Dijabetes melitus kod djece: prehrana, popisi zabranjenih i dozvoljenih proizvoda

Pravilna, racionalna i pažljivo izbalansirana prehrana za dijabetes ključni je faktor u održavanju sistemske stabilne nadoknade metabolizma ugljikohidrata. Nažalost, trenutno ne postoje efikasni lijekovi koji bi mogli potpuno spasiti osobu od dijabetesa, dakle, prehrana, zajedno s pravilnim dnevnim režimom i, ako je potrebno, uzimanjem lijekova, može pomoći pacijentu da lagodno živi život bez bojazni za zdravlje.

Medicinska ishrana

Ljekari već duže vrijeme znaju za potrebu dijeta za dijabetes - to je bila medicinska prehrana u doba prije inzulina jedini efikasni mehanizam za borbu protiv problema. Dijeta šećerne bolesti tipa 1 posebno je važna, gdje postoji velika vjerovatnoća kome za vrijeme dekompenzacije pa čak i smrti. Za dijabetičare s drugom vrstom bolesti obično se propisuje klinička prehrana za ispravljanje tjelesne težine i predvidivijeg stabilnog toka bolesti.

Osnovni principi

  1. Osnovni koncept terapijske prehrane za dijabetes bilo koje vrste je takozvana jedinica za kruh - teorijska mjera koja odgovara ekvivalentu deset grama ugljikohidrata. Savremeni nutricionisti razvili su posebne setove tablica za sve vrste proizvoda koji ukazuju na količinu XE na 100 grama proizvoda. Svakodnevno se bolesniku s dijabetesom preporučuje uzimanje proizvoda ukupne „vrijednosti“ 12-24 XE - doza se bira pojedinačno, ovisno o tjelesnoj težini, dobi i stupnju fizičke aktivnosti pacijenta.
  2. Voditi detaljan dnevnik hrane. Sva konzumirana hrana mora biti evidentirana tako da je, ako je potrebno, nutricionist izvršio korekciju sistema ishrane.
  3. Mnoštvo prijema. Dijabetičarima se savjetuje 5-6 puta obroka. Istovremeno, doručak, ručak i večera trebalo bi da čine 75 odsto dnevne ishrane, preostala 2-3 grickalica - preostalih 25 odsto.
  4. Individualizacija medicinske ishrane. Moderna znanost preporučuje individualizaciju klasičnih dijeta, prilagođavajući ih fiziološkim preferencijama pacijenta, regionalnim faktorima (skupu domaćih jela i tradicija) i drugim parametrima, istovremeno održavajući ravnotežu svih komponenti uravnotežene prehrane.
  5. Ekvivalencija zamjene. Ako promijenite način ishrane, tada bi odabrana alternativna hrana trebala biti što zamjenjiva u kalorijama, kao i o udjelu proteina, masti, ugljikohidrata. U ovom slučaju, glavne grupe komponenti uključuju proizvode koji sadrže pretežno ugljikohidrate (1), bjelančevine (2), masti (3) i višekomponente (4). Zamjene su moguće samo unutar tih grupa. Ako se zamjena dogodi u (4), tada nutricionisti prilagođavaju sastav cijele prehrane, a prilikom zamjene elemenata iz (1) potrebno je uzeti u obzir ekvivalenciju glikemijskog indeksa - gore opisane tablice XE mogu pomoći.

Proizvodi strogo zabranjeni za dijabetes

Moderna dijetetika, naoružana naprednim metodama dijagnoze i istraživanjem utjecaja tvari i proizvoda na organizam, u posljednjih nekoliko godina značajno je suzila popis apsolutno zabranjene hrane za bolesnike s dijabetesom. Trenutno su jela bazirana na rafiniranim rafiniranim ugljikohidratima, slatkiši i šećer, kao i proizvodi koji sadrže vatrostalne masti i puno kolesterola apsolutno kontraindicirana.

Postoji relativna zabrana bijelog hljeba, pirinča i kaše, kao i tjestenine - mogu biti strogo ograničene. Osim toga, bez obzira na vrstu dijabetesa, alkohol je u potpunosti kontraindiciran.

Dijeta za dijabetes

U nekim slučajevima strogo pridržavanje prehrane za dijabetes tipa 2 pomaže u potpunosti nadoknaditi metabolizam ugljikohidrata i ne koristiti lijekove. Za dijabetičare s 1. i drugim vrstama dijabetesa razmatra se klinička prehrana i važan je element složenog liječenja problema.

Vrste dijabetesnih dijeta

  1. Klasično. Ova vrsta medicinske ishrane razvijena je u 30-40-im godinama dvadesetog veka i predstavlja uravnoteženu, iako strogu vrstu ishrane. Životni predstavnik ruske dijetetike je Tabela br. 9 s brojnim, novijim varijacijama. Ova vrsta medicinske ishrane pogodna je za gotovo sve dijabetičare koji imaju dijabetes tipa 1 i 2.
  2. Moderna. Principi individualizacije i mentalitet pojedinih društvenih skupina stvorili su veliku raznolikost jelovnika i moderne prehrane, s manje strogim zabranama određenih vrsta hrane i uzimajući u obzir nova svojstva koja se nalaze u drugoj, što je omogućilo unošenje prethodno uvjetno zabranjenih proizvoda u svakodnevnu prehranu. Glavni principi ovdje su faktor upotrebe „zaštićenih“ ugljikohidrata koji sadrže dovoljnu količinu dijetalnih vlakana. Međutim, treba shvatiti da se ova vrsta medicinske prehrane bira strogo pojedinačno i da se ne može smatrati univerzalnim mehanizmom za kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata.
  3. Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Dizajniran prvenstveno za dijabetičare tipa II sa povećanom tjelesnom težinom. Osnovni princip je isključiti što je više moguće konzumiranje hrane s visokim udjelom ugljikohidrata, ali ne na štetu zdravlju. Međutim, on je kontraindiciran za djecu, a također ga ne treba koristiti osobama koje imaju bubrežne probleme (nefropatije u kasnoj fazi) i dijabetičarima s dijabetesom tipa 1 i teškom hipoglikemijom.
  4. Vegetarijanska dijeta. Kako su pokazale eksperimentalne studije na prijelazu 20. stoljeća, veganske vrste dijeta s naglaskom na značajno smanjenje konzumacije hrane bogate mastima ne samo da doprinose gubljenju kilograma, već i snižavanju šećera u krvi. Veliki broj cijele vegetacije, bogat dijetalnim vlaknima i vlaknima, u nekim je slučajevima čak i efikasniji od preporučenih specijalnih dijeta, a posebno vegetarijanska prehrana znači značajno smanjenje ukupnog kalorijskog sadržaja u dnevnoj prehrani. To, sa svoje strane, značajno smanjuje rizik od metaboličkog sindroma u pre-dijabetičkim stanjima, može djelovati kao neovisan profilaktički i efikasno se boriti protiv nastanka dijabetesa.

Dnevni meni

U nastavku razmatramo klasični dijetalni jelovnik za dijabetičare 1. i 2. vrste bolesti, koji je optimalan za bolesnike s blagim i umjerenim oblicima dijabetesa. U slučaju ozbiljne dekompenzacije, tendencije i hiper- i hipoglikemije, nutricionista treba razviti individualizirani režim ishrane, uzimajući u obzir ljudsku fiziologiju, trenutne zdravstvene probleme i druge faktore.

  1. Proteini - 85–90 grama (šezdeset procenata životinjskog porijekla).
  2. Masti - 75–80 grama (trećina - biljna osnova).
  3. Ugljikohidrati - 250-300 grama.
  4. Besplatna tečnost - oko jedan i po litra.
  5. Sol je 11 grama.

Sustav napajanja je frakcionalan, pet do šest puta dnevno, dnevni maksimum energije ne iznosi više od 2400 kcal.

Zabranjeni proizvodi:

Mesne / kulinarske masnoće, kiseli umaci, slatki sokovi, muffini, bogati bujoni, vrhnje, kiseli krastavci i marinade, masno meso i riba, konzervi, slani i zasićeni sirevi, tjestenine, kašika, riža, šećer, konzervi, alkohol, sladoled i slatkiši na bazi šećera, grožđe, sve grožđice i banane sa datumima / smokvama.

Dozvoljeni proizvodi / posuđe:

  1. Proizvodi od brašna - dozvoljeni hljeb od raži i mekinja, kao i nejestivi proizvodi od brašna.
  2. Juhe - optimalne za medicinsku ishranu borschta, kupusne juhe, povrtne supe, kao i supe s bujonom s malo masnoće. Ponekad okroshka.
  3. Meso. Sorte govedine, teletine, svinjetine, niske masnoće. Dozvoljeni su ograničeni piletina, kunić, janjetina, kuvani jezik i jetra. Od ribe - bilo koje nemasne sorte u kuvanom obliku, na pari ili pečene bez biljnog ulja.
  4. Mliječni proizvodi. Sirevi s niskim udjelom masti i mliječni proizvodi bez dodanog šećera. Ograničeno - 10 posto kisele pavlake, nemasnih ili podebljanih skuta. Jaja jedu bez žumanjka, u ekstremnim slučajevima u obliku omleta.
  5. Žitarice. Zobena kaša, ječam, pasulj, heljda, jaja, proso.
  6. Povrće. Preporučuje se mrkva, repa, kupus, bundeva, tikvice, patlidžan, krastavci i paradajz. Krompir - ograničen.
  7. Grickalice i umaci. Salate od svježeg povrća, umaci od rajčice i niske masnoće, hren, senf i biber. Ograničeno - kavijar od tikvica ili drugi biljni kavijar, vinaigrette, jelied riba, jela od morskih plodova s ​​najmanje biljnog ulja, goveđi mliječi s niskom masnoćom.
  8. Masti - ograničene na povrće, maslac i ghee.
  9. Razno Pića bez šećera (čaj, kafa, brod od šipka, biljni sokovi), žele, mus, svježe slatko i kiselo neezotično voće, kompoti. Vrlo ograničeno - med i slatkiši na zaslađivačima.

Ponedeljak

  • Doručak ćemo dobiti s dvjesto grama nemasnog sira, u koji možete dodati nekoliko bobica.
  • Drugi put doručkujemo sa jednom čašom jednog postotnog kefira.
  • Imamo ručak sa 150 grama pečene govedine, tanjirom povrća. Garnirano - pirjano povrće u količini od 100-150 grama.
  • Popodnevnu salatu uz svježu salatu od kupusa i krastavaca, začinjenu žličicom maslinovog ulja. Ukupna zapremina je 100-150 grama.
  • Večerat ćemo s povrćem na žaru (80 grama) i jednom srednje pečenom ribom težinom do dvjesto grama.
  • Mi doručkujemo uz tanjur heljdine kaše - ne više od 120 grama.
  • Drugi put doručkujemo s dvije jabuke srednje veličine.
  • Večeramo na tanjiru povrća iz borsch, 100 grama kuhane govedine. Možete piti hranu s kompotom bez dodavanja šećera.
  • Popijte popodne čašu juhe od bokova ruže.
  • Večeramo sa zdjelom sveže povrća salate u količini od 160–180 grama, kao i jednom kuhanom ribom s niskim udjelom masti (150–200 grama).
  • Mi doručkujemo s posudom od sira - 200 grama.
  • Prije ručka možete popiti čašu juhe od bokova ruže.
  • Večeramo na tanjiru kupusne juhe, dvije male riblje pite i stotinu grama povrća salate.
  • Popodnevna užina uz jedno kuhano jaje.
  • Večera je tanjur pirjanog kupusa i dvije srednje mesne pite kuhane u pećnici ili kuhane na pari.
  • Doručkovali smo omletom od dva jaja.
  • Prije večere možete pojesti šalicu jogurta minimalnog sadržaja masti ili čak nezaslađenog.
  • Imamo ručak sa juhom od kupusa i dvije jedinice punjene paprike na bazi vitkog mesa i dozvoljenih žitarica.
  • Imamo poslijepodnevnu užinu s dvjestog grama kasike iz sira i mrkve.
  • Večeramo sa pirjanim pilećim mesom (komad dvjesto grama) i tanjirom povrća salate.
  • Doručkovat ćemo uz tanjir kaše od prosa i jednu jabuku.
  • Prije večere pojedi dvije naranče srednje veličine.
  • Imamo ručak s mesnim gulašom (ne više od sto grama), tanjirom riblje čorbe i tanjurom ječma.
  • Popodnevni obrok uz tanjir salate od povrća.
  • Večeramo sa dobrom porcijom pirjenog povrća sa janjetinom, ukupne težine do 250 grama.
  • Doručkovat ćemo uz tanjir kaše na bazi mekinja, jednu krušku možete jesti sa zalogajem.
  • Prije večere dopušteno je jesti jedno meko kuhano jaje.
  • Mi večeramo na velikom tanjuru povrtnog jela s dodatkom mršavog mesa - samo 250 grama.
  • Popodnevna užina s nekoliko dozvoljenih plodova.
  • Večerat ćemo sa sto grama pirjane janjetine i tanjirom povrća salate u količini od 150 grama.

Nedjelja

  • Doručak s posudom nemasnog sira s malom količinom bobica - ukupno do sto grama.
  • Za ručak dvije stotine grama piletine s roštilja.
  • Imamo ručak sa zdjelom povrtne supe, sto grama gulaša i zdjelom povrća salate.
  • Uzmite popodnevni tanjur bobičate salate - do 150 grama ukupno.
  • Večerat ćemo sa sto grama kuhanog graha i dvjesto grama kuhanih škampi.

Da li je moguće jesti sa dijabetesom: orasi, repa, riža, persuna, šipak i bundeve?

Riža se ne može jesti. Orašasti plodovi (orasi, kikiriki, bademi, kedar) - moguće je, ali u ograničenim količinama (do 50 grama dnevno), prethodno oguljene od školjke i drugih elemenata. Možete koristiti repa od dijabetesa u kuhanom obliku, koristeći ga, na primjer, kao komponentu vinaigrette - ne više od 100 grama dnevno.

Persimmon je proizvod s visokim glikemijskim indeksom, ali sadrži ogromnu količinu hranjivih sastojaka i ne utječe toliko na razinu šećera, jer sadrži uglavnom fruktozu. Možete koristiti, ali u strogo ograničenim količinama, ne više od jednog voća jednom svakih nekoliko dana.

Bundeva je uključena u "zelenu listu" za dijabetes i može se koristiti bez posebnih ograničenja (jedini prag je ukupan kalorični sadržaj jelovnika). Šipur se može konzumirati od dijabetesa tipa 2, ne više od 50 grama dnevno.

Mogu li koristiti med za dijabetes?

Sve do 90-ih godina dvadesetog stoljeća nutricionisti su medu pripisivali apsolutno zabranjene vrste proizvoda za bilo koju vrstu dijabetesa. Najnovija istraživanja pokazuju da kod dijabetičara tipa 2 mala količina meda (5-7 grama dnevno) ne uzrokuje povećanje šećera u krvi zbog prisutnosti velike količine fruktoze u medu. Stoga se može konzumirati, ali u ograničenim količinama.

Postoji li dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2?

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata namijenjena je upravo dijabetičarima s drugom vrstom dijabetesa, koji imaju problema s prekomjernom težinom. Njegov osnovni smjer je smanjenje unosa ugljikohidrata i smanjenje ukupne dnevne energetske vrijednosti prehrane. Kao alternativu, moderni nutricionisti često nude vegetarijansku dijetu - u nekim su slučajevima čak i efikasnija od klasične terapijske dijetetske hrane koju liječnici obično preporučuju.

Da li je za dijabetes potrebna stroga dijeta?

Moderna znanost značajno je proširila granice dozvoljenih proizvoda za dijabetes što je omogućilo pacijentima da raznoliko svoju svakodnevnu prehranu. Strogost prehrane sastoji se u izračunavanju količine konzumiranih ugljikohidrata, kao i ukupnog kalorijskog sadržaja i učestalosti obroka, dok se pojedine komponente prehrane moraju zamijeniti ekvivalentno unutar njihovih skupina.

Dijete je rođeno sa dijabetesom. Kako da ga nahranim?

Nije jasno o kojoj se vrsti dijabetesa radi. Ako vaše dijete ima prolazan tip neonatalne dijabetesa, može se liječiti i u pravilu možete trajno riješiti dijete od toga. Ako govorimo o trajnom dijabetesu novorođenčadi, onda čitav život bebe zahtijeva imenovanje inzulina i, prema tome, cjeloživotnu terapiju. Obje vrste bolesti su prilično rijetke i genetska su anomalija, što ponekad dovodi do dijabetesa tipa 1 u budućnosti.

Možda mislite na dijabetes tipa 2 stečen u detinjstvu? U svakom slučaju, vašem djetetu je potrebna fiziološka prehrana koja je u svakom pogledu apsolutno izbalansirana, udovoljavajući energetskim potrebama rastućeg tijela. Prehrana djeteta s dijabetesom sustavno se ne razlikuje od prehrane zdrave bebe iste dobi s identičnim parametrima tjelesnog razvoja - zabranjena je samo jasno štetna hrana koja se temelji na rafiniranim rafiniranim ugljikohidratima, slatkiši i šećer, kao i proizvodi koji sadrže vatrostalne masti i puno kolesterola. Postoji relativna zabrana bijelog hljeba, pirinča i kaše, kao i tjestenine - mogu biti strogo ograničene.

Naravno, ne radi se o najozbiljnijim oblicima bolesti u fazi dekompenzacije. U svakom slučaju, za razvoj individualne prehrane za dijete potrebno je kontaktirati nutricionista koji će uzeti u obzir vrstu dijabetesa kod vašeg djeteta, karakteristike njegovog tijela i druge faktore.

Odobreni i preporučeni proizvodi


Prilikom razvoja prehrane za djecu oboljelu od dijabetesa potrebno je uzeti u obzir ne samo stupanj razvoja glavnog endokrinog poremećaja, već i stanje unutrašnjih organa, prisustvo istodobnih tegoba.

Konkretno, u nedostatku problema s bubrezima i jetrom, preporučljivo je postepeno uključivanje zelenila i luka u ishranu.

Ako nema posebnih kontraindikacija, u malim količinama dozvoljene su male senf i papar. Ne zloupotrebljavajte sol.

Sljedeći proizvodi su dopušteni za upotrebu:

  1. maslaca i biljnih masti,
  2. žitarice - u ograničenom obimu, posebno kaša i riža (kaša može bebu nahraniti ne više od 1 puta na dan),
  3. agrumi, dinje, jagode - u malim količinama,
  4. jaja (žumanjke treba konzumirati ograničeno).

Preporučuje se djetetu davati razna jela od proizvoda kao što su:

  1. nemasno meso
  2. mršava riba
  3. plodovi mora
  4. mliječna pića i posni sir,
  5. slatka paprika
  6. repe
  7. rotkvica
  8. mrkva
  9. zeleni luk, kopar i peršun,
  10. kupus
  11. grašak
  12. patlidžan
  13. Paradajz
  14. tikvice
  15. pasulj
  16. nezaslađene jabuke
  17. chokeberry,
  18. crna ribizla
  19. trešnja
  20. kopriva

Popis dopuštenih proizvoda zapravo je manje raznolik od popisa ukusnih, ali nezdravih dobrota, pa bi roditelji trebali naučiti kako kuhati različita zdrava jela.

Problem sa šećerom

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Šećer je sastavni dio prehrane gotovo svih zdravih ljudi, ali ne i dijabetičara. Prekomjerna upotreba njega može dovesti do hiperglikemijske kome, pogoršanja procesa zacjeljivanja rana, pogoršanja istodobnih tegoba. Pri konzumiranju šećera vrlo je važno zaista utvrditi stepen opasnosti.

U nekim slučajevima šećer treba potpuno isključiti iz prehrane:

  1. u početnim fazama progresije dijabetesa, odbijanje šećera može osloboditi potrebu za insulinom,
  2. ako se inzulin već počeo davati, odbijanje šećera može smanjiti opterećenje gušterače.

Uz dekompenzirani oblik, ima smisla održati određenu dozu unosa šećera. I sa hipoglikemijskim stanjima uobičajeni šećer ili glukoza mogu pomoći poboljšanju stanja.

U nekim slučajevima dozvoljena je upotreba meda, ali samo u nedostatku ozbiljnih kontraindikacija i u vrlo malim količinama, jer uz sigurnu fruktozu, sadrži i neželjenu glukozu.Ali postoje i druge supstance koje imaju slatki ukus. Oni se široko koriste da daju omiljeni ukus mnogim namirnicama i jelima.

Sada u prodaji možete pronaći mnoge dobrote i dijabetičke deserte, u kojima su obični šećer zamijenjeni zaslađivačima, fruktozom, saharinom, sorbitom. Međutim, čak i u nedostatku uobičajenog šećera, takvi slatkiši mogu biti prijetnja zdravlju.

Zaista, često takvi proizvodi imaju u svom sastavu i veliku dozu masnih spojeva, posebno to se odnosi na čokoladu. To znači da su poslastice za dijabetičare u velikim količinama štetne, posebno u djetinjstvu.

Ni u kojem slučaju ne možete zanemariti dječje zabrane ili djelomična ograničenja u vezi s korištenjem šećera, to je vrlo opasno.

Korisni video

O tome kakav bi trebao biti jelovnik djeteta s dijabetesom u videu:

Tako dijeta protiv dijabetesa kod djece zaista ograničava dopuštene kulinarske sklonosti bolesne osobe. No, ako roditelji mogu kuhati razna jela od malog broja proizvoda, djetetu će biti lakše preživjeti nedostatak dobrota. Postoje recepti za slana i slatka ukusna jela koja mogu raznolika jelovnik dijabetesa kod adolescenata i djece. Ali dopustiti bebi da jede zabranjenu hranu ili premašiti dozvoljenu količinu je ozbiljan zločin. Što prije beba shvati principe prehrane i shvati potrebu da slijedi dijetu, to će joj biti lakše u budućnosti. Takve dobre navike mogu produžiti život i spriječiti nagle negativne promjene u tijelu.

Načela prehrane za dijabetes

Prehrana pacijenata sa dijabetesom zahtijeva strog pristup. Zbog problema sa uklanjanjem šećera iz tijela, trebali biste biti oprezni kod slatkiša i drugih koji sadrže šećer. Istovremeno, ugljikohidrati se ne mogu u potpunosti isključiti iz prehrane, jer su ljudi energija. Dakle, princip dijabetesne ishrane je imati na svom jelovniku hranu sa malo glukoze..

Proizvodi s ugljikohidratima

  1. Slatkiši. Naravno, ne biste trebali biti kategorični, jer s hipoglikemijskim stanjem pacijent može s nekim slatkišima dovesti do nivoa šećera u krvi.
  2. Sadrže škrob: krompir, mahunarke, svi proizvodi od brašna.
  3. Voće. Jedenje slatke hrane brzo će vam povećati nivo glukoze. Slatko i kiselo sadrži neprobavljive ugljene hidrate koji ne utiču značajno na sastav krvi.
  4. Povrće. Treba odabrati samo one koji ne sadrže škrob.. Mogu se konzumirati u neograničenim količinama.

Dijeta dijabetičara ne znači da morate iz prehrane izbrisati sve što sadrži ugljene hidrate. To treba biti uravnoteženo, tako da uz unos ugljikohidrata postoje i namirnice koje usporavaju njihovu apsorpciju. Čimbenici poput temperature hrane također mogu utjecati na brzinu apsorpcije: ako je hladno, proces će ići sporije. To će spriječiti hiperglikemiju.

Tako se pojavio pojam glikemijskog indeksa (GI) - ovo je pokazatelj učinka pojedinih proizvoda na šećer u krvi. Ako se hrana nalazi na popisu niskog GI, tada će, kada se konzumira, unos glukoze u krvi biti spor. Što je GI veći, to će se brže podići.

Uobičajene upute za dijabetes

  • ako je moguće, jedite sirovo povrće jer ima mnogo niži glikemijski indeks (GI),
  • dok jedete pokušajte temeljno žvakati. Zbog toga, ugljikohidrati se neće tako brzo apsorbirati, što znači da će manje šećera doći u krv tj.
  • hrana treba biti frakcijska, do 6 puta dnevno,
  • diverzificirati jela vlaknima (ona inhibira apsorpciju glukoze i uklanja višak holesterola),
  • kuhati ili peći hranu,
  • izbegavajte masnu i dimljenu hranu.

Prehrana u dijabetičke djece

Postoje dvije vrste dijabetesa: prva i druga. Kod dijabetesa tipa 2 dijeta je stroža nego kod dijabetesa tipa 1. Prehrana za djecu oboljela od dijabetesa slična je prehrani odraslih. Ali kako djeca rastu, potrebno im je više konzumiranja životinjskih proteinskih namirnica. Dnevni meni može sadržavati fermentirane mliječne proizvode (niske masnoće), jaja, nemasno meso ili ribu.

Dijabetes tipa 2 nastaje, u većini slučajeva, na pozadini prekomjerne težine kod djece i odraslih. Zbog toga će hrana sa dijabetesom tipa 2 biti drugačija. U ovom slučaju je prikladna niskokalorična dijeta.

Naravno, djeca oštro reagiraju na zabrane svojih roditelja, posebno na omiljene slatkiše. Možete odabrati pristupačne zaslađivače i na osnovu njih izmisliti domaće slatkiše. Ali ove proizvode dijete treba konzumirati u ograničenim količinama, jer i one sadrže ugljikohidrate i masti.

Dozvoljena hrana za dijabetes

Osnova industrijskih ili domaćih trebaju biti zaslađivači, umjereno - med,

  1. Voće je samo slatko i kiselo, siromašno ugljikohidratima:
  • agrumi
  • ribizla
  • borovnice
  • granate
  • trešnja
  • jagode
  • slatka trešnja
  • kopriva
  • brusnice
  • kivi
  • jabuke
  • šljive.
  1. Povrće. Oni čine većinu dnevnog menija. Posebno korisni su oni sa zelenkastom bojom:
  • tikvice
  • kupus
  • biber
  • krastavci
  • bundeva
  • patlidžan
  • rajčica (preporučuje se jesti češće od ostalih).
  1. Piće.

Savjetuje se konzumiranje domaćih sokova i voćnih napitaka s dodatkom fruktoze. Korištenje bobica ruža, sok od rajčice i bundeve, slatki i kiseli voćni kompoti biće korisni. U prehrani su nezamjenjivi i biljni čajevi od maslačka, planinskog pepela, lešnika, kukuruza i crne ribizle. Oni služe ne samo kao izvor vitamina, već i mogu sniziti nivo šećera. Ali i njihova upotreba treba da bude umjerena.

Zabranjena hrana za dijabetes

  • marinade od bilo kojeg povrća,
  • škrobno povrće (krompir, kukuruz, mahunarke),
  • konditorski proizvodi (čokolada, datulje, grožđice, smokve, sladoled), džem,
  • slatko voće (banane, ananas, persimmons, grožđe) je nepoželjno, ali ponekad možete jesti,
  • začinjeni, slani i masni umaci.

Lista zamjenjivih proizvoda za dijabetes

Nemoguće jeMože
ŠećerSorbitol
ČuvaFruktoza
Mlečna čokoladaTamna čokolada
PastaHeljda
PavlakaSkuta (malo masti)
MasnoćaPileće meso
MajonezSenf
Kiselo povrćeSvježe povrće
Grožđice, smokveSuhe marelice, suve šljive
BananaNarandžasta
Beli hlebRaž ili mekinje

Uzorak nedeljnog menija za decu sa dijabetičarima

Ponedeljak
Doručak
  • heljda kaša s mlijekom i maslacem,
  • zeleni čaj sa zaslađivačem,
  • integralni hljeb.
Drugi doručak
  • skuti sir bez masnoće,
  • čaj
  • slatka i kisela jabuka.
Ručak
  • salata od cvekle sa biljnim uljem,
  • supa s povrćem na mršavom juhu,
  • parne mesne reznice,
  • Bučene tikvice
  • integralni hljeb.
Visoki čaj
  • narandžasta
  • bioogurt.
Večera
  • pečena riba
  • salata sa sirovim povrćem.
Druga večera
  • kefir.
Utorak
Doručak
  • umućena jaja
  • kuhana piletina
  • krastavac
  • integralni hljeb
  • čaj sa zaslađivačem.
Drugi doručak
  • kompot od brusnice,
  • krekeri.
Ručak
  • svježi borsch na kostima juhe,
  • mesne okruglice sa heljdinom kašom,
  • nemasna kisela pavlaka,
  • integralni hljeb.
Visoki čaj
  • voćna mliječ sa sorbitom.
Večera
  • pirjani kupus
  • kuhana riba
  • bez masne kisele pavlake.
Druga večera
  • kefir bez masti.
Srijeda
Doručak
  • kuhano jaje
  • paradajz
  • integralni hljeb
  • čaj s medom.
Drugi doručak
  • bokovi ruža,
  • krekeri
  • kruška.
Ručak
  • povrtna salata
  • pečeni krompir
  • teleća teleća teletina.
Visoki čaj
  • suvi hleb
  • kefir bez masti.
Večera
  • Bučene tikvice
  • kuvani pileći file.
Druga večera
  • bioogurt.
Četvrtak
Doručak
  • skuti sir s malo masnoće
  • čaj s medom.
Drugi doručak
  • keksi sa biskvitom
  • čaj
  • kivi
Ručak
  • supa od bisernog ječma
  • lijen kupus
  • nemasna pavlaka
Visoki čaj
  • sušenje sjemenkama maka
  • bioogurt
Večera
  • mrkvu-kašu od karele.
Druga večera
  • kefir bez masti.
Petak
Doručak
  • proso kaša
  • nemasni sir
  • čaj
Drugi doručak
  • skuti sir s malo masnoće
  • bobice jagoda.
Ručak
  • kiseli krastavac,
  • patlidžan patlidžan
  • parne reznice teletine.
Visoki čaj
  • keksi sa biskvitom
  • kompot od ribizle.
Večera
  • kuhano pileće meso,
  • zeleni grašak.
Druga večera
  • pečena jabuka.
Subota
Doručak
  • malo slani losos,
  • kuhano jaje
  • paradajz
  • integralni hljeb
  • čaj
Drugi doručak
  • suvi hleb
  • bioogurt.
Ručak
  • vegetarijanski borscht,
  • nemasna pavlaka,
  • gulaš sa tikvicama
Visoki čaj
  • pečena bundeva
  • borov kompot.
Večera
  • patlidžan patlidžan
  • kuhana piletina
Druga večera
  • kefir bez masti.
Nedjelja
Doručak
  • kuhana teletina,
  • svježi krastavac
  • integralni hljeb
  • čaj s medom.
Drugi doručak
  • jabuka
  • krekeri
  • čaj
Ručak
  • povrtna supa
  • Bučene tikvice
  • gulaš nemasno meso.
Visoki čaj
  • brusnica žele,
  • suvi hleb.
Večera
  • pirjani kupus
  • kuvani riblji file.
Druga večera
  • bioogurt.

Postoji mnogo načina za održavanje zdravlja dijabetičara, ali ne postoji univerzalna metoda pogodna za sve. Nije moguće medicinski zaustaviti skok šećera u krvi nakon jela. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare je glavni tretman. Ne zadržava samo normalan šećer, već je i srdačan i ukusan.

Pogledajte video kako odbiti dijete od slatkiša:

Pogledajte video: Život sa dijabetesom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar