Uzroci i liječenje edema kod dijabetesa

Dijabetes melitus dovodi do komplikacija s produljenim tijekom bolesti ili nedovoljnom nadoknadom. Najčešća je neuropatija donjih ekstremiteta.

Vodeći mehanizam za razvoj dijabetičke polineuropatije je povreda vaskularne stijenke povišenom glukozom u krvi. Poremećena opskrba krvlju i slabljenje provodljivosti nervnih vlakana dovode do stvaranja dijabetičkog stopala.

Jedan od simptoma neuropatije je oticanje donjih ekstremiteta. Patologija nervnog sistema nije jedini razlog zašto postoje pritužbe pacijenata da je potkoljenica otekla dijabetesom.

Uzroci oticanja nogu kod dijabetesa

Oticanje na nogama nastaje kada su ćelije i međućelijski prostor puni tečnosti. Noge, kao i najniži dijelovi tijela, doživljavaju najveće opterećenje u uspravnom položaju.

Oticanje nogu i stopala ovisi i o prekomjernom nakupljanju tekućine u tijelu, te o propusnosti vaskularnih zidova, radu venskog i limfnog sustava.

Oticanje nogu kod dijabetesa može imati nekoliko stepena ozbiljnosti:

  • Bolesna stopala i donji dio potkoljenice: pri pritisku na kožu prednje površine potkoljenice ostaje lagani trag, kao i od elastike na čarapama.
  • Lokalno oticanje može biti jednostrano ili na obje noge u predelu gležnja, zglobova gležnja.
  • Oticanje potkoljenice do razine koljena. Pritiskom na duže vrijeme ostaje duboka udubina. Oticanje može biti na obje noge ili samo na jednoj.
  • Trofični poremećaji kože na pozadini edema. Prerasteti dlačice mogu se prekrivati ​​pukotinama, koje se razvijaju u ne zaceljujuće rane i čireve.

Uz dugi boravak u uspravnom položaju, uz pojačani fizički napor, u večernjim satima može se pojaviti edem potkoljenice, povezan s povećanim hidrostatičkim pritiskom na žile i oslabljenom mikrocirkulacijom. Takav edem prolazi neovisno bez liječenja.

Stopala bubre u bolesnika sa šećernom bolešću s poremećenim radom kardiovaskularnog sistema, oštećenjem bubrega, venskim i limfnim žilama, kao i manifestacijom artropatije ili s gnojnim upalnim procesima u tkivima.

Poremećena inervacija i patologija vaskularnog zida prate sindrom dijabetičke polineuropatije. Oticanje je obično izraženije s razvojem ishemijske varijante ove komplikacije.

Proces se nastavlja oštećenjem zidova krvnih žila u kojima se masti i kalcij talože na zidove, formiraju se holesterolski plakovi u lumenu arterija. Smanjeni arterijski protok krvi, zastoj u venama doprinose krvarenjima na koži i stvaranju edema.

Kod neuropatije može doći do oticanja, izraženije na jednoj nozi. Koža je hladna i suva. Pacijenti se žale na bolove u hodu, ukočenost, smanjenu osjetljivost, pojačanu suhoću i zadebljanje kože, pojavu pukotina na petama.

U slučaju progresije na nogama ili nogama nastaju čirevi koji dugo ne zarastaju

Srčani edemi sa zastojem cirkulacije imaju tako karakteristične karakteristike:

  1. Obično se pojavljuju na obje noge.
  2. Edemi u početnim fazama su blagi, s ozbiljnom dekompenzacijom - gust, širi se na koljena.
  3. Znojenje se ujutro smanjuje, a uveče pojačava.

Simetrični edem izjutra može biti jedan od simptoma dijabetičke nefropatije. Pored nogu, ruke i donji kapak mogu nateći. Istovremeno, oteklina na licu je izraženija od potkoljenice. Oštećenje bubrega kod šećerne bolesti obično se odvija na pozadini visokog krvnog pritiska.

Noge sa šećernom bolešću mogu se nabubriti i kod venskih bolesti - varikoznih vena i tromboflebita. Edemi su jednostrani ili izraženiji na jednoj nozi, uporni, gusti. Ojačati nakon dužeg stajanja. Većina oteklih gležnja. Nakon zauzimanja vodoravnog položaja smanjite.

Uz bolesti limfnog sustava, posljedice erizipela, stvara se gusti i vrlo uporni edem na koji ne utječe doba dana ili promjena položaja tijela. Karakteristično je formiranje „jastuka“ na stražnjoj strani stopala.

Dijabetička artropatija nastaje sa oticanjem zglobova gležnja ili koljena. U ovom slučaju lokalni edem, samo na području upalnog zgloba, prati oslabljena pokretljivost i bol tokom pokreta.

Zašto postoji oteklina kod dijabetesa?

Kršenja metabolizma ugljikohidrata dovode do povećanja koncentracije šećera u krvi. Napredovanje dijabetesa utječe na prehranu tkiva i često dovodi do razvoja edema. Tečnost se nakuplja u unutrašnjim organima i tkivima, pogoršavajući dobrobit pacijenta. Osoba počinje doživljavati poteškoće s kretanjem, u udovima se pojavljuje jaka nelagoda.

Kod dijabetesa opaža se oticanje ekstremiteta zbog poremećaja cirkulacije i nervne regulacije.

Postoji mnogo uzroka nakupljanja tečnosti. Često to dovodi do razvoja neuropatije, koja se pojavljuje na pozadini hronične hiperglikemije, zbog čega nervni završeci počinju umirati. Često otečene noge sa oštećenjem krvnih žila.

Ostali uzroci nakupljanja tečnosti u tkivima uključuju:

  • varikozne vene
  • trudnoća
  • zatajenje srca
  • bolest bubrega
  • angiopatija
  • neuspjeh prehrane
  • kršenje metabolizma vode i soli,
  • nosi uske cipele.

Ovisno o tome koji je organ zahvaćen, razlikuju se sljedeći simptomi:

  1. Oticanje ruku i nogu: crvenilo kože, peckanje, peckanje, bol, deformacija palca, sporo zarastanje rana, pojava dijabetičkog stopala.
  2. Oticanje bubrega: lice nabubri, proces se počinje širiti odozgo prema dolje, kada kliknete na kožu, pojavljuje se rupa koja se brzo izglađuje. Javlja se diureza.
  3. Srčani edemi: noge nabreknu, proces se širi na unutarnje organe i kukove, primjećuje se umor, srčani rad je poremećen. Koža postaje cijanotična, hladna na dodir, fosa se polako izglađuje.

Oticanje inzulina kod dijabetesa tipa 1 javlja se samo na početku terapije insulinom. Znakovi patologije uključuju privremeno oštećenje vida, oticanje lica, perineuma, ruku, stopala. Nakon nekog vremena takvi neugodni simptomi nestaju sami od sebe.

Koja je opasnost od neuropatskog edema?

Distalna senzorna neuropatija razvija se kod šećerne bolesti tipa 1 i 2 zbog nedostatka liječenja. Kao rezultat toga, oštećeni su živčani završeci. Noge osobe mogu osakati, prestaje osjećati bol od opekotina, rana. Zbog gubitka osjeta tijekom oštećenja na koži, može se pridružiti infekcija, koja u težim slučajevima dovodi do amputacije oštećenog ekstremiteta.

Dijabetesna bolest se razvija s vremenom. Njegove glavne faze:

  • početni - simptomi su praktično odsutni, a patologija se dijagnosticira posebnim postupcima,
  • akutna - noge se smrknu, a udovi počinju gorjeti i trnuti,
  • konačni - formiraju se čirevi, nekroza tkiva i gangrena s daljnjom amputacijom.

Neuropatska natečenost kod dijabetesa dovodi do duboke venske tromboze. Ovim kršenjem noge nabujaju neravnomjerno, javlja se bol, osoba doživljava nelagodu u stojećem položaju. Postupci masaže zabranjeni su ovom dijagnozom. To često doprinosi razvoju akutne blokade tromba plućne arterije što u većini slučajeva dovodi do smrti.

Neuropatska natečenost kod dijabetesa dovodi do duboke venske tromboze.

Ako su noge otečene, tada se za uklanjanje edema dijabetičar mora pridržavati nekih preporuka:

  • šećer u krvi treba normalizovati kako bi se izbjeglo oštećenje perifernih žila,
  • trebate prestati pušiti, jer nikotin dovodi do razvoja vazospazma,
  • morate slijediti dijetu, posebno kod natečenosti, koja se razvila u pozadini dijabetesa tipa 2, zbog toga smanjujete unos brzih ugljikohidrata i životinjskih masti.

Liječenje edema se događa:

  1. Konzervativni. Uz pomoć lijekova i narodnih lijekova normaliziraju koncentraciju glukoze u krvi, uklanjaju nakupljenu tekućinu iz tkiva.
  2. Hirurški Uklanjaju se mali dijelovi kože koji imaju nekrotične lezije. Izvršite angioplastiku (vaskularna obnova). Kod težih komplikacija stopalo je djelomično ili potpuno amputirano.

Ako noge nabreknu, onda to stanje liječe upotrebom sljedećih lijekova:

  • blokatori receptora angiotenzina koji snižavaju krvni pritisak (Valsartan),
  • diuretici koji uklanjaju višak tečnosti iz organizma zbog povećanja količine urina (Veroshpiron, Furosemid),
  • ACE inhibitori koji sprečavaju komplikacije od bubrežnih bolesti (kaptopril),
  • analgetici koji ublažavaju bol (Ketorolac, Ketorol),
  • vazodilatacijski metabolizam (riboxin),
  • antiseptici koji se koriste za dezinfekciju čira i rana (Furacilin, Miramistin),
  • Suplementi koji vraćaju ravnotežu minerala i vitamina (Oligim).

Najefikasniji lijekovi za liječenje dijabetičkog edema su:

  • Valsartan - normalizuje krvni pritisak, smanjuje rizik od zatajenja srca.
  • Actovegin - poboljšava metabolizam ćelije, povećava protok kapilara.
  • Thiogamma - poboljšava stanje perifernih nervnih vlakana, povećava koncentraciju glikogena u jetri.

Ako se tokom dijabetičkog edema pojave pukotine, ogrebotine ili ogrebotine, one se ne mogu liječiti jodom, alkoholom ili sjajno zelenom bojom. To pogoršava situaciju, jer takva sredstva još više isušuju kožu. Za to se najbolje koristi Betadine. Kako koža ne bi bila povrijeđena, stopala je svako veče potrebno navlažiti mastima i hranjivim kremama.

Pogledajte video: Doc. Ratimir Lazić iz Klinike Svjetlost o bolestima očne pozadine mrežnice ili retine (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar