Dijagnoza dijabetesa: laboratorijske metode

Dijabetes melitus je klinički sindrom hronične hiperglikemije i glukozurije uslijed nedostatka inzulina.

Ispitivanje: pacijenti se žale na suha usta, žeđ (polidipsija), obilno mokrenje (poliurija), pojačani apetit, slabost i svrbež kože. U bolesnika sa dijabetesom tipa 1 bolest se javlja akutno (češće u mladoj dobi). Sa dijabetesom

Bolest tipa 2 razvija se sporo i može proći sa minimalnim simptomima.

Koža: na čelu, obrazima, bradi možete stvoriti rumenilo nastalo širenjem kapilara, žutom bojom dlanova i tabana zbog kršenja razmjene vitamina A, kalkulacija. Možete primjetiti groznice i gljivične lezije na koži.

Mišići i kosti: atrofija mišića i osteoporoza kralježaka, kostiju udova kao rezultat poremećenog metabolizma proteina.

Alimentarni trakt: pojava gingivitisa, stomatitisa, smanjene sekretorne i motoričke funkcije želuca.

Oftalmički poremećaji: očituju se ekspanzijom venula mrežnice, razvojem mikroaneurizmi, krvarenjima u njoj. Dijabetička retinopatija se razvija, što dovodi do progresivnog gubitka vida.

Neurogene promjene: kršenje bola, osjetljivost na temperaturu, smanjeni tetivni refleksi, smanjeno pamćenje.

Laboratorijske metode istraživanja:

Stopa glukoze u krvi = 3,3-5,5 mmol / L na prazan stomak.

SD: na prazan stomak = 6,1 mmol / L ili više + simptomi bolesti.

U krvi više od 11,1 mmol / L. 100% dijagnoza dijabetesa.

S nejasnom dijagnozom: oralni test glukoze. 3 dana pacijent jede što želi. Posna krv. Zatim dodajte opterećenje glukozom. Nakon 2 sata, normalni šećer trebao bi pasti ispod 7,8 mmol / L, a kod pacijenata s dijabetesom 11,1 mmol / L. U slučajevima kada je razina glukoze u krvi 2 sata nakon testa između normalnih vrijednosti karakterističnih za dijabetes (7,8-11,1 mmol / l.), Tada govorimo o oslabljenoj toleranciji na glukozu.

Glukosurija se otkriva porastom glukoze u urinu preko 8,8 mmol / L.

Takođe se koristi za određivanje sadržaja imunoreaktivnog inzulina i glukogona u krvi, kao i C-peptida, glikoliranog hemoglobina.

Metode instrumentalnog istraživanja:

Ultrazvuk gušterače

Ispitivanje arterijskog protoka krvi u donjim ekstremitetima (simptomi plantarne ishemije: Pančenko, Gulflamma itd.) I upotreba angiografije.

Kada se utvrde komplikacije, radi se ultrazvuk bubrega, srca.

Ispitivanje žila očiju.

90. Određivanje glukoze u krvi, mokraće, acetona u urinu. Glikemijska kriva ili profil šećera.

Glukoza se meri u krvi na prazan stomak i nakon jela. Krv se pola uzima ujutro, a zdrava osoba ili osoba s dijabetesom tipa 2 ne bi smjela jesti 12 sati .. mjereno oko osam ujutro, zatim u dvanaest, šesnaest i dvadeset sati, dva sata nakon doručka, ručka i večere (svaki pacijent pravovremeno vrši mjerenja, što odgovara ustajanju i obrocima). Kompletnu kontrolu glukoze u krvi (četiri ispitivanja dnevno) treba provoditi redovno jednom ili dva puta sedmično. Ovo je posebno važno za pacijente s dijabetesom tipa 1, kada trebate kontrolirati dozu inzulina i količinu konzumiranih ugljikohidrata.

Pre merenja glukoze na testu ne pušite:

Stopa glukoze u krvi = 3,3-5,5 mmol / L na prazan stomak.

SD: na prazan stomak = 6,1 mmol / L ili više + simptomi bolesti.

U krvi više od 11,1 mmol / L. 100% dijagnoza dijabetesa.

S nejasnom dijagnozom: oralni test glukoze. 3 dana pacijent jede što želi. Posna krv. Zatim dodajte opterećenje glukozom. Nakon 2 sata, normalni šećer trebao bi pasti ispod 7,8 mmol / L, a kod pacijenata s dijabetesom 11,1 mmol / L. U slučajevima kada je razina glukoze u krvi 2 sata nakon testa između normalnih vrijednosti karakterističnih za dijabetes (7,8-11,1 mmol / l.), Tada govorimo o oslabljenoj toleranciji na glukozu.

Glukosurija se otkriva porastom glukoze u urinu preko 8,8 mmol / L.

2. Određivanje glukoze u urinu: Rutinski testovi ne otkrivaju normalne koncentracije glukoze u mokraći do 0,2 g / l. Pojava glukoze u urinu može biti rezultat fiziološke hiperglikemije (alimentarne, emocionalne, lijekove) i patoloških promjena.

Pojava glukoze u urinu ovisi o njezinoj koncentraciji u krvi, procesu filtracije u glomerulima i reabsorpciji glukoze u tubulima nefrona. Patološke glukozurije dijele se na pankreatogene i ekstrapankreasne. Najvažnija bolest pankreatogena je dijabetička glukozurija. Ekstrapankreasna glukozurija se opaža kod iritacije centralnog nervnog sistema, hipertireoze, Itsenko-Cushingovog sindroma, patologije jetre i bubrega. Za ispravnu procenu glukozurije (posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću), urin prikupljen dnevno treba pregledati na šećer.

Glukosurija se otkriva porastom glukoze u urinu preko 8,8 mmol / L.

3. Određivanje acetona u urinu: ketonska tela uključuju aceton, acetooctenu kiselinu i beta-hidroksi-maslačnu kiselinu. Ketonska tijela u urinu nalaze se zajedno, stoga zasebna definicija njihove kliničke vrijednosti nema. Normalno se u mokraći izluči 20-50 mg ketonskih tijela dnevno, koje se ne otkriju uobičajenim kvalitativnim reakcijama, s porastom ketonskih tijela u urinu, kvalitativne reakcije na njih postaju pozitivne. Princip otkrivanja ketonskih tijela u urinu. Natrijum nitroprusid u alkalnom mediju reagira s ketonskim tijelima, formirajući kompleks obojen u ružičasto-lila, lila ili ljubičasta.Ketonska tijela pojavljuju se u urinu kada se poremete metabolički poremećaji ugljikohidrata, masti i bjelančevina što je popraćeno porastom ketogeneze u tkivima i nakupljanjem ketonskih tijela u krvi (ketonemija).

Glikemijska kriva - krivulja koja odražava promjene koncentracije glukoze u krvi nakon punjenja šećerom.

Post glukoze u krvi

Ovo je standardni test krvi koji mjeri vaš šećer u krvi. Vrijednosti kod zdravih odraslih i djece su 3,33-5,55 mmol / L. Pri vrijednostima većim od 5,55, ali manjim od 6,1 mmol / L, tolerancija na glukozu je narušena, a moguće je i stanje predijabetesa. A vrijednosti iznad 6,1 mmol / l ukazuju na dijabetes. Neke se laboratorije vode drugim standardima i normama, koje su nužno naznačene na obrascu za analizu.

Krv se može darivati ​​i iz prsta i iz vene. U prvom slučaju potrebna je mala količina krvi, a u drugom se ona mora darivati ​​u većem volumenu. Pokazatelji u oba slučaja mogu se međusobno razlikovati.

Pravila za pripremu za analizu

Očito, ako se analiza daje na prazan stomak, tada ne možete doručkovati prije nego što je prođete. Ali postoje i druga pravila koja se moraju pridržavati kako bi rezultati bili tačni:

  • ne jesti kasnije od 8-12 sati prije davanja krvi,
  • noću i ujutro možete piti samo vodu,
  • alkohol je zabranjen poslednja 24 sata,
  • zabranjeno je i ujutro žvakati žvakaće gume i četkati zube pastom zuba kako šećer koji se nalazi u njima ne prodire u krv.

Odstupanja od norme

Ne samo povišene vrijednosti, već i niže, alarmiraju u rezultatima ovog ispitivanja. Da biste povećali koncentraciju glukoze Osim dijabetesa, oni navode i druge razloge:

  • nepoštivanje pravila o obuci,
  • emocionalno ili fizičko naprezanje
  • poremećaji u endokrinom sistemu i gušterači,
  • neki lijekovi su hormonalni, kortikosteroidni, diuretski lijekovi.

A nizak šećer mogu razgovarati o:

  • kršenja jetre i gušterače,
  • kvarovi probavnih organa - postoperativni period, enteritis, pankreatitis,
  • vaskularne bolesti
  • posljedice moždanog udara,
  • nepravilni metabolizam
  • post.

Prema rezultatima ovog testa, dijagnoza dijabetesa postavlja se samo prethodno, ako nema očiglednih znakova. Potrebni su i drugi testovi, uključujući test tolerancije na glukozu da bi se tačno potvrdila.

Test tolerancije na glukozu

Test tolerancije na glukozu smatra se indikativnijim od prethodnog. Ali on pokazuje i samo trenutnu razinu koncentracije glukoze i toleranciju tkiva na nju. Za dugo ispitivanje i kontrolu nije prikladno.

Ova analiza negativno utječe na gušteraču. Stoga se ne preporučuje uzimati ga bez posebnih indikacija, uključujući i onda kada dijagnoza dijabetesa više nije u dvojbi.

Ispitivanje se provodi ujutro. Sastoji se u gutanju rastvora glukoze u čistom obliku (75 g) u vodi (300 ml). 1 i 2 sata kasnije uzima se krv. Koncentracija glukoze određuje se u prikupljenom materijalu. Sa pokazateljima do 7,8 mmol / L, tolerancija na glukozu je definirana kao normalna. Kršenjem i predijabetesom smatra se nivo od 7,8-11 mmol / L. Za koncentracije veće od 11 mmol / l unaprijed je postavljeno prisustvo dijabetesa.

Ako su ostali simptomi odsutni i test pokazuje visoke vrijednosti, tada se analiza ponavlja 1-2 puta u sljedećim danima.

Pravila pripreme

Prije polaganja ovog testa, preporučuje se:

  • postiti 10-14 sati,
  • odustati od pušenja i alkohola,
  • smanjiti fizičku aktivnost,
  • ne uzimajte kontracepcijske, hormonske i kofeinske lijekove.

Nivo glikoliranog hemoglobina

Jedan od najpouzdanijih testova, jer procjenjuje dinamiku koncentracije glukoze u krvi u posljednja 3 mjeseca. Upravo u to vrijeme prosječno žive crvena krvna zrnca od kojih je svaki 95% hemoglobina.

Ovaj protein, koji dostavlja kisik tkivima, delimično se vezuje za glukozu u organizmu. Broj takvih veza direktno ovisi o količini glukoze u tijelu. Takav vezani hemoglobin naziva se glikovani ili glikozilirani.

U krvi koja je uzeta za analizu provjerava se omjer svih hemoglobina u tijelu i njegovih spojeva s glukozom. Normalno, broj spojeva ne smije prelaziti 5,9% ukupne količine proteina. Ako je sadržaj veći od normalnog, onda to ukazuje da je tijekom posljednja 3 mjeseca povećana koncentracija šećera u krvi.

Odstupanja od norme

Pored dijabetesa podići vrijednost glikiranog hemoglobina može:

  • hroničnog zatajenja bubrega
  • visok ukupni holesterol
  • visok nivo bilirubina.

  • akutni gubitak krvi
  • teška anemija,
  • urođene ili stečene bolesti kod kojih se ne odvija normalna sinteza hemoglobina,
  • hemolitička anemija.

Testovi mokraće

Za pomoćnu dijagnozu šećerne bolesti urin se može provjeriti i na prisutnost glukoze i acetona. Učinkovitije su kao svakodnevno praćenje tijeka bolesti. I u početnoj dijagnozi smatraju se nepouzdanim, ali jednostavnim i pristupačnim, pa se često propisuju kao dio cjelovitog pregleda.

Glukoza u urinu može se otkriti samo uz značajan višak norme šećera u krvi - nakon 9,9 mmol / L. Urin se skuplja svakodnevno, a razina glukoze ne smije prijeći 2,8 mmol / L. Na ovo odstupanje ne utječe samo hiperglikemija, već i starost pacijenta i njegov životni stil. Rezultati ispitivanja moraju biti provjereni odgovarajućim, informativnijim pretragama krvi.

Prisutnost acetona u urinu indirektno ukazuje na dijabetes. To je zato što se s ovom dijagnozom narušava metabolizam. Jedna od mogućih komplikacija može biti razvoj ketoacidoze, stanja u kojem se organske kiseline intermedijarnih proizvoda metabolizma masti akumuliraju u krvi.

Ako se paralelno s prisustvom ketonskih tijela u urinu uoči višak glukoze u krvi, to pokazuje izraziti nedostatak inzulina u tijelu. Ovo se stanje može pojaviti u obje vrste dijabetesa i zahtijeva terapiju lijekovima koji sadrže insulin.

Krvni test za inzulin

Ovaj je test informativan kod pacijenata koji nisu bili podvrgnuti terapiji koja sadrži inzulin, ali su povećali glikemiju i oslabili toleranciju na glukozu.

Svrha ove analize:

  • potvrda ili odbijanje sumnje na dijabetes,
  • izbor tretmana
  • identifikacija oblika dijabetesa kad je otkrije.

Inzulin se oslobađa iz specifičnih beta ćelija gušterače nakon gutanja hrane. Ako nije dovoljno u krvi, glukoza neće moći doći u ćelije, što će izazvati poremećaje u radu različitih organa. Zato je važno uspostaviti vezu između receptora za inzulin i glukoze.

Razina inzulina u tijelu se stalno mijenja, stoga se ne mogu donijeti točni zaključci na temelju njegove koncentracije. Određuje se u krvi uzetom iz vene istovremeno sa proučavanjem nivoa glukoze i tolerancijom na nju.

Norme ove analize utvrđuje laboratorija u kojoj se vrši i bilježi na obrascu. Ne postoje međunarodni standardi, ali prosječne stope su i do 174 pmol / l. Sa niskom koncentracijom se sumnja na dijabetes tipa 1, sa povećanom koncentracijom - dijabetes tipa 2.

Ova proteinska supstanca nalazi se u molekulama proinzulina. Bez njegovog cijepanja nije moguće stvaranje inzulina. Po njegovoj razini u krvi može se prosuditi o adekvatnosti oslobađanja inzulina. Za razliku od nekih drugih testova, na rezultate ovog istraživanja upotreba inzulinskih pripravaka ne utječe, jer C-peptid nije sadržan u obliku doziranja.

Često se analiza provodi paralelno s testom tolerancije na glukozu. Kombinovanje rezultata pomaže:

  • prepoznati faze remisije bolesti,
  • odrediti osetljivost tela na inzulin,
  • odabrati pravu terapiju
  • dijagnosticirati uzroke abnormalnosti u koncentraciji glukoze u krvi.

Kod dijabetes melitusa, posebno tipa 1, dolazi do smanjenja C-peptida, što ukazuje na nedostatak inzulina u tijelu.

Taj se marker može utvrditi i u krvi i u dnevnoj mokraći. Krv se uzima ujutro, na prazan stomak, nakon 10-12 sati posta. Dozvoljena je samo voda bez plina.

Za normalnu razinu u krvi smatra se koncentracija do 1,47 nmol / L. A u dnevnom urinu - do 60,3 nmol / l. Ali u različitim se laboratorijama ti kriteriji mogu razlikovati jedan od drugog.

Povećanje proteina moguće je kod nedostatka kalijuma, gojaznosti, trudnoće, dijabetesa tipa 2, razvoja insulinoma, hroničnog zatajenja bubrega.

Leptin je hormon odgovoran za regulaciju proizvodnje energije i apetita u tijelu. Ponekad ga nazivaju i hormonom masnog tkiva, jer ga proizvode masne ćelije, odnosno hormon tankoće. Analiza njegove koncentracije u krvi može pokazati:

  • predispozicija za dijabetes tipa 2,
  • razni metabolički poremećaji.

Krv se uzima na analizu iz vene ujutro, a ispitivanje izvodi ELISA (u prikupljeni materijal se dodaje reagens i provjerava se njegova boja). Pravila za pripremu studije:

  1. Isključivanje alkohola i masne hrane 24 sata prije ispitivanja.
  2. Ne pušite najmanje 3 sata pre uzimanja krvi.
  3. Post 12 sati pre analize.

Norme leptina za odrasle žene - do 13,8 ng / ml, za odrasle muškarce - do 27,6 ng / ml.

Nivo iznad normalnog govori o:

  • moguće prisustvo dijabetesa tipa 2 ili predispozicija za njega,
  • gojaznost.

Ako hormon sadrži u niskoj koncentraciji, to može značiti:

  • dugo gladovanje ili slijedeći dijetu s prekomjerno niskim kalorijama,
  • bulimija ili anoreksija,
  • genetski poremećaj njegove proizvodnje.

Test na antitela na beta ćelije pankreasa (ICA, GAD, IAA, IA-2)

Insulin se proizvodi u posebnim ćelijama gušterače. U slučaju dijabetesa tipa 1, imunološki sistem tijela počinje uništavati te stanice. Opasnost je da se prvi klinički simptomi bolesti pojave tek kada je više od 80% stanica već uništeno.

Analiza za otkrivanje antitijela omogućava vam da otkrijete pojavu ili predispoziciju za bolest 1-8 godina prije pojave njenih simptoma. Stoga ovi testovi imaju važnu prognostičku vrijednost u prepoznavanju stanja predijabetesa i pokretanju terapije.

Antitela se u većini slučajeva nalaze u bliskoj rodbini bolesnika sa dijabetesom. Stoga im mora biti prikazan odlomak analiza ove grupe.

Postoje 4 vrste antitela:

  • do ćelija otočića Langerhans (ICA),
  • dekarboksilaza glutaminske kiseline (GAD),
  • na inzulin (IAA),
  • do tirozin fosfataze (IA-2).

Ispitivanje za određivanje ovih markera provodi se metodom enzimske imunološke analize venske krvi. Za pouzdanu dijagnozu preporučuje se analiza kako bi se odmah utvrdile sve vrste antitijela.

Sve su gore navedene studije od ključne važnosti u primarnoj dijagnozi dijabetesa jedne ili druge vrste. Pravovremeno otkrivena bolest ili predispozicija za nju značajno povećava povoljan ishod propisane terapije.

Pogledajte video: Komplikacije šećerne bolesti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar