Dijabetes melitus u djetetu i vrtiću

Dijabetes je iz godine u godinu sve mlađi. Namjena brojila postaje upoznata s djecom, u svakodnevnom životu pojavljuju se zaključci vezani za prihvatljivu razinu šećera u krvi. Dječji dijabetes je teško liječiti. Nivo inzulina mora se umjetno održavati. Ljekari i naučnici povezuju bolest ne samo s gušteračom, već, prije svega, s problemima kardiovaskularnog sistema. Genetska komponenta ne prolazi nezapaženo. Mala djeca su u opasnosti od rođenja.

Dijabetes melitus nastaje zbog nedostatka inzulina. Njegova uloga je da isporučuje glukozu u ćelije. Jednom se u tijelu s hranom pretvara u ćeliju u čistu energiju, omogućavajući joj da u potpunosti djeluje. S razvojem dijabetesa ne proizvodi se inzulin. U ovom slučaju glukoza se ne može sama transportovati u ćelije. Ostaje u krvi.

Postoje dve vrste dijabetes melitusa. Prva vrsta se prenosi na djecu i adolescente. U ovom slučaju, pacijenti postaju ovisni o liječenju inzulinom, jer tijelo ne može samostalno proizvesti odgovarajuću količinu.

Znakovi dijabetesa

Poznat Što prije se bolest otkrije, to se lakše boriti protiv nje. Ali kako se može utvrditi prema vanjskim znakovima da dijete ima sumnju na dijabetes? Razmotrimo glavne karakteristike.

  1. Potreba za slatkišima. Ako se dijete iznenada pretvorilo u slatki zub, iako to ranije nije primijećeno, treba obratiti pažnju na njegovo dobro stanje.
  2. Osećam glad. Dijete je jelo, a nakon nekog vremena izjavljuje da je gladno. Zbog onoga što želite jesti, potencijalni pacijent ima osjećaj slabosti i, čak, glavobolje.

  1. Osjećaj žeđi. Dijete pije previše tekućine i to uopće nije povezano s vrućim vremenom ili aktivnim provođenjem vremena.
  2. Dijete često ide u toalet. Mokrenje postaje učestalije čak i noću.
  3. Promjenjiv apetit. Klinac ne može odrediti želju da zadovolji glad. To traži suplemente ili čak potpuno odbija hranu.
  4. Oštar gubitak težine i osjećaj letargije.

  1. Poremećeno disanje. Simptomi mogu uključivati ​​bol u trbuhu, mučninu i povraćanje.
  2. Pacijentu u ovom stanju potrebna je hitna pomoć, u protivnom može umrijeti.

Roditelje treba čuvati rane koje dugo trebaju zacjeljivanje, suppuration, krvarenje desni, oslabljen vid i raspoloženje koje nisu karakteristične za dijete.

Dijabetička koma i hipoglikemija

Kada se razvije dijabetes, umjesto glukoze, pacijentovo tijelo koristi masti kao izvor energije. To dovodi do nakupljanja acetona, acetooctene kiseline i beta-hidroksibuterne kiseline u krvi. Njihov visoki sadržaj otrova tijelo. To dovodi do poremećaja disanja i cirkulacije krvi.

Na pojavu hipoglikemije ukazuje pacijentova blijeda mokra koža, vrtoglavica, drhtanje, a analizom prvih porcija urina otkriće se sadržaj šećera i acetona u njemu. Hipoglikemija se javlja u ranim fazama dijabetesa. Ponekad je provocirano povećanjem doza inzulina, gladovanjem ili povećanom fizičkom aktivnošću.

Razlozi dijabetesa u djetinjstvu

Šta može izazvati dijabetes? Kažu da svi problemi počinju u djetinjstvu.

  1. Nepravilna prehrana. Neiskreni stav prema dječjoj prehrani može izazvati dijabetes. Nivo glukoze u tijelu povećava grickalice „brzom hranom“. Krekeri, čips, sendviči i slatkiši stavljaju gušteraču pod stres. Akumuliraju se u snježnoj kugli sve dok ne prerastu u bolest. Nasljedna predispozicija u ovom slučaju igra se samo u rukama bolesti.
  2. Gojaznost Kao rezultat neuhranjenosti i metaboličkih poremećaja, što stvara povoljno okruženje za razvoj dijabetesa.
  3. Stres Stanje stresa koje se drži za brzu hranu takođe može izazvati ozbiljnu bolest. Zato bi roditelji često trebali obratiti pažnju na to što njihova djeca žive, od čega se brinu i u kakve dječje probleme pokušavaju iskoristiti.
  4. Kardiovaskularne bolesti. Pomažu u smanjenju osjetljivosti tkiva na inzulin. Tu počinje dijabetes.
  5. Vakcinacije. Rubeola i zaušnjaci znaju da uzrokuju komplikacije u obliku dijabetesa. Zbog toga, naučnici ne isključuju povezanost cjepiva s faktorom rasta bolesti kod male djece.

Čimbenici rizika za razvoj dijabetesa u djece

Na sreću, dijabetes se ne prenosi, poput prehlade, kapljicama iz zraka. Ali, nemojte zanemariti genetsku predispoziciju. Roditelji, potpuno zdravi, prenose svoju djecu tendenciju razvoja bolesti. Iako je rizik nizak.

  • ako su oba roditelja bolesna od dijabetesa, tada rođenje njihovog djeteta može biti popraćeno rizikom od razvoja bolesti,
  • dijete rođeno od majke sa šećernom bolešću riskira da se razboli,
  • akutna virusna oboljenja koja razaraju ćelije gušterače izazivaju razvoj dijabetesa,
  • zajedno s pretilošću, u tijelu se može prenijeti tendencija razvoja ozbiljne bolesti.

Liječenje dijabetesa kod djece

Početne faze liječenja zahtijevaju profesionalnu njegu i nadzor specijalista. Zbog toga se počinje u stacionarnom načinu. Liječenje dijabetesa u male djece zahtijeva ne samo velike napore, nego i odgovornost. Na kraju krajeva, važno je omogućiti djetetu potpuni razvoj. To će pomoći da se ublaži stanje deteta:

  1. Dijetalna terapija. Na osnovu izračuna potrebne količine energije, djetetovom tijelu određuje se dnevna doza proteina, masti i ugljikohidrata. Istovremeno, iz prehrane je isključen šećer.
  2. Terapija inzulinom. Za uravnoteženje metaboličkog procesa ugljikohidrata u tijelu pomoći će ispravna doza inzulina.
  3. Fizičke vježbe. Korisno je dati tijelu malo opterećenja. Ali, ne bi smjeli nekontrolirano. Dozirana vježba povećava osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin i smanjuje šećer u krvi. Vježba zahtijeva upotrebu dodatnih ugljikohidrata od strane pacijenata u skladu s preporukama ljekara.

Prevencija

Kao što vidite, bolest je direktno povezana s ishranom, tako da je njemu potrebno da mu se pridaje važna uloga u djetinjstvu. Tako ćete zaštititi svoje dijete od dijabetesa. A za naviku pravilnog jedenja, razvijenu iz djetinjstva, tijelo će se zahvaliti zdravlju. Najbolje je dozirati slatku i škrobnu hranu od malih nogu. Uostalom, za nju u tijelu nije toliko dobro za tijelo koliko radost povezana sa željom da se nešto prežvaka.

Ako dijete započne dan s pravim doručkom bez ugljikohidrata, tada će ga tokom dana lakše suzdržati od iskušenja da se sama obrađuje slatkišima. Žitarice kiselog mlijeka i proteinska hrana trebali bi ujutro zamijeniti sendviče. I umjesto slatkiša, bolje je djecu naviknuti na suho voće. U školskim kutijama za ručak, umjesto novovjekovitih sendviča, trebaju se pojaviti salate i svježe povrće. Pomažu u zaštiti gušterače od stresa.

Kako bi se spriječio razvoj bolesti, potrebno je povremeno donirati krv i urin za sadržaj glukoze u njima.

Vrtić i SD

Iako se dijabetes ne prenosi u svakodnevnom životu i, čini se, ništa ne sprečava dijete da pohađa vrtić, na neke točke vrijedi obratiti posebnu pažnju. Roditelji se često suočavaju sa problemom posjete vrtu, jer je djetetu potrebna odvojena prehrana, nadzor i kontrolirana fizička aktivnost.

No, time se možete baviti ako izmjerite šećer u krvi prije nego što posjetite vrt, provjerite dječju dijetu ujutro i zamolite vaspitače da djetetu ne daju zabranjenu hranu. A medicinska sestra ili dadilja mogu izmjeriti šećer u krvi i unositi inzulin tokom dana.

Ako nije moguće ostaviti dijete u vrtiću čitav dan, tada možete ograničiti njegovu komunikaciju s vršnjacima do ručka i odvesti bebu kući tokom mirnog sata u vrtu.

Iako obrazovne ustanove nemaju pravo da odbiju dijabetičare da obilaze vrtić, često se same majke plaše da odgovornost za zdravlje svog deteta prenesu na strance. Umesto vrtića, možete unajmiti dadilju koja će se baviti i nadzirati njegovo stanje. U nekim vrtićima postoje grupe odgovarajuće orijentacije. U velikim gradovima postoje specijalizovani vrtići za djecu koji imaju dijabetes.

Najnoviji rezultati istraživanja

Naučnici nastavljaju potragu za lijekom koji će pomoći u borbi djece s bolešću. Na kraju, odraslima nije lako izdržati ozbiljnu bolest, kontrolirati svoju prehranu i poštovati režim. A šta reći o djeci. Nedavne studije američkih naučnika sa Univerziteta u Koloradu pokazale su efekte tableta inzulina. Novi lijekovi pružaju imunološki odgovor djetetovog tijela u borbi protiv hroničnog oboljenja. Vremenom, istraživanja naučnika mogu postati osnova za stvaranje vakcine protiv dijabetesa tipa 1 u djetinjstvu.

8 odgovora na pitanje pravnika 9111.ru

Ovo su preporuke lekara. Ako se ne slažete, možete se obratiti glavnom ljekaru. Ministarstvo zdravlja. Sud i tužilac. Šta je sa mogućnošću da pokupe dijete - to je pravo roditelja.

Savezni zakon od 21. novembra 2011. N 323-FZ (izmijenjen i dopunjen 29. decembra 2017.) "O osnovama zdravlja zdravlja građana u Ruskoj Federaciji"

Član 7. Prioritet za zdravlje deteta

1. Država prepoznaje zaštitu zdravlja djece kao jedan od najvažnijih i najpotrebnijih uslova za fizički i mentalni razvoj djece.

2. Djeca, bez obzira na porodičnu i socijalnu dobrobit, podliježu posebnoj zaštiti, uključujući brigu o svom zdravlju i pravilnoj pravnoj zaštiti u oblasti zdravstvene zaštite i imaju prioritetna prava u pružanju medicinske skrbi.

3. Medicinske organizacije, javna udruženja i druge organizacije dužne su da priznaju i poštuju prava djece u oblasti zdravstvene zaštite.

4. Državna tijela Ruske Federacije, državna tijela konstitutivnih entiteta Ruske Federacije i lokalne samouprave u skladu sa svojim ovlastima razvijaju i provode programe usmjerene na prevenciju, rano otkrivanje i liječenje bolesti, smanjenje majčinske i novorođenčadi i smrt djece i njihovih roditelja motivacija za zdrav način života, i poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi organizirali snabdijevanje djece lijekovima, specijalizovanim proizvodima e zdrave hrane, medicinskih uređaja.

5. Državna tijela Ruske Federacije i državni organi konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, u skladu sa svojim ovlastima, stvaraju i razvijaju medicinske organizacije koje djeci pružaju medicinsku pomoć, uzimajući u obzir pružanje povoljnih uvjeta za boravak djece u njima, uključujući djecu sa invaliditetom, i mogućnosti boravak s njima roditelja i (ili) drugih članova porodice, kao i socijalna infrastruktura usredotočena na organiziranu rekreaciju, poboljšanje zdravlja djece i obnavljanje njihovog zdravlja.

Pogledajte video: Lajkuj Zdravlje e015 - Cesti ortopedski problemi u toku razvoja dece (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar