na vrijeme.

Za provođenje nadomjesne terapije inzulinom koristi se lijek kao što je Humalog. Upute za uporabu bit će razmatrane kasnije, a upoznat ćemo se i s recenzijama pacijenata o učinkovitosti i kvaliteti ovog lijeka.

Oblik i sastav lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin lispro. Dodatne komponente - glicerol, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat, hlorovodonična kiselina, voda.

Humalog inzulin je rekombinantni, modificirani analog ljudskog inzulina. Razlika je u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca B inzulina.

U kojem obliku se proizvodi lek?

  • Otopina za injekcije u kutijama od 3 ml, u blister pakovanjima.
  • Olovka za injekciju insulina.

Postoji i oblik lijeka u kojem je jednak omjer inzulina kratkog djelovanja i srednjeg trajanja. Ovo je Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50.

Kako djeluje lijek?

Glavno svojstvo lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, Humalog potiče rast mišića povećanjem sadržaja glikogenih masnih kiselina, kao i pojačanjem sinteze proteina i povećanjem unosa aminokiselina. Kada koristite lijek Humalog, inzulin lispro značajno smanjuje hiperglikemiju koja se javlja nakon jela.

Lijek je što je moguće bliži ljudskom inzulinu i lijek je ultra kratkog djelovanja. Njegova prednost u odnosu na druga sredstva je što brzo počinje djelovati i ne dozvoljava opetovano povećanje koncentracije nekoliko sati nakon injekcije. Ovo je posebno važno za radne pacijente kojima je injekcija jednostavno neugodna često.

Dakle, nakon uvođenja lijeka Humalog, počinje djelovati za 10-20 minuta. Maksimalni sadržaj aktivne tvari u krvi opaža se nakon 30 minuta - sat i pol. Humalog ima svoje djelovanje nekoliko sati. Poluživot je kratak i traje oko sat vremena.

Također treba napomenuti da se uvođenjem lijekova koji uključuju umjetni inzulin (na primjer Humalog), broj manifestacija noćne hipoglikemije značajno smanjuje kod pacijenata, a napominje se da takvi lijekovi djeluju mnogo brže od humanog inzulina.

Lijek "Humalog" podjednako djeluje i na odrasle i na djecu. Mjesto primjene od velike je važnosti, to može biti kuk, rame, trbuh ili zadnjica, kao i doza i koncentracija inzulina.

Humalog Mix 25 analogan je ljudskom inzulinu koji se sastoji od 25% inzulina ultra kratkog djelovanja i 75% protamina. Utvrđeno je da djeluje brzo i da dostiže vrhunac aktivnosti rano, dok trajanje lijeka iznosi oko 15 sati.

Indikacije i kontraindikacije

Kome se preporučuje upotreba lijeka Humalog? Uputa za upotrebu navodi slijedeće indikacije: dijabetes kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za korekciju glukoze u krvi. Humalog je takođe propisan ako se šećerna bolest ne može popraviti drugim inzulinama. Kod operacija i kod interkurentnih bolesti.

Kome se ne preporučuje korištenje Humalog? Uputa za upotrebu zabranjuje to pacijentima koji su preosjetljivi na sastavne sastojke lijeka, kao i ako postoje sljedeća stanja: hipoglikemija i insulinoma.

Kako uzimati lijek

Za svakog pacijenta, doza lijeka "Humalog" (kratko djelovanje je njegova karakteristična karakteristika) određuje liječnik ovisno o potrebi. Lijek se daje supkutano, prije jela ili odmah nakon.

Davanje potkožno može se provesti u obliku injekcije, infuzije ili pomoću inzulinske pumpe. Ako je potrebno, Humalog se može davati intravenski.

Lijek se ubrizgava supkutano u bedro, rame, stražnjicu ili trbuh. Sjedala je potrebno mijenjati svaki put kako se ne bi koristile iste stvari. Prilikom davanja lijeka mora se paziti da ne uđe u krvne žile. Masaža mesta ubrizgavanja je neprihvatljiva. O svim tim karakteristikama uvoda liječnik mora obavijestiti pacijenta.

Pravila primjene lijeka "Humalog"

Prije svega, treba reći da rješenje za Humalog treba biti u potpunosti transparentno i bezbojno. Ako postoji zamućenost ili prisustvo čvrstih čestica, takva se supstanca ne smije koristiti. Proizvod treba biti na sobnoj temperaturi.

Opisali smo kako se koristi olovka za šprice za insulin:

  1. Operite ruke prije bilo kakve injekcije.
  2. Zatim odaberite mesto za injekciju.
  3. Liječimo ga antiseptikom.
  4. Skinite poklopac sa igle.
  5. Potrebno je istegnuti ili zabiti kožu u nabor, fiksirajući je.
  6. Umetnite iglu prema uputama.
  7. Pritisnite dugme.
  8. Zatim izvadimo iglu i lagano pritisnemo mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Nemoguće je mljeti.
  9. Pomoću zaštitnog poklopca odvijte iglu i odložite je.

Intravenska primjena lijeka provodi se prema uobičajenoj kliničkoj praksi ili upotrebom infuzionog sistema. Takvi postupci provode se pod vodstvom liječnika u bolnici ili poliklinici, jer je neophodna kontrola razine glukoze u krvi.

Humalog se može infuzirati pomoću pumpe za infuziju insulina. U tom slučaju morate strogo slijediti upute. Obavezno slijedite pravila asepsije. Ako pumpa ne radi ili je infuzijski sistem začepljen, moguć je brz porast nivoa glukoze. Budite pažljivi kada započnete postupak. Kada se koristi pumpa, koristi se samo jedna vrsta lijeka. Mešanje nije dozvoljeno. Ako je oslabljena opskrba inzulinom, potrebno je poduzeti mjere prema uputama i hitno obavijestiti liječnika.

Treba napomenuti da se preparat Humalog Mix 25 odlikuje konzistencijom i bojom. Ovo je otopina mutne bijele tekućine, prije nanošenja koju je potrebno dobro zagrijati na dlanovima, ali nemojte je protresti da se ne formira pjena. Otopina treba postati homogena. Supstanca se ne koristi ako su se formirale ljuskice. Za njegovo uvođenje možete koristiti, kao i za lek "Humalog", "QuickPen" - olovku za šprice, vrlo zgodnu za upotrebu. Kako ga koristiti, gore smo opisali.

Posebnost upotrebe Humalog Mix 25 je ta što se on ne može davati intravenski. Doziranje lijeka liječnik odabire pojedinačno.

Nuspojave lijeka "Humalog"

Uputa za upotrebu opisuju moguće neželjene reakcije tijela prilikom upotrebe lijeka:

  • Hipoglikemija.
  • Gubitak svijesti.
  • Alergijska reakcija: crvenilo, svrbež, oticanje, urtikarija.
  • Tahikardija, snižavanje krvnog pritiska.
  • Pojačano znojenje.
  • Angioneurotski edem.
  • Lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

Znakovi predoziranja lijekom

Insulini nemaju definirane granice za predoziranje. Budući da svako ima svoju brzinu metabolizma i razinu glukoze, to je čisto individualno. Međutim, morate znati koji su simptomi prekoračenja doze ako se tijelo ne može suočiti i ako dođe do hipoglikemije. To se može dogoditi u slučaju pothranjenosti ili velikih troškova energije.

Prekomjerna aktivnost inzulina može uzrokovati hipoglikemiju. Simptomi su sljedeći:

  • Slabost, apatija.
  • Gubitak svijesti.
  • Pojačano znojenje.
  • Neispravnosti kardiovaskularnog sistema.
  • Povraćanje
  • Glavobolja.

Morate znati kako se nositi sa umjerenom hipoglikemijom. Da biste to postigli, samo uzmite glukozu ili pojedite proizvod koji sadrži šećer. Nakon takvih napada, možda će vam trebati prilagođavanje doze, kao i promjena nivoa fizičke aktivnosti.

Ozbiljniji napadi hipoglikemije imaju sledeće simptome:

  • Koma
  • Grčevi.
  • Neurološki poremećaji.

Za uklanjanje takvih manifestacija moguće je uvođenjem „Glucagona” intramuskularno ili subkutano. Obavezno podesite snagu. Ako inzulinski ovisan ne reagira na primjenu Glucagona, može se izvesti intravenska infuzija koncentrirane otopine glukoze. Ako je pacijent u komi, neophodno je izvesti i intramuskularno ili subkutano davanje glukagona. Nakon što osoba povrati svijest, potrebno je prije svega nahraniti je. Možda ćete trebati povećati količinu ugljenih hidrata u svojoj prehrani. Fizički pregled i promatranje također će biti potrebni jer se napad hipoglikemije može ponoviti.

Značajke upotrebe lijeka

Koristeći lijek kao što je Humalog, trebali biste znati neke karakteristike upotrebe ovog lijeka:

  1. Prelazak sa jedne marke inzulina na drugi treba biti pod nadzorom ljekara. Budući da su proizvođač, marka, raznolikost lijeka, također i vrsta njegove proizvodnje ili vrste od velikog značaja. Vrijedi napomenuti da je za prelazak sa životinjskog inzulina na ljudski potrebno neznatno prilagođavanje doze.
  2. Neophodno je pažljivo nadzirati pacijenta ako prelazi sa inzulina životinjskog porijekla na humani inzulin. Možda je u ranoj fazi izostanak bilo kakvih simptoma ili su vrlo slični onima koji su prethodno preneseni, međutim, trebali biste strogo nadzirati nivo glukoze u krvi. Ako se doza ne prilagodi može doći do gubitka svijesti, kome ili smrti.
  3. Ako se doziranje ne kontrolira ili se tretman naglo prekine s dijabetesom ovisnom o inzulinu, to može izazvati hiperglikemiju i dijabetičku ketoacidozu. Ovo je vrlo opasno stanje koje prijeti životu pacijenta.
  4. U bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti jer su procesi glukoneogeneze i metabolizma inzulina smanjeni. U bolesnika s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može zahtijevati povećanje doze.

Povećanje doziranja je neophodno u sljedećim uvjetima:

  • Nervna napetost.
  • Zarazne bolesti.
  • Povećanje ugljikohidratne hrane.

Takođe, fizička aktivnost i promjena ishrane utiču na nivo glukoze u krvi. Rizik od hipoglikemije povećava se ako vježbate odmah nakon napuštanja stola.

Ako ne slijedite doziranje inzulinskih pripravaka, povećava se rizik od gubitka pažnje i smanjenje brzine psihomotornih reakcija.

Pacijenti koji imaju smanjen osjećaj osjetljivosti simptoma hipoglikemije ili se često ponavljaju trebali bi procijeniti prikladnost vožnje. Morate biti vrlo oprezni prilikom upravljanja mašinama i mehanizmima.

Blaga hipoglikemija može se zaustaviti samostalno uzimanjem najmanje dvadeset grama glukoze ili hrane koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata. Svi napadi hipoglikemije moraju se prijaviti liječniku.

Ako namjeravate koristiti druge lijekove, morate se posavjetovati sa stručnjakom o njihovoj kompatibilnosti s lijekom Humalog. O tome ćemo vam reći više kasnije.

Kako lijek Humalog komunicira s drugim lijekovima

Učinkovitost lijeka "Humalog" opada uz kombiniranu upotrebu takvih lijekova:

  • Oralni kontraceptivi.
  • Glukokortikosteroidi.
  • Pripravci hormona štitnjače.
  • Danazol
  • Beta2-adrenomimetici (uključujući „Ritodrin“, „Salbutamol“, „Terbutalin“).
  • Triciklički antidepresivi.
  • Derivati ​​fenotiazina.
  • Tiazidni diuretici.
  • Nikotinska kiselina
  • Chlorprothixen.
  • "Litijum-karbonat."
  • Diazoksid.
  • Izoniazid.

Lijekovi koji pojačavaju djelovanje Humaloga:

  • Beta blokatori
  • Lijekovi koji sadrže etanol.
  • Tetraciklini.
  • Salicilati (posebno acetilsalicilna kiselina).
  • Anabolički steroidi.
  • Sulfonamidi.
  • MAO inhibitori.
  • ACE inhibitori.
  • Antagonisti receptora angiotenzina.
  • "Oktoreotid."

Također, miješanje lijeka Humalog s pripravcima životinjskog inzulina nije dopušteno.

Pod nadzorom liječnika moguća je zajednička primjena lijeka Humalog s ljudskim inzulinom duljeg djelovanja ili s oralnim hipoglikemijskim lijekovima - derivatima sulfonilureje.

Upotreba lijeka kod djece

Kao što je već spomenuto, Humalog je inzulin kratkog djelovanja i mora postojati neki razlog da dijete prebaci takav lijek. Oni uključuju sljedeće:

  • Stalno mijenjanje apetita kod djeteta i nepoštivanje unosa hrane.
  • Proširenje prehrane kod adolescenata.
  • Predispozicija za napade hipoglikemije u kasnim večernjim satima i noću.
  • Značajna fluktuacija glukoze u krvi, spazmodični tok bolesti.
  • Inzulin kratkog djelovanja nije pružio potrebnu nadoknadu.

Mala djeca provode mnogo vremena jedući hranu, pa se inzulin kratkog djelovanja primjenjuje nakon obroka.

Humalog treba koristiti za djecu strogo prema uputama liječnika, ako je potrebno ultra brzo djelovanje inzulina.

Humalog za trudnice i dojeće žene

Vrijedi napomenuti da je ženama s dijabetesom koji planiraju trudnoću potrebna stroga kontrola razine glukoze u krvi, kao i opće kliničko promatranje. Lekar koji mora prisustvovati mora se unapred obavestiti.

Nije bilo negativnog dejstva leka Humalog na žensko telo ili plod. Lijek ne prolazi u majčino mlijeko i ne utječe na razvoj fetusa.

Terapija inzulinom provodi se kod trudnica ili dojilja s ciljem održavanja razine šećera u krvi. Poznato je da je u 1. tromjesečju potreba za inzulinom manja nego u 2. i 3. mjestu. Tokom porođaja, kao i nakon njega, potreba za inzulinom može se smanjiti. Potrebno je prilagoditi dozu.

Lijek Humalog izvrstan je i za trudnice i dojeće žene. Vrijedno je samo zapamtiti da ga propisuje liječnik, a prijelaz s jedne vrste na drugu treba provoditi strogo pod nadzorom liječnika.

Kolika je cijena lijeka "Humalog", kao i koji analogi postoje, razmotrićemo dalje.

Analozi lijeka i njegova cijena

Analozi lijeka Humalog uključuju inzulin:

  • "Actrapid MS."
  • "Berlinsulin N normalna olovka."
  • "B-Insulin S. Ts.".
  • Depo Insulin C
  • Isofan.
  • "Insulin C".
  • "Iletin."
  • "Insuman Comb."
  • "Intralni SPP".
  • "Kombinsulin C".
  • "Monosuinsulin C".
  • "Pensulin."
  • Rinsulin.
  • Ultratard NM.
  • "Homolong 40."
  • Humulin.

Analogni pripravci s istom aktivnom tvari:

  • Humalog Mix 25
  • Humalog Mix 50
  • "Insulin Lyspro."

Vrijedi napomenuti da se lijek Humalog u ljekarnama izdaje strogo prema receptu liječnika. Cijena je prosječna za lijekove ovog nivoa i kreće se od 1600-1900 rubalja za 5 komada patrona.

Ako se odlučite za promjenu Humaloga, samo liječnik može propisati analoge za njega. Ne činite to sami, jer vaš život ovisi o tome.

Recenzije o lijeku "Humalog" i njegovim prednostima

Recenzije pacijenata su samo pozitivne. Mnogi koriste lijek dugi niz godina. Humalog (patrone koje su integrirane u olovku QuickPen) jednostavan je za upotrebu. Ljudi primjećuju nepostojanje nuspojava. Lijek počinje brzo djelovati i djeluje u roku od 1,5 sata. U usporedbi s drugim sredstvima ove skupine, mnogi primjećuju njen veći kvalitet. Također, većina pacijenata zadovoljna je troškovima lijeka Humalog (cijena je gore navedena). Primjećuju njegovu dobru sposobnost da se nosi sa visokim šećerom u krvi.

Takođe, ne zaboravite da prelazak s jednog lijeka na drugi treba biti samo pod nadzorom liječnika.

Humalog (recenzije pacijenata govore o tome) je lijek visoke kvalitete. Treba napomenuti prednosti inzulina ultra brzog djelovanja, a to je Humalog:

  • Nivo postprandijalne glikemije opada.
  • Nivo HbA1 opada.
  • Općenito, povećava se kvaliteta metabolizma ugljikohidrata u tijelu.
  • Povećava se kvaliteta života pacijenta.
  • Lijekovi se mogu uzimati prije jela ili poslije, kao što će vam preporučiti ljekar.
  • Znatno je smanjen broj napada hipoglikemije danju i noću.
  • Moguće je koristiti fleksibilniju dijetu.
  • Pogodnost i jednostavnost upotrebe.

Medicina ne miruje, a pojavljuje se sve više i više lijekova koji pomažu čovjeku da se izbori s bolešću poput dijabetesa. Budite pažljivi na svoje zdravlje i prve simptome ne ostavljajte bez nadzora, vaš život može ovisiti o tome.

Humalog: upute za upotrebu. Kako i koliko prorezati

Ultra kratki inzulin Humalog: naučite sve što vam je potrebno. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu napisana jednostavnim jezikom. Pročitajte odgovore na pitanja:

Također opisuje učinkovite metode liječenja koje vam omogućavaju da održavate stabilni šećer u krvi 3,9-5,5 mmol / L 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi. Sustav dr. Bernsteina, koji živi s poremećajem metabolizma glukoze više od 70 godina, omogućava vam da se 100% zaštitite od silnih komplikacija. Detalje potražite u programu za kontrolu dijabetesa tipa 1 ili postupnom programu liječenja dijabetesa tipa 2 po korak.

Ultrashort Insulin Humalog: Detaljan članak

Web stranica endocrin-patient.com ne preporučuje kupovinu tableta inzulina i dijabetesa iz ruke, prema oglasima.

Kupujući od pojedinaca, velika je vjerovatnoća da ćete dobiti neefikasan, beskoristan lijek. Jednom pokvaren, Humalog obično ostaje savršeno proziran. Po pojavi inzulina nemoguće je prosuditi o njegovoj kvaliteti.

Zato je trebate kupiti samo u uglednim, uglednim ljekarnama, koje se pridržavaju pravila skladištenja.

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeKao i druge vrste inzulina, Humalog snižava šećer u krvi stimulišući stanice mišića i jetre na hvatanje glukoze. Takođe povećava sintezu proteina i blokira razgradnju masnog tkiva. Ovaj lijek snižava nivo glukoze nakon jela brže od inzulina kratkog djelovanja.
Indikacije za upotrebuDijabetes tipa 1 i 2, kod kojeg je bez liječenja inzulinom nemoguće. Deci se mogu propisati uzrasta od 2-6 godina. Da biste održali stabilnost šećera, pročitajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1 u odraslih i djece“ ili „Inzulin za dijabetes tipa 2“. Saznajte i ovdje na kojim nivoima inzulina šećera u krvi počinje da se ubrizgava.

Kada ubrizgavate Humalog pripravak, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

Dijabetes tipa 2 dijabetes Dijabetes tablica br. 9 Sedmični meni: Uzorak

KontraindikacijePreosjetljivost na aktivnu supstancu ili pomoćne komponente u sastavu injekcije. Nemogućnost odabira doze moćnog i brzog lijeka Humalog kako bi se izbjegle česte epizode niskog šećera u krvi (hipoglikemija).
Posebna uputstvaPrijelaz s drugog inzulina na Humalog trebao bi se dogoditi pod strogim liječničkim nadzorom kako bi se izbjegla teška hipoglikemija. Pročitajte kako kombinirati injekcije insulina s alkoholom. Saznajte i ovdje o faktorima koji utječu na osjetljivost tijela na ovaj hormon. Shvatite kako fizička aktivnost, vrijeme, prehlade, stres utječu. Počevši ubrizgavati ultrazvučni inzulin prije jela, nastavite izbjegavati štetnu zabranjenu hranu.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke

DoziranjeOptimalne doze lijeka Humalog biraju se strogo pojedinačno za svakog pacijenta. Pročitajte članak o izračunavanju doza ultra kratkog inzulina detaljnije. Također proučite materijal „Primjena inzulina: gdje i kako se ubrizgati“. Imajte na umu da je Humalog vrlo moćan. Možda će biti potrebno razrijediti ga fiziološkom fiziološkom otopinom ne samo u djece, već čak i kod odraslih dijabetičara.
NuspojaveNajčešća nuspojava je nizak šećer u krvi (hipoglikemija). U težim slučajevima može čak izazvati komu i smrt. Štoviše, za lijek Humalog i njegove analoge rizik je relativno velik. Pogrešnom tehnikom davanja inzulina može doći do lipohipertrofije na mjestu ubrizgavanja. Alergijske reakcije rijetko se javljaju: crvenilo, svrbež, oticanje, groznica, kratkoća daha, palpitacije, znojenje.

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju brzi inzulin smatraju da je nemoguće izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2.

Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju sa ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjeUltra kratki inzulin Humalog uspješno se koristi za kontrolu visokog šećera u krvi tijekom trudnoće. Ovaj lijek je siguran za žene i djecu, pod uslovom da je odabrana prava doza. Posebno se mora voditi računa da se izbjegne teška hipoglikemija. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija.
Interakcija s drugim lijekovimaUčinci inzulina lagano su oslabljeni tabletama za kontrolu rađanja, preparatima hormona štitnjače, antidepresivima, tiazidnim diureticima, hlorprotiksenom, diazoksidom, izoniazidom, litijumom, nikotinskom kiselinom, fenotiazinskim derivatima. Pojačavaju: beta blokatore, alkohol, anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, tablete za dijabetes, aspirin, MAO inhibitore, ACE inhibitore, oktreotid.
PredoziranjeHumalog je vrlo moćna vrsta inzulina. Čak i malo predoziranje njime može u velikoj mjeri sniziti šećer u krvi kod djece i odraslih dijabetičara. Pregledajte članak o simptomima i liječenju ove komplikacije. U slučaju oštećenja svijesti kod pacijenta, hitno pozovite hitnu pomoć, a dok putuje, preduzmite moguće mjere kod kuće.
Obrazac za puštanjeOtopina za potkožno i intravenozno davanje koncentracije od 100 IU / 1 ml. Uložak od 3 ml. Mogu se pakovati u 5 komada ili ugrađivati ​​u olovke za jednokratnu upotrebu.
Pravila i uslovi skladištenjaNaučite pravila za čuvanje insulina i pažljivo ih pratite. Humalog može se dugo čuvati u hladnjaku. Rok trajanja je 2 godine.Korišteni lijek treba čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja - ne više od 28 dana.
SastavAktivna supstanca: insulin lispro. Pomoćne tvari: glicerol, metakrezol, cinkov oksid, natrijev hidrogen fosfat heptahidrat, otopina klorovodične kiseline 10% i / ili otopina natrijum hidroksida 10%, voda za injekcije.

Pogledajte video doktora Bernsteina. Saznajte detaljno koliko sati Humalog Insulin djeluje, kako pokriva pojedene ugljikohidrate. Shvatite koliko su različite doze ovog lijeka za pretile bolesnike s dijabetesom tipa 2 i tanke osobe s dijabetesom tipa 1, kao i za djecu s dijabetesom.

Slijede dodatne informacije o lijekovima koji sadrže inzulin lispro.

Humalog što je inzulin? Da li je dugačak ili kratak?

Ovo je ultrahortni hormon, jedan od najbržih. Počinje djelovati gotovo odmah - najkasnije 15-20 minuta nakon injekcije. Ovo je korisno u situacijama kada morate brzo ugasiti visoki šećer u krvi.

Međutim, mogu doći do problema kod dijabetičara koji slijede dijetu koja sadrži niske udjele ugljenih hidrata. Zato što Humalog, koji je uveden prije obroka, počinje djelovati brže nego što se hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbuje.

Kao rezultat toga, šećer kod dijabetičara može pretjerano pasti.

Možda je Humalog najbrži od svih vrsta inzulina. Iako se proizvođači analoga koji konkuriraju njemu malo se vjerojatno slažu s ovom tvrdnjom.

Tvrdit će da njihovi lijekovi Apidra i NovoRapid počinju djelovati ne manje brzo. Ne postoje tačne informacije o ovom pitanju. Za svakog dijabetičara različite vrste inzulina djeluju različito.

Pravi podaci mogu se dobiti samo pokušajem i pogreške.

Vrste inzulina: kako odabrati lijekove Dugi inzulin za injekcije noću i ujutro Izračunajte dozu brzog inzulina prije obroka Primjena inzulina: gdje i kako ubrizgati

Kako odabrati dozu Humalog inzulina po jedinici hljeba (XE)?

Što više ugljikohidrata dijabetičari planiraju jesti, više inzulina će morati ubrizgati prije jela. Posluživanje ugljikohidrata može se mjeriti u jedinicama hljeba ili u gramima. Specifični omjer broja jedinica za hljeb i potrebne doze Humaloga možete pronaći ovdje.

Vaš će šećer u krvi biti puno bolji ako idite na dijetu s malo ugljikohidrata. Nema smisla da dijabetičari koji slijede ovu dijetu broje ugljikohidrate u jedinicama kruha. Jer ukupni dnevni unos ugljikohidrata ne prelazi 2,5 XE, a za djecu još manje.

Dr Bernstein preporučuje brojanje ugljenih hidrata u gramima, a ne XE. Humalog je ultrazvučni inzulin koji djeluje prebrzo i naglo. Loše je kompatibilna sa zdravim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata. Razmislite o prelasku s njega na Actrapid.

Što se tiče djece, ima smisla prebaciti dijete dijabetičara na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, koristiti Actrapid ili neki drugi kratki lijek umjesto Humalog inzulina, a također odbijaju koristiti inzulinsku pumpu. Pročitajte članak „Dijabetes kod djece“ za više informacija.

Kako i koliko to ubodeti?

Vjerovatno ćete ubrizgati Humalo 3 puta dnevno prije jela. Međutim, doza i raspored ubrizgavanja inzulina za svakog dijabetičara moraju biti odabrani pojedinačno. Upotreba gotovih šema ne može pružiti dobru kontrolu poremećenog metabolizma glukoze. Pročitajte detaljno članak „Proračun doze kratkog i ultra kratkog inzulina pre obroka“.

Službena medicina preporučuje korištenje Humaloga i njegovih analoga kao brzi inzulin prije jela. Injekcije se rade otprilike 15 minuta prije jela.

Međutim, pacijentima s dijabetesom tipa 1 i 2, koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, bolje je ubrizgati kratki inzulin, kao što je Actrapid, a ne ultrahort prije jela.

Jer se brzina djelovanja kratkih pripravaka bolje podudara s asimilacijom dozvoljenih i preporučenih proizvoda.Pročitajte više u članku “Vrste inzulina i njihovo djelovanje”.

Humalog brže od ostalih lijekova može normalizirati visoki šećer u krvi. Stoga je idealno imati ga sa sobom u slučaju nužde. Međutim, malo dijabetičara je voljno koristiti i kratki i ultra kratki inzulin. Ako kontrolirate metabolizam glukoze dijetom koja sadrži ugljikohidrate, vjerovatno ćete dobiti lijek kratkog djelovanja.

Koliko traje svaka injekcija?

Svaka injekcija lijeka Humalog traje otprilike 4 sata. Dijabetičari koji slijede dijetu koja sadrži niske ugljikohidrate zahtijevaju vrlo male doze ovog inzulina. Često ga treba razrijediti da biste precizno ubrizgali dozu manju od 0,5-1 jedinica.

Humalog se može razrijediti ne samo za djecu s dijabetesom tipa 1, već i za odrasle pacijente. Jer je vrlo moćna droga. Kada koristite male doze, inzulin prestaje djelovati brže nego što je navedeno u službenim uputama.

Možda će injekcija završiti za 2,5-3 sata.

Nakon svake injekcije ultra kratkog pripravka izmerite šećer u krvi najkasnije 3 sata kasnije. Jer do ovog trenutka primljena doza inzulina nema vremena da pokaže svoj puni učinak.

U pravilu dijabetičari daju injekciju brzog inzulina, jedu i potom mjere šećer prije sljedećeg obroka. Osim u situacijama kada pacijent osjeća simptome hipoglikemije.

U takvim slučajevima morate odmah provjeriti razinu glukoze u krvi i, ako je potrebno, poduzeti mjere.

Kakva je razlika između Humalog i Humalog Mix-a?

Humalog Mix 25 i 50 dodan je neutralni protamin Hagedorn (NPH), koji usporava djelovanje inzulina. Ove vrste inzulina razlikuju se u sadržaju NPH. Što je ta supstanca više, to je i produženje dejstva injekcije veće.

Ovi lijekovi su popularni jer mogu smanjiti dnevni broj injekcija, pojednostaviti režim terapije inzulinom. Međutim, ne mogu pružiti dobru kontrolu šećera u krvi. Stoga su dr. Bernstein i mjesto endokrinovog pacijenta.

com ne preporučujemo njihovo korištenje.

Hagedorn-ov neutralni protamin često izaziva alergijske reakcije i druge probleme. Za više detalja pogledajte članak „Vrste inzulina i njihovo dejstvo”. Primjena Humalog Mix 25 i 50 direktan je put do akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa.

Ove vrste inzulina mogu biti pogodne samo za starije dijabetičare koji imaju nizak životni vijek ili imaju razvijenu senilnu demenciju. Sve ostale kategorije bolesnika trebaju koristiti samo čisti Humalog.

I bolje je prijeći na dijetu s malo ugljikohidrata i pokušati ubrizgati Actrapid prije jela.

Oči (retinopatija) Bubrezi (nefropatija) Dijabetičko stopalo Bol: noge, zglobovi, glava

Koji je insulin bolji: Humalog ili NovoRapid?

Možda ne postoje tačne informacije za odgovor na ovo pitanje, koje pacijenti često postavljaju. Jer različite vrste inzulina utječu na svakog dijabetičara pojedinačno. I Humalog i NovoRapid imaju mnogo obožavalaca. U pravilu pacijenti ubrizgavaju lijek koji im se daje besplatno.

Alergija primorava neke da prelaze sa jedne vrste inzulina na drugu.

Ponavljamo da ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, bolje je koristiti lijek kratkog djelovanja, poput Actrapida, umjesto ultra kratkog Humalog, NovoRapid ili Apidra, kao brzog inzulina prije obroka. Ako želite odabrati optimalne vrste produženog i brzog inzulina, tada ne možete bez pokušaja i pogreške.

Analozi inzulina Humalog (lispro) su Apidra (glulisin) i NovoRapid (aspart). Struktura njihovih molekula je različita, ali za praksu to nije važno. Doktor Bernstein tvrdi da je Humalog brži i jači od svojih kolega. Međutim, ne potvrđuju svi pacijenti ove podatke.Na forumima dijabetičara koji govore ruski jezik možete pronaći oprečne izjave.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata mogu pokušati zamijeniti inzulin lyspro lijekovima kratkog djelovanja. Na primjer, na Actrapidu. Iznad je detaljno napisano zašto je to vrijedno učiniti. Štaviše, kratki inzulin je jeftiniji. Jer je na tržište ušao mnogo godina ranije.

Insulin Humalog: kako se prijaviti, koliko vrijedi i koliko košta

Unatoč činjenici da su naučnici uspjeli potpuno ponoviti molekulu inzulina, koja se proizvodi u ljudskom tijelu, djelovanje hormona se ipak pokazalo usporenim zbog vremena potrebnog za apsorpciju u krv. Prvi lijek poboljšanog djelovanja bio je insulin Humalog. Ona počinje djelovati već 15 minuta nakon injekcije, pa se šećer iz krvi pravovremeno prenosi u tkiva, pa čak ni kratkotrajna hiperglikemija ne nastaje.

U usporedbi s prethodno razvijenim ljudskim inzulinama, Humalog pokazuje bolje rezultate: kod bolesnika se dnevna fluktuacija šećera smanjuje za 22%, glikemijski indeksi se poboljšavaju, posebno u poslijepodnevnim satima, a vjerojatnost teške odložene hipoglikemije smanjuje se. Zbog brzog, ali stabilnog djelovanja ovaj inzulin se sve više koristi kod dijabetesa.

Dozni oblik

Rastvor za intravensku i subkutanu primenu.

1 ml sadrži:
aktivna supstanca: inzulina lispro 100 IU,
pomoćni sastojci: glicerol (glicerin) 16 mg, metakrezol 3,15 mg, cink oksid q.s. do sadržaja Zn ++ od 0,0197 mg, natrijum hidrogen fosfat heptahidrata 1,88 mg, otopine klorovodične kiseline 10% i / ili rastvora natrijum hidroksida 10% q.s. do pH 7,0 - 8,0. voda za ubrizgavanje q.s. do 1 ml.

Bistro, bezbojno rješenje.

Indikacije za upotrebu


Prvo treba da se pozabavite sastavom. Aktivna komponenta lijeka je insulin lispro.

Ali među pomoćnim sastojcima možete pronaći sljedeće: glicerin, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat, rastvor solne kiseline, kao i rastvor natrijum hidroksida.

Suspenzija za intravensko i subkutano davanje ima oblik bistre tečnosti koja nema sjenu. Lijek je dostupan u patronama, koji se pakuju u kartonske kutije.

Što se tiče indikacija za upotrebu, lek je propisan za dijabetes. Potreban je za ovu bolest, za šta je potrebna posebna inzulinska terapija. Zahvaljujući njegovoj upotrebi moguće je održavati razinu glukoze u tijelu na optimalnoj razini.

Doziranje i primjena

Dozu lijeka pojedinačno određuje osobni liječnik. To ovisi o potrebama pacijenta. Lijek se može primijeniti petnaestak minuta prije obroka. U slučaju akutne potrebe dopušteno je dati injekciju s lijekom odmah nakon jela.

Temperaturni režim primenjivanog leka treba da odgovara sobnoj temperaturi. Humalog se daje pod kožu u obliku injekcija ili produžene potkožne infuzije pomoću posebne inzulinske pumpe.

Insulin Humalog Mix 25

U slučaju akutne potrebe (prisutnost ketoacidoze, akutnih bolesti, vremenski interval između hirurških intervencija ili nakon operacija), predmetni lijek se također može primijeniti intravenski. Potkožne injekcije treba izvesti u podlakticu, noge, stražnjicu i trbuh.

Dakle, isti se dio tijela ne preporučuje koristiti češće nego jednom svakih trideset dana. S ovom vrstom primjene lijeka Humalog, potrebno je biti iznimno oprezan. Treba paziti da se lijek uvuče u male krvne žile - kapilare.


Nakon injekcije zahvaćeno područje treba masirati. Pacijenta treba obučiti u postupku davanja inzulina.

Što se tiče načina primjene, prvo što trebate pripremiti za injekciju. Rastvor leka Humalog ima jasnu konzistenciju. Bezbojna je.

Ne preporučuje se upotreba mutne, blago zgušnjavane ili čak blago obojene otopine lijeka. Naročito je zabranjeno davati lijek koji sadrži takozvane čvrste čestice.

Prilikom postavljanja posebnog uloška u olovku za šprice (olovke za ubrizgavanje), pričvršćivanja igle i ubrizgavanja hormona pankreasa umjetnog podrijetla, morate se pridržavati preporuka navedenih u uputama za lijek.

Što se tiče uvoda, trebalo bi da ga prate sljedeće akcije:

  1. prvo što treba učiniti je temeljno oprati ruke sapunom,
  2. Zatim treba odrediti mjesto ubrizgavanja,
  3. trebate pažljivo tretirati odabrano područje antiseptikom,
  4. tada morate ukloniti kapicu sa igle,
  5. onda je potrebno popraviti kožu povlačenjem ili prekrivanjem impresivnog nabora. Umetnite iglu u skladu s priloženim uputama za upotrebu olovke za štrcaljku,
  6. Sada morate da kliknete na dugme,
  7. nakon toga pažljivo izvadite iglu i stisnite mesto ubrizgavanja nekoliko sekundi,
  8. ne preporučuje se trljanje područja ubrizgavanja,
  9. zaštitnim poklopcem igle, odvijte ga i uništite,
  10. mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od jednom svakih trideset dana.

Intravenozno davanje lijeka Humalog treba provesti u skladu s jednostavnom kliničkom praksom intravenskih injekcija. Na primjer, ovu vrstu injekcije treba izvesti pomoću infuzijskog sistema. Istodobno je potrebno kontrolirati koncentraciju šećera u pacijentovoj plazmi.

Posebni sustavi za infuziju s koncentracijama od 0,1 IU / ml do 1 IU / ml aktivne tvari ovog lijeka u 0,8% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na ugodnoj temperaturi dva dana.

MiniMed inzulinska pumpa

Subkutano ubrizgavanje lijeka koristi se Minimed i Disetronic pumpama za infuziju inzulina.. U tom slučaju morate strogo slijediti priložene upute. Infuzijski sistem treba menjati svaka dva dana.

Pri povezivanju uređaja morate se pridržavati pravila asepsije. U situaciji naglog smanjenja koncentracije šećera u krvi postupak treba prekinuti dok se ta epizoda ne riješi.


Postoje situacije kada neispravnost pumpe olovke za inzulin može dovesti do trenutnog povećanja glukoze u krvi.

U slučaju sumnje na kršenje isporuke inzulina morate slijediti upute i po potrebi pravovremeno obavijestiti svog osobnog liječnika.

Kada koristite pumpu, lijek nazvan Humalog ne treba kombinirati sa drugim vrstama inzulina sličnim ljudskim.

Ako dođe do naglog pada šećera u krvi, važno je da odmah obavijestite o tome svog liječnika. Također možete predvidjeti pojavu takve situacije: preporučuje se smanjiti ili potpuno zaustaviti primjenu inzulina.

Nuspojave


Neželjene reakcije tijela povezane s glavnim učinkom lijeka: nagli pad razine šećera.

Teška hipoglikemija može naknadno dovesti do gubitka svijesti (tzv. Hipoglikemijska koma), a u nekim slučajevima čak i smrti.

Što se tiče alergijskih reakcija, lokalne su sasvim moguće. Razlikuje ih crvenilo kože, oticanje, svrab, kao i drugi simptomi koji nestaju nakon nekoliko dana. Često postoje sistemski znakovi individualne netolerancije na lijek.

Javljaju se mnogo rjeđe, ali su i ozbiljniji.Ovaj fenomen karakteriše svrab, urtikarija, osip, angioedem, groznica, kratkoća daha, snižavanje krvnog pritiska, tahikardija, a takođe i hiperhidroza.

Teški slučajevi alergijskih reakcija mogu ugroziti čovjekov život. Među lokalnim reakcijama može se razlikovati poput smanjenja potkožne masti na mjestu ubrizgavanja.

Kontraindikacije

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Stručnjaci kategorički zabranjuju ovaj lijek za upotrebu u prisustvu hipoglikemije i preosjetljivosti na glavne komponente lijeka.

Što se tiče trudnoće i dojenja, u ovom trenutku nije bilo neželjenih efekata supstituta hormona gušterače na dojenje i dojenje.

Također treba napomenuti da relevantna istraživanja nisu provedena. Glavni cilj liječenja inzulinom tokom trudnoće smatra se održavanje normalne razine glukoze u krvi.

Važno je napomenuti da potražnja za hormonima obično opada u prvom tromjesečju i raste u drugom i trećem. Za vrijeme porođaja i nakon rođenja djeteta potreba za inzulinom može se iznenada smanjiti.Predstavnici slabijeg spola reproduktivne dobi koji pate od dijabetesa trebali bi obavijestiti svog liječnika o početku ili planiranoj trudnoći.

Kada nose fetus, pacijenti s endokrinologom s ovim poremećajem trebaju kontrolirati sadržaj šećera.

Važno je napomenuti da će tokom dojenja možda biti potrebna mala korekcija količine umjetnog hormona pankreasa.

Također, ako je potrebno, morat ćete se pridržavati posebne prehrane. Po pravilu, potražnja za inzulinom može pasti uz prisustvo opasnog zatajenja jetre. Osobe s ovom bolešću imaju visoku stopu apsorpcije hormona pankreasa.

Prosječna cijena ovog lijeka varira od oko 1800 do 2200 rubalja.

Potreba za insulinom može se značajno smanjiti uz prisustvo bubrežne insuficijencije. U bolesnika sa ovom bolešću ostaje visoka stopa apsorpcije hormona pankreasa u tijelu.

Farmakološka svojstva

Humalog® je DNK rekombinantni analog humanog inzulina. Razlikuje se od humanog inzulina u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Farmakodinamika
Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze.

Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanjem sinteze proteina i povećanjem potrošnje aminokiselina, ali dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze i lipolize. katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina.

Pokazalo se da je Lyspro inzulin ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegov je učinak brži i traje manje. Za Lyspro inzulin karakterističan je brzi početak djelovanja (oko 15 minuta), jer ima visoku brzinu apsorpcije, što mu omogućava primjenu neposredno prije jela (0-15 minuta prije obroka), za razliku od redovnog inzulina kratkog djelovanja (30-45 minuta) prije jela). Lyspro inzulin brzo pokazuje svoje djelovanje i ima kraće trajanje djelovanja (od 2 do 5 sati) u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, pri primjeni inzulina, lizpro hiperglikemija koja nastaje nakon jela znatno se smanjuje u odnosu na topljivi ljudski inzulin.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.

Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima. što se primjećuje kod odraslih.

Upotreba lizpro inzulina u bolesnika sa dijabetesom tipa 1 i 2 prati smanjenje učestalosti hipoglikemijskih noćnih reakcija u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Glukodinamički odgovor na lizpro inzulin nije ovisan o funkciji jetre ili bubrega.

Farmakokinetika
Nakon supkutane primjene, Lyspro inzulin se brzo apsorbira i dostiže maksimalnu koncentraciju u krvi nakon 30-70 minuta.

Sa supkutanom primjenom, poluživot inzulina lispro je oko 1 sat.

Uz primjenu lispro inzulina, apsorpcija je brža od topljivog ljudskog inzulina u bolesnika s zatajenjem bubrega. U bolesnika s dijabetesom tipa 2, postoje farmakokinetičke razlike između lizpro inzulina i topljivog ljudskog inzulina, bez obzira na bubrežnu funkciju. Uz primjenu inzulina lyspro, dolazi do brže apsorpcije i brže eliminacije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom kod pacijenata s zatajenjem jetre.

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja

Brojni podaci o primjeni inzulina lyspro tijekom trudnoće ukazuju na odsutnost nepoželjnog utjecaja lijeka na trudnoću ili stanje fetusa i novorođenčeta.

Tokom trudnoće, glavna stvar je održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom koji primaju liječenje inzulinom. Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentice s dijabetesom trebaju se posavjetovati s liječnikom ako dođe do trudnoće ili je planirano. U slučaju trudnoće kod pacijenata s dijabetesom, glavna stvar je pažljivo praćenje glukoze, kao i opće zdravstveno stanje.

Pacijentima koji imaju dijabetes tijekom dojenja, možda će biti potrebno odabrati dozu inzulina, dijetu ili oboje.

Doziranje i primjena

Dozu Humalog® određuje liječnik pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Režim davanja inzulina je individualan.

Humalog® se može primijeniti neposredno prije obroka. Ako je potrebno, Humalog® se može primijeniti odmah nakon obroka.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog® treba davati kao potkožnu injekciju ili kao produženu potkožnu infuziju koristeći inzulinsku pumpu. Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period), Humalog® preparat se također može primijeniti intravenski.

Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Uz potkožno davanje pripravka Humalog®, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Upute za primjenu lijeka Humalog®
Priprema za uvod
Rastvor preparata Humalog® treba da bude transparentan i bezbojan. Ne koristite otopinu Humalog® ako se pokaže da je mutna, zadebljana, slabo obojena ili čvrste čestice.

Prilikom postavljanja uloška u olovku štrcaljke, pričvršćivanja igle i ubrizgavanja insulina, slijedite upute proizvođača koje se isporučuju uz svaku olovku štrcaljke.

Primjena doze
1. Operite ruke.
2. Odaberite mjesto ubrizgavanja.
3. Pripremite kožu na mjestu ubrizgavanja prema preporuci liječnika.
4. Skinite spoljni zaštitni poklopac sa igle.
5. Zaključajte kožu.
6. Umetnite iglu supkutano i izvršite injekciju u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
7. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
8. Pomoću vanjskog zaštitnog poklopca igle odvijte i odbacite.
9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Za preparat Humalog® u olovci za injekciju QuickPen ™.
Prije primjene inzulina, trebate pročitati upute za upotrebu QuickPen ™ injekcijske olovke.

Intravenski inzulin
Intravenske injekcije preparata Humalog® treba izvesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenskih injekcija, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzijskog sistema. U ovom slučaju često je potrebna kontrola koncentracije glukoze u krvi.

Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.

Subkutana infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe
Za infuziju pripravka Humalog® mogu se koristiti pumpe - sistemi za kontinuirano supkutano davanje inzulina sa CE oznakom. Prije primjene lyspro inzulina, provjerite je li određena pumpa prikladna. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Za pumpu koristite prikladan rezervoar i kateter. Infuzijski set treba mijenjati u skladu s uputama priloženim za infuzijski set. Ako se razvije hipoglikemijska reakcija, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne riješi. Ako se primijeti vrlo niska koncentracija glukoze u krvi, tada je potrebno o tome obavijestiti liječnika i osigurati smanjenje ili prestanak infuzije inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta glukoze u krvi. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, Humalog® preparat ne treba mešati sa drugim inzulinama.

Nuspojava

Hipoglikemija je najčešći neželjeni događaj u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana ili nedelja. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

Rijeđe se javljaju generalizirane alergijske reakcije kod kojih se može pojaviti svrab po cijelom tijelu, urtikarija, angioedem, groznica, nedostatak daha, snižavanje krvnog pritiska, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi generaliziranih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija.

Spontane poruke:
Utvrđeni su slučajevi razvoja edema, uglavnom brzom normalizacijom razine glukoze u krvi na pozadini intenzivne inzulinske terapije s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije.

Predoziranje

Predoziranje prati razvoj simptoma hipoglikemije: letargija, pojačano znojenje, glad, drhtanje, tahikardija, glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, povraćanje, zbunjenost.

Blage hipoglikemijske epizode zaustavljaju se gutanjem glukoze ili proizvoda koji sadrže šećer. Korekcija umjereno teške hipoglikemije može se provesti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata nakon stabilizacije pacijentovog stanja. Pacijentima koji ne reagiraju na glukagon daju se otopina glukoze intravenski.

Ako je pacijent u komi, tada glukagon treba davati intramuskularno ili subkutano. U nedostatku glukagona ili ako nema reakcije na njegovo unošenje, potrebno je davati otopinu dekstroze intravenski. Odmah nakon povratka svijesti bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima.

Možda će biti potreban daljnji podržavajući unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika jer je moguć ponovni rast hipoglikemije.

O prenesenoj hipoglikemiji potrebno je informisati lekara koji je prisustvovao.

Interakcija s drugim lijekovima

Jačina hipoglikemijskog učinka smanjuje se ako se koristi zajedno sa sljedećim lijekovima: oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, danazol, beta2-adrenergički agonisti (na primjer, ribodrin. Salbutamol, terbutalin), tiazidni diuretici, diazidotonin, izoprotikotik, izoprotikotik, izoprotikotik, izoproneknoti, izopronekno, niprotikontronik, izoprotikso, niprotiron, isprotikotik fenotiazin.

Jačina hipoglikemijskog efekta povećava se zajedno sa propisivanjem sledećih lekova: beta blokatora, lekova koji sadrže etanol i etanol, anaboličkih steroida, fenfluramina. gvanetidin, tetraciklini, oralni hipoglikemijski lijekovi, salicilati (npr. acetilsalicilna kiselina), sulfonamidni antibiotici. neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze, inhibitori ponovne pohrane serotonina), inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enapril), oktreotid, antagonisti receptora angiotenzina II.

Ako trebate koristiti druge lijekove, osim inzulina, posavjetujte se sa ljekarom.

Posebna uputstva

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili preparat inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (redoviti, NPH itd.), Vrstama (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu dovesti do potreba za prilagodbom doze.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođena hipo- i hiperglikemijska stanja mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti.

Treba imati na umu da je farmakodinamika analoga humanog brzo djelujućeg inzulina da se, ako se razvije hipoglikemija, može razviti nakon ubrizgavanja brzo djelujućeg analoga humanog inzulina ranije nego kada se koristi rastvorljivi ljudski inzulin.

Pacijentima koji primaju kratko djelujući i bazni inzulin potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigla optimalna koncentracija glukoze u krvi tijekom dana, posebno noću ili na prazan stomak.

Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti i biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora.

Neodgovarajuće doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze - stanja koja za pacijenta mogu biti opasna po život.

Potreba za inzulinom može se smanjiti u slučaju zatajenja bubrega, kao i kod pacijenata sa hepatičkom insuficijencijom kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati s nekim bolestima ili emocionalnim stresom.

Korekcija doze inzulina može biti potrebna kada pacijenti povećavaju fizičku aktivnost ili kada promijene normalnu prehranu. Vježbanje može dovesti do povećanog rizika od hipoglikemije.

Kada se koriste pripravci inzulina u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisustva faktora rizika za hronično zatajenje srca.

Upotreba Humalog® u djece umjesto topljivog ljudskog inzulina poželjna je u onim slučajevima kada je potrebno brzo započeti djelovanje inzulina (na primjer, unošenje inzulina neposredno prije obroka).

Da bi se izbjegao mogući prijenos infektivne bolesti, svaki uložak / olovku za šprice trebao bi koristiti samo jedan pacijent, čak i ako iglu zamijenite.

Humalog® patrone moraju se koristiti s štrcaljkama s CE oznakom u skladu s uputama proizvođača uređaja.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tokom hipoglikemije osobe koncentracija pažnje i brzina psihomotornih reakcija mogu se smanjiti. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje vozilima ili rad sa strojevima).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se spriječile hipoglikemijske reakcije dok upravljaju vozilima i upravljaju strojevima. To je posebno važno za bolesnike s blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili s čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta koji upravlja vozilima i upravljačkih mehanizama.

Obrazac za puštanje

Otopina za intravensko i subkutano davanje 100 IU / ml u 3 ml patrone.

Toner kasete:
3 ml lijeka po ulošku. Pet uloška po blisteru. Jedan blister zajedno sa uputama za upotrebu u kartonskom pakovanju.
Pored toga, u slučaju pakiranja lijeka kod ruske kompanije OPTAT, JSC, primjenjuje se naljepnica prve kontrole otvaranja.

Olovke za injekcije QuickPen ™:
3 ml lijeka u ulošku integriranom u QuickPen ™ olovku za šprice. Pet olovki za QuickPen ™ injekcije, zajedno sa uputama za upotrebu i QuickPEN ™ Uputstvom za olovku za injekciju za upotrebu u kartonskoj kutiji.
Pored toga, u slučaju pakiranja lijeka kod ruske kompanije OPTAT, JSC, primjenjuje se naljepnica prve kontrole otvaranja.

Kratko uputstvo

Upute za uporabu inzulina Humalog je prilično obiman, a odjeljci koji opisuju nuspojave i upute za uporabu sadrže više od jednog stavka.

Dugi opisi koji prate neke lijekove pacijenti doživljavaju kao upozorenje o opasnosti od uzimanja.

Zapravo je sve upravo suprotno: velika, detaljna uputstva - dokaz brojnih suđenjada je droga uspješno izdržala.

Humalogue je odobren za upotrebu prije više od 20 godina, sada se već sa sigurnošću može reći da je ovaj inzulin siguran u pravoj dozi.Odobreni su za upotrebu i od odraslih i dece, može se koristiti u svim slučajevima praćenim ozbiljnim nedostatkom hormona: dijabetesom tipa 1 i 2, gestacijskim dijabetesom i operacijama gušterače.

Opće informacije o Humalogu:

OpisJasno rješenje. Zahtijeva posebne uvjete čuvanja, ako se prekrše mogu izgubiti svoja svojstva bez promjene izgleda, pa se lijek može kupiti samo u ljekarnama.
Princip radaOmogućuje glukozu u tkivima, pojačava konverziju glukoze u jetri i sprečava razgradnju masti. Učinak smanjenja šećera počinje ranije nego inzulin kratkog djelovanja, a traje manje.
ObrazacRastvor sa koncentracijom U100, primjena - potkožno ili intravenski. Pakirano u uloške ili olovke za jednokratnu upotrebu.
ProizvođačRešenje proizvodi samo Lilly France, Francuska. Pakovanje se proizvodi u Francuskoj, SAD-u i Rusiji.
CenaU Rusiji je trošak paketa koji sadrži 5 uložaka od 3 ml svaki oko 1800 rubalja. U Evropi je cijena za sličan volumen približno ista. U SAD-u je ovaj inzulin gotovo 10 puta skuplji.
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1, bez obzira na težinu bolesti.
  • Tip 2, ako hipoglikemijski agensi i dijeta ne dopuštaju normalizaciju glikemije.
  • Tip 2 tokom gestacije, gestacijski dijabetes.
  • Obje vrste dijabetesa tijekom liječenja ketoacidotskom i hiperosmolarnom komom.
KontraindikacijePojedinačna reakcija na inzulinski lipro ili pomoćne komponente. Češće se izražava alergija na mjestu ubrizgavanja. Sa malim stepenom ozbiljnosti prolazi nedelju dana nakon prelaska na ovaj inzulin. Teški slučajevi su rijetki, oni zahtijevaju zamjenu Humaloga analogima.
Značajke prelaska na HumalogTokom odabira doze, češća mjerenja glikemije, potrebne su redovne medicinske konsultacije. U pravilu, dijabetičaru je potrebno manje Humalog jedinica po 1 XE u odnosu na ljudski inzulin. Pojačana potreba za hormonom uočena je tokom raznih bolesti, nervnog preopterećenja i aktivne fizičke aktivnosti.
PredoziranjePrekoračenje doze dovodi do hipoglikemije. Da biste ga eliminirali, trebate uzimati brze ugljikohidrate. Teški slučajevi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
Istodobna primjena s drugim lijekovimaHumalog može smanjiti aktivnost:

  • lijekovi za liječenje hipertenzije sa diuretičkim efektom,
  • hormonski preparati, uključujući oralne kontraceptive,
  • nikotinska kiselina koja se koristi za liječenje komplikacija dijabetesa.

Pojačajte efekat:

  • alkohol
  • hipoglikemijska sredstva koja se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2,
  • aspirin
  • dio antidepresiva.

Ako se ovi lijekovi ne mogu zamijeniti drugim, dozu Humaloga treba privremeno prilagoditi.

SkladištenjeU hladnjaku - 3 godine, na sobnoj temperaturi - 4 nedelje.

Među nuspojavama najčešće se primjećuju hipoglikemija i alergijske reakcije (1-10% dijabetičara). Manje od 1% pacijenata razvije lipodistrofiju na mjestu ubrizgavanja. Učestalost ostalih nuspojava manja je od 0,1%.

Najvažnija stvar u vezi s Humalogom

Kod kuće, Humalog se daje subkutano pomoću olovke za štrcaljke ili inzulinske pumpe. Ako se želi eliminirati jaka hiperglikemija, intravenska primjena lijeka je moguća i u medicinskoj ustanovi. U ovom slučaju je potrebna česta kontrola šećera kako bi se izbjeglo predoziranje.

Aktivna supstanca lijeka je insulin lispro. Od ljudskog hormona se razlikuje u rasporedu aminokiselina u molekuli. Takva modifikacija ne sprečava ćelijske receptore da prepoznaju hormon, pa lako prelaze šećer u sebe.

Humalog sadrži samo monomere inzulina - pojedinačne, nepovezane molekule. Zbog toga se brzo i ravnomerno apsorbuje, počinje djelovati na smanjenje šećera brže od nemodificiranog konvencionalnog inzulina.

Humalog je lijek kraćeg djelovanja od, na primjer, Humulina ili Actrapida. Prema klasifikaciji, upućuje se na analoge inzulina sa ultrazvučnim djelovanjem.

Početak njegove aktivnosti je brži, oko 15 minuta, tako da dijabetičari ne moraju čekati da lijek djeluje, već se možete pripremiti za obrok odmah nakon injekcije.

Zahvaljujući tako kratkom razmaku postaje lakše planirati obroke, a rizik od zaborava na hranu nakon injekcije znatno se smanjuje.

Za dobru kontrolu glikemije, brzu terapiju inzulinom treba kombinirati sa obaveznom primjenom dugog inzulina. Jedini izuzetak je kontinuirana upotreba inzulinske pumpe.

Uslovi skladištenja

Čuvati u hladnjaku na temperaturi 2-8 ° C.
Lijek koji se koristi u olovci / špricu treba čuvati na sobnoj temperaturi ne višoj od 30 ° C, ne duže od 28 dana.
Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje.
Čuvati van dohvata dece.

Odabir doze

Doza Humaloga ovisi o mnogim faktorima i određuje se pojedinačno za svakog dijabetičara. Korištenje standardnih shema ne preporučuje se, jer pogoršavaju kompenzaciju dijabetesa.

Ako se pacijent pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, doza Humaloga može biti manja nego što može dati standardno sredstvo davanja. U tom se slučaju preporučuje upotreba slabijeg brzog inzulina.

Veoma je važno: Prestanite se stalno hraniti ljekarnama mafije. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 147 rubalja ... >> pročitajte priču o Ali Viktorovni

Ultrahortni hormon daje najsnažniji efekat. Pri prelasku na Humalog, njegova početna doza izračunava se kao 40% prethodno korištenog kratkog inzulina. Prema rezultatima glikemije, doza se prilagođava. Prosječna potreba za pripremom po jedinici kruha je 1-1,5 jedinica.

Imena i adrese proizvodnih mjesta

Izrada gotovog doznog oblika i primarnog pakovanja:
"Lilly France." Francuska (ulošci, olovke QuickPen ™)
2 ru du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Francuska

Kontrola sekundarne ambalaže i izdavanja:
Lilly France, Francuska
2. ru du pukovnik Lilly, 67640 Fegersheim
ili
Eli Lilly i kompanija, SAD
Indianapolis, Indiana. 46285 (QuickPen ™ injekcijske olovke)
ili
JSC OPTAT, Rusija
157092, Kostromski kraj, Susaninski okrug, sa. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo

Raspored ubrizgavanja

Prije svakog obroka ubada se humalog, najmanje tri puta dnevno. U slučaju visokog šećera dopušteni su korektivni koprivi između glavnih injekcija. Uputa za upotrebu preporučuje izračunavanje potrebne količine inzulina na osnovu ugljikohidrata planiranih za sljedeći obrok. Otprilike 15 minuta bi trebalo da prođe od injekcije do hrane.

Prema recenzijama, ovo je vrijeme često manje, posebno popodne, kada je inzulinska rezistencija niža. Brzina apsorpcije je strogo individualna, može se izračunati ponovljenim mjerenjima glukoze u krvi neposredno nakon injekcije. Ako se učinak snižavanja šećera uoči brže nego što je propisano u uputama, vrijeme prije jela treba smanjiti.

Humalog je jedan od najbržih lijekova, pa ga je pogodno koristiti kao hitnu pomoć kod dijabetesa ako pacijentu prijeti hiperglikemijska koma.

Prije upotrebe, pročitajte upute za upotrebu QuickPen ™ olovke za špricu

Pročitajte ovaj priručnik prije prve upotrebe inzulina. Svaki put kada primite novo pakovanje sa QuickPen ™ olovkama za injekciju, morate ponovo pročitati upute za upotrebu, kao može sadržavati ažurirane informacije. Podaci sadržani u uputama ne zamjenjuju razgovore s liječnikom o bolesti i vašem liječenju.

Olovka za injekciju QuickPen ™ (olovka za šprice) je jednokratna, napunjena olovka za injekciju, koja sadrži 300 jedinica insulina. Jednom olovkom možete davati nekoliko doza inzulina. Ovom olovkom možete unositi dozu sa tačnošću od 1 jedinice. Možete unijeti od 1 do 60 jedinica po injekciji. Ako vaša doza prelazi 60 jedinica, morat ćete napraviti više od jedne injekcije. Sa svakom ubrizgavanjem klip se tek malo pomiče, a vi možda nećete primijetiti promjenu njegova položaja. Klip doseže dno kertridža samo kada potrošite svih 300 jedinica koje se nalaze u olovci štrcaljke.

Olovka se ne može deliti sa drugim ljudima čak i kada koristite novu iglu. Ne koristite ponovo igle. Ne prenosite iglice drugim ljudima. Pomoću igle može se prenijeti infekcija, što može dovesti do infekcije.

Ne preporučuje se pacijentima s oštećenjem vida ili potpunim gubitkom vida bez pomoći dobro vidljivih ljudi koji su obučeni za pravilnu upotrebu olovke za špriceve.

Vreme akcije (kratko ili dugo)

Vrhunac ultra kratkog insulina primećen je 60 minuta nakon njegove primene. Trajanje djelovanja ovisi o dozi; što je veća, duže je učinak snižavanja šećera - oko 4 sata.

Humalog mix 25

Da bi se pravilno procijenio učinak Humaloga, glukoza se mora izmjeriti nakon ovog razdoblja, obično se to radi prije sljedećeg obroka. Ako se sumnja na hipoglikemiju, potrebna su ranija mjerenja.

Kratko trajanje Humaloga nije nedostatak, već prednost lijeka. Zahvaljujući njemu, manje vjerovatno je da će pacijenti sa šećernom bolešću imati hipoglikemiju, posebno noću.

Humalog Mix

Pored Humaloga, farmaceutska kompanija Lilly France proizvodi Humalog Mix. To je mješavina lizpro inzulina i protamin sulfata. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, vrijeme početka hormona ostaje jednako brzo, a trajanje djelovanja značajno se povećava.

Humalog Mix je dostupan u 2 koncentracije:

LijekSastav,%
Lyspro inzulinSuspenzija inzulina i protamina
Humalog Mix 505050
Humalog Mix 252575

Jedina prednost takvih lijekova je jednostavniji režim ubrizgavanja. Nadoknada dijabetesa melitusa tijekom njihove uporabe je gora nego kod intenzivnog režima terapije inzulinom i upotrebe uobičajenog Humaloga, dakle, za djeca Humalog Mix se ne koristi.

Ovaj insulin je propisan:

  1. Dijabetičari koji nisu u mogućnosti samostalno izračunati dozu ili napraviti injekciju, na primjer, zbog lošeg vida, paralize ili tremora.
  2. Pacijenti sa mentalnim bolestima.
  3. Stariji pacijenti s mnogim komplikacijama dijabetesa i lošom prognozom liječenja ako ne žele naučiti pravila izračuna inzulina.
  4. Dijabetičari s bolešću tipa 2, ako se vlastiti hormon još proizvodi.

Analozi Humaloga

Lyspro inzulin kao aktivna supstanca sadržan je samo u originalnom Humalogu. Lijekovi iz neposredne blizine su NovoRapid (na bazi aspart) i Apidra (glulisin).

Ti su alati također ultra kratki, pa nije važno koji odabrati. Svi se dobro podnose i omogućuju brzo smanjenje šećera.

U pravilu prednost daje lijeku koji se u klinici može besplatno dobiti.

Prijelaz s Humaloga na njegov analogan može biti potreban u slučaju alergijskih reakcija. Ako se dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili često ima hipoglikemiju, racionalnije je koristiti humani, a ne ultrazvučni inzulin.

Napomena: Sanjate li da se jednom zauvijek riješite dijabetesa? Naučite kako prevladati bolest, bez stalne upotrebe skupih lijekova, koristeći samo ... >> pročitajte više ovdje

Izrazite konsultacije u Yandex.Health. Za 5 minuta ljekar će vam pomoći da to shvatite
uz pojedinačne kontraindikacije, doziranje i nuspojave.

Rješenje za iv i sc administraciju providan, bezbojan

1 ml
insulin lispro100 IU

Pomoćne tvari: glicerol (glicerin) - 16 mg, metakrezol - 3,15 mg, cink oksid - q.s. za sadržaj Zn2 + 0,0197 mg, natrijum hidrogen fosfat heptahidrata - 1,88 mg, klorovodične kiseline, 10% otopine i / ili otopine natrijum hidroksida 10% - q.s. do pH 7,0-8,0, voda d / i - q.s. do 1 ml.

3 ml - ulošci (5) - blisteri (1) - pakovanje kartona.
3 ml - uložak ugrađen u QuickPen olovku za brizgalice (5) - kartonsko pakovanje.

DNK rekombinantni analog humanog inzulina. Ono se od posljednjeg razlikuje u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anabolički efekat.

U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, kada se koristi inzulin lispro, hiperglikemija koja nastaje nakon obroka značajno je smanjena u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Za pacijente koji primaju kratkotrajne i bazne insuline potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigao optimalni nivo glukoze u krvi tokom dana.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.

Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima koje su primijećene u odraslih.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfoniluree, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja glikoliranog hemoglobina.

Liječenje lijekom Lyspro inzulinom za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 praćeno je smanjenjem broja epizoda noćne hipoglikemije.

Glukodinamički odgovor na izulin lispro ne ovisi o funkcionalnom zatajenju bubrega ili jetre.

Pokazalo se da je Lyspro inzulin ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vrijeme.

Za Lyspro inzulin karakterističan je brz početak djelovanja (oko 15 minuta), kao

Ima visoku brzinu apsorpcije, a to vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela (0-15 minuta prije jela), za razliku od uobičajenog inzulina kratkog djelovanja (30-45 minuta prije jela).

Lyspro inzulin ima kraće trajanje djelovanja (2 do 5 sati) u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

Usisavanje i distribucija

Nakon sc primjene, insulin Lyspro se brzo apsorbuje i dostiže Cmax u krvnoj plazmi nakon 30-70 minuta. Vd inzulina lyspro i običnog ljudskog insulina su identični i kreću se u rasponu 0,26-0,36 l / kg.

Uz sc davanje T1 / 2 inzulina, lyspro je oko 1 sat. Pacijenti s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom imaju veću brzinu apsorpcije inzulina lispro u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

- dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

Liječnik pojedinačno određuje dozu, ovisno o potrebama pacijenta. Humalog® se može primijeniti neposredno prije obroka, ako je potrebno odmah nakon obroka.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog® se daje s / c kao injekcija ili kao produžena s / c infuzija pomoću inzulinske pumpe.Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period) Humalog® se može primijeniti iv.

SC treba davati ramenu, bedru, zadnjici ili trbuhu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno.

Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog®, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Pravila primjene lijeka Humalog®

Priprema za uvod

Lijek s otopinom Humalog® treba biti transparentan i bezbojan. Mutna, zadebljana ili blago obojena otopina lijeka ili ako se u njemu vizualno otkriju krute čestice, ne smije se koristiti.

Prilikom postavljanja uloška u olovku za štrcaljku (olovke za ubrizgavanje), pričvršćivanja igle i provođenja ubrizgavanja inzulina, potrebno je slijediti upute proizvođača koje su priložene za svaku olovku štrcaljke.

2. Odaberite mjesto za ubrizgavanje.

3. Antiseptik za tretiranje kože na mestu ubrizgavanja.

4. Skinite poklopac sa igle.

5. Popravite kožu istezanjem ili osiguravanjem velikog nabora. Umetnite iglu u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.

6. Pritisnite dugme.

7. Izvadite iglu i nježno istisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

8. Odvijte iglu pomoću poklopca igle i uništite je.

9. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Davanje inzulina

Intravenske injekcije Humalog® preparata moraju se izvesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenske injekcije, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzijskog sistema. U ovom slučaju često je neophodna kontrola nivoa glukoze u krvi.

Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.

P / C infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe

Za infuziju Humalog®, Minimed i Disetronic pumpe mogu se koristiti za infuziju insulina. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Infuzijski sistem se mijenja svakih 48 sati Pri spajanju infuzionog sistema poštuju se aseptična pravila.

U slučaju hipoglikemijske epizode, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne razriješi. Ako se u krvi ponavljaju ili su vrlo niske razine glukoze, o tome morate obavijestiti svog liječnika i razmotriti smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina.

Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta razine glukoze. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika.

Kada koristite pumpu, Humalog® preparat ne treba mešati sa drugim inzulinama.

Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: hipoglikemija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, urtikarija, angioedem, vrućica, kratkoća daha, smanjen Pakao, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Lokalne reakcije: lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

- Preosjetljivost na komponente lijeka.

Do danas nisu utvrđeni neželjeni efekti inzulina Lyspro na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta. Nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.

Cilj terapije insulinom tijekom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole razine glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobiOsobe s dijabetesom trebaju obavijestiti svog liječnika o trudnoći koja je planirana ili planirana. Za vrijeme trudnoće pacijentima s dijabetesom potreban je pažljiv nadzor razine glukoze u krvi, kao i općeniti klinički nadzor.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Potreba za insulinom može se smanjiti zbog zatajenja jetre.

U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom ostaje veća brzina apsorpcije lizpro inzulina u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Potreba za insulinom može se smanjiti sa zatajenjem bubrega.

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem održava se veća brzina apsorpcije lizpro inzulina u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom.

Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (npr. Regular, NPH, traka), vrstama (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (DNK rekombinantni inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjene doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje izraženi uključuju trajno postojanje šećerne bolesti, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove, poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati zaraznim bolestima, emocionalnim stresom, s povećanjem količine ugljikohidrata u prehrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana.

Vježbanje odmah nakon obroka povećava rizik od hipoglikemije.

Posljedica farmakodinamike brzo djelujućih analoga inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, može se razviti nakon injekcije ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Pacijenta treba upozoriti da ako je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, tada se inzulin ne smije uzimati iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml sa špricom za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Ako je potrebno uzimati druge lijekove istovremeno s Humalog®, pacijent treba konzultirati liječnika.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Uz hipoglikemiju ili hiperglikemiju povezanu s neadekvatnim režimom doziranja, moguće je kršenje sposobnosti koncentracije i brzine psihomotornih reakcija. To može postati faktor rizika za potencijalno opasne aktivnosti (uključujući vožnju vozilima ili rad sa mašinama).

Pacijenti moraju biti oprezni da izbjegavaju hipolikemiju tijekom vožnje. Ovo je posebno važno kod pacijenata koji imaju smanjen ili odsutan osjet simptoma koji prognoziraju hipoglikemiju ili kod kojih su epizode hipoglikemije česte.

U tim je okolnostima potrebno procijeniti izvodljivost vožnje. Pacijenti s dijabetesom mogu samoinicijativno opaziti blagu hipoglikemiju uzimajući glukozu ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g glukoze).

Pacijent treba obavijestiti liječnika o prenesenoj hipoglikemiji.

Simptomi hipoglikemija, praćena sljedećim simptomima: letargija, pojačano znojenje, tahikardija, glavobolja, povraćanje, konfuzija.

Liječenje: blaga hipoglikemija obično se zaustavlja unosom glukoze ili drugog šećera, ili proizvodima koji sadrže šećer.

Korekcija umjereno teške hipoglikemije može se provesti uz pomoć a / m ili s / c primjene glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata nakon stabilizacije pacijentovog stanja. Pacijentima koji ne reagiraju na glukagon daju se iv otopina dekstroze (glukoze).

Ako je pacijent u komi, tada treba davati glukagon u / m ili s / c. U nedostatku glukagona ili ako nema reakcije na njegovu primjenu, potrebno je unijeti intravensku otopinu dekstroze (glukoze). Odmah nakon povratka svijesti bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima.

Možda će biti potreban daljnji podržavajući unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika, kao relaps hipoglikemije je moguć.

Humalogov hipoglikemijski učinak smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, danazolom, beta2-adrenergičkim agonistima (uključujući ritodrin, salbutamol, terbutalin), tricikličkim antidepresivima, tiazidnim diureticima, hlorprotiksenom, izozitrijum dijazitinijem derivati ​​fenotiazina.

Hipoglikemijski učinak Humaloga pojačan je beta blokatorima, etanolom i etanolima koji sadrže anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetracikline, oralne hipoglikemijske lijekove, salicilate (na primjer, acetilsalicilna kiselina, antagonisti aniloprilaktila, MAP inhibitori, inhibitori Ml, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml receptore angiotenzina II.

Humalog® se ne smije miješati sa pripravcima životinjskog inzulina.

Humalog® se može koristiti (pod nadzorom liječnika) u kombinaciji s dužim djelovanjem humanog inzulina ili u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim sredstvima, sulfonilurejima.

Lista B. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece, u hladnjaku, na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavati. Rok trajanja je 2 godine.

Lijek koji se koristi treba čuvati na sobnoj temperaturi od 15 ° do 25 ° C, zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti i vrućine. Rok trajanja - ne više od 28 dana.

Lijek se izdaje na recept.

Navedene naučne informacije su uopštene i ne mogu se koristiti za odlučivanje o mogućnosti korištenja određenog lijeka.

Postoje kontraindikacije, obratite se svom lekaru.

Karakteristike i upute za upotrebu inzulina Humalog

Među najčešće korištene lijekove koji sadrže inzulin mogu se nazvati Humalog. Lijekovi se proizvode u Švicarskoj.

Temelji se na insulinu Lizpro i namijenjen je liječenju dijabetesa.

Lijek treba propisati ljekar. Također bi trebao objasniti pravila uzimanja lijeka kako bi se izbjegle negativne posljedice. Lijek se prodaje samo na recept.

Opće informacije i farmakološka svojstva

Humalog je u obliku suspenzije ili otopine za ubrizgavanje. Suspenzije su svojstvene bijeloj boji i tendenciji ka odvajanju. Otopina je bezbojna i bez mirisa, prozirna.

Glavna komponenta sastava je Lizpro inzulin.

Pored njega, sastojci kao što su:

  • voda
  • metakrezol
  • cinkov oksid
  • glicerol
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • rastvor natrijum hidroksida.

Proizvod se prodaje u spremnicima od 3 ml. Uložak se nalazi u Quickpen olovci za injekciju, 5 komada po pakovanju.

Takođe, postoje sorte lijeka, koje uključuju kratkotrajnu otopinu inzulina i suspenziju protamina. Nazivaju ih Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50.

Lizpro inzulin je analog ljudskog inzulina, a odlikuje ga istim učinkom. Pomaže u povećanju brzine unosa glukoze. Aktivna supstanca djeluje na stanične membrane, zbog čega šećer iz krvi ulazi u tkiva i distribuira se u njima. Takođe promoviše aktivnu proizvodnju proteina.

Ovaj lijek karakteriše brzo djelovanje. Efekat se pojavljuje u roku od četvrt sata nakon injekcije. Ali kratko traje. Poluživot tvari treba oko 2 sata. Maksimalno vrijeme izlaganja je 5 sati, što utječe na individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Posebni pacijenti i upute

Kada koristite Humalog, potreban je određeni oprez u odnosu na posebne kategorije pacijenata. Njihovo tijelo je možda previše osjetljivo na učinke inzulina, pa morate biti oprezni.

Među njima su:

  1. Žene tokom trudnoće. Teoretski, dozvoljeno je liječenje dijabetesa kod ovih bolesnika. Prema rezultatima istraživanja, lijek ne šteti razvoju fetusa i ne izaziva pobačaj. Ali mora se imati na umu da u tom razdoblju nivo glukoze u krvi može biti različit u različitim periodima. To se mora kontrolirati kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
  2. Negovane majke. Prodiranje inzulina u majčino mlijeko ne predstavlja opasnost za novorođenče. Ova supstanca ima proteinsko poreklo i apsorbuje se u probavnom traktu deteta. Jedina mjera opreza je da žene koje praktikuju prirodno hranjenje trebaju biti na dijeti.

Za djecu i starije osobe u nedostatku zdravstvenih problema posebna njega nije potrebna. Humalog je pogodan za njihovo liječenje, a liječnik treba odabrati dozu na temelju karakteristika tijeka bolesti.

Upotreba Humaloga zahtijeva određenu promišljenost u vezi s određenim popratnim bolestima.

Tu spadaju:

  1. Kršenja u jetri. Ako ovaj organ funkcionira lošije nego što je potrebno, tada učinak lijeka na njega može biti pretjeran, što dovodi do komplikacija, kao i razvoja hipoglikemije. Stoga, uz prisustvo zatajenja jetre, dozu Humaloga treba smanjiti.
  2. Problemi s funkcijom bubrega. Ako su prisutni, dolazi i do smanjenja potrebe tijela za inzulinom. S tim u vezi morate pažljivo izračunati dozu i pratiti tijek terapije. Prisutnost takvog problema zahteva periodično ispitivanje bubrežne funkcije.

Humalog je sposoban izazvati hipoglikemiju, zbog koje se smanjuje brzina reakcija i sposobnost koncentracije.

Vrtoglavica, slabost, zbunjenost - sve ove osobine mogu utjecati na funkcioniranje pacijenta. Aktivnosti koje zahtijevaju brzinu i koncentraciju mogu mu biti nemoguće. Ali sam lijek ne utječe na ove osobine.

Nuspojave i predoziranje

Pojava nuspojava može biti vrlo opasna. Pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o promjenama koje su mu otkrili.

Najčešće poteškoće su:

  • hipoglikemija,
  • crvenilo kože
  • oticanje
  • svrbež
  • groznica
  • tahikardija
  • nizak pritisak
  • pojačano znojenje,
  • lipodistrofija.

Neke od gore navedenih reakcija nisu opasne, jer se lagano manifestiraju i vremenom prolaze.

Drugi mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Stoga, ako se pojave nuspojave, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o preporučivosti liječenja lijekom Humalog.

Procijenit će vjerojatne rizike, utvrditi njihove uzroke (ponekad leže u pogrešnim postupcima pacijenta) i propisati potrebnu terapiju za neutralizaciju štetnih simptoma.

Predoziranje ovog lijeka obično dovodi do hipoglikemijskog stanja. To može biti vrlo opasno, ponekad čak i dovodi do smrti.

Karakterišu ga takvi znakovi kao što su:

  • vrtoglavica
  • odvlačenje svijesti
  • palpitacije srca,
  • glavobolja
  • slabost
  • pad krvnog pritiska,
  • oslabljena koncentracija,
  • pospanost
  • grčevi
  • drhtavica.

Pojava simptoma hipoglikemije zahtijeva kontaktiranje stručnjaka. U nekim se slučajevima ovaj problem može neutralizirati uz pomoć proizvoda bogatih ugljikohidratima, ali se isto tako događa da nije moguće normalizirati pacijentovo stanje bez lijekova. Potrebna mu je hitna medicinska intervencija, tako da ne treba pokušati sam da se izbori s problemom.

Recenzije o ovom lijeku su kontroverzne. Ponekad pacijenti ne vole ovaj alat, a oni ga odbijaju. Često se javljaju problemi s nepravilnom primjenom Humaloga, ali ponekad se to događa zbog netolerancije na sastav. Tada liječnik mora odabrati analog ovog lijeka kako bi nastavio liječenje pacijenta, ali kako bi bio sigurniji i ugodniji.

Kao zamjena mogu se koristiti:

  1. Iletin.Ljek je kombinirana suspenzija na osnovi inzulina. Karakteriziraju ga kontraindikacije slične Humalogu i nuspojave. Lijek se takođe koristi supkutano.
  2. Inutralno. Alat je predstavljen rješenjem. Osnova je humani inzulin.
  3. Farmasulin. Ovo je ljudski rastvor za ubrizgavanje insulina.
  4. Protafan. Glavna komponenta lijeka je inzulin Isofan. Koristi se u istim slučajevima kao Humalog, s istim mjerama opreza. Provodi se u obliku suspenzije.

Uprkos sličnostima u principu djelovanja, ovi lijekovi se razlikuju od Humaloga.

Stoga se doziranje njima ponovo izračunava, a prilikom prelaska na novi alat liječnik mora kontrolirati postupak. I odabir odgovarajućeg lijeka pripada njemu, jer samo on može procijeniti rizike i uvjeriti se da nema kontraindikacija.

Humalog se može kupiti u bilo kojoj ljekarni, ako postoji recept liječnika. Nekim pacijentima može se činiti visoka cijena, dok drugi smatraju da lijek zbog svog učinka vrijedi novac. Za nabavku pet patrona s kapacitetom punjenja od 3 ml trebat će 1700-2100 rubalja.

Kako se razlikuju olovke za QuickPen ™ štrcaljke:

HumalogueHumalog Mix 25Humalog Mix 50
Boja kućišta olovke za špricevePlavaPlavaPlava
Dugme za doziranje
EtiketeBijela s prugastom bojom bojeBijela sa prugom žute bojeBijela sa crvenom prugom

Priprema olovke za špriceve za primenu insulina:

  • Operite ruke sapunom.
  • Provjerite olovku za špricu kako biste bili sigurni da sadrži vrstu inzulina koja vam je potrebna. Ovo je posebno važno ako koristite više od 1 vrste inzulina.
  • Ne koristite olovke za štrcaljke kojima je istekao rok trajanja, kako je navedeno na naljepnici.
  • Uvijek koristite novu iglu sa svakom injekcijom kako biste spriječili infekciju i spriječili začepljenje igala.

Prva faza:

  • Uklonite kapicu olovke za štrcaljku.
    - Ne uklanjajte nalepnicu olovke za špriceve.
  • Obrišite gumeni disk tamponom namočenim u alkohol.

Faza 2 (samo za pripravke Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50):

  • 10 puta nježno okačite olovku za špricu između dlanova.
  • I
  • Okrenite špricu preko 10 puta.

Miješanje je važno za točnost doze. Insulin bi trebao izgledati ujednačeno.


Faza 3:

  • Provjerite izgled inzulina.

Humalog® treba biti transparentan i bezbojan. Ne koristite ako je oblačno, ima boju ili su u njemu čestice ili ugrušci.

Humalog® Mix 25 nakon miješanja treba biti bijel i zamućen. Ne koristite ako je prozirna, ili ako su u njoj čestice ili ugrušci.

Humalog® Mix 50 nakon miješanja treba biti bijel i zamućen. Ne koristite ako je prozirna, ili ako su u njoj čestice ili ugrušci.

Faza 4:

  • Uzmi novu iglu.
  • Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle.

Faza 5:

  • Stavite poklopac s iglom direktno na olovku štrcaljke i okrenite iglu i poklopac dok ne sjedne na svoje mjesto

6. faza:

  • Uklonite vanjski poklopac igle. Ne bacajte.
  • Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

Provjera olovke šprice za unos lijeka

Takvu provjeru treba obaviti prije svake injekcije.

  • Provjera olovke štrcaljke na unos lijeka vrši se tako da ukloni zrak iz igle i spremnika koji se mogu akumulirati tijekom normalnog skladištenja, te kako bi se osiguralo da olovka štrcaljke ispravno radi.
  • Ako ne izvršite takvu kontrolu prije svake injekcije, možete unijeti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

7. faza:

  • Da biste provjerili olovke štrcaljke za unos lijeka, postavite 2 jedinice rotiranjem gumba za dozu.

Faza 8:

  • Podignite olovku štrcaljke s iglom prema gore. Lagano dodirnite držač kertridža tako da se na vrhu sakupljaju mjehurići zraka.

Faza 9:

  • Nastavite držati olovku štrcaljke s iglom prema gore. Pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se ne pojavi "0". Dok držite tipku za dozu, polako izbrojite na 5.

Trebali biste vidjeti inzulin na vrhu igle.

- Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, ponovite korake provere olovke šprice za unos leka. Provjera se može izvršiti ne više od 4 puta.
- Ako se inzulin još uvijek ne pojavi, promijenite iglu i ponovite provjeru olovke za šprice za primjenu lijeka.

Prisustvo malih mjehurića zraka normalno je i ne utječe na primijenjenu dozu.

Odabir doze

  • Možete unijeti od 1 do 60 jedinica po injekciji.
  • Ako vaša doza prelazi 60 jedinica. Trebat ćete napraviti više od jedne injekcije.

- Ako vam je potrebna pomoć kako pravilno podijeliti dozu, obratite se svom ljekaru.
- Za svaku injekciju koristite novu iglu i ponovite postupak provjere olovke šprice za unos lijeka.

Faza 10:

  • Uključite dugme za dozu da biste dobili dozu insulina koja vam je potrebna. Indikator doze treba biti na istoj liniji s brojem jedinica koje odgovaraju vašoj dozi.

- Jednim okretom tipka za upravljanje dozom pomiče 1 jedinicu.
- Svaki put kada okrenete dugme za dozu, vrši se klik.
- NE trebate odabrati dozu brojenjem klikova, jer se na ovaj način može upisati pogrešna doza.
- Dozu se može prilagoditi okretanjem gumba za dozu u željenom smjeru do tada. sve dok se u prozoru s indikatorom doze na istoj liniji s indikatorom doze ne pojavi brojka koja odgovara vašoj dozi.
- Čak su i brojevi navedeni na skali.
- Neparni brojevi, nakon broja 1, označeni su čvrstim linijama.

  • Uvijek provjerite broj u prozoru indikatora doze da biste bili sigurni da je doza koju ste unijeli tačna.
  • Ako je u olovci štrcaljke ostalo manje insulina nego što vam je potrebno, ne možete pomoću olovke za unos da unesete potrebnu dozu.
  • Ako trebate unijeti više jedinica nego što je preostalo u olovku štrcaljke. Možete:

- unesite preostalu količinu u olovci vaše šprice, a zatim pomoću nove olovke za špricu uvedite preostalu dozu, ili
- uzmite novu olovku za špric i unesite punu dozu.

  • U olovci može ostati mala količina inzulina koju ne možete ubrizgati.

Injekcija

  • Ubrizgavajte inzulin točno onako kako je pokazao ljekar.
  • Pri svakoj ubrizgavanju promijenite (naizmjenično) mjesto ubrizgavanja.
  • Ne pokušavajte mijenjati dozu tijekom injekcije.

Faza 11:

Inzulin se ubrizgava ispod kože (potkožno) u prednji trbušni zid, stražnjicu, kukove ili ramena.

  • Pripremite kožu prema preporuci liječnika.

12. faza:

  • Umetnite iglu ispod kože.
  • Pritisnite dugme za dozu sve do kraja.

- Držanje dugmeta za dozu. brojati polako do 5, a zatim iglu izvaditi sa kože.

Ne pokušavajte davati inzulin okretanjem gumba za dozu. Kada okrenete dugme za dozu, inzulin NE teče.

Faza 13:

  • Uklonite iglu iz kože.
    „To je normalno ako kapljica inzulina ostane na vrhu igle.“ To ne utiče na tačnost vaše doze.
  • Provjerite broj u prozoru s indikatorom doze.
    - Ako je prozor indikatora doze "0", tada. Uneli ste dozu koju ste uzeli u celosti.
    - Ako u prozoru s indikatorom doze ne vidite "0", nemojte ponovo unositi dozu. Umetnite iglu ponovo pod kožu i dovršite injekciju.
    - Ako i dalje mislite da doza koju ste odabrali nije unesena u potpunosti, ne ponavljajte injekciju. Provjerite glukozu u krvi i ponašajte se prema uputi svog zdravstvenog radnika.
    - Ako trebate napraviti 2 injekcije za punu dozu, ne zaboravite ubrizgati drugu injekciju.

Sa svakom ubrizgavanjem klip se tek malo pomiče, a vi možda nećete primijetiti promjenu njegova položaja.

Ako primjetite kap krvi nakon uklanjanja igle s kože, nježno pritisnite čistu gazu ili alkoholni tampon na mjesto ubrizgavanja. Ne trljajte ovo područje.

Nakon injekcije

Faza 14:

  • Pažljivo stavite na vanjski poklopac igle.

Faza 15:

  • Odvijte iglu sa poklopcem i odložite je kako je opisano dolje (pogledajte odjeljak „Odlaganje ručica i igala špriceva”).
  • Ne čuvajte olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom kako biste sprečili curenje inzulina, začepljenje igle i vazduh koji ulazi u olovku štrcaljke.

Faza 16:

  • Stavite poklopac na olovku štrcaljke, poravnavajući stezaljku s indikatorom doze i pritisnite je.

Odlaganje olovki i igle za špriceve

  • Stavite rabljene igle u kontejner za oštre pločice ili čvrste plastične posude s čvrsto prianjajućim poklopcem. Ne odlažite igle na mesto određeno za kućni otpad.
  • Korištenje olovke za štrcaljku možete uklanjati s kućnim otpadom nakon uklanjanja igle.
  • Posavjetujte se s liječnikom o tome kako odložiti kontejner oštrih dijelova.
  • Upute za odlaganje igala u ovom priručniku ne zamjenjuju pravila, propise ili politike koje je usvojila svaka institucija.

Skladištenje olovke

Neiskorištene olovke za špriceve

  • Neiskorištene olovke za štrcaljke čuvajte u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C.
  • Ne zamrzavajte inzulin. Ako je bio smrznut, nemojte ga koristiti.
  • Neiskorištene olovke za štrcaljke mogu se čuvati do roka trajanja navedenog na naljepnici, pod uvjetom da se čuvaju u hladnjaku.

Olovka za brizgalice koja se trenutno koristi

  • Olovku štrcaljke koju trenutno koristite na sobnoj temperaturi do 30 ° C čuvajte na mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.
  • Kad datum isteka označen na pakiranju istekne, upotrijebljenu olovku mora se odbaciti, čak i ako u njemu ostane inzulin.

Otklanjanje problema

  • Ako ne možete ukloniti poklopac sa olovke štrcaljke, lagano ga uvrnite, a zatim povucite poklopac.
  • Ako je dugme za biranje doze snažno pritisnuto:
    - Polako pritisnite taster za biranje doze. Lagano pritiskanje tipke za odabir doze olakšava ubrizgavanje.
    "Igla je možda začepljena." Umetnite novu iglu i provjerite olovku šprice za unos lijeka.
    - Moguće je da se u olovku štrcaljke našla prašina ili druge supstance. Bacite takvu olovku za špricu i uzmite novu.

Ako imate pitanja ili problema oko upotrebe QuickPen olovke za štrcaljke, obratite se Eli Lilly ili svom zdravstvenom radniku.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar