Berlition 300: upute za upotrebu

Injekcija 25 mg / ml1 amp
etilendiaminska sol alfa lipoične kiseline388 mg
(što odgovara 300 mg tioktične (alfa-lipoične) kiseline)
pomoćni sastojci: propilen glikol, voda za injekcije

u ampulama smeđeg stakla od 12 ml, u kartonskoj kutiji od 5, 10 ili 20 ampula.

Obložene tablete1 tab.
tioktična (alfa lipoinska) kiselina300 mg
pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, magnezijum stearat, MCC, kroskarmeloza natrijum, povidon, hidratizovani silicijum dioksid

u ambalaži sa blister trakom od 10 kom., u kartonskoj kutiji od 3, 6 ili 10 paketa.

Farmakološko djelovanje

Kao koenzim mitohondrijskih multienzimskih kompleksa učestvuje u oksidativnoj dekarboksilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiseline. Pomaže u smanjenju glukoze u krvi i povećanju glikogena u jetri kao i prevladavanju inzulinske rezistencije.
Po prirodi biohemijskog djelovanja blizu je vitaminima B. Sudjeluje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, potiče metabolizam kolesterola i poboljšava rad jetre. Upotreba tiotamolove soli tioktične kiseline (koja ima neutralnu reakciju) u otopinama za intravenozno davanje može umanjiti ozbiljnost nuspojava.

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, brzo se i potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta (unos hranom smanjuje apsorpciju). Vrijeme do Cmaks - 40-60 minuta Bioraspoloživost je 30%. Ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru. Nastajanje metabolita nastaje kao rezultat oksidacije i konjugacije bočnih lanaca. Zapremina distribucije je oko 450 ml / kg. Glavni metabolički putevi su oksidacija i konjugacija. Tioktična kiselina i njeni metaboliti izlučuju se bubrezima (80–90%). T1/2 - 20-50 minuta Ukupni Cl u plazmi - 10-15 ml / min.

Nuspojave

Rastvor za ubrizgavanje: ponekad osjećaj težine u glavi i kratkoća daha (uz brzo uključenje / uzimanje). Alergijske reakcije moguće su na mjestu uboda uz pojavu urtikarije ili peckanja. U nekim slučajevima konvulzije, diplopija, precizno krvare na koži i sluznici.
Obložene tablete: u nekim slučajevima kožne alergijske reakcije.

Moguće je smanjenje šećera u krvi.

Doziranje i primjena

Iv. U teškim I / O polineuropatijama 12–24 ml (300–600 mg alfa-lipoične kiseline) dnevno tokom 2–4 nedelje. Za to se 1-2 ampule lijeka razrjeđuju u 250 ml fiziološke 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida i ukapavaju se približno 30 minuta u kapima. Ubuduće prelaze na terapiju održavanja Berlition 300 u obliku tableta u dozi od 300 mg dnevno.

Za liječenje polineuropatije - 1 tablica. 1-2 puta dnevno (300-600 mg alfa-lipoične kiseline).

Mjere sigurnosti

Za vrijeme liječenja treba se suzdržati od uzimanja alkoholnih pića (alkohol i njegovi proizvodi oslabljuju terapeutski učinak).

Prilikom uzimanja lijeka trebali biste redovno nadzirati nivo šećera u krvi (posebno u početnoj fazi terapije). U nekim slučajevima, da bi se spriječili simptomi hipoglikemije, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina ili oralno antidijabetičko sredstvo.

Oblik i sastav izdavanja

Berlition se proizvodi u obliku obloženih tableta, 30 tableta u pakovanju (3 blistera od 10 tableta). Ostali oblici otpuštanja uključuju želatinske kapsule za unutrašnju upotrebu, koncentrat za pripremu infuzione otopine.

Glavni aktivni sastojak je tioktična (alfa-lipoinska) kiselina. Jedna tableta sadrži 300 mg tioktične kiseline.

Pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, koloidni silicijum dioksid, laktoza monohidrat, natrij kroskarmeloza, magnezijum stearat, povidon.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu Berlition-a su:

  • reakcije preosjetljivosti ili netolerancija na alfa-lipoinsku kiselinu ili neku od pomoćnih komponenti lijeka,
  • kršenje apsorpcije glukoze i galaktoze, galaktozemije, nedostatak laktaze,
  • trudnoća i dojenje,
  • starost ispod 18 godina.

Doziranje i primjena

Berlition tablete uzimaju se oralno u cjelini, ne drobe se ni žvaču. Lijek se uzima jednom dnevno, ujutro, pola sata prije doručka.

Tretman je dug. Tijek liječenja određuje liječnik pojedinačno, ovisno o indikacijama i stanju pacijenta.

Kod dijabetičke polineuropatije propisana je alfa-lipoinska kiselina u dozi od 600 mg dnevno.

Za bolesti jetre dnevna doza lijeka za odrasle je od 600 mg do 1200 mg.

Posebna uputstva

Za vrijeme liječenja Berlitionom trebalo bi uzeti u obzir sljedeće:

  • u početnim fazama liječenja kod pacijenata s polineuropatijom moguće je povećanje parestezije,
  • pacijenti s dijabetesom dok uzimaju tablete zahtijevaju stalno praćenje razine glukoze u krvi i, ako je potrebno, prilagođavanje doze antidijabetičkih lijekova,
  • ne možete piti alkohol tokom lečenja,
  • Nema podataka o utjecaju alfa-lipoične kiseline na organizam fetusa i djeteta, stoga se lijek ne propisuje tokom trudnoće i dojenja.

Interakcija lijeka uz istodobnu upotrebu:

  • terapijski efekat cisplastina je smanjen,
  • učinak hipoglikemijskih lijekova se povećava,
  • S metalima, uključujući magnezijum, željezo, kao i kalcijum, alfa-lipoinska kiselina se veže za složene spojeve, stoga je upotreba preparata koji sadrže ove elemente, kao i upotreba mliječnih proizvoda dopuštena samo 6-8 sati nakon uzimanja Berlitiona.

Analozi lijeka (s istom aktivnom tvari) uključuju: Alpha Lipon, Dialipon, Thioctodar, Tiogamma, Espa-Lipon, Thioctacid BV.

Pogledajte video: JBL Boombox - Hands On Review (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar