Lijek za mršavljenje - Glucofage long - negativne kritike

Uzimam Glucophage Long za mršavljenje više od godinu dana, a za to vrijeme ne samo da sam smršavio 10 kg (od 78 do 68 kg), već sam i vrlo stabilan u težini koja mi je potrebna. Naravno, bilo bi pretjerano reći da je za taj uspjeh "kriv" samo metformin. Bez promjena u načinu života i prehrane, definitivno ne bih mogla tako učinkovito mršaviti. Na mreži nema mnogo recenzija zbog gubitka kilograma na metforminu i odlučila sam detaljno ispričati svoje iskustvo.

Koje su prednosti gubitka kilograma Glucofage Long?

Za razliku od brojnih dodataka prehrani za gubitak kilograma, čija djelotvornost i sigurnost ostaju na savjesti proizvođača - učinak metformina na gubitak kilograma dokazan je i naučno zasnovan na metodama utemeljenim na dokazima,

Uz pravi početak uzimanja - s minimalnom dozom od 500 mg i s postupnim povećanjem doze, Glucofage Long praktički ne uzrokuje nuspojave kod zdravih ljudi,

Zbog sporog oslobađanja metformina, Glucofage Long se može uzimati samo jednom dnevno (tokom večere), što dodatno pomaže u izbjegavanju nuspojava,

Za održavanje stabilne težine, uz minimalnu dozu od 500 mg, Glucofage Long se može uzimati najmanje cijeli život. Osim toga, koristi metformina za zdravlje i produljenje života ne izazivaju nikakve sumnje kod liječnika i naučnika.

Koje su mane i nuspojave?

Glukofag Long nije čarobna dijetalna pilula. Ne čekajte brzo mršavljenje bez napora. Gubitak kilograma metforminom odvija se glatko i postepeno - za gubitak kilograma „do ljeta“ trebalo bi da počnete uzimati metformin u jesen ili zimu.

Metformin je značajno manje učinkovit za gubitak kilograma bez promjena u načinu života i prehrane. Ako u prehrani ima previše kalorija (posebno brzih ugljikohidrata) i ne trošite višak - u najboljem slučaju će metformin samo malo ublažiti posljedice takvog načina života - stabilizira težinu ili usporava njegovo povećanje. Definitivno nije moguće izgubiti težinu bez poteškoća,

Učinak metformina ovisi o dozi, ali nemoguće je uzimati visoke doze za mršavljenje bez indikacija (dijabetes tipa 2) zbog povećanog rizika od nuspojava. Iz tog razloga, maksimalna preporučena doza za mršavljenje iznosi 1500 mg dnevno, a u idealnom slučaju da se rizik od nuspojava svede na minimum - 750-1000 mg. Doza održavanja - 500 mg

Kada se uzimaju u velikim dozama (više od 1000 mg) i posebno na početku liječenja, moguće su izražene nuspojave iz gastrointestinalnog trakta. Vremenom oni prođu,

Ne biste trebali biti na strogoj dijeti dok uzimate Glucophage Long. (manje od 1300 kcal / dan) i previše smanjiti količinu ugljikohidrata u prehrani. U isto vrijeme, „brzi ugljikohidrati“ (posebno slatki napici) mogu i trebaju biti uklonjeni iz prehrane. Zauvijek.

Već uzimate metformin i ne možete smršavjeti? Pročitajte o mogućim razlozima ovdje.

Kako sam smršala Glucophage Long

Pokušao sam smršavjeti više puta. Istina, nikad nisam bila debela - moja stabilna težina je 78 kg. A ipak, osjećao se pretjerano, s mojom relativno kratkom visinom od 170 cm - masni se nabori jasno pojavili sa strana + upadljiv višak masnoće na bokovima.

Nažalost, kilogrami izgubljeni u znoju uvijek su se uvijek vraćali i vrlo brzo težina se vraćala na „normu“, koja je odgovarala tijelu, ali ne i meni. Mršavljenje dugo vremena nije uspjelo ni jednom.

Saznao sam o metforminu izolirano od teme gubitka kilograma. Na različitim specijaliziranim web-lokacijama i forumima počelo se pojavljivati ​​sve više i više informacija o njegovim nesumnjivim prednostima za povećanje očekivanog trajanja života. Biohakeri širom svijeta i gerontolozi svakodnevno uzimaju Metformin godinama kako bi odgodili pojavu mnogih čireva povezanih s godinama.

Kasnije sam, čitajući upute za Glucofage Long 750, skrenuo pažnju na sljedeći opis:

Dok uzimate "Glucofage Long 750", telesna težina pacijenta ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje (primjećuje se umjereno mršavljenje).

Ukopavši se u temi, postalo je očito da je tako metformin je stvarno učinkovit za gubitak kilograma. Bar teoretski. Uostalom, to utječe na metabolizam glukoze doslovno na svim frontovima. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi, povećava osjetljivost perifernih receptora inzulina i iskorištavanje glukoze u stanicama. Osim toga, smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i odlaže apsorpciju glukoze u crijevima.

U stvari, metformin oponaša gladno ugljikohidratno gladovanje i povećava efikasnost iskorištavanja glukoze koja bi se inače skladištila u masti. Nije loše, zar ne?

I odlučio sam se na eksperiment i još jedan pokušaj smršavljavanja. Srećom, u ljekarnama Glyukofazh Long prodaju se bez recepta sasvim mirno, a cijena je sasvim adekvatna (posebno na pozadini različitih čudesnih dijetalnih dodataka koji se oglašavaju na web stranicama i forumima, radi gubitka kilograma, poput Evalara). Da biste uštedjeli, možete kupiti više jeftini domaći kolega - Metformin MV.

Doziranje "Glucofage Long" za mršavljenje

Kako bih umanjio moguće nuspojave, počeo sam uzimati metformin u najnižoj mogućoj dozi. U te svrhe kupio sam paket „Glucofage Long 500“. Zašto upravo metformin produženog djelovanja? Razloga je više, ali glavni je praktičnost. Uzimajte dnevnu dozu samo jednom dnevno, tokom večere. Tablete se ne smiju dijeliti ili žvakati.

Pri uzimanju prvog paketa sa dozom od 500 mg dnevno apsolutno nisu primijećene nuspojave. Stoga, kad je završilo, mirno sam prešao na Glucofage Long 750. Tokom godine prebacio sam se i na Glucofage Long 1000, koji je pokazao maksimalnu efikasnost u mršavljenju. Nakon toga vratio sam se dozi od 750 mg, kao najudobnije i apsolutno neprimetno.

Jednom, otprilike pola godine nakon što sam počeo uzimati metformin za mršavljenje, odlučio sam da nakratko uzmem maksimalnu dozu od 2000 mg. Iskreno, uopće mi se nisu dopale senzacije - nuspojave visokih doza metformina počele su se osjećati sasvim očigledno. Sve vrijeme kao gladan, vrtoglavica, gladna. Općenito, zaustavio sam eksperiment prije planiranog roka.

Istovremeno, ako ne možete smršavjeti u malim dozama, možete razbiti 2000 mg na dva dijela - jedna tableta nakon večere, a druga nakon doručka. Neželjeni sporedni efekti kod ovog odvajanja javljaju se mnogo ređe.

Glukofage Duge efekte za mršavljenje

Ne znači da prijem glukofaga Long prolazi potpuno oblačno. Pri doziranju od 1000 mg, dok konzumirate prekomjernu količinu slatkiša i druge hrane s lako probavljivim ugljikohidratima, može doći do probavnih smetnji.

Razlog je jednostavan - metformin usporava apsorpciju glukoze iz crijeva, zato mikroflora dobija ogromnu količinu hranjivih sastojaka. Kao rezultat toga, natečenost, plinovi i drugi neugodni efekti. Međutim, u dozama manjim od 1000 mg. Skoro da nisam naišao na ove efekte.

Druga indirektna nuspojava od upotrebe metformina tiče se uglavnom muškaraca. Činjenica je da metformin pomaže u smanjenju ukupnog holesterola. Izgledalo bi tako loše? Ali naše tijelo proizvodi testosteron iz kolesterola, a na pozadini dugotrajne upotrebe metformina u visokim dozama nivo testosterona može se smanjiti što negativno utječe na brzinu gubitka kilograma.

Međutim, pronašao sam izlaz iz situacije. Prvo, kao što sam gore napisao, s vremenom sam smanjio dozu na 750 mg, i drugo, počeo sam uzimati riblje i laneno ulje. Te su mjere bile dovoljne da riješe problem.

I naravno glavna nuspojava Glucophage Long je gubitak težine. Više o tome u donjem pregledu.

Gubitak kilograma glukofagom Dugo za godinu

Naravno, gubitak kilograma od 10 kg samo uzimanje jedne tablete metformina 1000 mg bilo bi vrlo teško. Bar bi joj sigurno trebalo više od godinu dana.

Srećom, već sam imao dobro iskustvo gubitka kilograma i imao sam dobru ideju šta treba učiniti kako bi se povećala efikasnost Glucofage Long-a za mršavljenje:

  • Trudio sam se što više odbiti brze ugljikohidrate, posebno u pićima. Iz prehrane se isključuje slatki čaj i kafa, limunada sa šećerom i sokovima,
  • Takođe je neophodna kontrola sadržaja šećera u namirnicama. Proizvođači šećer stavljaju u ogromnim količinama čak i u nezaslađenim proizvodima! Na primjer, obratite pažnju na količinu šećera u kečapu. Isto vrijedi i za „zdrave“ jogurte. U mnogim od njih do 16-19 grama šećera na 100 grama proizvoda
  • Pokušao sam uvesti složenije ugljene hidrate u ishranu. Na primjer, razne mekinje i vlakna se mogu dodati doslovno bilo kojem jelu, a učinak je vrlo uočljiv - usporavaju apsorpciju hrane i produžuju osjećaj sitosti. Obratite pažnju na hranu od cjelovitih žitarica i odbacite vrhunsku pecivu. Istina, s dodanim vlaknima također je važno ne pretjerati - bakterije u crijevima se ne uspavaju i rado će organizirati dobro nadimanje,
  • Lokomotorna aktivnost - nigdje bez nje. Svaki dan morate proći barem 8-10.000 koraka, štoviše, žustrim tempom. Osim toga, pokušao sam napustiti pokretne stepenice i dizala kad god je to moguće i prikladno - čak i ići po jedan kat pješice svaki dan već barem malo, ali povećati ukupnu potrošnju energije i pridonijeti mršavljenju,

Tako sam, uz pomoć jednostavnih ograničenja prehrane, na koja se brzo naviknete (najvažnije je potpuno odbacivanje slatkih pića!) I umjerenim, adekvatnim povećanjem fizičke aktivnosti, uspio postići gubitak težine od 10 kg.

U čemu je zasluga Glucophage Long-a? Prvo, u prošlim pokušajima gubitka kilograma nisam mogao odmah izgubiti 10 kg u istom vremenskom periodu, čak ni sa puno ozbiljnijim prehrambenim ograničenjima i velikim opterećenjima. I tada sam izgubila kilograme. I ovaj put - ništa takvog! Težina se stabilizovala i zadržavala sam se u roku od 68-69 nekoliko meseci, uprkos činjenici da sam se malo opustila i sve više i više zabranjenih slatkiša počelo je nailaziti u ishrani. Istina, ovo se ne odnosi na pića.

Po mom mišljenju, ni u kojem slučaju ne treba očekivati ​​od Glucophage Long bilo kakav brzi i čarobni efekat. "Do leta izgubiti kilograme", samo nekoliko mjeseci samo uzimajući metformin definitivno neće uspjeti. Stabilni i primjetni rezultati čekaju samo one koji se malo više potrude od pušenja tablete nakon večere.

Ako promjene u prehrani i uzimanje Metformina i dalje ne dovedu do primjetnog gubitka kilograma, pokušajte povećati dozu, ali razbijajući ga na dva dijela. Na primjer, 1000 mg za večeru i 500 mg za doručak. Pazite na svoja osećanja, ali ne bih preporučio da prekoračite ovu dozu.

Lijek uzimajte uvijek i bez prekida. Metformin sa sporim otpuštanjem, kada se koristi u malim dozama, nema ozbiljnih nuspojava, a njegov doprinos zdravlju i glatkom mršavljenju je neprocjenjiv. A ako dodate razumne promjene u prehrani i načinu života unosu Glucofage-a, učinak neće dugo doći. Gubitak kilograma bit će stabilan i sa trajnim rezultatima.

Negativne kritike

Ovaj lek sam uzimao 2 nedelje. I sve dvije sedmice imala sam strašnu dijareju. Težina nije smanjila ni gram. Ne preporučujem!

Ne preporučujem ovaj lijek nikome, makar samo zato što je namijenjen dijabetičarima i samo njima! To je detaljno opisano u uputama. Da, to se može koristiti za gubljenje kilograma, ali pod koju cijenu je kvar endokrinog sustava, što može dovesti do fatalnih posljedica, komplikacija u bubrezima, jetri, srcu. Postoje mnogi drugi lijekovi namijenjeni zdravim ljudima, oni su sigurniji! Nemojte osakaćivati ​​svoje zdravlje, nijedna mršavost nije vrijedna toga.

Moja se priča ne razlikuje od priča stotina drugih žena koje su se udale za vitke djevojčice, a nakon nekoliko godina porodičnog života i rađanja djece pretvorile su se u debele tetke. Iz magazina sam saznao da mi takav glukofag dugačak 750 može pomoći da se riješim suvišnih kilograma i centimetara u struku. U početku sam primijetila male nuspojave - pomalo mi je mučnina, glava me bolila, često sam trčala do toaleta. Počeo sam razmišljati o stvarnoj šteti svog zdravlja od konzumiranja glukofaga dugog 750 nakon što sam ušao u bolnicu s mikroinfarktom, a nikad prije nisam bolovao od srčanih problema. Nakon što sam liječnicima rekao da uzimam glukofag dugačak 750, doslovno sam ih šokirao, jer se ovaj lijek koristi za liječenje dijabetesa. Snažno su mi savjetovali da odmah prestanem uzimati ovaj lijek. Međutim, već sam napravila ogromnu štetu na svom zdravlju, jer sam preživjela mikroinfarkt. Zastrašujuće je čak i razmišljati o tome šta bi se dogodilo s mojom porodicom i djecom da nisam doživio srčani udar. Ne preporučujem ovaj lijek nikome!

Prednosti:

nisam našao, jer uzeo je malo.

Nedostaci:

Osjećam se loše, vrtoglavica.

Propisao je endrokrinologu za snižavanje šećera u krvi. Kupio sam ga. Doktorka je odmah upozorila da ako uzmete i jedete hljeb, proljev će biti 100%. (Za informaciju) Počeo sam uzimati, ali duže od 3 dana nisam mogao. Bilo mi je mučno od njega. Prebacio sam se na Siofor. Zbog toga se suzdržavam od procjene ovog lijeka.

Dosta sumnjiva droga, ne bih je kupila, jer za mene je bolje jesti manje i mršaviti nego jesti sve, a zatim konzumirati takve tablete. Ne treba vjerovati da postoji „prekrasna pilula“ koja će riješiti sve probleme.

Neutralni pregledi

Gluklfazh treba početi pisati s malim dozama. Prvi put to nisam znao. Izvini - *****. Užas, to je bilo sa stomakom. Drugi put sam započela s četvrtinom tablete i polako povećavala dozu. Za nekoliko tjedana tijelo se prilagođava i sve se vraća u normalu. Glucfage usporava starenje. To je činjenica naučno potvrđena višegodišnjim promatranjem.

Prednosti:

Nedostaci:

Smanjenje viška kilograma pitanje je svih vremena! Prvo jedemo ono što proizvođači nude, a onda se čudimo kako dolazi do povećanja kilograma. Pokušavam desetak godina da vratim nekadašnju harmoniju. I nije baš efikasno.
Nakon što sam probao gomilu

sistema, došli su kod doktora.
Položila sam testove i zakazala sam sastanak.
Jedan od njih bio je metformin. Odabrala sam glukofag dugo, jer sam oklijevala jesti tablete svo vrijeme nakon jela.
Glukofag dugo ima jedan ogroman plus - uzimam ga jednom dnevno. Bilo mi je dodeljeno pet stotina jedinica. Prvo sam se u tajnosti odlučila kod lekara da bih povećala dozu. Ali tada je stala. Znate li kakav je izraz: "Ukida se onaj dio tijela koji ne vježba!" To znači da ako ne koristite rep, evolucija vas odvodi od toga. I glukofag počinje djelovati umjesto gušterače i cijelog sustava koji se ne nosi s iskorištavanjem masti, ali pridonosi njegovom nakupljanju. Ne želim da glukofag dugo postaje zamjena za moj vlastiti sustav. neka pomognu, ali zajedno, ne slažem se. Odlučio sam isprobati pet stotina jedinica.
Težina je počela opadati otprilike treće sedmice, a sasvim je pristojan sloj potkožnog tkiva s struka lijevo. A ovo je ogroman plus, jer upravo prekršaj koji dovodi do taloženja masti na struku izaziva ozbiljnu zabrinutost kod ljekara.
Po konturama pripisujem mučnini. Ali ona već malo prolazi.
Ali prednosti uključuju uzimanje lijeka jednom dnevno. Prihvaćam prije odlaska u krevet.
Preporučujem.

Prednosti:

Pogodno doziranje, niska cijena, manje nuspojava od Siofora.

Nedostaci:

Poremećaj tankog creva

S metforminom sam započeo svoje upoznavanje u dobi od 20 godina. Nije pomogao niti jedan lijek namijenjen zatrudnjenju od policističnih jajnika. Ok je uzrokovala trudnoću, ali postala je smrznuta. A onda smo s novim doktorom odlučili koristiti Siofor, napisao sam i recenziju o njemu. Zahvaljujući njemu, duphastonu i clostilbegitu, desila se moja dugoočekivana trudnoća. Ali svih tih šest mjeseci koliko sam pio Siofor bio sam užasno loš, nedostajalo mi je tableta, samo da izbjegnem probavu, mučninu i promjene raspoloženja.
Sada kada je moja kćerka već 1.6, odlučila sam nastaviti tečaj metformina jer on ne samo da uspostavlja i ne omogućava vam spavanje, već pomaže i u mršavljenju (prirodno, uz pravilnu dijetu). Odmah se postavilo pitanje da ne mogu piti Sifor, jednostavno nisam bio spreman, opet za ove „senzacije“. I nakon što sam pročitao nekoliko recenzija na Internetu, odlučio sam se prebaciti na glukofag, ali ne jednostavan, ali dug. Mogu reći da za nedelju uzimanja, naravno, postoje nepovoljni znakovi uzimanja metformina, oni su u blagom poremećaju creva, u svemu drugom se dobro osećam.
P: s, naravno, sve manipulacije, promjenom lijekova i, u principu, početkom njihove upotrebe, dogovorio sam se s liječnikom!

Proces nije brz, ali s glukofagom zaista gubim na težini. Već minus 4 kilograma. A proces ide dalje. Pa i on je kod mene snizio šećer, povišen je, doktor je rekao i da može da postoji predijabetes.

Pozitivne povratne informacije

Prihvatam glukofag sa predijabetesom. Odbacila 5 kilograma. Ali to nije stvar! Glavno je da se šećer smanjio, pritisak se vratio u normalu, a pojavile su se snage za život. Smatram da ovaj lijek ne treba uzimati jednostavno da bi smršavili. I u svakom slučaju, potrebno je konzultirati ljekara.

Izgubila sam 10 kg s glukofagom u 3 mjeseca, mislim da je to vrlo dobar rezultat.Naravno da sam slijedio dijetu

Nikad se nisam brinuo oko viška kilograma, jednostavno ih nisam imao. Ipak, tokom godina počeo sam primjećivati ​​da moje omiljene stvari nisu tako cool sjediti na meni kao nekoliko godina ranije. Stoga, kad mi je prijatelj predložio da isprobam glukofag dugačak 750 kako bih smršao nekoliko kilograma, pristao sam bez oklijevanja. Uostalom, ovo je certificirani lijek, a ne neki nejasni dodatak hrani ili agent nepoznatog porijekla. Još uvijek ne žalim! Nakon desetodnevnog unosa, smršala sam 5 kg. Nisam primetio nikakve „sporedne efekte“; moj prijatelj, kome sam vrlo zahvalan, takođe se nije žalio ni na šta. Ne trebam više gubiti kilograme, pa sam prestao uzimati kilograme, a kilogrami se nisu vraćali. Ako netko sumnja u moje riječi, preporučujem vam da se prije početka liječenja posavjetujete s liječnikom zbog mogućih kontraindikacija. Zato glukofag dugačak 750 preporučujem svima koji žele smršavjeti!

Za mene je Glucophage i dalje na prvom mjestu u rangu sredstava za mršavljenje, mada ga prihvaćam ne samo radi gubitka kilograma, nego mi je još potreban i za smanjenje holesterola u krvi. Na pozadini kompetentnog smanjenja šećera i holesterola smanjuje se i težina. Ovo je vrlo ugodna nuspojava. Otkako sam počela uzimati dodatak, a to je otprilike dvije godine, moja težina ne samo da nije povećana, već je smanjena i za 11 kilograma. Sada se tijelo već prilagodilo uzimanju suplementacije, svi pokazatelji su se vratili u normalu, tako da sam prestao gubiti kilograme. Govoreći konkretno o izgubljenim kilogramima, u 4 mjeseca sam smršala oko 6 kg, preostalih 5 polako, još šest mjeseci. Sada već godinu dana težina stoji i to je dobro. Već imam 53 godine, tako da održavanje težine predstavlja moju glavnu brigu. Sada mi se težina utrostručila, a glukofag pijem samo ako, prema analizi, kolesterol ponovo poskoči. Za šećer sam kupio dodatak na prirodnoj osnovi i uzimam kao profilaksu. Ne mogu reći ništa o sigurnosti Glucofagea, postoje mnoge kontraindikacije, postoje i nuspojave u uputama, ali nijedna od njih mi nije smetala ni jednom u 2 godine primjene.

Za početak trebate shvatiti da Glucofage Long nije bio dodatak prehrani, niti panaceja za višak kilograma. Riječ je o punopravnom lijeku koji se propisuje dijabetičarima, i onima koji imaju nerazumno visok šećer u krvi. Stoga, prije nego što samostalno „propišete“ ovaj lijek, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom kako ne bi naštetili vašem tijelu. Na primjer, imao sam ozbiljan skok šećera u krvi, a moja težina bila je nešto iznad norme, tačno 6 kg. Endokrinolog je propisao glukofag. Savršeno smanjuje nivo glukoze u krvi, a ima i jedan dobar „sporedni“ efekat - postepeno sagorijevanje masnih naslaga. Pile tablete 1 put dnevno tokom večere. Nije bilo negativnih posljedica na prijemu, čak se, naprotiv, apetit nekoliko puta smanjio, uopće se nije povlačio za slatkiše. Pokušao sam se pridržavati niskokalorične prehrane. Moj kurs se računao tačno mesec dana, u tom periodu sam videla stvarne rezultate ne samo u pretragama krvi, već i u ogledalu. 5 kilograma ostavilo me potpuno neprimjećeno, ostavili su me količine i otekline koje su me neprestano pratile.

Lijek je efikasan, ali obavezno se pridržavajte uputa i uzmite ga pod nadzorom liječnika.

Glukofag mi je puno pomogao, s njega sam pao 10 kg. Ali i dalje slijedim dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, jer imam dijabetes tipa 2. Usput sam se zaljubio u povrće. Šećer je sada također prilično nizak, znatno manje od onoga što je bilo (13 jedinica - sada je 6)!

Prednosti:

Nedostaci:

Laku noć, dragi moji čitaoci!
Želim podijeliti s vama moje iskustvo korištenja tableta Glucofage dugih 500 mg. Ranije sam već napisao recenziju o lijeku Glyukofazh (http://otzovik.com/review_2694684.html). Molim vas da te zbrke ne zbunite. Samo Glucofage treba piti 3 puta dnevno, a Glucofage dugo treba piti samo jednom dnevno - navečer.
Ja patim od dijabetesa melitusa, pa mi je endokrinolog-genetičar propisao da pijem lijek Glucofage dugo u dozi od 500 mg.
Uzmite u obzir i sam lijek.
Tablete se prodaju u lošoj kutiji od 30 ili 60 komada. Uvijek uzimam 60 komada, to je ekonomičnije.
Otvori kutiju. Sadrži 4 blistera u tabletama od 15 komada u svakom blisteru i upute za upotrebu
Tablete su bijele, ovalne.
Pročitali smo upute. Sastav: aktivna supstanca je metformin hidrohlorid, pomoćni sastojci su natrijum karmeloza, hipromeloza 2910, hipromeloza 2208, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.
Indikacije za upotrebu: dijabetes melitus tipa 2.
Lijek ima mnogo kontraindikacija. Treba ga uzimati s oprezom stariji ljudi.
Ne može se kombinovati sa alkoholom.
Za sebe mogu reći da je djelovanje lijeka dovoljno za jedan dan, pa ga uzimam jednom tokom večere. Ispran vodom. Tableta se lako stavlja.
Uopšte, zadovoljan sam. Cijena za kutiju sa 60 tableta iznosi 450 rubalja.

Prednosti:

Efektivno, bez nuspojava, normalno za cijenu

Nedostaci:

Dobar dan svima!
Danas želim dugo razgovarati o lijeku glukofagu.
Dvije godine sam imao hormonske poremećaje, gojaznost. Prošle godine sam otišla kod endokrinologa, propisali su mi Siofor i Veroshpiron (visoki pritisak).
Sve je dobro počelo, ali tada sam počeo imati nuspojave od Siofora i sve sam postigao.
Ali ove godine morao sam početi nešto raditi, jer mi je težina dostigla kritičnu točku od 130 kg.
Ponovo sam otišao u plaćenu bolnicu, kod istog endokrinologa. Svi hormoni su normalni, osim testosterona. Dodijelila mi je glukofage duge od prvih 500, zatim 750, već nakon 1000. Ali dozu treba povećati samo ako to dobro podnesem. Sve je u redu, sada uzimam glukofag dong 1000. Nemam nuspojava, tablete mogu dobro podnijeti, uzimam ih ujutro nakon doručka. Suzbijaju apetit i zato su počeli manje jesti i već su izgubili više od 10 kg. Naručim tablete u ljekarni. Ru, samo u našem gradu ih ne mogu naći.
Rečeno mi je da pijem ove tablete prije trudnoće, što ću i uraditi)
Upute za rad, poput knjige)))
Po mom mišljenju, ove su tablete bolje od Siofora, ali ne preporučujem ih uzimati bez savjetovanja s liječnikom. Zdravlje vama

Prednosti:

Nedostaci:

Dugo sam imao hormonalni neuspjeh, što me praktično dovelo do dijabetesa, vrlo visokog inzulina i gojaznosti. U početku su mi propisivali uobičajeni glukofag, naravno, problemi sa gastrointestinalnim traktom su ogromni: „metalni“ ukus, stalna mučnina. Nisam mogao izdržati i bacio. Nakon par godina, drugi endokrinolog je dugo savjetovao glukofage, za mene je to bio spas. Činjenica da pomaže u gubitku kilograma apsolutno je istina, već dvije godine izgubila sam više od 25 kg, naravno da se ne možete fokusirati isključivo na ovaj proizvod, morate slijediti dijetu, ali rezultat je u cjelini dobar. Samo piti ovaj lijek kako vam ne bih preporučio gubitak kilograma, svejedno to nije dodatak prehrani i ne samo dodatak prehrani, već prilično ozbiljan lijek. Prije kupovine savjetovao bih vam da se posavjetujete s ginekologom ili endokrinologom.

Izgubila sam 10 kg s glukofagom u 3 mjeseca, mislim da je to vrlo dobar rezultat.Naravno da sam slijedio dijetu

Uzimam ovaj lijek za liječenje predijabetesa. Učinkovit je, šećer je smanjen na 5,5 jedinica. (norma) i višak kilograma odlazi na njega. Smanjuje apetit, uspio sam smanjiti porcije. Smršala sam ukupno 9 kilograma. Odlično se osjećam.

Doktorica je prije pola godine propisala glukofag dugo. Kad sam našao visoki šećer. Rekli su "dijabetes tipa 2". Šećer se smanjio, ali izgubio sam i veliku težinu - 15 kilograma! Sjajna droga! Osjećam se vrlo dobro! Kompleksa oko figure i slabosti više nema.

Pijem glukofag 500 mg već 3 mjeseca, ne pratim nikakvu dijetu, volim slatkiše, ne mogu odbiti ni dan bez nje. I smršao 6 kg, mislim da je to dobar rezultat. S obzirom da zimi uvijek postanem bolji od 5, 6 kg, i tada sam smršavio, i bez dijeta i fizičke aktivnosti.

Uzimao sam ovaj lijek, mislim da je samo doprineo mom gubitku kilograma. Prošlo je dosta vremena, ali težina ostaje na mjestu, ne vraća se. Ne izaziva nikakve nuspojave.

Cijene glukofaga dugo u ljekarnama u Moskvi

tablete sa produženim oslobađanjem1000 mg30 kom≈ 375 rub
1000 mg60 kom.≈ 696,6 rubalja
500 mg30 kom≈ 276 rub.
500 mg60 kom.≈ 429,5 rub.
750 mg30 kom≈ 323,4 rub.
750 mg60 kom.≈ 523,4 rubalja


Liječnici recenzije o glukofagu dugo

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar oblik produženog metformina. Propisujem u ginekologiji hormonske poremećaje i dijabetes tipa 2. Propisujem samo u složenoj terapiji i uravnoteženoj, pravilno odabranoj prehrani. Ne koristim kao jedan lijek. Nuspojave su svedene na minimum. Prijemni obrazac je vrlo zgodan jednom dnevno ujutro.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobri rezultati kod pacijenata kod pojave dijabetes melitusa tipa 2, pogodni kao monoterapija glikoliranim hemoglobinom ne većom od 6,5%, pridržavanje dijeta sa ograničenjem životinjskih masti, ugljenih hidrata, manje nuspojava za razliku od "čistog" metformina, jednom dnevno , što je važno ako pacijent ima mnogo lijekova koje je naporno uzimati

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Jednostavan za upotrebu - lijek treba uzimati 1 put dnevno. Ne uzrokuje hipoglikemiju, odnosno pad nivoa šećera. Koristi se za dijabetes tipa 2, kao i za dijabetes i gojaznost.

Metformin (ovo je aktivna supstanca lijeka „Glucofage“) u početku može uzrokovati nelagodu u trbuhu i povećanu stolicu, ali ti fenomeni nestaju sa smanjenjem doze.

To je lijek prve linije u liječenju dijabetesa tipa 2. Učinkovito u kombinaciji sa načinom ishrane i korekcijom načina života, osim toga, pridonosi laganom smanjenju težine svojim viškom. Glukofag je originalni lijek metformina. Zbog oblika "duge" prati manje nuspojava. Doziranje se postupno dovodi do ciljanog nivoa.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ja kao ginekolog-endokrinolog često koristim ovaj lijek, ali ne mislim da je lijek za mršavljenje. U složenom tretmanu, slijedeći preporuke o prehrani i načinu života, moji pacijenti i ja postižu dobre rezultate. To iznosi do minus 7 kg mjesečno i obnavljanje hormonalne ravnoteže u tijelu.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Zlatni standard u borbi protiv otpornosti na inzulin, i to ne bez razloga! Jednostavnost primjene, bolja tolerancija među pripravcima metformina.

Nuspojava koja rijetko smanjuje kvalitetu života rijetko je dovoljna.

Odličan je lijek, ali bez dijetske terapije, njegova efikasnost uveliko je pretjerana, a što se tiče gubitka kilograma, učinak je klinički neznatan. Što se tiče smanjenja glikemije, takođe bez dijeta će raditi neučinkovito. Uz održavanje starog načina života, pacijent će imati nizak (ali potreban!) Preventivni učinak.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek je dobro djelovao. Pacijenti koji ga koriste dobro su kompenzirani, u nekim je slučajevima bilo moguće smanjiti čak i dozu inzulina (sd 2), uzimanu samo jednom dnevno, što je vrlo zgodno. Glukofag Long pomogao je nekim mojim pacijentima da normaliziraju svoju težinu, zajedno sa svojom težinom i krvnim pritiskom.

Lijek se dobro podnosi. Minimalne nuspojave, pa ću vam propisati. Efikasnost dokazana.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Glucophage Long je odličan originalni lijek. To je jedini produženi metformin. Izaziva mnogo rjeđe nuspojave iz gastrointestinalnog trakta. Povoljno djeluje na metabolizam lipida. Lijek se uzima 1 puta dnevno, 2 tablete tokom večere.

Lijek se bolje podnosi u usporedbi s uobičajenim "Glucofageom".

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Sam lijek je, naravno, odličan, ali nije lijek za mršavljenje. Za sumnjičave osobe predlažem da potraže upute za indikacije kod kojih prekomjerna težina i gojaznost ne mogu da se nađu. Ali ako se primjenjuje po namjeri, nema jednake mjere, jer je lijek originalan i dugotrajan, što dovodi do smanjenja učestalosti i težine nuspojava.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Pogodan je oblik, tableta vrijedi 24 sata, učestalost primjene jednom dnevno, rijetko nuspojave. Cijena je pristojna. Djeluje efikasno.

Velika pilula, ne može svako progutati.

Propisujem se za sve vrste inzulinske rezistencije: dijabetes, sindrom policističnih jajnika, metabolički sindrom, akne.

Ocjena 2.1 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Jako se toleriraju subjektivno nuspojave.

Lijek srednje efikasnosti, naravno, ne zamjenjuje prehranu i povećava motoričku aktivnost, već ih samo nadopunjuje. Neophodno je primjenjivati ​​u kombinaciji sa drugim lijekovima, uključujući tonik znači (nije fitoterapijski) i povećava fizičku snagu i radnu sposobnost. Lako je dati preporuke „početi trčati i ne jesti“, ali trčanje i ne jedenje je vrlo teško.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Glukofag dugo je vrlo dobar lijek. Preporučujem ga u složenoj terapiji mojim pacijentima sa sindromom policističnih jajnika sa i bez pretilosti. Lijek je prikladan za upotrebu, samo jednom dnevno. Dobro podnosi pacijente.

Za postizanje dobrog rezultata potreban je dugi prijem. Razumna cijena.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Prvi od dnevnih pripravaka metformina. Manje nuspojava od običnog metformina.

Malo skuplje od običnog metformina.

Divan lijek koji često prepisujem dobro se podnosi i može se koristiti kod pacijenata sa hiperinzulinizmom, dijabetes melitusom i PCOS.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Glukofag je odličan lijek za gojaznost. Ovaj lijek pomaže pacijentima da se bore s viškom, prekomjernom težinom. „Glukofag“ pomaže ubrzati metabolizam, sniziti nivo inzulina.

Ponekad lijek "Glucophage" ima nuspojave, poput mučnine.

Vrijedan lijek koji se koristi i za mršavljenje i za bolesnike s dijabetesom.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar je lek za lečenje dijabetesa tipa 2, kao i u kompleksu za mršavljenje. Nisam primjetio nikakve nuspojave. Dobro smanjuje apetit. Neophodno je da pacijent ispuni sve propise liječnika, promijeni režim ishrane i povećava motoričku aktivnost.

Dobar, vjerodostojan proizvođač.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Manje nuspojava u odnosu na druge Metformin analoge.

Dobar je lijek za poboljšanje osjetljivosti na inzulin, ali nije čarobna pilula. Zbog pozadine uzimanja lijeka "Glucophage long" važno je slijediti dijetu 9a, kao i proširiti motorički režim. Nažalost, malo pacijenata udovoljava barem 2 od 3 preporuke. Ali tada bi se mogle izbjeći mnoge komplikacije dijabetesa.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Apetit se smanjuje u prvim danima unosa zbog poboljšanog metabolizma ugljikohidrata i normalizacije proizvodnje inzulina, što omogućava pacijentima da se brzo prilagode novom načinu prehrane kako bi normalizirali tjelesni sastav.

Glukofag duga je odličan dodatak u liječenju endokrinih oblika neplodnosti s dokazanom inzulinskom rezistencijom protiv pretilosti.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Glukofag je odličan pomoćnik u liječenju gojaznosti s inzulinskom rezistencijom. Teško je da pacijenti iz ove kategorije u početku mogu primijetiti čak i mala ograničenja, a da ne spominjemo strogu dijetalnu terapiju. Glukofag pomaže poboljšati metabolizam glukoze, smanjiti razinu inzulina, a samim tim i apetit, psihološki podržava pacijenta (uostalom, postoji vjerovanje u tabletu o čudu u našim glavama). Vrlo povoljan oblik oslobađanja, prijem 1 put dnevno. Omjer cijene i performanse je zadovoljavajući.

Pregledi pacijenata na glukofage dugi

Popila sam s policisticom, lekar me uverio da cu smršati - nisam verovala) Do kraja kursa sam smršala 4 kg, srecna sam)

Metformin u tako produženom obliku nije uzrokovao probleme pri uzimanju, nije bilo mučnine, niti drugih nuspojava iz creva. Primijetio sam kako imunitet dobro raste, jer metformin u tijelu oponaša niskokaloričnu prehranu, gubitak tjelesne težine počinje s vremenom, uspio sam s njim izgubiti 4 kg. Tableta je, međutim, velika, ali guta normalno.

Svi moji pokušaji gubitka kilograma bili su uzaludni dok nisam počeo piti Glucofage. Njegov endokrinolog mi je zapisao kad sam se zbog njegove gojaznosti obratio za pomoć. Uz visinu od 160, moja težina dosegla je 79 kilograma. Osjećao sam se, blago rečeno, nelagodno. Imao sam kratkoću daha, bilo je teško hodati, penjao sam se i stepenicama pola sata. A sve je počelo pogrešnim metabolizmom. Tada je došlo do hormonskog lečenja, a na osnovu toga pretilost. Shvatio sam da moram nešto učiniti, teško mi je imati takvu težinu, ali nisam mogao smršavjeti, pa sam se obratio dobrom endokrinologu. Nakon pregleda liječnik mi je propisao strogu dijetu i tablete Glucophage Long. Ona je rekla da ovaj lijek normalizuje metabolizam u tijelu i pomoći će vam da se riješite viška kilograma, ali kad ga uzimate uvijek morate slijediti dijetu. Doktorica mi je mjesec dana napisala dijetu i propisala mi Glucofage Long u dozi od 500 mg, pola tablete, 10 dana, a zatim mi je rekla da povećam dozu i da uzimam tabletu od 500 mg noću. Jedino što sam osjetio kada sam počeo uzimati Glucophage Long, bilo je neznatno smanjenje apetita. Ali nisam imao mučnine i uznemirenog creva. Pročitala sam da metformin može uzrokovati probavne smetnje, ali u glukofage logu se iz kapsule oslobađa polako i ravnomjerno u krvotok. Zahvaljujući tome, nuspojave su minimalne. U mom slučaju uopće ih nije bilo. Prema ovoj šemi, uzimao sam „Glucophage long“ mjesec dana i za to vrijeme skinuo 9 kilograma. Zatim sam još 3 mjeseca uzimao glukofag Long. Doza je ljekar povećala na 1000 mg. Za to vrijeme, ukupno, smršala sam 17 kilograma. Endokrinolog je rekao da je rezultat odličan, trebate napraviti pauzu od 2 mjeseca, a zatim, ako je potrebno, nastavite s uzimanjem "Glucofage long". Nije otkazala moju dijetu, i pridržavam se je s velikom ozbiljnošću. Moj cilj je baciti još kilogram 10. Poželite mi sreću na ovom teškom putu! "Glukofag dugačak" je bio odličan pomoćnik u mršavljenju. Savjetujem svim ljudima koji imaju višak kilograma da pokušaju smršavjeti.

Glucophage Long uzimam oko godinu dana. Dijagnosticirali su dijabetes tipa 2, propisali su Metformin u obliku "Glucophagee Long", bez neuspjeha strogu dijetu i fizičku aktivnost. Prema analizi, sada je sve u redu, striktno pratim sve preporuke mog doktora. Glukofag Long pomaže.

Jednostavan za upotrebu. Koristi se 2 mjeseca i postigne željeni rezultat. Lijek ne izaziva alergije. Potpuno sigurno. Nakon njega nije bilo problema sa gastrointestinalnim traktom. Savjetujem svima ovaj lijek.

Glukofag pomaže u smanjenju apetita. Čim sam ga počeo piti, odmah sam počeo manje jesti. Takođe mi je pomogao da smršavim. I što je najvažnije, šećer se vratio u normalu.

Bila je na sastanku kod endokrinologa koji se žalila zbog prekomerne težine, napisala je "Glucophage Long". Iz prehrane sam isključio samo pečenje, zadnji obrok imao sam dva sata prije spavanja, uveče radim nordijsko hodanje i uzimam ovaj lijek. U 3 tjedna, spustio 6 kg. Glukofag dugo nije primjećivao nikakve nuspojave. Išao sam na drugi sastanak. Preporuke liječnika - nastavite piti ove tablete, pridržavajte se odabranog režima. Na supermodeli se ne izjednačavaju, idealno bi došli na težinu "rasta-100".

Uzimam i glukofag kako mi je propisao endokrinolog. Skoro tri mjeseca uzimam svaki dan, bez prekida i pauze, jednu tabletu dnevno. Nije izazvao nuspojave za mene, iako neko piše da je iz gastrointestinalnog trakta moguća negativna reakcija. Liječnik je u samom početku rekao da kod pravog doziranja ne bi trebalo doći do nuspojava. Odnosno, zaključujem da je ili Glyukofazh bio u pravu za mene, ili sam imao veliku sreću s ljekarom i ona je ispravno izračunala raspored za mene, a možda i oboje. U mom stanju definitivno mogu reći da postoje rezultati od prijema. Šećer u krvi je normalan. Dijeta je u početku bila stroga, sad kad se tijelo normaliziralo, liječnik je doneo neko olakšanje. Naravno, trudim se da ne zloupotrebim to, ali ponekad si dopuštam nešto ukusno - od onoga što mogu, naravno. Doktor ne otkazuje Glucofage i, koliko ja razumijem, izgleda da ga neće otkazati. Koliko razumijem, ako postoji dijabetes, onda se takvi lijekovi koriste stalno. Općenito, nemam ništa protiv jer se osjećam puno bolje nego prije prijema. Pa i smirenije, naravno, da je tijelo, ako tako mogu reći, normalno. Želim vam svako dobro zdravlje i pravilan šećer u krvi!

Uzimam Glucophage Long po uputama liječnika poprilično dug vremenski period. Kao što mogu reći, to pomaže. Odlično se osjećam, umor i umor su otišli, stalna pospanost je takođe u prošlosti, prestala sam trčati u toalet 5-6 puta noću, žao mi je iskrenosti. Znači lijek djeluje.

Dugo pijem glukofage po savjetu endokrinologa u vezi s dijagnozom inzulinske rezistencije. Pozitivne promjene počela je primjećivati ​​već nakon prve sedmice uzimanja lijeka: apetit joj se smanjio, žudnja za slatkišima je nestala. Za 1 mjesec izgubila je 8 kg, ali promjene u prehrani i povećana fizička aktivnost također su pridonijeli gubitku kilograma. Prvih nekoliko dana uočio sam nuspojave u vidu uznemirene stolice i nelagode u trbuhu, ali to je brzo prošlo. Generalno, zadovoljan sam drogom!

Počela je uzimati kako joj je propisao endokrinolog, počela je s 875 mg, postepeno povećavajući dozu na 1000. Sumnja je bila na dijabetes tipa 2, dobrobit nije potvrđena nakon nekoliko godina primjene. Primjećujem da očito nisam smršavio od njega, nakon godinu dana uzimanja dobio sam angiom (ruptura sitnih žila). Čim ga počnem piti, pojavi se, još uvijek vječna mučnina, koju ništa ne može prekinuti. Morate piti noću, tablete su gadne i zaglave se u grlu. Čim ih pijem, još dugo patim od osećaja kvržice u grlu. inzulin je iz njega normalan. Dvije godine kasnije imenovali su Reduxine (vjerovatno su mislili da ja puno jedem ..) pa ako, ne daj Bože, slučajno pojedem nešto masnoga u maloj porciji, tada se želudac diže. Dok ne napravim dva prsta u ustima, hrana neće napustiti moje telo. Sada povećavaju dozu na 2000, bojim se da bih ga pio u takvim dozama. Pre neki dan kod gastroenterologa.

Dobar dan. Želim napisati pozitivnu recenziju. Dopušteno mi je da uzmem sa povećanim HOLA indeksom. Nakon tri mjeseca primjene u dozi od 750 mg ujutro i navečer, indeks se smanjio. Od nuspojava ponekad se primjećivala samo mučnina i primijećena je snažna reakcija na mirise.

Glukofag je dugo počeo uzimati, kako me je imenovao endokrinolog. Postavljena dijagnoza je predijabetes. Simptomi koji su bili: umor, vrlo brzo debljanje (30 kg preko 5 godina), laktovi su tamni i hrapavi. Kad ga uzmem, osjećam se bolje: vidim ga na laktovima, odmah postanu normalni, prestao sam se udebljati, nisam smršavio, ali, s druge strane, bar ne dobivam na težini tako brzo kao prije (uzimam 2 godine, apetit mi je postao mnogo manji).

Moja sestra uzima ovaj lijek. Gojazna je. Kako mi je propisao ljekar, kupio sam ga i sa zadovoljstvom gubi dodatni kioogram. Veoma konkurentna cijena za ovaj proizvod. Sada u sedmici gubi oko 2 kg. Sasvim je zadovoljna ovim rezultatom.

Doktorica je lijek "Glucophage long" propisala mojoj starijoj majci, ima dijabetes i posljedično gojaznost. Naravno, ne možete to nazvati običnom dijetalnom tabletom, a svi koji žele smršavati, to isto ne mogu. Čak ni u uputama nema riječi da je ovo lijek za gubitak kilograma. Samo pomaže da se smanji težina osoba ovisnih o inzulinu i onih koji vode sjedeći način života, ali to je dodatak prehrani i ne zamjenjuje je. U stvari, težina majke lagano je prilagođena uz pomoć Glucofage Long-a. Uzgred, on nema gotovo nikakvih nuspojava, kao ni uobičajeni "Glucophage".

Endokrinolog je preporučio uzimanje glukofaga u vezi s prekomjernom težinom i kontrolom razine šećera. Neželjeni efekti iz probavnog trakta bili su prvih dana, zatim se sve vratilo u normalu. Jedan od očekivanih efekata bio je nedostatak žudnje za slatkišima i općenito smanjenje apetita, ali u stvari se nije dogodilo ništa tako radikalno, odbijanje je moguće samo voljom! U principu je došlo do gubitka kilograma, no morate ga uzimati stalno i dugo, a ne tečajevima. Ako napustite prijem, tada se vaš apetit i žudnja za slatkišima povećavaju čak i više nego prije prijema.

Glukofag se dugo počeo uzimati kako je propisao ginekolog-endokrinolog - mala višak kilograma nakon HB, visoki rizik za razvoj dijabetes melitusa (oba roditelja pate od ove bolesti). Bilo je vrlo zastrašujuće imati toliko kontraindikacija i nuspojava, ali odlučilo se. Prve sedmice ujutro bila je mučnina i kvar u stolici, ali ubrzo se sve vratilo u normalno stanje. Povećana motorička aktivnost, jedite manje, naročito uveče. Tokom 3 mjeseca prijema, težina je smanjena za 8 kg (sa 71 na 63), možda zbog promjene načina života, možda zbog "glukofaga" (mislim da zbog toga). Profesionalci smatraju pogodnost uzimanja - jednom dnevno uvečer za vrijeme večere, negativan je i dalje prisutnost velikog spiska nuspojava.

Kratak opis

Dugo glukofag (metformin) - lijek za smanjenje koncentracije glukoze dugotrajnog djelovanja. Koristi se za liječenje dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu u nedostatku posljedica dijetalne terapije (prvenstveno kod osoba s prekomjernom težinom). Koristi se i kao dio monoterapije i kao dio složenog liječenja u kombinaciji sa drugim antidijabetičkim lijekovima. Ne doprinosi oslobađanju inzulina, ali senzibilizira inzulinske receptore. Aktivira proces nadoknade ćelija potrošenih glukoza. Suzbija proizvodnju glukoze u jetri zbog inhibicije stvaranja glukoze iz ugljikohidratnih spojeva i razgradnje glikogena. Inhibira apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu. Nakon uzimanja pilula, apsorpcija aktivne tvari se usporava u usporedbi s uobičajenim (ne produljenim) oblicima. Vrhunska razina metformina u krvi dostiže se već u 8. satu, dok se kod uzimanja konvencionalnih tableta maksimalna koncentracija dostiže za 2,5 sata. Na brzinu i stepen apsorpcije glukofaga dugo ne utječe volumen sadržaja probavnog trakta. Ne nakuplja se nagomilavanje metformina u tijelu produženog oblika. Farmakokinetička svojstva lijeka sugeriraju njegovu primjenu tijekom večere. Glukofag dugo omogućava vam da osigurate da aktivna komponenta uđe u krv u određenom intervalu, što vam omogućuje da uzimate lijek 1 put dnevno, za razliku od redovnog Glucofagea, koji se mora uzimati 2-3 puta dnevno.

Glukofag dugačak je jedini produženi metformin koji se može koristiti jednom dnevno. Lijek se bolje podnosi: u usporedbi s uobičajenim Glucofageom, učestalost neželjenih nuspojava iz probavnog trakta manja je za 53%. Vrlo rijetko (u pravilu, kod ljudi koji pate od teških oblika bubrežne insuficijencije) prilikom uzimanja lijekova koji sadrže metformin, kao rezultat kumulacije potonjeg, može se razviti tako ozbiljna životna komplikacija kao što je laktacidoza. Ostali faktori rizika za nastajanje laktacidoze su nekontrolirani dijabetes, zloupotreba alkohola, hipoksija, nedovoljno funkcioniranje jetre, stanje ugljikohidratne gladovanja ćelija, kada tijelo počne razgrađivati ​​masno tkivo kako bi napunilo energetske rezerve. Korištenje Glucofage-a dugo treba prekinuti dva dana prije planirane hirurške intervencije. Kurs lijekova može se nastaviti dva dana nakon operacije, pod uvjetom normalnog funkcioniranja bubrega. Tokom farmakoterapije potrebno je potpuno odustati od alkoholnih pića. Kada se koristi Glucofage dugo kao jedino sredstvo za kontrolu dijabetes melitusa, hipoglikemija se ne razvija, pa pacijent ima normalnu sposobnost da se bavi aktivnostima koje zahtijevaju koncentraciju i pažnju (vožnja automobila, rad s potencijalno opasnim mehanizmima itd.).

Farmakologija

Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida, koji smanjuje i bazalnu i postprandijalnu razinu glukoze u plazmi. Ne potiče lučenje inzulina i samim tim ne uzrokuje hipoglikemiju. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama.Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Metformin stimulira sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

U odnosu na upotrebu metformina, tjelesna težina pacijenta ili ostaje stabilna ili je umjereno smanjena.

Metformin blagotvorno deluje na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, LDL i trigliceride.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene lijeka u obliku tablete s produljenim oslobađanjem, apsorpcija metformina je sporija u usporedbi s tabletom s uobičajenim oslobađanjem metformina. Nakon oralne primjene 2 tab. (1500 mg) lijeka Glucofage ® Dugo prosječno vrijeme do dostizanja Cmaks metformin (1193 ng / ml) u plazmi je 5 sati (u rasponu od 4-12 sati). Istovremeno, Tmaks za tablet sa normalnim otpuštanjem je 2,5 sata

U ravnoteži identičnoj Css tablete metformina u obliku profila redovnog otpuštanja, Cmaks i AUC se ne povećavaju proporcionalno dozi. Nakon jednokratne oralne primjene 2000 mg metformina u obliku tableta produženog djelovanja, AUC je sličan onome opaženom nakon primjene 1000 mg metformina u obliku tableta s uobičajenim oslobađanjem 2 puta dnevno.

Fluktuacije Cmaks i AUC kod pojedinih bolesnika kada su uzimali metformin u obliku tableta s produljenim oslobađanjem slični su onima u slučaju uzimanja tableta s normalnim profilom otpuštanja.

Apsorpcija metformina iz tableta produženog djelovanja ne mijenja se ovisno o obroku.

Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Samaks u krvi ispod Cmaks u plazmi i dostiže se nakon otprilike istog vremena. Srednja Vd fluktuira u rasponu od 63-276 litara.

Ne primjećuje se nakupljanje kod opetovane primjene do 2000 mg metformina u obliku tableta sa produženim oslobađanjem.

Nisu pronađeni metaboliti kod ljudi.

Nakon oralne primjene T1/2 iznosi oko 6,5 sati. Metformin se izlučuje nepromijenjen bubrezima. Bubrežni klirens metformina je> 400 ml / min, što ukazuje da se metformin izlučuje glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

S oštećenom funkcijom bubrega, klirens metformina smanjuje se srazmjerno CC, T raste1/2, što može dovesti do povećanja koncentracije metformina u plazmi.

Obrazac za puštanje

Tablete dugog djelovanja bijele ili gotovo bijele boje, u obliku kapsule, bikonveksne, urezane su s „750“ na jednoj strani i „Merck“ na drugoj.

1 tab
metformin hidroklorid750 mg

Pomoćne tvari: natrij karmeloza - 37,5 mg, hipromeloza 2208 - 294,24 mg, magnezijum stearat - 5,3 mg.

15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (4) - pakovanja od kartona.

Simbol "M" nanosi se na blister i pakovanje kartona kako bi se zaštitili od neovlaštenog mijenjanja.

Lijek se uzima oralno 1 put / dan, za vrijeme večere. Tablete se gutaju cijele, bez žvakanja, s dovoljnom količinom tekućine.

Dozu Glucofage ® Long treba odabrati pojedinačno za svakog pacijenta na osnovu rezultata mjerenja koncentracije glukoze u krvi.

Glucophage ® Long treba uzimati svakodnevno, bez prekida. U slučaju prekida liječenja, pacijent mora o tome obavijestiti liječnika.

Ako preskočite sljedeću dozu, sljedeću dozu treba uzeti u uobičajeno vrijeme. Ne udvostručite dozu lijeka Glucofage ® Long.

Monoterapija i kombinirana terapija u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima

Za bolesnike koji ne uzimaju metformin, preporučena početna doza Glucofage ® Long je 1 tab. 1 put / dan

Svakih 10-15 dana liječenja preporučuje se prilagođavanje doze na temelju rezultata mjerenja koncentracije glukoze u krvi. Sporo povećanje doze pomaže u smanjenju nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Preporučena doza lijeka Glucofage ® Long je 1500 mg (2 tablete) 1 put / dan. Ako, uzimanjem preporučene doze, nije moguće postići odgovarajuću kontrolu glikemije, moguće je povećati dozu na najviše 2250 mg (3 tablete) 1 put / dan.

Ako se s 3 tablete ne postigne odgovarajuća kontrola glikemije. 750 mg 1 put / dan, moguće je preći na pripravak metformina s uobičajenim oslobađanjem aktivne tvari (na primjer, Glucofage ®, filmom obložene tablete) s maksimalnom dnevnom dozom od 3000 mg.

Za pacijente koji već primaju liječenje tabletama metforminom, početna doza Glucofage ® Long trebala bi biti jednaka dnevnoj dozi tableta s uobičajenim otpuštanjem. Pacijentima koji uzimaju metformin u obliku tableta s uobičajenim oslobađanjem u dozi većoj od 2000 mg ne preporučuje se prelazak na Glucofage ® Long.

U slučaju planiranja prijelaza s drugog hipoglikemijskog sredstva: potrebno je prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem lijeka Glucofage ® Long u gornjoj dozi.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola koncentracije glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza lijeka Glucofage ® Long je 1 tab. 750 mg 1 put / dan tokom večere, dok se doza inzulina bira na osnovu mjerenja glukoze u krvi.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

Metformin se može koristiti kod pacijenata sa umerenom bubrežnom insuficijencijom (CC 45–59 ml / min) samo u nedostatku uslova koji mogu povećati rizik od laktacidoze. Početna doza je 500 mg 1 put / dan. Maksimalna doza je 1000 mg / dan. Rad bubrega treba pažljivo nadgledati svakih 3-6 meseci. Ako je QC manji od 45 ml / min, lijek treba odmah prekinuti.

U starijih bolesnika i bolesnika sa smanjenom bubrežnom funkcijom doza se prilagođava na osnovu procjene bubrežne funkcije, koja se mora provoditi redovito, barem 2 puta godišnje.

Predoziranje

Simptomi: primenom metformina u dozi od 85 g (42,5 puta više od maksimalne dnevne doze) nije primijećen razvoj hipoglikemije, međutim, u ovom slučaju opažen je razvoj laktacidoze. Značajno predoziranje ili pridruženi faktori rizika mogu dovesti do razvoja laktacidoze.

Liječenje: u slučaju znakova laktacidoze, liječenje lijekom treba odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati, a nakon utvrđivanja koncentracije laktata dijagnoza treba razjasniti. Najefikasnija mjera uklanjanja laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje.

Interakcija

S obzirom na funkcionalni zatajenje bubrega kod pacijenata sa šećernom bolešću, radiološka studija koja koristi radioaktivne agense koji sadrže jod može uzrokovati razvoj laktacidoze. Glucofage ® Long treba prekinuti 48 sati prije i ne obnoviti ga ranije 48 sati nakon rendgenskog pregleda pomoću radioaktivnih sredstava koja sadrže jod, pod uslovom da se tijekom pregleda bubrežna funkcija prepozna kao normalna.

Unos etanola povećava rizik od laktacidoze tokom akutne intoksikacije alkoholom, posebno u slučaju pothranjenosti, niskokalorične prehrane i zatajenja jetre. Za vrijeme liječenja nemojte koristiti lijekove koji sadrže etanol.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Lijekovi s indirektnim hiperglikemijskim učinkom (na primjer, GCS i tetrakozaktid za sistemsku i topičku upotrebu), beta2-adrenomimetici, danazol, klorpromazin kada se uzimaju u velikim dozama (100 mg / dan) i diuretici: možda će biti potrebno češće praćenje koncentracije glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Ako je potrebno, doza lijeka Glucofage ® Long može se prilagoditi tijekom liječenja i nakon njegovog ukidanja, na temelju razine glikemije.

Istodobna primjena "petlji" diuretika može dovesti do razvoja laktacidoze zbog mogućeg funkcionalnog zatajenja bubrega.

Uz istovremeno korištenje lijeka Glucofage ® Long s derivatima sulfoniluree, može se razviti inzulin, akarboza, salicilati, hipoglikemija.

Nifedipin povećava apsorpciju i Cmaks metformin.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim i vankomicin) izlučeni u bubrežne tubule nadmeću se s metforminom za tubularne transportne sisteme i mogu dovesti do povećanja njegovog Cmaks.

Kada se istovremeno koristi sa metforminom u obliku tableta sa produženim oslobađanjem, wheelsetel povećava koncentraciju metformina u plazmi (povećanje AUC bez značajnog povećanja Cmaks).

Nuspojave

Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, 5 mmol / l, povećani anionski jaz i omjer laktata / piruvata. Ako sumnjate na laktičnu acidozu, morate prestati uzimati lijek i odmah se obratiti liječniku.

Upotrebu metformina treba prekinuti 48 sati prije planiranih hirurških operacija, a može se nastaviti najkasnije 48 sati nakon toga, pod uslovom da je tijekom pregleda bubrežna funkcija prepoznata kao normalna.

Budući da se metformin izlučuje bubrezima, prije početka liječenja, a redovno nakon toga, potrebno je utvrditi QC: barem 1 puta godišnje u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom, a 2-4 puta godišnje u starijih bolesnika, kao i u bolesnika s CC na donja granica norme. U slučaju CC niže od 45 ml / min, primjena lijeka je kontraindicirana.

Posebno treba biti oprezan u slučaju oštećenja bubrežne funkcije kod starijih pacijenata, uz istodobnu upotrebu antihipertenzivnih lijekova, diuretika ili NSAID-a.

Pacijenti sa zatajenjem srca imaju veći rizik od razvoja hipoksije i zatajenja bubrega. Pacijenti s kroničnom zatajenjem srca trebaju redovito nadzirati rad srca i bubrega dok uzimaju metformin.

Primjena metformina kod akutne srčane insuficijencije i hroničnog zatajenja srca sa nestabilnim hemodinamičkim parametrima je kontraindicirana.

Ostale mjere opreza

Pacijentima se savjetuje da nastave dijetu s ravnomjernim unosom ugljikohidrata tijekom dana.

Pacijentima koji imaju prekomjernu težinu savjetuje se da nastave slijediti niskokaloričnu dijetu (ali ne manje od 1000 kcal / dan). Takođe, pacijenti bi trebalo redovno vežbati.

Pacijenti bi trebali obavijestiti liječnika o bilo kojem tretmanu i bilo kojim zaraznim bolestima, poput respiratornih i mokraćnih puteva.

Treba redovno obavljati laboratorijske testove za praćenje dijabetesa.

Metformin ne izaziva hipoglikemiju tijekom monoterapije, ali se preporučuje oprez kada se koristi u kombinaciji s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima (na primjer, sulfoniluree ili repaglinidom). Simptomi hipoglikemije su slabost, glavobolja, vrtoglavica, pojačano znojenje, palpitacije, zamagljen vid ili oslabljena pažnja.

Potrebno je upozoriti pacijenta da se neaktivne komponente lijeka Glucofage ® Long mogu izlučiti nepromijenjeno kroz crijeva, što ne utječe na terapijsku aktivnost lijeka.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Monoterapija Glucofage ® Long ne uzrokuje hipoglikemiju, a samim tim ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Međutim, pacijente treba upozoriti na rizik od hipoglikemije kada koriste metformin u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfoniluree, inzulinom, repaglinidom).

Obrasci za izdavanje

Najčešći oblici oslobađanja glukofaga su tablete sa različitim dozama aktivne aktivne tvari:

  • 500 mg - tablete, slične kapsulama, čija je boja bijela ili blizu bijele, s jedne strane je uklesano "500 mg",
  • 750 mg - isti oblik kao tablete sa 500 mg aktivne supstance, s gravurom "750" na jednoj strani, s natpisom "MERCK" na drugoj,
  • 1000 mg - iste vrste i oblika kao tablete sa 750 aktivnih materija, ali umesto graviranja "750" - "1000".

Postoje i tablete sa 850 mg aktivne supstance.

Pakovanje sadrži od 30 do 100 komada tableta.

Sastav tableta Glucophage jednak je za sve oblike oslobađanja:

Aktivna supstancaPomoćne tvari
Metformin hidroklorid - ima oblik bijelog kristalnog praha, rastvorljiv je u vodi. Glavna akcija - smanjiti koncentraciju glukoze u krvi.Povidone - glavno djelovanje je detoksikacija tijela,

Magnezijum stearat - jedna od važnih i esencijalnih tjelesnih masnih kiselina

Natrij kroskarmeloza - supstanca koja ubrzava apsorpciju korisnih materija sadržanih u preparatu,

Hipromelloza - ljuska se sastoji od nje i štiti tablet od oštećenja.

Korisna svojstva metformina

Metformin ima mnoga korisna svojstva:

  • Snižavanje glukoze u krvi ako se uzima na prazan stomak ili nakon jela,
  • Povećava toleranciju na glukozu
  • Smanjuje apsorpciju glukoze i količinu njene proizvodnje u jetri,
  • Ubrzava metabolizam glukoze,
  • Ne utiče na lučenje inzulina pankreasa,
  • Normalizira sastav krvi u bolesnika sa šećernom bolešću do maksimuma potrebnog za održavanje zdravlja,
  • Dovodi do normalizacije tjelesne težine kod prekomjerne tjelesne težine i pomaže je smanjiti,
  • Smanjena apsorpcija ugljenih hidrata koji se unose u hranu, tijelom,
  • Smanjenje nivoa kolesterola na zidovima krvnih žila, što sprečava mnoge bolesti kardiovaskularnog sistema ili olakšava njihov tijek.

Najpopularniji analozi lijeka:

  1. Gliformin - lijek s istom aktivnom tvari, proizveden u obliku tableta. Radnje se poklapaju s onima karakterističnim za glukofag. Dodijelite bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 ako terapijska dijeta nije učinkovita.
  2. Glukofag Long - ista djelatna tvar i učinak na tijelo kao i od primjene Glucofagea, ali razlika između lijekova je što se Metformin apsorbira mnogo sporije - njegova najveća koncentracija u tijelu dostiže se nakon 7 sati, a ne nakon 2,5. To vam omogućuje da ga uzimate u doziranju 2 puta manjoj od Glucofagea.
  3. Combogliz - pored metformina, aktivna supstanca lijeka je saksagliptin. Progresivna ispitivanja potvrđuju izvodljivost uzimanja dvije supstance za snižavanje glukoze istovremeno u preporučenim količinama. To pomaže značajno ublažiti stanje pacijenta i tok bolesti.
  4. Formetin - s aktivnom supstancom metforminom i radnjama koje se gotovo u potpunosti podudaraju sa glukofagom.
  5. Bagomet - tablete s produljenim djelovanjem i aktivna tvar metformin, koja sadrži po 850 mg.
  6. Metfogamma 850 - s praktično identičnim sastavom kao Glucofage, posebno je pogodan za liječenje osoba s dijabetesom tipa 2 i prekomjerne težine.

Pored navedenog, analozi uključuju: Combogliz, Metfogamma 500 i Metfogamma 1000, Formin Pliva, Langerin, Metaspanin i Metadiene.

Propisati lijek treba samo specijalista na osnovu ove vrste dijagnostičke studije kao prikupljanje krvi za hemijsku analizu.

Princip rada

Preporučljivost upotrebe Glucofagea za mršavljenje povezana je s istodobnim djelovanjem aktivne tvari u njegovom sastavu. Pored smanjenja koncentracije glukoze, lijek takođe:

  • Snižava testosteron u krvi, što je važno za žene kod kojih se taj hormon luči u višku za normalizaciju hormonalne razine i sprečavanje neplodnosti ili pobačaja.
  • Smanjuje apetit i dovodi do poremećaja u probavi zbog nepoštivanja socijalne prehrane koja je propisana osobama oboljelim od dijabetesa. To se može priuštiti ljudima koji ne pate od ove bolesti, ali uzimaju lijek za brzo mršavljenje.
  • Snižava holesterol, što dovodi do ubrzanog protoka krvi i metaboličkih procesa uopšte.
  • Minimizira nivo glukoze, što dovodi do aktiviranja masnih kiselina i intenzivnog sagorijevanja masti - jer će tijelo koristiti masno tkivo za održavanje vitalne aktivnosti, a ne energije koja dolazi do ugljikohidrata.

Kako uzeti?

Glavna pravila za upotrebu glukofaga:

  1. Obavezno uskladite tijek uzimanja lijeka sa stručnjakom, kako ne biste naštetili svom zdravlju.
  2. Morate započeti s malim dozama i postepeno ih povećavati - što je sporije prilagođavanje tijela lijeku, to je i efikasnije. Prilagođavanje se manifestuje varenjem, koje se smatra apsolutnom normom u prvim danima kursa.
  3. Da bi se nuspojave pojavile manje, morate podijeliti dnevnu dozu u nekoliko doza i uzimati lijek u vremenskom intervalu od nekoliko sati.
  4. Za maksimalni učinak pri gubljenju kilograma potrebno je slijediti dijetu s manjkom kalorija.
  5. Tokom gubitka kilograma važno je piti veliku količinu vode - to će ubrzati metaboličke procese i poboljšati stanje kože.
  6. Uzmite lijek prije jela.
  7. Optimalno trajanje tečaja uzimanja Glucofagea za mršavljenje je 3 tjedna, ako je potrebno, može se ponoviti nakon 2 mjeseca.

Jedno od glavnih pravila uzimanja Glucofagea za mršavljenje je postepeno povećavanje doza. Trebali biste započeti s 1000 mg tvari dnevno prvih 3-7 dana i, u nedostatku izraženih nuspojava, povećati doziranje na 8000 mg.

Kako smršaviti glukofagom?

Prijem glukofaga ne može biti glavni način borbe protiv viška kilograma. Kilogrami izgubljeni tokom kursa vratit će se u kratkom vremenu nakon prestanka uzimanja lijeka, ako način života ne odgovara onom preporučenom za gubitak kilograma.

Opći savjeti stručnjaka o tome kako mršavljenje učiniti što efikasnijim, a rezultati od njega trajni:

  1. Potpuno isključite brze ugljikohidrate: slatkiše, peciva od bijelog brašna, brzu hranu, rafinirane žitarice, praktičnu hranu. Treba se suzdržati od konzumiranja krompira, slatkog visokokaloričnog voća.
  2. Osnova menija treba biti: sirovo povrće i voće, mršavo meso, riba, mahunarke i orasi, spori ugljikohidrati u obliku žitarica koji nisu prošli postupak ljuštenja zrna.
  3. Poštivanje kalorijskog deficita od 20% zajamčeno je da vam pomogne da smršavite bez štete zdravlju i presvlacivanju kože, što se često dešava s niskokaloričnim dijetama.
  4. Konzumiranje masti, pa i zdravih, treba biti minimalno, a optimalna količina hrane koja sadrži omega kiseline iznosi 10-15% ukupne prehrane. Najbolji izvori masti: visokokvalitetna biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke, avokado.
  5. Kao i kod svake zdrave ishrane, važno je spriječiti dehidraciju i piti barem 10 čaša čiste vode dnevno.
  6. Jedenje hrane u malim porcijama - ovo će biti korisno za probavni sistem, a pomoći će i smanjenju veličine stomaka, što će struk učiniti tanjim.
  7. Poželjno je jesti povrće i voće sirovo, sve ostale proizvode koji zahtijevaju toplotnu obradu treba kuhati, kuvati, peći. Umjesto prženja koristite kuhanje ili pirjanje u vodi bez lijepljenja.
  8. Osim ishrane, važno je obratiti dužnu pažnju i na fizičku aktivnost. Kardio vježbe su pogodne: trčanje, skakanje, penjanje, brzo hodanje, trening s utezima i aerobna vježba. Treba se imati na umu da intenzivni trening mišića potiče proizvodnju mliječne kiseline, što smanjuje učinak glukofaga.
  9. Masaža, oblozi tijela, skladištenje, posjete kupkama i saunama, stalna hidratacija i njegovanje kože pomoći će u održavanju kože u dobrom zdravom stanju.

Indikacije za upotrebu

Glavne indikacije za upotrebu lijeka su:

  1. Dijagnosticiran od strane specijalista dijabetes melitusa tipa 2, pod uvjetom da terapija medicinskom dijetom koju je propisao liječnik ne daje pozitivan učinak. Naročito je preporučljivo koristiti ovaj lijek osobama s viškom tjelesne težine.
  2. Za liječenje odraslih osoba s dijabetesom kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim lijekovima za regulaciju glukoze u krvi.
  3. Za liječenje djece starije od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za uzimanje Glucofage-a su:

  • Pojedinačna netolerancija na aktivne ili pomoćne tvari lijeka.
  • Dijabetički prekom.
  • Bilo koja od sorti acidoze predstavlja kršenje acidobazne ravnoteže u smjeru povećanja kiselosti.
  • Teško zatajenje bubrega.
  • Akutna stanja u tijelu, čiji tijek može dovesti do oslabljene funkcije bubrega: dehidracija, infektivna upala, intoksikacija, šok.
  • Bolesti zbog kojih posljedica može doći do hipoksije tkiva: zatajenje srca ili disanja, infarkt miokarda, šok.
  • Poremećena funkcija jetre, alkoholizam i jaka intoksikacija alkoholom ili drogama.
  • Starost od 60 godina.
  • Trudnoća i period dojenja.
  • Period oporavka nakon teških bolesti i operacija.

Ima li rezultata?

Recenzije o uzimanju Glucofagea za mršavljenje pokazuju sljedeće rezultate:

  • Gubitak do 6 kg u 3 tjedna u slučaju poštivanja dijeta i nedostatka kalorija. Istovremeno, više od polovice onih koji gube kilograme imalo je nuspojave iz probavnog sustava.
  • Gubitak do 3 kg u 3 tjedna uz nepoštivanje prehrane i bez fizičkog napora.
  • Nedostatak rezultata, praćen naglašenim nuspojavama.
  • Nedostatak rezultata bez nuspojava, bez obzira na poštivanje općih preporuka za mršavljenje.

Prije nego što se odlučite za uzimanje lijeka za mršavljenje, morate se sjetiti da je Glucofage lijek za liječenje teške bolesti, a ne dodatak prehrani ili vitaminima koji potiču sagorijevanje masti.

Glukofag nakon rođenja

Trudnoća se smatra najstrožom kontraindikacijom upotrebe Glucofage-a i prije početka tečaja stručnjaci snažno preporučuju ženi da osigura da nije trudna.

Postporođajni period, čak i ako žena ne doji, smatra se nepovoljnim periodom uzimanja ovog lijeka, jer je sličan oporavku od teške bolesti ili operacije. Postporođajni oporavak traje otprilike 2 mjeseca. Kada tačno možete primijeniti Glucophage treba odrediti ljekar.

Ako žena doji nakon rođenja djeteta, tada je strogo zabranjeno uzimati Glucofage. Unatoč činjenici da prilikom uzimanja lijeka dojilja, nije bilo nuspojava za bebino stanje, stručnjaci kažu da tijekom laktacije lijek može naštetiti zdravlju žene.

Ali ako su nakon porođaja prošle dvije ili više godina, laktacija je završena i nema kontraindikacija za uzimanje Glucofage-a, tada ga možete koristiti za gubitak kilograma na uobičajenoj osnovi, poštujući točnu dozu.

Video - Siofor i glukofag protiv dijabetesa i za mršavljenje

Ne možete koristiti lijek u kombinaciji s takvim lijekovima:

  • Lorista N - namenjeni za lečenje kardiovaskularnih bolesti,
  • Fenibutkoristi se za uklanjanje mentalnih problema i obnovu nervnog sistema,
  • Ataraxpropisana za liječenje bronhitisa različite etiologije,
  • Arion Retard - lijek koji uzima hipertenziju da bi vratio normalan pritisak,
  • Fluoksetin - lijek koji je neophodan za liječenje mentalnih poremećaja, posebno ponašanja u prehrani.

Neophodne promjene u prehrani

Glavne promjene u prehrani koje su neophodne za postizanje pozitivnih rezultata i minimiziranje rizika od nuspojava:

  • Potpuno isključenje akutnih ugljikohidrata u obliku brašna, slatkog, krompira, meda i slatkog voća, bobica.
  • Ograničenje sporih ugljikohidrata u obliku pečenja.
  • Ograničena upotreba mleka i mlečnih proizvoda,
  • Odbijanje porijekla životinjskih masti.
  • Minimizirajte potrošnju biljnih masti.
  • U meni unesite veliki broj namirnica bogatih vlaknima: neobrađene žitarice, sirovo, kuvano, pečeno, parno i grilovano povrće, svježe kiselo voće i bobice. Možete povećati dnevne obroke vlakana s bilo kojim mekinjama žitarica, kao i sa suhim vlaknima, koje se u ljekarnama i prehrambenim proizvodima prodaju u obliku praha.
  • Postoje male porcije, ali često.
  • Uz intenzivan fizički napor, za održavanje mišićnog korseta potrebno je jesti nemasno meso, ribu i plodove mora svaki dan.

Pogledajte video: Na koji način metformin djeluje u organizmu? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar