Glibomet: pregledi dijabetičara, cijena i analozi lijeka

Uzimanje hipoglikemijskih lekova ponekad je neophodno, posebno kada su u pitanju dijabetičari kojima su potrebni određeni lekovi za regulisanje šećera u krvi. Naravno, na savremenom farmakološkom tržištu postoji mnogo takvih lijekova. Ali stručnjaci često preporučuju lijek "Glibomet." Recenzije dijabetičara i ljekara govore da vam ovaj lijek zaista omogućava da se nosite s kriznim situacijama.

Opis kompozicije. Obrazac za puštanje lijekova

Lijek "Glibomet" dostupan je u obliku bijelih okruglih tableta sa tvrdom školjkom. Postavljaju se u prikladne blistere od 20 komada. U ljekarni možete kupiti paket koji se sastoji od dva blistera.

Ovo je kombinirano sredstvo, stoga, sastav sadrži dvije aktivne komponente - glibenklamid (2,5 ml u jednoj tableti) i metformin u obliku hidroklorida. Naravno, pripravak sadrži i pomoćne tvari, naročito kukuruzni škrob, silicijum dioksid, mikrokristalnu celulozu, talk, dietil ftalat, glicerin, celulozni acetat ftalat, želatinu.

Kako lijek utječe na organizam?

Naravno, za početak, vrijedno je razumjeti svojstva lijeka. Hipoglikemijski učinak preparata Glibomet određuje se sadržajem dvije aktivne komponente odjednom.

Ovaj alat djeluje na gušteraču, naime na onim mjestima koja su odgovorna za sintezu inzulina u tijelu. Istovremeno lijek pojačava osjetljivost ciljnih ćelija na ovaj hormon. Tako Glibomet pomaže sniziti šećer u krvi bez upotrebe sintetičkog inzulina, što je vrlo važno za dijabetes tipa 2.

Lijek ima i svojstva za snižavanje lipida. Pod njegovim utjecajem smanjuje se nivo masnoće u krvi što smanjuje vjerovatnost ugruška u krvi (krvnih ugrušaka). Metformin pripada grupi biguanida. Ova supstanca aktivira procese iskorištavanja glukoze u mišićima, inhibira glukoneogenezu u jetrenim tkivima i inhibira adsorpciju ugljenih hidrata preko crevnih zidova.

Glibenklamid se brzo apsorbuje zidovima creva i gotovo u potpunosti (97%) vezuje se za proteine ​​u plazmi. U jetri se razgrađuje i formira neaktivne metabolite koji se potom izlučuju iz tijela zajedno sa izmetom i urinom. Poluživot je 5 sati. Metformin se također brzo apsorbira u tijelu, ali se ne veže za proteine ​​plazme. Ova supstanca se ne metaboliše u organizmu. Poluživot je dva sata.

Kada se koristi lijek?

Mnogi ljudi pate od bolesti poput dijabetesa tipa 2. Dijeta i liječenje u ovom su slučaju izuzetno važni. U pravilu za pacijente čine odgovarajuću prehranu. Svoj šećer u krvi možete prilagoditi sulfonilureama.

Lijek "Glibomet" propisan je ako terapija dijetama i uzimanjem gore navedenih sredstava ne daje potreban efekat.

Doziranje i preporuke za upotrebu

Kako uzimati lijek "Glibomet"? Doziranje se određuje pojedinačno. Po pravilu početna doza je dvije tablete. Uzimaju ih s hranom. Nadalje, količina lijeka se povećava za postizanje maksimalnog učinka. Dnevna doza ne smije prelaziti 2 g metformina. Zatim se doza postepeno smanjuje.

Lijek "Glibomet": kontraindikacije za liječenje

Ovo je prilično moćan, ozbiljan lijek, čiji je prijem moguć samo uz dozvolu ljekara. Lijek ima prilično impresivan popis kontraindikacija, sa kojima biste trebali upoznati prije početka liječenja:

  • preosjetljivost na aktivne i pomoćne komponente tableta,
  • alergični na druge derivate sulfoniluree, kao i sulfamidne, probenecidne ili sulfamidne diuretike,
  • ovaj lijek je kontraindiciran ženama tokom trudnoće,
  • nedostatak efekta od terapije,
  • dijabetička koma i preomatozna stanja
  • ozbiljno oštećenje bubrega, zatajenje bubrega,
  • dehidracija
  • zarazne bolesti
  • upalne tegobe koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva,
  • teške patologije kardiovaskularnog sistema, uključujući probleme s perifernom cirkulacijom, insuficijenciju miokarda, infektivni toksični i kardiogeni šok,
  • prethodne teške bolesti respiratornog sistema,
  • infarkt miokarda ili rehabilitacijski period nakon njega,
  • istodobna upotreba diuretika i lekova za povišen krvni pritisak,
  • acidoza ili rizik od njenog razvoja,
  • prisutnost u pacijentovoj istoriji slučajeva laktacidoze,
  • teške bolesti jetre
  • poremećaji respiratornog sistema,
  • rehabilitacijski period nakon djelomične ekscizije gušterače,
  • distrofične patologije,
  • hronični alkoholizam, stanje akutne alkoholske intoksikacije,
  • akutno krvarenje
  • gangrena
  • dojenje
  • post ili pridržavanje stroge prehrane.

Ako imate neku od gore navedenih kontraindikacija, onda se isplati prijaviti endokrinologu.

Do kojih neželjenih reakcija može dovesti terapija?

Da li se uvijek smatra sigurnim uzimati Glibomet tablete? Neželjeni efekti na pozadini liječenja sasvim su mogući. Slučajevi njihove pojave, međutim, ne bilježe se tako često, ali liječenje može utjecati na različite organe.

  • Limfni sistem i krv. Hemolitična anemija, leukopenija, trombocitopenija, pancitopenija, eritrocitopenija.
  • CNS. Povremeno nastale glavobolje, oslabljena percepcija ukusa.
  • Organi vida. Poremećaji smještaja, smanjena oštrina vida, što je povezano s promjenom šećera u krvi.
  • Metabolizam. Nagli porast telesne težine, hipoglikemija, laktacidoza. Dugotrajna terapija ponekad dovodi do poremećaja apsorpcije vitamina B12 u crijevima, što naknadno doprinosi razvoju megaloblastične anemije.
  • Digestivni sistem. Mučnina, povraćanje, natečenost, bol u epigastričnoj regiji, učestalo podrigivanje, gubitak apetita, pojava metalnog ukusa u ustima, osjećaj punoće u stomaku.
  • Koža i potkožno tkivo. Svrab kože, eritem, razne vrste egzantema, povećana osjetljivost tkiva kože na svjetlost, alergijski dermatitis, urtikarija.
  • Alergijske reakcije. Osip na koži, oteklina, žutica, nagli pad krvnog pritiska, respiratorna depresija, šok stanja.
  • Jetra. Intrahepatička kolestaza, hepatitis lijekova.
  • Mogu se pojaviti neke druge komplikacije, naročito povećanje dnevne količine urina, gubitak bjelančevina i natrijuma u tijelu kao rezultat oštećene filtracije u bubrezima.

Vrijedi napomenuti da većina gore navedenih komplikacija ne zahtijeva prekid terapije - dovoljno je da smanji dozu i neželjene reakcije nestanu sami. Dnevna količina lijeka mora se povećavati polako i postepeno.

Informacije o interakciji s drugim lijekovima

Lijek "Glibomet" (metformin) ne može se uzimati s etilnim alkoholom, jer to povećava vjerovatnost pojave laktacidoze. Tijekom terapije, alkohol i pića koja sadrže alkohol moraju se odbaciti.

Upotreba ovog lijeka prestaje 48 sati prije postupaka u kojima se koriste kontrastni agensi koji sadrže jod. Istodobna primjena ovih lijekova može dovesti do razvoja zatajenja bubrega.

Ako uzmete "Glybomet" zajedno s inzulinom, anaboličkim steroidima, blokatorima beta-adrenergičara, tetraciklinima, tada se povećava rizik od razvoja hipoglikemije. Dijabetičari uvijek trebaju obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzimaju.

Troškovi i analozi

U savremenoj medicini često se koristi lek "Glibomet". Pregledi dijabetičara, indikacije i kontraindikacije, naravno, su važne točke. Ali ništa manje značajan faktor su i njegovi troškovi. Naravno, teško je imenovati tačan broj, ali u prosjeku se cijena paketa od 40 tableta kreće od 340 do 380 rubalja, što zapravo nije toliko.

Naravno, ovaj lijek nije uvijek pogodan za pacijente. Na suvremenom tržištu lijekova ima dovoljno zamjena. Na primjer, kod dijabetesa drugog tipa, često se koriste takva sredstva kao što su Avandamet, Vokanamet, Glukovans. Ništa rjeđe pacijentima se propisuju Dibizid, Dianorm ili Sinjarji. Naravno, samo polaznik endokrinolog može odabrati efikasan analog.

Lijek "Glibomet": recenzije dijabetičara i ljekara

Ovaj lijek se široko koristi u savremenoj medicini. Ali kako zapravo izgleda tretman Glibometom? Pregledi dijabetičara, kao i stručnjaci, potvrđuju da se lijek odlično nosi s posljedicama dijabetesa melitusa koji nije ovisan o inzulinu.

Prema istraživanjima, lijek aktivira dio gušterače koji je odgovoran za sintezu inzulina. Upravo se to traži kod bolesti poput dijabetesa tipa 2. Dijeta i liječenje u ovom su slučaju izuzetno važni.

Slučajevi nuspojava u medicinskoj praksi rijetko se bilježe. Lijek se dobro podnosi, a njegova cijena sasvim je razumna.

Učinak lijeka na organizam

Brojna istraživanja koja su proveli svjetski stručnjaci dokazala su da djelovanje lijeka, koji ima INN zvan Metformin, započinje dva sata nakon njegove upotrebe, a završava nakon 12 sati. Dovoljno je da pacijent uzima dva puta dnevno kako bi se osigurao lagodan život i odlično zdravlje. Pacijent mora shvatiti koliko lijeka treba uzimati kod različitih oblika dijabetesa.

Neki se pacijenti žale na nuspojavu od upotrebe lijeka, javlja se kod pacijenta u prisutnosti pojedinačne netolerancije na komponente lijeka. Važno je unaprijed analizirati kompatibilnost ljudskog tijela s komponentama lijeka i zatim započeti liječenje.

Nakon uzimanja tablete, tijelo će početi brže sintetizirati inzulin. Nakon uzimanja lijekova, sintetizira se nekoliko puta više nego prije početka liječenja. Glavna aktivna supstanca ima pankreasni efekat na ljudsko telo, ali biguanid prisutan u lekovima ima ekstra pankreasni efekat - počet će aktivni proces unosa glukoze u organizam pacijenta.

Neki pacijenti vjeruju da je za učinkovit oporavak dovoljno piti određene lijekove i zdravlje će se poboljšati. Nije dovoljno otići doktoru i reći mu nešto poput toga možete li pomoći da se riješite dijabetesa ili mi recite, molim vas, najefikasniju pilulu i istovremeno koristite, na primjer, alkohol. Kada se riješite tegobe, važno je slijediti pravilnu prehranu i opterećivati ​​tijelo dovoljno fizičkih aktivnosti. Ne preopterećivati ​​tijelo ne bi trebalo biti.

Ako pacijent kompetentno kombinira upotrebu lijekova, uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti, tada može postići pozitivan rezultat.

Kontraindikacije za upotrebu lijekova

Važno je vjerovati svom ljekaru, a ne mišljenjima drugih pacijenata.

Kombinacija glibenklamida i metformina pomoći će u održavanju tjelesne razine šećera u rasponu prihvatljivom za ljude.

Kao i bilo koji drugi lijek, i glibomet koji sadrži glibenklamid i metformin ima određene kontraindikacije.

Glavne kontraindikacije za upotrebu lijeka su sljedeće:

  • dijabetes tipa 1
  • period laktacidoze,
  • koma dijabetičar ili istodobna
  • bolesti povezane sa oštećenom probavom,
  • složena infekcija koja može izazvati razvoj zatajenja bubrega,
  • problemi sa jetrom i mnogo više.

Tijelo dijabetičara pati od niza ozbiljnih bolesti i patoloških poremećaja u funkcioniranju unutarnjih organa, razvijajući se u pozadini osnovne bolesti. Stoga je prije početka liječenja glavne bolesti bilo kojim lijekom važno dobro ispitati tijelo kako bi se utvrdila vjerojatnost da će pacijent imati moguće nuspojave i negativne posljedice od uzimanja lijeka.

Važno je razumjeti koja je točno doza lijeka prikladna za određenog pacijenta, je li moguće odabrati analog lijeka. Što se tiče analognog, treba voditi računa o odabiru najprikladnijeg. Mnogi ljekari preporučuju pacijentima da promijene lijek ako se počne javljati bilo koja nuspojava. Glukofag je popularan kao analog koji ima sličan uticaj na pacijentovo tijelo.

Da biste odabrali najefikasniji lijek, preporučuje se prilikom odabira lijeka detaljno proučiti upute za uporabu lijeka i pacijenta pregledati. Proučavanje upute za uporabu lijeka Glibomet i recenzija pacijenata o njemu omogućuje nam da shvatimo sve značajke uporabe navedenog medicinskog proizvoda i učinimo njegovu upotrebu što bezopasnijom i efikasnijom.

Prije kupnje lijeka, Glybomet je potrebno upoznati se s uputama za uporabu, takve informacije su dostupne na Internetu, a po želji svako se može u bilo kojem trenutku upoznati.

Manifestacija nuspojava

Alat ima starosna ograničenja. Pacijentima mlađim od osamnaest godina ne preporučuje se njegova upotreba.

Lijek se može kupiti u bilo kojoj ljekarni u Rusiji. To trebate učiniti nakon savjetovanja sa svojim ljekarom i primanja recepta od njega. Isto se odnosi na situacije kada pacijent odluči lek zameniti analognim.

Zamena leka može se izvršiti nakon pregleda lekara koji leči i na njegovu preporuku. Oprez je povezan s činjenicom da je glavni aktivni sastojak metformin, koji u slučaju predoziranja postaje uzrok razvoja dijabetičke kome kod pacijenta. Glybomet ne vrijedi sami započeti s lijekovima.

Na osnovu svih gore opisanih podataka, uzimanje lijeka Glibomet u tabletama može biti popraćeno nuspojavama kao što su:

  1. Jaka glava nabol.
  2. Dijabetička dijareja
  3. Problemi s krvlju (krvni ugrušci i sl.).
  4. Pogoršanje centralnog nervnog sistema.
  5. Alergijska reakcija na koži i još mnogo toga.

Zato pri prvom otkrivanju takvih simptoma nakon uzimanja Glibomet-a treba odmah konzultirati liječnika i, ako je potrebno, odmah potražite zamjenu za ovaj lijek, jer u protivnom možete još više naštetiti zdravlju.

Upute za upotrebu lijeka

Ništa manje akutno nije pitanje kako uzeti gore navedeni alat. Informacije o tome kako pravilno uzimati Glibomet može vam dati ljekar. Samo on nakon temeljnog pregleda svog pacijenta može preporučiti režim liječenja koji govori kolika bi trebala biti doza lijeka i kakav je raspored primjene.

Na početku liječenja propisana je minimalna doza, a kreće se od jedne do tri tablete. Tada će se, ako je potrebno, ta doza povećati. Maksimalni broj tableta koje jedan pacijent može uzeti tokom dana ne smije prelaziti šest komada.

To je detaljno opisano napomenu uz lijek, koja je u prilogu svakog paketa lijeka. Ali on sadrži ne samo ispravnu dozu, već i tačan sastav proizvoda. Stoga, ako je pacijent alergičan na bilo koju komponentu, o tome može unaprijed obavijestiti svog liječnika, prethodno pročitavši upute.

Što se tiče cijene lijeka, ona može malo varirati ovisno o tome koja je količina aktivne tvari sadržana u lijeku. U prosjeku, trošak je od dvjesto do tristo rubalja.

Glibomet 2.5 je nešto jeftiniji od istog proizvoda, koji uključuje 5 mg glavne tvari, odnosno Glibomet 5 +400.

Čega je važno zapamtiti kada koristite Glibomet?

Prije nego što počnete koristiti lijek Glibomet, upute treba proučiti vrlo detaljno, morate pročitati fotografiju na pakovanju lijeka kako biste točno shvatili da li se lijek kupuje.

Kao što je već spomenuto, postoje mnogi analozi koje ljekari mogu preporučiti. Među njima je glavni lijek Glucofage 850. Mnogi pacijenti pokušavaju otkriti koji je od bolja među ova dva lijeka. Teško je dati definitivan odgovor. Sve ovisi o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela i ozbiljnosti bolesti.

Prisutnost pratećih bolesti takođe igra važnu ulogu. Ako postoje problemi s jetrom, onda trebate biti oprezni prilikom propisivanja liječenja. Najbolje je u ovom slučaju uvijek uzimati lijekove paralelno koji podržavaju rad same jetre, na primjer, Essentiale forte. Štaviše, interakcija ovog lijeka sa hipoglikemijom je prilično pozitivna. Isti savjet se može dati u vezi s režimom liječenja, što sugerira da trebate uzimati glukofag.

Već je gore rečeno da se Glibomet dugo ne preporučuje za upotrebu pacijentima mlađim od 18 godina. Stoga, ako postoji potreba za odabir lijeka za dijete, ta činjenica mora biti uzeta u obzir.

Postoji mnogo lijekova u kojima je Maninil prisutan. Stoga uvijek možete odabrati najoptimalniji tijek liječenja za određenog pacijenta.

Neki pacijenti misle da su Glucophage i Glybomet sinonimi. Ali ovo je zabluda, to su dva različita lijeka, iako postoje mnoge sličnosti među njima. Štaviše, i po sastavu i u pogledu efekta na organizam.

Uvijek morate pažljivo odabrati dozu lijeka, ovisno o preporučenom režimu liječenja. Uostalom, postoje tablete koje sadrže 2,5 mg aktivne tvari, a ima i onih koje uključuju 5 mg iste komponente.

Koji su lijekovi za dijabetes najučinkovitiji opisani su u videu u ovom članku.

Moguće zamjene za Glibomet

Bagomet Plus (tablete) Ocjena: 37

Analog je jeftiniji od 78 rubalja.

Producent: Kimika Montpellier (Argentina)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2,5 mg + 500 mg, 30 kom.
  • Tab. 5 mg + 500 mg, 30 kom.
Upute za upotrebu

Profitabilnija argentinska zamjena Glibomet s istim setom aktivnih sastojaka, ali u nešto drugačijoj dozi. Za razliku od "originalnog" pakovanja sadrži 10 tableta manje, tako da će uz produljeno liječenje korist biti i manja.

Metglib (tablete) Ocjena: 47

Analog je jeftiniji od 72 rubalja.

Ovaj analog u odabiru aktivnih tvari i njihovoj doziranju po 1 tableti ne razlikuje se od Glibomet-a. Prodaje se u istom obliku oslobađanja i namijenjeno je liječenju dijabetesa tipa 2. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je jeftiniji od 46 rubalja.

Glukovani po cijeni pakiranja povoljno se usporede s "originalnim" lijekom, ali sadrže 10 tableta manje. Indikacije za upotrebu su identične. Glucovans se koristi za dijabetes melitus tipa 2 s neučinkovitošću prehrane i fizičkom aktivnošću.

Analozi Glibomet

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 90 rubalja. Analog je jeftiniji za 197 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 97 rubalja. Analog je jeftiniji za 190 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 115 rubalja. Analog je jeftiniji za 172 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 130 rubalja. Analog je jeftiniji za 157 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 273 rubalja. Analog je jeftiniji za 14 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 288 rubalja. Analog je skuplji za 1 rublje

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 435 rubalja. Analog je skuplji za 148 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 499 rubalja. Analog je skuplji za 212 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 735 rubalja. Analog je skuplji od 448 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 982 rubalja. Analog je skuplji od 695 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 1060 rubalja. Analog je skuplji za 773 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 1301 rubalja. Analog je skuplji za 1014 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 1395 rubalja. Analog je skuplji od 1108 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 1806 rubalja. Analog je skuplji za 1519 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 2128 rubalja. Analog je skuplji od 1841 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 2569 rubalja. Analog je skuplji od 2282 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 3396 rubalja. Analog je skuplji za 3109 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 4919 rubalja. Analog je skuplji od 4632 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 8880 rubalja. Analog je skuplji od 8593 rubalja

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Obložene tablete bijela, okrugla, dvokonveksna, s jednostranim rizikom, bez mirisa.
















1 tab
glibenklamid 2,5 mg
metformin hidroklorid 400 mg

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza - 65 mg, kukuruzni škrob - 57,5 ​​mg, koloidni silicijum dioksid - 20 mg, želatina - 40 mg, glicerol - 17,5 mg, talk - 15 mg, magnezijum stearat - 7,5 mg.

Sastav školjke: acetilftalil celuloza - 2 mg, dietil ftalat - 0,5 mg, talk - 2,5 mg.

20 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Kombinovani oralni hipoglikemijski preparat sadrži derivat sulfoniluree druge generacije i bigvanid. Ima pankreasne i ekstrapankreasne efekte.

Glibenklamid - derivat sulfoniluree druge generacije. Potiče lučenje inzulina snižavanjem praga za iritaciju glukoze p-stanicama gušterače, povećava osjetljivost na inzulin i njegovo vezivanje za ciljne stanice, povećava oslobađanje inzulina, pojačava djelovanje inzulina na mišićni i jetreni unos glukoze i inhibira lipolizu u masnom tkivu. Djeluje u stupnju II sekrecije inzulina.

Metformin spada u skupinu biguanida. Stimulira perifernu osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina (povećava vezanje inzulina za receptore, pojačava učinak inzulina na nivou postreceptora), smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima, suzbija glukoneogenezu i blagotvorno utječe na metabolizam lipida, pomaže u smanjenju viška tjelesne težine kod bolesnika sa šećernom bolešću i takođe ima fibrinolitički efekat suzbijanjem inhibitora aktivatora plazminogena tkiva.

Hipoglikemijski učinak lijeka razvija se nakon 2 sata i traje 12 sati.

Sinergistička kombinacija dviju aktivnih komponenti lijeka - stimulišuće ​​djelovanje derivata sulfonilureje u odnosu na proizvodnju endogenog inzulina (učinak gušterače) i izravan učinak biguanida na mišićno i masno tkivo (značajno povećanje unosa glukoze - ekstra pankreasni učinak) i jetreno tkivo (smanjenje glukoneogeneze), omogućava određeni omjer doze smanjuju sadržaj svake komponente. To pomaže da se izbjegne pretjerana stimulacija β-stanica gušterače, a samim tim se smanjuje rizik od oslabljene funkcije, a također povećava sigurnost hipoglikemijskih lijekova i smanjuje učestalost nuspojava.

Farmakokinetika

Usisavanje i distribucija

Brzo i prilično potpuno (84%) se apsorbira iz probavnog trakta, vrijeme da dosegne Cmaks je 1-2 sata. Veže se na proteine ​​u plazmi - 97%.

Metabolizam i izlučivanje

Gotovo se u potpunosti metabolizira u jetri do neaktivnih metabolita. Izlučuje se bubrezima (50%) i žuči (50%). T1/2 je od 5 do 10 sati

Usisavanje i distribucija

Prilično se apsorbira u probavnom traktu, brzo se distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme.

Metabolizam i izlučivanje

Ne metabolizira se u tijelu, izlučuje se nepromijenjeno uglavnom putem bubrega i dijelom kroz crijeva. T1/2otprilike 7 sati

- šećerna bolest tipa 2 s neučinkovitošću dijetalne terapije i prethodne terapije sulfonilureama ili bigvanidima, kao i drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Režim doziranja

Lijek se uzima oralno uz hranu.

Režim doziranja i trajanje liječenja određuje liječnik u ovisnosti o stanju metabolizma ugljikohidrata i koncentraciji glukoze u krvi.

Početna doza obično je 1-3 tablete / dan s daljnjim postupnim odabirom učinkovite doze dok se ne postigne stalna normalizacija koncentracije glukoze u krvi.

Maksimalna dnevna doza lijeka Glibomet ® je 6 tableta.

Posebna uputstva

Tijekom liječenja pacijenti moraju strogo slijediti preporuke liječnika u pogledu doziranja i načina upotrebe lijeka, kao i slijedeći dijetu, režim vježbanja i samokontrolu razine glukoze u krvi.

Laktacidoza je rijetko i po život opasno patološko stanje karakterizirano nakupljanjem mliječne kiseline u krvi što može biti uzrokovano nakupljanjem metformina. Opisani slučajevi razvoja laktične acidoze kod pacijenata koji su primali metformin primijećeni su uglavnom u bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem srca i bubrega. Prevencija laktične acidoze uključuje identifikaciju svih povezanih faktora rizika, poput dekompenziranog dijabetesa melitusa, ketoze, dugog posta, prekomjernog konzumiranja alkohola, zatajenja jetre i bilo kojeg stanja povezanog s hipoksijom.

Kada uzimate Glibomet ®, koncentracije kreatinina u serumu moraju se redovno pratiti:

- najmanje 1 puta godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega,

- najmanje 2-4 puta godišnje u bolesnika s koncentracijom serumskog kreatinina bliskog VGN-u, kao i u starijih bolesnika.

Oprez treba biti oprezan u slučajevima kada postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, prilikom propisivanja antihipertenzivnih ili diuretika, na početku terapije NSAID-om. Liječenje Glibometom treba prekinuti 48 sati prije rendgenskih snimaka s iv primjenom jodiranih kontrastnih sredstava i zamijeniti ga drugim hipoglikemijskim lijekovima (na primjer, inzulinom).

Primjena lijeka Glibomet ® mora se prekinuti 48 sati prije planirane operacije pod anestezijom, sa spinalnom ili epiduralnom anestezijom. Terapiju treba nastaviti nakon nastavka oralne ishrane ili ne ranije od 48 sati nakon operacije, pod uslovom da se potvrdi normalna funkcija bubrega.

Etanol može izazvati razvoj hipoglikemije, kao i reakciju sličnu disulfiramu (mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, osjet vrućine na koži lica i gornjeg dijela tijela, tahikardija, vrtoglavica, glavobolja), tako da se treba suzdržavati od pijenja alkohola tijekom liječenja Glibometom ®.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom uzimanja lijeka Glybomet ® može se razviti hipoglikemija i, kao posljedica toga, smanjenje sposobnosti koncentracije i ubrzavanje psihomotornih reakcija, stoga tijekom liječenja lijekom treba biti oprezan pri upravljanju vozilima, mehanizmima i bavljenju potencijalno opasnim aktivnostima.

Predoziranje

Simptomi moguća laktacidoza (zbog djelovanja metformina), hipoglikemija (zbog djelovanja glibenklamida).

Simptomi laktacidoze: jaka slabost, bolovi u mišićima, respiratorni poremećaji, pospanost, mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, hipotermija, sniženi krvni pritisak, refleksna bradiaritmija, zbunjenost i gubitak svijesti.

Simptomi hipoglikemije: glad, pretjerano znojenje, slabost, palpitacije, blijeda koža, parestezija u usnoj šupljini, drhtavica, opća tjeskoba, glavobolja, patološka pospanost, poremećaji spavanja, osjećaj straha, poremećena koordinacija pokreta, privremeni neurološki poremećaji. S progresijom hipoglikemije moguć je gubitak samokontrole i svijesti.

Liječenje: ako se sumnja na laktičnu acidozu, preporučuje se momentalno povlačenje lijeka i hitna hospitalizacija. Najefikasniji tretman je hemodijaliza.

Uz blagu hipoglikemiju trebali biste uzeti unutra komad šećera, hrane ili pića s visokim sadržajem ugljikohidrata (marmelada, med, čaša slatkog čaja).

U slučaju gubitka svijesti, potrebno je ubrizgati 40-80 ml iv 40% otopine dekstroze (glukoze), a zatim infuzijom 5-10% otopine dekstroze. Tada možete dodatno unijeti 1 mg glukagona u / u, / m ili s / c. Ako pacijent ne povrati svijest, preporučuje se ponoviti ove korake. U nedostatku efekta, indicirana je intenzivna nega.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski učinak lijeka Glybomet ® pojačan je istovremenom primjenom kumarinskih derivata (varfarin, syncumar), beta blokatora, cimetidina, oksitetraciklina, alopuurinola, MAO inhibitora, sulfonamida, fenilbutazona, njegovih derivata, kloramfenikol, amin amin, probenefenamidid amida, sulfanamidamid amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidamida amida, sulfanamidida amida, sulfanamidamida , mikonazol (za oralno davanje), sulfinpirazon i etanol.

Adrenalin, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, preparati hormona štitnjače, tiazidni diuretici i barbiturati smanjuju hipoglikemijski učinak lijeka Glybomet ®.

Istodobnom primjenom s lijekom Glibomet ® moguće je povećanje učinka antikoagulansa.

Istodobna primena cimetidina može povećati rizik od laktacidoze.

Primjena beta blokatora može prikriti simptome hipoglikemije (osim prekomjernog znojenja).

Upotreba radioaktivnih lijekova koji sadrže jod (za intravaskularno davanje) može dovesti do poremećaja bubrežne funkcije i nakupljanja metformina, što povećava rizik od laktacidoze.

Indikacije za upotrebu Glibomet-a

Jedna od akcija lijeka je poticanje proizvodnje vlastitog inzulina. Ovo je moguće samo ako pacijent ima žive beta ćelije u gušterači, pa su propisane tablete Glibomet samo kod dijabetesa tipa 2. Uz bolest tipa 1, ovaj lijek je neefikasan.

Indikacije za upotrebu:

  1. Bolesnici koji su indicirani za liječenje kompleksom dva (sa glikoliranim hemoglobinom koji prelazi 8%) ili tri (HH> 9%) hipoglikemijskih sredstava.
  2. Pacijenti koji imaju dijetu, sport i prethodno propisani metformin ili glibenklamid ne daju potrebno smanjenje šećera.
  3. Dijabetičari s netolerancijom na velike doze metformina.
  4. Zamjena dva lijeka jednim kod pacijenata s dugotrajno kompenziranim dijabetesom.

Sve antidijabetičke tablete sulfoniluree mogu uzrokovati hipoglikemiju. Glibomet nije izuzetak. Glibenklamid, koji je njegov dio, je najjači lijek u ovoj skupini, a samim tim i najopasniji po pitanju hipoglikemije.

Pacijenti s predispozicijom za brzi pad šećera ili s blagim simptomima Glybomet pokušavaju ne propisati. Novi dijabetičari su pogodniji za ove dijabetičare.

Sastav i dejstvo leka

Učinak lijeka nastaje zahvaljujući aktivnim supstancama koje čine njegov sastav. Jedna tableta Glibomet sadrži 400 mg metformina, 2,5 mg glibenklamida.

Metformin djeluje na metabolizam ugljikohidrata kroz nekoliko mehanizama. Nijedan od njih ne utječe direktno na gušteraču. Metformin smanjuje otpuštanje glukoze u krv iz jetre, što pomaže normalizaciji šećera na posta. Pojačava odgovor stanica na inzulin, što poboljšava iskorištavanje glukoze u tkivima osjetljivim na inzulin - mišićima, masti i jetri. Budući da metformin ne utiče na beta ćelije, ne može dovesti do hipoglikemije.

Od dodatnih djelovanja ove tvari najvažnije je kod dijabetes melitusa učinak metformina na sposobnost krvi da otapa krvne ugruške koji su se tek počeli stvarati. Ovo je trenutno jedini antidijabetički lijek za koji je dokazano da smanjuje rizik od makrovaskularnih komplikacija kod dijabetičara. Metformin smanjuje smrtnost za 42%, srčani udar za 39%.

Zadatak druge komponente Glibomet-a, glibenklamida, je pojačanje izlučivanja njegovog inzulina. Da bi se to postiglo, veže se na beta-stanične receptore i poput glukoze podstiče njihov rad. U svojoj grupi glibenklamid je najmoćniji lijek za hipoglikemijski učinak. Takođe je u stanju da poveća zalihe glikogena u mišićnom tkivu. Prema ljekarima, uzimanje glibenklamida kod pacijenata sa nedostatnom sintezom inzulina može poboljšati tok dijabetesa i smanjiti broj mikrovaskularnih komplikacija za 25%.

Dakle, lijek Glybomet utječe na glavne uzroke hiperglikemije: obnavlja nedovoljnu proizvodnju inzulina i smanjuje otpornost na inzulin.

Prednosti Glibomet-a:

  • jednostavnost upotrebe. Umjesto 6 tableta, tri su dovoljne,
  • smanjenje šećera prije i nakon jela,
  • sposobnost smanjenja doze na 1-2 tablete ako se postigne kompenzacija dijabetesa,
  • dodatno djelovanje - poboljšanje lipidnog profila krvi, ublažavanje gubitka težine, snižavanje krvnog pritiska,
  • smanjena glad. Prema dijabetičarima, ovaj učinak omogućava vam da se uspješno držite dijeta,
  • dostupnost - Glybomet se po gotovo povoljnim cijenama može kupiti u gotovo svim ljekarnama. Tretman sa dva lijeka s istim sastavom, na primjer Maninil i Siofor, koštat će više nego uzimanje kombiniranog Glibomet-a.

Kako uzeti

Smanjenje šećera nakon uzimanja Glibomet-a započinje za 2 sata i traje 12 sati, tako da upute za upotrebu preporučuju uzimanje lijeka dva puta dnevno. Popijte tabletu s hranom.

Doziranje lijeka određuje endokrinolog. U ovom slučaju treba uzeti u obzir nivo glukoze, starost, težinu pacijenta, njegovu ishranu, sklonost hipoglikemiji.

Kako odabrati pravu dozu:

  1. Početna doza 1-3 tablete. Što je veća glikemija, potrebno je više tableta. Ako pacijent prethodno nije uzimao lijekove s istim aktivnim sastojcima, sigurnije je početi s 1 tabletom. Dijabetičari koji ranije nisu uzimali metformin takođe piju 1 tabletu prve 2 nedelje. Ova supstanca često uzrokuje nelagodu u probavnom traktu. Kako bi se naviknulo, tijelu je potrebno malo vremena.
  2. Povećanje doze s nedovoljnom nadoknadom za dijabetes može biti svaka 3 dana. Sa lošom tolerancijom metformina - svake 2 nedelje.
  3. Maksimalna dnevna doza prema uputama je 5 tableta. Prekoračenje ga može dovesti do predoziranja i teške hipoglikemije. Ako 5 tableta nije dovoljno za kompenzaciju dijabetesa, liječenje se nadopunjuje lijekovima iz drugih grupa.

Doza metformina u Glibometu relativno je mala. U standardnoj dnevnoj dozi od 4 tablete, dijabetičari primaju 1600 mg metformina, dok mu je optimalna doza 2000, a maksimalna 3000 mg. Ako bolesnika s dijabetesom karakterizira trbušna pretilost, nemogućnost ili slaba tolerancija na fizički napor, jaka otpornost na inzulin, visoki šećer u krvi, preporučuje se uzimanje dodataka metformina prije spavanja.

Nuspojave i predoziranje

Među nuspojavama lijeka Glibomet najčešća je hipoglikemija koja se može pogoršati do hipoglikemijske kome. Glavni dio hipoglikemije su pluća, koja zahtijeva minimalnu intervenciju bolesnika s dijabetesom. Uzrok pada šećera može biti višak doze Glibomet, kršenje prehrane, prekomjerna ili neplanirana fizička aktivnost.

Predoziranje može rezultirati ređom akutnom komplikacijom dijabetesa - laktacidozom. Obično su za njegov razvoj potrebni popratni faktori: bolesti bubrega, jetre, disajnih organa, anemija itd.

Popis mogućih nuspojava prema uputama:

KršenjeSimptomiDodatne informacije
HipoglikemijaTremor, glavobolja, jaka glad, palpitacije.Da biste uklonili potrebu za oralnom primjenom 15 g glukoze (sok, kocka šećera, slatki čaj).
Problemi sa probavomMučnina, gubitak apetita, okus u ustima, proliv.Ove simptome uzrokuje metformin. Mogu se izbjeći postupnim povećavanjem doziranja, kao što je gore opisano. Prema recenzijama, kod većine dijabetičara probavni poremećaji nestaju nakon 2 tjedna uzimanja Glibomet-a.
Poremećena funkcija jetreHepatitis, povećana aktivnost enzima ALT, AST.Pojava takvih nuspojava može zahtijevati prekid lijeka. U tom slučaju patološke promjene nestaju same od sebe, najčešće ne zahtijevaju liječenje.
Promjena sastava krviSu odsutni. U krvnom testu - smanjenje broja leukocita i trombocita, anemija.
Alergija i preosjetljivost na komponente lijeka GlibometSvrab na koži, osip, groznica, bolovi u zglobovima.Alergije mogu izazvati i aktivne i pomoćne sastojke u tableti. Ako dođe do anafilaktičke reakcije, lijek se otkazuje.
LaktacidozaSlabost, bol u sternumu, u mišićima, grčevi u mišićima, povraćanje, bolovi u trbuhu.Stanje je opasno s mliječno-acidotičnom komom, zahtijeva ukidanje Glibomet-a i hitnu žalbu ljekaru.
Intoksikacija alkoholomVišestruko pojačani znakovi intoksikacije: povraćanje, glavobolja, gušenje, povišen krvni pritisak.Može se javiti dok uzimate Glibomet i alkohol. Za dijabetičare koji uzimaju lijek, uputstvo preporučuje napuštanje alkohola.

Rizik od neželjenih učinaka, osim hipoglikemije, upute za upotrebu ocjenjuju kao rijetke (manje od 0,1%) i vrlo rijetke (manje od 0,01%).

Analozi i nadomjesci

Analozi Glibomet s jednakom dozom aktivnih tvari (2,5 + 400) - indijski Gluconorm i ruski Metglib. Sve ostale kombinacije glibenklamida i metformina imaju doze od 2,5 + 500 i 5 + 500, tako da kada pređete na ove lijekove, vaš uobičajeni šećer u krvi može se promijeniti. Najvjerojatnije će biti potrebno prilagođavanje doze.

Analoge u Rusiji proizvode 4 velike farmaceutske kompanije - Pharmasintez, Pharmstandart, Kanonfarma i Valeant. Prema pregledima, njihovi lijekovi su jednako efikasni kao i Glibomet.

Grupa lijekovaImeZemlja proizvodnjeProizvođač
Kompletni analozi, kombinacija metformina i glibenklamidaGlibenfageRusijaPharmasinteza
Gluconorm PlusPharmstandard
Metglib ForceCanonpharma
MetglibCanonpharma
Bagomet PlusValeant
GlucovansFrancuskaMerk
GluconormIndijaMJ Biopharm
Glibenklamid tableteStatiglinRusijaPharmasinteza
GlibenklamidAtoll, Moskhimpharmprep-t, Pharmstandard, Biosynthesis
ManinilNemačkeBerlin Chemie
GlimidstadStad
Metforminski preparatiMetforminRusijaGideon Richter, Medisorb, Canon Pharma
MerifatinPharmasinteza
Formin dugoPharmstandard
GlukofagFrancuskaMerk
SioforNemačkeBerlin Chemie
Analozi principa djelovanja, metformin + sulfonilureaGlimecomb, Gliclazide + MetforminRusijaAhrikhin
Amaril, glimepirid + metforminFrancuskaSanofi

Ako kombinirani lijek nema u ljekarni, može se zamijeniti metforminom i glibenklamidom u odvojenim tabletama. Ako uzmete istu dozu, nadoknada dijabetesa neće se pogoršati.

Glimecomb i Amaril su po mehanizmu delovanja bliski Glibometu. Aktivne supstance uključene u njihov sastav, gliklazid i glimepirid, grupni su analozi glibenklamida. Oni smanjuju šećer malo manje efikasno, ali su sigurniji za beta ćelije.

Pravila skladištenja i troškovi

Glybomet zadržava djelotvornost od 3 godine, jedini uvjet čuvanja je temperatura ne viša od 30 ° C.

Pakovanje Glibomet od 40 tableta košta 280-350 rubalja. Jeftiniji analozi su Gluconorm Plus (cijena 150 rubalja za 30 tableta), Gluconorm (220 rubalja za 40 tableta), Metglib (210 rubalja za 40 tableta).

Glibomet analozi

Tijekom liječenja pacijenti moraju strogo slijediti preporuke liječnika u pogledu doziranja i načina upotrebe lijeka, kao i slijedeći dijetu, režim vježbanja i samokontrolu razine glukoze u krvi.

Laktacidoza je rijetko i po život opasno patološko stanje karakterizirano nakupljanjem mliječne kiseline u krvi što može biti uzrokovano nakupljanjem metformina.

Opisani slučajevi razvoja laktične acidoze kod pacijenata koji su primali metformin primijećeni su uglavnom u bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem srca i bubrega.

Prevencija laktične acidoze uključuje identifikaciju svih povezanih faktora rizika, poput dekompenziranog dijabetesa melitusa, ketoze, dugog posta, prekomjernog konzumiranja alkohola, zatajenja jetre i bilo kojeg stanja povezanog s hipoksijom.

Prilikom uzimanja lijeka Glybomet®, koncentracije kreatinina u serumu moraju se redovno pratiti:

  • barem 1 puta godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega,
  • najmanje 2-4 puta godišnje kod pacijenata s koncentracijom serumskog kreatinina bliskim VGN-u, kao i u starijih bolesnika.

Oprez treba biti oprezan u slučajevima kada postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, prilikom propisivanja antihipertenzivnih ili diuretika, na početku terapije NSAID-om.

Liječenje Glibometom treba prekinuti 48 sati prije rendgenskih snimaka s iv primjenom jodiranih kontrastnih sredstava i zamijeniti ga drugim hipoglikemijskim lijekovima (na primjer, inzulinom).

Primjena lijeka Glybomet® mora se zaustaviti 48 sati prije planirane operacije pod anestezijom, sa spinalnom ili epiduralnom anestezijom. Terapiju treba nastaviti nakon nastavka oralne ishrane ili ne ranije od 48 sati nakon operacije, pod uslovom da se potvrdi normalna funkcija bubrega.

Etanol može izazvati razvoj hipoglikemije, kao i reakciju sličnu disulfiramu (mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, osjet vrućine na koži lica i gornjeg dijela tijela, tahikardija, vrtoglavica, glavobolja), tako da bi se trebali suzdržati od pijenja alkohola tijekom liječenja Glibometom®.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i drugih mehanizama koji zahtijevaju visoku koncentraciju pažnje

Prilikom uzimanja lijeka Glybomet® može se razviti hipoglikemija i, kao rezultat, smanjenje sposobnosti koncentracije i ubrzavanje psihomotornih reakcija, stoga tijekom liječenja lijekom treba biti oprezan pri upravljanju vozilima, mehanizmima i bavljenju potencijalno opasnim aktivnostima.

Glybomet: upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

Kada je dijeta kod dijabetesa neučinkovita, liječnik često propisuje uzimanje tableta koje sadrže metformin ili glibenklamid.

A one koje sadrže ove obe materije su posebno pouzdane. Na ove se odnosi Glybomet ako jasno slijedite upute za uporabu i imenovanje endokrinologa.

Ovaj lijek ima niz svojstava koja bi trebalo razmotriti detaljnije.

Nuspojave

Postoje brojne reakcije kod uzimanja lijeka:

  • Hipoglikemija.
  • Laktacidoza.
  • Mučnina, povraćanje, "metalik" okus u ustima.
  • Glavobolja.
  • Hematopoeza.
  • Kožne reakcije, svrbež, urtikarija.
  • Simptomi trovanja hranom dok pijete alkohol.

Usporedba s analogima

Ovaj lijek ima nekoliko poznatih analoga. Treba ih uzeti u obzir za usporedbu sa Glybometom i njegovim svojstvima.

Aktivna supstanca je metformin hidroklorid.

Cijena počinje od 130 rubalja za 30 komada.

Proizvođač Merck Sante u Francuskoj.

Pripada klasi biguanida, ima hipoglikemijski učinak. Ne izaziva hipoglikemiju, ali je jeftin.

Glavni minus - postoje neugodne nuspojave i zabrane (trudnice, stariji, djeca). Nije kompatibilno s alkoholom.

Aktivni sastojak je gliklazid.

Ove tablete počinju od 300 rubalja.

Proizvodnja - Servier, Francuska.

Snižava šećer u krvi, ima mali broj nuspojava. Glavni minus je cijena.

Glavne komponente su metformin i vildagliptin.

Cijena - od 1500 rubalja (30 komada svaki).

Proizvođač Novartis u Švicarskoj.

Prema svojim svojstvima ovo je najduže lijek (do 24 sata) upravo zahvaljujući kombinaciji supstanci. Glavni nedostatak su visoki troškovi i potreba za naručivanjem u ljekarnama, kao i prisustvo velikog broja nuspojava.

Baš kao i Glibomet, to je kombinirani lijek.

Cijena je 200 rubalja za 30 tableta.

Produkcijska kompanija Merck Sante, Francuska.

Zahvaljujući dvije komponente, prilično je djelotvoran lijek, ali ima i dvostruki niz nuspojava. Sve se zabrane prijave podudaraju s onima koje je naveo Glibomet.

Sličnog sastava, dvije aktivne tvari.

Trošak je od 200 rubalja (40 tableta).

Proizvodi "MJ Biopharm", Indija.

Sva svojstva se podudaraju s onima koja je specificirao Glibomet. Od prednosti može se primjetiti niža cijena.

Aktivna komponenta je slična Glucofage-u.

Trošak varira od 120 rubalja (30 komada).

Producent - "Gideon Richter", Mađarska, "Teva", Izrael, "Canonfarma", Rusija, "Ozon", Rusija.

Ovo je sredstvo dugog djelovanja sa učinkom za snižavanje šećera. Dostupan je u primjeni, učinkovit u svojstvima, ali ima nuspojave i zabranjen je za djecu i trudnice.

Tablete na bazi glibenklamida sa svojstvom snižavanja razine šećera u tijelu.

Cijena je 120 rubalja (120 tableta).

Producirao Berlin Chemie, Njemačka.

Glavni plus je brzo djelovanje. Ali može prouzrokovati hipoglikemiju, također je zabranjeno trudnicama i djeci. Može se kombinovati sa drugim lijekovima.

Postoje i pozitivna i negativna mišljenja dijabetičara o ovom lijeku. Primijećen je rijedak razvoj nuspojava, posebno kada se slijedi dijetalna terapija.

Viktorija: „Nekad sam uzimala glukofag. No, šećer je postepeno prestao padati. Doktorica je preporučila "Glibomet". Efekat je zadivljujući, ali postoje male nuspojave. Iako ako slijedim dijetu, onda je sve u redu. "

Dmitrij: „Isprobao sam različite vrste terapije. I vježbajte s dijetom, i pili tablete. Do sada je najbolja opcija Glibomet. Šećer je stabilan, ali osjeća se dobro. Osim toga, holesterol je postao niži. Nisam baš prezadovoljan. "

Daria: „Mami je dijagnosticiran dijabetes. Ishrana se ispostavila beskorisnom, prema tome, lijekovi su bili povezani. Nakon svih ostalih probanih, Glibomet je najbolji. Dobro se osjeća, a nivo glukoze je uvijek isti. Tek kada slatkoća to dozvoli, postoje i nuspojave. "

Glybomet: upute za uporabu, cijena, recenzije, analozi

Često u liječenju šećerne bolesti tipa 2 nije dovoljno koristiti samo jedan od dva smjera tableta za snižavanje šećera. Tretiranju derivatima sulfoniluree moraju se dodati Biguanidi i obrnuto.

Ljekarnici su uspjeli stvoriti lijek Glibomet, koji je uspješna kombinacija dviju grupa i sveobuhvatno, zahvaljujući različitim putovima izlaganja, rješava probleme ljudi koji pate od ove bolesti.

Primjena

Lijek Glibomet namijenjen je normalizaciji razine šećera kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, za koje su pokušaji normalizacije šećera dijetalnom terapijom, uzimanjem derivata sulfonilureje ili biguanida, bili neuspješni.

Sastav lijeka uključuje 2 aktivne tvari:

  • glibenklamid 2,5 mg - predstavnik derivata sulfoniluree druge generacije,
  • Metformin 400 mg je derivat biguanida.

Masa koja formira tablete predstavljena je standardnim setom pomoćnih sastojaka.

Na vrhu su tablete obložene presvlakom od talka uz dodatak jedne od sorti celuloze i dietil ftalata.

Interakcija s drugim lijekovima

Interakcija s brojnim lijekovima dovodi do povećanja hipoglikemijskog učinka. Tu spadaju:

  • kumarinski preparati,
  • salicilati,
  • beta blokatori
  • sulfonamidi,
  • MAO inhibitori
  • mikonazol
  • etilni alkohol.

Glibomet povećava učinak antikoagulansa.

Suprotan učinak hipoglikemije je:

  • glukokortikoidi,
  • oralni kontraceptivi
  • diuretici tiazinske serije,
  • barbiturati
  • adrenalin
  • hormoni štitnjače.

Beta blokatori podmazuju kliničke manifestacije hipoglikemije, što može biti opasno za dijabetičare.

Jod-kontrastna sredstva ubrizgana u venu doprinose nakupljanju metformina, pa stoga postoji opasnost od laktične acidoze.

Postoje analozi Glibamet u delovanju i sastavu.

  1. Glucovans je kombinirani pripravak hipoglikemijskog djelovanja, proizvođača Merck, Francuska. Tablete koje se sastoje od glibenklamida i metformina u blister pakovanjima od 15 tableta. U pakovanju 2 ili 4 blistera.
  2. Metglib - ima sličan sastav, tablete od 40 komada po pakovanju.
  3. Bagomet-plus - iste dvije aktivne tvari, ali doziranje je malo drugačije. U pakovanju od 30 tableta. Proizvođač Argentina
  4. Gluconorm - kombinacija istih dviju supstanci, po 40 komada, isporučuje se iz Indije.
  5. Analozi Glibomet-a različitih sastava, ali slični u djelovanju uključuju:
  6. Amaril na bazi glimepirida 1.2.3.4 mg u blisterima od 15 komada, u pakovanju od 2, 4, 6 ili 8 blistera. Dostupno u Njemačkoj.
  7. Maninil i Diabeton - zasnovani na glibenklamidu su derivati ​​sulfoureje druge generacije.
  8. Maninil - tablete 1,75 mg, 3,5 mg i 5 mg od 120 komada. Proizvođač - Berlin-Chemie, Njemačka.
  9. Diabeton MV - 30 ili 60 mg tablete od 60 ili 30 tableta, respektivno. Servier Laboratory, Francuska dobavljač lijekova.

Za poređenje, Maninil - Diabeton treba dati prednost Diabetonu, kao manje štetnom leku.

Po cijeni, Glybomet i njegovi analozi otprilike su u istom rasponu.

  • Prosječna cijena za Glibomed iznosi od 200 do 300 rubalja.
  • Glucovans - cijena je u rasponu od 250 - 350 rubalja.
  • Bagomet-plus se prodaje za 225 -235 rubalja.
  • Metglib se može kupiti u prosjeku za 230 rubalja.
  • Maninil košta 130 -170 rubalja.
  • Diabeton u granicama od 159 - 202 rubalja.
  • Cijena Amaryla kreće se od 150 do 3400 rubalja. Amaryl se prodaje po najvišoj cijeni u najvećoj dozi od 4 mg od 90 tableta.

Važno je znati recenzije dijabetičara na Glibomet.

***** izvještava da je na pozadini uzimanja Glibometta stalno osjećao metalni okus u ustima, čak je imao i drvene kašike, ali to nije pomoglo pa je bio prisiljen odbiti uzeti Glibomet. http://diabethelp.org/lechim/glibomet-otzyvy-diabetikov.html

Lotov Roman Andreevich uzima Glibomet 25 mg ujutro i navečer, kao rezultat, šećer ne prelazi 4-6 mmol. Zadovoljna rezultatom. http://zhivizdorovim.ru/lekarstva/pishchevaritelnyi-trakt/10280-glibomet.html

Irina je podijelila da je nakon uzimanja Glibomet-a suprug primijetio mučninu i povraćanje tokom sedmice, ali što je najgore od svega, šećer je porastao sa 10 na 17. http://www.medsovet.info/herb/4279

Mišljenja endokrinologa o pregledu Glybomet-a uglavnom su pozitivna. Mnogi vjeruju da pravilna selekcija doze zahtijeva vrijeme da se pacijent dinamički prati i za razinu šećera, od prvih doza možda neće postojati pozitivan rezultat.

Pacijent mora razumjeti da su uska suradnja s liječnikom, poštivanje preporuka za uzimanje lijeka, dijeta, prehrane i umjerene fizičke aktivnosti svjesna potreba o kojoj ovisi kvaliteta njegovog života.

Spremite ili podijelite:

Glibomet: pregledi dijabetičara, cijena i analozi lijeka

Mnogi pacijenti koji su suočeni sa problemom dijabetesa zanima koji lijek najefikasnije može pomoći procesu liječenja bolesti.

Jedan od najefikasnijih je lijek Glibomet, koji ima dobar učinak na snižavanje šećera, zbog činjenice da sadrži supstance poput metformina i glibenklamida. Udio između glavnih sastojaka lijeka glibenklamida i metformina je 400 mg i 2,5 mg, respektivno. Alat sadrži pomoćne komponente.

Istina, kako biste maksimizirali terapeutski učinak, morate razumjeti kako pravilno uzimati lijek.

Lijek je dostupan isključivo u obliku tableta, pakovanje sadrži 40, 60 i 100 tableta.

Važno je napomenuti - lijek se uzima kod dijabetesa tipa 2. Glavna aktivna supstanca koja je njegov dio ima stimulativan učinak na lučenje inzulina, povećava stupanj percepcije ovog hormona u tijelu.

Važno je da se Glibomet i analozi ovog lijeka smatraju lijekovima nove generacije, zbog korištenja jednog od glavnih aktivnih sastojaka - glibenklamida. Glibenklamid je derivat nove, druge generacije sulfonilureje.

Analozi ovog lijeka imaju sličan učinak na tijelo i imaju slična svojstva. Glukofag može biti analogni lek, sadrži glibenklamid i metformin.

Glavna prednost lijeka je u tome što je lijek dugog djelovanja, često se propisuje mladima i djeci.

Zahvaljujući uspješnoj kombinaciji dvije glavne komponente, kao rezultat uzimanja glibenklamida i metformina, moguće je postići dobar učinak snižavanja šećera i prevladati suvišnu težinu. Problem viška kilograma često prati tijek dijabetesa tipa 2.

Čega je važno zapamtiti kada koristite glibomet?

Prije nego što počnete koristiti lijek Glibomet, upute treba proučiti vrlo detaljno, morate pročitati fotografiju na pakovanju lijeka kako biste točno shvatili da li se lijek kupuje.

Kao što je već spomenuto, postoje mnogi analozi koje ljekari mogu preporučiti. Među njima je glavni lijek Glucofage 850. Mnogi pacijenti pokušavaju otkriti koji je od bolja među ova dva lijeka. Teško je dati definitivan odgovor. Sve ovisi o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela i ozbiljnosti bolesti.

Prisutnost pratećih bolesti takođe igra važnu ulogu. Ako postoje problemi s jetrom, onda trebate biti oprezni prilikom propisivanja liječenja.

Najbolje je u ovom slučaju uvijek uzimati lijekove paralelno koji podržavaju rad same jetre, na primjer, Essentiale forte. Štaviše, interakcija ovog lijeka sa hipoglikemijom je prilično pozitivna.

Isti savjet se može dati u vezi s režimom liječenja, što sugerira da trebate uzimati glukofag.

Već je gore rečeno da se Glibomet dugo ne preporučuje za upotrebu pacijentima mlađim od 18 godina. Stoga, ako postoji potreba za odabir lijeka za dijete, ta činjenica mora biti uzeta u obzir.

Postoji mnogo lijekova u kojima je Maninil prisutan. Stoga uvijek možete odabrati najoptimalniji tijek liječenja za određenog pacijenta.

Neki pacijenti misle da su Glucophage i Glybomet sinonimi. Ali ovo je zabluda, to su dva različita lijeka, iako postoje mnoge sličnosti među njima. Štaviše, i po sastavu i u pogledu efekta na organizam.

Uvijek morate pažljivo odabrati dozu lijeka, ovisno o preporučenom režimu liječenja. Uostalom, postoje tablete koje sadrže 2,5 mg aktivne tvari, a ima i onih koje uključuju 5 mg iste komponente.

Koji su lijekovi za dijabetes najučinkovitiji opisani su u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno

Hipoglikemijski oralni lek druge grupe Glybomet

Oko 6% svjetske populacije danas pati od dijabetes melitusa - bolesti čiji je glavni znak porast šećera u krvi. Vanjski faktori utječu na razvoj bolesti, a genetika također igra ulogu.

Najbolji lijek za dijabetes je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata: ako normalna osoba može jesti do 400 g čistih ugljikohidrata dnevno, tada je dijabetes manji od 85 g.

Ali čak i odbacivanjem žitarica, krumpira, peciva, većine povrća i voća i zamjenom sa životinjskim mastima koje ne povećavaju glukometri, ne mogu svi u potpunosti nadoknaditi glikemiju. To posebno vrijedi za dijabetičare sa drugom vrstom bolesti kod kojih je povijest bubrežnog zatajenja.

Za liječenje dijabetesa razvijene su 4 vrste lijekova koji se odlikuju sastavom i načinom utjecaja na problem.

  1. Lijekovi koji snižavaju stepen inzulinske rezistencije ćelija su biguanidi (Metformin, Glucofage) i tiazolidindioni (Pioglitazon, Rosiglitazon).
  2. Stimulanti sinteze pankreasa endogenog inzulina su derivati ​​sulfanilureje (Diabeton, Maninil) i gline.
  3. Lijekovi serije incretin, koji kontroliraju težinu i apetit - Galvus, Januvia, Onglisa, Viktoza, Bayeta.
  4. Lijekovi koji blokiraju apsorpciju glukoze u crijevima su Acarbose, Glucobay.

Glibomet se takođe naziva hipoglikemijskim oralnim preparatima druge grupe, čije će upute za upotrebu biti predstavljene na pregled. Sve informacije preuzimaju se iz javno dostupnih izvora, tako da nisu sredstvo za samo dijagnozu i samo liječenje.

Dijabetes melitus je doživotna bolest sa životnim komplikacijama, a eksperimenti s lijekovima bez savjetovanja s endokrinologom i ozbiljnim pregledom nisu prihvatljivi.

Glybomet - sastav

Kombinacija dvaju aktivnih spojeva u svakoj tableti - metformin hidroklorida (400 mg) i glibenklamida (2,5 mg) omogućava ne samo kontrolu glikemije, već i smanjenje doze ovih komponenti. Ako bi se svaki od njih koristio za monoterapiju, doza bi bila značajno veća.

Sadrži formulu i pomoćne tvari u obliku celuloze, kukuruznog škroba, koloidnog silicijumskog dioksida, želatine, glicerina, talka, magnezijum stearata, acetilftalil celuloze, dietil ftalata.

Farmakološka obilježja

Jedan od glavnih aktivnih sastojaka, glibenklamid, je lijek klase sulfonilureje nove generacije, koji se nalazi na popisu vitalnih lijekova s ​​pankreasnim i van pankreasnim mogućnostima.

Ne samo da stimulira funkciju gušterače kao cjeline, već pojačava i proizvodnju endogenog inzulina. Mehanizam njihove aktivnosti zasniva se na zaštiti β-ćelija gušterače oštećene agresivnom glukozom koja određuju napredovanje dijabetesa i stimulaciju inzulinske osjetljivosti ciljnih ćelija.

Uzimanje Glibomet paralelno sa kontrolom glikemije poboljšava metabolizam lipida i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u krvi. Povećava se aktivnost inzulina, a sa njim i apsorpcija glukoze u mišićnim tkivima i jetri. Lijek je aktivan u drugoj fazi proizvodnje inzulina.

Metformin pripada biguanidima - klasi stimulativnih supstanci koje smanjuju neosjetljivost slijepih ćelija na vlastiti inzulin. Vraćanje osjetljivosti nije ništa manje važno nego pojačano lučenje hormona, jer ga kod dijabetesa tipa 2 gušterača stvara čak i u višku.

Metformin pojačava kontakt receptora i inzulina, povećava postreceptorsku efikasnost hormona. U nedostatku inzulina u krvotoku, terapeutski učinak se ne očituje.

Metformin ima jedinstvene karakteristike:

  • Usporava apsorpciju glukoze u crijevnim zidovima i pomaže njezinu iskoristivost u tkivima,
  • Inhibira glukoneogenezu,
  • Štiti b-stanicu od ubrzane apoptoze,
  • Smanjuje rizik od bilo koje vrste acidoze i ozbiljnih infekcija,
  • Poboljšava mikrocirkulaciju tečnosti, endotelnu funkciju i metabolizam masti (smanjuje koncentraciju "štetnog" holesterola i triglicerola u krvi),
  • Olakšava gubitak težine - važan uslov za efikasnu kontrolu glikemije u tipu 2 DS,
  • Smanjuje gustinu ugruška u krvi i oksidativni stres,
  • Ima fibrinolitički efekat inhibirajući aktivator tkivnog plazminogena,
  • Inhibira onkološke procese (dijabetes općenito povećava rizik od onkologije za 40%),
  • Smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih događaja.

Retrospektivni pregled 5800 dijabetičara sa dijabetesom tipa 2 obavljen je u Kini. Učesnici eksperimenta primili su metformin u kombinaciji sa modifikacijama životnog stila. U kontrolnoj grupi volonteri su jednostavno prilagodili svoj način života. Za 63 mjeseca, u prvoj grupi smrtnost je bila 7,5 ljudi na 1000 ljudi / godina, u drugoj - 45 mjeseci, odnosno 11 osoba.

Općenito, u grupi koja je primala metformin smrtnost je bila niža za 29,5% nego u kontrolnoj skupini, a učestalost kardiovaskularnih događaja bila je 30-35%.

Lijek počinje djelovati dva sata nakon ulaska u jednjak, njegova je učinkovitost osmišljena na 12 sati. Metformin ne predstavlja hipoglikemijsku opasnost.

Lijek sa velikom dokaznom bazom, prošao je solidan test vremena i zahtijeva dijabetes u svim fazama intenziviranja terapije.

Pogledajte video: Сахаропонижающий препарат Глибомет для диабетиков (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar